Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Zodpovedanie otázky

4.12.2014 o 14:07 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

5.2.2015 14:08 - 14:09 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis

2.
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, vážená Národná rada, vážení členovia vlády Slovenskej republiky, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku Národnej rady z dnešnej hodiny otázok ospravedlnil neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný je pre práceneschopnosť podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny a zastupuje ho podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Na zahraničnej pracovnej ceste je minister obrany Martin Glváč, zastupuje ho minister spravodlivosti Tomáš Borec a na pracovnej ceste je aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler, zastupuje ho minister kultúry Marek Maďarič.
Pán predseda, som pripravený na otázky pánov poslancov a paní poslankýň odpovedať, nech sa páči.

Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 11.12.2014 14:07 - 14:22 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán poslanec za túto otázku, pretože dáva mi možnosť poskytnúť slovenskej verejnosti ešte detailnejšie údaje o tom, čo sa vlastne stalo pri privatizácii Slovenských elektrární a čo viedlo vládu Slovenskej republiky k tomuto veľmi vážnemu rozhodnutiu.
Na úvod chcem povedať, že problematika vypovedania zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo uzatvorenej medzi Vodohospodárskou výstavbou a Slovenskými elektrárňami, ktorých aktuálnym vlastníkom je talianska spoločnosť ENEL, má už svoju históriu. Predovšetkým si uvedomme, dámy a páni, že to je najväčší riečny zdroj elektriny, ktorý na Slovensku máme, a tento najväčší riečny zdroj elektriny získal taliansky investor do dlhodobého prenájmu v roku 2006 pri kúpe 66 % akcií Slovenských elektrární. Pripomínam ešte raz, že to bola podmienka pre privatizáciu zo strany talianskeho partnera. Pokiaľ by takto elektráreň Gabčíkovo nebola odovzdaná talianskej spoločnosti ENEL, tak kúpna cena Slovenských elektrární by bola, tých 66 %, o 240 mil. eur nižšia, ako bola aktuálna, ktorá bola, myslím, okolo 860 miliónov. Už vtedy sme však upozorňovali vládu Mikuláša Dzurindu, ktorej ministri podpísali zmluvu o prenájme Gabčíkova a jej dodatok o odškodnení, že išlo o úplné zbavenie sa kontroly štátu nad vlastným majetkom. Majoritný vlastník akcií Slovenských elektrární taliansky ENEL dostal takmer zadarmo k dispozícii výrobu elektrickej energie v Gabčíkove, a že to nie je malá elektráreň, potvrdzuje fakt, že jej celkový výkon je okolo 720 MW, teda jedna malá atómová elektráreň, dva také menšie reaktory. Okrem privatizácie Slovenského plynárenského podniku, ktorú uskutočnila vtedajšia vláda za prapodivných okolností, aj v prípade Slovenských elektrární išlo o viaceré netransparentné kroky. Ako v tom čase povedal aj jeden z najplyvnejších slovenských podnikateľov, predseda klubu 500 Vladimír Soták, citujem: "Privatizačné ponuky boli vyhodnotené neseriózne, bral sa len jeden údaj, cena. Bol tu niekto, kto si necenil slovenský majetok, pretože tomu zrejme nerozumel."
Vrátim sa však k problematike vypovedania zmluvy Slovenským elektrárňam o prevádzkovaní vodnej elektrárne Gabčíkovo. Hlavným dôvodom pre vypovedanie tejto zmluvy je skutočnosť, že vláda Slovenskej republiky dlhodobo považuje túto zmluvu za nevýhodnú pre Slovensko. Uzavretá bola v rozpore s medzinárodným právom a medzinárodnými zmluvami a podľa názoru Úradu pre verejné obstarávanie aj v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Dôležitú úlohu zohrala tiež skutočnosť, že zmluvný partner si dlhodobo riadne a včas neplní svoje povinnosti.
Uznesením vlády vo februári 2005, teda ešte za vlády Mikuláša Dzurindu, bol schválený predaj akcií Slovenských elektrární talianskej spoločnosti ENEL. Privatizácia potom prebehla v roku 2006. Mala okrem iného za cieľ zabezpečiť vyňatie majetku vodnej elektrárne Gabčíkovo zo Slovenských elektrární a jeho začlenenie do Vodohospodárskej výstavby. V prípade, ak by nebola uzavretá zmluva o prevádzke tejto vodnej elektrárne, aj vtedy by došlo k predaju, ale ako som uviedol, cena by bola o 240 mil. eur nižšia. To bola cena, na ktorú vodnú elektráreň Gabčíkovo v privatizácii ohodnotili, a k dnešnému dňu – po 8-ročnej prevádzke z plánovaných 30 rokov – dosiahli výnosy Slovenských elektrární, ktoré sú ovládané talianskou spoločnosťou ENEL, takmer 350 mil. eur. A teraz dobre rátajte! Ak by prevádzka len tejto jednej jedinej elektrárne v Gabčíkove pokračovala 30 rokov na základe prenájmu a prišli by peniaze do spoločnosti, ktorá je ovládaná talianskou spoločnosťou ENEL, môžeme úplne kľudne konštatovať, že celú kúpnu cenu za Slovenské elektrárne, 860 mil. eur, by ENEL splatil len z prevádzky tejto jednej jedinej vodnej elektrárne. A vy na nás idete niečo hovoriť! Mám teraz ja použiť nejaké výrazy? (Potlesk.)
V marci 2006 bola uzatvorená medzi Vodohospodárskou výstavbou a Slovenskými elektrárňami zmluva o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo. Predmetom zmluvy je úprava vzájomných vzťahov, práv a povinností v súvislosti s efektívnou a bezpečnou prevádzkou vodnej elektrárne Gabčíkovo a v súvislosti s predajom produktov. Slovenské elektrárne nadobudli právo a povinnosť prevádzkovať a opravovať majetok vodnej elektrárne Gabčíkovo a udržiavať jeho prevádzkyschopnosť. Zároveň majú povinnosť platiť Vodohospodárskej výstavbe dohodnuté úhrady. Slovenské elektrárne získali v zmysle uzavretej zmluvy právo na príjem z realizácie výkonu prevádzkového majetku vodnej elektrárne Gabčíkovo. Rovnako sú tiež povinné hradiť všetky prevádzkové náklady a náklady spojené s údržbou vodnej elektrárne Gabčíkovo a platiť Vodohospodárskej výstavbe dohodnuté platby. Výnosy z predaja elektrickej energie vyrobenej vo vodnej elektrárni Gabčíkovo boli dojednané v pomere 65 k 35. 65 % Vodohospodárska výstavba, 35 % Slovenské elektrárne ovládané spoločnosťou ENEL.
Zmluva o prevádzke tejto vodnej elektrárne Gabčíkovo bola uzatvorená na dobu 12 mesiacov s tým, že sa bude po dobu 30 rokov po uplynutí každých 12 mesiacov obnovovať na ďalších 12 mesiacov.
Podľa názoru vlády je zmluva o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo neplatná, a to okrem iného z dôvodu jej rozporu s medzinárodnou zmluvou o výstavbe a prevádzke Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros z roku 1977 a právnym poriadkom Slovenskej republiky, nakoľko:
1. Pri uzavretí zmluvy o prevádzke tejto vodnej elektrárne došlo k porušeniu medzinárodného práva, keďže v zmysle medzinárodnej zmluvy objekty Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros, ktoré boli realizované ako spoločná investícia Československou socialistickou republikou, respektíve jej právnym nástupcom Slovenskou republikou, a Maďarskou ľudovou republikou, respektíve jej právnym nástupcom Maďarskom, sú v spoločnom vlastníctve oboch zmluvných strán, t. j. Slovenskej republiky a Maďarska.
Medzi objekty, ktoré sú výsledkom spoločnej investície, patrí aj stupeň Gabčíkovo, zahŕňajúci vodnú elektráreň Gabčíkovo. Vodná elektráreň Gabčíkovo je v spoločnom vlastníctve v zmysle tejto medzinárodnej zmluvy a pri nakladaní s jej majetkom je potrebný súhlas obidvoch vlastníkov. Absencia súhlasu jedného z vlastníkov má za následok neplatnosť zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo.
2. Pretrváva riziko, že prevádzkovanie vodnej elektrárne Gabčíkovo Slovenskými elektrárňami je v rozpore s medzinárodnou zmluvou aj na základe rozsudku Medzinárodného súdneho dvora so sídlom v Haagu z roku 1997 vo veci Gabčíkovo – Nagymaros. Slovenské elektrárne nie sú národnou prevádzkovou organizáciou v zmysle medzinárodnej zmluvy, nakoľko ich väčšinovým akcionárom je talianska spoločnosť ENEL. Po ukončení zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo by ju prevádzkovala priamo Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, vzhľadom na to, že spĺňa kritérium národnej prevádzkovej organizácie v zmysle medzinárodnej zmluvy.
3. Podľa názoru Úradu pre verejné obstarávanie bola zmluva uzavretá v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Z uvedeného dôvodu úrad podal žalobu na súd na vyhlásenie zmluvy za neplatnú, pričom uplatnil svoje právo do jedného roka od podpísania zmluvy 10. 3. 2006. Na základe uvedených skutočností Vodohospodárska výstavba žaluje Slovenské elektrárne za bezdôvodné obohatenie z dôvodu poberania 35-percentného výnosu z prevádzky vodnej elektrárne Gabčíkovo, a to preto, aby nedošlo k premlčaniu nárokov štátu.
Z týchto dôvodov – a v tom sme konzistentní a presvedčiví – my sme nedošli už teraz s tým, už v roku 2007 boli iniciované viaceré súdne spory, ktorých predmetom je určenie neplatnosti zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo. Dodnes však nebolo príslušnými súdmi vydané právoplatné rozhodnutie o jej neplatnosti. Vláda z dôvodu právnej istoty a predchádzania vzniku prípadných škôd postupovala v súvislosti s prevádzkou vodnej elektrárne Gabčíkovo vo vzťahu k Slovenským elektrárňam tak, ako keby zmluva bola platná. V zmysle príslušných ustanovení zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne ju možno ukončiť aj pred tým, ako súdy rozhodnú o jej platnosti alebo neplatnosti, a to aj bez uvedenia dôvodu.
Vláda upozorňovala na to, že Slovenské elektrárne, teda skôr by sa mali tie elektrárne volať talianske elektrárne, že talianske elektrárne si neplnia povinnosti vyplývajúce zo zmluvy o prevádzke. V súčasnosti preto dochádza k viacerým problémom spojeným s prevádzkou, v dôsledku ktorých vzniká Slovenskej republike škoda.
Slovenské elektrárne v čase podpisu zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo do dnešného dňa opakovane porušovali a porušujú povinnosti, ktoré im zo zmluvy vyplývajú, konkrétne:
a/ Porušenie povinnosti talianskych elektrární predložiť údaje potrebné k overeniu si správnosti výpočtu ročného poplatku. V zmysle zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo majú talianske elektrárne povinnosť platiť Vodohospodárskej výstavbe ročný poplatok, ktorý sa vypočítava zo všetkých výnosov za predaj elektriny vygenerovanej vodnou elektrárňou Gabčíkovo a realizovaných talianskymi elektrárňami ako dodávateľom na trh.
Za roky 2010 až 2013 je medzi Vodohospodárskou výstavbou a talianskymi elektrárňami spor o výške ročného poplatku, ktorý sa stanovuje na základe údajov talianskych elektrární. V zmysle zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne majú talianske elektrárne povinnosť poskytnúť teda štátu cez Vodohospodársku výstavbu všetky požadované informácie. Tento štátny podnik od roku 2010 neúspešne opakovane žiada od talianskych elektrární údaje potrebné k výpočtu výnosu za predaj produktov silovej elektriny a podporných služieb.
Tak tu ľudia postavia nejakú elektráreň ešte v minulosti, títo (rečník ukázal smerom na opozíciu) to dajú zadarmo Talianom a tí majú ešte toľko drzosti, že nám nechcú ani povedať základné informácie, aby sme vedeli vyrátať, že či peniaze, ktoré dostávame, sú všetky peniaze, alebo či náhodou nás niekde neoklamali.
Dôvodom nedôvery v správnosť výpočtu ročných poplatkov zo strany Slovenských elektrární je okrem iného aj skutočnosť, že v roku 2009 vznikla dcérska spoločnosť talianskych elektrární SE Predaj, s. r. o. Prostredníctvom nej majú talianske elektrárne možnosť ovplyvňovať výšku vlastných tržieb za predaj elektriny. Napríklad iba za rok 2010 predstavoval rozdiel medzi výškou tržieb vypočítanou pôvodnou metodikou Slovenskými elektrárňami a výškou tržieb vyrátanou nezávislým audítorom sumu vo výške 800-tisíc eur. Domnievame sa, že tento rozdiel mohol byť ešte vyšší, ak by bolo možné preveriť všetky údaje, ktoré vstupujú do tohto výpočtu. Ani len audítor nedostal informácie, ktoré mal dostať, aby vedel, či to je správne alebo nie je správne.
Na základe uvedených pochybností je nevyhnutné, aby talianske elektrárne poskytli Vodohospodárskej výstavbe všetky potrebné informácie na účely overenia správnosti výpočtu ročného poplatku.
2. Je to ohrozenie bezpečnej a efektívnej prevádzky vodnej elektrárne z dôvodu nevykonania generálnych opráv turbín. Do dnešného dňa nebol záväzným spôsobom zo strany štatutárnych orgánov talianskych elektrární odsúhlasený časový harmonogram a rozsah realizácie generálnych opráv turbín. Úplná klasika, vyžmýkať firmu a predať ju preč. Čo tam po nejakých generálnych opravách. Kto ste robili v Slovenskom plynárenskom priemysle, viete, že taliansky a nemecký investor dohromady nezainvestoval nič za roky vlastníctva SPP, lebo načo. Veď je to zdravé, dobré vytunelujeme, vyberieme, odhodíme. To je vaša privatizácia! (Rečník ukázal smerom na opozíciu.) Za toto zodpovedáte vy. (Potlesk.)
Nevykonanie generálnych opráv turbín v zmysle požiadaviek stanovených výrobcom môže spôsobiť vážne škody a ohrozenie prevádzky vodnej elektrárne Gabčíkovo. Slovenské elektrárne však dlhodobo posúvajú z ekonomických dôvodov termín vykonania generálnych opráv tak, aby ich počas trvania zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne uskutočnili iba raz, pričom ďalšie generálne opravy turbín by sa následne realizovali až v období po ukončení zmluvy, a to už, samozrejme, na náklady štátu, Vodohospodárskej výstavby, štátny podnik.
Samozrejme, je tu aj tretí dôvod platby s výhradou. Slovenské elektrárne mali v zmysle zmluvy pravidelne uhrádzať Vodohospodárskej výstavbe platbu vo výške 5 mil. eur ročne, a to ako podiel Slovenských elektrární na nákladoch na prevádzku vodohospodárskych objektov vodnej elektrárne Gabčíkovo. Toto platia s výhradou, týchto 5 mil. eur, a teraz si ešte zoberte tú drzosť, listom zo dňa 16. septembra 2013 vyzvali talianske elektrárne Vodohospodársku výstavbu, aby vrátila z uhradených pravidelných platieb všetkých 43 mil. eur, ktoré boli na základe tohto vyplatené. Tak toto už je naozaj donebavolajúca drzosť, takýmto spôsobom znevažovať postavenie štátu cez Vodohospodársku výstavbu.
Dámy a páni, Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, prijal opatrenia k odvráteniu protiprávneho stavu spôsobeného talianskymi elektrárňami, vyzvali sme v auguste 2014 talianske elektrárne k náprave protiprávneho stavu a k upusteniu od porušovania jej záväzkov podľa zmluvy. Keďže nedošlo k náprave, vláda sa rozhodla vypovedať 4. 12. 2014 túto zmluvu o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo. Považujeme to za najefektívnejší a najrýchlejší spôsob prevzatia vodnej elektrárne Gabčíkovo.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 11.12.2014 14:05 - 14:06 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Prajem vám pekný deň. Vážený pán predseda Národnej rady, vážená Národná rada, vážení členovia vlády, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku Národnej rady ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný je podpredseda vlády, minister vnútra spoločne s podpredsedom vlády a ministrom financií Petrom Kažimírom, majú pracovnú cestu mimo Bratislavy. Na pána ministra financií nie sú otázky, pána Kaliňáka bude zastupovať minister dopravy Ján Počiatek. Na zahraničnej pracovnej ceste je podpredseda vlády Miroslav Lajčák, zastupuje ho minister kultúry Marek Maďarič, a práceneschopný je podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, nie sú na neho otázky. Práceneschopný je minister hospodárstva, nie sú naňho otázky. Minister spravodlivosti je na pracovnej ceste mimo Bratislavy, nie sú otázky. Minister školstva je mimo Bratislavy, Juraj Draxler, nie sú otázky.
Pán predseda, som pripravený v stanovenom časovom limite odpovedať na postavené otázky.
Skryt prepis
 

4.12.2014 14:17 - 14:23 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Možno som prvú otázku zodpovedal v rýchlejšom tempe, ale som nechcel sklamať pána poslanca, aby nemal pocit, že sa vyhýbam otázkam.
Pán poslanec, ďakujem za otázku. Nakoniec sa často stretávame na zasadnutiach integračného výboru, kde veľmi často k témam geopolitického charakteru vystupujete. Chcem vás ubezpečiť všetkých, dámy a páni, že vláda Slovenskej republiky denne, na dennej báze monitoruje situáciu na Ukrajine a komunikuje a koordinuje svoje postoje k tejto krízovej situácii s našimi partnermi v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii. Úlohou kabinetu, ako aj mojou osobnou úlohou je chrániť záujmy Slovenska a jeho občanov. Predovšetkým si želáme, aby táto mimoriadne komplikovaná situácia bola vyriešená štandardnou diplomatickou cestou.
Od začiatku obhajujem názor, pán poslanec, že k stabilnému riešeniu je okrem iného potrebná aktívna a konštruktívna úloha Ruska a Európskej únie. Hovorím to veľmi otvorene. Mám pocit, ako keby Európska únia nezohrávala natoľko aktívnu úlohu, ako by mohla zohrávať. Slovenská republika si praje stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu.
Nie náhodou, nie náhodou, keď bol na návšteve prezident Ukrajiny pán Porošenko, som navrhol, aby hneď po tom, ako vznikne ukrajinská vláda, sme zorganizovali spoločné zasadnutie slovenskej a ukrajinskej vlády na našich hraniciach. Možno pol dňa budeme v Sobranciach, možno budeme druhého pol dňa v Užhorode, ale musíme naštartovať vzťahy, ktoré ani zďaleka nemajú takú dynamiku a takú aktivitu a kvalitu, ako je to s inými krajinami, ktoré sú našimi susedmi. My nechceme, aby sa Ukrajina dostala do izolácie, lebo to neprospeje ani Ukrajine, ani nám. Máme spolu 98 kilometrov hraníc a musíme všetko pre to robiť, aby sme navzájom dobre vychádzali. Myslím si, že aj naše rozhodnutie, pokiaľ ide o zabezpečenie technickej stránky reverzného toku plynu, bolo jasným signálom, že chceme veci riešiť konštruktívne a nie rinčaním zbraňami a rôznymi nezmyselnými návrhmi, ktoré sa tu objavujú.
Konflikt na Ukrajine považujeme za vážny a zložitý. A jeho dopady zasahujú rôzne oblasti života nielen Ukrajiny a jej spoločnosti, ale už dnes celej Európy.
Náš politický postoj zostáva nezmenený. Podporujeme politické riešenie krízy na Ukrajine a pokračovanie v otvorenom a intenzívnom dialógu s Ruskom, pretože si myslím, že strategická spolupráca s Ruskom sa nedá v strednej a východnej Európe obísť. V tomto konflikte môže najviac utrpieť Európska únia.
Vážne vyjadrenia súvisiace s eskaláciou napätia na Ukrajine sa opierajú o konkrétne medzinárodné rokovania, ktoré som absolvoval, a z nich vyplývajúcich faktov. Nejedná sa o nijakú politickú výstrednosť. Naopak, bolo by nekorektné tvrdo mlčať, napriek tendenciám, aby vojenský konflikt na Ukrajine nadobudol vleklý charakter. Na druhej strane existuje viacero aktivít, ktoré ponúkajú diplomatické riešenie. S uspokojením som privítal informáciu exprezidenta Kučmu, ktorý 3. decembra oznámil, že ďalšie kolo mierových rozhovorov sa môže uskutočniť už budúci týždeň. Toto je správa, ktorá prináša nádej, že namiesto vojenského riešenia, ktoré sa dostáva do popredia, sa bude uplatňovať diplomatický a pragmatický prístup k riešeniu krízy. Odporúčam každému, aby si dnes možno aj pozrel obsah vystúpenia ruského prezidenta. Napätie rastie každým jedným dňom a vyjadrenia z jednej aj z druhej strany sú čím ďalej tým tvrdšie. Toto nikto si nemôže želať.
Rovnako aj medzinárodné rokovania, ktorých som sa zúčastnil, majú snahu priniesť konkrétny plán riešenia ukrajinskej krízy. Dovoľte mi len pár námetov, čo by mohlo byť obsahom takéhoto plánu. Po prvé, aby všetky zúčastnené strany chápali Ukrajinu ako suverénny štát. Po druhé, zdržanlivý postoj k členstvu Ukrajiny v NATO ako záruky integrity a nedeliteľnosti Ukrajiny. Toto je európsky názor, ktorý sa začína objavovať čím ďalej tým viac. Ďalej garancia dodržiavania práv národnostných menšín žijúcich na území Ukrajiny. A nakoniec postupné plnenie kritérií pre vstup Ukrajiny do Európskej únie. Čiže na jednej strane zdržanlivosť, pokiaľ ide o NATO, na druhej strane aktívna pomoc. Ak sa rozhodne Ukrajina, že chce plniť podmienky asociačnej dohody, je to na Ukrajine. Hoci niekoľkokrát sme vyjadrili veľkú mieru pochybnosti, či je schopná ktorákoľvek politická generácia na Ukrajine splniť také reformné kroky, ktoré sa od Ukrajiny v tejto súvislosti očakávajú. Kto poznáte Ukrajinu a bývate možno v blízkosti tohto obrovského štátu, viete, že životná úroveň ani zďaleka nedosahuje životnú úroveň Slovenska. A ak sa prijmú reformy, ktoré sa musia prijať na Ukrajine, životná úroveň pôjde prudko dole. Otázka je potom legitímna: ktorá politická generácia zvládne takéto reformy? Ale ak to Ukrajina chce, tak je našou povinnosťou vytvoriť jej podmienky na približovanie sa k Európskej únii, čo môže trvať veľmi, veľmi dlhé roky. Ale toto by mohlo byť obsahom určitých rokovaní vo vzťahu ku kríze na Ukrajine.
Postoj Slovenskej republiky k dianiu na Ukrajine bol od prepuknutia krízy jednoznačný a principiálny. Neskáčeme ako blchy. Máme jasné stabilné postoje k tomu, čo sa na Ukrajine deje. Slovensko naďalej apeluje a bude apelovať na význam dialógu, rešpektovanie ľudských práv a demokratických princípov a zdržania sa násilia, rešpektovania suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.12.2014 14:07 - 14:08 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec, za postavenú otázku. Začnem možno trochu netradične a idem urobiť niekoľko porovnaní, pokiaľ ide o vyhlásenia.
Dámy a páni, ja, samozrejme, aj po dlhých rokoch strávených v Národnej rade vnímam právo opozície kritizovať a vyjadrovať sa kriticky aj k štátnemu rozpočtu. Ale skúsme sa pozrieť do minulosti na to, ako sa opozícia vyjadrovala k rozpočtu na predchádzajúci rok.
Citujem: "Tento rozpočet," teda na rok 2014, "je jasným dôkazom toho, že vláda nevie šetriť. Vie len zvyšovať dane a odvody." Bývalý minister financií Ivan Mikloš.
Ďalší citát: "Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu je nereálny. Zaslúžite si Nobelovu cenu za najderavejší rozpočet. Nemá žiadne ambície na výdavkovej strane a na príjmovej je založený iba na zbožných prianiach." Juraj Miškov.
Ďalší: "Poslanci SMER-u schválili štátny rozpočet, ktorý v sebe má zakódovanú neudržateľnosť deficitu pod 3 percentá." Béla Bugár.
Ďalší citát: "Jednoducho budú míňať viac štátne úrady a ministerstvá budú míňať viac, šetriť nebudú". Miloš Moravčík, expert z KDH.
Ďalší: "Socialistický rozpočet, ktorý je postavený na vode. Tieto čísla v rozpočte sú nereálne. Takto tento rozpočet fungovať nebude." Richard Sulík.
Aká bola realita, dámy a páni? Došlo k jednému z najvýraznejších znížení schodku od vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Verejná správa hospodárila so schodkom 2,6 % HDP. Racionalizáciou a realizáciou rozpočtových opatrení boli výdavky znížené o 2 mld. eur. A konsolidačné úsilie bolo jedno z najväčších od nášho vstupu do Európskej únie, a to vo výške 2,2 % HDP. Výsledok bol najnižší štrukturálny deficit v histórii Slovenska. A tieto úspechy znamenali, že rozhodnutie Rady Ekofinu zo dňa 20. júna 2014 ukončilo procedúru nadmerného deficitu v Slovenskej republike, čo len potvrdzuje, že to bol mimoriadne kvalitný rozpočet.
Čiže vždy musíme vnímať opozičnú rétoriku ako povinnú jazdu a takto sme ju vnímali aj teraz, pretože predkladáme zdravý a dobrý štátny rozpočet a tento zdravý a dobrý štátny rozpočet ste dnes hlasovaním aj odobrili.
Dámy a páni, chcem sa, samozrejme, dotknúť aj obsahu samotnej otázky, ale predovšetkým chcem pripomenúť, že sme dostali k tomuto rozpočtu pozitívne hodnotenia od tých najkompetentnejších inštitúcií. Najmä by som spomenul hodnotenie Európskej komisie, ku ktorému sa ešte vrátim. Z domácich subjektov to bola Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá ocenila, že vláda v roku 2015 prezentuje zámer zlepšovať dlhodobú udržateľnosť verejných financií.
Dovoľte mi však upriamiť vašu pozornosť ešte na jeden kľúčový moment, ktorý súvisí s dnešnou témou. Relevantnosť ekonomického vplyvu štátneho rozpočtu a rozpočtu verejnej správy na hospodárstvo Slovenska dokumentuje aj to, že predstavujú jednak ťažisko finančnej politiky na uvedené obdobie a zároveň tvoria jednu z najdôležitejších oblastí makroekonomického rámca hospodárskej politiky vlády s nemalým vplyvom na podnikateľské prostredie, ako aj samotné podnikanie firiem. Úzke prepojenia, význam štátneho rozpočtu, ako aj rozpočtového výhľadu pri realizácii zámerov hospodárskej politiky vlády v duchu priorít jej programového vyhlásenia nespomínam náhodou. Okrem mnohých pozitív vlády dosiahnutých v ekonomickej oblasti, o ktorej som už hovoril, treba tiež otvorene diskutovať aj o ťažkostiach, ktoré trápia našich podnikateľov a ovplyvňujú súčasný vývoj hospodárstva Slovenska, či už je to napríklad nízka produkčná výkonnosť a konkurencieschopnosť domácich subjektov podnikateľského sektora, najmä malých a stredných podnikov, poddimenzovaná tvorba inovácií v priemyselných firmách spojená s nedostatočne rozvinutou technickou a technologickou základňou, absencia požadovaného počtu kvalifikovaných a technicky zameraných pracovníkov, a mohol by som pokračovať.
Pokiaľ by som mal v stručnosti charakterizovať štátny rozpočet Slovenska alebo v komparácii s členskými štátmi v rámci Európskej únie v duchu znenia vašej otázky, budem vychádzať z hodnotenia Európskej komisie ako inštitúcie, ktorá je na to najkompetentnejšia. Kondíciu verejných financií členských štátov Európskej únie vyhodnocuje Európska komisia na základe dosiahnutej štrukturálnej bilancie ich štátnych rozpočtov. Prísne kritériá na posudzovanie štrukturálneho salda sú zakomponované v európskych pravidlách reformovaného Paktu stability a rastu, ktorého cieľom je zabezpečiť zdravé verejné financie v celej Únii. Európska komisia 28. novembra oficiálne oznámila, že ukončila posudzovanie návrhov rozpočtových plánov na rok 2015, ktoré sa týkalo 16-ch štátov eurozóny z celkového počtu 18 štátov. Toto posudzovanie sa netýkalo len Grécka a Cypru, pretože na tieto dva štáty sa vzťahujú programy makroekonomických úprav. Komisia sa prioritne zamerala na zosúladenie návrhov rozpočtových plánov s ustanoveniami Paktu rastu a stability. Tam, kde boli identifikované možné riziká, na ne dotknuté štáty upozornila.
Z výsledkov hodnotenia vyplynulo, že Slovensko patrí medzi päť krajín eurozóny, ktorých návrh rozpočtu je v súlade s týmto paktom. Do tejto elitnej skupiny krajín patria okrem nás Holandsko, Írsko, Luxembursko a Nemecko. Aj to je dôkaz, že sme predložili kvalitný návrh štátneho rozpočtu.
Dámy a páni, štátny rozpočet, ktorý ste schválili, patrí v novodobej histórii našej krajiny medzi najlepšie vybilancované a vo vzťahu k hospodársko-politickým prioritám a k cieľom vlády je aj adekvátne ambiciózny. Publikované posúdenie zo strany Európskej komisie, ako aj hodnotenie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť tento fakt ešte viac zvýrazňujú. Rozpočet udržateľným spôsobom znižuje verejný deficit, ako aj dlh. Zároveň tým zlepšuje finančnú kondíciu štátu a vytvára predpoklady pre dlhodobú stabilitu verejných financií.
Na záver vás chcem všetkých tu prítomných ubezpečiť, že vláda si bude aj naďalej zodpovedne plniť priority svojho programového vyhlásenia. Dôraz bude kladený na konsolidované verejné financie, vzdelávanie, vedu, výskum, inovácie, podnikanie, ako aj na podporu hospodárskeho rastu a tvorbu zamestnanosti.
Dámy a páni, máme pred nami rok, ktorý môže byť vnímaný ako veľmi úspešný, jeden z najvyšších hospodárskych rastov, pretrvávajúci pokles nezamestnanosti, konsolidované verejné financie, vytváranie nových pracovných miest. Myslím si, že rok 2015 bude z hľadiska ekonomického, sociálneho a finančného ešte úspešnejší, ako bol rok 2014. A rovnako verím, že sa nám vytvorí možnosť predstaviť slovenskej verejnosti druhý takzvaný sociálny pozitívny balík na zlepšenie životnej úrovne ľudí. Ten, čo bol predstavený v júli 2014, sa napĺňa a bude naplnený do poslednej bodky, tak ako bolo slovenskej verejnosti aj sľúbené.
Ďakujem pekne, pokiaľ ide o túto otázku. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 4.12.2014 14:07 - 14:08 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Som sa bál, že horí parlament (vyslovené s pobavením). Vážená pani podpredsedníčka, vážená Národná rada, členovia vlády, dovoľte mi, aby som najskôr podľa rokovacieho poriadku ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný je podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Je na zahraničnej pracovnej ceste. Bude ho zastupovať podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Na pracovnej ceste mimo Bratislavy je aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, bude ho zastupovať minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Na zahraničnej pracovnej ceste je minister hospodárstva Pavol Pavlis, nie sú na neho otázky. A neprítomný je aj minister práce Ján Richter. Takisto nie sú na neho otázky.
Pani podpredsedníčka, som pripravený odpovedať na postavené otázky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.11.2014 14:08 - 14:09 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec, ďakujem za otázku.
Ako je všeobecne známe, tak predchádzajúce dva roky 2012 až ´14, čo je vláda sociálnej demokracie na Slovensku, sa niesli v znamení konsolidácie verejných financií, ku ktorej Slovenskú republiku zaviazalo členstvo v eurozóne. Sme v elitnom klube krajín, ktoré majú spoločnú európsku menu, a tento elitný klub má aj vnútorné pravidlá. Keďže my si ctíme záväzky, ktoré prijímame, aj preto sme vynaložili enormné úsilie za posledné dva roky, aby sme Slovensko dostali z procedúry nadmerného deficitu, aby Slovensko bolo vnímané ako dôveryhodný a seriózny partner.
Opatrenia prijaté vládou na zníženie deficitu na požadovanú trojpercentnú úroveň HDP boli jednoznačne prínosné. Slovensko splnilo podmienky Európskej únie a ako som už povedal, vystúpilo z procedúry nadmerného deficitu, ktorú by sme mohli označiť, a takýto výraz často používa práve podpredseda vlády, minister financií, boli sme vyradení z trestnej lavice Európskej únie.
Ďalším pozitívnym prvkom je zlepšenie výberu daní, implementácia pravidiel na boj proti daňovým podvodom, prijatie opatrení na podporu hospodárskeho rastu ako reakcia na účinky dlhovej krízy v eurozóne.
Po ťažkom období konsolidácie, a v tom, verím, je aj podstata vašej otázky, pán poslanec, je načase, aby sme ponúkli aj určitý program pre ľudí, pretože ľudia si zaslúžia takýto program. A nejde len o program, ktorý sa dotýka mladých ľudí, dôchodcov. Dotýka sa aj podnikateľov, zamestnávateľov, pretože všetky tieto segmenty spoločnosti boli dva roky zúčastnené na konsolidácii. A keďže nám sa podarilo nielen skonsolidovať, ale ešte aj naakumulovať určitý objem finančných prostriedkov, padlo politické rozhodnutie, že tieto zdroje presne použijeme na pozitívny sociálny balíček. Aj preto sme asi pred pol rokom verejnosti predstavili súbor 15-ch pozitívnych opatrení na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré chceme realizovať v priebehu rokov 2014 a 2015. Na takzvaný, a my sme ho nazvali pozitívny balík opatrení pre zlepšenie životnej úrovne, nadväzuje aj ďalších šesť opatrení komplexného a systémového charakteru, ktoré majú pomôcť naštartovať hospodársky rast. Chceme naďalej pokračovať v rozbehnutých programoch zameraných na zlepšenie výberu daní a boj proti daňovým podvodom. A pozitívne čísla prináša aj rezort práce. V ponuke je tiež o 13 % viac finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, ako sme mali k dispozícii v minulom programovacom období.
Pozitívne ukazovatele sú však pre občanov len číslami, kým sa nepretavia do zlepšenia ich životnej úrovne. Vysoká miera nezamestnanosti s výraznými rozdielmi medzi regiónmi predstavuje dlhodobý problém slovenského trhu práce. Európska komisia aj OECD odporúčajú viaceré opatrenia na podporu a zlepšenie slovenského trhu práce. Jedným z najdôležitejších je zníženie daňového zaťaženia nízkopríjmových pracovníkov. Daňové a odvodové zaťaženie dosahuje v prípade jednotlivca s nízkym príjmom 35,7%, čo je nad priemerom krajín OECD. Vysoké daňové a odvodové zaťaženie sťažuje zamestnávanie nízkokvalifikovaných zamestnancov, predražuje prácu pre zamestnávateľov a tým znižuje dopyt po pracovnej sile, obzvlášť po menej produktívnych pracovníkoch. Na druhej strane nízke čisté príjmy v súčasnosti s existujúcim systémom sociálnych dávok znižujú motiváciu hľadať si prácu a zamestnať sa. Z uvedených dôvodov má zmysel znížiť zaťaženie práce a motivovať ľudí zamestnať sa.
Teraz prerokúvavate v Národnej rade návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o zdravotnom poistení. Účelom návrhu je v nadväznosti na historické zvýšenie minimálnej mzdy z 352 na 380 eur na rok 2015 prostredníctvom odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody zabezpečiť vyšší čistý príjem nízkopríjmových zamestnancov. Zo zníženia odvodového zaťaženia budú profitovať hlavne zamestnanci v problematických regiónoch s nižšou úrovňou ekonomickej aktivity, ktorí sa vedia zamestnať len za nízke mzdy. Vhodným riešením je zníženie odvodového zaťaženia, keďže dane z príjmu už dnes pri takýchto nízkych príjmoch neplatia. Fiškálne možnosti v súčasnosti neumožňujú znížiť odvodové zaťaženie plošne, navyše by takáto úľava nebola adresná. Preto je zmysluplnejšie cielené zníženie odvodového zaťaženia pre nízkopríjmových zamestnancov. Odvodová odpočítateľná položka svojím nastavením zmierňuje zaťaženie problematických skupín na trhu práce ťažko zamestnateľných ľudí a osôb s nízkou kvalifikáciou. Na úrovni minimálnej mzdy plne kompenzuje dodatočné náklady práce z jej zvýšenia v roku 2015. Vďaka vyššej čistej mzde sa zvýši ponuka práce. Zvýšený dopyt po pracovnej sile očakávame zo znížených nákladov práce nad úrovňou minimálnej mzdy. Sekundárnym pozitívnym vplyvom budú vyššie disponibilné príjmy nízkopríjmových domácností a tým aj rast ich spotreby.
Samotné zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 380 eur v roku 2015 by prinieslo nárast čistých príjmov zamestnancov o 20 eur mesačne. Tento krok by zároveň zvýšil náklady práce zamestnávateľov o 38 eur. Zvyšovanie nákladov práce nízkopríjmových a nízkokvalifikovaných zamestnancov by pravdepodobne zhoršilo situáciu na trhu práce. Daňovo-odvodové zaťaženie nízkokvalifikovaných by rástlo a ich práca by sa predražovala, obzvlášť v zaostávajúcich regiónoch. No simultánne zavedenie degresívnej odpočítateľnej položky situáciu nízkopríjmových zamestnancov zlepší. Na úrovni minimálnej mzdy zvýši ich čisté príjmy o 32 eur a zachová náklady práce na súčasnej úrovni. Opatrenie pozitívne ovplyvní viac ako pol milióna zamestnancov pri odhadovaných fiškálnych nákladoch vo výške 146 mil. eur. Vzhľadom na to, že minimálna mzda sa zvyšuje s účinnosťou od 1. januára 2015, je potrebné prijať návrh zákona v rovnakom čase.
Za významný pozitívny krok pre zvýšenie životnej úrovne považujem aj schválené zvýšenie minimálnej mzdy, ktorá bude od budúceho roku na úrovni 380 eur, ako som už dnes niekoľkokrát uviedol. Nesúhlasíme, a toto je oficiálny postoj vlády, so zmrazovaním minimálnej mzdy a vláda bude neustále vyvíjať tlak na to, aby sa minimálne platy zamestnancov zvyšovali. Cieľom je dosiahnuť najmä, aby sa ľuďom na Slovensku oplatilo pracovať. Schválením nariadenia o zvýšení minimálnej mzdy boli vytvorené predpoklady, aby zamestnanci najnižších príjmových skupín získali ako keby 13. plat. Opakujem, hovorím o zamestnancoch na úrovni približne minimálnej mzdy. Tí môžu rátať s tým, že keď sa zrátajú efekty z každého mesiaca, tak na konci roka môžeme hovoriť o existencii akéhosi 13. platu.
Odmietame tvrdenia, že rast minimálnej mzdy ohrozuje slovenské hospodárstvo. Odmietame obvinenia, že aktuálne nastavenie minimálnej mzdy nerešpektuje ekonomickú realitu. Dámy a páni, chcem upriamiť pozornosť na jedno konštatovanie, ktoré bolo zverejnené v správe OECD. Na Slovensku je tempo medziročného rastu produktivity práce výrazne vyššie ako tempo medziročného rastu mzdových nákladov. Razantnejším zvýšením minimálnej mzdy chceme zabezpečiť, aby suma minimálnej mzdy garantovala zamestnancovi vyšší čistý príjem, ako predstavuje hranica rizika chudoby. Čiže ešte raz, produktivita nám rastie podstatne rýchlejšie, ako nám rastú mzdy. A preto je aj toto miesto dobrým miestom, aby som odkázal zamestnávateľom, že majú priestor na zvyšovanie mzdy vo výrobnom sektore. Viem, že niekde sa dohodli, ale niekde naďalej dochádza k veľkým roztržkám a nedorozumeniam tohto druhu.
Medzi ďalšie opatrenia vlády, ktoré majú zvyšovať životnú úroveň, patrí aj zavedenie dočasného súbehu mzdy a dávky v hmotnej núdzi, ktoré vstúpi do platnosti 1. januára 2015. Dočasné poskytovanie dávky v hmotnej núdzi aj po nástupe do pracovného pomeru zvýši samotný príjem, ako aj motiváciu zamestnať sa. Návrh zákona vymedzuje nové podmienky pre vznik nároku na osobitný príspevok, ktoré umožnia súbeh poskytovania osobitného príspevku a pomoci v hmotnej núdzi u občana, ktorý bude dlhodobo nezamestnaný alebo dlhodobo neaktívny a nastúpi do pracovného pomeru. Podľa analýz by o súbeh poberania dávky v hmotnej núdzi a mzdy mohlo mať záujem približne 10-tisíc ľudí, čo je opäť významný krok k znižovaniu nezamestnanosti. Zvýšenie minimálnej mzdy súvisí s ďalšími prijímanými opatreniami. Sú nimi zavedenie, ako som uviedol, súbehu dávky v hmotnej núdzi a mzdy, ako aj zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky. Chceme dosiahnuť, aby sa naozaj na Slovensku oplatilo pracovať, aby sa ľuďom, ktorí prejavia záujem o prácu, zvyšovalo ohodnotenie aj z hľadiska dôchodku a aby bol rozdiel medzi ľuďmi, ktorí pracovali, s tými, ktorí boli len na sociálnych dávkach.
Od januára 2015 začnú platiť aj odvodové úľavy pre študentov pracujúcich na dohodu. Úpravou zvyšujeme mzdový limit zo 159 na 200 eur pre všetkých študentov pri dohodách o brigádnickej práci. Cieľom je zlepšenie podmienok uplatnenia študentov na trhu práce a odstránenie doterajšieho diferencovaného prístupu pre študentov mladších aj starších ako 18 rokov.
Z opatrení sociálneho balíčka nezostaneme v prípade seniorov iba pri zvýšení vianočného príspevku. Seniorov sa taktiež budú dotýkať aj ďalšie dve opatrenia, a to zavedenie minimálneho dôchodku pre seniorov a zvýšenie zľavy pri cestovaní vlakom. To bolo realizované počnúc 17. novembrom. Aj keď bol vianočný príspevok kritizovaný opozíciou ako nesystémové opatrenie, pravdou je, že ani ona sama po tom, ako začala v roku 2010 vládnuť, sa neodvážila naň siahnuť. Len pripomeniem, že ide o zvýšenie vianočného príspevku, ktoré pocítia najmä tí seniori, ktorí majú najnižšie dôchodky. Základnou sadzbou zvýšenia vianočného príspevku je zmena príspevku zo 75 na 87 eur, to jest o 12 eur aj 26 centov a uvedené opatrenie sa bude týkať všetkých dôchodkov do výšky 494 eur aj 40 centov, čo predstavuje takmer 1 mil. 160-tisíc poberateľov dôchodkov.
Teraz ministerstvo intenzívne pracuje na nastavení podmienok nároku na minimálny dôchodok. Úloha zavedenia minimálneho dôchodku vyplýva nielen z programového vyhlásenia vlády, ale aj z Národného programu aktívneho starnutia na roky 2014 – 2020. Cieľom bude, aby ľudia, ktorí odpracovali aspoň 25 rokov, neboli v starobe odkázaní na dávky a príspevky v hmotnej núdzi. Návrh opatrenia by mal byť zrealizovaný v druhej polovici budúceho roka. Opatrenie prinesie vyššiu mieru spravodlivosti pri poberaní dôchodkov a vzťahovať sa bude na všetkých dôchodcov, vrátane tých súčasných.
Ako som uviedol, deti, študenti, ale aj poberatelia dôchodkov môžu od 17. novembra zadarmo využívať vlaky 2. triedy. Okolo toho sú, samozrejme, rôzne diskusie, ale myslíme si, myslíme si, že toto bolo správne rozhodnutie a že našlo pozitívny ohlas u slovenskej verejnosti. Rovnako, samozrejme, budeme v budúcom roku uvažovať aj o tom, ako pomôcť ľuďom, ktorí chodia do práce, aby sme ešte viac znížili ich náklady, ktoré sú spojené s cestovaním.
Máme ambíciu v roku 2015 a ´16 znížiť cenu plynu pre domácnosti o dvojciferné číslo. Je to cieľ, ktorý súvisí s tým, že sme kúpili matku SPP a dostali sme pod kontrolu cenotvorbu v tomto významnom podniku, ktorý bol sprivatizovaný.
Dámy a páni, chcem vás ubezpečiť, že budeme naďalej pokračovať v tvrdých opatreniach, pokiaľ ide o daňové úniky a výber daní. Som presvedčený, že aj v roku 2015 si dokážeme vytvoriť balík, možno na úrovni 200 - 250 mil. eur, ktorý opäť pretavíme do druhého pozitívneho sociálneho balíka, a verím, že opatrenia, ktoré sa dnes pripravujú, budú slovenskou verejnosťou privítané pozitívne.
Ďakujem pekne. (Potlesk v sále.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 27.11.2014 14:08 - 14:09 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, vážená Národná rada, členovia vlády, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku Národnej rady ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomného podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorého zastúpi podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pán Miroslav Lajčák.
Som pripravený, pán predseda, odpovedať v stanovenom limite na postavené otázky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.11.2014 21:37 - 21:41 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Predovšetkým chcem zopakovať najpodstatnejšiu vec, že na prípad, kvôli ktorému bola zvolaná táto mimoriadna schôdza, bolo razantne reagované a odprezentoval som celý rad jasných protikorupčných opatrení a rovnako som odprezentoval, v akom stave sa dnes nachádza Slovensko z hľadiska ekonomických, sociálnych vyhodnotení. A ja si myslím, že my sa nemôžeme hanbiť alebo tváriť sa, že sme nič neurobili. Naopak, vo svojom vystúpení som jasne ukázal, že aj napriek chybám, ktoré sa môžu vyskytnúť, robíme všetko pre to, aby Slovensko z hľadiska životnej úrovne, hospodárskeho rastu, inflácie a ďalších ukazovateľov bolo na tom čím ďalej, tým lepšie. Preto si stojím za štruktúrou svojho vystúpenia.
A v žiadnom prípade neakceptujem argument, že som sa vyhováral na kauzy predchádzajúcej vlády. Ja som len pripomenul tým, ktorí podpísali tento návrh, že čo sú zač, ako sa správajú a že ich morálne právo na takýto postup nie je prakticky žiadne.
Je tu však jedna vec, na ktorú chcem zareagovať veľmi presne, opäť nás neuveriteľne obviňujete z toho, pán poslanec Frešo, znovu, to, čo ste povedali, je trestný čin, že niekto si tu nejaký milión eur zobral do vrecka alebo urobil nejaké rozdelenie. Každý z vás sa pýta, že kde sú aké peniaze. Takže oficiálne, pán poslanec Frešo, oficiálne za toto CT-čko nebolo vyplatené ani jedno jediné euro, prebieha vyšetrovanie, je všetko pozastavené, až na základe vyšetrenia, na základe rozhodnutia správnej rady sa uvidí, čo bude ďalej. Prosím, prestaňte obviňovať túto vládu Slovenskej republiky, že niečo ukradla. Za CT nebolo vyplatené ani jedno jediné euro, ani jeden jediný cent. Vyprosujem si tieto obvinenia z trestnej činnosti, ktorá jednoducho nie je namieste. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.11.2014 20:02 - 20:52 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, dámy a páni, predkladatelia návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky, keď ste sa minulý týždeň neúspešne pokúšali odvolať ministra práce, drvivá časť poslancov, ale aj verejnosti sa zhodla na tom, že tak slabé argumenty na odvolanie člena vlády, aké predložila opozícia, si Národná rada azda ani nepamätá. Vy ste však nezostali nič dlžní svojej povesti a dokázali ste znížiť silu argumentov na úplné minimum tak, ako to viete bohužiaľ len vy. Takú znôšku nezmyslov, ktoré som si vypočul, obvinení bez akýchkoľvek dôkazov, dokonca obvinenie zo spáchania závažného trestného činu, zločineckého spolčenia, obvinenie z toho, že vláda je v podstate mafiánska organizácia, obvinenie zo závažných trestných činov, to snáď si ešte nikto nedovolil v Národnej rade Slovenskej republiky bez toho, aby nedal konkrétny dôkaz, konkrétny doklad, aby si mohol dovoliť takéto vážne obvinenia na adresu vlády Slovenskej republiky, ktorá bola demokraticky vytvorená v roku 2012 po demokratických parlamentných voľbách. Takže by som poprosil, ak sa dnes máme baviť v atmosfére, povedzme, opozično-vládnej, udržme aspoň túto atmosféru na určitých argumentoch, a nie na takýchto krivých obvineniach a ohováraní, pretože ak by bola trestnoprávna zodpovednosť za výroky v parlamente, tak ani nemusíme dávať trestné oznámenie, pretože Generálna prokuratúra alebo polícia by musela konať ex offo za spáchanie trestného činu ohovárania a krivého obvinenia. (Potlesk.)
Je evidentné, pán poslanec Matovič, že máte zmätok v číslach a hovoríte jednoducho to, čo sa vám páči, tak mi dovoľte, aby som na úvod bez toho, aby som to mal napísané pred sebou, reagoval na niektoré obvinenia, ktoré ste vzniesli na záver.
Obvinili ste ma, že som prinútil, aby došlo k dostavbe 3. a 4. bloku v Mochovciach. Pán Matovič, a vy si nepamätáte, že to bola vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá sprivatizovala Slovenské elektrárne a 66 % akcií dala talianskej spoločnosti ENEL? Ako môžem prinútiť 66-percentného vlastníka akciovej spoločnosti, aby niečo urobil, kde má štát 34 %. (Potlesk.)
Obvinili ste ma pri R1. Mimochodom, to ste ale nepovedali, že za R1 bola udelená svetová cena za najlepší infraštrukturálny projekt v roku 2012, že ide o projekt, kde sa pôvodne rátalo denne s 15-tisíc autami a jazdí tam 20-tisíc áut a celé Slovensko tlieska a aplauduje za výstavbu R1.
Že sme prerobili 2,3 mld. alebo 4 mld. Vy ste s tými miliardami narábali tak, že si to ani nepamätám.
Investičné náklady, pán poslanec, pri tomto PPP projekte boli 850 mil. Ako sa dá prerobiť pri 850 mil. 2,5 mld., to naozaj jednoducho nejde. (Potlesk.)
A ešte dodám jeden údaj, lebo si nepamätám všetky tie krivé obvinenia, ktoré ste vzniesli, ohľadne obnoviteľných zdrojov. Pán poslanec, pozrite sa na okolité krajiny, ale predovšetkým si uvedomte, že podstatnú časť toho, čo dávame na obnoviteľné zdroje, dávame na podporu sociálnej ťažby na Horehroní. Pokiaľ budem predsedom vlády Slovenskej republiky, budem trvať na podpore sociálnej ťažby hnedého uhlia na Horehroní, lebo tam robí 4-tisíc ľudí a nemáme tam pre nich absolútne žiadnu alternatívu a budeme to robiť dovtedy, pokiaľ budeme vo vláde Slovenskej republiky. Tak nehovorte o tom, že tu niečo robíme, aby na tom niekto zarobil.
Ale poďme jednoducho ďalej, pretože to boli naozaj obvinenia, na ktoré ani snáď nemá význam reagovať, pretože je evidentné, že nedisponujete základnými informáciami.
Dámy a páni, tento zjavne neodôvodnený návrh je len politickým divadlom pred komunálnymi voľbami, jasne nastavené, na piatok podané o 17.00 hodine s tým, že ja neviem snáď ste čakali, že táto schôdza bude vo štvrtok alebo v piatok počas moratória. My sme sa veľmi jasne vyjadrili. Ja som požiadal predsedu parlamentu, pán predseda, prosím, zohľadnite vládne povinnosti, ktoré máme, lebo je zvolaná schôdza vlády do Uble na ukrajinsko-slovenskej hranici. Alebo sme mali rokovať v nedeľu? Rovnako by ste kričali. Jediný možný termín bola sobota večer preto, lebo ste podali návrh včera vo večerných hodinách. A ak si pamätám ako človek, ktorý v tomto parlamente strávil nejaký čas, je 24-hodinová lehota. To znamená, v najbližšej možnej lehote nám bolo vyhovené. A ja veľmi chcem poďakovať predsedovi parlamentu, že dá priestor pre vládu, aby si vykonávala svoje povinnosti v regiónoch, lebo keby sme stále boli tu v parlamente, tak nič neurobíme. (Potlesk.)
Chcem dodať aj to, že to je nielen politické divadlo pred komunálnymi voľbami, je to navyše nezmyselne namierený útok voči predsedovi vlády Slovenskej republiky, ktorý v prípade, ktorý má tvoriť akúsi chrbtovú kosť celého návrhu na odvolanie, razantne koná.
Samozrejme, svedčí to aj o iných faktoroch, ako je napríklad atomizácia opozície a jej poslaneckých klubov, či neschopnosť opozície zhodnúť sa v tak významnej politickej udalosti, akou je práve odvolávanie premiéra krajiny.
Ak sa pozrieme na ten zoznam tých ľudí, ktorí podpísali tento návrh, pokiaľ mám správnu informáciu, nie je to podpísané ani KDH ani stranou MOST – HÍD, tak to je teda pekná partia ľudí, len čo je pravda, všetko buď individuálni, nezávislí poslanci. Nuž teda vám gratulujem, opozícia, že takéto návrhy podávate v tak závažnej veci, ústavnej veci, ako je návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi, čo v praxi znamená v podstate návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde Slovenskej republiky.
Pýtam sa, ako chce opozícia robiť vláde Slovenskej republiky alternatívu? Jediným výsledkom je fakt, že predkladáte návrhy na odvolávanie členov vlády ako na bežiacom páse, aby ste sa aspoň ako-tak pred komunálnymi voľbami zviditeľnili a zaplnili mediálny priestor, pretože iným spôsobom to jednoducho nedokážete. Neviete zaujať. Chýba vám invenčnosť, páni. Jednoducho už ste príliš, príliš možno niektorí zabudli, ako sa robí normálna, riadna opozičná politika. Tak vymýšľate schôdze, otravujete verejnosť, robíte cirkusy, stojí to obrovské peniaze a aj tak dobre viete, ako dnešná schôdza dopadne.
Dámy a páni, ja si uvedomujem, že tento pocit je pre vás veľmi frustrujúci a strany na prahu zvoliteľnosti , ktoré sa podpísali pod návrh na odvolanie predsedu vlády, sa takto snažia urobiť všetko na svete, čo sa len dá. Ak si však skutočne chcete robiť kampaň, priatelia z opozície, pred komunálnymi voľbami, nerobte ju, prosím, teatrálnymi vystúpeniami v Národnej rade, choďte do miest a obcí medzi ľudí, tak ako chodievame aj my, hovorte s nimi, venujte sa im a keď sa s nimi budete rozprávať, pokúste sa im ponúknuť okrem sľubov aj nejakú reálnu alternatívu pre Slovensko, povedať im, ako inak by ste spravovali Slovensko. A choďte s touto alternatívou do volieb v marci roku 2016. My do týchto volieb pôjdeme dobre pripravení a veľmi radi sa tejto demokratickej súťaže opätovne zúčastníme. Lenže ja po Slovensku chodím a nikoho z vás nestretávam, nikoho. Pýtam sa ľudí, starostov, primátorov, boli tu nejakí opoziční poslanci? Ani chýru, ani slychu, ale zvolať schôdzu Národnej rady v piatok večer mimoriadnu na odvolanie premiéra, to viete veľmi rýchlo.
V prípade problémov spojených s obstarávaním a nákupom CT zariadenia v piešťanskej nemocnici som nečakal na žiadne vyzvanie, ale okamžite som inicioval stretnutie s pani ministerkou a požiadal ju o objasnenie situácie. Na základe záverov, o ktorých ma informovala, a na základe pochybností som ju požiadal o prebratie politickej zodpovednosti, rovnako som požiadal o prebratie politickej zodpovednosti aj podpredsedníčku Národnej rady. A ony túto politickú zodpovednosť na rozdiel od vás, páni, prebrali. Toto ste vy nikdy neurobili. Ja si nepamätám, že by sa minister postavil a povedal: „Áno, sú tam pochybnosti, dajte to vyšetriť. ale nechcem vytvárať zlú atmosféru, radšej preberiem na seba zodpovednosť a odchádzam z funkcie.“ Učte sa z tejto politickej kultúry, učte sa z tejto politickej kultúry, ktorá tu bola vznesená v strane SMER – sociálna demokracia. (Potlesk.)
Osobne považujem odstúpenie ministerky ako predstaviteľa rezortu za najvyšší stupeň vyvodenia zodpovednosti voči pochybnostiam, ktoré sa objavili. A ide o rezort, ktorý, samozrejme, spadá pod jej politickú a odbornú kompetenciu. Ja som to povedal veľmi presne. Zodpovednosť verejného činiteľa je podstatne väčšia, ako je zodpovednosť radového občana. Dokonca táto zodpovednosť ma niekedy objektívny charakter, lebo zodpovedáte aj za konanie svojich podriadených, o ktorom nemusíte vedieť. V tom je, bohužiaľ, veľmi nešťastné a citlivé postavenie predstaviteľov verejnej moci. A v tomto duchu sa predstavitelia strany SMER – sociálna demokracia aj správali.
Ďalším dôvodom na odvolanie na predsedu vlády má byť, ako uvádzate, výjazdové zasadnutie vlády v Žiline. Výjazdové zasadnutia vlády aj do tých najchudobnejších regiónov Slovenska majú svoje opodstatnenie. Vy akurát tak na ne žiarlite, lebo ste ich nikdy nerobili. Vy ste totiž sa nevedeli dohodnúť ani, kedy sa stretnúť v tom zlepenci, a nieto že ešte vycestovať niekde do regiónu, urobiť tam konkrétne projekty a pomôcť mestám a obciam. My to robíme pravidelne. Budúci rok to budeme asi šesťkrát absolvovať. A, ako som už uviedol, odchádzame na východ do Uble, kde chceme venovať veľkú pozornosť regionálnym problémom práve tohto ťažko skúšaného slovenského regiónu. (Potlesk.) Vláda sa vždy stretne, ak tam ideme do regiónu, s príslušnými starostami, s osobnosťami regiónu, s vedúcimi pracovníkmi jednotlivých podnikov, so zamestnávateľmi, akademickými funkcionármi, ako aj s bežnými ľuďmi. A potom sme konfrontovaní s ich každodennou realitou. Táto realita má však niekedy ďaleko od tej reality v Bratislave. A preto je dobré ukázať ľuďom, že nám záleží na tom, ako žijú ľudia nielen v Bratislave a na západnom Slovensku, ale aj v iných častiach našej krajiny. Naša kampaň pred komunálnymi voľbami preto nie je iba zhlukom náhodne usporiadaných sľubov, ale presne odzrkadľuje špecifiká regiónov, ku ktorým sme sa dopracovali aj na základe monitoringu z tej najvyššej štátnej úrovne. Možno by sa dámy a páni z opozície, ktorí sa podpísali pod návrh na odvolanie predsedu vlády, mohli inšpirovať aj takouto aktivitou, ísť do regiónu, identifikovať problémy a potom prísť sem s rozumnými návrhmi do Národnej rady. V tom prípade by vám však určite nezostal čas na iniciovanie nezmyslených a neodôvodnených návrhov na odvolávanie ministrov či na odvolávanie predsedu vlády. Výjazdové zasadnutie v Žiline, ktoré spomínate v tomto návrhu, malo tiež svoje opodstatnenie.
Ak narážate na to, že si pochvaľujem spoluprácu medzi Úradom vlády, županom a primátorom mesta, tak si za tým stojím aj naďalej. A budem to opakovať stále. A vždy budem podporovať, aby v parlamente sedeli predstavitelia samosprávy, či sú to starostovia, primátori alebo župani, lebo tí sem nebudú chodiť s nezmyslami a s nezmyselnými návrhmi, budú chodiť len s takými návrhmi, ktoré im ponúknu ľudia, lebo starosta nemá kam ujsť. Starosta vyjde z rodinného domu a rovno narazí na ľudí na chodníku. V tom je hodnota prepojenia komunálnej politiky a veľkej politiky. Čiže stojím si za tým aj naďalej. (Potlesk.)
V tejto súvislosti nešlo o nič iné ako o prezentovanie svojho názoru na fakt, že je dobré, ak sa osoby v takýchto funkciách vedia rozumne dohodnúť na riešení špecifických problémov mesta. Obytná zóna Krasňany, ktorá bola pre Žilinu a súčasného primátora problémom z minulosti, je problém, ktorý sme odstránili vzájomnou dohodou. A krajské mesto môže opäť normálne fungovať. Chcete povedať, že problém obytnej zóny Krasňany vymyslel náš primátor Igor Choma? Veď on ho zdedil. Mesto si nemohlo brať úvery a bolo potrebné pristúpiť k riešeniu tohto problému. Našli sme riešenie a my si myslíme, že sme nekonali pre pána primátora, ale konali sme pre všetkých obyvateľov Žiliny. A reakcie ľudí v Žiline boli veľmi, veľmi pozitívne a budeme takto pokračovať aj ďalej. A nech je to hocaké mesto, ktoré bude potrebovať pomôcť a nebude vedieť vyriešiť svoj problém, tak takémuto mestu budeme pomáhať bez ohľadu na to, či tam bude primátor, starosta zo strany SMER alebo z inej politickej strany. (Potlesk.)
Dámy a páni, jednoducho skutočnosť, že primátor alebo starosta je z rovnakej strany, aká tvorí vládu, ešte neznamená, že môžete vládu alebo stranu SMER – sociálna demokracia obviňovať z korupcie alebo zo zločineckého spiknutia, spolčenia mafiánskych praktík, ako sme si to vypočuli teraz tu pred chvíľkou od pána poslanca Matoviča. Keby sme nechceli s vami diskutovať, tak už len na základe týchto nehoráznych obvinení, ktoré naozaj nemajú obdobu, sme kľudne mohli povedať: „Tak toto si tu rozprávajte sami, my vám na tomto divadle participovať nebudeme.“ Opäť sa však ukázala krátka pamäť opozície, keď sama ako koaličný zlepenec čelila naozajstnej korupcii a klientelizmu. A mne je trošku trápne, že ľudia, ktorí často boli súčasťou rôznych korupčných škandálov, nielenže podpísali tento návrh, ale aj často v mnohých situáciách sa správali ako tie tri čínske opice, jednoducho tvárili sa: „Nevidím, nepočujem, nehovorím, lebo sme spolu v koaličnej vláde zlepenci a keby som niečo povedal, tak sa nám ten zlepenec rozpadne.“ Zlepenec by nikdy nedovolil odvolať ministerku zdravotníctva, keby sa to stalo teraz. Ale silná politická strana, silná vláda si to môže dovoliť, lebo to neohrozuje fungovanie vlády ako takej. V tom je veľký rozdiel medzi zlepencami a stabilnou vládou. A my na Slovensku máme stabilnú vládu. (Potlesk.)
Dámy a páni, pán poslanec Matovič išiel dosť ďaleko v minulosti v tých jeho bájkach bez akýchkoľvek dôkazov, tak povedzme si niečo o kauzách vlády Ivety Radičovej 2010 – 2012, trošku na pripomenutie, nech aj vás trošku svrbí zadok, dobre, aby ste vedeli o tom, o čom hovoríme, čo ste všetko napáchali, ako ste sa pri týchto kauzách aj správali.
September 2010, kauza firmy Hayek Consulting. Firma Hayek Consulting, ktorú vlastnili bývalí štátni tajomníci ministerstiev hospodárstva a dopravy Martin Chren a Ivan Švejna, získala zákazku od štátu aj po ich nástupe do funkcií. Chren odísť odmietol, podržala ho SaS, pretože v danom prípade by sa rozpadla vláda. To je typický spôsob, takto fungujete, dámy a páni, a nás obviňujete.
Október 2010. Voľba generálneho prokurátora vládnou koalíciou bola sprevádzaná takými škandálmi, podozreniami z kupovania poslancov, odpočúvaním poslancov, tieto podozrenia dokonca preverovala aj prokuratúra. Koalícia účelovo lámala demokratické pravidlá cez koleno, napríklad porušením tajnej voľby, fotili ste si hlasovacie lístky. Veď ste chodili ako páriky, vy ste sa držali takto pod pazuchou a ste si fotili takto tie vaše hlasovacie lístky a potom ste si ich takto ukazovali. (Ukázanie rukami.) Toto je demokracia v priamom prenose a vy nám budete niečo hovoriť o demokracii a o tom, že my odkláňame demokraciu iným spôsobom. (Potlesk.)
September 2010. Ján Figeľ s mesačným platom 15 500 eur využíval byt získaný od mesta Bratislava za 1 % jeho ceny, za 1 805 eur. Pred komunálnymi voľbami v závere roku 2010 prenikli na verejnosť informácie, že Ján Figeľ získal od mesta Bratislava ako štátny tajomník MZV v roku 2000 byt s rozlohou 156 metrov štvorcových v centre mesta, ktorý v roku 2003 odkúpil za 1 805 eur. Trhová cena takéhoto bytu bola v tom čase zhruba 160-tisíc eur. Ján Figeľ využíval byt v čase, keď jeho príjem dosahoval viac ako 15-tisíc eur mesačne.
Poďme na ministerstvo zdravotníctva, lebo to je dnes v kurze.
Január 2011. Minister Uhliarik zabezpečil farmaceutickej firme obrat 10 mil. eur ročne. Minister zdravotníctva v expresnom režime a porušením interných predpisov rezortu zdravotníctva za jeden deň, kým v iných prípadoch totožný proces trvá aj 100 dní, za jeden deň povolil výnimku, ktorá farmaceutickej firme, kde v minulosti pôsobil a pôsobí jeho brat, zabezpečila naďalej predaj konkrétnej vakcíny bez doplatku, a tým garantovala obrat na úrovni 10 mil. eur ročne. Panebože, keby sa to nám stalo? „Čo tu robíte, sú to bengálske ohne.“ Brat bratovi však čo nepomôže, nie? Poznáme tú slávnu príhodu od pána ministra Mráza v minulosti, ktorého prichytili, ako dal bratovi zákazku. A keď sa ho pýtali, či je to v poriadku, on povedal: „A nepomôžem vlastnému bratovi?“ Však toto isté urobil pán Uhliarik. A vy nám tu budete rozprávať, podpisovať nejaké návrhy, že čo sa tu deje. (Potlesk.) Keby sa to stalo v našom prípade, opakujem, tak tu robíte veľké demonštrácie.
Železničná nemocnica v Košiciach. V hlbšej minulosti v roku 2005 vyhrali konkurz na prenájom Železničnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach ľudia blízki SDKÚ. Zhodou okolností jednou zo spoločníčok vo víťaznej firme Železničné zdravotníctvo bola Marianna Novotná. Ktože to je? Je to manželka pána poslanca Novotného. Vitajte, vitajte v slovenskej demokracii. (Potlesk.)
Tender na tiesňovú linku 155 bez súťaže za 3,165 mil. eur. Zákazka na modernizáciu tiesňovej linky 155 z čias exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika bola priklepnutá bez verejnej súťaže. Zmluvu na modernizáciu linky za 3,165 mil. mil. eur podpísalo operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby na čele s riaditeľkou Andreou Smolkovou a pološtátny Slovak Telekom. Kontrakt uzavretý dva mesiace pred voľbami okamžite vyvolal kritiku. Bývalý riaditeľ záchranárov Ľubomír Kočiš označil zákazku za predraženú. Upozornil tiež, že zmluvu je možné vypovedať len za cenu plnej úhrady zákazky, transparentné a pre štát ekonomicky výhodné by bolo vyhlásenie verejnej súťaže. Pozná minimálne šesť uchádzačov, ktorí by sa do súťaže zapojili, povedal Kočiš. Podľa jeho kalkulácie to bolo možné modernizovať za cenu 900-tisíc eur.
Tender na informačný systém za 600-tisíc eur bez súťaže. Počas najväčšieho štrajku lekárov v roku 2011 stihol minister uzavrieť zmluvu bez súťaže so spoločnosťou Plaut na nový informačný systém za 600-tisíc eur, ktorý mal slúžiť na riadenie a monitoring práce nemocníc a záchranárskych zložiek, samozrejme, bez súťaže, až potom postupne sa robila nejaká náprava.
Zdravotnícke zákony ministra Uhliarika tvorili lobisti (marec 2011). Autorom dokumentu, ktorý bol predložený na vládu ako súčasť novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, bol právny zástupca farmaceutických spoločností. To vyplýva z vlastností dokumentu, ktorý sa objavil na oficiálnej vládnej stránke právnych predpisov.
Tunelovanie štátnej nemocnice cez Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Štátna poisťovňa na pokyn pána Uhliarika prehodnotila zmluvy týkajúce sa štátnych a súkromných diagnostických techník s výsledkom, že v jednej budove na jednom mieste existovali napríklad dve MR služby, jedna štátna a jedna súkromná, pričom súkromná mala od štátnej poisťovne vyššie zmluvy ako za rovnakú službu tá štátna. Toto bolo zdravotníctvo za pána Uhliarika.
Externý audit, zadlžená nemocnica u jej interného zamestnanca. Nominant pána Uhliarika si nechal ako interný zamestnanec v jednej z najzadlženejších nemocníc vypracovať audit v externej firme, ktorá patrila internému zamestnancovi personálneho oddelenia nemocnice.
Ďalej, štátnu trnavskú nemocnicu mala upratovať bez súťaže firma bez upratovačiek. Bývalý riaditeľ štátnej nemocnice v Trnave za ministra Uhliarika Gabriel Pavelek podpísal zmluvu na upratovacie služby so spoločnosťou CRA bez verejnej súťaže. Táto firma navyše v tom čase nemala ani jednu upratovačku. Nemocnica musela potom odstúpiť od zmluvy s pôvodnou upratovacou firmou a prišla tak dohromady o 160-tisíc eur.
Audity nemocníc bez verejných obstarávaní na návod ministra. Na základe návodu ministra zdravotníctva si mali nemocnice dať vypracovať prípravné audity na privatizáciu bez verejných obstarávaní od jednej firmy. Oceňovanie touto firmou stálo štát 1,2 mil. eur bez akejkoľvek súťaže, bez akéhokoľvek, samozrejme, výsledku.
Zákazky za 100-tisíc eur v posledné dni vo funkcii. Manžel šéfky liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaely Cesnakovej získal zákazky na úpravu softvéru v hodnote 100-tisíc eur. A podobných prípadov rodinkárstva bolo viacero. Ministra a jeho podriadenú počas prijímania nového zákona o liekoch kritizovali, že ho pripravili aj v prospech rodinných príslušníkov.
Ministerstvo školstva Slovenskej republiky zadalo bez verejnej súťaže dodávku učebníc za 36-tisíc eur poisťovacej firme. Veď si na to všetci dobre pamätáme, komu každému ste dávali zarobiť.
Dostávam sa k úžasnej kauze (apríl – júl 2011) Daňového riaditeľstva Košice. Daňové riaditeľstvo vedené Miroslavom Mikulčíkom, blízkym priateľom ministra financií Ivana Mikloša, si za nové sídlo úradu bez verejnej súťaže v hodnote 6,3 mil. eur vybralo budovu firmy Nitra Invest, funkcionára strany Ondreja Ščurku. Premiérka Radičová označila kauzu za nesprávnu a pohrozila demisiou, avšak nikdy to, samozrejme, neurobila, pretože Ivan Mikloš jej povedal, že nemôže. Po prevalení tejto kauzy daňový úrad vyhlásil súťaž na prenájom a I. kolo, v ktorom konkurencia ponúkla nižšiu sumu, úrad zrušil pre údajnú neporovnateľnosť ponúk. V II. kole s upravenými podmienkami sa zúčastnila už len Ščurkova firma. Premiérka Radičová jednoducho už s týmto neurobila nič a potom na záver tento postup ešte aj obhajovala.
A teraz si pamätám. A trošku to divadlo zahrám na pána Lipšica. Bol na tlačovej konferencii ako minister vnútra, myslím, vtedy a pýtali sa pána ministra ako ministra vnútra, že čo hovorí na tú kauzu, na Daňové riaditeľstvo. A pán Lipšic, že... (Ukázanie rukami, roztvorenie náručia.) Toto bola odpoveď pána Lipšica, ministra vnútra. (Potlesk.) Demokrati, si to pozrite v televízii, pán Lipšic, nikdy na to nezabudnem, aký ste boli bezmocný, lebo ste vedeli, že keby ste čokoľvek povedali, tak sa vám rozpadne okamžite vláda. Takto ste fungovali.
August 2011. Rudolf Chmel pridelil dotáciu združeniu svojho straníckeho kolegu. Dotáciu na podporu menšín získalo od Úradu vicepremiéra pre menšiny pána Chmela Združenie pre Šamorín, ktoré zakladal štátny tajomník v rezorte dopravy pán Érsek (MOST – HÍD), ktoré sídli na adrese jeho bydliska. Pekne pozdravujeme pána Érseka.
August 2011, obvinenia z korupcie pri výstavbe biatlonového štadióna v Osrblí. V tejto kauze boli obvinení z nepriamej korupcie exporadca premiérky Radičovej Martin Novotný a exveľvyslanec Dzurindovej vlády Igor Liška a dvaja podnikatelia. Pri prestavbe Národného športového areálu v hodnote 1,6 mil. eur zo zdrojov ministerstiev školstva, financií a rezervy predsedníčky vlády si mali obvinení vypýtať úplatok 30-tisíc eur. Jediný výsledok je, že pani Radičová zažalovala mňa, ja som najviac teraz poťahovaný po súdoch, že som si dovolil na toto poukázať. Fakt je ten, že jeden z týchto ľudí bol už aj, myslím, právoplatne odsúdený za trestný čin korupcie.
Korupcia poradcu pani poslankyne Nicholsonovej pri prideľovaní eurofondov na sociálne projekty. Poradca štátnej tajomníčky pani Nicholsonovej pán Richtarčík bol políciou obvinený a vyšetrovaný pri vyberaní provízií pri prideľovaní podpory pre projekty zamestnanosti a Sociálnej implementačnej agentúry.
Správa štátnych hmotných rezerv (október 2011), kauza platinových sitiek, Správa štátnych hmotných rezerv, ktorá predala v elektronickej aukcii vyradené platinové sitká za 668-tisíc eur. Pri priamom predaji vo výkupe drahých kovov mohla štátna inštitúcia získať o 1,4 mil. eur viac. Dražba trvala nezvyčajne 20 minút a viacerí obchodníci s drahými kovmi vyhlásili, že o nej vôbec nevedeli. Z obchodu profitovala firma Heneken, ktorej konateľom bol kandidát do Národnej rady za SDKÚ – DS Michal Hudoba, pričom Správu štátnych hmotných rezerv riadila nominantka SDKÚ – DS. Pozdravujem SDKÚ – DS a tých, čo podpísali tento návrh na odvolanie predsedu vlády. (Potlesk.)
Šéf vládneho protipovodňového programu Kravčík udelil dotácie organizácii, s ktorou bol spojený. Šéf vládneho protipovodňového programu za vlády Ivety Radičovej pán Kravčík stál v minulosti za organizáciou Ľudia a voda, ktorá získala dotáciu 110-tisíc eur na projekt vymyslený pánom Kravčíkom, pri ktorom organizácia nebola ochotná predložiť analýzy, na ktoré získala 32-tisíc eur. Pán Kravčík okrem toho cez mimovládnu organizáciu v prieskume trhu vybral seba, aby dodal štúdiu za takmer 14-tisíc eur sám sebe.
Ďalej, ministerstvo vnútra, nákup drahých Fabií ministerstvom vnútra. Vo februári 2012 vyšiel najavo mimoriadne nákladný nákup vozidiel Škoda Fabia s radarmi. Jedna Fabia vyšla na 82-tisíc eur, z toho radar stál 45-tisíc eur. Minister Lipšic to najprv obhajoval, ale zároveň potom aj nákup stopol. Čiže keď sa ukázalo, že bolo zle, tak rýchlo urobil to, čo bolo treba.
Nákup áut, ministerstvo vnútra, šitý pre jedného dodávateľa. Na tender bolo upozornené, minister Lipšic nákup stiahol, cena bola na úrovni 9 mil. – 10 mil. eur. Všeobecné parametre boli v poriadku, podozrenie však vzbudili podmienky v doplnkovej výbave vozidiel, kde sa požadovali napríklad multifunkčné hmlové svetlá s funkciou rozsvietenia pri odbočovaní či vyhrievané trysky ostrekovačov čelných skiel.
Nákup rovnošiat. Pri zákazke na dodanie rovnošiat pre potreby rezortu vnútra boli podmienky tendra prešpicifikované tak, že obmedzili množstvo dodávateľov. Osemnásť parametrov látky bolo tak presne daných, že sa to nedá len tak kúpiť, ale je potrebné vyvinúť, vyrobiť a dať certifikovať a až potom dať vyrobiť tieto rovnošaty. V podmienkach súťaže bola lehota dva mesiace, čo je ťažko splniteľné, pokiaľ ide o takéto podmienky. Tender mal byť údajne šitý na jednu českú firmu, slovenskí výrobcovia, ktorí mali záujem o súťaž, by podľa vtedajších vyjadrení nedokázali tak v krátkom čase podmienky súťaže nikdy splniť.
Rezort obrany, dámy a páni, toto už asi nechám na pána ministra Glváča, pretože je toho strašne veľa. Ja iba poviem k odpočúvaniu novinárov Vojenským spravodajstvom za pôsobenia ministra Galka, viete si to predstaviť, že by sme my odpočúvali cez tajnú službu novinárov? Vy hovoríte o odklone demokracie, sa nehanbíte? Vy odpočúvate tajným spravodajstvom slovenských novinárov a do odôvodnenia na odvolanie predsedu vlády napíšete, že robíme odklon od demokracie. Už väčší odklon od demokracie, ako je odpočúvanie novinárov tajnou službou, neexistuje. (Potlesk.) A za týmto si budeme jednoducho stáť. (Potlesk.)
Určite bude hovoriť ešte pán minister o nevýhodnom nákupe plynu od SPP, o porušení zákona o verejnom obstarávaní, o nevýhodných zmluvných poisteniach, ktoré boli tak, ako aj, samozrejme, neodôvodniteľná prestavba vrtuľníkov Mi-17.
Ďalej by som chcel povedať, že Štátne hmotné rezervy predávajú v novembri 2011 15-tisíc ton ťažkého vykurovacieho oleja pod cenu. Štát v porovnaní s cenami na burze prerobil viac ako 1 mil. eur. A už nechcem teraz hovoriť o ovplyvňovaní prideľovania peňazí z Environmentálneho fondu.
Podozrivé nákupy traktorov v pätnástich obciach. V tomto prípade to bol člen strany MOST – HÍD z Tajova pán Stráňavský, ktorý informoval predsedu Bélu Bugára aj podpredsedu Zsolta Simona o podozreniach, že ich stranícky kolega ovplyvňoval rozdeľovanie dotácií z eurofondu na nákup traktorov.
Kauza SASANKA, prepisu dôvernej SMS-kovej komunikácie medzi pánom Sulíkom, vtedy druhým najvyšším ústavným činiteľom, a kontroverzným podnikateľom Kočnerom, napríklad o pochybnostiach pri voľbe generálneho prokurátora.
Nefunkčný daňový systém. Bude o tom hovoriť podpredseda vlády a minister financií.
No a potom, samozrejme, krásne zlaté padáky od ministra Figeľa za 1,46 mil. eur.
Vyčítali ste nám aj kauzu MH Developmentu. Ak hovoríme o kritike nominantov tejto vlády, treba si pozrieť identický prípad, keď nominant ministra pána Miškova pán Straka používal prostriedky spoločnosti vo svoj osobný prospech. Napriek výzvam nikdy ich účel nezdokladoval, resp. nikdy to nevrátil. Bolo podané trestné oznámenie v tejto veci. Neviem, ako to v danom okamihu skončilo.
Vážené dámy a páni, to je presne tak, ako je nás obviňovať, že čoho sa bojíme, keď rokujeme vo večerných hodinách.
Pán Matovič, a vy si nepamätáte, ako pán Sulík dal nočné rokovanie a ste sem pritiahli staré televízory, tie Oravy, a ste nám merali na televízoroch čas, že koľko môže opozícia hovoriť? Viete si teraz predstaviť (Potlesk.), že tu vám postavím jeden stolík, ktorý je starý 30 rokov, druhý stolík 30-ročný a na ne dám 25-ročné Oravy, televízory, a ponižujúcim spôsobom tam budeme dávať, že ty môžeš hovoriť 6 minút. Čo by ste robili, keby sme vám teraz povedali, že môžete vystupovať iba 6 minút a ani o minútu viac? Pamätáte sa na to? Budete tvrdiť, že to tak nebolo? (Potlesk.) Bolo to presne takto. Takže, dámy a páni, vy nám nehovorte, prosím, o odklone od demokracie.
Odpočúvanie novinárov, limitovanie opozície, pokiaľ ide o vystúpenie v parlamente, brutálne kauzy, vy nemáte hanbu prísť sem a povedať: „Dávame návrh na odvolanie premiéra, lebo on je šéfom zločineckej organizácie, spolčil sa a SMER je mafia.“ Ja som tu prečítal minimálne 30 konkrétnych vecí, minimálne 30, a vy prídete a hovoríte: „My sme tí čistí, my sme tí morálni, my sme tá demokracia, my sme tí svätí, toto všetko je háveď a zberba.“ (Ukázanie rukami.) Takto to, priatelia, nie je a nikdy to takto nebude. A veľmi si vyprosujeme, aby nás niekto obviňoval zo spáchania takých závažných trestných činov, ako to bolo povedané vo vystúpení pána Matoviča alebo ako to počúvame aj vo verejnoprávnych alebo v iných médiách.
Dámy a páni, naozaj toto bol iba zlomok z káuz a prešľapov bývalej vlády, ktorej sa toho v tejto oblasti za dva roky podarilo naozaj dosť. Toto boli dva roky, dva roky. A okrem toho si pamätám, že stále nás otravovali rôznymi kauzami, hádkami. Ja som sa vždy tešil na ich tlačové konferencie. Tam sa pohádali pred celou verejnosťou. No pánboh ochraňuj, ak má byť alternatíva pre Slovensko koalícia zložená z pána Hlinu, Lipšica, Matoviča a neviem z pána Kaníka., blahoželám Slovenskej republike (Potlesk.), takáto alternatíva naozaj by bola pre Slovensko úplná katastrofa.
Dnešná opozícia naozaj už dávno stratila morálne právo kritizovať súčasnú vládu vo veciach individuálnych, ktoré sa môžu stať. My predsa netvrdíme, že sa nestávajú chyby. Máme obrovskú zodpovednosť za celú krajinu. Keď sme vás volali do vlády, tak ste nechceli ísť. V roku 2012 sme vám dávali jasnú ponuku: Poďte do vlády. Nie, ruky ste dávali od toho preč: „My sme svätí za dedinou.“ To ste neurobili. A my teraz hovoríme, ako strana, ktorá tvorí vládu, lebo takto dopadli parlamentné voľby, to bolo demokratické rozhodnutie ľudí, máme na starosti celý štát. Máme obrovskú agendu. A kto robí, robí aj chyby. Ja sľubujem, že ak bude akákoľvek pochybnosť, akékoľvek podozrenie, budem konať takisto, ako som konal v prípade CT-čka v Piešťanoch. Iná cesta jednoducho nie je. Toto budeme musieť jednoducho robiť. (Potlesk.)
V návrhu uvádzate ako jeden z argumentov na odvolanie predsedu vlády aj takzvané ovládanie štátnych inštitúcií. Na ozrejmenie opäť musím povedať pár faktov, lebo už neviem, čo mám povedať iné.
Generálny prokurátor. Veď ste sa nevedeli dohodnúť na ničom, priatelia. Dochádzalo k zmätočným voľbám, dochádzalo k situáciám, ktoré sú nevídané v parlamente. A tak vznikli pochybnosti o spôsobe voľby zvoleného kandidáta. Toto zohralo úlohu aj u vtedajšieho prezidenta pána Gašparoviča, rozhodol sa nevymenovať zvoleného kandidáta. Došlo k voľbe nového generálneho prokurátora, vysoko kvalifikovaného prokurátora, predsedu krajskej prokuratúry. Tento človek si dnes riadne vykonáva prácu na Generálnej prokuratúre. Ja si myslím, že bola to správna voľba a nikto nemôže obviňovať generálneho prokurátora, že by nadŕžal jednej, druhej alebo tretej strane. O sťažnosti a námietkach nevymenovaného kandidáta doposiaľ rozhoduje Ústavný súd.
Pokiaľ ide o oblasť vymenovania prezidenta Policajného zboru, vy žartujete. To akože my prídeme do vlády a vy nám dáte prezidenta Policajného zboru? To tak fungovalo u vás, že keď ste išli do vlády, tak ste nás zavolali, že: „Dajte nám kandidáta na prezidenta Policajného zboru?“ Sa spamätajte, čo hovoríte. To od nás chcete? My sme vám dali dvoch podpredsedov Národnej rady. Keď sme vyhrali voľby v roku 2010 s 34 % a ja som sa domáhal viac ako jedného postu podpredsedu Národnej rady, tak ste mi povedali po voľbách: „Zvykaj si.“ To bola odpoveď na rade, ktorá bola u predsedu parlamentu. (Potlesk.) My sme vyšli v ústrety, dali sme dvoch podpredsedov Národnej rady. Ale ak má mať zodpovednosť minister vnútra za ministerstvo vnútra, tak nemôže mať šéfa Policajného zboru pána Lipšica. To by bol inak dosť nezmysel. To vy si asi tak myslíte, že takto to funguje. A to je zase vaša predstava, vy môžete, ale my, samozrejme, nemôžeme.
Už ani nechcem sa vracať k Najvyššiemu kontrolnému úradu. Priatelia, je vás dohromady 67. Dali ste možno päťkrát návrh na voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu a raz dostal jedenásť hlasov, raz dostal štrnásť hlasov. Tak sa dohodnite. Chcete mať, veľmi radi vám zvolíme predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Len aspoň tridsať nech sa vás prihlási za toho šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. (Smiech v sále.) Aspoň trošku nám dajte najavo, veď my tu nie sme na to, aby sme za vás robili domáce úlohy. Sadnite si a rokujte dovtedy, pokiaľ nenájdete kandidáta na NKÚ. A my vám ho potom zvolíme, bez akýchkoľvek problémov. Opakujem to stále a takto to bude. (Potlesk.)
No a už keď počúvam toto všetko ohľadne Úradu pre verejné obstarávanie, pán poslanec Matovič, veď na čele Úradu pre verejné obstarávanie stojí pani Zita Táborská, ktorá je nominantka vybraná za vlády Ivety Radičovej. To je váš nominant. (Potlesk.) Veď bola súťaž na Úrade vlády, na Úrade vlády sa urobil zásobník troch kandidátov. Vyberala pani Radičová a povedala, že najlepší kandidát na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie je pani Táborská. No tak sme ju urobili šéfku Úradu pre verejné obstarávanie. A vy nás obviňujete, keď Úrad pre verejné obstarávanie povie, že niečo je v poriadku, že však my kontrolujeme úrad. Ako ja kontrolujem pani Táborskú, ktorú vybrala pani Radičová? No už vidím nominantku pani Radičovej, ako poslúcha Roberta Fica. By sa na mňa vykašľala. Takže opakujem ešte raz, je to nezávislý Úrad pre verejné obstarávanie, je tam človek, ktorý bol vybraný dnes už predstaviteľmi opozície ako takej a my nebudeme spochybňovať rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie.
Aj vo vašich prípadoch, a bude o tom hovoriť, myslím, podpredseda vlády pre verejné investície, bolo veľa prípadov, keď sme podali nejaké sťažnosti na postup Úradu pre verejné obstarávanie. Úrad povedal, bolo to v poriadku. Rešpektovali sme to. Čo máme robiť teraz? Máme ísť na Úrad pre verejné obstarávanie s kukláčmi a vyviesť predsedu Úradu pre verejné obstarávanie, pretože nám nevyšiel v ústrety? Takto svet jednoducho nefunguje.
Dámy a páni, človek si musí postaviť otázku, prečo tak robíte, prečo je vašou hlavnou politickou agendou sústavné paušálne obviňovanie strany SMER z rozkrádania a korupcie, keď sami máte na hlave toľko masla a keď ste vy a vaše odnože, hovorím teraz o opozícii a odnoži opozície, vládli v tejto krajine dvakrát dlhšie ako SMER – sociálna demokracia. A najmä ste boli organizátormi privatizácie, najbrutálnejšej, najväčšej, najškodnejšej privatizácie energetických podnikov. (Potlesk.) Jednoducho mne to až príde také nepríjemné, že vy takto odovzdáte 66 % akcií Slovenských elektrární Talianom, toto dáte Nemcom a Francúzom, toto dáte Nemcom, toto dáte tam, tam a tam (Ukázanie rukami.), všetko bolo perfektné, všetko je v poriadku, lebo to robíte vy.
Dvakrát ste boli dlhšie vo vláde, ako v nej bola strana SMER – sociálna demokracia, a tu príde k pochybeniu, a ešte stále nevieme, ako dopadne vyšetrovanie toho pochybenia, hovorím teraz o nákupe jedného CT-čka, a hovoríte o zločineckom spolčení a hovoríte o mafii. Tak potom čo je všetko to, aké slová mám použiť ja na vaše pomenovanie po tom, čo ste navystrájali so štátnym strategickým majetkom a čo ste všetko popredávali za tie dlhé, dlhé roky, čo ste sedeli vo vláde Slovenskej republiky? Ale ja nebudem taký nekorektný, lebo vyznamenanie vždy dávajú ľudia, a nie vy. Vy nie ste tá morálka, vy nemáte to právo povedať, že: „Vy ste zlí, my sme dobrí.“ Ľudia povedia v marci 2016, či boli alebo neboli spokojní, a rozhodnú o tom, ako bude vyzerať nová politická garnitúra. A my to budeme rešpektovať. Keď nás pošlú do opozície, pôjdeme do opozície. Ak však získame výsledok, ktorý nás bude oprávňovať na zostavenie vlády, tak sa pokúsime o zostavenie vlády. To je férová, demokratická súťaž. Dúfam, že nechcete spochybniť aj výsledky volieb v roku 2012. Hoci to by ma ani neprekvapovalo u vás, aj to by ste boli možno aj schopní urobiť. Pýtam sa, prečo sa znovu a znovu pokúšate urobiť zo seba čistých, čestných, spravodlivých a z nás všetkých, ako tu sedíme, nečistých, nespravodlivých, špinavých a ja neviem akých, veď to sú, prosím vás, veci, ktoré sem nepatria.
Pán poslanec Matovič, obviniť vládu Slovenskej republiky zo zločineckého spolčenia, obviniť vládu Slovenskej republiky, ktorá je na čele štátu, ktorý je členským štátom Európskej únie, ktorý má veľkú dôveru zahraničných partnerov v NATO, v Európskej únii, že to je mafia, to snáď nemyslíte vážne. To jednoducho nemôže tomu nikto veriť, pretože tomu ani nikto neverí. Ako je potom možné, že bez akýchkoľvek ťažkostí sa predstavitelia tejto vlády stretávajú s kýmkoľvek na svete? Myslíte si, že pani Merkelová by sa stretávala s človekom, ktorý organizuje zločinecké spolčenie, alebo že by sa stretávala s mafiánmi? Prosím, majte úctu k našej práci. Áno, robíme chyby. Ja si to priznám. Pri takej obrovskej agende, ktorú máme, robíme aj chyby. Ale sme aj hrdí na výsledky, ktoré dosahujeme. A ja o niektorých veciach ešte budem hovoriť. To snáď nechcete od nás, aby sme teraz zaliezli do kúta a tam sa triasli len preto, lebo vy ste prišli, že, hú, ideme zvolať teraz mimoriadnu schôdzu na odvolanie vlády Slovenskej republiky. Vy máte na hlave stokrát viacej masla, stokrát viacej masla a máte stokrát väčšiu zodpovednosť za veci, ktoré sa udiali, ako má vláda, ktorá je siedmy rok pri moci, a to s plnou zodpovednosťou, lebo je sama v tom, ste odmietli urobiť čokoľvek v tomto duchu. (Potlesk.)
Dámy a páni, vláda Slovenskej republiky presadzuje hospodárne vynakladanie verejných prostriedkov a nastavenie účinného sankčného systému a prijíma naozaj legislatívne úpravy na zabezpečenie účinných sankčných mechanizmov, hlavne v oblasti nedodržiavania postupov a podmienok verejného obstarávania a nehospodárneho vynakladania verejných prostriedkov. Ku kľúčovým úlohám, a myslím, že to citoval aj pán poslanec Matovič, v zmysle programového vyhlásenia patrí aj zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti. Dovoľte mi, aby som teraz uviedol niekoľko konkrétnych krokov, ktoré ste vy neurobili. Inak vy ste tiež v tomto takí zábavní, že: „Aj my sme to chceli, aj my sme to chceli a vy ste to urobili.“ Tak potom prečo ste to neurobili? Veď ste sedeli vo vláde dlhé a dlhé roky. Na všetko, čo urobíme a čo presadíme, tak poviete: „My sme to už dávno navrhovali.“ No navrhovať ste mohli čokoľvek. Mali ste to presadiť, ale ste to neurobili.
Veľmi si cením, že už niekoľko týždňov funguje v skúšobnej prevádzke Elektronický kontraktačný systém. Je to mimoriadne dôležité opatrenie zo súboru opatrení v boji proti korupcii. My sme ho prezentovali s pánom podpredsedom vlády. Je možné, že o ňom ešte bude hovoriť. Ale je to nákup tovarov a služieb, ktorý úplne vylučuje akékoľvek ovplyvňovanie súťaže, záleží len od toho, koľko tam bude záujemcov na kúpu a koľko tam bude záujemcov na odpredaj. A som rád, že takéto niečo tu je, a verím, že to bude vynikajúci príspevok k transparentnému zaobstarávaniu veci.
Ďalej chcem povedať, že sme schválili zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenského konania, veď to je vážna legislatívna iniciatíva. Ale nieže sme ho chceli prijať, ako vy stále hovoríte, my sme ho reálne prijali. A mne nevadí, že tam existuje nejaká spolupráca opozície a vládnej väčšiny. Veď robme na spoločných zákonoch. Ale neobviňujte nás stále z toho, že my vám kradneme nejaké myšlienky. V čom vám ich kradneme? Však ste to mali presadiť, opakujem, ste boli vo vláde dvakrát dlhšie ako SMER – sociálna demokracia a nikdy ste takéto opatrenia nedokázali presadiť.
Ďalej chcem povedať, že sme prijali zásadnú novelu zákona o verejnom obstarávaní a najmä sme prijali veľkú novelu volebných zákonov a pravidiel financovania politických strán.
Národná rada 29. mája 2014 schválila nové volebné zákony a okrem iného sme začali hovoriť aj o transparentnosti financovania strán, volebných kampaní (transparentné účty, možnosť kontrolovať financovanie politických strán a tak ďalej a tak ďalej). Ak mám správnu informáciu, tak GRECO už prestalo monitorovať Slovensko z tohto dôvodu a boli sme označení za krajinu, ktorá si splnila v oblasti legislatívy, transparentnosti financovania politických strán všetky povinnosti, ktoré sme si mali splniť.
Málo sa hovorí o vážnom opatrení a to je obmedzenie hotovosti, predsa sme obmedzili hotovosť pre podnikateľov do 5-tisíc eur a v prípade fyzických osôb 15-tisíc eur. To je vážne rozhodnutie. To doteraz nebolo možné, každý mohol chodiť s nejakou sumou peňazí, ktorá bola v hotovosti, teraz sme sa rozhodli a urobili sme to.
Môžem konštatovať, že v súlade s programovým vyhlásením vlády sme predložili aj početné legislatívne návrhy v oblasti vymožiteľnosti práva. Zároveň sme posunuli aj hranice, pokiaľ ide o zlepšovanie podnikateľského prostredia. Viete, aj monitoring Svetovej banky Doing Business ukazuje, že došlo k ďalšiemu posunu Slovenska v tejto oblasti.
Je tu minister spravodlivosti, ktorý bude určite hovoriť o takých opatreniach, ako je Elektronická Zbierka zákonov, ako je Elektronický súdny spis. Elektronický súdny spis bude prelom, pretože každý bude môcť s nejakým kódom vstúpiť do počítača a bude si môcť listovať v Elektronickom súdnom spise bez toho, aby musel ísť na súd a pýtať si od súdneho úradníka na prehliadnutie súdny spis.
Plus, a tu chcem poďakovať za spoluprácu s opozíciou, sme dosiahli dohodu vo významných rozhodnutiach vo vzťahu k slovenskému súdnictvu, keď sme zmenili ústavu a zaviedli sme či už previerky alebo sme oddelili šéfa Súdnej rady od šéfa Najvyššieho súdu a ďalšie kroky, ktoré boli schválené.
Dámy a páni, viaceré prognózy predpovedajú pre Slovensko v nasledujúcich dvoch až troch rokoch pozitívne trendy. Počas návštevy generálneho tajomníka OECD tento týždeň zazneli pre Slovensko mimoriadne dobré správy, ktoré pravdepodobne niektorým neprajným kolegom z opozície zneli veľmi, veľmi nepríjemne, tento rok má Slovensko uzatvárať s hospodárskym rastom na úrovni 2,6 % a budúci rok sa predpokladá ešte vyšší rast. Generálny tajomník OECD vyzdvihol, že HDP na obyvateľa je v súčasnosti o 5 % vyšší v porovnaní s predkrízovým obdobím. Je to 5 %. V tejto súvislosti označil Slovensko za unikátny prípad. Ocenil tiež pokles deficitu verejných financií, aj Národná banka predpokladá v tomto roku hospodársky rast na úrovni 2,4 % a do toku 2016 by mal rásť až na úroveň 3,5 %, čo je podľa viacerých ekonomických expertov prelomová úroveň, lebo už sa začnú vytvárať len na základe samotného hospodárskeho rastu pracovné miesta, navyše Slovensko je momentálne v takzvanom bezinflačnom období, čo v nasledujúcich rokoch prinesie aj rast reálnych miezd.
Pozitívny vývoj predpokladá prognóza Národnej banky aj v oblasti vývoja nezamestnanosti. Ako reálny sa ukazuje aj cieľ, ktorý sme si postavili, do roku 2016 mať nezamestnanosť na úrovni krajín eurozóny. Tento cieľ je podľa mňa reálny. A približujeme sa k nemu už v týchto mesiacoch.
Prijali sme súbor viacerých opatrení a predovšetkým smerujeme k ďalšiemu štartovaniu na podporu hospodárskeho rastu. Chceme naďalej pokračovať v rozbehnutých programoch zameraných na zlepšenie výberu daní a boj proti daňovým podvodom.
Pozitívne čísla prináša aj rezort práce.
V ponuke je tiež o 13 % viac finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, ako sme ich mali k dispozícii v minulom programovacom období. Dnes môžem skonštatovať, že máme stopercentnú zazmluvnenosť fondu, stopercentnú zazmluvnenosť fondu. A teraz je na mestách, obciach, vyšších územných celkoch, ako dokážu tieto peniaze obstarať a potom, samozrejme, aj minúť, ale my sme si svoju povinnosť, pokiaľ ide o zakontrahovanie na sto percent, splnili.
Pán poslanec Matovič, nebola pravda to, čo ste hovorili o dôvodoch, pre ktoré boli pozastavené operačné programy. Operačné programy boli zastavené 22-krát. Aj za vašej vlády boli zastavené veľakrát. Samozrejme, za vašej vlády to bolo normálne, za našej vlády to je zločin, normálna prax, bola vyslovená nespokojnosť s auditom, okamžite boli urobené personálne zmeny, po personálnych zmenách a rozhodnutiach, ktoré boli urobené, sme potom opätovne začali postupne otvárať jednotlivé operačné programy. Nerobte z bežnej procedúry zločin. Za vašej vlády by to bolo také isté. Samozrejme, u vás to neplatí u nás to platiť musí.
V súvislosti s naštartovaným procesom môžem spomenúť aj to, že chceme znížiť odvodové zaťaženie najmenej zarábajúcich zamestnancov, čoho príkladom je odvodová odpočítateľná položka. Bude nás to stáť 150 mil. eur, ale v tomto sa asi zhodneme, že treba znižovať zdravotné odvody. Uvedeným opatrením vzrastú príjmy najmä ľuďom, ktorí poberajú minimálnu mzdu, a zároveň klesnú náklady firiem na prácu.
Pred začiatkom letných prázdnin, dámy a páni, sme verejnosti predstavili súbor pätnástich pozitívnych opatrení na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré chce vláda zrealizovať v priebehu tohto a budúceho roku, venovali sme pozornosť plneniu záväzkov voči Európskej únii a stabilizácii krízou zmietanej slovenskej ekonomiky, a preto si myslíme, že po ťažkej konsolidácii máme teraz právo ponúknuť slovenskej verejnosti aj pozitívne rozhodnutia. Robíme ich a budeme ich robiť a môžete sa smiať na bezplatnom cestovnom pre študentov a dôchodcov, koľko chcete. 17. novembra to bude. (Potlesk.)
Za správny krok považujem aj daňové zvýhodnenie výskumu a vývoja a podporu praktického vzdelávania.
Ak sa pozrieme na prijímané opatrenia, na ohlas, ktorý vyvolali, na znižovanie administratívnej záťaže pre podnikateľov, nižšie odvody pre viac ako 800-tisíc ľudí, bezplatnú železničnú dopravu, dvojciferné zníženie ceny plynu, rozšírenie odvodovej úľavy pre študentov, rozšírenie kapacít jaslí a škôlok, ale aj daňovú podporu odbornej praxe, historické zvýšenie minimálnej mzdy, tak rozumiem tomu tak, že ste sa vyplašili a rýchlo ste utekali podať návrh na odvolanie predsedu vlády.
V podmienkach konsolidácie verejných financií sme nevyhnutné opatrenia neprenášali na ľudí s nízkymi príjmami. Na rozdiel od bývalej vlády, ktorá svojimi opatreniami pôsobila výrazne negatívne proti nižšej a strednej vrstve, súčasná vláda sa vyhýba tomu, aby na konsolidáciu verejných financií doplácali tí najzraniteľnejší.
Dámy a páni, môžeme ešte hovoriť o opatreniach, ktoré sa týkajú najvýhodnejších podmienok pre Slovensko z hľadiska fondov. Myslím si, že sme tu dokázali veľmi veľa, Aj teraz pracujeme na tom, aby sme pri využívaní fondov Európskej únie mali väčšiu flexibilitu, pružnosť, ako tomu bolo naposledy.
Dámy a páni, na záver, pretože návrh, ktorý predniesol pán poslanec Matovič, považujeme za absolútne neodôvodnený, chcem požiadať členov mojej vlády, aby vecne argumentovali a predovšetkým tvrdo vyvracali nezmysly, krivé obvinenia, falošné obvinenia predstaviteľov opozície. Rovnako verím, že táto schôdza prebehne v normálnom dialógu (konštruktívnom) ale poprosím ešte raz, vyvarujte sa slov, ako je zločinecké spolčovanie alebo mafia, pretože toto je niečo, čo my akceptovať nebudeme. Návrh považujeme za absolútne neopodstatnený. Ďakujem pekne. (Dlhotrvajúci potlesk.)
Skryt prepis