Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 21:53 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 21:53 - 21:55 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, pán minister, ja si myslím, že nie je pravda tá vaša veta, čo ste povedali, citujem: „V plnom rozsahu si uvedomujem dôležitosť zdravotníctva.“ Ak by ste si to uvedomili, tak minimálne to, čo máme v tom druhom bode, o čom rokujeme, tam by ste sa venovali nie fajčeniu, ale tomu, ako zastabilizujete postavenie zdravotných sestier pozornosť. (Potlesk.) Viete, ak hovoríte o tom, že znižujete zadlženie nemocníc, len za vašej vlády, o 250 mil. viac ste zadlžili nemocnice. Tak, prepáčte, aspoň tu teda nehovorte nepravdy, aby som nepovedal niečo iné.
Pravdou je, že zdravotnícki pracovníci majú len 80 % priemernej mzdy. To je najmenej v porovnaní s takýmito pracovníkmi z krajín OECD. A, prepáčte, ak vy hovoríte, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená, tak pravdou je aj to, že ak tu chýba čo len pár sestričiek, tak je problém na oddeleniach napríklad v noci, aby aspoň dve z nich na celom oddelení sa starali o, povedzme 16, pacientov. Toto je pre vás všetko zabezpečené?
Ale poviem vám ďalšie čísla. My dávame do zdravotníctva vyše 17 % zdrojov z verejných zdrojov, najviac z krajín Európskej únie. Viete, v čom je problém? Vysvetlite, ako je možné, že tu kým v iných štátoch 80 % ide na zdravotnú starostlivosť, u nás na Slovensku je to len 45 %, pričom 32 % ide na nešpecifikované platby. Čo sú nešpecifikované platby, pán minister? Keď v iných normálnych štátoch, normálnych, ešte raz, kde minister, samozrejme, sa stará o zdravotníctvo, maximálne 8 % ide na nešpecifikované platby, to u nás je 1,7 mld. eur, by tu stačilo nielen pre tie sestričky. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 13:56 - 13:57 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.

No, pán kolega Jarjabek, treba aj počúvať a, samozrejme, aj rozumieť tomu, čo sa tu hovorí. Ja som nehovoril len o tom, že, samozrejme, to je úloha hlavne pre budúci parlament, lebo zároveň som povedal jednu vec, ale to, samozrejme, ide jedným uchom dnu a druhým von, záväzok aby sme prijali všetci tí, ktorí máme šancu sa dostať do parlamentu, s tým, že to urobíme. To je pre mňa dôležité. Ja tiež viem, že dva a pol týždňa, tri týždne pred voľbami keď nemáte vôľu, tak nič nevyriešite, hlavne vy osemdesiati traja, my tu maximálne môžeme upozorňovať na veci. A, prepášte, 4 roky ste vládli sami a ani ste nepotrebovali prijímať kompromisy. No a ostatným kolegom musím povedať, je to veľmi signifikantné. Podávam teraz pomocnú ruku a kolegovia hovoria, že, áno, jednou rukou to prijímajú a druhou rukou ma prefackajú. No ďakujem pekne, z toho si ja neprosím nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.2.2016 13:40 - 13:49 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, dámy, páni, milí hostia, musím opraviť pána predsedajúceho, ja som prvý riadne prihlásený rečník do rozpravy, ale, samozrejme, je to v súlade s rokovacím poriadkom.

Musím povedať, že sa stretávame netradične nielen preto, lebo sme vo finále volebnej kampane, ale hlavne preto, lebo riešime také závažné problémy, ktoré by si zaslúžili, samozrejme, sústavnú a systematickú pozornosť počas celého volebného obdobia.

A možnože som trošku naivný. Mohli by sme túto schôdzu, naše rokovanie skončiť tiež netradične, keby sme sa dohodli, opozícia a vládni poslanci, na tom, ako budeme pokračovať a čo ponúkneme nášmu systému vzdelávaciemu a našim učiteľom a potom, samozrejme, aj v druhej časti aj sestričkám.

Trúfam si povedať, že je to maslo na hlavách nás všetkých, ale hlavne kolegov zo strany SMER. Za posledných 10 rokov totiž 8 rokov riadili túto krajinu kolegovia zo strany SMER, ako tvrdia, so všetkou zodpovednosťou.

A, pán minister, nikto nehovorí, že ste nič nerobili na ministerstve, nikto nehovorí, že nie sú tam veci, ktoré sú dobré, ale už kolega Poliačik niektoré tie zlé rozhodnutia vymenoval. Ja by som ešte k tomu dodal ďalšie. Ja si myslím, že bolo zlým rozhodnutím posilniť kompetencie vyšším územným celkom, aby mohli hocijako, hocijakým spôsobom rozhodovať o tom, či otvoria alebo nedovolia otvoriť, povedzme, triedu na niektorej strednej škole.

Takisto si nemyslím, že bolo dobrým rozhodnutím, povedzme, zvýšiť kompetenciu samosprávam pri vymenúvaní alebo pri voľbe riaditeľov základných škôl. A dokonca nemyslím si, že bolo dobrým rozhodnutím napríklad stanoviť minimálny počet žiakov v triedach, lebo, viete, nakoniec sme sa dohodli tak, že o jeden rok sme to odsunuli, ale keby zanikli a vyše stoviek málotriedok by zaniklo, tak každá zaniknutá škola znamená, že tá daná obec, dedina, samozrejme, pomaličky sa vyprázdni. Ja si nemyslím, že toto chceme bez toho, aby sme sa pripravili na iné možné alternatívy.

Táto situácia je práve preto v prvom rade zlyhaním vás kolegov zo strany SMER, lebo ste sa správali k obidvom skupinám štrajkujúcich a aj k učiteľom, aj k sestričkám ako k ľudom, ktorí si nezaslúžia ani len to, aby sa s nimi korektne a seriózne rokovalo, samozrejme, na najvyššej úrovni, mám tu na mysli, samozrejme, predsedu vlády Slovenskej republiky. Ak totiž chceme vyriešiť takýto problém, na to je potrebné vždy veľmi silné politické zastúpenie a politická podpora a takúto podporu ani sestričky, ani učitelia nedostali. A toto považujem za vrchol, pretože ak by SMER chcel túto situáciu vyriešiť, tak by mohol ju vyriešiť, ale nechcel to urobiť a fakticky musel to dohnať až sem.

Vážené dámy a vážení páni, ja chápem, že pre SMER je ťažké priznať ujmu na obraze úspešných a neohrozených ochrancov Slovenska a jeho občanov, ale stalo sa, a nie pričinením učiteľov alebo sestričiek, bola to strana SMER a jej predstavitelia, konkrétne vtedajší minister Čaplovič, ktorý sľuboval vyššie platy učiteľom, preto sa nemôžeme čudovať, že učitelia chcú len splnenie vášho sľubu. No vy namiesto priznania vlastného pochybenia im dávate ďalší sľub.

Navyše, súčasná situácia je dôsledkom vlastnej nečinnosti a prešľapov, ktoré ste v posledných dňoch urobili, sociálnodemokratická strana, ktorá nerokuje so štrajkujúcimi občanmi je všetko možné, len nie strana sociálnodemokratická.

Snažíte sa posledné dni ukázať, že ste situáciu zvládli a že ju máte pod kontrolou. Ale to nie je pravda. Totiž štrajk učiteľov na základných a stredných školách sa končí, no ale jeho štafetu preberajú vysokoškolskí pedagógovia, ktorí žiadajú splnenie požiadaviek svojich kolegov, nie svojich vlastných požiadaviek.

Zdravotným sestrám, ktoré podali výpovede, ste síce umožnili návrat do nemocníc, ale len niektorým z nich. Je to od vás a vašej vlády nefér, takýmto spôsobom sa mstiť zdravotným sestrám za to, že mali odvahu verejne poukázať na žalostný stav slovenského zdravotníctva.

Ale späť k školstvu.

Nech už je dôvodov neochoty hľadať kompromisné riešenie požiadaviek štrajkujúcich učiteľov hocičo, čo mňa v tejto chvíli úprimne a viac zaujíma, je fakt, ako sa vysporiadame s neutešeným stavom v školstve. Situáciu okolo platov učiteľov vláda mohla upokojiť konštruktívnou diskusiou. Koniec koncov strana MOST – HÍD pripravila k tomu aj konkrétny návrh. Ale školstvo potrebuje viac. Som presvedčený o tom, že od rozmýšľania vo štvorročných cykloch by sme mali veľmi rýchlo upustiť. Štrajk učiteľov nie je len o platových pomeroch v školstve, ale aj výkričník, kam kráča naše školstvo. Som presvedčený, že budúce parlamentné strany mali by byť schopné sa dohodnúť na dlhodobej koncepcii školstva minimálne na 15 – 20 rokov, lebo všetko, čo sa v oblasti školstva doteraz nazývalo koncepciou, bolo akurát dobre napísaným dokumentom do šuplíka.

Dokonca už spomínaná správa o stave školstva vypracovaná vtedajším ministrom Čaplovičom bola vládou zobratá len na vedomie. Nebolo k tomu žiadne uznesenie, ktoré by zaviazalo vládu a ministra konať podľa tejto správy, a pritom, a to si musíme pripomenúť, aj táto správa bola len vynútenou reakciou, vynútenou reakciou na štrajk učiteľov v roku 2012. Napriek tomu, že učitelia vypracovali vlastnú 25-bodovú správu, sami tvrdili, že niektoré ministerské návrhy sú dobré a systémové, a preto ich aj podporili. No na škodu veci tá správa nebola záväzná, teda nebola nikdy ani vyhodnotená. A dovoľte mi, aby som bol znovu trošku naivný. Možno ak by vláda využila návrhy z tej správy alebo z toho 25-bodového materiálu učiteľov, tak je možné, že by sa nerozhodla najprv riešiť telocvične, ale možnože napríklad najprv odmeňovanie pedagógov alebo chýbajúce učebnice.Pevne verím, že pre budúcu vládu bude platiť, že múdry sa učí na chybách iných. Preto štrajk učiteľov, dnešná schôdza a všetko, čo na nej odznie, majú význam len vtedy, ak výsledkom bude dohoda na dlhodobej vízii pre rozvoj školstva, vzdelávanie a vedy vrátane príslušného financovania, odmeňovania pedagogických pracovníkov, spracovaná nie na centrále jednej politickej strany, ale naprieč politickým, ale hlavne odborným spektrom s veľmi presným časovým plánom plnenia, ktoré, samozrejme, bude kontrolované nielen na úrovni vlády a parlamentu, ale aj verejnosťou. Uvedomujem, si že toto je úloha pre budúci parlament. Ale, vážené kolegyne a kolegovia, musí to byť aj záväzok všetkých súčasných parlamentných strán, ktoré budú úspešné v parlamentných voľbách 5. marca. Strana MOST-HÍD na to podáva pomocnú ruku a s plnou vážnosťou a zodpovednosťou sa hlási k tejto práci. Ďakujem, že ste si ma vypočuli. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 12:56 - 12:58 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, vy používate len jednu polovicu pravdy, a to len tú, ktorá vám vyhovuje. Hovoríte, že za vlády Ivety Radičovej nedošlo k žiadnemu zvýšeniu platov učiteľov. Áno, je pravda, prvý rok, bohužiaľ, sme museli ušetriť 1,6 mld. eur. Totiž ste tu zanechali štátny rozpočet s 8-percentným deficitom. Viete, koľko by sa dalo z toho dať napríklad na platy učiteľov? Bolo by to 1,6 mld. V druhom roku, aj pomocou vás, vy ste boli opozičný poslanec, tu sme schválili zákon, ale vaša podmienka bola, že začne platiť až od 1. apríla 2012. O 5,7 % došlo vtedy k zvýšeniu tých platov. Ale nehovorme už o tom, čo bolo, ale hovorme o tom, čo bude, pán kolega.A druhý problém. Spomínate tu rôzne čísla, a to som počul dokonca aj na výbore, ohľadne kvality výučby a vzdelávania, ktorá klesá. Jednu časť „vašej“ pravdy ste povedali, ale povedzme aj tú jej druhú časť. No predsa nie je normálne žiadať od učiteľov, aby jeden rok, povedzme, vyučovali viac matematiky, pričom, povedzme, v ďalšom volebnom období už to znovu klesne alebo bolo to naopak. Nie je možné nastaviť ten systém tak, že budú sa vyučovať neviem povinne dva cudzie jazyky a potom niekto povie, že stačí ho vyučovať jeden. Mám pokračovať? Takže ako chcete tú kvalitu, keď nemajú žiadnu stabilitu, dá sa povedať, vo výučbovom pláne učitelia? Takže keď teda porovnávate niečo, tak porovnávajte to, čo je porovnateľné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 15:46 - 15:47 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. No, pán kolega Érsek, tak ako ja som nedostal odpoveď od pána ministra na to, že prečo štátny podnik slovenský, teda vodohospodársky podnik, bolo potrebné vymeniť na súkromnú firmu a zabezpečiť takto súkromnej firme oveľa väčšie peniaze, tak predpokladám, že ani ty nedostaneš odpoveď, takisto ani v prípade pontónov. Však my sme tam boli, my sme zisťovali, stojí to obrovské množstvo peňazí. A nakoniec ten dotyčný, ktorý tu musel zobrať, teraz hovorím o obciach, no tak musí to strážiť, nedostáva za to pomaličky nič, ale hlavne, že prenajímateľ už bol dopredu dohodnutý.
A nič si z toho nerob, že niektorí útočia, lebo ja stále hovorím, že kto nemá argumenty, tak, samozrejme, útočí. Takže na teba argumenty asi nemajú, lebo nikto to nevie vysvetliť, prečo takýmto spôsobom treba obrovské množstvo peňazí vyhodiť von oknom.
Kompu nikto nezávidí, dokonca ja tvrdím, že tí občania si zaslúžia oveľa viac, nie kompu. Tu sa nejedná o to, že by si to nezaslúžili, tu sa jedná o to, že si nezaslúžia, aby takýmto spôsobom boli zneužití na to, aby sa mohlo kradnúť, aby mohli niektorí kradnúť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 13:17 - 13:19 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ďakujem za slovo. Pán minister, je to slabé sa obhajovať mojím výrokom na adresu pána kolegu Matoviča. Viete prečo? Lebo nemáte s čím sa obhajovať. Bol tu váš pán premiér. Jedine, čo vyzdvihol, Jaguar, s čím fakticky ani "ň" nemáte, a ani nevyvrátil tie najdôležitejšie obvinenia. To znamená, nemáte sa s čím obhajovať.
Potom tu útočíte, že nič sme nevybavili. No, prepáčte, krátka pamäť. Pamätáte sa na autobusy, čo bolo potrebné? Malý autobus len kvôli tomu, aby sa zmestil na kompu. Kto to vybavil? Vy ste ani na svete možnože neboli.
Alebo napríklad keď zmizli alebo už nemali obce peniaze na naftu cez tú zimu. Neviem, či si pamätáte. Kto to vybavil, ak nie my? A mohol by som takto pokračovať napríklad so zmluvou terajšou. Stará kompa jazdila 33-krát denne, v zmluve máte 19. To je obrovská pomoc, ďakujeme veľmi pekne!
A keď sa odvolávate na pánov starostov, ktorí podaktorí veľmi rád, podaktorí museli podpísať to vyhlásenie. No tak musím povedať, že ak s tým súhlasia, tak jednoznačne potom kryjú korupciu.
No a hovoríte o klamstvách, takže... Ja viem, že sedia niektorí hore. Pán minister, je klamstvo, že vy ste zmenili to, že jeden podnik štátny už nedáva, neobjednáva od druhého štátneho podniku, ale jeden podnik platí súkromnej spoločnosti? Je pravda to, že takto ste odstrihli SVP od tržby a preliali ste to do schránkových firiem? A mohol by som pokračovať. Je pravda, že prístavisko na kompu rekonštruovala firma Dennon, ktorá mala nulovú, dá sa povedať, nulový zisk, dokonca mínus 17 a teraz má obrovský zisk? Je pravda alebo nie? Takže neklamte!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 12:04 - 12:06 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tiež budem reagovať na pána premiéra, tak ako pán kolega Lebocký, a ja sa pohybujem tiež na južnom Slovensku a musím povedať, že tak ako podaktorí Lazárovci tam kradnú, nikto nekradol. (Potlesk.)
Ale musím povedať, že pán premiér mal pravdu v tom, že je to súčasť predvolebnej kampane, však to ukázal. Vôbec sa nevyjadril k tomu, čo je dnes tuto témou - odvolanie pána ministra, preto, lebo on pred troma týždňami, keď som s ním aj hovoril, keď som mu povedal, že prečo by mal odvolať Lazára, nekonal. Preto dnes tu sedíme a vysvetľujeme mu, že mal to urobiť.
A nie my sme hovorili o kampani, ale pán premiér spomínal tu Jaguara a teraz citujem, že vraj "pán minister Žiga urobil najviac, aby prišla investícia Jaguaru". No prepáčte, ale minister hospodárstva je tu na okrasu? Keď pán minister životného prostredia to riešil, alebo snáď vy riešite štvornohého jaguára? Lebo to by som chápal, to patrí pod vaše portfólium, ale nie nejaké autá.
No a že, viete, musím povedať, že je kampaň, to znamená, že máme mlčať? Pán minister, keby ste konali, tak dnes tu nemusíme sedieť. Ja som ešte aj toto vám povedal, že zistite, prečo volajú pána Lazára vykosťovačom? A vysvetlite to tu. Len ste nič nerobili. Takže to je, ak je to kampaň, tak tá kampaň je z vašej strany, zo strany pána premiéra. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2015 10:17 - 10:19 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Galko, samozrejme, treba vidieť aj to, že je tu určitá snaha spájať aj ústavu s tým balíkom protiteroristických zákonov. Dobre viete aj vy, že to priamo nesúvisí. Súvisí to preto možno trošku, lebo naraz to bolo podané, ale ústava má riešiť dve veci: predĺžiť lehotu na zadržanie policajtom a, samozrejme, aj sudcom. A so sudcami aj my máme problémy.
A musím vám povedať, že ja vám rozumiem, že nie sme povinní hlasovať. My nikdy sme nehlasovali podľa toho, či nás niekto nútil, alebo nie. Lebo, viete, naše krédo je, že nehlasovať len povedzme za populárne veci, ale aj za správne, aj keď to ostatní nepochopia. Tak to sme nehlasovali napríklad - pamätáte sa? - za vodu v ústave. Lebo si myslíme, že to, čo sa tam dostalo, nebolo korektné a niektorí kolegovia z opozície hlasovali, lebo bolo to populárne a populistické. Podľa nás to správne nebolo.
Takže v toho hľadiska vám musím povedať, že v žiadnom prípade protiteroristický balíček podporiť nemienime, lebo si myslíme, že tie zákony sú zlé. Dokonca musím povedať, že idú aj proti ľudským právam. Obsahujú veci, ktoré tam vôbec nepatria, a nehovoriac o tom, že porušujú tú rovnováhu, teda sloboda a bezpečnosť. Takže tam obavy nemusíte mať. Ale zároveň vidíme aj určité skúsenosti vzhľadom na povedzme potrebu predĺžiť tú lehotu policajtom. A uvidíme, či prejde návrh povedzme pána kolegu Lipšica, alebo prejde náš návrh. Ak to prejde, potom na základe toho sa slobodne rozhodneme.
Skryt prepis
 

2.12.2015 9:01 - 9:05 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Dobré ráno, ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Tak sme si schválili zmenu programu, takže o 9.00 hod. začíname týmto bodom, keď ho prerokujeme, bude pokračovať pán minister Borec.

Bugár, Béla, poslanec NR SR
Takže môžem?

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Môžete, nech sa páči.

Bugár, Béla, poslanec NR SR
Vážená pani podpredsedníčka, vážené pani poslankyne a páni poslanci, dovoľte, aby som teda z poverenia Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny uviedol správu výboru k voľbe komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (tlač 1812).
Národná rada Slovenskej republiky 25. júna 2015 schválila zákon č. 176/2015 Z. z. o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Zákon nadobudol účinnosť 1. septembra 2015. Podľa § 16 citovaného zákona komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých volí Národná rada z kandidátov navrhnutých príslušným výborom národnej rady.
V zmysle rozhodnutia predsedu Národnej rady z 10. septembra 2015 č. 1791 príslušným výborom je Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny. Návrhy na kandidátov na komisárov môžu príslušnému výboru teda podávať poslanci Národnej rady. Predseda Národnej rady určil lehotu na odovzdanie návrhov na kandidátov do 23. októbra 2015 .
V tejto lehote podali poslanci Národnej rady príslušnému výboru 4 návrhy na kandidáta na komisára pre deti a 2 návrhy na kandidáta na komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. (Reakcia z pléna.) Zatiaľ robíte selfie. (Povedané so smiechom.)
V súlade s § 15 ods. 5 predmetného zákona výbor na svojej 57. schôdzi overoval, či všetky navrhnuté osoby spĺňajú podmienky voliteľnosti uvedené v § 15 ods. 1 až 4 spomínaného zákona.
Výbor na základe kontroly predložených dokumentov vyžadovaných zákonom a volebným poriadkom, ako aj na základe vypočutia kandidátov svojím uznesením č. 203 konštatoval, že kandidáti na komisára pre deti Natália Blahová, Ondrej Gallo, Jozef Mikloško a Viera Tomanová spĺňajú podmienky voliteľnosti.
Výbor ďalej konštatoval, že aj kandidáti na komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Lýdia Brichtová a Zuzana Stavrovská spĺňajú taktiež teda podmienky voliteľnosti.
Na základe uvedených skutočností výbor navrhuje, aby
a) Národná rada zvolila komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím z uvedených kandidátov
b) uskutočnila opakovanú voľbu v prípade, že vo voľbe nebude zvolený komisár pre deti, resp. komisár pre osoby so zdravotným postihnutím s tým, že do opakovanej voľby postupujú dvaja kandidáti s najväčším počtom získaných hlasov.
Životopisy kandidátov máte teda v tlači 1812a.
Pani predsedajúca, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.10.2015 9:37 - 9:37 hod.

Béla Bugár
Posledná reakcia, a ďakujem ešte raz za slovo, lebo nemá význam, komu niet pomoci, tomu niet pomoci.
Pán kolega, ak niekto poskytol SMER-u určitú možnosť, to ste vy a nikto iný. Takže, prosím vás, neutierajte ústa do MOST-u. Skúste sa radšej zamerať na to, kde ste dostali SDKÚ.
Skryt prepis