Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

10.7.2014 o 14:08 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 30.10.2014 14:36 - 14:58 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi, aby som v zmysle stanoviska vlády Slovenskej republiky, ktoré sme zaujali k tomuto návrhu na vyslovenie nedôvery pánovi ministrovi ešte minulý týždeň, uviedol niekoľko údajov a súčasne aj predniesol stanovisko vlády Slovenskej republiky k predmetnému návrhu. Priznám sa, a je mi to trošku ľúto, že o šestnástej hodine dnes som mal mať prednášku na London School of Economics v Londýne, ale kvôli tomu, do akej nezmyselnej situácie dostali predstavitelia opozície nášho ministra, som sa rozhodol spoločne s ďalšími členmi vlády ho nenechať v tejto, by som povedal, ponižujúcej polohe, pretože to, čo je predložené, je paškvil, a rozhodol som sa osobne ho podporiť a na tento účel aj uviesť niekoľko údajov.
Predovšetkým chcem povedať, že urobme jasné rozdelenie, pokiaľ ide o ústavný rámec a dôvody na odvolanie ministra od dôvodov, ktoré nemajú nič spoločné s ministrom ako takým. V podstate v návrhu na odvolanie je iba jedna jediná veta, ktorá hovorí o tom, že minister nezvláda agendu ministerstva. Toto je jediná veta, ktorá sa dotýka ústavného rámca odvolávania ministra. Všetko ostatné, čo tam je napísané, že spoločnosť Star EU, ďalej nejaké veci, ktoré sa týkajú fungovania generálneho manažéra, nemajú s prácou ministerstva absolútne nič spoločné. Jednoducho je nezmyselné akékoľvek obvinenie na ktoréhokoľvek straníckeho funkcionára, ktoré sa týka nejakého obdobia štyroch-piatich rokov spätne, a na základe tohto podávať návrh na odvolanie ministra.
Pán poslanec, ak nie ste spokojný s prácou generálneho manažéra Jána Richtera, tak poproste vášho brata, ktorý je člen SMER-u, nech zvolá nejakú stranícku schôdzu a nech iniciuje odvolanie Jána Richtera niekde na sneme strany (potlesk), ale nie na schôdzi Národnej rady. A pokiaľ ide o to, že nezvláda agendu ministerstva, dovoľte mi, aby som sa k tejto jedinej argumentačnej báze ako-tak vyjadril a povedal, že či teda minister zvláda, alebo nezvláda, pretože na ministerstve práce v minulosti už pracovali všelijakí sociálni netvori, ale v prípade Jána Richtera chcem povedať, že to je človek na svojom mieste, človek, ktorý rozumie svojej funkcii a ktorý má aj naozaj veľmi dobré výsledky. (Potlesk.)
Opakujem ešte raz, nepamätám sa, je to po prvýkrát v histórii tohto parlamentu, keď je návrh na odvolanie ministra podávaný za niečo, čo bolo povedané štyri roky predtým, ako sa stal ministrom, a to k problematike, ktorá sa jeho rezortu vôbec nedotýka. Dôvod je, samozrejme, celkom jednoduchý. Blížia sa nám komunálne voľby, je treba zaujať za každú cenu v Národnej rade čímkoľvek, len aby sa opozičné politické strany mohli odprezentovať. Komunálne voľby rozhodujú osobnosti z miest a obcí, páni v opozícii, a nie vaša demagógia v Národnej rade Slovenskej republiky a najmä demagógia, ktorá ukazuje, že neustále strácate podporu voličov. Môžem len potvrdiť, že odôvodnenie návrhu je tendenčné, bez kvalifikovanej prípravy overenia faktov, rovnako, samozrejme, nevidíme žiadny dôvod na to, aby sme uverili tvrdeniu, že minister nezvláda vlastný rezort. Je to jednoducho účel diskreditovať vládu a politickú stranu SMER v čase pred komunálnymi voľbami. Iný zmysel táto schôdza Národnej rady nemá.
Dôrazne, a opakujem to, ako predseda vlády musím odmietnuť trápny pokus dokázať, že Ján Richter si dostatočne neplní povinnosti ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Je to prejav arogancie k faktom, keď sa pokúšate o odvolanie človeka, ktorý za vyše dva roky dokázal, o čom sa jeho predchodcovi, teraz porovnávame dvojročné obdobie pána Mihála napríklad alebo pána Kaníka a ďalších expertov na sociálne veci a vtedy zistíme, že čo sa udialo v danom rezorte. Prejavilo sa to v aktivitách a legislatívnych návrhoch a opatreniach v jednotlivých politikách, v zamestnanosti, v sociálnej, rodinnej, dôchodkovej. Mám na mysli predovšetkým výsledky v oblasti znižovania nezamestnanosti, hoci nie vždy správne pripisujeme ministrovi práce úlohu, že to on je, kto má znižovať nezamestnanosť. Úloha ministra je iná. Napriek tomu minister urobil množstvo aktivít, ktoré viedli reálne aj k zvyšovaniu počtu pracovných miest, aj k znižovaniu nezamestnanosti.
Takmer celé predošlé volebné obdobie bola miera evidovanej nezamestnanosti vyššia ako 12,44 %, čo je aktuálny údaj ku koncu septembra. Opakujem, takmer celé volebné obdobie, v ktorom ste boli vo vláde, dámy a páni z opozície, bola vaša nezamestnanosť alebo miera nezamestnanosti vyššia, ako bola teraz v septembri v roku 2014. Celkový počet evidovaných nezamestnaných klesol najviac od novembra 2010, keď dosiahol 378-tisíc ľudí. Od roku 2006 sa po prvýkrát podarilo ministrovi práce, hoci opakujem, to nie je jeho agenda. To je predsa záležitosť vytvárania pracovných miest cez investície, ale zobral si to pod svoju kontrolu a robí v tomto veľmi dobré výsledky. Podarilo sa mu udržať trend poklesu nezamestnanosti aj v septembri, pričom do zamestnania odišlo z úradu práce vyše 20-tisíc ľudí. Nárast zamestnanosti medziročne o vyše 2 % opakovane potvrdzujú aj údaje Národnej banky a podľa štatistiky Sociálnej poisťovne narástol počet zamestnancov len od začiatku tohto roku o vyše 40-tisíc. Za posledné dva roky bolo vytvorených 76-tisíc nových pracovných miest. Ak sa teda chcete hádať, páni z opozície, poďte tieto fakty spochybňovať. Nech sa páči. O tomto by malo byť odvolávanie ministra. Je to pravda, alebo to nie je pravda?
Ja som počúval vystúpenie navrhovateľa, inak to je tiež taká zvláštna situácia. Ste opozičné štandardné politické strany, podpíšete návrh na odvolanie, významný ústavný akt, a necháte to predkladať pánovi poslancovi Hlinovi. Ja tomu nerozumiem. Tak sa hanbíte za ten návrh, alebo sa nehanbíte? (Potlesk.)
Ak chcete hovoriť o odvolávaní ministra, opakujem ešte raz, poďte sa hádať o faktoch, ktoré teraz uvádzam. Najmä pokiaľ ide o zamestnanosť a ďalšie veci, ktoré budem spomínať.
Dámy a páni, tieto údaje, ktoré som teraz uviedol, sú nevyvrátiteľné fakty a sú paradoxné v porovnaní s čiernymi prognózami, ktorými ste populisticky okorenili kritiku viacerých dôležitých legislatívnych zmien z dielne ministra práce. Rád by som vám pripomenul, že iba nový Zákonník práce mal podľa vás zlikvidovať 50-tisíc pracovných miest. Zákonník je účinný už takmer dva roky a pracovné miesta, naopak, pribúdajú. Kde je teda tá prognóza, o ktorej ste toľko hovorili? Vy vždycky prognózujete, nezvládnete deficit, nezvládnete dlh, nič nezvládneme. Všetko zvládame. Táto krajina v poslednom období dosahuje výsledky, ktoré nám umožňujú aj na medzinárodných finančných trhoch sa správať podstatne slobodnejšie, ako to bolo v minulosti. (Potlesk.)
Mimochodom, presne opačný vývoj, keď hovoríme o zamestnanosti a nezamestnanosti, teda nárast nezamestnanosti a pokles počtu pracovných miest, sme zaznamenali v priebehu prvého polroka po predošlej liberalizačnej novele Zákonníka práce z dielne vtedajšieho ministra Jozefa Mihála. Čiže všetko je naopak. Po našej novelizácii nezamestnanosť klesala, po vašej novelizácii liberálneho Zákonníka práce nezamestnanosť stúpala. Takáto je pravda a poďte sa o týchto faktoch hádať. Nemáte šancu nás presvedčiť, lebo to sú čísla, ktoré sú uverejnené v štatistikách. Je to jasný dôkaz, že Ján Richter pripravil modernú európsku podobu základného pracovnoprávneho kódexu a aj zástupcovia najväčších priemyselných zväzov po rokovaní so mnou verejne potvrdili, že nebude mať negatívne, či dokonca likvidačné dôsledky na podnikateľské prostredie. Presne o tomto to je. Tí, čo zamestnávajú ľudí a vedia, o čom to je, prídu na tlačovú konferenciu a povedia, nebude to mať vplyv na vytváranie pracovných miest. Opozícia, ktorá zamestnáva iba sama seba, tvrdí, bude to mať vplyv na vytváranie pracovných miest. Stojme si za svojimi faktami. Ja si myslím, že to, čo sme urobili so Zákonníkom práce, je prejavom sociálnodemokratickej orientácie našej vlády a takto to musí pokračovať aj ďalej.
Dámy a páni, naopak, sú to práve zástupcovia zamestnávateľských zväzov, ktorí oceňujú úroveň sociálneho dialógu s dnešným vedením ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadnu dôležitú legislatívu pán minister Richter nepripravuje bez otvoreného dialógu so sociálnymi partnermi. Návrhy predkladané vláde a potom parlamentu sú vždy výsledkom istých kompromisov. Prakticky vždy dôjde k dohode na tripartite. Vždy, lebo hľadáme rovnováhu. Niečo chcú odborári, niečo chcú zamestnávatelia, často do toho vstupuje ZMOS, často do toho vstupujú školy. Vieme nájsť rozhodnutie záverečné, ktoré je akceptované prakticky všetkými. Tradičné sociálne partnerstvo sme posilnili o Radu solidarity a rozvoja, v ktorej poskytujeme priestor pre partnerský dialóg širšiemu diapazónu spoločenských aktérov vrátane zástupcov vedy, vysokých škôl, ale aj cirkví či tretieho sektora.
Vysoko oceňujem, že minister Richter konzultuje s partnermi aj nelegislatívne kroky. Dôkazom bol jeho návrh, aby sa pre realizáciu záruk pre mladých vytvoril spoločný koordinačný výbor, ktorého členmi sú zástupcovia tak odborov, ako aj samosprávy a zamestnávateľských zväzov. Je to cesta, výsledkom ktorej sú úspešné projekty, ktoré pomáhajú efektívne vytvárať nové pracovné miesta. Za všetky musím spomenúť projekt na podporu zamestnávania mladých ľudí do 29 rokov, na ktorý sme využili 70 mil. eur, o ktoré by sme pre neschopnosť predchádzajúcej vlády rozhýbať čerpanie eurofondov inak prišli. My sme museli jednoducho požiadať o presuny peňazí, pretože sa prakticky nečerpali žiadne zdroje v rokoch 2010 – 2012. Vďaka operatívnosti ministerstva pod vedením Jána Richtera sme v priebehu uplynulých dvoch rokov pomohli vytvoriť 12-tisíc nových pracovných miest pre mladých nezamestnaných a z týchto 12-tisíc, ktorí projekt už ukončili, až 80 % zostalo v zamestnaní. Môžem potvrdiť, že tento projekt je označovaný v zahraničí ako "best practice" a budeme ho ponúkať aj do štúdií Európskej komisie a bude dokonca aj predmetom štúdie v súvislosti s decembrovým rokovaním summitu, kde chceme opätovne pritlačiť na väčšiu flexibilitu pri využívaní fondov a Komisia chce vidieť, že ktoré projekty boli úspešné. Tento projekt je označovaný ako jeden z najlepších, ktorý sa pri zamestnávaní mladých ľudí v Európskej únii uplatnil.
Dámy a páni, keď si spomeniem, na akú frašku sa premenil nepripravený pokus vtedajšieho ministra dopravy a premiérky o realokácie eurofondov na výstavbu diaľnic, ktorý Komisia zhodila zo stola už vo fáze predbežných konzultácií, chápem žlčovité útoky za nesporné úspechy ministra Richtera. Chápem, že opozícia žiarli na zníženie počtu poberateľov dávky v hmotnej núdzi o vyše 30-tisíc ľudí, čo je výsledkom povinnej aktivácie. Ja znovu zopakujem filozofiu, ktorú som vám povedal a ktorá sa vám nepáči. Chcete len zle. Lebo veríte, že keď bude zle v tejto krajine, tak len to môže poškodiť túto stranu a túto vládu. To je zlá filozofia. Súťažte s nami. Poďte sa o toto hádať. Povedzte, dajte nejakú inú predstavu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Povedzte, že minister nezvláda, tie fakty a tie údaje, ktoré som uviedol, že nie sú pravdivé. Tu budeme sedieť a budeme sa s vami hádať aj tri-štyri dni, ale nebudeme počúvať to, čo tu rozpráva pán Hlina. Toto nech si hovorí niekde na straníckej schôdzi. (Potlesk.)
Na úspešnú reformu dôchodkového poistenia a sporenia vrátane tzv. anuitnej novely, ktorá stanovila jasné pravidlá pre vyplácanie penzií z druhého piliera, tiež ste len pozerali a nemali ste k tomu absolútne žiadnu alternatívu. Je dokonca trápne, ako nedokážete prehltnúť zvýšenie vianočného príspevku k najnižším starobným dôchodkom až na úroveň 100 eur či zvýšenie kapacity zariadení sociálnych služieb pre najodkázanejších občanov o takmer 100 % na 22-tisíc v budúcom roku aj vďaka podpore operačného programu. Ja si dobre pamätám, keď sme zavádzali vianočný príspevok v roku 2006 – 2007, ako ste jačali ako Viktorka na splave: Aké nesystémové rozhodnutie, čo to je za nezmysel! Prečo ste ho teda nezrušili v roku 2010 – 2012 a držali ste sa ho napriek tomu, že to bolo nesystémové opatrenie? Sami niekedy neviete, čo hovoríte a ako sa správate. (Potlesk.)
Naopak, svoju pravú tvár ste prejavili kritikou nového nastavenia regulačného rámca agentúrneho zamestnávania. Tento návrh zabráni zneužívaniu poctivo pracujúcich ľudí, zabráni ich okrádaniu, zastaví špekulantov, ktorým ide len o vlastný zisk na úkor ľudí a štátu. Nie sme proti potrebnej a primeranej flexibilite pracovného trhu, ale nebudeme sa pozerať na to, ako sa z ľudí stávajú otroci, ktorí môžu bez primeranej náhrady prísť o prácu z hodiny na hodinu. Ján Richter týmto návrhom chráni záujmy radových pracovitých ľudí a za týmto návrhom si všetci musíme stáť. (Potlesk.)
Nečudujte sa, vážení spoluobčania, že ho chce opozícia odvolať, keď aj regionálni funkcionári opozičných strán ryžujú v týchto kalných vodách. Alebo je dôvodom efektívne odhaľovanie čierneho zamestnávania, keď sa za jeden rok fungovania špecializovaného útvaru, tzv. Kobry, podarilo zdvojnásobiť počet kontrolovaných firiem na 20-tisíc a takmer strojnásobiť počet odhalených nelegálnych zamestnaných na 20-tisíc ľudí? Priatelia, toto sú fakty o činnosti Jána Richtera a nie tie nezmysly, čo tu počúvame. O tomto sa poďte s nami hádať, nech sa páči, a som zvedavý, čo budete na tieto fakty hovoriť.
Osobitne treba oceniť obrovský kus roboty, ktorú minister Richter odviedol pri dôležitých zmenách v dôchodkovom systéme. Dnes je úplne jasné, že bez jeho anuitnej novely by sa ľudia s nižšími príjmami k dôchodkom z druhého piliera vôbec nedostali. Takto katastrofálne bol nastavený druhý pilier. Na zisky dôchodkových správcovských spoločností, ošklbať ľudí o peniaze a, samozrejme, odobrať peniaze zo Sociálnej poisťovne. To bola čistá privatizácia dôchodkového zabezpečenia. (Potlesk.)
Až táto novela vytvorila transparentný systém, ktorý ľuďom poskytne dostatok informácií o ponukách jednotlivých spoločností na vyplácanie dôchodkov a umožní im tieto ponuky zrozumiteľne porovnávať. V treťom pilieri minister presadil zníženie poplatkov aj daňové zvýhodnenie sporiteľov. To, čo vyšlo z jeho dielne, je skutočná dôchodková reforma. Reforma pre ľudí v ich prospech, nie v prospech finančných spoločností, ktoré chcú na ľuďoch len zarábať. Minister Richter dôsledne napĺňa to, čo moja vláda začala už v roku 2006: Urobiť z druhého a tretieho piliera dôchodkového systému skutočné piliere a nie iba atrapy zo zhnitého dreva, ktoré sa rozsypú pri najmenšej finančnej nestabilite.
Dámy a páni, už tento výpočet jasne dokazuje, ako zodpovedne a systematicky pristupuje minister Richter k plneniu našich predvolebných záväzkov aj programového vyhlásenia vlády. Osobitne chcem oceniť jeho prístup k realizácii balíčka opatrení na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktorý sme ohlásili na druhú polovicu volebného obdobia. Šesť z pätnástich je výlučne na jeho pleciach, ďalšie – reforma stredného odborného vzdelávania – je spoločná s ministrom školstva. Od nášho verejného prísľubu ubehli len štyri mesiace a priebežné hodnotenie ich plnenia ukazuje, že takmer všetky minister Richter už splnil. Vláda na jeho návrh schválila historicky najrazantnejšie zvýšenie čistej minimálnej mzdy. Je pripravené vyplatenie zvýšeného vianočného príspevku k dôchodkom. Pripravuje sa zníženie odvodov pre ľudí s najnižšími pracovnými príjmami. Hotové je tiež zvýšenie mzdového limitu pre odvodové úľavy z brigádnických dohôd študentov na 200 eur.
Zdôrazniť musím zmenu zákona, ktorou sa zvýši motivácia sociálne odkázaných ľudí pracovať. Minister Mihál chcel mladých nezamestnaných motivovať znížením ich platov na úroveň, ktorá nepokryje ani základné životné náklady. Minister Richter chce zabezpečiť, že ak na dávku v hmotnej núdzi odkázaný človek začne pracovať, výrazne sa zvýšia jeho čisté príjmy. Pomôže k tomu predĺženie poskytovania osobitného príspevku na 12 mesiacov a jeho zvýšenie na 123 eur v priebehu prvých šiestich mesiacov. V praxi to znamená, že ak v rodine s dvoma malými deťmi začne jeden rodič pracovať, hoci aj za minimálnu mzdu, jeho čistý príjem sa zvýši o 254 eur každý jeden mesiac. Namiesto prázdnych rečí ponúkol minister Richter konkrétne a rukolapné riešenie, ktoré prispeje k tomu, aby každý, kto bude pracovať, viditeľne pocítil zlepšenie vlastnej životnej úrovne.
Napokon sa ešte musím vyjadriť k obvineniu, že minister Richter zlyháva pri čerpaní eurofondov. Dámy a páni z opozície, vy fakt musíte považovať ľudí za negramotných nevzdelancov, ak si dovolíte verejne tvrdiť niečo, čo je v príkrom rozpore s voľne dostupnými faktami. Z hľadiska čerpania patrí operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia medzi naše najúspešnejšie a už dnes viem povedať, že z neho do konca budúceho roka investujeme každý jeden cent. Upozorňujem vás, že financovanie národných projektov z neho bez prerušenia beží aj v súčasnosti. Navyše minister Richter dokázal tak zvýšiť efektivitu čerpania prostriedkov z tohto operačného programu, že keď preberal funkciu, bolo na úrovni 40 %, a dnes dosahuje 72 percent. Čiže za 32 mesiacov dosiahol takmer toľko, čo sa podarilo za predošlých 63 mesiacov.
Tieto údaje len dokazujú, že zdôvodnenie vášho návrhu na odvolanie je absurdné a nepravdivé a samotný návrh je snahou zlikvidovať úspešného ministra mojej vlády. Jeho výsledky aj pri čerpaní eurofondov totiž dokazujú neschopnosť jeho predchodcu a verejnosť má možnosť na vlastné oči vidieť rozdiel medzi ideologickým honom na čarodejnice a aktívnou prácou pri napĺňaní konkrétnych cieľov rezortu.
Ján Richter sa tu dnes pred vás sám postaví, aby jasne a zrozumiteľne dokázal, aké sú výsledky jeho pôsobenia na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Znižujúca sa nezamestnanosť, moderná európska pracovná legislatíva vyvažujúca postavenie zamestnancov a zamestnávateľov, aktívny sociálny dialóg, podpora rodín aj seniorov. Toto je vizitka dôsledného sociálneho demokrata, ktorá musí dráždiť každého neúspešného pravičiara.
Dnešná mimoriadna schôdza parlamentu je trápnym predvolebným divadlom zúfalých pravicových politikov, ktorí sa nedokážu prezentovať žiadnymi pozitívnymi výsledkami. Buď bojujú medzi sebou, alebo bojujú proti nám.
Odmietam takúto politiku, celá vláda odmieta takúto politiku, celý SMER – sociálna demokracia odmieta takúto politiku. Odmietam populistickú kritiku mojej vlády, ktorá sa nezakladá na faktoch, ale na vlastnej bezmocnosti opozície získať si verejnosť niečím pozitívnym. Preto odmietame v mene vlády Slovenskej republiky aj návrh na odvolanie ministra Jána Richtera a aj túto príležitosť využívam na to, aby som mu vyjadril moju úplnú podporu.
Ďakujem pekne. (Dlhotrvajúci potlesk.)
Skryt prepis
 

16.10.2014 14:08 - 14:21 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Najradšej by som povedal, že nie, a vašu otázku si nevšímal, pán poslanec, ale dnes som mal byť na summite v Miláne spoločne s pánom podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí, ale keď som videl otázku, ktorú ste mi položili, tak som povedal, že musím sem prísť a musím vám povedať niečo osobné.
Pán poslanec, vy ste zlomyseľný človek. A zlomyseľnosť je vlastnosť v politike, ktorá vás nikdy neprivedie k žiadnemu politickému úspechu, a preto ste nikdy ani politicky úspešný neboli. Vaša politika spočíva v tom - želať zle. Vy sa tešíte, keby napríklad Slováci prehrali vo futbale, veď nech nadáva celá krajina a nech si to vláda vyžerie. Vy sa tešíte, že v Krompachoch boli prepustení ľudia, lebo si myslíte, že to poškodí mojej vláde. A dokonca si dovolíte tvrdiť, že my sme zodpovední za hromadné prepúšťanie ľudí v Krompachoch, že my sme zodpovední za zhoršovanie zamestnávateľského prostredia, ktoré odrádza investície a zvyšuje súčasne daňové zaťaženie.
Nemôžte byť typom politika, ktorý sa správa podľa toho slovenského, že vám zdochla koza, tak si želáte, aby vláde zdochli kozy dve alebo tri. Uvedomte si jednu vec, takouto politikou nikdy SMER - sociálnu demokraciu neporazíte, ani vládu. Nikdy. Musíte ponúknuť alternatívu. (Potlesk.) Vy sa spoliehate na to, že bude len zle, to je vaša politika. Obsah vašej politiky - tešiť sa zo všetkého negatívneho a čakať, že to niekedy slovenská verejnosť tejto vláde spočíta. Je to veľmi málo. Nehovoriac o tom, že to hovorím politikovi zo strany, ktorá sa preslávila výmenou zámkov, to je dnes asi taká najvýznamnejšia udalosť v živote SDKÚ.
Takže, pán poslanec, prosím, nebuďte zlomyseľný, lebo vaša otázka nemá absolútne žiadne ratio. A ja vám teraz zacitujem niekoľko vyjadrení, ktoré presne potvrdzujú, čo sa vlastne v Krompachoch stalo.
Ešte raz, principiálne odmietam, že to, čo sa udialo v Krompachoch, je výsledkom politiky vlády Slovenskej republiky. Politika vlády Slovenskej republiky s touto udalosťou v Krompachoch nemá absolútne, ale absolútne nič spoločné.
Dovoľte mi, aby som vás informoval, aby som išiel k podstate veci, že ministerstvo hospodárstva v minulosti, ani v súčasnosti neposkytlo spoločnosti Panasonic v Krompachoch žiadny stimul. Výroba v Krompachoch sa nekončí pre zlé podnikateľské prostredie alebo zlé podmienky na Slovensku, ako sa snažíte neustále vy tu vytvárať tento obraz. Ale – ako to potvrdila samotná spoločnosť Panasonic prostredníctvom svojej hovorkyne – preto, že produkty, ktoré vyrábali v Panasonicu v Krompachoch, už nemajú trhový odbyt.
Dovoľte mi citovať ľudí, ktorí kľudne mohli útočiť na vládu Slovenskej republiky, a neurobili to, a použijem aj vášho liberálneho guru, bývalého ministra hospodárstva pána Miškova, ktorý povedal ohľadne Krompách, citujem, a povedal to v Slovenskej televízii "O 5 minút 12", váš kolega, bývalý minister hospodárstva z predchádzajúcej vlády, teda človek, ktorý by mal o tom niečo vedieť: "Ale toto je naozaj vec, za ktorú vláda, a verte mi, ako veľmi rád by som ich skritizoval, ale za toto naozaj vláda nemôže. Jednoducho ten výrobný program, ktorý tuto spoločnosť mala, dospel ku koncu."
To je zvláštne, že váš minister hospodárstva, ktorého ste podporovali, hlasovali, dôveru ste mu vyslovili, keď sa zostavovala vláda Ivety Radičovej, veľmi jasne, otvorene pred všetkými Slovákmi povie: "Za toto vláda nemôže." Vy máte toľko drzosti, že napíšete otázku a obviníte vládu Slovenskej republiky z toho, čo nie je pravda. Nerobte to, nebuďte zlomyseľný. (Potlesk.) Opakujem, nerobte to, nebuďte zlomyseľný. (Doznievanie potlesku.)
Budem pokračovať ďalej. Dovoľte mi, aby som povedal to, čo povedal šéf Odborového zväzu Kovo Branislav Filip. Ide o človeka, ktorý priamo pracuje v tejto fabrike: "Dôvody sú vlastne pokles produkcie tých výrobkov, ktoré my momentálne produkujeme v tejto fabrike, a, bohužiaľ, to už nevieme ovplyvniť."
Čo ešte viacej chcete počuť? Váš minister povedal, že to nemá nič spoločné s vládou, že to je otázka trhu. Samotní odborári hovoria, áno, bohužiaľ, nemáme s tým čo robiť.
Ale asi máte málo, tak pridám ďalej manažérku spoločnosti Panasonic AVC Networks Slovakia, ktorá hovorí: "Objem predaja spoločnosti Panasonic AVC Networks Slovakia sa bez straty celkového trhového podielu za posledných päť rokov znížil o viac ako 50 % a nepredpokladáme, že tento trend a vývoj na trhu sa v budúcnosti zmenia." Podľa nej "už naďalej neumožňujú udržať spoločnosť životaschopnú a ziskovú". Hovorí predstaviteľka spoločnosti Krompachy.
Je tu niečo o zlom podnikateľskom prostredí? Hovorí váš minister hospodárstva o tom, že vláda Slovenskej republiky zodpovedá za prepúšťanie ľudí v Krompachoch? Nie. To len vy. Lebo to je vaša politika. Nech je zle. Nech počuje celé Slovensko, ako sa nám nedarí, aké to je. Lebo nemáte čo iné ponúknuť a spoliehate sa na to, že len takto budete môcť niekedy vstúpiť na politickú arénu.
A ešte si dovolím povedať aj ako experta, ktorého tu mám, je tu, vy máte radi týchto analytikov rôznych, Lukáš Lóci, analytik spoločnosti Capital Markets: "Podobné kroky je možné očakávať aj od ostatných výrobcov, keďže tlaky na pokles cenovej hladiny v Únii sú masívne."
Hovorí niečo analytik o zlom podnikateľskom prostredí? Hovorí niečo o ekonomickej politike tejto vlády? Nie. Len to ste si vy vymysleli. Nikto iný.
A ešte vám dám jedného. Je tu partner spoločnosti Deloitte pán Lužica, ktorý hovorí: "Áno, pre regióny je to veľmi nepríjemná strata, na druhej strane však sortiment, ktorý sa tam vyrábal, je dnes veľmi málo predajný. Takže táto situácia sa dala úplne pochopiteľne očakávať."
Hovorí niečo tento expert o podnikateľskom prostredí? Alebo vy ste jediný expert s pánom Kaníkom podľa všetkého na podnikateľské prostredie (potlesk) a nikto iný nemá právo povedať iný názor. (Doznievanie potlesku.)
Dámy a páni, ja by som išiel ďalej, pretože nás naozaj mrzí, ak dôjde k takej situácii, aká sa stala v Krompachoch, ktorá avizovala ukončenie výroby pre všetky videoprodukty k 31. 12. 2014. Zostávajúca výroba plošných spojov pre televízory by mala skončiť v máji budúceho roku. Spoločnosť Panasonic, ako som uviedol, sama uviedla ako dôvod vzniknutej situácie fakt, že európsky trh výrobkov domácej záznamovej videotechniky, najmä v dôsledku rozvoja alternatívnych technológií, sa neustále zmenšuje. Ide teda o celoeurópsky problém. Nemá to nič spoločné s politikou vlády Slovenskej republiky. A je to dôvod, pre ktorý uvedená spoločnosť ďalej nevie umiestňovať na trhu svoje produkty.
Dotknutá spoločnosť nedokázala zabezpečiť iný výrobný program a ohlásila prepúšťanie. Potom nastala spolupráca štátu, lebo sme museli spolupracovať. Príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny okamžite konal a po rokovaniach so zamestnávateľom bolo dohodnuté, že tým zamestnancom, ktorí o to prejavia záujem, ja viem, že to je komplikované, ale bola ponúknutá nejaká práca napríklad v Českej republike, ak túto možnosť nevyužijú, bude im vyplatené odstupné až do výšky sedemnásobku mzdy. Na rokovaní s predstaviteľmi firmy sa úrad dohodol aj na ďalšom postupe. Zo strany úradu práce je v takýchto prípadoch vždy bezodkladne poskytované poradenstvo a všetky nástroje aktívnej politiky trhu práce pre prepustených zamestnancov. Pre uľahčenie situácie úrad práce poskytuje zamestnancom informačno-poradenské služby priamo v priestoroch spoločnosti. Napríklad preberanie žiadostí o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnancov, poskytovanie informácií o podmienkach evidencie, voľných pracovných miestach a podobne.
Ministerstvo hospodárstva rovnako konalo okamžite a v súčinnosti s agentúrou SARIO už aktívne vstúpilo do vyhľadávania potenciálnych investorov, ktorí by vytvorili nové investície v lokalite Krompachy, s cieľom prispieť k riešeniu vzniknutej sociálnej a ekonomickej situácie obyvateľov tohto regiónu, čím by sa podarilo znížiť mieru nezamestnanosti, ako aj problém s nedostatkom pracovných príležitostí. Agentúra SARIO vypracovala akčný plán s ponukami, ktoré budú cez rôzne komunikačné kanály sprostredkovávať propagáciu lokality uvoľnených kapacít v regióne. V súčasnosti získava od spoločnosti Panasonic všetky dôležité podklady k hnuteľnému a nehnuteľnému majetku, ako aj k štruktúre zamestnancov, ktoré budú spracované do databázy a následne formou ponuky zaslané potenciálnym investorom a zastupiteľským úradom Slovenskej republiky v zahraničí.
Chcel by som ešte povedať niekoľko informácií, ktoré sa týkajú tejto lokality. Požiadal som priamo pána ministra hospodárstva pána Pavlisa aj pána ministra práce pána Richtera hneď po tom, ako táto informácia bola oznámená, aby venovali Krompachom zvýšenú pozornosť a aby sa pokúsili akéhokoľvek investora, ktorý bude mať záujem prísť na Slovensko, predovšetkým orientovať do tejto lokality. Ja verím, že nájdeme nejakú alternatívu pre ľudí, ktorí prišli o prácu.
A chcem oceniť a povedať to veľmi vážne, že od nástupu nového ministra hospodárstva Pavla Pavlisa do funkcie bolo za prvé tri mesiace jeho pôsobenia ohlásených na Slovensku vznik takmer 3-tisíc nových pracovných miest. Ak by to takto ďalej išlo, tak to tempo by bolo vynikajúce. Ja tu mám dokonca zoznam firiem vrátane mien, ktoré vytvárajú od 100 do 500 nových pracovných miest, teším sa, že tu máme ďalšieho investora, ktorý chce vytvoriť v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti 1 000 nových pracovných miest. Dnes práve rokuje o kúpe pozemkov, ale už potvrdil rozširovanie výroby na Slovensku.
Celkovo si myslím, že trh práce na Slovensku postupne ožíva. Svedčí o tom okrem iného aj pozitívny vývoj miery nezamestnanosti. V období od apríla 2012 do augusta 2014 zaznamenala pokles z 13,4 na 12,56 a znížil sa aj počet nezamestnaných v Slovenskej republike o 17 244 ľudí na 380 912.
Zamestnanosť vzrástla neodškriepiteľne aj podľa údajov Sociálnej poisťovne či Štatistického úradu. Samozrejme, treba konštatovať, že k uvedeným pozitívnym výsledkom prispelo aj efektívne využívanie zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Do 30. júna 2014 bolo z operačného programu podporených 1 730 projektov v celkovej sume 1 289 mil. eur. Miera čerpania predstavuje sumu 740 mil. eur, teda 66 % alokácie. Z tohto hľadiska je Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia tretím najúspešnejším operačným programom v Slovenskej republike.
A pokiaľ ide o regionálnu alokáciu, najviac projektov, takmer dve tretiny všetkých dopytovo orientovaných, bolo podporených v Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji, teda v krajoch, ktoré túto podporu najviac, najviac potrebujú.
Je tu ešte jeden problém, ktorému ste vy nevenovali žiadnu pozornosť, to boli mladí ľudia. My sa na túto tému pozeráme veľmi vážne. Dnes už vieme, že vďaka projektu Podpory vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov sa umiestnilo na trhu práce v Slovenskej republike od spustenia projektu viac ako 12 500 mladých ľudí. Projekt je stále žiadaný a o nesporných úspechoch pri nízkych vstupných nákladoch svedčí aj fakt, že až 80 % mladých ľudí, ktorí boli v prvej etape projektu zaradení, zostalo v zamestnaní. To je vynikajúca správa. 80 % ľudí bolo podporených, čiže zamestnávateľ poberal nejaké výhody v podobe, myslím, minimálnej mzdy a potom títo ľudia zostali na pracovisku. O to nám ide. A verím, že budúci rok budeme schopní vynaložiť rovnakú sumu peňazí a mladých ľudí posúvať do pracovného pomeru.
Práve tento projekt označil začiatkom októbra tohto roku na summite hláv štátu a vlád Európskej únie komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a sociálne začlenenie za príklad úspešného a efektívneho čerpania európskych zdrojov.
Dôkazom dobrého nastavenia podmienok poskytovania podpory a objektívneho riadenia celého procesu z hľadiska reálnych potrieb podľa výšky nezamestnanosti je aj regionálna štruktúra podporených pracovných miest. Takmer 25 % ich vzniklo v Prešovskom kraji, kde je najvyššia miera nezamestnanosti, okolo 20 % v Košickom kraji, kde je druhá najvyššia miera nezamestnanosti, a vyše 15 % v Banskobystrickom kraji s treťou najvyššou mierou nezamestnanosti. Samozrejme, dôležitú úlohu v boji proti nezamestnanosti môžu zohrať aj sociálne podniky. Ide o mestské či obecné podniky chrániace obyvateľov pred tým, aby zostali bez práce a akéhokoľvek príjmu.
Je na škodu veci, že samosprávy u nás viac nevyužívajú obecný majetok, aby mohli podnikať. Príkladom môže byť obec Spišský Hrhov. Zamestnáva svojich obyvateľov pri stavebných či iných prácach. Vo svete sú takéto príklady úplne bežné. Pochopiteľne, že sociálny podnik v Krompachoch nenahradí stovky pracovných miest, ale aj to by bola určite pomoc.
Niet viacej času na pokračovanie o týchto témach, ale keďže som presvedčený o tom, že pán poslanec Novotný klamal vo svojej otázke, tak si nezaslúži ani tú jednu jedinú minútu, ktorú by mal mať k dispozícii.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 16.10.2014 14:08 - 14:21 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, pani podpredsedníčka Národnej rady, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku z dnešnej hodiny otázok ospravedlnil neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním. Z dôvodu zahraničnej cesty je neprítomný podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, zastupuje ho podpredseda vlády, minister vnútra Robert Kaliňák. Na pracovnej ceste na východnom Slovensku je minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini, zastupuje ho minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Zahraničný pobyt absolvuje minister obrany Martin Glváč, na neho nie sú otázky. A pre plnenie neodkladných pracovných povinností je neprítomný aj minister kultúry Marek Maďarič, ale ani na neho nie sú otázky.
Som pripravený odpovedať na otázky, ako boli vylosované.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 18.9.2014 14:10 - 14:25 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec, ďakujem za položenú otázku a dovolím si spojiť do jednej odpovede aj otázky pánov poslancov Daniša a Cicoňa, ktoré rovnako súvisia s predmetnou problematikou.
Už pred začiatkom letných prázdnin sme verejnosti predstavili balíček 15 pozitívnych opatrení na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré chce vláda realizovať v priebehu rokov 2014 - 2015. Počas dvoch predchádzajúcich rokov sme sa venovali napĺňaniu záväzkov voči Európskej únii a stabilizácii krízou zmietanej slovenskej ekonomiky, ktorú sme realizovali so zreteľom na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Po ťažkom období konsolidácie verejných financií a s ňou spojenou stagnáciou je načase, aby si ľudia zaslúžili väčšiu pozornosť zo strany štátu, keďže už v tomto okamihu vnímame krajinu ekonomicky, sociálne, hospodársky a politicky zastabilizovanú. Vláda preto prijala balíček viacerých opatrení, z ktorých niektoré sú komplexného a systémového charakteru a majú pomôcť naštartovať hospodársky rast.
Chceme naďalej pokračovať v rozbehnutých programoch zameraných na zlepšenie výberu daní a boj proti daňovým podvodom. Pozitívne čísla prináša aj rezort práce. V ponuke je tiež o 13 % viac finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, ako sme mali k dispozícii v minulom programovacom období. Pozitívne ukazovatele sú však pre občanov len číslami, kým sa nepretavia do zlepšenia ich životnej úrovne. Uvedomujeme si, že v súčasnosti je najdôležitejšou úlohou zabezpečiť Slovensku trvalo udržateľný hospodársky rast podporovaný rastom zamestnanosti, tvorbou pracovných miest, zlepšovaním podmienok podnikania a podporou domácej spotreby a tým zabezpečiť zlepšenie a rast životnej úrovne ľudí. Som veľmi rád, že som spoločne s ministrom práce mohol minulý týždeň predstaviť v poradí už druhé splnené opatrenie z pätnástich, ktorým je zvýšenie vianočného príspevku pre dôchodcov, za čo sa musím poďakovať aj vám poslancom, ktorí ste zaň hlasovali v Národnej rade v skrátenom konaní.
Plnenie opatrení z tzv. sociálneho balíčka vláda začala naplnením všetkých požiadaviek na pedagogických asistentov, ktorí pomáhajú učiteľom v súvislosti s postihnutými, resp. talentovanými deťmi. Problémom bolo, že školy asistentov nemali dostatok, aj preto sme chceli štátnymi príspevkami pokryť všetky požiadavky na pedagogických asistentov, čo sa nám aj podarilo. Ide o pomerne veľký počet asistentov, pretože v roku 2014 sme hovorili pôvodne o počte asi 600 alebo 650 a my zvyšujeme tento počet až na 1 640 pedagogických asistentov. To znamená, došlo k navýšeniu oproti stavu v prvom polroku roku 2014 o 904 asistentov učiteľa a týmto sú požiadavky na rok 2014 splnené a uspokojené na 100 %. V súčasnosti začína evidencia požiadaviek na rok 2015. Už dnes vám môžem oznámiť, že aj v budúcom roku sme pripravení udržať počet asistentov na minimálnej úrovni 1 640 s tým, že budeme reagovať aj na prípadnú požiadavku nárastu.
Zvýšenie vianočného príspevku, na ktorý sa pýtate v otázke, patrí v poradí medzi druhé splnené opatrenie sociálneho balíčka. Aj keď bol tento príspevok kritizovaný opozíciou ako nesystémové opatrenie, pravdou je, že ani ona sama po tom, ako začala v roku 2010 vládnuť, sa neodvážila naň siahnuť. Iba pripomeniem, že ide o zvýšenie vianočného príspevku, ktoré pocítia najmä tí seniori, ktorí majú najnižšie dôchodky. Uvedený návrh úpravy výšky vianočného príspevku ste už v pléne Národnej rady prerokovali a schválili v skrátenom legislatívnom konaní preto, aby sme mohli pristúpiť k vyplateniu príspevku už na konci tohto roku. Predmetný návrh rieši hlavne reálne naplnenie ľudských práv nízkopríjmových skupín dôchodcov. Základnou sadzbou zvýšenia vianočného príspevku je zmena príspevku zo 75 na 87 eur, t. j. o 12,26 eura a uvedené opatrenie sa bude týkať všetkých dôchodkov do výšky 494 eur, čo predstavuje takmer 1,16 mil. poberateľov dôchodkov. Posledné dva roky vlády vo vzťahu k seniorom boli veľmi pozitívne hodnotené aj Jednotou dôchodcov Slovenska, ktorí spomínané opatrenie považujú za veľkú pomoc. Chcem zdôrazniť, že dôchodok nie je niečo, čo štát dáva ako dar, ľudia si naň zarobili a majú na dôchodok nárok. Som veľmi rád, že aj v roku 2014 bolo možné navýšiť príspevok pre dôchodcov, a tak im trošku spríjemniť najkrajšie sviatky roka.
V legislatívnom procese je v súčasnosti aj novelizácia zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktoré vďaka vám postúpilo do druhého čítania. Ide o opatrenie dočasného súbehu mzdy a dávky v hmotnej núdzi. Počítame s účinnosťou od 1. januára 2015 v prípade schválenia v parlamente. Dočasné poskytovanie dávky v hmotnej núdzi aj po nástupe do pracovného pomeru zvýši samotný príjem, ako aj motiváciu zamestnať sa. Návrh zákona vymedzuje nové podmienky pre vznik nároku na osobitný príspevok, čo umožní súbeh poskytovania osobitného príspevku a pomoci v hmotnej núdzi u občana, ktorý bude dlhodobo nezamestnaný alebo dlhodobo neaktívny a nastúpi do pracovného pomeru.
Do druhého čítania ste posunuli aj zákon o sociálnom poistení, ktorý je predmetom ďalšieho opatrenia v súvislosti so študentskými odvodovými úľavami pri práci na dohodu, aj tu počítame s účinnosťou od 1. januára 2015. Úpravou zvyšujeme mzdový limit zo 159 na 200 eur pre všetkých študentov pri dohodách o brigádnickej práci. Cieľom je zlepšenie podmienok uplatnenia študentov na trhu práce a odstránenie doterajšieho diferencovaného prístupu pre študentov mladších aj starších ako 18 rokov.
Dámy a páni, ak sa vo svojich otázkach pýtate na pripravenosť vlády, môžem povedať, že na prvom poprázdninovom rokovaní vlády už boli prerokované a so sociálnymi partnermi v rámci hospodárskej a sociálnej rady prediskutované významné opatrenia aj z oblasti zamestnanosti a sociálnych vecí. Ide o nasledujúce opatrenia, ktoré už sú v procese realizácie v rámci tejto agendy.
Z opatrení sociálneho balíčka nezostaneme v prípade seniorov iba pri zvýšení vianočného príspevku, ale tejto skupiny obyvateľov sa taktiež budú dotýkať aj ďalšie dve opatrenia, a to zavedenie minimálneho dôchodku pre seniorov a zvýšenie zľavy pri cestovaní vlakom.
K zavedeniu minimálneho dôchodku na úrovni okolo 300 eur dôjde za predpokladu splnenia vymedzených podmienok, t. j. práce a platené odvody. Návrh opatrenia by mal byť zrealizovaný v druhej polovici budúceho roku. Opatrenie prinesie vyššiu mieru spravodlivosti pri poberaní dôchodkov a vzťahovať sa bude na všetkých dôchodcov vrátane tých súčasných.
Ministerstvo práce pripravuje na rokovanie vlády predložiť návrh na historicky najvyššie zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 380 eur s účinnosťou od 1. januára 2015. Ak uvedenú sumu vnímame komplexne za celý rok, de facto rozdiel medzi súčasnou a budúcou minimálnou mzdou bude tvoriť takmer trinásty plat pre poberateľa. Keď budú mať ľudia viac peňazí, zákonite sa to môže pozitívne prejaviť aj na ekonomike, napr. v podobe rastu spotreby domácností alebo tržieb maloobchodu.
V súvislosti so zvýšením minimálnej mzdy veľmi úzko súvisí návrh zníženia odvodov pre ľudí s nízkymi príjmami, kde ministerstvo financií navrhlo odvodovú reformu v podobe odvodovej odpočítateľnej položky. Opatrenie má na jednej strane priniesť ľuďom viac peňazí a na druhej strane zamestnávatelia nebudú mať zvýšené náklady, ktoré sú spojené s rastom minimálnej mzdy. Zavedením odvodovej odpočítateľnej položky sa výrazne znížia odvody nízkopríjmových zamestnancov, čo môže pozitívne pocítiť až približne 580-tisíc ľudí od januára 2015.
Ako sme už viackrát avizovali, vláda zavedie aj plošné zľavy vo výške 100 % nielen pre dôchodcov, ale aj pre študentov cestujúcich vo vlakoch prevádzkovaných na základe zmluvy o výkone dopravných služieb vo verejnom záujme. Rovnako je zámerom zvýšiť počet vlakov. Už dnes totiž existujú oblasti, kde je zvýšený záujem o cestovanie vlakom, a očakávame, že vďaka nižším nákladom na cestovanie pre študentov a dôchodcov záujem ešte porastie. O ďalších podrobnostiach budeme včas informovať a toto opatrenie je nastavené na realizáciu ku dňu študentstva, t. j. k 17. novembru 2014.
V súvislosti s podporou mobility občanov za prácou pripravuje vláda od začiatku budúceho roka začať poskytovať zvýšené zľavy pre ľudí cestujúcich za prácou vo výške 50 % ceny cestovného, čím sa štát lepšie postará o napĺňanie služby verejného záujmu v oblasti dopravy a podpory mobility pracovných síl ako takých.
Rezort školstva pripravuje zvýšenie počtu jaslí a škôlok. Záujem rodičov o umiestnenie detí do škôlky je vo viacerých mestách väčší, ako sú kapacity materských škôl. Vláda preto prijala v Strategickom akčnom pláne za oblasť výchovy a vzdelávania na roky '15 až '20 záväzok do roku 2020 vybudovať alebo zrekonštruovať 285 materských škôlok s cieľom zvýšiť zaškolenosť detí vo veku 4 až 5 rokov zo 77 na 95 %. Plán predpokladá do roku 2020 vynaložiť na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl sumu 70 mil. eur. V rozpočte ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu už bolo na tento účel pre rok 2015 vyčlenených prvých 5 mil. eur. Zároveň ministerstvo školstva v spolupráci so ZMOS-om pripravuje opatrenia, ktoré by umožnili financovanie rozširovania kapacít materských škôl, čo je v súčasnosti, čo spadá do originálnych kompetencií obcí. Rezort školstva pripravuje legislatívne zmeny, aby bolo umožnené ministerstvu rozširovať tieto kapacity. V budúcom roku bude vyhlásená výzva na rozširovanie kapacít predškolských zariadení.
Ministerstvo práce predstavilo ďalší veľmi zaujímavý projekt, ktorým je podpora budovania detských kútikov v podnikoch. Opatrenie, ktoré má byť realizované ešte v tomto roku, len dokazuje, že sociálny balíček nie je len o pätnástich opatreniach, ktoré treba striktne napĺňať, ale je oveľa komplexnejší. Podľa návrhu nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave bude financovanie odborného vzdelávania vychádzať z princípu, podľa ktorého je praktické vyučovanie zabezpečované zamestnávateľmi na základe učebnej zmluvy medzi žiakom a zamestnávateľom. Podľa tohto princípu bude praktické vyučovanie zabezpečované zo zdrojov zamestnávateľov a teoretické vyučovanie bude hradené zo štátneho rozpočtu. V súčasnom období prebiehajú expertné rokovania na tému daňových stimulov pre zamestnávateľov, ktorí vstúpia do systému odborného vzdelávania a prípravy. Zavedenie daňových stimulov bude kľúčovým prvkom, ktorým vláda zabezpečí motivujúce prostredie pre zamestnávateľov s cieľom podporiť duálne vzdelávanie. Konkrétna výška bude súčasťou návrhu zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý bude predložený na rokovanie vlády SR do 31. decembra 2014.
V rámci opatrenia „daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja“ v auguste vláda schválila novelu zákona o dani z príjmov, ktorú včera Národná rada posunula do druhého čítania. Význam bude spočívať v podpore podnikateľských subjektov vykonávajúcich výskum a vývoj v podobe tzv. superodpočtu nákladov zo základu dane, a to vo výške: 25 % zo skutočne vynaložených nákladov na výskum a vývoj, 25 % zo mzdových nákladov zamestnancov – novoprijatých absolventov stredných a vysokých škôl v roku ich prijatia do zamestnania a 25 % z medziročného nárastu nákladov na výskum a vývoj. Toto opatrenie je navrhnuté s účinnosťou od 1. januára 2015.
V balíčku opatrení na zlepšenie kvality života občanov sú aj opatrenia vo vzťahu k zníženiu cien plynu. Tu sme veľmi jasne povedali, že v rokoch 2015 a 2016 chceme a máme ambíciu znížiť cenu plynu pre domácnosti o dvojciferné číslo. Prvé zníženie by malo byť s účinnosťou od 1. januára 2015, resp. od 1. apríla 2015 a potom druhé v januári 2016.
A verím, že s vašou podporou sa nám to podarí.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 18.9.2014 14:08 - 14:09 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, prepáčte, ale dožiť sa päťdesiatky je ľahšie, ako ju prežiť (povedané so smiechom), takže ďakujem za podporu, za všetko. (Potlesk.)
Rád by som pozdravil priateľov z Košíc, ktorí došli sa pozrieť do Národnej rady, verím, že ich všetci privítame. (Potlesk.)
Dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním. Neprítomný je podpredseda vlády minister vnútra Robert Kaliňák, zastupuje ho minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Ďalej je neprítomný minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, zastupuje ho ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Rovnako je neprítomný podpredseda vlády Peter Kažimír, zastupuje ho minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini. A na ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, Tomáša Boreca, Mareka Maďariča a Ľubomíra Jahnátka nie sú žiadne otázky.
Som pripravený, pani podpredsedníčka, odpovedať na otázky.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 11.9.2014 14:10 - 14:25 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Národnej rady, ďakujem za položenú otázku. Zároveň odpoviem aj na otázku pána poslanca Novotného a možno ďalších 39 opozičných otázok, ktoré rovnako súvisia s predmetnou problematikou.
Začnem trochu osobne, ak dovolíte, a postavím si otázku, určite spoločne aj s mojimi kolegami zo SMER-u – sociálna demokracia, že či vaše rozhorčenie, páni, ohľadne Ukrajiny je úprimné. Pretože ja si pamätám, ako ste zdvihli ruky za prelety lietadiel NATO, keď sme ešte členský štát NATO neboli a tieto lietadlá zabíjali civilistov v bývalej Juhoslávii. (Potlesk.) Ja si pamätám, ako ste súhlasili s nelegitímnou vojnou v Iraku. Ako ste tam poslali vojakov bez akéhokoľvek zaváhania v mene cudzích záujmov, preto ja vám neverím. Vaše rozhorčenie ohľadne Ukrajiny je neúprimné, napriek tomu, samozrejme, na vašu otázku odpoviem, ale vás neberiem ako niečo morálne, to, čo má právo rozhodovať a hovoriť, že toto je správne, alebo toto správne nie je. Pozrite si fotografie z Belehradu, aby ste vedeli, na čom máte vlastné ruky priložené.
Dámy a páni, otázky sú formulované príliš sugestívne a vychádzajú z čierno-bieleho hodnotenia situácie na Ukrajine, ktoré nám ponúka väčšina našich periodík. Ja odmietam robiť propagandu alebo šíriť propagandu a riadiť sa tým, čo napíše denník Sme alebo niekto iný. Máme predsa na to dostatočné množstvo expertov, ktorí sedia či už na našom veľvyslanectve v Kyjeve, alebo ďalších ľudí, ktorí sa vyznajú v problematike Ukrajiny.
Hlavná otázka, okolo ktorej vznikajú medzinárodné spory, je otázka budúcnosti ukrajinského štátu. O tom existujú rozličné názory, ktoré sa nielen nezhodujú, ale si dokonca otvorene protirečia, a pritom každá zo strán si sleduje svoje vlastné geopolitické ciele. Charakteristiku tohto sporu som ja už ponúkol veľakrát a zopakujem znovu, je to súboj západných krajín a Ruskej federácie o vplyv na Ukrajine, je to pre nás jednoducho videnie, ktoré nás oprávňuje potom na tie stanoviská, ktoré vo vzťahu k Ukrajine aj zastávame.
Vláda Slovenskej republiky bola od samého začiatku... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, poprosím vás, neprerušujte pána premiéra!

Fico, Robert, predseda vlády SR
... hlboko znepokojená násilím, ktoré prepuklo v uliciach Kyjeva a ktoré má za následok veľa obetí na životoch a stovky zranených ľudí. Od vypuknutia konfliktu a krízy na Ukrajine sme odsúdili všetky formy násilia a vyzvali sme k jeho okamžitému zastaveniu. Zdôrazňujem, prvoradé bolo a je zastavenie násilia a pokračovanie v diplomatickom úsilí na vyriešenie konfliktu na Ukrajine. Vláda permanentne prízvukovala, že podporuje mierové urovnanie krízy na Ukrajine, predovšetkým naliehavú potrebu dohodnúť sa na skutočnom a udržateľnom prímerí všetkých strán s cieľom vytvoriť podmienky potrebné na vykonanie mierového plánu. Slovenská republika si praje stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu, nechceme, aby sa Ukrajina dostala do úplnej izolácie, lebo to neprospeje ani Ukrajine, ani nám. Ako jedna z mála krajín Európskej únie Slovensko urobilo pre pomoc Ukrajine maximum možného, keď sme v rekordnom čase postavili a spustili reverzný tok plynu. Vďaka veľkému úsiliu a komunikácii so zainteresovanými vláda zabezpečila významnú časť potreby plynu pre Ukrajinu a dokonca v spolupráci s Poľskom a s Maďarskom sme v krátkodobom horizonte schopní garantovať Ukrajine toľko plynu, koľko potrebuje na svoju vlastnú domácu spotrebu pri zohľadnení svojich vlastných zásob a svojej vlastnej ťažby. Toto ja považujem za konkrétne riešenia, ktoré Ukrajina potrebuje; nie sankcie, sankcie nevyriešia nič.
Som veľmi rád, že Slovensko dalo zadosť svojim prísľubom ohľadne plynu pre Ukrajinu, rovnako som rád, že sme boli schopní si ustrážiť naše vlastné záujmy, pretože bol obrovský tlak na vládu Slovenskej republiky, aby bola otočená hlavná tranzitná rúra, čo znamenalo hrubé porušenie zmluvných dokumentov medzi Gazpromom a ďalšími spoločnosťami. Preto sme našli riešenie v podobe plynovodu medzi Vojanmi a Užhorodom, sme schopní týmto plynovodom doručiť na územie Ukrajiny 10 až 11 mld. metrov kubických plynu s tým, že keď dáme dohromady k tomu aj body reverzné v Maďarsku a v Poľsku, tak prakticky v strednodobom horizonte sme pripravení na Ukrajinu posielať toľko plynu, ktoré potrebuje pre domácu spotrebu. Opakujem, uvedené považujem za riešenie, ktoré by malo byť príkladom pre iných.
Pre úplnosť by som v tejto súvislosti ešte poznamenal, že zatiaľ čo Slovensko vyšlo Ukrajine v ústrety, a ja si dobre pamätám rok 2009, ako nám Ukrajina nevyšla v ústrety, keď bola plynová kríza, nechcem ísť do detailov, pretože bolo to naozaj ponižujúce, čo vtedy s nami robili. V auguste, niekoľko dní pred spustením reverzného toku, prijala Jaceňukova vláda zákon, ktorý jej umožňuje v rámci sankcie proti Rusku jednostranne zastaviť tranzit ruského plynu na Slovensko. Ako dobre viete, tento zákon začne platiť zajtra, a verím, že nebude v praxi použitý, pretože zákon nespúšťa automaticky sankcie, ale dáva možnosť príslušným inštitúciám v Ukrajine rozhodnúť o aplikácii zákona priamo v praxi. Vláda denne komunikuje a koordinuje svoje postoje v situácii na Ukrajine s našimi partnermi v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii.
Úlohou vlády, aj mojou osobnou, je chrániť záujmy Slovenska a jeho občanov v tejto krízovej situácii. Vítame krehké prímerie na Ukrajine, želáme si, aby vzniknutá mimoriadne komplikovaná vojenská situácia bola vyriešená štandardnou diplomatickou cestou, a pokiaľ bude môcť Slovensko zohrať v tomto duchu akúkoľvek úlohu, sme na splnenie tejto misie pripravení, a verím, že pri prijímaní záverečných stanovísk prevládnu racionálne riešenia.
Ja vítam aj to, že na zasadnutí Coreperu dnes padla úloha pre Európsku komisiu, aby začala pracovať do konca septembra na možnom zmiernení sankcií, prípadne ich úplnom zastavení, pokiaľ bude pokračovať prímerie, ktoré bolo naštartované pred niekoľkými dňami.
Postoje Slovenskej republiky sú vo vzťahu ku kríze na Ukrajine jasné a dlhodobo principiálne. Slovensko vždy vystupovalo za dodržiavanie medzinárodného práva a všetky naše kroky boli vedené so záujmom presadzovať riešenie problémov mierovou a diplomatickou cestou. Aj na pôde Európskej únie sa Slovenská republika výrazne zapájala a podieľala na prijímaní rozhodnutí a vždy sme sa ako súčasť Únie zasadzovali za hľadanie takého riešenia, ktoré zachová jej vonkajšiu aj vnútornú jednotu. Od začiatku sme podporovali kroky Únie pri riešení ukrajinskej krízy, ktorá v súlade s našimi postojmi zvolila graduálny prístup, ktorý podľa nás má najväčší potenciál vytvárať dostatočný priestor pre hľadanie a aplikovanie politického riešenia situácie, o to viac, že konflikt na Ukrajine považujeme za vážny a zložitý problém. Rovnako vieme, že situácia na Ukrajine – ekonomická, finančná – je vážna. Krajina je pred kolapsom, je otázka času, do akej miery tento kolaps vie odvrátiť.
Z hľadiska Slovenska však prijímanie reštrikčných opatrení nemôže predstavovať cieľ, ale prostriedok zahraničnej politiky a tak k nim Slovenská republika aj pristupuje. Ich rozširovanie má byť vždy dôsledkom malého pokroku, riešenie situácie má prichádzať až po dôslednej analýze vývoja a dopadov už realizovaných opatrení. Toto sme veľmi jasne kritizovali. Nemôžme súhlasiť s ďalšími sankciami, pokiaľ nevieme, aký dopad mali sankcie v prvom a v druhom kole. To sa neurobilo, ale začalo sa okamžite rokovať o treťom kole sankcií. Postoj vlády k tomuto tretiemu kolu sankcií bol veľmi jasne definovaný. Naviac sme si zabezpečili také úpravy textov, pokiaľ išlo o právnu úpravu sankcií, že sa to priamo nedotýka Slovenskej republiky, pretože máme na to morálne právo. Ak sankcie odmietame, ak Ukrajine pomáhame plynom, môžme povedať, že sankcie nie sú správnym riešením.
Vo vzťahu k Ukrajine a Krymu sme od začiatku dôrazne odsudzovali narušenie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti a od marca 2014 sme to mnohokrát vyjadrili svojím postojom pri prijímaní záverov Európskej únie na rôznych úrovniach, ako aj reštriktívnych opatrení vzťahujúcich sa k narušeniu alebo ohrozeniu územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny. Naše postoje sme v tomto smere potvrdili v marci aj v júli tohto roku formou podpory záverov Únie a prijatých právnych aktov, ktoré okrem iného odmietali pripojenie Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopoľ k Ruskej federácii. Praktickým výsledkom, samozrejme, je dnes situácia, ktorá sa bude veľmi ťažko riešiť.
Ak, páni z opozície, máte nejaký nápad, ako vyriešiť Krym, veľmi rád si ho od vás vypočujem, pretože pravdepodobne budeme musieť niektoré fakty, to, čo dnes existuje, rešpektovať. Ja viem, vy by ste tam asi tanky poslali, ako na vás pozerám, pán Novotný.
Z dôvodu vyhnutia sa čierno-bielemu videniu odporúčam v danej súvislosti položiť si dve otázky. Prvá otázka je: Neprispeli aj kroky ukrajinskej politickej reprezentácie k stupňovaniu napätia k ruskej národnostnej menšine? Spomeniem len zrušenie používania ruštiny ako úradného jazyka. Predstavte si, že by sa niečo podobné stalo na Slovensku. Kladiem aj druhú otázku, či aktivisti tretieho sektora financovaní zo zahraničia podporovali stabilitu na Ukrajine alebo prehlbovali napätie. Čo bolo úlohou týchto aktivistov? To by možno tiež mohlo byť niekedy predmetom skúmania.
Zaujatie postoja v danej oblasti nepredstavovalo pre nás žiadny problém, pretože v tomto prípade sme opätovne použili len naše dlhodobo presadzované principiálne postoje, tak ako napríklad v prípade Kosova, keď striktne presadzujeme a označujeme za neprípustné akékoľvek silové ohrozovanie a porušovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti ktorejkoľvek krajiny, v tomto prípade nášho suseda Ukrajiny.
Dámy a páni, vláda uznáva a dodržiava základné princípy a normy medzinárodného práva. Úcta k medzinárodnému právu je nevyhnutným predpokladom akého-takého poriadku a stability v medzinárodných vzťahoch, preto kladieme dôraz práve na rešpektovanie noriem medzinárodného práva všetkými zúčastnenými stranami v eskalovaných sporoch a konfliktoch, za ktorý alebo za aký možno považovať aj súčasnú situáciu na Ukrajine. Pokiaľ ide o polostrov Krym, jedným z aktuálnych problémov, ktorým medzinárodné spoločenstvo dnes čelí, je aj právny status tohto polostrova. Je zrejmé, že z hľadiska medzinárodného práva ostáva status polostrova ako de iure súčasti územia Ukrajiny nezmenený, avšak faktické prevzatie efektívnej kontroly nad územím Krymu zo strany Ruskej federácie vytvára predpoklady vzniku medzinárodnoprávneho sporu o legitimitu výkonu suverenity nad týmto územím.
Súčasnú situáciu na Ukrajine je teda možné vnímať ako medzinárodný spor medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Medzinárodné právo sa práve v týchto situáciách opiera najmä o Chartu OSN ako základný prameň práva upravujúci mierové spolužitie medzi štátmi. V súlade s čl. 2 ods. 3 charty sú všetci členovia OSN povinní riešiť svoje vzájomné spory mierovými prostriedkami. Slovenská republika ako zodpovedný člen medzinárodného spoločenstva si nemôže želať nič iné iba to, aby existujúce medzištátne spory vrátane ozbrojených konfliktov boli riešené v súlade s princípmi a normami medzinárodného práva a – pokiaľ je to možné – výlučne s využitím mierových prostriedkov.
Samotná charta uvádza niektoré konkrétne spôsoby mierového riešenia sporu medzi štátmi, medzi ktoré patria napríklad rokovanie, vyšetrovanie, sprostredkovanie, zmierovacie, rozhodcovské alebo súdne konanie. Slovenská republika je presvedčená, že iba dohoda zúčastnených strán môže byť zárukou dlhodobého a udržateľného mieru a politickej stability v regióne. Možno však konštatovať, že strany sporu v tomto prípade dosiaľ nevyužili všetky možnosti na mierové vyriešenie existujúceho sporu, ktoré im medzinárodné právo ponúka a umožňuje. Opäť je nutné pripomenúť, že uvedené nie je len o medzinárodnom práve, ale má aj globálny mocenský, politický a vojenský rozmer.
Dámy a páni, dovoľte mi ešte, aby som vás ubezpečil, že situácii na Ukrajine, ako aj konaniu Ruskej federácie venuje naša diplomacia prioritnú pozornosť. Všetky udalosti veľmi pozorne monitorujeme, súčasný vývoj krízy na Ukrajine hodnotím ako vážny a je predmetom mojej diskusie prakticky s každým zahraničným partnerom. Náš postoj k dianiu na Ukrajine bol od prepuknutia krízy jednoznačný a principiálny. To však neznamená, že budeme za každú cenu šíriť propagandu, ktorú šíria médiá alebo niektoré krajiny. Myslím si, že Slovensko si musí zachovať svoj vlastný rozum aj v krízových situáciách a veľmi jasne svoje stanoviská a postoje aj definovať. Krehké prímerie dosiahnuté cez víkend na Ukrajine je dobrou správou pre Slovensko a deeskalácia konfliktu je v našom životnom záujme, keďže vývoj na Ukrajine má bezprostredný dopad na Slovensko z hľadiska energetickej, ekonomickej aj celkovej bezpečnosti našej krajiny. Návrat k diplomacii je presne to, po čom už týždne aj ja osobne spolu s premiérmi či štátnikmi niektorých európskych krajín volám.
Dámy a páni, veľmi pekne ďakujem za vašu pozornosť a, samozrejme, ďakujem za otázku a záujem pánovi poslancovi. Ďakujem veľmi pekne. (Dlhotrvajúci potlesk a zahvízdanie.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 11.9.2014 14:09 - 14:10 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, dámy a páni, dovoľte mi, aby som v zmysle rokovacieho poriadku ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a súčasne vás informoval, kto bude zastupovať koho.
Neprítomný je podpredseda vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, je na zahraničnej pracovnej ceste na Ukrajine. Zastupuje ho minister spravodlivosti Tomáš Borec. Ďalej je neprítomný podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák, zastupuje ho minister dopravy, výstavby, regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Neprítomný je minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek, na neho nie sú otázky a otázky ani nie sú na ministra kultúry Mareka Maďariča.
Som pripravený, pani podpredsedníčka, odpovedať na postavené otázky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.7.2014 14:08 - 14:23 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vzhľadom na vecnú súvislosť, ako aj podobnosť položených otázok číslo 1 až 5, z hľadiska obsahového zamerania, odpoviem súčasne na všetky.
Dovoľte mi však na úvod vo všeobecnej rovine poznamenať niekoľko zásadných myšlienok, ktoré sa úzko vzťahujú k oblasti konsolidácie verejných financií, rovnako aj k problematike boja proti daňovým únikom a podvodom, pretože toto všetko je integrálna súčasť konsolidačného procesu v podmienkach našej ekonomiky.
Problematika konsolidácie verejných financií nie je v žiadnom prípade samoúčelná a už vôbec nie jednoduchá. V poslednom období sa zúžene interpretuje iba čisto ako finančný problém určený pre úradníkov z ministerstva financií, resp. ako ekonomická úloha, ktorej vyriešenie sa dotýka len aktivít vlády vo vzťahu k plneniu jej programového vyhlásenia. S plnou zodpovednosťou chcem zdôrazniť, že ide o falošnú interpretáciu predkladanú slovenskej verejnosti. Zjednodušene povedané, často to vyznieva, akoby konsolidácia verejných financií stála mimo celého spoločenského diania. Musím preto oponovať podobným názorom. A s plnou zodpovednosťou chcem zdôrazniť, že v kontexte konsolidačného procesu ide o falošnú interpretáciu a mylnú predstavu, ktorá je slovenskej verejnosti predkladaná. Práve, naopak, pravdou je, že sa dotýka všetkých spoločenských vrstiev, pretože predstavuje komplexný a náročný celospoločenský problém.
Konsolidácia verejných financií v sebe zahŕňa opatrenia v celom rade problematických oblastí, od zásadného zlepšenia hospodárenia štátu, riešenia naakumulovaných problémov šedej a nelegálnej ekonomiky až po skvalitnenie poskytovania verejných služieb občanom a podnikateľom. Je teda zložitým procesom a komplikovaným sledom navzájom sa dopĺňajúcich opatrení vlády, ktorými sa súčasne sleduje viacero hospodárskopolitických cieľov, ale aj spoločensky závažných a citlivých priorít.
Vláda si je vedomá mnohých rizík a potenciálnych problémov, ktoré sú s konsolidačným úsilím úzko spojené, či už ide o možný negatívny dopad a vplyv na spotrebu štátnej správy, na vývoj HDP alebo na charakter a zmeny podnikateľského prostredia. Preto aj z týchto vážnych dôvodov si pokračovanie ďalšej fiškálnej konsolidácie bude vyžadovať správne a kvalifikované určenie hospodárskopolitických opatrení, vhodné načasovanie ich realizácie s požiadavkou na systémové a integrujúce riešenia parciálnych problémov, čo bude ďalšou rozhodujúcou prioritou hospodárskej politiky vlády.
V súvislosti s konsolidáciou je nutné zdôrazniť, že vláda začala robiť opatrenia od seba. To znamená, radikálnym spôsobom znižovala vládnu spotrebu. Tu prítomní ministri, ktorí sedia za mnou, najlepšie vedia, aké bolestivé boli a sú rokovania o zostavovaní rozpočtov jednotlivých kapitol. Dosiahli sme významné úspory verejných výdavkov na tovaroch, službách a na osobných výdavkoch. Mnohé úspory boli dosiahnuté prostredníctvom optimalizácie rozpočtových a príspevkových organizácií štátu. Postupne zavádzame normatívy podľa efektívnosti organizácií kvôli racionalizácii jednotlivých druhov výdavkov na výkon svojich činností. V rámci pokračovania reformy ESO plánujeme ďalšie dodatočné opatrenia. Okrem toho sa už v súčasnosti pripravujú kroky na zjednocovanie a reorganizáciu komunikačnej infraštruktúry s cieľom dosiahnutia konkrétnych úspor v nasledujúcom období.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, pokiaľ ide o definovanie konkrétnych konsolidačných opatrení a zámerov, dovoľte mi ich uviesť v rámcovej podobe.
V oblasti pokračovania boja s daňovými únikmi a daňovými podvodmi sú pripravované viaceré systémové opatrenia. Ide napríklad o rozšírenie povinnosti používania elektronických registračných pokladníc na evidenciu tržieb v ambulanciách všeobecných lekárov, špecialistov a zubných lekárov.
Podobne zásadné opatrenie sa bude vzťahovať aj na sektor odborných, vedeckých a technických činností, ale aj na oblasť ubytovacích služieb. V týchto sektoroch sa zavedie zároveň povinnosť prikladať potvrdenie o platbe (takzvaný pokladničný blok) alebo potvrdenie o elektronickom prevode k požadovaným úradným dokumentom. Vzťahuje sa to teda na odborné profesie, ako sú notári, právnici, lekári alebo rôzni znalci. V tejto sfére nevidím racionálne dôvody na žiadne výnimky.
Ďalej, zavedieme zrážkovú daň na peňažné a nepeňažné plnenia od farmaceutických firiem, ako aj na príjmy z predaja kovošrotu. Tieto budú podliehať priamemu zdaneniu pri výplate formou zrážkovej dane vo výške 19 %. Napríklad v prípade príjmov od farmaceutických firiem bol identifikovaný výrazný nesúlad medzi tým, čo tieto spoločnosti na základe legislatívnej povinnosti od roku 2011 oficiálne zverejňujú, to jest asi 40 miliónov eur ročne, a tým, čo reportujú jednotlivé fyzické osoby na základe podobnej povinnosti a čo priznávajú vo svojich daňových priznaniach. Údaje o peňažných a nepeňažných plneniach farmaceutických firiem jednotlivým lekárom a zdravotníckym zariadeniam budú individuálnym spôsobom zverejňované na internete.
Pripravujeme súbor opatrení v oblasti zrušenia alebo úpravy existujúcich daňových výdavkov u priamych daní. Inými slovami, zjednodušene povedané, pôjde o audit daňovo uznateľných výdavkov pri dani z príjmu.
Stanovia sa ročné stropy pri zúčtovaní sociálnych odvodov. Zavedenie ročného zúčtovania sociálnych odvodov zamedzí rôznym špekuláciám a takzvanej optimalizácii na odvodoch vo forme akumulácie vysokých jednorazových odmien v jednotlivých mesiacoch s cieľom prekročenia maximálneho vymeriavacieho základu v danom mesiaci. Sociálne odvody tak budú reálnejšie odrážať skutočné príjmy dotknutých jednotlivcov za celý kalendárny rok.
V oblasti toľkokrát diskutovanej dane z pridanej hodnoty je cieľom zachovanie nielen objemu výnosu, ale aj zvýšenie úspešnosti výberu tejto dane. Ako už bolo zo strany vlády oznámené, nezávislými odborníkmi ekonomicky vyargumentované a vami potvrdené, ponechávame sadzbu DPH na doterajšej úrovni 20 %.
V zdaňovaní nehnuteľného majetku zvažujeme možnosť zavedenia minimálnej sadzby dane v závislosti od lokality a ďalších relevantných charakteristík nehnuteľností v súlade s odporúčaniami Európskej komisie a OECD. Posilnením majetkových daní by sa tak mohol vytvoriť reálny priestor pre pokles tých daní, ktoré majú väčší negatívny vplyv na hospodársky rast a vývoj ekonomiky.
V súvislosti s doterajšími systémovými opatreniami a úspešnými výsledkami v daňovej oblasti by som veľmi rád poznamenal, že z historického hľadiska pokiaľ hovoríme v rovine exekutívy, ide o skutočne zlomový okamžik, ktorý predstavuje zásadný prelom vo vývoji daňových príjmov štátu, možnosť ich efektívnejšieho a účinnejšieho výberu s významným dosahom na konsolidáciu a stabilizáciu verejných financií.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súvislosti s realizáciou viacerých konsolidačných opatrení, ktoré som už spomenul, si treba tiež všimnúť, že ambíciou vlády je systematicky riešiť aj doterajší negatívny vplyv, ako aj existujúci rozsah šedej a nelegálnej ekonomiky. Tá v súčasnosti predstavuje nemalé ekonomické, bezpečnostné riziko nielen pre samotnú rozpočtovú oblasť verejného sektora, ale aj pre normálne fungovanie spoločnosti a štátu. Nakoniec, nie je žiadnym tajomstvom, že na príjmovej strane rozpočtov verejného sektora vznikajú problémy v dôsledku rôznych daňových únikov a daňových podvodov a na výdavkovej strane sú to najmä ťažkosti, pod ktoré sa podpisuje pretrvávajúca korupcia a klientelizmus. Takto spôsobený nedostatok finančných zdrojov na spravovanie štátu jednak zvyšuje jeho zadlžovanie a zároveň nedochádza k požadovanej alokácii finančných prostriedkov podľa potrieb verejného záujmu.
Vláda Slovenskej republiky je v období konsolidácie postavená pred náročnú úlohu úplnej zmeny prístupu daňových subjektov k dobrovoľnému plneniu daní. Vysoká spoločenská zodpovednosť a morálka daňových poplatníkov sa však nebuduje ľahko. Štát má súčasne zabezpečiť zvýšenie právnej istoty prostredníctvom kvalitnej interpretácie, ako aj vymožiteľnosti práva. Zároveň sa usilujeme zabezpečiť, aby sme dokázali na základe systémových opatrení odlišovať daňové subjekty, ktoré si plnia dobrovoľne svoje daňové povinnosti, od tých, ktoré prejavujú známky podvodného správania. Faktom zostáva, že na začiatku bola nevyhnutná tvrdá represia, keďže úroveň daňovej a odvodovej morálky na Slovensku bola dlhodobo nízka. Bol to národný šport, neplatiť dane. Presvedčenie občanov a podnikateľov platiť dane je základný kameň našej ekonomickej budúcnosti. Rezort financií sa uberá cestou prevencie a presadenia spoločenských hodnôt, ktoré budú mať za následok prirodzené zvýšenie dobrovoľného platenia daňových povinností uvedomujúc si, štát bez ľudí, ako aj ľudia bez štátu nemôžu existovať. S cieľom znížiť administratívnu záťaž podnikateľov má vláda v pláne vykonať legislatívne zmeny tak, aby sa mohli venovať hlavne budovaniu a rozvíjaniu svojho podnikania a zvýšiť právnu istotu podnikateľov.
Vo vzťahu ku konsolidácii verejných financií si treba zároveň uvedomiť, že ide o širokú a integrovanú národohospodársku problematiku. Ak sme teda museli v roku 2013 v rámci procesu konsolidácie realizovať viacero bolestivých hospodárskopolitických opatrení, ktoré rôznym spôsobom ovplyvnili život podnikateľov, ako aj občanov, tak dnes sme v situácii, keď mnoho konsolidačných opatrení je vo vzťahu k nim nápomocných a konformných.
Súčasným spoločenským závažným a akútnym problémom vo vzťahu k prebiehajúcej konsolidácii verejných financií je zabezpečenie a udržanie existujúceho sociálneho modelu štátu vrátane zvládnutia financovania jednotlivých systémov verejného sektora, či už ide o dôchodkový systém, systém sociálnych dávok, školstvo alebo zdravotníctvo. Toto všetko si vyžaduje od vlády neustále riešenie nielen problémov finančných tokov verejného sektora, ale aj tokov v rámci celého národného hospodárstva, ktorého je tento sektor neodmysliteľnou súčasťou. K tomu bude naďalej smerovať ucelená hospodárska politika vlády.
Kľúčovou dimenziou doterajšej realizácie hospodárskej politiky je zároveň zosúladenie procesu konsolidácie verejných financií s podporou rastu hospodárstva a tvorby zamestnanosti. Z hľadiska udržania zdravého ekonomického a stabilného sociálneho vývoja je to pre vládu neobyčajne náročná hospodárskopolitická úloha. Úspešnosť zvládnutia celého procesu závisí od súčinnosti a efektívnej kooperácie zo strany sociálnych partnerov a zástupcov podnikateľského sektora. Vo vzťahu k tomu bude osobitnú dôležitosť zohrávať podpora perspektívnych smerov podnikania v znalostnej ekonomike, investície do vzdelávania, posilnenie postavenia malých a stredných podnikov v hospodárstve, podpora priemyselného výskumu, vývoja a inovácií.
Boj s daňovými podvodmi nie je len záležitosťou národnej a bilaterálnej alebo regionálnej spolupráce. Ale Slovensko si získalo vysoký kredit aj v OECD a je pozitívne hodnotené aj Globálnym fórom pre transparentnosť a výmenu informácií.
Okrem významnej koordinácie boja proti podvodom a únikom medzi Slovenskom a Českom chceme zintenzívniť spoluprácu a postup aj na úrovni V4, respektíve V6 (za účasti Slovinska a Rakúska). Spoločným cieľom tejto platformy je harmonizácia daňových systémov, pracovných postupov a interpretácie práva. Podporujeme zámer podpísať memorandum o postupe v oblasti daňovej a colnej, koordinovať výkon daňových kontrol priamych daní a zároveň dosahovať vyššiu úroveň kontrol. Niekoľkoročná úspešná spolupráca v boji proti daňovým podvodom na úrovni krajín V4 a ďalších krajín Európskej únie prebieha formou výmeny informácií a spoločných operácií. Našou prioritou je rozšírenie spolupráce v boji proti colným podvodom formou automatickej výmeny informácií v rámci krajín V4.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na záver vás chcem ubezpečiť, že vláda bude naďalej pokračovať v doteraz nastolenom hospodárskopolitickom kurze. Vo väzbe na budúci vývoj verejných financií treba zohľadniť ich reálny stav a ďalšie možnosti rozvoja ekonomiky v rámci štátneho a verejného sektora. Z uvedeného dôvodu bude kľúčové postupne dosiahnuť ďalšie znižovanie deficitu verejných financií a verejného dlhu. Dodám, že konsolidácia verejných financií nám umožnila aj predstaviť balíček pätnástich významných sociálnych opatrení, ktoré, verím, s vašou podporou a plným pochopením schválime aj na pôde Národnej rady Slovenskej republiky. Ďakujem za vašu pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

10.7.2014 14:08 - 14:23 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, vážená Národná rada, vážení členovia vlády, dovoľte mi, aby som ospravedlnil neprítomných členov vlády.
Neprítomný je minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorý je momentálne na pracovnej ceste mimo Bratislavy. Zastupuje ho minister spravodlivosti Tomáš Borec. Na zahraničnej pracovnej ceste je podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí. Ale na neho nie sú žiadne otázky.
Som pripravený v časovom limite odpovedať na otázky, pán predseda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.6.2014 14:08 - 14:20 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, ak dovolíte, pretože toto je téma, kde je tých informácií veľmi veľa, aby som vás informoval, čo sa vlastne stalo v súvislosti s SPP, kde sa nachádzame a aké to má pre nás obrovské výhody do budúcnosti.
Predovšetkým, a nechcem teraz ísť spätne, ale musím skonštatovať, že privatizácia SPP ako najcennejšieho štátneho podniku bola totálne zbabraná. Bola zbabraná preto, lebo sa predalo úplne pod cenu. A, po druhé, bola zbabraná preto, lebo napriek tomu, že štát si zachoval 51-percentnú účasť v tomto podniku, 49-percentný akcionár, ktorý kúpil SPP, išlo o nemecko-francúzske konzorcium, získal absolútnu kontrolu nad podnikom. A doslova a do písmena si v tomto podniku robil, čo chcel. Išlo to tak ďaleko, dámy a páni, pretože som viedol často rokovania s týmito akcionármi, že nám odmietali poskytovať elementárne informácie o chode firmy, napriek tomu, že štát mal 51 %. My sme často nemali informácie, ktoré by mal mať k dispozícii ktokoľvek, kto je 5-percentný akcionár, a nie 51-percentný akcionár.
Nebudem sa teda vracať do minulosti a poviem, že keď francúzsko-nemecké konzorcium oznámilo, že má záujem odísť a predať svoj 49-percentný podiel, že sme zacítili šancu, šancu v opätovnom predaji tohto 49-percentného podielu, s ktorým sme ale my nič nemali, významne posilniť postavenie štátu ako 51-percentného akcionára. Na to, že sa francúzsko-nemecký akcionár rozhodol predať svoj podiel, sme, bohužiaľ, nemali nijakú možnosť vplývať, pretože je to akcionár, ktorý sa rozhodol, že tento svoj podiel posunie. V danom prípade posun nastal smerom k českej spoločnosti. O tejto transakcii bolo toho popísaného pomerne veľa. Čo sme urobili, keď sme zistili, že nemecko-francúzske konzorcium do tohto predaja ide? Predovšetkým sme sa rozhodli ovládnuť ako určitú podmienku spolupráce vlády pri tejto transakcii, lebo bez tejto spolupráce by bola transakcia veľmi komplikovaná, 100-percentný podiel v matke, v matke SPP, ktorá stojí na samom vrchole pyramídy rôznych zložiek tohto obrovského podniku. Táto matka SPP je výhradný dodávateľ plynu pre Slovensko. Matka ďalej priamo rokuje so zahraničným partnerom, v tomto prípade najmä s Gazpromom o cenách. To sa aj dialo v poslednom čase. Môžem s veľkou mierou uspokojenia konštatovať, že sme vyrokovali podstatne výhodnejšiu zmluvu, ako to bolo v minulosti.
Ďalej sme sa dohodli s novým akcionárom z Českej republiky, že sa posilní postavenie štátu, aj pokiaľ ide o prístup k informáciám, spolurozhodujeme o väčších investíciách, spolurozhodujeme o úveroch, ktoré si SPP do budúcnosti môže brať.
Celkovo teda môžem konštatovať, že výsledkom tejto transakcie, keď došlo k presunu 49 % akcií nemecko-francúzskeho konzorcia, je, že tam, kde nám zostalo 51 %, je to napríklad Eustream, distribúcia, tam si štát významne posilnil svoje postavenie. Samozrejme, na takzvanej manažérskej kontrole sa nedalo nič zmeniť, lebo tá bola podstatou privatizácie Slovenského plynárenského podniku. Ale v prípade matky sme ukončili procedúru tak, že dnes je štát 100-percentným vlastníkom SPP – matka.
Prečo sme o to bojovali a v čom spočíva význam tejto transakcie. Často sa hovorí, že sme kúpili, hoci sme za to nezaplatili nič, ale išlo o formálnu kúpu, táto kúpa bola bezodplatná, 100-percentný podiel v spoločnosti, ktorá je stratová. A mnohí tvrdia, že na predaji plynu pre domácnosti SPP stráca. Lenže tá strata vzniká úplne inak. Tá strata vzniká tak, že oni mali nastavené nejaké výdavky a nejaké príjmy. A im začali klesať príjmy z tržieb, lebo na trhu sa objavili konkurenti, napríklad na východnom Slovensku RWE, dnes už možno kontroluje 23 alebo 24 % trhu s plynom. A preto, namiesto toho, aby sa znižovali výdavky v SPP, teda tie náklady, tak oni začali hovoriť o nejakej strate. Opakovane som sa na to pýtal regulátora, ako to je. Odpovedal mi, cena, za ktorú domácnosti berú plyn, je o pár centov vždy vyššia, ako je cena plynu, ktorý prichádza na Slovensko od Gazpromu. Čiže nemôže vznikať strata. Tá vzniká len tým, že táto firma naozaj bola maximálne prepersonalizovaná, tie náklady sú tam obrovské. A jednou z hlavných povinností nového manažmentu SPP – matka je urobiť vnútornú reštrukturalizáciu tohto podniku. Naviac, sme vyvinuli veľké úsilie na to, aby v našich zásobníkoch, ktoré kontrolujeme, ruská strana skladovala plyn, čo by znamenalo ďalšie príjmy pre SPP. A znamenalo by to ďalšie zlepšenie hospodárskeho výsledku. Plus máme ďalšie plány na to, aby sme túto stratu, ktorá sa pohybuje vo výške okolo 60 miliónov eur, v priebehu nasledujúcich štyroch rokov úplne vymazali.
Čo je však najpodstatnejšie. Ako som už uviedol, SPP – matka je dnes jedinou inštitúciou, ktorá má právo podávať cenové návrhy na zvyšovanie cien plynu, najmä pre domácnosti. A to nás vždy zaujímalo. Nech sa pravica na mňa nehnevá, ale to sú fakty, keď bola pravicová vláda, cena plynu pre domácnosti vždy stúpala, vždy. Ak bola na Slovensku sociálnodemokratická vláda, buď bola cena plynu zastabilizovaná, alebo mierne klesala. My sme boli svedkami toho, že nemecko-francúzske konzorcium podávalo úplne nezmyselné návrhy na zvyšovanie cien plynu. Namiesto toho, aby sa starali o tržby, aby sa starali o to, že konkurencia nie je taká efektívna, ako je SPP, tak sa snažili prudkým zvyšovaním cien plynu pre domácnosti naháňať zisky. A boli prípady, keď nemecko-francúzske konzorcium navrhovalo zvýšenie ceny plynu o 16 až 18 % pre domácnosti, hovorím o rokoch 2006 – 2010. Vtedy sme sa rozhodli urobiť veľmi tvrdý regulačný rámec. Tento regulačný rámec pôsobí aj dodnes. A tento regulačný rámec už v rokoch 2006 – 2010 spôsobil, nieže išli ceny plynu hore, ako navrhovalo nemecko-francúzske konzorcium, ale išli o niekoľko percent v tom období dole. Čiže dnes, aby som to povedal veľmi jasne, tu nemáme nikoho, pretože česká spoločnosť, ktorá je majiteľom 49 % akcií v Eustreame a v distribúcii, nemôže podávať cenové návrhy na regulátora. To môže urobiť jedine podnik, ktorý je plne kontrolovaný štátom.
Vyhlásil som a vyhlasujem znovu, manažment SPP – matka nepodá nikdy žiadny návrh na zvýšenie cien plynu pre domácnosti, naopak, ideme opačnou cestou, o ktorej by som vás rád teraz možno aj informoval. Je tu priestor, pretože ak uznáme, že na Slovensku ceny energií predstavujú významnú časť spotrebného koša, je tu priestor, aby sme ľuďom pomáhali, ak tu nie je dostatočne vysoká dynamika rastu miezd a ďalších príjmov, ktoré ľudia majú, aby sme ľuďom pomáhali stabilnými regulovanými cenami, dokonca v mnohých prípadoch aby tieto ceny išli dole, čím je možné aj trošku podporovať životnú úroveň.
Po veľmi vážnych odborných rozhovoroch, ktoré sme mali, tak na úrovni SPP – matka, ako aj na úrovni regulátora, môžem dnes povedať, že sme schopní sumárne v rokoch 2015 a 2016 znížiť cenu plynu o dvojciferné číslo pre domácnosti, o dvojciferné číslo. Nechcem teraz hovoriť, koľko to bude percent, ale môžem zagarantovať, že takéto zníženie ceny plynu nastane. A opäť sa potvrdí, keď je pri moci pravica, ceny plynu pre domácnosti prudko stúpajú, akonáhle nastupuje sociálna demokracia, buď sa zastabilizujú alebo pôjdu dole.
Takže ak sa stále chce niekto pýtať vlády Slovenskej republiky, či malo alebo nemalo význam získať kontrolu nad podnikom SPP – matka, odpovedám, malo to absolútny význam, pretože získali sme kontrolu nad podnikom, ktorý je hlavným dodávateľom plynu, nehovoriac o tom, že ako štát máme podstatne iným záujem, pokiaľ ide o dojednávanie zmluvných podmienok s ruskou stranou, to sa stalo, mnohé veci sú predmetom obchodného tajomstva, ale je tu minister hospodárstva, ktorý by asi mohol potvrdiť, že podmienky na roky 2014 a 2015 sú podstatne, ale podstatne lepšie, ako tomu bolo v prechádzajúcej zmluve.
Veľmi nás, samozrejme, vyrušuje situácia okolo dojednávania cien medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou alebo medzi Gazpromom a zodpovedajúcimi firmami na ukrajinskej strane. Ja to nechcem komentovať. Môžem povedať len to, že je trápne a smiešne, ak minister ukrajinskej vlády, ktorý podpísal nevýhodnú zmluvu, sa dnes sťažuje a nechce platiť to, čo podpísal pred niekoľkými rokmi. To je ale ich vnútorný problém. Ak však dôjde k obmedzeniu dodávok zemného plynu, zatiaľ len pre Ukrajinu, nemalo by to v žiadnom prípade spôsobiť obmedzenie dodávok plynu pre Európu, pre Slovensko, my sme významná tranzitná krajina. Či bude Ukrajina kradnúť plyn, to už je druhá vec, do tohto ja nemôžem hovoriť. Ale boli tu veľké krádeže zemného plynu, ktorý prechádzal cez územie Ukrajiny smerom do západnej Európy. My sme si urobili previerku, aj za prítomnosti ministra hospodárstva, aj za prítomnosti ďalších ľudí, zvolal som na tento účel Bezpečnostnú radu a môžem konštatovať, je perfektne zabezpečený reverzný tok plynu. My sme schopní v prípade úplného zastavenia dodávok plynu smerom z východu na západ cez dva body na západnej hranici zabezpečiť taký tok plynu na územie Slovenska, že niekoľkonásobne prevyšuje našu domácu spotrebu, ktorá sa pohybuje na úrovni okolo 5,5 miliardy, v nejakej špičke 6 miliárd eur.
Ďalej, bola mierna zima, čo nám umožnilo, že zásobníky nie sú úplne vyčerpané. Teraz sa znovu zásobníky natlakovávajú ďalším plynom. Čiže keby nebol ani reverz a keby ani kvapka plynu nedošla z ruskej strany alebo teda od Ukrajiny, sme schopní bez akýchkoľvek ťažkostí do októbra 2014 vydržať len zo zásob, ktoré budeme mať v našich zásobníkoch, ale reverz, opakujem ešte raz, ktorý je výborne pripravený na dvoch bodoch západnej hranice, nám umožňuje, aby sme chránili záujmy Slovenskej republiky. Robili sme to aj v roku 2009. Tí, čo ste boli v tom čase aktívni v politike, viete, že to bola veľmi vážna hospodárska kríza. My sme dokonca v tom okamihu uvažovali o opätovnom naštartovaní Jaslovských Bohuníc, pretože bolo jasné heslo, že my chceme teplo a svetlo, a nie tmu a zimu. A boli by sme bývali takéto rozhodnutie urobili. Našťastie, došlo k opätovnému spusteniu plynu. Preto všetci verme, že dôjde k dohode medzi ukrajinskou a ruskou stranou a budú prúdiť dodávky zemného plynu nielen na územie Slovenska, ale predovšetkým cez územie Slovenska do západnej Európy, lebo v tom sú hlavné príjmy SPP, pretože sme významná tranzitná krajina. Uvedomme si, že kapacita plynovodu, ktorý ide cez Slovensko, je obrovská, môžeme hovoriť o 90 miliardách až 100 miliardách metrov kubických. Hoci dnes takýto objem plynu cez Slovensko neprechádza, ale je to pre nás obrovský zdroj príjmov. Robíme všetko preto. A garantujem ako predseda vlády Slovenskej republiky za celú vládu, že záujmy Slovenskej republiky, domácností a podnikov sú v každom prípade chránené. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis