30. schôdza

29.1.2014 - 30.1.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:58 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Muňko, vy ste mi včera avizovali, že dáte nejaký taký prejav k zásadnému riešeniu rómskej otázky, tak som počúval, čo poviete.
Musím povedať, že otázka kriminality akejkoľvek, bielej, čiernej, zelenej, je vždy problém. A to bolo za našej vlády, nie za vašej, upozorňujem vás, sa práve v lokalitách, kde je vyššia kriminalita, teda najmä na východnom Slovensku, asi strojnásobil počet policajtov v pohotovostných motorizovaných jednotkách, zriadili sa osobitné skupiny mimo krajských miest, konkrétne v Krompachoch, v Poprade, v Michalovciach, vo Vranove, práve kvôli riešeniu kriminality.
Ale spomenuli ste aj prípad pána Dobrovodského, ktorému minister vnútra rozhodol, že nebude ani kamera na ulici Družstevnej v Malackách, ani hliadka. A teraz nepýtajte sa ani mňa, ani pána Kaliňáka, kedy sa pánovi Dobrovodskému lepšie žilo, opýtajte sa na to jeho, on tam žije, zistíte, čo vám povie, lebo to povedal verejne. Povie vám on osobne, ako sa mu zhoršila situácia po tom, keď bola odmontovaná kamera za ministra Kaliňáka, nie je tam hliadka, opýtajte sa jeho na to.
A vyprosím si, pán poslanec Muňko, aby ste si o mňa v takomto prípade vo svojom vystúpení obtierali svoje ústa. Ja som proti kriminalite akejkoľvek, neprispôsobivých, aj Rómov, aj bielych, potom ešte aj bielych golierov. Preto vás žiadam, aby ste takéto vystúpenie vo vzťahu ku mne už nezopakovali radšej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:55 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
My tu primárne nerokujeme o zásahu v Moldave nad Bodvou. Pán Muňko a páni poslanci a tiež médiá, ktoré celkom úmyselne a neúmyselne ja neviem prebrali to, že tu rokujeme o tomto, vlastne my tu rokujeme o tom, že parlamentom zvolenú, v ústave ukotvenú funkciu ombudsmanky vláda odmietla vypočuť. To je neskutočná arogancia moci. Toto by sa stávať naozaj nemalo.
Druhá myšlienka. Pán Muňko, tieto xenofóbne myšlienky voči všetkým našim spoluobčanom a to, že to rešpektujú niektorí vaši lídri vrátane premiéra, je hodné ďalšej mimoriadnej schôdze. Len sa obávam, že to bude opäť zneužitie na kampaň. Preto si myslím, že bez ohľadu na to, či tá schôdza príde teraz alebo až po prezidentskej kampani, tá schôdza tu skôr či neskôr ku xenofóbnym myšlienkam určite bude.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:57 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Muňko, odznelo tu niekoľkokrát, aby ste si uvedomili jednu a zásadnú vec, že nikdy a naozaj nikdy nemôže žiadny minister alebo slušný človek urobiť to, čo dokáže Kotleba sľúbiť. Ste sa vydali kam, na aké preteky, prosím vás, s takýmito prejavmi. Odznelo to tu viackrát, že nič horšie v tejto sieni zákonnosti ešte nebolo počuť. Proste to vyzerá, ako keby jeden z vás dostal úlohu, že teraz sa nebudeme pretvarovať, teraz to proste povieme tak, ako si to myslíme, nech to urobí čokoľvek. Je jasné, že tretinu voličov extrémistických strán tvoria bývalí voliči strany SMER. Ale nechoďte touto cestou, lebo myslím si, že robíte celej tejto spoločnosti zle. Kde je teraz pán Blaha? Však skúste sa poradiť s kolegom, ktorý včera tu rozprával o tom, ako sa má pristupovať k ľudom či k sociálne slabým alebo vylúčeným a ako on bojuje proti všetkým prejavom neofašizmu. Vy ste dali jeden veľký neofašistický prejav. Veď niekto tu spomenul, že keby ste neboli k výrokom chránený imunitou, tak toto je naozaj na trestné stíhanie. Veď to sa nedalo počúvať. Toto nie je o polícii a Rómoch a nejakých iných, toto je proste o vašom mentálnom svete. Kde je? A ešte si zoberiete za rukojemníka Dobrovodského. Čo ste za tie dva roky urobili pre Dobrovodského? Odmontovali ste mu kameru a včera mne vypisoval do facebookoch, ako sa jeho situácia nerieši. Vy tu už druhý rok idete vládnuť, tak láskavo spravte teda poriadok a nemajte tu rétorické cvičenia, ktoré sa podobajú neofašistom. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:58 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ono tá rómska problematika je veľmi citlivá. A akoby sme sa jej veľakrát aj naozaj báli. Celkovo vo všeobecnosti poviem, že veľmi ťažko sa pomáha ľuďom a zvlášť Rómom. Máme skúsenosti s tým aj ja osobne, ale aj brat. Uvediem taký príklad, keď Maroš staval domy pre Rómov v Huncovciach, tie, ktoré boli rovnako spomínané v predchádzajúcom prejave. Ak tam doviezli stavebný materiál, Rómovia tí, pre ktorých mal byť postavený ten domček, tak ukradli mu cement. (Reakcia z pléna.) No nie som rasista, lebo toto je skúsenosť. No a to poviem smelo, lebo to je takáto skúsenosť môjho brata, ktorý pomáhal týmto ľudom. No, samozrejme, jeho neodradilo to, že oni ukradli ten cement. Pomáhal im ďalej a boli situácie aj také, keď museli naskakovať do áut a museli utekať odtiaľ. Ale reálne môžete sa ísť pozrieť do tej osady. Za pomoci v spolupráci s Rómami brat Maroš postavil tam nádherné domy. Sú farebne vymaľované. A tie chatrče, ktoré tam boli primitívne, sú zbúrané. Tam stoja fyzicky, môžete sa ísť na to pozrieť. Farár to robil na vlastné náklady. Ale o tej rómskej problematike treba hovoriť, nemusíme tu zase tak zveličovať mnohé tie veci.
A keď hovoríme a mnohí ľudia a v kuloároch potom rozprávajú, že naozaj je zneužívaný tento sociálny systém, treba robiť všetko pre to, aby nebol zneužívaný bez ohľadu na to, či už sú to Rómovia alebo Nerómovia, tak celkovo aby ten systém nebol zneužívaný. Veľakrát sú to marginalizované skupiny a sú to nerómske skupiny, ktoré zneužívajú tento sociálny systém.
A to, deti že sú zneužívané na tú kriminálnu činnosť práve v rómskom etniku, je pravda. Je to skúsenosť moja osobná. My keď sme pri povodniach pomáhali Rómom, mňa napadli bieli ľudia otázkou: „Prečo pomáhate len Cigánom?“ Toto boli reakcie ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 11:00 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:02

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som včera v rozprave vás všetkých poprosil, aby ste vážili slová, ktoré k tejto citlivej téme budete používať. Som výrazne sklamaný vlastne z tejto diskusie, pretože tieto slová prispeli k radikalizácii vlastne nášho spoločného Slovenska, opakujem, spoločného Slovenska. Zločincov nájdete aj v osade, zločincov, som presvedčený, nájdete aj v tomto parlamente a je mi jedno, kto je zločincom, je to stále zločinec a proti nemu treba zasiahnuť. Nie je možné v podstate zvýrazňovať, že v osadách sú všetci zločinci, pretože Rómovia nikdy neboli homogénnou skupinou, neboli ňou v minulosti, nie sú ňou ani teraz a nebudú ňou ani v budúcnosti. Ak hovoríte o rómskej komunite ako o celku, tak ma to uráža, pretože ja nie som žiadny zločinec. Myslím si, že mali by sme vecne diskutovať a nemali by sme urážať akúkoľvek komunitu, nie je to vhodné. A verím, že všetci si uvedomujeme citlivú tému, ktorú dnes preberáme natoľko, že našou diskusiou teda neprispejeme ešte k väčšej radikalizácii. Ešte raz vás teda opätovne všetkých prosím, aby ste vážili slová, ktoré môžu vlastne vyústiť do ešte väčšej radikalizácie nášho spoločného Slovenska. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 11:02 hod.

Mgr. PhD.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:03

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Už pri vystúpení pána Kaliňáka som povedal, že sa výrazne ohradzujem proti tomu, aká je tendencia alebo aký je marketingový plán zvrtnúť a skrútiť túto schôdzu. To, čo začal Kaliňák, dokončil Muňko. Prosím vás, toto nie je ten príbeh. Toto je príbeh o tom, že Dubovcová si dovolila chcieť zmeniť kancelárie, si dovolila chcieť bývať alebo úradovať niekde, kde nemusí za to platiť. To je o peniazoch. Neprijímajme toto, nepúšťajme sa do týchto vôd, v ktorých neviete plávať, Muňko ešte ani neskočil a už bol utopený. Prosím vás pekne, toto je príbeh o peniazoch, o hnusných, špinavých peniazoch, o ktoré vám ide, o ktoré ide Moricovi, aby ich úrad ombudsmana platil ďalej (sedem a pol milióna korún). A máme jedno, ako rukojemníka koho k tomu urobíte. Je to hnusný, špinavý príbeh o peniazoch, o peniazoch pre Morica (možno nejaká provízia pre niekoho), o slávnostnom sneme. Je to o tom, prosím vás. Povedzte ľudom pravdu. Posledný a tretíkrát to poviem: Ľudia, neverte tomu, čo sa vám tu teraz podsúva, toto je úplne o niečom inom, hnusný, špinavý príbeh o peniazoch pre konkrétnych ľudí z verejných zdrojov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 11:03 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:05

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Páni poslanci som rád, že som vám mohol povedať skutkovú podstatu, ako to vyzerá. A každého z vás pozývam na týždeň bývania, kde vedľa vám prenajmem to, kde býva neprispôsobivé etnikum. A po týždni mi potom poviete k tomu, čo som tu povedal, čo na tom nie je pravda. Ale nemusíte tam ani týždeň vydržať. Možno tam vydržíte podaktorí jeden deň. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 11:05 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:05

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, vážená pani podpredsedníčka. Chcem oznámiť členom sociálneho výbore, že zvolávam zasadnutie výboru o 12.00 hodine do zasadačky výboru, pozvánka bola doručená aj písomne, ale pre istotu ešte túto informáciu chcem odovzdať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.1.2014 o 11:05 hod.

JUDr. PhDr.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:06

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň. Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, vážené kolegyne, kolegovia, hostia, možno trocha netradičný začiatok uvediem. Asi poznáte obraz mladého Doriana Graya, ktorý postupne začína nadobúdať z mladíckej tváre tvár ohavného zlého starca. Tento príbeh napokon nie tak dávno pripomenula humenská rodáčka pani Čekovská, skladateľka, asi celkom úspešnou operou. Ale hovorím o tom preto, lebo myslím si, že Oscar Wilde sa ani tak nemýlil a nemal to úplne akosi z ríše fantázie, keď vychádzal z toho, že naše životy majú schopnosť sa postupne, ako prichádzajú roky, vpisovať do našich tvárí. Je to zaujímavé. A nie je to určite štatisticky vždy tak, ale istá korelácia tam bude. A ja to pripomínam kvôli tomu, že aj keď to nie je argument, ktorý by táto snemovňa mohla brať do úvahy ako vážny, vždy keď som mal tú česť rokovať s pani Dubovcovou, keď som mal možnosť sledovať jej verbálne aj mimoverbálne prejavy, mal som pocit, že hovorím s človekom hlboko empatickým, schopným súcitu, schopným odosobniť sa a zamýšľania sa nad tým, čo treba urobiť pre tých, komu slúži. Toľko na úvod.
A teraz k podstate tejto našej mimoriadnej schôdze.
Ja som presvedčený, že došlo tu k nejakému zásadnému nepochopeniu. Ale všetko má svoju cenu a možno aj toto nepochopenie sa dostane do koncovky, ktorá bude pre naše rokovanie užitočná, ale predsa len my tu predsa hovoríme o tej základnej veci, že ústavní činitelia majú voči sebe prejavovať istú úctu. A tu sa stalo práve to, čo sa stať nemalo, že ústavný činiteľ, ktorý má názov ochranca verejných práv, nebol inými ústavnými činiteľmi vypočutý. Možno to bolo z hľadiska zákona v poriadku. Ja sa však spytujem, či to je v poriadku z hľadiska toho, čo máme sledovať pri svojich službách pre tento štát, lebo ústavná funkcia je službou a to, čo sa udialo práve v súvislosti s tým, že vysoký ústavný činiteľ nebol vypočutý inými vysokými ústavnými činiteľmi, sa mi zdá ako veľká, zásadná a nepochopiteľná chyba. Nuž čo by sa bolo stalo, keby bol bývala ombudsmanka pani Dubovcová vypočutá? Vôbec nič sa nemuselo zmeniť na rozhodnutí vlády a jej prístupe k problému, ktorý nanášala. Ale bol by to prejav úplne základnej elementárnej úcty, nie k pani Dubovcovej, tú možno ozaj členovia vlády Slovenskej republiky, ktorí toho času vykonávajú túto službu, nemusia mať v úcte. Pani Janu Dubovcovú predstavitelia vlády môžu mať úprimne neradi, dokonca môžu k nej prechovávať pocity, o ktorých si myslia, že sú oprávnené hlbokej neúcty. Ale to, čo si nemôžu dovoliť, alebo by si dovoliť nemali, je, aby prechovávali pocity hlbokej neúcty k funkcií, ktorú ona zastáva. A práve to je tá podstata nášho rokovania, že takéto niečo sa stalo. A je to určite prejav toho, že potom občan, ktorý má pocit, a má mať ten pocit, že ombudsman je tu pre neho a pre zastávanie jeho práv, je vládou znevažovaný. Nuž je to škoda. A myslím si, že toto vláda už z hľadiska džentlmenstva, z hľadiska slušnosti k žene, z hľadiska slušnosti ku kolegovi ústavnému činiteľovi si mohla odpustiť. Ja si myslím, že keby to bola zvážila, tak by bola tak aj konala. Aj keď máme veľa poradcov, dopúšťame sa chýb.
A ja som hovoril aj o tom, že tieto naše rokovacie hodiny možno budú mať aj nejaké iné vyústenie v podobe nechceného, ale celkom zaujímavého výsledku. Ja ten výsledok cítim v tom, že v mnohých prejavoch, ktoré tu za posledné hodiny dnes aj včera odzneli, môžeme hľadať spoločného menovateľa, v tom, že nad našou krajinou sa naozaj stmieva, vôbec nie kvôli pravici, ľavici, vôbec nie kvôli tomu, že máme problém teraz lokalizovaný v Moldave nad Bodvou, ale kvôli tomu, že tu vznikajú situácie, ktoré vypúšťajú z Pandorinej skrinky hnedý dym. Je to cítiť z rôznych kontextov. A v tomto ohľade by som veľmi prosil, veľmi vážne, aby sa táto snemovňa nezaoberala nepodstatnými vecami preto, že to je možno osud tých, ktorí chcú príliš veľa hovoriť, a potom uniká podstata, a prosil, aby sme možno zmiernili svoje vyjadrenia v rôznych širokých súvislostiach a zamerali sa na to, čo je dôležité, pričom dôležité je to, že tá atmosféra naozaj hustne a v súvislosti s ombudsmankou je to nepochopiteľné, pretože je to osoba, ktorá má zo zákona povinnosť dbať na to, aby tá atmosféra taká hustá predsa len nebola. Naozaj necítime, že to, čo sa deje za bránami parlamentu, nie je obyčajné, normálne a bežné? Necítime to, že tých prípadov voľáko pribúda? A ak to aj cítime, robíme dobre, že sa tu navzájom prestreľujeme bez ohľadu na to, či tie prípady prichádzajú sprava či zľava? Raz sú to daňové úrady. Potom sú to sitká. Potom sú to prípady s rôznymi nástenkami. Potom sú to rôzne podivné tendre. Potom sú to rôzni učitelia, ktorí prehovoria, sú vyhadzovaní zo školy ako pán učiteľ Žarnay v Košiciach, keď hovoril o tom, čo sa udialo neférové na jeho škole. Potom je to kontrolórka, ktorá si dovolí po tridsaťročnej službe povedať, že tender za 700 tisíc je zmanipulovaný, a my ju prepúšťame. Potom je tu novinárka, ktorá poukáže na divné nákupy lekárskych prístrojov. Aj ju šéf považuje za nadbytočnú vzápätí. Potom je to pani lekárka, ktorá povie, že ten záznam nebol v poriadku, keď ho niekto zmazal. A my ju ponížime a preradíme. Necítite, že to sú drobnú stopy, ktoré idú veľmi zlým smerom? Naozaj, a opakujem to, nie je dôležité, kto ako sa na tom podieľal, pretože to je história, možno o tom pomlčí, ale vyústi to do toho, že Kotlebovcov a im podobných, strašne nebezpečných ľudí bude pribúdať, nie tu, sa bojíte, že ich tu bude pribúdať nejaké to percento podľa prieskumov, ale ich bude pribúdať v celej spoločnosti. A vôbec nikto sa nebude spytovať, koľko smerákov, koľko Obyčajných, koľko SDKÚ členov sa na tom podieľalo. Ale otázka bude znieť, prečo ste nekonali vtedy, keď ste cítili, že atmosféra tu hustne. A len taký maličký apendix bude ten, že zástupkyňa verejných práv chcela prehovoriť a ktosi jej povedal neslušne: „Mlč.“ Je možné ju umlčať pri jednom aj pri druhom, aj pri treťom rokovaní vlády, ale verte, že to umlčiavanie nebude možné tolerovať donekonečna, pretože miesto pani ombudsmanky potom prehovoria druhí. Ja sa veľmi obávam, že nevyužívame jednu z posledných šancí, ktorú tu máme. Možno tempo historického vývoja bude rýchlejšie ako si myslíme, lebo mnohí sme si zvykli na to, že všetko ide akosi tak pomaly. Aj možno tí, ktorí ste tu 20 rokov, tak už máte pocit, že veď napokon zažili sme tu kadečo a vždy to išlo ako keby smerom, ktorý sa dal považovať za primeraný. My históriu nemáme ešte za sebou. My naozaj sa môžeme dostať k tomu, že vôbec tieto prestrelky nebudú dôležité a že dôležitá bude základná elementárna bezpečnosť, slušnosť a pocity ohrozenia občanov. Ja si myslím, keď to tu tak často zaznievalo, že práve v Kotlebovi je istá šanca. Naozaj môže to byť v konečnom dôsledku paradoxne dobrá správa pre Slovensko, ale len v tom prípade, ak sa spamätáme, ak prestaneme robiť také nehoráznosti, že budeme sa tu baviť o tom, že ombudsmanka nemá prehovoriť, keď o to požiada, keď budeme tu zosmiešňovať a doslova vymýšľať rôzne argumenty o tom, že niekde v Nitre nám holohlaví ľudia bijú ľudí na ulici a my sa domnievame, že to je len dôsledok toho, že sa to poctivo vyšetruje, takže nech trocha pobehajú po tých uliciach. Okrem toho posledná správa práve z posledných minút je, že už boli prepustení po zadržaní. Ja viem nie sme tu odborníci, vyšetrovatelia. A preto možno ani neskúmajme ani Moldavu, ani Nitru, ale skúmajme svoje svedomia, či naozaj konáme dobre, keď hľadanie dôležitých práv pre občanov Slovenska, pre budúcnosť Slovenska nahrádzame tým, že sa tuná dohadujeme o nepodstatných, nedôležitých veciach, ktoré sa nám zosypú na hlavu, že sa zosmiešňujeme, že zosmiešňujeme tých pár ľudí, čo dokážu otvoriť ústa a povedať „takto nie“. Ako je možné, že členovia vlády nevedia povedať, áno, je to chyba, je to zlé, keď taký Žarnay vyletel. A ja sa postarám o to, aby sa vrátil. Pán minister mi to sľúbil, že sa tak stane. Čakám na to. Kontrolórka, čo poukáže na tender za 700 tisíc, vyletí z roboty po 28-ročnej praxi. Veď to nie sú prípady veľké. Veď to sú len zrniečka toho, čo sa tu deje. Kto z vás by si dovolil povedať, že keď zhasnú kamery a svetlá a keď rozprávame úprimne a naozaj tak, ako si o tom myslíme, že to tak je, tak nepriznávame, že v tejto krajine je strašne veľa zla? Keď dohovoríte s vyšetrovateľom, keď zavrie spis a prejde do neoficiálnej reči, tak povie, je to tu strašné. Policajti môžu milovať svojho pána ministra, ale to ešte neznamená, že necítia, že to, čo sa deje v tokoch vyšetrovania, je zlé.
Ale, dobre, odbočil som, nechcem sa púšťať do tejto debaty. Chcel som vás len veľmi úprimne a veľmi dôrazne poprosiť, aby sme si uvedomili, že možno ten Kotleba je ozaj posledná šanca na to, aby sme pochopili, že tadiaľto cesta nejde a že ak neodblokujeme ľudský hnev v tom slova zmysle, že ukážeme, že vieme ho počúvať a vieme reagovať na tie veci, ktoré vyplývajú z hlbokej nespokojnosti ľudí s tým, čo sa deje, tak možno to ešte zachránime, lebo naozaj história neskončila a naozaj sme pri dverách čohosi, do čoho celkom dobre nedovidíme, čo je za nimi, a preto si myslím, že je naša mimoriadna schôdza, ktorá je venovaná verejnej ochrankyni práv, ktorá sa toho času volá doktorka Jana Dubovcová, a nabudúce sa možno bude volať inak, to nie je dôležité, ako sa volá, dôležité je to, že tú funkciu máme a že je istým symbolom funkčným, a ona dokázala, že ním chce byť, aby sme jej my z tejto snemovne vyslali jedno veľké slovíčko „prepáčte“, aby sme sa jej ospravedlnili. Veď my sme tu tí, čo máme kontrolovať výkonnú moc. Zdá sa, že nás nepočúva. Zdá sa, že nie sme dobrí nadriadení tejto vláde. Zdá sa, že pri tom špekulujeme. Myslíme si, že robíme dobre pre tých, ktorí nás sem dostali, ale nás sem nedostali politické centrály, nás sem dostali ľudia. Tak by som veľmi prosil, aby sme toto ospravedlnenie pani Dubovcovej poslali. Ja ako jedna stopäťdesiatina siene zákonnosti, ktorá má túto zákonnú úlohu, sa jej za to, čo jej vyrobila a vyparatila vláda tou neúctivosťou, ospravedlňujem (Reakcia predkladateľa.), alebo, áno, ďakujem pekne pánovi predkladateľovi, možno aj za to, že sme boli tak neúctiví, a to je veľmi dobrá poznámka, ďakujem, pán poslanec Hrušovský, že sme nedokázali nie vláda naša podriadená, ale my, ktorí sme nad ňou, tiež mať toľko slušnosti politickej, ľudskosti a empatie, že sme jej túto správu neumožnili tu predniesť. Takže, prepáčte, pani ombudsmanka, ja chcem veriť, že mimoriadna schôdza nebola zbytočná a že to, čo urobiť máme a budeme musieť, aj čestne urobíme, pretože v opačnom prípade naše mandáty sú len prázdnym obsahom. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.1.2014 o 11:06 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:21

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Mičovský, veľakrát ste hovorili tak, dá sa povedať, všeobecne. Hovorili ste napríklad to, že je to neúcta k úradu ombudsmanky, že ktosi ju umlčal. Treba ale povedať, že ju umlčal nie ktosi, ale Robert Fico a vláda Roberta Fica.
Spomenuli ste napríklad Nitru a zároveň ste hovorili aj o tom, že nad našou krajinou sa stmieva. Viete, v čom je tu problém? Včera ste mohli počuť aj v tejto sále od pána ministra Kaliňáka alebo aj v jednej televíznej relácii, keď otvorene hovoril, že napríklad v Nitre tých páchateľov neonacistov oni nemohli hneď zaistiť, potrebovali 4 mesiace na to, aby polícia pripravila, dá sa povedať, dôkazový materiál, aby tí ľudia boli tvrdo potrestaní. Výsledok dnešný toho viete, aký je? Boli prepustení. To znamená, že tí, ktorých zbili, tí znovu sa musia báť. Dennodenne ich môžu vidieť, samozrejme, na uliciach a budú sa báť. Toto je výsledok, toto je to stmievanie sa nad našou krajinou, keď už teda vás môžem takto citovať, že minister vnútra klame, zavádza, nekoná štyri mesiace a potom rýchlo, rýchlo na základe aj mediálnych výstupov niečo urobí a, samozrejme, prokurátor na to povie, že to nestačí, a prepustí páchateľov, ktorí sú natočení na videokamerách. Existuje záznam a ani toto nestačí? Takže tá naša krajina, keď už teda znovu vás môžem takto chytiť za slovo, preto upadá, lebo máme takúto vládu a takého ministra vnútra.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 11:21 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video