24. schôdza

17.9.2013 - 19.9.2013
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 23:01 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Pavol Frešo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Najprv na to, čo hovoril pán poslanec Viskupič.
No finančný špekulant je podľa mňa najpresnejší výraz, ku ktorému sa dá dopracovať, lebo keď niekto nemá skúsenosti s tým odborom, v ktorom pôsobil, má skúsenosti s finančníctvom, ide nahradiť strategického investora, no tak, samozrejme, ten rozdiel je tak priepastný, že máte na jednej strane kvalifikovaného investora, na druhej strane máte špekulanta, o ktorého víziách neviete vôbec nič. Ale takémuto špekulantovi táto vláda je ochotná odovzdať podiel v plynárňach, to je neuveriteľné. A, samozrejme, slušným človekom, pán poslanec Sulík, to otrasie. Slušným človekom to otrasie a minimálne má aspoň potrebu o tom diskutovať.
A tu sa dostávame do toho problému. Do toho problému presne o tých bábkach, to znamená, slušný človek cíti istú hanbu, a keby boli naozaj tak slušní, tak prídu sem a si to s nami prediskutujú. Úplne v pohode, však o nič nejde, nikto im neodtrhne hlavu, nikto ich nejako nenapadne, nikto im nič nespraví.
Ale práve to, že pri kšefte a pri podozrení z najväčšej lúpeže, aká tu vôbec kedy bola, pri vstupe finančného špekulanta do najväčšieho podniku, aký tu máme, o ktorom sa bavíme desať rokov, aby sme ho pre ľudí zachovali, aby tu jednoducho fungoval, tak pri takomto nedebatovať a vymyslieť si nejakú hlúpu zámienku, že ten alebo onen ma urazil, to nie je seriózne. Za tým je naozaj hlboko, hlboko viacej.
A to hlboko, hlboko viacej, ja sa k tomu znova vrátim, som povedal práve pri tom uznesení vlády z 12. 12. 2012. To uznesenie vlády teoreticky nemuselo byť, ale je preto, aby sa to nikdy už nedalo vrátiť naspäť. A to usvedčuje z nie poctivého záujmu. Všetko ostatné, čo na tom nájdeme, to znamená každý ďalší krok, aj ten Eustream, aj dokonca to, že tá reprivatizácia, resp. návrat tej matky pod krídla štátu, to sú len dôsledky na zakrytie toho zásadného rozhodnutia: dávajú špekulantom bez akejkoľvek protihodnoty pre Slovensko a jeho ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:47 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:50

Ivan Švejna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi aj v mene našej strany MOST - HÍD prispieť k tejto diskusii. Samozrejme, rád aj oslovím vnímavých ľudí, ktorí sledujú tento prenos. Ja svoje vystúpenie pojmem trošku ináč a pokúsim sa vysvetliť túto problematiku z iného uhla, aby tu nelietali len čísla a proste určité transakcie.
Nová vláda SMER-u zásadným spôsobom zmenila hospodársku politiku tohto štátu. Vymyslela taký špeciálny selektívny prístup ku konkrétnym podnikateľom. Ja uvediem tri príklady.
Príklad č. 1: SCP Ružomberok. Podnik, ktorý bol sprivatizovaný pofidérnym spôsobom za Mečiarovej vlády, určite pamätníci si pamätajú, ktorý bol sprivatizovaný za veľmi nízku cenu, ktorá aj tá cena bola zaplatená vtedajšími dlhopismi Fondu národného majetku. Tento podnik v súčasnosti vykazuje desiatky miliónov zisku. Avšak okrem toho dostáva aj drevo pod trhovú cenu, to znamená, štát priamo ešte aj dotuje cenu dreva.
Tak tento podnik dostal úľavu vo výške 25 mil., vyše 25 mil. eur, priamu dotáciu 25 mil. eur, 750 mil. korún podľa starej ceny. A zdôvodnenie, za to, že neprepustí zamestnancov. Takže tento vybraný podnik má tú výhodu, že dostane takúto dotáciu. Samozrejme, potom sa nikto nečuduje, že na konferencii, kde sa hovorí o daniach, tak dotyčný podnikateľ povie, že podnikateľom nejde až tak o sadzbu daní, hej, však to neni také dôležité. Samozrejme, pre takého podnikateľa môže byť aj 100-percentná sadzba daní. A, samozrejme, potom nikto sa nečuduje, že aj sponzoruje ples, kde politici SMER-u tancujú a proste jeho logo tam visí.
Tento dvojaký meter podľa mňa ani netreba vysvetľovať a každému je úplne jasné, pretože žiaden iný podnik nedostane takúto úľavu, keby povedal, že ide prepustiť zamestnancov.
Príklad č. 2: Tiež taký zvláštny prístup. Boli sme svedkami veľkej akcie, keď vláda presviedčala ľudí, aby vystúpili z druhého piliera. Ja si dovolím poukázať a prirovnať systém zdravotného zabezpečenia a systém dôchodkového poistenia. Tieto dva systémy majú veľmi podobné črty v tom slova zmysle, že existuje entita štátna, povedzme Vzájomná zdravotná poisťovňa, a dve súkromné, ktoré vlastne poskytujú tú istú službu. V systéme dôchodkového poistenia je to Sociálna poisťovňa, ktorá je de facto štátna, a niekoľko súkromných spoločností. Veľmi dobre vieme, že trhová hodnota spoločností, ktoré spravujú tieto peniaze, záleží od dvoch vecí. V prvej veci, že od výšky peňazí, ktoré spravujú, a druhá vec je od kmeňa, teda od počtu poistencov.
No a prečo to porovnávam? Pretože vláda, keď sa rozhodla, tak trikrát otvorila druhý pilier a brutálnym spôsobom, si dovolím, aj keď nemám rád veľmi emotívne slová, ale brutálnym spôsobom presvedčila ľudí a neférovými praktikami, aby vyšli, aby prestúpili z toho súkromného sporenia naspäť k Sociálnej poisťovni. Pamätám si, ako pán premiér mal takú tabuľku, tuná ukazoval, kde porovnával neporovnateľné veci, to znamená, porovnával prvý s druhým pilierom. Samozrejme, ľudia sú niektorí nie veľmi vnímaví a namiesto toho, aby si klikli dvakrát na stránku Národnej banky Slovenska, ktorá je regulátorom trhu, a tam sú skutočné údaje, či ten druhý pilier bol stratový, alebo nie, tak to neurobili.
Ale prečo to hovorím? Hovorím to preto, že v obdobnom systéme, to znamená v zdravotnom, kde je proste entita štátna a dve súkromné, tak zrazu proste nepresviedčal ľudí, aby vystúpili z toho. Pritom je to taká jednoduchá záležitosť. Pokiaľ je presvedčený, že ten systém zdravotného, verejného zdravotného poistenia tak môže bez problémov si nechať nakresliť tiež takú tabuľku nejakým šarlatánom, ktorý to vymyslel, a presviedčať a potom by sme nemuseli rozmýšľať o tom, koľko peňazí z daňových poplatníkov zaplatíme za kúpu tejto poisťovne.
Takže tento príklad jasne hovorí tiež o dvojakom metre pri spravovaní vecí verejných.
Príklad č. 3 je samotný SPP, alebo o čom tu hovoríme. Ja by som povedal takto, že snom každého podnikateľa je nemať dlžoby, záväzky, nemať stratovú devízu. Snom každého občana je nemať dlhy, nemať hypotéku. Snom každého dieťaťa je vybrať si len hrozienka z koláča. A toto je presne ten princíp transakcie. Vláda prebrala, nie kúpila, prebrala stratovú divíziu alebo stratovú časť subjektu. Výsledkom tohto prebratia je radikálne zvýšenie trhovej hodnoty a ceny investície, ktorú urobilo EPH, zo dňa na deň, pretože odteraz už bude generovať vyššie zisky a nebude musieť dotovať, krížovo dotovať straty v tej materskej spoločnosti.
Ak, ak by malo ísť o férovú transakciu, tak EPH by mal zaplatiť štátu, zaplatiť štátu, že preberá túto devízu, a to hovoríme o stovkách, miliónoch.
Takže ja na záver poviem len to, že politici nerozhodujú o vlastných peniazoch, ale o peniazoch iných. Určite, keby išlo o ich peniaze, by sa úplne ináč chovali, ako keď rozhodujú o vlastných peniazoch. Metódy, ako prihrať, teraz myslím v úvodzovkách, majetok vybraným skupinám alebo vybraným ľuďom, už dávno nie je len privatizácia. Privatizácia, to už je, sezónna privatizácia dávno skončila, hej, ale už sú úplne iné sezóny, sezóny dotácií, rôznych daňových úľav, rôznych prevzatí dlžôb a strát a rôzne súdne spory, kde proste právnici pýtajú milióny a milióny eur.
Táto metóda dvojakého metra ide proti konsolidácii, pretože jednoducho keď niekomu niekde dáme, príklad daňové úľavy, alebo to je jedno, tak niekde to musíme zobrať. Takže niekomu musíme ubrať a dlhodobo, napríklad aj tento prípad predsa nezaväzuje len túto vládu, ale aj ďalšia vláda bude potom musieť vyrovnávať straty. Jednoducho toto je záväzok do budúcna.
Takže na záver mi len dovoľte pogratulovať všetkým multimilionárom, ktorým sa utešene rozrastá majetok a zo dňa na deň proste sú dlho schopní takýmto spôsobom zvýšiť hodnotu svojej investície.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.9.2013 o 18:50 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, dovoľ, aby som ťa doplnil. Keď v čase privatizácie vstupoval strategický investor do spoločnosti, tak robil to so záujmom, že chcel z podniku urobiť zisk. Nevidel som takého šialeného blázna, ktorý chce vstúpiť do spoločnosti, a pritom produkovať a prebrať na seba stratu. Toto dokáže len Robert Fico, aj to na príkaz niekoho iného.
Skutočným záujmom nie je to, že pomôžme občanom, pretože SPP dodáva dnes 4,1 mld. metrov kubických plynu na slovenský trh, z toho občanom len 1,3, zbytok ide veľkým podnikateľom. Skutočný záujem dnes je, aby ste mohli dať plyn, ktorý kupujete za nehorázne zlé podmienky dohodnuté v roku 2008, podnikateľom ešte lacnejšie. A nestačí, že dávate vybraným svojim podnikateľom investičné stimuly z vreciek starých dôchodcov a občanov tejto krajiny, ale vy im chcete dať aj lacnejší plyn.
Ako príklad dovoľte, aby som uviedol, dať daňovú úľavu pre SCP Ružomberok v čase, keď sa verejne prizná, že on má 50 mil. zisk - aká je to solidarita, dať daňovú úľavu podniku, ktorý má tak vysoký zisk?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:57 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:59

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Colu, dúfam, že mi zabezpečíte. (Reakcia z pléna.) Radšej vodu.
Vážená pani predsedajúca, vážený pán predkladateľ, vážený pán spravodajca, milí kolegovia, kolegyne, chcem vám oznámiť, že skončila pracovná doba, a myslím si, že keď sa tvárime, že sme normálny parlament aspoň kedy-tedy, tak by sme nemali súhlasiť s tým, že nám niekto odhlasuje rokovanie proti noci. Je to neľudské, je to nedemokratické, je to doslova obtieranie si svojich topánok, a v tomto prípade špinavých topánok, o opozičných poslancov, o opozičné strany, je to potieranie možnosti prejaviť názor, lebo vieme, že fyzicky človek asi pravdepodobne v noci už nie je taký bdelý a dupľom, keď zajtra má znova podávať výkon.
Ja som toto volebné obdobie, keď boli možno dve alebo tri nočné rokovania, vždy na protest môj osobný som odišiel, lebo ja chcem byť večer doma s rodinou. Nemyslím si, že je normálne, aby sme ďalej pokračovali takýmto spôsobom, že nám parlamentný valec vždy odhlasuje pri nepríjemných témach, ktoré nechcú počúvať, nočné rokovanie. Preto sme sa rozhodli s kolegyňou Helenou Mezenskou, keďže sme ako predkladatelia napísaní, využiť právo predkladateľa a vystúpiť de facto kedykoľvek a chceme prestriedať toto obdobie odteraz, odkedy skončila pracovná doba, do rána do deviatej, čiže tých najbližších 14 hodín, vystúpeniami, v ktorých, áno, priznávam, budeme čítať materiály, ktoré boli predložené na vládu v súvislosti s týmto kšeftom, takisto s privatizáciou SPP, keďže pán predseda SMER-u, pán predseda vlády natiahol tému alebo svoju obhajobu veľmi široko a išiel až do roku 2001, takže mám tu aj materiály z roku 2001, ktoré boli predložené na vládu, čiže sú to jednoznačne materiály, ktoré s témou súvisia. Takže pevne verím, že predsedajúci, ktorýkoľvek, ktorý sa tu vystrieda, nás rušiť pri predstavení týchto dokumentov nebudú, a myslím si, že je dobré, aby sme si tieto dokumenty nejako pripomenuli.
Takže dúfam, že predsedajúci alebo tá vládna strana SMER nejakým spôsobom nevyužije niektoré ustanovenia rokovacieho poriadku, ktoré teoreticky by umožňovali nás v tejto rozprave zastaviť. Ja si myslím, že až takto hlboko by klesnúť dnes nemuseli. Takže odpusťte to, že budeme čítať veci, ktoré na internete sú zavesené, ale účel poznáte všetci. Ide nám o to, aby sme si nabudúce už takto zle navzájom nerobili, ani jedni, ani pravica ľavici, ani ľavica pravici, ani modrí červeným, ani červení modrým. Nie je to fér. A myslím si, že ak má niekto čisté svedomie, v tomto prípade tuto ten pán (rečník ukázal rukou na maketu zobrazujúcu premiéra), ktorý tu je tak trošku inak stelesnený, tak ak má čisté svedomie, nemôže mať problém sem prísť v ktorýkoľvek deň v rámci normálneho pracovného času a umožniť ktorémukoľvek opozičnému poslancovi, aby povedal svoj, svoj pohľad na vec v rámci normálneho pracovného času, vtedy, kedy je plný energie, kedy je oddýchnutý, vtedy, kedy možno sa cez médiá dokáže to jeho posolstvo dostať k voličom, alebo teda k občanom Slovenskej republiky.
Myslím si, že na úvod som dostatočne ozrejmil, o čo nám vlastne ide, takže začnem informáciou od konca. Na začiatok sa tak trošku ospravedlňujem, možno to dopadne inak, jako očakávam, a možno to nezvládneme, ale tak pevne verím, že nejako to zvládneme. Nikdy v živote som nerozprával dlhšie ako hodinu, takže uvidíme, no. (Zasmiatie sa rečníka.)
Materiál zo 4. 9. 2013: Informácia o preferovanom spôsobe reorganizácie skupiny spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, akciová spoločnosť, nové znenie.
Ešte som teda zabudol povedať, že vás, ktorí chcete vyspatí, oddýchnutí prísť ráno odprezentovať svoje názory do rozpravy, týmto prepúšťam, ak si to môžem dovoliť, ale rozhodnite sa vy, že či teda chcete ísť, nechcete ísť, či veríte smerákom, že tú situáciu nejako nezneužijú, a budete nás tu prípadne dekapovať, zálohovať, ak by teda tu chceli niečo vymysleť, je to už na vás, už dohodnite si taktiku vy. Takisto si myslím, že novinári, ktorí tu ráno zase majú mať dennú zmenu, tak takisto by mohli zvážiť svoju prítomnosť. Nič zaujímavé sa tu diať nebude, keď nás smeráci nezrušia.
Číslo materiálu UV-22422/2013. Predkladacia správa. Informáciu o preferovanom spôsobe reorganizácie skupiny spoločnosti SPP, a. s. predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky Ministerstvo hospodárstva SR (ďalej len „MH SR“) v zmysle bodu B.3 uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 694 z 12. decembra 2012, ktorým vláda SR uložila okrem iného ministrovi hospodárstva realizovať kroky na prípravu reorganizácie skupiny spoločnosti SPP a predložiť na rokovanie vlády SR informáciu o preferovanom spôsobe takejto reorganizácie.
Priložený dokument identifikuje zjednodušenú štruktúru reorganizácie, vybrané informácie a argumenty, ktoré Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky považuje za relevantné v súvislosti s rozhodnutím o reorganizácii skupiny SPP ako jeden z kvalifikovaných podkladov pre rozhodnutie vlády Slovenskej republiky ohľadom ďalšieho postupu tak, aby toto rozhodnutie vlády Slovenskej republiky odzrkadľovalo to najlepšie riešenie v prospech hospodárskych záujmov Slovenskej republiky.
Po dôkladnej analýze všetkých súvisiacich okolností Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky odporúča vláde Slovenskej republiky využiť opciu na nadobudnutie spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (ďalej len „SPP“), a získať tak nad kľúčovým obchodníkom so zemným plynom na Slovenskú republiku plnú vlastnícku a manažérsku kontrolu. Zásadnými dôvodmi Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky pre takéto odporúčanie je predovšetkým aktuálny stav rokovaní s kľúčovým dodávateľom plynu, ktorý indikuje vylepšenie kontraktu oproti súčasnému stavu, faktor späť získania plnej manažérskej kontroly nad kľúčovým dodávateľom plynu v Slovenskej republike a získanie kontroly nad cenami zemného plynu.
V súvislosti s odporúčaním Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky ovládnuť spoločnosť SPP (matka-obchodník) je uvažované o získaní plnej kontroly nad niektorým z prevádzkovateľov podzemných zásobníkov zemného plynu, a to najmä z dôvodu zabezpečenia energetickej bezpečnosti krajiny. Štátom kontrolovaný prevádzkovateľ zásobníka by sa svojím vlastným zásobníkom stal nezávislým hráčom na tomto trhu.
Predložený materiál nemá v súčasnosti ekonomický, finančný a environmentálny vplyv a ani vplyv na štátny rozpočet, rozpočty obcí a rozpočty vyšších územných celkov.
Hlavným cieľom materiálu je v principiálnych bodoch vysvetliť navrhnutý spôsob reorganizácie a získať i poverenie ministra hospodárstva uskutočniť reorganizáciu skupiny SPP a podpísať súvisiacu dokumentáciu a poverenie ministerstva hospodárstva zabezpečiť stabilné skladovacie kapacity zemného plynu pre Slovenský plynárenský priemysel, a. s., a Slovenskú republiku.
4. 9. 2013, názov "Informácia o preferovanom spôsobe reorganizácie skupiny spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s.", nové znenie", číslo materiálu UV-22422/2013.
1. Východisková situácia. Vláda Slovenskej republiky (ďalej len „vláda“) na svojom zasadnutí konanom dňa 12. decembra 2012 prerokovala a vzala na vedomie návrh právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. (ďalej len „SGH“), návrh právnych dokumentov súvisiacich s realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete v spoločnosti Eustream, a. s., a návrh zmluvy o reorganizácii skupiny spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (ďalej len „SPP“ alebo „spoločnosť“).
V zmysle uznesenia vlády č. 694 z 12. decembra 2012 uložila ministrovi hospodárstva zabezpečiť kompletizáciu predložených návrhov právnych dokumentov, ich skompletizované znenie následne podpísať v mene Slovenskej republiky a realizovať kroky na prípravu reorganizácie skupiny spoločnosti SPP (ďalej ako „skupina“ alebo „skupina SPP“, čo predstavuje všetky spoločnosti patriace do konsolidovanej skupiny SPP: materská spoločnosť SPP, a. s., a dcérske spoločnosti Eustream, a. s., SPP Distribúcia, a. s., Nafta, a. s., Pozagas, a. s., SPP CZ, a. s., SPP Bohemia, a. s., SPP Storage, s. r. o.) a predložiť na rokovanie vlády informáciu o preferovanom spôsobe takejto reorganizácie.
Relevantná transakčná dokumentácia bola podpísaná dňa 14. decembra 2012, následne bolo 23. januára 2013 zvolané mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti SPP, kde došlo k výmenám v orgánoch spoločnosti SPP a nový akcionár sa ujal výkonu svojich akcionárskych práv.
V zmysle Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP, uzatvorenej medzi Fondom národného majetku (ďalej len „FNM“) a Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „MH SR“) a spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, a. s. (ďalej len „EPH“), zo dňa 14. 12. 2012 (ďalej len „Zmluva o reorganizácii skupiny SPP“), ako aj Akcionárskej zmluvy medzi FNM, MH SR, spoločnosťami EPH a EPH Gas Holding B.V. ohľadom SPP zo dňa 14. decembra 2012 (ďalej len „Akcionárska zmluva“) vyplýva okrem iného (a za dodržania viacerých predpokladov a princípov) záväzok realizovať reorganizáciu skupiny SPP. Súčasťou dohodnutých podmienok uskutočnenia reorganizácie je opčná štruktúra, v zmysle ktorej má Slovenská republika právo nadobudnúť (resp. právo rozhodnúť sa nenadobudnúť) od EPH celú majetkovú účasť v SPP ako dodávateľovi zemného plynu (ďalej len „ZP“).
Vzhľadom na neskoršie prevzatie SPP spoločnosťou EPH došlo aj k oneskoreniu v príprave podkladov a dát potrebných k príprave valuačných modelov a podkladov pre due diligence spoločnosti, pripravovaných v súvislosti s reorganizáciou a taktiež s dodatočným časovým nárokom na posúdenie prípadných iných variantov reorganizácie. Z týchto dôvodov bol dátum rozhodnutia stanovený dodatkom č. 4 k Zmluve o reorganizácii skupiny SPP na 30. septembra 2013.
Vzhľadom na dohodnuté podmienky predmetnej opcie v Zmluve o reorganizácii skupiny SPP je potrebné, aby v dohodnutej lehote (t. j. v lehote do 30. septembra 2013, ktorá je definovaná dodatkom č. 4 k Zmluve o reorganizácii skupiny SPP zo dňa 12. júla 2013)...
Chcel by som vás poprosiť, trošičku tichšie, lebo ma to vyrušuje, neviem sa sústrediť pri čítaní. (Zasmiatie sa rečníka.)
Bolo prijaté rozhodnutie vlády ohľadom transakcie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Dobre. Spravili ste to miesto mňa, pán poslanec. Poprosím vás, naozaj, ak chcete pozerať správy, tak môžte ísť aj vonku, nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Bolo prijaté aj rozhodnutie vlády ohľadom transakcie a obsah takéhoto rozhodnutia bol formálne oznámený EPH zo strany MH SR. V prípade nekonania zo strany vlády v uvedenej lehote by sa EPH mohlo v zmysle Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP domáhať, aby štát, resp. Fond národného majetku, odkúpil od skupiny EPH celú majetkovú účasť v SPP ako dodávateľovi zemného plynu za dohodnutých podmienok.
Bod 2. Realizované kroky a činnosti súvisiace s analýzou možností reorganizácie spoločností skupiny SPP. Záväzkom EPH vyplývajúcim zo Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP bolo zabezpečiť, aby bolo zástupcom Fondu národného majetku a Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky a ich poradcom umožnené vykonať hĺbkovú právnu a účtovnú previerku za účelom overenia celkového stavu spoločnosti a východísk použitých pri výpočte stanovenia hodnoty spoločnosti.
Vzhľadom na vyššie uvedené boli realizované detailné právne, finančné, daňové a účtovné analýzy, ktorých cieľom bolo poskytnúť Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky dostatočné množstvo podkladov na kvalifikované rozhodnutie o možnostiach reorganizácie skupiny SPP. Je tam poznámka jedna... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, chvíľočku poprosím, aby za predkladateľov niekto zaujal miesto určené pre navrhovateľov.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ja som zároveň predkladateľom. Môže byť? Ďakujem.

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Tak neviem, či vystupujete za poslanecký klub, ako ste sa prihlásili, alebo za predkladateľa.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Už tam mám sako, už som tam predkladateľom. Ďakujem.
Kompletné výstupy poradenských tímov boli poskytnuté Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky na základe podpísaných Listov o podmienkach sprístupnenia jednotlivých výstupov poradcov (tzv. reliance letters) medzi jednotlivými zmluvnými stranami. Informácie uvedené v jednotlivých dokumentoch boli získané prostredníctvom data roomu organizovaného spoločnosťou a ich zverejnenie by bolo porušením, bolo porušením uzatvorených zmlúv o ochrane dôvernosti týchto informácií. Informácie poskytnuté spoločnosťou majú charakter obchodného tajomstva a nemôžu byť teda uvedené v tomto materiáli.
Kľúčové dokumenty, ktoré boli vypracované v súvislosti s analýzou možností reorganizácie skupiny SPP, boli nasledovné:
- Ocenenie spoločnosti SPP k 31. 12. 2012 (ďalej len „ocenenie“), ktoré kvantifikuje oceňovací interval SPP a jednotlivé komponenty hodnoty spoločnosti (tzv. enterprise value alebo „EV“) k 31. 12. 2012 za použitia metódy diskontovaných voľných peňažných tokov („DCF“ alebo tiež "výnosová metóda"), pričom kľúčovým podkladom bol Outlook plán spoločnosti na roky 2013 - 2017, vypracovaný súčasným manažmentom SPP. Správa o účtovnej a daňovej hĺbkovej previerke spoločnosti k 31. 12. 2012, Správa o výpočte výšky pracovného kapitálu a výpočte čistého dlhu vrátane stanoviska primeranosti výšky pracovného kapitálu k 31. 12. 2012, Správa o právnej previerke, ktorá zhrňuje kľúčové právne skutočnosti, ktoré by mohli mať podstatný nepriaznivý vplyv na možnú transakciu (ďalej len „transakcia“ definovaná ako nadobudnutie alebo nenadobudnutie 49-percentného podielu v SPP, Fonde národného majetku Slovenskej republiky), základné účtovné, daňové a právne dopady alternatív reštrukturalizácie, ktorá sumarizuje kľúčové aspekty pri zvažovaní o reorganizácii skupiny SPP v nadväznosti na rozhodnutie vlády ohľadom transakcie.
V rámci posudzovania možností reorganizácie skupiny SPP bolo vypracovaných viacero analýz a identifikovaných viacero možných alternatív reštrukturalizácie skupiny SPP. Na základe ďalších detailnejších analýz a s tým súvisiacich rokovaní bol identifikovaný:
1. Jeden preferovaný variant reorganizácie pre prípad rozhodnutia vlády využiť opciu na akvizíciu SPP ako dodávateľa zemného plynu a jeden preferovaný variant reorganizácie pre prípad rozhodnutia vlády nevyužiť takúto opciu.
Poznámka 2 znie: V súvislosti s formuláciou „využitie opcie na akvizíciu“ je potrebné poukázať na skutočnosť, že v zmysle Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP sa predpokladalo, že Slovenská republika najprv nadobudne 100-percentný podiel na SPP ako dodávateľovi plynu a následne bude mať právo predať tzv. put opciu 49 % akcií SPP ako dodávateľovi plynu vrátane manažérskej kontroly spoločnosti EPH.
Vzhľadom na časové súvislosti jednotlivých procesov, ktoré predpokladala Zmluva o reorganizácii skupiny SPP, je zrejmé, že rozhodnutie vlády ohľadom transakcie nie je rozhodnutím o put opcii, t. j. možnosti predať. A z tohto hľadiska sa na účely tejto informácie predkladanej vláde pristupuje k rozhodovaniu vlády o transakcii ako k rozhodovaniu o práve kúpiť 49 % akcií vrátane manažérskej kontroly, tzv. call opcií.
Zásadné argumenty, pardon, ešte by som tu niečo preskočil.
Rozhodnutie, ktorá z týchto alternatív je preferovaná, bola rozhodnutím Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky a v nasledujúcich častiach dokumentu sú prezentované: zverejniteľné závery z doteraz vykonaných analýz a odborných diskusií, kľúčové vybrané riziká a príležitosti v podnikaní spoločnosti, ktoré súvisia s možnou transakciou, vrátane strategického posúdenia v širších súvislostiach Slovenskej republiky.
Zásadné argumenty, na základe ktorých sa Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky rozhodlo preferovať konkrétny variant reorganizácie, zjednodušenú štruktúru odporúčaného variantu reorganizácie, ktorý bude v prípade schválenia vlády neskôr detailne rozpracovaná do implementačného plánu Informácia o súvisiacich možných zámeroch v plynárenstve a návrh ďalších krokov.
3. Zverejniteľné závery z doteraz vykonaných analýz a odborných diskusií.
Pri posúdení výhodnosti využitia opcie na akvizíciu spoločnosti SPP boli primárnymi rozhodovacími parametrami predovšetkým ocenenie SPP, závery z uskutočnenej hĺbkovej previerky, ktorá analyzovala stav spoločnosti v oblasti finančnej a právnej a analýza rizík a príležitostí, ktoré súvisia s možnou transakciou. Zo Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP vyplýva ocenenie SPP k 31. 12. 2012 na úrovni enterprise value na úrovni 120 mil. eur. Kľúčovým vstupom bol tzv. Outlook plán spoločnosti na roky 2013 - 2017, založený na viacerých predpokladoch. Vykonané ocenenie, poznámka 3 znie: Ocenenie bolo v súlade s medzinárodnou praxou založené na predpoklade kontinuálnej platnosti viacerých kľúčových predpokladov a východísk, ktoré podmieňujú výsledok ocenenia. Podľa vyjadrenia spoločnosti bol Outlook plán na roky 2013 - 2017, ako primárny zdroj ocenenia, prerokovaný a vzatý na vedomie predstavenstvom spoločnosti, bol vypracovaný s náležitou odbornou starostlivosťou a predstavuje manažérsky pohľad na výkonnosť spoločnosti v sledovanom období. Manažment spoločnosti poskytol Outlook plán vrátane jeho predpokladov ako relevantný podklad pre vypracovanie ocenenia spoločnosti. Ocenenie bolo podrobené kritickej analýze zo strany manažmentu spoločnosti. Vykonané ocenenie vychádzalo primárne z tohto podkladu a bralo do úvahy tzv. opakovateľné, ako aj tzv. jedinečné operácie, pričom bolo okrem iného konštatované, že podnikanie SPP ako obchodníka so zemným plynom a poskytovateľa služieb iným spoločnostiam v skupine SPP je do značnej miery ovplyvnené vysokými fixnými nákladmi, ktoré významným spôsobom znižujú ziskovosť podnikania. V prípade započítania neopakovateľných položiek bolo konštatované, že ocenenie spoločnosti definované v Zmluve o reorganizácii skupiny SPP je vo výslednom oceňovacom intervale, inými slovami, je stredná hodnota intervalu, ktorý berie do úvahy aj neopakovateľné položky, vyššia ako 120 mil. eur, resp. 58,8 mil. eur (49 % zo 120 mil. eur).
Primárnymi zdrojmi hodnoty k 31. 12. 2012 sú predovšetkým zisk v objeme približne 150 mil. eur v podobe uvoľnenia pracovného kapitálu, konkrétne zásob zemného plynu, ktoré spoločnosť, podľa manažmentu spoločnosti, nepotrebuje a nemusí tak v tejto položke viazať hotovosť optimalizácie stavu zásob, ktorá je vzhľadom na sledované obdobie neopakujúcou sa udalosťou. A výnos z prenájmu transmisných aktív za prvé dva mesiace roku 2013 v objeme približne 50 mil. eur, ktorý je vzhľadom na uskutočnený transfer tranzitných aktív mimoriadnou položkou, ktorá sa v budúcnosti nebude opakovať.
Poznámka 4. Bola uskutočnená alokácia EV na konkrétne položky, keďže nie každý komponent hodnoty spoločnosti je pro-rata 49 % verzus 51 % distribuovaný medzi jednotlivých akcionárov. Výsledná kalkulácia predstavovala hodnotu, ktorú Slovenská republika získa v prípade akvizície 49-percentného podielu v SPP. Ako príklad môže slúžiť položka príjmov z prenájmu prenosových aktív Eustream, kde v Zmluve o reorganizácii skupiny SPP je dohodnuté, že príjmy tohto typu budú aj v prípade akvizície podielu SGH v SPP priradené naďalej obom akcionárom, a to SGH, ako aj Fondu národného majetku.
V rámci ocenenia bolo poukázané na viaceré skutočnosti, ktoré by mali byť brané do úvahy pri konečnom rozhodnutí o využití alebo nevyužití opcie na akvizíciu spoločnosti SPP. Tieto sú v zjednodušenej podobe uvedené v ďalšej časti predkladanej informácie. V ocenení bolo konštatované, že najzásadnejším faktorom, ktorý ovplyvňuje podnikanie spoločnosti, je kontrakt, resp. jeho parametre s kľúčovým dodávateľom zemného plynu. Výsledok renegociácie tohto kontraktu významným spôsobom ovplyvňuje hospodárenie spoločnosti a má vplyv na viaceré súvisiace oblasti, ako napríklad hospodársky výsledok v sektore domácností.
Bolo identifikované riziko vyplývajúce zo záväzku odberu minimálneho množstva zemného plynu, tzv. take or pay, a rozdielu trhovej ceny oproti cene zakotvenej v zmluve s kľúčovým dodávateľom zemného plynu. Dôvodom je najmä pokles spotreby zemného plynu v dôsledku pretrvávajúcej recesie po svetovej kríze v roku 2008 a vstup nových konkurenčných hráčov na trh v súvislosti s politikou EÚ o otvorení trhu so zemným plynom. Rozsah tohto záväzku v dnešnom kontrakte pred renegociáciou presahuje rámec odhadovaného predaja v Slovenskej republike. Zároveň je s týmto rizikom spojené riziko dosahovania straty v prípade, ak by zemný plyn nakupovaný podľa zmluvne dohodnutej ceny bola spoločnosť nútená predať za nižšiu cenu. Take or pay povinnosť a úroveň nákupnej ceny zemného plynu v kontrakte predstavujú významné riziko pre budúcu finančnú situáciu a stabilitu spoločnosti. Na druhú stranu kontrakt obsahuje renegociačné pravidlá, ktoré toto riziko znižujú.
Súčasťou vykonaných analýzy bolo aj nasledovné: kontrola historickej a súčasnej daňovej pozície spoločnosti, normalizácia prevádzkového zisku EBITDA, analýza primeranosti výšky zásob, pohľadávok, záväzkov a rezerv, kde bolo konštatované, že na základe poskytnutých informácií neboli identifikované dôvody, pre ktoré by sa mala výška pracovného kapitálu považovať za neprimeranú, základná analýza, tzv. service level agreements, a prehľad nehnuteľného majetku vo vlastníctve SPP k 31. 12. 2012.
Na základe správy o právnej previerke boli analyzované tieto oblasti, ktoré je potrebné z pohľadu štátu zohľadniť pri vyhodnocovaní rizík súvisiacich s transakciou, ako aj pri rokovaniach o podmienkach uskutočnenia a harmonograme transakcie: spory, financovanie, záruky, komerčné zmluvy, skladovacie zmluvy, ostatné kľúčové komerčné zmluvy, poistenie, životné prostredie a pracovné vzťahy.
4. Kľúčové vybrané riziká a príležitosti v podnikaní spoločnosti.
Riziká.
Nedohodnutie sa na úpravách parametrov kľúčovej zmluvy s dodávateľom zemného plynu.
Zásadným determinantom hodnoty SPP sú podmienky, za ktorých vie spoločnosť nakupovať zemný plyn, ktorý následne predáva svojim zákazníkom. Dlhodobá zmluva o dodávke ruského zemného plynu s dobou platnosti do 31. 12. 2028 obsahuje tzv. take or pay záväzok SPP spočívajúci v povinnosti zaplatiť tomuto dodávateľovi určité množstvo zemného plynu bez ohľadu na to, či bol daný zemný plyn v skutočnosti zo strany SPP odobraný.
Dokument zakotvuje v konkrétnych časových úsekoch v zásade právo strán na cenovú revíziu za dohodnutých podmienok, pričom na základe informácií manažmentu SPP spoločnosť iniciovala cenovú revíziu k 1. 1. 2013.
Poznámka 5. Ku kompenzácii zo strany dodávateľa plynu došlo v roku 2011, keď bola nákupná cena plynu spätne upravená nadol od začiatku roka 2011 a spoločnosť bola kompenzovaná dobropisom. Okrem toho SPP v roku 2011 zobchodoval aj celý objem predplateného plynu z minulých období.
Cieľom manažmentu SPP je renegociovať nasledovné parametre kontraktu: cena dodávaného zemného plynu na základe price revision klauzuly s cieľom úpravy rozdielu medzi nákupnou cenou zemného plynu na základe olejového vzorca a aktuálnou trhovou cenou zemného plynu na báze spotových cien a objemu dodávaného zemného plynu.
Neúspešná reorganizácia, renegociácia parametrov kontraktu by mala za následok výrazne horší, v porovnaní s predikciou manažmentu SPP zhmotnenou v predloženom Outlook pláne, výsledok hospodárenia spoločnosti a nutnosť sanovať prípadné straty z dividendových príjmov, predovšetkým spoločnosti Eustream, a. s., a SPP Distribúcia, a. s. V tej súvislosti je však nutné upozorniť na fakt, že spoločnosť má možnosť začať arbitráž voči GPE v prípade, že nedôjde k riešeniu, ktoré by bolo uspokojivé pre SPP.
Poznámka 6. Nemecký koncern RWE vyhral v júli tohto roka arbitrážne konanie proti spoločnosti Gazprom, v rámci ktorého mu bola prisúdená kompenzácia s retroaktívnym účinkom k máju 2010 vo výške 1,3 mld. amerických dolárov, takmer 1 mld. eur. RWE napadol na arbitrážnom súde spôsob stanovenia ceny za zakontrahované dodávky plynu, ktorá sa značne líšila od trhovej ceny. Spoločnosť Gazprom bola zároveň prinútená zmeniť svoj spôsob určovania ceny dodávateľom plynu tak, aby sa znížila jej korelácia s cenou ropných produktov. Spoločnosť Gazprom vyčlenila na rok 2013 pre účely podobných kompenzácií viac než 6 mld. amerických dolárov.
Na základe analýzy kontraktu s kľúčovým dodávateľom zemného plynu je možné povedať, že klauzula o renegociácii ceny je pomerne štandardná a dáva SPP šance na úspech v prípadnej arbitráži. Je potrebné ale upozorniť na možné geopolitické súvislosti, ktoré môžu byť podstatné pri uvažovaní o takomto riešení sporu.
Konkurencia v podnikaní. Na rozdiel od spoločností SPP Distribúcia, Eustream je primárnym podnikaním SPP obchod so zemným plynom v plne trhovom prostredí. Iba približne tretina tržieb, ktoré pochádzajú z regulovanej činnosti, je regulovaná nezávislým regulátorom, ktorý ale túto úlohu zohráva bez ohľadu na akcionársku štruktúru SPP.
Liberalizácia trhu so zemným plynom na Slovensku v roku 2007 umožnila vstup konkurenčných dodávateľov zemného plynu do všetkých odberateľských segmentov. Vplyvom konkurenčného prostredia postupne klesal trhový podiel SPP vo všetkých kategóriách zákazníkov. Strata zákazníkov mala za následok pokles objemov zemného plynu, ktoré bolo SPP schopné umiestniť na domácom trhu. To vzhľadom na parametre kontraktu s kľúčovým dodávateľom zemného plynu a take or pay povinnosti SPP odobrať minimálne množstvo zemného plynu vyvolalo nutnosť vyjednať s dodávateľom presun objemov do budúcnosti. Je reálne predpokladať, že už súčasný výrazný tlak na marže bude pokračovať a trhový podiel SPP bude klesať.
Odchod zahraničných akcionárov GDF a E.ON z SPP vyvoláva do budúcnosti riziko vstupu nových konkurentov na trh s dodávkami zemného plynu v Slovenskej republike. Bývalí akcionári majú dlhoročné skúsenosti s fungovaním obchodu so zemným plynom na slovenskom trhu. Navyše počas niekoľkoročného pôsobenia v SPP majú veľmi dobrý prehľad o podnikaní SPP, zákazníckom portfóliu, ziskovosti SPP v jednotlivých segmentoch odberateľov zemného plynu a v neposlednom rade detailné informácie o nákupnom kontrakte s dodávateľom zemného plynu. Tieto znalosti trhu a SPP im dávajú konkurenčnú výhodu, ktorá môže mať za následok v prípade vstupu na trh s dodávkou zemného plynu v Slovenskej republike ďalšie zhoršovanie pozície SPP na domácom trhu. Takisto veľký hráč RWE po odchode z tranzitných aktív v Českej republike sústredil svoje obchodné aktivity na tento stredoeurópsky región.
Výsledky podnikania spoločnosti v budúcnosti. Kombináciou vyššie uvedených faktorov sa ako riziko vníma výrazný pokles trhového podielu SPP, akciovej spoločnosti, a pokiaľ nedôjde k renegociácii, neschopnosť alokovať nákupné objemy zemného plynu na domácom trhu za adekvátne ceny a dosahovanie strát z tohoto spätného predaja, čo všetko by malo za následok zhoršenie finančnej pozície spoločnosti.
Poznámka 7. Týka sa dosahovaného hospodárskeho výsledku v regulovanej, ako aj neregulovanej oblasti podnikania. V tejto súvislosti bolo upozornené špecificky na oblasť dodávky zemného plynu domácnostiam, ktoré boli podľa vyjadrenia manažmentu spoločnosti historicky stratové, v predloženom Outlook pláne sa však žiadna strata do budúcnosti neočakávala. Zníženie výnosov je rizikom v dôsledku prípadného ukončenia SLA zmlúv. Na základe informácií manažmentu SPP existuje riziko vykázania straty v roku 2013 aj 2014 v prípade nedosiahnutia adekvátnej úpravy nákupnej ceny zemného plynu a zároveň dodržania súčasnej úrovne cien zemného plynu pre domácnosti, ako aj z dôvodu z histórie pokračujúcich nevýhodných kontraktov v oblasti skladovania.
Bod 4.2. Príležitosti. Úspešná renegociácia kontraktu s kľúčovým dodávateľom zemného plynu. Viď časť 5 informácie.
Reštrukturalizácia spoločnosti a využitie interných možností úspor a potenciálu SPP.
Odomknutie hodnoty uskladneného zemného plynu v zásobníkoch v podobe predaja zemného plynu v rokoch 2013 až 2014, tento zemný plyn je považovaný za nadbytočný z dôvodu optimalizácie zásob vyvolanej zmenou právnych predpisov v oblasti rozsahu chránených zákazníkov. Postupnosť(Postupné) zníženie nákladov na skladovanie zemného plynu z dôvodu renegociácie cien za skladovanie a zníženia zakontrahovaných objemov v zásobníkoch s priemerným ročným pozitívnym dopadom na FCF v odhadovanom objeme niekoľko desiatok miliónov eur. Využitie ostatných potenciálov spoločnosti vyplývajúce napríklad z jej podielu na trhu a možnosti ponúkať spolu so zemným plynom aj elektrinu, možnosť výrazného zníženia predovšetkým fixných nákladov spoločnosti na úroveň porovnateľnej konkurencie, ako aj odpredaja nepotrebného majetku.
Externé príležitosti. Z dlhodobého pohľadu možnosť nastania recouplingu spotových cien zemného plynu a ceny viazané na ropné deriváty, čo by eliminovalo súčasný, pre spoločnosť nevýhodný rozdiel medzi krátkodobou a dlhodobo zazmluvnenou nákupnou cenou zemného plynu.
5. bod. Zásadné argumenty, na základe ktorých sa Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky rozhodlo preferovať konkrétny variant reorganizácie.
Aktuálny stav rokovaní s kľúčovým dodávateľom zemného plynu. Na základe informácií manažmentu spoločnosti (viď dôverná informácia pre ministra hospodárstva poskytnutá v utajenom režime) je reálne predpokladať dohodu s protistranou na takých podmienkach kontraktu, ktoré majú za následok primerané zníženie ceny nakupovaného zemného plynu vo vzťahu k okolitým trhom. Okrem úpravy vzorca na výpočet ceny za odobratý zemný plyn sa tiež predpokladá jednorazová korekcia minimálnych odoberaných objemov zemného plynu, čo znižuje riziko strát realizovaných na predaj nadbytočných objemov na spotovom trhu.
Späť získanie plnej manažérskej kontroly nad kľúčovým dodávateľom zemného plynu v Slovenskej republike. Získanie stopercentného akcionárskeho podielu v SPP znamená zjednodušenie rozhodovania a zvýšenie flexibility v riadení SPP. Neexistencia druhého akcionára rieši problém potenciálneho nositeľa konfliktných situácií. Vedľajšími efektami je výlučné rozhodovanie o záležitostiach... (Reakcia predsedu NR SR: "Dajte to preč, tú stoličku. Ako nerobte z toho cirkus Humberto. Fakt.")
(Rečník zapískal na poslanca, ktorý doniesol do rokovacej sály barovú stoličku.) Ale tu som si ju mohol dať, nie? (Reakcia predsedu NR SR: "Nie. Máte slovo, pán poslanec, v kľude.")
Pán predseda, myslím si, že nikde v rokovacom poriadku nie je napísané, že rečník musí prednášať svoj príspevok do rozpravy postojačky. Myslím si, že je ľudské, aby som si sem za tejto situácie dal doniesť barovú stoličku. Nikto by ju nevidel, myslím si, že to je ľudské. Nič iné, iba ľudské.

Zmajkovičová Renáta, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, nech sa páči, pokračujte. Rokovacia sála je vybavená zariadením, kancelárskym zariadením. Takže nech sa páči, pokračujte.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ja si sem tú barovú stoličku donesiem, iba vám to oznamujem.
Získanie stopercentného akcionárskeho podielu v SPP znamená zjednodušenie rozhodovania a zvýšenie flexibility v riadení SPP. (Reakcia predsedu NR SR: "Pán poslanec, dajte preč tú stoličku." Poslanec Viskupič doniesol rečníkovi za hlavný rečnícky pult barovú stoličku, na ktorú si rečník sadol.)

Zmajkovičová Renáta, podpredsedníčka NR SR
Vyhlasujem prestávku desať minút. (Reakcia predsedu NR SR: "Pán poslanec, môžte si sedieť aj do rána, buď budete dodržiavať nejaké elementárne pravidlá. Čítajte, ja som vám povedal, kľudne, tu máte právo na prejav, ale budete postupovať štandardne.")

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Pán predseda, podľa mňa to je iba ľudské, ja nemám teda problém, keď chcete, sadnem si tuto na ten stôl. Keď teda to sú elementárne pravidlá. Ale neviem, čo je na tom zlé, keď si sem dám normálnu stoličku. (Reakcia predsedu NR SR: "Poprosím, pán poslanec, to je barová stolička.")

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis

Vystúpenie

17.9.2013 o 18:59 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:48

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Chcete ma ľudsky pokoriť. Podľa mňa to je neľudské, dobre, odskúšam, koľko vydržím postojačky.
Získanie stopercentného akcionárskeho podielu v SPP znamená zjednodušenie rozhodovania a zvýšenie flexibility v riadení SPP. Neexistencia druhého akcionára rieši problém potenciálneho nositeľa konfliktných situácií.
Vedľajšími efektmi je výlučné rozhodovanie o záležitostiach, ktoré majú vplyv na predkladanie cenových návrhov ohľadne zvýšenia a zníženia cien zemného plynu a podobne. Štát týmto rozhodnutím získa dlhodobo najväčšieho dodávateľa zemného plynu v Slovenskej republike a upevní svoju pozíciu v rámci riadenia energetickej bezpečnosti Slovenska, keďže zemný plyn je z hľadiska energetického mixu Slovenskej republiky veľmi významným zdrojom energií a SPP je významnejším, najvýznamnejším hráčom na trhu so zemným plynom, ako aj vlastníkom najväčších zásob zemného plynu v krajine. Získaním kontroly nad SPP štát posilní kontrolu nad celým plynárenským, plynárenstvom, pretože kontrola nad tranzitom a distribúciou je zaistená prostredníctvom štandardnej regulácie, ktorá je plne v súlade s pravidlami EÚ. Skladovanie sa navrhuje riešiť nižšie popísaným postupom.
Získanie kontroly nad cenami zemného plynu. V prípade kúpy zvyšného 49-percentného podielu štát získa dlhodobo plnú kontrolu nad cenami zemného plynu pre všetkých zákazníkov SPP vrátane väčšiny zákazníkov z regulovaného segmentu v Slovenskej republike. Súčasný systém regulácie môže podnecovať právne spory a týka sa len obmedzenia skupiny zákazníkov (domácností). EPH nad(dal) formou verejného vyhlásenia súhlas s nulovým navýšením cien zemného plynu pre domácnosti len pre rok 2013. Akvizíciou SPP získa štát zároveň kontrolu nad kontraktom s hlavným dodávateľom zemného plynu, ktorá mu umožní vyjednať lepšie podmienky počas pravidelných renegociácií podmienok daného kontraktu. Štát zároveň bude mať možnosť docieliť aj uzavretie nového kontraktu, ktorý by znižoval súčasné riziká.
Odporúčanie Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Po dôkladnej analýze všetkých súvisiacich okolností Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky odporúča vláde využiť opciu na nadobudnutie spoločnosti a získať tak nad kľúčovým obchodníkom so zemným plynom na Slovensku plnú vlastnícko-manažérsku kontrolu.
Poznámka 8. Súčasťou transakcie pri odchode GDF a E.ON z akcionárskej štruktúry spoločnosti bolo urovnanie vymedzených arbitrážnych nárokov. Tie súviseli napríklad s nárokmi vyplývajúcimi z cenovej regulácie v plynárenstve, s nárokmi ohľadom schvaľovania cenových návrhov valným zhromaždením, nárokmi ohľadom tretej plynárenskej smernice, nárokmi ohľadom bezpečnosti dodávok plynu, nárokmi ohľadom dodávateľa poslednej inštancie.
Zjednodušená štruktúra odporúčaného variantu reorganizácie. Cieľom predloženej informácie je predložiť vláde základný popis krokov a navrhovanú štruktúru transakcie v zjednodušenej... (Poslanec Beblavý položil rečníkovi na rečnícky pult fľašu s Coca-Colou so slovami: "Tu máš Colu, aby si vydržal.") ... v zjednodušenej forme, pričom komplexný implementačný plán bude pripravený v nadväznosti na rozhodnutie vlády. Výhodou navrhovanej štruktúry je v prvom rade súhlas so strategickými záujmami štátu, ako aj relatívna jednoduchosť štruktúry a jej súlad s dohodnutými alternatívami v zmysle Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP. Zároveň ostáva zachovaný nárok Fondu národného majetku Slovenskej republiky ako stopercentného akcionára spoločnosti na dividendy.
Poznámka 9. V zmysle zmluvy o reorganizácii skupiny SPP je rozhodnutým, rozhodným dátumom transakcie 1. január 2013, t. j. k tomuto dátumu sa bude upravovať akcionárska štruktúra spoločnosti a súvisiace ekonomické benefity vrátane vyčíslenia a alokácie jednotlivých položiek majetku a čistého dlhu.
Základný popis krokov. Hlavné princípy transakcie. Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku získa stopercentný podiel v SPP (v matke-obchodníkovi), v Nadácii SPP, Ekofonde a Športovom klube SPP. Podiely v ostatných spoločnostiach SPP sa nemenia, a teda ani Fond národného majetku zachováva, a teda si Fond národného majetku zachováva svoj 51-percentný podiel s výhradou možnosti výmeny podielov v spoločnostiach prevádzkujúcich podzemné zásobníky zemného plynu, ktorá ešte nie je v súčasnosti finalizovaná. V dôsledku transakcie sa nemenia súčasné práva Fondu národného majetku pre spoločne vlastnené podniky, a teda nedochádza k žiadnemu oslabeniu práv Slovenskej republiky.
Spoločnosť SPP bude prebratá efektívne s čistým dlhom vo výške 120 mil. eur k 1. 1. 2013. Čistý dlh nad touto hranicou náležiaci obom akcionárom k 1. 1. 2013 bude v rámci transakcie kompenzovaný vrátane ďalších úprav dohodnutých v Zmluve o reorganizácii skupiny SPP.
SPP bude zanechaný všetok majetok potrebný k jeho činnosti vrátane nehnuteľného majetku v zostatkovej účtovnej hodnote približne 150 mil. eur a zásob nadbytočného vlastného zemného plynu vo výške viac ako 150 mil. eur k 1. 1. 2013.
V dôsledku reorganizácie prijme, získa v roku 2013 dividendy vo výške, Fond národného majetku v dôsledku reorganizácie prijme, získa v roku 2013 dividendy vo výške 400 mil. eur.
Celkom zaujímavé, že tuto všade píšu o 1. 1. 2013 a myslia od 1. 1. 2014.
Východisková štruktúra. SPP vytvorila za rok 2012 čistý zisk vo výške 365 mil. eur, o ktorého rozdelení doteraz nebolo rozhodnuté. S rozhodnutím o rozdelení zisku z roku 2012 (v deklarácii dividend, zahrnutia do nerozdelených ziskov) sa čaká na realizáciu krokov vedúcich k finálnej štruktúre, kde Slovenská republika nepriamo cez Fond národného majetku vlastní stopercentný podiel v SPP. Počas celej doby reorganizácie budú ekonomické benefity mimo obchod so zemným plynom zo skupiny SPP ekvivalentne náležať akcionárom existujúcim pomerom 51 : 49 %. Toto rozdelenie benefitov bude vysporiadané v rámci transakcie.
Skupina spoločných dcérskych spoločností zahrňuje s výhradou možnosti výmeny podielov v spoločnostiach prevádzkujúcich podzemné zásobníky zemného plynu, ktorá ešte nie je v súčasnosti finalizovaná: Eustream, SPP Distribúcia, Nafta, Pozagas, SPP Storage a ostatné spoločnosti skupiny SPP: Probugas, Geoterm, SPP CZ a tak ďalej.
Finálna štruktúra. Najdôležitejšie kroky vedúce k finálnej štruktúre. Úver do SGH vo výške 49 % očakávanej distribúcie akcionárom. Vklady spoločných dcérskych spoločností Eustream, SPP Distribúcia, Nafta, Pozagas, SPP Storage a ostatné spoločnosti skupiny SPP s výhradou riešenia výmeny podielov v spoločnostiach prevádzkujúcich zásobníky zemného plynu do SPP Infrastructure.
Predaj 49-percentného podielu SPP Infrastructure do SGH, nákup 49 % vlastných akcií SPP (v matke-obchodníkovi) od SGH, čím sa efektívne Fond národného majetku stane jediným akcionárom SPP.
Zápočet pohľadávok SPP z titulu predaja 49 % SPP Infrastructure a záväzku z titulu nákupu 49 % vlastných akcií SPP. Kompenzácia ekonomických benefitov a nákladov, pričom v rámci reorganizácie budú takisto vyhodnotené a vysporiadané doteraz dohodnuté kompenzácie zachovávajúce princípy daňovej neutrality. Zníženie základného imania na SPP Infrastructure a následný zápočet záväzku zo zníženia základného imania voči pohľadávkam za SGH a SPP. A SPP deklaruje dividendy vo výške 51 % očakávaných, očakávanej distribúcie akcionárom jedinému akcionárovi Fondu národného majetku.
Kúpna cena. V súvislosti s odporúčaním Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky bude nutné uzatvoriť súvisiacu transakčnú dokumentáciu tak, aby boli zachované princípy v Zmluve o reorganizácii skupiny SPP. To znamená, že čistý dlh 120 mil. eur k 31. 12. 2012 bude ekonomicky priradený SPP, zatiaľ čo zvyšná časť čistého dlhu k 31. 12. 2012 bude ekonomicky priradená ostatným spoločnostiam skupiny SPP. Objem alokovaný na ostatné spoločnosti skupiny SPP by bol približne 469 mil. eur.
Stav k 31. 12. 2012. Na základe vykonaných analýz bol k 31. 12. 2012 identifikovaný nehnuteľný majetok v účtovnej zostatkovej cene približne 150 mil. eur.
Poznámka 10. Hlavný (tzv. core) majetok spoločnosti bol v súlade so schváleným unbundlingom v I. kvartáli 2013 prevedený na spoločnosť Eustream, akciová spoločnosť. Výška upraveného pracovného kapitálu k rovnakému dátumu bola približne 200 mil. eur. Z toho významný objem predstavujú zásoby zemného plynu.
Kúpa 49-percentného podielu SGH v SPP nemá žiadny dopad na hotovostné toky verejných financií. Dôsledkom pre štát ako jediného vlastníka SPP je prevzatie čistého dlhu spoločnosti o približne 59 mil. eur k 31. 12. 2012 ako 49 % z celkového čistého dlhu spoločnosti v objeme 120 mil. eur, keďže štát už ako akcionár vlastní 51-percentný podiel na majetku, ako aj záväzkoch spoločnosti.
Zmluva o reorganizácii skupiny SPP obsahuje ustanovenia chrániace štát pred poškodením a/alebo vyvodením majetku, vyvedením majetku SPP v období medzi uzavretím tejto zmluvy a prevodom podielu SGH v SPP na štát. Konkrétne v zmysle Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP bude do doby uskutočnenia reorganizácie, na základe ktorej štát nadobudne kontrolu nad SPP ako dodávateľom zemného plynu, skupina SPP vykonávať svoju činnosť obvyklým spôsobom v súlade s minulou obchodnou praxou v skupine SPP a okrem iného nebude dochádzať k žiadnemu účelovému skresľovaniu finančných ukazovateľov skupiny SPP neštandardnými operáciami v rozpore so zaužívanými obchodnými zvyklosťami. Predmetom spresnenia bude exaktná kalkulácia čistého dlhu.
Potrebná zmluvná dokumentácia. V rámci reorganizácie skupiny SPP bude nutné zmluvne upraviť viaceré otázky súvisiace s navrhovaným spôsobom implementácie. Zmluvná dokumentácia nevyhnutná pre implementáciu reorganizácie zahŕňa nasledovné dokumenty:
- Detailný implementačný plán reorganizácie, ktorý zmluvne zakotví zvolenú podobu reorganizácie vrátane prípadných úprav podmienok upravených v Zmluve o reorganizácii skupiny SPP vyvolaných zmenou okolností v porovnaní s decembrom 2012.
- Dodatok k Akcionárskej zmluve ohľadom SPP v súvislosti s vkladom majetkových účastí vybraných dcérskych spoločností SPP do SPP Infrastructure... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Zmajkovičová, Renáta, podpredsedníčka NR SR
Prepáčte, pán poslanec. Chcela by som poprosiť poslancov, ktorí nepočúvajú pána poslanca a pozerajú nejaké video cez počítač, aby opustili rokovaciu sálu. Ďakujem. (Reakcie z pléna.) Pán poslanec hovorí zaujímavo, takže poprosím, tí, ktorí nemajú záujem o rozpravu, počúvať pána poslanca, aby opustili rokovaciu sálu.
Nech sa páči, pán poslanec Matovič.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
- Detailný implementačný plán reorganizácie, ktorý zmluvne zakotví zvolenú podobu reorganizácie vrátane prípadných úprav podmienok upravených v Zmluve o reorganizácii skupiny SPP vyvolaných zmenou okolností v porovnaní s decembrom 2012.
- Dodatok k Akcionárskej zmluve ohľadom SPP v súvislosti s vkladom majetkových účastí vybraných dcérskych spoločností SPP do SPP Infrastructure, a. s., najmä technické zmeny niektorých definícií zamerané na zachovanie súčasného stavu kontroly štátu nad dcérskymi spoločnosťami SPP.
- Stanovy SPP Infrastructure, akciová spoločnosť.
- Akcionárska zmluva ohľadom SPP Infrastructure, a. s., ktorá nadobudne účinnosť nadobudnutím kontroly štátu nad SPP a prevodom 49-percentnej majetkovej účasti v SPP Infrastructure na SGH, Akcionárska zmluva bude z hľadiska rozloženia práv a povinností akcionárov v podstatných ohľadoch zodpovedať súčasnej Akcionárskej zmluve ohľadom SPP s výnimkami dohodnutými v Zmluve o reorganizácii.
- Zmluva o predaji 49 % akcií SPP v SPP Infrastructure, akciová spoločnosť, na SGH.
- Zmluva o kúpe vlastných akcií SPP od SGH. Zmluva o započítaní vzájomných pohľadávok SPP a SGH vyplývajúcich zo zmlúv o predaji 49 % akcií SPP v SPP Infrastructure, akciová spoločnosť, na SGH a o kúpe vlastných akcií SPP od SGH.
V závislosti od spôsobu riešenia niektorých technických otázok, ako aj spôsobu riešenia problematiky zabezpečenia skladovacích kapacít pre SPP, resp. štát sa môže vyžadovať zmluvná úprava niektorých ďalších oblastí.
Informácia o súvisiacich možných zámeroch v plynárenstve. Predbežný zámer ministerstva hospodárstva v oblasti podzemných zásobníkov zemného plynu podliehajúci ďalšej analýze. V súvislosti s odporúčaním ministerstva hospodárstva ovládnuť spoločnosť SPP (matka-obchodník) je uvažované o získaní plnej kontroly nad niektorým z podzemných zásobníkov zemného plynu, a to najmä z dôvodu zabezpečenia energetickej bezpečnosti krajiny. Štátom kontrolovaný prevádzkovateľ zásobníka by sa so svojím vlastným zásobníkom stal nezávislým hráčom na tomto trhu. Vlastníctvo prevádzkovateľa zásobníka zároveň zlepší vyjednávaciu pozíciu SPP voči súčasným poskytovateľom týchto služieb v prípade renegociácie už platných skladovacích kontraktov alebo v prípade ich prolongácie. Ohľadom tohto zámeru už prebieha na pôde Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky a SPP odborná diskusia s cieľom komplexne posúdiť danú problematiku. Zvážiť strategické záujmy štátu v tejto oblasti z pohľadu požiadaviek a preferencií Slovenskej republiky jednak v oblasti skladovania zemného plynu, ako aj v iných súvisiacich oblastiach.
Vybrané legislatívne úpravy vzťahujúce sa na trh so skladovacími kapacitami. Skladovanie zemného plynu v rámci zabezpečenia štandardov bezpečnosti dodávok plynu pre chránených odberateľov. V zmysle zákona o energetike je skladovanie jedným z nástrojov zabezpečenia štandardov bezpečnosti dodávok zemného plynu. Štandard bezpečnosti dodávok zemného plynu je upravený v nariadení EÚ č. 994/2010 a zahŕňa povinnosť zabezpečiť zo strany určitých plynárenských podnikov, tieto určuje členský štát, dodávku zemného plynu chráneným odberateľom, definuje ich členský štát v nadväznosti na kritériá určené v nariadení č. 994/2010 v nasledovných prípadoch:
- Mimoriadne teploty počas 7-dňovej špičky, ktorá sa štatisticky vyskytuje raz za 20 rokov.
- Aspoň 30-dňové obdobie výnimočne vysokej spotreby zemného plynu, ktorá sa štatisticky vyskytuje raz za 20 rokov.
- Aspoň 30-dňové obdobie v prípade prerušenia samostatnej najväčšej plynárenskej infraštruktúry v bežných zimných podmienkach.
Nariadenie č. 994/2010 umožňuje, aby členský štát určil aj zvýšený štandard bezpečnosti dodávok zemného plynu alebo ustanovil v tejto súvislosti dodatočné povinnosti, je to ale možné len pri splnení určitých kritérií. Mimo iného tieto opatrenia musia byť presne definované, transparentné, proporčné, nediskriminačné a overiteľné, nesmú neprimerane deformovať hospodársku súťaž a narúšať efektívne fungovanie vnútorného trhu so - to neviem, čo je, asi, dobre - ZP, ani nesmú ohrozovať bezpečnosť dodávky zemného plynu iných členských štátov ani Únie ako celku.
Nariadenie č. 994/2010 ustanovuje niektoré ďalšie podmienky obmedzenia v súvislosti so zabezpečovaním štandardov bezpečnosti dodávok zemného plynu, najmä povinnosti plynárenských podnikov týkajúce sa plnenia štandardov, dodávky nesmú byť diskriminačné a nesmú tieto podniky príliš zaťažovať. Členský štát nesmie vyžadovať, aby boli štandardy dodávky splnené len v rámci infraštruktúry, ktorá sa nachádza na jeho území.
Slovenský zákon o energetike definuje ako chránených odberateľov nasledovné subjekty:
- Odberateľ zemného plynu v domácnosti.
- Malý podnik, to je koncový odberateľ zemného plynu, s ročnou spotrebou zemného plynu najviac 100 000 kWh.
- Odberateľ plynu, ktorý vyrába teplo a teplú úžitkovú vodu určené pre domácnosť alebo pre ostatných chránených odberateľov a ktorý nie je pri výrobe tepla schopný prejsť na iné palivo.
- Prevádzkovateľ zdravotníckeho zariadenia, zariadenia sociálnych služieb.
- Zariadenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.
- Škola.
- Iný odberateľ zemného plynu určený všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky.
Zatiaľ túto možnosť rozšírenia kategórie chránených odberateľov, á, zatiaľ táto možnosť rozšírenia kategórie chránených odberateľov nebola využitá v zmysle nariadenia č. 994/2010, však platí obmedzenie, že konečná spotreba zemného plynu zo strany chránených odberateľov okrem odberateľov plynu v domácnosti, výrobcov tepla a teplej úžitkovej vody nesmie presiahnuť 20 % konečnej spotreby zemného plynu.
Podľa slovenského zákona o energetike zodpovedá za zabezpečenie štandardu bezpečnosti dodávok zemného plynu vo vzťahu k odberateľom zemného plynu v domácnosti SPP Distribúcia, a. s., a vo vzťahu k ostatným chráneným odberateľom ich príslušný dodávateľ zemného plynu, t. j. v rozsahu svojho trhového podielu aj SPP, akciová spoločnosť.
Podľa zákona však môže dodávateľ zemného plynu na základe zmluvy preniesť zodpovednosť za zabezpečenie štandardu bezpečnosti dodávok zemného plynu aj na iného účastníka trhu so zemným plynom. Zákon umožňuje na zabezpečenie štandardov bezpečnosti dodávok zemného plynu použiť nasledovné nástroje: zásoby zemného plynu v zásobníkoch s disponibilnou dodávkou, disponibilitou dodávok zemného plynu zo zásobníkov pri krízovej situácii do siete na území Slovenska, zmluvne zabezpečené dodávky zemného plynu vyrobeného na území Slovenska, využitie cezhraničnej kapacity sietí zmluvne zabezpečenými výpomocnými dodávkami zemného plynu disponibilnými pri krízovej situácii na území Slovenska, najviac však v rozsahu 50 % objemu zemného plynu potrebného na zabezpečenie štandardu bezpečnosti dodávok zemného plynu, iný spôsob len na základe výnimky od ministerstva hospodárstva (vo výnimočných prípadoch z hľadiska technických možností).
Skladovanie zemného plynu na účely obchodného vyvažovania nerovnováhy medzi dopytom a ponukou, skladovanie na komerčné účely. Vzhľadom na sezónny charakter spotreby zemného plynu dochádza u všetkých typov odberateľov bez ohľadu na to, či spadajú do regulovaného, alebo neregulovaného segmentu, do úvahy využívanie skladovania ako nástroja pre využívanie predovšetkým sezónnej nerovnováhy medzi dopytom a ponukou zemného plynu. Ide o jeden z optimalizačných nástrojov, ktorý dodávateľ využíva v súlade so svojou obchodnou stratégiou a v závislosti od dostupnosti iných nástrojov flexibility.
Cenové vyhlášky ÚRSO ustanovujú, že do výpočtu maximálnej ceny za dodávku zemného plynu odberateľom domácnosti, ako aj za dodávku zemného plynu malým podnikom vstupujú aj náklady na uskladňovanie zemného plynu potrebného na zabezpečenie dodávky zemného plynu pre domácnosti, náklady na uskladňovanie zemného plynu potrebného na zabezpečenie dodávky zemného plynu pre malý podnik.
Popis spoločností zaoberajúcich sa skladovaním zemného plynu v rámci skupiny SPP. SPP patrí medzi lídrov v skladovaní zemného plynu v regióne strednej Európy s podzemnými zásobníkmi na Slovensku a v Českej republike. Segment skladovania zemného plynu SPP pozostáva z troch spoločností s kombinovanou kapacitou 3,596 bcm. Na území Slovenskej republiky prevádzkujú podzemné zásobníky dve spoločnosti, a to Nafta, akciová spoločnosť, prevádzkujúca komplex podzemných zásobníkov Láb a Gajary-báden a spoločnosť Pozagas, a. s., ktorá prevádzkuje podzemný zásobník ZP Láb IV, stavba pri Malackách.
Kapacita zásobníka Láb I - III, Gajary-báden je 2,365 bcm. Kapacita zásobníka firmy Pozagas Láb IV je 0,655 bcm, SPP Storage, má Dolní Bujanovice, ČR, 0,576 bcm, spolu dokopy spomenutých 3,596 bcm.
Vtlačený výkon je v Lábe 24,5 Mcm/deň, v Pozagase 6,85 Mcm/deň a v Bujanoviciach 7 Mcm/deň, spolu 38,4 Mcm/deň.
Ťažobný výkon v Lábe 32,4 Mcm/deň, v Lábe 6,85 Mcm/deň, v Bujanoviciach 9 Mcm/deň, spolu 48,3 Mcm/deň.
Akcionársky podiel SPP v Nafte je 56,15 %, v Pozagase 54,95 %, v SPP Storage 100 %.
Tak. Niečo o Nafte.
Nafta, je to kľúčový prevádzkovateľ podzemných zásobníkov zemného plynu na Slovensku a líder v prieskume a ťažbe uhľovodíkov na Slovensku. Skladovanie zemného plynu tvorí približne 70 % všetkých aktivít spoločnosti. Poznámka 11. Zdroj http://www.nafta.sk/skladovanie-plynu.
Nafta zároveň zabezpečuje správu a rozvoj podzemných skladovacích kapacít v spoločnosti Pozagas. Nafta vlastní a prevádzkuje podzemný zásobník zemného plynu Láb I - III a V na Záhorí s kapacitou takmer 2,4 bcm v blízkosti stredoeurópskeho plynárenského uzla v Rakúsku Baumgarten. Maximálny vtlačený výkon zásobníkov dosahuje 24,5 Mcm/deň a maximálny ťažobný výkon je 32,4 Mcm/deň. V súčasnosti je kapacita zásobníkov zazmluvnená na 94,6 %. Poznámka 12. Zdroj http://isot.nafta.sk/yCapacity a tak ďalej. Významná časť zakontrahovanej kapacity je zakontrahovaná vnútroskupinovo do SPP, a. s.
Najvýznamnejšou udalosťou pre podzemné skladovanie zemného plynu v Spoločnosti bolo spustenie prevádzky a testovanie centrálneho areálu Gajary v roku 2011, čím sa dokončila kľúčová časť druhej etapy projektu Gajary Báden. Po dokončení projektu v roku 2014 dosiahne skladovacia kapacita Nafty 2,5 bcm. Poznámka 13. Odvolávka na stránku Nafty.sk.
Nafta má aktivity aj v ťažobnej oblasti, ktoré zahŕňajú prieskum a ťažbu uhľovodíkov na Slovensku. Ťažba zemného plynu na Slovensku v súčasnosti dosahuje ročne úroveň približne 90 Mcm. Ťažba ropy je sústredená najmä v Záhorskej nížine, hlavne v okolí miest Malacky a Gbely. V roku 2012 dosiahla Nafta úspešnosť prieskumu na úrovni 71 %.
Okrem spomínaných aktivít sa spoločnosť angažuje aj v oblasti opráv sond na Slovensku, aj v zahraničí a pri realizácii projektov geotermálnej štúdie. Odvolávka na výročnú správu Nafty za rok 2012.
Firma Pozagas.
Spoločnosť bola založená v roku 1993 spoločnosťami SPP a Nafta. V roku 1994 do Pozagasu kapitálovo vstúpila spoločnosť Gaz de France Suez. Spoločnosť je vlastníkom a prevádzkovateľom druhého najväčšieho podzemného zásobníka zemného plynu na Slovensku Láb IV. Stavba, ktorá sa nachádza vo výhodnej časti Viedenskej panvy v blízkosti mesta Malacky. Pre uskladňovanie sú využívané prírodné geologické štruktúry po primárnom odťažení zemného plynu. Je to strategicky významná poloha v blízkosti hlavných európskych prepravných trás a stredoeurópskeho plynárenského uzla Baumgarten v Rakúsku s vlastníctvom priameho napojenia na jeho infraštruktúru. Prostredníctvom tohto napojenia umožňuje zákazníkom spoločnosti Nafta prístup k uzlu Baumgarten.
Zákazníci spoločnosti Pozagas môžu využívať zásobník s priamym prístupom na tri rôzne trhy: domáci trh so zemným plynom v Slovenskej republike prostredníctvom distribučného systému Slovenskej republiky, trh s plynom v Českej republike cez prepravnú sieť a trh so zemným plynom v Rakúsku cez tranzitný systém Gas Connect Austria GmbH. Odvolávka na stránku Pozagasu.
PZZP Láb IV stavba predstavuje komplex vyťažených ložísk zemného plynu, ktoré boli procesom konverzie premenené na zásobník. V súčasnosti predstavuje zhruba 18 % objemu uskladňovacích kapacít Slovenskej republiky s uskladňovacou kapacitou 655 Mcm. Maximálne tlačený výkon zásobníkov dosahuje 6,85 Mcm/deň a maximálny ťažobný výkon je 6,85 Mcm/deň.
V súčasnosti je kapacita zazmluvnená na 62 % a približne polovica kapacity Pozagas je predaná do roku 2026.
Firma SPP Storage.
SPP Storage je prevádzkovateľom podzemného zásobníka SPP v Dolných Bojanoviciach. Spoločnosť vznikla 18. marca 2011 pod názvom SPPB, s. r. o, ktorá bola následne premenovaná na SPP Storage, s. r. o. V septembri 2011 došlo k odčleneniu aktív súvisiacich s prevádzkovaním podzemného zásobníka v Dolných Bojanoviciach spoločnosti SPP Bohemia a ich presunu do novozaloženej spoločnosti SPP Storage.
Podzemný zásobník zemného plynu v Dolných Bojanoviciach bol vybudovaný spoločnosťou SPP Bohemia v roku 1999 na jednej z najvýznamnejších ropoplynových lokalít v Českej republike. Uskladňovacia kapacita zásobníka dosahuje 576 Mcm, maximálne vtlačený výkon dosahuje 7 Mcm/deň, maximálny ťažobný výkon predstavuje 9 Mcm/deň. Zásobník je napojený na plynárenskú sieť na Slovensku. Kapacita je plne zazmluvnená spoločnosťou SPP Distribúcia do roku 2029.
Návrh ďalších krokov.
V prípade schválenia odporúčaného variantu reorganizácie sa okamžite pristúpi k finalizácii príslušnej transakčnej dokumentácie. Táto bude zjednodušene súvisieť s týmito operáciami alebo zmluvami.
- Vklad majetkových účastí SPP vo vybraných dcérskych spoločnostiach do SPP Infrastructure, akciová spoločnosť. Táto spoločnosť je už založená, bola zapísaná do Obchodného registra dňa 3. 7. 2013. V súčasnosti stopercentnej dcérskej spoločnosti SPP.
- Kúpa 49-percentného podielu v SPP (v matke-obchodníkovi) vo vlastníctve SGH, ktorá bude mať podobu odkupu vlastných akcií zo strany SPP od SGH v rozsahu celej majetkovej účasti SGH v SPP. V dôsledku tejto transakcie sa majetková účasť FNM v SPP zvýši na 100 %.
- Predaj 49 % akcií v SPP Infrastructure, a. s., zo strany SPP v prospech SGH.
- Akcionárska dohoda medzi Fondom národného majetku Slovenskej republiky a SGH ohľadom spoločnosti SPP Infrastructure, a. s. V tejto spoločnosti bude nutné nastaviť corporate governance identickú s nastavením v súčasnej Akcionárskej zmluve medzi Fondom národného majetku Slovenskej republiky a SGH, s úpravami dohodnutými v Zmluve o reorganizácii. Táto Akcionárska zmluva nadobudne účinnosť momentom nadobudnutia 100 % kontroly zo strany Fondu národného majetku nad SPP a predaja 49 % akcií v SPP Infrastructure v prospech SGH. Tieto dve transakcie nadobudnú účinnosť súčasne.
- Dokumenty súvisiace so schválenou reorganizáciou zámeru, realizáciou zámeru Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky v oblasti podzemných zásobníkov zemného plynu.
Zároveň budú dokončené analýzy a odborné posúdenia týkajúce sa oblasti podzemných zásobníkov zemného plynu s cieľom sfinalizovať preferovaný zámer Slovenskej republiky a štruktúru v zmysle navrhovaného uznesenia vlády.
Záver.
V rámci úloh, ktoré vláda Slovenskej republiky uložila ministerstvu hospodárstva svojím uznesením č. 694 z 12. decembra 2012, bola požiadavka na predloženie na rokovania vlády informáciu o prerokovanom spôsobe reorganizácie skupiny SPP. Predloženiu tejto informácie a konkrétnemu odporúčaniu ohľadne preferovaného variantu reorganizácie predchádzala intenzívna odborná diskusia na pôde Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky a dôkladné zváženie všetkých podstatných elementov súvisiacej transakcie.
Ministerstvo hospodárstva je presvedčené, že variant, ktorý je odporučený na schválenie vládou, je v súlade so strategickými záujmami štátu. Ministerstvo hospodárstva preto odporúča schváliť navrhovaný variant reorganizácie skupiny SPP a zároveň odporúča vláde poveriť ministra hospodárstva, aby v duchu tohto rozhodnutia a v dohodnutých termínoch zabezpečil uskutočnenie reorganizácie a podpísal skompletizované znenie právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, akciová spoločnosť, a reorganizáciou skupiny SPP.
Zároveň Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky odporúča schváliť zámer v oblasti zásobovania zemným plynom s tým, že konkretizácia zámerov v tejto oblasti bude špecifikovaná a predložená na posúdenie po dokončení potrebných analýz a odborných diskusií.
Ďakujem za pozornosť. To bola informácia o preferovanom spôsobe reorganizácie skupiny spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel zo 4. 9.
Teraz by som si dovolil prečítať "Návrh na realizáciu nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel do spoločnosti Eustream, akciová spoločnosť", nové znenie. Číslo materiálu UV-5669/2013.
Predkladacia správa.
Ministerstvo hospodárstva, je to zo 14. februára 2013. Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky "Návrh na realizáciu nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel, akciová spoločnosť, do spoločnosti Eustream, akciová spoločnosť".
Cieľom materiálu je zabezpečiť naplnenie bodu č. 2 uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 656 z 28. novembra 2012, ktorým bolo schválené, že pri prípadnom presune majetku v rámci vertikálne integrovaného podniku na základe § 55 ods. 3 písm. a) zákona č. 251/2012 Z. z. o energetike a o zmene a doplnení niektorých zákonov a pri ďalšom nakladaní s ním musí zostať zachované právo štátu alebo Fondu národného majetku Slovenskej republiky (ďalej len "Fond národného majetku") v nezmenenom rozsahu obdobne, ako je to pri rozhodovaní v spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (ďalej len "SPP").
Prevod nepeňažného vkladu časti podniku SPP do spoločnosti Eustream, a. s. (ďalej len "Eustream"), súvisí s transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady 2009/73 ES z 13. júla 2009 o spoločných pravidlách pre vnútorný trh so zemným plynom, ktorou sa zrušuje smernica 2003/55 Európskeho spoločenstva a nariadením Európskeho parlamentu a Rady ES č. 715/2009 o podmienkach prístupu do prepravných sietí pre zemný plyn, ktorým sa zrušuje nariadenie ES č. 1775/2005.
Článok 9 uvedenej smernice vyžaduje, aby členské štáty najneskôr do 3. marca 2012 zabezpečili oddelenie prepravných sietí a prevádzkovateľov prepravných sietí, pričom smernica dáva členskému štátu možnosť implementovať túto požiadavku uplatnením jedného z troch modelov vlastníckeho oddelenia prevádzkovateľa prepravnej siete, a to úplné oddelenie vlastníctva, zariadenia nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete, a to po prvé úplné oddelenie vlastníctva zariadenie nezávislého prevádzkovateľa siete ISO, zariadenie nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete ITO.
Vláda Slovenskej republiky transponovala predmetnú smernicu do slovenského prepravného poriadku prostredníctvom novelizácie zákona o energetike č. 251/2012 Z. z. a zákona o regulácii v sieťových odvetviach č. 250/2012 Z. z. s účinnosťou od 1. septembra 2012. Podľa § 50 ods. 1 až 7 zákona o energetike je východiskovým modelom vlastnícke oddelenie prevádzkovateľa prepravnej siete.
Model OU. V prípade, že sa nepoužije § 50 ods. 8, ktorý dáva vláde možnosť do 1. decembra 2012 rozhodnúť o uplatnení modelu ITO. V prípade implementácie modelov OU a ITO musí prevádzkovateľ prepravnej siete vlastniť prepravnú sieť, pričom táto požiadavka v prípade modelu vlastníckeho oddelenia modelu OU jednoznačne vyplýva z čl. 9 ods. 1 písm. a) a v prípade modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete, model ITO, vyplýva z čl. 17 ods. 1 písm. a) príslušnej smernice.
Súčasná situácia, keď si spoločnosť Eustream od spoločnosti SPP prenajíma prepravnú sieť, nie je z pohľadu smernice a novej energetickej legislatívy akceptovateľná a neumožnila by ani úspešné ukončenie procesu certifikácie prevádzkovateľa prepravnej siete zo strany ÚRSO podľa § 25 zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Vlastníctvo aktív potrebných pre prepravu plynu vrátane prepravnej siete predstavuje základnú a nevyhnutnú podmienku preukazovania nezávislosti prevádzkovateľa prepravnej siete. Táto podmienka bude splnená až po realizácii prechodu prepravných aktív vrátane prepravnej siete zo spoločnosti SPP na spoločnosť Eustream.
Podľa § 42 zákona o regulácii je spoločnosť Eustream povinná podať návrh na začatie zákona o certifikácii najneskôr do 28. februára 2013. K tomuto dátumu by mal byť proces nepeňažného vkladu časti podniku SPP do spoločnosti Eustream ukončený. Vzhľadom na požiadavky zákona o regulácii je potrebné schváliť vklad časti podniku SPP do spoločnosti Eustream valným zhromaždením SPP v súlade s platnými stanovami spoločnosti SPP pred uplynutím 28. februára 2013. V tejto súvislosti treba upozorniť na skutočnosť, že lehota na transpozíciu smernice 2009/73 ES uplynula dňom 3. marca 2013.
Dňa 28. novembra 2012 prijala vláda SR uznesenie č. 656/2012 o určení nepoužitia vlastníckeho oddelenia prevádzkovateľa prepravnej siete, v rámci ktorého zároveň určila princípy nakladania s aktívami tvoriacimi prepravnú sieť. Podľa tohto uznesenia pri prípadnom prevode majetku v rámci vertikálne integrovaného podniku a pri ďalšom nakladaní s ním musí zostať zachované právo štátu alebo Fondu národného majetku Slovenskej republiky v nezmenenom rozsahu obdobne, ako je to pri rozhodovaní v spoločnosti SPP, a. s.
V tejto súvislosti informujeme, že implementáciu uznesenia vlády č. 656/2012 zabezpečuje zmenená a schválená Akcionárska zmluva ohľadom spoločnosti SPP zo 14. decembra 2012, uzavretá s pôvodnými zahraničnými akcionármi v súvislosti implementácie modelu ITO. No nakladanie s aktívami prepravnej siete presahujúcej stanovenú finančnú hodnotu sa v zmysle zmenenej a preformulovanej Akcionárskej zmluvy zo 14. decembra 2012 vyžaduje schválenie valným zhromaždením SPP. Na platnosť takéhoto nakladania je tiež potrebné, aby právny úkon urobili všetci členovia predstavenstva spoločnosti Eustream, a. s., vrátane nominantov štátu, čo zabezpečuje dostatočnú úroveň kontroly a ochrany štátu pri nakladaní so strategickým majetkom. Ochranu práv štátu pri prevodoch majetku v rámci vertikálne integrovaného podniku posilňuje tiež nová Akcionárska zmluva so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, a. s., zo 14. decembra 2012. Právo Slovenskej republiky spolurozhodovať je v tejto zmluve rozšírené mimo iného na oblasti súvisiace s nakladaním so stálymi aktívami, došlo k zníženiu prahu z 20 % súvisiacej cez nakladanie, á, došlo k zníženiu prahu z 20 % hodnoty aktív celej skupiny SPP uplatňovanej pri prevode podniku alebo časti podniku na 5 % hodnoty aktív príslušnej spoločnosti skupiny SPP uplatňovanej pri prevode stálych aktív.
Zároveň boli prijaté opatrenia, ktoré v prípade realizácie nepeňažného vkladu časti podniku SPP do spoločnosti Eustream umožnia vyplácanie časti dividend pripadajúcich na podiel Fondu národného majetku Slovenskej republiky v základnom imaní SPP v maximálnej možnej miere zo zdrojov, ktoré zodpovedajú prevádzkovému zisku spoločnosti SPP alebo príjmom z dividend vyplácaných dcérskymi spoločnosťami SPP za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie.
Materiál bol dňa 23. januára 2013 vypustený z programu rokovania vlády Slovenskej republiky. (Ruch v sále. Rečník sa odmlčal.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Skončili ste, pán poslanec?

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Nie, nie, čakal som, kým skončíte vy.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Ja som schopný počúvať, takže kľudne pokračujte.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Len ma trošku vyrušovalo.
Materiál bol dňa 23. januára 2013 vypustený z programu rokovania vlády Slovenskej republiky. Po jeho dopracovaní v zmysle záverov z rokovania so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding sa predkladá v novom znení.
Predložený návrh je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Návrh nezakladá zvýšené nároky na štátny rozpočet, rozpočty obcí a rozpočty vyšších územných celkov. Nemá sociálne vplyvy, vplyv na podnikateľské prostredie, životné prostredie ani informatizáciu spoločnosti.
Uznesenie vlády Slovenskej republiky č. 85 zo 14. februára 2013 k návrhu na realizáciu nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel, a. s., do spoločnosti Eustream, a. s., číslo materiálu 5669/2013. Predkladateľ: minister hospodárstva.
Vláda súhlasí s realizáciou nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel, a. s., do spoločnosti Eustream, a. s. Ukladá ministrovi hospodárstva zabezpečiť vyjadrenie súhlasu zástupcu štátu (Fondu národného majetku SR) s realizáciou nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel do spoločnosti Eustream, a. s., v súlade s bodom A.2. uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 656 z 28. novembra 2012.
V súvislosti s realizáciou nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel, a. s., do spoločnosti Eustream, a. s., prijať opatrenia zabezpečujúce vyplácanie časti dividend pripadajúcej na podiel Fondu národného majetku Slovenskej republiky na základnom imaní spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, akciová spoločnosť, v maximálnej možnej miere zo zdrojov, ktoré zodpovedajú prevádzkovému zisku spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., alebo príjmom z dividend vyplácaných dcérskymi spoločnosťami spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie.
Prijať opatrenia zabezpečujúce, aby v dôsledku opatrení podľa bodu B.2. tohto uznesenia neboli dotknuté ekonomické úžitky plynúce z podielov zmluvných strán Akcionárskej zmluvy zo 14. decembra 2012 a Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP zo 14. decembra 2012 na základnom imaní v porovnaní so stavom, ak by opatrenia podľa bodu B.2. neboli realizované.
Zabezpečiť, aby po realizácii nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel, a. s., do spoločnosti Eustream, a. s., bol pred každým výkonom akcionárskych práv v spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., ktorý sa týka nakladania s aktívami prepravnej siete spoločnosti Eustream, predložený vláde na schválenie návrh spôsobu takéhoto výkonu akcionárskych práv.
Odporúča predsedovi Výkonného výboru Fondu národného majetku v spolupráci s ministrom hospodárstva postupovať v súlade s bodmi B.2. a B.3. tohto uznesenia.
Vykoná: minister hospodárstva. Na vedomie: predseda Fondu národného majetku.
Teraz by som si dovolil prečítať dokument z 12. decembra minulého roku, je to "Návrh právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete v spoločnosti Eustream, a. s.", číslo materiálu UV-41060/2012.
Prekladacia správa.
Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky na rokovanie vlády Slovenskej republiky predkladá nové znenie zverejniteľnej časti materiálu "Návrh právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete v spoločnosti Eustream, a. s.", ktoré predkladá na základe uznesenia vlády č. 591/2012.
Predložené nové znenie materiálu obsahuje nový návrh uznesenia vlády Slovenskej republiky a okrem malých úprav bol doplnený o stanovisko ministerstva financií k možnosti obstarania 49 % akcií SPP štátom.
Cieľom predloženého materiálu je schváliť transakčné dokumenty, ktorých predložené znenie bolo vyrokované v súlade s vládou schválenými princípmi so spoločnosťami Gaz de France Suez International S.A.S. (ďalej len "GDF") a E.ON Ruhrgas International GmbH (ďalej len "E.ON"), akcionármi spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. (ďalej len "SGH"), ktorá je vlastníkom 49 % akcií spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (ďalej len "SPP"), a spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, a. s. (ďalej len "EPH"), v súvislosti so zámerom spoločnosti SGH previesť 100 % podielu akcií SGH na EPH, resp. na inú právnu entitu pod kontrolou tejto spoločnosti (ďalej len "transakcia").
V zmysle súčasnej Akcionárskej zmluvy a stanov spoločnosti SPP je uskutočnenie transakcie a súvisiaceho financovania podmienené udelením súhlasu Slovenskej republiky, resp. nevyužitím niektorých práv Slovenskej republiky. Vláda SR preto uznesením č. 348 zo 6. júla 2012 poverila Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky ako vykonávateľa akcionárskych práv k 51 % akcií SPP v súčinnosti s Fondom národného majetku Slovenskej republiky, ktorý je vlastníkom týchto akcií, vykonaním analýzy ekonomických a právnych dopadov možnej zmeny vlastníckej štruktúry SGH, posúdením možnosti zhodnotenia postavenia slovenskej strany v rámci akcionárskej štruktúry SPP a navrhnutím možnosti realizácie predkupného práva.
Na základe tohto mandátu Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky pristúpilo k rokovaniam s akcionármi spoločnosti SGH a spoločnosťou EPH. Požadovanú analýzu a predbežné výsledky rokovania obsahoval materiál "Informácia o výsledku ekonomického a právneho posúdenia potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V.", ktorý vláda schválila uznesením č. 591 z 24. októbra 2012.
V zmysle tohto uznesenia vlády Slovenskej republiky bolo úlohou ministra hospodárstva predložiť na rokovanie vlády Slovenskej republiky správu o výsledku rokovania, ktorej obsahom bude dohodnuté konečné znenie dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti SGH.
Materiál, ktorý Ministerstvo hospodárstva SR aktuálne predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky vychádza z finálnej podoby právnych dokumentov, ktoré upravujú podmienky, za akých Slovenská republika akceptuje realizáciu transakcie. Vzhľadom na to, že plné znenie transakčných dokumentov nie je možné v tomto momente zverejniť z dôvodu obmedzení týkajúcich sa zverejňovania informácií zo strany zahraničných akcionárov ako verejne obchodovaných spoločností, predložený materiál obsahuje iba základný prehľad týchto dokumentov, ako aj prehľad hlavných princípov a podmienok transakcie. Dokumenty bude možné zverejniť až po splnení konkrétnych podmienok a časových lehôt dohodnutých v transakčných dokumentoch s cieľom zabezpečiť transparentnosť celého procesu.
Zmluvy, ktoré Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky s akcionármi SGH vyrokovalo, obsahujú predovšetkým podmienky udelenia súhlasu slovenskej strany s transakciou a taktiež dohody o urovnaní niektorých historických nárokov spoločnosti SGH voči Slovenskej republike. Do tejto skupiny zmlúv patria: Listina o vzdaní sa práv a ukončení, Listina o urovnaní, Listina o odškodnení a ITO dodatok k Akcionárskej zmluve.
Voči spoločnosti EPH sa Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky snažilo v maximálnej možnej miere zlepšiť postavenie štátu v spoločnosti SPP a nanovo definovať štruktúru skupiny SPP a rozdelenie niektorých právomocí medzi minoritným a majoritným akcionárom. Do tejto kategórie zmlúv patrí: Akcionárska zmluva s EPH, Zmluva o reorganizácii skupiny SPP.
Predložený "Návrh právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete v spoločnosti Eustream, a. s." okrem podrobnejšie rozpracovanej informácie o právnych dokumentoch súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry SGH a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa medzinárodnej prepravnej siete plynovodov obsahuje aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky k možnosti obstarania 49 % akcií SPP štátom.
Predložený materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, na podnikateľské prostredie, nemá sociálne vplyvy ani vplyv na životné prostredie a informatizáciu spoločnosti.
Úvod.
Spoločnosti Gaz de France Suez International S.A.S. (čiže skrátené "GDF") a E.ON Ruhrgas International GmbH (skrátené "E.ON"), súčasní akcionári spoločnosti Slovak Gas Holding 12. 12. 2012 predkladajú návrh právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete spoločnosti Eustream, a. s. Číslo materiálu UV-41060/2012.
Úvod.
Gaz de France Suez International S.A.S. a E.ON Ruhrgas International GmbH, súčasní akcionári spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. (skrátené "SGH"), ktorá je vlastníkom 49% akcií spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP), listom zo dňa 6. júna 2012 informovali predsedu vlády o zámere spoločnosti SGH previesť 100 % podielu akcií SGH na spoločnosť Energetický a průmyslový Holding, a. s. (ďalej len "EPH"), resp. na inú právnu entitu pod kontrolou tejto spoločnosti ("transakcia" skrátene).
V zmysle súčasnej Akcionárskej zmluvy a stanov spoločnosti SPP je uskutočnenie transakcie a súvisiaceho financovania podmienené udelením súhlasu Slovenskej republiky, resp. nevyužitím niektorých práv Slovenskej republiky.
Vláda Slovenskej republiky preto uznesením zo dňa 6. júla 2012 poverila Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky ako vykonávateľa akcionárskych práv k 51 % akcií SPP v súčinnosti s Fondom národného majetku Slovenskej republiky, ktorý je vlastníkom týchto akcií, vykonaním analýzy ekonomických a právnych dopadov možnej zmeny vlastníckej štruktúry SGH, posúdením možnosti zhodnotenia postavenia slovenskej strany v rámci akcionárskej štruktúry SPP a navrhnutím možností realizácie predkupného práva.
Na základe tohto mandátu Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky pristúpilo k rokovaniam s akcionármi spoločnosti SGH a spoločnosťou EPH. Požadovanú analýzu a predbežné výsledky rokovania obsahoval materiál "Informácia o výsledku ekonomického a právneho posúdenia potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding", ktorý vláda schválila dňa 24. októbra 2012. Tento dokument obsahuje krátke zhrnutie niektorých najdôležitejších otázok upravovaných jednotlivými zmluvami. Vzhľadom na rozsah uzatváraných zmlúv je toto zhrnutie potrebné považovať za dokument poskytujúci základnú orientáciu v štruktúre transakcie. Pre porozumenie všetkým obmedzeniam a podmienkam akceptácie transakcie Slovenskou republikou a súvisiacim dojednaniam je nutné skúmať súbor zmlúv v celosti.
Princípy a charakter transakcie.
Predmetom transakcie je prevod 100-percentného podielu akcií spoločnosti SGH, ktorá je vlastníkom 49 % akcií spoločnosti SPP, na spoločnosť EPH, resp. na inú právnu entitu pod kontrolou tejto spoločnosti.
Nová pani predsedajúca, aj vám sa zdá nenormálne, kebyže sem dám stoličku?

Zmajkovičová, Renáta, podpredsedníčka NR SR
Nie, nemôžete mať stoličku.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Dobre, iba to som chcel počuť.
Respektíve na inú právnu entitu pod kontrolou tejto spoločnosti. Akcie SPP, ktoré sú vo vlastníctve Fondu národného majetku (FNM), nie sú predmetom transakcie. Protistranami transakcie sú teda primárne súkromnoprávne osoby E.ON, GDF, SGH a EPH, čiže zúčastnené subjekty. Slovenská strana vstupuje do transakcie na základe ustanovení aktuálne platnej Akcionárskej zmluvy a stanov spoločnosti SPP, ktorá uskutočnenie transakcie a súvisiaceho financovania podmieňuje udelením súhlasu Slovenskej republiky, resp. nevyužitím niektorých práv Slovenskej republiky.
V rámci mandátu, ktorý vláda Slovenskej republiky udelila ministerstvu hospodárstva na základe uznesenia č. 348 zo dňa 6. júla 2012 a v súlade s vládou schválenými princípmi, Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky rokovalo so zúčastnenými subjektami o znení právnych dokumentov, ktoré upravujú podmienky, za akých Slovenská republika transakciu môže akceptovať.
Základným rokovacím princípom bola snaha o maximálne možné posilnenie postavenia majoritného akcionára v rámci spoločnosti SPP a všeobecné posilnenie akcionárskych práv Fondu národného majetku a Slovenskej republiky ako vykonávateľa akcionárskych práv.
Ďalším dôležitým princípom, s ktorým Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky do rozhodovaní s SGH a EPH vstupovalo, bola snaha, a to ešte pred odchodom súčasných akcionárov SGH a udelením súhlasu s transakciou, dosiahnuť urovnanie maximálneho počtu prebiehajúcich a potenciálnych súdnych sporov. Výsledkom týchto rokovaní je dvojfázové urovnanie veľkej väčšiny otvorených sporov.
Spoločnosť EPH pritom od samého začiatku rokovaní avizovala, že o transakciu má záujem jedine za predpokladu, že zmluvne zakotvená manažérska kontrola zostane zachovaná i v prípade prevzatia SGH spoločnosťou EPH, prípadne inou právnou entitou pod kontrolou tejto spoločnosti. Tento faktor bol smerodajný pre rámec rokovaní. Zmluvy, ktoré Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky s akcionármi SGH vyrokovalo, obsahujú predovšetkým podmienky udelenia súhlasu slovenskej strany s transakciou a taktiež dohody o urovnaní niektorých historických nárokov akcionárov spoločnosti SGH voči Slovenskej republike. Do tejto skupiny zmlúv patria: Listina o vzdaní sa práv a ukončení, Listina o urovnaní, Listina o odškodnení, ITO dodatok k Akcionárskej zmluve. Voči spoločnosti EPH sa ministerstvo hospodárstva snažilo v maximálnej možnej miere zlepšiť postavenie štátu v spoločnosti SPP a nanovo definovať štruktúru skupiny SPP a rozdelenie niektorých právomocí medzi minoritným a majoritným akcionárom. Do tejto kategórie zmlúv patrí Akcionárska zmluva s EPH, Zmluva o reorganizácii skupiny SPP.
Vzhľadom na to, že návrhy právnych dokumentov obsahujú informácie, ktorých zverejnenie podlieha obmedzeniam vzťahujúcim sa na súčasných zahraničných investorov ako verejne obchodované spoločnosti, daný materiál obsahuje iba základný prehľad týchto dokumentov a k zverejneniu právnych dokumentov dôjde až v prípade ich uzavretia. Úplné znenie zmlúv bude zverejnené na druhý pracovný deň po ich uzavretí, a to v súlade so zákonom č. 211/2000 Z. z. a o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákon o slobode informácií v znení neskorších predpisov.
Popis jednotlivých právnych dokumentov.
Listina o vzdaní sa práv a ukončení.
Slovenská republika a Fond národného majetku sa Listinou o vzdaní sa práv a ukončení v súvislosti s transakciou vzdáva niektorých práv: poskytuje záväzky a udeľuje súhlasy potrebné na uskutočnenie transakcie v súlade s Akcionárskou zmluvou, poskytuje predovšetkým súhlas s prevodom všetkých akcií SGH, t. j. nepriameho 49-percentného podielu v SPP na holdingovú spoločnosť HoldCo vo vlastníctve GDF a E.ON a následným odpredajom tejto spoločnosti na spoločnosť EPH alebo 100-percentnú dcérsku spoločnosť EPH New Company.
Nadväzne na to Slovenská republika a Fond národného majetku poskytnú tiež súhlas na zriadenie záložných práv, ktoré (financujúce banky GDF a E.ON) požadujú od HoldCo a 100-percentnej dcérskej spoločnosti EPH na základe SGH akcie HoldCo.
Slovenská republika a Fond národného majetku sa súčasne zaväzujú hlasovať v prospech uznesenia, ktorým valné zhromaždenie SPP schváli zriadenie záložného práva na akcie SPP, vlastnené spoločnosťou SGH, v kontexte predaja SGH. Tento záväzok platí za predpokladu, že predkupné právo slovenskej strany je v prípade výkonu záložného práva zabezpečené a ku dňu uskutočnenia nepriameho vstupu EPH do SPP bude ukončená platnosť súčasnej Akcionárskej zmluvy a Akcionárska zmluva bude ku dňu vstupu EPH nahradená novou Akcionárskou zmluvou uzavretou s EPH a že akcionári SGH a spoločnosť SGH na jednej strane a Slovenská republika na druhej strane sa vzájomne vzdajú všetkých minulých a budúcich nárokov vyplývajúcich z Akcionárskej zmluvy s výslovne uvedenými výnimkami. Účinnosť Listiny o vzdaní sa práv a ukončení je podmienená podpísaním Listiny o urovnaní, Listiny o odškodnení a ITO dodatku k Akcionárskej zmluve a jej zriadením v zmysle príslušných právnych predpisov.
Listina o urovnaní.
Listinou o urovnaní súčasní akcionári SGH súhlasia s urovnaním vymedzených arbitrážnych nárokov, pričom ide o urovnanie za účelom zmiernenia nákladov a záťaže rozhodcovského konania. Listina o urovnaní v žiadnom prípade nepredstavuje uznanie alebo pripustenie zodpovednosti. Slovenská republika výslovne odmieta akúkoľvek zodpovednosť alebo pochybenie v súvislosti s akýmkoľvek z nárokov opísaných v Listine o urovnaní.
Prvej skupiny nárokov sa zúčastnené subjekty vzdávajú ku dňu účinnosti Listiny o vzdaní sa práv a ukončení, Listiny o odškodnení a ITO dodatku k Akcionárskej zmluve. Tieto nároky sú označené ako nároky štádia 1. Ide najmä o nároky ohľadom údajných strát z rokov 2008 až 2011. Urovnanie nárokov štádia 1 bude účinné aj v prípade, ak transakcia nebude úspešne uzavretá a EPH do SPP nevstúpi. Toto je výmena za súhlas slovenskej strany s transakciou. Dňom účinnosti urovnania nárokov štádia 1 sa GDF, E.ON a SGH plne vzdajú práva domáhať sa týchto nárokov v arbitráži a zaviažu sa vziať tieto nároky späť.
Urovnanie druhej skupiny nárokov je podmienené úspešným uzavretím transakcie, t. j. vstupom EPH do SPP. Tieto nároky sú označené ako nároky štádia 2. Ide najmä o nároky ohľadom údajných strát z roku 2012 a 2013. Bezodkladne po účinnosti urovnania nárokov štádia 2 požiadajú Gaz de France, E.ON a SGH a Slovenská republika spoločne o zastavenie prebiehajúcej arbitráže a o vydanie arbitrážneho rozhodnutia, ktoré bude obsahovať základné podmienky zmieru týkajúce sa nárokov uplatnených v arbitráži a zároveň dohodnutých v Listine o urovnaní.
Urovnanie prvej skupiny nárokov, v prípade, že nedôjde k uzavretiu transakcie, t. j. ak EPH nevstúpi do SPP, alebo druhej skupiny nárokov, ak dôjde k uzavretiu transakcie, sa stane neúčinným, ak dôjde v období dvoch rokov od podpisu zmluvy k takým legislatívnym zmenám, ktoré by viedli k implementácii iného modelu oddelenia činnosti prepravy plynu ako ITO modelu alebo ktoré by mali za následok zmeny rozhodovacích práv v SPP dohodnutých v príslušnej Akcionárskej zmluve.
Na základe tejto dohody však nie je žiadnym spôsobom obmedzené právo Slovenskej republiky prijímať alebo meniť právne predpisy. Uvedená dohoda je konzistentná s dôvodmi, ktoré viedli vládu Slovenskej republiky k prijatiu uznesenia vlády č. 656 zo dňa 28. novembra 2012, ktorým bola umožnená implementácia ITO modelu v Slovenskej republike.
Listina o odškodnení.
Vzhľadom na skutočnosť, že niektoré z nárokov, ktoré si v arbitráži uplatňujú voči Slovenskej republike súčasní akcionári SGH a ich holdingová spoločnosť SGH z titulu údajného porušenia medzinárodného práva, by si zároveň na základe vnútroštátneho práva, resp. práva EÚ, mohla začať voči Slovenskej republike uplatňovať aj spoločnosť SPP. Preto bola vyrokovaná Listina o odškodnení, ktorá bude uzatvorená medzi spoločnosťami Gaz de France, E.ON a SGH a Slovenskou republikou, Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky a Fondom národného majetku, v zmysle ktorej SGH ako akcionár SPP odškodní Slovenskú republiku za akékoľvek straty, ktoré Slovenská republika utrpí v dôsledku úspešných nárokov obchodnej spoločnosti SPP voči Slovenskej republike v štruktúre zodpovedajúcej štruktúre Listiny o urovnaní a v rozsahu zodpovedajúcom podielu obchodnej spoločnosti SGH na základnom imaní obchodnej spoločnosti SPP, t. j. 49 %.
Listina o odškodnení zaručuje, že po nepriamom vstupe EPH do SGH bude náklady na odškodnenie slovenskej strany znášať EPH a že voči Slovenskej republike nebudú môcť byť úspešne uplatňované viacnásobné nároky ohľadom tých istých skutočností. Zahraniční akcionári na jednej strane a Slovenská republika (Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky a Fond národného majetku) na strane druhej sa ku dňu vstupu EPH do SPP zároveň vzájomne vzdajú nárokov vyplývajúcich z aktuálne platnej Akcionárskej zmluvy, ktorá sa ku dňu vstupu EPH do SPP ukončí, ktoré sa týkajú režimu cenovej regulácie od roku 2002 ku dňu vstupu EPH do SGH, ako aj nárokov týkajúcich sa riadenia skupiny SPP zo strany jej akcionárov. (Rečník sa odmlčal kvôli napitiu sa vody. Reakcia z pléna. Zasmiatie sa rečníka.) Tento dodatok... (Potlesk jedného poslanca z pléna.) Super. (Potlesk viacerých poslancov z pléna.)

Zmajkovičová, Renáta, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Matovič, ale vás môže vystriedať akýkoľvek navrhovateľ, takže nie ste až taký martýr.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ako zrejme, keď ste nám nedovolili stoličku, čo si myslím, že by bolo ľudské a normálne, kolegiálne, tak asi k takému niečomu pristúpime a som rád, že už tu máme zoznam ľudí, ktorí sa ponúkli, že vystriedajú. Takže všetko v porádku. (Reakcia z pléna.) Aj s tými zásobníkmi zopakovať? (Reakcie z pléna.) Myslím si, že ešte dneska párkrát to budeš počuť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Zmajkovičová, Renáta, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás, páni poslanci, to nie je diskusia. Nech sa páči, pán poslanec, pokračujte v rozprave.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
ITO dodatok k Akcionárskej zmluve.
Keďže rozhodnutie vlády Slovenskej republiky umožnilo realizáciu ITO modelu, bolo potrebné vyrokovať podmienky riadenia skupiny SPP v podmienkach tohto modelu vlastníckeho oddelenia prevádzkovateľa prepravnej siete. Uzavretím ITO dodatku k Akcionárskej zmluve je podmienená účinnosť Listiny o vzdaní sa a ukončení, Listiny o urovnaní a Listiny o odškodnení.
V záujme prehľadnosti a vzhľadom na rozsah zmien má ITO dodatok k Akcionárskej zmluve z formálneho hľadiska podobu nového úplného znenia Akcionárskej zmluvy, v ktorom sú zapracované príslušné zmeny oproti súčasnému stavu.
Dňom uskutočnenia vstupu EPH do SPP má dôjsť v zmysle uskutočnených rokovaní k zániku platnosti Akcionárskej zmluvy so súčasnými zahraničnými akcionármi SPP a k jej nahradeniu novou Akcionárskou zmluvou uzavretou s EPH. Z tohto hľadiska má uzavretie ITO dodatku k Akcionárskej zmluve význam v zásade len pre prípad, že nedôjde k uzavretiu transakcie a EPH nevstúpi do SPP, napr. z dôvodu na strane financujúcich bánk.
Cieľom prerokovaných úprav ITO dodatku k Akcionárskej zmluve je zachovať v možnom rozsahu existujúcu úpravu práv a povinností medzi zahraničnými akcionármi spoločnosti SPP na jednej strane a Fondom národného majetku a Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky na strane druhej pri zohľadnení zákonnej úpravy ITO modelu. Hlavné úpravy v porovnaní so súčasným znením Akcionárskej zmluvy sa týkajú úpravy zákonných požiadaviek na nezávislosť členov orgánov spoločnosti Eustream v pôsobnosti nového orgánu, ktorého vytvorenie je požadované zákonom a úprava niektorých ďalších zákonných požiadaviek.
ITO dodatok k Akcionárskej zmluve tiež zabezpečuje implementáciu uznesenia vlády č. 656 zo dňa 28. novembra 2012, ktorým vláda Slovenskej republiky schválila návrh na nepoužitie vlastníckeho oddelenia prevádzkovateľa prepravnej siete a zároveň princípy nakladania s aktívami tvoriacimi prenosovú sústavu. Na nakladanie s aktívami prenosovej sústavy presahujúce stanovenú finančnú hodnotu sa v zmysle ITO dodatku k Akcionárskej zmluve vyžaduje schválenie valným zhromaždením SPP. Na platnosť takéhoto nakladania je tiež potrebné, aby právny úkon urobili všetci členovia predstavenstva spoločnosti Eustream, a. s., vrátane nominantov štátu, čo zaisťuje dostatočnú úroveň kontroly a ochrany štátu pri nakladaní so strategickým majetkom.
Akcionárska zmluva s EPH.
So spoločnosťou EPH ako novým potenciálnym akcionárom SPP boli vyrokované podmienky ďalšieho riadenia skupiny SPP, ktoré sú obsiahnuté v návrhu novej Akcionárskej zmluvy s EPH. Vo viacerých oblastiach došlo k zlepšeniu postavenia majoritného akcionára a Slovenskej republiky ako držiteľa a vykonávateľa akcionárskych práv. V rámci rokovaní ohľadne novej Akcionárskej zmluvy došlo aj k iným úpravám, ktoré boli požadované EPH, predovšetkým z dôvodu zabezpečenia efektívneho riadenia SPP a boli ovplyvnené požiadavkami audítora EPH na jednoznačnosť výkladu princípov Akcionárskej zmluvy z pohľadu konsolidácie skupiny EPH. Okrem týchto zmien boli tiež dohodnuté podmienky reorganizácie skupiny SPP, ktorá sa má uskutočniť v súlade s ustanoveniami Zmluvy o reorganizácii skupiny SPP (viď nižšie).
Ako už bolo naznačené vyššie, v niektorých oblastiach došlo k zlepšeniu pozície majoritného akcionára a Slovenskej republiky ako vykonávateľa akcionárskych práv v rámci SPP. Nová Akcionárska zmluva s EPH poskytuje napríklad lepšiu ochranu hodnoty podielu štátu v skupine SPP. Právo Slovenskej republiky spolurozhodovať je rozšírené na oblasti súvisiace s nakladaním so stálymi aktívami, došlo k zníženiu prahu z 20 % hodnoty aktív celej skupiny SPP uplatňujúcej pri prevode podniku alebo časti podniku na 5 % hodnoty aktív príslušnej spoločnosti skupiny SPP uplatňovanej pri prevode stálych aktív, s prijímaním alebo poskytovaním úverov alebo s poskytovaním ručenia alebo záväzkov odškodnenia v prospech tretích osôb. Majoritný akcionár SPP bude po novom spolurozhodovať o hlavných investičných projektoch nad určitú hodnotu. Zmluvne je tiež rozšírená požiadavka predchádzajúceho súhlasu štátu na akékoľvek nakladanie s nepriamym aj minoritným podielom v SPP.
Nová zmluva predpokladá rozšírenie predkupného práva na akékoľvek prevody nepriameho aj minoritného podielu v SPP, ak dochádza k prevodu akcií v SPP alebo v dcérskej spoločnosti EPH, ktorej jediným majetkom je v podstate priamy alebo nepriamy podiel na akciách SPP.
Slovenská strana cez novú Akcionársku zmluvu získala tiež lepšiu kontrolu nad dcérskymi spoločnosťami SPP a zaistila si rozšírenie definície spoločností hlavnej skupiny SPP. Po novom do tejto novodefinovanej kategórie spadá spoločnosť Nafta, ale tiež akákoľvek iná spoločnosť definovaná ako súčasť hlavnej skupiny SPP v strategickom pláne, ako aj spoločnosť, ktorá vykonáva plynárenskú činnosť a ktorá spĺňa vymedzené finančné kritériá. Medzi významné dcérske spoločnosti skupiny SPP bola zahrnutá spoločnosť SPP CZ, čo znamená, že Slovenská republika získala právo spolurozhodovať o nakladaní so spoločnosťou a získala tiež právo nominovať členov Dozornej rady. Okrem toho slovenská strana získala právo nominovať jedného člena štatutárneho orgánu do spoločnosti SPP Storage, ktorá je súčasťou skupiny SPP.
Výrazným spôsobom je rozšírené právo slovenskej strany na informácie. Na základe vyrokovaných podmienok bude mať majoritný akcionár a Slovenská republika ako vykonávateľ akcionárskych práv výrazne rozšírené právo na informácie prostredníctvom novozriadeného informačného portálu akcionárov. Zo strany minoritného akcionára bude umožnené uskutočnenie každého auditu, všetkých dokumentov a záznamov týkajúcich sa dodržiavania dohodnutej úpravy riadenia spoločnosti v zmysle Akcionárskej zmluvy s EPH. Okrem toho sa zriadi pozícia interného audítora v každej z kľúčových spoločností skupiny SPP. Audítor bude menovaný a organizačne a funkčne podriadený iba predstavenstvu a bude nominovaný na návrh slovenskej strany. Interný audítor bude mať právo najmä na sprístupnenie všetkých informácií a dokladov týkajúcich sa činnosti príslušnej spoločnosti.
Veľmi dôležitou kapitolou, v rámci ktorej došlo k zlepšeniu pozície Slovenskej republiky, je oblasť dividendovej politiky. Podľa novej Akcionárskej zmluvy EPH prostredníctvom svojich zástupcov v orgánoch SPP zabezpečí, aby predstavenstvo SPP predkladalo valnému zhromaždeniu SPP návrhy na rozdelenie zisku tak, aby ročné dividendy vyplácané SPP boli v období piatich rokov po vstupe EPH do SPP v ročnej výške minimálne 600 mil. eur. Okrem toho slovenská strana má právo do 30. júna 2013 požiadať o výplatu mimoriadnej dividendy v roku 2013. Zmluvné strany budú optimalizovať kapitálovú štruktúru spoločnosti hlavnej skupiny SPP maximálne do úrovne čistej zadlženosti 2,5-krát EBITDA. Bez toho, že by bol uvádzaný vyčerpávajúci... (Reakcia z pléna.) Však sa budeme striedať.
... vyčerpávajúci zoznam oblastí, kde je možné evidovať zlepšenie pozície majoritného akcionára Slovenskej republiky ako vykonávateľa akcionárskych práv, je potrebné poukázať ešte na jednu oblasť, ktorá je z pozície štátu zvlášť dôležitá. Tou je získanie strategickej podpory EPH pri realizácii strategických zámerov spoločnosti v oblasti prepravy, uskladňovania a dodávky plynu v Slovenskej republike, Českej republike, Poľsku, Maďarsku a na Ukrajine.
Spoločnosť EPH sa zmluvne zaviazala rozvíjať aktivity na daných trhoch a v daných segmentoch primárne prostredníctvom hlavnej skupiny SPP alebo ňou kontrolovaných spoločností. EPH sa taktiež zmluvne zaviazalo poskytnúť spoločnosti Eustream, a. s., možnosť nadobudnúť majetkový podiel v spoločnosti Net4Gas. Možnosť spoločnosti Eustream, a. s., pristúpiť k opcii platí v prípade, že spoločnosť EPH nadobudne majetkovú účasť v spoločnosti Net4Gas.
Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky, Fond národného majetku a EPH uzavrú okrem Akcionárskej zmluvy osobitnú dohodu (Listinu o postupe v konaniach o uplatňovaných nárokoch), v ktorej upravia princípy ochrany SPP voči zmluvne špecifikovaným nárokom tretích strán.
Zmluva o reorganizácii skupiny SPP.
Podľa tejto zmluvy sa Fond národného majetku, ministerstvo hospodárstva a EPH zaväzujú reorganizovať skupinu SPP bezodkladne po tom, ako EPH nadobudne nepriamy podiel v spoločnosti, najneskôr však do 31. decembra 2013. Výsledkom má byť taká štruktúra, v rámci ktorej bude štát 100-percentným akcionárom SPP, no bez dcérskych spoločností. Dcérske spoločnosti budú vlastnené...
Á, toto neviem ináč, či si niekto všimol, toto je celkom zaujímavé, ja som si všimol teraz pri tom čítaní, možno ináč by som sa k tomu nedostal (reakcia z pléna), ale že v roku, vlastne či nie že v roku, už 12. 12. 2012 podpísali zmluvu s EPH o tom, že vlastne do konca tohto roku sa štát stane 100-percentným podielnikom SPP, alebo teraz 100-percentným vlastníkom SPP. A však sa tvária, že teda teraz meditovali nad tým ešte, ale tak už minulý rok podpísali zmluvu, že sa do konca tohto roku ním stanú. Okej. Čo sa človek nedozvie, keď veci číta, že? (Zasmiatie sa rečníka. Reakcia z pléna: "Na ktorej strane to je?") Strana 10, ale neviem ktorého dokumentu. (Smiech v sále.)
Pričom EPH bude mať v dcérskych spoločnostiach zachovanú rovnakú mieru kontroly, aká mu prináleží podľa Akcionárskej zmluvy.
Týmto krokom získava Slovenská republika bezvýhradnú kontrolu nad cenotvorbou v oblasti dodávok pre zákazníkov a taktiež hodnotu obchodnej značky SPP.
Reorganizácia sa uskutoční spôsobom, ktorý bude stanovený na základe hĺbkového auditu, ktorý bude mať štát právo vykonať. Možným spôsobom dosiahnutia dohodnutého cieľového stavu je najmä rozdelenie súčasnej spoločnosti SPP na dve spoločnosti alebo séria predajov a výmen akcií pri zachovaní právnej existencie súčasnej právnej entity SPP.
V každom prípade k reorganizácii dôjde bez vplyvu na štátny rozpočet. - Samozrejme.
Presné podmienky postupu budú dohodnuté po vykonaní hĺbkového auditu, ktorý bude realizovaný v skupine SPP po vstupe EPH do SGH. V oblasti dividendovej politiky môže dôjsť k určitým úpravám, ktoré môžu súvisieť najmä so zmenou štruktúry skupiny.
V prípade, že po vykonaní hĺbkového auditu spoločnosti SPP si Slovenská republika nebude chcieť ponechať 100 % akcií v spoločnosti SPP, bude mať právo 49-percentný podiel odpredať EPH za rovnakých podmienok, ako ich nadobudla.
Stanovisko ministerstva financií k možnosti obstarania 49 % akcií SPP štátom. - Odkiaľ tí smeráci vychádzajú?
Ministerstvo financií Slovenskej republiky bolo požiadané o vyjadrenie k problematike zabezpečenia transakcie z finančného, účtovného, zmluvného a legislatívneho hľadiska. Predmetom analýzy nebolo vyjadrenie sa k strategickej a ekonomickej výhodnosti možnej transakcie z pohľadu súčasného a očakávaného stavu na energetickom trhu.
Ministerstvo financií konkrétne bolo požiadané posúdiť možnosť nákupu 49 % akcií SPP prostredníctvom akvizície 100-percentného podielu v SGH od súčasných zahraničných akcionárov tak, aby sa Slovenská republika stala 100-percentným vlastníkom akcií SPP, či už priamo, alebo nepriamo, a súčasne by uvedená transakcia negatívne neovplyvnila očakávaný tok dividend do štátneho rozpočtu v rokoch 2013 – 2015 a pozíciu Slovenskej republiky v prebiehajúcej medzinárodnej arbitráži.
Pri posudzovaní možnosti uplatnenia predkupného práva vychádzalo ministerstvo financií z nasledovných predpokladov:
- Slovenská republika má záujem vlastniť 100 % akcií SPP v okruhu verejných financií dočasne, t. j. v časovom horizonte do konca roka 2013 má záujem získané akcie predať, napríklad predajom akcií inštitucionálnym investorom alebo občanom, a ponechať si v SPP podiel len do výšky 51 % vrátane manažérskej kontroly (zmena Akcionárskej zmluvy). Vláda Slovenskej republiky uznesením č. 656 zo dňa 28. novembra 2012 schválila nepoužitie vlastníckeho oddelenia prevádzkovateľa prepravnej (FOU – full ownership unbudling), čím umožnila uplatňovanie nezávislého tranzitného operátora (ITO – independent transmission operator).
- Súčasní zahraniční akcionári majú záujem o predaj 49-percentného podielu v SGH/SPP najneskôr do konca roka 2012, t. j. záväzný prísľub vlády musí byť schválený a doručený akcionárom najneskôr 12. decembra 2012.
Čo je teda v dosť zásadnom rozpore s tým, čo nám tu tvrdil pán premiér, že mali na to týždeň, aby sa vyjadrili. Vedeli minimálne pol roka, pol roka mali možnosť, aby sa, aby dali záväznú ponuku akcionárom. Píšu to vo vlastnom dokumente.
- Plnenie zmluvy, t. j. platba za obstarané podiely od súčasných zahraničných akcionárov má byť realizovaná najneskôr do konca februára 2013, resp. v súlade s Akcionárskou zmluvou.
- Súčasní zahraniční akcionári očakávajú za svoj podiel v SGH/SPP sumu cca 2,5 mld. eur (suma vrátane očakávanej dividendy 300 mil. eur).
- Z pohľadu Slovenskej republiky je kľúčové, aby sa budúci vlastník zaviazal vyplácať počas piatich rokov dividendy vo výške 300 mil. eur ročne pre Slovenskú republiku ako 51-percentného akcionára.
- A Slovenská republika má záujem, aby súčasťou zmluvnej dokumentácie bolo aj vysporiadanie (settlement) medzinárodnej arbitráže.
V rámci posudzovania sa zvažovali nasledovné alternatívy:
Alternatíva 1: Obstaranie 49 % akcií priamo štátom (dočasné a trvalé). Slovenská republika môže nadobudnúť podiely uplatnením predkupného práva v súlade s Akcionárskou zmluvou alebo dohodou so zahraničnými akcionármi a následne ich ponechať alebo predať tretiemu subjektu, napríklad EPH alebo iný investor.
Alternatíva 2: Obstaranie 49 % akcií prostredníctvom SPP
Slovenská republika prevedie predkupné právo na Slovenský plynárenský podnik, ktoré následne odkúpi vlastné akcie od zahraničných akcionárov SGH/SPP.
Alternatíva 3: Obstaranie 49 % akcií prostredníctvom účelovej spoločnosti. Slovenská republika prevedie predkupné právo na spoločnosť špeciálne zriadenú (SPV) na nákup akcií, ktorá bude 100-percentne kontrolovaná štátom.
Pri každej z alternatív sa zvažovali nasledovné aspekty:
- možné spôsoby financovania,
- dopad transakcie na deficit a dlh verejnej správy,
- dopad transakcie na SPP,
- dopad financovania na stratégiu/riadenie spoločnosti SPP,
- dopad na legislatívu,
- dopad na existujúcu zmluvnú základňu,
- dopad na prebiehajúcu arbitráž a
- časové hľadisko.
Vzhľadom na výsledky uskutočnenej analýzy Ministerstvo financií Slovenskej republiky neodporúča žiadnu z analyzovaných alternatív. Kľúčovými dôvodmi, ktoré viedli k takémuto záveru (kombinácia pre všetky tri zvažované alternatívy), bol predovšetkým možný negatívny vplyv na deficit a dlh verejnej správy (výpadok daní a dividend) a nepripravenosť transakcie z hľadiska legislatívy, zmluvnej základne, vysporiadania medzinárodnej arbitráže a vstupu SPP na finančné trhy.
Záver.
V rámci mandátu, ktorý Slovenská republika, á, ktorý vláda Slovenskej republiky udelia Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky na základe uznesenia č. 348 zo dňa 6. júla 2012 a v súlade s vládou schválenými princípmi, Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky rokovalo so zúčastnenými subjektami o znení zmlúv, ktoré upravujú podmienky, za akých je transakcia pre Slovenskú republiku akceptovateľná.
Základným rokovacím princípom bola pre Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky snaha o maximálne možné posilnenie postavenia štátu v rámci spoločnosti SPP a odstránenie maximálneho možného počtu existujúcich a potenciálnych súdnych sporov a medzinárodných sporov, rešpektujúc pritom základnú pozíciu súčasných i potenciálnych akcionárov a hlavné parametre transakcie. Napriek existencii týchto limitujúcich faktorov je ministerstvo hospodárstva presvedčené, že prostredníctvom rokovaní s protistranami transakcie boli dosiahnuté také podmienky transakcie, ktoré výrazným spôsobom zlepšia postavenie majoritného akcionára SPP a Slovenskej republiky ako vlastníka a vykonávateľa akcionárskych práv.
Ministerstvo hospodárstva preto odporúča schváliť podmienky transakcie a s transakciou súvisiace zmluvné dokumenty. Zároveň odporúča poveriť ministra hospodárstva vládou SR, aby v duchu Zmluvy o reorganizácii SPP a v dohodnutých termínoch zabezpečil realizáciu tejto dodatočnej reorganizácie.
Takže to bol tretí súvisiaci dokument. A ideme na taký hrubý. Je to dokument z 24. októbra 2012, nazýva sa "Informácia o výsledku ekonomického a právneho posúdenia potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gaz Holding". Tam poznámka, že možno sprístupniť. Číslo materiálu UV-35440/2012.
Predkladacia správa.
Ministerstvo hospodárstva SR (ďalej len "ministerstvo hospodárstva" alebo "slovenská strana") predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál "Informácia o výsledku ekonomického a právneho posúdenia potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. (ďalej len "SGH")", ktorá je vlastníkom 49 % akcií spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel... (Poslanec Lipšic niečo hovorí rečníkovi a odchádza z miesta navrhovateľov. Potlesk.) Stačí, stačí, stačí, stačí. (Rečník šeptom reaguje na potlesk z pléna.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Nech sa páči, pokračujte.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ďakujem.
"Informácia o výsledku ekonomického a právneho posúdenia potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. (ďalej len "SGH")", ktorá je vlastníkom 49 % akcií spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (ďalej len "SPP"), s cieľom informovať členov vlády o priebehu a výsledkoch doterajšieho rokovania so spoločnosťami Gaz de France Suez International S.A.S. (ďalej len "GDFI") a E.ON Ruhrgas International GmbH (ďalej len "ERI"), akcionármi SGH a spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, a. s. (ďalej len "EPH"), ako aj s Ministerstvom financií Slovenskej republiky vo veci potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry SGH.
Rokovania s vyššie uvedenými spoločnosťami začali na základe listu, ktorým GDFI a ERI slovenskej strane oznámili, že iniciovali rokovania so spoločnosťou EPH. Zámerom transakcie je prevod 100-percentného podielu akcií SGH na EPH, resp. na inú právnu entitu pod kontrolou tejto spoločnosti, pričom súčasťou navrhovanej transakcie je prefinancovanie akvizície. Na základe uznesenia valného zhromaždenia SPP, konaného dňa 11. mája 2011, spoločnosť EPH vykonala due diligence. V rámci tohto procesu akcionári SGH požiadali slovenskú stranu o poskytnutie adekvátnej súčinnosti pri navrhovanej transakcii, ako aj pri vykonaní všetkých právnych krokov, ktoré sú v zmysle Akcionárskej zmluvy nevyhnutné pre zmenu vlastníckej štruktúry SGH.
Za slovenskú stranu bolo rokovaním poverené Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky ako vykonávateľ akcionárskych práv k 51 % akcií SPP v súčinnosti s Fondom národného majetku Slovenskej republiky (ďalej len "Fond národného majetku SR", "FNM SR" alebo "slovenská strana"), ktorý je vlastníkom týchto akcií.
Po páde predchádzajúcej vlády boli rokovania zo strany zahraničných akcionárov utlmené. K ich obnoveniu došlo na základe už uvedeného listu GDFI a ERI z júna 2012, ktorým predsedovi vlády Slovenskej republiky oznámili zámer pokračovať v navrhovanej transakcii.
Čiže keď tu niekto z vlády, alebo teda pán premiér hovorí o tom, že zahraniční akcionári dali vláde týždeň čas na to, aby sa vyjadrila, či chce, alebo nechce odkúpiť, tak už teda aj z tohto je zrejmé, že od 11. 5. 2011, čo je už viac ako pred dvomi rokmi, a teda rok a pol pred samotnou transakciou už vedeli o tom, že EPH vlastne má záujem o odkúpenie podielu a vykonávali vlastne due diligence v samotnom SPP. Čiže rok a pol už, ešte vlastne za minulej vlády, ale vlastne odvtedy, odkedy Fico prebral vládu, odvtedy mohol rozmýšľať nad tým, akým spôsobom podiel odkúpi, a nemôže sa dnes vyhovárať, že mal na to iba týždeň.
Za slovenskú stranu bolo rokovaním poverené ministerstvo hospodárstva ako vykonávateľ akcionárskych práv k 51 % akcií SPP v súčinnosti s Fondom národného majetku. Po páde predchádzajúcej vlády boli rokovania zo strany zahraničných akcionárov utlmené. K ich obnoveniu došlo na základe už uvedeného listu GDFI a ERI z júna 2012, ktorým predsedovi vlády oznámili zámer pokračovať v navrhovanej transakcii.
Nadväzne na tento list sa dňa 21. júna 2012 konalo prvé stretnutie s predstaviteľmi spoločnosti EPH a po oboznámení sa s okruhom rokovacích tém predložilo ministerstvo hospodárstva dňa 6. 7. 2012 na rokovanie vlády materiál, v ktorom informovalo o zámere vykonať analýzu ekonomických a právnych dopadov možnej zmeny vlastníckej štruktúry SGH, posúdiť možnosti zhodnotenia postavenia slovenskej strany v rámci akcionárskej štruktúry SPP a navrhnúť možnosti realizácie predkupného práva.
V tejto súvislosti Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky iniciovalo výber poradcu pre transakčné poradenstvo a odbornú asistenciu pri negociovaní súvisiacich dokumentov vrátane posúdenia možnej úpravy existujúcej Akcionárskej zmluvy (ďalej len "poradca"). Poradca po vypracovaní analýzy podmienok navrhovanej transakcie sa vyjadril k predpokladaným zmenám vlastníckej štruktúry SGH a posúdil vplyvy jej realizácie z právneho aj ekonomického hľadiska. Rovnako posúdil i možnosť vzdania sa predkupného práva slovenskej strany na akcie SPP vlastnené SGH.
Analýza, ktorá tvorí prílohu materiálu, obsahuje podrobnú správu o stave doterajších rokovaní a o dosiahnutých negociačných výsledkoch z pohľadu Slovenskej republiky. Výsledky analýzy majú slúžiť ako kvalifikovaný podklad pre rozhodnutie vlády Slovenskej republiky v otázke uplatnenia predkupného práva Slovenskou republikou a reálnych možností financovania a schválenia či neschválenia zmeny vlastníckej štruktúry SGH.
Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky po tom, ako vláda Slovenskej republiky na svojom rokovaní 19. septembra 2012 prerušila rokovanie k "Informácii o výsledku ekonomického a právneho posúdenia potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V.", predkladá na rokovanie vlády nové znenie tohto materiálu, v ktorom podrobnejšie rozpracovalo možnosť využitia predkupného práva Slovenskej republiky s ohľadom na možnosti financovania odkúpenia podielu SGH. V prípade uplatnenia predkupného práva Slovenskou republikou by predložený materiál mal negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy.
Nové znenie materiálu bolo taktiež dopracované o kapitolu "Strategické aspekty v podnikaní skupiny SPP", ktorá popisuje možné riziká i príležitosti majúce vplyv na schopnosť splácať zdroje financovania.
Vzhľadom na charakter informácií obsiahnutých v analýze, ktoré sú predmetom obchodného tajomstva, materiál predkladá Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky v režime "Nesprístupňovať".
(Kýchnutie v sále.) Na zdravie.
V súlade s ods. 7 čl. 10 smernice na prípravu a predkladanie materiálov na rokovanie vlády Slovenskej republiky nebol materiál predmetom medzirezortného pripomienkového konania.
Predložený materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy v prípade, že nebude uplatnené predkupné právo Slovenskej republiky, nemá vplyv na podnikateľské prostredie, nemá sociálne vplyvy ani vplyv na životné prostredie a informatizáciu spoločnosti.
Úvod.
Vláda Slovenskej republiky (ďalej len "vláda") na svojom zasadnutí konanom 6. júla 2012 prerokovala a vzala na vedomie materiál predložený ministrom hospodárstva Slovenskej republiky "Informácia o potenciálnej zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V., ktorá je vlastníkom 49 % akcií spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., Bratislava".
Dôvodom na vstup ministerstva hospodárstva do rokovaní so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, a. s. (ďalej len "EPH"), bol list zo 6. júna 2012, prostredníctvom ktorého súčasní vlastníci spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. (ďalej len "SGH"), ktorými sú spoločnosti E.ON Ruhrgas AG (ďalej len "Ruhrgas") a Gaz de France Suez S.A. (ďalej len "GDF"), oznámili vláde a Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len "ministerstvo hospodárstva"), že rokujú so spoločnosťou EPH ohľadom možnej transakcie, ktorej výsledkom má byť transfer 100-percentnej kontroly (ďalej len "transakcia") nad spoločnosťou SGH, zo súčasných akcionárov na právnu entitu ovládanú spoločnosťou EPH.
Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky ako vykonávateľ akcionárskych práv v spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (ďalej len "SPP"), zabezpečuje v kontexte možnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti SGH všetky relevantné právne kroky v zmysle Akcionárskej zmluvy a v tejto súvislosti vykonalo analýzu možného prínosu v prípade, ak dôjde k zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti SGH z pohľadu možného zhodnotenia postavenia Slovenskej republiky ako majoritného akcionára spoločnosti SPP.
Keďže sa vymenila pani predsedajúca, chcel by som sa opýtať, či aj ona má problém s tým, že by sme si sem doniesli stoličku. (Reakcia predsedajúcej mimo mikrofónu: "Budete stáť, pretože..." Reakcia poslanca Bugára z pléna: "To nie je v rokováku." Reakcia predsedajúcej mimo mikrofónu: "Ale už zase, ale už zase..." Reakcia poslanca Bugára z pléna: "Nie, však keď minister tu nemusí byť počas interpelácie...")

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Nebudeme komunikovať takto, dobre? Nech sa páči. Ja nesúhlasím s tým, pekne čítajte, aj keď si myslím, že podľa rokovacieho poriadku máte hovoriť k veci. Vy vyslovene robíte obštrukciu a čítate materiály. Ale nech sa páči, môžte.
Takže, nech sa páči, pán poslanec, keď ste hrdina, tak čítajte ďalej.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Pani predsedajúca, pani predsedajúca, ja si myslím, že (reakcia z pléna), ja si myslím, že toto je, naozaj dal som si pozor na to, aby to bolo k veci, a toto sú všetko materiály, ktoré presne súvisia s tým, čo ste spáchali. Presne materiály, ktoré boli predložené na vládu, a ja si neviem predstaviť iné veci viacej k veci.

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Nech sa páči, čítajte ďalej.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Dôvodom na vstup ministerstva hospodárstva do rokovaní so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding bol list zo 6. júna 2012,... (Poslankyňa prišla rečníkovi naliať vodu do pohára.) Ďakujem.
... prostredníctvom ktorého súčasní vlastníci spoločnosti Slovak Gas Holding (ďalej len "SGH"), ktorými sú spoločnosti E.ON Ruhrgas (ďalej len "Ruhrgas"), Gaz de France Suez (ďalej len "GDF"), oznámili vláde a Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len "ministerstvo hospodárstva"), že rokujú so spoločnosťou EPH ohľadom možnej transakcie, ktorej výsledkom by mal byť transfer 100-percentnej kontroly (ďalej len "transakcia") nad spoločnosťou SGH zo súčasných akcionárov na právnu entitu ovládanú spoločnosťou EPH.
Ministerstvo hospodárstva ako vykonávateľ akcionárskych práv v spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (ďalej len "SPP"), zabezpečuje v kontexte možnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti SGH všetky relevantné právne kroky v zmysle Akcionárskej zmluvy a v tejto súvislosti vykonalo analýzu možného prínosu v prípade, ak dôjde k zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti SGH z pohľadu možného zhodnotenia postavenia Slovenskej republiky ako majoritného akcionára spoločnosti SPP.
V tejto súvislosti ministerstvo hospodárstva zabezpečilo vypracovanie ekonomického a právneho posúdenia zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti SGH a predložilo na rokovanie vlády materiál "Informácia o výsledku ekonomického a právneho posúdenia potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V." s cieľom informovať vládu o možnej transakcii.
Vláda 19. septembra 2012 rokovanie k predmetnému materiálu prerušila a uložila dopracovať materiál o konkrétne špecifické oblasti. Materiál obsahuje dôverné informácie, ktorých zverejnenie by bolo porušením zmluvných vzťahov medzi ministerstvom hospodárstva a spoločnosťou SPP, ako aj porušením dôvernosti informácií poskytnutých počas procesu negociácie s viacerými stranami prípadnej transakcie.
Cieľom tohto materiálu je informovať o aktuálnej situácii ohľadne rokovaní s EPH a možnej zmeny vlastníckej štruktúry SGH, ktoré nie sú dôverného charakteru a ktorých zverejnenie nepredstavuje porušenie existujúcich záväzkov dôvernosti. Zverejnenie dôverných informácií v rozpore s existujúcimi záväzkami dôvernosti by mohlo viesť k uplatňovaniu si nárokov zúčastnených strán na náhradu škody voči ministerstvu hospodárstva, mohlo by tiež poškodiť záujmy Slovenskej republiky z pohľadu riešenia niektorých sporných oblastí so zahraničnými akcionármi spoločnosti SPP.
Súčasne je potrebné upozorniť, že hoci nastala predbežná dohoda vo veci kľúčových parametrov a princípov, ktoré boli popísané v materiáli z 10. 9. 2012, rokovania pokračovali iba v limitovaných oblastiach. Finalizácia rokovaní a znenie... (Rečník prestal čítať a pošepol niečo navrhovateľovi.)
Finalizácia rokovaní a znenie záväznej transakčnej dokumentácie je podmienená rozhodnutím vlády o ďalšom postupe. Vzhľadom na túto skutočnosť v tejto fáze nie je vhodné zverejňovať ďalšie informácie o priebehu rokovaní a ich predbežných výsledkoch. V prípade súhlasu vlády s ďalším postupom pristúpia zúčastnené strany k ukončeniu prebiehajúcich rokovaní a k príprave transakčnej dokumentácie v zmysle prezentovaných princípov.
Vzhľadom na komplexnosť možnej transakcie a extenzívny rozsah očakávanej zmluvnej dokumentácie Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky je toho názoru, že Fond národného majetku Slovenskej republiky (ďalej len "FNM SR") by mal doplniť existujúci poradenský tím o kvalifikovaného poradcu, ktorý by sa aktívne podieľal na realizácii ďalších krokov.
Porovnanie so stavom k 9. septembru 2012.
V nadväznosti na požiadavku vlády na dopracovanie materiálu o konkrétne špecifické oblasti Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky uskutočnilo jeho aktualizáciu o nasledovné: Rozpracovanie alternatív financovania v prípade realizácie predkupného práva zo strany Slovenskej republiky o možnosti získania zdrojov mimo okruhu verejných financií.
Obsahom materiálu je prepracovanie kapitoly "Zdroje financovania v prípade realizácie predkupného práva zo strany Slovenskej republiky", ktorá popisuje možnú štruktúru financovania a následné možnosti financovania akvizície podielu v spoločnosti SPP z komerčných zdrojov.
Správa je aktualizovaná o analýzu možnosti vzniku Slovenskou republikou vlastnenej holdingovej obchodnej spoločnosti, na ktorú by Fond národného majetku previedol svoju majetkovú účasť v SPP a ktorej výlučným majetkom by bol po realizácii transakcie 100-percentný podiel v SPP. Rizikový profil by zodpovedal rizikovému profilu SPP bez toho, aby bolo toto riziko prenášané na Slovenskú republiku ako akcionára takejto holdingovej spoločnosti.
Cieľom by bolo dosiahnuť jednak právne oddelenie účelovo zriadenej obchodnej spoločnosti od jej pôvodcu a zároveň previesť ekonomické vlastníctvo aktív verejnej správy na túto spoločnosť výmenou za hotovosť alebo iné aktíva. Vytvoria sa tak predpoklady na klasifikáciu takejto spoločnosti mimo sektor verejnej správy a vylúči sa tak vplyv jej dlhového financovania na vykazovanie verejného dlhu a následne cez splácanie úrokov aj deficitu verejných financií.
Vzhľadom na požiadavky príslušných metodík vykazovania verejného dlhu a deficitu verejnej správy však nie je (v zmysle vyjadrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky) možné úplne vylúčiť riziko zaradenia takejto holdingovej spoločnosti do sektora verejnej správy.
Poradcovia upozorňujú, že navrhovaný prístup predstavuje určité riziká z pohľadu zaradenia uvedenej holdingovej spoločnosti mimo sektor verejnej správy, a zdôrazňujú, že ultimátnym posudzovateľom navrhovanej štruktúry bude Eurostat. V záujme dosiahnuť klasifikáciu holdingovej spoločnosti mimo sektor verejnej správy by sa pri implementácii akvizičnej štruktúry vyžadoval veľmi obozretný prístup k interpretácii jednotlivých požiadaviek príslušnej metodiky. V tejto chvíli však nie je možné zaručiť, že stanovisko Eurostatu k otázke klasifikácie holdingovej spoločnosti mimo sektora verejnej správy bude pozitívne.
Možnosťou je aj prípadný neskorší predaj menšinového podielu v SPP, ktorý je možnosťou, ako zachovať manažérsku a strategickú kontrolu Slovenskej republiky ako väčšinového akcionára nad SPP a zároveň získať finančné zdroje za predaj menšinového podielu a čiastočne tak vykompenzovať náklady a zdroje použité pri financovaní spätného odkúpenia. Okruh potenciálnych partnerov je výrazne širší v tomto štádiu, ak by Slovenská republika uvažovala o odpredaji minoritného množstva akcií v SPP a takýmto spôsobom by sa snažila urýchliť splatenie akvizičného úveru.
Ak by proces hľadania tretieho partnera nasledoval okamžite po získaní akvizičného úveru za ideálnych podmienok a bez časových sklzov v harmonograme, je teoreticky možné obidve etapy realizovať v horizonte dvoch rokov od momentu odsúhlasenia tohto postupu a okamžitom začatí prác.
Aktualizácia stanoviska Ministerstva financií Slovenskej republiky ohľadne financovania za použitia verejných zdrojov.
Ministerstvo financií (ďalej len „MF SR“) poskytlo Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky aktualizované informácie ohľadom možností financovania možnej transakcie prostredníctvom verejných zdrojov. Predmetom aktualizácie bola podkapitola "Financovanie akvizície prostredníctvom verejných zdrojov". Ministerstvo financií potvrdilo svoje negatívne stanovisko k použitiu verejných zdrojov za účelom získania akcií SPP.
Okrem argumentov už uvedených v materiáli z 10. 9. (nedostatok možných finančných zdrojov Štátnych finančných aktív, negatívne vplyvy na deficit verejných financií, negatívne vnímanie takéhoto kroku zo strany finančných trhov, negatívny vplyv z pohľadu dodatočných nákladov na obsluhu štátneho dlhu) doplnilo svoje stanovisko o nasledovné:
Ministerstvo financií nebude iniciovať úpravu existujúcej legislatívy, ktorá by bola pre realizáciu účelovej, resp. špeciálnej emisie prostredníctvom Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity potrebná a zároveň ministerstvo financií nesúhlasí s návrhom zmeny účelu využitia dočasne voľnej likvidity, ktorú má momentálne Slovenská republika k dispozícii. Táto likvidita je dočasná, a pokiaľ by naakumulované prostriedky boli použité na získanie akcií SPP, ARDAL by musela urobiť dodatočné emisie štátnych cenných papierov tak, aby pokryla potrebu splácania štátneho dlhu v roku 2013.
V období, kedy je nevyhnutné dôsledne kontrolovať schodok verejných financií a nárast hrubého (maastrichtského) zadlženia verejných financií Slovenskej republiky, by bolo takéto použitie zdrojov neadekvátne a nezodpovedné. Pre Ministerstvo financií Slovenskej republiky je zároveň rozhodujúce zachovanie objemu navrhovaných dividend v rámci návrhu Štátneho rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015 (ďalej len "štátny rozpočet"), viď bod 4 nižšie.
Popis strategických, resp. dlhodobých faktorov, ktoré významným spôsobom môžu ovplyvniť podnikanie skupiny SPP.
Materiál je doplnený o podkapitolu "Strategické aspekty v podnikaní spoločností patriacich do skupiny SPP", ktorá dáva do pozornosti aspekty, ktoré je potrebné z pohľadu Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky zvážiť pri rozhodovaní o realizácii alebo nevyužití predkupného práva.
Upravené a renegociované znenie záväzku EPH v oblasti dividendovej politiky.
V oblasti dividendovej politiky bolo ministerstvo hospodárstva požiadané vládou o renegociáciu znenia tzv. "MAC klauzuly" (Material Adverse Change), t. j. klauzuly týkajúcej sa zmien podstatne nepriaznivej povahy, s cieľom eliminovať možnosti EPH využiť túto klauzulu za účelom zbavenia sa povinnosti vyplácať dividendy v dohodnutej výške a harmonograme. Za týmto účelom bolo uskutočnených viacero rokovaní, ktorých výsledkom je nasledovné upravené znenie ustanovenia ohľadom okolností, za ktorých je EPH zbavené svojho záväzku ohľadom vyplácania dividend.
V rámci uvedených pravidiel EPH prostredníctvom svojich zástupcov v orgánoch spoločnosti zabezpečí, aby predstavenstvo spoločnosti predkladalo valnému zhromaždeniu spoločnosti návrhy na rozdelenie zisku tak, aby ročné dividendy vyplácané spoločnosťou boli v období piatich rokov po vstupe EPH do spoločnosti v ročnej výške minimálne 600 mil. eur za predpokladu, že slovenská strana a jej nominanti v orgánoch spoločností hlavnej skupiny SPP budú hlasovať za príslušné návrhy týkajúce sa vyplatenia dividend spoločnosťami hlavnej skupiny SPP a poskytnú EPH ďalšiu potrebnú súčinnosť. V takom prípade bude SGH pre vyššie uvedený návrh predstavenstva spoločnosti na valnom zhromaždení spoločnosti hlasovať v prípade, že bude predložený.
Vyššie uvedený záväzok EPH neplatí v prípade a v rozsahu, v akom nie je možné dodržiavať vyplatenie minimálnej výšky dividend z dôvodov vyššej moci. Za vyššiu moc sa pre účely tejto zmluvy požadujú najmä nasledujúce skutočnosti:
- podstatné nedodržanie alebo porušenie zmluvy na dodávku plynu s hlavným dodávateľom plynu SPP a/alebo hlavných zmlúv na prepravu plynu (pre vylúčenie pochybností, v rozsahu zodpovedajúcom dotknutej časti súhrnnej rezervovanej prepravnej kapacity) zo strany protistrán príslušných spoločností hlavnej skupiny SPP vrátane porušenia alebo nedodržania prípadných renegociačných alebo kompenzačných mechanizmov v zmluve na dodávku plynu s hlavným dodávateľom plynu SPP zo strany protistrany,
- významná nepriaznivá zmena cenovej regulácie príslušného odvetvia, v ktorom spoločnosti hlavnej skupiny SPP a významné dcérske spoločnosti pôsobia, alebo strata vzniknutá spoločnosti z regulovanej činnosti z dôvodu výkonu práv slovenskej strany podľa čl. 14 prílohy č. 1, najmä z dôvodu hlasovania slovenskej strany o cenových návrhoch, ktoré bude mať za následok vznik straty spoločnosti z danej regulovanej činnosti,
- zvýšenie daňovej alebo odvodovej povinnosti spoločností hlavnej skupiny SPP alebo významných dcérskych spoločností v Slovenskej republike, či už zavedením nových daní alebo iných odvodov, zvýšením existujúcich daní alebo odvodov alebo inak,
- stavy núdze podľa zákona o energetike alebo ich predchádzanie, havárie alebo poruchy, živelné udalosti, prírodné katastrofy, zemetrasenia, požiare, povodne, blesky, vulkanická aktivita, opatrenia štátnych orgánov za núdzového stavu, stavu ohrozenia štátu alebo vojnového stavu, teroristický čin,
s tým, že v takom prípade EPH prostredníctvom svojich zástupcov v orgánoch spoločnosti vyvinie maximálne úsilie na to, aby bol v maximálnej možnej miere minimalizovaný negatívny vplyv vyššie uvedených udalostí na vyššie uvedenú minimálnu výšku dividendy vyplácanej spoločnosťou. Ďalšie kroky budú realizované v nadväznosti na rozhodnutie vlády.
Predstavenie skupiny SPP.
Profil skupiny SPP.
SPP je významnou integrovanou nadnárodnou energetickou spoločnosťou, ktorej hlavnou oblasťou podnikania je tranzit, distribúcia, obchod, dodávka, skladovanie a v malej miere aj ťažba zemného plynu. SPP je kľúčovým dodávateľom zemného plynu v Slovenskej republike a zohráva významnú úlohu pri tranzite ruského zemného plynu na európske trhy. SPP realizuje svoje podnikanie - ááá, ppp - vo viacerých sektoroch. Tieto oblasti sú zastrešené buď samotnou spoločnosťou SPP, alebo sú realizované prostredníctvom niektorej z dcérskych spoločností SPP.
Predaj, korporátna podpora: obchodné aktivity so zemným plynom, jeho nákup a predaj, starostlivosť o jednotlivé zákaznícke segmenty a hľadanie a rozvíjanie nových podnikateľských príležitostí. Tieto podnikateľské činnosti sú zastrešované spoločnosťou SPP, ktorá tiež zabezpečuje korporátnu a inú podporu (účtovníctvo, IT, personalistika atď.) svojim dcérskym spoločnostiam.
Na základe kontraktov medzi zákazníkmi dodáva SPP zemný plyn regulovaným, domácnosť..., to sú domácnosti, od 1. 1. 2013 aj malé podniky, a neregulovaným subjektom (malí a strední podnikatelia, podniky, municipality, priemysel). Ku koncu roka 2012 mala spoločnosť SPP trhový podiel na slovenskom trhu vo výške približne 70 %, zabezpečovala dodávku plynu pre približne 1,3 mil. odberateľov.
SPP nakupuje plyn na základe dlhodobého kontraktu s ruskou spoločnosťou OAO Gazprom (ďalej len "Gazprom"). Parametre tohto kontraktu, konkrétne cenový vzorec, je jedným z kľúčových determinantov hodnoty spoločnosti SPP.
Tranzit. Zabezpečuje spoločnosť Eustream, a. s, bola do 31. 12. 2007 známa pod obchodným názvom SPP - preprava, a. s. Svoju činnosť začala 1. 7. 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od spoločnosti SPP, ako aj jej 100-percentná dcérska spoločnosť. K tomuto dátumu vložila spoločnosť SPP do spoločnosti Eustream časť podniku zahrňujúcu majetok a záväzky pôvodnej divízie tranzitu, avšak tranzitné aktíva zostali stále v majetku SPP. Zároveň s vytvorením spoločnosti Eustream si táto prenajala hlavné aktíva určené na prepravu zemného plynu na základe zmluvy o operatívnom nájme so spoločnosťou SPP.
Spoločnosť Eustream je najväčším prepravcom zemného plynu v Európskej únii (ďalej len "EÚ") s ročnou kapacitou približne 90 mld. metrov kubických plynu. Prepravnú sieť Eustream tvorí 2 270 km plynovodov so štyrmi kompresorovými stanicami. V roku 2011 prepravila 74 mld. metrov kubických zemného plynu.
Kľúčovým determinantom podnikania sú kontrakty o preprave zemného plynu cez územie Slovenskej republiky, ako aj výnosy z tzv. gas in kind, t. j. plyn, ktorý spoločnosť Eustream dostáva na pohon kompresorových staníc.
Najväčším užívateľom siete je spoločnosť Gazprom export LLC (ďalej len "Gazprom Export") s dlhodobým kontraktom uzavretým podľa platnej regulácie.
Ďalší zákazníci sú spravidla významné európske plynárenské spoločnosti. Okrem dlhodobých zmlúv spoločnosť Eustream uzatvára aj krátkodobé prepravné zmluvy podľa platnej regulácie.
Distribúciu zabezpečuje spoločnosť SPP - distribúcia, a. s. (ďalej len "SPP-D"), začala svoju činnosť 1. 7. 2006 právnym odčlenením všetkých činností súvisiacich s distribúciou zemného plynu a distribučných aktív ako 100-percentná dcérska spoločnosť SPP. Celková dĺžka plynovodov je viac ako 32 000 km. SPP - Distribúcia distribuuje zemný plyn približne pre 1,5 mil. odberateľov. Spoločnosť distribuovala v roku 2011 pre svojich zákazníkov 5,33 mld. metrov kubických zemného plynu. SPP-D distribuuje približne 98 % z celkového distribuovaného objemu zemného plynu v Slovenskej republike. SPP-D podniká na regulovanom trhu, kde regulátor určuje kľúčové mantinely z hľadiska cenovej politiky a ziskovosti podnikania.
Skladovanie.
Portfólio SPP pozostáva zo zásobníkov zemného plynu vo vlastníctve spoločnosti Nafta, a. s. (ďalej len "Nafta"), ktorá je 56-percentnou dcérskou spoločnosťou SPP, spoločnosti Pozagas, a. s. (ďalej len "Pozagas"), ako spoločného podniku spoločností Gaz de France 30 %, Nafta 35 %, SPP 35 % a spoločnosti SPP Storage, a. s. (ďalej len "SPP Storage"), ako 100-percentnej dcérskej spoločnosti SPP.
Kapacita zásobníkov je približne 3,5 mld. metrov kubických. Sú umiestnené v dvoch krajinách, na území Slovenskej republiky a v Českej republike. Kľúčovým parametrom ocenenia je rozsah kontrahovanej skladovacej kapacity a podmienky kontraktov s kľúčovými odberateľmi, tretie strany, ako aj samotná spoločnosť SPP.
Historické finančné ukazovatele a výkonnosť podnikania skupiny SPP.
Spoločnosť SPP je auditovaná spoločnosťou Deloitte audit, s. r. o. (ďalej len "audítor"), ktorý vypracováva audit konsolidovanej účtovnej uzávierky spoločnosti SPP a dcérskych spoločností. Audítor vyjadruje názor, že konsolidovaná účtovná závierka k 31. 12. 2011 verne zobrazuje finančnú situáciu SPP a je v súlade s medzinárodnými štandardmi finančného výkazníctva. Audítor však zdôrazňuje poznámku týkajúcu sa implementácie tretieho energetického balíčka EÚ do legislatívy Slovenskej republiky.
Audítorská správa k 31. 12. 2011 bola jedným z predpokladov pri analýze podnikania spoločností patriacich do skupiny SPP. Druhým zdrojom bol manažérsky reporting spoločnosti SPP.
Celkové aktíva spoločnosti SPP boli k 31. 12. 2011 približne vo výške 8,309 mld. eur, v roku 2010 to bolo 8,248 mld. eur. Dlhodobé aktíva v objeme 6,910 mld. eur, v roku 2010 to bolo 6,947 mld. eur, boli najpodstatnejšou položkou aktív.
Z pohľadu zadlženia vykazuje spoločnosť SPP nízky podiel dlhodobých záväzkov k vlastnému imaniu. SPP vykazuje vlastné imanie v objeme 6,185 mld. eur, v roku 2010 to bolo 6,083 mld. Rezerva z precenenia v objeme 3,327 mld. eur je najpodstatnejšou položkou na strane vlastného imania a záväzkov.
Podľa vlastného vyjadrenia SPP zastáva názor, že neexistujú jasné pravidlá alebo legislatíva týkajúca sa potenciálneho rozdelenia hodnôt zahrnutých v rezerve z precenenia majetku akcionárom, a je toho názoru, že tieto nie sú okamžite k dispozícii na rozdelenie akcionárom SPP.
Konsolidované výnosy spoločností patriacich do skupiny SPP boli v roku 2011 približne 3,163 mld. eur, v roku (pozn. red.: rečník nepovedal znenie "2010") to bolo 3,016 mld. eur. Spoločnosti patriace do skupiny SPP dosiahli zisk po zdanení približne vo výške 564 mil. eur, v roku (pozn. red.: rečník nepovedal znenie "2010") to bolo 561 mil. eur.
Kľúčovými výnosmi sú tržby z distribúcie a predaja zemného plynu, 2,32 mld. eur alebo 73 % výnosov. Zvyšnú časť v objeme 841 mil. eur tvoria tržby z prepravy a skladovania zemného plynu, ťažby a ostatné výnosy. Najpodstatnejšou nákladovou položkou sú náklady na nákup zemného plynu a spotreba materiálu a energie, v roku (pozn. red.: rečník nepovedal znenie "2011") to bolo 75 % celkových prevádzkových nákladov. Ročné odpisy sú približne na úrovni 300 mil. eur.
Spoločnosť SPP dosahuje kladné toky hotovosti z prevádzkovej činnosti. Výplata dividend je hlavnou položkou peňažných tokov vo finančnej činnosti. Za roky 2007 až 2011 boli akcionárom SPP vyplatené dividendy v objeme 4,269 mld. eur, v roku 2011 to bolo 550 mil. eur a v roku 2010 797 mil. eur.
Štruktúra a podmienky navrhovanej transakcie.
Cieľom transakcie je nepriame nadobudnutie 49 % akcií v spoločnosti SPP spoločnosťou EPH. Informáciu o cene v súvisiacom financovaní nie je možné zverejniť z dôvodu ochrany dôvernosti informácií.
Z hľadiska predmetu akvizície, ktorým je spoločnosť SPP ako vertikálne integrovaná plynárenská skupina, je potrebné upozorniť na skutočnosť, že EPH predpokladá zatiaľ nepotvrdený predpoklad implementácie tzv. ITO modelu, t. j. oddelenie prevádzkovateľa prepravnej siete.
Profil spoločnosti EPH.
Spoločnosť EPH je strategický investor v energetickom sektore s aktivitami v regióne strednej Európy, čiže v Českej republike, Nemecku, Slovensku a Poľsku, a sídlom v Českej republike. Spoločnosť EPH vznikla pomocou akvizícií, ktoré smerovali k vytvoreniu základného cieľa – stať sa vedúcou regionálnou vertikálne integrovanou energetickou spoločnosťou. V rámci svojej dlhodobej stratégie sa zámer, vstúpiť do SPP prostredníctvom akvizície podielu súčasných majiteľov SGH, a to Gaz de France a Ruhrgas, stal prioritou pre celé EPH, ako aj jej akcionárov.
Najväčší podiel v spoločnosti EPH vlastní spoločnosť PPF Group (ďalej len "PPF"). Ďalšími akcionármi spoločnosti EPH sú pán Patrik Tkáč spolu s private equity štruktúrami spoločnosti J&T. Zvyšok vlastní pán Daniel Křetínský, ktorý zároveň pôsobí ako riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti EPH a ako jediný z akcionárov zastrešuje manažérsku správu a operačné riadenie.
Najvýznamnejším akcionárom spoločnosti EPH je spoločnosť PPF, ktorá je jednou z najväčších investičných a finančných skupín v strednej a východnej Európe. Vlastní aktíva vo výške približne 14,36 mld. eur, zahrňujúce rôznorodé aktivity od bankovníctva a poisťovníctva cez nehnuteľnosti, oblasť energetiky a ťažbu nerastov či poľnohospodárstva až po najväčší ruský obchodný reťazec so spotrebnou elektronikou a významnou lotériovú spoločnosť v Českej republike. Pôsobnosť PPF siaha od strednej a východnej Európy cez Rusko až do Ázie. Spoločnosť PPF existuje na trhu už viac ako 20 rokov a od začiatku je vedená majoritným akcionárom, ktorým je pán Petr Kellner.
Skupina J&T je investičným zoskupením s aktivitami predovšetkým v Slovenskej republike a Českej republike, zaraďujúc sa medzi dve najväčšie finančné skupiny na Slovensku. Spoločnosť J&T vznikla pred 15 rokmi. V súčasnej dobe presahujú aktíva spoločnosti viac ako 4,4 mld. eur, pričom spoločnosť spravuje ďalších 2,1 mld. eur. Kľúčové podnikateľské aktivity siahajú od development projektov v nehnuteľnostiach, hotelový manažment cez médiá až po finančné služby.
Strategický prístup spoločnosti EPH k akvizíciám viedol k vytvoreniu unikátnej pozície vo vertikálnej integrácii spoločností v energetickom sektore v súčasnosti organizovanej v 100-percentne vlastnenej dcérskej spoločnosti EP ENERGY, a. s. (ďalej len "EP ENERGY").
Okrem spoločnosti EP ENERGY EPH vlastní majoritný podiel v poľskej ťažobnej spoločnosti... Tak to teda neprečítam. ... (ďalej len "PG Silesia") a 10-percentný podiel v spoločnosti Dalkia Česká republika (ďalej len "Dalkia ČR"), výrobcovi a distribútorovi tepla.
V roku (pozn. red.: rečník nepovedal znenie "2010") založila spoločnosť EPH dcérsku spoločnosť EP ENERGY, ktorá združuje aktíva z oblasti energetiky spoločnosti EPH. V roku 2011 došlo k oddeleniu investícií do ostatných priemyselných aktív mimo oblasti energetiky. Všetky priemyselné podniky tak boli vyčlenené z obchodnej spoločnosti EPH do spoločnosti EP Industries.
Spoločnosť EP ENERGY je integrovaná energetická spoločnosť zahŕňajúca viac ako 30 podnikov pôsobiacich v oblasti ťažby uhlia, výroby elektriny, tepla, distribúcie tepla, obchodu s elektrinou a plynom a ďalších oblastiach energetiky.
Spoločnosť EPH je v súčasnosti jednotkou v produkcii, distribúcii a dodávke tepla v Českej republike pred spoločnosťami Dalkia ČR a ČEZ, dvojkou vo výrobe elektriny v Českej republike za spoločnosťou ČEZ a trojkou v ťažbe uhlia v Nemecku s ťažbou 19 mil. ton uhlia v roku 2011 po spoločnostiach RWE a Vattenfall.
Prerokované podmienky transakcie.
S ohľadom na skutočnosť, že realizácia transakcie a súvisiaceho financovania je v zmysle Akcionárskej zmluvy a stanov spoločnosti SPP podmienená udelením súhlasu Slovenskej republiky, resp. nevyužitím niektorých z práv Slovenskej republiky vrátane predkupného práva, súčasní zahraniční akcionári SPP a spoločnosť EPH iniciovali rokovania o podmienkach umožnenia realizácie transakcie zo strany Slovenskej republiky. Uskutočnené rokovania sa týkali dvoch základných oblastí: rokovania o štruktúre a vysporiadaní vzťahov v niektorých sporných oblastiach týkajúcich sa SPP v prípade realizácie uvažovanej transakcie a uzavretia novej Akcionárskej zmluvy ohľadom SPP s cieľom zlepšiť postavenie Slovenskej republiky ako akcionára SPP. Na základe uskutočnených rokovaní bola dosiahnutá predbežná dohoda o podstatných princípoch vysporiadania vzájomných vzťahov v niektorých sporných oblastiach týkajúcich sa SPP za predpokladu súčasného dosiahnutia dohody o súhlase Slovenskej republiky s transakciou.
V rámci rokovaní o podmienkach umožnenia vstupu spoločnosti EPH do spoločnosti SPP sa uskutočnili rokovania s EPH o základných podmienkach novej Akcionárskej zmluvy s cieľom zlepšiť postavenie Slovenskej republiky ako akcionára SPP a odstrániť niektoré aplikačné a výkladové problémy vyplývajúce zo znenia súčasnej Akcionárskej zmluvy. Nová Akcionárska zmluva s EPH by v prípade uskutočnenia transakcie za prerokovaných podmienok nadobudla účinnosť dňom vstupu EPH do SPP. Návrh základných podmienok novej Akcionárskej zmluvy odsúhlasený so spoločnosťou EPH je obsahom prílohy č.1.
Možnosti financovania transakcie zo strany Slovenskej republiky.
V súvislosti s potenciálnou zmenou akcionárskej štruktúry spoločnosti SGH a možnosťou využitia predkupného práva na 49-percentný podiel akcií v SGH, ktorý v súčasnosti vlastnia spoločnosti Gaz de France a Ruhrgas, boli predmetom analýzy možnosti financovania nadobudnutia uvedeného podielu z verejných zdrojov, ako aj zo zdrojov mimo okruhu verejných financií. Pri skúmaní možností financovania kúpy nepriameho podielu v SPP je potrebné rozlišovať dve kategórie: schémy financovania (finančné štruktúry) a formy financovania (formy kapitálu).
Vo všeobecnosti existuje niekoľko štruktúr financovania a foriem získania kapitálu, ktoré sú uvedené v tabuľke nižšie. Podstatnými sú formy financovania, tzv.(t. j.) zdroje financií na nadobudnutie nepriameho podielu v SPP, ktorým je buď vlastné imanie akcionára, tzv.(t. j.) Slovenskej republiky, alebo dlh. Vlastníkov majetku v zásade priťahuje možnosť, á, potenciál zisku v porovnaní s inými investičnými príležitosťami, v prípade SPP môžeme uvažovať aj o nekvantifikovateľných nefinančných cieľoch. Veriteľov... Veriteľov priťahuje úverová kredibilita SPP a výnos vo forme úroku.
Realizáciu predkupného práva zo strany Slovenskej republiky, resp. financovanie spätného odkúpenia 49-percentného podielu SGH v spoločnosti SPP, je teda možné v zásade financovať dvoma spôsobmi:
- použitím verejných financií ako paralely vlastného imania Slovenskej republiky ako akcionára alebo
- získaním externého financovania (akvizičný úver) mimo okruhu verejných financií, čo znamená použitie výlučne súkromných zdrojov tak, aby sa záväzok voči financujúcim partnerom žiadnym spôsobom neprejavil pri vykazovaní stavu verejných financií. Hlavnou výhodou použitia verejných financií by bolo nezaťaženie bilancie spoločnosti SPP. Limitujúcim parametrom je aktuálny stav verejných financií a nedostatok zdrojov, ako aj negatívny vplyv na zadlženosť štátu.
Kľúčovou výhodou financovania prostredníctvom akvizičného úveru, za predpokladu vytvorenia vhodnej akvizičnej štruktúry, je nezvyšovanie štátneho dlhu. Hlavnou nevýhodou je negatívny vplyv na samotnú spoločnosť SPP (vyššie zadlženie) a na štátny rozpočet (zníženie až úplná eliminácia distribuovateľnej dividendy).
V súvislosti s financovaním nadobudnutia 49-percentného podielu v spoločnosti SPP na základe komerčného financovania by bolo v prvom štádiu (pri prvotnom financovaní akvizície) najvhodnejšie osloviť komerčné banky ako poskytovateľov akvizičného úveru. Na druhej strane v tomto momente nie je možné vylúčiť, že už v tomto prvom štádiu vznikne záujem aj iných potenciálnych (nebankových) záujemcov o prefinancovanie akvizície podielu v spoločnosti SPP, napríklad prostredníctvom ich kapitálového vstupu do spoločnosti HoldCo.
Potenciálne osloviteľní nebankoví investori na prefinancovanie akvizície podielu v spoločnosti SPP z radov infraštruktúrnych a penzijných fondov sú spravidla pasívnymi finančnými investormi, ktorí nezabezpečujú strategický rozvoj nadobudnutých spoločností. Predmetom prípadných rozhovorov predstaviteľov Slovenskej republiky s týmto typom investorov by mali byť detailné podmienky prefinancovania. Je navyše potrebné upozorniť na to, že tieto spoločnosti predstavujú potenciálnych akcionárov, t. j. nie veriteľov, ako je to v prípade bánk. Slovenská republika by mala túto skutočnosť zvážiť v kontexte možného cieľa stať sa výlučným, jediným akcionárom spoločnosti SPP, minimálne v prvom štádiu.
Okruh potenciálnych partnerov je výrazne širší v následnom štádiu, ak by štát uvažoval o predaji minoritného množstva akcií v SPP a takýmto spôsobom sa snažil urýchliť splatenie akvizičného úveru. Je nutné upozorniť na fakt, že v prípade požiadavky štátu splatiť urýchlene výraznú časť akvizičného úveru musel by predávať majoritné množstvo akcií v SPP, prípadne minoritné množstvo spojené s manažérskou kontrolou. Predaj minoritného množstva by umožnil iba čiastočné urýchlené splatenie záväzku voči bankám. Prípadný zámer predať v budúcnosti majoritné množstvo akcií v spoločnosti SPP však odporuje logike nadobudnutia manažérskej kontroly formou uplatnenia predkupného práva od súčasných zahraničných akcionárov.
Významnou otázkou takisto bude budúca štruktúra skupiny SPP a podiel regulovaného a neregulovaného podnikania. Napríklad predpokladáme, že infraštruktúrne fondy by nemali záujem o celé SPP, ale skôr o jednotlivé spoločnosti (tranzit, distribúcia). Naopak, transakciu prostredníctvom kapitálového trhu (IPO) považujeme za reálnu možnosť ako v stredno-dlhodobom predať podiel v celej skupine SPP.
Prípadný neskorší predaj menšinového podielu akcií v SPP je možné považovať za reálnu možnosť, ako zachovať manažérsku a strategickú kontrolu štátu ako väčšinového akcionára spoločnosti SPP a zároveň získať finančné zdroje za predaj menšinového podielu akcií a čiastočne tak vykompenzovať náklady a zdroje použité pri financovaní spätného odkúpenia.
Financovanie z verejných zdrojov.
Ministerstvo financií Slovenskej republiky navrhlo možnosti, aké zdroje financovania z okruhu verejných zdrojov prichádzajú do úvahy v prípade Slovenskej republiky ako kupujúceho.
V súlade so zákonom č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je možné štátne finančné aktíva, ich disponibilný zostatok, použiť na nadobudnutie majetkovej účasti štátu. Poznámka 2: Stalo sa tak aj v prípade odkúpenia akcií spoločnosti Transpetrol v roku 2009.
Vo svojej podstate majetkovú účasť štátu možno nadobudnúť len použitím štátnych finančných aktív. To, akým spôsobom dôjde k tvorbe, resp. nadobudnutiu štátnych finančných aktív, nie je rozhodujúce, ale ako už bolo vyššie spomenuté, na nadobudnutie majetkovej účasti možno použiť len disponibilný zostatok v štátnych finančných aktívach, t. j. nie je možné použiť nepeňažný vklad vo forme pohľadávky na získanie obchodného podielu.
Ako vyplýva z prehľadu, už súčasný stav disponibilných finančných prostriedkov na účtoch ŠFA nedovoľuje ich použitie, štátnych finančných aktív nedovoľuje ich použitie.
Existuje niekoľko spôsobov, ako je možné v súčasnosti zabezpečiť zvýšenie finančných prostriedkov v štátnych finančných aktívach, a to:
- zintenzívnenie činnosti v oblasti vymáhania zahraničných pohľadávok a úverov, táto možnosť je veľmi náročná najmä na čas a vhodnú politickú situáciu. SR eviduje v súčasnosti niekoľko pohľadávok voči zahraničným dlžníkom (príloha č. 1). Negatívom tohto riešenia je okrem nájdenia spoločnej dohody s dlžníckym štátom aj rozloženie splácania dlhu na dlhšie časové obdobie;
- vymáhanie návratných finančných výpomocí (ďalej len "NFV") od tuzemských dlžníkov. Ministerstvo financií má v správe viacero NFV, ktoré dlžníci dlhodobo nesplácajú, avšak ide o problematických dlžníkov (Cargo, ŽSR SR), a keďže patria pod subjekty verejnej správy, prísne vymáhanie splátok NFV by mohlo mať dopad na ich verejnoprospešnú činnosť. Prehľad najvýznamnejších dlžníkov štátu je súčasťou prílohy č. 2;
- využitie dividend z Fondu národného majetku. Prostredníctvom Fondu národného majetku získať dividendy nad rámec rozpočtovaného príjmu. Tomuto bodu sa budeme venovať v ďalšej časti informácie;
- odpredaj majetkových podielov Fondu národného majetku v obchodných spoločnostiach. Potrebné je politické rozhodnutie, ktoré by malo byť v súlade s programovým vyhlásením vlády;
- odpredaj majetkových účastí v správe príslušných rozpočtových kapitol, podobne ako v predošlom bode.
Všetky uvedené možnosti, ktoré v čase súčasne platnej legislatívy je možné využiť na navýšenie finančných prostriedkov v štátnych finančných aktívach, sú zdĺhavé a málo efektívne. Z tohto dôvodu ani jedna z týchto možností nie je reálnym spôsobom získania dostatočného množstva finančných prostriedkov potrebných na využitie predkupného práva na 49-percentný podiel v spoločnosti SPP.
"Účelová" emisia prostredníctvom ARDAL.
Jednou z možností, ako by sa teoreticky dalo dostať k dostatočnému množstvu finančných prostriedkov, je odkúpenie 49-percentného podielu v SPP formou tzv. účelovej emisie prostredníctvom ARDAL.
Keďže legislatíva, ktorá je v súčasnosti platná, zákon 386/2002 Z. z. o štátnom dlhu a štátnych zárukách a zákon 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách, neumožňuje ARDAL-u použiť finančné prostriedky získané emisiou štátnych dlhopisov, resp. emisiou štátnych pokladničných poukážok na žiadny iný účel, ako je obsluha štátneho dlhu a krytie deficitu verejných financií, pripadá do úvahy len uskutočnenie tzv. účelovej emisie.
Účelovú emisiu využilo napríklad aj Ministerstvo financií Českej republiky za účelom financovania opatrení na odstránenie dôsledkov povodní v roku 1997. Povodňové dlhopisy boli vydávané ako individuálne dlhopisy v počte 600-tisíc kusov s menovitou hodnotou tisíc českých korún a každý a ako hromadné dlhopisy v počte 40-tisíc kusov zahŕňajúcich 10 kusov individuálnych dlhopisov s menovitou hodnotou tisíc českých korún. Celková menovitá hodnota emisie bola 1 mld. českých korún. Emisný kurz dlhopisov bol 100 % ich menovitej hodnoty.
Uskutočnenie účelovej, resp. špeciálnej emisie prináša so sebou viacero negatív, napríklad ide o vysoko nákladnú záležitosť, keďže priamo v emisných podmienkach sa stanovuje účel, na ktorý sa vo svojej podstate finančné prostriedky z finančných trhov získavajú.
Zavedenie účelových emisií bude vnímané ako nesprávny spôsob zväčšovania dlhu, keď mnohé krajiny eurozóny, napr. Grécko, musia z privatizačných predajov bánk dlh, naopak, dlh zmenšovať. Také vnímanie v dlhodobom horizonte prispeje k zhoršeniu úrokových sadzieb Slovenska, a teda zväčšeniu nákladov na nové pôžičky na splácanie dlhu.
Vydanie špeciálnej emisie dlhopisov za účelom ich použitia na kúpu 49-percentného podielu SPP môže viesť k nepriaznivej úrokovej sadzbe uvedeného dlhopisu, ktorá následne nepriaznivo ovplyvní úrokové sadzby na celej výnosovej krivke. Tento negatívny vplyv by sa možno neprejavil okamžite, ale v strednodobom alebo dlhodobom horizonte (v prípade, že by sa na krytie potreby použili finančné nástroje s kratšou dobou splatnosti).
Emisia prostredníctvom ARDAL, novela zákona o štátnom dlhu a štátnych zárukách a zákona o rozpočtových pravidlách.
Vzhľadom na skutočnosť, že ARDAL neodporúča uskutočnenie účelovej, resp. špeciálnej emisie na získanie finančných prostriedkov na prípadný odpredaj 49-percentného podielu SPP, do úvahy pripadá aj možnosť získania finančných prostriedkov prostredníctvom úpravy súčasne platnej legislatívy.
V súvislosti so zabezpečením financovania v EFSF a ESM ministerstvo financií upravilo zákon č. 386/2002 o štátnom dlhu a štátnych zárukách, do ktorého bola zapracovaná výnimka, že v prípade potreby financovania EÚ finančných inštitúcií, t. j. EFSF a ESM, nie je ARDAL viazaný stropom 30 % zodpovedajúcich istín splatných v príslušnom rozpočtovom roku a môže teda uskutočniť emisie aj nad tento rámec.
§ 4 ods. 3 zákona č. 386/2002 o štátnom dlhu a štátnych zárukách znie: "Ministerstvo môže zvýšiť objem zdrojov financovania štátneho dlhu podľa odsekov 1 a 2 v príslušnom rozpočtovom roku najviac o 30 % istín štátneho dlhu splatných v príslušnom rozpočtovom roku; to neplatí, ak v danom roku ministerstvo zabezpečuje aj zdroje financovania realizácie špecifických štátnych záruk alebo splatenia základného imania v subjektoch založených na zabezpečenie finančnej stability eurozóny."
Jedna alternatíva, ktorá z tejto možnosti vyplýva, je rozšírenie účelu použitia zdrojov získaných emisiami okrem špecifických štátnych záruk alebo splatenia základného imania v subjektoch založených na zabezpečenie finančnej stability eurozóny aj na takéto strategické transakcie štátu. V takomto prípade by ARDAL nebol limitovaný pri emisiách 30-percentným stropom.
V tejto súvislosti je však potrebné upozorniť na špecifický účel, na ktorý sa limit neuplatňuje podľa aktuálneho znenia zákona č. 386/2002 Z. z. o štátnom dlhu a štátnych zárukách.
Použitie prostriedkov získaných na realizáciu záruk vystavených Slovenskou republikou v EFSF je podmienené samotným charakterom podkladového záväzku, ktorý tvorí záruka. Realizácia záruky Slovenskej republiky v rámci EFSF nenastáva automaticky, ale sa viaže na udalosť, keď EFSF nebude mať dostatok likvidity z dôvodu výpadku splátky úveru dlžníckeho štátu. Podobne to platí aj v prípade ESM, len namiesto záruk štát upíše akcie v ESM, na ktorých splatenie si takýmto spôsobom požičia. Zvýšenie základného kapitálu ESM je však opäť viazané na špecifickú udalosť, ak by ESM hrozilo nedostatok likvidity.
Obdobný postup, t. j. rozšírenie účelového použitia zdrojov financovania získaných emisiou, na prípad odkúpenia 49-percentného podielu v SPP by sa však okamžite premietol negatívne na schodok verejných financií. V súčasnom období sa táto možnosť javí ako nereálna.
Reálnejšia možnosť je v novele zákona č. 386/2002 Z. z. o štátnom dlhu a štátnych zárukách a súčasne v zákone 523/2004, § 13, o rozpočtových pravidlách.
Ako bolo už vyššie uvedené, v súčasnosti je stav taký, že ak ARDAL uskutoční emisiu, tak finančné prostriedky z nej získané nevie použiť na žiadny iný účel, len na obsluhu štátneho dlhu a krytie deficitu verejných financií, s výnimkou realizácie špecifických štátnych záruk vydaných EFSF alebo splatenia základného imania v ESM. V prípade, ak aj ARDAL využije 30-percentnú výnimku z limitu a získa viacej finančných prostriedkov ako daný rok potrebuje na štátny dlh, môže prebytočné finančné prostriedky použiť až ďalší rok, ale opäť len na štátny dlh. Súčasná legislatíva neumožňuje použitie týchto finančných prostriedkov na iné účely, ako sú uvedené vyššie, a z toho by bolo potrebné novelizovať zákon č. 386/2002 o štátnom dlhu a štátnych zárukách a vytvoriť tam priestor na použitie týchto finančných prostriedkov na iný účel, a tým získať finančné prostriedky na odkúpenie 49-percentného podielu v SPP.
Z časového hľadiska je táto možnosť náročná. Navyše akékoľvek navýšenie alebo nadobudnutie 49-percentného podielu v SPP by malo negatívny vplyv na dlh verejnej správy.
Pán predseda, chcem sa opýtať, či by sme nemohli možno stlmiť svetlo, je nás tu relatívne málo a možno by nám stačilo menej svetla.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pán poslanec, kľudne pokračujte, netuším, či je to technicky možné. Toto svetlo tu svieti už roky a roky, nikomu nevadilo, prepáčte, bez ohľadu na to, koľko je tu ľudí. (Reakcie z pléna.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Z časového hľadiska je táto možnosť náročná. Navyše akékoľvek navýšenie zdrojov financovania bez ohľadu na to, či sa má nimi financovať štátny dlh, alebo nadobudnutie 49-percentného podielu v SPP, by malo negatívny vplyv na dlh verejnej správy.
Ďalšia možnosť: Financovanie akvizície z komerčných zdrojov.
V súvislosti s možnosťou zabezpečiť financovanie akvizície z komerčných zdrojov bola analyzovaná zároveň možná štruktúra takéhoto financovania, ako aj konkrétne možnosti komerčného financovania akvizície podielu v SPP.
V súvislosti so štruktúrou financovania boli analyzované možnosti akvizície podielu v SPP prostredníctvom štátom vlastnenej obchodnej spoločnosti, ktorá by nebola zaradená do sektora verejnej správy. Osobitne bola analyzovaná možnosť vzniku obchodnej spoločnosti v 100-percentnom vlastníctve Slovenskej republiky, na ktorú by za predpokladu uskutočnenia potrebných legislatívnych zmien bola prevedená súčasná majetková účasť FNM SR v SPP a ktorej výlučným majetkom by bol po realizácii transakcie 100-percentný podiel v SPP. Z pohľadu komerčného financovania akvizície 49-percentného podielu v SPP by riziko nebolo prenášané na Slovenskú republiku ako akcionára tejto spoločnosti. Spoločnosť by po akvizícii spravovala a nakladala s majetkovou účasťou v spoločnosti SPP.
Predpokladá sa, že externé financovanie za účelom získania podielu spoločnosti SGH v SPP by mohlo byť poskytnuté vo forme buď komerčného/akvizičného úveru, alebo emisie dlhopisov. Hlavným rozdielom medzi týmito dvomi zdrojmi je proces získania prostriedkov. Z pohľadu investora je držba firemného dlhopisu likvidnejšou investíciou než úver. Na druhej strane je úver flexibilnejším nástrojom z pohľadu Slovenskej republiky, ak by napr. uvažovala o reštrukturalizácii a rozdelení spoločností patriacich do skupiny SPP.
Keďže vo všeobecnosti môže spoločnosť dosiahnuť rovnaký dlhový hotovostný tok pri emisii dlhopisov aj pri vzatí úveru, je možné považovať ich pre účely tejto informácie za rovnocenné nástroje s porovnateľným dopadom na samotnú spoločnosť SPP, Slovenskú republiku ako akcionára, ako aj na predpokladaný časový harmonogram. Takisto platí, že pred poskytnutím zdrojov sa vykoná úverová analýza dlžníka, ktorej výsledok ovplyvní parametre a cenu financovania.
Dlhopis je prísľub toho, kto ho vydáva, že splatí jeho držiteľovi nominálnu hodnotu dlhopisu v deň jej splatnosti. Dlhopis takisto oprávňuje jeho držiteľa na pravidelné kupónové platby... Ja sa začínam rozbiehať.
Dlhopis takisto oprávňuje jeho držiteľa na pravidelné kupónové platby podobné útoku pri úvere, á, úroku pri úvere. Zmluva o dlhopise je zmluva, ktorá konkrétne uvádza všetky práva a povinnosti emitenta dlhopisu. Dlhopisy je možné štruktúrovať viacerými spôsobmi, so zábezpekou alebo bez zábezpeky, či záruky, s variabilnou alebo fixnou kupónovou sadzbou alebo najdôležitejšími parametrami úveru.
Úvery sú najbežnejším prostriedkom financovania v kontinentálnej Európe v porovnaní s Veľkou Britániou alebo USA, kde sú spoločnosti a projekty často financované vydávaním dlhopisov. Odkúpenie akcií spoločnosti SGH sa dá financovať pomocou akvizičného úveru so splatnosťou minimálne 5 rokov. Vzhľadom na očakávanú výšku investície by musel byť úver poskytnutý združením viacerých veriteľov.
Pri dlhovom financovaní ide zvyčajne o dvojfázový proces, kde v prvej fáze budúci dlžník dodá súbor dokumentov pre účely investície (informačné memorandum) s cieľom získať predbežné ponuky. Na základe spätnej väzby a predbežných ponúk bude budúci dlžník, á, môže budúci dlžník urobiť užší výber preferovaných bánk a pokračovať v druhej fáze, v ktorej veritelia dostanú plný prístup k dokumentácii a údajom o zvažovanej investícii.
Ak veritelia nenájdu počas posudzovania žiaden závažný problém, dostane dlžník podmienenú ponuku. Po jej prijatí dlžník a veritelia začnú rokovať o úverovej dohode, čo môže trvať niekoľko mesiacov, najmä ak syndikát tvorí mnoho bánk, čo by vzhľadom na výšku transakcie bolo možné očakávať aj v tomto prípade.
Prípravná fáza: Aktivity, ktoré by v nej mali prebiehať. Je interná hĺbková previerka (due diligence) v trvaní dvoch až troch mesiacov, informačné memorandum pre banky, návrh listu na oslovenie bánk, zmluva o utajení, správy špecialistov (právne, finančné, daňové, obchodné), finalizácia informačných balíčkov a prípravnej fázy.
Marketing a analýza: Spustenie syndikácie, podpis dohody o mlčanlivosti (NDA) a distribúcia informačného memoranda. Marketingové aktivity, road show dva-tri mesiace, hodnotenie projektových rizík veriteľmi, interné schvaľovanie veriteľov, podmienená ponuka.
Fáza vyjednávania: Vyhodnotenie podmienených ponúk, návrh úverových zmlúv, vyjednávanie a finalizácia alokácií, schvaľovací proces úverových komisií veriteľov, podpis finálnej úverovej dokumentácie.
Spolu časová náročnosť: 6 až 9 mesiacov. Je možné reálne kalkulovať s ohľadom 6 až 9 mesiacov na účely úspešného dokončenia procesu získania externých finančných zdrojov.
Vzhľadom na predpokladanú potrebu určitých legislatívnych zmien, za účelom vytvorenia vhodnej akvizičnej štruktúry je potrebné počítať s možnosťou predĺženia tohto harmonogramu na 9 až 12 mesiacov v prípade materializácie rizík súvisiacich s paralelne prebiehajúcimi legislatívnymi procesmi.
Jedným z ďalších faktorov, ktoré môžu očakávaný harmonogram ovplyvniť, je súčinnosť súčasných akcionárov spoločnosti SPP, ktorí pripravili data room, majú k dispozícii kľúčové, relevantné údaje od svojich poradcov a vedeli by ich, v prípade dohody so Slovenskou republikou, použiť pre účely získania externého financovania.
Ministerstvu hospodárstva nie je známe, do akej miery sú oboznámení s podmienkami financovania, ktoré získalo EPH.
Indikácia možných poskytovateľov cudzích zdrojov.
Slovenský bankový sektor je relatívne malý, a preto má len obmedzenú kapacitu na to, aby sám zrealizoval veľké projekty. Veľkosť investície do kúpy akcií spoločnosti SGH bude vyžadovať účasť silných veriteľov s globálnym záberom. Hoci súčasné finančné problémy
v Európe a obmedzená likvidita môžu ovplyvniť dopyt veriteľov po tomto type investície, investovanie do aktív na predaj, tranzit a distribúciu energií s predikovateľnými peňažnými tokmi je pomerne stabilným a atraktívnym odvetvím.
Tabuľky nižšie uvádzajú zoznam významných bánk, ktoré financujú aktíva na výrobu a distribúciu energie v Európe, či už vo forme úverov, dlhopisov alebo ako upisovatelia verejných ponúk.
Ministerstvo hospodárstva predpokladá, že viaceré z nich by mohli mať záujem o poskytnutie akvizičného úveru. Vo všetkých prípadoch ide o renomované inštitúcie so skúsenosťami v energetickom sektore. Zloženie veriteľského klubu, ktorý financuje EPH, nie je ministerstvu hospodárstva známe.
Ministerstvo hospodárstva upozorňuje, že neabsolvovalo žiadne stretnutia, na základe ktorých by mohol byť komentovaný záujem a podmienky, za ktorých by bolo možné získať akvizičný úver. Nižšie uvedené informácie sú ilustratívne a v žiadnom prípade nepredstavujú komplexný a vyčerpávajúci názor ministerstva hospodárstva. Identifikácia konkrétnych poskytovateľov externých finančných zdrojov a analýza ich reálnych možností a podmienok financovania ide nad rámec tejto informácie a nie je možné takýto postup či výstup v danom momente poskytnúť. Na základe skúseností v oblasti korporátneho a investičného bankovníctva je však možné konštatovať, že je realistické predpokladať, že banky by o prípadné financovanie mali mať záujem, nakoľko spoločnosť SPP predstavuje atraktívneho dlžníka.
Je tu tabuľka najväčších upisovateľov syndikovaných úverov v roku 2011 a 2012, kde ako najväčší je Wells Fargo s objemom 5 mld. Miliárd? Nie. 5-tisíc mld. Nie. 5 mld.? Dobre. 5-tisíc mil., čiže 5 mld., BNP Paribas, JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch a tak ďalej atď.
Ďalšia možnosť je predaj minoritného podielu v SPP v druhej fáze.
Čiže predaj minoritného podielu akcií v SPP je možnosťou, ktorá by umožnila Slovenskej republike refinancovať akvizičný úver súvisiaci s nadobudnutím súčasného podielu zahraničných akcionárov v SPP. Alternatívou je, samozrejme, aj predaj minoritného podielu akcií v spoločnosti Eustream. Tento krok by mohol zvýšiť záujem investorov.
V tejto súvislosti je nutné upozorniť na skutočnosť, že o tejto možnosti by mali byť financujúce banky informované už pri úvodných negociáciách a malo by sa dosiahnuť také nastavenie parametrov transakcie a úverovej dokumentácie, ktoré takémuto zámeru nebude brániť.
Rozhodnutie získať dodatočný kapitál je zásadne spojené s rozhodnutím ohľadne množstva potrebných prostriedkov a podielu na hlasovacích právach, ktoré je Slovenská republika ochotná ponúknuť iným potenciálnym akcionárom. Ak sa Slovenská republika rozhodne previesť iba malý podiel, zvyčajne 5 až 20 % hlasovacích práv, transakčná štruktúra, harmonogram a následná spolupráca budú iné, než keby predal významnú menšinovú, do 49 %, alebo dokonca väčšinovú pozíciu.
Všeobecne môže externý vlastný kapitál poskytnúť buď finančný, alebo portfóliový investor (väčšinou infraštruktúrne, energetické alebo penzijné fondy) alebo strategický partner.
Čo sa týka typu investora, pravdepodobnejším kupcom výraznej menšiny alebo väčšinovej pozície (tento variant nie je zrejme momentálne realistický vzhľadom na deklarovaný záujem Slovenskej republiky udržať si minimálne pozíciu, akú má dnes, t. j. 51 %) je strategický investor, zatiaľ čo finanční investori by mali pravdepodobne väčší záujem o menšinovú pozíciu. Je však dôležité podotknúť, že sa nedajú vylúčiť iné kombinácie, t. j. strategický investor si kúpi menšinovú pozíciu.
Finanční investori zvyčajne nemajú záujem o prevádzkovanie spoločnosti, najmä keď vlastnia menšinový podiel. Toto môže Slovenská republika za istých okolností oceniť, finanční investori však zvyčajne neprinesú cenné odborné znalosti z daného odvetvia.
Strategickým partnerom je zvyčajne silná medzinárodná a renomovaná energetická spoločnosť, ktorá vytvorí synergie a hodnotu pre všetkých akcionárov. Vo všeobecnosti bude strategický investor požadovať, podľa toho, aký podiel má, presné mechanizmy na ovplyvnenie strategických rozhodnutí, ako aj každodennej prevádzky.
Ak je Slovenská republika pripravená na to, že sa bude deliť o svoje práva na kontrolu a prevádzkovanie spoločnosti SPP, môže mať úžitok z prítomnosti strategického investora vďaka zdieľaniu know-how, vyššej vyjednávacej sile voči dodávateľom a lepším podmienkam financovania za predpokladu, že strategický investor je bonitná spoločnosť.
Predaj podielu v SPP sa dá v princípe realizovať nasledovnými spôsobmi:
- pomocou priameho predaja (trade sale), či už priamym oslovením vybratých potenciálnych záujemcov, alebo otvoreným verejným tendrom;
- prostredníctvom IPO, čo znamená verejné uvedenia akcií SPP na trh (akcie SPP by mohli byť ponúknuté aj retailovej klientele s cieľom podporiť domáci kapitálový trh);
- alebo kombináciou vyššie uvedených alternatív v podobe paralelnej cesty, nazývanej aj dual track. V tomto prípade je rozhodnutie o finálnej forme predaja odložené na neskôr a súbežne sa vykonávajú prípravné fázy pre IPO aj priamy predaj. Kombináciou výhod prvých dvoch možností predaja poskytuje predávajúcemu flexibilitu vo výbere finálneho produktu... (zasmiatie sa rečníka) ... á, finálneho spôsobu predaja.
Metóda IPO dual track sa javí ako najvýhodnejšia alternatíva v porovnaní s ďalšími dvoma posudzovanými spôsobmi realizácie výberu investora. Ďalšie dve metódy (tender a priame oslovenie) majú každá svoje výhody aj nevýhody, a preto je podľa názoru poradcov ideálne skombinovať tieto metódy výberu investora tak, aby sa zabezpečilo naplnenie všetkých požiadaviek. V každom prípade je však potrebné, aby určitú časť procesu výberu predstavovala etapa rokovania s investormi, či by bol zvolený medzinárodný tender, alebo priame oslovenie, vždy je dôležité, aby boli predstavy investora o samotnom projekte a jeho realizácii dôkladne prediskutované tak, aby mala Slovenská republika dostatočný komfort po výbere investora so zvoleným prístupom k projektu.
V nižšie uvedenej tabuľke sú zobrazené rozdiely medzi dvomi základnými alternatívami z pohľadu predpokladaného časového harmonogramu. Parciálne kroky sú popísané v samostatných tabuľkách.
Ministerstvo hospodárstva odhaduje, že dĺžka trvania procesu od začiatočnej fázy po úspešné ukončenie a finančné vysporiadanie bude 6 až 10 mesiacov v prípade uskutočnenia priameho predaja, 8 až 10 mesiacov v prípade realizácie IPO. (Ruch v sále.)
Páni, vyrušujete, nebudete vedieť dôležité veci. (Reakcia z pléna: "Presne o tom rokujeme." Zasmiatie sa rečníka.)
Potenciálni partneri v prípade následného predaja podielu v SPP. V ďalšom texte sa uvádzajú možné skupiny investorov, ktoré by mohli byť považované za potenciálnych akcionárov SPP. Opakujeme, že cieľom informácie nie je v danom časovom rámci detailne analyzovať možných kupujúcich. Cieľom tejto podkapitoly je ilustratívne znázornenie osloviteľných typov záujemcov o podiel v SPP.
Za zásadné považujeme rozdelenie na:
1. strategických investorov, ktorí manažérsky a vlastnícky kontrolujú ovládané spoločnosti, sú zodpovední za definovanie a realizáciu stratégie podnikania a účasť v konkrétnych spoločnostiach považujú za dlhodobý cieľ; a
2. investorov, ktorí sú schopní akceptovať aj minoritný podiel, pričom môžu a nemusia mať požiadavku na manažovanie spoločnosti a zároveň aj horizont ich investície môže byť od krátkodobého po dlhodobejší. Pod túto skupinu zaraďujeme predovšetkým infraštruktúrne fondy, fondy poisťovní, private equity skupiny a podobne.
Poisťovne a penzijné fondy akumulujú značné finančné zdroje a hľadajú dlhodobé investície, ktorých životnosť sa zhoduje so životnosťou ich záväzkov. Čo sa týka ich účasti na financovaní kúpy akcií SGH, tieto inštitúcie sú väčšinou viazané prísnymi investičnými pravidlami. Ich nepriama účasť na tejto investícií je takisto možná aj v prípade, keď budú investovať do infraštruktúrnych fondov, private equity fondov alebo hedge fondov, ktoré sú zainvestované v energetických spoločnostiach.
Private equity fondy a hedge fondy sa môžu stať partnermi, ich účasť však závisí od viacerých faktorov vrátane likvidity akcií spoločnosti a možností nakladania s podielom v spoločnosti. Na rozdiel od strategických hráčov majú títo investori radšej menšinové podiely a obmedzujú svoju účasť v prevádzkovaní danej spoločnosti. Takisto investujú zvyčajne v kratšom horizonte v porovnaní s penzijnými alebo infraštruktúrnymi fondami.
Považujeme za potrebné upozorniť, že spoločnosti z tejto skupiny môžu mať odlišné investičné parametre a preferencie a zaradenie do rovnakej skupiny je zjednodušujúce a ilustratívne. Pre jednoznačnosť v ďalšom texte sa táto skupina označuje ako finanční investori.
Strategickí partneri predstavujú potenciálnych poskytovateľov vlastného kapitálu v prípade, ak sa Slovenská republika následne rozhodne predať odkúpený podiel v SPP. Vo svete existuje niekoľko veľkých energetických spoločností, ktoré môžu mať záujem zvýšiť svoje investície v plynárenskom sektore a dostať sa tak aj na slovenský trh. V skutočnosti niektoré z týchto firiem už na slovenskom trhu fungujú, a to cez vlastníctvo výrobných aktív alebo distribučných spoločností.
Infraštruktúrne fondy zvyčajne spravujú zdroje inštitucionálnych investorov (penzijné fondy, poisťovne) a investície do infraštruktúrnych projektov ako komunikácie, letiská alebo projekty v oblasti energetiky.
Jeden z charakteristických znakov tohto typu financovania je rozdeľovanie vlastníkov a prevádzkovateľov infraštruktúry. V prípade SPP by bolo nevyhnutné zabezpečiť prístup k zmluve s GPE a komfort týkajúci sa parametrov tejto zmluvy, kde momentálne panuje veľká neistota. Po celom svete existuje viacero infraštruktúrnych fondov. Aj bez uvedenia vyčerpávajúceho zoznamu môžeme povedať, že takmer všetky globálne medzinárodné banky majú svoje vlastné infraštruktúrne fondy.
Je reálne predpokladať rozdielne preferencie zo strany private equity štruktúr a infraštruktúrnych fondov. Vo všeobecnosti private equity štruktúry majú vyššie očakávania na výnos realizovanej investície v porovnaní s infraštruktúrnymi fondami, a teda naceňujú tento predpoklad do ponuky a zvyčajne ponúkajú nižšiu cenu. Mohli by byť ale schopné akvirovať aj minoritný... Akvirovať? ... akvirovať aj minoritný podiel v celej skupine SPP. Akvizovať, asi.
Naproti tomu infraštruktúrne fondy majú nižšie požadované vnútorné výnosové percento, je preto veľmi pravdepodobné, že by mali záujem iba
o hlavné aktivity skupiny SPP (predovšetkým tranzit, prípadne distribúciu) a vyžadovali by manažérsku kontrolu.
Ohľadne identifikácie možných kupujúcich je vhodné analyzovať aktivitu na poli fúzií a akvizícií a vyvodiť z nej aspoň zjednodušené závery.
Tzv. strategickí investori boli zväčša predávajúcimi, nie kupujúcimi. E.ON predával Open Grid v 2011. roku, koncern Gaz de France predával GRT Gaz, G6 RETEGAS v 2011. roku a v roku 2009 predával spolu s ostatnými partnermi podiel v Swedegas.
Konzorcium kupujúcich veľmi často zahŕňa investorov z oblasti veľkých infraštruktúrnych fondov a private equity inštitúcií vrátane na Slovensku exotických jurisdikcií, ako napríklad Abu Dhabi Investment Authority, Oman Oil Company a podobne.
Vzhľadom na prebiehajúce štrukturálne zmeny a realizované, ako aj prebiehajúce divestičné projekty... Divestičné? Investičné? ... potenciálne konflikty záujmov strategických akcionárov s podnikaním SPP, resp. spoločnosti Eustream, je ministerstvo hospodárstva toho názoru, že je realistickejšie uvažovať o infraštrukturálnom fonde ako o partnerovi. V tejto súvislosti už boli ministerstvo financií a ministerstvo hospodárstva kontaktované jedným konkrétnym investorom.
Infraštrukturálne fondy.
V prípade divestície zo strany štátu je vhodné zamerať sa práve na infraštruktúrne fondy, ktoré spravujú veľké množstvo finančných prostriedkov určených nielen na investície do nových, ale aj vyspelých a zabehnutých infraštruktúrnych aktív. Infraštruktúrne investície pokrývajú široké spektrum kapitálovo náročných projektov, či už v prísne regulovaných odvetviach, akým je napríklad aj distribúcia plynu, alebo uskutočnených pod dlhodobou licenciou udelenou štátom v rámci verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investičné príležitosti v oblasti infraštruktúry môžu vzniknúť na základe privatizačných podnetov vlády, predaja spoločnosti, ktorá je už v súkromných rukách, alebo vybudovaním a následným spravovaním aktív. Vďaka samotnej veľkosti a rozsahu infraštruktúrneho trhu, s ktorým sa navyše často spája monopolné postavenie jednotlivých spoločností na ňom, sú investície v tomto odvetví pre tieto fondy veľmi lákavou príležitosťou, a to najmä v prípade vyspelých spoločností, akou je aj SPP, ktoré generujú stabilné cash flow.
Je možné predpokladať, že predaj minoritného podielu v SPP bez manažérskej kontroly by mal za následok obmedzenie okruhu finančných investorov aj zo sektora infraštruktúrnych fondov. Druhým elementom je predpoklad poklesu predajnej ceny z dôvodu odpočítania hodnoty manažérskej kontroly a poklesu likvidity investície. Je takisto možné, že viacerí z možných investorov neakceptujú minoritu, resp. pasívny podiel na spoločnosti.
Vo všeobecnosti môžeme rozdeliť tieto investície na dve kategórie:
1. hospodárske, tie sa týkajú najmä služieb, za ktoré je užívateľ ochotný a pripravený priamo platiť, ako napr. preprava, poskytovanie energií a komunikácie,
2. sociálne, týkajú sa prevažne partnerstva medzi verejným a súkromným sektorom. Vláda prevádzkuje základnú službu, zatiaľ čo súkromný sektor buduje, vlastní a prevádzkuje hmotný majetok a zariadenia.
Vzhľadom na povahu zamýšľanej transakcie je možné, že pri hľadaní vhodného portfóliového investora je potrebné orientovať sa na infraštruktúrne fondy, ktoré sú aktívne najmä v investovaní do aktív kategórie 2. To sú regulované verejné služby.
Strategické aspekty v podnikaní skupiny SPP.
Zdroje a spotreba plynu v Európskej únii.
Spotreba zemného plynu dosiahla v rok..., v Európskej únii dosiahla v 2010 úroveň približne 528 mld. metrov kubických, z čoho až 22 % bolo zabezpečené dodávkami z Ruskej federácie.
Medzi ďalšie významné zdroje zemného plynu pre Európsku úniu patrí Nórsko, ktoré dodáva 19 %, Severná Afrika a Blízky východ, najmä Alžírsko 9 %, pričom vlastná ťažba EÚ tvorila 35 % spotreby.
Dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) do EÚ vzrástol v roku 2010 o 24 % medziročne na 81 mld. metrov kubických, čo predstavovalo 15 % celkovej spotreby. LNG sa primárne dovážal z Alžírska, Kataru a Nigérie.
Podľa predbežných odhadov by spotreba zemného plynu v EÚ mala v roku 2011 medziročne klesnúť približne o 11 % na 471 mld. metrov kubických najmä ako dôsledok teplejšieho počasia a poklesu spotreby elektrickej energie a vyššieho využívania obnoviteľných zdrojov pri výrobe elektrickej energie.
Podľa štatistík Eurogas (The European Union of the Natural Gas Industry) by spotreba zemného plynu v EÚ mala vzrásť až na 544 mld. metrov kubických... (Poslanec doniesol rečníkov keks a kávu.) Normálne si ma vykoľajil. (Zasmiatie sa rečníka.) ... následne klesnúť na 462 mld. metrov kubických do roku 2050.
Hlavným dôvodom nárastu spotreby bude podľa Eurogasu intenzívnejšie využívanie zemného plynu pri výrobe elektrickej energie, v priemysle a vo verejnej doprave, najmä kvôli vysokej efektívnosti pri výrobe tepla a energie a nízkym emisiám, ale aj kvôli postupnému vyraďovaniu jadrovej energetiky z energetického mixu v Európe. Pokles do roku 2050 bude hlavne v oblasti spotreby plynu v domácnostiach a v sektore služieb ako dôsledok vyššej efektívnosti a snahy znižovať emisie.
Európska sieť prevádzkovateľov prepravných sietí pre plyn, skratka ENTSO-G. Európska sieť prevádzkovateľov predpokladá vo svojom pláne na roky 2011 až 2020, že pokrytie dopytu vlastnou produkciou zemného plynu v EÚ klesne zo súčasných 37 % na približne 22 % v roku 2020. Z tohto dôvodu bude hrať dovoz zemného plynu do EÚ v budúcnosti veľmi dôležitú úlohu.
Nasledujúci obrázok znázorňuje odhadované rezervy zemného plynu v krajinách mimo EÚ, ktoré predstavujú zdroje zemného plynu z pohľadu existujúcich alebo potenciálnych dodávok do EÚ.
Rezervy Ruskej federácie v súčasnosti zohrávajú a naďalej budú zohrávať veľmi dôležitú úlohu ako zdroj zemného plynu pre Európsku úniu. Cieľom Európskej únie je však diverzifikovať zdroje zemného plynu a v tomto ohľade majú vysoký potenciál do budúcnosti zdroje v kaspickej oblasti (Turkmenistan, Alžírsko), prípadne zemný plyn zo zdrojov, ktorý sa v súčasnosti prepravuje v podobe skvapalneného zemného plynu.
Vysoká závislosť od dovozu zemného plynu z Ruskej federácie, bezpečnosť dodávok, klesajúca sebestačnosť EÚ z pohľadu ťažby a prepravné kapacity existujúcich plynovodov doviedli EÚ z pohľadu rastu spotreby, diverzifikácie trás a zdrojov zemného plynu k potrebe hľadať alternatívne spôsoby dovozu zemného plynu do EÚ a potrebe rozšíriť prepojenia medzi európskou sieťou a susednými krajinami.
V súčasnosti približne 20 % dodávok zemného plynu do EÚ prechádza Ukrajinou. S ohľadom na rusko-ukrajinský spor o prepravu zemného plynu v roku 2009 predstavuje tranzit cez Ukrajinu do budúcnosti riziko pre bezpečné dodávky plynu do západnej Európy. Klesajúca produkcia plynu v EÚ (pokles o 21 mld. metrov kubických, z 37 % na 22 % dopytu v roku 2020) a obavy o zabezpečenie dodávok plynu opodstatňujú naliehavosť nových plynovodov na dovoz plynu a iných infraštruktúr, napr. terminálov pre skvapalnený zemný plyn.
Kľúčovou prioritou EÚ v oblasti infraštruktúry je preto otvoriť južný koridor zemného plynu – dodávateľskej trasy pre približne 10 až 20 % dopytu EÚ po plyne do roku 2020. Významným zdrojom do budúcnosti sa však javí byť aj preprava skvapalneného zemného plynu. (Kýchnutie v sále.) Na zdravíčko.
Zazmluvnené kapacity spoločnosti Eustream na najbližšie obdobie. Informácie nie je možné pre ich dôverný charakter sprístupniť.
Význam Slovenskej republiky v kontexte prepravných trás zemného plynu v Európe.
V súčasnosti je Slovensko v situácii, keď pre prepravu plynu z ložísk na území Ruskej federácie a krajín stredoázijskej oblasti existujú alternatívne trasy a ich počet v budúcnosti pravdepodobne ďalej porastie. Po začatí prevádzky plynovodu Jamal zaznamenala tranzitná trasa na území Slovenskej republiky pokles prepravy, pričom po dokončení plynovodu Nord Stream sa dá očakávať ďalšie výrazné zníženie prepravy.
Tranzit plynu bol prvou vetvou plynovodu spustený v roku 2011 a druhá vetva by mala byť sprevádzkovaná do konca roku 2012. Projekt plynovodu bol pôvodne prezentovaný ako alternatíva tranzitu plynu do EÚ oproti pôvodným plynovodom a primárne mal pokryť rast spotreby plynu na európskom trhu. V skutočnosti však došlo vplyvom hospodárskej krízy k poklesu spotreby plynu v Európe. Navyše majoritným vlastníkom plynovodu je ruská spoločnosť Gazprom, a preto sa dá očakávať, že sa bude snažiť kapacitu plynovodu využiť naplno a vyhne sa tak plateniu za tranzit, napríklad cez slovenskú tranzitnú sústavu.
Rovnako plynovod Blue Stream s ročnou prepravnou kapacitou 16 mld. metrov kubických a plánovaný projekt South Stream s kapacitou 63 mld. metrov kubických plynu za rok znižujú do budúcnosti významnosť slovenskej trasy pre dodávky plynu z Ruskej federácie. Najmä South Stream je vážnou hrozbou pre tranzit cez Ukrajinu a Slovenskú republiku. Ak sa projekt zrealizuje, dodávky plynu v súčasnosti prúdiace cez Ukrajinu budú presmerované na juh cez susedné Maďarsko, čo bude eliminovať postavenie Ukrajiny, a tým pádom aj Slovenskej republiky ako kľúčovej tranzitnej trasy zemného plynu do Európskej únie. Navyše je predpoklad, že EÚ vyvíja značné úsilie, aby sa zdroje zemného plynu dovážaného do EÚ diverzifikovali. Predovšetkým rezervy zemného plynu z Kaspickej oblasti a Stredného východu predstavujú pre EÚ strategické oblasti pre rozvoj budúcich projektov. V tejto oblasti je v súčasnosti rozpracovaných a pripravovaných niekoľko projektov, najmä plynovody Nabucco, tri nízkokapacitné projekty Taliansko-turecko-grécky interkonektor (ITGI), Transjadranský plynovod (TAP), projekt White Stream, interkonektor Azerbajdžan - Gruzínsko - Rumunsko (AGRI), transkaspický plynovod (preprava plynu z Turkménska) a nový spoločný projekt Azerbajdžanu a Turecka Transanatolský plynovod (TANAP). Realizácia niektorého z južných koridorov by dala EÚ flexibilitu v energetických otázkach a prispela k diverzifikácii zdrojov.
Z pohľadu tranzitu plynu cez územie Slovenskej republiky to však znamená výzvu udržať si pozíciu v regióne. Nezanedbateľný prínos pre diverzifikáciu zdrojov majú aj dodávky plynu zo Severnej Afriky, kde sú okrem existujúcich prepravných trás (Medgaz, Greenstream, Trans-Mediterranean a Maghreb–Europe) plánované plynovody GALSI (spojenie Alžírska a Talianska) a Trans-saharský plynovod (tranzit plynu z Nigérie).
Napokon výrazný potenciál a rastúci podiel na súčasnom importe má preprava skvapalneného zemného plynu, pripravované sú projekty nových terminálov pre skvapalnený zemný plyn v Baltskom mori a v južnej a západnej Európe, či bridlicového plynu. Z tejto situácie sa preto dá predpokladať, že dôjde k prerozdeleniu tokov plynu do EÚ a pôvodné trasy budú využívané v menšej miere ako doteraz. Pre spoločnosť Eustream to bude znamenať pokles príjmov z tranzitu.
Celkový potenciál pre dodávky plynu do EÚ27 cez existujúce plynovody a z vlastnej ťažby v rámci EÚ dosiahol v roku 2010 približne 678 mld. metrov kubických, neuvažuje sa ešte so spustením dodávok cez Nord Stream, ktorý bol spustený až v roku 2011, čo pri spotrebe plynu v EÚ na úrovni 528 mld. metrov kubických predstavuje využitie existujúcich kapacít na 78 %. Toto využitie by v prípade dostavby všetkých plánovaných nových plynovodov mohlo klesnúť na 57 až 55 % v roku 2030.
Výstavba každého daného plynovodu je však posudzovaná okrem strategického významu aj zo strany ekonomickej návratnosti, a teda je málo pravdepodobné, že pri súčasnom vývoji na trhu by boli realizované všetky plánované plynovody, niektoré z nich sa však dobudujú určite, napríklad Nord Stream.
Z uvedeného vyplýva, že závislosť EÚ od tranzitu plynu cez Ukrajinu a Slovenskú republiku v budúcnosti výrazne klesne, čím sa oslabí pozícia Slovenskej republiky a aj Eustreamu do budúcnosti.
Celkový kapacitný potenciál pre tranzit plynu z Ruskej federácie dosiahol v roku 2010 približne 224 mld. metrov kubických zemného plynu, pričom v roku 2010 sa z Ruskej federácie do EÚ prepravilo približne 117 mld. metrov kubických plynu. To implikuje využitie existujúcich kapacít na úrovni 53 %.
V prípade abstrahovania od prepravných kapacít plynovodu cez Slovensko (90 mld. metrov kubických) by bolo využitie ostatných existujúcich kapacít z Ruskej federácie 88 %, čo zjednodušene znamená, že bez tranzitnej trasy Eustreamu by nebolo možné uspokojiť požiadavky na dodávku plynu do EÚ z Ruskej federácie, vychádzajúc z predpokladu sezónnosti dodávok, potrebných technických odstávok a podobne. I keď percento využitia je nižšie ako 100 %, kapacita by pravdepodobne nepostačovala.
Po dostavaní všetkých ohlásených tranzitných trás by sa však situácia radikálne zmenila, za predpokladu rovnakého objemu zemného plynu dovážaného z Ruskej federácie by využitie potenciálnych kapacít plynovodov z Ruskej federácie (zvýšenie na 342 mld. metrov kubických zemného plynu) klesol na 34 % a v prípade abstrahovania od slovenskej tranzitnej sústavy by bola využiteľnosť na úrovni 47 %. Opäť platí to isté ako v predchádzajúcom odstavci: pravdepodobnosť dobudovania úplne všetkých plánovaných trás je menšia. To implikuje, že nové plánované projekty nielenže oslabujú pozíciu slovenskej trasy, ale v budúcnosti by bolo možné ju úplne obísť.
V konkurenčných projektoch plynovodov sú zainteresované nadnárodné energetické spoločnosti ako Gaz de France, E.ON, OMV, RWE, Eni, Gazprom a podobne, ktoré sa v budúcnosti budú sústreďovať na rozvoj nových tranzitných trás.
Spoločnosť SPP sa preto pre veľkých plynárenských hráčov stáva málo atraktívna. Navyše s cieľom financovať nové projekty sa dá predpokladať, že sa budú snažiť divestovať svoje aktíva v pôvodných trasách (stredná Európa) s nižším strategickým významom do budúcnosti. Predpokladá sa totiž, že pripravované nové investície v iných, pre energetický biznis zaujímavejších častiach Európy, budú v budúcnosti prinášať akcionárom vyššie výnosy.
Záverom teda je, že dôležitosť tranzitu plynu cez Slovenskú republiku môže v budúcnosti klesnúť, pretože bude nahraditeľný alternatívnymi, existujúcimi trasami. V prípade realizácie plánovaných projektov, pričom preprava plynu cez 1. vetvu plynovodu Nord Stream už bola spustená v roku 2011, sa jeho pozícia ešte väčšmi oslabí a tranzitná trasa spoločnosti Eustream bude teoreticky plne nahraditeľná. Uvedené je založené na predpoklade, že konkurenčné tranzitné trasy budú realizované. V krátko- a strednodobom horizonte však spoločnosť Eustream predstavuje spoľahlivého prepravcu s etablovanou trhovou pozíciou a overenou kvalitou poskytovaných služieb.
Geopolitické riziká vyplývajúce zo situácie na Ukrajine a v Ruskej federácii, ktoré v roku 2009 spôsobili na slovenskom trhu plynovú krízu (nedostatok plynu, obmedzovanie dodávok obyvateľstvu a priemyslu), sú v súčasnosti veľkým rizikom ovplyvňujúcim hodnotu spoločnosti Eustream a samotné využitie tranzitnej trasy cez Slovenskú republiku v budúcnosti. Pokiaľ sa však podarí medzi Ruskom a Ukrajinou urovnať vzťahy a dosiahnuť dohodu, ktorá bude dlhodobo zabezpečovať bezpečnosť dodávok plynu cez Ukrajinu a Slovenskú republiku, spoločnosť Eustream bude mať dlhodobo výhodnú pozíciu a zabezpečený dopyt po svojich službách v danom časovom horizonte.
Dlhodobý kontrakt s GPE na dodávku plynu. Informácie nie je možné pre ich dôverný charakter sprístupniť.
Prepojenie Maďarsko – Slovenská republika. Informácie nie je možné pre ich dôverný charakter sprístupniť.
Dobudovanie prepojenia medzi Českou republikou a Rakúskom. Informácie nie je možné pre ich dôverný charakter sprístupniť.
Prebiehajúci predaj spoločnosti NET4GAS. Informácie nie je možné pre ich dôverný charakter sprístupniť.
Predikcia vývoja podnikania SPP. Informácie nie je možné pre ich dôverný charakter sprístupniť.
Pripravované projekty plynovodov v Európe. Nasledujúci obrázok znázorňuje hlavné existujúce prepravné trasy a pripravované projekty plynovodov v Európe. Obrázok je pekný.
Ekonomické posúdenie z pohľadu veľkosti transakcie.
Za účelom posúdenia veľkosti možnej transakcie vo väzbe na ocenenie spoločnosti SPP bola uskutočnená cenová analýza. Hodnota vlastného imania spoločnosti bola odhadnutá metódou diskontovaných peňažných tokov a analýzou na základe porovnateľných spoločností a porovnateľných transakcií. Výsledkom uskutočnenej analýzy bolo konštatovanie, že ocenenie podielu spoločnosti SGH v SPP sa nachádza v akceptovateľnom valuačnom intervale.
Záver.
Zámerom aktualizovanej informácie, ktorú ministerstvo hospodárstva na vládu predkladá, je poskytnúť všeobecný prehľad o možnostiach realizácie predkupného práva zo strany Slovenskej republiky a zároveň prehľad o predpokladanom vývoji v plynárenskom odvetví v Európe z perspektívy rozvoja spoločnosti SPP. Podrobnejšie sú aspekty predkupného práva a perspektívy strategického rozvoja spoločnosti SPP uvedené v analýze, ktorú ministerstvo hospodárstva aktualizovalo a ktorá vzhľadom na dôvernosť informácií nie je verejne prístupná.
Informácia konštatuje, že využitie predkupného práva na spätné odkúpenie 49 % akcií SPP je v zásade možné, avšak z pohľadu vplyvu na časový harmonogram, stav verejných financií, snáh o posilnenie kontroly nad vývojom schodku a znižovania zadlženia Slovenskej republiky nie je optimálnym riešením.
Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky vzhľadom na nedostatok možných finančných zdrojov štátnych finančných aktív a negatívneho vplyvu na deficit verejných financií neodporúča financovať eventuálne odkúpenie minoritného podielu SPP z verejných zdrojov. Na využitie týchto zdrojov financovania by bolo potrebné iniciovať úpravu existujúcej legislatívy, ktorá by bola na realizáciu účelovej, resp. špeciálnej emisie potrebná. Ministerstvo financií taktiež neodporúča pristupovať ku zmene účelu využitia dočasne voľnej likvidity, ktorú má momentálne Slovenská republika k dispozícii z dôvodu predzásobenia sa na finančných trhoch.
Z pohľadu zdrojov je priaznivejšou alternatívou financovanie akvizície z komerčných zdrojov, a to využitím komerčného/akvizičného úveru. Materiál vychádza z predpokladu, že napriek súčasným problémom na finančných trhoch a obmedzenej likvidite investorov je dopyt po tomto type investícií dostatočný. Pre účely získania externých finančných zdrojov je potrebné rátať s obdobím 6 až 9 mesiacov. Vzhľadom na potrebu vytvoriť vhodnú akvizičnú štruktúru a s tým súvisiace vykonanie legislatívnych zmien je potrebné rátať s ďalším predĺžením harmonogramu na 9 až 12 mesiacov.
Okrem tohto rizika pri využití akvizičného úveru je hlavným rizikom výrazné zvýšenie zadlženosti SPP v najbližších rokoch s negatívnym rozvojom na rating SPP, á, vplyvom na rating SPP, zníženie možných finančných zdrojov SPP, na ďalší rozvoj podnikania a elimináciu hrozieb a veľmi pravdepodobný výpadok dividendového príjmu pre Slovenskú republiku. Nejde pritom iba o zníženie dividend alebo reálnu hrozbu nulových dividend v rokoch, kedy bude potrebné splácať akvizičné financovanie. Ale je pravdepodobne nereálne predpokladať možnosť vyplatiť dividendy do štátneho rozpočtu, kým zadlženie spoločnosti výrazne neklesne. Zároveň je potrebné počítať so zabezpečením náhradných finančných zdrojov z okruhu verejných financií v prípade, že by nedošlo k naplneniu podnikateľského plánu SPP.
Získaním podielu SGH v SPP by sa Slovenská republika stala 100-percentným akcionárom SPP. Hlavná strategická výhoda, ktorou je plná kontrola nad skupinou SPP, by mala byť konfrontovaná s viacerými externými rizikami, ktoré nie je SPP v stave ovplyvňovať bez ohľadu na svoju akcionársku štruktúru. Slovenská strana je už v súčasnosti 51-percentným akcionárom SPP, a teda je vystavená prípadným hrozbám a výzvam podnikania v oblasti plynárenstva, predovšetkým klesajúcou závislosťou EÚ od prepravnej trasy cez Ukrajinu a Slovenskú republiku. Vychádza sa pritom z predpokladu, že využiteľnosť plynovodov, cez ktoré sa transportuje plyn do EÚ, poklesne zo súčasnej úrovne 78 % v horizonte rokov 2020 - 2030 na podstatne nižšiu úroveň kvôli dobudovaniu niektorých nových tranzitných trás.
Možnosť, ako minimalizovať tak podnikateľské riziko, ako aj negatívny vplyv na verejné financie, resp. na zadlženosť spoločnosti, by bol následný predaj pravdepodobne minoritného podielu SPP. Predpokladá sa, že bez toho, aby Slovenská republika pri prípadnom odpredaji ponúkla aj možnosť získania manažérskej kontroly nad podnikom, nie je dôvodné predpokladať veľký záujem medzinárodného strategického investora. Reálnejším partnerom sa javí byť infraštruktúrny fond, ktorý spravidla investuje do predvídateľného regulovaného sektora podnikania.
Ak by sa vláda tento krok rozhodla realizovať okamžite po dokončení získania akvizičného úveru, za ideálnych podmienok a bez časových sklzov v harmonograme, je teoreticky možné obidve etapy realizovať v horizonte dvoch rokov od momentu odsúhlasenia tohto postupu. Za predpokladu dostatočného záujmu na trhu a akceptovateľnosti cenových a zmluvných podmienok všetkými stranami by tak slovenská strana teoreticky získala príjmy z predaja menšinového podielu do jedného roka od úspešného ukončenia procesu získania akvizičného úveru.
Treba však upozorniť na skutočnosť, že výnosy z predaja by pravdepodobne v plnej výške nepokryli vynaložené náklady. Za menšinový podiel bez manažérskej kontroly by Slovenská republika zrejme inkasovala menší objem finančných prostriedkov.
Na základe toho, na základe hore uvedených skutočností, ministerstvo hospodárstva neodporúča uplatniť predkupné právo na získanie minoritného podielu v spoločnosti SPP, pričom sa domnieva, že zlepšenie pozície majoritného vlastníka SPP je možné dosiahnuť aj vynegociovaním výhodnejších podmienok v rámci novej Akcionárskej zmluvy.
Výhodou takéhoto postupu je predovšetkým minimalizácia potreby vynakladania dodatočných finančných zdrojov, či už z verejného rozpočtu, alebo z rozpočtu SPP, a zároveň minimalizácia podnikateľského rizika. (Rečník listuje v materiáli.) Dobre.
Slovenský plynárenský... Príloha č. 1: Slovenský plynárenský priemysel, akciová spoločnosť. Akcionárska zmluva (ďalej len "SHA"), zhrnutie základných podmienok.
Táto tabuľka s podmienkami je zhrnutím základných podmienok navrhovaných pre transakciu opísanú v tomto dokumente, z ktorých všetky podliehajú zmenám a konečnému súhlasu a podpísaniu príslušnej právnej dokumentácie. Tento dokument nepredstavuje právne záväznú zmluvu podľa žiadneho platného právneho poriadku.
Zmluvné strany: Fond národného majetku Slovenskej republiky (ďalej len „FNM“), Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“), Slovak Gas Holding B.V. (ďalej len „SGH“), Energetický a průmyslový holding, akciová spoločnosť (ďalej len „EPH“, SGH a EPH ďalej spoločne len „investori“ a každý jednotlivo „investor“).
Akcionári: Fond národného majetku, práva akcionára vykonáva ministerstvo na základe dohody uzavretej medzi Fondom národného majetku a ministerstvom podľa zákona č. 92/91 o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov; Fond národného majetku a ministerstvo spoločnej (ďalej len „slovenská strana“!; SGH.
Spoločnosť: Slovenský plynárenský podnik. Odkladacie podmienky a trvanie.
SHA nadobudne účinnosť vysporiadaním transakcie, na základe ktorej EPH nadobudne kontrolu nad SGH (ďalej len „deň účinnosti“), a zostane v účinnosti dovtedy, kým nebude jej platnosť ukončená v súlade s podmienkami uvedenými v bode 43 nižšie.
Podiely.
V deň účinnosti SHA budú mať akcionári nasledujúce podiely na základnom imaní spoločnosti:
- Fond národného majetku približne 51 %,
- SGH približne 49 %.
V deň účinnosti SHA bude (EPH) priamo či nepriamo vlastniť 100 % akcií SGH. Podielu akcionárov na základnom imaní spoločnosti bude zodpovedať podiel akcionárov zo zisku spoločnosti a hlasovacie práva akcionárov na valnom zhromaždení spoločnosti.
Akcionárska štruktúra investorov ku dňu účinnosti.
Investori majú ku dňu účinnosti nasledovnú akcionársku štruktúru (ďalej len „akcionárska štruktúra investorov“). Akcionárska štruktúra investorov po úroveň konečných kontrolujúcich vlastníkov, resp. verejne obchodovaných spoločností).
Štruktúra hlavnej skupiny SPP. Hlavná skupina SPP.
V deň účinnosti SHA bude základná štruktúra skupiny spoločnosti a kľúčových spoločností kontrolovaných spoločnosťou (ďalej len „hlavná skupina SPP“) a primárny predmet činnosti spoločností hlavnej skupiny SPP nasledovný:
- spoločnosť – dodávka plynu, prvá spoločnosť,
- druhá spoločnosť: Eustream (ďalej len „Eustream“), 100-percentná dcérska spoločnosť spoločnosti – preprava plynu,
- SPP – Distribúcia, a. s. (ďalej len „SPP Distribúcia“), 100-percentná dcérska spoločnosť spoločnosti – distribúcia plynu,
- Nafta, a. s. (ďalej len „Nafta“), dcérska spoločnosť spoločnosti – skladovanie plynu.
Na účely Akcionárskej zmluvy sa za spoločnosť hlavnej skupiny SPP bude považovať aj
- spoločnosť, do ktorej bude oddelená činnosť dodávok zemného plynu v rámci reštrukturalizácie hlavnej skupiny SPP uvedenej v bode 9 nižšie,
- akákoľvek iná spoločnosť, ktorá nie je ku dňu účinnosti SHA spoločnosťou hlavnej skupiny SPP ani významnou dcérskou spoločnosťou a nad ktorou spoločnosť vykonáva kontrolu a ktorá sa primárne zaoberá ťažbou, prepravou, distribúciou, dodávkou alebo uskladňovaním zemného plynu a ktorá spĺňa počas dvoch rokov po sebe nasledujúcich účtovných obdobiach, začínajúc účtovným obdobím nasledujúcim po dni účinnosti SHA, aspoň jedno z nasledovných kritérií:
• jej free cash-flow plynúci z hlavných činností danej spoločnosti (presná definícia bude špecifikovaná v dokumentácii, pre vylúčenie pochybností free cash-flow nebude zahŕňať jednorazové položky, ako je napr. predaj majetku) vykázaný v poslednej ročnej auditovanej účtovnej závierke predstavuje najmenej 5 % súhrnnej konsolidovanej hodnoty free cash-flow spoločností hlavnej skupiny SPP vykázanej v poslednej ročnej konsolidovanej auditovanej účtovnej závierke spoločností hlavnej skupiny SPP alebo
• jej EBITDA vykázaná v poslednej ročnej auditovanej účtovnej závierke predstavuje najmenej 5 % súhrnnej konsolidovanej EBITDA spoločností hlavnej skupiny SPP vykázanej v poslednej ročnej auditovanej účtovnej závierke spoločností hlavnej skupiny SPP s tým, že splnenie vyššie uvedených podmienok bude posudzované vždy výlučne vo vzťahu k danej spoločnosti. V prípade, že takáto spoločnosť prestane vyššie uvedené kritériá spĺňať počas dvoch po sebe nasledujúcich účtovných obdobiach, prestane byť považovaná za spoločnosť hlavnej skupiny SPP, a
• akákoľvek iná spoločnosť kontrolovaná spoločnosťou, ak je definovaná ako spoločnosť hlavnej skupiny SPP v Strategickom pláne, ako je definovaný nižšie. (Rečník naznačuje plénu, aby zatlieskalo. Skandovaný potlesk z pléna. Rečník sa ukláňa.) Dobre. (Potlesk jedného poslanca z pléna.) Dobrí sú, dobrí sú.
Významné dcérske spoločnosti.
V deň účinnosti SHA bude spoločnosť vlastniť významné podiely v týchto ďalších spoločnostiach:
- Pozagas, a. s. (ďalej len „Pozagas“), dcérska spoločnosť spoločnosti – skladovanie plynu.
- po druhé, SPP Storage, s. r. o. (ďalej len „SPP Storage“), 100-percentná dcérska spoločnosť spoločnosti – skladovanie plynu,
- SPP CZ, akciová spoločnosť, 100-percentná dcérska spoločnosť spoločnosti – dodávanie plynu,
- Východočeská plynárenská, a. s. (ďalej len „VČP“) – distribúcia plynu,
- Severomoravská plynárenská, a. s. (ďalej len „SMP“) – distribúcia plynu,
- SPP Bohemia, a. s. (ďalej len „SPP Bohemia“), 100-percentná dcérska spoločnosť spoločnosti – holdingová spoločnosť; SPP Bohemia sa na účely Akcionárskej zmluvy prestane považovať za významnú dcérsku spoločnosť, ak predá všetky podiely, ktoré vlastní vo VČP a SMP.
SPP Bohemia a české distribučné spoločnosti budú z definície významných dcérskych spoločností vypustené, ak k predaju českých distribučných spoločností dôjde pred uzavretím novej SHA (ďalej len „významné dcérske spoločnosti“).
Na účely Akcionárskej zmluvy sa za významnú dcérsku spoločnosť bude považovať aj
- akákoľvek iná spoločnosť, ktorá nie je ku dňu účinnosti SHA spoločnosťou hlavnej skupiny SPP ani významnou dcérskou spoločnosťou a nad ktorou spoločnosť bude vykonávať kontrolu a ktorá nie je spoločnosťou hlavnej skupiny SPP a ktorá spĺňa počas dvoch po sebe nasledujúcich účtovných obdobiach, začínajúc účtovným obdobím nasledujúcim po dni účinnosti SHA, aspoň jedno z nasledovných kritérií:
• jej free cash-flow vykázaný v poslednej ročnej auditovanej účtovnej závierke predstavuje najmenej 2,5 % súhrnnej konsolidovanej hodnoty free cash-flow spoločností hlavnej skupiny SPP vykázanej v poslednej ročnej konsolidovanej auditovanej účtovnej závierke spoločností hlavnej skupiny SPP alebo
• jej EBITDA vykázaná v poslednej ročnej auditovanej účtovnej závierke predstavuje najmenej 2,5 % súhrnnej konsolidovanej EBITDA spoločností hlavnej skupiny SPP vykázanej v poslednej ročnej konsolidovanej auditovanej účtovnej závierke spoločností hlavnej skupiny SPP, alebo
• predstavuje najmenej 2 % súhrnnej konsolidovanej hodnoty čistých aktív (definícia bude v podstatných ohľadoch vychádzať zo súčasnej SHA a bude spresnená v dokumentácii) spoločností hlavnej skupiny SPP vykázanej v poslednej ročnej konsolidovanej auditovanej účtovnej závierke spoločností hlavnej skupiny SPP a tým, že splnenie vyššie uvedených podmienok bude posudzované vždy výlučne vo vzťahu k danej spoločnosti. V prípade, že takáto spoločnosť prestane vyššie uvedené kritériá spĺňať počas dvoch po sebe nasledujúcich účtovných obdobiach, prestane byť považovaná za významnú dcérsku spoločnosť. Bodka.
Ďakujem vám veľmi pekne za pozornosť, plus-mínus aj s tou prestávkou nejakou. (Potlesk.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Na vystúpenie pána poslanca...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ešte som tak úplne neskončil, ešte som chcel záverečné slovo mojej reči.

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Takže nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Takže teda ďakujem veľmi pekne za pozornosť s tou malou prestávkou možno nejaké tie necelé štyri hodinky. Ja si myslím, že potadeto stačilo, lebo keďže sa na zoznam ľudí napísalo kopa ľudí, ktorí by ma chceli striedať a že vlastne až do rána tam máme služby rozdelené, tak ja si myslím, že je dobre sa podeliť o túto formu protestu, lebo nič iné to nie je. Je to zúfalosť, je to protest, lebo nič iné ako opozícia nemôžme urobiť, len takýmto spôsobom, možno trošku gándhíovským spôsobom sa postaviť valcu 83 kolesíkov, ktorí si myslia, že môžu všetko.
Čiže ďakujem veľmi pekne všetkým ostatným, ktorí sa do toho zapoja, a dúfam, že to dobojujeme úspešne do konca. Som rád, že v takejto veci sa tiež dokážeme spojiť a podeliť. (Potlesk a zapískanie.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.9.2013 o 19:48 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:00

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážená pani podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky. Mňa zaujalo niekoľko pasáží z prednesu pána poslanca Matoviča.
Osobne by som chcel oceniť to, že v jeho vystúpení zaznievali nové prvky parlamentnej práce, ktorú si nemožno nevšimnúť, a vyjadrujem presvedčenie, že sa stane istým spôsobom historickou stopou vo vývoji boja o slušnosť a zápasu o korektnosť pri tvorbe zákonov v tejto krajine.
Som presvedčený, že takéto vystúpenie síce nás obralo o hodne veľa času, ktorý sme mohli využiť múdrejšie, ale na druhej strane prispeli k tomu, aby si vždy tí, ktorí majú v tejto krajine v rukách moc, uvedomili, že sú tu isté etické normy, ktoré by sa ani v takomto veľkom nasadení a v takejto väčšine, akou disponuje súčasná vládna moc, nemali zneužívať.
Na hrubé vrece hrubá záplata, tak to aj vnímam a chcem sa v tomto prípade pánovi poslancovi Matovičovi úprimne poďakovať, že toľko vydržal.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 23:00 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:01

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem, Igor, za to, že si vydržal vskutku dlhý čas a že sme sa dopracovali k tomu, že budeme a sme nútení ako akt zúfalosti a pred aroganciou moci, pred tým, že odvolávame vládu bez prítomnosti vlády, napriek zneniu ústavy, kedy vláda na požiadanie tu musí byť, a myslím si, že tento signál, že stojíme si za slovom a že tak ako si 4. 12. hovoril na tlačovke, aby vláda nepristúpila k rokovaniu o tom, čo chce s SPP urobiť, tak ako sme 13. 12. tu na hodine otázok vo štvrtok stáli pred premiérom tejto krajiny a hovorili mu o tom, že SPP patrí ľuďom a nie žralokom, takisto aj teraz hovoríme o tom, že SPP patrí ľuďom a nie žralokom. A v tej snahe vlády, ktorú sa snaží napriek všetkým veciam obhájiť, je čím ďalej, viacej vidieť tie falošné tóny.
Takže nie je pravda, čo hovoril premiér, že opozícia spala. 4. 12. tlačovka a výzva na to, aby vláda, tu z opozície, výzva na to, aby vláda pristúpila k inému scenáru a nie tomuto, 13. 12. vystúpenie počas hodiny otázok, opozícia nespala, my sme nespali. A ďakujem tebe, že si toto vydržal a ukázal a nadstavil zrkadlo vláde, ktorá tu ani nie je.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 23:01 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:03

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. V prvom rade nezávidím stenografom, ktorí budú prepisovať toto celé, alebo tej stenografke, alebo stenografovi.
Mňa len strašne mrzí, že sú tu nie vláda alebo členovia vlády, čo i len jeden, ktorý tu má v zmysle ústavy, naozaj o tom to je nepochybné, povinnosť byť. A je to naozaj tu výsmech.
Ja som zachytil, nebol som tu, ale že bola tu prinesená nejaká stolička, ktorá bola nakoniec pánovi poslancovi Matovičovi zobraná. Ja len si dovolím, že v zmysle rokovacieho poriadku, toto podľa mňa spadá do zabezpečenia poriadku v rokovacej sále a podľa môjho názoru pán poslanec Matovič neprekračoval hranice slušnosti tým, že by tu mal stoličku. To by tu asi nikto nemusel mať stoličku. Rokovací poriadok o tomto nehovorí. A koniec koncov nové prvky v tomto parlamente sa ukázali, aj keď Lojzo Hlina sa postavil a mal svoje interpelácie a bol tu nový pultík, v podstate nikto nič nepovedal. Čiže aj tá stolička by bola zrejme namieste. Nič to nezakazuje.
Tu by som chcel ešte pripomenúť, keby mne niekto zobral vec, ktorá mi patrí a nie je to vec malej hodnoty, zvažoval by som niektoré oznámenia, ktoré majú aj trestnoprávne následky, alebo môžu mať. Ja na tomto mieste, ja to plánujem, aj keď teda nie som predkladateľom, vydržať celú noc, dúfam, že sa mi to podarí. A ak si niekto vypýta stoličku z predkladateľov, ja mu ju rád poskytnem a hovorím už teraz, nebude to stolička malej hodnoty. Ja ju prinesem a poprosím vás, stoličku by ste mu naozaj nemali brať. Je to naozaj v hraniciach slušnosti skôr na strane predsedajúceho.
Ďakujem, pán predseda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 23:03 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:05

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Každopádne ďakujem za podporu a iba také, taká neskorá nočná hodina, tak by som sa vám s niečím chcel zdôveriť, že ja som posledný mesiac mal takú, takú depku. Ako depku, depku toho, že či má vlastne zmysel nejako bojovať proti, proti tým zlým politikom v slovenskej politike a či má vlastne zmysel to, čo robím. Lebo de facto my sme boli aj ten rok a pol aj za Radičovej vlády nejako v opozícii, teraz štyri roky v opozícii, čiže na konci druhej Ficovej vlády budeme už nejako, alebo budem v nejakom šiestom roku v opozícii, a to som nebol zvyknutý zo súkromnej sféry. Tam, keď som si niečo vymyslel, dobre, a chcel som to zrealizovať, tak som to zrealizoval a znášal som následky. Šesť rokov v opozícii, ako, naozaj, tá, iba táto predstava, a to, akým spôsobom sa vlastne k nám vládna moc správa teraz ako k opozícii, že predložené kvantum návrhov, nič, nič neschváli, alebo potom predložíme audiotex, potom primitívi dvaja, Brixi s Martvoňom, to isté odkopírujú a bez, úplne chrapúnsky to predložia, to vybíjalo ma to a bralo mi to energiu a naozaj som strácal nejakú chuť ďalej bojovať.
Ale dnes som ju dostal práve kvôli tej stoličke, lebo po tej trištvrte hodine možno som bol omnoho viacej unavený, ako potom tú tretiu a štvrtú hodinu. Lebo vtedy, keď som si uvedomil, že vlastne odrazu má zmysel bojovať, lebo jednoducho iba chrapúň môže zakázať človeku si sadnúť na stoličku, keď prednáša nejaký takýto prejav, a je to vyslovene prejav arogancie, vrcholnej arogancie moci. A vtedy som si uvedomil, že má zmysel bojovať a chcem bojovať a urobím všetko pre to, aby sme tento valec raz spoločnými silami všetci v opozícii nejakým spôsobom porazili. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 23:05 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23:38

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Či procedurálny, alebo aký... (Smiech v sále.) Vy pošliapavate demokraciu. Ja vám teraz niečo poviem. Zneužívate moc, veľmi hrubým spôsobom zneužívate moc... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Skúste naformulovať niečo, o čom sa bude dať hlasovať. (Nasledujúci text hovorený súbežne s rečníčkou.) Národná rada je uznášaniaschopná. Pani poslankyňa, naformulujte, čo chcete dať hlasovať.

Mezenská, Helena, poslankyňa NR SR
Ja nebudem nič formulovať! Vy porušujete pravidlá (nasledujúci text hovorený súbežne s predsedajúcim), tak ja poviem pre občanov, nie pre vás. Pre vás poviem, čo si myslím. Robíte si z ľudí a z parlamentu dobrý deň! Ja nebudem nič formulovať, robíte si z ľudí, z parlamentu a ústavy dobrý deň.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pani poslankyňa, už ste tu dosť dlho, aby ste si mohli prečítať zákon o rokovacom poriadku. Naformulujte, o čom chcete dať hlasovať (nasledujúci text hovorený súbežne s rečníčkou), a my veľmi radi, je tu uznášaniaschopná Národná rada, budeme hlasovať o vašom návrhu. Pani poslankyňa...

Mezenská, Helena, poslankyňa NR SR
Zneužívate moc. (Nasledujúci text hovorený súbežne s predsedajúcim.) Nepoučujte ma! Lebo keď tu zabezpečíte ministrov a zabezpečíte vládu, aby sedela, tak potom ma poučujte! Nemáte právo poučovať, keď vy pošliapavate demokraciu, ústavu a zákony. Vypnite mi mikrofón. Čo tu predvádzate je svinstvo?! (Pokrik v sále a potlesk.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pán poslanec Kadúc.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.9.2013 o 23:38 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video