24. schôdza

5.12.2017 - 6.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:04 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:40

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, aby som nemusel nedôstojne vykrikovať počas prejavov ústavných činiteľov, chcem vás požiadať, aby ste dohliadli na dodržiavanie rokovacieho poriadku, aby v nasledujúcom vystúpení napríklad pán minister neodbiehal od témy, to je tlač 800, kde sa zaoberáme dôvodmi na jeho odvolanie, aby neriešil, tak podobne ako pán premiér, rôzne iné veci, ktoré nesúvisia. (Reakcie z pléna.) Takže poprosím, aby ste to zabezpečili. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

5.12.2017 o 14:40 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:41

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, aby som sa vedel zariadiť. Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení poslanci, dovoľte aj mne, aby som sa vyjadril k dnešnému návrhu a tak trochu aj reagoval na to, čo tu už bolo doteraz povedané.
Musím povedať, že som dlho uvažoval nad tým, že prečo taká poľovačka, keď za uplynulé obdobie, v druhom volebnom období sa žiadny návrh nezrodil. V prvom období, to bolo v roku 2010, to bolo za už spomínanú výbušninu, kde spanikáril jeden z policajtov hraničnej polície a v zásade jednu nástrahu z toho batožinového priestoru nevybral a tak sme nechcene odoslali zaujímavú poštu do Írska. A v zásade po tých ďalších štyroch rokoch sa nič neudialo a potom na záver toho obdobia sa začali diať veci.
Ťažko povedať, či to bolo naše tvrdé postavenie voči migračnej kríze, ktoré mnohým mimovládnym organizáciám a ďalším sponzorom, ktorých rád chodí navštevovať aj náš pán prezident, začalo vadiť, tento tvrdý postoj, aj to, že sme dokázali Slovensko ochrániť pred masívnou migračnou vlnou. A bolo to vtedy naozaj ťažké. Vtedy som na hranici s Maďarskom žiadneho poslanca SaS nevidel, asi sa báli, ktorí mohli prísť vtedy a skontrolovať prácu polície a skontrolovať prácu ministerstva vnútra priamo v teréne, kedy 24 hodín denne sme strážili našu hranicu, aby tá vlna sa nepreliala na Slovensko, pretože cesta Maďarsko – Slovensko – Česko – Nemecko, Maďarsko – Slovensko – Poľsko – Nemecko je aj dnes trasou, ktorá je mimoriadne skúšaná. No ale ani členovia výboru pre obranu a bezpečnosť sa vtedy neprejavovali, že by chceli mať záujem, ani nikto. Asi to nebolo vtedy populárne.
Alebo či to bolo tým, že niektoré orgány činné v trestnom konaní začali vyšetrovať tunák pána Matoviča v súvislosti s jeho daňovými podvodmi alebo pána prezidenta v súvislosti s jeho dépeháčkou, alebo to bolo tým. Ťažko to povedať, jednoducho vedenie rezortu začalo prekážať.
Je pravda, že ak niekedy ministerstvo vnútra pod mojím vedením používalo silu a častokrát mnohé typy obštrukcií, tak jediný, kto sa tu má právo sťažovať relevantne, je tu strana Ľudové Slovensko Kotleba, pretože tam naozaj to bola priama fyzická konfrontácia aj s poslancami, ktorí tu dnes sedia v parlamente. Takže voči týmto výhradám, samozrejme, reagovať nie je dôvod.
V ostatných prípadoch je to však mimoriadne, mimoriadne zaujímavé. Predovšetkým preto, že tu pred nami vo veľkej väčšine sedia ľudia, ktorí používajú lož ako svoju pracovnú metódu. Niekedy to nie je lož, niekedy je to proste nevedomosť. Niekedy je to nevzdelanosť. Niekedy je to úmysel poškodiť, len aby som zakryl svoje vlastné zlyhania. A myslím si, že to je aj dôvod, prečo tu pán Rajtár dnes sedí a prečo prednáša túto správu. Dôvod jeho vlastného osobného hlbokého zlyhania.
Musím povedať, že pán Rajtár je klamár, veľký zbabelec a podvodník. Vždy som uvažoval, že ako je možné, že človek, ktorý sa na svojom profile alebo na profile SaS chváli tým, že vyštudoval manažment, môže dopúšťať takých fatálnych ekonomických nezmyslov a neznalostí základných ekonomických pojmov. Dokonca aj tá úplne elementárna matematika mu vôbec nejde.
Viete, mal minulý týždeň takú bombastickú tlačovku o tom, a dneska to tu spomínal druhý raz, že neviem ani, koľko mám majetku.
Viete, pán Rajtár, človek, ktorý sa hrdí tým, že vyštudoval manažment, by mal vedieť, že poradová číslovka a základná číslovka, alebo ináč, číslovka vyjadrujúca množstvo nie je jedno a to isté, že ak máte jedna a dva, to sa dá sčítať a spolu je to dokopy tri. A že sú to tri byty a že tie číslovky tam mám desať rokov a menili sa v priebehu tých časov podľa toho, koľko bytov som mal a koľko som ich kúpil alebo predal, tak to platí aj teraz. Jedna plus dva rovná sa tri. To znamená, stačí vedieť základnú matematiku a odpoveď na vašu zúfalú tlačovú konferenciu budete mať vo vrecku. Stačí si pozrieť predchádzajúce majetkové priznania a tam všetko budete mať napísané. To znamená, že vy ste moje majetkové priznanie ani nevideli a vychádzali ste z nejakej digitálnej podoby, ktorá, samozrejme, vždy nemusí odzrkadľovať skutočnosť.
Ale ja som si zvykol, že jednoducho v mojom prípade neustále klamete, lebo niečo sa snažíte zakryť. V tomto prípade som sa teda pozrel, že ako to teda je s tým, že ako môže takto vyštudovaný manažér v zásade niečo, niečo riešiť. No a zistil som, že vy vlastne vysokú školu nemáte, pán Rajtár. Pán Rajtár si píše taký titul, ktorý sa získava na škole, ktorá sa volá Open University, a dovoľte, zabudol som (rečník si išiel zobrať notebook), aby som citoval z tejto školy zo svojho profilu. Je to škola, ktorá je špecialista na takzvané dištančné vzdelávanie alebo vzdelávanie cez internet. Naozaj si nepamätám, že by v nejakom prípade vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa sa získavalo týmto spôsobom.
V každom prípade vám prečítam profil študenta, ktorým sa, samozrejme, tu pán Rajtár hrdí. V zásade ide: "Pre vstup do programu sa nevyžaduje žiadne predchádzajúce vzdelanie." (Smiech v sále a potlesk.) "Potrebný je osobný počítač s prístupom na internet, osobná disciplína a chuť investovať energiu." (Smiech v sále.) Tieto šesťmesačné kurzy dokopy, keď ich spočítate, sú možno dva roky a dva roky niekde inde, bohužiaľ, podľa slovenských predpisov nereprezentujú vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa.
Samozrejme, ja si myslím, že je absolútne v poriadku mať strednú školu a byť odborník. Za to sa netreba nijakým spôsobom hanbiť. Ja som hrdý na svoje stredoškolské vzdelanie v rámci strojníckej priemyslovky, čo mám naozaj rád. Nakoniec aj tu v parlamente je množstvo ľudí, ktorí vysokú školu nemajú.
Ale je jeden obrovský rozdiel napríklad medzi pani podpredsedníčkou Nicholsonovou, ktorá to nikdy nehrala, že má vysokú školu, s pánom Rajtárom, ktorý to predstiera, že ju má. (Smiech a potlesk v sále.)
A od toho sa to odvíja. No a samozrejme, kedy to použil, pretože, samozrejme, on to nehovorí. To netvrdím, že by to hovoril denne, že je akademik a že by sa hrdil akademickým titulom. To nerobí, to za neho robia médiá, ktoré mu ten titul píšu pred menom, kde by mali byť akademické tituly druhého stupňa. On to určite osobne neurobil.
Faktom však je, že za vlády Ivety Radičovej bol v Dozornej rade Slovenskej konsolidačnej. Ako iste viete, to je jedna z vecí, ktorou sa vláda Ivety Radičovej hrdí. Na to, aby ste mohli byť v kontrolných alebo v riadiacich úradoch štátnych spoločností, potrebujete mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. A to pán Rajtár zjavne nemá. Takže podvádzal a tým v podstate naviedol asi svojich šéfov, že vlastne má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Neviem o tom, že by sme mali uznané, určite nám to vysvetlí, ako to bolo v skutočnosti, pretože on má určite veľmi dobré jazykové vlastnosti a znalosti. Dokonca dvoch, jedného exotického jazyka, čo je určite veľmi dobré. Určite mnoho vecí vyštudoval aj na týchto kurzoch, ktoré sa poskytujú. To je v poriadku.
To napríklad pani Remišová má dva také postgraduálne študijné programy, dva roky po vysokej škole, čo nie je ľahké študovať mimochodom a je to ťažké. A mnohí ďalší. Nie je to jednoduché. Ale po vysokej škole.
To znamená, pochopil som, prečo vlastne jeho ekonomické hodnotenia majú také fatálne nedostatky a také fatálne chyby, že vlastne nerozumie a nevie spočítať ani jedna plus dva rovná sa tri v prípade napríklad počtu mojich bytov.
A teda dohodnime sa, že keď hovoríme o týchto problémoch, tak, samozrejme, to, že zneužil tú dôveru, že má vysokoškolské vzdelanie a bol použitý v dozornej rade, je vec, ktorá tak vykresľuje trochu jeho charakter. Ktorá vykresľuje jeho charakter.
No navyše treba povedať, že pán Rajtár všeobecne rád zavádza. Pán Rajtár tvrdí vo svojom profile poslanca, že od januára 2015 sa venuje podnikaniu v oblasti IT a sprostredkovania služieb. No problém je v tom, že sme nenašli žiadny záznam v živnostenskom registri alebo v obchodnom registri. Tak teraz som si neni určite úplne istý, že či opätovne pán Rajtár iba predstieral, že podniká a tak tým prekrýval svoju nezamestnanosť, alebo sa dopustil trestného činu podľa § 251 neoprávneného podnikania, alebo teda naozaj opäť iba hlúpo klamal, aby oklamal svojich voličov. Čo je horšie, ako oklamať svojich voličov?
No a keď sa vrátim k tým ďalším veciam, tak je dôležité povedať, že pán Rajtár je aj absolútne zbabelec. A zbabelec je preto, pretože svojho asistenta na trestný čin naviedol, vedel, že pácha trestný čin. Nakoniec, samozrejme, o tom hovoril aj jeho asistent, ktorý ho, kde pán Rajtár spojil pána Rybaniča s novinármi, aby im tieto informácie mohol odovzdať. A teda teraz si všimnite, ako komicky vyzerá, keď hovorí o tom, že on hľadal podľa zákona o praní špinavých peňazí podozrivé operácie, ktoré sa majú nahlasovať. Áno, áno, nahlasovať sa majú všetky vedeniu banky a potom finančnej polícii. Ale nie novinárom, pán Rajtár.
A keď pán Dostál sa snaží vás naozaj veľmi slabo brániť, tak, viete, pán Dostál, v tom je ten základný rozdiel, že v postavení, o ktorom vy hovoríte, v prípade Roberta Fica je presne pán Rajtár. Akurát že v prípade pána Rajtára ho on poslal, toho svojho asistenta, aby tie informácie zabezpečil. Informácie Robertovi Ficovi doniesol niekto iný. To sú tí primárni, ktorí majú porovnateľné trestné činy. To znamená, treba byť objektívny.
No a samozrejme, čo sa stalo. Pán Rajtár sa absolútne dištancoval, on s tým nič nemá, on to nikdy nerobil. Má to len jednu chybu, pán poslanec. Vy ste boli prvý, ktorý tie informácie zverejnil. Nikto iný. Vy ste prvý boli, ktorý tie informácie zverejnil v otázkach, ale zverejnil. A ja vám nevyčítam to, že ste zverejnili tie informácie, ale že ste ich zverejnili sfalšované a pozmenené. K tomu sa ale, samozrejme, ešte dostanem.
To znamená, niekto tu už narážal na to, že by ste mali byť chlap a mali by ste prestať plakať a postaviť sa k tomu ako chlap. Je to pravda. Je to pravda, pretože v tomto prípade sa schovávate za mladého chlapca, ktorého ste nechali napospas súdom, aby ho postihovali. Nepodal som trestné oznámenie ja ani žiadny policajt, alebo prokurátor, ktorých tak radi napádate. Podala ho banka. Ja som o tom v tom čase ani nevedel. To znamená, že z tohto uhla pohľadu treba platiť, že stačí sa k problémom vlastných osobných zlyhaní a vlastnej snahy o to, že chcete niekoho popraviť, pošpiniť, oklamať, postaviť ako chlap. A nebyť zbabelec a byť v úkryte a nechať plávať v tomto probléme svojho vlastného asistenta.
Myslím, že sa to historicky nestalo, väčšinou vždy, keď niekto bojoval akýmikoľvek zbraňami v tomto parlamente, bol dostatočne odvážny, dostatočne veľký chlap, aby sa za tieto problémy postavil.
No a prečo ste klamár, pán poslanec? No klamárom ste preto, pretože v tom návrhu, ktorý ste podali, ste sa dopustili sedemnástich preukázateľných lží, klamstiev, demagógií a rôznych pozmenených informácií. A tak môžme ísť, samozrejme, porade. Môžme ísť, samozrejme, porade.
V rámci toho, že ste sa snažili zaútočiť na vedenie ministerstva vnútra aj, samozrejme, na mňa, aby ste mohli zorganizovať tlačové konferencie, aby ste mohli zorganizovať jednotlivé schôdze odvolávaní, ste vždy museli sfalšovať alebo pozmeniť nejakú informáciu.
Iste si pamätáte to obľúbené, ktoré často radi používate, „náš človek“. Preukázalo sa to priamo na rokovaní parlamentu, že tá zápisnica bola sfalšovaná. Preukázalo sa to následne vyšetrovaním, že taká nikdy neexistovala a že bola vymyslená. Čiže aby ste mohli niečo povedať a zaútočiť smerom na vedenie ministerstva, potrebujete nutne niečo sfalšovať, lebo pravdivé údaje jednoducho nestačia. To znamená, v tomto prípade ste sfalšovali prvýkrát.
V prípade môjho účtu ste to sfalšovali druhýkrát. Viete, na tom účte popri tých číslach, o ktorých vy hovoríte, bolo jedno číslo, ktoré bola platba moja za obchodný podiel. Bola jedna, bola v celistvosti, nebola to žiadna komplikovaná obchodná schéma, ako hovoríte. Bola to skutočne jednoduchá schéma, keby ste mali plnohodnotné ekonomické vzdelanie, vedeli by ste, že to proste tak je (smiech v sále), a jednoducho z toho účtu odišlo 430-tisíc ako celok na účet človeku, ktorý takéto peniaze predtým niekedy do firmy vložil. Jedna k jednej. Jedna k jednej.
Veľmi zaujímavé je, v čase, kedy ešte o tej firme hovorili v inom slovníku, vtedy, keď sa im to hodilo, hovorili o tej firme ako firme, ktorá má záporné obchodné imanie, to hovorila pani Remišová aj pán Galko. Záporné obchodné imanie, firma bez majetku, iba obyčajná schránka, cez ktorú pretekajú peniaze. Zrazu je to firma už dnes s lukratívnymi nehnuteľnosťami a výborný, vynikajúci výnosný biznis. Musíte sa sami rozhodnúť.
Dovoľte, aby som zacitoval z podania v čase, kedy ste, samozrejme, spochybňovali vždy argumenty podľa toho, ako sa vám to v čase hodilo.
Musím sa priznať, že aj ja som niečo zanedbal, a to je predovšetkým vaše dve prvé schôdze. A dnes mi to niektorí novinári vyčítajú, že som mal lepšie komunikovať. Viete, ale úlohy, ktoré vám vyplývajú z vašej pozície, vám tomu niekedy jednoducho bránia, aby ste trávili čas vysvetľovaním nezmyslov.
Opäť, keby som mal reagovať napríklad na vašu prvú tlačovku ohľadne toho, že neviem, koľko mám bytov, by som musel zvolať tlačovú konferenciu, minúť na to pol hodinu alebo trištvrte, aby som vysvetlil, že jednoducho pán Rajtár nevie počítať a že číslovka jedna a dva, keď sa sčítajú, sú jednoducho tri, že to mu nič nehovorí. V snahe proste zakaždým niečo vymyslieť a zaútočiť proste sa uchyľuje k absolútnym lžiam.
No ale naozaj vtedy bolo predsedníctvo. A každý deň sme riešili, aby Slovensko nemuselo na základe povinných kvót prijímať utečencov. Mali sme úlohy, boli sme stále niekde preč, obhajovali sme naše záujmy, reprezentovali sme Slovensko a snažili sme sa presadiť veci, ktoré sú pre všetkých 5,5 milióna, nie pre jedného opozičného poslanca. A vtedy jednoducho na to čas úplne nebol, dneska vidím, že je, tak sa tomu môžem povenovať.
Pani Remišová s pánom Galkom vtedy hovorili, že hodnota firmy sa má oceňovať na základe majetkového princípu. Teda podľa vyhlášky a podľa zákona sa podniku vyčísli z hodnoty jednotlivých zložiek majetku podniku a odpočíta sa hodnota záväzkov. Jak už bolo povedané, v tom čase záväzky boli väčšie ako majetok firmy, a tak tá hodnota by bola nula. Čiže tento asi nebolo možné použiť.
Potom povedali, že výnosový princíp, a povedali, že by to malo byť najvýhodnejší princíp pre stanovenie hodnoty podniku. V prípade vstupu investora sa považuje výnosový princíp, a teda že by to malo byť minimálne v päťročnom horizonte, čo má vychádzať z tzv. odčerpateľných zdrojov, niektorí podnikatelia po užívajú výraz EBITDA. To je suma, ktorá vo firme ostáva po odpočítaní nákladov pred zdanením, pred odpismi. No a tá je približne okolo 200-tisíc, tá firma dlhoročne, keď si pozriete FinStat verejne dostupný, dlhoročne robí pravidelne obrat okolo 300-tisíc eur každý rok. A teda keď to vynásobíte piatimi, tak by ste mali dostať číslo, ktoré predstavuje hodnotu podniku. V prípade regulérnej EBITDY je to 5 krát 200-tisíc, čiže milión, keby sme rátali celý obrat bez odpočítania nákladov, tak by to bol jeden a pol. Keď si z toho vyrátate 16 %, dostanete sa k cene, ktorá hovorí, pričom objektívne priznávam, že väčšinou to býva väčšie číslo ako 5 %, 5-ročný horizont je to väčšie číslo, v prípade nehnuteľnosti sa to blíži až k desiatim. Ale aj v tom prípade som zaplatil viacej, ako hovorí hodnota.
Na internete nájdete rôzne kalkulačky pre výpočet, pre výpočet hodnoty firmy. To sa hýbe od 600-tisíc do 2,2 mil. eur. Stále platí, že oni si pomýlili, že to je tá suma, ktorú som mal zaplatiť, ale ja som kúpil 16-perecentný podiel, takže z každej sumy musíte vyrátať 16-percentný podiel a všetky tieto sumy sú nižšie ako suma, ktorú som zaplatil.
To znamená, neuveriteľná a neustála snaha vracať sa naspäť a odhliadnuc od tej skutočnosti, že jednoducho som zaplatil 430-tisíc eur jednou platbou na zmluvu, ktorá mala dve časti a ktorá proste sa rozdeľovala na nominálnu časť akcií a ich hodnotu a záväzok, ktorý tá firma mala, ktorý musíte prevziať a vyplatiť ho. To znamená, zaplatiť niekomu, kto do tej firmy vložil peniaze, za ktoré sa nakúpil majetok. Nijak ináč.
To, že to pán Rajtár nemôže pochopiť, som vysvetlil v predchádzajúcich, predchádzajúcich vetách.
Rovnako tak klame v ďalšom návrhu, a nepretržite klame v tom návrhu, stále, že som popieral akékoľvek kontakty s pánom Bašternákom. Na odpoveď novinárov, či poznám pána Bašternáka, som jasne pred rokom a pol odpovedal: "Poznám a niekoľko rokov som ho nevidel." A dodnes, tak ako vtedy, aj dnes je to pravda. (Reakcia z pléna.)
Áno, áno, pani poslankyňa, ešteže ste mi to pripomenuli, Denník N jeden a pol mesiaca stál a fotil, ako vodím deti do škôlky, či sa náhodou nestretneme, áno, nestretli sme sa, nikdy. To je už, čo je divné, posúďte vy, faktom zostáva, že to, čo som povedal, je pravda aj po jeden a pol roku a platí to o tých piatich rokoch dozadu.
To znamená, tak ako vtedy, tak aj dnes hovorím pravdu a aj napriek veľkej snahe Denníka N dokázať opak sa to nepodarilo, lebo to proste je tak, je to jednoducho fakt.
Rovnako tak klamal pán Rajtár, že som oklamal celý národ, keď som povedal, že som neprijal peniaze od pána Bašternáka. Ja som peniaze, a zopakujem tú istú odpoveď, ktorú som povedal pred rokom a pol, žiadne peniaze od pána Bašternáka a jeho firiem som ani priamo, ani sprostredkovane nikdy neprijal a to je fakt a to je pravda aj dnes.
Aj preto klamete opäť ďalej, pán Rajtár, že by Generálna prokuratúra dnes prešetrovala vaše trestné oznámenie. To nie, že začalo vyšetrovanie. Vy ako opozícia na nás hádžete trestné oznámenia každý deň a tak ste jedno trestné oznámenie podali. Polícia ho po pol roku zastavila, vy ste neboli spokojní, dali ste návrh teda, že nech teda to prešetrí Generálna prokuratúra. Áno, Generálna prokuratúra to prešetrila a potvrdila správnosť záverov polície. Vy ste boli aj tak nespokojní a dali ste to znova prešetriť Generálnej prokuratúre a tá to znova prešetrila a znova to uzavrela s tým, že je to v poriadku.
Takže neviem, o akom trestnom stíhaní voči mne, voči mne nikdy vedené trestné stíhanie nebolo ani som nebol obviňovaný. Takže chcete povedať, že je niekto vyšetrovaný, tak vyšetrovaný je vtedy, keď je obvinený. Vtedy je vyšetrovaný. A to je napríklad váš, pán poslanec, teda pán asistent, tak, aby som bol presný.
To znamená, v týchto prípadoch to zastavili, a tak neklamte a nezavádzajte verejnosť, lebo nemáte dostatok argumentov. Slabé je to vaše podanie? Je absolútne na vode postavené? Preto musíte klamať? Preto musíte si vymýšľať a hyperbolizovať všetky udalosti?
Ešte v januári, ak sa nemýlim, to Generálna prokuratúra potvrdila, že sa to zastavuje. Tak potom neviem, o čom hovoríte. Alebo máte viac informácií, ako má ktokoľvek iný, a potom to riadite vy, ale ja takúto informáciu žiadnu nemám.
No, samozrejme, jasne som vysvetlil, že čo bol problém.
A ešte k tej vašej obľúbenej dobe kešu. No, je tu v podstate taká tá hlavná vec, že v roku 2010, ´11 a ´12, keď bola vláda Ivety Radičovej, bolo niekoľkokrát navrhované odborníkmi, aby sa limitovali platby v pohotovosti. A samozrejme, že o tom nemôžete vedieť, lebo už som to tu naznačil pred chvíľou v otázke vašich znalostí v tejto oblasti, že sa nikdy peniaze v tých časoch nenosili. To, čo najväčší problém bolo, že sa podpisovali také malé príjmové pokladničné doklady a čo ste na to napísali, to tam proste bolo. A to bol ten hlavný problém.
A kto to že zmenil, tento princíp? No druhá vláda Roberta Fica. Okamžite po nástupe sa zlikvidovalo to, čo bolo najväčším nebezpečenstvom pri daňových podvodoch DPH, a to sú práve platby v hotovosti. Nie vy a boli ste vtedy súčasťou vlády Ivety Radičovej, čo rád popierate, boli ste vtedy nominantom, síce vtedy ste hovorili, že žiadnych politických nominantov tam nedáte, ale keďže sme sa dozvedeli, že ste zakladajúci člen SaS a zároveň ste reprezentovali Slovenskú republiku v Slovenskej konsolidačnej, tak zjavne ste boli súčasťou tej vlády a asi ste neboli čisto odborník, ale boli ste politický nominant, keďže ste boli zakladajúci člen SaS. No a z tohto uhla pohľadu platí, že práve vláda Roberta Fica urobila tú hlavnú zmenu.
No a keď sme pri tej Slovenskej konsolidačnej, úplne som zabudol, pán Rajtár. Ja už chápem, prečo vy tomu nerozumiete, že ako je divné, keď niekto 100 % pôžičky zaplatí. Viete, lebo keď máte 100-tisícový byt a zoberiete si naňho 100-tisícovú hypotéku - tak jeho hodnota je koľko? No tú hypotéku. Pretože ju musíte vyplatiť. Alebo budete ďalej splácať.
No ale pán Rajtár, on v iných sumách predáva pohľadávky. Viete, týždeň po voľbách, lebo rád to tu hovorí, že pred voľbami sme niečo podpísali. Týždeň po voľbách v roku 2012 schválil pán Rajtár ako člen Dozornej rady Slovenskej konsolidačnej predaj pohľadávky vo výške 4,5 mil. eur za 0,38 %, za 18-tisíc eur. Pán Rajtár, jedným vaším rozhodnutím prišlo Slovensko, ktoré malo pohľadávku vo výške 4,5 mil., o viac ako 4 400-tisíc. No to je ako Bašternák čistý, čistý amatér oproti vám! (Smiech v sále.)
To mi vysvetlite, pán Rajtár, že ako sa môžte posadiť, keď, ako vysvetlíte svojim voličom, že ste jedným mihnutím, jedným súhlasom člena dozornej rady, v ktorej ste boli od marca 2011 alebo januára 2011 do nejakého júla 2012, ste schválili predaj pohľadávky v hodnote 4,5 mil. za 18-tisíc eur. Ako to chcete vysvetliť svojim voličom, že vy ste ten, ktorý stráži naše peniaze? Ktorý stráži a bráni tomu, aby sa nejaké peniaze niekam pohli? Prečo ste pripravili daňových poplatníkov o 4 mil. svojím rozhodnutím?
Nepočul som, že by ste protestovali o tom niekde na tlačovke alebo že by ste podávali trestné oznámenia vtedy. Vtedy, keď proste zástupcovia SaS robili eldorádo na našej vláde, tak vtedy ste boli ticho, nehovorili ste o tom, že niekto tu kúpil pohľadávku za, s 99,6-percentným skontom.
Už chápem, že prečo vám je nepochopiteľné, keď ja som kúpil pohľadávku 100 % v takej hodnote. To rozumiem. Prečo ste to urobili? Prečo dnes sa hráte na toho, ktorý tu môže hovoriť všetkým, čo majú robiť a že sa chcú postaviť zlu a že vy ste to dobro? No áno, rozumiem, všetky pohľadávky štátu v momente, keď nastúpite, pán Rajtár, pôjdu za 0,38 %. Tak to je, to je váš prístup k tej dobrej politike, dobrej správnej spoločnosti? Alebo je to tá selektívna demokracia, o ktorej sme sa tu bavili? Pretože len to, čo vám nevyhovuje, to je zlé, ale to, čo robíte vy, to je dobré!
Pán Rajtár, pripravili ste tento štát svojím rozhodnutím o 4 mil. A vám je to ešte smiešne. Chápete? To je presne ono.
To znamená, schválili ste to? Schválili. Pretože, viete, tam platí také pravidlo v konsolidačnej, že keď sa má predávať pod 20 % hodnoty, musí to dozorná rada schvaľovať, v ktorej pán Rajtár sedel. Alebo to možno bolo celé inak, alebo sa možno zamlčal, alebo tam nebol, alebo niečo podobné, no ale potom ako ten správny investigatívec, za ktorého sa on rád reprezentuje a útočí tu na všetkým, no tak, samozrejme, že ste mali konať. Ak sa vám to zdalo normálne, tak to stačí vysvetliť, prečo je to v poriadku.
Viete, a ja aj dneska chápem, aj dnes ste mali tlačovku k pánovi Kočnerovi, viete, ale vy stále hovoríte o tom, že som bol obchodný partner s pánom Bašternákom. To tiež nie je pravda, to je tiež klamstvo. Obchodný partner ste s niekým, keď ste s ním vo firme a podnikáte s ním. Niekedy od niekoho kúpite auto, byt alebo obchodný podiel, to nie je váš obchodný partner.
Ale viem, že vy ste mali jedného partnera pri určovaní kandidátky na rok 2010 alebo ´12? A o tom, že ako poslanci budú preverení a budú na kandidátke predsa váš pán predseda, váš predseda vašej strany, ktorej ste zakladajúci člen, radil s pánom Kočnerom. Tak mi povedzte, nesúhlasil s vaším menom pán Kočner, že teraz tak proste ako vyvádzate? Bol ten, že ste mu neboli sympatický? Však sa opýtajte pána Sulíka, ako to bolo s vami, čo na vás hovoril pán Kočner, možno ste sa s ním stretli, aby ste ho presvedčili, že na kandidátku patríte. Nie s nami, nie v našej strane, nie v SNS, nie v MOST-e – HÍD, ani v OĽANO, ani u kotlebovcov sa neradili práve s človekom, preto najviac útočíte, o tom, že kto má byť na kandidátke. (Potlesk.)
Pán Rajtár, vy ste za rok a pol urobili toľko zla, že to nevieme dobehnúť, keby sme vládli 50 rokov. (Smiech v sále a potlesk.) To sa nedá, ani keby ste išli oproti. Proste, ale to sú fakty. To si stačí pozrieť proste obchodný register, stačí si pozrieť centrálny register zmlúv a dočítate sa, čo ste poschvaľovali.
Vtedy ste sa nechválili, že ste schopný 4,5-miliónovú pohľadávku len tak za 18-tisíc vyhodiť do koša. Ako to vyzerá?
Povedzte mi úprimne, takisto ako chcete vysvetliť aj občanom Bratislavy. Napríklad som počul, no, nie je tu pani Nicholsonová, chce kandidovať na primátorku Bratislavy. (Reakcia z pléna.) Výborne, však klebety sú na to, aby boli počuť. Ja by som jej držal palce, samozrejme.
Ale pravda je taká, že Richard Sulík a vaša strana dnes reprezentuje fakt, že v roku 2005 predal Richard Sulík alebo člen predstavenstva OLO, predal pozemky svojej vlastnej firme Fax Copy, svojej vlastnej firme, za 37 mil. a už rok nato ich predal za 56.
Povedzte mi, ako vysvetlíte obyvateľom Bratislavy, vy ste tuším z Bratislavy, pán Rajtár, ako vysvetlíte obyvateľom Bratislavy, že ste ich okradli o 20 mil.? Možno mohlo byť viacej na posypanie chodníkov, možno mohlo byť viacej na kvalitné autobusové zastávky. Mohlo byť kvalitné na čokoľvek. Prečo SaS-ka so svojím predsedom na čele obrala Bratislavčanov o 20 mil.? To mi vysvetlite. Sám svojej forme. Evidujete niekoho v tejto sále, že by sám svojej firme predal štátny majetok, svojej vlastnej firme, od ktorej dostáva provízie dodnes? Už vieme, za čo tie provízie dodnes pán Sulík dostáva. No za tento fantastický kšeft, kde pripravil Bratislavčanov o 20 mil.! (Potlesk.)
Ja chápem, že mnohí novinári sa tým zaoberať nebudú, lebo to je, oni sú na tej strane barikády, na tej správnej. SaS-ka, ona môže robiť takéto obchody. Evidujete niekoho, že by štátny majetok, ešte raz sa vás opýtam, predal svojej vlastnej firme a potom ho speňažil v priebehu roka s 20-miliónovým výnosom? To je fakt, to je pravda. To je vec, ktorú si každý môže ľahko overiť. Ako sa s tým chcete vysporiadať?
Tá DNA-čka podvodníctva a zlodejiny v SaS-ke je tak obrovská, že to, čo teraz predvádzajú, toto divadlo, kedy sa snažia neustále každý deň vytvárať kauzy a útočiť na nás, je hlavne preto, aby potom oni mohli povedať, že my môžme. My môžme.
Oni to prejavili už v prvý deň, kedy prišli do parlamentu. Pamätáte si kauzu Liberálny dom? Pamätáte si kauzu Liberálny dom? Aj to je smiešne pánovi Rajtárovi. Všimnite si, on sa na každom zlodejstve, čo SaS-ka urobí, baví. To je dobré. To je dobré.
No tak pozrite sa, pán Rajtár, takto by som vám to povedal. SaS-ka prišla do vlády a urobila si vlastnú eseročku a rozhodla sa, že všetky peniaze, ktoré bude dostávať od štátu, vyplatí tejto eseročke za nájom, kde členmi boli jednotliví členovia poslaneckého klubu. To znamená sami sebe. Priamo krásne vyprať cez jednu jedinú firmu, to priamo sami sebe dáte. Keby na to neprišli vtedy novinári a nebol z toho škandál, tak by ste krásne všetky peniaze, ktoré by ste dostali od daňových poplatníkov, dali sebe.
Nebolo to tak, pani Blahová? Bolo. (Reakcia z pléna.) Bolo, vidíte, no, bolo, no vidíte to. A to je proste fakt. Však to novinári, tí zlí novinári, ktorí píšu iba o nás, to dokonca napísali. To naozaj dokonca napísali. Čiže ja sa ešte k tomu vrátim.
Samozrejme, ďalšie klamstvo, žiadny maklér nikdy hodnotu podielu 16,16-percentného neodhadoval a, samozrejme, jeden bol, ktorý odhadoval hodnotu nehnuteľnosti a ten musel po tom, čo toto tvrdil pán Rajtár, vydať opravnú OTS-ku, kde povedal, že všetko, čo, a vtedy tie slová použil pán Matovič, že to sú hrubo zavádzajúce fakty. Musel vydať OTS-ku, pretože sám nemohol počúvať, čo ste z jeho viet urobili. A opätovne ste museli niečo sfalšovať, aby ste mali dôvod na to, aby ste mohli útočiť. To už je piate alebo šieste sfalšovanie veci.
Čiže nijak inak, iba ako s pozmeňovaním, s falšovaním a demagógiou neviete útočiť. A, samozrejme, už som spomínal, že podľa tých pôvodných návrhov, ktoré ste dávali a kde bolo jasné, podľa čoho sa mala vypočítavať firma, len ste si pomýli, že som nekúpili 100 %, ale len 16, to je toho dôkazom. Lebo podľa tých vašich vlastných návrhov som to kúpil drahšie, ako som mal, čo ma dnes môže trošku hnevať, že som mohol ušetriť.
Samozrejme, a úplne najzábavnejšie v tomto samotnom návrhu je fakt, že keď ho predstavil na tlačovke, tak tam bolo 10 vecí, 10 pochybení v tendroch. Ja som to nikdy nehodnotil.
Tu pán Grendel sa na mňa tak škaredo pozerá, ale fakt zostáva pravda, že jednoducho to boli tendre, ktoré boli naprieč mojím prvým obdobím, obdobím, keď bol pán Grendel na ministerstve vnútra a potom zase my. A z tých 10 tendrov sme vtedy určili, že 4 boli, ktoré robili oni sami a ktoré mali ten istý problém. Korekcie, nejaké výhrady Úradu pre verejné obstarávanie.
Pán Rajtár to stiahol z toho návrhu. Už to dneska v návrhu nie je. Čo nám tým odkázal pán Rajtár? Že tieto veci sú v poriadku. My sme pochybiť mohli, to my môžme robiť chyby, to len vy nesmiete robiť žiadne chyby a vaši úradníci. (Potlesk.)
No, len som si to nepozrel úplne dobre, a tak tam predsa ten piaty kus nechal. Tým dokonca ten návrh aj začína. To je vlastne ten register adries. Viete, si musíte pozrieť, zmluva bola podpísaná v lete v roku 2011. Tak mi povedzte, aký som bol minister v tom čase, pán Rajtár? V lete roku 2011? (Reakcia z pléna a potlesk.)
Čiže ešte raz. Ja teraz nikoho neobviňujem, ani tých 5 kusov, ani ostatné veci neriešim, kto ako pri tých obstarávaniach postupoval, pretože boli realizované. My sme v tom čase sa bavili, ja som nechal na stole veci a pán nastupujúci minister si mohol vybrať, v čom chce pokračovať, čo chce zastaviť, v čom nechce pokračovať. Niektoré veci dal na ÚVO on sám, aj sa to tam preverilo.
No treba povedať, že ten hlavný problém, ktorý bol, by som vymenoval v nasledujúcich bodoch, pretože ony sa vlastne opakovali tým, že mali rovnaký základ. Najhlavnejší problém toho, čo vy hovoríte, dnes nazývate 10-miliónovou pokutou ÚVO - ako môžete tak klamať? Vy viete, že tú pokutu ÚVO neudelil. Viete, že žiadnu pokutu v tomto tendri ÚVO neudelil. Veľmi dobre to viete. Ale to by asi nebolo tak zaujímavé v tých médiách. Viete, naši spin doktori nám poradili, že, hovorte, to nevadí, nikto nebude počúvať vládnu koalíciu, že aká je pravda. Stačí, keď to poviete.
Ešte raz, pán Rajtár, ÚVO nám pokutu v týchto tendroch neudelil. Je to jasné, je toto pravda? Je to pravda. Ale pravda, ktorá vám nevyhovuje! Pravda, ktorá vám nevyhovuje, a to je ten najpodstatnejší fakt.
Ten najpodstatnejší fakt spočíva v tom, že to obrovské pochybenie a tá manipulácia s tendrom, ktorá bola vykonaná, bola v tom, že úradníčka dostala otázku od uchádzača, že: Prosím vás, čo je to osobný doklad, je možné zaňho považovať, ja neviem, preukaz zdravotného poistenia? A máme to udávať ešte v korunách alebo už v eurách? Lebo to bolo presne na prelome. No a pani úradníčka odpovedala, že, áno, všetko, čo je s fotkou a má nejaké základné náležitosti, bezpečnostné prvky, je osobný doklad a že teda v eurách.
No ale chyba je v tom, že zákon hovorí, že keď takú otázku dostanete, mali by ste odpovedať všetkým, aby všetci vedeli, že sa niekto pýtal. Áno, to je pochybenie, vykonali sme ho. Ja som bol minister, nevyhováram sa na tú úradníčku. Je to naša chyba, stalo sa to, reálne. Ak toto je dôvod, prečo ma treba odvolať, nech sa páči.
Faktom je, že kvôli takémuto nebol nikto vylúčený, že by nepochopil tento výklad, že čo je euro a teda čo je osobný doklad.
Samozrejme, s odstupom času v týchto rokoch sa posudzujú z pohľadu auditu práve otázky korekcií, to znamená zvýšenie alebo zníženie spoluúčasti na jednotlivých projektoch, ktoré takisto boli za našej vlády, za vlády Ivety Radičovej, opätovne za našej vlády, a keď raz možno budete niekedy vládnuť a budú ešte eurofondy, budú aj za vašej. To je princíp výšky spoluúčasti podľa miery, ktorá vyhovuje transparentnosti.
Rád by som pripomenul, že ministerstvo vnútra počas môjho pôsobenia vykonalo viac ako 1 500 tendrov. Ak za tých 10 rokov z týchto 1 500 tendrov je týchto 5 problematických, tak je to chybovosť, ktorá je naozaj únosná. Čo je dôležité, že tieto korekcie sa udeľujú nie vždy podľa presne tých pravidiel, o ktorých sa hovorí, a že sú reálne.
Napríklad sme dostali korekciu za to, že sme použili najnižšiu cenu, že vyhral ten, kto vyhral s najnižšou cenou. Za to sme dostali korekciu. My vysvetlite teda, som v jednej chvíli prestal rozumieť. Áno, v tom čase bola cena častokrát rozhodujúca. Dnes sa prechádza na tzv. cenu ekonomického cyklu. Dneska tomu radi hovoríme aj hodnoty za peniaze. Skrátka, väčšia kvalita. Môže to byť drahšie, ale nech je to kvalitnejšie. A za to je dnes udelená pokuta. Za to, že niekto vyžadoval odborníkov, ktorí vedeli, sa orientovali v tej problematike, alebo že sme vyžadovali potvrdenie daňového úradu, aby sme nepracovali s niekým, kto je dlžný na daniach. Alebo potvrdenie o tom, že je niekto štatutár, aby sme nerobili so schránkovými firmami. To sú všetko tie základné veci. Nikto nebol na základe toho vylúčený alebo pochybenie, že by to reálne ovplyvnilo nejakým spôsobom súťaž.
Čiže z tohto uhla pohľadu je toto, samozrejme, vymyslený dôvod, aby vôbec nejaký, vôbec nejaký existoval.
Dokonca sme boli v jednej z tých výčitiek, ktoré sú v tých tendroch, že sme použili elektronickú aukciu, kde súťažili traja a vyhral najlacnejší. Aj tam bola na to korekcia. Je to tak. A práve preto, že sme vedeli, že takýto systém funguje a korekcia nie je pokuta, ale je to iba zvýšenie spoluúčasti, ktorá sa vracia do toho balíka jednotlivých eurofondov na ďalšie čerpanie, tak sme projekty, ktoré sme urobili zo štátneho rozpočtu... (Reakcia z pléna.)
Keď vám to nie je jasné, pán starosta, dovoľte, aby som vám to vysvetlil. (Reakcia z pléna.) Nie. Tak ma počúvajte chvíľu a nečítajte si vtipy.
Čiže dostanú sa vám peniaze do balíku, vám to presne vysvetľujem, áno. A preto sme sa rozhodli, že projekty, ktoré sme financovali zo štátneho rozpočtu a neboli súčasťou eurofondovej štruktúry, sme si povedali, že tak ich preplaťme. Tak ich nenechajme preplatiť z eurofondov, aby sme mali dostatočný baser, tak sme z korekčných peňazí na ministerstvo vnútra dostali 170 mil. Z korekčných peňazí, pretože korekcií bolo za 457 mil., iste viete, sme 170 mil. načerpali na naše ministerstvo. Tu nám vyčítate, že 20 sa z nich minulo. Čiže 150 mil. je stále ministerstvo v pluse. Dostaneme za to od vás nejaké poďakovanie alebo nejakú odmenu? Asi nie.
Sme odvolávaní za to, že máme 150 mil. plus v rámci korekcií.
Takže, viete, že je to možné. To sú projekty, ktoré Európska únia skontroluje, pretože sa jej páčia. Napríklad vo vašej obci sme zvýšili bezpečnosť, pretože ste boli vytopení, tým, že sme zmodernizovali techniku vašeho hasičského zboru. Vidíte, bola tam nejaká korupcia? Niečo sme od vás chceli, že tie autá máte? Nikdy nič, pán poslanec. Nedali sme vám autá, pretože ste zo SaS-ky? To nie je pravda. Vôbec nám nezáleží na tom, či starosta je z politickej strany priateľskej alebo nie. Preto, lebo som presvedčený, že Terchová si to zaslúži, že Terchová je častokrát skúšaná. Nerobila vláda Roberta Fica rozdiely v tom, že kto je akej politickej príslušnosti. A preto sme vám aj zrekonštruovali a dali nové auto na to, aby vaši hasiči, ktorí sú, mimochodom, famózni, aby dobre fungovali.
A práve tento projekt sa pozdával Európskej únii a rozhodla sa ho preplatiť. Hoci sme ho financovali z našich peňazí dovtedy. A vtedy prišla Únia a povedala, viete čo, to je tak dobrý projekt, že ho chceme preplatiť. Čiastočne, samozrejme, nejaká povinná korekcia, to je vždy, pretože sa to nesúťažilo podľa tých pravidiel, ktoré boli, ale 90 %, tuším, sme dostali preplatené. A to sú tie plusové body.
To znamená, za čo nás odvolávate? Teda za čo mne vyslovujete nedôveru? Za to, že sme 150 mil. plus? Za to?
No, čiže to je presne tá téma. To sú tie veci, ktoré vy vlastne, samozrejme, prevraciate.
A poďme k ďalším veciam.
Nemocnica svätého Michala. A to je ďalšie klamstvo, ktoré pán Rajtár povedal. Ono už je ich toľko, že si ich nemôže ani pamätať. V prípade Nemocnice svätého Michala nebol konštatovaný porušený zákon, pán Rajtár, to klamete. Vy ste si pomýlili, že keď povie Nadácia Zastavme korupciu, že sa jej niečo nepáči, že to je hneď súd. A vy vynášate súdy, už vy ste tu odsúdili všetkých.
A musím odbočiť na chvíľu. Ma fakt zabáva, keď vy hovoríte o ústave, to je úplne najlepšie. Ako nikto neporušil nikdy ústavu viacej ako SaS-ka. Počnúc osobnými právami, súkromným, bankovými účtami, odpočúvaním, tým všetkým. Vy proste, každý, kto má iný názor ako vy, vy ho proste popravíte. Dáte odpočúvať.
Viete, prečo vôbec dal pán Galko odpočúvať toho kamionistu? Dovoľte, aby som tým príbehom na chvíľku odľahčil môj prejav.
Bola taká situácia, že pán Galko vystúpil v televíznej relácii a povedal, že: "Viete čo, som minule išiel", asi ako minister už bol vtedy, "a Fico ma opálil 200 km za hodinu tak, že mi lak opadal." Volá sa to, že instant karma. O týždeň nato mi došlo CD od človeka, ktorého poznám. Hovorí: "Vieš čo, skúšal som si svoju novú kameru na aute a taký vládny bavorák okolo mňa prefičal, človeče, všetci sa uhýbali, jak kolky padali pred ním." "No tak mi daj to video. To bude zaujímavá téma, som v opozícii, jasné." Dal mi to cédečko. Pozrel som si značku auta a hovorím: "Hhh, Krajcer." Toto auto kedysi so značkou - pamätám si ako minister vnútra, aké auto má ktorú značku - jazdilo na ministerstve kultúry. No tak som to mal, že rád, samozrejme, ako poslanec sa na túto tému opýtam. A prídem do garáže Národnej rady a vystupuje minister Galko z toho auta. Jáj, tak. Čiže lak opadal na tom aute. Tak som skontroloval, či na tom aute opadal ten lak, jak hovoril v prípade pána Fica. No a potom sme sa stretli v relácii, kde sme mu to premietli, lebo on stále hovoril, že on jazdí pomaly a nepoužíva majáky. Takže bol priamo konfrontovaný s tým, že klame, že absolútne nehovorí pravdu, že jazdí rýchlo a používa majáky.
Čo ja mu nevyčítam, ak sa rozhodne šofér ochrany ústavných činiteľov ísť rýchlejšie, pretože je to dôležité pre bezpečnosť ministra obrany, to je v poriadku, je to zákonné, to nie je v rozpore so zákonom. Len on bol ten, ktorý moralizoval, že nesmie nikto jazdiť rýchlo, prečo poslanec Fico jazdí rýchlo. On rýchlo nejazdí a on nepoužíva majáky. Tak sme mu len dokázali, že klamal. Keby sa priznal, v tom nič nie je, pretože on naozaj môže využiť, pretože pre bezpečnosť aktívnu je niekedy dôležité ísť rýchlo a používať majáky. To tak je, je to v zákone. Možno je to niekedy papalášske, ale v zásade je to okej.
A vtedy mu všetci povedali, že Kaliňák má tajnú službu, tajnú paralelnú službu v opozícii, ktorá ho sleduje a špehuje. A vtedy - vlastne ešte jeden prípad, to si povieme inokedy, ten je tiež veľmi zábavný - a vtedy sa vlastne rozhodol, že okolo neho musia byť všetko vozidlá paralelnej tajnej služby Roberta Kaliňáka. A išiel teda autom zjavne pomaly a trištvrte hodinu za nimi išiel kamión a zjavne asi aj odbočil zrejme niekde takisto za ním, keď odbáčal on. (Smiech v sále.) A jak sa hovorí v tom filme Fantozzi: „Po dvoch hodinách intenzívního pátraní pojal nejasné podozření“. (Smiech v sále.) Viete, keď hľadáte, keď mal všetky tie chleby, tam hľadal, že či teda tá jeho žena je s tým pekárom. „A pojal nejasné podozření“, že šofér kamiónu je súčasťou paralelnej služby, tajnej, Roberta Kaliňáka. A preto ho dal okamžite telefónom odpočúvať.
A po dvoch týždňoch, pán premiér to trochu prehnal, po dvoch týždňoch, nebolo to po mesiaci, po dvoch týždňoch mu referovali teda, že z ich znalostí dostupných spravodajských Kaliňák nevie po maďarsky a tento vodič inak ako po maďarsky nehovoril. (Smiech v sále.)
Čiže aby sme vedeli, lebo ja sa až tak strašne nebavím na tom, že čo stačí na to, aby členovia SaS-ky porušili, zlomili a znásilnili Ústavu Slovenskej republiky, je tento fakt. Je tento fakt. (Reakcia z pléna.)
Voľba Generálnej prokuratúry bude určite na rade aj dnes. Nikto viac neznásilnil ústavu historicky, a to teda bol Lexa iný bojovník, ako SaS, či pri voľbe Generálnej prokuratúry napriek rozhodnutiu Ústavného súdu, to je ten najväčší problém, ktorý dali. Už bol vyhlásený rozsudok, len formálne nebol doručený. Len formálne nebol doručený. Tak narýchlo zvolali schôdzu, aby mohli hlasovať po porade, samozrejme, v kauze Sasanka na raňajkách, ako povedal pán poslanec Tomáš, presne po tej, po tej porade.
Odpočúvali, prenasledovali, vyberali bankové účty.
Vlastne vy stále hovoríte, že ste bankár, pán Rajtár, no možno viacej vám prináleží slovíčko, že bankový lupič. (Smiech v sále.) To je možno lepšie pomenovanie.
Vy máte toľko pochybení a zlyhaní, ktoré ste vykonali za ten krátky čas, že analyzovať tu prípady, aby ste mohli napísať ten dôvod, museli ste ísť do tendra z roku 2008, pred tromi volebnými obdobiami.
Viete, pán poslanec, áno, vtedy tá vec s výbušninou, vy si to už nepamätáte a nepamätá si to dokonca ani pán poslanec Vašečka, či kto to mal k tomu takú pripomienku, to v dobrom hovorím, nebol dôvod to, že sa to stalo. Dôvod, ktorým, kvôli ktorému ma vtedy odvolávali na návrh vtedy opozičného poslanca pána Lipšica, bolo to, že pán Lipšic mi vyčítal, že som nereagoval tri dni. Gabo, dobre si pamätám? (Rečník sa obrátil s otázkou na spravodajcu.) Že som nereagoval tri dni, že to bola chyba, že sme vlastne tri dni nereagovali, hoci sme mali. To bol hlavný dôvod na odvolanie.
No lenže potom prišli voľby, ktoré určili, kto koľko hlasov dostane presne, a tie to rozhodli. Potom prišli ďalšie voľby v roku 2012, ktoré takisto nejakým spôsobom niečo rozhodli, a potom prišli voľby v roku 2016. Troje volieb je od tých vecí, o ktorých vy hovoríte, pán poslanec Rajtár. Troje volieb. Tak to už v akom musíte byť probléme, že musíte vyťahovať tieto typy vecí?!
A poviem, pán Vašečka, keď tak stále útočíte na pána premiéra. Pán Vašečka, vy ste mali toľko hlasov, čo pán premiér? Že nie? Dohodneme sa spoločne konsenzom v tejto sále, že zo všetkých 150 poslancov, pretože pán premiér kandidoval ako poslanec, získal najviac hlasov z celej snemovne. Že? Ja si myslím, že určitú mieru úcty k tomu, že aj on je poslanec, hoci má splývajúci mandát, prejaviť môžme, má také isté práva, ako máte vy. Také isté práva.
A, samozrejme, želám každému, aj vám raz, pán poslanec, aby ste niekedy toľko hlasov získali. Tu sú poslanci v tejto sále, ktorí sa inak ako na chrbte inej politickej strany do tohto parlamentu ešte nedostali. Sedí vedľa vás. (Smiech v sále.)
No, takže ja by som to celé zhrnul.
O, prepáčte, vrátim sa k sv. Michalovi. Čiže my sme urobili chybu, že sme nerozdelili súťaž. No my sme ju rozdelili. My sme rozdelili napriek tomu, že sme povedali v roku 2008, že táto nemocnica bude stáť 50 mil. a na ňu sme tie peniaze vyčlenili. A povedali sme, že chceme postaviť prvú nemocnicu, novú, funglovú, od roku 1989. Potom prišla vláda Ivety Radičovej a peniaze, ktoré si nasporila vtedy nemocnica, sa rozdelili medzi ministerstvo vnútra a ministerstvo obrany. Pán poslanec Galko ich chcel použiť na nákup tých gúm, viete, ktoré nakúpil, nakúpil pneumatiky do rezortu na auto, ktoré nemajú.
To mi povedzte, pán Rajtár, o čom toto svedčí? Že kúpite pneumatiky rozmeru a veľkosti na auto, ktoré nemáte. Ako sa tento nákup volá? Poraďte mi.
Ja dokonca naozaj, vy ste hovorili, že celá kniha by mohla byť z mojich zlyhaní, no tak to je dostatočne možné, ale z vašich zlyhaní za rok a pol by bola skutočne turecká telenovela. Nekonečná. (Potlesk.)
Vždy, ako prídeme k nejakej téme, tak si na nejakú z týchto vašich vecí spomeniem.
Viete, prečo ma dal odpočúvať pán Galko, prečo novinárov dal odpočúvať? Pretože som si dovolil materiál, ktorý mi prišiel, na ktorom bolo vlastnou rukou napísané pánom Galkom, aby niekomu dal 2-miliónový tender na rekonštrukciu počítačových sietí bez súťaže, a to som odovzdal novinárke a to mal potrebu pán Galko vedieť, čo sa s tým deje. A keď potom ten spis stratila pani novinárka, tak som sa s ňou trošku pohádal. Všetci ste čítali môj súkromný rozhovor s novinárkou, čo je tiež v ústave napísané, že sa nesmie také robiť, nielenže sa to nesmie odpočúvať, ale ani čítať. (Reakcia z pléna.)
Ľudské práva teraz, pán Dostál, v pohode, keďže sa jedná o nás, tak my ľudské práva nemáme. (Smiech v sále. Reakcia z pléna.)
Ani som nepočul vašu reakciu, keď jeden z poslancov, k nemu sa tiež ešte dostanem, používal môj národnostný pôvod ako súčasť kritiky.
Keď chcete byť autentický, a ja si vážim veľa vašej práce, ktorú robíte, napriek tomu, že sme politickí súperi a hádame sa pravidelne, to sedí, o tom je demokracia. Ale mali by ste mať rovnaký meter na všetky veci.
A teraz sa bavíme o tom, čiže vždy, keď príde nejaká téma, vždy nás napadne ďalšia vec, ktorú ste vyviedli. Tie papiere ja vám požičiam, lebo vám nebudú stačiť na to všetko, čo ešte vám poviem, lebo naozaj je toho strašne veľa.
Takže vráťme sa k tej nemocnici. V rámci tej nemocnice sme ju rozdelili na dve časti, na stavebnú... (Smiech v sále.) Pán poslanec, ďakujem pekne.
Na stavebnú a na vybavenie nemocnice. Je taká smernica, ktorá hovorí, európska (rečník hľadá smernicu, listujúc v papieroch), hneď vám ju prečítam, len čo ju nájdem, niekde ju tu v papieroch, samozrejme, mám a môžem z nej aj citovať v najhoršom, že v prípade, ak je predmet zákazky komplikovaný a mohol by byť, mohlo by byť – a, tu je, je to smernica Európskej únie z roku 2014 o verejnom obstarávaní: „Obstarávateľ má povinnosť rozhodnúť o nerozdelení zákazky na časti, ak by predstavoval vážne riziko ohrozenia riadneho plnenia", to znamená tzv. integrácie všetkých vecí naraz. Už z toho, že sme rozdelili zákazku na dve časti, na stavebnú a na vybavenie, sme mali obrovský problém, pretože sa muselo prekladať množstvo vedení, pretože umiestnenie tých strojov finálne sa nedalo dopredu odhadnúť, ktoré vyhrajú a ako budú vyzerať a aké napojenie bude treba. Už to bol prvý problém.
A po tom, čo vlastne si rozdelili tie peniaze a stiahli sa naspäť, sme v rekordnom čase dokázali nemocnicu postaviť a sprevádzkovať, sprevádzkovať, za dva týždne sa celá nemocnica presťahovala a začala fungovať. Dnes patrí v hodnotení zákazníkov medzi najlepšie. Už veľakrát vyhrala prvé miesto v oblasti všeobecných nemocníc. A som rád, že sme mohli Starému Mestu v Bratislave poskytnúť nemocnicu, ktorá dokáže aspoň trochu pomôcť veľmi zaťaženým oddeleniam Univerzitnej nemocnice. Aj preto, keďže záujem je obrovský, musíme túto nemocnicu, samozrejme, rozširovať.
A v tomto prípade na nás zaútočila Nadácia pre Zastavme korupciu. Majitelia tejto nadácie majú už svoju politickú stranu, majú svoj denník, čiže robia politiku, v poriadku, sme zvyknutí.
Ale pristihli sme ich pri tom, pri obrovskom klamstve, kedy povedali, že vychádzali z analýzy Inštitútu zdravotnej politiky. To je jedna z vecí, ktorá momentálne naozaj veľmi dobre funguje pod pánom ministrom Druckerom a ktorá zabezpečuje, aby obstarávanie medicínskej techniky išlo výrazne dolu. Aj za to by ste mohli niekedy tiež poďakovať, pretože po rokoch konečne urobil tú reformu, ktorá vlastne znížila tieto ceny.
A táto analýza hovorila jasnou rečou, že sme kúpili dobre. Že sme dokonca kúpili lepšie ako zahraničie, ako v Amerike. Našu magnetickú rezonanciu, keďže je jediná na Slovensku, naše cétečko, ktoré je tiež jediné na Slovensku, je mimoriadne kvalitné a mimoriadne výkonné, kúpili v niektorých štátoch o 300-400-tisíc drahšie, aj v tých najtransparentnejších Spojených štátoch.
A jediná kritika, ktorá potom prišla od Denníka N, bolo, že to je síce pravda, že dobre kupovali, Denník N, pán Rajtár, Denník N napísal, že sme dobre kupovali, nepredražene, ale že chyba je, že prečo Kaliňák obyčajnú všeobecnú nemocnicu vybavil tak kvalitnou diagnostickou technikou. No vám poviem jednoducho. Preto, lebo viem, že najbližšie peniaze, ktoré nemocnica zarobí, a bude tu nejaká iná vláda, si rozdelia na kupovanie gúm, ktoré nepasujú na žiadne auto, tak preto. (Smiech v sále.) Tak preto.
Pretože treba úprimne povedať, že v prípade tejto nemocnice sa kupovalo posledné cétečko v roku ´97, čiže pred 20 rokmi. A teda predstava, že o 20 rokov bude najbližšia šanca to znovu vymeniť, je treba kúpiť niečo kvalitné, aby to postupom rokov, ako technika kvalitnie, ešte stále spĺňala vysoké štandardy. A ja som veľmi hrdý na to, že môže poskytovať diagnostickú prácu táto nemocnica v najvyššej kvalite, v najvyššej slovenskej kvalite.
A tak teda platí, že jednak sme dodržali cenu z roku 2008, že stála 50 mil., to je prvé, väčšina projektov sa predraží, ako iste viete. A po druhé, že Inštitút zdravotnej politiky jednoznačne napísal, že sme kúpili dobre, efektívne a lacno.
Takže opätovne klamete a vymýšľate si. Problém je v tom, že musíte klamať, lebo neviete nájsť reálne argumenty, nič iné vám neostáva.
No a to isté platí o IKEI, to je ako úplne najväčšia a najzábavnejšia story. Najväčšie klientske centrum na Slovensku, a mimochodom sme robili prie..., nie my, ale robil sa prieskum spokojnosti zákazníkov s klientskymi centrami, je 90 % všetkých ľudí. Niekedy ste niečo spravili pre ľudí také, že by s tým 90 % ľudí bolo spokojných? Ja som rád, že vy ste nespokojný, patríte možno k tým 10 %. Ale ten zvyšok je spokojný.
Vy si nepamätáte, čo za ťažký problém bolo vybaviť si doklady, ktoré stratíte. Už v roku 2008 sme začali budovať jednotné kontaktné centrá, ktorými sme vymieňali na digitálnom princípe všetky doklady, a pokračovali sme neskôr, že dnes prídete na klientske centrum a čakáte výrazne menej.
Ja tu mám dokonca aj čísla v rámci, aby som bol úplne presný, aby som nezavádzal (rečník listuje v materiáli), v rámci celej tejto reformy ESO napríklad bolo obslúžených pred spustením Klientskeho centra v Bratislave 290-tisíc zákazníkov klientov, našich občanov. Po spustení po celoročnej prevádzke nového klientskeho centra Klientske centrum v Bratislave obslúžilo 525-tisíc zákazníkov, takmer dvojnásobok. O 40 % narástlo vybavenie ľudí.
Čo to znamená? Viacej strácame občianske alebo viacej staviame, alebo? Nie. Proste je to príjemnejšie. A mnoho umožnili sme to, aby na jednom mieste sa vybavovali veci, to znamená všetci tí, ktorí v Bratislave pracujú a nemajú tu trvalý pobyt, si môžu napríklad doklady vybaviť v Bratislave, nemusia kvôli tomu si brať dovolenku a cestovať domov. To sú konkrétne výsledky.
A keďže, samozrejme, výstavba takéhoto obrovského klientskeho centra trvá a chceli sme ho urobiť, tak sme pripravili, vybrali sme budovu, ktorá tomu vyhovuje. Povedali sme tri mesiace pred začiatkom rokovania, zvolali sme novinárov, oslovili sme poslancov, túto budovu plánujeme zameniť. Plánujeme ju zameniť za túto sumu, dnes vieme, že je to 825 eur za meter štvorcový. Nová zrekonštruovaná budova za 825 eur na meter štvorcový. Ceny kancelárskych priestorov v Bratislave sú dnes okolo 2 000, aby som nezavádzal, v čase výmeny boli okolo 1 300, takže o viac ako o 40 % sme boli pod cenou. Vyzval som novinárov, poslancov, opozičných, všetkých, prosím vás pekne, viete nájsť lepšiu alternatívu, ako sme my našli starý obchodný dom IKEA?
Dva mesiace sme čakali na to, či dá niekto návrh. Všetci usúdili, áno, toto je najsprávnejšia cesta, sú tam najlepšie parkoviská, viac ako 500 parkovacích miest, je to najlepší priestor, je to dobrá cena, nespochybniteľná. A tak sme to urobili. V rámci zámennej zmluvy sme chceli, aby niektoré časti budovy nám, samozrejme, prispôsobili.
To znamená, pán Rajtár, ja chápem, že vy tomu nerozumiete, ale jedna z vecí je, ak mám obstarávať, môžem obstarávať rekonštrukciu na niečom, čo mi patrí, nie na niečom, čo mi nepatrí. Nemôžem obstarávať na cudzej budove, lebo v tom čase patrila im.
Úrad pre verejné obstarávanie povedal: Tak ste to mali zahrnúť do ceny nájmu. A my mu povieme: A to by ako tá cena nájmu vyzerala, 150 eur na meter štvorcový? A čo my sme samovrahovia? Spor medzi nami a ÚVO-m je v tom, že oni tvrdia, že mali sme to dať do ceny nájmu, že mala byť na tú krátku dobu, kedy sme to prenajali, mala byť cena kľudne aj 300 eur na meter. Ale to by sa nedalo vysvetliť! Viete si predstaviť, čo by tu rozprával pán Rajtár?
Tak sme povedali, tak nám vyčíslite cenu, ktorú potrebujete na to, aby sa mohla zrekonštruovať. A keďže on bol majiteľ budovy, kto iný môže rekonštruovať ako majiteľ budovy? To na konci dňa uznalo aj ÚVO a povedalo, že teda dobre, že im sa to síce nepozdáva, ale tu hádku my budeme mať ďalej na súde. A to je proste fakt a to je pravda.
A teraz kvôli tomu, že my sme postavili naozaj najmodernejšie klientske centrum, ktoré vy ste nepostavili a my hej, tak ja rozumiem tej forme žiarlivosti, ktorú máte.
Ale ja nehovorím, že to je moja zásluha. Je to zásluha ľudí, ktorí na tom pracovali. Minister je vždy iba ten, ktorý vlastne sa snaží vytvoriť podmienky, aby ľudia mohli tieto nádherné projekty uskutočniť. Ani nemocnicu som nepostavil ja, postavila ju samotná akciová spoločnosť. Ja som bol len rád, že sme mohli zohnať financovanie na tú nemocnicu. To je všetko, čo som v tom ja urobil. Ale rád sa budem podieľať, som súčasťou toho tímu a nebudem hovoriť, že úradníčka je zodpovedná za to, že zabudla poslať mail, nie, je to určite aj moja zodpovednosť. Ale práve preto sme sa na to pripravili aj tými 150 miliónmi do plusu.
A teraz na záver vlastne, už viem, že sa tešíte, verím, že som nebol dlhý, by som chcel, by som chcel niekoľko vecí, ktoré potvrdzujú vašu absolútnu neprofesionalitu.
Naozaj som sa pobavil, lebo vznikla tieňová vláda, neviem, či ste si všimli, SaS-ka tvrdí, že si nevšimla, ale myslím, že OĽANO vytvorilo tieňovú vládu. (Smiech v sále.) Táto tieňová vláda mala jednu z vecí a takto vyzerá tá atmosféra na Slovensku, takto ju vytvárate. Vy máte nevyhnutú potrebu hovoriť stále, všetci kradnú, všetci sú teroristi, mafiáni, neviem čo všetko.
Keď sme pri tých mafiánoch, ešte sa pristavím, o vás povedal pán prezident, že ste mafián, pán Rajtár, s tým by ste niečo mali robiť. Ak si pamätám, som hovoril, v televízii hovoril pán prezident, že proste také spôsoby, ktoré vyberajú tajné veci na svetlo, sú mafiánske. A to ste presne spravili vy, pán Rajtár, ako prvý mimochodom, aby som bol úplne presný. Takže človek, o ktorom povie prezident, že je mafián, to už, myslím si, že je veľmi, veľmi dôležité.
No, skrátka, naša tieňová vláda urobila jednu z prvých tlačových konferencií o tom, že táto vláda opätovne kradne. Táto vláda kradne a že teda nakúpila predražené lokomotívy o 15 mil. Registrovali ste mnohí túto novú obrovskú kauzu, pán poslanec Heger a pán poslanec Marosz, teraz neviem, ktorý z nich je tieňový minister hospodárstva. (Reakcia z pléna.) Obidvaja? (Smiech v sále. Reakcia z pléna.) Však ja sa dostanem, však ja sa len pýtam, aby som vám nepoplietol funkcie. (Smiech v sále.) Nerád by som vám poplietol funkcie. (Potlesk a smiech v sále.) Takže dobre.
V každom prípade sú nejakým spôsobom, oni dvaja robili bombastickú tlačovku a toto je celé, toto je jeden ukážkový príklad toho, akým sa snaží opozícia útočiť vlastne na vládu. A povedali, 15 mil. to predražili. Češi majú lacnejší a výhodnejší nákup. Že mali použiť nákup, mali si zobrať úver, päť veľkých pochybení, ktorých sa dopustilo vedenie, tuším, ŽSSK, teda Železničnej spoločnosti Slovenska.
Čo to musí byť za masaker neodbornosti, že denník SME, nie my, denník SME ich zhovadil spôsobom, ktorý je, že vlastne prvé, čo by mala tieňová vláda urobiť, je odstúpiť. (Smiech v sále a potlesk.) Tu je ten článok (rečník zobral do rúk noviny, ukazujúc ich plénu), prečítajte si, je hrozne zaujímavý. To ja som bol šokovaný... (Reakcia z pléna.) Buď sa... (Reakcia z pléna.) Áno, pardon, prepáčte, ja neukazujem, prepáčte budem citovať, áno... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Nemôžte ukazovať.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Prepáčte, pán podpredseda, uvedomujem si tento svoj prehrešok, nebude sa to opakovať, som ochotný prijať všetky následky v tejto súvislosti.
"Poslanci Marosz a Heger vyhlásili, že České dráhy zaplatia za desaťročný prenájom desiatich lokomotív Vectron v prepočte len 45 mil." Klamali. Češi zobrali lízing za 60 mil., teda o milión drahšie ako slovenské ŽSSK.
Povedzte mi, ako sa s touto lžou môžte vysporiadať? Vnútorne. Viete, že ste klamali, viete, že vyzeráte ako tí najväčší neodborníci, viete, že ste čistí diletanti, že vás popravil samotný Denník N v prvý deň vašej funkcie. (Smiech v sále.) Rovno proste povedal, prečo je náš nákup výhodnejší, dokonca na kilometer máme prenájom lacnejší, dokonca máme, že nemôžu si zobrať úver, lebo ich majú veľa a že za tou firmou, teda vznikla deň pred súťažou, to bol jeden z najväčších dôkazov vlastne toho, že je to netransparentné, je nejaká bezvýznamná schránková firma, určite napísaná na niekoho z ministerstva dopravy a dala si názov, že Erste Bank. (Smiech v sále.)
To je výkon, ktorý sa naozaj nikomu nepodarí len tak ľahko. Viete, aby vás (smiech v sále), aby vás denník SME rozobral do šróbu týmto spôsobom, to si nepamätám, že sa stalo. Ja sa len bojím, či tí redaktori, ktorí to písali, nedostali nejaký trest, ale ja verím, že - to zasa ako preháňam a trošku zľahčujem atmosféru.
Rovnako dopadol Richard Sulík, aby som pána poslanca nechal na pokoji. Richard Sulík, keď predstavil svoj odvodový bonus, tú záchranu slovenskej ekonomiky, nejaký chlapec pri počítači mu prepočítal (čašník doniesol rečníkovi pohár s nápojom), ďakujem pekne, mu pripočítal, mu pripočítal, že miliardu by to stál, ten neutrálny.
No, pán poslanec Rajtár, po tom, čo dnes som zistil, je dosť pravdepodobné, že ste sa na tom podieľali. (Smiech v sále a potlesk.) Pretože, pretože urobiť dieru do rozpočtu na miliardu opozičným návrhom, to chce fakt talent. Vy máte tendenciu sa tu všetkým smiať. Všetci sa viete správať, ako vy ste tí nadľudia, tí, ktorí majú pravdu. "Vaši voliči sú hlúpi, moji voliči sú múdri," to hovoríte vy vždy, to je váš jazyk, "my bojujeme za tých slušných ľudí." Vy bojujete za slušných ľudí, ktorých ste okradli o 4 mil., pán Rajtár?! Za tých slušných, ktorých ste obrali o 4 mil. a ste im to nevysvetlili od roku 2011?
Alebo pán Galko? V podstate, ktorý sa vie iba vyhrážať, viete, on je taký ten, jaj, my sme chodili do školy, do jednej školy sme chodili spolu. (Smiech v sále.) Nerád by som rozprával story z tej školy, bolo by to osobné a bral by to ako útok. Faktom zostáva, že vyhrážanie je jeho silná stránka. Všimnite si, Matovič sa vyhráža prokurátorom a vyšetrovateľom, Rajtár iba prokurátorom a pán Galko všetkým. Keď niekto povie niečo, čo sa mu nepáči: "Ty buď ticho, s tebou si to vypočítam." (Smiech v sále.)
Pán Galko, ale fakt sa vás nikto nebojí. Už ste ma odpočúvali, už ste ma odpočúvali, už ste sa mi tým vyhrážali pol roka, že to zverejníte. Viete, najväčšia zbabelosť (reakcie z pléna), najväčšia zbabelosť, ktorú má, viete (reakcia z pléna), presne, to je tá chvíľa, kedy vlastne nedokáže zniesť kritiku a musí stále kričať a potom a hovorí invektívy, lebo to je jediné, čo vlastne k dispozícii majú, hrubé nadávky, osočovania a tieto veci, to je jediné, čo majú k dispozícii, lebo fakty, bohužiaľ, nemajú, to sme si tu dneska dokázali.
No a - vlastne nebudeme ním strácať čas, to je naozaj zbytočné.
Faktom však zostáva, že jediné odborné, veľké dejateľstvo, ktoré spravili, je, samozrejme, je, samozrejme, odvodový bonus, ktorý bol rozložený absolútne na šróbiky. Tak komu chcete túto krajinu zveriť? Preto vy vlastne robíte tú kriminalizáciu, že sa snažíte každého vlastne obviňovať a na všetkých nadávať, lebo vaša neschopnosť je tak obrovská, že už vás za to musia kritizovať aj novinári protivládni. Obrovská. Chápete? Dostať takú nakladačku naozaj nie je neobyčajné.
A keď sme sa bavili, a zhrniem to, že ako pripravil Richard Sulík Bratislavčanov o 20 mil., keď predal pozemok do vlastnej firmy, ako vlastne ste chceli prať peniaze zo štátu na svoje osobné účty v Liberálnom dome, ako ste vyplatili Skanske 20 mil. na základe listu.
Pamätáte si, ako vyvádzate, keď niekde dochádza k rokovaniam o úhrade po rozhodnutí súdu, kauza Bžán napríklad, pán Rajtár, boli ste v nej taký aktívny. V kauze Bžán veľmi dobre fungoval minister hospodárstva. Zmluva je všeobecná, uzavretá ešte pred tým, než tá kauza prišla. No každý z nás povedal, 70 mil., čo ste sa zbláznili?! Ako pracuje zodpovedný minister?
Ten alibistickejší by povedal, no tak čo vám poviem, no tak rozhodol súd, tak my to nezaplatíme, oni nás budú žalovať, vysúdia 70 plus nejaké percentá, ale veď to už nebude moja vláda, to bude iná vláda. Takto k tomu pristupovali vždy predchádzajúce pravicové vlády.
Alebo bude aktívny, zodpovedný a profesionálny, príde a zoseká tú cenu na 2 % hodnoty veci, pretože Gabčíkovo je veľká vec a na Viedenskom arbitrážnom súde sa nedá žalovať vymyslená suma, tu ste neni niekde v banánovej republike. Vo Viedni musíte žalovať cenu, aj taký veľký poplatok musíte zaplatiť.
Takže namiesto opätovne poďakovania za to, ako brilantne dokázal minister hospodárstva zvládnuť túto vec, sa mu dokáže dostať iba kritiky. Ale od kohože? Od toho, kto vyplatil firme, prepáčte, že som ju menoval, veď ona si to so mnou vysporiada, vyplatil len na základe listu, neboli ste dostatočne súčinní v známom tuneli v Bratislave. Tak im proste ministerstvo, lebo sa tak dohodli, vyplatilo 20 mil. eur za nič po skončení stavby. Za nič im vyplatilo navyše ceny, ktorú postavili, 20 mil. eur! To ste urobili vtedy, keď ste boli vo vláde, pán Rajtár; 20 mil. eur!
Vysvetlite mi, prosím vás pekne, ako je možné, že ste sa k tomu nikdy nevyjadril? Keď chcete kritizovať nás, vymýšľať si na nás falošné obvinenie, musíte sa s tým vysporiadať.
O čo sa stavíte, že vo svojom vystúpení napríklad pán Galko bude mať iba spleť tisícky bleskov, nadávok a urážok, ale ani raz nepovie, ako to bolo, keď Richard Sulík ukradol 20 mil. Bratislavčanom. Alebo ako vyplatili 20 mil. Skanske, alebo akým spôsobom predal pohľadávku, schválil predaj pohľadávky tunák pán Rajtár za 18-tisíc v hodnote 4,5 mil. eur. Toho sa určite nedočkáme.
Čiže z môjho pohľadu je dôležité podľa činov hodnotiť tých ľudí, ktorí v čase, kedy bola rozpadnutá daňová správa, kedy vlastne za vlády Ivety Radičovej prišla prvá, veď ste to aj žalovali, prišla prvá vratka. Čo ste robili od tej vratky, pán Rajtár, prečo ste to nevyšetrovali od roku 2011? Prečo ste nezabránili fungovaniu tohto vratkového obchodu? Boli ste proti tomu, aby sa zlikvidoval keš, prečo ste tomu vtedy nezabránili? Veď prvá vratka v kauze Bašternák bola v roku 2011. Bez kontroly, bez ničoho. Tak prečo ste to vtedy neurobili? Ja som bol vtedy v opozícii. Takže všetky informácie ste v tom čase mali.
No a, samozrejme, vyčítate mi teda vlastne to jediné, čo je, že teda sa poznám s človekom, ktorý je podozrivý z daňového podvodu.
Mám taký malý problém, poznám sa s tromi daňovými podvodníkmi, z toho dvaja boli u mňa v kancelárii, a nebol to Bašternák. Tak bol u mňa v kancelárii, jeden daňový podvodník ma menoval do funkcie. A takisto, podobne ako v prípade pána Bašternáka, polícia jedno stíhanie na dépeháčku zastavila. Viete, ten rozdiel je predovšetkým v tom, že oni dvaja sú politici, tiež ich poznám a sú súčasťou politiky. A tam nie ste pripravení kritizovať. Prečo polícia zastavila vyšetrovanie DPH? Lebo tam nebola možná v tomto prípade krajná či účinná ľútosť.
Prečo bolo zastavené vyšetrovanie? Povedzte! Lebo sa na to pán prezident štyrikrát pýtal pána generálneho prokurátora? Niekedy vás to zaujímalo? Opýtali ste sa na to niekedy?
Keby ste nemali tú vašu selektívnu spravodlivosť, že vy môžte robiť všetko, akékoľvek vaše porušenia zákona sú úplne v poriadku, do toho sa vy nerozumiete, do toho vy nerozprávajte, vy ste nikto, my sme tí určení, ktorí majú tu viesť túto krajinu k tomu lepšiemu. Ale v živote ste túto otázku nepoložili. Nikdy. Presne pre ten váš dvojitý kilometer, ktorý máte.
To vás nehnevá, vás v skutočnosti nehnevá, že nejakým spôsobom došlo k porušeniu zákona u pána prezidenta. Vás hnevá to, že ste nevyhrali voľby. Raz ich možno vyhráte. Taká je demokracia. Všimnite si, že naše voľby sú vždy jedny z najkvalitnejších a najtransparentnejších. Nikdy sme ich neovplyvňovali, čo pri ľuďoch, ktorí odporúčajú a lomia demokraciu cez koleno, si nemám vždy istotu, čo bude potom.
A druhý daňový podvodník je ten, čo tu pred chvíľkou stál pred pánom, pred pánom premiérom. Prišiel a odišiel. (Smiech v sále.) Naozaj neviem zaujať stanovisko, akým spôsobom to bolo, ale pravda je taká, pravda je taká, veď on bude vystupovať, takže takisto tam určite nebudete počuť vyvrátenie svojich vecí.
Deň pred daňovou kontrolou prepísal firmu na bieleho koňa. Deň pred daňovou kontrolu. Urobil som také pochybenie snáď niekedy ja? Alebo niečo také som spravil so svojimi firmami, pán Rajtár, niekedy? Alebo som zneužil vlastnú matku na daňový podvod? Že by som ju donútil za 2 mil. urobiť cesťák?! A tváril sa, že 900 kilometrov denne v pracovný deň alebo 600 kilometrov 365 dní v roku s ňou jazdím niekam? A vystavil som ju tak riziku pred daňovým úradom?!
Vy ste potopili svojho poslanca aspoň. Dobre. To je otázka zbabelosti, ale vlastnú... (Reakcia z pléna.) Asistenta. Čo som povedal? Poslanca? No. Asistenta.
Ale to je neuveriteľné. Dva milióny na falošných cesťákoch na aute od pána Viskupiča. Aby som nehovoril, to bol jeho brat, to nebolo pána poslanca Viskupiča, jeho brata. Auto, ktoré podľa STK-čkového výstupu nikdy toľko kilometrov nenajazdilo. A biely kôň, na ktorého predal pán Matovič firmu, povedal jasne, v živote Matovič na Fabii nejazdil. Taká Fabia pre našu nejazdila. Máte tu svedeckú výpoveď, máte tu technický dôkaz, a napriek tomu som nepočul raz, že by ste k tomu zaujali stanovisko, pán Rajtár. Ak chcete byť relevantný a uveriteľný, že bojujete proti zlu, tak sa musíte na takéto veci pýtať! To je proste fakt.
A zastavené konanie bolo iba preto, pretože v roku 2010 sa to podarilo zamiesť pod koberec počas vlády Ivety Radičovej. Ja viem, že to vyzerá, že my sa na nich vyhovárame, ale naozaj za ten rok a pol je to naozaj turecká telenovela toho, čo ste narobili. A on vlastne iba preto išiel do politiky, aby si dokázal tieto veci zamazať. Dneska sú všetky premlčané! A to je celý problém.
Ale ten, ten čierny tieň, ktorý na sebe má, že tento štát obral o dane, on hovorí, že veľa zaplatil. No áno, tak asi zaplatil veľa, ale asi má zaplatiť viac. On vie svoju vlastnú históriu, akým spôsobom sa k tým peniazom dostal a čo robil, on to veľmi dobre vie. A práve preto sa tak bráni vždy, keď sa niečo začne vyšetrovať.
A to sa vrátim na začiatok toho, čo som povedal, keď som začínal, že čo je skutočný dôvod toho odvolávania. To, že si dovolila polícia opäť predvolať pána Matoviča? To je ten skutočný dôvod? Veď ste to chceli urobiť podstatne skorej.
Vždy, keď niekto, pán prezident alebo pán Matovič sú vyšetrovaní, tak som na rade.
Pán prezident tu povedal takú zaujímavú vec, že len tieň podozrenia by mal znamenať, že ten človek odstúpi, je to otázka elementárnej slušnosti. A ako je to, čo je na pánovi prezidentovi, to sa ako volá? To nie je tieň, to je celý, celý topoľ, ktorý naňho padol. Chápete?
A jeho výhovorka je vždy, ja som neprelietal milión dolárov, á, eur, mne to povedal Kaliňák, že to mám robiť. Ja som neurobil daňový podvod, môj účtovník povedal, že to mám urobiť. Ja som nerobil svoju volebnú kampaň, mne povedali, že takto to mám urobiť, že si svoju volebnú kampaň dám do nákladov. To ste počuli niekedy?
To SaS-ka je veľký odborník v tejto otázke v Liberálnom dome, ale tiež si nepamätám, že by si dali do nákladov svojich firiem a to teda už je prekvapujúce. (Smiech v sále.)
To znamená, máme tu regulérnych daňových podvodníkov, ktorí boli aj odsúdení, kde bolo zistené teda, že sa trestný čin stal, jedného zachránila účinná ľútosť, ktorú zrejme má k dispozícii iba, iba pán prezident, druhého zachránilo premlčanie.
Ja som ten, ktorý nie je za kriminalizáciu politickej scény. Ani som nikdy nebol. Ale rovnako tak platí, že som ani nikdy nedával žiadne pokyny, aby sa niečo riešilo, neriešilo, a tí, ktorí sú v polícii a s políciou pracujú, to vedia veľmi dobre. To vedia veľmi dobre!
A niekto si to ale vymyslí, pretože má potrebu povedať, že, viete, ja som trestné oznámenie nepodával ani na pána Špirka. To si zistíte správne informácie, ako to bolo a ako zase raz jedna falošná zápisnica vznikla a prečo je to problém. Prečo je to problém. A kto ten v skutočnosti, to trestné oznámenie dal a kto to trestné konanie viedol. Minister vnútra s tým naozaj nemá nič spoločné.
To znamená, aby som to celé zhrnul.
Opozícia sa svojimi neustálymi útokmi snaží prekrývať svoju odbornú neschopnosť, čo sme si tu dnes demonštrovali na základe jednotlivých článkov a svojich vlastných výstupov, snaží sa zakryť svoje vlastné zlyhania, ktoré urobila, už za rok a pol bola Slovenská republika rozvrátená, veď to je to, že 66. miesto v rebríčku netransparentnosti, to nevzniklo len tak. Ono bolo predtým nejak pod 60, tam vyskočilo v 2011 hore a potom začalo opätovne klesať. To je určitá vizitka. To je určitá vizitka. A v tej DNA-čke to jednoducho majú, že oni, najlepšie im povedal nejaký spin doktor, že kričať na ostatných a tým prekryjem všetky problémy.
Takže uvidíte aj teraz, čo sa spustí, samozrejme, vo faktických, ale aj v následných vystúpeniach, ktoré budú presne o tom. Len krik, len nadávky, žiadne relevantné, žiadne relevantné fakty. (Reakcie z pléna.) A vec je tá, že ku faktom sme sa nikdy nedostali, pretože to nie je podstatné, lebo ich vlastné zlyhania, ich vlastné zlyhania sa nedajú nijakým spôsobom prekryť.
No a ja som to ešte nespomenul, samozrejme, ale z môjho pohľadu, pán Baránik, vy ste taký, čo ste kričali na pána premiéra, lebo vy ste tiež zjedli všetku múdrosť sveta a vždy tak vystupujete, že všetci sú úplní blbci, len vy ste ten múdry. Tak jedna poznámka k vašej odbornosti, pán Baránik.
Vy ste schopný obviniť hocikoho. A vy ste obvinil Okresný súd Bratislava V, že teda to je divné, že sudca dostal 4 podania z 5. A vy musíte vedieť, pán doktor práv, že na súde sú takzvané odbornosti, že? A že trestnému sudcovi nemôžu prideliť spis rozvodu manželstva a sudcovi, ktorý má na starosti civilné konanie, nemôžu prideliť vraždu. A v Bratislave sú len traja sudcovia, ktorí robia zmenky. Z toho jeden je dlhodobo PN, čiže to môže prideľovať iba dvom. A to vy veľmi dobre viete, a napriek tomu sa znížite k brutálnemu obvineniu sudcov, že zase to niekto manipuloval, lebo Kočner či kto? Veď to je váš obchodný partner v SaS-ke. (Reakcia z pléna.) No tak vášho predsedu, s ním ste boli na tlačovke. S ním ste boli na tlačovke.
Čiže z môjho uhla pohľadu, pán Baránik, viete čo... (Reakcia z pléna.) Povedali ste, pán Baránik, povedali ste, že z 28 sudcov to napadlo jednému, to je divné. Ale vy predsa veľmi dobre viete, ak ste advokát a hrdíte sa tým, že ste advokát, že trestnému sudcovi to napadnúť nemôže, že? Tak prečo klamete?! Povedzte mi iba principiálne, prečo klamete? Prečo si to vymýšľate? Len preto, aby ste boli zaujímavý, len preto, aby to bolo, že zase môžte niečo kritizovať?
Toto je choroba tejto spoločnosti, z princípu sa bičujeme, nie preto, aká je pravda, ale z princípu chcete bičovať všetkých nevinných ľudí, ktorí s tým nič nemajú, to nie sú politici, to je normálne odborná znalosť, vec, že trestný sudca trestné veci, civilný sudca civilné veci, PNC, čo je vlastne starostlivosť o maloletých, dostali veci od maloletých a tí, ktorí sú na zmenky, dostávajú zmenky. A že ich nie je miliarda, to vieme predsa všetci.
Tak prečo útočíte na sudcov, na prokurátorov? Lebo vám to nevyhovuje? Lebo chcete vlastne znásilniť ústavu opätovne, keď raz budete pri moci, že my vám ukážeme, že nie podľa práva budú súdení, ale podľa toho, čo my povieme, lebo tak ste to doteraz vždy pri moci, keď ste ju mali, aj zneužívali.
Naša vláda za 10 rokov nemala problém s odpočúvaním ani so zneužívaním takýchto vecí.
Spomeňte si, kedy naposledy sa na demonštrantov použilo vodné delo? Schválne. Kedy naposledy? No keď bola SaS-ka. Vy hovoríte o komunistoch často, pán Baránik. Tak v ´89. a potom, keď bola vo vláde SaS-ka.
Veľmi pekne vám ďakujem za pozornosť, toľko som chcel skomentovať návrh, ktorý mal v sebe 20 preukázateľných lží. A fakt... (Reakcia z pléna.) Prosím? Medzitým som zistil ďalšie tri (smiech v sále), ktoré som si, ktoré som si predtým nevšimol, lebo súviseli s textom, ktorý som si vtedy nedočítal. A z môjho pohľadu naozaj neustále sa snažíte prekryť svoje vlastné zlyhania a o tom je aj dnešné odvolávanie.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.12.2017 o 14:41 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, faktické sú na vás, nielen moje, ale aj ostatné. Tak chvíľami som mal pocit, že ste sa zabudli, že nie ste na poslaneckom klube SMER-u a že nezabávate svojich, ktorí tie také, časom ste naozaj upadli do nejakých infantilných poznámok a to bolo, tá pravá úroveň zábavy, pri ktorých sa vaši bavili.
Ja, keď som sa započúval, tak som časom mal pocit, že ideme odvolávať Joža Rajtára za jeho údajný prehrešok, že vraj nemá vysokú školu. Potom som mal pocit, že odvolávame Sulíka, nakoniec, že odvolávame Matoviča, ktorého šikanuje NAKA dokolečka. Potom ďakujeme za reklamu našej tieňovej vlády, kde ste prečítali jednu vec z denníka SME, na ktorú naši kolegovia veľmi dobre odpovedali, a tá vec je jasná.
Ale nie, nezabudli sme, odvolávame vás. Nemáte našu dôveru a chceme vám ju vysloviť. Tak je to normálne. Na pranieri nie je ani Rajtár, ani Sulík, ani Matovič, nikto ďalší, ale vy, pán minister, preto, lebo máte toho na rováši dosť. A môžte sa odvolávať s pánom premiérom na tzv. protivládne denníky a neschopnú opozíciu alebo opozíciu, ktorá chce prekryť svoje kauzy. Pravda je taká, že zavádzate a klamete a prekrývať chcete vy.
My budeme pokračovať v tejto schôdzi a budeme k tomu debatovať. Zatiaľ vlastne sme ešte nemali veľa príležitostí vystúpiť. Nebudeme hovoriť tak dlho ako vy nielen preto, že my máme čas obmedzený, ale aj preto, lebo stačí len naozaj zopár viet, aby sme vám to vytmavili.
Takže v každom prípade, pán minister, držte sa svojho kresla zubami-nechtami, ale my vám to v žiadnom prípade nebudeme uľahčovať, lebo si myslíme, že škodíte Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:04 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, už dlho tak niekto nezhovadil opozíciu ako vy a chcel by som popriať opozícii, aby zvolala ešte niekoľko takýchto mimoriadne úspešných mimoriadnych schôdzí a potom bude mať SMER opäť 44 %.
Kolegovia, ďakujeme pekne, aby ste umožnili pánovi ministrovi porozprávať niečo o vás, lebo je to naozaj o vás.
Som veľmi rád, že pán minister pripomenul, že SaS je vlastne akciovka pána Kočnera. Všetci to vieme, je dobré, že to pripomenul.
Som veľmi rád, že pripomenul, že pán Sulík čachroval s pozemkami a nechutne zarába na Bratislavčanoch. To treba naozaj pripomínať.
Treba pripomínať, a to bola nová informácia a to som veľmi vďačný, že pán Rajtár naozaj podvádzal z hľadiska svojho vzdelania. Ja som si to nevšimol a teraz som si pozeral ten titul, čo má za menom, že Dip Mgmt. Som si najskôr myslel, že to je nejaký chemický prvok, že horčík s draslíkom, ale nakoniec zisťujeme, že to je vlastne vraj nejaký vedecký titul. Viete, toto je hrozné, správať sa v parlamente, ako bol kedysi taký film, že Talentovaný pán Ripley s Mattom Damonom, možnože si pamätáte. No, pán Rajtár sa správa ako takýto istý podvodník.
Ale mňa ďaleko viacej zarážajú podvodníci daňoví. Pretože tí kradnú peniaze daňovým poplatníkom občanom Slovenskej republiky a pán Kaliňák veľmi správne spomenul troch najznámejších daňových podvodníkov na Slovensku. Prvý je bratislavský podvodníček Ladislav B., druhý je trnavský podvodníček Igor M. a tretí je popradský podvodníček Andrej K. Ja osobne som presvedčený, že všetci traja si zaslúžia trest. Tak Bašternák, tak Matovič, ako aj Kiska.
Ale špeciálne si zaslúži trest Matovič, ktorý dokonca na svoje daňové podvody zneužil vlastnú matku! Lebo to už nie je len podvod, to je čistý hyenizmus. A myslím si, že by sa mal nad sebou zamyslieť tak najvyšší ústavný činiteľ prezident Kiska, ako aj líder opozície Matovič. Hanba im!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:06 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister tu nie je, tak budem hovoriť ku jeho duchovi.
Začali ste klamstvom. Na začiatku vašej reči ste povedali, že ste nás ochránili pred migrantami. Vy ste nás neochránili pred migrantami. Ochránil nás tlak verejnej mienky a konkrétne aj mítingy našej strany a všetkých vlastencov.
Pamätáte sa, ako vaši kukláči držali stovky ľudí do polnoci v lese v obkľúčení? Boli tam aj starci a ženy. Niektorí odpadávali. Cestou ku Gabčíkovu vaši policajti udierali ženy, dokonca aj jednu onkologickú pacientku do prsníka, potom prišla po ňu sanitka. Vaši kukláči ani nedovolili občanom Gabčíkova, aby nám cez kordón podali balíky sódy. Takže neprekrúcajte.
Vaši europoslanci hlasovali za migrantov. Tu sú mená týchto zrádnikov: Maňka, Zala, Beňová.
A pri konci prejavu ste povedal o transparentných voľbách niečo. Preboha, to čo je?! A čo výpadok systémov pri voľbách, ktorý bol? Čo kupovanie hlasov?
Ste dobrý herec, vynikajúci, ale spolu s Rajtárom ste zotročené opičky, zotročili vás peniaze.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:08 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Viete, ja by som to s tým pánom Rajtárom takto všetko nezľahčoval. Toto, čo tuná zaznelo, to sú naozaj veľmi vážne veci. Ak len polovica z toho je pravda, čo tu zaznelo, a zaznelo toho tuná teda pekne veľa, tak by sa mal pán Rajtár ospravedlniť v prvom rade svojim voličom, opozícii aj koalícii, všetkým poslancom, že tuná ešte má tú drzosť sedieť, a vzdať sa poslaneckého mandátu.
Neodpovedal na základné otázky: Naviedol svojho asistenta na to, aby spáchal trestný čin? A ak je to tak, čo dostal tento asistent od pána Rajtára za to, že spáchal tento trestný čin, ak toto všetko je pravda, čo tu zaznelo?
Toto by ma veľmi zaujímalo, pretože toto je kauza ako hrom! A s tou kauzou by sme sa mali zaoberať v tomto, v tejto Národnej rade preto, lebo zneužiť banku, takýmto spôsobom urobiť z bankovej inštitúcie jeden nedôveryhodný barák, no tak to sa ešte skutočne nepodarilo nikomu.
No, viete, a vypočuli sme si tuná veľmi veľa zaujímavých vecí o tzv. tieňovej vláde. A keby to bolo z rokovacieho poriadku možné, určite, a bola by to desná sranda, to vám garantujem, by som dal návrh na odvolanie tieňovej vlády aj s tými tzv. pánmi, čo v tej tieňovej vláde akože sedia. Návrh na odvolanie tieňovej vlády tu ešte nebolo.
Takže prajem príjemný deň.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:09 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Kaliňák, priamo ste ma oslovili a povedali ste, že som sa neozval, keď nejaký poslanec zneužíval váš národnostný pôvod. V prvom momente som nevedel, o čom hovoríte, skúsil som vygúgliť a teraz mi celkom nie je jasné, možno mi to upresníte, či myslíte rok 2007, keď Gábor Gál, vtedajší poslanec SMK, váš dnešný koaličný partner, hovoril o ceste Roberta Fica do Líbye a o tom, že tam hovoril o bulharských sestričkách ako páchateľkách, a vy ste miesto predsedu vlády vtedy v zastúpení na hodine otázok zdôraznili, že máte spolovice bulharskú krv a jeho otázku považujete za trápnu, teda Gábora Gála, vášho súčasného koaličného partnera, alebo myslíte rok 2015 a vášho smeráckeho poslanca Vladimíra Jánoša známeho tým, že si balil bankovky z Hornonitrianskych baní do alobalu, ktorý o vás hovoril ako o balkánskom Cigánovi, ktorého nemá rád.
No tak pokiaľ ide o Gábora Gála, jeho otázka bola, myslím, úplne v poriadku a niet mu čo vyčítať. A pokiaľ ide o pána Jánoša, tak teda ozývam sa dodatočne, lebo vtedy som si neuvedomil, že sa to dotýka vášho národnostného cítenia, tak myslím si, že takto by sa pán Jánoš nemal o vás vyjadrovať, súhlasím s tým, čo ste povedali.
Potom čo ste hovorili klebety o pani poslankyni Ďuriš Nicholsonovej a ďalej ste ich rozvíjali, no, áno, no klebety sú ale najmä na to, aby o nich podpredseda vlády a minister vnútra hovoril na zasadnutí parlamentu, to je naozaj rozkošné.
Pokiaľ ide o tie byty, no tak, 2016, máte na webovej stránke Národnej rady byt 1 a byt 2, nie sú tam byty 2; 2015, tam máte iba byt a byt; 2014, byt a byt, ´13 to isté, ´12 byt 1, byt 2, až v desiatom máte byt a dva byty. Tak dúfam, že výbor sa na to pozrie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:11 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Otras mozgu, pohmoždenie tváre vľavo a nosa, pohmoždenie sánky vľavo, pohmoždenie a odierky uší obojstranne, pohmoždenie dolnej pery, pohmoždenie brušnej steny a oblasti stehien obojstranne, akútna stresová porucha – dvaja lekári v roku 2006 od toho nezávisle konštatovali, asi vieme o kom, o Hedvige Malinovej, napriek tomu Kaliňák aj v roku ´12 hovoril, že Hedviga Malinová klame a že dodnes tieto klamstvá nikto nevyvrátil. Následne táto zbitá študentka povedala, že pochopila, že tu už na Slovensku nikdy nebude mať pokoj a následne zo Slovenska odišla.
To, čo tu odznieva, alebo to, čo tu riešime, to naozaj neni sranda, Masaryk hovorí, že „lož je druhom násilia“. Bohužiaľ, tieto neustále lži ministra Kaliňáka sa stávajú násilím a má to vážne dôsledky na morálne zdravie celej spoločnosti.
Na vlastnej koži som to zažil sám aj včera na polícii v Žiline, kde chlapci si hádzali snehové gule, zhodou okolností bol tam pri tom aj môj syn, spadla jedna guľa na auto, následne auto zašlo do areálu školy, chlapík vytiahol nôž a takýmto spôsobom ohrozoval tie deti. Potom som prišiel vypovedať na políciu, policajtka prišla za mnou s Trestným zákonom, a keďže to urobil 13-ročný chlapec, povedala, no to asi, to asi, keďže sa, hovoril niečo pritom, že vyhrážal sa, používal nejaké slová, no to, že len on vytiahol nôž, viete, to asi, to asi nenapĺňa skutkovú podstatu toho trestného činu. A takýmto spôsobom som radšej odišiel z tej polície preč.
Čiže na vlastnej koži som aj včera zažil, že Kaliňákova polícia je absolútne demoralizovaná, a ako sa hovorí, ryba smrdí od hlavy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:13 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:15

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Pán minister, ďakujem ti za toto vystúpenie, počúval som ho pozorne a celá táto schôdza mi pripadá ako titul pána Rajtára, teda vymyslená a o ničom.
Ale zas na druhej strane počúval som aj jeho a bojím sa, že ak by na tejto škole boli čo i len minimálne podmienky, tak by sa tam nedostal pán Rajtár. Ale aj na druhej strane za ten rok a pol sa mu podarili ozaj veľké veci. Pripravil Slovensko o 4 mil. euro. Ozaj je to opozičná krása.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:15 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, teda už v akom zúfalstve musíte byť, keď vyťahujete na predsedu SaS Sulíka predaj pozemku v roku 2005, kedy ešte vôbec nebol v politike a strana SaS ešte ani neexistovala.
K tomu predaju pozemkov vo Vajnoroch treba povedať, je to na jeho stránke zverejnené, že predaj pozemku najprv išiel cez realitné kancelárie, na ktorých sa nikto neprihlásil. Až následne, následne spoločnosť OLO vypísala tender v siedmich novinách a prihlásilo sa 18 firiem a medzi nimi aj Fax Copy, áno, kde bol v tom čase Sulík 48-percentný spoluvlastník, avšak táto spoločnosť predložila najvyššiu sumu, a preto aj spoločnosť OLO jej to predalo.
Prečo o tom hovorím? Je to z toho dôvodu, že tento pozemok bol vyhlásený za nadbytočný, bol to pozemok vo Vajnoroch, kde mala byť postavená, recyklačný dvor a v tom čase, ja ako starostka Vajnor, sme sa ostro postavili proti tomuto zámeru spoločnosti OLO, aby vo vstupe do Vajnor do pamiatkovej zóny bol vybudovaný recyklačný dvor. Z toho dôvodu sa tento pozemok pre spoločnosť stal nadbytočný, a preto došlo k jeho predaju.
Ako som sa naďalej dočítala v informáciách, ktoré zverejnil pán Sulík, spoločnosť Fax Copy po 13 mesiacoch, kedy tam chcela najskôr postaviť svoje sídlo, tak nakoniec z tohto zámeru zišlo a majetok predalo, predalo ho so ziskom nejakých 20 %. Vy ste tu hádzali miliónmi, lenže v roku 2005 tie milióny boli v slovenských korunách, čiže ten predaj pozemku, ktoré získalo majetku, do majetku vlastne OLO peniaze, bolo v hodnote asi 1,2 mil. eur. Čiže žiadne veľké milióny v takej hodnote, ako ste tu vy spomínali.
Takže len toľko, aby toto bolo na správnej miere... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 16:16 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video