Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.10.2010 o 14:53 hod.

Ing.

Milan Hort

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 4.11.2010 18:35 - 18:45 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, nerád to robím, že sa predbieham a v tomto volebnom období som to tuším ešte neurobil ani raz, ale v tejto chvíli som si povedal, že hádam by bolo dobré na niečo zareagovať.
Priznám sa dobrovoľne, že som veľmi pozorne počúval vystúpenie ministra zahraničných vecí k tejto problematike a vy, ktorí ste tu už dlhšie v parlamente viete, že nebýva často, aby sa člen vlády zúčastňoval na prerokovaní návrhu zákona, ktorý je z poslaneckých lavíc. Ale pretože pán minister zahraničných vecí považoval za potrebné tu byť a v súlade s potrebou reagovať, tak predniesol podľa mňa veľmi jasný a zrozumiteľný postreh vo vzťahu k tejto problematike, ktorý každý, kto mal oči otvorené a počúval, musel pochopiť, o čom to je. Ale teraz, keď som si vypočul vyjadrenie bývalého podpredsedu vlády a teraz poslanca, môjho kolegu, pána Čaploviča, mi nedá, aby som predsa len k tomu niečo nepovedal aj ja.
Viete pri týchto diskusiách niekedy mám pocit, že najkrajšie vyjadrenie pravdy o tom, čo sa tu teraz diskutuje majú Záhoráci. Ak tu je nejaký Záhorák, tak sa mu ospravedlňujem, ale oni hovoria, že: "K nečemu nikdy nemám nic a k ničemu mám vždycky neco." No tak toto sami, to som si voľakedy zapamätal a sa mi to strašne páči pri diskusiách tohto druhu.
Viete, keď sa tu bijeme do pŕs a ideme sa predbiehať, kto je väčší Slovák, ja začnem trošku z iného súdka. Vtedy, keď som na tom Moste Márie Valérie v Štúrove videl, ako sme s tým samopalom zastavili maďarského prezidenta, tak som si povedal, je toto naozaj možné v 21. storočí, aby sme takýmto spôsobom riešili vec, ktorá sa dala vyriešiť úplne inak? Ja sa vám priznám bol som voľakedy vzhľadom s Paľom Paškom v maďarskom parlamente a ten Sólyom veľmi pokorne poviem, sa mi nepáčil spôsobom ako s nami komunikoval. A som si povedal, keď ten človek jedenkrát bude ešte takýmto spôsobom sa chcieť vyvyšovať, tak mu treba dať za vyučenou, ale to sa dá urobiť úplne inak. Vtedy som si uvedomil, akú sme vtedy nádhernú šancu prepásli. Pekne prezident by bol prišiel do Komárna, bol by ho privítal, povedal mu pán prezident, to sa dá urobiť úplne inak. Vy máte svoj protokol, ja mám svoj protokol. Ohláste sa, prosím vás, ja vás privítam. No, bol by som to riešil týmto spôsobom. Našťastie nie som prezident Slovenskej republiky, ale keby som bol, tak by som bol na tom zastúpení alebo resp. v tom Komárne urobil z neho človeka, ktorý by sa musel hanbiť, že takýmto spôsobom postupuje. A to sa dalo tak nádherne využiť. Naozaj, nesmela by byť v nás tá úžasná malosť, ktorú cítim aj z tejto diskusie.
A vážne vás o to prosím, že zamyslime sa nad tým, že veď oni majú svoje záujmy, tí Maďari, kto ich nemá. Majú traumu z Trianonu a tak ďalej, ale spôsob ako sa niekedy k tomu naše špičky postavia je smiešny a nič nám to neprináša. Tu z tohto miesta sa byť do pŕs, kto je väčší Slovák a nerobiť politiku taká, ktorá bude v zahraničí a dovoľte mi to povedať, osem rokov prezentovaná spôsobom, že nás budú akceptovať viac ako Maďarskú republiku. Rozumieme si, o čom sa rozprávame?
Veď zahraničná politika je o tom, aby sme dokázali tých iných presvedčiť, že pravda je na našej strane, odhliadnuc od toho, že Európska únia má nejaké pravidlá a zásady, rešpektuje aj Trianon, aj všetko, ale keď tu niekto povedal, že sa tu vyťahuje maďarská karta a väčšinu sa vyťahuje pred prezidentským voľbami, pred parlamentnými voľbami, pred komunálnymi voľbami, no tak má pravdu. To sa tu jednoducho vyťahuje a každý si myslí, že donekonečna, možno ďalších 1 000 rokov na toto Slováci budú reagovať tak, aby ten, kto tú maďarskú kartu použije, bol víťaz, lebo nemá iný argument a iné argumentárium, aby niekoho niečím oslovil.
Bolo tu povedané, že toto čo sa tu dnes deje s týmto zákonom, že to je výkrik do tmy. No priatelia, ak z tohto miesta chceme niekoho v Európe presvedčiť, čo je pravda na našej strane a nie na strane Maďarskej republiky, tak vám 100 % garantujem, že z tohto miesta nepresvedčíte nikoho, dokonca ani len kolegov z koalície. A nie to ešte, aby sme presvedčili Európu a svet.
Ja viem, prečo si to Orbán dovolil, to, čo si dovolil s tým zákonom. Preto, lebo Slovensko bolo zahranično-politicky zoslabené, či sa vám to páči alebo nie. Potreboval on svoju kartu, lebo má problémy neskutočné v hospodárskej sfére, ale dovolil si to preto, lebo naša zahraničná politika išla od desiatich k piatim.
Ak sme členovia Európskej únie a môžete sa byť do pŕs, že vy ste zariadili euro a Schengen a tak ďalej, ako keby pred vami tu nikto nebol. Ale, keď sa jedným dychom povie, že naši najväčší priatelia sú tí, u ktorých sme mali pôvodne naplánované zahraničné pracovné cesty z prostredia kancelárie premiéra a nebude vám tu hovoriť o Venezuele a o Kube a neviem ešte o kom, no tak jednoducho toto sú veci, ktoré snímajú nielen veľvyslanci na Slovensku, ale to sníma celý svet. A kto sú naši priatelia? S kým sa chceme zbratať a kto chceme, aby nás podržali v Európe, o tom si každý vtedy urobil svoj jasný pohľad, a to sme si my nevymysleli. Vy ste boli pri moci štyri roky, vy ste boli tvorcovia zahraničnej politiky.
Takže, ja by som sa len v krátkosti chcel vrátiť k tomu, ak Slovensko bude vonku rešpektované, dokonca takým spôsobom, že si dokážeme ako jediný povedať, že keď v prípade Grécka máme iný názor ako Európska únia a dokážeme ho pomenovať, ten názor a dokážeme povedať, že na rozdiel od Grékov, kde si tú životnú úroveň na úkor budúcnosti užili možno 80 alebo 70 % národa a u nás si to užilo možno 50 alebo 100 miliardárov a dokážeme to povedať vonku, že jednoducho týmto spôsobom nejdeme a nebudeme si my brať úver na to a zadlžovať naše generácie, tak tí, ktorí chodíte von a stretávate sa s tými partnermi, tak musíte vycítiť, že nám za to ďakujú, že to dokázal niekto v Európskej únii povedať so všetkými rizikami. Ale, ak voľakedy Ján Pavol II., myslím povedal, ste nádejou Európy. Ja viem, že on myslel na dedičstvo otcov, ktoré si zachováme, tak budeme nádejou Európy. My vieme byť nádejou Európy aj vtedy, keď budeme pravdiví. A keď to dokážeme povedať aj tam, kde to možno nečakajú, že sme malý štát a malý národ, vtedy budeme nádejou Európy, tej Európy, ktorá možno dnes má také problémy, ktoré práve takéto krajiny ako sme my vedia pomenovať a upozorniť na možné iné riešenia.
A teraz poviem niečo, čo sa nechcem nikoho dotknúť, ani pána Čaploviča, ani tých, ktorí tu budú sa znova byť do pŕs, že sú lepší Slováci ako ja. Ja mám suseda, ktorý má psa, ktorý každé ráno šteká spôsobom, ja sa nevyspím vtedy, keď si naplánujem deň, že už nemám víkendy, lebo furt sú nejaké voľby, a keď sa konečne chcem vyspať, tak ten pes je zavretý a šteká a ja sa nevyspím. Ale, keď ho pustím von, resp. keď ten sused ho zoberie von spoza toho plota, ten pes v živote nešteká. Je šťastný. Všetkým odporúčam, odíďme z tohto priestoru, nemyslím teraz z Národnej rady, ale poďme sa pozrieť von, či je niekde taký problém, ako tu my nanášame občanom tohto štátu a potom budeme pokojní ako ten susedov pes. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 4.11.2010 14:52 - 14:54 hod.

Milan Hort
Pán podpredseda vlády, nech sa páči, je tu priestor na doplnenie informácií pre pána poslanca.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 4.11.2010 14:43 - 14:45 hod.

Milan Hort
Ďakujem pekne, pán poslanec, máte záujem o doplňujúcu otázku? Nech sa páči, v rozsahu dvoch minút.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2010 15:05 - 15:05 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Ďakujem. Vypršal čas na hodinu otázok a odpovedí.
Chcem informovať kolegov z opozície, že ďalšími boli vylosovaní opäť pán poslanec Baška, a aj štrnástu otázku mal pán poslanec Baška. Poprosím na budúce, keď sa uchádzate o odpovede členov vlády, byť v rokovacej sále. V opačnom prípade sa odpovedať nedá. A tie otázky boli veľmi zaujímavé.
Teraz končím tento bod programu s tým, že vyhlasujem krátku technickú prestávku približne tri až päť minút na to, aby sme prepli nahrávací systém. Pokračovať budeme interpeláciami. Vyhlasujem prestávku.
Ďakujem členom vlády, aj neprítomnej už v tejto chvíli, pani premiérke a budú pokračovať interpelácie. Nech sa páči.

(Technická prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2010 15:05 - 15:05 hod.

Milan Hort
Ďakujem. Pán Kolesík, chcete sa niečo spýtať ešte navyše?
Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 21.10.2010 14:49 - 14:49 hod.

Milan Hort
Ďakujem. Nech sa páči, pán podpredseda vlády s reakciou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2010 14:53 - 15:01 hod.

Milan Hort
Oboch vás chcem upozorniť, aby ste si toto laškovanie nechali niekde inde. Pokračujte, prosím, pani poslankyňa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2010 11:39 - 11:39 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Prezentujeme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 148, za 80, proti 2, zdržalo sa 66.
Návrh sme schválili.
Mám ešte jednu požiadavku na ctenú snemovňu, keby sme mohli sa dohodnúť na tom, že návrh na voľbu predsedu Dozornej rady Fondu národného majetku Slovenskej republiky, ktorý máte ako tlač 88, by sme spojili po hlasovaní o 17.00 hodine s bodom, ktorý sme si už odsúhlasili. Je takýto súhlas? (Odpovede z pléna.) Ďakujem veľmi pekne.
Evidujem procedurálne návrhy predsedov výborov.
Nech sa páči, pani Mária Sabolová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2010 11:38 - 11:39 hod.

Milan Hort
Nech sa páči, hlasujeme.
(Hlasovanie.) Celkom prítomných 144 poslancov, za hlasovalo 78, proti 66, nezdržal sa nikto aj hlasovali všetci.

Návrh zákona sme postúpili do druhého čítania.

Poprosím teraz, pán poslanec, aby sme pristúpili k hlasovaniu o pridelení návrhu výborom a určení gestorského výboru, ako aj o lehotách na jeho prerokovanie. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2010 11:37 - 11:38 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, poprosím, aby ste sa ukľudnili, pristúpime k hlasovaniu.
Skôr ale ako budeme hlasovať, chcem vás požiadať o to, či je všeobecný súhlas, aby sme pri bode č. 70 riadneho programu, ktorý má názov návrh na voľbu kandidátov na sudcov disciplinárneho súdu, máte ho ako tlač 140, túto tajnú voľbu uskutočnili po hlasovaní o 17.00 hodine. Je všeobecný súhlas? (Odpovede z pléna.) Ďakujem pekne.
Poprosím aj tých, čo budú pripravovať podklady na hlasovanie, aby túto informáciu zaevidovali.
A teraz pristúpime k hlasovaniu, máme prerokovaný jeden jediný bod, ktorým je vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 270/1995 Z. z. o štátnom jazyku Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, ktorý ste dostali ako tlač 129.
Prosím teraz pána spravodajcu, ktorého určil navrhnutý gestorský výbor, výbor pre kultúru a médiá, pána poslanca Ján Senka, aby uviedol hlasovania. Pán poslanec, nech sa páči. (Ruch v sále.)
Poprosím o pokoj v rokovacej sále, priatelia, budeme mať viacero hlasovaní, lebo tam odzneli aj procedurálne návrhy, tak aby sme sa sústredili.
Nech sa páči, pán poslanec.
Skryt prepis