Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 1:21 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2012 11:33 - 11:33 hod.

Martin Glváč
Tak len jednu vetu, že krajšie by to ani Kočner nenapísal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2011 14:09 - 14:10 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Ďakujem. Myslím, že to zhrniem, nakoľko chcel som vystúpiť v rozprave, ale kolegovia boli veľmi presní a asi by som sa opakoval. Chcem len povedať, že je to také pozvoľné pokračovanie včerajšej nočnej debaty alebo niektorých debát, pretože sme si, bohužiaľ, museli zvyknúť a táto novela je toho dôkazom, že táto vláda dokáže šetriť iba na občanoch, a že táto vláda robí v určitých oblastiach vyslovene protiľudovú politiku. Nemusíme ísť ďaleko, stačí si spomenúť na rozpravu a schválené znenie Zákonníka práce. Je to šetrenie na nesprávnom mieste a podľa môjho názoru likvidácia fungujúceho systému v tejto oblasti.
Myslím si, že všetci dobre vieme, v akom stave je momentálne bytový fond, že je tu deficit 250 tisíc bytov, na obnovu vrátane zateplenia potrebuje asi 25 tisíc bytových domov a 450 tisíc rodinných domov.
Prosím, nehádžme ľuďom, ktorí si chcú legálnym a legitímnym a úplne normálnym spôsobom našetriť na jednu zo svojich základných potrieb, vlastné bývanie, polená pod nohy. Keď hovoríme o šetrení, tak ma napadá, že možno si treba pozrieť odmeny na jednotlivých ministerstvách, konkrétne tuná máme jedno, ktoré predkladá túto novelu, tak polročné odmeny boli v státisícoch eur, možno tu by boli rezervy, kde šetriť a ako nájsť peniaze na fungujúci systém a pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2011 2:55 - 2:57 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Ďakujem. Milý pán poslanec, v prvom rade som veľmi sa potešil, keď ste sa bez ujmy na zdraví vrátili od kecpultu naspäť na svoje mieste. V druhom rade by som chcel povedať, že určite pani premiérka je potešená, že ste ju tak vehementne a kvalitne bránili.
A potom mám pre vás dve také pozitívne informácie. V prípade, že by ste robili nejaký snem, kde by ste pozvali všetkých svojich členov, tak mám takého známeho, ktorý by vám poskytol priestor, kde by ste mohli všetci sa zmestiť, všetci šiesti, je to taký stredne veľký výťah a tam by ste mohli organizovať snem.
A druhá potešujúca informácia je, že aj keby ste akokoľvek spolupracovali so stranou Roberta Fica alebo podobnou, tak nikdy vás nepostihne to, čo postihlo Vladimíra Mečiara, ten veľký pád až dole na dno, lebo vy na tom dne ste sústavne a všetci štyria alebo šiesti, alebo koľko vás je. (Reakcia z pléna: "Aj s výťahom." Smiech v sále.)
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2011 2:05 - 2:05 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
To je strašné, teraz si musíme kúsať do jazyka všetci, aby sme nereagovali na faktickú, a musíme to použiť niekedy inokedy, no.
Ďakujeme za oživenie, trošku sme sa prebrali, všetci sme už trošku tu dlho, ale myslím, že to bolo opäť korektné vystúpenie. Myslím, že aj predchádzajúce, až teda na pána Mateja.
Je to tu celkom zaujímavé, ale pani premiérka zaviedla pojem stranícky klientelizmus, pán Mikloš. Ona povedala, ona bolo prvá. My sme sa len pridali. To znamená, musíte si to vydiskutovať medzi sebou. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2011 1:21 - 1:23 hod.

Martin Glváč
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2011 0:40 - 0:42 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pôvodne som chcel v rozprave, ale už to tu dvakrát zaznelo a teraz aj pán predseda Fico to spomenul. Chcel som sa zamerať len na tú časť, že pani premiérka aj minister vnútra maria vyšetrovanie. S kolegami sa pokúsime to aj sformulovať a podať aj podanie na prokuratúru s tým, aby začalo šetrenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu marenia vyšetrovania, pretože minister vnútra nie je orgán činný v trestnom konaní ani vyšetrovateľ.
Mám tu citáty z TA3 z tlačovky zo 17. 11.: "Keď som pani premiérke prvýkrát telefonoval, že máme takýto prípad, prebehal akcia, kto sú podozriví, prípadní, jej prvá reakcia bola: "Obviňujte a zatýkajte." To povedal aj dneska pán minister vnútra.
Nie je orgán činný v trestnom konaní, nemal o tom vedieť.
Pani premiérka ďalej: "Vyšetrovateľ ma informoval, že je širší okruh podozrivých osôb."
Áno, minimálne musí byť svedok. Ona musela byť vypočutá, preto nemohla sa stretnúť s vyšetrovateľom, lebo ju mal vypočuť. Pretože mohol jej klásť otázky, či náhodou ju niekto neovplyvňoval, kto, a keď, tak kto ju ovplyvňoval, kto ju navádzal, aby bolo vyhovené tejto žiadosti. A keď, nehovorím o tom, že môže byť len svedok, ale kľudne to môže byť aj hlava celej skupiny, ktorá môže byť kľudne podozrivá. A vyšetrovateľ sa musí zaoberať aj s takou verziou, že pani premiérka je podozrivá z toho, že dala účelovú túto dotáciu, lebo vieme, že jedna časť išla z ministerstva školstva a toto mohla byť tzv. štichproba z rezervy premiérky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

12.7.2011 11:56 - 11:56 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Súhlasím s kolegom Jurčíkom, ale za akých podmienok, to sa týka áut. Aj súhlasím, že tam autá musia byť, ale treba si pozrieť aj určité mediálne výstupy, ktoré boli v minulosti, aj ktoré sú dnes, a ako sme ich pranierovali vtedy a ako ich pranierujeme dnes. To len na margo.
A pánovi kolegovi Matovičovi, teším sa, že povedal to, čo povedal, nakoľko tieto informácie, ktoré som dostal, sú doložené informáciami podľa dvesto jedenástky o verejnom prístupe k informáciám a jedine že by Sociálna poisťovňa a jej predstavitelia klamali aj pri tejto zákonnej povinnosti. Takže teším sa, ako bude konať v budúcnosti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.7.2011 11:47 - 11:54 hod.

Martin Glváč Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, pán minister, kolegyne, kolegovia, k predmetnému návrhu sa vyjadrím len v krátkosti. Pôvodne som vôbec nemal v úmysle vystúpiť k tomuto, k tejto otázke, k tomuto problému, ale trošku ma k tomu, ako sa ľudovo povie, nakopol pán minister svojim vystúpením v predchádzajúcej téme, v predchádzajúcom zákone o Zákonníku práce, kde napadol trošku poslancov, že im, nevedia čo čítajú, že im asistenti robia nekvalitné príspevky a v podstate nie sú hodní svojich peňazí. Tak ja mu niečo pripomeniem tuná, čo som získal informácie, či už z e-mailov alebo podľa dvesto jedenástky, dvesto jedenástky zo Sociálnej poisťovne.
Ale k predmetnému vianočnému príspevku a k predmetnému návrhu by som povedal asi nasledovné. Po preštudovaní som zistil, že poskytovanie vianočného príspevku má byť v závislosti od konkrétnej sumy dôchodku, čím sa majú odstrániť pásmové rozpätia a predísť situáciám, pri ktorých dôchodok z dôvodu malého prekročenia prechádzal do iného pásma, v ktorom sa vianočný príspevok poskytol v nižšej sume, a v osobitnej časti návrhu zákona v bode 3 je uvedené, že vzorec pre výpočet je navrhnutý tak, aby výdavky na vianočný príspevok boli približne na úrovni výdavkov na rok 2010. Každý si asi vieme zrátať a vieme posúdiť, že 2010 a 2011 a čo si tí ľudia budú môcť za to reálne kúpiť pred tými Vianocami a že by sme mohli uvažovať o zvýšení alebo valorizácii tohto, nakoľko, aby sme sa dostali aspoň na tú úroveň, aspoň na tú úroveň ako pred rokom. To znamená, to znamená, nebudem sa zaoberať tým, čo ste povedali a vaši predstavitelia tejto vlády pred, ja neviem, piatimi rokmi, kedy sa zaviedol tento vianočný príspevok a kedy ste nás napádali, vládu Roberta Fica, ako - a tento celý prvok - ako nesystémový, a že je to proste podvod na verejné financie a proste, že toto nie je možné. Kľudne si ti vygooglujte, teraz som si to narýchlo urobil, čo povedala pani Radičová, pán Kaník, pán Mikloš. Týmto sa nechcem zaoberať.
Ale keďže sa bavíme o tom, že tí ľudia pred Vianocami si budú môcť kúpiť za tieto prostriedky ďaleko menej ako predchádzajúci rok alebo dokonca dva roky dozadu, tak dávam vám pár návodov, kde zohnať peniaze. A to len v tom vašom rezorte, alebo v úzkej, v úzkej časti štátneho rozpočtu, lebo vaša vláda sa chváli tým, ako šetrí.
Takže, keďže sa často pasujete za vládu, ktorá významne šetrí aj v samotnej Sociálnej poisťovni, a tá zabezpečuje výpočet a výplatu vianočných príspevkov pre ďalších dôchodcov, prečo z týchto ušetrených prostriedkov nezachováte kúpnu silu vianočných príspevkov pre ich poberateľov?
Prečo tandem v Sociálnej poisťovni, predseda Dozornej rady Mihál a generálny riaditeľ Lopatka, obaja teda nominanti pána predsedu Sulíka, zvýšili od marca tohto roku platy priamym podriadeným, ktorých si tam priviedol pán Lopatka z, ľudovo povedané, skrachovanej firmy Kappa Štúrovo, z 2830 na 4000 eur mesačne?
To musia byť ľudia, ktorí majú napríklad na starosti zachovanie MTZ, autodopravu, správy budov, plat vyšší ako premiérka tejto krajiny? To musí vedúca sekretárok pána Lopatku v Sociálnej poisťovni poberať mesačne 3200 eur? Neboli náhodou títo ľudia predtým, ako ich doviedol do Sociálnej poisťovne, v evidencii uchádzačov o zamestnanie? Oni by za iných podmienok neboli ochotní pracovať? Poisťovňu len toto príde na 100 tisíc eur! A to hovoríme len o malom segmentíčku, ktorým by sme vedeli valorizovať tieto dôchodky. A to je len vo vašom rezorte, keď hovoríme o vláde, ktorá ide šetriť. (Potlesk.)
Prečo pán generálny riaditeľ Lopatka uzatvára zmluvy s právnikmi za 5061.20, hovorím v starej mene, v slovenských korunách na hodinu? To môže mesačne právnik, ak bude pracovať osem hodín denne, zarábať 850 281,60 slovenskej koruny?! Toto je to šetrenie?! Tu nemáme na valorizáciu vianočných príspevkov?! (Potlesk.)
Nezdá sa vám to priveľa? Výhovorky typu o potrebe riešenia súdnych sporov, ktoré majú vyvstáť z minulého obdobia, neobstoja, neobstoja a vždy sú a budú vždy na takejto inštitúcii budú súdne spory, ktoré bude treba riešiť. Bolo to za vás, za nás, aj za Dzurindu predtým.
Na verejnosť preniká nespokojnosť zamestnancov a informácie, že Sociálna poisťovňa ide nakupovať osemdesiat áut najdrahším možných spôsobom, na tzv. operatívny lízing a jej vedenie spolu s vami pán, s vami vedenie a s vami, pán minister, rozmýšľa iba o tom, či má byť objem kontraktu za 60 mil. Sk, alebo 100 mil. Sk, teda nebudem, neviem to teraz narýchlo prerátať. To sa už naozaj necítite, alebo nás naozaj máte všetkých za takých s menším intelektom?
Ja vám chcem povedať jedno, že toto je len naozaj maličký výsek a keby sme sa každý pozreli na jednotlivé rezorty, tak nájdeme peniaze a peňažné prostriedky na to, aby sme ten valorizačný vianočný príspevok vedeli zvýšiť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.7.2011 18:44 - 18:45 hod.

Martin Glváč
Ja mám ten darček a len pre čistotu, pán predsedajúci, otvorili ste 22. schôdzu a potom ste dali hlasovať o 21., takže skúste sa vymeniť, keď máte ten pekný deň, a skúsme to znova, aby nebol žiadny problém. Pozrite si záznam, urobili ste to určite tak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2011 17:09 - 17:10 hod.

Martin Glváč
Chcel som asi v tom istom duchu. Pán podpredseda, čudujem sa, že práve od teba vyjde takýto návrh a naozaj takýto rozsiahly pozmeňovák v treťom čítaní. To naozaj o chvíľu skončíme, že zrušíme ďalšie dve čítania a bude len jedno. A hlavne, keď to bude z vládnej koalície, tak to schváľme a vykašlime sa na všetky rozpravy medzi tým a debaty o každom pozmeňovacom návrhu alebo každom zákone ako takom.
Ďakujem.
Skryt prepis