Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2010 o 9:34 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vstup predsedajúceho 3.2.2011 16:49 - 16:49 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, ľahko sa mi vystúpi teraz, máme 10 minút, keďže po dvoch právnikoch, ktorí naozaj rozobrali problém dostatočne, ako keby sme si to pripravovali spolu, takže budem sa snažiť povedať to, čo som nepovedal alebo teda, čo tu nepovedali kolegovia. By som chcel poľutovať tuná kolegyňu, ktorá je právnička, advokátka, že tu musí sedieť a počúvať toto, lebo na jej mieste by som odtiaľto utekal. A páni, ktorí teraz faktickou poznámkou prispeli, tak myslím si, že dali jasne najavo to, čo už pán Kužma napríklad povedal včera a na našu adresu, keď sme ich citáty tuná vyvesili, tak nám tu nadával do boľševikov. Ale zmena volebného poriadku alebo rokovacieho poriadku je boľševizácia parlamentu s najhoršími a najhrubšími stalinistickými praktikami (Potlesk.) A najlepšie na tom je, že za tým stoja poslanci a strany, ktoré si hovoria, že sú demokratické a pravicové. Pán Kužma, vám to nevadí? Vy kľudne môžete ešte tuná aj po tom včerajšku takto, takto osočovať kolegov, ktorí majú za sebou kopec právnych prípadov, kopec študentov, ktorých dostali do praxe? Že sa nehanbíte. A vy, právnici, ktorí ste na tejto ľavej strane, ale pravej strane politického spektra, že ste ochotní takto slúžiť.
Nerobil som si, nerobil som si veľké ilúzie o poslancoch OKS, ani o strane OKS, ale ich, aká taká principiálnosť skončila pri voľbe generálneho prokurátora. Pri kandidátovi generálneho prokurátora, ktorým prvá bola pani Miššíková. Pamätáte si, čo ste tu robili predsedovi Najvyššieho súdu Harabinovi, keď ste mu vyčítali, že ešte sú nejakí sudcovia, ktorí súdili aj za socializmu, že sú to komunistickí sudcovia? A vy ste kľudne presadzovali kandidátku na post generálnej prokurátorky, ktorá bola v čase najväčšieho socializmu na generálnej prokuratúre. To vám nevadilo, lebo ste sa dohodli na koaličnej zmluve, na koaličnej rade. Navrhujem kľudne, aby všetky rokovania prebiehali na koaličnej rade, aby aj generálny prokurátor bol zvolený na koaličnej rade a ešte by som navrhol, kľudne navrhovatelia môžu zapracovať zmenu a my určite sa k nej pridáme, aby sa generálny prokurátor volil tak, ako je na 7 rokov, aby to bol rotujúci generálny prokurátor. Každý rok by mohol byť za jednu politickú stranu. Začali by sme napríklad SDKÚ, druhý rok by bol KDH, tretí rok SaS, potom by bol MOST, potom Obyčajní ľudia, OKS a nakoniec pán Ďurkovský trebárs. Keby to pánovi Ďurkovskému vyhovovalo skôr, že by mal nejaké problémy skôr, tak by si to mohli vymeniť trebárs v druhom roku. (Smiech.) (Potlesk.)
Lebo toto presne robíte dnes. Je vám jedno, je vám jedno, či sa budete musieť za to hanbiť niekedy, alebo či sa vám vysmejú vaši kolegovia, lebo toto ste sľúbili, toto ste sľúbili vašej premiérke. Povyhrážala sa vám a idete ďalej.
Nebudem čítať to, čo je v štátovede, ako je charakterizovaná tajná voľba. Mnohí ste sa vyjadrovali po novembri ´89 aj v televízii, v archíve Slovenskej televízie to nájdete, čo je tajná voľba. Je to výdobytok Nežnej revolúcie. Páni z OKS, nenájdeme tam aj vás? Dnes už si nájdete ospravedlnenie, prečo to tak nie je a prečo kľudne sa vzdáte tohto vášho výdobytku. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.12.2010 15:43 - 15:44 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Veľa úspechov, pán Slafkovský.
V prvom rade len pánovi Jurčíkovi chcem trošku oponovať, že rečníci z ich strany tu tárali demagogické nezmysly a naši boli konkrétni.
Včera som sa dočítal v jednom z denníkov, citujem: "Aby sa výstavba tunela spustila z eurofondových peňazí, musí ešte Figeľ s Bruselom vyrokovať zaradenie tohto úseku do zásobníka na eurofondové diaľnice a tento proces môže trvať 1,5 až 2 roky. Figeľ tvrdí, že to do jesene budúceho roka zvládne". Pán minister, korektne, o basu dobrého vína, ak prijmete stávku a rád ju s vami prehrám.
A potom ešte jedna faktická. Včera na výbore pán poslanec za KDH Přidal napadol bývalého ministra Vážneho a na záver povedal, že čo si to dovoľuje vôbec zvolávať alebo navrhovať zvolanie takejto schôdze, mal by sa zavrieť niekde do komory a tam čušať. Tak v tomto duchu by som chcel povedať ešte stále úradujúcemu primátorovi pánovi Ďurkovskému, že po tom, čo vychádzajú na povrch všelijaké dodatky a čo ešte bude vychádzať, čo už máme vedomosti, tak jeho alebo on by sa mal dať zavrieť niekam inde.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

9.12.2010 15:08 - 15:08 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Určite. Či si vládna koalícia neverí ani toľko, že by tomu chudákovi v dobrom slova zmysle, ktorý naozaj sa podujal kandidovať alebo ktorý sa nechal navrhnúť, nemohli odovzdať hlasy aspoň predsedovia a navrhovateľ, to je prvá otázka. A po druhé, kam až chcete zájsť spolu aj s ministrom vnútra, čo všetko potrebujete si podmaniť, a ako potrebujete skriviť všetky zákony a normy, aby ste dostali vôbec silové rezorty pod svoju kontrolu. Či chcete pokračovať takým spôsobom ako vy pred voľbami, že ani tento inštitút vám nie je dostatočne obrazne povedané svätý, aby ste spolu so svojimi spolupracovníkmi sa snažili ovplyvniť kandidáta nezávislého, aby ste ho donútili vzdať sa kandidatúry, aby ste získali prospech pre svoju kandidátku. Ďakujem.
Skryt prepis
 

9.12.2010 15:08 - 15:08 hod.

Martin Glváč
Áno mám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2010 9:34 - 9:36 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Možno je to čudné, ale podporujem a podpisujem všetko čo povedala pani kolegyňa, ale myslím si, že je v tom aj trošku farizejstva. A poďme byť trošku dôslednejší, a tak ako povedala a podpísali ju desaťtisíce túto petíciu, desaťtisíce ľudí z celého Slovenska. Áno, viem, trošku nezvyklé, keď sa vyjadrujú občania Sabinova k tomu, čo má byť v Petržalke, ale nech sa páči, ale podpisujem i to, čo hovoria výskumy. A myslím si, že ďaleko nebezpečnejšie sú tie všetky automaty po krčmách. A tie robia rodiny nešťastnými. Matky ožobračujú o príjmy. A poďme sa zamyslieť nad týmto. Do megakasína nepôjde občan a obyčajný človek zo Sabinova hrať, pretože nemá ani na slušné oblečenie, aby sa tam vôbec dostal. A nebuďme farizejskí a poďme sa zamyslieť nad zákazom všetkých automatov vo všetkých dostupných krčmách. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.11.2010 13:08 - 13:09 hod.

Martin Glváč
Vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia, dovoľujem si predniesť procedurálny návrh, aby sme si minútou ticha uctili pamiatku všetkých obetí násilných trestných činov na Slovensku, ktoré boli spáchané v tomto kalendárom roku. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.11.2010 15:38 - 15:42 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, páni ministri, kolegovia, kolegyne, nakoľko sa necítim odborníkom pre oblasť televízie a rozhlasu, povenujem sa v krátkosti len pár citátom a právnemu aspektu tohto skráteného legislatívneho konania a zacitoval by som v prvom rade odôvodnenie skráteného legislatívneho konania z materiálov Úradu vlády alebo zasadnutia vlády.
Vzhľadom na závažnosť súčasnej situácie, keď Slovenská televízia hospodári s obrovskou stratou a jej hospodárska situácia sa neustále zhoršuje, navrhuje vláda Slovenskej republiky prerokovať tento vládny návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Vláda Slovenskej republiky navrhuje, aby sa podľa § 89 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov z dôvodu možnosti hroziacich značných hospodárskych škôd, Národná rada Slovenskej republiky uzniesla na skrátenom legislatívnom konaní o vládnom návrhu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Týmto vláda odôvodňuje potrebu skráteného legislatívneho konania, to je, že hrozia značné hospodárske škody štátu.
Podotýkam, že podľa § 89 ods. 1 o rokovacom poriadku za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo, ak hrozia štátu značné hospodárske škody, Národná rada sa môže na návrh vlády uzniesť na skrátenom legislatívnom konaní. A teraz podľa mňa jadro problému.
Podľa zákona o Slovenskej televízii a Slovenskom rozhlase, ktorý hovorí o postavení Slovenskej televízie, resp. Slovenského rozhlasu sa píše: "Slovenská televízia je verejnoprávna národná, nezávislá, informačná, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia, ktorá poskytuje službu verejnosti v oblasti televízneho vysielania. Slovenská televízia je právnická osoba zapísaná v obchodnom registri. Slovenská televízia a rozhlas je na štátny rozpočet naviazaná len cez úhradu na služby verejnosti a cez príspevok zo štátneho rozpočtu na uskutočnenie programov vo verejnom záujme alebo na uskutočnenie účelových investičných projektov." Z toho vyplýva, že ak by aj hrozili značné hospodárske škody, čo v tomto návrhu nie je absolútne kvantifikované, napísali sa len určité čísla, tak hrozia STV ako samostatnej právnickej osobe, ktorá samostatne hospodári so svojím majetkom a nie s majetkom štátu. Z toho vyplýva, že uznesenie NR SR o skrátenom legislatívnom konaní, by bolo v rozpore s § 89 rokovacieho poriadku.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2010 11:47 - 11:48 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, dokázali ste to, že aký máte klub, taký ste aj vy, lebo tie hulvátstva, ktoré predvádza celý váš klub, tak vám sú veľmi blízke. Viac sa k tomuto nechcem vracať, ale chcem vám povedať len jednu vec, že po včerajšom klube poslaneckom, strany SMER som hrdý na to, že môžem byť v tomto klube, pretože to bola demokracia. Pri takej dôležitej voľbe, ako je voľba generálneho prokurátora a nemusíme robiť také kotrmelce ako členovia iných poslaneckých klubov, ktorí na jednej strane majú plné ústa boja proti komunistickým sudcom, prokurátorom a na druhej strane sú donútení, donútení ich voliť a skloniť hlavu. A toto sa týka aj vášho klubu, aj poslancov iných klubov. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2010 16:52 - 16:53 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Skĺzlo sa to trošku do inej roviny. Pán predseda, pani premiérka nepoužíva nie "pofúkaj bobenko", ale "podrž balónik". To teda, aby sme si povedali.
Ale vy ste niečo predložili. My musíme aj s tým, zlým vecným návrhom súhlasiť? Aj keby sme súhlasili s obsahom, ale ak to má byť kontraproduktívne, nejakým spôsobom nevyvážené, my s tým musíme súhlasiť? Nieže my máme dávať návrhy, keď je to zlé od piky, vy musíte to upravovať a vy musíte rokovať. Tak to nehádžte na nás.
A nepochopili ste vôbec nič. Som povedal, 10, 100 vám vymyslím dôvodov, čo by som pozmenil z tohto návrhu. A nie sú to majáky, to je jeden dôvod, ktorý ma momentálne napadol. A ostatné otázky v referende sú načo potom. To znamená, celé je to o imunite, celé vaše referendum, tých 7 mil. To ste radšej mohli rokovať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2010 16:37 - 16:38 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Nakoľko musím reagovať na pána Maďariča, tak by som chcel povedať, že súhlasím s pánom Maďaričom, ktorý už v rozprave nesúhlasil s tým, čo povie následne po ňom pán predseda parlamentu Sulík aj pán poslanec Matej.
Toto je asi najdôležitejší zákon, ktorý zatiaľ je tuná v novom volebnom období, takže ja by som bol opatrný pri tých pozmeňujúcich návrhoch. A zobral by som si dozadu asi mesiac vyjadrenia pani premiérky. A znovu apelujem na to s týmto, ak chcela získať ústavnú väčšinu, ktorá bola deklarovaná, a vedela o nej už v programovom vyhlásení, a upozorňovali sme na to, mala prichádzať ona, lebo je to vaše stanovisko a váš záväzok voči voličom, s návrhmi, aby si získala opozíciu, aby zahlasovala za tento návrh, lebo ja by som tuná mohol hneď dať niekoľko desiatok pozmeňujúcich návrhov vrátane tých, ktoré by zasahovali do iných zákonov, ako sú napr. majáky jednotlivých ministrov, že ich nemajú voziť policajti, mimo silových, ktoré by mohli ohroziť základné funkcie štátu. Ale nemyslím si, že by mal policajt voziť ministra kultúry, ktorý ide večer do divadla alebo kde. A potom sa bavme aj o takýchto zákonoch. Ale je to taký komplex problémov, že to sa nedá riešiť tu. Ale súhlasím s vami naozaj, že o imunite, a nie je to žiadne zastieranie, poďme sa baviť. Ale poďte sa o tom baviť úprimne. Ale nedovolím, aby jedna z tých troch nožičiek bola urezaná, podrezaná, lebo na to doplatíme možno dneska my, ale o pár rokov možno na to doplatíte vy, lebo naspäť je cesta nemožná. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis