Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.3.2018 o 14:15 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 23.5.2018 11:36 - 11:39 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážená pani komisárka, vážené kolegyne a kolegovia, ja som dneska trochu indisponovaná hlasom, takže nebudem dlho hovoriť. Už na zasadnutí výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny som vás, pani komisárka, upozornila na to, že ste sa vo svojej správe absolútne nevenovali neoprávnenému umiestňovaniu rómskych detí do špeciálnych škôl. Je zaujímavé, že tento problém je pritom zjavný už od roku 2015. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti na tento problém upozorňuje od roku 2015. Na konci minulého roku som na zasadnutí výboru nášho predložila uznesenie, ktoré bolo prijaté, v ňom som žiadala pani ministerku školstva, aby výboru predložila správu o výsledkoch kontroly uplatňovania princípu rovného prístupu ku vzdelávaniu pri prijímaní žiakov do špeciálnych základných škôl. Táto kontrola totiž mala byť vykonaná Štátnou školskou inšpekciou ešte v školskom roku 2016/17 v 40 špeciálnych základných školách. V tomto roku v apríli sme túto správu dostali a v problematike zaraďovania rómskych detí do špeciálnych škôl vyplávali na povrch nové skutočnosti.
Štátna školská inšpekcia potvrdila mnohé zlyhania, a zvlášť teda potvrdila, že mnohé diagnostické centrá, ktoré zaraďovali tieto deti do špeciálnych škôl, vykonali svoju činnosť pochybne. My o tom hovoríme, že sa konal biznis na rómskych deťoch a touto správou to bolo iba potvrdené. Totižto však špeciálne školy majú zvýšený normatív na žiaka.
Toto ste vôbec nezaznamenali, čo ma veľmi, veľmi mrzí, ale vy keď ste potom už počuli od nás tieto naše otázky na vás, tak vy ste už ústne začali aj na výbore rozprávať, ako keby to správa obsahovala. Ale ja chcem tu teraz pred všetkými kolegyňami a kolegami povedať, poslancami, že vaša správa mnohé z toho, čo ústne prezentujete a predstavujete, to vôbec neobsahuje vo vašej správe. Takže vy musíte nám podať takú správu, vy nemôžete toto robiť, že ústne prezentujete niečo iné ako to, čo obsahuje vaša správa. Tak na toto by som chcela upozorniť. To je najvážnejší problém.
Boli tu spomenuté aj komisárky, ktoré prišli pred vami so správami, naozaj pani komisárka pre deti, vy stále chránite verejné inštitúcie, a nie deti.
Iba toľko, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.5.2018 11:05 - 11:05 hod.

Anna Verešová
Ďakujem vám za slovo. Pozývam členov Výboru Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny na zasadnutie výboru, miestnosť 147, je to rokovacia miestnosť výboru pre verejný rozvoj a regionálnu správu. O 12.00 hod., hneď.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.5.2018 9:56 - 9:58 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážená pani predsedajúca, vážená pani komisárka, vážené kolegyne a kolegovia, nebudem dlho hovoriť, lebo môj hlas má veľmi zvláštne zafarbenie, takže aby som vás neotrávila, som nejaká chorá.
Chcem aj ja veľmi pekne poďakovať za tú prácu, ktorú pani komisárka vykonala v minulom roku. Myslím si, že osoby so zdravotným postihnutím veľmi oceňujú to, že majú komisárku pani Stavrovskú. Vidno to na tej správe už len tým, že kto nenazýva prípad, kto nazýva prípad človeka, to, čo prežíva, príbehom, tak je jasné, že vie, o čom hovorí, lebo pani komisárka v správe hovorí o príbehoch ľudí, myslím si, že ich je... Koľko? (Reakcia komisárky.) Koľko? (Reakcia komisárky.) 41. A nehovorí o prípadoch, ale hovorí o príbehoch. To je jasné, že človek, že pani komisárka je človek na, na správnom mieste. A keď som videla, koľko len návštev osobných urobila pani komisárka v zariadeniach sociálnych služieb s pobytovým, s pobytovou službou, tak som žasla, aj to hovorí za všetko, že vyšla zo svojho úradu a chodila po celom Slovensku.
A zvlášť chcem vám povedať, kolegyne a kolegovia, že tá správa nie je len formálny dokument, je to dokument, z ktorého som už čerpala na zastupiteľstve, na zasadnutí zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja. A všetkým vám to odporúčam, ktorí ste poslancami samosprávnych krajov. Totižto na strane 158 nájdete tabuľku zariadení sociálnych služieb, ktoré pani komisárka osobne navštívila, dve sú tam skontrolované zariadenia, ktoré patria do zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ktorého som aj poslankyňou. Takže hneď som to aj využila, a tak so župankou, ako aj s odborom sociálnych vecí som už hovorila o zariadeniach, ktoré navštívila pani komisárka. Takže zdôrazňujem, že to nie je len formálna vec, je to dokument, s ktorým treba pracovať, a naozaj zlepšovať, dá sa zlepšovať to postavenie osôb so zdravotným postihnutím.
Ešte raz vám veľmi pekne ďakujem, kiežby každý takto komisár pre tie rôzne cieľové skupiny pracoval ako vy. Ďakujem vám pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.5.2018 18:29 - 18:34 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážená pani komisárka, vážené dámy a páni, aj ja chcem poďakovať pani komisárke za predloženú správu, ktorá ukazuje na jej činnosť a na to, že sa naozaj nasadila do tej úlohy ombudsmanky, verejnej ochrankyne práv.
Všimla som si v správe, že tretina porušení ľudských práv sa týkala zbytočných prieťahov. Píšete tam, že boli porušené v 67 prípadoch. To je teda naozaj na zamyslenie, a teda aj vyvodzovanie nejakých náprav a dôsledkov, náprav. Všimla som si tiež, že ste si všimli aj v roku 2017, ešte v októbri, že ste žiadali, aby sa čo najskôr vyvodili dôsledky vo vzťahu k akreditácii resocializačného centra Čistý deň. Je dobré poukazovať, každý, kto na túto kauzu poukázal, bolo to dobré hovoriť o porušovaniach týchto práv týchto detí. Hovorili ste, píšete v správe aj o reštitučných nárokoch, aj to oceňujem, uplatnených podľa zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a k inému poľnohospodárskemu majetku. V súčasnosti píšete, že správne orgány rozhodujú o samotných reštitučných nárokoch približne 25 rokov. A je tam veľa, veľa podnetov, len naozaj otázkou je, že čo ďalej s nimi. No, budeme si len nejak tajne želať a dúfať, že niečo sa môže naozaj zlepšiť.
Ja by som sa chcela dotknúť, a to som už vám hovorila aj na zasadnutí výboru, že ma zaujali vaše závery analýzy vo vzťahu k výstave Body the Exhibition. Vy ste zistili, že medzinárodný dohovor o ľudských právach a o biomedicíne nezaväzuje Slovenskú republiku, aby predmetnú výstavu zakázala, resp. jej zákaz upravila legislatívne.
Ja som sama osobne s kolegami ešte v minulom roku tu predstavila novelu zákona o pohrebníctve a ktorá sa dotýkala aj ďalších zákonov, pretože bolo zrejmé, že slovenská legislatíva je nedostatočná. Odvolávali sme sa práve na čl. 21 tohto dohovoru, ktorým sa výslovne zakazuje finančný zisk z ľudského tela. Túto výstavu kritizovali všetky profesijné združenia, mimovládne organizácie a boli aj podnety na políciu a prokuratúru. Navyše boli podozrenia, že vystavované ľudské pozostatky pochádzajú od politických väzňov, kresťanov, či podľa režimu iných nepohodlných ľudí, a táto téma, a to je na tom to strašné, že ešte poukazuje na ešte oveľa závažnejší problém, ktorému súčasný civilizovaný svet čelí, a je ním nelegálny obchod s orgánmi mŕtvych ľudí za účelom transplantácie, ktorý môže mať naozaj najstrašnejšie podoby.
Ja som si dovolila alebo chcela by som vám citovať, prečítať správu, stanovisko k výstave Body the Exhibition Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, etickej komisie pri ministerstve zdravotníctva. Totižto viackrát som interpelovala aj bývalého ministra zdravotníctva a aj súčasnú ministerku zdravotníctva pani Kalavskú a aj z odpovedí na interpelácie aj osobných rozhovorov mám za to, že hovorili mi o tom, že analyzujú a naozaj aj pripravujú na ministerstve právne úpravy práve vzhľadom k tejto výstave. A dovolím si prečítať tretí bod tohto stanoviska tejto etickej komisie ministerstva zdravotníctva:
"Snaha o finančný prospech z prezentácie ľudského tela na výstave je neetická. Zákaz zisku z využitia ľudského tela sa stal jedným z hlavných princípov medzinárodných dohovorov v oblasti bioetiky", a poukazujú práve na čl. 21 Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne z roku 1997. "Hoci sa tento princíp často nedarí v praxi presadiť, je jedným z hlavných pilierov koncepcie ľudskej dôstojnosti a úcty k mŕtvemu ľudskému telu. Výstava Body the Exhibition vyvoláva oprávnené pochybnosti, či hlavnou motiváciou jej usporiadania je deklarovaná edukácia verejnosti a nie spomínaný finančný prospech organizátorov.".
Na základe tohto uvedeného si teda myslím, že minimálne by sme mohli teda polemizovať spolu o tom, že či je naozaj faktom, že tento dohovor, ako ste napísali, nezaväzuje Slovenskú republiku a môžeme o tom, budem rada, keď mi aj na to odpoviete. To je zatiaľ z mojej strany všetko.
Ďakujem vám pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.5.2018 11:06 - 11:06 hod.

Anna Verešová
Chcem pripomenúť členom výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, že sa stretneme na zasadnutí výboru hneď o dvanástej po prerušení schôdze v miestnosti 183 na prvom poschodí. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 9:58 - 10:12 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, pán premiér, vážení kolegovia, kolegyne, chcem aj ja vám povedať, prečo nepodporím túto vládu a prečo jej nedôverujem.
Nová vláda Petra Pellegriniho nám predložila pôvodné programové vyhlásenie Ficovej tretej vlády. A ja v tom cítim výsmech a kamufláž. To, že vládne strany nemali žiaden záujem modifikovať programové vyhlásenie vlády, je z ich strany nepochopenie situácie a nepochopenie protestov po celom Slovensku. Zmenili sa ministri na štyroch ministerstvách, no ani to podľa nich nestojí za modifikáciu vládneho programu. Akože zrekonštruovaná vláda má teda akože nových členov.
Akýže nový je univerzálny minister Drucker? Presadí tento minister na všetko personálne požiadavky v polícii a v prokuratúre, výmenu súčasného vedenia polície Národnej kriminálnej agentúry, Národnej protikorupčnej jednotky? A tiež odstúpenie špeciálneho prokurátora a nahradenie všetkých týchto dôveryhodnými ľuďmi? To si pýta verejnosť v uliciach. Koľko mu bude trvať, kým sa zoznámi s týmto novým rezortom? A bude vyšetrená vražda Jána a Martiny?
Alebo akáže nová a nepoškvrnená osobnosť je pán Raši?
Ale chcem sa najmä zaoberať s ministrom, s ktorým prichádzam už dva roky do kontaktu, pretože sa zaujímam o sociálne služby, o služby zamestnanosti a o rodinu. Náš staronový minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter mal skončiť totiž ako prvý. Minister, ktorý je spojený s kauzou Čistý deň, s kauzou, ktorá sa priamo dotýkala maloletých detí. Minister je to, ktorý sa 17 mesiacov vyhováral, ignoroval odborníkov a cynicky chránil seba a inštitúcie namiesto maloletých detí. Minister Richter totálne zlyhal v ochrane detí, a teda znáša celú zodpovednosť. Minister, pod ktorým Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny kontrolovalo detský domov Peto, ale nenašli pochybenia, hoci v tomto detskom domove boli umiestnené detí vo veku bábätka, ktoré tam vôbec nemali byť. A namiesto toho detský domov Peto získal aj v tomto roku dokonca viac zazmluvnených miest, ako to bolo v roku minulom. Prečo? Pretože detský domov Peto zriadila dcéra komisárky pani Tomanovej?
Ministerstvo pána Richtera, teda rezort jeho, nesie v názve rodinu, ale o jeho významnej podpore rodiny a rodičov sa nedá hovoriť. Rodinnú politiku minister Richter vníma iba cez prizmu zosúladenia rodiny a práce a aj to robí nedbanlivo. Len si spomeňme na ten cirkus a chaos pri tzv. jasličkovom zákone. A nič neurobil pre to, aby len sa snažil naplniť záväzok z ich vlastného programového vyhlásenia vlády z roku 2016, z toho, ktoré máme teraz okopírované a predložené. A to, že pri predkladaní návrhov zákonov sa bude zvažovať ich vplyv na manželstvo a rodinu zo sociálneho, hospodárskeho a finančného hľadiska. Toto je v programovom vyhlásení vlády z roku 2016.
Tak som sa ho na to spýtala v interpelácii, však sme dva roky od volieb, tak kedy chcú, kedy on sa bude snažiť toto naplniť. Odpovedal mi, že podľa neho sa, citujem, "dostatočne zohľadňujú vplyvy na rodinu a že nie je potrebné nič upravovať". Záväzok z programového vyhlásenia vlády.
A v odpovedi teda na túto moju interpeláciu mi ešte pripomína, že by sme mohli možno narábať s jednotkou domácnosť ako rodina. No tak potom ho pokojne nazývajme ministrom domácností; minister práce, sociálnych vecí a domácností. A keďže nová vláda vládny program iba prekopírovala, tento záväzok je tam naďalej. Zdá sa mi to však iba obyčajné farizejstvo.
Keďže Richter v rokoch 2012 - 2016 absolútne neriešil dlhodobú nezamestnanosť, absolútne ju neriešil, je zodpovedný za celú tú armádu súčasných dlhodobo nezamestnaných, ktorí stratili už nám pracovné návyky a zručnosti. Za jeho ministrovania sa prehĺbili regionálne rozdiely. Minister Richter sa akurát veľmi chváli znižovaním nezamestnanosti, ktorá však, vážení, dlhodobo klesá v celej Európe, iba na Slovensku je to však zásluha ministra. Tak toto bol podľa Fica vraj najúspešnejší minister z jeho vlády a nový premiér Pellegrini si to myslí asi tiež, keďže ho má vo svojej novej vláde.
Toto je rekonštrukcia vlády a la SMER. Táto vláda nie je ani nová, ani zásadne zrekonštruovaná, sú to staré kádre, staré štruktúry so starým myslením. A najhrubším cynizmom a aroganciou moci je, že nový premiér Pellegrini úplne odignoroval najdôležitejšiu požiadavku ľudí, a to, aby rezort vnútra nebol obsadený človekom zo SMER-u. Aká je, prosím vás, toto zásadná zmena? Aká je toto obsahová zmena? Je vylúčené, aby táto vláda získala moju dôveru.
Včera sme si pripomenuli 30. výročie sviečkovej manifestácie, pokojnej demonštrácie modliacich sa ľudí za náboženské a občianske práva a slobody v socialistickom Československu. A dnes sú ľudia opäť v uliciach na pokojných protestoch. Oni totiž musia pokračovať v novembrovom zápase. Zápasia za Slovensko bez prepojenia mafie a oligarchov na najvyššie miesta, za spravovanie vecí verejných bez arogancie moci, za novú politickú kultúru, vážení, za novú politickú kultúru, za slušné Slovensko.
Doteraz si totiž vládna koalícia strán SMER, Slovenskej národnej strany a MOST - HÍD myslela, že voľby im legitimizujú akékoľvek ich rozhodnutie počas štyroch rokov. Akékoľvek rozhodnutie. Svojím správaním odkazovali stále ľuďom, že ľudia v demokratickej spoločnosti sa môžu ozvať iba raz za štyri roky a pozývanie na protest tých v uliciach nazývali výzvou k štátnemu prevratu. Nuž veľmi sa mýlia. A mýlia sa preto, že sú odtrhnutí od reality. Pokojné protesty v uliciach sú v každej demokratickej spoločnosti veľmi potrebné a tu u nás na Slovensku veľmi prepotrebné. Sú potrebné pre túto vládu, ale aj pre všetky ďalšie vlády. Pokojné protesty totiž prispejú k budovaniu politickej kultúry, ktorú tu nemáme, takej politickej kultúry, ktorá tejto novej vláde, ale aj všetkým ďalším vládam neumožní tak arogantne narábať s mocou, ako to vidíme teraz. Táto vláda a všetky ďalšie vlády si budú musieť veľmi dobre zapamätať piatok 9. marca 2018. Všetky ďalšie vlády musia počítať s tým, že pri nesprávnych rozhodnutiach, klamstvách, podvodoch, jednoducho pri nedobrom spravovaní krajiny ľudia nebudú čakať do volieb, ale že rovno vyjdú do ulíc a budú v nich, kým vláda nevyvodí dôsledky. To je politická kultúra - vyvodiť dôsledky. U nás takáto kultúra neexistuje.
Chcem veriť, že práve tieto pokojné protesty spôsobia, aby budúce vlády, keďže tá dnešná to nevie, vyvodzovali zodpovednosť ihneď. Takúto politickú kultúru si žiadajú ľudia prevažne mladí v uliciach.
Pán premiér hovoril, že čo už s opozíciou, ktorá isto nedôveruje ani tejto vláde, ani v spravodlivé vyšetrenie zločinu. Pán premiér, prosím vás, nepozerajte sa na opozíciu, pozrite sa na ľudí v uliciach a odpovedajte si na otázku: Dôverujú vám ľudia v uliciach, dôverujú vám občania Slovenskej republiky? A ešte lepšie by bolo, keby ste sa pozreli na rodičov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Dôverujú vám rodičia Jána a Martiny, že vaša vláda pod vaším vedením vyšetrí tento ohavný zločin vraždu ich dcéry a syna?
A práve preto sa vraciam na začiatok, lebo mám pocit, že sa veľmi, veľmi chceme zabudnúť, čo sa vlastne stalo. Táto vláda by na to určite najradšej zabudla. My sme tu preto na tejto schôdzi, pretože boli zabití dvaja mladí ľudia.
Počas minulého týždňa prebiehala kampaň Dňa počatého dieťaťa a ja som sa v rámci tejto kampane zúčastnila množstva podujatí na ochranu života a za právo na život a na všetkých týchto podujatiach boli spomenutí Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Na jednej z nich prehovoril aj básnik Daniel Hevier. Ja si ho dovoľujem citovať. A dovolím si ho citovať aj preto, že práve v tomto týždni prežívame týždeň pred Veľkou nocou a on hovoril: "Dnes ešte stojí matka pod krížom ako v Pergolesiho Stabat Mater. A vedľa stoja dve iné mamy, ktoré dnes pozná celé Slovensko, ba veľká časť sveta. Stojí tam pod krížom mama Kuciaková a mama Kušnírová, ktorým neľudská zloba popravila ich deti. Aj preto dnes znejú Pergolesiho tóny ako zvony nad ich hrobami." A pokračuje ďalej, verí, že po Jankovi a Martine odkaz, že máme veriť v nádej, v zmysluplnosť života a vo víťazstva dobra, že toto si zachováme vždy v našich mysliach. Pre túto nádej, zmysluplnosť života a vo víťazstvo dobra vyšli po tejto dvojnásobnej vražde ľudia do ulíc a nielen na Slovensku, na celom svete a požadujú slušnú a spravodlivú spoločnosť pre všetkých. A požadujú tiež krajinu bez korupcie.
Na korupciu upozorňuje aj pápež František, ktorý ju nazýva koreňom zotročovania, koreňom chudoby, nezamestnanosti, neúcty k spoločnému dobru a k prírode. A ešte nikdy nebola tak korupcia blízko na Úrade vlády spolu s mafiou, ako je to teraz.
A ďalej pokračuje pápež František, citujem: "Honba za mocou a majetkom nepozná medze. A proti korupcii sa nebojuje mlčaním, musíme o nej hovoriť verejne."
A preto ešte si dovoľujem zacitovať aj slová zo včerajšej pietnej spomienky na sviečkovú manifestáciu, slová zvolávateľa sviečkovej manifestácie v roku 1988, ktorý povedal, že: "Nezabudnime, že pánom dejín nie sú mocní tohto sveta, ale Boh."
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.3.2018 10:19 - 10:19 hod.

Anna Verešová
Ďakujem za slovo. Zvolávam výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny do miestnosti č. 150 o 11.00 hodine.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 18:00 - 18:00 hod.

Anna Verešová
Ja prosím o opravu hlasovania č. 62, chcela som hlasovať za.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.3.2018 14:55 - 14:57 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Naozaj toto je čas, ktorý, v ktorom sa veľmi ťažko otvára akákoľvek iná téma ako tá, ktorá tu rezonuje, a to bola poprava, zavraždenie dvoch mladých ľudí, mladých ľudí, ktorí hľadajú pravdu a ktorí tu pravdu už aj navonok jasne povedali. Taká bude mladá generácia a tak by si aj všetky ďalšie vlády mali uvedomiť, čo to je politická kultúra a všetko to, čo je vonku v uliciach, tak títo ľudia nám ukazujú, akú si žiadajú politickú kultúru. Takže aj mne je veľmi ťažko povedať čokoľvek k tejto téme, napriek tomu vám ďakujem, pani verejná ochrankyňa práv, že ste s touto témou prišli. O krivdách na ľuďoch nám treba rozprávať. Komunisti zo dňa na deň zhabali ľuďom celé majetky. Bol to režim, ktorý nedbal na práva ľudí a porušoval ich naprieč. Tu sa jednalo o vlastnícke právo, pretože nikto, nikomu nemôže byť svojvoľne odňatý majetok. Tak hovorí aj deklarácia ľudských práv.
Bohužiaľ, ani jedna vláda, ako tu bolo povedané, s tým nevedela, skôr vyzerá, že nechcela nič robiť. A musím to povedať, že vláda strany SMER, ktorá si dala do prívlastku sociálna demokracia, znamená to, že ochraňovať ľudí, pomáhať ľuďom, robiť v prospech ľudí a naprávať krivdy, tak to nerobila a neurobila to ani v týchto reštitučných konaniach, ktoré nám narástli. To sú strašné krivdy. V programovom vyhlásení mala byť aj táto úloha. Mala byť, nebola. A tak mi je ľúto, že s takou naozaj mocou a tak dlho strana SMER vládla a ani túto krivdu nechcela napraviť. Takže výzva pre všetky ďalšie vlády, aby si túto úlohu reštitučných konaní a obrovských skrivodlivostí na ľuďoch zobrali ako úlohu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.3.2018 14:15 - 14:16 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážené kolegyne a kolegovia, dovoľte mi z poverenia gestorského výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny uviesť správu o prerokovaní mimoriadnej správy verejného ochrancu práv vo výbore.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 907 z 23. februára 2018 pridelil predmetnú správu na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny s tým, že ako gestorský výbor podá Národnej rade Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky. Výbor o mimoriadnej správe rokoval na svojej 37. schôdzi 14. marca 2018 za účasti pani verejnej ochrankyne práv. Po rozprave výbor prijal uznesenie, v ktorom odporúča Národnej rade predloženú mimoriadnu správu zobrať na vedomie. Návrh na uznesenie Národnej rady je súčasťou tlače 873a.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis