26. schôdza

29.11.2011 - 14.12.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

6.12.2011 o 10:41 hod.

Ing.

Ivan Mikloš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:37

Branislav Ondruš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán minister, parafrázujúc klasika, musím povedať, že keby populizmus nadnášal, tak tu po tejto snemovni poletujete ako vyfúknutý balón. A musím povedať, že, skutočne, vaše vystúpenie je hodné populizmu, ktorý od vstupu do politiky na Slovensku predvádzate.
Ja si dovolím vám opäť pripomenúť a opäť zopakovať, ako, ako využila časy rastu, hospodárskeho rastu vláda, v ktorej ste boli ministrom financií a podpredsedom vlády pre ekonomiku, a to v roku 2006. Zatiaľ čo v roku 2003 ste mali schodok 2,7 percenta, v roku 2004 dokonca iba 2,3 percenta, tak v roku 2006, kedy vďaka celosvetovému globálnemu rastu rástla aj slovenská ekonomika, ste nafúkli, naplánovali schodok na 4,2 percenta, čiže takmer dvojnásobný schodok oproti tomu, čo ste mali iba dva roky predtým.
No a to je jasná vizitka toho, akým spôsobom, akým populistickým spôsobom pristupujete k verejným financiám, ako ste sa rozhodli, že budete rozhadzovať, keď sa priblížil volebný rok. A bola to, naopak, Ficova vláda s ministrom financií Počiatkom, ktorá nakoniec stiahla tento predpokladaný schodok o takmer percento nižšie, na 3,5 percenta, čo bol reálny výsledok v roku 2006.
No a dovolím si vám pripomenúť, že vy ako opozičný poslanec, ste v čase krízy narastajúcej nezamestnanosti predložili návrh zákona, ktorým ste chceli predĺžiť vyplácanie podpory v nezamestnanosti zo 6 na 12 mesiacov, a teraz, keď máte vyššiu nezamestnanosť, než bola naša v tom čase, napríklad s takýmto návrhom zázračne neprichádzate.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2011 o 10:37 hod.

Mgr.

Branislav Ondruš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:41

Ivan Mikloš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Začnem odzadu. Pán poslanec Ondruš, ďakujem. Od vás dostať lichôtku, že som populista, ďakujem. A mimochodom, vyfúknutý balón nelieta.
Ale čo sa týka toho návrhu na zvýšenie podpory v nezamestnanosti, áno, situácia bola taká, že stačilo, keby ste jeden z troch najväčších kšeftov neurobili, typu diaľničné mýto alebo typu emisie, a mohli ste na to mať.
Čo sa týka pána poslanca Kažimíra, no, musím povedať, že nech už častuje ako chce mňa a moje vystúpenia, vulgarita typu nazvať rečnícky pult v parlamente latrínou, gratulujem, pán poslanec, gratulujem. Naviac hrdinstvo vystúpiť plamennou faktickou poznámkou a potom na odpovede, na faktické poznámky si už nepočkať. Naviac hrdina, nielen vulgárny. Ale to podstatné. Aký je teda výkon? Konsolidačný výkon vlády Roberta Fica, ministra financií Počiatka v roku 2009, najvyšší nárast verejných výdavkov zo všetkých krajín európskej dvadsaťsedmičky. Aký je výkon Ivety Radičovej v tomto roku? Tretí, druhý až tretí najvýraznejší pokles deficitu verejných financií v krajinách Európskej únie. Na prvom mieste Írsko, najväčšie zníženie, potom Španielsko spolu so Slovenskom.Toto je realita, páni!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

6.12.2011 o 10:41 hod.

Ing.

Ivan Mikloš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:41

Ján Mikolaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán podpredseda vlády, pán minister, vážení páni ministri, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som zaujal stanovisko k rozpočtu za poslanecký klub Slovenskej národnej strany.
Hneď na úvod si dovolím povedať, že od prvých riadkov je zrejmé, pán minister, že na predmetný rozpočet určite nie ste hrdý. A dovolím si povedať, že je to asi to najhoršie, čo ste za, čo ste vôbec ako minister financií predložili. Okrem toho, že ste upustili takmer od všetkých zmien a zásad, na ktorých boli postavené východiská, je rozpočet zmätočný, chaotický, mení sa na poslednú chvíľu a všetky parametre, či už ide o príjmovú, výdavkovú alebo vnútornú alokáciu, sú zmätočné.
Avšak ako najväčší nedostatok vidím schodok rozpočtu, nakoľko ste spadli z 3,8 desatín percenta na 4,6 percenta HDP. Zníženie príjmov z 3,7 percenta predpokladaných v septembri na 1,7 upresnených v novembri sa jednoducho premietli do vyššieho schodku, keď z 2,88 mld. eur sa zvýšil schodok na 3,7 miliardy eur bez toho, žeby sa vôbec brvou pohlo. To považujem nielen za vašu osobnú, ale za prehru celej tejto pravicovej vlády.
Predložiť rozpočet so schodkom 3,7 miliardy eur, čiže stojedenásť miliárd slovenských korún v situácii, keď nás čaká ťažká kríza a keď sa už aj tie najzadlženejšie štáty snažia stlačiť svoje schodky pod 3 percentá a ešte menej, tak vy rozšafne zvýšite schodok na 4,6 percenta. V tejto dobe.
Argumentujete tým, že idú predčasné voľby. No ale, veď ľudia, národ, podnikateľská sféra nemôže za to, že sa táto vláda rozpadla. Tá sa rozpadla sama. Tak prečo by malo byť trestom za to zvýšenie zadlženia úroky, ktoré sa budú splácať dlhé roky?
Ak ste aj mali pocit, že kvôli eurovalu padla táto vláda nespravodlivo, tak kvôli tomuto rozpočtu určite by padla spravodlivo, dokonca si myslím, že by mala odísť sama.
Už aj tvrdenie v textovej časti rozpočtu, kde sa hovorí, že dôležitý alebo najdôležitejší je rok 2013, kedy má klesnúť schodok verejných financií pod 3 percentá HDP, a nie rok 2012, je alibistické. Prečo hovoríme o roku 2013, prečo nehovoríme o roku 2012? Ak bude rozpočet 4,7 alebo vyšší, desatiny percenta, nebudú, nebude schodok rozpočtu v roku 2012 tri celé percentá, ten rozdiel je príliš veľký. Tohto roku 4,9, na budúci rok 4,8 - 4,9 a potom má byť 3?
Takže nie táto vláda, ale niekto iný má urobiť poriadok vo verejných financiách? Ak je pritom deklarovaný schodok 3,7 miliardy eur, čo je 111 miliárd korún, tak pri našom štátnom rozpočte to je 27 percent príjmov štátneho rozpočtu. Dvadsaťsedem percent príjmov štátneho rozpočtu. A toto sa predloží ako úspešný rozpočet.
Ďalším problémom je to, že zo štrukturálnych zmien či reforiem, na ktorých mal byť rozpočet založený, sa neuskutočnila ani jedna. Ani daňová, ani odvodová či sociálna reforma. Nič. Naopak, začínajú sa rozdávať darčeky vo forme investičných stimulov, ktoré sa vždy odmietali ako nesystémové, teraz zrazu sú investičné stimuly dobré, či chaoticky sa zvyšujú platy.
Východiskom rozpočtu podľa vás je nárast HDP o 1,7 percenta, nárast reálnych miezd o 0,8 percenta a inflácia 2,6 percenta. Pán minister, nič z toho nebude platiť. Nič z toho nie je pravda. Ani nárast, ani reálne mzdy, ani inflácia, tá už dnes je podstatne, podstatne vyššia.
V oblasti školstva zvyšujete výdavky o stámilióny eur, ale pritom väčšina prostriedkov ide z fondov Európskej únie. Zvyšujete platy v priemere o 2 percentá, nie o 5, ale o 2 percentá. A zvyšujete rozdiel najvyšších mzdových tried na 12 percent pre zhruba päťtisíc učiteľov, čo je v poriadku. Ale nie je v poriadku to, že to ide na úkor rekondičných pobytov. Najväčšou slabinou však celého tohto rozpočtu je to, že prostriedky idú do spotreby a nie do rozvoja.
Pre vysoké školy klesajú výdavky na investičný rozvoj z 25 miliónov eur v roku 2010 na 4,85 miliónov eur v roku 2011 až na 2,7 milióna eur pre rok 2012.
Čiže za dva roky sa kleslo na 10 percent, nie o 10 percent, na 10 percent. Čiže o 90 percent.
U Národného programu veda a technika sa kleslo z 52 miliónov eur na 38,4, teda na úroveň 76 percent a rozpočet agentúry pre vedu a výskum klesol z 31 milióna eur na 20 miliónov eur, teda na úroveň 67 percent.
Argument, že tieto prostriedky sa nahradia dotáciami z európskych fondov, neobstoja, pretože toto financovanie malo byť ako doplnkové, nemala to byť náhrada financovaná zo štátneho rozpočtu. A okrem toho, nie všetky položky sa z týchto európskych fondov dajú financovať, napríklad nie je možné financovať prevádzku.
Ale napríklad operačný program a výzva infraštruktúr a vysokých škôl, ktorá je najbližšia k investičným, investičným prostriedkom, už je vyčerpaná, už je ukončená, je skončená. Tam je čerpané takmer 57 percent a podpísané zmluvy na úrovni 97 percent, čiže najbližšie dva-tri roky tie peniaze z európskych fondov na vysoké školy, na ich rozvoj neprídu.
V kapitole doprava, sa doslova vychvaľujete ako je pre tento rezort už typické, keď sa organizujú tlačovky aj pri asfaltovaní ciest či osadzovaní dopravných značiek, že kapitola je historicky najvyššia. Zabudli ste ale dodať, že len kvôli peniazom z európskych fondov, nakoľko peniaze v štátnom rozpočte sú, oproti očakávanej skutočnosti, tohto roku plánované pre budúci rok nižšie. Nižšie sú o 28 miliónov eur, čo je takmer 100 miliónov slovenských korún.
Pokiaľ však ide o EÚ fondy, úplne zarážajúca je informácia, ktorú sami uvádzate v rozpočte, že očakávané čerpanie prostriedkov na dopravnú infraštruktúru poklesne z 543 miliónov eur na 394, teda v tomto roku, čiže o 150 miliónov eur, 4 aj pol miliardy slovenských korún. Čiže v tomto roku sa na diaľniciach neprestavia za štyri aj pol miliárd slovenských korún. A to sa prejde len tak, ako keby sa nič nedialo. Veď za to musí byť niekto zodpovedný. Niekto si neplní svoje úlohy, pretože peniaze boli naplánované v decembri minulého roka. Samozrejme, otázka je, ako chcete v budúcom roku investovať 750 miliónov eur, keď v tomto roku neviete minúť ani 390 miliónov eur.
Okrem iného, z oficiálnych údajov k 31. októbru tohto roka sa uvádza čerpanie na výstavbu diaľníc len 28 aj pol percenta, 28 aj pol percenta. To je dokonca menej ako Veda a výskum, čo, čo uznáte sami, že, že, pričom operačný program Veda a výskum je niekoľkokrát ťažší, a je to prvý operačný program, ktorý na Slovensku je, ktorý má čerpanie 49 aj pol percenta, čiže o 20 percent vyššie je čerpanie na operačnom programe Veda a výskum, ako je na diaľniciach Slovenskej republiky. Pýtam sa, nie je to hanba?
Ďalej treba otvorene ďalej povedať, že v oblasti výstavby diaľníc vládne neskutočný chaos. Ministerstvo neustále presúva finančné prostriedky výstavby diaľníc na údržbu ciest, tak ako sa to stalo minulý týždeň. Ako napreduje výstavba diaľníc, koľko úsekov je rozostavaných a koľko sa reálne preinvestuje v tomto roku, 20-30 percent? Na základe vašich údajov to viac nebude.
Vrcholom podľa mňa je vypísanie verejnej súťaže na našu najväčšiu stavbu, a to je tunel Višňové. Pán minister sa včera predvádzal vo všetkých médiách, ale zaujímavé je to, že nikto sa z tých médií neopýtal, či má finančné prostriedky. Pretože aj Národná diaľničná spoločnosť povedala, že finančné prostriedky na úrovni 27 miliárd slovenských korún nie sú. Nie sú v štátnom rozpočte, v tomto, nebudú eurofondy, pretože stavba sa, sa presúva cez rok 2015 a pôžičky určite nebudú, pretože Európska investičná banka nepožičia, a myslím, že to je v rozpore so zákonom. Čiže peniaze nie sú na tunel Višňové, ale stavba sa, stavba sa odvčera akože slávnostne pripravuje do verejného obstarávania. Bohapustý populizmus v rozpore s realitou.
Ďalej je otázka to, že sa hovorí, že sa usporí 50 percent stavebných cien. No ale veď ešte žiadna stavba s takouto cenou skončená nebola. A som presvedčený, že ani nebude. Alebo sa použije model tunela Sitiny, kde došlo k mimosúdnemu, opakujem, mimosúdnemu vyrovnaniu na úrovni päťstoštyridsať miliónov slovenských korún, kedy vláda zaplatila súkromnému investorovi? Toto je cesta na 50-percentné ceny?
Dnes sa ukazuje úplne jasne, že päťdesiatpercentné ceny idú na úkor kvality. Ako je možné, že stavebný dozor, nezávislý stavebný dozor, ktorý má kontrolovať kvalitu vykonávaných prác, vyhráva verejné súťaže nie za 50-percentnú cenu, ale za 20-percentnú cenu. Za 20-percentné ceny sa dnes súťaží. Stavebný dozor, korekčné práce za 12-percentné. Čo sú to za projekty, čo to budú za, za dozory?
Takáto cena môže znamenať len to, že žiadne skúšky sa vykonávať nebudú, že sa investor bude prechádzať po stavbe a pozerať, čo sa robí. Ako je možné, že pri vypisovaní verejnej súťaže na nezávislého stavebného dozora sa nepožaduje certifikát kvality od tohto stavebného dozora? Že je pokles referencií, a na tunely referencie vôbec netreba, že netreba ročný obrat ani počet zamestnancov, netreba nič. Vyhrávajú, ako tomu hovorím, chodníkové firmy, dva-tri týždne staré. A tie nám budú dozorovať diaľnice.
Potom prevláda názor, že za 50-percentné ceny sa dá stavať asi len bez stavebných dozorov. Toto všetko 50-percentné ceny dehonestuje. A pokiaľ to pôjde takto ďalej, že sa bude stavať z lacných materiálov, z lacných technológií, bez kontroly kvality, tak nás tie diaľnice vyjdú veľmi draho.
O diletantizme pri výstavbe diaľníc by sa dalo rozprávať veľmi dlho, ale záhadou je aj to, že obidvaja generálni riaditelia, či už Slovenskej správy ciest alebo Národnej diaľničnej spoločnosti, sú dlhoroční vysokí funkcionári KDH. To každý, kto rozumie diaľniciam, musí byť z KDH? Dajú sa viac zosmiešniť výberové konania, keď vždy vyhrá regionálny predseda KDH?
Vážený pán minister, na záver musím povedať, že mi vás je aj celkom ľúto, lebo musíte predkladať niečo, s čím možno ani sám nesúhlasíte.
Verím, že to nemáte ľahké s touto koalíciou, pretože vám nič neprechádza, a tým nemyslím len stavebné sporenie. A šetriť sa vám nedarí.
Poviem otvorene, pán minister, škoda, že ste nepredložili rozpočet so schodkom 3,8 percenta. Boli by ste frajer. Takto je rozpočet slabý, a aj vás musíme považovať za slabšieho ministra.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2011 o 10:41 hod.

prof. Ing. CSc.

Ján Mikolaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:54

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Ja som mal procedúru.
Skryt prepis

6.12.2011 o 10:54 hod.

MUDr.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:54

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Do faktickej sa hlásim, áno.
Skryt prepis

6.12.2011 o 10:54 hod.

MUDr.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Chcem poďakovať, pán kolega Mikolaj, že si jasne vystihol pripravovaný rozpočet, a chcem len doplniť vo vzťahu k zdravotníctvu. Rozpočet pripravený v roku 2010 pre rok 2011 spôsobil výrazný deficit pre zdravotníctvo, a to znížením platby štátu za svojich poistencov zo sumy 4,78 na sumu 4,32, kde bol výpadok okolo 2,6 miliardy slovenských korún.
Vtedy sa ešte nádejali zdravotníci, že snáď sa to upraví pre rok 2012. Opak je však pravdou, zdravotníctvo znova dostáva menej, a to zase si štát upravil sadzbu za svojich poistencov, a to na úroveň štyroch percent.
Populisticky sa udáva, že zdravotníctvo údajne dostane o sto miliónov eur viacej do rozpočtu a kalkuluje sa s tým, že sa ušetrí na liekoch, teda nemôžeme ani hovoriť, že holub na streche, to nie je ani vrabec na streche, lebo to sú všetko iba odhady.
Pripravuje sa platovka pre zdravotné sestry. Áno, súhlasíme s tým, že zdravotné sestry a lekárov treba ohodnotiť, ale bez súčasného navýšenia zdrojov do zdravotníctva to bude znamenať absolútnu katastrofu pre budúcu vládu a je to len časová bomba, pretože ak vyplatíme viacej na mzdy a odvody, o to bude menej peňazí pre liečbu samotných pacientov.
Toto, pán minister, je zlý rozpočet. A je to rozpočet proti ľuďom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2011 o 10:54 hod.

MUDr.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega Mikolaj, prívlastky zmätočný, chaotický, najhorší, alibistický, tak to by som ešte bral ako tak trochu opozičný folklór, ale k rozpočtu rezortu školstva. Keď hovoríš, že ten rozpočet sa vykrýva z eurofondov, no musím ti pripomenúť, že si bol prvý, ktorý si toto naštartoval. A už pri schvaľovaní rozpočtu v roku 2006 pre 2007 som ťa upozornil, že keď to bude takto pokračovať a keď skončia eurofondy, tak v rezorte školstva bude chýbať viac ako miliarda eur v dnešnej mene, viac ako miliarda eur. To neviem, odkiaľ sa to vykryje.
A pripomeniem ti napríklad, z peňazí rezortu, nie z eurofondov, rozvoj o programe vysokých škôl. No ty si tam dal položku prakticky nula. Šport, keď odrátame v inom rozpočte, ktorý bol schvaľovaný, dostal takmer nulu. Všetko išlo na štadión a podobne. Čiže mal by si sa predsa len trošku nad týmito svojimi údajmi zamyslieť.
A posledná poznámka, vravel si o vysokých funkcionároch, ktorí dneska robia v doprave, a nominanti KDH. No ani jeden z nich nebol žiaden funkcionár vysoký. Ja neviem, prečo spochybňuješ ako profesor vysokej školy dopravy a spojov, naschvál uvádzam tento starý názov, svojho kolegu, ktorý tam robí takisto tridsať rokov na tejto vysokej škole, docenta Pavláska. Ja si nemyslím, že nie je odborník. To je predsa len trošku priťahovanie za vlasy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2011 o 10:57 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Ondrej Matej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja len pre poriadok veci a pre poriadok v číslach. Keď vystúpite, pán kolega poslanec, k rozpočtu, netreba si pliesť hrušky s jablkami. Lebo ste povedali, že vláda znížila úpravu príjmov z 3,4 percenta 1,7. To nie je úprava príjmov, to je úprava ekonomického rastu, prognózy rastu. A to veľký rozdiel. A pre poriadok vám poviem, že príjmy oproti pôvodne predloženému rozpočtu poklesli o 850 miliónov euro, a presne vám poviem tieto cifry ešte raz. Šesťsto miliónov eur je z titulu zmeny prognózy ekonomického rastu, a to je ten výpadok príjmov. Šesťdesiat jedna miliónov je zmena a dohoda so samosprávou, čiže navýšenie rozpočtu o šesťdesiat jedna miliónov z titulu nezavedenia daňového mixu. Sedemdesiat jedna miliónov je z titulu neschválenia daňovej reformy a sú v tom aj eventuálne budúce platy sestričiek, ak ich plénum v druhom čítaní schváli. A dvadsaťosem miliónov sú náklady na predčasné voľby. Tak poprosím, skúsme si nepliesť hrušky s jablkami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2011 o 10:59 hod.

Ing.

Ondrej Matej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Ján Mikolaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, my sme mali v rozpočte, Martin, takzvané viaczdrojové financovanie a je aj dobre, že napríklad operačný program Veda a výskum má dnes 50-percentné čerpanie. Zazmluvnenosť je, je skoro 90 percent. Takže, tie projekty idú dole. Takže, tam by som nejaký problém nevidel. Ide o to, že ako sa to povie, že či sa zvyšuje alebo sa nezvyšuje automaticky. Ale šport išiel predsa z jednej miliardy korún dole na sedemsto miliónov slovenských korún. Za dva roky. Z jednej miliardy, čo bolo aj za teba aj za mňa, teraz išlo na, sedemsto miliónov slovenských korún, šport. A pán docent Pavlásek bol, bol krajským predsedom KDH dlhé roky, ale je vedúci katedry mechatroniky a elektroniky. A ako to, že je na údržbe ciest? Nemá ani len príbuzné vzdelanie. Je elektrikár. Elektrikár. A pán poslanec Matej, príjmy klesli z 3,6 desatín miliardy na 13, z 13,6 klesli na 13,147, čo je 0,5 miliardy eur, v percentách to je presne tak, ako som povedal.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2011 o 11:00 hod.

prof. Ing. CSc.

Ján Mikolaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:01

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, dámy a páni. Vystúpenia poslancov politických strán parlamentných k štátnemu rozpočtu v športovej terminológii patrí k povinným tancom. Odpustite, ak v mojom príspevku k štátnemu rozpočtu nebudem používať žiadne čísla. A aj vo vzťahu k môjmu predrečníkovi alebo na rozdiel od môjho predrečníka, pána poslanca Mikolaja, chcem na jeho vystúpenie zareagovať tiež bez čísiel. Prihlásil som sa aj vo faktickej poznámke, ale keďže som videl na tabuli, že idem vystupovať po ňom, tak využijem na to teraz túto príležitosť.
Pán kolega, diaľnice za nás sa stavajú na Slovensku takmer za polovičnú cenu. A to je medzi vami a nami ten najpodstatnejší rozdiel. Čiže vaše konštatovanie, že nevieme šetriť, pán kolega, neobstojí. Toto je jeden príklad za všetky. Ale ak dovolíte, vrátim sa k svojmu pôvodnému zámeru, akým som chcel diskutovať alebo prispieť k diskusii o štátnom rozpočte. Nemusíte súhlasiť so všetkým, čo chcem povedať, ale v jednej veci možno so mnou budete súhlasiť. Že Slovensko sa v predchádzajúcich dňoch, predchádzajúcich týždňoch alebo tak dva-tri mesiace dozadu poriadne zviditeľnilo. Nie je ale zviditeľnenie ako zviditeľnenie. Jedno je také, ktoré krajine aj jej občanom pomáha. To napríklad vtedy, keď sa zvyšuje prestíž krajiny v súťaži s inými. Keď sa zvyšuje kredit krajiny, keď upozorňujeme na seba skôr pozitívnymi vecami a v takom zmysle, že sa iní chcú nami inšpirovať. A potom je aj zviditeľnenie, ktoré, naopak, poškodzuje krajinu a jej občanov. Keď napríklad zvýrazňujeme to, čo by nemalo byť vôbec vidieť, čo by vôbec nemalo byť, čo poškodzuje krajinu, pretože môže odpudzovať, môže naháňať alebo vyvolávať strach u iných. Čo vystavuje dokonca posmechu a pohŕdaniu od iných pre malosť, pre netolerantnosť, pre neschopnosť civilizovane riešiť alebo postaviť sa k problémom, ktoré život prináša. A musím povedať, že kredit Slovenska sa v posledných mesiacoch výrazne znížil. Ten kredit, ktorý si táto krajina vybudovala v predchádzajúcich rokoch, aj vďaka svojim reprezentáciám aj vďaka občanom, vďaka ich poctivej práci a ich úspechom. Dámy a páni, prvýkrát náš kredit výrazne utrpel zásluhou najmä našich kolegov zo strany SaS. Možno si pamätáte, ako na balkóne tie štandardné návštevy zo škôl alebo z iných zariadení tu vystriedali médiá od Ázie cez Európu až po Ameriku. A myslím si, že vtedy sme vo svete alebo v Európe nebodovali. Druhýkrát to bolo minulý týždeň, keď táto krajina čelila sabotážnemu vydieračskému správaniu časti lekárov, ktorí vystavili ohrozeniu života a zdravia pacientov, občanov vo viacerých regiónoch Slovenska. Až tak, že sme stratili imidž civilizovanej krajiny, a v jednej chvíli som si myslel, že sme ako Afganistan. Dámy a páni, pán Kollár a spol. zo Slovenska skoro urobili Afganistan. Kredit, to nie je len slovo, ktoré je o dôvere a vážnosti. Kredit, to je aj ekonomický výraz, to je ekonomická hodnota. Môže to byť peňažná suma ako pôžička. A v tomto zmysle Slovensko výrazným spôsobom prepadlo ku krajinám, ako je Grécko, Portugalsko alebo Španielsko. Bude za niekoľko dní summit premiérov, samozrejme, vývoj ide veľmi rýchlo dopredu, čiže verím, že tieto udalosti zatienia to, čo sa na Slovensku stalo v predchádzajúcich dňoch. Dámy a páni, je mi veľmi ľúto v tejto chvíli, že si to neuvedomujú najmä v najsilnejšej opozičnej strane SMER. Veď, dámy a páni, vás to počká. Vy ak vyhráte voľby, vás všetky tieto problémy, s ktorými sa pasuje táto vládna koalícia, vás počkajú. To my by sme sa mohli správať ako populisti pred voľbami a každému sľúbiť a dať všetko, čo si len zažiada. Vari vo vašom záujme je, čím horšie s touto krajinou, tým lepšie? Ja vás neupodozrievam z toho, že nemáte dostatok informácií o vážnosti situácie. A verím, že viete o tom, ako vážna situácia vo svete determinuje našu situáciu. A potom je to znakom rovnakej nezodpovednosti, akú pred verejnosťou a pred svetom predviedol pán Kollár... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hort, Milan, podpredseda NR SR
Prepáčte, pán kolega. Poprosím ctených kolegov, keby nechali pána kolegu rozprávať a nevyrušovali.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Dámy a páni, a teraz k jadru, k jadru môjho vystúpenia. V športovej terminológii, tak ako som začal, Slovensko už nepotrebuje žiaden ďalší gól do bránky. Tobôž nie vlastný, ako tie dva predchádzajúce. Napríklad v podobe rozpočtového provizória, ak by sme neschválili návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. A preto poslanci za Kresťanskodemokratické hnutie, vedomí si zodpovednosti za túto krajinu, budú hlasovať za návrh štátneho rozpočtu na rok 2012, všetci.
Ďakujem za vašu pozornosť. (Potlesk v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2011 o 11:01 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video