Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

12.10.2017 o 17:05 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 12.10.2017 17:05 - 17:16 hod.

Anna Verešová
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.10.2017 16:58 - 17:02 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a vážení páni, prichádzam pred vás s návrhom zákona, ktorý sme pripravili v hnutí vzhľadom na situáciu, ktorá sa aj v našej krajine, v Slovenskej republike, objavila vo verejnosti tak odbornej, ako laickej pri výstave, ktorá sa teraz koná v Bratislave pod názvom Body the Exhibition, myslím, tak.
Predkladám návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 131/2010 Z. z. o pohrebníctve a o zmene a doplnení ďalších zákonov. Chcem k nemu povedať pár slov, potom ešte rada tak urobím aj v ďalšej rozprave.
Národná rada Slovenskej republiky svojím uznesením č. 734 zo dňa 2. októbra ešte v roku 1997 vyslovila súhlas s Dohovorom o ochrane ľudských práv a dôstojnosti človeka v súvislosti s aplikáciou biológie a medicíny, Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne. Tento dohovor má veľmi dlhý názov, skoro na dve, na dva riadky. Ďalej ho budem nazývať iba dohovor. Vtedajší prezident ho ratifikoval v decembri v 1997. Predmetný dohovor nadobudol pre Slovenskú republiku platnosť v roku 1999. Cieľom tohto dohovoru bola ochrana a je stále ochrana dôstojnosti človeka v súvislosti s aplikáciou biológie a medicíny, pričom záujem na ochrane dôstojnosti človeka má mať prednosť pred výhradným záujmom vedy a spoločnosti.
Slovenská republika ho vtedy ratifikovala bez výhrad. Hovorím o roku 1999. A tým teda Slovenskej republike vznikla aj povinnosť prijať ho do vnútroštátneho práva predsa s nevyhnutnými opatreniami na realizáciu článkov tohto dohovoru, jednoducho zharmonizovať našu národnú legislatívu s týmto prijatým medzinárodným dohovorom.
Podujatie, ktoré sa koná v hlavnom meste Slovenskej republiky v Bratislave od 10. augusta tohto roku, opätovne v podobe kontroverznej a celoeurópsky kritizovanej výstavy ľudských tiel preukázalo, že slovenský právny poriadok nedostatočne garantuje dôstojnosť človeka pri nakladaní s jeho pozostatkami, resp. s časťami tela alebo jednotlivými orgánmi ľudského tela. Telá zosnulých osôb alebo ich častí sú dokonca vystavované komerčne, čo je v priamom rozpore s čl. 21 tohto dohovoru, ktorý som uviedla. Navyše podľa viacerých medializovaných informácií je pri vyššie spomenutej výstave, o ktorej som hovorila, dôvodné podozrenie, že vystavované ľudské pozostatky pochádzajú od politických väzňov, členov Falun Gong, kresťanov či režimom iných nepohodlných ľudí.
Preto cieľom nášho návrhu zákona je upraviť príslušnú slovenskú legislatívu tak, aby garantovala ochranu ľudskej dôstojnosti a dôstojnosti nakladania s ľudskými pozostatkami a ľudskými ostatkami, aby sa zamedzilo vystavovaniu tiel zosnulých za účelom dosiahnutia zisku a aby nakladanie s ľudskými pozostatkami, ľudskými orgánmi, ľudským tkanivom a ľudskými bunkami, a to aj v cezhraničnom styku podliehalo prísnej kontrole a najmä poučeniu a informovanému súhlasu darcu, teda zosnulej, resp. zosnulej osoby. Záleží nám teda naozaj na tom, aby bola náležitá implementácia dohovoru do slovenského právneho poriadku, čo sa nestalo od roku 1999.
Predkladaný návrh zákona nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, nevyvoláva sociálne vplyvy, vplyvy na životné prostredie ani vplyvy na informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Zatiaľ ďakujem za pozornosť a hlásim sa do rozpravy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 16:56 - 16:57 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Chcem sa poďakovať kolegyni Gaborčákovej za to, s akou, s akým oduševnením a naozaj takým, s takým, s takou obrovskou silou stále bojuje za našich členov rodín, ktorí, ktorí sú chorí, ktorí sú starí a ktorí sú dokonca aj zdravotne postihnutí. Šetriť na týchto ľuďoch sa nám aj tak nikdy nevyplatí, pretože potom to ide z iných peňazí a z iných zdrojov na iné a vyššie a vyššie náklady. Ak je naozaj tento finančný, finančný príspevok, ktorý majú dostať, je už vyrátaný alebo má sa použiť na celý rok, nechápem, nechápem filozofiu toho, že sa kráti týmto ľuďom, opatrovateľom príspevok. Títo ľudia sú potom frustrovaní, sami chorí, jednoducho nálada v tej spoločnosti je, je zlá.
Takže prosím aj ja toto ctené plénum, aby naozaj si tak predstavili svojich členov rodín, ktorí potrebujú túto pomoc, a aby sme na nich naozaj nešetrili, lebo sa nám to mnohonásobne vráti v iných kapitolách, v iných rozpočtoch, kde sa potom na týchto ľudí vynakladá oveľa, oveľa viac ako doteraz.
Ďakujem pekne ti, Soňa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.10.2017 10:31 - 10:36 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy, vážení páni, kolegyne a kolegovia, tieto vášne sú vždy vyvolávané vtedy, keď dochádzajú argumenty. Tento zákon totiž nie je robený odborne, vypracovaný odborne, je ideologický. Tento zákon je zlý od samého začiatku. Nebol právne čistý a povedal vám to aj váš poslanec, koaličný poslanec, doktor Kresák. Práve preto stiahla podpis poslankyňa Pfundtner. A práve preto prišla aj s pozmeňovacím návrhom, aby aspoň bol právne čistý tento zákon. Takýto zákon pripravila vládna koalícia! No veď sa nečudujem, keď sa zákon pripravuje ideologicky, tak jasné, že nemôže byť právne čistý. Nebol právne čistý, to je isté.
Vyvolal obrovské prejavy nevôle občanov, občianskej spoločnosti. Boli tu protesty, boli tu petičné akcie Pamätaj a aj dcéry politických väzňov mali petičnú akciu. Podpísalo sa pod ňu mnoho a mnoho tisíc občanov. Zákon vetoval prezident. Vypočítavam, vypočítavam, čo všetko priniesol takto vami zle pripravený zákon. Zákon vetoval prezident, ktorý opätovne potvrdil to, čo sme tu v pléne hovorili, opoziční poslanci, a priniesli sme aj pozmeňujúce návrhy.
Najviac je, samozrejme, tuná atakovaná z našej strany otázka reálnej funkčnosti kolektívneho štatutárneho orgánu. Za posledných 24 hodín, neviem, či ste si to všimli, ale mladí opäť vyzvali k podpisom občanov, aby ste ich počúvali, aby ste prijali pripomienky prezidenta, aby ste tento zákon neschválili v pôvodnom znení, a za posledných 24 hodín túto výzvu mladých ľudí podpísalo viac ako 5-tisíc ľudí. Skúste si to! Lenže vy za všetkým vidíte konšpirácie. No kto ich asi zaplatil? Tých vyše 5-tisíc občanov, ktorí podpísali elektronicky túto petíciu za 24 hodín? Skúste vy nájsť podporu tomuto zákonu za 24 hodín, aspoň 5-tisíc občanov! Kto by ich už len platil tých občanov?! A toto je filozofia predkladateľov? Že nikto nič neurobí zadarmo? Že mladí ľudia sa nemajú zaujímať o verejné dianie? Toto ste chceli?
Áno, u mnohých ste to dosiahli. Chodím po mestách, po obciach a ľudia mávajú rukami. Toto je výsledok vašej politiky! Preto vám to aj spočítali už v roku 2016 vo voľbách. Túto vládu ľudia nechceli, ale evidentne dosahujete vrchol, respektíve ste za ním. A som presvedčená, že už tu sedieť takto nebudete. Práve aj pre takéto ideologické zákony.
Keď som sem prišla, myslela som si, že robíme zákony v prospech občanov. Toto nie je v prospech občanov, keď vám občania sa chcú s vami rozprávať, občania chcú prísť za vami, občania a mladí ľudia, ktorých tu ešte vôbec nejakých aj máme, pretože odchádzajú preč do zahraničia, to je síce dobré, ale viac sa nevracajú kvôli korupcii a klientelizmu a vykrádaniu nášho štátu, a oni chcú s vami rokovať a vy ich neprijímate. A môžete sa, môžete sa na to hnevať, urážať, koľko chcete, môžete ma nazývať, že klamem, ale je to tak.
Predkladatelia odignorovali protesty občianskej spoločnosti. A, prosím vás, prístup, že vypočuli sme si vás a urobíme si po svojom, to nie je debata, to nie je diskusia! Žiadna reálna verejná diskusia odborná neprebehla. Ako to, že vám predkladateľom novely tohto zákona – Jaroslavovi Paškovi, Márii Janíkovej, Ľubomírovi Želiezkovi, Martine Šimkovičovej – nezáleží na širokej podpore odbornej aj laickej verejnosti svojho zákona? Ako to, že vám to nezáleží, na tom nezáleží?
Včera som na zasadnutí výboru dala aj taký príklad. Predtým nám prezentovala ministerka Žitňanská zákon o obetiach trestných činov a mali ste vidieť tú konštruktívnu debatu. Nebolo poznať, či je opozičný, či koaličný poslanec. A viete, prečo prebehla takáto konštruktívna debata k zákonu o obetiach trestných činov? Lebo ministerka počúvala svoju pracovnú skupinu, ktorú zvolala. Počúvala odborníkov, načúvala ich hlasu a zákon je pripravený veľmi, veľmi dobre. Veľmi, veľmi dobre a aj dokonca ďalej počúva ďalšie pripomienky a ich akceptuje. Takto sa majú pripravovať zákony, s odbornou verejnosťou a aj zaangažovanými laikmi. Som presvedčená, že vám nejde o skutočné zlepšenie fungovania Ústavu pamäti národa. Som o tom presvedčená. Nejde vám o zlepšenie fungovania Ústavu pamäti národa. Ide vám o číru ideológiu.
Zo spoločnej správy nášho gestorského výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny vyplýva, že sa nestotožňujeme alebo nestotožňujete, vládna koalícia, s pripomienkami pána prezidenta. A predsa vám, vás vyzývam, páni poslanci vládnej koalície, aby ste rozmýšľali, aby ste hlasovali podľa svojho svedomia a aby ste tento zákon stiahli a nepodporili ho v takom stave, ako bol prijatý, a aby ste podporili pripomienky prezidenta, ktoré sú totožné, ktoré sú totožné s občianskou a odbornou verejnosťou. Títo občania vás sledujú, títo občania vás budú sledovať aj pri hlasovaní. Majte to na pamäti a majte aj na pamäti to, že zákony máme robiť pre dobro ľudí, pre dobro občanov. Nie pre vás, nie pre jednotlivcov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.9.2017 15:51 - 15:56 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem vám za slovo. Vážení páni ministri, pani ministerka, vážení kolegovia, kolegyne, viacerí z nás, čo sedíme v tejto sále v tejto chvíli, sme sa zúčastnili na pôde Národnej rady diskusií s pánom profesorom Davidom Matasom, kanadským právnikom, ktorý nám hovoril, ktorý bol, musím povedať najskôr, že ešte v roku 2010 bol nominovaný na Nobelovu cenu mieru za odhalenie zločinov proti ľudskosti a ktorý nám hovoril o rozrastajúcom biznise s orgánmi a transplantáciami.
Preto som si, si dovoľujem podať interpeláciu na ministra zdravotníctva a aj som rada, že tu teraz ste a že má priamo vypočujete. Dovoľujem si podať vám interpeláciu vo veci implementácie do slovenského právneho poriadku, implementácie Dohovoru o ochrane ľudských práv a dôstojnosti človeka v súvislosti s aplikáciou biológie a medicíny – Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne.
Hlavné mesto Slovenskej republiky sa od 10. augusta tohto roku sa opätovne stalo miestom konania celoeurópsky kritizovanej výstavy ľudských tiel. Telá zosnulých osôb sú tu vystavované komerčne za účelom dosiahnutia zisku. Podľa viacerých medializovaných informácií je pri týchto spomenutých výstavách dôvodné podozrenie, že vystavované ľudské pozostatky pochádzajú od politických väzňov, členov Falun Gong, kresťanov či režimom iných nepohodlných ľudí. Aj o tom rozprával pán profesor Matas počas našej diskusie. V niektorých krajinách, do ktorých právneho poriadku bol riadne implementovaný Dohovor o ľudských právach a biomedicíne, vyžadujú informovaný písomný súhlas od pacienta-darcu nielen pri odbere orgánov, ale napr. aj pri vystavovaní častí jeho tela alebo orgánu. Takéto dôstojné nakladanie s ľudskými pozostatkami, žiaľ, legislatíva v pôsobnosti vášho ministerstva doteraz nezabezpečuje.
Pritom Slovenská republika bez výhrad tiež ratifikovala Dohovor o ľudských právach a biomedicíne, ktorý vo svojom čl. 21 jednoznačne a výslovne zakazuje finančný zisk z ľudského tela, citujem: „Ľudské telo a jeho časti ako také nesmú byť predmetom finančného prospechu."
Na základe tohto uvedeného sa preto na vás obraciam formou tejto interpelácie a dovoľujem si vás požiadať, pán minister, o vysvetlenie a zodpovedanie nasledujúcich otázok:
Považujete verejne prístupné výstavy i vy typu Body The Exhibition za súladné s týmto čl. 21 Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne? Ak nie, aké kroky prijalo vaše ministerstvo, keď sa v Bratislave vlastne už od roku 2012, vtedy sa konala výstava po prvýkrát, až doteraz?
Ďalšou otázkou: Považujete legislatívu v pôsobnosti vášho ministerstva za dostatočnú z hľadiska implementácie Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne, najmä pokiaľ ide o aspekt dôstojnosti s dôrazom na vystavovanie ľudských pozostatkov na verejnosti? Ak nie, kedy a ako tento nedostatok mienite riešiť?
Plánujete, pán minister, vypracovať novelu zákona o pohrebníctve tak, aby buď priamo v jeho ustanoveniach alebo po doplnení splnomocňujúceho ustanovenia v jeho vykonávacích právnych predpisoch bolo podrobne upravené dôstojné nakladanie s ľudskými pozostatkami a ľudskými ostatkami?
Z akého dôvodu neupravuje zákon o pohrebníctve sankčný postih za porušenie jeho ustanovenia § 7 ods. 3? Mienite tento legislatívny nedostatok odstrániť?
Považujete existujúcu právnu úpravu týkajúca sa nakladania s ľudskými pozostatkami a ľudskými ostatkami s ohľadom na aspekt dôstojnosti takéhoto nakladania za dostatočnú?
Budem vám vďačná za odpovede na všetky tieto otázky, ktoré veľmi zaujímajú celú našu verejnosť, a veľa ľudí, občanov, odborníkov, ale aj aktivistov sa k tejto výstavbe vyjadrilo. Diskutujú ľudia na Slovensku o tom a prichádzajú aj odborníci. Takže je naozaj taký najvyšší čas, aby ste sa aj na tejto úrovni z vášho ministerstva vyjadrili a takto odpovedali vlastne všetkým občanom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2017 16:21 - 16:22 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Si vyprosujem, pán podpredseda, aby ste nazývali ma, že som klamárka a že som drzá. To si vyprosujem od vás.
Ja by som si to tu nikdy nedovolila povedať, ale počuli vás všetci na tom balkóne. Oni tam sú. Stretli ste sa s nimi, asi v ten deň zasadnutia ľudskoprávneho výboru, ale o tom vôbec. Pýtam sa z toho, že aké sú výsledky. Vy chcete dať 10 dní na diskusiu, vy chcete od mladých ľudí, aby vám doniesli paragrafové znenie? Toto je pre vás odborná diskusia? Vypočuli sme si vás, urobíme si po svojom - to je pre vás odborná diskusia a vy si dovolíte, mne povedať, že ja klamem a že som drzá?!
Čo sme spolu pásli husi, pán podpredseda? (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2017 16:04 - 16:14 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem vám za slovo, pán podpredseda. Vážené dámy, vážení páni, vážení kolegovia aj vážení hostia, ktorí sledujete priamo tu na balkóne celú túto rozpravu k Ústavu pamäti národa, novela zákona o pamäti národa má naozaj iba jeden cieľ, odstrániť nepohodlného predsedu. Podľa nového návrhu na čele Ústavu pamäti národa predčasne skončí jeho predseda a ústav nebude riadiť predseda, ale celá deväťčlenná rada. Ako som to už povedala aj vo faktickej poznámke, poviem to tak natvrdo, zlé pracovnoprávne vzťahy sa v tejto novele riešia zmenou zákona. O tom, že to nie je právne čisté, hovoril aj JUDr. Kresák, náš kolega poslanec, že ak teda chceme niečo robiť s človekom, ktorý si neplní svoje funkcie, tak sa má do zákona zaviesť dôvod, pre ktorý ho môžeme odvolať, ale nie aby niekomu zanikla funkcia. Preto som aj na zasadnutí ľudskoprávneho výboru navrhla, aby aspoň v tomto koalícia ustúpila a pozíciu predsedu nerušila, keďže to nie je čisté riešenie. Pre svoj pozmeňujúci návrh som však nenašla dostatočnú podporu.
Základným argumentom predkladateľov je, že vraj chcú sfunkčniť zle fungujúcu štátnu inštitúciu. Doteraz však nikto z predkladateľov novely nepovedal, ktoré úlohy neplní ústav, ktoré mu vyplývajú zo zákona. Ja som s vami, pani predkladateľka, aj s vami, pán spravodajca, som v jednom výbore, ale doteraz to nikto nepovedal, že ústav neplní tie úlohy, ktoré mu vyplývajú zo zákona. Na ľudskoprávnom výbore, na jeho zasadnutiach som vždy počula iba o zlých pracovnoprávnych vzťahoch.
V októbri 2016 prišli na zasadnutie výboru, ľudskoprávneho výboru, Dozorná rada ÚPN, Ústavu pamäti národa. Upozorňovali nás na zistené nedostatky v činnosti a riadení ústavu. Je to tak, však? Napríklad upozornili na nelegálne zamestnávanie bez akéhokoľvek podloženia dôkazov. Keď som sa pýtala na podrobnosti, však to je strašne vážna vec, povedať niekomu pred médiami, verejnosťou, že na ústave alebo v tejto inštitúcii bolo nelegálne zamestnávanie. To je nenormálne vážna vec. Nikto mi z dozornej rady na túto moju otázku neodpovedal. Po tomto obvinení bola vykonaná kontrola Inšpektorátom práce a tá potvrdila, že nebolo zistené žiadne porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania. Takže takto máme brať všetky tie zistenia dozornej rady? Boli vyslovené pred médiami, pred nami aj pred verejnosťou takéto vážne obvinenia.
Ideme meniť zákon, pretože je nám niekto nepohodlný? Zdá sa, že práveže si ústav plní svoje úlohy, lebo keďže sa deje to, čo sa deje. Zdá sa to tak. A o tom, že si plní svoje úlohy vyplývajúce zo zákona, svedčí aj fakt, že ústav bol prijatý do Platformy európskej pamäti a svedomia ešte len minulý rok, ktorá združuje 55 inštitúcií z 19 krajín, z toho 13 sú členské krajiny Európskej únie. Tak plní si tie úlohy zo zákona? Bol by prijatý náš Ústav pamäti národa do takejto platformy európskej?
Už tu bol spomenutý zaslaný list predsedovi Národnej rady z tejto platformy. Bolo to 10. augusta. Zdôraznili mu v liste, že prijímať právny predpis namierený proti konkrétnej osobe nie je v súlade s demokratickými princípmi. Jednou z dôležitých úloh Ústavu pamäti národa je pomáhať v dozrievaní spoločnosti. K vlastnostiam hrdého národa a k skutočnému vlastenectvu patrí schopnosť pozrieť sa pravdivo na temné etapy v jeho dejinách. A práve toto Ústav pamäti národa robí. A toto nie je určite každému príjemné. Zdá sa, že to je dôvod, pre ktorý sa predloženou novelou snažia predkladatelia de facto zlikvidovať Ústav pamäti národa ako nezávislú verejnú inštitúciu, ako nezávislú verejnú inštitúciu, ktorá sa významným spôsobom podieľa na spoluvytváraní historickej pamäte a historickej politiky, ktorá je pre každý štát dôležitá.
Áno, ústav odhaľuje temné stránky našej národnej histórie a to nie je príjemné. Je to však veľmi potrebné pre nás všetkých, pre zdravý vývoj tejto spoločnosti, nášho Slovenska. O potrebe pravdivého pohľadu na dejiny, aj keď neraz bolí, hovoril v súvislosti s temnými stránkami dejín vlastného národa už pred 100 rokmi známy poľský spisovateľ Stefan Žeromski nazývaný svedomím poľskej literatúry, ktorý povedal: „Je potrebné jatriť poľské rany, aby sa nezacelili jazvou podlosti.“ Nie sú jeho slová aktuálne aj tu a teraz? A nie sú aktuálne aj teraz prípadne predkladania tohto návrhu zákona?
Áno, ústav jatrí naše slovenské historické rany. No jatrí ich preto, aby sa nezrástli veľmi nepeknými jazvami klamstva a lži, a jatrí ich preto, aby sme boli zrelým národom, aby sme sa vyrovnali so svojou minulosťou, lebo len vtedy sa budeme môcť pozrieť do budúcnosti so vztýčenou hlavou. To vám vadí, predkladatelia?
V závere môjho príspevku chcem ešte upozorniť na to, že o túto novelu sa veľmi intenzívne zaujímajú občania. Vo verejnosti sú dve petície. Od Dcér politických väzňov aj od mladých ľudí pod názvom Pamätaj. V tejto petícii Pamätaj zozbierali už skoro 7 700 podpisov a boli odovzdané. Sa teším veľmi k tomu, že o zápas svedomia pamäti národa, že sa o toto zaujímajú mladí ľudia a že, že je to ich záležitosťou. Musím povedať pánovi Hrnkovi, že som ich spoznala minulý týždeň, aby ste nepovedali, že sa s nimi poznám už veľmi dlho. Takže iba v deň zasadnutia ľudskoprávneho výboru. Mladí ľudia vás vyzývali k diskusii. U vládnej koalícii však nenašli pochopenie. Práve naopak. V júli, v auguste, pani kolegyňa, ste sa s nimi stretli a ste s nimi debatovali a ste počúvali občanov?
Keď som to čítala, že nenašli pochopenie a nenašli ústretovosť diskusií, tak ja som si spomenula na svoju vlastnú, osobnú skúsenosť, keď som už či ako občianka, alebo ako odborníčka sa snažila dostať k diskusii, vyzývala som k diskusii predstaviteľov verejnej či štátnej správy, ale často to končilo v rovine, že vypočuli sme si vás, urobíme si po svojom. A títo mladí ľudia, tých si ani nikto nevypočul. Rovno ste si urobili po svojom. Však načo by ste počúvali, veď ste nepočúvali odborníkov, a nieto ešte mladých ľudí. A preto sa pýtam poslancov vládnej koalície, chcete týmto mladým ľuďom zobrať nádej, že žijú v slobodnej, demokratickej krajine? Chcete aj týchto mladých ľudí, ktorí tu ešte zostali, vyhnať zo Slovenska? Nestačí vám ten doterajší exodus 300 tisícov ľudí zo Slovenska? Veď oni tu nejdú preto naspäť, pretože tu nachádzajú takúto krajinu a systém. A korupciu a klientelizmus. Však sa ich spýtajte, prečo neprichádzajú nazad, keď už načerpali skúsenosti.
Vyzývam vás poslancov vládnej koalície, zvlášť poslancov strany MOST - HÍD, nehlasujte za túto novelu zákona. Berte to späť, zoberte to späť a rokujte. Hovorte s ľuďmi, oni na to čakajú. Občania vás sem zvolili, tak s nimi debatujte, debatujte s odborníkmi a príďte sem s novelou opäť. Neberte Slovákom ešte nádej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2017 15:52 - 15:54 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Budem pokračovať v tom, v čom začala moja kolegyňa Jurinová. Veď, vážení páni navrhovatelia, však to, že meníte zákon kvôli jednej, jednému nepohodlnému človeku, to kritizoval aj váš kolega z vládnej koalície pán JUDr. Kresák. Veď on hovoril o tom, že ak sa teda do zákona zavedie dôvod, a hovorím na pána Hrnku, ktorý to, ktorý to vo svojom príhovore povedal, že ak chcete teda zaviesť dôvod, aby bolo možné z funkcie tohto predsedu odvolať počas jeho obdobia, a ak sa naplní, nech teda človek príde o funkciu. Ale sám váš koaličný partner, poslanec povedal, že aby zanikla niekomu funkcia s tým má problém, lebo to nie je právne čisté. Toto je odpoveď pánovi Hrnkovi.
Táto novela je tu naozaj iba preto, aby ste sa zbavili nepohodlného človeka. Na Slovensku sa mení zákon preto, aby sa niekto, kto sa cíti úplne diktátorsky alebo zemepansky, aby sa zbavil nepohodlného človeka. Ja som sa zúčastňovala zasadnutí ľudskoprávneho výboru a všetky tie nedostatky v činnosti sa týkali v drvivej väčšine pracovnoprávnych vzťahov.
My kvôli pracovnoprávnym vzťahom meníme zákon. Kvôli jednej inštitúcii meníme zákon na Slovensku. To je nevídané!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.9.2017 11:12 - 11:13 hod.

Anna Verešová
Ďakujem. Prosím opraviť hlasovanie č. 128, nešlo mi v tej chvíli hlasovacie zariadenie. Chcela som hlasovať za.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2017 16:08 - 16:10 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem vám za reakcie. Ešte chcem doplniť, že trošku takú emóciu. Vždy, keď som v tej profesionálnej veľkej organizácii alebo aj inde na odborných fórach a konferenciách bola, tak vzhľadom k tomu nezvratnému údaju, že starnutie obyvateľstva teda že je nezvratné, tak vždy na tých odborných fórach drvivú väčšinu času sa venuje naozaj opatrovateľstvu a seniorom našim. Našim naozaj drahým, chorým, starým členom rodiny. Ja ich takto vidím a s veľkou takou však veľkorysosťou, okej, dobre, je to tak, potrebujú pomoc.
Ale práve služby krízovej intervencie boli vždy popoluškou. A vidím to aj teraz aj v tom zákone, že stále nič systémové sa nerieši v službách krízovej intervencie, ale aj v terénnych službách, ktoré sú, prepánajána, však lacnejšie, efektívnejšie, oveľa skôr pomôžu ľuďom, aby nám naozaj neupadli do tej hrôzy a do takej núdze, kde to potrebuje veľa peňazí, veľa času, veľa energie a hlavne je to o obrovských bolestiach tých ľudí a tých občanov.
Takže systém a znova, znova také zacielenie som očakávala v tejto novele, zacielenie na tú najdôležitejšiu časť. A to je ísť do terénu a pomáhať ľuďom priamo a podporovať tú pomoc finančne, ale aj vôbec podporovať túto pomoc priamo v ich prirodzenom prostredí. Toto som očakávala od tejto novely. Ale to nesplnila.
Skryt prepis