54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:28 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pred pár dňami sme boli svedkami toho, že Slovenskú republiku na pôde Európskej únie prehlasovali iné štáty, kvalifikovanou väčšinou rozhodli. Robert Fico sa rozčuľoval, že ako je to možné, že dôležité rozhodnutia by sa mali prijímať predsa konsenzuálne. To sa stalo po niekoľkých mesiacoch intenzívnych diskusií o kvótach. To sa stalo tam, kde Robert Fico nemá väčšinu. Tu sa deje to, čo sa deje, keď Robert Fico má väčšinu. Nielen že nerozhodujeme konsenzuálne, ani po tom nevolám, ale rozhodujeme bez možnosti diskutovať. Tak to vyzerá, keď má Fico väčšinu.
Druhá poznámka sa týka lobingu. Mám za sebou veľa, veľa rozhovorov s ľuďmi z mimovládnych organizácií, ktorí majú záujem a sú presvedčení o tom, že lobing treba zaregulovať a treba tvrdé podrobné pravidlá. Myslím si, že obozretne treba postupovať v tomto smere, pretože to má svoje náklady a zvyšujeme tým byrokraciu. Ja zasa hovorím, že dotiahnime do konca naše pripomienkové konanie, ono je blízke dokonalosti. To je naozaj regulácia lobingu, pretože tam vidíme, kto kedy presne chcel niečo urobiť a ovplyvňoval. Fungovalo by to dobre, nebyť takých bodov, aký sa stal presne teraz. Inak by to pripomienkové konanie od začiatku až do konca bolo veľmi dobrým systémom.
Verím, že som to povedal zrozumiteľne, pretože v tých ostatných sekundách chcem povedať, že pripájam sa k tým výzvam na pána ministra, aby otvoril znova rozpravu.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:17 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja chcem prípadne našich občanov poinformovať, že z toho, čo sa tu povedalo, to vyplýva, asi nasledovné: do šťastného koša potravín, ktoré naši ľudia bežne jedia, sa nedostali zemiaky, nedostala sa kapusta, nedostali sa vajcia, ale dostal sa tuniak modroplutvý. Podľa mňa taký tuniak modroplutvý je veľmi, by som povedal, bežná potravina na Liptove, na Orave. Východniari trikrát do týždňa jedia tuniaka modroplutvého. Čiže je podľa mňa, naozaj z tohto to vyplýva tak, ste to vysekli tak. Živé ryby ste vysekli, dali ste preč ozdobné a všetky ostatné ostali. Takže rád sa nechám opraviť. Ale ak súboj, že či bude v 10-percentnej sadzbe DPH zaradené zemiaky, kapusta, mrkva, cibuľa a tuniak modroplutvý, tak oznamujem občanom tejto krajiny, že vyhral to tuniak modroplutvý. Proste ideme naň. Kde sa to dá kúpiť? Kde sa to dá kúpiť? Pán Kamenický, kde sa dá kúpiť taký tuniak modroplutvý? Pôjdem si, však teraz to bude výhodné. Skúsime, čo to je.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:19 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:20

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka. Pán spravodajca Kamenický, toto bola obyčajná špinavosť, obyčajná, normálne hnusná smerácka špinavosť.
Vážení kolegovia, poslanci, všimnite si výrazy pána ministra aj pána spravodajcu, hovoria jedno: len pretrpieť, len pretrpieť tieto faktické poznámky. Nič viac. A ja naozaj ani nič neočakávam, pretože o charaktere týchto pánov si myslím svoje. Takže žiadna diskusia už nebude, žiadne otvorenie rozpravy nebude, žiadne možnosti faktických poznámok nebudú. Nechávali si to na poslednú chvíľu, absolútne na koniec, aby sa už k tomu veľa vyjadrovať netrebalo.
Ešte raz, tuná pán podpredseda Číž bude hovoriť niečo o korektnej diskusii! Tak normálne toto bolo od vás napľutie opozícii do tváre. Od vás toto bolo napľutie opozícii do tváre. A tuná bude Číž hovoriť o korektnej diskusii? Tomuto sa hovorí naozaj korektná diskusia? Korektné rokovanie? V žiadnom prípade. Toto ste nás normálne... Ale to je vás štandardný systém a tuná sa niekto bude rozčuľovať a bude tuná prezentovať, že etický kódex poslanca. A toto vy čo stvárate? Toto vy čo robíte? Toto je čo s etikou? Čo to má spoločné s etikou rokovania v Národnej rade? Absolútne nič.
A to, čo som presne hovoril vo svojej prvej faktickej poznámke, že ste opäť poslali Slovákov, ako sa hovorí, na párky. Písali mi zemiakari, že prečo sa do zlacnenej DPH nedostanú zemiaky, veď by sa tým pomohlo aj pestovateľom zemiakov. Nie, vy tam dáte morské ryby, ktoré sa u nás nechovajú. To je presne to, ja som to hovoril, môžete tým pomôcť našim pestovateľom, ovocinárom, zeleninárom. Figu borovú, vy potrebujete pomôcť len sebe. A prečo to neurobíte pred Vianocami? Áno, lebo sa rýchlo zabúda a ešte potrebujete vyryžovať na tej dépeháčke, ktorá bude vysoká, až po, a potom po novom roku to šplechnete. Fuj, hnus!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:20 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:22

Pavol Abrhan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Kamenický, som trošku sklamaný, že ste sa dali takto zneužiť na takúto úlohu ako poslanec Národnej rady. Od štrnástej hodiny tu rokujeme o tomto návrhu zákona, s veľkou pravdepodobnosťou ste to mali k dispozícii, lebo na výbore vám to pripravovali a nepísali ste to tuná. A vy necháte prebehnúť celú rozpravu. A toto bude vždy, navždy spojené s vaším menom a mne je to ľúto. Mne je to ľúto preto, že poslanec Národnej rady by mal vystupovať čestne a zodpovedne. Vy sami v návrhu nového rokovacieho poriadku hovoríte, ak je prednesený zásadný návrh, tak musí ísť do výboru. No tak tento návrh je zásadný. Ja sa pýtam, bude prerokovaný aspoň vo výbore, tak ako ste to pred chvíľou navrhovali? Veď si stojte za svojím slovom! Veď robíte nielen z nás, ale sami zo seba, mne je ľúto vás, že takto nechávate svoje vlastné meno pošpiniť.
A ešte by som vás chcel poprosiť, lebo som úplne nezachytil a obávam sa, že ste sa pomýlili, pri tom ex 0203, o tých sviniach, keby ste mohli zopakovať, a ex 0206, tie jedlé droby, tam sú tie svine, kozy, somáre, muly a mulice. Lebo ak ste sa pomýlili, no tak to bude potom zlé. Keby ste to mohli ešte raz prečítať a zopakovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:22 hod.

Ing.

Pavol Abrhan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

95.
Dovolím si vyjadriť sa aj ja k tomuto návrhu zákona, aj prednesenému pozmeňováku. No ja si myslím, že čo sa týka procesnej stránky, je nevhodné znižovať a dehonestovať činnosť parlamentu na to, že pozmeňováky, s ktorými sa máme oboznámiť, ku ktorým máme zaujať stanoviská, sú nám dodané neskoro. Čo sa týka vecnej stránky, odzneli tu návrhy zo strany pána poslanca Chrena, pána poslanca Hlinu, ku ktorým sa ja prikláňam.
Čo sa týka toho návrhu pána poslanca Chrena, zaviesť zníženú sadzbu dane na všetky potraviny, takto to bude čisté a podľa môjho názoru jednoduchšie, schodnejšie a prehľadnejšie, komplexnejšie riešenie, ktoré nebude vyvolávať polemiky, ktorých sme teraz svedkami.
Čo sa týka návrhu pána Hlinu, tak naozaj navrhujem aj ja, aby takto prijatý návrh zákona komplexne stanovený na zníženie sadzby dane na všetky potraviny začal platiť a bol účinný čo najskôr. Myslím si, že viackrát boli prezentované pozitívne a povzbudzujúce makroekonomické ukazovatele, ktoré svedčia o tom, ako je stabilizovaná hospodárska a sociálnoekonomická situácia v našej krajine, a preto nevidím dôvod, ktorý by nám mal brániť v tom, aby sme tieto návrhy konštruktívne do prerokovaného návrhu zákona zapracovali.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:24 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:26

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa pokúsim byť konštruktívny a normálne sa spýtam pána Kamenického, prípadne aj pána ministra financií: v čom bol ten problém, kde bola tá prekážka, aby ste nemohli predložiť ten pozmeňujúci návrh úplne ako prvý? Ste spravodajcom, môžete kedykoľvek vystúpiť. V čom bol ten problém? Lebo ak to nevysvetlíte, je to naozaj arogancia moci. To, ako nás dobehla vaša arogancia, povedzme, tou karmou na úrovni EÚ, tak ako naznačil pán Jurzyca, čo keď nás dobehne opäť? Potom budete hovoriť opäť, sme valcovaní? Ale veď vy valcujete! Vy sa správate naozaj arogantne, ako keby tu opozícia ani nebola.
A ešte jedna poznámka. My sa tu, posledné dni sme sa bavili o kultúre v tomto parlamente. Dokonca sú predložené dva zákony, ktoré majú zabezpečiť čistotu legislatívneho procesu. To znamená, majú napraviť chyby. Ale ten, kto ich dáva, je členom tej istej strany, ktorá predložila teraz pozmeňujúci návrh úplne ako posledný, ku ktorému diskusia bude zrejme veškerá žádna. No a nepovažujem to absolútne za správne.
A chcel som ešte voľačo povedať, to som myslím, že aj zabudol. Okej, zabudol som.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:26 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán spoločný spravodajca, vážený pán podpredseda vlády, odkázali ste občanom, že sú dve kategórie potravín, sú základné a sú luxusné. Odkázali ste občanom, Slovákom, že ich národné jedlo halušky, sú luxusom, lebo aj zemiaky, aj múka sú za 20 percent. Odkázali ste im, že národné jedlo halušky, lebo aj bryndza už je za 20 percent, rovnako rohlíky, paradajky, zelenina sú luxusom. Je to nehorázne, čo ste teraz urobili, nielen na spôsobe, ako ste to urobili, že ste naťahovali to špinavé prádlo až do konca, aby sa k tomu nikto nemohol prihlásiť, a potom odkážete, štyri mesiace tu balamutíte občanov, že všetky potraviny budú lacnejšie. Toto ste robili a dnes poviete, že toto nie. Ale maďarské jedlo, také halászlé, ako tu Laco mi našepkáva, to bude za 10 %, lebo to je z rýb. (Smiech v pléne.) Toto ste urobili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:27 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:28

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ctené kolegyne, kolegovia, ja by som sa nesmierne tešil, keby ste predložili akýkoľvek zoznam, ktorý by znižoval DPH na potraviny, ale nie z opozičných lavíc, ale z vládnych lavíc, keď ten návrh môže, môže mať relevantnú váhu a má aj zodpovednosť. Ani jeden jedinýkrát za desať rokov, čo som v parlamente, som od vás nič podobné nevidel, okrem toho, že ste predkladali a hlasovali návrhy na zvýšenie DPH, vrátane potravín. Viete dobre, že Slovensko má najvyššiu dépeháčku v pomere k priemernej mzde v národnom hospodárstve. Napriek tomu ste zvyšovali potraviny najmä pre, čo sa týka, najmä pre tie najslabšie skupiny obyvateľstva. A keď vláda prišla s návrhom, myslím, že celkom na prvýkrát dobrým návrhom a dosť rozsiahlym, ja verím, že ten návrh sa bude, či tie body alebo potraviny sa budú aj rozširovať so zníženou sadzbou DPH, tak prichádzate s obrovskou kritikou.
Prosím vás, pozrite sa na vaše správanie, ako ste vy spôsobiIi zvýšenie DPH. Viete, ľahko sa zvyšuje DPH, ale ťažko sa vracia späť, aby sa udržala DPH v prospech spotrebiteľa. To je problém. Vy ste ju zvýšili bez mihnutia oka zo 14 na 20, ale problém je vrátiť späť a udržať tú dépeháčku pre spotrebiteľa. A tam je zodpovednosť. Ale ani jeden-jedinýkrát sa žiadny poslanec, ktorý dneska sedí v opozícii, nepostavil seriózne, ako keď ste boli vo vláde, k tomu, aby ste nezvyšovali dépeháčku a aby ste prišli s návrhom, aby ste ju znižovali.
Takže prosím vás, trochu kritiky do vlastných radov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:28 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Ivan Švejna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No, na záver, aha, ešte sa asi kolega prihlásil. No, ja skonštatujem jednu vec, že v podstate toto zníženie sadzby DPH na niektoré potraviny malo byť, ako som to pochopil, vlajkovou loďou sociálneho balíčka SMER-u. Jednoducho tak sa to prezentovalo. A spôsob ale, akým sa to uzákoňuje, žiaľbohu, degraduje vôbec toto tzv. sociálne opatrenie. A dobre ste sa rozhodli, možno diskusiu ste mohli mať za sebou. Ale môže sa aj opačne stať, že práve preto, že neprebehla diskusia, tak jednoducho práve novinári, hlavne z bulváru si dajú tú starosť a jednoducho budú porovnávať luxus a základnú potravinu a možno to budú porovnávať tak dlho, že až potom jednoducho to bude nepríjemné. A tak sa teraz nechcem rozoberať, lebo keď to už konečne som mal na stole, ešte je to stále teplé, zdôrazňujem, môžete si to každý obchytkať, tak chápem, chápem, teraz myslím to ironicky, chápem, prečo chcete mať túto diskusiu čo najskôr za sebou. Ale ja pevne verím, že táto diskusia nebude, že mať za sebou, ale, naopak, len sa o tom začne diskutovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:30 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja chápem vaše rozhorčenia, chápem vaše nejaké, nejaké pohnútky, prečo ma tu kritizujete a podobne. Ja by som sa chcel opýtať, vy keď tu, ja neviem, keď vy používate nejakú parlamentnú obštrukciu, tak je všetko v poriadku. Keď použijeme my rokovací poriadok, normálnym spôsobom, keď sa tu niekto bije, niekto búcha topánkami, vtedy je to všetko okej. Teraz zrazu všetci kričíte, ako sme to tu predložili. My sme to proste predložili v rámci rokováku. Môže sa vám to páčiť, nemusí. Ja to už nechám na vás.
Čo sa týka toho spôsobu, samozrejme máme predvolebný čas, všetci sa tu predvádzate, kto čo by všetko nasľuboval a dal ľuďom. Proste my sme prišli s témou, dali sme na stôl nejaké položky a jasné, že jeden z vás príde s tým, že: a dajme ešte toto a dajme toto, potom príde návrh, všetky potraviny, potom ja neviem čo. Keď budete mať zodpovednosť aj ekonomickú, aj politickú, tak sa tým zaoberajte. Vtedy som zvedavý, ako budete rozdávať, keď budete mať aj rozpočet na starosť, aj štátnu kasu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:31 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video