Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2017 o 9:50 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2017 18:09 - 18:10 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Je, je jasné, komu tento systém vyhovuje, že sú to samotné firmy, ktoré vydávajú gastrolístky. Dosahujú totižto, dosahujú také marže, ktorými prekonávajú aj firmy v sektoroch, ako sú telekomunikácie alebo informačné technológie. Ľuďom naozaj treba dať slobodnú voľbu, lebo garantujem teda, že ľudia sa pôjdu najesť každý deň, aj keď im dáme slobodnú voľbu. Verím alebo chcem veriť, alebo odporúčam pánovi premiérovi a strane SMER aj vládnej koalícii, aby sa inšpirovala týmto návrhom a teraz ho, minimálne teraz ho odhlasovala. Ale ak sa tak nestane, lebo naozaj som počula, že opozičné návrhy v žiadnom prípade nemôžu podporovať, tak aby sa ním inšpirovala a ukázala, že si ľudí váži ako občanov a že verí svojim ľuďom, že sa vedia slobodne rozhodnúť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 17:54 - 17:56 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážení kolegovia a kolegyne, budem tak krátko len hovoriť, chcem týmto potvrdiť, že aj tento náš návrh zákona vychádza z praxe, je to vlastne odozva na volanie tých, ktorí projekty realizujú, a reagujeme na tieto problémy. Naozaj z tohoto je vidno, že aj opozícii záleží na tom aby sme riadne a kvalitne čerpali eurofondy. Ide nám o verejný záujem a aj týmto návrhom chceme upriamiť pozornosť, že aj takto jednoducho, takým jednoduchým návrhom je možné naozaj prispieť k tomu, aby sme čerpali eurofondy kvalitne. Áno, ide o projekty, ktoré sú často výskumnými projektami a trvajú dlhšie. A viem, čo to spôsobuje, aj ja tiež z praxe viem, čo to spôsobuje realizátorom. Preto som presvedčená, o tom, že by im to veľmi pomohlo a že by to uvítali.
Zároveň chcem ale aj oceniť kolegyňu Bašistovú, ktorá prišla so svojím diskusným príspevkom k opozičnému návrhu, nevidí sa to často v tomto, aj teraz vidíte, že z koalície počúva nikto, či málo, išla som povedať málo, zdá sa, že skoro nikto. Takže ja vás oceňujem kolegyňa a vidíte, že toto je práve tá diskusia, ktorá tu má prebiehať, a som vám vďačná za váš príspevok, lebo aj pre nás to ste kládli nové otázky, na ktoré si teda musíme takto vedieť zargumentovať, že náš návrh je opodstatnený. Takže aj ja ďakujem za, kolegom, jeho schválenie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2017 15:10 - 15:12 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcela by som v podstate podať taký návrh pre vás, pán minister, a ľudí z vášho ministerstva. Z praxe jednak s rodičmi, s osamelými rodičmi, v drvivej väčšine s osamelými matkami, ale aj s pracovníkmi úradov práce, sociálnych vecí a rodiny vyplýva jeden taký alebo dotazujú sa na jeden taký fakt, ktorý im veľmi robí problém, tak úradníkom, pracovníkom v tomto úrade, ako aj matkám.
Ak ide o to, že, samozrejme, keď si vymôže oprávnená osoba náhradné výživné, musí si ho vymôcť aj cez exekútora, toto náhradné výživné dostáva a je, samozrejme, takáto osoba povinná výživné vrátiť v čase, keď povinná osoba, budem teraz hovoriť napríklad otec, toto výživné matke zaplatí. Vtedy dochádza ale k takej situácii a vy ste tu hovorili o aplikačnej praxi a o poznatkoch a spätných reakcií z aplikačnej praxe, že matka následne často nedostáva ďalej už potom ani náhradné výživné a určité mesiace zase nedostane výživné ani od povinnej osoby a ona tieto peniaze jednoducho v čase svojej finančnej núdze naozaj minie. Vtedy, úradníci mi hovoria, že je obrovský problém vlastne riešiť tento, tieto, tieto príbehy no utrápených ľudí. Ja nechcem, aby sa štát choval tak paternalisticky a skutočne tak, že, že ako keby, ako keby sme mali vstupovať do rodín a všetko za nich robiť a ochraňovať ich ako malé deti, sú to predsa dospelé osoby, toto nechcem. Ale predsa nejak tak vás vyzývam, že keby ste riešili tento dlhodobý problém na úradoch práce, a teda a je to problém samotných osamelých žien alebo osamelých rodičov.
Ja verím, že je to možné nejakým iným spôsobom, neviem, vrátiť tie peniaze priamo úradu a podobne, neviem. Verím, že, že, rozmýšľali sme nad tým, ale verím, že to na ministerstve dokážete nejako vymyslieť, pretože sami hovoríte o tom, že počúvate prax, počúvate tých ľudí v praxi, a že naozaj legislatíva má ošetriť to, čo sa v praxi deje nedobré pre ľudí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2017 14:35 - 14:40 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem vám za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážení kolegovia a kolegyne, začnem takou rečníckou otázkou.
Pán minister, prečo až teraz prichádzate s takouto novelou zákona o sociálnoprávnej ochrane detí? Prečo až teraz, sám ste povedali, vás citujem, vytvárate nový, revolučný krok, čo sa týka práce s deťmi? Odborníci tvrdia, že túto novelu pripravovali viac rokov, tak prečo až teraz máte vôľu alebo ste mali vôľu vypočuť týchto odborníkov, ktorí roky rokúce, desaťročia pracujú s deťmi a najlepšie vedia, čo treba robiť a ako legislatívne ešte potvrdiť to alebo pripraviť tak legislatívne podmienky, aby sa, aby naozaj sme konečne teda bránili najlepší, pracovali v najlepšom záujme detí a bránili práva detí. Toľko rečí máme o najlepšom záujme detí. Toľko rečí, toľko konferencií a seminárov - dobrých.
Ja som tu v tomto pléne ale veľakrát pri vašom odvolávaní doslova kričala, že neviete ochrániť naše deti. Prečo teda až teraz? Evidentne odpoveďou je, že až na margo kauzy Čistý deň. To sa naozaj musí vždy niečo hrozné stať našim deťom, aby ste mali vôľu počúvať odborníkov a mali ste s nimi aktívnu komunikáciu, aby ste prišli s návrhom, ktorý, o ktorých odborní, o ktorom odborníci dnes poslali list všetkým poslancom, a hovoria, že ho roky pripravovali, a teda že by sme ho mali podporiť? Ale prečo až teraz teda s tou vôľou, máte tú vôľu? Lebo vám tečie do topánok už dlho? Musíme mať v našej spoločnosti kauzu Čistý deň a kauzu utýranej Lucky a ďalších? To musíme mať sexuálne zneužité deti v resocializačných zariadeniach alebo zariadení, aby som bola konkrétna? Tieto kauzy sa nestali preto, že sa tá obludnosť v tých zariadeniach stala, alebo utýrali, utýral otčim Lucku, to sa, bohužiaľ, a je to hrozné, ale to sa stáva, ale tie kauzy sú tu preto, že vy ste nekonali, pán minister, alebo ste konali neodborne, alebo ste, a nieže alebo, lebo ste bránili inštitúcie, a nie deti.
Až teraz ste teda akceptovali odborníkov, až teraz ste diskutovali s expertami, s tými, ktorí najlepšie vedia, ako a čo robiť. Mohlo to byť oveľa skôr. Odborníci, ako som povedala, nám dnes napísali list a ja som s nimi už dlhšie nejak pár dní aj komunikovala o tejto novele a v samotnom liste píšu, že táto novela trvala niekoľko rokov, viem o tom, ale až teraz sa teda pohli ľady. A to, že je tu naozaj vaša reakcia na kauzu Čistý deň, v ktorej ste pochybili, pán minister, to sa potvrdzuje v postate aj v dôvodovej správe. Ja si dovolím z nej citovať, z dôvodovej správy:
„Vzhľadom na pretrvávajúce pochybnosti a interpretačné nejasnosti, osobitne s primeranosťou a vhodnosťou voľby výchovných prostriedkov a postupov pri vykonávaní opatrení podľa zákona je nevyhnutne potrebné priamo zákonom zakázať také prostriedky výchovy a postupy práce, ktoré dieťaťu môžu spôsobiť poníženie a môžu zasiahnuť do jeho ľudskej dôstojnosti,“ čo sa dialo v resocializačnom zariadení Čistý deň, a citujem ďalej, taxatívne sa vymenuvávajú dokonca tie, tie výchovne prostriedky, o ktorých tu bola pri vašom odvolávaní reč. Citujem teda ďalej: „Rovnako je vylúčené využívať ako výchovný prostriedok vyžadovanie neprimeraných fyzických výkonov, izoláciu od sociálneho prostredia, zásahy do vonkajšieho vzhľadu, neodôvodnené zasahovanie do stravovania.“ Presne o tom sme rozprávali pri kauze Čistý deň. „Všetky opatrenia, či už ako výchovné prostriedky, alebo ako súčasť postupov práce, sú takéto spôsobilé vyvolať poníženie s možným následkom psychickej ujmy.“ Presne o tom sme hovorili pri vašom odvolávaní.
Ja mám úctu ku postu ministra. Mám úctu k tejto pozície aj k postu. Avšak neviem, pán minister, s vami diskutovať o ochrane detí. Viackrát som tu povedala, že v našej krajine pod vaším vedením nevieme ochrániť naše deti. Jediné, čomu verím pri tejto novele, je, že za ňou stoja odborníci, ktorí s deťmi pracujú. Len škoda, že ste ich nepočúvali skôr.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 19.10.2017 14:59 - 15:02 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia a vážená pani ministerka, minister, vážený predsedajúci, nebola som spokojná s odpoveďou pána ministra zdravotníctva ku mojej interpelácii z 13. októbra, nie, oni to tam len dostali, z 10. októbra. Takže chcem ho opäť interpelovať ohľadom implementácie ustanovení Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne do nášho právneho poriadku.
Ešte krátko. Trochu ma mrzí, že v podstate na moje konkrétne odborne podané otázky v interpelácii som si všimla, že odpoveď bola vlastne úplne rovnaká voči ďalšej kolegyni. Takže dve poslankyne dostali tú istú odpoveď od pána ministra. Takže stalo sa len, že kópia - vložiť. Takže preto nie som spokojná. Neboli to presne odpovede na moje konkrétne otázky.
A preto teraz vlastne chcem pána ministra zdravotníctva požiadať, aby mi, požiadať ho, aby som dostala presné výstupy z etickej komisie, o ktorej mi píše v predchádzajúcej interpelácii, že zasadne ku výstave Body the Exhibition. Zároveň hovorím, že nepýtala som sa a nepýtam sa iba na etický rozmer tejto výstavy, pýtam sa pána ministra na to, ako ministerstvo zdravotníctva implementovalo a zharmonizovalo náš právny poriadok s ustanoveniami Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne. To, že sa tak doteraz nestalo, mi vlastne v odpovedi na interpeláciu odpovedal iný minister, a to minister zahraničných vecí, ktorý mi uviedol, že naozaj ešte v roku ’97. bol minister zdravotníctva, mu bolo zadaná úloha uznesením vlády, aby zosúladil vnútroštátny právny poriadok Slovenskej republiky v oblasti zdravotnej starostlivosti s ustanoveniami tohto dohovoru.
Takže opäť žiadam interpeláciou pána ministra zdravotníctva, aby mi odpovedal na všetky tie otázky, ktoré, samozrejme, podám aj písomne, plus zároveň si žiadam od pána ministra, aby mi poskytol výstupy z Etickej komisie ministerstva zdravotníctva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2017 9:50 - 9:52 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Mihálovi aj kolegyni Petrík za tieto návrhy, za návrh zákona, ktorý priniesli do pléna. Ako vždy, vysoko odborne, kompetentne. Za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti som zodpovedná za, za rodinnú politiku, a teda plne, plne podporuje v hnutí tento návrh. Takisto aj pozmeňovací návrh, o ktorom si hovoril, ktorý pôjde teraz do hlasovania.
Žena priamo stráda za materstvo. Je to isté. A či fyzicky, či psychicky. Akokoľvek jej ešte k tomu priťažiť aj neúmyselne, lebo ja verím, že tie zákony naozaj preverí čas, nieže verím, ten zákony preveruje čas, zákony preveruje prax. A keď sa ukáže v praxi naozaj nejaké takéto nie pochybenie, ale ukáže sa, že sa môže niečo vylepšiť tak, aby sme rodinám, rodičom, a teda matke mohli pomôcť, aby sme im zbytočne nekomplikovali život, tak je to treba urobiť. Čudujem sa, že to nie je dávno nejak prijaté práve sociálnou vládou, pretože sociálna vláda by sa mala zamerať na takéto veci, aby pomohli rodinám, pomohli rodičom, pomohli matkám práve v čase tej hrozivej demografickej krivky.
Ďakujem kolegom za tento návrh.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.10.2017 17:06 - 17:14 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem vám za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne a kolegovia, budem sa snažiť už naozaj krátko, bolo tu povedané toho dosť, ale v podstate predstupujem pred vás v takej dobrej atmosfére, v takej atmosfére, že sa dá dohodnúť a že dobré opozičné návrhy je možné prijať, že sa počúvame navzájom a že nám ide o dobro občana. Takto teda predstupujem už nie s pozmeňujúcim návrhom, ale s takou nejakou, s takým vedomím, alebo povedať vám a poprosiť vás, aby ste naozaj zvážili, aby ste podporili pozmeňovacie návrhy, ktoré tu predložila Soňa Gaborčáková, moja kolegyňa, a ktoré mali širokú podporu opozičných poslancov, ktorí ju preukázali svojimi podpismi. Vy viete, že tieto pozmeňujúce návrhy sú konštruktívne, že sú za nimi odborníci a že samotná predkladateľka naozaj pôsobí autenticky a vierohodne. Vie, o čom hovorí.
Nedá mi aj tak napriek tomu povedať, alebo nepovedať to, že tento zákon je taký nešťastný od samého začiatku. Už je tomu vlastne skoro 10 rokov, bol prijatý v 2008., keď sa prijal, a on sa už v podstate ani moc nedá napraviť, pretože celá jeho filozofia bola vtedy tak nešťastne zmenená množstvom pozmeňujúcich návrhov. A tie jeho každoročné novely už v podstate nikdy nenaplnili naše očakávania alebo oprávnené čakávania tak občanov, ako aj poskytovateľov sociálnych služieb a nikdy a ani teraz neodstraňujú, čo ma mrzí, diskrimináciu občanov, ktorí sú prijímateľmi sociálnych služieb. Lebo áno, ak diskriminujeme neverejných poskytovateľov, tak v podstate diskriminujeme samotných ich klientov, a to znamená, diskriminujeme občanov. Pretože stále, stále, ani pri tejto novele, pán minister, neodstraňujete dve kategórie poskytovateľov sociálnych služieb, teda neverejných a verejných, ktorých stále zákon rozdeľuje.
V tých pozmeňovacích návrhoch bola zahrnutá aj zmena financovania služieb krízovej intervencie. Dlhé roky som v takomto zariadení krízovej intervencie, ktorá poskytovala služby krízovej intervencie, pracovala. A aj z takej tej svojej skúsenosti alebo aby ste, takej, dúfam, že budem uveriteľná v tom, že skutočne je potrebné zvýšiť tieto sumy príspevkov, pán minister, pre zariadenia služieb krízovej intervencie, pre terénnu prácu, pre ambulantnú prácu, pre tých neverejných, ako ste ich označili ešte v 2008., neverejných poskytovateľov. Je to nedostatočné a neumožňuje to zabezpečovať kvalitné služby a jeden z tých pozmeňovacích návrhov riešil aj financovanie.
Včera som práve sa v zariadení zastavila a opätovne som počula týchto ľudí, ktorí po mne prebrali prácu, aké je to veľmi náročné, ako stále prežívajú, že to nie je práca, ale v podstate prežívanie. A ako predrečník môj povedal, áno, je to poslanie, ale chcem vám zároveň aj povedať, že títo ľudia vedia naozaj z nadšenia a presvedčenia pracovať aj za nižšie mzdy, ale, preboha, my nemôžeme parazitovať na tom, alebo štát sa nemôže spoliehať na to, že ľudia budú kvôli svojmu presvedčeniu, kvôli tomu, že radi robia charitu, chcú robiť služby, chcú pomáhať ľuďom, tak na nich nemôžeme parazitovať, pretože poznám, poznám týchto pracovníkov a viem, že veľmi rýchlo vedia vyhorieť v tejto svojej práci, ktorú si mysleli, že budú celý život robiť.
Chcem tu podotknúť a podčiarknuť význam služieb krízovej intervencie. Ony hrajú obrovskú rolu v tom systéme sociálnej podpory osobám a pôsobia v podstate preventívne pre všetkých, pre obyvateľov celej komunity. Ja viem, že sa tejto téme nevenuje nikdy dostatok pozornosti, tak na odborných fórach, konferenciách a ani v podstate v novele tohto zákona. Stále a dookola nevenuje sa tomu dostatok pozornosti. Samozrejme, sú to nepopulárne služby a nie sme na ne ani zvyknutí, sú to nové formy v tom našom zriadení novom, ale teda už nejakých tých dvadsať rokov predsa len, na ktoré sme sa nenaučili alebo ktoré považujeme akoby za nejaké, nejaké podradné, ale tieto služby sú nesmierne dôležité. Táto skupina služieb sa od tej dlhodobej starostlivosti a sociálneho začleňovania osôb so zdravotným postihnutím, o ktorých veľmi často rozprávame a ktorí si zasluhujú pozornosť, to je bez debaty, o to viac, že vieme, že starnutie obyvateľstva je nemenné, a my vieme, čo nás čaká, ale táto skupina sa odlišuje, odlišuje sa mnohorakosťou sociálnych skupín, ktoré potrebujú podporu a pomoc. Vysokou náročnosťou, vysokou náročnosťou na odborné zásahy, potrebu individuálneho riešenia pre jednotlivcov a rodinu. Kumuláciou rizík, ak nezasiahneme, tak sa opakujú, ale aj kumulujú riziká, opakujú sa tieto krízové situácie. No a akútnym nedostatkom poskytovateľov, pretože naozaj práve pre financovanie, priznám sa, je to skoro samovražedné pre každého poskytovateľa, aby tieto služby poskytoval a aby ich udržal a vôbec, aby ich začal.
Takže, ale zároveň to, že je nedostatok poskytovateľov teda, že sú tie služby málopočetné, znamená zároveň, že ten finančný dopad, pán minister, nebol taký veľký, že finančný dopad aj pri zvýšení, tak ako je pozmeňovacom návrhu, je minimálny, a preto prosím, aby ste zvážili tieto pozmeňujúce návrhy a aby ste ich prijali.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2017 15:08 - 15:10 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Plne podporujem kolegyňu Soňu Gaborčákovú, celý klub aj ďalší poslanci sa podpísali za tieto pozmeňovacie návrhy. Kolegyni Soni Gaborčákovej naozaj, myslím, nemôžete vyčitovať to, že by tu politikárčila. Skutočne sa zasadzuje celou svojou silou za to, aby jej návrhy a jej pripomienky boli konštruktívne. Prichádza na ministerstvo a za vami tak, ako nám často aj vyčitujete, že to nerobíme. Ona sa o to usiluje, má za sebou odbornú obec. Takže predkladá len to, čo hovoria odborníci. Ona sama je odborníkom, takže naozaj tu nejde o žiadne politikárčenie. Opozícia prináša veľa konštruktívnych návrhov, ktoré niekedy často ani nestoja nič, a predsa nie sú podporené. A to ma mrzí, lebo aj v tomto prípade vidím, že sú uprednostnení tí alebo podporovaní tí, ktorí majú moc, ktorí si môžu niečo vydobyť,. A to určite v našej krajine nie je občan. Ten nemá žiadnu moc, z toho je zrejmé. A ani neverejní poskytovatelia sociálnych služieb, ani tí nemajú moc. A je vidieť, že práve títo ľudia neboli vypočutí, a to ma veľmi, veľmi mrzí.
Skryt prepis
 

12.10.2017 17:51 - 17:51 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Chcem sa naozaj veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí vystúpili či už v rozprave, alebo faktickými. Všetkým tým, ktorí ste mohli byť tu teraz prítomní, veľmi, veľmi pekne ďakujem za to, že k tomuto návrhu zákona prebehla takáto diskusia, pretože si myslím jedno, ak takáto diskusia je vonku, v profesijných združeniach, v odborových, v odborných združeniach, u odborníkov z angažovanej občianskej verejnosti, o to viac si myslím, že musí byť tu. Ako tá sa musí predsa premietnuť v zákonodarnom zbore. Na to sme tu, lebo tí ľudia nás sem zvolili preto, aby sme práve ich problémy a ich veci sem nosili a menili zákony. Takže vidím to, vidím to veľmi, veľmi správne a v takej kontinuite, že takto to má vyzerať. Takže ešte raz veľmi pekne ďakujem.
Myslím si, že práve to, že budeme žiadať týmto zákonom, by sa žiadal informovaný súhlas a zároveň by sme konečne implementovali spomínaný dohovor do našej legislatívy, ktorý zakazuje finančný prospech z vystavovania tiel, by sme dokázali oboje, o čom sme hovorili. Pretože si vtedy už neviem predstaviť jednak informovaným súhlasom, ako kolega Dostál povedal, že asi by sme nemali toľko tiel zrazu mŕtvych, a už len chcem vidieť, kto by robil výstavu len pre edukáciu, verejnú výstavu pre verejnosť bez nejakého komerčného prospechu.
Takže prosím o to, aby ste tento zákon podporili do druhého čítania. Vyslovene prosím aj vládnu koalíciu, poslancov vládnej aj opozíciu, ktorí tu už teda niektorí deklarovali, že budú súhlasiť. Predsa len v druhom čítaní by sme vedeli ešte opraviť prípadné nejaké, nejaké potreby, nejaké pripomienky, zmeniť ešte to, čo je treba, a naozaj by sme vypočuli verejnosť a dali tomu zadosť. Takže na to sme tu.
Ešte raz veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 17:35 - 17:36 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem obidvom kolegom za ich faktické pripomienky aj za to, že teda podporujú tento zákon.
Áno, sú to, kolega Dostál, také dve roviny, niektorí hovoria o dôstojnosti aj po smrti človeka, iná skupina hovorí o tom, že edukácia, prečo nie aj na takýchto telách. Iní idú, hovoria o písomnom súhlase tejto osoby zaživa, aby dala takýto písomný súhlas. Všetko má, má svoj priestor, toto všetko aj počúvame z verejnosti, teraz naozaj riešime to, aby človek dal písomný súhlas za svojho života na to, aby jeho telo bolo využité aj na takéto účely, teda na vystavovanie, a v tom sa evidentne zhodujeme naprieč krajinou, naprieč naším politickým svetonázorom alebo nejakým náboženským alebo nejakým hodnotovým postojom.
A preto už len mi zostáva veriť, že po tých 18 rokoch, ako ste, pán kolega Osuský, povedal, že sme dospeli a že to, čo tu už malo byť dávno, takže po 18 rokoch napravíme túto situáciu.
Ďakujem vám.
Skryt prepis