Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.3.2014 o 11:27 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 26.3.2014 15:29 - 15:43 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, kolegovia. Prerokovávame dnes v druhom čítaní návrh skupiny poslancov a ja ako v prvom čítaní, tak aj teraz pri druhom sa naozaj prihováram, aby bol určite prijatý, a vyjadrujem takú spokojnosť nad tým, že Národná rada, ja pevne verím, že tento návrh zákona podporí a bude aj schválený. I keď tu kolegovia naznačujú, že sú tu určité chyby, každý niečo, a určite koľko právnikov, tak toľko názorov, ale musíme to naozaj vziať zodpovedne, a nech je takýto zákon schválený, a ja dúfam, že s tými všetkými pozmeňovákmi, ktorých je pomaly okolo 50, že bude schválený a bude vylepšený a že nájde podporu vo väčšine kolektívu, ktorý je tu.
Ale nemôžem nepovedať a nespomenúť, čo sú dôležité veci. Z tohto dôvodu, že niektorí jedinci, ktorí zbohatli na nešťastí a podvedení množstva obyčajných ľudí formou doslova úžery, dnes prešli očistcom a začali konať dobré či charitatívne skutky a tvária sa ako spasitelia občanov. Nemôžem nepovedať, že na ich čele je aj nebankový výkvet Slovenska a zbohatlík a dnes skoro anjel - pán Kiska. Jeho kandidovanie na post prezidenta Slovenskej republiky považujem za vrchol arogancie a výsmech do očí všetkým tým, ktorí boli podvedení a prišli o majetok a boli dohnaní alebo dohnali ich k sociálnemu zúfalstvu. Mrzí ma, že opozičné politické strany sa pridali na jeho podporu, a ja len dúfam, že tá ich podpora ich bude niekedy mrzieť. Keď už inak nie, tak aspoň vnútorne si budú do budúcna vyčítať, že dali podporu takémuto človeku. A možno vám to občania aj v budúcnosti spočítajú. Mohol by som poskytnúť zoznam ďalších takých ľudí, pretože v rámci bezplatného poradenstva, ktorá sa vedie, toto poradenstvo, v mojej kancelárii v Novom Meste nad Váhom, poznáme veľa mien takých, ako je pán Kiska. Alebo s ich právnymi zástupcami, ktorí za judášsky groš obhajujú nekalé činnosti a vôbec im nevadí, že ide o úžeru, podvody a premyslené klamania obyčajných ľudí. A teda chcem povedať, že mi je úplne jedno, či je niekto sprava alebo zľava, lebo tu padali mená, a ja som sa v prvom kole, som povedal svoj názor a mne to je jedno, či, kto je schovaný za akú stranu. Ak bol úžerníkom, pre mňa bude úžerník stále. Chcem povedať, že nebankové spoločnosti, ako sú PROFI CREDIT, Provident, Slovenská požičovňa, Home Credit, Quatro, Pohotovosť, TATRA CREDIT, je ich veľký počet, týchto nebankových inštitúcií, ktoré sa uchyľujú k podvodom, ku klamaniu občanov a ich okrádaniu, je dôkazom, že doteraz mali k tomu dobré podmienky a živnou pôdou bola na jednej strane naivnosť občanov a na druhej strane legislatívne neriešenie problémov. Preto dozrel čas, aby sme povedali takýmto kmínom dosť.
Predložený návrh zákona plne podporujem a budem hlasovať za jeho schválenie a som rád, že pre druhé čítanie pripravila skupina poslancov pre túto tlač pozmeňujúce návrhy, ktorých, som spomínal, je skutočne okolo 50, ktoré vylepšujú, precizujú jednotlivé oblasti, a zároveň časť týchto návrhov je v podstate vynútená aj časovým posunom účinnosti tohto zákona. Ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a človek, ktorý žije medzi množstvom podvedených ľudí zo strany nebankových podvodníkov, by som si prial ešte ráznejšiu a tvrdšiu ochranu a hlavne by som si prial nájsť možnosť, ako pomôcť tým, ktorí sú dnes v exekúciách, prichádzajú o strechu nad hlavou a dostávajú sa do katastrofálnej sociálnej situácie a majú zničený celý ďalší život.
Aj my však musíme postupovať v zmysle Ústavy Slovenskej republiky a v zmysle platnej legislatívy, pretože v opačnom prípade by sme boli takí istí ako oni, a preto nie je možné týmto návrhom zákona vyriešiť všetky krivdy či nastoliť taký režim, aby sa odčinila už spáchaná krivda. V súčasnosti je množstvo súdov, exekúcií, súdnych rozhodnutí či platných príkazov súdov, ktorými je stále, postihnutí občania musia napchávať pažravé vrecia finančných podvodníkov. Schválenie tohto zákona neznamená, že by občan mal byť menej obozretný a dôsledný pri zavádzaní rôznych zmlúv či využívaní úverov. Samotný zákon neochráni občana pred jeho nedôslednosťou a často nepochopiteľnou lenivosťou prečítať si pozorne zmluvu či dohodu, ktorú podpisuje, a keď už inak nie, tak aspoň môže mať toľko ochoty, aby sa poradil s nejakými odborníkmi, ktorí by mu mohli pomôcť. Preto aj z tohto miesta vyzývam občanov, aby boli voči sebe zodpovední a nenaleteli reklame, ktorá odznieva v médiách a v periodikách. Občan si musí uvedomiť, že dnes v snahe o zisk nie je zriedkavé stretnúť sa s klamlivou reklamou, ba dokonca aj s nepravdivými údajmi aj na potravinových tovaroch. Žiaľ, taká je skutočnosť a som rád, že sme sa v Národnej rade pustili do riešenia tohto problému aspoň v tejto jednej oblasti.
A keď som spomínal už aj periodiká, žiaľ, musím spomenúť, a to v súčinnosti s minulým týždňom, kde tu bol rozvinutý transparent, a ja som tu videl napísané a ohováranie na predsedu vlády, ktoré tu Igor Matovič rozvinul, a bolo tam, myslím, písané, že úžerníkov podporuje predseda vlády. Ja vám musím ukázať a dokázať, že jeden regionálny týždenník, ktorý vychádza týždenne, hneď na prvej strane, aby sme neboli na pochybách, robí trom spoločnostiam reklamu. Nebankovým spoločnostiam, či už je to TATRA CREDIT, PROFI CREDIT. Sú to vlastne všetci tí, ktorých som tu spomínal. A ak chceme byť zodpovední ku každému, tak netreba kričať, ten a ten je na vine. Ale ísť sám od seba. Ja som tieto regionálne noviny, naozaj som ich niekoľko rokov bol čitateľom, lebo sa tam človek dočítal o tom, kde sa dá čo lacnejšie kúpiť, kde sa dá nejakým spôsobom si zabezpečiť firmu alebo nákup tovaru. Ale ak sa to začalo, tento regionálny týždenník uberať politickou formou, možno pomohlo to aj tuná kolegom dostať sa do parlamentu. V poriadku, využili tú možnosť, ktorá sa dá, vlastnia tento, tento regionálny týždenník, tak im pomohol sa nejakým spôsobom propagovať. Ale keď propagujú úžerníkov a tu v parlamente sa robia svätí, tak to ma naozaj dokáže naštvať, a preto som si dovolil to pripomenúť kolegom, že aby nezabúdali a nekritizovali niekoho a hlavne predsedu vlády, že je úžerníkom, keď tu sa, tu sa propagujú úžerníci, a na nich, na nich kolegovia zarábajú a podnikajú s nimi.
Chcem osobitne vyzdvihnúť a podporiť bod č. 10, vrátim sa k návrhu zákonu, k pozmeňujúcemu návrhu, v ktorom predkladatelia navrhujú v § 63 zákona ods. 1 vložiť nové odseky pod číslom 2, 3. Predkladatelia navrhujú v týchto nových odsekoch stanoviť hranicu, do ktorej nebude možné vykonať exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má postihnutá osoba trvalé či prechodné bydlisko, a táto hranica je navrhovaná na 2 000 euro. V praxi to bude znamenať, že občan by nemal prísť o strechu nad hlavou za pár drobných, ktoré si v nebankovke požičal. A týmto zabránime bohapustému okrádaniu občanov, ale výrazne klepneme po prstoch tým nebankovým podvodníkom, ktorí stavajú svoje podnikanie na takomto biznise, keď dopredu predpokladajú, že za malú tisíceurovú sumu pôžičky získajú zaujímavú nehnuteľnosť a mnohokrát aj strechu nad hlavou. A znovu chcem zdôrazniť, že podvodníkom z nebankových inštitúcii nejde o dobro občana a jeho blaho či o to, aby si občan vyriešil výhodný nákup chladničky, práčky, ako to tvrdí záchranca Slovenska, pán Kiska, ale ide im predovšetkým o zisk a svoj prospech.
Mrzí ma, že doteraz orgány určené na dozor nad finančným trhom takéto zlodejčiny riešili len napomenutím alebo prinajhoršom udelením finančnej pokuty. Zlodej, samozrejme, zaplatí, ale nie zo svojho a otrasie sa a okráda ľudí naďalej alebo nebankovku predá a za získané milióny si chce kúpiť aj prezidentský stolec. Takýmto ľuďom slovo morálka je cudzie. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Jurinová Erika, podpredsedníčka NR SR
Ja by som iba pána, pána rečníka, že možnože nerobme teraz predvolebnú kampaň, ale poďme k veci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.3.2014 11:27 - 11:28 hod.

Dušan Bublavý
Pán predseda, chcel by som upresniť, že pri hlasovaní o návrhu poslancov o ústavnom zákone hlasovanie č. 48 mi nefungovalo zariadenie. Chcel som hlasovať za.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.3.2014 11:34 - 11:35 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Kolega Matovič, ty urážaš predsedu vlády, lebo už si inak nevieš pomôcť, musím to tak povedať, lebo cítiš, že tento potrebný zákon bude prijatý aj bez teba, aj bez tvojej podpory. Ty urážaš predsedu vlády, že podporuje nebankovky, úžerníkov, ty, ktorého noviny robia reklamu nebankovkám, ty na nich zarábaš pravidelne a často a stále aj teraz. (Potlesk.)
Ty nemáš morálne právo urážať predsedu vlády. Ty si dva roky vládol a s nebankovkami si nespravil žiadny poriadok, so súdnictvom takisto, žiaľbohu, je to pravda, môžeš sa usmievať ako, ale to je fakt. A, žiaľ, stále zarábaš a chceš zarábať na nešťastí ľudí - a to je tá tragédia, Igor.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.3.2014 15:50 - 15:51 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Dovolím si pripomenúť váženým kolegom z opozície, ktorí netrpezlivo očakávali rokovanie o Ukrajine a dokonca rozmýšľali nad tým, žeby bola mimoriadne schôdza kvôli Ukrajine zvolaná, že sála, ktorá, a časť, kde sedáva opozícia, je skoro prázdna. A chcem povedať, že česť výnimkám, si vážim, ktorí sme tu. Ale naozaj tak vážna téma a opozícia čakala netrpezlivo na to, že začneme rokovať o Ukrajine, a vidíte, záujem nie je. Chcem kolegovi Kollárovi pripomenúť, lebo tu spomínal slovenský Majdan. Ja si myslím, že porovnávať životnú úroveň na Slovensku s ukrajinskou, to je na dlhé hony. Myslím si, že vpredu, že životná úroveň je u nás veľmi slušná.
A naši diplomati, kde ste kritizoval, že nie nejakým spôsobom, že sa vám zdalo, že neskoro reagovali. Ja si myslím, že naši diplomati vystupovali tak, ako diplomacia má. Rozvážne, zodpovedne. A takisto aj náš pán premiér Robert Fico.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2014 10:23 - 10:23 hod.

Dušan Bublavý
Prosím vás, kolegyne, kolegovia, naozaj spoločne zabojujme a bez ohľadu, kto má aké politické tričko, nedajme sa ovplyvniť a zabojujme proti nebankovkách, proti úžere, proti dražbám, dražobným spoločnostiam, ktoré naozaj ožobračujú tento národ. To bude to najlepšie, čo by sme mohli teraz urobiť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.2.2014 9:54 - 10:10 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, kolegovia, hneď na úvod môjho vystúpenia by som chcel povedať, vyjadriť potešenie, že tu takýto návrh zákona je predložený. Je skutočne načase urobiť naozaj rázne legislatívne kroky k tomu, aby sme viac chránili občana pred podvodníkmi, aby sme chránili občana pred špekulantmi a doslova legálne zneužívanie dôvery občanov. Tento krok treba urobiť čo najskôr, aby sme mohli predísť viacerým tragédiám a príbehom, v ktorých na konci je zruinovaný, nešťastný a oklamaný a podvedený občan. Skutočnosť, že títo novodobí finanční podvodníci sa zameriavajú na sociálne slabšie skupiny občanov, s veľkou ochotou aj rýchlosťou rozdávajú pôžičky bez skúmania, či ten, kto si požičiava, má šancu aj úver splatiť, jasne dáva najavo, že tieto doslova úžernícke spôsoby sú premysleným krokom letákov, novín, ale aj ostatných médií. Z reklamy ponúkajúca supervýhodná pôžička bez ohľadu na reálne možnosti jej splatenia. A takéto plátky novín možno aj teraz cez víkend ste si mohli všimnúť. Jeden plátok vychádza a občasne je dodávaný do domácností a, žiaľbohu, sú tu aj kolegovia z parlamentu, ktorí majú čo do činenia s takým plátkom. A tam sú takisto tieto ponuky rýchlych pôžičiek, ktoré naozaj ľuďom prinášajú veľa zla. Je to, žiaľ, skutočnosťou, a to do smiechu nie je.
Väčšinou sa jedná o doslova mikrosumy, ktoré oficiálne banky neponúkajú, a tak potom nastúpia nebankovky. V niektorých prípadoch stačí poslať SMS-ku a peniaze dostane občan takmer okamžite na účet. Občan, ktorý je v núdzi a súrne potrebuje riešiť svoj finančný problém, je najčastejšou obetou takýchto praktík. Oceňujú to aj v rómskych osadách, kde má úžera zelenšiu farbu, ako je zelená. Sociálne dávky sú potom sústom pre exekútorov a postihnutý občan sa tak dostáva do neriešiteľnej situácie.
Na druhej strane je potrebné aj správanie sa bánk zmeniť, prístup k poskytovaniu mikroúverov pre občanov. Ak oficiálne finančné domy ignorujú túto potrebu, ba doslova nutnosť občana, aby si vyriešil svoj životný problém, tak potom je jasné, že dávajú priestor úžerníkom a podvodníkom, ktorí sa vedia pohybovať v kalných vodách finančníctva. Upozorňujem na to, že nech akoukoľvek kvalitnou zmenou Občianskeho zákonníka zabránime týmto novodobým podvodom a nebudeme riešiť potrebu občana získať aj takéto nízke či malé úvery, podvodníci si nájdu cestu ako využiť záujem občanov.
Ako poslanec Národnej rady sa často stretávam s rôznymi príbehmi oklamaných ľudí a s poľutovaním musím tiež často konštatovať, že im neviem a nedokážem pomôcť. A práve táto skúsenosť ma viedla k tomu, že sme v mojej kancelárii poslanca Národnej rady Slovenskej republiky v Novom Meste nad Váhom pred rokom zriadili právne poradenstvo pre občanov. Už tri roky nezištne poskytujeme bezplatné právne poradenstvo aj v mestskom klube SMER - sociálna demokracia na Starej Turej. To, že naše rozhodnutie takouto formou pomáhať občanom a chrániť ich pred podvodníkmi dokazuje návštevnosť poradenských dní, kde našu bezplatnú službu využíva už vyše tristo občanov a veľkú skupinu občanov tvoria aj tí, ktorí boli podvedení nebankovými subjektmi. A čo ma najviac mrzí, vo väčšine prípadov ide doslova o tragédiu občana a jeho rodiny, do ktorej sa dostal nielen vlastnou vinou.
Občania sa najčastejšie stali obeťou nebankoviek, ako sú Profi Credit, Provident, Pohotovosť, Slovenská požičovňa, Quatro, Home Credit. A nie sú vzácne aj podvody zo strany rôznych živnostníkov, ktorí ponúkajú fingované výhodné služby a práce, za ktoré vyberajú finančné zálohy, a znova sa orientujú na sociálne slabšie skupiny občanov, teda dôchodcov, zdravotne postihnutých a dlhodobo nezamestnaných. Výsledkom je viacero súdnych konaní, ktoré ale nie vždy skončia v prospech postihnutého občana.
Pre zaujímavosť a názornosť uvediem aspoň jeden prípad za všetky, ktorý sa stal v roku 2012. Profi Credit má zmluvu o revolvingovom úvere ošetrenú v jednom prípade tak, že neuvádza v nej úroky, ale k požičanej čiastke 5000 eur pripočítava zmluvnú odmenu vo výške 6328 eur. Teda veriteľ zaplatí v štyridsiatich ôsmich splátkach po 236 eur celkom 11 328 eur. Okrem toho v prípade omeškania dlžníka sa splátka úveru o viac ako pätnásť dní po termíne splatnosti, je veriteľ oprávnený požadovať zmluvnú pokutu vo výške 5 % z nominálnej výšky úveru a, ba ešte naviac, je dlžník povinný zaplatiť nad rámec zmluvnej pokuty ďalšiu zmluvnú pokutu vo výške 50 % z nominálnej výšky úveru a súčasťou tejto zmluvy je aj rozhodcovská doložka.
Takýchto prípadov, ktoré končia sociálnou katastrofou občana, evidujeme viacero.
Mne nedá, aby som nespomenul, vážené kolegyne, kolegovia, keďže rokujeme o nebankovkách, ja musím spomenúť, že jeden hlavný z kandidátov na prezidenta, pán Andrej Kiska bol majiteľom dvoch nebankoviek, Triangel a Quatro. To Quatro som spomínal, o tragédiách, ktoré sa už stali a ktoré riešia naše kancelárie v Novom Meste a na Starej Turej. To je naozaj na pováženie. A keďže vieme, že predaj týchto nebankoviek bol za 1,7 mld. slovenských korún, a dovtedy, než sa predali, boli ohromné zisky, tak niekomu sa dobre kandiduje, keď naozaj zbohatol na utrpení našich ľudí. A to ma naozaj zaráža. A keď ešte vieme, že určití kandidáti, ktorí boli bývalými členmi KDH a obhajujú tieto nebankovky a aj obhajovali, tak je to naozaj na pováženie. Lebo ja som zatiaľ počul len spomínaného Jozefa Buriana, ktorý, chvalabohu, ale nechce byť prezidentom, a toho spomína len Alojz Hlina. Ale my tu máme kandidátov na prezidentov, a to je vážna vec. Ja si myslím, že aj o tom treba rozprávať.
A sú tu ľudia, ktorí kritizujú návrh tohoto zákona, ale nemajú morálne právo, lebo vládli, či už som to počul aj z radov, minulý týždeň z radov aj SDKÚ, alebo bývalej SDKÚ, či už je to pani Žitňanská, ktorá bola ministerkou spravodlivosti, kolega Beblavý, ale aj kolegovia z KDH, pán Brocka, ktorý nás nazval babrákmi. Ešte sa to len rozbehlo, návrh zákona prebiehal a už sme boli babráci. Nikto nehovorí, že je dokonalý, ale treba sa s ním naozaj popasovať. A viete, to je tá tragédia, že kritizovať vedia všetci, keď nevládnu. Ale keď vládli, tak neurobili nič, žiadny boj proti nebankovkám, proti úžere. Ale teraz je to ideálne kritizovať, keď nevládnu, a váľať na niekoho vinu, že ten a ten to neriešil, ale my by sme to boli. No mohli, mohlo sa riešiť.
Ja som to ale bral od kolegu Brocku také rozbehové, že keď ide ich zákon o platoch ústavných činiteľov, to bol len taký rozbeh, aby nám tu dokázal, ako ľudia berú dva platy. Ale to je to farizejstvo zo strany KDH, ktoré, musím povedať, lebo v roku 2004 piati z nich, ktorí sedia v týchto laviciach, zákon ústavný, ktorý dovoľoval a dovoľuje robiť súčasne aj starostu, aj poslanca Národnej rady, aj poslanca vyššieho územného celku, vtedy ho oni navrhli a schválili, a bol to dokonca ústavný zákon. Ale to už, to je to farizejstvo. To bolo hlavne kvôli tomu, keď to bolo v roku 2004, aby keď prídu voľby, ktoré sa schyľovali v 2005. do vyšších územných celkov a rátali s tým kolegovia z KDH, že budú úspešní. Ale neboli. A prišiel raz rok 2014 a prišli na to, že ich ľudí v komunále nemajú radi a nevolia ich. Sú výnimky. Možno Paľo Zajac je členom a bol zvolený za poslanca v samospráve, ale veľa ich nie je. Pozrite sa po celom Slovensku, či je to vyšší územný celok alebo aj richtárov, koľko ich je. No tu sa v priamych voľbách, ktoré sú komunálne, za Boha nedá schovávať. Môže byť, že v parlamentných voľbách to prejde, ale v samospráve musíte sa pozerať ľuďom do očí a oni vám buď dajú dôveru, alebo vám nedajú dôveru. Poznajú vás od malého malička a ak vás nechcú, tak vás nezvolia a môžete mať za sebou neviem koľko známych a môže za vami stáť aj predseda vlády. Ale keď vám ľudia nedôverujú, za štyri roky vám dôveru nedajú.
A keďže my pracujeme podľa zákona, ktorý nám schválili v roku 2004, tak tá kritika príde až za nejakú hodinku, dve, ale musel som to spomenúť, lebo po prvýkrát a pracovne idem do zahraničia a nebudem tu prítomný v parlamente, takže som si to dovolil tu v tejto vsuvke pripomenúť. Ale hlavne kvôli tomu, že naozaj to farizejstvo, keď nemôžem ja, keď nemáme dôveru my, tak nech nemajú ani druhí a budem ich kritizovať, aké majú platy. Všetko robíme len podľa zákona, ktorý nám tí kolegovia, ktorí dneska navrhujú zákon, ktorý nám oni umožnili, v roku 2004 ho schválili.
Vrátim sa teraz naozaj k zákonu, ktorý je veľmi, veľmi dôležitý, a bez ohľadu na to, kto máme aké politické tričko, naozaj, aby sme z toho urobili čo najkvalitnejší zákon, ktorý pomôže veľa ľuďom a veľa rodinám. Preto sme sa my, poslanci za stranu SMER rozhodli predložiť návrh zákona ako reakciu na pretrvávajúcu problematickú aplikačnú prax, ktorá dlhodobo rezonuje pri poskytovaní peňažných prostriedkov spotrebiteľom a spája sa najmä s činnosťou takzvaných nebankových subjektov. Na finančnom trhu sa vyskytujú spoločnosti, ktoré využívajú nedostatky právnej úpravy a spotrebiteľom finančné prostriedky poskytujú pri celkových nákladoch, ktoré dosahujú niekedy až stovky percent navýšenia oproti požičanej sume. Uvedené javy sú veľmi často spojené s používaním neprijateľných zmluvných podmienok a nekalých obchodných praktík, ktoré sú značne rozšírené práve v sektore finančných služieb a poskytovania peňažných prostriedkov spotrebiteľom. Osobitne problematické sú exekúcie, v ktorých sa vymáhajú plnenia v rozpore s dobrými mravmi, majúce neraz svoj základ v neprijateľných zmluvných podmienkach.
Vo sfére súkromného výkonu práva občanov trápia aj neprimerané dražby ich nehnuteľností a väčšinou s titulom nesplácania úverov zabezpečených záložným právom. Aj v tejto oblasti poslanci Národnej rady Slovenskej republiky zmonitorovali zneužívanie nedostatkov platnej právnej úpravy napríklad v podobe predaja podhodnotených nehnuteľností, predaja obydlí pri drobných pohľadávkach, kde by sa mohla ako primeranejšia uplatniť exekúcia, čiže najviac ľudí je pripravených o strechu nad hlavou cez dražby a dražobné spoločnosti.
To naozaj aj v mojej dedine prišla dôchodkyňa, 80-ročná, prišla o strechu nad hlavou. Bola to tragédia, ktorá sa stala pred troma rokmi, a naozaj sme jej nevedeli pomôcť, aj keď som akokoľvek rozmýšľal. Tak aspoň sa nám podarilo, že tá stará pani, 80-ročná, mohla pomocou stavebného úradu, že mohla dostať 5 000 eur od tejto nebankovky. Viete, čo spravidla tá nebankovka, ako zneužila starú pani? Dala jej podpísať zmenku a príjmový doklad na 5 000 eur, dala jej, 200 eur dali jej s tým, že na druhý deň jej 4800 eur ešte prinesú ako doplatok. No neprišli. Čiže tu sa celkom ľudskosť vytráca, čiže tí ľudia, ktorí idú po hlavne aj tých starších ľuďoch, nepozerajú, nemajú cit. Je im úplne jedno, že babička nemá na nájom. Keby sme jej neposkytli obecný nájomný byt, tak babička skončila so svojimi dvomi synmi pod mostom. Čiže tam naozaj končí akákoľvek sranda. Treba naozaj už niečo s tým urobiť, aby sme, aby sme zabránili takýmto ľuďom podnikať.
Jadro navrhovanej právnej úpravy tvorí novelizácia Občianskeho zákonníka, v rámci ktorej sa do slovenského právneho poriadku zavádza inštitút civilnoprávnej úžery a stanovuje sa najvyššia prípustná odplata pre prípad požičiavania finančných prostriedkov spotrebiteľovi. Civilnoprávna úžera pri súčasnom vymedzení maximálnej odplaty umožní kvalifikovať aj hrubý nepomer v plnení, čím sa vytvorí priestor pre ustálenie priemernosti odplaty v oblasti úverov a pôžičiek poskytovaných spotrebiteľom. Návrhom zákona sa rovnako rozširuje katalóg neprijateľných zmluvných podmienok a zavádza sa v poradí ďalší dôvod neplatnosti spotrebiteľskej zmluvy a reguluje sa písmo v spotrebiteľských zmluvách, v súvisiacich listinách.
Cieľom návrhu je ochrániť práva občanov pred úžerníckymi praktikami poskytovateľov úverov a pôžičiek, zlepšiť postavenie občanov v exekúciách, predísť manipulácii dobrovoľných dražieb, sprísniť úpravu a poskytovanie spotrebiteľských úverov a zvýšiť ochranu spotrebiteľov pri kúpe tovaru a služby upravením osobitného práva na odstúpenie od zmluvy.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2014 19:02 - 19:03 hod.

Dušan Bublavý
Keďže som tu bol, keď pani kolegyňa Nachtmannová faktickou na Alojza reagovala, ona obhajovala vývoz kapitálu v tom rozmere, že keď náš podnikateľ otvorí expozitúru v zahraničí, ona to v tomto naozaj obhajovala.
A ja preto som si dovolil reagovať na to a treba aj takýmto spôsobom chápať našich podnikateľov, že je dobré, ak sú takí úspešní, že si dokážu naozaj svoje expozitúry otvoriť v zahraničí.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2014 10:52 - 10:53 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa dotknem tej časti, kolega Muňko, kde si hovoril o rómskej problematike. Ja viem, že pravda sa ťažko počúva, ale naozaj my túto problematiku, ktorá sa týka rómskej komunity, musíme raz vyriešiť a riešiť čo najskôr. Ja sa snažím tam, kde pôsobím, dávať prácu týmto ľuďom, aby dennodenne mali čo robiť. A zveľaďujeme obec. A myslím si, že keď samosprávy budú zodpovedne pristupovať k tomu, tak dokážeme dať prácu týmto ľuďom, ktorí ťažko si nájdu na plný úväzok prácu, hlavne kvôli tomu, že rodičia nevedia vychovávať tieto deti. A my, politici, musíme všetko urobiť pre to, aby sme túto problematiku vyriešili raz a navždy a bez nejakého politikárčenia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2014 19:03 - 19:05 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Lojzko, v mnohých vystúpeniach si nás kritizoval, že nepodporíme opozičné návrhy, a keď sa stane, že ich podporíme, tak ako je dnešná schôdza alebo včerajšie návrhy, ktoré boli schválené a boli aj z radov opozície, opäť kritika.
Ty si, Alojz, vôbec neuvedomuješ, že dnes táto schôdza bola kvôli tomu zvolaná, aby bola vlastne zneužitá a aby platforma mohla dnešné stretnutie použiť na to, aby sa mohli zviditeľniť a svojho kandidáta, lebo je volebná kampaň. A pani ombudsmanka má, nech sa to akokoľvek vezme, mala na sebe politické tričko, ktoré v podstate káže to, aby konala tak, ako jej platforma a i dnes, aké pokyny jej dá.
A to, že politici ako sme tu, v Národnej rade, všetci musíme mať zodpovednosť a musíme riešiť rómsku otázku a zodpovedne, to je, naozaj máme na tričku, ak sa nám to nepodarí a v čo najkratšom čase a dobe, tak môže byť neskoro.
Takže, Lojzko, aj ty musíš pozerať aj na dnešné stretnutie nielen z toho, že máš voči určitým ľuďom a je z tvojho rozprávania cítiť, akým spôsobom možno máš nenávisť voči pánovi ministrovi, lebo to sa dalo cítiť ako z tvojej rozpravy, aspoň ja som to tak vycítil. A teraz to beriem, že nie ako politik za stranu SMER, ale ako človek, ktorý tu počúva celý čas.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2014 11:57 - 11:59 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega, premiér a predseda vlády Slovenskej republiky, koľko vládal a koľko vládze, pomáha budovať, rekonštruovať športové stánky, či už sú tu futbalové alebo hokejové a nejakých päť, šesť rokov naspäť podporoval aj výstavbu multifunkčných ihrísk, ktoré doposiaľ užívajú samosprávy, obce, mestá a sú veľmi vďační za tento projekt, ktorý prebiehal v tých časoch. Tak si myslím, že znevažovať a nejako spájať volebnú kampaň s týmito aktivitami nie je dôstojné, lebo to sa dialo a deje sa to súbežne, kedy bol premiér alebo Robert Fico vo vláde.
Čo sa týka kultúrnych pamiatok, ja som tiež veľmi rád, že sa kultúrne pamiatky opravujú a v mojom okolí v okrese Nové mesto nad Váhom sa rekonštruujú dva hrady. Je už zrekonštruovaný Beckovský hrad a Čachtický hrad práve rekonštrukcia prebieha a tu samozrejme je veľmi potrebné, aby súčinnosť samosprávy obcí, ktoré môžu požiadať z Európskej únie o fondy a využívajú túto možnosť, tak naozaj tie samosprávy, ktoré to vedia a chcú, tak veľmi pomôžu, aby takýto projekt v spolupráci s ministerstvom kultúry, aby organizovali. Takže aj tu je možnosť využívať finančné zdroje z Európskej únie a zachovávať kultúrne pamiatky. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis