Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2018 o 11:35 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 19:12 - 19:20 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, my poslanci a poslankyne sme boli prví, ktorí v tomto pléne hovorili o rodinnej politike. Moja prvá rozprava v tomto pléne bola, aby sme konečne prestali, aby sme konečne začali rozdeľovať sociálnu politiku a rodinnú politiku a aby sme upriamili pozornosť významne na rodinu, pretože je tu demografická kríza, pretože máme ohrozený dôchodkový systém a máme ohrozenú dlhodobú starostlivosť sociálnu aj zdravotnú o dlhodobo chorých, o našich starých a chorých členov rodiny. A tohto roku 15. mája, na deň rodiny, na Medzinárodný deň rodiny sme spoločne všetci predstavili náš koncept rodinnej politiky.
Dnes už totiž, a povedala som to ikskrát, ekonómovia hovoria viac o demografickej krivke ako o HDP a o tom, čo hovoria sociológovia, prognostici. Hovoria o tom, že ak konečne nezačneme odstraňovať bariéry, ktoré prekážajú rodinám, rodičom rozhodnúť sa pre deti, tak naozaj dôchodkový systém, ale aj starostlivosť o našich starých a chorých členov rodiny bude naozaj neudržateľná.
Nie som naivná a viem, že finančné stimuly nenapomôžu takým spôsobom okamžite naštartovať, zlepšiť demografickú krivku, ale, ale; a samotní odborníci hovoria, že nevieme, ako sa budú správať generácie, ktoré na stole nájdu opatrenia v prospech rodičovstva. Jednoducho oni môžu naozaj, naozaj zmeniť svoje správanie. Takže odborníci nás k tomu vyzývali, aby sme niečo robili.
A teraz je tu naozaj dobrý návrh. Ja musím pochváliť predkladateľov zo strany MOST – HÍD, že prinášajú dobrý návrh, ktorý pomôže rodinám. A môžem povedať, že budeme hlasovať za tento návrh, pretože rodinám pomôže. Bohužiaľ, pomôže iba ale rodinám, rodičom s deťmi do šesť rokov. A to sa mi zdá nespravodlivé, takto vlastne nejak selektovať rodiny, pretože práve na deti od šesť rokov majú rodičia ešte vyššie náklady, pretože deti nastupujú do školy a tam sú naozaj či na oblečenie, či na ďalšie cestovanie a všetky tie pomôcky oveľa, oveľa ešte vyššie náklady.
Tento návrh daňovo zvýhodniť pracujúcich rodičov je dobrý a navrhovali sme ho aj v rodinnej politike, v koncepte rodinnej politiky aj my v hnutí OĽANO, ale prichádzali sme aj s progresom, to znamená s rastom na každé ďalšie dieťa. Nie je to žiadna novinka a vôbec sme neobjavovali teplú vodu. Ja sa takto, takýmto spôsobom ani týmto nechválim. Práve naopak, hovorím, že bol najvyšší čas a bude najvyšší čas, aby sme k dvojnásobnému zvýšeniu daňového bonusu na všetky deti pre všetkých rodičov, ktorí majú v starostlivosti deti, ale aj s progresom, aby sme s takýmto návrhom prišli.
A ja verím, že toto je prvý krok a že tie ďalšie naozaj budú nasledovať napriek tomu, že to našu krajinu, naše Slovensko bude niečo stáť. Ale však, keď si povieme, čo je pre nás dôležité, aké máme priority, že potrebujeme deti, potrebujeme, naše Slovensko potrebuje ľudí, naše; potrebujeme ich kvôli tomu, aby sme udržali dôchodkový systém, aby sme sa vedeli postarať o našich ľudí, ktorí starnú, o našich členov rodiny, tak teda budeme vedieť na to nájsť aj peniaze, pretože na daňové zvýhodnenie, k daňovému zvýhodneniu sa veľmi progresívne postavili aj naši susedia, všetky krajiny, susedné krajiny V4.
Poviem príklad. V Českej republike nielen majú dvojnásobný proti nám daňový bonus, poviem číslo, my ho máme vo výške ročne cirka 270 eur a v Českej republike majú na prvé dieťa 600 eur ročne. Takže dvojnásobný, ale zároveň prijali aj progres, aby odstránili bariéry k rodičovstvu, a na druhé dieťa je už vyše 700 eur ročne a na tretie 900 eur ročne. Takže v Českej republike na to majú, aby takto zvýhodnili daňovo pracujúcich, pracujúcich rodičov a my nie? Takže veľmi dobre, zdvojnásobiť daňový bonus a ešte k tomu v budúcnosti pridať aj progres. S týmto návrhom opätovne za hnutie OĽANO prídem.
Preto som si dovolila, aby sme boli spravodliví ku všetkým rodinám, tak som si, si dovolím predniesť vám pozmeňujúci návrh, ktorým chceme, aby dvojnásobné zvýšenie daňového bonusu bolo na všetky deti pre všetkých pracujúcich rodičov, ktoré majú v starostlivosti vyživované svoje deti. Takže nielen pre tie do šesť rokov, to je veľmi dôležité. A verím, že jednak keď aj my budeme, podporíme, vás chceme podporovať v tomto dobrom návrhu, že aj vy by ste mohli nás podporiť v tomto pozmeňujúcom návrhu. Pozmeňujúci; dovoľte mi ho prečítať, dovoľte mi prečítať jeho paragrafové znenie.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Verešovej, Eduarda Hegera a Soni Gaborčákovej k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Irén Sárközy, Bélu Bugára a Tibora Bastrnáka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (tlač 1147).
Návrh poslancov Národnej rady Irén Sárközy, Bélu Bugára a Tibora Bastrnáka na vydanie zákona, sa mení a dopĺňa takto:
V čl. I bode 1 v § 33 ods. 1 sa slová „a) 22,17 eura mesačne, alebo b) dvojnásobok sumy podľa písm. a) mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo šesť rokov veku a to poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom vyživované dieťa dovŕši šesť rokov veku" sa nahrádzajú slovami "44,34 eura mesačne".
Teda dvojnásobne pre všetky deti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2018 19:00 - 19:02 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Keď; samozrejme, že som si vedomá, že podnikanie v hazarde je legálne, len mám taký pocit, že vtedy je to také pragmatické, ten postoj je taký pragmatický, alebo sa to tak javí, že je to taká, také pragmatické, keď hovoríme o tom podnikaní a keď hovoríme o pomoci rodinám a o vplyvoch na rodinu z hazardu, tak to vyzerá tak veľmi také že emočné. Tak ja by som chcela povedať, že vieme všetci veľmi dobre, aké sú obrovské finančné dopady na štát pri liečení následkov z hazardu a takisto pri úprave tých vzťahov v rodine. To sa nedá len vysvetliť alebo vyčísliť peniazmi. Tie bolesti sú obrovské a vôbec nie som v rovine emočnej. A práve preto, pán minister, si myslím, že ako minister financií, ako dobrý gazda, spravovateľ našich peňazí, občanov krajiny, občanov Slovenska ste teda že mali venovať obrovskú pozornosť vplyvom, sociálnym vplyvom, a na to som práve najviac poukázala.
No a pripravili sme veľa pozmeňovacích návrhov, nebanujem za tým. Budú pripravené ako novela k zákonu o hazardných hrách, keď preberieme vládnutie, pretože tu takéto pozmeňovacie návrhy si žiadajú v novom zákone o hazarde občania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 17:57 - 18:12 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som teraz prečítala už paragrafové znenie našich pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov k vládnemu návrhu zákona o hazardných hrách. Ide o pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Verešovej a Eduarda Hegera k vládnemu návrhu zákona o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 1136).
Vládny návrh na vydanie zákona o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I v § 24 ods. 3 písm. b), § 32, § 33 ods. 1 a 3, § 34 ods. 2 a § 50 ods. 2 písm. k) sa slová "18 rokov" nahrádzajú slovami "21 rokov".
2. V čl. I v § 14 ods. 10 písmeno a) znie:
"a) na Veľký piatok, na Veľkonočnú nedeľu, 2. novembra, 24 a 25. decembra,".
3. V čl. I v § 16 ods. 1 sa na konci pripája táto veta: "Prevádzkovanie hazardných hier v kasíne vrátane hazardných hier podľa druhej vety sa v čase od 3.00 hod. do 10.00 hod. zakazuje."
4. V čl. I v § 33 ods. 2 sa slová "podľa § 4 ods. 2 písm. c) a e) až h)" nahrádzajú slovami "podľa § 4 ods. 2 písm. c) až i)".
5. V čl. I v § 34 ods. 4 písm. c) sa na konci pripájajú tieto slová: "a dátum jej výmazu z tohto registra podľa odseku 7".
6. V čl. I v § 34 ods. 7 sa slová "najskôr po uplynutí šiestich mesiacov odo dňa uskutočnenia zápisu" nahrádzajú slovami "k dátumu, ku ktorému o to požiadala vo svojej žiadosti podľa odseku 2 písm. b), ktorý nesmie byť kratší ako šesť mesiacov odo dňa podania žiadosti" a slová "pri tomto zápise" sa nahrádzajú slovami "pri podaní žiadosti".
7. V čl. I v § 36 ods. 7 sa na konci pripája táto veta: "Ak fyzická osoba, ktorá sama požiadala o vylúčenie podľa odseku 2 písm. b), vo svojej žiadosti neuvedie dátum, ku ktorému chce byť vymazaná z registra vylúčených osôb, môže ako osoba zapísaná v registri vylúčených osôb požiadať o výmaz z tohto registra najskôr po uplynutí šiestich mesiacov odo dňa uskutočnenia zápisu; o tejto skutočnosti musí správca registra poučiť fyzickú osobu pri tomto zápise."
Ďalší pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Verešovej a Eduarda Hegera k vládnemu návrhu zákona o hazardných hrách.
Vládny návrh zákona o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I v § 4 ods. 3 druhej vete sa vypúšťajú slová za bodkočiarkou a bodkočiarka sa nahrádza bodkou.
2. V čl. I v § 14 ods. 11 sa slová "§ 79 ods. 7" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 6".
3. V čl. I v § 15 sa odsek 5 dopĺňa písmenami f) až h), ktoré znejú:
"f) detského ihriska,
g) cintorína, krematória, domu smútku, kostola alebo inej budovy používanej ako miesto na bohoslužby alebo na náboženské podujatia,
h) železničnej stanice alebo autobusovej stanice."
4. V čl. I v § 15 odsek 7 znie:
"(7) Herňu možno umiestniť len v týchto budovách:
a) hotely triedy 4**** a 5*****,
b) budovy, v ktorých sa nachádza aspoň 5 000 metrov štvorcových nebytových priestorov určených pre obchod a služby za podmienky, že celkový počet výherných prístrojov, technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi, terminálov videohier a iných technických zariadení prevádzkovaných vo všetkých herniach v obci vynásobený číslom tisíc nepresiahne počet obyvateľov obce."
5. V čl. I v § 16 odsek 5 znie:
"(5) Kasíno možno umiestniť len v týchto budovách:
a) hotely triedy 4**** a 5 *****,
b) budovy, v ktorých sa nachádza aspoň 5 000 metrov štvorcových nebytových priestorov určených pre obchod a služby za podmienky, že celkový počet výherných prístrojov, technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi, termínálov videohier a iných technických zariadení prevádzkovaných vo všetkých kasínach v obci vynásobených číslom 3-tisíc nepresiahne počet obyvateľov obce.".
6. V čl. I § 18 znie:
"§ 18
(1) Žreby možno predávať len v budovách pre obchod a služby.
(2) Žreby možno predávať v priestoroch budovy podľa odseku 1 len so súhlasom vlastníka alebo správcu tejto budovy. Takýto súhlas sa nevyžaduje na predaj žrebov v priestoroch, ktoré užíva prevádzkovateľ hazardnej hry s platnou licenciou.
(3) Žreb v žrebových peňažných lotériách, v žrebových peňažno-vecných lotériách a v okamžitých lotériách nesmie obsahovať kreslené motívy zvierat ani iné motívy, ktoré by mohli priťahovať pozornosť detí. Súčasne sa zakazujú názvy žrebov a heslá, ktoré by vytvárali dojem, že hranie hazardných hier je zárobkovou činnosťou.
(4) Stávky na číselné lotérie a lotériu pokladničných dokladov je možné prijímať aj formou krátkej textovej správy a multimediálnej správy."
7. V čl. I v § 40 ods. 2 sa slová "§ 79 ods. 3, 4, 6 a 7" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 3, 4, 5 a 6".
8. V čl. I v § 50 ods. 4 sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
9. V čl. I v § 58 ods. 1 písm. f) sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
10. V čl. I v § 58 ods. 2 sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
11. V čl. I v § 59 ods. 1 písm. e) sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
12. V čl. I v § 59 ods. 2 sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
13. V čl. I v § 62 ods. 1 písm. h) sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
14. V čl. I v § 62 ods. 2 sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
15. V čl. I v § 63 ods. 1 písm. i) sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
16. V čl. I v § 63 ods. 2 sa slová "§ 79 ods. 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 5".
17. V čl. I v § 77 ods. 9 písm. r) sa slová "§ 79 ods. 3, 4 a 6" nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 3 až 5" a slová "§ 79 ods. 7" sa nahrádzajú slovami "§ 79 ods. 6".
Ďalší pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Verešovej a Eduarda Hegera k vládnemu návrhu zákona o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
1. V čl. I v § 34 sa odsek 2 dopĺňa písmenami e) až i), ktoré znejú:
"e) ktorej bol súdom uložený zákaz účasti na hazardných hrách,
f) ktorej bola rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou uložená povinnosť platiť výživné nezaopatrenému dieťaťu, ktoré má nárok na náhradné výživné,
g) voči ktorej bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy,
h) voči ktorej bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu alebo ktorá sama podala návrh na vyhlásenie konkurzu alebo návrh na určenie splátkového kalendára podľa osobitného predpisu, 32a),
i) ktorá je podľa návrhu na vykonanie exekúcie povinnou osobou, 32b)."
Poznámky pod čiarou k odkazom 32a a 32b znejú:
"32a) Zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
32b) § 48 zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení neskorších predpisov."
Bod 2 pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu. V čl. I v § 34 odsek 5 znie:
"(5) Údaje do registra vylúčených osôb podľa odseku 4 písm. a) a b) o fyzickej osobe podľa odseku 2 písm. a) a f) poskytuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vždy do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie o priznaní nároku na pomoc v hmotnej núdzi alebo rozhodnutie o priznaní nároku na náhradné výživné.
Údaje do registra vylúčených osôb podľa odseku 4 písm. a) a b) o fyzickej osobe, ktorá študuje na verejnej vysokej škole, súkromnej vysokej škole alebo štátnej vysokej škole v dennej forme štúdia v študijnom programe prvého stupňa, v študijnom programe druhého stupňa alebo v študijných programoch spájajúcich prvý stupeň a druhý stupeň a zároveň jej bolo priznané sociálne štipendium, poskytuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vždy do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie o priznaní sociálneho štipendia.
Údaje podľa odseku 4 písm. a) a b) o fyzickej osobe, ktorej bola diagnostikovaná choroba patologického hráčstva, sa poskytujú vždy do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bol do registra podľa osobitného predpisu zapísaný údaj o tom, že sa tejto fyzickej osobe diagnostikovala choroba patologického hráčstva.
Údaje do registra vylúčených osôb podľa odseku 4 písm. a) a b) o fyzickej osobe, voči ktorej bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy, poskytuje orgán činný v trestnom konaní vždy do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom takéto trestné stíhanie začalo.
Údaje do registra vylúčených osôb podľa odseku 4 písm. a), b) a e) o fyzickej osobe, ktorej bol súdom uložený zákaz účasti na hazardných hrách, vrátane informácie o skrátení lehoty trvania tohto zákazu poskytuje súd, ktorý vydal rozhodnutie o tomto zákaze; tento súd poskytuje údaje v listinnej podobe do času, kým nie je zabezpečené automatizované získavanie údajov z informačného systému súdu. Tieto údaje poskytuje súd, ktorý vydal rozhodnutie o tomto zákaze vždy do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom takéto rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť.
Údaje do registra vylúčených osôb podľa odseku 4 písm. a), b) a e) o fyzickej osobe, voči ktorej bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu alebo ktorá sama podala návrh na vyhlásenie konkurzu alebo návrh na určenie splátkového kalendára, poskytuje súd, ktorý prijal takýto návrh ako súd príslušný pre toto konanie; tento súd poskytuje údaje v listinnej podobe do času, kým nie je zabezpečené automatizované získavanie údajov z informačného systému súdu. Tieto údaje poskytuje súd, ktorý prijal takýto návrh vždy do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom takýto návrh prijal.
Údaje do registra vylúčených osôb podľa odseku 4 písm. a), b) a e) o fyzickej osobe, ktorá je podľa návrhu na vykonanie exekúcie povinnou osobou, poskytuje súdny exekútor, ktorý prijal takýto návrh. Tieto údaje poskytuje súdny exekútor, ktorý prijal takýto návrh, vždy do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom takýto návrh prijal.
Údaje do registra vylúčených osôb podľa odseku 4 písm. a) a b) o fyzickej osobe, ktorá sama požiadala o vylúčenie, poskytuje táto osoba."

Bod 3 pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu. V čl. I § 34 ods. 7 sa za prvú vetu vkladá nová druhá veta, ktorá znie: "Na tento účel Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, orgán činný v trestnom konaní, súd a súdny exekútor poskytujú údaje o každej zmene rozhodnutia alebo návrhu, ktoré bolo podkladom pre vykonanie zápisu údajov do registra vylúčených osôb vždy do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom boli doručené návrhy alebo nadobudli právoplatnosť rozhodnutia odôvodňujúce vykonanie výmazu fyzickej osoby z registra vylúčených osôb; z registra podľa osobitného predpisu sa poskytujú údaje do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bol do tohto registra zapísaný údaj o tom, že sa fyzická osoba, ktorej bola diagnostikovaná choroba patologického hráčstva, považuje za vyliečenú."
A posledný doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Verešovej
a Eduarda Hegera k vládnemu návrhu zákona o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Vládny návrh zákona o hazardných hrách sa mení a dopĺňa takto:
V čl. I v § 77 sa odsek 9 dopĺňa písmenami u) a v), ktoré znejú:
"u) financuje výskumnú činnosť špecializovanej zdravotníckej inštitúcie pôsobiacej v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí zameranú na správanie patologických hráčov liečených na území Slovenskej republiky,
v) financuje výskumnú činnosť špecializovanej zdravotníckej inštitúcie pôsobiacej v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí zameranú na výskyt látkových a nelátkových závislostí v populácii Slovenskej republiky, ako aj na správanie obyvateľstva v súvislosti s užívaním návykových látok; návykovými látkami sa na účely tohto výskumu rozumejú najmä alkohol, tabak, lieky, konopné a nekonopné drogy, hazardné hry, počítačové hry a aktivity na internete."
Všetko, skončila som. Ďakujem vám pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 16:48 - 17:00 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, už v prvom čítaní alebo pri rozprave k prvému čítaniu k zákonu o hazardných hrách som hovorila, že tento zákon je protirodinný a prohazardný, a aj som, aj som to nejak, myslím, že zdôvodnila.
Chcem to znova, znova na to dať taký dôraz, že totižto nemám rada, keď sa povie, že čo už, však hazard tu bol vždy, tak musíme niečo robiť, musíme to dať do nejakého legislatívneho rámca. Nuž, aj prostitúcia tu bola vždy, aj alkohol, aj drogy, aj obchodovanie s ľuďmi, aj týranie tu bolo vždy. To neznamená, že musíme k týmto, alebo že by sme tieto problémy a patológie mali, mali k nim pristupovať len tak zľahka. Práve naopak, mali by sme im dať veľmi dôležité miesto a mali by sme k nim pristupovať veľmi, veľmi vážne a práve pri tvorbe legislatívy.
A ja som vám vtedy (zaznievanie gongu), pán minister, vytkla, že ministerstvo doteraz neurobilo žiadnu, žiaden výskum správania problémových a patologických hráčov, a teda že vlastne ani nemáte žiadnu analýzu, na základe ktorej by ste tento zákon pripravovali aj s dôrazom na ochranu ľudí, na ochranu rodín.
Keby už bol v platnosti účinný návrh zákona, v ktorom sme hovorili, že budeme pri tvorbe každého legislatívneho návrhu posudzovať jeho dopady aj na rodinu, on bude účinný od 1. marca budúceho roku, tak veru, veru tento zákon o hazardných hrách, neviem, ako by dopadol. Pravdepodobne veľmi zle. Vy ste si totižto vtedy nedali moc roboty pri jeho tvorbe ani so sociálnymi dopadmi a ja vás nejako tak; tak teda pochybujem alebo myslím si, že ste urobili len Ctrl C pri sociálnych dopadoch, pretože dokonca v niektorých tabuľkách, ako som si ich veľmi pozorne, podrobne prešla, v analýzach sociálnych vplyvov dokonca v niektorých tabuľkách bolo napísané, že žiadne dopady a žiadne vplyvy, a v ďalšej teda, že áno, ale nič moc, a boli okopírované z roku 2016.
Týmto som chcela povedať, že je mi ľúto, že pri tvorbe takéhoto zákona, takéhoto legislatívneho rámca, ktorý významne ohrozuje rodiny a rodinných príslušníkov, na ktorých potom sa musíme skladať a pomáhať im, keď sú v núdzi a v kríze, že ste na to nedávali väčší dôraz. Aj ja sa pridávam s ďalšími pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, aby sme práve tieto ťažkosti rodín, ktoré majú z hazardu, aby sme ich nejakým spôsobom ošetrili.
Navrhujeme; našimi pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi navrhujeme napríklad zakázať účasť na hazardných hrách všetkým mladistvým až do veku 21 rokov. Teda nielen osobám do 18 rokov veku, ale aj až do 21, keďže taktiež predstavujú ešte stále veľmi rizikovú skupinu.
Zákaz prevádzkovania hazardných hier navrhujeme aj v čase od tretej do; aby sa zákaz prevádzkovania hazardných hier v čase od tretej do desiatej hodiny nevzťahoval iba na prevádzkovanie herní, ale aj na prevádzkovanie hazardných hier v kasíne vrátane iných hier.
Ďalej navrhujeme rozšíriť zákaz účasti osobám registrovaným v registri vylúčených osôb aj na stávkových hrách a tiež na hry, ktoré síce nie je možné zaradiť do jednej zo známych kategórií hazardných hier, avšak svojou podstatou ide o hazardnú hru.
Tiež navrhujeme rozšíriť zákaz prevádzkovania určených hazardných hier aj na Veľkonočnú nedeľu a tiež na 2. november, ktorý je pietnym dňom. Považujeme za nevhodné prevádzkovať hazardné hry v pietny deň.
Podľa bodov 24 a 25 spoločnej správy výborov k vládnemu návrhu zákona o hazardných hrách, ak súd uloží zákaz účasti na hazardných hrách, v registri vylúčených osôb sa uvedie dátum začiatku a uplynutia lehoty takéhoto zákazu, to jest dátum zápisu a výmazu fyzickej osoby z tohto registra. My sa nazdávame, že rovnaká možnosť by mala byť zákonom umožnená aj fyzickej osobe, ktorá sa sama chce zapísať do registra vylúčených osôb, a to pri podaní žiadosti, pričom lehota na výmaz takejto osoby z registra nesmie byť kratšia ako šesť mesiacov od podania žiadosti.
K ďalším navrhovaným úpravám patrí doplnenie nových kategórií osôb, ktoré budú vylúčené z účasti na hazardných hrách a zapísané v registri vylúčených osôb. V prvom rade ide o osoby, ktoré neplatia výživné. Zámerom predkladaného návrhu je najmä posilnenie, ako som už na začiatku povedala, ochrany maloletých osôb odkázaných na starostlivosť týchto osôb.
Ďalšou kategóriou osôb vylúčených z účasti na hazardných hrách a zapisovaných do registra vylúčených osôb by mala byť osoba, ktorej bol súdom uložený zákaz účasti na hazardných hrách.
V súvislosti s doplnením nových kategórií osôb vylúčených z účasti na hazardnej hre navrhuje sa lehota poskytovania údajov o všetkých takýchto osobách. V záujme zjednotenia tvorby a aktualizácie registra vylúčených osôb navrhujeme, aby lehota bola nastavená rovnako ako v prípade doteraz definovaných kategórií vylúčených osôb.
Ďalej navrhujeme, aby sa doplnili, alebo navrhujeme rozšíriť zoznam miest, kde je zakázané umiestniť herňu. Dopĺňame o detské ihrisko, cintorín, krematórium, dom smútku, kostol alebo inej budovy používanej na miesto na bohoslužby alebo na náboženské podujatia, taktiež železničnej stanice alebo autobusovej stanice.
Nízke nároky na zriadenie penziónov, motelov a hotelov nižších kategórií, ako sú štvorhviezdičkové alebo päťhviezdičkové, môžu viesť k účelovým zmenám užívania budov, v ktorých sa nachádzajú herne, v prípade, že obec prijme všeobecné záväzné nariadenie, v ktorom zakáže umiestnenie herne v iných kategóriách budov.
Mnohé nákupné centrá nie sú podľa listu vlastníctva budovami pre obchod a služby, pritom sa povoľujú herne v budovách s podlahovou plochou menšou ako 100 metrov štvorcových. Navrhujeme, aby sa povolili herne len vo veľkých nákupných centrách. Zároveň navrhujeme vypustiť ustanovenia, ktoré umožňujú prevádzkovanie herne alebo kasína v budovách pre kultúru a na verejnú zábavu a tiež v bytových domoch. Dôvodom je najmä skutočnosť, že hazard naozaj nemožno považovať za kultúrne dedičstvo nášho národa ani za žiadnu verejnú zábavu.
V bytových domoch zase často dochádza k takému prehlasovaniu, dali sme do úvodzoviek, chudobnejších obyvateľov, zväčša mladých rodín, ktoré si chcú založiť rodinu, a zriadenie napríklad herne v ich bytovom dome narúša často pokojný a vyrovnaný rodinný život. A keďže, v úvodzovkách, bohatší obyvatelia bytového domu si môžu dovoliť kúpiť napríklad nebytové priestory v dome, majú tak väčšie hlasovacie práva a tým pádom dochádza k ich zvýhodňovaniu v otázke napríklad zriadenia herne alebo kasína v bytovom dome, čo považujeme za nevhodné.
Ďalším naším návrhom je, aby; ďalším naším návrhom je, po zavedení registra vylúčených osôb možno očakávať zvýšený záujem o lotérie medzi hráčmi, ktorí boli vylúčení na základe poberania dávok v hmotnej núdzi. V chudobnejších obciach možno očakávať masový predaj takýchto žrebov podporený masívnou reklamou v televízii, preto navrhujeme predaj žrebov prísnejšie regulovať. Podrobnejšie k tomuto... (Ruch v sále, obrátenie sa rečníčky na predsedajúceho s prosbou o utíšenie pléna, zaznievanie gongu.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím o väčší kľud, pani poslankyňa už končí.

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
Už dokončím. Na Slovensku sa predávajú tzv. alebo detské žreby, ktoré majú nejaký detský motív. Možno poznáte napríklad prasa v žite, na ktorých sú zobrazené veľmi milé kreslené prasiatka na prázdninách. Ide jednoznačne o detské motívy s cieľom upútať deti, pozornosť detí, ktoré majú schopnosť presvedčiť rodičov o kúpe takýchto žrebov. Taktiež sa dajú zakúpiť žreby Renta či Sny na dosah, ktoré vzbudzujú dojem, že hranie hazardnej hry je spôsob zárobkovej činnosti, ktorým si človek zabezpečí vytúžený lepší život alebo zahraničnú dovolenku. Navrhujeme, aby sa nezneužívali emócie hráčov (zaznievanie gongu) a už vôbec nie emócie detí na zvýšenie predaja žrebov hazardných hier. (Zaznievanie gongu.)
Navrhujeme vypustiť povinnosť predloženia petície, nakoľko orgány štátnej moci nedokážu zabezpečiť výkon petičného práva a vybavenie petície v súlade so zákonom. Obec môže pred prijatím všeobecne záväzného nariadenia požiadať obyvateľov obce o súhlas v obecnom referende. Je zrejmé, že vôľa je napriek vyzbieraným podpisom a schváleným všeobecne záväzným nariadením obce napádaná a nerealizuje sa. Ako príklad možno uviesť snahu o zákaz hazardu v Bratislave, kde bola vyzbieraná petícia, mestské zastupiteľstvo hlavného mesta prijalo všeobecné záväzné nariadenie o zákaze hazardu na základe tejto petície, avšak vec ako sporná skončila na súde. (Ruch v sále.)
A posledný náš návrh pozmeňovací a doplňujúci, ktorý chcem prečítať, je uložiť úradu povinnosť financovať výskumnú činnosť špecializovanej zdravotníckej inštitúcie pôsobiacej v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí, akým je napríklad Národné monitorovacie centrum pre drogy, ktoré sa zaoberá aj výskumom v oblasti patologického hráčstva. Výskum v danej oblasti dokáže pri dostatočne veľkej vzorke odhaliť vzorce správania patologických hráčov a, ako som už povedala na začiatku môjho príspevku, na základe týchto vzorcov sa dajú prijať účinné opatrenia na prevenciu patologického hráčstva.
Všetky tieto opatrenia, ktoré, ktorých paragrafové znenie prečítam po hlasovaní, môžu prispieť k tomu, aby naše rodiny neboli čoraz viac rozbité a čoraz viac ohrozené práve hazardom.
Ďakujem vám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 11:02 - 11:03 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Osuskému, ktorý ukázal, že klamať, odpisovať a zavádzať nebolo nikdy legitímne, že je jedno, či bol čas, či bol rok 1988 alebo či sme v roku 2018.
To, že niektorí ľudia požívajú akýsi iný, lepší prístup alebo inakší prístup, že im bolo umožnené odpisovať, klamať alebo že je im umožnené odpisovať a klamať, to neznamená, že to bolo niekedy legitímne.
Dúfam a vidím mladých ľudí, že už majú takýchto manierov, kedy "náš človek" sa má akosi lepšie od obyčajných ľudí, že takýchto manierov už majú dosť, a verím, že s tou titulomániou, o ktorej si hovoril, ako chorobou sa vysporiadame a vyliečime aj tu na Slovensku.
Ďakujem ti pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2018 11:35 - 11:37 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyni Petrík za predstavenie tohto zákona, ktorý zlepšuje situáciu doktorandov a doktorandiek. Ja som v piatok vystúpila tu v pléne s podobným návrhom zákona, ktorý sa týkal vysokoškolských študentov, teda študentiek a taktiež riešil práve toto, aby študentky, ktoré sa rozhodnú už počas štúdia zvládnuť aj materstvo a neodkladať toto materstvo, aby mali nárok na materské. Ja sa teším, že práve na tejto schôdzi prichádzajú obidva tieto návrhy. U doktorandov a doktorandiek zároveň kolegyňa riešiš aj dôchodkové poistenie, resp. teda aby tento, toto obdobie štúdia sa im započítavalo ako odpracované roky, veľmi správne. A ja sa teším, že toto je téma dňa. Verím, že to bude téma dňa. Je najvyšší čas a teším sa, že práve my opoziční politici prichádzame s takýmito návrhmi. Pretože už dávno, dávno sa mala riešiť situácia starnutia obyvateľstva, ktoré je nezvratné, a zároveň demokratický vývoj, ktorý je zlý. Je to uhol pohľadu. Samozrejme, že sú to finančné nároky, ale je to uhol pohľadu vlády. Je to o tom, čo si zacielia ako prioritné. A myslím si, že tak starnutie populácie, ktoré bude mať obrovské a už má nároky na zdravotnú starostlivosť aj dôchodkový systém, tak isto aj demografický vývoj je, už sa mal riešiť. Takže vyhlasujem toto za tému tejto schôdze a dúfam, že aj budúcich mesiacov. Ďakujem ti.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 19.10.2018 11:55 - 11:59 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem všetkým diskutujúcim aj za podporu, veľmi ďakujem aj tým, ktorí v tom virtuálnom priestore diskutovali už pred touto schôdzou o našom návrhu, ktorý nazývame že materské pre študentky.
A chcem ešte jednu vec povedať, že práve to, že naša nová sadzba poistného bude výlučne pre materské, tak sa tam zabraňuje tomu, aby sa z tehotenstva stávala choroba. Lebo naozaj, keď si platia celý balík nemocenského dobrovoľného, tak mnohé môžu potom teda už počas tehotenstva, ako si zaplatili 270 dní, ale už počas tehotenstva ísť na PN-ku a to zase už je teda nejaké zneužívanie, využívanie. To som chcela tým povedať, že nová sadzba poistného výlučne pre materské je naozaj podpora, podpora pôrodnosti a podpora materstva na, týchto vysokoškolských žien.
Ešte by som chcela povedať, že boli tam v blogoch také otázky, že diskriminujeme ďalšie skupiny žien. Chcem povedať, že pronatalitné opatrenia nikdy nemôžete urobiť tak, že budú všetky cieľové skupiny spokojné a zahrnuté do jedného balíka. Pre SZČO ženy patrí nejaké iné opatrenie, my sme si v tejto chvíli a v tomto návrhu vybrali študentky a ženy, ktoré stratia zamestnanie.
Taktiež chcem povedať, že napríklad aj pri reťazení pôrodov sa v určitej dobe stalo, a to si budeš ty, kolega Mihál, pamätať, že aj keď zaniklo ženám nemocenské poistenie, lebo prerušenie je zánik vlastne de facto, tak pri reťazových pôrodoch majú opäť, dostanú pri druhom dieťati materské. A aj vtedy to bolo napádané ako nesystémové, ale je to mimoriadne dobré. Mimoriadne dobré.
Takže často sa niečo ukazuje, že toto je nesystémové a zavádzate, nejako, nejako tak vyzdvihujete jednu skupinu nad druhou, ale som rada, že tu zazneli tie, tie slová aj od teba, od iných poslancov, že, že je potreba, je veľká, vysoká potreba podporiť pôrodnosť mladých žien.
Už len na záver chcem povedať, že naša rodinná politika, naše rodinné opatrenia, prorodinné a pronatalitné opatrenia sme, sme pripravili akoby také tri balíky opatrení pre rodiny, a to je:
Daňové zvýhodnenia, ktoré sú pre pracujúcich rodičov, v tom je rozdiel rodinnej politiky od sociálnej. Daňové zvýhodnenia.
Druhý balík opatrení je podpora bývania pre mladých ľudí.
A tretí balík opatrení, a tiež to tu zaznievalo, sú služby pre rodinu. Služby pre rodinu znamená služby voľnočasových aktivít, keď žena a muž a otec a žena matka chcú zosúladiť rodinu s prácou. Množstvo rôznych aktivít. Služby poradenské, keď sa do rodiny narodí dieťatko, ktoré má nejaké, nejaké, neskorší vývin alebo je poškodené, včasná intervencia, sieť poradní. Takisto služby, keď mám člena rodiny chorého a starého, teda seniora.
Toto všetko potrebuje rodina. A to je v našej koncepcii rodinnej politiky ako súbor opatrení, kedy myslím si, že dosiahneme, aby na Slovensku boli spokojné rodiny a celé to prostredie Slovenska by bolo priateľské rodinám.
Takže ešte raz prosím aj ostatných mojich kolegov a kolegyne o podporu tohto návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 19.10.2018 11:50 - 11:52 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Kolega Mihál, keď si sem šiel, tak som rozmýšľala, že či budeš veľmi kritický, ale celá táto debata k nášmu návrhu zákona sa už viedla ešte pred touto schôdzou, pretože to mnohí asi neviete, ale pri podaní, po podaní nášho návrhu zákona v podateľni Národnej rady vznikli diskusie na sociálnych sieťach. A ja som sa tomu veľmi tešila, lebo presne ako povedal kolega Suchánek, že viac hláv, viac rozumu, nás to vyprovokovalo k ďalším rozmýšľaniam a premýšľaniam čo ďalej.
Nikdy v živote by som si nedovolila ja konkurovať tebe ako exministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny, práve preto je vedľa mňa odborný tím ľudí, ktorí poisteniu rozumejú a sami ma oni zasväcujú do tohto, do tejto vedy, ktorá je skutočne veľmi náročná, veľmi náročné pochopiť celé to poistenie. Ja som len vedela, kde je problém. Ja som vedela, že študentky, mnohé vysokoškoláčky sú zodpovedné a plánujú svoje rodičovstvo. Veď to je úžasné! Však my práve toto potrebujeme, lebo bez plánovania, bez zaplatenia 270 dní nemocenského sa nedostanú k materskému, takže sú zodpovedné a plánujú.
Takže ja som vedela ten konkrétny prípad zo života a odborníci to domysleli. A že ty, kolega Mihál, si to ešte takýmto spôsobom vlastne aj doplnil, sa veľmi teším.
A posledná veta je, že verím, že my ako opoziční politici, tiež tá naša úloha toho opozičného politika je mimoriadne dôležitá, pretože prinášame tieto témy zo života do tohto pléna, do tohto parlamentu a vidím na skúsenostiach, že sa inšpirujú nimi vládni poslanci. Tak dúfam, že aj to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2018 11:28 - 11:29 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za podporu a zároveň tak dúfam aj žiadam, aby sa aj ostatní naši kolegovia a kolegyne s týmto naším návrhom stotožnili. Radi na akúkoľvek otázku, rada odpoviem.
Pretože chcem povedať, že vlastne na ženy, ktoré sú, ktoré sú v období najvyššej fertility, čo vysokoškoláčky naozaj sú, sa netýka žiadne z opatrení, ktoré sú pre nich ale dostupné. Lebo viem, áno, je to tak, dobrovoľné poistné ony majú k dispozícii, ale nie je pre nich dostupné. A chceme sa zameriať práve na ne, lebo sú naozaj veľmi šikovné a schopné, tak mi to hovoria, zvládnuť aj štúdium, aj, aj materstvo a potom takto s deťmi nastúpiť a začať budovať kariéru. To si nevymýšľam, to som si nejako nevymyslela alebo nevycucala z prsta, ako sa to hovorí, ale chcú už aj s deťmi začať kariéru a potom napríklad lekárky nepretržite pracovať. Nepretržite pracovať. Pretože vieme, že práve aj v tomto, v tomto odvetví medicíny sú ich výpadky z práce naozaj veľmi zložité a potom nedosahujú tú, tú odbornosť a tú úroveň ako aj ich kolegovia muži.
Takže naše ženy sú šikovné mladé ženy sú šikovné a o tento návrh zákona ma žiadali. Prerokovala som si ho s odborníkmi a je teda tuná taká možnosť, aby nástroj dobrovoľného nemocenského výlučne len pre materské existoval.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 19.10.2018 11:11 - 11:22 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážené kolegyne a kolegovia, demografická kríza predstavuje naozaj obrovský problém. Riešia ju v mnohých členských krajinách Európy, riešia ju v susedných krajinách V4. U nás nepočujem predstaviteľov vlády, že by si povedali, že toto je náš cieľ, toto je náš dlhodobý cieľ, ktorý chceme riešiť.
U nás na Slovensku je úhrnná plodnosť oscilujúca okolo 1,5, a to je hlboko pod hranicou jednoduchej reprodukcie. Narastanie problému, že naše rodiny, že nemajú deti a nemáme deti, nemáme ďalšie generácie alebo veľmi, veľmi nízky počet, tak nám spôsobí, samozrejme, a spôsobuje v podstate už, problém v dôchodkovom systéme. Ale taktiež aj spôsobí neskutočnú, neskutočný nárast a ťažkosti v zdravotnej a sociálnej starostlivosti o našich starých a chorých občanov.
Už aj ekonómovia hovoria často viac o demografickej kríze ako o HDP. V našom hnutí sme si vytýčili pomoc rodinám a hovoríme o rodinnej politike, ktorú jasne rozdeľujem od sociálnej politiky. Áno, ona sociálna politika, aj rodinná politika, má svoje prieniky, má spoločnú cieľovú skupinu, ale má iné nástroje pomoci a iné ciele.
Sociálna politika sa zameriava na človeka jednotlivca, ktorý je v núdzi, ktorý je chorý, ktorý je invalidný, ktorý je starý a jednoducho nachádza sa v nejakej krízovej situácii. Ale rodinná politika sa zameriava na rodinu ako celok a rieši podporu rodiny nielen v niektorých ohrozujúcich situáciách, ako napríklad naozaj aj materstvo a rodičovstvo je, ale jednoducho si zacieľujeme na dlhodobý cieľ podpory rodiny práve preto, že rodinu tu potrebujeme pre ďalšiu budúcnosť našej krajiny.
My sme sa v našom, a môžem povedať, že máme dve legislatívne opatrenia pronatalitné, lebo ostatné sú prorodinné, a my sme sa v tomto pronatalitnom opatrení zamerali práve na študentky a na ženy, ktoré stratia aj po dlhých rokoch zamestnania prácu.
K študentkám by som povedala, že riešime reálne problémy reálnych ľudí, pretože tento návrh zákona zacielený na študentky pochádza alebo inšpirovali nás práve študentky vysokých škôl, ktoré nechcú odkladať svoje materstvo, svoje rodičovstvo až po kariére. Jednoducho ten, ten princíp, že štúdium, kariéra a potom materstvo si obracajú na štúdium, materstvo a potom kariéra. A musíme povedať, že, že legislatívci majú prichádzať s opatreniami, ktoré niekto potrebuje. Jednoducho ak to potrebuje určitá skupina ľudí, tak je potrebné prísť s takým legislatívnym návrhom.
Na vysokých školách študuje takmer 90-tisíc mladých žien. Vek prvorodičiek na Slovensku za posledné roky narástol, je to 28 rokov. A celkovo sa zvýšil aj priemerný vek rodičiek. To som hovorila o prvorodičkách na 28 rokov a vek rodičiek sa zvýšil na 30 rokov. Podľa lekárov je ideálny čas na tehotenstvo okolo 20. až 30. roku a na tom sa celé časy nič nemení. Väčšina ženských lekárov sa naozaj svorne zhoduje na tom, že pre organizmus je najideálnejšie, ak žena otehotnie v tomto veku, teda okolo 25. až 30. roku života. A to je práve obdobie, keď mnohé ženy študujú, a dokonca je naozaj aj vidieť z mnohých analýz a štúdií, že si štúdium predlžujú, čo je veľmi dobré. Nehovorím, že to, že to je niečo, čo by nebolo správne. Je to dobré, ale niektoré študentky a niektoré tieto mladé ženy sú schopné a ochotné a chcú tak, aby zlúčili si štúdium s materstvom.
Ešte by som chcela vám povedať aj údaj o zvyšujúcej sa spontánnej potratovosti. Najvyšší počet spontánnych potratov bol zaznamenaný vo vyššej skupine, a to je nad 30 rokov až 35 rokov. Toto si všetko, aj tieto zdravotné následky, mnohé ženy študujúce uvedomujú a naozaj si plánujú založiť napríklad v poslednom roku štúdia rodinu a chcú otehotnieť. Ony však nedostanú materské. Majú síce možnosť sa dobrovoľne poistiť, ale tento nástroj je pre nich nedostupný. Je pre nich drahý. Jednoducho študentka si nemôže dovoliť platiť mesačne minimálne 150 eur na dobrovoľné nemocenské, aby neskôr získala materské. Môžeme tak povedať, že vlastne nedostávajú takýto nástroj, alebo teda že podpora štátu je pre nich nulová.
Preto sme vlastne vyriešili to naším návrhom, a to tak, že bude sa, navrhujeme, aby ženy mali možnosť platiť si dobrovoľné nemocenské výlučne pre materské, zdôrazňujem to, výlučne pre materské a bolo by to vo výške 2 % z vymeriavacieho základu, ktorý si takáto študentka určí. Myslíme si naozaj, a ako hovorím, opieram sa o reálne príklady, reálne prípady mladých žien a mladých rodín, že by im to mohlo pomôcť a odstrániť naozaj u nich strach z prípadného aj neplánovaného tehotenstva.
Naším druhým návrhom, je zacielený náš druhý návrh na, ženám, ktorým zaniklo nemocenské poistenie. Predstavte si dve ženy, ktoré desať rokov pracovali nepretržite, boli teda poistenkyňami, platili si povinné nemocenské poistenie, boli ako zamestnankyne a k 31. decembru dostanú výpoveď. Obidve stratia zamestnanie. Dnes žena, ktorá v decembri, teda tesne, tesne pred stratou zamestnania otehotnela, má nárok na ochrannú lehotu do 8 mesiacov, musí nastúpiť na materskú. Vtedy vlastne dostane aj materské. Žena, ktorá však otehotnela tesne po zániku nemocenského poistenia, teda možno týždeň, dva, tri, v januári, keďže som vám dala ten 31. december ako nejaký príklad, tak takáto žena už nie je, jej zaniklo nemocenské, a preto ona nedostane materské.
Tento náš návrh takisto pochádza z reálnych príbehov ľudí, žien, ktoré nám hovoria, že v podstate uvažovali o tom, aj žeby išli alebo prijali by ďalšie dieťa, ale keďže majú stálu prácu, tak sa na tento, á, tento plán neuskutočňuje, neuskutočnia. Vidno to aj z prieskumov, kde jasne v našej krajine vyplýva, že rodičia by chceli mať aspoň o jedno dieťa viacej, ako majú, a tak môžu využiť práve toto obdobie straty zamestnania, a teda nezamestnanosti na to, že si tento svoj plán z minulosti chcú nejak naplniť.
Obidve tieto, obidve tieto opatrenia sú pronatalitné a riešia, riešia život, riešia reálny problém ľudí a zároveň prispievajú k zvýšeniu, k zvýšeniu počtu detí, k zvýšeniu natality.
Nie som naivná a nie sme ani v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti naivní a vieme, že žiadne alebo finančné nástroje nie sú tými nástrojmi alebo jedinými nástrojmi, ktoré, ktoré podporia v ľuďoch nejakú túžbu po deťoch alebo sa bude naozaj rodiť viac detí. Vychádzam ale z Prognózy populačného vývoja do roku 2060, kde samotní prognostici aj sociológovia hovoria, že, že je isté, že nevedia, čo, čo navrhnuté nástroje teda môžu priniesť, a nezaručujú, že to práve bude zvýšenie demografickej krivky, to nezaručujú, ale upozorňujú, že štát, vláda a my v žiadnom prípade nemôžeme rezignovať, že už to tak bude, že s tým sa nedá nič robiť. Práve naopak, musíme pri..., musíme predstavovať a pripravovať opatrenia na to, aby sme túto demografickú krivku zvrátili. Títo odborníci hovoria, že nevieme, nevieme, čo urobí ďalšia generácia ľudí, ktorá nájde na stole rôzne tieto opatrenia pomoci pre rodinu. To nikto nevie v tejto chvíli odhadnúť.
Takže štát, opakujem, štát v žiadnom prípade nesmie rezignovať na propopulačné opatrenia a nástroje. Robia to tak, ako som povedala, v susedných krajinách V4-ky, ale hlavne vo Francúzsku, Holandsku, Švédsku a v ďalších členských krajinách Európskej únie.
Sme otvorení diskutovať v ďalšom čítaní, keď posuniete tento zákon do druhého čítania, o čo vás veľmi pekne žiadam, sme otvorení k diskusii. Je isté, že rozprávame s odborníkmi, je isté, že je možné niečo zmeniť. Výšku vymeriavacieho základu, vek týchto žien a podobne, keďže sa zameriavame výlučne pre získanie materského. Sme otvorení diskusii, rada vypočujem akékoľvek návrhy, ktoré, ktoré, ktorými môžeme náš návrh zmeniť, ale zároveň budem vám veľmi povďačná, keď sa s naším návrhom stotožníte a hlasovaním ho posuniete do druhého čítania.
Veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis