30. schôdza

29.1.2014 - 30.1.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:05 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ja začnem tak pekne, ako začal pán predseda Paška. Chcel by som oceniť SMER za to, že nabral odvahu a pustil túto schôdzu, že prebehla, aj keď, samozrejme, prebehla len preto, lebo ju chcel využiť na svoj dobrý marketing. A celý čas od vystúpenia ministra vnútra až po záverečnú tuto reč pána predsedu Pašku to bolo len čistý marketing včítane toho navrhnutého uznesenia, prekrútenia.
Ale hneď to využijem, že tak ako povedal pán predseda Paška, už sú ďalšie dve schôdze na stole, tak dúfam, že aj tie prebehnú, že nepustíte do gatí, páni poslanci zo strany SMER, že nezaleziete do diery, aj keď sa bude debatovať o tom, kto si rozdelil 46 miliónov z emisií, a že národu poviete, kde sa tie peniaze podeli a na koho účty išli, lebo vy tie informácie máte od Švajčiarov. A dúfam, že vtedy budete takí hrdinovia, ako ste dnes pri prekrúcaní témy tejto schôdze, ktorá sa práve končí.
A to, čo je nesporne vidieť, je prudko rastúca nervozita. Sme v kampani pred prezidentskými voľbami a je vidieť, s akou nervozitou na čokoľvek, čo by mohlo hodiť tieň na SMER, teda na vášho kandidáta pána Fica, sa prudko a agresívne reaguje, ako to práve predviedol pán predseda Paška. Čiže vidno, že máte obavy, máte strach a že všetko je ovplyvnené týmito prezidentskými voľbami.
Nuž a len chcem pripomenúť pánu Paškovi, že pani Dubovcová nemohla odmietnuť ponuku byť v Bystrici, pretože ona o tom nerozhoduje, keďže zákon ukladá alebo hovorí, kde je sídlo ombudsmana, čiže treba zmeniť zákon, aj ja som za Banskú Bystricu, vrele to podporím, ale príďte s tým návrhom sem a ja budem hlasovať za návrh.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:02 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:03

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda parlamentu, naozaj s tým uránom v Košiciach to bolo tak a je dôležité to opäť počuť. V roku 2005 človek nasadený vami, pán poslanec Simon, podpísal prieskum uránu, prieskum v lokalite Jahodná. Keby to nepodpísal, nikdy by sa ten prieskum nezačal a nikdy by sa žiadne uznesenia k tomu nemuseli prijímať. Na môj návrh sme v Košiciach prijali uznesenie mestského zastupiteľstva, kde sa vyjadrujeme proti ťažbe uránu, ale prieskum, ktorý, ešte raz, v roku 2005 váš minister podpísal, prebieha. Keby ho nepodpísal, nikdy k tomu nedôjde. Čiže beriete za to priamu politickú zodpovednosť.
Čo sa týka druhej časti, teda merita tejto schôdze, súhlasím s tým, že políciu si budeme a musíme chrániť práve preto, aby, keď to budeme potrebovať, polícia chránila nás. A verím, že v tomto sa všetci zhodneme.
A dovoľte mi, aby som sa vyjadril aj k... (Hlasy z pléna.) Ďakujem, že ma neprerušujete. Dovoľte mi, aby som sa vyjadril aj k sídlu ombudsmanky. Pani ombudsmanku si do Košíc veľmi radi vezmeme, myslím si, že problém rómskej problematiky by mala do slova aj do písmena precítiť, ale nemyslím si, že najvhodnejšie miesto na tento úrad je miesto Ústavného súdu. Myslím si, že nájdeme mnoho výrazne lepších aj pozitívnejších, aj typickejších miest práve na to, aby výkon nerobila od stola v Bratislave, ale naozaj aby písala o tom, čo v skutočnosti pozná, lebo tá jej správa je absolútne insuficientná. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:03 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:05

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Už druhýkrát je insuficientná, to, čo ja neviem povedať, ale však ja som sa nikdy nepasoval za múdreho. Mne tie scenáre v zásade vychádzajú. A to, čo som tu cítil, tú tenziu, teda to hľadanie ide, nastupujete, teda pán Paška, vy teda ako Košičan. Ono tu bude zaznievať to vy teda ako Košičan. A vy s tou vašou klikou teda počúvajte. Ale skôr počúvajte, vážení Košičania, ono v tých Košiciach, v tej Jahodnej sa ten urán ťažiť bude. Vy budete svietiť ako baterky, ale už tam pán Paška ani pán Žiga dávno bývať nebude. To vám garantujem tak, ako Detvania sa budú triasť o to, či sa bude triasť tá ich hora alebo nebude sa triasť ich tá hora. Viete prečo? Lebo ak na niečo SMER počúva, tak počúva na šušťanie peňazí. Vážení, a tam šuští tak, že to počuť až sem. Čiže budete svietiť, nemusíte svietiť po uliciach, na Hlavnom už môžete vypnúť mestské osvetlenie, tak budete ožiarení. Vaši tam už nebudú aj z mestského parku pôjdu. A bude sa tam ťažiť. A viete prečo? A viete, ako to odkomunikujú? Pán Maďarič to nahodí, ako to majú pustiť, lebo Dzurinda funguje a ešte vyzerá, že ešte chvíľku vydrží. So systémom „lebo Dzurinda a my nič“ ešte chvíľku vydržíte.
Vážení, ešte k tej ďalšej veci. Celé je to o tom, o tom, o tom, o tom, že si to dovolila. A vy sa hráte na toho, kto dáva ponuky, ktoré sa neodmietajú. Tak dobre, tak sa jej vypomstite, pokorte tú ženu načisto, dajte ju do tých Košíc.
Ale keď už hovoríte, pán Raši, o tých typických priestoroch, o ktorých vy viete v Košiciach. Ja viem o jednom takom. Keď už v Košiciach môžete mať v mestskom parku vilu, tak tam, prosím vás, niekde spravte aj úrad toho ombudsmana. Dobre? V tom mestskom parku, v ktorom už nemohlo byť nič, ktorý sa zatvára, tak tam niekde, v tom typicky priestore košickom, tak ako to tu bolo chápané... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:05 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:07

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán predseda, chcem ti veľmi pekne poďakovať za to, že si odhalil pravú tvár poslanca Simona. Po ňom skutočne zostala spálená zem v tom najcitlivejšom sektore, ako je poľnohospodárstvo a vidiek. A, ctené kolegyne, kolegovia z opozície, to nie je hodnotenie strany SMER. Ale jeho bývalí kolegovia z SMK povedali, že napáchal viac škody ako druhá svetová vojna. To znamená, že tento človek skutočne by mal zvážiť akúkoľvek kritiku či už vo vzťahu k poľnohospodárstvu alebo k akejkoľvek inej téme. A byť ním, tak ani tak nevystupujem. No a chcem poďakovať, pán predseda, aj za tie tri odkazy, plne sa s nimi stotožňujem. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:07 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ešte raz. Dôvodom tejto schôdze je to, že vláda, ktorú má parlament kontrolovať, ignorovala vystúpenie ombudsmanky. Mala ju v zmysle čl. 151a ods. 1 poslednej vety vypočuť, mala jej poskytnúť súčinnosť, neurobila to, ignorovala aj ústavu.
Pán predseda Paška, ja naozaj skladám poklonu pred tým, ako ste to geniálne marketingovo otočili, to je neuveriteľné, ale ja ešte raz k tomu, čo som povedal v predchádzajúcej faktickej, v dobrom vám pripomínam to, čo sa stalo v Banskobystrickom vyššom územnom celku tým, že ste konali podobne suverénne. Dajte si na to, prosím, pozor pre nás všetkých, je to vaša zodpovednosť, ak sa toto stane opäť a celom území Slovenska. Dajte, prosím, pozor.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:08 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:09

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda Národnej rady, ak teda už hovoríme o uráne, tak, prepáčte, musím citovať zo 14. 12. 2012, keď pán minister váš Malatinský podpísal memorandum s materskou spoločnosťou, ktorá vykonáva geologický prieskum, o spolupráci. Takže vy môžete hocičo hovoriť, urán máte vy na hlave ako maslo. Viete, hovoríte o tom a vyjadrujete podporu, že policajtov vždy budete podporovať. To je len slovné vyjadrenie. Ja som osobne svedčil v prospech policajta, ktorého napadli občania. A ja som bol svedok toho. Takže treba skutky, a nie rečičky. Táto schôdza dnes nie je ani o policajtoch, nie je ani o Rómoch, ale je o arogancii vlády.
Hovoríte, že bola možnosť, pani ombudsmanka napríklad na výbore mohla vystúpiť. Vaša vláda nedovolila jej vystúpiť, ponížila ju. Vaši poslanci tu v Národnej rade nedovolili tú správu zaradiť, tak o čom hovoríte? Aspoň neklamte.
Viete, zas na druhej strane musím aj to povedať, že na rozdiel od pána ministra Kaliňáka dnes ste pochválili napríklad pána predsedu ľudskoprávneho výboru pána Chmela, že zvolil dobrý postup na výbore a tak ďalej. Včera váš stranícky podpredseda, podpredseda vlády a minister vnútra Kaliňák, ho dourážal. Dourážal človeka, ktorý urobil toľko pre Slovensko, že pán Kaliňák keď ešte bude ďalších sto rokov žiť, ani desatinu nestihne z toho. Takže sa hanbite za to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:09 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:11

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda Paška, ja som sa vrátil minulý týždeň z východného Slovenska, bol som tam na tri dni. Bol som prekvapený, že zrovna na mňa sa obrátili aktivisti a členovia niekoľkých občianskych združení ohľadne tejto ťažby uránu. Skôr by som predpokladal, že sa teda obrátia na vás a na pána Rašiho, ale, dobre, ja som si ich vypočul. A musím potvrdiť to, čo tu hovoria moji kolegovia, to memorandu o porozumení je problém. To je problém, ktorý títo aktivisti a ľudia, tých 130 tisíc alebo koľko ľudí, ktorí to podpísali, vnímajú ako obrovské nebezpečenstvo. A keď teda máme chápať toto vaše verejné vystúpenie ako verejný prísľub toho, že ten urán sa tam nikdy ťažiť nebude, tak zrušte, nech tam Malatinský zruší to memorandum, lebo to memorandum je o ničom. A ja som presvedčený, že tým, že ho zrušíte, ukážete aj tým občanom východu a Košíc špeciálne dobrú vôľu a to, že to myslíte vážne.
Chcel by som vás požiadať, aby policajti nekonali razantne v rámci zákona tak ako doteraz, pretože všetci dobre vieme, že štyri mesiace nerobili nič v tej Nitre. Tí vagabundi si chodili voľne po svete a keby sa neboli médiá do toho obuli, tak dodnes si po svete voľne chodia. A mimo iného už sú vonku dnes zasa. Takto postupuje razantne polícia. A takto postupuje razantne prokuratúra.
A poslednú vec si neodpustím. Chcel by som oceniť to, že človeka, ktorý sa vám postaví, zosmiešnite a pošlete na druhý koniec republiky. Nabudúce by ste ho mohli poslať rovno na Ukrajinu. Pán predseda Paška, toto bolo od vás úbohé. Toto bolo úbohé. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:11 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:13

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcem zdôrazniť, že tu vôbec nebol priestor pre nejakú diskusiu hlbšiu, o ľudských právach. Takýto priestor tu už dlho chýba. Dnešná téma schôdze bola celkom iná. A ja si myslím, že tu by sa malo raz hovoriť o dodržiavaní ľudských práv na Slovensku. Jedna vec sú kolektívy, tak ako je to v ústave, ako to je v listine. Na to priestor tu stále nie je. Rodová rovnosť a správa ombudsmanky je málo na to. Ja som navrhol, aby Národná rada odporúčala podpredsedovovi vlády a ministrovi zahraničných vecí, aby predložil každoročne do marca správu o dodržiavaní ľudských práv v Slovenskej republike za predchádzajúci rok. Až by som mohol požiadať, tak ako D vo vašom uznesení by bol aj tento bod. To nie je opozično-koaličný bod, to je bod, aby sa o tomto hovorilo seriózne raz v parlamente.
Druhá poznámka je, že tá budova za pána Kandráča tiež stála 0,25 mil. eur ročne a vtedy to nikomu desať rokov nevadilo. (Slabý potlesk.) Neviem, kto tlieska teraz akurát, ale pani ombudsmanka je suverénna osoba, čo vlastne mohla a má nájsť tu v Bratislave nejakú budovu. Už, myslím, dávno to mohla urobiť. Neviem, prečo to neurobila. Omnoho lacnejších je tu veľa vládnych budov, z ktorých v jednej by ona mohla byť.
A, po tretie, mimoriadna schôdza. Samozrejme, ja som nepodpísal a nesúhlasím, aby sme odvolali predsedu parlamentu, ale aj mňa zaujíma, kde išlo tých 47 mil. eur zo Švajčiarska. Proste to je téma, ktorá skôr či neskôr pretečie. A bude z toho omnoho väčší škandál. Čiže o tom sa musíme povyprávať. Keď niekto ukradne sto obálok alebo kukuricu, tak ide do basy. A keď niekto získal 47 mil. zo Švajčiarska, tak nastalo tichučko už niekoľko rokov a teraz dva roky. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:13 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:15

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán predseda, v súvislosti s vaším prejavom by som mal otázku na vtedy pani predsedajúcu Zmajkovičovú, ako to, že vás nenapomenula ako rečníka, že ste nediskutovali k veci, pritom predchádzajúcich rečníkov bez problémov napomínala, že nedebatujú k veci. By ma zaujímalo, čo má spoločné košický urán s nerokovaním vlády s ombudsmankou. Nič. Takže opäť predsedajúca nekonala tak, ako mala konať, ale bude tu rozprávať, že ideme v medziach.
Hovorili ste o tom, o čom táto schôdza je. Ale len vy ste zavádzali, teda vaši poslanci zavádzali debatu úplne iným smerom, tým vaším. Opäť je to ten váš sprostý marketing. Táto schôdza, už sme hovorili o tom viackrát, ja som to aj vo svojej faktickej poznámke povedal, je o tom, že vláda zlyháva, vláda si robí, čo chce, vláda nevypočula ombudsmanku. O tom bola táto diskusia, o tom bola táto schôdza. Vy stále hovoríte len o zásahu od vášho ministra až cez poslancov. Nikto tu zásah nerieši. Alebo teda nemal sa riešiť. Ja som ho tiež neriešil. To bolo o tom, že vláda zlyhala.
A aké je riešenie? Ste hovorili aj o tom, aby sme dali riešenie. Je veľmi jednoduché. Ak vláda zlyháva, treba, aby odstúpila, veľmi jednoduché riešenie. (Smiech v sále.) To, by som povedal, je na smiech, áno, smejte sa, výborne, páni poslanci. A to isté platí aj o vašich mandátoch, pretože nerobí nielen vláda v prospech občanov Slovenska, to isté nerobíte ani vy tými vašimi zákonmi. Vy si to stále nedáte povedať. Ale však nebojte sa, ako sa hovorí, príde na psa mráz.
No a ešte by ma zaujímala jedna vec, pán predseda, dotkli ste sa programu ESO. Nemal by byť vlastne o šetrení tento program? Totiž ste hovorili, že štát disponuje väčším počtom budov. To je tiež zaujímavé. A bude ma to zaujímať. A budem sa na to pýtať aj pána ministra Kaliňáka. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:15 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No ja som to povedala v tej mojej predošlej faktickej, a zopakujem to, že celá táto schôdza sa nejako vymkla, ide o čistý marketing, ale nefunguje evidentne úplne na každého, lebo niekde tam za tými obrazovkami sedí skupina ľudí a pozerá v priamom prenose to, čo sa tu deje, a napísali mi. „To je neuveriteľné ozaj, čo už dáva ten Paška, to už zostáva rozum stáť, ťažký mečiarizmus sa vracia." A ja som mala ten istý pocit, keď som jednak počúvala pána predsedu parlamentu a jednak vnímala vás, kolegovia, teda zo strany SMER, lebo ešte aj profesionáli keď dávajú takéto vystúpenia, majú veľké publikum, potrebujú roztlieskavačov. Ale vy ich nepotrebujete, vás ako keby jedna mater mala, presne viete, na čo zareagovať a ako zareagovať. (Potlesk.) Super.
A ešte posledná poznámka k tomu mečiarizmu. Mne to tiež pripomína tie časy minulé, už len z toho dôvodu, že máte tu pani Dubovcovú, ktorá sa nezľakla a postavila sa a ozvala sa a aká je vaša reakcia. Vaša reakcia je, že ju odšupujete na východ. A nejde o to, vy keby ste mohli, tak ju odšupujete na Sibír. To je na tom to najhoršie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:16 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video