Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 15:01 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 14.2.2018 11:19 - 11:23 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, ako isto viete, v Slovenskej republike momentálne prebieha viac ako 3,7 mil. exekučných konaní napriek tomu, že v máji minulého roku koaličná trojka vyhlásila, že ide s exekúciami niečo robiť. Bohužiaľ, do dnešného dňa sme návrh na riešenie tohto problému nevideli. Dokonca podľa medializovaných informácií sa k tomu koaličné strany, keďže nejaké alternatívy dala pani ministerka Žitňanská, koaličné strany ostatné sa k tomu zatiaľ nevyjadrili, hoci do konca januára tak mali urobiť. Tak verím, že v krátkom čase konečne uzrie svetlo sveta návrh tzv. exekučnej amnestie alebo generálneho pardonu zo strany vlády ako vládny návrh. Ale v súvislosti s tým je potrebné sa zamyslieť, čo ešte by sme mohli v tomto smere urobiť pre občanov, urobiť pre zhruba 1 mil. ľudí, ktorí exekúciu majú.
Náš návrh zákona je pomerne jednoduchý a hovorí o tom, že chceme zrušiť daň z pridanej hodnoty u exekútorov, resp. aby sa neúčtovala daň z pridanej hodnoty pri odmene exekútora. Veľmi dobre viete, že v prípade, ak sa človek dostane do exekúcie, exekútor si účtuje v zmysle Exekučného poriadku odmenu a tá odmena je 10 % v prípade, ak dlh je uhradený do 14 dní od, od prvej výzvy. V prípade, ak tak neurobí povinný, čiže dlžník, tak odmena exekútora je 20 % z vymáhanej sumy plus tie trovy, hotové výdavky a tak ďalej. My vlastne navrhujeme zrušiť v tomto prípade DPH, pretože pri tejto odmene sa, táto odmena sa vlastne navyšuje o DPH-čku a naším cieľom je ušetriť finančné prostriedky ľuďom. To znamená, bavíme sa, opakujem ešte raz, o 1 mil. ľudí, ktorému by sme dokázali ušetriť 20 % z odmeny exekútora, ktorú musia zaplatiť, resp. budú musieť zaplatiť.
Čiže tento návrh je pomerne jednoduchý. Samozrejme, má dopad aj na štátny rozpočet. Ministerstvo financií nedokázalo vyčísliť, aký dopad by tento náš návrh zákona mal, ale bavíme sa rádovo v miliónoch eurách, ktoré na jednej strane budú chýbať niekde v štáte, na druhej strane však ich ušetríme ľuďom. Z môjho pohľadu si myslím, že je legitímne požadovať, aby štát sa podieľal na pomoci ľuďom, keďže už v minulosti vieme, že štát vedel pomôcť súkromnej firme pána Širokého, ktorú oddlžil sumou 100 mil. euro. Vieme z minulosti, že štát sa podieľal sumou 100 mld. slovenských korún pri oddlžení polorozkradnutých slovenských bánk začiatkom, resp. koncom 90. rokov. Čiže bolo by naozaj fér, aby štát v tomto smere nastúpil a pomohol oddlžiť ľudí a týmto opatrením ušetril minimálne tých, resp. ušetril 20 % z toho, čo ľudia by museli zaplatiť.
Verím, že podporíte náš návrh zákona, ktorý nie je zložitý, ktorý je jednoduchý, a pomôžeme spoločne ľuďom trošku sa dostať na, do toho, do toho normálneho kolobehu života, pretože ľudia v exekúcii sú dnes v takom čertovom kolese, z ktorého sa nevedia dostať, sú v takom bludnom kruhu.
Dokonca aj pán predseda vlády častokrát a rád spomína, že dnes tu máme 50- až 70-tisíc ľudí, ktorí by mohli pracovať, avšak kvôli exekúcii pracovať nepôjdu, lebo sa im to neoplatí. A problém je najmä v tom, že ľudia nie sú schopní splatiť tie svoje dlhy. Tak opakujem, tento návrh im dokáže ušetriť 20 % z odmeny exekútora. Čiže z mojej strany, myslím, že všetko.
A nech sa páči, vaše otázky, pán Baránik.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.2.2018 11:16 - 11:17 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. (Ruch v sále, odmlčanie sa rečníka a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
95.
Páni poslanci, poprosím vás, pán poslanec Jakab, poprosím vás, kľud v rokovacej sále. (Ruch v sále.)

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
96.
Pán poslanec, dajte faktickú, prihláste sa, nevyrušujte, no.
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci a vážení kolegovia, milí hostia, dovoľte, aby som v úvodnom slove len jednou vetou.
Prichádzame s návrhom zákona, ktorého cieľom je zrušiť daň z pridanej hodnoty u exekútorov, resp. z odmeny exekútora. Myslíme si, že toto opatrenie dokáže dosť významným spôsobom ušetriť veľa peňazí ľuďom, ktorí sú povinní, resp. ktorí majú exekúcie. Čiže je to jeden z návrhov, ktorý má pomôcť ľuďom.
A viac by som povedal v úvodnom, resp. v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 10:12 - 10:14 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Dostál, no, stálo by za to si aj trošku naštudovať pár rokov dozadu.
Slovenská republika, keď vstúpila do Európskej únie, a napriek tomu, že pohyb tovaru alebo osôb, tak ak si spomínate, tak Slováci nemohli pracovať v Rakúsku a v Nemecku 7 rokov. Bolo tam prechodné obdobie 7 rokov. To znamená, Rakúšania a Nemci si chránili svoj pracovný trh, to isté by bolo dobré, keby sme robili aj my, a bavíme sa o ľuďoch napríklad zo Srbska, ktorí nie sú v Európskej únii, čiže rozprávať o voľnom pohybu tovarov alebo osôb nie je veľmi namieste.
Ale hlavne si treba uvedomiť, že tu sa nebavíme len o cudzincoch, ale tu sa bavíme aj o občanoch Slovenskej republiky. V tomto zákone riešime aj občanov Slovenskej republiky nielen cudzincov, pretože dnes je práve ten problém, že mnohé firmy zamestnávajú najmä cez agentúry, pretože nemajú s tým, tým pádom nemajú s tým náklady, nemusia platiť odvody, ale zároveň tie odvody neplatia aj mnohé agentúry, resp. tých ľudí zamestnávajú za úplne smiešne peniaze, napr. na dohody na 100 euro mesačne a zvyšok im kešujú, im kešujú na ruku. Takýchto prípadov vám viem uviesť veľmi veľa, hlavne z východného Slovenska, kde tí ľudia sú zúfalí, pretože inú možnosť nemajú, tak berú aj prácu cez agentúru a tú prácu berú tak, že sú zamestnaní za smiešne peniaze na dohody a zvyšok im je vyplácané na ruku. A potom chodia ku mne do kancelárie vo Vranove a riešia to, že nedostanú ani minimálny dôchodok, pretože roky museli robiť cez nejakú agentúru, čiže to vaše vystúpenie nebolo veľmi podložené argumentami a faktami a naozaj by bolo dobre do budúcna si viac trošku doštudovať tých relevantných informácií... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 15:35 - 15:37 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Moja švagriná, nie táto, čo sedí vedľa mňa, ale druhá, je špeciálny pedagóg v jednej obci v špeciálnej škole, málotriedke, kde všetky deti sú rómske. Tam má pravidelne taký problém, že tie deti, ktoré prichádzajú do toho prvého ročníka, nemajú žiadne hygienické návyky, nepoznajú toaletu, nevedia, ako sa používajú základné veci. Čiže začínajú deň tak, že deti ráno prídu, prezlečú sa, majú tam oblečenie také školské, umyjú si ruky, základná hygiena. Potom im natrú pekne chlebík s maslom, pretože tie deti, prvé, čo ich ráno zaujíma, že kedy budú jesť, sú vyhladované. A potom začína vyučovací proces.
Ja som presvedčený o tom, že ak bude povinná dochádzka, resp. ak budú škôlky povinné od troch rokov pre tieto deti v týchto komunitách, tak to len a len pomôže, pretože tie deti potrebujú predtým, ako nastúpia do školy, potrebujú sa naučiť tie základné veci, základné hygienické návyky mať a prichádzať do normálneho prostredia. A tie deti sa do tej škôlky aj do školy tešia, pretože ony vedia, že tam dostanú najesť, vedia, že je tam teplo, vedia, že si tam môžu kresliť, vedia, že sa tam niečo naučia, a mnohé to baví. Nebavme sa o ich rodičoch, lebo to nemá zmysel, starého psa už novým kúskom nenaučíš, ale treba si naozaj uvedomiť, že tu ide o malé deti, ktoré za to naozaj nemôžu, v akom prostredí vyrastajú. A ja si myslím, že je správne, takýto zákon aby bol prijatý, pretože len takýmto spôsobom môžeme začať vychovávať tu nejakú novú generáciu detí v týchto komunitách.
A ja by som aj kolegov z ĽSNS poprosil, aby trošku skúsili aj nad tým pouvažovať. Lebo zatiaľ riešili... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 15:01 - 15:02 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ono aj v ústave sa píše, že štát má chrániť majetok a zdravie občanov. V tomto prípade vtedajšie vlády nechránili majetok občanov a s vedomím týchto, s vedomím vtedajších politikov ľudia prišli o miliardy korún. A tak, ako už spomínal môj predseda Boris Kollár, keď sme vedeli dať 100 miliónov euro na oddlženie súkromnej firmy pána Širokého, tak ja nemám absolútne problém s tým, aby sme oddlžili aj ľudí, ktorí prišli o peniaze a štát v tom čase nekonal, hoci konať mohol, a vedel o podvodnom konaní, ale aj tak nekonal. Čiže jednoznačne my tento návrh zákona podporíme.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.2.2018 17:14 - 17:14 hod.

Peter Pčolinský
60 ešte nie. Pán predsedajúci, ja by som vás chcel poprosiť, aby ste do budúcna nekomentovali vzťahy v našej rodine. Ďakujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 18:35 - 18:37 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, vy viete veľmi dobre, že opozícia od začiatku volebného obdobia predkladá na každú schôdzu desiatky riešení, desiatky riešení. A v počte nula ste ich podporili. Ale možno polemizovať, že sú dobré, či sú zlé, ale tie riešenia opozícia predkladá pravidelne. Pravidelne sú nejaké zákony, ktoré sa predkladajú. Len, samozrejme, v koalícii máte striktnú dohodu, že opozícii neprejde nič. Ale vládnete, to je v poriadku. To je vaša zodpovednosť.
Pán kolega, ak do Prešova by prišiel veľký investor, tak vám garantujem, že žiadnych pracovníkov zo zahraničia tam nebude nutné navážať, pretože ľudia sa tam pobijú o prácu, keďže je tam veľmi vysoká nezamestnanosť a tie firmy tam naozaj veľmi chýbajú, tie investície tam veľmi chýbajú. Tam by takýto problém nebol.
A prosím vás, rozprávať o tom, vy ste spomenuli, že chýba nám kvalifikovaná pracovná sila. Ale veď, pán kolega, si naštudujte pred vystúpením štatistiky vášho vlastného ministra práce, na, jeho rezortu, ktoré hovoria o tom, že 90 % tých zamestnancov z tretích krajín sú nekvalifikovaná pracovná sila. Tak potom o akej kvalifikovanej pracovnej sile sa bavíme, keď títo ľudia vykonávajú základné manuálne činnosti v tých fabrikách, ako je obsluha strojov alebo výroba zvarkov?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 16:07 - 16:09 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, teraz aj pán kolega Petrák to spomenul, trochu ste rozobrali ten príspevok za dochádzanie za prácou, ak to môžem takto nazvať, len ja by som chcel povedať, že na ten príspevok ľudia zvysoka kašlú. Povedzte obyvateľovi Sniny, že kde má ísť, kde má dochádzať za prácou, do Medzilaboriec alebo do Vranova alebo kde? Na to vám zvysoka kašlú, na ten príspevok, pretože ľudia chcú pracovať doma, chcú byť doma s rodinami, majú tam postavené domy, majú tam príbuzných, majú tam priateľov, oni nechcú odchádzať preč, oni chcú byť doma.
Vláda konečne by mala riešiť, ako tých ľudí doma udržať, a nie, ako ich nútiť odísť, lebo súčasná vláda núti ľudí odchádzať do zahraničia. A poviem jednoduchý príklad, skúste v Snine na úrade práce odmietnuť prácu v Jaguari, vyradia vás z evidencie. Vyradia vás z evidencie, pretože odmietate sa presťahovať 400 km mimo svojho domova, vás vyradia z evidencie. Máme niekoľko takýchto prípadov, už myslím, že sme ich aj v minulosti prezentovali. Jednoducho tie príspevky na mobilitu, to je absolútny nezmysel. A tak ako ste správne, pán Beblavý, pomenovali, tento príspevok má nejakú, by som povedal, že nulovú alebo absolútne zanedbateľný vplyv na to zamestnávanie, resp. na mobilitu.
Čiže ten príspevok naozaj predkladatelia by mali zvážiť, lebo je to absolútny nezmysel a v praxi, veľmi dobre viete, nebude znamenať nič, len marketingovo to dobre znie, že dáme vám pár tisíc euro, ak budete niekde dochádzať za prácou. No skúste obyvateľovi Sniny povedať, že má ísť niekde preč a kam.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 15:33 - 15:35 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Prosím. Ďakujem pekne.
Pán kolega, ty si spomínal, že páni poslanci zo SMER-u, ktorí tu vystupujú, nemajú vôbec prehľad o tom, že ako sa žije na východnom Slovensku. Ale už pán Tomáš napríklad spomínal, že vláda mala desiatky výjazdových zasadnutí za tie roky. Naposledy pred rokom a pol, keď mali tour de akčné plány po východnom Slovensku, len realita je taká, že prišli, nasľubovali, napapkali sa a odišli preč, ďalej, do ďalšieho mesta. A realita je taká, že po roku a pol z tých akčných plánov je veľké niečo. Ľudia tam nevideli žiadne peniaze, žiadne pracovné miesta, nič. Hej? To je jedna vec.
Ďalšia vec. Ja som, ja som maturoval v roku 2000 a v roku 2005 sme mali stretávku zo strednej školy, prišli sme tam všetci. Super, pokecali sme. V roku 2010 z triedy, kde nás bolo 28, nás prišlo 11, pretože zvyšok bol v zahraničí. A v roku 2015 sa stretávka neuskutočnila, pretože štyrom sa nám nechcelo stretnúť, pretože všetci sú v zahraničí. Môj ročník, moji spolužiaci, drvivá väčšina je v zahraničí a jednoducho utekajú z východného Slovenska preč. To, toto je jednoducho realita, ktorú nemôžte poprieť. A keď si spomeniete na tú časovú os, čo som teraz hovoril, no tak sa bavíme o posledných desiatich rokoch vlády SMER.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 15:19 - 15:21 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Milan, ďakujem za vystúpenie, pretože pomenoval si všetko, čo bolo potrebné pomenovať. Napriek tomu, že v minulosti zaznela veta, a vy veľmi dobre viete, že my sme majstri v populizme, tak títo istí ľudia dnes nadávajú niekomu do populistov. To je jedna vec.
Chcel som ešte doplniť k tým agentúram. Tie agentúry sú obrovský problém, pretože na východnom Slovensku, konkrétne vo Vranove nad Topľou existuje taká firma, ktorá, si predstavte, zamestnáva väčšinou pracovníkov cez agentúry, vypláca im, v podstate sú zamestnaní na štvrtinový úväzok na zmluvu cez rôzne pochybné agentúry, ktoré sa raz volajú Študentský servis, o rok sa volajú Starlab, neviem čo. A tieto firmy zamestnávajú ľudí cez agentúry na štvrtinový úväzok. Potom sa deje to, že na parkovisku pred firmou im vyplácajú keš do minimálnej mzdy. Problém je, že úrad práce, že, páni poslanci, namiesto týchto vašich marketingových kecov by ste sa mali pozrieť na úrad práce, prečo nekoná v tom Vranove nad Topľou, pritom veľmi dobre o tom vedia, boli na to upozornení, avšak akože nekonajú a tvária sa, že všetko je úplne v poriadku. Samozrejme, neplatia žiadne péenky, žiadne dovolenky a jednoducho funguje to tak, že úrady práce ešte týmto firmám dajú echo, že pripravuje sa nejaká výzva, nejaký projekt, tak tieto firmy rýchlo prepustia všetkých zamestnancov, opäť potom naberú nových, aby dostali tie dotácie na nové projekty. Keď skončia tie projekty, zase poprepúšťajú ľudí a zase čakajú na nové projekty úradov práce a takto je to dookola. Cez tie agentúry sú slovenskí zamestnanci okrádaní neskutočným spôsobom a na toto by ste sa mali pozrieť a nie tu mudrovať, že kto je populista.
Skryt prepis