Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2015 o 10:00 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 20:26 - 20:28 hod.

Miroslav Číž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No vystúpiť v tejto diskusii nie je jednoduché. A keď človek trošku pozná aspoň elementárne procesy fungovania parlamentu a počúva to, čo sa tu deje, tak naozaj je to zložité. Skúsim takto reagovať. Som naozaj presvedčený, že ten, kto nerobí politiku čestne a nerobí politiku korektne úprimne vo vzťahu k občanom, nikdy nemôže byť čestným politikom, keby náhodou podvodnými spôsobmi politickú moc získal. V danom prípade to, čo tu je, je absolútny nezmysel, pretože žiadať vládu, aby pripravila návrh novely 21 dní pred voľbami, to je svetový unikát. A to ani v Burundi tak možno nie je, sa teda nechcem dotknúť Burundi,. Ale toto človek, ktorý pozná elementárne fungovanie politického systému, v živote nemôže povedať. A nebodaj ešte chodí vážený pán kolega na právnickú fakultu. Toto sú úplné nezmysly. Teraz ak prijmeme uznesenie, odnesieme ho na vládu, vláda si sadne, predpokladám, to bude asi odbor školstva, a prepíše všetky požiadavky od A po Z do zákona a na druhý deň donesú ich sem, my ich tu schválime, aby do konca volieb tento zákon platil. Čo sú to za hlúposti? Veď to je zásadná nezodpovednosť. OĽaNO toto ponúka krajine a takto chce spravovať štát.

Pokiaľ hovorím o ďalšom momente, veď, pre Kristove rany, volebná kampaň je nevyhnutná súčasť demokratických volieb. Je od 90 dní pred voľbami jej špeciálny status v krajine, všetci sa pripravujeme na voľby, tvoria sa kandidátky a chodíme za občanmi, ktorí potrebujú a majú právo, aby sa stretli s politikmi, aby im tí politické programy vysvetľovali. Toto, čo tu teraz robíte, je hanebnosť, pravdepodobne nemáte za kým chodiť, vážení páni, takže nás vláčite s týmto nezmysleným problémom a pokúsite sa hájiť niečo, čo je, mimochodom, podľa môjho osobného názoru nelegitímne. Kolektívne vyjednávanie je predpoklad štrajku, zákon upravuje presne, kto môže vo veci konať. Kolektívne vyjednávanie určuje statusy. To je mechanizmus, ktorými hľadáme spoločenský význam práce každého jedného odvetvia. Nie sú to len učitelia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.12.2015 14:40 - 14:42 hod.

Miroslav Číž
Faktické poznámky - páni poslanci Novotný, Bastrnák. Pokiaľ je to všetko, uzatváram možnosť prihlásiť sa s faktickou poznámkou.
Slovo má pán poslanec Novotný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 18:03 - 18:04 hod.

Miroslav Číž Zobrazit prepis
No, pani kolegyňa, ja úprimne mám tendenciu si vás vážiť a mám aj rešpekt k práci, ktorú ste doteraz vykonala, ktorá má aj nepochybne aj širšie uznanie, ale teraz ako ste hodnotila rozpravu. Viete, starý ovad je jedno z najslušnejších ľudí. V klube, v ktorom sedíte, je spŕška bezuzdných, bezočivých, osobných urážok, ktorých osobne ja som si zažil hrozne veľa. Naozaj beriete úprimnú, máte právo vy ako členka tohto klubu hovoriť tu o nejakej etike v rozprave? O nejakých papierikoch a podobne po tom, po tých neuveriteľných cirkusoch, čo nie vy, ale vaši kolegovia z vášho klubu ako tu neustále predvádzajú? Od fyzických útokov až neviem po čo, už slovné urážky si ani nevšímame. Takže toto ste u mňa teda body nezískala.
A už ďalšia vec, balíčky a ste hotová z neúprimnosti. SMER má za sebou osem rokov vládnutia. Boli tu čo len náznak zneužitia trestných zákonov, služby, tajných služieb alebo podobne zo strany SMER-u? Zo strany vašich drahých koaličných partnerov, teda opozičných, od pána Galku a pána Lipšica tie bezodné odpočúvačky a podobne a zneužívanie služby. Nehazardujete trošku s vašou reputáciou, pani poslankyňa? (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2015 10:26 - 10:31 hod.

Miroslav Číž
Prihlášku na reakciu neregistrujem.
Teraz v rozprave vystúpi pán poslanec Kadúc. Pripraví sa pán poslanec Zajac.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2015 10:00 - 10:02 hod.

Miroslav Číž Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega, napriek tomu, že som si dal vnútorný zákaz, že na vás reagovať nebudem, ale po tomto, čo ste zase tu predviedli, niečo povedať treba.
Ten prvý zásadný problém. Minule ste mi povedali, že ste prečítali dramaticky viac kníh ako ja novinových článkov, čiže keďže som prečítal veľa novinových článkov, tak ste, veľmi ťažko sa s vami diskutuje pri takto vysokej, nadštandardnej inteligencii (reakcia z pléna), ale k tomu, čo ste tu rozprávali. K tomu, pán Hlina, vy o urážaní nehovorte, prosím vás.
K tomu, čo ste rozprávali, tak oproti tým Hebdo a Dvojičky a hnus a neviem čo všetko, medzitým sa úplne náhodou, je v niektorých novinových článkoch napísané, že tu je 40- až po 400-tisíc neidentifikovateľných ľudí z Blízkeho východu. Zhodou okolností práve tam sú základné ohniská terorizmu. Tí ľudia sa vzhľadom na Schengen pohybujú voľne po celej Európe. U nás zatiaľ nie, ale je úplne známe a veľmi ľahko pochopiteľné, že pokiaľ niektoré štáty urobia zásadné, zásadné opatrenia na to, aby sťažili terorizmus, tak logicky sa budú demonštratívne tlačiť tam, kde takéto opatrenia nie sú. Mňa, čo čítam tie noviny, napadá toto a viem si presne predstaviť, čo by ste tu dorábali, keby tá vláda nerobila nič.
Vláda rozmýšľala, a pokiaľ viem, rokovala tri hodiny o tom, aby našla primeranú mieru opatrení, ktoré sa dostanú do navrhovaných zmien, či ústavy, alebo zákona. Toto, čo tu je, ste len demonštrovali teda, že diskutovať s vami pravdepodobne nejde, lebo naozaj nás všetkých dramaticky prevyšujete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2015 15:40 - 15:55 hod.

Miroslav Číž
Ďakujem pekne.Teraz v rozprave vystúpi pán poslanec Hlina. pripraví sa pán poslanec Abrhan ako posledný písomne prihlásený do rozpravy, potom bude možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2015 15:26 - 15:28 hod.

Miroslav Číž
S reakciou pán poslanec Lipšic.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.11.2015 17:11 - 17:31 hod.

Miroslav Číž Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predseda. Kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som teda v mene skupiny navrhovateľov na záver rokovania o návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v znení ústavného zákona č. 545/2005... (Rečník sa pre hluk v sále odmlčal.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Poprosím kolegyne, kolegov, aby nerušili rokovanie a opustili sálu, ak chcú viesť nejaké iné diskusie.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Napriek tomu, že diskusia bola relatívne krátka oproti predchádzajúcim obdobiam a teda podľa môjho, dovoľte mi, osobného názoru, zazneli len politické stanoviská, napriek tomu sa mi zdá, že v tejto súvislosti treba pristúpiť k štandardným spôsobom rokovania, ako to býva obvykle v normálnych parlamentoch, teda ale podľa môjho názoru, opäť. Na čo som si už, od čoho som si čiastočne aj odvykol, lebo v tomto type mediokracie je robenie cirkusu, skratky rôzneho typu, predvádzanie sa, je dramaticky dôležitejšie ako nudná, tvrdá a nekompromisná práca, ktorá je nesmierne vysiľujúca a zároveň nie vždy dostatočne ocenená.
Dovoľte mi teda povedať to, čo si myslím, že v tejto súvislosti je treba povedať. Niekedy v priebehu začiatku tohto roku sa objavili veľmi dve dôležité iniciatívy, ktoré súvisia s protikorupčným bojom. Z toho, čo tu, o čom tu rozprávame, tak protikorupčný boj je obrovským záujmom nás všetkých, osobitne teda niektorých špecializovaných kolegov z opozície. Čo sa teda dialo?
Prvá iniciatíva bola iniciatíva GRECO skupiny, štátov boja proti korupcii, ktorí odporúčajú Slovenskej republike uskutočniť niektoré opatrenia, už sme o nich niekoľkokrát hovorili.
Druhá, veľmi dôležitá iniciatíva, bola iniciatíva skupiny štrnástich zamestnávateľských zväzov na čele s obchodnou, slovensko-americkou obchodnou komorou. V tejto na základe tohto sa uskutočnili veľmi hlboké rokovania, jednak z radov pomoci na úrovni vlády, veľmi dlho trvajúce, a rovnako požiadali a stretli sa aj s vedením Národnej rady Slovenskej republiky. Aby som to povedal stručne, išlo im o tri zásadné veci. Jedna bola transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu, ďalšia bola odstránenie korupcie ako negatívneho škodlivého faktoru pre reputáciu Slovenska, tretia bola transparentná a efektívna justícia ako pevný základ pre domácich a zahraničných investorov.
Na základe týchto iniciatív, samozrejme, tá druhá, odstránenie korupcie, je pre nás nesmierne dôležitá a rovnako ako aj transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu. To bol inšpiračný, inšpiratívny zdroj, prečo sme pristúpili okamžite teda k aktivitám, ktoré sprevádzajú aj rokovanie o tomto návrhu zákona, rovnako ako aj o rokovacom poriadku.
Transparentnosť a predvídateľnosť procesu. Objavil sa celý rad vecí, ktoré v tejto súvislosti Národná rada mohla urobiť. Otázky, ak najväčší tlak zo zamestnávateľských zväzov bol práve k prílepkom, práve k tomu, že sa dávajú na výboroch pripomienky a rôzne typy legislatívnych aktivít od poslancov, ktoré sú častokrát dramatickým odklonom od pôvodného návrhu zákona, ktorý sa spravidla, keď ho predkladá vláda, vždycky dohodne práve na onej rade, kde sa vláda stretáva pravidelne so zamestnávateľmi, odbormi, NGO, ako aj rôznymi typmi, s cirkvami, predstaviteľmi cirkví a podobne, kde rokujú a dohadujú sa nejaké závery.
To znamená, že aj u nás sme chceli urobiť aspoň ten základný problém, a preto sme vás vyzývali k spolupráci, aby sme sedeli a pozreli sa sami, akým spôsobom môžeme pristúpiť k tomu, aby sme vytvorili celý rad formálnych aj neformálnych podmienok pre to, aby sme zlepšovali prostredie, ktoré v konečnom dôsledku sa dotýka základných problémov, ktoré u nás máme. Všetci, ako sme tu, všetci hovoríme o tom, SMER ničí podnikateľské prostredie a čo ja viem všetko, atď, napriek tomu, že je tu, veľmi zásadné dohody, ktoré tu sú, pre nás vznikli dva problémy: prvý, urobiť zákon o ochrane verejného záujmu, ktorý robíme teraz, ústavný, a zároveň teda rokovací poriadok.
V rokovacom poriadku, som presvedčený, základnú úlohu sme splnili. Ale tá diskusia ďalej musí pokračovať, naozaj je možné ešte robiť aj v parlamente nejaký typ pripomienkového konania. Veľmi pozorne sme sa zaoberali s iniciatívou NGO Via Juris, kde navrhovali celý rad nástrojov, ktorým by sa mal schváliť legislatívny proces, na druhej strane ale sme sa snažili udržať tú polohu, aby poslanci mali naďalej legislatívnu právomoc, aby mohli všetko plniť, lebo akúkoľvek aktivitu by sme automaticky tu vydávali za snahu nejakým spôsobom ústavné právo poslancov obmedzovať. A naozaj tento limit sme aj my cítili, a preto sme nešli ďalej, pretože už nebola možnosť zhody.
Teraz na druhej strane ale, vážené kolegyne, kolegovia, je nesmierne zaujímavé, čo urobila vláda v tomto smere. Vláda, a možno o tomto nikto nevie, hoci sa mi zdá a vychádzal som z predpokladu, že to páni poslanci poznajú, vláda prijala 8. júla 2015 tzv. Akčný plán na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu. Odporúčam všetkým váženým poslancom, aby si ho veľmi pozorne, tento dokument, prečítali, ak chceme hovoriť o korupcii. Totiž dneska o tom hovoriť, že hlavné ťažisko korupcie je na poslancoch Národnej rady, obávam sa, že neviem, odkiaľ majú vážení členovia opozície takýto pocit, že koaličný poslanec musí automaticky korupčne konať a niečo podobné. Odkiaľ majú tie skúsenosti? Ja si dovolím tu slušne prehlásiť, že v živote za mnou ani nikto nebol s nejakým korupčným návrhom, aby som presadzoval nejaký typ právnej úpravy v parlamente. Klasickí lobisti boli, ale prišli a hodnotovo argumentovali, prečo ten-ktorý návrh je dobrý. Nič také som nezažil, mal som tú česť byť predsedom poslaneckého klubu, teraz mám tú česť byť podpredsedom poslaneckého klubu a som zároveň aj podpredsedom Národnej rady. Hovorím to tu takto, som rád, že ma aj pán Mičovský počúva, lebo tiež rád hovorí v tomto duchu, občas.
Teraz, vážené kolegyne, kolegovia, ak je korupčné prostredie, tak je prostredie, kde naozaj dochádza k tým klasickým formám, kde tá korupcia ako naozaj sa môže prejaviť. Otázka, veľmi vláda registrovala, ktoré sú citlivé oblasti, kde môže dochádzať ku korupčným aktivitám. No predovšetkým sú to verejné obstarávania, predovšetkým sú to eurofondy so všetkým, čo k tomu patrí. Čo teda vláda v danom prípade navrhuje? Môžem hovoriť, vás o tom zoznámiť, lebo asi o tom všetci dostatočne nevieme, možno to bude zaujímavé aj pre verejnosť.
Začnem tým, akú úlohu uložila ministrovi vnútra. Prvá úloha ministerstvu vnútra, vlastnými podkladmi sa spolupodieľať na príprave návrhu novely zákona č. 300, teda Trestný zákon, č. 311/2005 Trestný poriadok vo vzťahu k zvýšenej účinnosti na úseku odhaľovania, objasňovania, vyšetrovania trestných činov korupcie, trestných činov súvisiacich s korupciou, najmä pri verejnom obstarávaní a čerpaní finančných prostriedkov z eurofondov. Ďalej, v medzirezortnej pracovnej skupine odborníkov zameranej na boj proti korupcii zriadiť podskupinu pre legislatívu z dôvodu prípravy legislatívnych návrhov zákonov upravujúcich zákonné podmienky a postup v oblasti postihu trestnoprávnych regolentných konaní na úseku boja proti trestnej činnosti korupcie a podskupiny pre vypracovanie prierezového národného protikorupčného projektu Operačného programu Efektívna verejná správa, ktorý subsumuje partikulárne zámery a cieľové aktivity jednotlivých subjektov pracovnej skupiny. Prijímať rezortné etické kódexy štátnych zamestnancov a dôsledne aplikovať prijaté etické štandardy. Opäť v tejto diskusii asi ťažko, ktorá sa tu odohrávala, budeme tomu celkom rozumieť, ale ja toto považujem za veľmi dôležitý a veľmi dôležitú súčasť protikorupčného boja, zabezpečovať transparentnosť procesu vydávania rozhodnutia, prístup verejnosti k výsledkom tohto procesu, ako aj transparentnosť procesu a prístupu zainteresovaných strán k výsledkom inšpekčných a kontrolných činností.
V normotvornej činnosti eliminovať subjektívne postupy úradníkov pri ukladaní sankcií v prípade porušenia jednotlivých zákonov. Zadefinovať jasné kritériá prideľovania licencií, koncesií, povolení, štátnych dotácií, príspevkov do štátneho rozpočtu a fondov spravovanými štátnymi organizáciami. Zabezpečovať pravidelnú kontrolu dodržiavania postupov súvisiacich s prerozdeľovaním a čerpaním prostriedkov z fondov Európskej únie. Vnútorným predpisom upraviť postup pri vybavovaní podnetov doručených prostredníctvom protikorupčnej telefónnej linky, protikorupčnej mailovej schránky a iných komunikačných kanálov. Nominovať za stáleho člena medzirezortnej pracovnej skupiny odborníkov, zamerané na boj proti korupcii, a to zástupcov podnikateľskej obce, neziskových organizácií a pracovníkov sekcií európskych programov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Spracovať návrh na zriadenie analytického pracoviska národnej protikorupčnej jednotky, národnej jednotky Finančnej polície, finančnej spravodajskej jednotky a Finančnej správy Slovenskej republiky pre zefektívnenie represívneho boja proti korupcii, ako aj trestných činov, ktoré súvisia s páchaním súvisiacim s verejným obstarávaním. Zvýšiť kapacity útvaru zaoberajúceho sa preukazovaním pôvodu majetku, prípadne jeho zaisťovaním pre potreby trestného konania, ako aj konanie podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Navrhnúť rozšírenie dôkazného prostriedku agenta pre kriminalitu súvisiacu s verejným obstarávaním, konkurzným a vyrovnávajúcim konaním, finančnou kriminalitou a legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a navrhnúť spresnenie určenia následku pri dokazovaní kriminality spojenej s verejným obstarávaním a verejnou dražbou. Navrhnúť rozšírenie pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu pre kriminalitu súvisiacu s verejným obstarávaním, konkurzným a vyrovnávacím konaním, finančnou kriminalitou, legalizáciou z príjmov trestnej činnosti, z využitia dočasného odloženia, vznesenia obvinenia pre osoby, ktoré chcú spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, a tak ďalej.
Samozrejme sa to veľmi zle počúva našim váženým kolegom, ktorí sa vrátili z pralesa a už teraz spravujú úspešne štát. Celý tento (reakcie z pléna), celý tento... Upútavajte drzosťou naďalej. Celý tento...

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prestaňte vykrikovať z pléna! (Výkriky z pléna.) Buďte kľudní! (Výkriky z pléna.) Prestaňte vykrikovať v rokovacej sále! Prestaňte sa urážať, pán poslanec Viskupič! Vy si najprv robte poriadok s vaším vlastným predsedom a tými jeho rečami, ktoré tu vedie, dobre? A potom sa tu hrajte na moralistu! (Potlesk.) Potom sa tu hrajte na moralistu! (Výkriky z pléna.) A poprosím vás o kľud v rokovacej sále, poprosím vás o kľud v rokovacej sále.
Mám vám pripomenúť, čo všetko povedali vaši poslanci z vášho klubu za tým kecpultom? Ako mi pán poslanec Hraško tu nadal do špín? Mám vám to ja pripomenúť? Tak sa zdržte takéhoto konania, prosím vás! Buďte kľudný, som vás požiadal o kľud v rokovacej sále.
Pán poslanec, nech sa páči.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Rozmýšľam, že urobím to takto: ospravedlňujem sa vám, pán poslanec, že som teda použil tento termín, ktorý som včera videl v SME, som si ho prečítal... (Reakcia z pléna.) No tak ďakujem pekne, no však tak, no. Takže by som si dovolil pokračovať.
Takže toto je napríklad súbor aktívnych opatrení na boj s korupciou. Nie tieto bezobsažné obviňovania, robenie z poslancov, kompletne zo všetkých, ľudí, ktorí sú prešpikovaní korupciou a neviem čím všetkým, a tak ďalej. Toto je súbor, ktorý predstavila vláda a ktorého súčasťou, chceme, aby bola aj Národná rada. V danom prípade logicky pre nás ostáva v tejto pozícii zákon o ochrane verejného záujmu, kde diskutujeme o tom, o základných veciach, ktoré tam sú.
Ak hovoríme o majetkovom priznaní, tak je to nesprávny termín. My hovoríme o povinnosti poslanca predložiť potrebné údaje pre dobrú, pre dobrý výkon funkcie ochrany verejného záujmu príslušného výboru. Nepochybne v tomto smere ako musíme predložiť majetkové priznanie, ktoré slúži k tomu, aby bolo možné posúdiť majetkový prírastok počas obdobia, to znamená, že verejný funkcionár, ktorý má počas siedmeho volebného obdobia, napríklad keď vykonáva svoju funkciu, má predložený základný majetok, ktorý vlastní, a na druhej strane majetok, ktorý na základe podania, alebo aj udania niekedy, ako ľahko dokážem v tejto sále, že jednoducho ten výbor dostane podanie, a teda akože začne šetrenie.
Vážené kolegyne, kolegovia, toto je princíp toho zákona. Samozrejme, každý normálny právnik, ktorým sa teda ja cítim, rozmýšľa a pozerá si, aké fenomény, povedzme, že doterajšie, veda, použijem toto slovo, nešťastné, určuje pre legislatívnu činnosť. To je predovšetkým otázka napríklad tzv. predvídateľných a nepredvídateľných odchýlok od práva. Čo sa s tým stane? Ako bude vyzerať praktická realizácia tohto zákona? Tento výbor bude mať k dispozícii viac ako tisíc majetkových priznaní tohto typu. Má k dispozícii, členovia výboru majú jednu sekretárku a jedného tajomníka výboru. Ako bude vyzerať praktická činnosť tohto výboru?
Je tam celý rad ďalších otázok.
Návrh, sú tu navrhované rôzne opatrenia typu obrazy, neviem čo, neviem čo a, samozrejme, sú aj majetkové limity, že kedy. Koľko stojí obraz, ktorý niekto kúpil v roku, Benku, ktorý kúpil v roku 1980 za, ja neviem, povedzme príklad 2-tisíc korún? Čo sa ľahko mohlo stať. Je tam celý rad zásadných problémov. Musíme, každý z nás, podľa tohto zákona už teraz uvádzať aj majetok manželky. Koľko je, môže byť u nás manželov, ktorí žijú formálne spolu a dokonca formálne žijú aj v spoločnej domácnosti, ale spolu nežijú? Ako bude vyzerať vzájomná väzba pri preukazovaní majetku, zvlášť keď sa títo manželia dostanú do konfliktov? Niečo sme tu už videli. Má sa tým zákonodarca zaoberať, alebo nie? Akým spôsobom budeme určovať cenu? Chceme určiť a dať uložiť povinnosť každému z nás, aby sme si majetok, kde si myslíme, že by mohla vzniknúť pochybnosť a mohol by byť nejaký problém, že niekto teda ma akože upozorní a podá na to, že mám nejaký nadštandardný majetok, jak ho odhadneme? Predajná cena, trhová cena, nákupná cena. Jak to urobíme? Čiže je tam celý rad problémov. Zákonodarca vie, že je to celý rad problémov, a hľadáme ale mechanizmy, ktoré môžu reálne fungovať. A musíme aj tie predvídateľné odchýlky opráv brať do úvahy.
V danom prípade sme urobili len to, čo sa nám zdá úplne logické. Doteraz neboli žiadne zásadné problémy, že by výbor nedokázal pripraviť formu majetkového priznania, ale zároveň k tomu, k tej forme, ktorú stanoví, určí aj súbor pravidiel, určí výkladové pravidlá, ktoré budú v tom rokovacom poriadku. Určí štandardy, čo bude vyžadovať od dotknutých pre prípad podaní. Preto to hovoríme, preto je to potrebné, aby to robil výbor. Nie je žiadny problém, bude to pod úplnou kontrolou verejnosti ako každá činnosť každého orgánu Národnej rady. To je náš zásadný problém.
Do zákona sme dali kompletne celý návrh, ten, ktorý ste tu predložili, a vydávate ho, vážení kolegovia z opozície, za to, čo teda spasí slovenskú verejnosť. Tri veci sme odtiaľ vyňali, tri. Nesúhlasím s tým, a znovu to opakujem, nesúhlasíme s tým, aby výsostne kompetenčná pôsobnosť Národnej rady prechádzala na Ústavný súd. Napriek tomu, že je to Ústavný súd, zakladá tento typ kompetencie, aby každá menšina v Národnej rade, ktorá je nespokojná s nejakým rozhodnutím, to je jedno, či s hlasovaním o zákone, však rozhodne teda Ústavný súd, že či teda je tá menšina dostatočne uspokojená, alebo nie. Okrem toho pre činnosť Ústavného súdu platí základný princíp taxačný. Ústavný súd zrušuje rozhodnutia, vracia na nové konanie. Samozrejme poslanci sú viazaní, ale akým spôsobom? Nevzniká tam celý rad otázok, ktoré právnici by mali nejakým spôsobom posúdiť?
Ja som presvedčený, že tento zákon, ktorý dávame, je... Pardon, ešte poviem ďalšie dve výhrady, ktoré sme k tomu mali.
Ďalší rozmer bol, doterajší zákon uvádza, že síce nemá nárok na žiadnu odmenu člen správnej rady, ktorý je už zamestnaný a poberá plat za výkon verejnej funkcie, ale môže si uplatniť náklady spojené s výkonom funkcie. Bez akéhokoľvek odkazu je to doteraz, vážené kolegyne, kolegovia, to znamená, že je to vo vôli organizácie a toho člena dozornej rady, ktorého nezávislosť sledujeme a chceme, aby bol čo najnezávislejší. V danom prípade medzitým sme prijali právnu normu, v rámci ktorej sme hovorili, že poslanec Národnej rady, ktorý vykonáva zároveň inú verejnú funkciu platenú, v takom prípade môže dostať len minimálnu mzdu. Čo je na tom nelogické, aby aj títo ľudia, od ktorých chceme nezávislosť, od ktorých chceme aktívnu činnosť v správnych radách, a v poslednom období sa už aj vyvodzuje zodpovednosť za činnosť v správnych radách dosť intenzívne a máme o tom v médiách predpoklady, je naozaj suma až minimálna, plat, lebo nie je stanovené maximum, je stanovený až minimálny plat. To znamená, zhruba do tých 405, tuším, či do koľko eur. To je niečo, čo má spochybňovať legitimitu tohto návrhu zákona?
Tretí problém je, že existuje niečo, čomu sa hovorí ochrana osobných údajov. Máme na to špecializovaný úrad. Majú poslanci právo na to, aby predsa len, aspoň minimálnu mieru svojich osobných údajov mali chránenú? Ako keby neexistovala zločinnosť, ako keby neexistovali iné problémy a ako hlavne by neexistovala zneužiteľnosť údajov, ktoré tu sú. Je naozaj náš výbor vedený, v ktorom fungujeme všetci, vedený zásadnou snahou objasniť skutkový stav, alebo je to len obyčajný a zneužívaný nástroj na politický zápas? A to na veľmi necharakterný politický zápas. To znamená, pravdepodobne ten zákonodarca musí sledovať aj zneužiteľnosť ustanovení, ktoré príjme v danom prípade. A to je celý súbor vecí, prečo sme sa rozhodli, že predstúpime pred verejnosť s takýmto vnímaním tohto problému a kľudne znesieme a budeme počúvať kritiku predovšetkým odborných kruhov, lebo serióznej kritiky, korektnej kritiky v parlamente sa dočkať možno len veľmi ťažko, kooperatívnej kritiky už ani nehovorím.
Takže, vážené kolegyne, kolegovia, som presvedčený, že takto postavený návrh zákona bude, bude závažným príspevkom k boju proti korupcii u nás, zlepší prostredie. A hlavne chcem pripomenúť váženým kolegyniam z opozície, toto uznesenie vlády je presne to, čo má byť predmetom kontroly poslancov Národnej rady. Poďme, prosím, všetci kontrolovať vládu, že či a ako plní svoje, svoje uznesenie v tomto smere. Do akej miery je efektívna.
Keď sme už teda pri tom, na základe týchto plánov, ktoré som vám čítal, iba časť minimálnu, iba jednu, predpokladám, desatinu, tak práve predstaviteľ Americkej obchodnej komory vyhlásil, že je to graciózny plán a že teda, samozrejme, je dôležité, aby sa uplatňoval. A dozorovanie tejto činnosti, korektné vyhodnocovanie jednotlivých činností, pozerať sledovanie štatistiky, ako naozaj vyzerá, či sa korupcia zlepšuje alebo sa zhoršuje, hľadanie nezávislých odborníkov, ktorí budú analyzovať stav v oblasti korupcie a budú predkladať verejnosti svoje stanoviská k tomu, to je podľa môjho názoru tá slušná parlamentná práca, ktorá môže priniesť výsledky.
Ak vláda bude pod zásadným poslaneckým pohľadom vo väzbe, aby plnila tento typ uznesenia, som absolútne presvedčený, že výrazne pomôžeme korupčnému boju v tejto krajine.
Myslím si, že tento pohľad nemôže nikomu vadiť a nikoho nemôže urážať. Je predsa logický a veľmi rád pri iných príležitostiach, lebo teraz to už nejde, si budem naďalej počúvať názory vážených kolegov z opozície a budem počúvať ich návrhy na riešenie tejto situácie, ich efektivitu inštitútov, ktoré sa majú používať, a ich naozaj vnútornú konzistenciu a dostatočnú zložitosť pri posudzovaní javov, ktoré sú veľmi zložité a, bohužiaľ, sprevádzajú ľudstvo už veľmi dlho, a boj s nimi je vždycky veľmi ťažký.
Veľmi pekne vám ďakujem za pozornosť. Napriek všetkému, aj vážených kolegov z opozície prosím o podporu tohto návrhu zákona. Veľmi pekne ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2015 11:49 - 11:50 hod.

Miroslav Číž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. No hlboký rešpekt predsa len k funkcii predsedu tohto dôležitého výboru, len dve veci. Hovoríte, že podľa toho zákona sa dávajú nič nehovoriace priznania, majetkové, atď., a tak ďalej. Pozerám, kedy bol ten zákon prijatý. V roku 2005.
A kto ho prijal, vážený pán predseda? No pravdepodobne tvoj klub zaň teda musel hlasovať, pretože je to váš návrh. Ja by som v tejto situácii minimálne o tom radšej nehovoril.
A druhú malú drobnú poznámku o tej reklame, keďže je to taký závažný problém. Počul som, pán predseda, už aj v telekomunikačných prostriedkoch, že si zaregistroval zásadnú reklamu, dokonca v parlamente, kde chodili pri funkcionárovi ľadového hokeja, že kto bude a kto nebude, tak sem prišli páni poslanci v dresoch jedného z tých, ktorí v tej čestnej súťaži sa teda snažili byť úspešní. No a dodneska akosi ten návrh neregistrujem. Takže či predsa len to, čo hovoríme, a to, čo robíme, je v súlade.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.11.2015 10:32 - 10:35 hod.

Miroslav Číž Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené dámy, vážení páni, teda dovoľte mi ešte, aby som aj v druhom čítaní z poverenia predkladateľov návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon č. 257/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, a to v znení ústavného zákona č. 545/2005 Z. z., tlač 1677, ak teda aj povedal pár poznámok pred rokovaním v druhom čítaní.
Chcem znovu zdôrazniť, že ako predkladatelia sme boli predovšetkým vedení ambíciou reagovať na nevyhnutné potreby praxe pri ochrane verejného záujmu pri plnení funkcií verejných funkcionárov, keďže od účinnosti súčasne platného zákona uplynulo už viac ako 10 rokov.
Cieľom tohto návrhu je tiež reagovať aj na prijatie iných právnych úprav za uplynulé obdobie, ktoré majú dopad na tento ústavný zákon, a tiež aj na prax orgánov kontroly verejného záujmu. Ale reaguje aj na judikatúru Ústavného súdu v tejto oblasti.
Veľmi dôležitým dôvodom, samozrejme, boli aj požiadavky verejnosti na precizovanie doterajšej právnej úpravy a tiež požiadavky odborných orgánov a inštitúcií na sprísnenie kontroly verejnosti nad ochranou verejného záujmu.
Veľmi dôležitou súčasťou tohto návrhu sú aj požiadavky vyplývajúce z hodnotiacej správy skupiny štátov proti korupcii, teda GRECO, pre Slovenskú republiku. V štvrtom kole hodnotenia, kde nás tento orgán Rady Európy vyzval na, cielene na konkrétne úpravy v ochrane v oblasti ochrany verejného záujmu, a tak sme niektoré tie ustanovenia premietli do rokovacieho poriadku vo väzbe na kódex a rovnako teda aj predložením tohto návrhu zákona. Myslím si, že základné požiadavky, dané touto skupinou štátov, plníme. A aj vo väzbe na to, čo odznelo zatiaľ v diskusiách, celkom to, že Slovenská republika nie je viazaná záväzkami v oblasti, v sfére medzinárodnej, ako trošičku naznačil pán poslanec Hrušovský, takto asi pozerať celkom nemôžeme. Slovensko je veľmi dôležitým aktívnym hráčom tejto skupiny a v danom prípade je možno aj trošku vecou cti nášho parlamentu, aby sme prispeli aspoň, aj keď formálnym, ale predsa len dôležitým predpokladom a inštitútom ochrany verejného záujmu, a teda v tejto oblasti predovšetkým s predpokladom zlepšenia prevencie pred korupciou.
Chcem znovu pripomenúť, že tento náš návrh vyplýva z materiálu, ktorý bol pracovne dohodnutý do istého štádia predchádzajúcou skupinou poslancov z jednotlivých poslaneckých klubov, s výnimkou troch fenoménov, ktoré som relatívne podrobne v prvom čítaní zdôvodnil, prečo tak činíme a samozrejme prečo chceme, aby sme v tej podobe schválili tento návrh zákona.
Takže to je stručne všetko na úvod uvedenia tohto materiálu.
Vážené kolegyne, kolegovia, ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis