5. schôdza

7.6.2016 - 7.6.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 17:54 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:45

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No miešajú sa nám tu dve veci. My dnes odvolávame ministra vnútra Roberta Kaliňáka za kauzu Bašternák, za podvody s bytmi, za nadmerné odpočty DPH a nie za vratku karuselových podvodov za 75 miliónov. V tom má pán minister pravdu. Toto mu totižto nevieme dokázať, hej, pretože podľa tých informácií, ktoré máme a ktoré sú verejne známe, sa on a jeho kolega Počiatek vyskytli v odposluchoch, ktoré realizoval policajný zbor a v týchto odposluchoch vystupuje ten hlavný aktér Chovanec, ktorý je obvinený, tam je tých deväť ľudí obvinených a stíhaných. A my mu to nevieme dokázať preto, lebo jednoducho nás k tým odposluchom nepustia. Ja to budem ilustrovať na tom mojom prípade. To nie je, že ja som sa niekde tlačil. Mňa nominovala strana SaS, nominovala ma opozícia do Komisie na kontrolu ITP a my sme sa pýtali kolegov na výbore, niekoľkých kolegov smerákov, že či ma tam podporia. Oni povedali, že nie je problém. A potom sa to dozvedel minister Kaliňák a bolo všetko ináč. Pretože tie dva odposluchy, čo ste nám vy prečítali na branno-bezpečnostnom výbore, pán minister, nie sú jediné. A ja viem presne, kam sa mám pozrieť na to, aby ste sa zodpovedali aj za kauzu karuselových podvodov za 75 miliónov. To je pravý dôvod, prečo vy ste osobne zatrhli to, aby ja som nebol nominovaný do komisie, kde predbežne vaši vlastní poslanci mi tú podporu sľúbili. Taká ja pravda. Taká je pravda a treba si ju tu dnes otvorene povedať, pán minister.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:45 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:47

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja sa vám chcem ako človek, ktorý má bohaté skúsenosti so zneužívaním polície na politický boj, spýtať na jednu vec, ktorá zaznela z vašich úst počas vyhlásenia alebo teda počas toho vášho vystúpenia, a síce, vy ste povedali, že keď človek nemá dôveru k slovenskej polícii z nejakého dôvodu, že môže trestné oznámenie podať napríklad aj polícii českej. Tak by som sa vás chcel teda ako ministra vnútra alebo aj ako právnika spýtať, aké má Česká polícia oprávnenie a v takýchto veciach, či to upravuje Trestný poriadok alebo nejaké medzinárodné zmluvy, lebo bola to pre mňa veľmi zaujímavá informácia. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:47 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:47

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Faktická poznámka, pán minister, hovorili ste, že máme jedenásty najsilnejší pas na svete, tak som si, jedinú vec som si skontroloval z vášho vystúpenia, to bolo to, či máme fakt jedenásty najsilnejší pas na svete. Pozrel som si, volá sa to Global Passport Power Rank 2016 a prečítam vám krajiny, ktoré sú pred nami v tom indexe, že či ich je teda desať. Čiže prečítam vám, počítajte, počítajte. Tak tie krajiny, ktoré sú pred nami a teda majú silnejší pas: Nemecko, Švédsko, Fínsko, Taliansko, Švajčiarsko, Francúzsko, Španielsko, Veľká Británia, Dánsko, Holandsko, Belgicko, Južná Kórea, Nórsko, Singapur, Luxembursko, Rakúsko, Portugalsko, Spojené štáty, Grécko, Írsko, Japonsko, Kanada, Nový Zéland, Česká republika, Maďarsko, Malta, Island, Austrália, Malajzia, Poľsko a teraz sme my spolu so Slovinskom. A je fakt, že to je nejaké jedenáste pásmo, ale nie sme jedenásty, ako ste to povedali, povedali ste, že máme jedenásty najsilnejší pas na svete. Nie je to pravda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:47 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:49

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, teraz aj ja viem, čo to znamená "dať to na Kaliňáka". Od zavádzania až po, až po úplné klamstvá. Nebudem sa už, nebudem sa už k tomu asi ani vracať, ale je len symptomatické, je len symptomatické, že nejaké technikality sú vždy prednejšie, keď sa hovorí, keď sme teda spomínali tú kauzu výbušniny vo vaku, než minimálne ľútosť nad tým, že ste odobrili, že ste odobrili cvičenie, pri ktorom sa dáva nástražný výbušný systém do vaku nič netušiacich ľudí. Nič netušiacich ľudí. To je tá podstata, odobrenie toho školenia. Je úplne irelevantné, je úplne irelevantné, či to pes zachytil, nezachytil. Takéto cvičenie sa vôbec nemalo konať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:49 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán minister, dovolím reagovať si na časť tvojho vystúpenia, kde si hovoril, a veľakrát sa nám to potvrdilo aj na brannobezpečnostnom výbore, že práve opoziční poslanci sa snažia nejakým spôsobom zasahovať a vyťahovať informácie z prebiehajúcich spisov, čiže zo živého vyšetrovania. Niekoľkokrát sme to mali na výbore, kde sa to aj takýmto spôsobom riešilo a je pravda aj to, že v minulosti práve takéto kauzy alebo vyšetrovania, kde sa, do ktorých sa miešali politici, tak nedopadli naozaj dobre a skôr sa zabránilo ich dôkladnému došetreniu až do konca.
Viete, pán minister, najhoršie sú naozaj presne polopravdy, pretože neviete, ktorá časť je pravdivá a ktorá pravdivá nie je z tých výrokov, ktoré naozaj opozícia veľakrát používa. Dôvodom dnešnej schôdze je podľa mňa nič iné, len pošpinenie samotného ministra vnútra a pomsta za to, čo hovoril pri programovom vyhlásení vlády. Bavíme sa tu už niekoľkokrát dnes o nejakej výbušnine, ktorá sa zabudla v ruksaku. Pred mesiacom alebo viac sa podobná situácia stala v americkej CIA v Amerike, kde dokonca týždeň vozili výbušninu v školskom autobuse. A to sa vôbec ani nejakým spôsobom neriešilo, neodstúpil ani šéf CIA a toto nemá byť dnes dôvodom tejto, tejto, tejto schôdze. A chcem povedať naozaj, pán minister, a vážim si všetku tú prácu, ktorú ste vykonali ako minister vnútra, pretože keď sa rozprávame, chodím po Slovensku s ľuďmi, aj s policajtami, aj s ďalšími ľuďmi.... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:50 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:50

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Bolo ich opäť veľa, tak skúsim byť veľmi rýchly. Vážený pán poslanec Jurzyca, ja som si to prečítal v novinách na "akutality.sk" najväčšiu silu má nemecký pas, slovenský je jedenásty, tak prepáčte, ak som zavádzal, ale ak to teda už aj slovenskí novinári dávajú na Kaliňáka, tak ako vidíte, ako to teda vyzerá.
Potom pán Rajtár, to nebolo cvičenie, to je základný váš omyl, opäť neviete, ako to bolo. Pekne vás prosím, chcete vedieť, celé vám to ukážeme. Ak chcete niekedy nás z niečoho obviňovať, prídite sa opýtať, my vám to presne povieme a potom nás môžete obviňovať podľa pravdy.
Pán poslanec Galko, nie, ten výbor nie je na to, aby ste čítali odposluchy, ako ste to robievali na centrále SaS, keď ste ich tam nosili. To je len na to, aby ste kontrolovali, či sú odôvodnené návrhy (smiech v sále) a či sú, či sú legitímne tí ľudia odpočúvaní. Do obsahu ani tento zákon to neumožňuje. Určite to nie je ten dôvod.
Pán Kotleba, máte pravdu, bola to hyperbola v tom, že teda je jediná slovenská polícia, ale samozrejme, prokuratúra je tá, ktorej môžete dať a tá má svoju nezávislosť. Čiže za to sa ospravedlňujem, ak to bolo zle pochopené.
Pani Zemanová, ak vás obvinia z vraždy, že ste na nej spolupracovali a nemáte s ňou nič, vlastne sa možno vražda stala, ale nemali ste s ňou spoločné nič, máte právo povedať, že to je vymyslené, lebo to je to prepojenie vymyslené. V obidvoch prípadoch a preto mám právo v demokratickej spoločnosti povedať, že je to vymyslené. A to proste vymyslené je a to nie je určovanie, čo s tou kauzou má byť, tie sa vyšetrujú obidve. Ale vec v súvislosti so mnou je vymyslená. A keď vy mi poviete, že ja som niečo urobil, tak ani vy o tom nemáte sama dôkazy a dnes tu žiadny, bohužiaľ, nezaznel, doteraz.
V rámci pani Remišovej, no iste, viete, keď idete vo vláde, tak nejaké, ale vlastne už odišla pani Remišová, keď ste vo vláde, tak vám väčšinou klesne tá popularita, ale pán Lipšic je jeden z mála, ktorému klesla aj v opozícii, lebo mal 104 a teraz má 82, takže keď chce hovoriť o vlastnom hnutí, tak, takže aby som bol úplne presný.
A samozrejme, pán poslanec Gál, jedná sa o prvú stranu, kde už tá, kde už tá zmena je. To znamená, už na tej prvej strane začínajú tú vec, ktorú ste citovali ako poslednú, už v tom origináli, v tom, ktorý bol v ten deň spísaný, keď sa tie veci stali, tá časť nie je, ten zvyšok je tam... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 17:50 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:54

Daniel Lipšic

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:08

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Lipšic, pokiaľ by tu platila akási morálka a charakter, tak samotný Robert Fico pri svojom vystúpení alebo pán podpredseda vlády Robert Kaliňák by už teraz vystúpil a povedal, že podáva demisiu. Potom, keď Bašternáka polícia označí ako za "nášho človeka", ja si myslím, že to je prinajmenšom miestne. Pokiaľ sa tak nestane, tak Slovenská republika, bohužiaľ, musím povedať, medzinárodne posiela signál, že ideme do predsedníctva, kde minister vnútra bude mať takýto charakter, lebo polícia Slovenskej republiky takto vystupuje. Je mi z toho nesmierne smutno. Bol by som radšej, keby polícia konala svoju robotu a nie dávala výnimky vládnym oligarchom. A je mi smutné aj z toho, že nikto zo SIET-e, zo SNS a z MOST-u nevystúpil na obhajobu pána ministra. Chcem len povedať, že ráno na výbore sme hlasovali o dôvere o tomto materiáli. Chcem len povedať, že pán minister možno si všimol a možnože preto jeho vystúpenie pred chvíľkou pred vami bolo také kľudné, keď nominanti za SNS a SIEŤ, ktorí boli prítomní pri hlasovaní, sa zdržali. To znamená, že už nemá tú dôveru. A ja myslím, že by bolo na mieste, keď táto vláda začína, aby Robert Kaliňák sa vzdal svojej funkcie.
Pán kolega Lipšic, možnože by bolo na mieste, lebo to som postrádal z vášho vystúpenia, aby ste ho verejne vyzvali nielen k tomu, aby zverejnil ten materiál alebo teda tú jeho verziu, ale aj to, aby podal demisiu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 18:08 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:09

Milan Uhrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic, vážená opozícia, vaše obvinenia voči ministrovi Kaliňákovi sú nepochybne opodstatnené, ale ich vážnosť absolútne, ale absolútne utápate v rozvláčnosti, v nekonečnej diskusii, cirkuse. Všetkých to unavuje, nikoho to už nezaujíma. Nič v zlom, ale fakt, je to vyčerpávajúce pre všetkých a doslova kontraproduktívne. Samozrejme, že podporíme odvolanie ministra Kaliňáka nielen kvôli finančným kauzám, ale kvôli celkovému jeho morálnemu profilu. Priviedol na Slovensko imigrantov, ignoroval referendum v Gabčíkove, ani nepohol cigánskym problémom. Ja verím, že v budúcnosti budú padať hlavy viacerých ministrov, lebo zastávam názor, že čo je nenapraviteľné, zhnité, to treba odťať, ale nielen odvolať z verejného života, aby si nakoniec užíval nejaké iné teplé miestočko, ako ďalší odvolaní ministri. Čiže túto aktivitu, samozrejme, podporujeme, ale obávam sa, že nakoniec to skončí len ako šapitó. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 18:09 hod.

Ing. PhD.

Milan Uhrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Lipšic, ja som vám povedala vetu, že koho idete odsúdiť. Ja vždycky súdim podľa seba iných a snažím sa to takto robiť. Pán Galko o mne napísal, a budem to stále tvrdiť, čo je jeho, čo si on myslí, to je jeho vec, že som malá zlodejka. Počas vašej vlády to bolo vyšetrované na prokuratúre. Obvinenie nebolo pravdivé. Pán Galko musel veci stiahnuť. Čo si on myslí, to je jeho vec. To je prvá vec.
Druhá vec, a poviem vám, prečo sa to všetko možno deje, pán minister, bývalý. Pán bývalý minister, viete, vy sa tu tvárite ako neskutočná dobrota, ako skutočne tí najspravodlivejší. Čo robíte v regiónoch? U nás v Humennom žije jeden oligarcha. Viete, pán Lipšic, teraz vám spadli kútiky, ktorý vás sponzoruje a viete, akonáhle sú voľby, tak sa vždycky opakuje jeden scenár. Nájdime niečo na tú Vaľovú, pretože práve možno tomu oligarchovi siaham na zmluvy, ktoré sú v prospech, vážne v neprospech občanov. Váš známy pán Daňo ma udal na výbor, že som podnikala. Všetci ma tam vyšetrovali. Keď som doniesla všetky doklady - papiere - bolo to iné a zrazu pán Daňo, ktorého obhajujete pravidelne a sa s ním aj stretávate, však sa stretávajte, je na každom mojom zastupiteľstve a podobne. Mne to nevadí, kandidoval ako na primátora. Koho obhajujete? Ja vám poviem: kandidátov toho oligarchu. Pretože ste vo veľmi blízkom spojení a jeho syn je váš sponzor. A tu sa tvárite, privatizoval za Mečiara, vyhlásili ste, že neuznávate privatizérov za Mečiara. Najväčšiu fabriku v Humennom sprivatizoval za Mečiara a tu sa tvárite ako nekonečná božská spravodlivosť. Prosím vás pekne, netvárte sa tak, lebo to, čo robíte po regiónoch, čo robia vaši ľudia a možno aj vaši tí, čo sú členovia strany... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 18:11 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video