Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.2.2018 o 11:25 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 10:09 - 10:11 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani kolegyňa, pri všetkej úcte, ja som mal pocit, že čítate z pripomienkového konania pani Žákovej, ale nie o tom som chcel. Ten dopad toho zákona, lebo ste vraveli na začiatku v úvode, že bude presne opačný, ja som presvedčený, že bude presne taký, aký je uvádzaný v dôvodovej správe, lebo podľa mňa nie je normálne, aby; vy keď tvrdíte, že regulácia tých provízií že deformuje a nebude to dobré. Ja som presvedčený, že to dobré bude, pretože dnes ten stav je zlý, lebo keď dnes poisťovňa je schopná vyplácať 150 % z ročnej platby, to znamená, vy zaplatíte 50-eurovú mesačnú poistku, ja vám urobím poistku, zaplatíte 50 euro prvú mesačnú platbu, na druhý mesiac vám poisťovňa vyplatí 150 % z ročnej platby, čiže vyplatí vám 900 euro. A toto je podľa mňa choré a toto deformuje trh, pretože hádajte, čo robia potom tí sprostredkovatelia. Sekajú kusy. Lebo majú vysokú províziu. Klient prvý rok má odkupnú hodnotu zo svojej zmluvy nula. Druhý rok má odkupnú hodnotu nula.
Tento zákon práve toto mení, to znamená, klient už po prvom roku má nejaké peniaze, už po druhom roku má peniaze. A tá úprava rieši to, že tá provízia nebude 150 % hneď na druhý mesiac, ale bude, že tá provízia ostane 150 %, ale sa rozloží do niekoľkých rokov tak, aby klient po prvom roku tam nemal nulu, po druhom tam nemal nulu. To znamená, ten návrh zákona, si naozaj dovolím nesúhlasiť v tomto s vami, on je dobre nastavený, ja by som bol ešte prísnejší.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 9:53 - 9:55 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, hovorili ste o prepoisťovaní a štyroch miliardách pri DSS-kách. No, neviem, pán minister, v ktorom roku sa zrušil monopol Všeobecnej zdravotnej poisťovne? 2005, tak nejak? (Reakcie z pléna.) 2005. A ja len chcem povedať, že v tom čase, keď poisťovňa Dôvera a Union dostali možnosť získať nových klientov, tak toto, vážení, bolo eldorádo. Bol to produkt, za ktorý klient neplatil, to znamená, nemusel platiť žiadnu mesačnú platbu, bol to produkt, ktorý ste mohli uzavrieť každému občanovi Slovenskej republiky, každému jednému a tam bol najväčší príklad toho – a to trvá dodnes, ako sa kanibalizuje kmeň klientsky.
Totižto v tom prvom roku poisťovňa Dôvera, myslím, získala najviac nových klientov, druhá bola Union, platilo sa; takto, aby ste, aby ste chápali, sprostredkovateľ dostal asi tisíc korún za dospelého človeka, ktorý podpísal zmluvu, prechod z VšZP do Dôvery, a ja som až, samozrejme, neskôr zistil, že samotná firma, pre ktorú som pracoval, dostala za tú zmluvu nejaké štyri tisícky. Ja poznám osobne človeka, ktorý na DSS-ke a na prepoistení v zdravotných poisťovniach za tri roky – a teraz počúvajte – zarobil jednu miliardu korún! Ja ho poznám osobne. Ten človek dodnes patrí, videl som ho párkrát v rebríčku najbohatších ľudí Slovenska, robí školenia motivačné a tak ďalej. Ale o tom vám ešte niečo poviem podrobnejšie v mojom vystúpení.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 9:33 - 9:35 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vzhľadom na ťažkú noc môjho syna som dobehol neskôr, nestihol som sa zapísať do písomnej rozpravy. Hádam to stihnem v ústnej povedať všetko, čo mám na srdci.
Ja k tvojmu vystúpeniu v podstate len toľko, že mám s tým nejaké skúsenosti, s tým finančným sprostredkovaním. Mal som pod sebou 19 manažérov, 650 sprostredkovateľov, preškolil som stovky ľudí. Napísal som diplomovú prácu na tému Multi level marketing v podmienkach slovenského trhu. S časťou toho, čo si hovoril, sa súhlasiť dá a s časťou si dovolím nesúhlasiť. Tento návrh zákona nie je ideálny, ale myslím si, že je veľmi dobrý a rieši veľmi veľa vecí. Ja som na túto tému mal niekoľko debát s pánom predsedom finančného výboru s Lacom Kamenickým, ktorý má tiež nejakú prax v tomto segmente. Ja by som išiel ešte ďalej, čo sa týka tohto zákona. To znamená, bol by som tvrdší, ale na druhej strane chápem, ministerstvo muselo nájsť nejakú únosnú mieru, nejaký kompromisný návrh, ktorým by nezabilo ten trh, pretože už tento návrh zákona spôsobí to, že niekoľko tisíc ľudí reálne prestane robiť sprostredkovanie poistenia, zaistenia úverov a všetkého možného a čo je len a len dobre, pretože dovolím si tvrdiť, že dnes 80 % ľudí v tomto segmente absolútne nemá šajnu o tom, čo robí. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2018 14:11 - 14:12 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Pán Danko, veľmi pozorne som vás počúval. Pardon, pán Hrnko, ešte raz. Ja sa ospravedlňujem, mal som nesprávnu informáciu. Ja nemám problém sa ospravedlniť, jak sa mýlim. Ospravedlňujem sa.
Pán Danko, počúval som veľmi pozorne, čo hovoríte. Pravdupovediac niekde v polovici som sa stratil, tak akože, tak ako pri každej vašej tlačovke alebo prejave, lebo rozprávať, že ja som nejaký policajt alebo mafián, je naozaj smiešne. V živote som nepracoval v štátnej správe. Rozprávať tu, že niečo, že môj brat. Môj brat nie je členom strany, môj brat nie je žiadny funkcionár strany. Je to naozaj smiešne, pán Danko. A namiesto, namiesto toho, lebo, vy viete, čo robíte, pán Danko? Vy stále na každej tlačovke rozprávate, že máte plné zuby osobných invektív a útokov do osobných stavov, to vás citujem. Na druhej strane, vy presne to robíte dva roky. Ja si spomínam, ja si spomínam, keď sme si podali ruku a keď ste povedali, že okej, mier, nebudeme na seba útočiť. No my sme neútočili. Ale pán Danko využil každú jednu príležitosť a na každej tlačovke si kopol. A potom, keď sme sa ozvali, kopli sme si aj my, tak pán Danko vo svojej veľkej ústavnosti a štátnosti, lebo tu je niekde Winston Churchill a tesne za ním je ten Andrej Danko, aspoň tak on vidí sám seba, tak on to nevie prežiť, hej, že pán Danko, celý váš problém je ego a problém je, že doma zjavne nemáte zrkadlo, zjavne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.5.2018 14:03 - 14:07 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Hrnko, vy ste taká komická postavička v tomto parlamente. A ja nepochybujem o tom, že vy nemáte problém kohokoľvek odvolať z nejakého výboru. Mnohí si ešte pamätajú, ako ste hlasovali za zbavenie mandátu Františka Gauliedera. (Reakcie z pléna.) No. (Reakcie z pléna.) Ak to nie je pravda, ospravedlňujem sa. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Hrnko, vo faktickej reagujte.

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
Ale poďme k veci. Pán Danko, vy ste strašný hrdina. Veľký hrdina. My už dva roky vieme, aký máte problém s naším hnutím, aký máte problém s naším predsedom. My to vieme veľmi dobre, lebo pre vás je nepredstaviteľné, že vy ste roky museli makať v tej SNS-ke, museli ste robiť podrž tašku Sitekovi, potom sa pchať niekde pánovi Slotovi, aby ste sa nakoniec zmocnili SNS-ky. Museli ste sa, pán Danko, zaviazať mnohým ľuďom, aby ste sa nakoniec dostali do parlamentu.
A tuná príde nejaký Kollár a za tri mesiace za minimálne peniaze na kampaň urobí skoro taký istý výsledok, ako vy. Vás to strašne štve a my to vieme. Ale takýmto spôsobom si vybavovať účty na žene, ktorá sa previnila tým, že pred dvadsiatimi rokmi sa zaľúbila do chlapa, ktorý bol neskôr zavraždený, gratulujem, pán Danko, ste strašný frajer.
Prečo si, pán Danko, netrúfnete na nášho predsedu alebo na podpredsedu Krajniaka, alebo na mňa? Kľudne, pán Danko, ostaňte, nemusíte sa šklebiť. Ja už vás poznám veľmi dobre. Za tým vaším krivým úsmevom sa skrýva akurát tak nervozita a strach, že niečo môže vyplávať na povrch, že? Napríklad rôzne videozáznamy z hotela Kaskády, kde údajne, opakujem, údajne ste fackovali jednu dámu, o čom ste mi aj sám rozprávali, jak si spomínate. (Smiech v sále.) Pán Danko, nekrúťte s hlavou na tomto mieste. Pán Danko, vy ste strašný frajer. Útočiť na ženu takýmto smiešnym a trápnym spôsobom. Strašný frajer ste.
Prečo nejdete do otvoreného politického boja? Toto je u vás hrdo, odborne a slušne? Toto? Útočiť na ženu? Je to úbohé. A ja sa čudujem poniektorým koaličným poslancom, ak za to budú hlasovať, pretože mal som možnosť dnes s viacerými hovoriť a všetci, s ktorými som hovoril, zhodne tvrdia, že je to absolútny nezmysel a jednoducho musia, pretože Danko si postavil hlavu, lebo potrebuje vrátiť úder Krajniakovi, ktorý hovoril o províziách na zákazke, ktorá sa teraz rieši ohľadom transportérov.
Pán Danko, ešte raz, je to úbohé a vôbec nie hrdé ani slušné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2018 13:51 - 13:52 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Beblavý, ale samozrejme, že je to len účelová hra pána Danka, o čom svedčí aj fakt, že včera, keď vyšiel článok na Denníku N o fínskej reportáži, tak len niekoľko hodín po tom SNS vydala stanovisko, v ktorom oznámila, že ide odvolávať moju kolegyňu Krištúfkovú z výboru. Jednoducho pán Danko potrebuje prekryť vlastné prúsery na ministerstve obrany, prekryť fakt, že celý ten tender je za veľmi podivných okolností a že majú obrovský problém zverejniť všetky detaily tejto transakcie napriek tomu, že ide o verejné peniaze a minimálne poslanci Národnej rady by mali mať všetky informácie k tomu, aby sme vedeli, za akých podmienok ide tento štát minúť viac ako 1 mld. eur.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 10:39 - 10:41 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Martin, ďakujem za tvoje vystúpenie. Ty si to nevidel, ale pán predseda vlády, si myslím, že ťa počúval, a myslím si, že reálne aj vnímal to, čo hovoríš, a dúfam, že z toho si aj niečo vezme.
Ja by som ťa chcel len trošku doplniť, áno, pán Danko sa uškieral tam, ale nevadí. Ja by som len chcel doplniť, že pani ministerka Matečná za dva roky jej pôsobenia, a to sú, to sú verejne dostupné čísla, tak nemá sa veľmi čím chváliť. Lebo zoberme si napríklad stav zahraničnoobchodnej bilancie v agrosektore, ktorý za jej pôsobenia, za dva roky je to saldo o 36 % vyššie. Dnes sme na úrovni 1,4 mld. euro salda zahraničnoobchodnej bilancie v agrosektore, to znamená, že dovezieme potraviny za 1,4 mld. euro, to je jedna vec.
Pán premiér, toto je dosť, dosť veľké číslo na to, aby táto krajina mohla v tomto segmente napredovať, a dnes potravinová sebestačnosť Slovenska je na historicky najnižšej úrovni, čo znamená, že v prípade nejakej mimoriadnej situácie, ako je vojna alebo čokoľvek iné, Slovenská republika nie je schopná zabezpečiť normálnu výživu obyvateľstva. To sú jednoducho fakty, ktoré sú uvedené všade.
A ešte jednu vec by som rád spomenul, a to je podiel slovenských potravín na našich pultoch, ktorý kontinuálne klesá už mnoho, mnoho rokov a dnes je na úrovni 37 %. To znamená, že na našich pultoch máme len 37 % slovenských potravín. Ja by som aj pána Danka vyzval ako predsedu SNS, aby s týmto naozaj sa niečo robilo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 16:07 - 16:09 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, pár poznámok. Poviem úprimne, ja poslancov Slovenskej národnej strany považujem za veľmi slušných ľudí, len myslím si, a je to môj osobný názor, ktorý možno je nejaký subjektívny a možno nie je pravdivý, myslím si, že nie ste slobodní.
A čo vám ale musím vytknúť. Hovorili ste o tom, že dialóg, debatujme, rokujme, no k predmetnému návrhu zákona ste nepovedali ani slovo. Veď mali ste možnosť rokovať, debatovať, viesť dialóg o tomto zákone. A ďalšia vec je, vy veľmi dobre viete, že dohoda v koalícii, a o tom vieme všetci, dohoda v koalícii je taká, že návrhy opozície jednoducho stop. Neprijmú sa, skoro sa o nich nediskutuje. Opoziční poslanci, je to síce smiešne, ale diskutujú sami so sebou o svojich návrhoch, a pokiaľ, pokiaľ by malo platiť to, čo vy ste hovorili, tak jednoducho zákony by sa posudzovali na základe toho, či sú dobré alebo zlé, nie podľa toho, kto ich predkladá. Len, bohužiaľ, dohoda v koalícii je taká, že sa posudzujú podľa toho, kto ich predkladá, nie podľa toho, či sú dobré alebo zlé.
Ja vás považujem naozaj za slušného človeka, ale, opakujem, to, čo už tu bolo spomínané, na jednej strane sa tu oháňate slušnosťou a neviem čím, ale na druhej strane, bohužiaľ, je pravda, že váš predseda často používa osobné invektívy a útoky zľava doprava. A jednoducho preto si myslím, že vy v tomto veľmi slobodní nie ste a jednoducho musíte robiť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 14:53 - 14:53 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne. Pán kolega, chcem len povedať za klub SME RODINA, že tento návrh určite podporíme, pretože podľa môjho názoru je absolútne prirodzené, že na začiatku rokovania každej schôdze, pripomínam schôdze, nie rokovacieho dňa, by mala znieť štátna hymna. Je to, je to úplne normálne a malo by to byť samozrejmosťou a tiež som veľmi zvedavý, ako budú hlasovať poslanci Slovenskej národnej strany.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 11:25 - 11:27 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za vašu pripomienku. Ja by som ešte dve veci len tak spomenul. Mne príde zvrátené, že exekútori si účtujú tzv. daň, resp. je tam účtovaná daň z pridanej hodnoty. Milí kolegovia, ja sa pýtam, aká je to pridaná hodnota? To je jedna vec.
A druhá vec, ktorú chcem povedať, je tá, že s tými exekúciami musíme niečo robiť, a už sú aj prvé pozitívne výsledky, ak si spomínate, zdravotná poisťovňa Dôvera len nedávno vyhlásila tzv. generálny pardon, a včera som sa dočítal, že si to veľmi pochvaľujú, že je tam oveľa, oveľa väčší výber toho poistného, ktoré mali niekde v pohľadávkach, ako, ako normálne, len, bohužiaľ, to nevyužilo až tak veľa ľudí, ako očakávali.
Čiže každopádne ja si myslím, že je našou úlohou ako štátu dať ľuďom pomocnú ruku, a vyzerá to tak, že ľudia tú pomocnú ruku sú ochotní prijať a využijú tú šancu. A keď im dáme šancu, aby zaplatili exekútorovi o 20 % menej, ja som presvedčený, že veľmi veľa ľudí sa tejto šance chytí, a tým pádom aj štát bude na tom, bude na tom profitovať, pretože tí ľudia následne vedia nastúpiť do pracovného procesu, platia dane, platia odvody, tým pádom ide hore spotreba, lebo zarábajú, míňajú peniaze. Čiže je naozaj našou úlohou ľuďom pomôcť a tu, tu vôbec nejde o politiku, že pravý, ľavý, zelený, modrý, fialový alebo koaličný, opozičný, ale naozaj treba myslieť na to, že v exekúcii je dnes 1 mil. ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis