24. schôdza

17.9.2013 - 19.9.2013
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:20 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Pavol Hrušovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda výboru, spravili ste tu taký odborný exkurz ako makroekonóm, ako národohospodár. Ja som vás pozorne počúval preto, lebo poznám vás aj ako úspešného podnikateľa.
Dôvody, prečo sme návrh podali, poznám a podpísal som ten návrh. Ale mám trošku zmätok v hlave. Preto, lebo na túto otázku mi zatiaľ ani premiér nedal vyčerpávajúcu odpoveď. Ako je možné, keď firma ide do straty, nezvyšovať ceny plynu? A ak teda ide do straty, kto túto stratu zaplatí?
Keďže tu nie je premiér, ak môžem poprosiť v odpovedi na faktickú otázku, keby ste mi mohli dať na toto vysvetlenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:06 hod.

JUDr.

Pavol Hrušovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Ján Hudacký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za všetky faktické poznámky.
Lojzo, k tvojej sa ani nie je treba vyjadrovať. To bola tak polopatisticky podaná, že každý občan, a predpokladám, že to pochopil.
Čo sa týka tých trhových cien. Samozrejme, že ten trh to rieši, a hlavne v takýchto vyspelých ekonomikách, už tie ceny energií. Je pravda, že v tých nových ekonomikách je treba z času na čas aj zásah regulačného subjektu. Ale nezávislého regulačného subjektu. U nás sa to, samozrejme, nedeje.
Tie ceny sú momentálne také, presne tak, pretože manažment vyrokoval s Gazpromom 20-ročný kontrakt. Čiže ceny sa nemenia. Pričom na spotových trhoch, viete dobre, že tie ceny sú ďaleko nižšie. A ak by sme mali možnosť predávať plyn s takýmito cenami, tak nebolo by treba, aby štát dotoval v konečnom dôsledku potom ceny energií pre domácnosti. Takže toto je taká odpoveď, resp. reakcia na to, čo sa týka tých trhových cien.
Nehovoriac o tom, že máme tzv. nezávislý regulačný úrad, ktorý je absolútne závislý, a môžme povedať, že môže byť s kľudom nejakým jedným z oddelení Úradu vlády. Pretože vlastne každé jedno rozhodnutie ide práve cez Úrad vlády.
Určite na toto bude reagovať, podľa mňa to je otázka týždňov, Európska komisia a som presvedčený, že môžeme čakať nejaký infringement, čiže nejaké postihy z Európskej komisie.
Čo sa týka cien plynu. No, každú jednu dotáciu zaplatí štát. To je jedno, že pán Fico tu hovorí o zásobách plynu, či už nejaké aktíva a tak ďalej. Každý príjem, každý výnos, každé aktívum, ktoré sa potom pretransformuje do nejakej finančnej hotovosti jednoducho a je to v strate, alebo teda keď sa použije na krytie straty, sú vlastne verejné zdroje. A tie verejné zdroje sú vlastne kryté a plnené daňami daňových poplatníkov, čiže občanov tejto krajiny. Takže myslím, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:07 hod.

Ing.

Ján Hudacký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážení prítomní poslanci, ja som mala pocit, že keď som sa v stredu pod istým emotívnym tlakom vyjadrila, tak že som povedala všetko. Ale zjavne všetko povedané nebolo, pretože minulotýždňový ďalší sled a zvrat udalostí, ako aj dnešný deň, kedy z môjho pohľadu bola zneuctená, pošliapaná demokracia, bol zneuctený a pošliapaný tento parlament, boli zneuctené zákony, musím povedať, že znova som sa utvrdila v tom, že požiadavka spojená s odvolaním premiéra a vlády bola správna. Aj dnešné vystúpenie premiéra ma usvedčilo v tom, a verím, že usvedčilo aj či už tu prítomných občanov, alebo občanov, ktorí to sledujú, že táto vláda nie je viac kompetentná, nie je dôveryhodná a nie je spôsobilá riadiť túto krajinu.
Ako bolo povedané samotným poslancom pánom Lipšicom, bolo zjavne potvrdené, že táto vláda pod vedením Roberta Fica nezastupuje záujmy ľudí, ale zastupuje finančné záujmy finančných skupín a nadnárodných monopolov. Nijakým spôsobom to ani dnes pán premiér svojím prejavom, jeho obsahom, ani tým, čo potom urobil, že nerešpektoval a nevstúpil do riadnej, korektnej diskusie, tým všetkým to iba potvrdil.
Táto vláda slúži finančným skupinám, táto vláda neslúži štátnym ani občianskym záujmom.
Ak to chceme v merateľnom vyjadrení, a tých dôkazov bolo predložených naozaj niekoľko, z môjho pohľadu dostatok, ak teda číselne ide v prípade SPP a v prípade U. S. Steelu, ktorý bol zastretý v zákone o obnoviteľných zdrojoch, ide o 3 mld. eur. To je značný objem peňazí, ktorý, som presvedčená, že ak by s ním bolo transparentne a riadne v záujme obrany ekonomických záujmov občanov naložené, tak tieto peniaze by títo naši občania a verejnosť vedeli ďaleko prospešnejšie využiť.
Ak som pristúpila k podpore návrhu na odvolanie premiéra a odvolanie vlády, urobila som tak preto, že som presvedčená, že Slovensko a ľudia v ňom si konečne zaslúžia vládu, ktorá bude pracovať pre verejné záujmy. Že Slovensko a ľudia v ňom si zaslúžia vládu, ktorá bude pracovať pre ich oprávnené požiadavky, pre ich oprávnené potreby, pre ktoré tu dosiaľ nebol dostatočný priestor ani čas. Ja som presvedčená o tom, že Slovensko si zaslúži vládu, ktorá sa bude zaoberať skutočnými a reálnymi potrebami ľudí.
To, že nie sú rešpektované, potvrdilo všetko to, čo sa spustilo po mojom prejave. Nečakala som, že sa rôznymi mailami a telefónmi prihlási až toľko občanov, ktorí podporili to, čo som v stredu v parlamente povedala.
Napriek všetkým falošným prísľubom od strany SMER a premiéra, ktorý tu dnes bol a zbabelo zutekal, napriek všakovakým grafom a číslam, prázdnym zdôvodneniam a výkladom, z ktorých sa, pán premiér, ale dnes nikto nenaje a ktoré sú smiešne a priehľadné, ukázalo sa, že vláda Roberta Fica nie je ďalej vierohodným, morálnym ani kompetentným zástupcom a reprezentantom verejných záujmov. Z môjho pohľadu, a stotožňuje sa v tom názore množstvo ďalších ľudí, táto vláda preto ani nemá morálne právo viesť ďalej našu krajinu.
Áno, viem, pán premiér, ja verím, že nás aj dnes počúvate, aj vládni poslanci, ja viem, že ste dostali mandát, máte väčšinu a radi sa na to často odvolávate, spoliehate sa na to, ale som presvedčená, že ani tento mandát, ani získaná dôvera od občanov vás neoprávňuje túto dôveru zneužiť. Vás to neoprávňuje túto dôveru občanov zneužiť a ďalej zneužívať.
Nepovedali a nevysvetlili ste, kto bude splácať miliardové záväzky. Do dnešného dňa ja som nedostala riadnu odpoveď ani na dnešnom hospodárskom výbore, kto bude splácať miliardové záväzky. Dnes, pán premiér, už nás nestačí učičíkavať iba lacným prísľubom o tom, že ceny plynu za vašej vlády sa nedvihnú. Tento argument už naozaj nezaberie. Hlavne po tom, keď som vás opakovane žiadala, aby ste mi vysvetlil, ako budú vysporiadané dvojmiliardové záväzky, ku ktorým došlo a ku kumulácii ktorých došlo počas aj vašej prvej vlády. Tento trend maximalizácie vyplácania dividend nad rozmer oprávneného zisku, ako som zistila, aj dnes pokračuje.
Preto sa pýtam znova, pán premiér, nehovorte o tom, aké budú ceny počas vlády, ale hovorte o tom, kto tieto záväzky SPP o 5 rokov, o 10 rokov zaplatí. Kto zaplatí tieto záväzky? Znova to budú občania? Budú to občania, ktorí budú platiť za vaše chyby, keď vy už tu raz nebudete? Keď nebudete vládnuť vy, keď nebude vládnuť vaša strana?
Zákon o obnoviteľných zdrojoch, ktorý má slúžiť na podporu nezávislosti ľudí na energetickom trhu, bol minulý týždeň znova nechutne zneuctený a zneužitý pre podporu lobistov. Napriek odhaleniu a výzve k jeho stiahnutiu bol znova vládnymi poslancami bez škrupúľ vo štvrtok schválený. Namiesto rozpravy, á, pardon, nápravy rozhodnutí pre štát zjavne nevýhodnej kúpy stratovej časti SPP, kde i teraz dochádza k ďalšiemu enormnému zadlžovaniu a tunelovaniu, prinášate do parlamentu grafy, tabuľky, výkriky, útoky, úteky. Ale kto je dnes už na ne zvedavý? Z čísel sa naozaj, pán premiér, ako ste to vy stále zdôrazňovali, dnes nikto nenaje.
Vážená vláda, vážení vládni poslanci, nech dnes hovoríte čokoľvek, akokoľvek budete chcieť prekrývať a zastierať holú pravdu, vyhováraním sa na predošlú vládu a ich prešľapy, vašich tisíc slov a tisíc viet z vás vašu vinu nezmyje. A vaša vina je o to väčšia, že to, čo bolo predmetom vašej kritiky, vy sami robíte. SPP ešte viac zadlžujete cez mimoriadne dividendy a voličom, navyše svojich voličov vedome klamete.
Vážení vládni poslanci, nezmyjete vašu vinu a pravdu ani násilím, ani takýmto, ako ste dnes ukázali, príkladným zneužívaním vašej moci. Teraz sa aj vy už vedome osobne podieľate na tunelovaní a vyciciavaní tohto štátu. Jedným dychom ľuďom sľubujete istoty, ale druhým im beriete všetky, všetky disponibilné zdroje, ktoré by tieto istoty ľuďom priniesli.
Máte pravdu, pán premiér, hra sa skončila. Je čas stiahnuť masky, je koniec divadla. Dnes nám za toto divadlo už naozaj nik v uliciach tlieskať nebude, ani vaši voliči. Aj vaši voliči napriek tomu, že cenzurujete médiá, sa preberajú. Preberajú a pravda aj im bude prístupná, len čo sa namiesto jednostranných vašich výstupov dozvedia holú pravdu a predložia sa samé fakty o tom, ako to s riadením štátu a štátnych podnikov v skutočnosti je.
Vážení vládni poslanci, dnes máte možnosť svoju vinu, nevedomie a skrývanie sa za tlačítko za kolektívnu vinu napraviť. Na každého postoji a na každého prístupe záleží a bude záležať. Každý bude za svoj postoj, a to, ako sa vec, ako k veci pristúpi, súdený. Niet viac úniku pred vlastným svedomím, aj keď sa dnes schovávate ako dáke krysy, pravde a spravodlivosti neutečiete.
Ja sa viac na legitimizáciu zákerne zastretých stámiliónových obchodov na úkor šťastia našich ľudí dívať nebudem a urobím všetko pre to, aby ľudia o tom, aká je vaša skutočná tvár, boli informovaní. Dokým budem vládať. A urobím to aj dnešný deň, budem brániť právo ľudí na slušný a plnohodnotný život, pretože toto je naša výsostná úloha a povinnosť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:07 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:20

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predseda. Helenka Mezenská, toto bolo vystúpenie o niečo už menej emotívne ako to minulotýždňové, ale úplne vecné, plné faktov a jasných výziev. Ja si myslím, že bolo by veľmi dobré, keby sme tu zdôraznili, a ja to teraz poviem, že ty si práve tá, ktorá vlastne otvorila túto schôdzu. Z tvojich úst prvýkrát po mnohomesačnom sklamaní zo sledovania situácie v SPP zaznel návrh, aby pán premiér Fico bol odvolaný zo svojej funkcie. Bez ohľadu na stupeň úspešnosti tohto návrhu ja teraz navrhujem, verím, že to pán premiér môže počuť, aby vypočul, keď už nie plénum, tak dámu, patrí sa to, ktorá s týmto prišla a ktorá ozaj kultivovane a veľmi naliehavo tlmočí nielen to, čo ona cíti, ale to, čo v tejto chvíli už cíti veľmi veľa ľudí v našej krajine, aby pán premiér využil šancu, ktorú mu aj toto kultivované vystúpenie dalo, prišiel sem, nahradil maketu živým človekom a pokúsil sa zodpovedať veci, ktoré zodpovedané byť musia. Prosím vás o to, pán premiér.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:20 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:21

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, vystihla si to. Áno, je to hanba, čo sa tu dnes v osobe pána premiéra vlády, ako aj poslancov vládnej strany deje. Žiaľ, demokracia vyzerá, že má aj takúto stránku mince a naši občania si zaslúžia inú. A ja tvrdím, statočnú vládu, ktorá sa vie za nich postaviť.
A preto budem tvrdiť stále, hovoril som to už minimálne dvakrát v rozprave, po prvé, pán poslanec a pani poslankyňa, tvojím sľubom, že sľubujem na Ústavu Slovenskej republiky, ako si budeš plniť svoje povinnosti, týmto dňom sa tvoje "ja" mení na "my, občania Slovenskej republiky". Zabudni na svojich kamarátov, zabudni na svoj biznis, zabudni na svoje trafiky, pretože zastupuješ voličov, ktorí ti dali hlas.
A po druhé, aby sme tých statočných našli. Keď dostaneš úplatok miliardu, aj miliardu eur, že ju nevezmeš, lebo tá chýba v zdravotníctve, v školstve a v iných odvetviach, lebo je to z našich peňazí, z peňazí našich ľudí a našich občanov. Keď takýchto ľudí tu nenájdeme, tak táto demokracia bude veľmi chatrná a asi lepších časov sa nedožijeme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:21 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:23

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Helenka, tvoj prejav bol dneska menej emotívny ako ten v tú stredu. V tú stredu bolo vidieť, že ten pohár trpezlivosti v tebe už naozaj vzkypel a povedala si to priamo.
Dnes odvolávame premiéra tejto krajiny, pretože naozaj robí si z ľudí posmech. Robí si z ľudí dobrý deň a vedome pritom občanov klame a zavádza. Ale to je jeho štýl. Nemôžme od neho chcieť nič viacej. To, že tu nie je, to je jeho zbabelosť a ani na prosby nebude reagovať. Nepríde. Pretože to nie je človek, ktorý si stojí za svojím slovom, už nás o tom presvedčil naozaj veľakrát.
Takže ostáva len naozaj vecne argumentovať a poukázať na to a presvedčiť ľudí, že to, čo hovorí, je lož, a ukázať ľuďom naozaj pravú tvár jeho a jeho vládnutia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:23 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:24

Pavol Frešo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážený pán predseda, dovoľte mi, aby som na začiatok veľmi pekne poprosil o to, čo je štandardom práve pri takýchto procedúrach, to znamená o prítomnosť premiéra a členov vlády, keďže premiéra tu nevidím, takže. (Reakcie z pléna.) Je tu? (Reakcie z pléna.) Tak poprosím, aby si teda, jedného tu máme takéhoto (rečník ukázal rukou na maketu zobrazujúcu premiéra). Aha, aha. (Smiech a potlesk v sále.)
No, tak aspoň takto symbolicky, keď už tu nemáme reálneho premiéra, tak tu máme aspoň jednu bábku a jednu kartónovú figúru, aj to je symbolické pre tento náš deň, pre toto odvolávanie premiéra hlavne preto, že sa to týka takto vážnej témy, ako je kauza SPP.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja si nepamätám a ľudia, ktorí sú tu aj dlhšie ako ja, že by niekedy, dokonca ani za čias Vladimíra Mečiara, podobným arogantným spôsobom sa správala vláda, resp. jej predseda. Ja rozumiem tomu, čo je ich cieľom, že ich cieľom je presvedčiť opozíciu a verejnosť, že parlamentná demokracia v tej podobe, ako sme ju poznali, je prežitkom, že keď je tu väčšina, tak si vlastne robíme každý, čo chceme.
Na druhej strane by som chcel veľmi oceniť aj prácu opozície akoukoľvek formou. Akoukoľvek formou. To znamená aj tou formou, že sem dáme nejakú figurínu, aj tou formou, že sem dáme nejakú bábku. Stále ukazovať, že toto nie je normálne. Nie, nie je to normálne. A chcem vás, kolegyne, kolegovia, povzbudiť, že tak dlho, tak dlho to budeme brániť, až kým to, čo je normálne, normálnym aj bude. To znamená, že vrátime sa naspäť tam, kde parlamentarizmus funguje.
Len pripomeniem to, čo považujem za kľúčové a dôležité, že niečo podobné, nehovorím, že v Nemecku alebo Británii, ale ani v Čechách by si nikto nedovolil. Ani v Čechách by si niečo podobného nedovolil, nejaké takéto gesto, že kompletne vláda odíde a vôbec sa nebaví s opozíciou. A ja si myslím, že príde aj čas na Slovensku, kedy nič podobné nebude možné a treba byť v tomto iba veľmi, veľmi vytrvalý, lebo niečo podobného, niečo podobného naozaj si nemôžme nechať ľúbiť.
K meritu veci, prečo sme sa tu zišli, a ja pevne verím, že napriek tomu, že páni z vlády sa pomerne arogantne zdvihli a odišli, tak si to nenechajú, nedajú celé za klobúk, sa vyjadrím k jednej veci, ktorú premiér očividne luhal, očividne luhal, a od tej by o som chcel odvinúť celý príspevok ku kauze SPP. Pardon. (Rečník zobral pohár s vodou a položil ho na miesto určené pre premiéra.) Keby mu vysmädlo.
Očividne luhal v tej záležitosti, keď hovoril, že nemá nič spoločné s tým, že vstúpi finančná spoločnosť, resp. finančná skupina do SPP. Ja to považujem za kľúčový bod. Kolegovia vymenovali mnohé ďalšie, ktoré na to nadväzujú, ale považujem za kľúčový bod, že ako je možné, že do SPP, kde bol strategický partner Nemci, Francúzi, plynári, ktorí, o ktorých renomovaní, o ktorých renomé nikto nepochybuje, do tohoto SPP zrazu vstúpia finančné skupiny a, povedzme si to otvorene, finanční špekulanti.
Akým spôsobom sa tam vlastne dostali? Tu pár hodín dozadu, keď premiér ešte mal tú odvahu a bol tu medzi nami poslankyňami, poslancami, hovoril o tom, že on s tým nič nemá, že to si vybrali vlastne zahraniční akcionári. To je síce pekné dovtedy, kým si nepovieme o tom pravdu. A tou pravdou je, že o tom, aby vstúpil ďalší investor do SPP, pokiaľ nie je kvalifikovaným, tak musela rozhodnúť pozitívne vláda.
Len veľmi krátko. Keď sa robila privatizácia SPP, tak sa, samozrejme, uvažovalo, aby tam nevstúpili fondy, aby tam nevstúpili špekulanti, aby tam vstúpili normálni plynári, ktorí potom rozvinú plynárenský priemysel aj na Slovensku. Preto tam je, síce v tajnej zmluve, ale z tých vecí, ktoré prenikli na verejnosť, pomerne jasne formulovaná podmienka kvalifikovaného investora.
Nie je pravda, že Nemci a Francúzi mohli predať podiel hocikomu a slovenský štát, Slovenská republika na to nemala vplyv. A to, že to nie je pravda, nie je nejaký môj právny názor, ale je to jednoducho názor, o ktorý sa oprela táto vláda, lebo 12. 12., minulý rok, 2012 prijala uznesenie, kde tento vstup finančných špekulantov potvrdila. Inými slovami, keď už nič iné, páni predkladatelia, vážené kolegyne, vážení kolegovia, tak to, že vláda aktívne dala súhlas na to, aby vstúpili finanční špekulanti do SPP namiesto riadnych plynárenských investorov, ich usvedčuje z toho, že musela spolupracovať s nimi. Nie je to žiadne proti vôli, nie je to žiadne, že nevedeli o tom, nemohli to ovplyvniť. Práve tá podmienka kvalifikovaného investora ich usvedčuje, že oni ju sami, sami videli a sami ju aktívnym rozhodnutím vlády prelomili.
Považujem to za veľmi kľúčové a veľmi podstatné pri ďalšej debate o SPP, lebo často je to tu kritizované, ako keby od čias privatizácie nebola žiadna iná možnosť. Bavíme sa tu o cenách, bavíme sa tu o rôznych modeloch obchodných, ale tá možnosť tam v skutočnosti bola.
A pravda je taká, že prečo hovorím finanční špekulanti, lebo keď som si pozrel históriu EPH, tak som zistil, že robili s ťažbou čierneho uhlia. Áno, robili s výrobou tepla, áno, ale nenašiel som nič, že by robili niečo s plynom. A ja to chápem ako rozdiel. To znamená v plynárenstve buď veľkú nulu, alebo veľmi málo oproti kvalifikovaným investorom, akými boli nemeckí investori, resp. francúzski plynárenskí investori, to znamená, či Gaz de France, alebo E.ON Ruhrgas.
To znamená, že táto vláda mala páku v ruke, akým spôsobom ovplyvniť finančného špekulanta, resp. vstup finančného špekulanta do SPP, a túto páku nepoužila v prospech Slovenska, čím poškodila jeho záujmy.
Aby to bolo úplne jasné a polopate. Táto vláda mohla povedať, či francúzskemu investorovi, alebo nemeckému investorovi, nech sa páči, predajte to, ale predajte to zasa len kvalifikovanému investorovi. Rozumnej napríklad OMV. Čiže niekomu, kto v tejto branži niečo znamená. A to, že túto podmienku prelomila a nechala to predať finančnej skupine, resp. finančnému špekulantovi z hľadiska plynu, kto s plynom nemal skúsenosti zďaleka porovnateľné ako kvalifikovaný investor, dokonca to priznávajú, niektorý rozhovor, aj minister Malatinský, usvedčuje o tom, že hájila iné záujmy ako záujmy Slovenska samotného.
Keď sa pozrete, tak, samozrejme, v EPH nájdete spomínaných finančníkov, nájdete tam podnikanie s teplárňami, podnikanie s čiernym uhlím, nájdete tam dokonca fúzovanie s cyperskými firmami, nájdete tam veľmi krátku, troj-, štvorročnú históriu, ale hlavne to, čo tam nenájdete, nenájdete tam jasnú víziu, že prečo by táto firma mala vstúpiť do SPP.
To znamená, že to, že dnes máme v SPP takéhoto finančného špekulanta, je na zodpovednosť tejto vlády. Nedá sa to nejakým spôsobom odtajiť. Ja tu mám, samozrejme, to príslušné uznesenie vlády (rečník zobral do rúk papier), z ktorého sa dá zacitovať. Kde sa expressis verbis, asi aby bola istota, že sa to nedá nikde napadnúť, hovorí o tom, a ja to prečítam úplne jasne, že ukladá, ukladá sa ministrovi hospodárstva "zabezpečiť kompletizáciu predložených návrhov právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete spoločnosti Eustream a reorganizáciou skupiny spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel". Všetky tri veci, samozrejme, v jednom. To znamená, povedzme to úplne jasne: vstup finančného špekulanta, oddelenie tej najdôležitejšej rúry, ktorá robí zisky, a vlastne stratu kontroly nad ňou a, samozrejme, prepracovanie celej tejto siete SPP do novej podoby. A, samozrejme, hneď je tam odsek B.2: "Podpísať v mene Slovenskej republiky skompletizované znenie právnych dokumentov" a tak ďalej atď.
Pokiaľ sa naozaj pozriete na takéto vládne uznesenie, tak zistíte, že v skutočnosti poskytuje obrovskú záruku, aby nikto ani ďalej nemohol spochybniť vstup takéhoto finančného špekulanta do SPP. Inými slovami, vláda posvätila vstup napriek tomu, že sa nejedná o kvalifikovaného investora, napriek tomu, že sa nejedná o veľkého plynárenského hráča, napriek tomu, že sa nejedná o veľkého hráča tých parametrov, aké boli predpokladané v roku 2001, resp. 2002.
Tu treba povedať, že asi najsilnejší argument, prečo toto mohlo vniknúť, je závislosť tejto vlády na finančných skupinách a pomerne veľká drzosť zoči-voči obyvateľom. To znamená, že pokiaľ takáto finančná skupina príde s takýmto návrhom, že chce vstúpiť do SPP, pripravuje si to, dokonca na to nemusí mať ani peniaze, urobí to na pôžičku, nemusí byť ani veľkým hráčom, tak táto vláda je ochotná jej otvoriť dvere aj cez takéto vážne uznesenie.
Považujem to za základ toho, prečo potom bola skutočne rúra v Eustreame oddelená, to znamená, najziskovejšia časť prešla vlastne pod spoločnosť, kde sa oslabila kontrola štátu. Považujem to za potom veľmi logické, že následne sa hovorí len o tej matke, ktorá produkuje stratu, ale nehovorí sa o tom, že prečo sa odovzdala kontrola nad najziskovejšími časťami smerom k takýmto finančným špekulantom.
Úprimne povedané, pán premiér Fico, môžte robiť, čo chcete v budúcnosti, vy budete navždy podpísaný pod týmto vstupom finančného špekulanta do SPP. Môžte rozprávať, čo chcete, nemusíte chodiť ani na takéto zasadnutia parlamentu. Môžte robiť rôzne gestá ohľadne ceny plynu, ale to, že dnes je finančný špekulant partnerom SPP, a to, že predtým nebol, a to, že bola možnosť tomu zabrániť, to na vás spadá a z toho vás usvedčuje vlastné uznesenie vlády, ktoré ste 12. 12. 2012 prijali.
To, že to bola transakcia zjavne nevýhodná pre Slovensko, o tom tu už bola jasná reč, ale povedzme si, čo by mohlo byť riešením, ale skutočne si myslím, že aj to riešenie samotné potom musí nastať. No riešením by mohlo byť napríklad to, že štát by priamo vstúpil do Eustreamu, a to znamená, že by tam nebol zastúpený iba prostredníctvom svojej dcéry, ale bol by tam zastúpený priamo, rovnako ako do ďalších ziskových častí, a nebol by odkázaný na ten argument, že vlastne manažérska kontrola v matke prechádza alebo bola na tom, koho sme nazývali strategickým investorom, rozumej dnes finančným špekulantom.
Treba povedať pri tomto odvolávaní, že toto, samozrejme, nie je prvý prípad, kedy táto vláda ide na ruku finančným špekulantom a táto vláda ide na ruku investorom a nezastupuje svojich vlastných občanov. Treba povedať, že prípad Carga, ktorý sa udial začiatkom leta, je v skutočnosti tiež len skrytá privatizácia. Treba povedať, že to isté, čo zažívame v Bratislave, prípad ropovodu, takisto je to záležitosť, ktorá nie je v záujme ľudí. Ľudia sú z toho plní obáv. Jednoducho, že budú istým spôsobom obídení, ich názor nebude rešpektovaný. A treba popravde povedať, že to, že na konci dňa nájdeme priznanie ministra Malatinského, že materiál, ktorý išiel na vládu, robil vlastne zástupca finančnej skupiny alebo, ak chcete, finančného špekulanta v SPP a že to považuje za hlboko normálne, je vecou, ktorá je len istou čerešničkou na torte, istým takým len symbolom, že pokiaľ ďalej bude táto vláda vládnuť, pokiaľ ďalej bude premiérom Robert Fico, tak títo špekulanti majú dvere otvorené, dokonca môžu vypracovať materiály do vlády, môžu dávať rôzne konštrukcie alebo, keď chcete v anglosaskom výraze, "schémy", ktorými sa budú snažiť dopracovať k tomu, aby ovládali majetok, ktorý je vlastne nás všetkých
Vážené dámy, vážení páni, aj to, že tu dnes nesedí vláda, je len symbolom arogancie a hlavne obrovskej, povedal by som, aj zbabelosti a nie odvahy postaviť sa pred ľudí, obhájiť vlastné riešenia. Ja viem, že spomínaní páni vedia, že na tom plyne niečo smrdí. Ja viem, že spomínaní páni a pán premiér vie, že umožnil vstup finančného špekulanta. Ja viem, že vie, že je to nevýhodný obchod. Vieme to všetci, lebo kupovať stratu je nevýhodné. Inými slovami, je to doslova podvod.
A to, že to riešia takým spôsobom, že namiesto obhájenia sa neprídu do parlamentu, vymyslia si nejaký dôvod, pre ktorý odídu, to považujem za zbabelé. Ale považujem rovnako za zbabelé a nie čestné, že práve títo ľudia potom idú a robia ďalšie a ďalšie kroky v neprospech Slovenska.
Ja chápem a stretávam sa s mnohými ľuďmi, na ktorých padá obrovská skepsa a ktorí hovoria: "Urobte s tým niečo." Hovoria: "Takto to už nemôžme vydržať, takto to nemôže fungovať, takto to nechceme." Moja odpoveď je: "Netreba sa báť." Tak jak to hovorím tu v tejto sále, tak jak to hovorím aj tým ľuďom, netreba sa báť, prichádzajú voľby, každé ďalšie voľby je šanca na zmenu. A hlavne, nikto nie je imúnny voči vôli ľudí. Treba ľuďom ukázať, a my musíme byť prví, že máme odvahu, že máme odvahu pomenovať veci priamo, že dokážeme držať spolu, že dokážeme vyzvať protivníka, aj keď sme v menšine, a dokážeme si za svojím stáť.
Preto vás chcem poprosiť, aby sme v tej aktívnej diskusii, ktorú sme tu začali napriek tomu, že tu zdrhli všetci vládni poslanci, pokračovali ďalej. A chcem vás povzbudiť v tom, toto má zmysel, nenechajme sa vyrušiť tým, že niekto vypne internet, nenechajme sa vyrušiť tým, že je večer a odišli televízie, nenechajme sa vyrušiť tým, že vás budú presviedčať vládni kolegovia, ak ich stretnete, že to nemá zmysel, že aj tak majú väčšinu. Tú väčšinu majú len dočasne. Tak ako ju nemali predtým, takisto ju aj stratia. A každý takýto krok, či už tento jeden (rečník opäť zobral do rúk papier), ktorý pustil finančného špekulanta do SPP, alebo ten krok, že sa koniec koncov k tomu priamo priznali vo wordovskom dokumente, alebo tie kroky, ktoré som hovoril, o Carge, ropovode a tak ďalej atď., každý jeden tento krok ich usvedčuje z toho, že ich čas sa kráti.
Chcem vám zaželať, aby toto rokovanie skutočne zaznelo. Chcem nám zaželať, aby sme mali dosť síl, nenechali sa zastrašiť a aby sme sa nenechali znechutiť, aby sme robili to, na čo nás sem ľudia poslali. To znamená, poctivo ich zastupovali bez ohľadu na to, aké máme stranícke tričko, bez ohľadu na to, čo je momentálna výhoda, a hlavne robme to pre ľudí, lebo ľudia to od nás vyslovene očakávajú každým dňom.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.9.2013 o 18:24 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Frešo, súhlasím s tými výzvami, aby sme nestrácali nejakú nádej a že má zmysel to, aby sme čo najhlbšie a čo najširšie objasnili to, čo premiér a finančné skupiny v jeho pozadí pre slovenských občanov pripravili.
Možno rečnícka otázka: Zastrašiť, kým sa nemáme nechať? Tým invisible prime minister, neviditeľným premiérom, alebo podobne. Tejto makety a bábky sa skutočne asi nikto nebojí.
Podstatné, čo ste vo vašom prejave a čo oslovilo aj nás, ste vlastne hovorili o procese reprivatizácie, procese, kedy je už čím ďalej, viac a viac ľuďom jasné, že finanční žraloci sa zakusli tak silno do tohoto štátu a do aktív, ktoré štát má, že pristupujú presne k tomu, čo finančné skupiny vždy robia. To znamená, ziskové spoločnosti, ziskové časti si nechajú a tú neziskovú, buď ľudí prepustia, a v tomto prípade ju nechajú štátu.
Premiér Fico súhlasí s tým a hovorí o tom, že, a chce podľa materiálu, ktorý mu afinačný žralok prichystal, že zostane štát ako odpadisko niečoho, čo už vlastne ani tí samotní reprivatizéri a finančné skupiny, alebo ako ste ich vy volali, finanční podvodníci alebo finanční špekulanti pripravujú.
Čiže je tu proces, ktorý mohol opraviť to, čo privatizácia a ním kritizovaná privatizácia priniesla, ale nedeje sa tak. Ja si myslím, že nerešpektuje svoje vlastné programové vyhlásenie, nevyužíva možnosť zabezpečiť štátu ziskovú časť a pod nálepkou boja za ceny plynu dáva SPP do rúk svojim finančným skupinám, špekulantom a to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:41 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja hlavne súhlasím s tým, čo pán poslanec Frešo povedal na začiatku, že premiér by tu mal byť. Ono je to zbabelé, že tu nie je, ale nie je to len zbabelé. My tu prichádzame o parlamentnú demokraciu, je to omnoho vážnejšie, ako si možno myslíte, a omnoho vážnejšie, ako to tu ktokoľvek pomenoval. Ono to možno niekedy vyzerá úsmevne, že teraz tam položíme bábku na šnúrkach, ale to je omnoho horšie, ako sa možno mnohým javí a ako sa to javí obyvateľom Slovenska.
Stále si myslím, že sme v parlamentnej demokracii, kde parlament je najvyšším orgánom krajiny a správanie sa premiéra je absolútnym pohŕdaním týmto systémom, absolútnym opovrhovaním parlamentnou demokraciou a je znakom toho, že ukázal, že mu je parlamentná demokracia len a len na obtiaž.
Ukážte mi jeden parlament na svete, kde sa takto chová vláda k zvoleným zástupcom občanov. Tu sedia zvolení zástupcovia občanov tejto krajiny a vláda na čele s premiérom im pľuje do tváre, vláda na čele s premiérom nimi absolútne pohŕda. Smeje sa im, vysmieva sa im, nie je schopná vypočuť žiadne argumenty.
Pán premiér má právo nesúhlasiť s tým, čo tu povieme. Aj ja som viackrát čelil odvolávaniu v tejto Národnej rade, keď som bol minister, a vypočul som si tu hory nezmyslov, arogantných, odporných, urážlivých, ale počúval som to, pretože som to považoval za svoju povinnosť voči poslancom. Tá povinnosť tu je a premiér ani vláda nemá právo nebyť na tomto rokovaní. To by si mali uvedomiť, lebo prichádzame omnoho viac... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:43 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán Frešo, pekne ste to zhrnuli, len, a teda slušne a argumentami, len to je presne to, čoho sa kolegovia zo SMER-u tak veľmi boja, to je diskusii na úrovni argumentov, tak hľadajú smiešne zámienky. Ja nepoznám nikoho, kto sa dokáže rýchlejšie a viac uraziť ako poslanec SMER-u, kvôli úplným blbostiam, a to len preto, lebo, no, čo iné by povedali, ako by reagovali na argumenty, ktoré tu musia počúvať, by museli počúvať, keby nezdupkali. A presne tomuto sa boľševici vždy vyhýbali. Vždy. Keď videli, že nemajú to ako vyhrať, tak jednoducho zdupkali. O to viac robili podrazy a menili pravidlá počas hry, nedodržiavali existujúce pravidlá atď. Presne toto sú boľševici, komunisti, ktorí vládnu v tejto našej krajine.
Mňa veľmi prekvapuje preto, lebo poznám medzičasom poslancov SMER-u, z tých 83 kolesíkov je aj niekoľko slušných ľudí, mňa veľmi prekvapuje, že i mne je na "blitie" z toho, čo stvára vedenie ich strany. Poznám veľa poslancovi, ktorí do SMER-u vstúpili s presvedčením, ktorí, skrátka, zmýšľajú ľavicovo, ktorí si mysleli, že tam budú vedieť urobiť niečo dobré, a dnes sa vykľúva stále viac a viac, že im ide len o kšefty, že to sú, skrátka, kšeftári bohviekým podosádzaní, nejaká sociálna demokracia je im úplne ukradnutá, súťažia o to, kto bude mať drahšie hodinky. Premiér tu pobehuje s hodinkami, ktoré stoja asi jeho ročný oficiálny plat. Takto sme dopadli. To, že oni kradnú alebo že sa snažia si nahrabať, to chápem, nechápem tých slušných ľudí, že im to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:45 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video