30. schôdza

29.1.2014 - 30.1.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2014 o 16:10 hod.

PaedDr.

Vladimír Jánoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:46

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Milí kolegovia, kolegyne, ja by som naozaj chcela, aby sme si v prvom rade povedali, o čom je táto schôdza. Lebo pred chvíľou nás tu všetci presviedčate, že nie je o tom, čo ste napísali. A vy ste napísali a) vyjadruje vážne znepokojenie v rómskej osade Budulovská ulica v Moldave nad Bodvou, aký bol zásah. Potom ste napísali, že c) žiada vládu Slovenskej republiky o zabezpečenie ochrany základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri vykonávaní policajných akcií.
Tak teraz nás tu presviedčate, že táto schôdza o tom nie je, že je o niečom úplne inom, že je to o rómskej problematike. Ja si myslím, že je o zásahu. Potom pred chvíľou do toho zamotáte erotiku a vyprávate tu a smejete sa tu vo veľkom, tak vy naozaj neviete, o čom je tá schôdza! A my to berieme, že čo ste napísali, tak takto sme sa k tejto schôdzi vlastne postavili.
A ďalšiu vec, čo chcem povedať, naozaj súhlasím s kolegyňou, aj keď nemám reagovať na predrečníčku pani Janíkovú, ale spýtam sa, koľkí z vás z týchto lavíc ste skutočne boli niekedy, kedy ten dav bol rozvášnený, koľkí ste boli na mieste toho policajta? Ktorý nevie, či tam má do činenia s ľuďmi, ktorí sú pod vplyvom drog, pod vplyvom alkoholu, a ktorý má v sekunde vyhodnotiť, či správne zasiahol v tú sekundu, či správne zasiahol, ak je pod takým psychickým tlakom a vypätím a chráni životy svojich a životy ďalších občanov. Koľkí ste tam boli?!
No mnohí len sedíte v týchto laviciach, v živote ste možno niektorí neboli v rómskej osade. A hráme sa tu, ako keby to bol futbalový zápas, a všetci po futbale vieme, kto mal dať gól, ako to mal urobiť.
Vážení, v prvom rade sa malo povedať, že ďakujeme policajtom, že naozaj chránia naše životy a že sa starajú na východe o tých, ktorí sú ohrození, a je to jedno, či sú to Rómovia, Nerómovia, ktokoľvek. Takže táto schôdza je o tom. (Reakcia z pléna.)
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.1.2014 o 15:46 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, máte pravdu, že iniciátorom tejto schôdze ide o politiku, nie o pravdu, nie o spravodlivosť pre tých najzraniteľnejších, ako to v úvode prezentoval zástupca navrhovateľov.
Na základe vlastnej skúsenosti z pôdy Rady Európy, kde bola zaslaná ešte v septembri minulého roka tendenčná a maximálne neobjektívna správa o udalostiach v Moldave nad Bodvou, v duchu hesla „čím horšie pre vládu Roberta Fica, tým lepšie pre nás“ viacerí predstavitelia opozície úplne zabúdajú na pravdu a záujmy slušných občanov Slovenska a tu mám na mysli všetky entity.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2014 o 15:48 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V teórii argumentácie existuje jedna veľmi vážna chyba, ktorá sa učí už teda na základnej škole, a to je tzv. straw man fallacy, kde človek si najprv vybuduje niečo, čo je úplne mimo, mimo toho, čo tvrdí jeho oponent, a potom namiesto toho, aby vyvracal argumenty oponenta, tak strieľa šípy do toho, do toho vybudovaného panáka, ktorého si tam sám postavil.
A presne to urobil pán minister. On najprv celú tému otočil na to, že nám tu išiel vymenuvávať všetkých možných občanov rómskej národnosti, ktorí kedy spáchali nejaký trestný čin, a potom obvinil opozíciu z toho, že sa ide stavať na ich stranu.
Ale o tom to vôbec nie je! Je to o tom, že polícia má v prvom rade chrániť všetkých občanov a polícia má v prvom rade konať len v rámci svojich vlastných kompetencií. A aj keď robí pátračku, aj keď robí čokoľvek, tak tie kompetencie nemá prekračovať. A ak je podozrenie, že to urobila, tak minister vnútra má byť prvý nastúpený a počúvať, čo sa vlastne stalo, a vyvracať tieto podozrenia, nie postaviť sa na jednu stranu.
Lenže pre pána ministra je už príznačné, že on vždycky potrebuje najprv ukázať prstom na toho akože nepriateľa na druhej strane a potom z toho vytĺkať politický kapitál.
Je veľmi nešťastné, že sa to robí, keď sa už hovorí o najzraniteľnejších, tak naozaj je len málo zraniteľnejších ľudí ako ľudia, ktorí žijú v rómskych osadách. Napriek tomu, že ich život môže byť spojený s kriminalitou, napriek tomu, že ich život môže byť problémový zároveň, z pohľadu teda majoritnej spoločnosti, zároveň je len málo ľudí, ktorí sú zraniteľnejší v tomto štáte ako oni. A zneužívať to na svoju politickú propagáciu je čisté svinstvo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2014 o 15:49 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že každý čo len trocha súci pozorovateľ vidí, že celá táto schôdza je naozaj úplne zbytočná, napokon potvrdili to aj predkladatelia a navrhovatelia tejto schôdze, ktorí v odôvodnení uviedli dva pomerne chabé dôvody, a musím povedať, že tak slabý návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze si ani nepamätám.
V podstate navrhovatelia hovoria o dvoch dôvodoch, prvým je, že ombudsmanka nedostala slovo na vláde. Podľa zákona o verejnom ochrancovi práv pôsobnosť "verejného ochrancu práv sa nevzťahuje na vládu Slovenskej republiky", nebol porušený rokovací poriadok vlády, nebola porušená Ústava Slovenskej republiky, neexistuje právny nárok na to, aby ombudsmanka vystupovala na vláde, napriek tomu jej bod bol zaradený, správa bola zaradená, prijalo sa uznesenie a dokonca prijali sa všetky jej odporúčania, konkrétne, že zásahy v osadách sa budú kamerovať. Čiže neexistuje dôvod tento prvý.
Druhý dôvod bol neprimeranosť policajného zásahu v Moldave nad Bodvou. Samotné vystúpenie pána ministra jasne ukázalo, že celé toto divadlo je založené na množstve protichodných informácií, ktoré sa prezentovali v médiách. Napokon je tu vyšetrovanie krajskej prokuratúry, to ukáže, či bol primeraný, alebo bol neprimeraný.
Ja si však myslím bez ohľadu na tento konkrétny zásah, že práca policajtov v týchto osadách by mala byť mimoriadne odmeňovaná. Ja nezávidím tým policajtom, ktorí slúžia v týchto častiach Slovenska, je to práca mimoriadne ťažká, mimoriadne zodpovedná, nechcel by som ju robiť za žiadne peniaze na svete, a preto títo policajti si zaslúžia skôr úctu. Áno, ak niekto sa správal neprimerane, nech je potrestaný, ale v zásade patrí úcta tým policajtom, ktorí... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2014 o 15:51 hod.

JUDr. PhDr.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, ja si myslím, že tu teraz prebieha, nejak nad nami tu lietajú argumenty medzi vašou stranou a zvolávateľmi z Ľudovej platformy, a stotožňujem sa s jedným z tých dôvodov zvolania, že mal by platiť, a myslím, že táto schôdza je o rovnakom metri a mal by platiť rovnaký meter či už na opozičných poslancov, či už na ombudsmana, ktorý by chcel vládu informovať, a možno aj keď tvrdíte, že nie je zákonný dôvod, tak minimálne slušnosť, vecnosť by mala veliť, že by mohol dostať na vláde priestor.
Čo má ale z vášho vystúpenia viacej zarazilo a viacerí poslanci z vašej strany to kritizovali alebo nejakým spôsobom sa dotkli témy, že by sme sa mali zastávať alebo nezastávať Policajného zboru, že by mala byť nejaká istota. Tuším kolegyňa Vaľová vám odkazovala to, že kto z nás stál pred rozvášneným davom, kedy policajt naozaj potrebuje mať istotu, či zasahuje na základe a podľa zákona, alebo nie.
A ja si myslím, že takisto ako viacerí, že nerobíte dobre a škodíte polícii, pretože keď musí policajt použiť donucovacie prostriedky, nemôže vo svojom rozmýšľaní ani na sekundu sa mu tam zjaviť, zastane alebo nezastane sa ma Kaliňák. Je toto najväčší problém, ktorý vidím, ktorý ste aj tu povedali, pretože týmto škodíte polícii. A ja si myslím, že policajt má rozmýšľať nad tým, či koná, alebo nekoná zákonne, a tú istotu by sme mu mali dať nastavením pravidiel. A toto je podľa mňa, áno, policajti potrebujú aj v týchto vypätých situáciách mať istotu a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2014 o 15:53 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa dotknem tej časti, kde ste v zdôvodnení zvolania dnešnej schôdze hovorili alebo napísali, že "napriek závažným skutočnostiam nasvedčujúcim tomu" a tak ďalej atď.
Ja som rád, pán minister, že práve toto ste vo svojom vystúpení vyvrátili tým, že ste o tom diskutovali viackrát na výbore s pani ombudsmankou a že diskutoval o tom aj policajný prezident. Je predsa úplne zbytočné robiť hystériu, tak ako sa to dnes robí, bez toho, že by sme poznali výsledok vyšetrovania.
Nečudujem sa, že vláda konala tak, ako konala, keď nemala dôvod nejakým spôsobom sa zaoberať týmto problémom, kým nie sú jasné výsledky konania tých policajtov, o ktorých mimochodom ja vôbec nepochybujem, že boli správne.
Viete, tu mnohokrát odznelo aj v minulosti, si pamätám Šarišské Michaľany, kde tu išla prestrelka z týchto lavíc, ale nikto sa tam nebol pozrieť. Ja som sa bol pozrieť. A bol som tam aj teraz vo štvrtok, piatok. Bol som v Moldave, v Drieňovci a mám tam kamarátov, lebo tam som študoval. A prvá otázka bola, že: "A prečo tu nikto neprišiel zo strany tých, čo kritizujú, sa nás opýtať, ako my tu žijeme?" Ja sa stretávam v Drieňovci so spolužiakmi a oni, prvá otázka znie, že: "A o čo budete robiť s niektorými tými občanmi? Veď tu sa už pomaly nedá žiť."
Viete, o tom je aj zásah policajtov, ktorí prídu a chránia tých, ktorí tam chcú žiť tak, ako sa žiť má.
A preto vás chcem poprosiť, počkajte na vyšetrenie celého toho kvázi incidentu, a keď bude na stole, potom sa k tomu určite vyjadrí aj minister, aj vláda a možno aj my. Ale dopredu niečo bez poznania konkrétnych faktov hovoriť, že toto bolo zlé a takto sa to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2014 o 15:55 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:55

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Samozrejme, nemôžem v dvoch minútach stihnúť reagovať na všetkých 27 kolegov.
Chcem povedať, že, áno, vždy máte plné slová demokracie, vždy máte plné slová slušnosti, ostatných vecí, ale v tomto prípade naozaj bez súdu, bez všetkého odsúdila pani ombudsmanka policajtov. Odsúdila ich. Povedala, že sú vinní. Ale to vám nikomu nevadí, pochopiteľne. Vtedy už netreba demokraciu, vtedy už stačí iba názor a ten je proste platný.
A nie je pravda, čo tu všetci spomínate, že sme nediskutovali s pani ombudsmankou! Presedel som celý výbor. Diskutoval som s ňou tam, telefonoval som s ňou, keď mala problém, že mala problém nedostať sa k nejakým informáciám. Zabezpečil som, aby mala všetky k dispozícii. Dopisovali sme si viackrát. Diskutovali sme s ňou o tom.
Nie je pravda, že s ňou zástupcovia vlády nediskutovali! V tomto prípade aj pani ombudsmanka je orgán, ktorý je povinný dodržiavať ústavu a konať len na základe zákona, a v tomto prípade proste nekonala. Nekonala na základe zákona. Tým je celá vec proste vybavená.
Nie je pravda, že kryjeme policajtov. Minulý rok sme prepustili 64 pre porušenie pravidiel alebo zákona.
Takisto si pamätáte na postoj náš v prípade Luníku IX a malých chlapcov, ktorí boli perzekvovaní priamo na policajnej stanici, aj našu razantnú a jasnú reakciu.
My vieme, kedy máme šancu a môžme reagovať, kedy vieme, že sú nezvratné dôkazy o tom, že je problém a kedy nie.
Naozaj, keď neurobia nič zlé, budem za nimi stáť a je to moja úloha. Pretože vy z toho robíte politiku, tak ja som váš partner na to, aby sme diskutovali. A nemôžete si brať do úst, samozrejme, políciu.
V Jarovniciach, kde sme tú situáciu veľmi podrobne robili, za posledné tri roky klesla trestná činnosť o 20 %. To sú konkrétne výsledky aj v prítomnosti.
Počas poslednej vlády Mikuláša Dzurindu bolo 16 policajných špecialistov, teraz je ich viac ako 230. Aj to má svoje výsledky, ktoré prináša zníženú kriminalitu. Toto sú všetko veci, ktoré sa dejú pravidelne a stabilne.
A to isté platí aj v Nitre. Nemôžete kritizovať policajtov za to, že chceli urobiť prísnejšiu kvalifikáciu. Mohli to odfláknuť priestupkom alebo jednoduchým ublížením na zdraví, ale chceli mať, aby mohli stíhať ťažkú ujmu. Práve preto sa robili znalecké posudky, na ktoré sa nejaký čas čaká. Na Kurimany sme čakali 14 mesiacov. To sú veci, ktoré... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.1.2014 o 15:55 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:00

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne a sa ospravedlňujem teda všetkým kolegom, ktorých som týmto odsunula, hlavne pánovi splnomocnencovi. Ja budem hovoriť celkom krátko.
Ja to spravodajcujem, tento bod, a niekedy mám, chvíľami mám pocit, že spravodajcujem úplne inú schôdzu, lebo sme sa už ako posunuli ku kriminalite v rómskych osadách.
Ja musím hneď na úvod povedať, že tak ako aj vy, ja som nebola pri zásahu v Moldave nad Bodvou a ja preto neviem s istotou povedať, kto v tomto prípade klame a kto by mal skončiť po tom, čo sa tam udialo, v base. Ja si myslím, že s úplnou istotou to nevie povedať nikto z nás. Ruku na srdce.
Ale, pán minister, vy ste hovorili o tom, akú kriminálnu minulosť majú ľudia alebo niektorí ľudia z Budulovskej. Ja to nejdem nijako spochybňovať. Všetci vieme o tom, že v rómskych osadách aj kvôli tomu alebo práve kvôli tomu, že tam je obrovská koncentrácia chudoby, sa vyskytuje aj drobná kriminalita. Ale chcem pripomenúť napríklad obchod s emisiami alebo nástenkový tender a chcela by som to odvážiť na miskách váh, že koľko nás stojí tá kriminalita, o ktorej hovoril pán minister, a koľko nás stojí jeden podvod s emisiami. (Potlesk.)
A teraz úplne k veci. Podľa mojich informácií trvala tá akcia v Moldave nad Bodvou pol hodiny. V osade bolo vtedy 700 osôb a ani jedna z hľadaných osôb nebola vypátraná. Dovoľte mi, aby som vám o tej akcii povedala niečo viacej. Poslúžia mi na to podklady, alebo teda správa ombudsmanky.
"Na plánovanej pátracej akcii sa zúčastnilo 63 policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ktorí sa dopravili na miesto akcie na 23 autách. Samotná akcia trvala tridsať minút. Policajti predviedli na oddelenie 15 osôb z osady, po ktorých ale nebolo vyhlásené pátranie, a ani jednu osobu, po ktorej bolo pátranie vyhlásené, nevypátrali. Napriek tomu po skončení pátracej akcie ju policajti hodnotili ako úspešnú, ako akciu, ktorá splnila svoj účel."
Ako môže byť takáto pátracia akcia vyhlásená za úspešnú, keď nenájdete ani jednu z tých osôb, ktoré ste tam išli hľadať?
Predstavte si situáciu, že za tridsať minút 63 policajtov skontrolovalo totožnosť 700 osôb. Ja si to neviem predstaviť. Ja si myslím, že od začiatku nešlo tým policajtom o to, aby prišli do osady a kontrolovali totožnosť. Tobôž nie takým spôsobom, ako nám to predviedol pán minister na tom videozázname. Ja vám k tomu poviem len toľko, že veľmi nedávno, niekoľko týždňov dozadu, zasahovala polícia v centre mesta v budove, v ktorej bývam, v obytnom dome, a môžem vám povedať, že ani od bielych svedkov si nepýtali tak slušne preukazy totožnosti, ako nám pán minister prezentoval na tom videu. To je čistý marketingový ťah.
"Policajti uviedli," píše sa ďalej v správe ombudsmanky, "že pri vykonávaní policajnej akcie nevstupovali do obydlí obyvateľov osady."
Ja som videla ten videozáznam, ktorý distribuovala tá NGO-vka ETP Slovensko, ktorú poznám. Neviem, koľko poslancov to dostalo. Ja som si to pozrela úplne celé a musím povedať, že ja neviem, či je to vykonštruované, alebo nie, ale to boli zábery, ktoré ma vážne znepokojili. Tam boli evidentne obydlia zničené nejakým zásahom. Neviem, či policajným. Boli tam dobití muži evidentne po zásahu obuškom. Ja nie som expert, ale musím povedať, že to bolo, to bolo absolútne zrejmé z tých záberov. Boli tam dobité deti a boli tam dobité ženy. Toto všetko som na vlastné oči videla z toho videozáznamu.
A pýtam sa, že či by správny minister vnútra, ktorému sa dostane takýto materiál, nemal okamžite spustiť vyšetrovanie. Lebo keď on si je istý, že policajti, tak ako to niekoľkokrát verejne vyhlásil, nekonali v nesúlade so zákonom a celá pátracia akcia bola v poriadku, tak by som bola prvá, ktorá by som nariadila vyšetrovanie, aby som očistila tých mojich vlastných. Neurobil to tak.
Celé mesiace sa nedialo absolútne nič. Samozrejme, ak opomeniem ten fakt, že vyšetrovania sa nezávisle ujala nezávislá inšpekcia, ktorá priamo spadá pod ministra vnútra, a tá bez toho, aby vypočula kohokoľvek z tej osady, uzavrela vyšetrovanie s tým, že tá pátracia akcia bola úplne v poriadku. Neviem si predstaviť objektívne vyšetrovanie bez toho, aby som vypočula druhú stranu. A keby som bola ministrom vnútra, veľmi by mi záležalo na tom, aby takéto vyšetrovanie viedol nezávislý orgán, aby to nemohlo byť natoľko spochybňované, ako je to spochybňované dnes. Pretože dnes o verdikte inšpekcie vnútra v súvislosti so zásahom v Moldave nad Bodvou pochybuje asi každý so zdravým rozumom.
Takže celé mesiace sa nedialo absolútne nič, napriek teda znepokojujúcim informáciám v médiách. Nerozumiem, čo robili policajti, a nerozumiem, čo robila prokuratúra. Prečo už len na základe medializovaných informácií nespustila vyšetrovanie? Vyšetrovanie neznamená, že policajti pochybili. Spustiť vyšetrovanie znamená dopátrať sa pravdy, či pochybili alebo či nepochybili.
Teraz sa začalo stíhať vo veci a ja mám pocit, že nielen tak pre nič za nič, ale nechcem byť tu v Národnej rade za nejakého tragéda, dosť, že som za tragéda vo vlastnej strane, ale musím povedať, že chcem vidieť toho nezávislého vyšetrovateľa a chcem vidieť toho nezávislého prokurátora, ktorý po tom ako šéf, minister vnútra, niekoľkokrát povie v médiách, že akcia bola v poriadku, chcem vidieť toho nezávislého vyšetrovateľa, ktorý sa dopátra k inému verdiktu.
Ako tu sa toľkokrát v tejto veci predikovalo, a nie zo strany ombudsmanky, ale práve zo strany ministra vnútra, že sa veľmi obávam toho, nakoľko bude týmito predikciami pošramotené to nezávislé vyšetrovanie zásahu v Moldave nad Bodvou. Pevne verím, že sa takýto vyšetrovateľ a takýto prokurátor na Slovensku nájde.
Ešte mám dve také mini poznámky teda k tomu, čo nám tu prezentoval pán minister. No, ja mám pocit, že to bola naozaj ukážka toho, ako by sa policajti teda pri tých zásahoch mali správať. Obávam sa, že tomu tak vždy nie je. Ale zarazilo ma skôr to, že keď ombudsmanka po zisteniach, čo sa dialo pri zásahu v Moldave nad Bodvou, vydala odporúčanie, aby sa teda všetky takéto policajné zásahy nahrávali na kamery, tak som zaregistrovala, že ten argument bol jediný, nie sú na to peniaze a polícia nie je vybavená takýmito kamerami. No zrejme je.
Keď pán minister teraz prišiel so zostrihom z toľkých akcií, že tam vidíme dvoch ľudí na prechádzke v lese so sekerou a to im stojí za to, aby to nakrútili, aby to zostrihali a priniesli sem do Národnej rady, tak sa mi to zdá byť teda veľmi zvláštne hlavne v tej súvislosti, že prečo potom bol taký problém prijať to odporúčanie ombudsmanky, ktoré by nás mohlo niekam posunúť. A zaujímavé teda je, a to odznelo aj vo faktických, že mali sme tu zábery teda z rôznych akcií, z rôznych zásahov polícií, ale ten jeden, ten, kvôli ktorému sme tu dnes, ten tam chýba. A ja sa pýtam – prečo?
A neobstojí ten fakt, o ktorom tu hovoril pán minister, že pamätáte si, keď sme v roku 2011 tam vyšetrovali a nakoniec teda aj postihli policajtov, ktorí fackali malých rómskych chlapcov? No na ozrejmenie pamäte, jeden z tých policajtov si to celé nahrával na mobilný telefón a bolo to práve o tom, že to uniklo z toho mobilného telefónu, lebo pravdepodobne si to šeroval s priateľmi, a na základe toho vôbec začali médiá o tomto incidente písať. Takže je veľká škoda, že sa v Moldave nad Bodvou nenašiel žiaden policajt, ktorý by si to nahral na mobilný telefón.
A úplne na záver. Rómska iniciatíva Slovenska, ako pri všetkej úcte, pán minister, ja neviem, čo za to dostali, že vás podporili. Ja vám poviem, ako čo ja som s nimi zažila. Keď som sa dostala do funkcie, tak mi zaklopali na dvere a teraz ako prišli, že sú dve možnosti, buď ich zamestnám ako svojich poradcov a potom ma budú chrániť a budú ma chrániť pred úplne všetkými, ktorí by mi chceli robiť zle. A verím, že by mi potom napísali aj takýto list, nech by som sa dopustila čohokoľvek. Alebo je druhá možnosť, že keď ich teda ako nebudem potrebovať ako poradcov, lebo oni sú, samozrejme, tí najlepší poradcovia, stačí 2 000 mesačne, tak mi budú škodiť a budú organizovať protesty po celom Slovensku za odvolanie štátnej tajomníčky ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Takže asi toľko k Rómskej iniciatíve Slovenska. Samozrejme, takýchto iniciatív, aj rómskych, máme na Slovensku oveľa viacej.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

29.1.2014 o 16:00 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Vladimír Jánoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani podpredsedníčka výboru, neviem, či ste boli 27. augusta, alebo nie, nie som si už teraz presne istý, na tom výbore, mám skôr pocit, že áno, ale z toho vášho vystúpenia skôr teda si myslím, že nie. Pretože, ja neviem, ten výbor trval cez tri hodiny a možnosť vystúpenia jak ministra, tak aj pani Dubovcovej, pani ombudsmanky, tam bol dostatočný. Dokonca tam boli, ako som už spomenul v prvom príspevku, aj verejnosť a, samozrejme, médiá.
Ale nie o tom som chcel hovoriť. Spomínali ste, že teda zadržaní a že tá akcia sa minula účinku. To nie je pravda. Bolo tu spomenuté aj v tej správe, aj v správe inšpekcie, ale aj v správe nakoniec pani ombudsmanky, že bolo zadržaných a predvedených 15 osôb a z tých 15 osôb po legitimácii a overení údajov boli 4 osoby zadržané z podozrenia zo spáchania trestného činu, po ktorých predtým bolo vyhlásené pátranie. Takže to nie je pravda, čo ste uvádzali.
A ja konkrétne som sa zameral na zranených, pretože myslím si, že čo sa týka zranených, a ten prvotný údaj, ktorý bol, ktorý sa pohyboval pri čísle 80, kde figurovali dokonca aj maloleté deti, ktoré boli údajne zranené. Preveroval som si túto správu a nielen zo správy inšpekcie, ale preveroval som si túto, tieto údaje aj zo strany nezávislých lekárov. To nie je pravda, čo uvádzala pani Dubovcová. A toto je fakt, toto je skutočnosť. Žiadnych 80 zranených, dokonca ani dieťa, žiadne dieťa nebolo zranené po tomto útoku.
Takže o čo tu ide, ja sa pýtam? O čo tu komu ide?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2014 o 16:10 hod.

PaedDr.

Vladimír Jánoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Lucia, som rád, že si postavila tú tému naspäť na nohy, tam, kde patrí, pretože treba jednoznačne hovoriť o veciach tak, ako komplexne sú. Nie tak, aby sa nutne stále rozdeľovala spoločnosť, že toto sme my a to sú oni. Lebo v zásade tu je iba my.
A tá situácia, ako ju dnes na Slovensku vidíme, nie je vôbec šťastná. Akceptácia takej tej ľudáckej rétoriky, ktorá patrí naozaj k tomu najhoršiemu, čo Slováci vo svojej DNA majú, zo dňa na deň rastie. To, čo ešte pred piatimi alebo šiestimi rokmi bolo považované za extrémizmus, je dnes považované za prejav slušných ľudí a otvorená propagácia neonacistických hnutí začína byť vnímaná ako prejav protestu proti súčasnému establishmentu. Toto je mimoriadne nebezpečná situácia a práve príhovormi, ako mal dneska pán minister vnútra, kde sa asi snaží práve z tej narastajúcej skupiny neoľudácky zmýšľajúcich Slovákov si niečo utrhnúť pre svoje vlastné volebné preferencie, je len prilievaním oleja do ohňa.
Ak by sme mali sa správať zodpovedne, tak by sme mali asi hovoriť naprieč politickým spektrom jedno. Je zodpovednosťou naozaj všetkých, ktorí doteraz vládli alebo rozhodovali o tejto krajine, ako vyzerá, a aj to, ako vyzerajú rómske osady. A je zodpovednosťou nás všetkých, ktorí tú zodpovednosť máme teraz, aby sme to riešili, a nie rozdeľovať sa na my a oni.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2014 o 16:11 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video