Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Zodpovedanie otázky

1.10.2015 o 14:03 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 11.12.2015 11:48 - 11:51 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená Národná rada, vláda Slovenskej republiky sa zaoberala návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery členovi vlády, ktorý je poverený riadením ministerstva životného prostredia, Petrovi Žigovi. Veľmi stručne k tomuto návrhu.
Tento návrh bol podaný v čase, keď už boli vyhlásené parlamentné voľby, to znamená, že máme legitímne právo tento návrh označovať za súčasť predvolebnej kampane.
Po druhé, tento návrh považujeme za neodôvodnený a je dôkazom toho, že opozícia je len proti niečomu a doteraz nepredložila nič pozitívne, preto vnímame tento návrh bez akýchkoľvek argumentov len za pokus opäť v Národnej rade Slovenskej republiky vyvolávať tenzie, hádky a konflikty a liať špinu na adresu vlády Slovenskej republiky. Preto považujeme tento návrh za neopodstatnený a, samozrejme, odporúčame Národnej rade, aby, pokiaľ ide o pána ministra Žigu, mu vyslovila dôveru a nie nedôveru.
Druhá vec, o ktorej chcem hovoriť, je, že pred niekoľkými minútami skončila procedúra, kedy sme podpísali najväčšiu priamu investíciu z celej Európskej únie za sedem rokov. (Potlesk.) A je to investícia v objeme 1,4 mld. eur s možnosťou (reakcie z pléna), s možnosťou, (reakcie z pléna) s možnosťou ďalšieho rozšírenia, s možnosťou ďalšieho rozšírenia o 500 mil. eur. (Sústavné reakcie z pléna.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, no nebuďte nervózny, pán poslanec, poprosím vás, aby ste sa zdržali komentára.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Páni poslanci z opozície, ja viem, že závidíte, ale toto si budete musieť jednoducho vypočuť (potlesk), je nám to veľmi ľúto. Veľmi ľúto. (Doznenie potlesku.)
Vytvára sa priamych 3-tisíc nových miest, 15-tisíc nepriamych, bude to mať pozitívny vplyv na hospodársky rast, asi 2,5 percenta v priebehu piatich rokov. Je to obrovský úspech pre Slovensko. Chcem zablahoželať vyjednávaciemu tímu. (Potlesk.)
A teraz sa dostávam k podstate veci, páni z opozície. A tá podstata veci spočíta v tom, že dnes vyslovujete nedôveru ministrovi, ktorý sa významnou mierou podieľal predovšetkým na tomto projekte.
Ešte raz zopakujem, minister Žiga sa podieľal na tom, že na Slovensko prišla najväčšia priama investícia za sedem rokov v celej Európskej únii. Toto je výsledok práce ministra Žigu. (Potlesk.) Minister Žiga dôsledne riadi ministerstvo životného prostredia, stabilizoval ho, preto by som dnes očakával, že mu vyslovíte pochvalu, a nie nedôveru.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

26.11.2015 13:55 - 14:10 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec, dámy a páni, na účely dnešného rokovania som si dal pripraviť príslušné informácie aj spravodajského charakteru, aj bezpečnostného charakteru a rád by som informoval Národnú radu, že celá Európa je na nohách. Do slova a do písmena. Všetky bezpečnostné zložky, ale aj politické systémy reagujú nielen na riziká, ale reagujú aj na dôsledky útokov, ktorých sme boli svedkami. Aj preto bezpečnosť predstavuje pre slovenskú vládu absolútnu prioritu a boli podniknuté adekvátne kroky k jej udržaniu. Bezprostredne po tom, čo sa udialo v Paríži, boli bezpečnostné zložky vrátane spravodajských zložiek uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania. Zvýšenie rizika teroristického ohrozenia Slovenska a jeho záujmov v zahraničí súvisí najmä s vývojom bezpečnostnej situácie v konfliktných oblastiach, ako je Sýria, Irak, Afganistan či Ukrajina. Taktiež riziko súvisí s verejne prezentovanými výzvami teroristických vodcov na rozšírenie celosvetového džihádu, ako aj s aktívnou účasťou Slovenska v medzinárodných organizáciách, na zahraničných protiteroristických aktivitách a operáciách. Udalosti posledných dní naznačujú, že teroristi začali efektívne operovať aj v Európskej únii a je predpoklad, že v podobných sofistikovaných útokoch budú pokračovať aj naďalej.
S migračnou vlnou súvisia aj ďalšie bezpečnostné riziká. Už dávno sme tvrdili, že nelegálna migrácia, ako aj zneužívanie azylových a migračných procedúr predstavuje pre Slovensko bezpečnostné riziko a že existuje súvislosť medzi migráciou a terorizmom. Prosím, nenechajme si zatvoriť možnosť pomenovávať veci správnymi slovami. Sú jasné dôkazy, že existuje súvislosť medzi migráciou a terorizmom. Dnes sa ukazuje, že aj niektorí z teroristov, ktorí spáchali ohavný zločin v Paríži, boli ľudia, ktorí prišli do Európy tzv. balkánskou migračnou cestou. Naďalej vidíme obrovské riziká, ktoré sú spojené s tým, že na územie Európy vstúpili desaťtisíce ľudí bez akejkoľvek kontroly, identifikácie, bez toho, aby si niektoré krajiny tieto osoby zaregistrovali, zobrali im otlačky prstov, zistili o nich základné informácie, možno aj urobili prehliadku batožiny, ktorú priniesli bez akejkoľvek kontroly na územie Európskej únie. Nechcem v žiadnom prípade vyvolávať ani napätie, ani strach, ale sú rôzne závažné informácie o ľuďoch, ktorí prekročili hranice Schengenu cez predovšetkým balkánsku cestu.

(Počas prejavu predsedu vlády SR sa pred rečnícky pult postavil poslanec Igor Matovič).

Už viackrát som zdôrazňoval, že bezpečnosť občanov Slovenska je pre vládu na prvom mieste, a to pred všetkými ostatnými právami, nárokmi a potrebami migrantov. Netvrdíme, že všetci migranti sú teroristi. Ale jednoznačne sa ukazuje, že migračná vlna a migračná kríza boli Európskou úniou významne podcenené, a to spôsobilo, že sa mimoriadne zvýšili bezpečnostné riziká, ktoré sú spojené s terorizmom. Už na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady, ktoré sa konalo 14. novembra 2015... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán predseda, môžem vás chvíľku prerušiť?
Pán poslanec, poprosím vás, Matovič, máte miesto v lavici, aby ste si sadli na miesto, nie je dôvod, aby ste tuto v takomto tričku stáli. (Reakcia z pléna.) Môžete sa hanbiť, pán poslanec. (Potlesk.)

(Napriek upozorneniu predsedajúcej poslanec Matovič zostáva stáť pred rečníckym pultom.)

Fico, Robert, predseda vlády SR
Bezpečnostná rada Slovenska požiadala ministrov všetkých rezortov a ostatných relevantných subjektov (zasmiatie sa rečníka a poslancov z pléna, lebo pred poslanca Matoviča, stojaceho pred rečníckym pultom, sa postavil poslanec za stranu SMER s cieľom zakryť ho; potlesk) o zvolanie ich krízových štábov, aby preverili objekty kritickej infraštruktúry v rámci pôsobnosti. Včera opäť zasadla Bezpečnostná rada a vláda aj za účasti expertov z oblasti legislatívy a bezpečnostných zložiek spracovala legislatívny zámer opatrení v oblasti boja proti terorizmu.
Pani podpredsedníčka (poslanec za stranu SMER odchádza preč), myslím si, že toto je téma bezpečnosť Slovenskej republiky a v prítomnosti bláznov nebudem takéto vážne veci prednášať.
Ďakujem pekne. (Dlhotrvajúci potlesk.)

(Poslanec Matovič po skončení prejavu predsedu vlády SR tiež odchádza preč.)
Skryt prepis
 

26.11.2015 13:55 - 14:10 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
(Premiér sa ukláňa, smiech a potlesk.)
2.
Pán poslanec Mikloško, ďakujem, že zachraňujete česť slovenskej opozície.
Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, vážená Národná rada, členovia vlády, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku Národnej rady najskôr ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Z dôvodu zahraničnej pracovnej cesty je neprítomný podpredseda vlády, minister financií Peter Kažimír a zastupuje ho minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler.
Z dôvodu pracovnej cesty je neprítomný minister zdravotníctva Viliam Čislák, zastupuje ho minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.
Na zahraničnej pracovnej ceste v Číne je minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Zastupuje ho minister životného prostredia Peter Žiga.
Ďalej na zahraničnej pracovnej ceste v Španielsku je podpredseda vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, zastupuje ho, v danom prípade nie je potrebné ho zastupovať, pretože nie sú na neho žiadne otázky. Otázky nie sú ani na podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho a na ministra hospodárstva Vazila Hudáka.
Pani podpredsedníčka, ja som pripravený v časovom limite odpovedať na otázky postavené poslancami Národnej rady.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.10.2015 11:36 - 11:52 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, dámy a páni, dovoľte mi, aby som predniesol stanovisko vlády Slovenskej republiky k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Viliamovi Čislákovi, poverenému riadením Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. (Reakcia z pléna.)
Ja som zatiaľ iba pozdravil, čiže faktická poznámka iba na to, čo hovorí prvý rečník, takže asi bude nejaká faktická na môj pozdrav, taký je život. (Povedané so smiechom. Potlesk.)
Skupina poslancov Národnej rady doručila 26. októbra 2015 predsedovi Národnej rady návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva a vláda prijíma k tomuto návrhu nasledovné stanovisko, ktoré sme prerokovali v stredu na rokovaní vlády.
Ale predtým, dámy a páni, ak dovolíte, kým prečítam stanovisko, keby ste si zobrali v opozícii pero a papier a napísali si niektoré dátumy, pretože viem, že idete odvolávať aj mňa, máme informácie, takže, prosím vás, berte na vedomie, že tu nebudem 3. - 4. 11., budem v Košiciach a v Trebišove, 6. - 9. 11. som v Partizánskom, v Spišskej Novej Vsi, v Bardejove, v Nových Zámkoch, 11. - 15. 11. som na Malte, je tam summit, v Topoľčanoch, v Dolnom Kubíne a v Brezne, potom idem do Číny na 7 dní a potom budem v Paríži na veľkej konferencii o klimatických zmenách. Prosím, keď budete dávať návrh, to podajte tak, aby som sa mohol schôdze, samozrejme, zbytočnej, zúčastniť. (Potlesk.)
Prečo som dnes tu? Dnes som tu preto, lebo po prvé mám úctu k Ústave Slovenskej republiky a môžem to hovoriť preto, lebo som tu jediný v tejto celej miestnosti, ktorý hlasoval za Ústavu Slovenskej republiky. A som tu aj preto (potlesk), lebo chcem vysloviť podporu ministrovi Čislákovi, členovi mojej vlády. Keby nemal moju podporu, tak tu už dnes nesedí. Tým, že tu sedí a obhajujem aj jeho pozíciu, to znamená, že je plnohodnotným členom mojej vlády a vláda Slovenskej republiky za ním aj stojí.
Mňa skôr prekvapuje, že kto predkladá návrh na odvolanie pána ministra Čisláka, že to teda nebol bývalý minister zdravotníctva pán Uhliarik, pravdepodobne až takúto hanbu si KDH nechce urobiť, ja to ale jednoducho zosumarizujem.
Pán poslanec Brocka, keď zoberieme zdravotníctvo a to, čo ste vy napáchali s pánom Uhliarikom v zdravotníctve, keby sme vám oproti bežali rýchlosťou Bolta pod 10 sekúnd, tak vás nedobehneme (smiech v sále), čo ste vy tam dorobili. (Potlesk.) Vy ste zodpovední, absolútne zodpovední za vstup Penty a za posilnenie finančnej skupiny Penta v slovenskom zdravotníctve. Vy ste rodičia Penty v slovenskom zdravotníctve! Ak sa pozrieme na všetky nominácie, ktoré robil pán Uhliarik, inak menovaný pán Pentliarik, inak sme ho ani nevolali, samozrejme, všetko to boli ľudia z Penty, všetko komplet ľudia z Penty. Predražené prenájmy, rodinné firmy, to boli teda iné krádeže a klamstvá.
A my, keď si prečítame návrh, ktorý ste nám predložili, tak máme tu nejaké obvinenie riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne z určitých zmlúv, ale on tu už nie je, je odvolaný, my sme aspoň vyvodzovali zodpovednosť. Odišiel prvý minister zdravotníctva a pani Zvolenská, urobili sa opatrenia voči šéfovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne a potom sa šírili už iba klamstvá. Dočítali sme sa o klamstve ohľadne nového riaditeľa Všeobecnej, o pánovi Vaďurovi, že predal nejaké pozemky. Všetci ste to šírili. Žiadne pozemky neboli predané. Potom sme si prečítali klamstvo okolo štátneho tajomníka Miklošiho, zasa to boli klamstvá.
Dobre, ak je problém, my ho riešime, na rozdiel od vás ľudí odvolávame. Ale vo vašom prípade, prosím vás, že vôbec máte tú hanbu sa sem posadiť a rozprávať o slovenskom zdravotníctve, to snáď nemyslíte vážne?! To snáď jednoducho nemyslíte vážne?! (Potlesk.)
Preto považujem tento návrh len za prejav vašej absolútnej neschopnosti, nemáte čo predložiť, neprišli ste s ničím za štyri roky, len zle robíte, vyrušujete nás pri práci zbytočnými schôdzami, úplne zbytočnými. Máme tu ministra, ktorý je 11 mesiacov vo funkcii a sme 120 dní pred parlamentnými voľbami - čo to je za nezmysel odvolávať ministra, ktorý je vo funkcii 11 mesiacov, 120 dní pred parlamentnými voľbami, keď sám vyvodil zodpovednosť voči riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne?
Dámy a páni, mám tu pred sebou celý rad, celý rad vecí, ktoré jednoznačne potvrdzujú, že minister zdravotníctva konal na rozdiel od vašich nominantov, preto mi dovoľte, aby som sa sústredil teraz na niekoľko vecí, ktoré ministerstvo zdravotníctva pod vedením ministra Čisláka v poslednom čase urobilo, pretože hodnotíme teraz jeho prácu.
Jednou zo zámienok, hoci ten návrh na odvolanie je tak chabý jak celé KDH v politike, o ničom, ďalšou zámienkou, pre ktorú KDH a ďalší predložili tento návrh, je to, že údajne nezvládol v rezorte žiadne opatrenie na zamedzenie korupcie. Vláda je presvedčená, že aj v tomto prípade ide len o účelové tvrdenia, pretože už naozaj nemáte čo ponúknuť, tak organizujete schôdzu Národnej rady. Ja sa veľmi teším, keď podáte na mňa návrh, tak to si potom vypočujete veľmi vážne veci.
Priatelia, vy tu naháňate ministra Čisláka kvôli tomu, že riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne urobil nejaké zmluvy, kde eticky zlyhal, ale odstúpil, a čo tak si povedať pravdu o tých 300 mil. eur, o ktoré ste obrali tento štát pri privatizácii Slovenských elektrární? (Potlesk.) Ako ste jednoducho precenili majetky a kryli ste tieto svinstvá, kryli ste ich tak vo vláde v rokoch 2002 až 2006, to bola druhá Dzurindova vláda, a kryli ste ich aj vo vláde Ivety Radičovej 2010 až 2012. Na jednej jedinej veci ste okradli tento štát o 300 mil. eur a vy sem prídete a atakujete ministra zdravotníctva za to, že odvolal riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, lebo eticky zlyhal. Prosím vás, čo to robíte? Ako môžete také návrhy vôbec podávať?
Pokiaľ ide o opatrenia týkajúce sa korupcie a ďalších vecí, bol to práve minister Čislák, ktorý zaviedol do praxe protikorupčné linky, resp. mailové schránky vo všetkých nemocniciach v správe Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.
Ďalej projekt Otvorenej, transparentnej nemocnice, ktorý bol spustený a vďaka ktorému sa dostane napríklad aj nakladanie s peniazmi v našich nemocniciach pod väčší drobnohľad verejnosti. Z konkrétnych opatrení je to napríklad: vypracovať a predložiť špeciálne plány rozvoja nemocnice s veľkou mierou detailu plánovaných aktivít, pracuje sa na štandardoch pre zverejňovanie dát a transparentnosť nemocníc.
Ďalej nové legislatívne pravidlá pri zverejňovaní informácií týkajúcich sa spolupráce zdravotníkov s farmaceutickými firmami, ktoré posilňujú transparentnosť vzťahov medzi farmaceutickým priemyslom a zdravotníckymi pracovníkmi. Zdravotnícke zariadenia boli zároveň hodnotené ako najaktívnejší obstarávatelia s využitím elektronického trhoviska. Tak teda ak niekto najviac využíva elektronické trhovisko, to znamená, že tam vôbec nedochádza ku kontaktu s tým, kto ponúka a kto kupuje.
Vláda Slovenskej republiky poukazuje na pozitíva v okruhu pôsobnosti rezortu. Napriek nepriaznivej finančnej situácii v apríli 2012, kedy ste nám dali prázdnu špajzu, ešte aj rozbité daňové úrady komplet a vlny nepokojov zdravotníkov, sa ministerstvu podarilo zastabilizovať systém a nastoliť aký-taký sociálny zmier.
V rezorte zdravotníctva sa výrazne zvyšujú platy a každoročne aj narastajú. Od januára 2016 sa platy zdravotníkov zvýšia v priemere o ďalších 16 %.
Ministerstvo zaviedlo parameter chorobnosti do prerozdeľovacieho mechanizmu medzi zdravotnými poisťovňami. Nový prerozdeľovací mechanizmus priniesol doteraz pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu za trinásť mesiacov 38 mil. eur zo súkromných zdravotných poisťovní.
Ďalším ekonomickým stabilizačným prvkom, ktorý stagnoval, je nový platobný mechanizmus, ktorý spresní úhrady zdravotných poisťovní nemocniciam podľa skutočnej nákladovosti jednotlivých hospitalizačných prípadov.
Od októbra 2013 je spustený pilotný zber ekonomických informácií od nemocníc a od januára 2014 zber klinických informácií.
Na základe skúseností z každodennej reality v ambulanciách, aj z diskusií, ktoré ministerstvo zdravotníctva absolvovalo s predstaviteľmi Jednoty dôchodcov, ministerstvo pripravilo novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá rieši problematiku poplatkov. Do platnosti vstúpila 1. apríla 2015 a novela stanovuje, za čo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nesmie vyberať úhradu od poistenca a zároveň čím nemôže podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Ide o dôležité momenty, ktoré po rokoch neistoty vnášajú poriadok do tejto problematiky. Poistenci majú plný nárok na zdravotné výkony, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou zdravotnej starostlivosti, nie je dôvod, aby za ne u lekára v ambulancii platili. Platby v zdravotníctve boli dlhodobou témou, ktorá trápila slovenských občanov, nielenže o nej často diskutovali, ale stretávali sa s ich konkrétnou, neraz bizarnou podobou v ambulanciách u lekárov.
Ďalšou správou pre pacientov je, že prostredníctvom zdravotnej poisťovne sa zvýšila efektivita práce. Výrazne sa znižujú čakacie doby na operácie, nemocnice dnes môžu operovať bez akéhokoľvek limitu, inými slovami, nie sú zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne počty operácií nijako limitované. Znížil sa tak počet poistencov na čakacích listinách. Dnes je to viac ako 60 %. A zároveň sa zvýšilo percento operovanosti v chirurgických odboroch.
Celkom aktuálnou zmenou je zníženie limitu spoluúčasti. Cieľom tejto úpravy je rozšírenie okruhu poistencov, na ktorých sa vzťahuje limit spoluúčasti, platnosť od novembra 2015. Ide o deti do šesť rokov, kde je limit spoluúčasti 8 eur za kalendárny štvrťrok, a ťažko zdravotne postihnuté deti mladšie ako šesť rokov - nula eur. Teda jednoducho tie príplatky za lieky sa výrazne znižujú. Tento krok chráni pred vysokými doplatkami za lieky občanov s najnižšími príjmami. Na základe uvedeného zaplatia na doplatkoch za lieky výrazne menej ako doteraz. Starobní dôchodcovia, invalidní dôchodcovia a držitelia preukazu ťažko zdravotne postihnutých nebudú platiť za lieky viac ako 100 eur ročne. Doterajší štvrťročný limit sa u starobných dôchodcov znižuje zo súčasných 45 eur na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ťažko postihnutých je pokles zo súčasných 30 eur na 25 eur. Pre ministerstvo zdravotníctva je sociálne únosná lieková politika prioritou a vďaka zmenám, ktoré sa v tejto oblasti zaviedli, pacienti pocítili pokles doplatkov za mnohé lieky. Spomínané skupiny občanov nebudú platiť za lieky viac ako 100 eur ročne.
V súvislosti s liekovou politikou ešte jedna dôležitá skutočnosť. Slovensko je vďaka novej legislatíve prvou krajinou Európskej únie, ktorá sa nebála bojovať proti biznisu s vývozom liekov. Vďaka tejto legislatíve sme inšpiráciou aj pre krajiny, ktoré začínajú o podobných legislatívnych obmedzeniach uvažovať. (Potlesk.)
Infraštruktúra niektorých nemocníc na Slovensku je zastaraná. Je to oblasť, ktorú bolo treba akútne riešiť, a bol to práve minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý po viac ako desiatich rokov zabezpečil prísun finančných zdrojov na ich obnovu. Priemerný vek nemocničných budov je na úrovni štyridsaťdva rokov, nevyhovujúce je aj logistické usporiadanie, preto je mimoriadne pozitívne, že finančné zdroje už na modernizáciu, rekonštrukciu využívajú fakultné a univerzitné nemocnice, napríklad v Trenčíne, Žiline, Martine, Trnave, Košiciach, Nitre. Tieto peniaze jednoznačne zvýšia komfort pacientov, aj pracovné prostredie zdravotníckych pracovníkov, modernizácia prinesie nielen energetické úspory, ale aj krajšie a hygienickejšie prostredie. Ministerstvo zdravotníctva pripravilo realizovateľný plán obmeny infraštruktúry nemocníc, pričom prvým projektom bude nová Univerzitná nemocnica Bratislava.
O tom, že vek všeobecných lekárov na Slovensku sa zvyšuje, že v niektorých regiónoch je ich už nedostatok, sa dlhé roky diskutovalo. Riešenia, žiaľ, neprichádzali a až táto vláda sa vôbec prvýkrát začala reálne zaoberať problematikou starnúcich lekárov prvého kontaktu a po dlhých rokoch sľubov prišli prvé zmeny. Ministerstvo pripravilo významné kroky na riešenie situácie v oblasti všeobecného lekárstva, cieľom je zvýšiť kompetencie všeobecných lekárov a znižovať ich vekový priemer.
V školskom roku 2013/2014 sa začal rezidentský program, ktorý napomáha príprave nových všeobecných lekárov, skvalitní všeobecné lekárstvo, zvýši záujem mladých lekárov o tento odbor, finančne ho zatraktívni, najmä z dôvodu rozširovania kompetencií všeobecných lekárov. Výsledkom bude znižovanie vekového priemeru lekárov a zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti v primárnom kontakte.
Od januára 2014 sa postupne rozširujú kompetencie všeobecných lekárov, pričom v trende rozširovania kompetencií ministerstvo zdravotníctva bude pokračovať. A je to jedna z ciest, ako počty všeobecných lekárov zvýšiť a zabezpečiť, aby občania mali prístup ku kvalitnej primárnej zdravotnej starostlivosti.
Dámy a páni, mohol by som pokračovať v mnohých ďalších skutočnostiach. My netvrdíme, že zdravotníctvo je v perfektnom stave. To sme nikdy netvrdili a vieme, že to je najcitlivejšie vnímaný rezort. Čo však tvrdíme, je, že tu je minister 11 mesiacov. Tvrdíme, že tento minister za 11 mesiacov robil, čo mohol, a najmä vyvodzoval zodpovednosť, ak došlo k zlyhaniu.
Ak teda zlyhal riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne napríklad morálne alebo eticky, došlo správne rozhodnutie, že dnes už nie je tento človek riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. To je to, čo ste vy nikdy nedokázali urobiť. Nikdy ste to nedokázali urobiť. V tom je podstatný rozdiel medzi nami a vami.
Po druhé. Táto schôdza je nezmyselná (potlesk), táto schôdza je nezmyselná a absurdná. Nehovoriac o tom, že už vôbec nechápem vás kresťanov, ako ste mohli naplánovať túto schôdzu tak, že ste ju dali presne na tieto dni. (Reakcia z pléna.) Pán poslanec, vy ste predsa dali návrh v pondelok alebo utorok, to znamená, že ste museli vedieť, v akom termíne bude schôdza zvolaná, pretože schôdza podľa ústavy, prečítajte si príslušný článok, musí byť zvolaná do siedmich dní od podania takéhoto návrhu. Vy ste spôsobili to, že dnes je schôdza. Alebo mohla byť schôdza v pondelok, ale v pondelok je takisto ešte sviatok, hoci nie je v kalendári napísané, je to veľký sviatok. Načo to robíte? Prečo šírite zlo?! Ja tomu fakt nerozumiem. Zlo, zlo a ešte raz zlo. (Potlesk.)
Po ďalšie. Chcem povedať, že odvolávať ministra za vyvodzovanie zodpovednosti voči riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne 120 dní pred voľbami, to len potvrdzuje, že vytĺkate politický kapitál, lebo nemáte inú ponuku. Ja už čakám štyri roky, s čím prídete. Vy ste nepredložili reálne alternatívu tejto vláde, ako by ste to inak robili. Jediné, čo som sa včera dočítal, že nová kolegyňa v KDH chce urobiť z pána Figeľa sexbombu, či sexsymbol, či čo to tam povedala. (Smiech v sále.) Tak toto asi nie je program, ktorý chcete predložiť do novej vlády.
Dámy a páni, je to absurdné, zbytočné, prehnané, nečudujte sa, že z našej strany je takáto reakcia. Myslím si, že toto je jedna z najzbytočnejších schôdzí vôbec, aká kedy bola zorganizovaná. A ja sa teším na stretnutie s vami, lebo nepochybujem, že zvoláte schôdzu aj na moje odvolanie.
Ďakujem pekne. Nech sa páči, tridsiati štyria môžete zaujať svoje pozície. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2015 13:39 - 13:41 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, vážené dámy a páni, vláda Slovenskej republiky musí rešpektovať Ústavu Slovenskej republiky a právo poslancov Národnej rady predložiť návrh na vyslovenie nedôvery, či už ide o konkrétneho ministra dnes, alebo sú to iné návrhy, ktoré poslanci Národnej rady predkladajú.
Dovoľte mi, aby som k tomuto návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu Jurajovi Draxlerovi predniesol stanovisko vlády Slovenskej republiky.
Dámy a páni, tento návrh je absurdný. Je absurdný preto, pretože nemáte absolútne žiadne argumenty. Vy kritizujete ministra za to, že konal, a tešili ste sa, že nebude konať, a, naopak, ho kritizujete za to, že nekonal, lebo ste sa tešili, že bude konať, ako napríklad pri IUVENTE alebo pri podobných nehnuteľnostiach.
Dámy a páni, sú aj lepšie spôsoby, ako sa zviditeľňovať pred parlamentnými voľbami. Choďte medzi ľudí. Organizujte mítingy. (Potlesk.) Pretože obávam sa, že ak to takto pôjde ďalej, vážené dámy a páni, tak každý týždeň budeme svedkami odvolávania ministrov. Najbližšie to bude minister zdravotníctva, počúvam, že už diskutujete o mne, je nás pätnásť. Len, prosím, poponáhľajte sa, lebo do volieb je už málo času, aby ste postíhali každý týždeň zvolať aspoň jednu absurdnú mimoriadnu schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky. (Potlesk.)
Ale my sa vyrušovať nenecháme a budeme naďalej pracovať.
Viete, čo ma mrzí najviac? Mrzí ma to, že neprinášate pre Slovensko a pre Národnú radu Slovenskej republiky žiadnu alternatívu. Prinášate jedinú alternatívu, a to je alternatíva zla. Ničoho iného. Zla, rozdeľovania, negatívnej politiky. A budem konkrétny. (Potlesk.)
Keď tu boli merači zlej energie hore na tom balkóne, tak sa sťažovali, že keď vošli niektorí opoziční poslanci, tak tie virgule ich skoro obesili. (Smiech v sále.) Došiel pán Lipšic, tak normálne museli ujsť z toho balkóna, pretože toľko zla, čo vnášate do tejto siene, to tu naozaj už dlhé roky nebolo, a ja tu sedím od roku 1992, prvýkrát som bol vtedy zvolený.
Dámy a páni, v histórii sú všelijaké príklady absurdnosti. Ja som sa minule len tak prehrabával v histórii rímskych cisárov a možno ani neviete, ale rímsky cisár Caligula menoval svojho koňa za senátora. A to bola tak významná udalosť, že by som dnes odvolávanie pána ministra považoval za druhú najvýznamnejšiu historickú udalosť z hľadiska hlúposti a blbosti. Čo to robíte? Na čo je dobrá táto schôdza?! Načo vyrušujete poslancov Národnej rady s takýmito nezmyselnými návrhmi? Veď tam nič nie je.
Keď som počúval pozorne pani, ktorá predkladá, poslankyňu, tento návrh, tak ja neviem, čoho sa jednoducho chytiť. Tam, kde bolo treba konať, pán minister konal. Tam, kde nebolo treba konať, tak tam minister nekonal. Však ste ho mali pochváliť, a nie odvolávať v Národnej rade Slovenskej republiky.
Dámy a páni, nerobte túto politiku zla! Nerobte ju. (Začiatok potlesku.) Choďte medzi ľudí, ponúknite Slovensku poriadnu alternatívu (trvanie potlesku), ako inak by ste to v tejto krajine robili. (Doznenie potlesku.)
A teraz konkrétnejšie.
Ako prvý dôvod na vyslovenie nedôvery je uvedené údajné nekonanie ministra v súvislosti so zaslaním 460-tisíc eur na falošný účet dodávateľa. Minister okamžite konal v rámci svojich kompetencií. Ihneď po tom, ako sa o tejto skutočnosti dozvedel, vydal svojím listom pokyn všetkým priamo riadeným rozpočtovým a príspevkovým organizáciám na zavedenie mimoriadnych opatrení pri platobných úhradách. V zmysle príslušného zákona minister bezodkladne inicioval vykonanie kontroly v Metodicko-pedagogickom centre, ktorá bola zameraná na preverenie úhrady vybraných faktúr firme Kvant, s. r. o., Bratislava. Zároveň požiadal generálnu riaditeľku tohto pracoviska, aby vykonala nevyhnutné opatrenia jednak na zamedzenie ďalšieho zneužitia systému platieb, ale aj na zaistenie prevedených finančných prostriedkov a ich vrátenie na účet Metodicko-pedagogického centra.
Generálna riaditeľka centra v zmysle svojej kompetencie bezodkladne vykonala viacero opatrení zabezpečujúcich kontrolu a zamedzenie zneužitia systému úhrad splatných záväzkov. Iniciatívne podala aj trestné oznámenie voči neznámemu páchateľovi na polícii. Keďže bol zistený rozpor medzi kontrolnými listami k faktúram a samotnými platobnými príkazmi v Štátnej pokladnici, generálna riaditeľka vykonala nevyhnutné personálne opatrenia voči vedúcemu oddelenia ekonomiky MPC.
Vyššie spomenutá kontrola bola ukončená 16. októbra 2015 a jej výsledky boli prerokované s vedením MPC. V jej záveroch sa konštatuje, že zodpovední pracovníci MPC, ktorí disponovali informáciou o tzv. zmene účtu spoločnosti Kvant, porušili ustanovenia zákona 502/2001 o finančnej kontrole a vnútornom audite, a to tým, že výkon predbežnej finančnej kontroly vykonali len formálne a neoverili predovšetkým súlad finančnej operácie s uzatvorenou kúpnou zmluvou. Kontrola zároveň potvrdila rozpor medzi kontrolnými listami k faktúram a samotnými platobnými príkazmi v Štátnej pokladnici.
Na základe záverov tejto kontroly vykonala generálna riaditeľka MPC ďalšie personálne opatrenia voči zamestnancom zodpovedným za preskúmanie správnosti finančných operácií, ako aj za celkové finančné riadenie národného projektu MRK II.
Ďalej skupina poslancov odôvodňuje svoj návrh na odvolanie ministra tvrdením, že minister nechal budovu IUVENTY prehlásiť za nadbytočný majetok, citujem ešte raz: "Minister nechal budovu IUVENTY prehlásiť za nadbytočný majetok, ako aj ohlásený nový spôsob hľadania využitia budovy Ekoiuventy." Areál bývalej Ekoiuventy na Búdkovej ulici v Bratislave bol vyhlásený za prebytočný na základe ustanovenia § 3 ods. 3 zákona č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu v znení neskorších predpisov vtedajším správcom, priamo riadenou organizáciou IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže, 14. apríla 2015. Vyhlásenie prebytočnosti IUVENTOU bolo potrebné len z formálno-právneho hľadiska, aby mohlo dôjsť k prevodu správy majetku štátu z tejto priamo riadenej organizácie na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Nehnuteľnosť na Búdkovej je tak v súčasnosti zapísaná v katastri nehnuteľnosti ako majetok štátu pod správcom ministerstvo školstva. Ministerstvo tento areál nikdy za prebytočný majetok štátu nevyhlásilo, takže neviem, o čom tu rozprávate, pani poslankyňa, vo svojom návrhu. (Potlesk.)
Ďalším otáznym dôvodom skupiny opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi je údajne nekompetentná personálna politika Juraja Draxlera. Problémy Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, uvedeného v návrhu skupiny poslancov, nikto neriešil 25 rokov. Je nevyhnutná jeho komplexná reforma, čo sa, samozrejme, mnohým dlhoročným zamestnancom nemusí páčiť.
Vedenie organizácie IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže, ktoré opoziční poslanci tiež spomínajú vo svojom návrhu, vykonalo v poslednom čase veľa významných zmien, ktoré majú priniesť efektívnejšie a modernejšie riadenie tejto organizácie. Zmenila sa organizačná štruktúra, prepojila sa odbornosť s manažérskymi skúsenosťami a zodpovednou správou financií. Významne bol zoštíhlený aparát organizácie, zredukoval sa počet administratívnych pracovísk a IUVENTA bola presťahovaná do jednej budovy. Cieľom vykonaných zmien je otvoriť organizáciu mládežníckemu sektoru a vytvoriť dôveryhodnú platformu na spoluprácu pre všetkých, nielen vybraných mládežníckych partnerov.
Zmeny organizačnej štruktúry a organizačného poriadku ministerstva sú plne v kompetencii ministra zodpovedného za riadenie rezortu. Počet zmien organizačnej štruktúry, ktoré schválil minister Draxler, sa nijako nevymyká počtu zmien, ktoré schválili jeho predchodcovia za prvý rok svojho úradovania. Zmeny organizačnej štruktúry a organizačného poriadku ministerstva v poslednom období súviseli najmä s ukončovaním Programového obdobia 2007 - 2013, Operačný program Výskum a vývoj a Operačný program Vzdelávanie a prípravou implementácie nového Programového obdobia 2014 - 2020, Operačný program Výskum a inovácie a Operačný program Ľudské zdroje v sekcii štrukturálnych fondov EÚ ministerstva.
Ďalej súviseli s udržateľnosťou a zabezpečovaním úloh súvisiacich s aktivitami národných projektov Digitálne učivo na dosah a Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva.
Ďalej súviseli z dôvodu zabezpečenia efektívneho výkonu úloh a činnosti jednotlivých organizačných útvarov ministerstva, vychádzajúcich z určenia prioritných alebo nových úloh, z množstva práce, napríklad posilnenie odboru legislatívy a aproximácie práva, odboru pre verejné obstarávanie, inštitútu vzdelávacej politiky.
Pokus skupiny poslancov o odvolanie ministra školstva je prejavom účelového úsilia opozície diskreditovať úspechy vlády v rezorte školstva pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Vláda preto poukazuje na mnohé pozitíva, ktoré prinieslo pôsobenie ministra školstva Draxlera od jeho nástupu do funkcie.
V oblasti predprimárneho vzdelávania okrem prijatia inovovaných štátnych vzdelávacích programov ministerstvo pripravilo dve výzvy na rozšírenie kapacít materských škôl, vďaka ktorým bude umiestnených takmer 5 200 detí. Prácu získa takmer 500 učiteliek v 200 problematických obciach a mestách, ktoré boli úspešnými žiadateľmi.
Ministerstvo taktiež prijalo inovované štátne vzdelávacie programy pre základné školy a gymnáziá.
Páni v opozícii, o tomto sa vám ani nesníva, žeby ste niekedy rekonštruovali škôlky, rozširovali kapacity. Ani ste netušili o tom, že takéto niečo môže vôbec existovať. (Potlesk.)
Ministerstvo začalo aktívne riešiť kritické oblasti kapacít základných škôl, kedy žiaci často chodili do školy v dvojzmennej prevádzke. V 27 obciach po celom Slovensku sa tento problém začal riešiť výstavbou tzv. modulových základných škôl.
V aktívnej spolupráci so všetkými zamestnávateľskými zväzmi bol pripravený prelomový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý zavedením tzv. duálneho vzdelávania bude flexibilne reagovať na požiadavky trhu práce a zamestnávateľov. Hovoríme o stovkách študentov, ktorí podpisujú dnes učebné zmluvy. Očakávame, že ďalší školský rok bude ešte v tomto duchu úspešnejší.
Jarný legislatívny balík, ktorý upravil celý rad náležitostí školskej praxe, vychádzal najmä z požiadaviek stavovských organizácií a potrieb rodičov.
Ministerstvo ďalej v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny zastavilo prázdninové prepúšťanie učiteľov.
Ministerstvo predložilo na rokovanie Národnej rady nový komplexný zákon o športe, ktorý svojím rozsahom prinesie zásadné zmeny do fungovania a financovania športu ako celku. Tak asi to bol dobrý zákon, keď ste ho skoro všetci podporili, a teraz odvolávate ministra za to, že takéto kvalitné zákony predkladá do Národnej rady.
Prvýkrát po mnohých rokoch na základe vyjadrení stavovských organizácií nechýbali na školách na začiatku školského roku učebnice. Výnimky sa týkali len druhých dielov učebníc, prípadne učebníc výtvarnej výchovy.
Odstránená bola dlhoročná prax nákupov učebníc cudzieho jazyka rodičmi, kedy napríklad anglický jazyk pre prvý stupeň základných škôl je plne pokrytý príspevkom, ktorý ministerstvo posiela na školy.
Zásadnou zmenou v učebnicovej politike je spustenie nového edičného portálu.
Za pôsobenia ministra Draxlera sa zrýchlil proces digitalizácie jednotlivých vzdelávacích programov a paralelne v spolupráci s Úradom vlády sa nám podarilo zapojiť školy v piatich okresoch k dedikovanej optickej sieti, ktorá umožňuje prístup k digitálnemu edukačnému obsahu s takmer neobmedzenou rýchlosťou.
Spustené boli taktiež zmeny vo vysokom školstve sprísnenou akreditačnou politikou. Stabilizácia vedeckého prostredia ako jedna z priorít vlády sa prejavila v trojročnej zmluve o financovaní medzi Slovenskou akadémiou vied a štátom zastúpeným ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu a ministerstvom financií.
Na základe uvedeného, vážené dámy a páni, vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery Jurajovi Draxlerovi, poverenému riadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, a považuje ho za účelové, vykonštruované, nepravdivé, lživé, absurdné, zlé - nenapadajú ma ďalšie prívlastky.
Dámy a páni, my sme prejavili úctu k vám. My sme prišli napriek tomu, že vláda má kopu všelijakej roboty ešte pred sebou a ešte musíme toho veľa urobiť. Kde ste vy? Popodpisovali ste návrh na odvolanie, ani jeden tu nesedí. (Potlesk.)
Ja som si pozeral mená (trvanie potlesku), mená, mená, ktorí podpísali návrh. Je tam podpredseda Národnej rady. Kde je podpredseda Národnej rady pán Figeľ? Kde sú ďalší predstavitelia, ktorí podpísali tento návrh? Tak vy nás naženiete na absurdnú schôdzu Národnej rady, všetci poslanci Národnej rady za SMER tu sedia, sú tu všetci prítomní členovia vlády, ktorí boli dnes na vláde, lebo máme na zahraničnej ceste, ale páni z opozície, samozrejme, tých niet, pretože to považujú len za účelovú hru.
Prosím, skončite túto schôdzu veľmi rýchlo. (Potlesk.)
Ďakujem pekne. (Doznievanie potlesku.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 1.10.2015 14:05 - 14:20 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis

4.
Ďakujem za otázku. Vážený pán predseda, keďže hovoríme o vývoji slovenskej ekonomiky, hovoríme o hospodárskom raste, dovoľte mi, aby som zablahoželal Národnej rade Slovenskej republiky za to, že 119 hlasmi schválila historické zníženie DPH na základné potraviny, pretože táto budova zažívala len zvyšovanie DPH, nie znižovanie. Takže ďakujem vám veľmi pekne. (Potlesk.) Aj tým poslancom, ktorí hlasovali za. (Potlesk.)
Je to krok, ktorý má viacnásobný efekt. Dotýka sa nielen podpory domácich výrobcov základných potravín, určite bude viesť k zníženiu cien a ja verím, že v dobrej ekonomickej kondícii ak bude Slovensko pokračovať, budeme mať šancu hovoriť o ďalšom pokračovaní tohto opatrenia. Trochu ma zamrzelo, keď som videl vyjadrenia typu, že my by sme chceli aj ovocie a zeleninu, my by sme chceli, ja neviem čo všetko. Chcem pripomenúť tým, ktorí sa domáhali DPH na všetky potraviny, že by tým len podporovali cudzích dovozcov. Podporovali by zmrazené výrobky, nezmyselnosti. Našou povinnosťou je predovšetkým podporovať slovenských výrobcov.
Po druhé. Máme určitý limit, pokiaľ ide o finančné prostriedky, je to 77 mil. eur, ktoré vynakladáme na DPH zníženú. Chcem dodať k tomu, napríklad len na platy zdravotných sestier a zdravotníckych pracovníkov chceme vynaložiť 55 mil. eur, 80 mil. eur ide na zvýšenie poistného zo strany štátu. Tých priorít je obrovské množstvo. A ťažko sa mi počúva od poslancov, ktorí trikrát zvyšovali DPH. Trikrát! Najskôr na 14, potom na 19, potom na 20. A potom sa sem postavia s kamennou tvárou a povedia, že my chceme všetko mať 10 %. Jednoducho nechápem, kde berú morálne právo na takéto vystupovanie. (Potlesk.)
Opakujem - a hovorte to všade - je to historické zníženie dane z pridanej hodnoty. Pokiaľ ide o potraviny, to nikto neurobil, my sme nabrali odvahu, našli peniaze. Od 1. januára 2016 to opatrenie tu bude platiť.
Dovoľte mi teraz, aby som sa najskôr stručne vyjadril k zmienenému spomaleniu globálnej ekonomiky, ako i európskemu kontextu, pokiaľ ide o zohľadnenie vonkajšieho vplyvu na budúci vývoj slovenskej ekonomiky. Ďalej by som v základných rysoch načrtol najnovší výhľad vývoja našej ekonomiky na rok 2015, ako aj na ďalšie roky a zároveň zrekapituloval štatistické údaje za hlavné ukazovatele ekonomického vývoja Slovenska za vymedzené obdobie. Tieto údaje vychádzajú z prognóz, ktoré boli aktuálne vypracované Národnou bankou Slovenska a Inštitútom finančnej politiky ministerstva financií.
Znovu pripomínam slová klasika, že z čísiel sa nikto nenajedol. Ale tieto čísla, dobrá kondícia slovenskej ekonomiky, dobrý výber daní, dobrý boj proti daňovým únikom nám umožňujú prijímať opatrenia, ktoré už ľudia cítia. Lebo niekto pociťuje, že chodí zadarmo vo vlaku, kde už pociťuje obec, že môže rozšíriť kapacitu základnej školy alebo predškolského zariadenia. Už pocítia ľudia, že dostanú 6,5-tisíc eur na zateplenie rodinného domu. V tomto je politika naša jasná, viditeľná, a preto na jednej strane musíme hovoriť o číslach, lebo sú predpokladom našich rozhodnutí cez dva sociálne balíky a pripravovaný tretí. (Potlesk.)
V súčasnosti sa prelínajú vo svetovej ekonomike mnohé protichodné vývojové trendy. Optimizmus vychádzajúci z ekonomickej kondície Spojených štátov je tlmený nepriaznivým vývojom v rozvíjajúcich sa ekonomikách. Globálny hospodársky rast tak bude výrazne pomalší v dôsledku nižšieho rastu ekonomík, ako sú Čína, Rusko a Brazília. Správy o spomalení rastu čínskej ekonomiky pod 6 % spôsobili kolaps čínskych akciových trhov a ovplyvnili mnohé svetové burzy. Rovnako nepriaznivo pôsobí stagnácia očakávaní v eurozóne a ich mierny prepad v Nemecku ako najväčšej európskej ekonomike. Oživenie ekonomickej aktivity v eurozóne by malo pokračovať, avšak pomalším tempom, ako sa pôvodne očakávalo. Tieto vývojové trendy naznačujú, že celkový hospodársky rast v Európskej únii v najbližšom období nebude výraznejšie zrýchľovať.
Z pohľadu uvedených vonkajších zmien a komplikovaných podmienok, či už ide o spomalenie svetovej ekonomiky, čo avizoval Medzinárodný menový fond, alebo hospodársky útlm spolu so stagnáciou kľúčových ekonomík na európskej pôde, treba zvýrazniť, že ďalší vývoj ekonomiky Slovenska bude významne ovplyvňovať pokračujúca zložitá medzinárodná situácia. V tomto kontexte stále existuje potenciálne riziko, keď geopolitický a geoekonomický vývoj, ktorý prebieha okolo nás a ktorého súčasťou je aj Slovensko, môže v priebehu krátkej doby stlmiť alebo zvrátiť pozitívne tendencie v domácej ekonomike a hospodárstve. Ide o dobré výsledky, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť aj za cenu nemalých obetí počas náročného obdobia konsolidácie verejných financií.
Dámy a páni, sme vnímaní v Európe, teraz hovorím k sociálnej demokracii, ako jedna z mála sociálnych demokracií, ktorá na jednej strane dokázala urobiť poriadok vo verejných financiách, hovorím o konsolidácii, a súčasne našla výdavky na podporu hospodárskeho rastu a spotreby. Je to kombinácia, ktorá je vnímaná ako mimoriadny úspech.
S globálnymi aj európskymi vývojovými trendmi obidve naše ekonomické inštitúcie pri prognózovaní budúceho vývoja ekonomiky Slovenska však kalkulovali.
Z makroekonomických údajov, ktoré boli v súčasnosti prezentované Národnou bankou Slovenska a Inštitútom finančnej politiky, vyplýva, že si slovenská ekonomika za rok 2015 pripíše 3,2 % hospodársky rast, čo znamená výrazný posun hore oproti posledným rokom. Aby som bol konkrétny, je to o 0,8 % viac ako v minulom roku, kedy sme dosiahli 2,4 % rast hrubého domáceho produktu. Vo svojej poslednej predikcii Národná banka Slovenska konštatuje, že ekonomika Slovenska bude aj naďalej pokračovať v rastovej trajektórii pri ďalšej tvorbe pracovných miest v prostredí len pozvoľne rastúcich cien. Rovnako aj prognóza z dielne Inštitútu finančnej politiky predpokladá pozitívny trend vývoja našej ekonomiky v nasledujúcich rokoch. Na jeho ilustráciu by som stručne uviedol pár hlavných vývojových línií.
Ako veľmi otvorená ekonomika sme už tradične odkázaní na vonkajší dopyt a na ekonomickú situáciu našich zahraničných obchodných partnerov, čo značne ovplyvňuje rastovú pozíciu exportu a celkový vývoj zahraničného obchodu. V úlohe nemenej významného faktora rastu našej ekonomiky však naďalej zostáva aj domáci dopyt. Hybnou silou dynamického rastu slovenského hospodárstva sú tentoraz investície a domáca spotreba. Investície sa zvýšia podľa inštitútu a centrálnej banky zhruba o 8 %, čo je najviac od roku 2011. Zdá sa, že sme z toho najhoršieho preč a že Slovensko je atraktívne prostredie pre investície.
Z rýchlejšieho čerpania bruselských peňazí na konci programového obdobia benefitujú najmä verejné investície v oblasti infraštruktúrnych projektov. Ak sa pozriete na Slovensko, je rozkopané v pozitívnom slova zmysle. Stavia sa v takom tempe, ako sa snáď ešte nestavalo, keby naši priatelia z KDH nezastavili dva PPP projekty, už sme dnes mohli chodiť po diaľniciach až na východ (potlesk), ale to nebudem v danom okamihu komentovať. (Potlesk.)
Ďalším nemalým impulzom posilnenia hospodárskeho rastu je konečná spotreba sektora domácností, ktorá sa priaznivo vyvíja a profituje jednak z rastu zamestnanosti, ako aj z nízkej inflácie. Relatívne vysoká miera úspor predstavuje rovnako potenciálny zdroj na zvýšenie rastu celkovej spotreby.
Podľa centrálnej banky a inštitútu dosiahne v roku 2016 rast ekonomiky Slovenska viac ako 3 %. Národná banka predpokladá až 3,4 a Inštitút finančnej politiky 3,1. Menší odhad hospodárskeho rastu zdôvodňuje finančný inštitút tým, že pod mierny pokles sa podpíše slabšia výkonnosť ekonomík obchodných partnerov Slovenska, čo pribrzdí rast nášho exportu. Celkový vplyv zahraničného obchodu na slovenskú ekonomiku nebude tak zásadný najmä vďaka nižšej cene ropy. Inštitút finančnej politiky predpokladá rýchlejší rast investícií v súkromnom sektore, čo bude mať pozitívny vplyv na podnikateľský sektor, ako aj na podnikanie ako také. Tento rast súvisí s kumuláciou zdrojov a dosiahnutím predkrízových úrovní využitia výrobných kapacít našich firiem. V nasledujúcich rokoch 2017, 2018 má dôjsť podľa inštitútu opäť k zrýchleniu rastu ekonomiky až na úroveň 3,6 %. Centrálna banka uvádza pre rok 2017 rast 3,3 %. Obidva národohospodárske údaje však patria medzi vysoké rastové tempá, čo by Slovensko z hľadiska ekonomickej výkonnosti zaradilo medzi dynamicky rastúce členské štáty Európskej únie, ako aj do elitného klubu eurozóny.
Čo ma však ako sociálne cítiaceho človeka vo vzťahu k prognózovanému vývoju domácej ekonomiky úprimne teší, je fakt, ktorý môžem zároveň uviesť, že aj príjmy ľudí budú rásť. Chápem, že ľudia majú svoj subjektívny pocit, ja to stále hovorím, napriek tomu, že ceny stagnujú, keď niekto ide do obchodu, povie, všetko rastie. Ekonomicky, štatisticky sa ukazuje, že by príjmy ľudí mali rásť. Tomuto pozitívnemu vývoju som o to viac rád, že za rok 2015 zaznamenajú reálne mzdy svoj druhý najvyšší rast od krízy, a to medziročne o 2,5 % podľa inštitútu a podľa banky o 2,6 %.
Zo sektorového hľadiska bude percentuálne najvyšší rast miezd vo verejnom sektore, a to predovšetkým vďaka valorizácii platov učiteľov. Mzdový vývoj tak už niekoľko štvrťrokov vytvára dostatočné zdroje pre rast spotreby domácností. Priemerná nominálna mzda v slovenskom hospodárstve za rok 2015 má dosiahnuť úroveň 879. Ja nechcem nikoho provokovať touto sumou, to je štatistické číslo. Dobre vieme, že 60 % ľudí na Slovensku zarába menej, ako je priemerný zárobok v národnom hospodárstve. Aj preto tlačíme nárast minimálnej mzdy, aj preto verím, že dôjde k dohode pri kolektívnom vyjednávaní vo verejnej správe na určitom raste platov.
Inštitút finančnej politiky predpokladá priaznivý mzdový vývoj aj v budúcich rokoch. V roku 2016 sa očakáva, že bude naďalej rásť nominálna mzda, a priemer za národné hospodárstvo by mal prekonať hranicu 900 eur. Znovu so všetkým rešpektom a úctou k ľuďom, ktorí zarábajú menej, toto je štatistické priemerné číslo. Netvrdíme, nie sme na hlavu padnutí, chodíme po Slovensku, vedia, ako ľudia zarábajú, že každý na Slovensku zarába 900 eur, ale je to štatistický údaj, ktorý berieme na vedomie.
Pán predseda, panie poslankyne, páni poslanci, inflácia bude aj v roku 2015 pod nulovou hranicou. Domácu cenovú hladinu udržuje v záporných číslach hlavne pokles cien energií a potravín. Prispievame teraz k tomu, samozrejme, aj rozhodnutiami, vratky, pokiaľ ide o ceny plynu, znižovanie cien základných potravín, teda pokles DPH o 10 %. Už som o tom hovoril. Je to nie dobrá správa pre ministra financií, podpredsedu vlády, pretože ho to stojí veľa peňazí z hľadiska štátneho rozpočtu, a je to dobrá správa pre ľudí, pretože platia menej. Keď máme reálny rast miezd a máme prakticky nulovú alebo zápornú infláciu, tak ten reálny rast miezd je reálny, lebo o toľko ľudia majú vo svojej peňaženke viac eur. Očakáva sa, samozrejme, že v nasledujúcich rokoch sa bude inflačný tlak zvyšovať, ale priblíži sa maximálne k hranici 1,5 %, čo je zanedbateľná výška.
Ďalej tu je trh práce, ktorý sa má rovnako naďalej zlepšovať. V roku 2015 pribudne v našom hospodárstve až 41-tisíc pracovných miest, čo predstavuje nové rekordné číslo a najviac pracovných miest od problematického hospodárskeho vývoja.
Dámy a páni, dostávame sa do fázy, kedy nevedia nájsť zamestnávatelia pracovnú silu. O tom by veľa vedel rozprávať minister práce. Prichádzajú s návrhmi, že voziť pracovnú silu niekde zo zahraničia, čo my odmietame. Chceme rekvalifikovať našich ľudí, ktorí majú záujem pracovať. Čiže sme v situácii, kedy je dostatok pracovných miest, len musíme odstraňovať nesúlad medzi požiadavkami praxe a tým, čo ponúkajú dnes naše školy. Ale ja si myslím, že budeme môcť pomaly zablahoželať ministrovi práce, dali sme si jasný cieľ, že chceme mieru nezamestnanosti na Slovensku na úrovni priemeru eurozóny, a prakticky sme tento cieľ dosiahli, keď to už napísal Trend, tak som skoro odpadol, ale zdá sa, že plníme sľuby, čo je veľmi, veľmi dobré. (Potlesk.)
V nasledujúcich rokoch banka aj inštitút očakávajú rast zamestnanosti naďalej. Pre rok 2016 je to jedno percento alebo 24-tisíc nových pracovných miest a potom to má byť 0,7 %, 0,8 %. Významný indikátor je miera nezamestnanosti, o ktorej som už teraz hovoril, tá by mala klesnúť podľa inštitútu na úroveň 11,5, centrálnej banky 11,4. My máme, samozrejme, každý určitú formu merania nezamestnanosti, ale tie čísla ukazujú jasne, že ten pokles tu reálny je. Národná banka však uvádza, že pre rok 2017 miera nezamestnanosti by mala klesnúť na magickú hranicu pod 10 %, na 9,6 alebo 9,8 %. Myslím si, že v tomto duchu naša vláda urobila obrovský kus práce, lebo keď sme to preberali od našich priateľov, ktorí tu sedia napravo, nezamestnanosť bola vysoko, vysoko cez 14 %.
Samozrejme, ja chápem, že keď prídu sem za tento pultík, tak povedia, že by mala byť ešte nižšia nezamestnanosť, ešte by mali byť ceny nižšie. Na plyn treba vrátiť nie 8 % ale 40 %. Mali by sme, ja neviem, dávať ľuďom na zatepľovanie nie 6,5-tisíc, ale 30-tisíc.
Ľahko sa rozpráva, páni, keď nemáte zodpovednosť, mali ste konať vtedy, keď ste boli vo vláde! Vtedy ste nerobili nič.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)

Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 1.10.2015 14:03 - 14:05 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, poklona, takýto originálny spôsob dohodnutia rande som ešte nevidel (povedané so smiechom a smiech v sále), ale berieme.
Vážený pán predseda, vážená Národná rada, vážení členovia vlády, milí hostia, dovoľte mi, aby som najskôr podľa rokovacieho poriadku ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný je podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák, zastupuje ho minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.
Ďalej neprítomný z dôvodu zahraničnej pracovnej cesty podpredseda vlády Miroslav Lajčák, zastupuje ho podpredseda vlády Peter Kažimír.
Neprítomný je Vazil Hudák, minister hospodárstva, zastupuje ho podpredseda vlády Peter Kažimír.
Ďalej je mimo Bratislavy minister zdravotníctva Viliam Čislák, zastupuje ho minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.
Na pracovnej ceste je aj minister školstva, vedy, výskumu a športu pán Draxler, zastupuje ho minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.
Otázky nie sú na ministra životného prostredia Petra Žigu ani na ministra kultúry Mareka Maďariča.
Pán predseda, som pripravený odpovedať na postavené otázky.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 24.9.2015 14:10 - 14:25 hod.

Robert Fico
 

Zodpovedanie otázky 24.9.2015 14:09 - 14:10 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis

2.
Ďakujem.
Vážený pán predseda, dámy a páni, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku z dnešnej hodiny otázok ospravedlnil týchto členov vlády: Podpredsedu vlády, ministra financií Petra Kažimíra, je na zahraničnej pracovnej ceste, zastupuje ho minister hospodárstva Vazil Hudák. Ministra obrany Martina Glváča, je na cvičení Slovenský štít, zastupuje ho minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ďalej podpredseda vlády, minister vnútra Robert Kaliňák, na neho nie sú otázky. Podpredseda vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí je na pracovnej ceste v Spojených štátoch, nie sú na neho otázky.
Z dôvodu choroby je neprítomný podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ale nie sú na neho otázky. Otázky nie sú ani na ministra životného prostredia Petra Žigu, ministra školstva, vedy, výskumu a športu Juraja Draxlera a na ministra kultúry Mareka Maďariča.
Pán predseda, som pripravený odpovedať na stanovené otázky.

Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 17.9.2015 14:08 - 14:24 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani poslankyňa, dámy a páni, viaceré otázky, ktoré ste postavili na dnešnú hodinu otázok, sa týkajú pripravovaných opatrení druhého sociálno-ekonomického balíčka vlády, preto sa vyjadrím k tejto téme v širšom kontexte.
Na úvod mi dovoľte pripomenúť niekoľko faktov.
Sociálno-ekonomické balíčky súčasnej vlády a ich realizácia v praxi sú dôsledkom pragmatických rozhodnutí, ktoré sa nám podarilo uskutočniť pri spravovaní verejných financií. Začali sme bezprecedentný boj proti daňovým únikom a proti daňovým trestným činom. Pri výbere daní sme získali sumu vyššiu ako 1 mld.0 eur, ale rovnako sa nám podarilo naštartovať ekonomiku. Máme jeden z najvyšších hospodárskych rastov v celej Európskej únii a začala klesať aj nezamestnanosť. Je mi ľúto, že tieto fakty ako keby si niektorí nevšímali alebo nechceli všímať a informujú slovenskú verejnosť o opaku. Aj preto sme došli k záveru, že tieto povzbudzujúce čísla je potrebné pretaviť do krokov, ktoré reálne pocítia ľudia vo svojich peňaženkách. Zbytočne budeme hovoriť o tom, že máme dobrý deficit, že máme nízky verejný dlh, že máme vyšší hospodársky rast, že nám klesá nezamestnanosť, týmto číslam ľudia nerozumejú, pokiaľ ich nevidia na konkrétnych opatreniach dotýkajúcich sa ich každodenného života.
Často sme kritizovaní, že na jednej strane sa nám podarilo na výbere daní, na boji proti daňovým únikom a na podpore ekonomiky získať naviac peniaze v objeme možno 1,3 mld. – 1,4 mld. eur a že iba nejakú omrvinku vraciame naspäť verejnosti, nie je to pravda. Ak zrátame dopady prvého, druhého a pripravovaného tretieho balíka, môžeme hovoriť o sume okolo 1 mld., ktorú vraciame naspäť verejnosti v podobe konkrétnych opatrení. Ak teda ideme, tak ideme nie na úkor vyššieho deficitu, nejdeme na úkor zvyšovania verejného dlhu, nejdeme na úkor zhoršovania podnikateľského prostredia. len míňame tie peniaze, ktoré sme získali naviac z dobrého boja proti daňovým únikom a z ďalších opatrení, ktoré som uviedol. Preto ak tieto tri programy predstavujú dohromady 1 mld. eur, môžeme povedať, že to, čo sme ušetrili , aj poctivo vraciame slovenskej verejnosti.
Prvý súbor opatrení nazvaný ako prvý sociálny balík sa nám podarilo splniť na 100 %. Aj to je veľmi dôležité. Musíme držať slovo. Ak raz povieme, že toto ľuďom ideme dať, tak to musíme na 100 % aj naplniť. A takto to bude aj v druhom balíku, ktorý sa rozbieha. A niekoľko opatrení z tohto druhého balíka budete prerokovávať aj na tejto schôdzi. A nepochybne musíme rovnako dôsledne naplniť aj tretí balík, ktorý bude oznámený prvý decembrový týždeň.
Záujem verejnosti o tento prvý balík, ktorý sme naplnili na 100 %, nás presvedčil, že myšlienka sociálno-ekonomických balíkov na zlepšenie životnej úrovne ľudí je dobrou cestou. Pri jeho realizácii sme sa ani jedenkrát nestretli s tvrdeniami opozície, alebo médií, že by sme niektoré opatrenia zanedbali alebo nenaplnili ho na 100 %. Všetko to, čo bolo sľúbené v roku 2014, bolo naplnené do posledného slova. Naopak, sme kritizovaní za to, že plníme svoje sľuby, ktoré sme verejnosti dali. A niektoré médiá idú tak ďaleko, tak nenávidia tento balík a tak nám ho neprajú, že niektorí komentátori hovoria, že pánboh zaplať, že zomierajú migranti, že je tu obrovská humanitárna kríza, aspoň nemá SMER čas na prezentovanie svojho druhého balíka. V tom len vidieť, ako hlboko... (Reakcia z pléna.) Pán poslanec, ak chcete, môžem vám zacitovať, viem presne, o čom hovorím, a poprosím vás, keď rečním, keby ste mi neskákali do reči, ja to nikdy nerobím. (Potlesk.)
Chcem pripomenúť a zdôrazniť, že prvý sociálno-ekonomický balík nemá negatívny vplyv na verejný dlh a nemá žiadny finančný vzťah k otvoreniu II. dôchodkového piliera. Presne tieto isté pravidlá sa vzťahujú aj na druhý balík. Jednotlivé sociálno-ekonomické opatrenia sú navrhnuté tak, že na ich realizácii spolupracujú viaceré vládne rezorty.
Dámy a páni, ako dobre viete, vláda prisľúbila pomoc okresom s najvyššou nezamestnanosťou ešte v máji tohto roku, a to v podobe špeciálneho programu. Je súčasťou druhého balíka, ktorý by mal stáť približne 300 mil. eur, a obsahuje 15 opatrení, od podpory mladých rodín, seniorov, podpory škôl, nemocníc až po príspevok na ekologické zdroje energie pre domácnosti či lacné bankové účty pre každého občana.
Dňa 19. augusta 2015 aj za prítomnosti viacerých z vás som sa stretol v Rožňave so 140 zástupcami okresov s vysokou nezamestnanosťou. Spoločne s ministrami sme hovorili so zástupcami miestnej štátnej správy, samosprávy a podnikateľského sektora o možnej pomoci pre dotknuté okresy. Cieľom stretnutia bolo predstaviť súbor opatrení a vypočuť si návrhy a pripomienky. Na stretnutí sa zúčastnili ministri pôdohospodárstva, životného prostredia, štátni tajomníci z rezortu financií, hospodárstva, práce, dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Ide teda o tie rezorty, ktoré sú priamo do týchto regionálnych rozdielov zakomponované.
A teraz konkrétne.
Podľa návrhu, ktorý ja zahrnutý v druhom balíku, bude pre regióny s mierou nezamestnanosti nad 20 % zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory. Podľa návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov sa bude podpora poskytovať na základe vypracovaných akčných plánov pre jednotlivé okresy. Akčné plány vypracuje skupina odborníkov zložená zo zástupcov ústredných orgánov štátnej správy, samosprávy, zamestnávateľov a tretieho sektora. Budú obsahovať konkrétne opatrenia na podporu regiónu špecifické pre každý okres. Opatrenia majú formu technickej podpory, napríklad školenia pre lepšie využívanie európskych fondov, transfer vedomostí v oblasti pôdohospodárstva a cestovného ruchu, skvalitnenie podpory služieb pre malých a stredných podnikateľov, alebo regionálneho príspevku ako doplnkového zdroja financovania pri realizácii príslušného akčného plánu.
Podstata vládou navrhnutého zákona spočíva v tom, že podporu v podobe štátnej pomoci budú mať investície už vo výške nad 100-tisíc eur. Štátna pomoc sa môže poskytovať vo výške 45 až 55 %, pričom v súčasnosti majú nárok na štátnu pomoc iba investície za 1,5 mil. eur. Teda ideme z 1,5 mil. na 100 -tisíc eur. Vláda bude schvaľovať na návrh ministerstva dopravy osobitné plány a aktivity v danom okrese na päť rokov.
Pre investičné zámery v najmenej rozvinutých okresoch v priemyselnej výrobe a v cestovnom ruchu sa minimálna výška investície do majetku má znížiť na 200-tisíc eur. Z toho najmenej 50 %, teda 100-tisíc eur musí byť krytých vlastným imaním právnickej osoby alebo majetkom fyzickej osoby podnikateľa. Hodnota investície na obstaranie nových výrobných a technologických zariadení, ktoré sú určené na výrobné účely, sa znižuje na 30 % z celkovej hodnoty majetku. Realizácia investičného zámeru musí viesť k vytvoreniu najmenej desiatich nových pracovných miest. V prípade cestovného ruchu musí vytvoriť aspoň päť nových pracovných pozícií. Nárok na podporu musí vzniknúť automaticky. Pomoc okresom bude teda uskutočňovaná formou zvýhodnenia verejných a súkromných investícií, budovania cestnej a lokálnej infraštruktúry, podpory zamestnávania, umiestňovania verejných inštitúcií a iných foriem motivácie investovať v regiónoch a zamestnávať.
Našou ambíciou je, aby zákon o podpore najmenej rozvinutých okresom bol schválený v Národnej rade s účinnosťou už od 1. decembra 2015. Ako som uviedol, budete o ňom rokovať onedlho v pléne.
Pokiaľ sa konkrétne pýtate na región Oravy, na základe zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov sa bude podpora poskytovať okresom, v ktorých bola miera evidovanej nezamestnanosti deväť štvrťrokov za posledné tri roky vyššia ako 1,9-násobok priemeru Slovenska. Ak použijeme toto kritérium, tak momentálne na Orave nemáme okres, ktorý by do toho spadal, ale je na diskusiu v pléne, či toto kritérium nebudeme posúvať, čo by znamenalo, že sa môže okruh okresov, na ktorých sa bude automatický mechanizmus vzťahovať, rozširovať. Ku dnešnému dňu 17. 9. 2015 sú k dispozícii posledné údaje z ústredia práce za druhý kvartál 2015. Vychádzajúc z týchto údajov sa zatiaľ zákon týka Revúcej, Rožňavy, Rimavskej Soboty a Kežmarku. Je vysoký predpoklad, že sa bude vzťahovať aj na Poltár, Sabinov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Veľký Krtíš a Gelnicu. Pre porovnanie uvediem mieru nezamestnanosti oravských okresov. Ak v Dolnom Kubíne je to 11,5 %, v Revúcej je to 25 %, v Námestove je to 11,1 %, v Rimavskej Sobote je to 28,3 %, v Tvrdošíne je to 10 %, v Kežmarku je to 24,3 %. V širšom kontexte bude mať však druhý sociálny ekonomický balík dopad na územie celého Slovenska vrátane Oravy. Prijaté opatrenia prispejú k odstraňovaniu regionálnych rozdielov. A uvedené som považoval za dôležité zdôrazniť v odpovedi na otázku položenú pani poslankyňou Mazúrovou.
Súčasne predkladáme veľkú zmenu aj vo výstavbe sociálnych nájomných bytov, ktorá by v spomínaných okresoch znamenala väčšiu podporu zo strany štátu. Ako konkrétne? Súčasťou navrhovaného zákona sú aj špecifické projekty na podporu pracovných miest. Pôjde napríklad o odvodovú úľavu pre nezamestnaných už od šiestich mesiacov, na rozdiel od súčasného jedného roka.
Diskutujeme aj na tému, akým spôsobom znížiť zamestnaným výdavky na cestovanie za prácou.
Stimulom pre okresy by malo byť aj obnovenie tradície poľnohospodárstva v regióne v podobe zvýhodnenej formy pomoci určitej okamžitej finančnej injekcie pre človeka, ktorý sa chce poľnohospodárstvu venovať. V návrhu tohto zákona sa budú brať do úvahy špecifiká jednotlivých okresov a pre každý okres bude vláda schvaľovať osobitný plán krokov investícií. Bude potom zvolená aj osobitná rada, ktorá bude priamo kontrolovať, či dochádza k plneniu týchto krokov.
Dámy a páni, zo štatistík vieme, že obyvatelia Slovenska míňajú na teplo viac peňazí, ako je priemer Európskej únie. Dôvodom je predovšetkým zastaranosť rodinných domov. Programy zatepľovania, ako plánujeme v súčasnosti na Slovensku, sa už v dlhšej dobe realizujú vo viacerých členských štátoch Európskej únie. Podľa údajov zo sčítania obyvateľstva, domov a bytov 2011 je na Slovensku počet obývaných rodinných domov okolo 800-tisíc. Z toho doteraz obnovených je asi 35 %. Zo zostávajúceho počtu musíme abstrahovať väčšie rodinné domy a domy, kde vlastníci nemajú záujem realizovať obnovu, resp. vzhľadom na ich technický stav nie je ekonomické investovať do obnovy. Predpokladajme, že do programu sa môže zapojiť teda približne 300-tisíc rodinných domov. Na poskytovanie príspevku na zateplenie rodinných domov pre rok 2016 vláda uvažuje s vyčlenením finančných prostriedkov vo výške 30 mil. eur. Štátny príspevok vo výške 30 % ako dotácia pri kompletnom zatepľovaní domov, odpustenie 15 % z pôžičky na zatepľovanie bytových domov či poukážky na nákup malých zariadení na výrobu elektriny, aj tieto opatrenia sú súčasťou druhého balíka a určite na Orave sa môžu stretnúť s veľkým záujmom, pretože ľudia si fakt budú môcť kúpiť za podstatne lacnejšie peniaze tepelné čerpadlo, môžu si kúpiť solárne panely, ale najmä môžu pristúpiť k zatepľovaniu rodinných domov. S týmto programom začneme v roku 2016. A treba len schváliť potrebnú novelizáciu zákona o energetickej hospodárnosti budov.
Ako som uviedol, príspevok na zateplenie môže dosiahnuť najviac 30 % oprávnených a uhradených nákladov, maximálne však 6-tisíc eur. Z tejto sumy bude 5-tisíc eur v závislosti od dosiahnutých tepelnoizolačných schopností jednotlivých konštrukcii domu a tisíc eur od dosiahnutej hodnoty potreby tepla na vykurovanie rodinného domu. Príspevok možno zvýšiť najviac o 500 eur na náklady za vypracovanie projektovej dokumentácie vrátane projektového energetického hodnotenia a za vypracovanie energetického certifikátu. Teda 30 % a 6,5-tisíc, ktorí máte rodinné domy a ste zatepľovali, tak musíte uznať, to je významná pomoc pre rodiny. O dotáciu budú môcť požiadať aj majitelia rodinných domov, ktorí začali so zatepľovaním v tomto roku. V prípade požiadania o podporu po ukončení zateplenia bude tento príspevok poskytnutý do 90 dní.
Môžem uviesť ďalšie opatrenia, dámy a páni, chceme vracať na konci tohto roku, začiatkom roka 8 % z celkovej ročnej spotreby plynu.
Môžem hovoriť o znižovaní DPH na vybraný okruh potravín. Tu vás poprosím, keby ste pripomenuli pánom z opozície, ktorí nás kritizujú, že opozícia zvyšovala vždy DPH, my ju ideme teraz znižovať, čiže nemajú žiadne morálne právo po nás vykrikovať, či ideme neskoro, skoro, koľko, kedy a tak. (Potlesk.) Ale ja sa na túto diskusiu, samozrejme, mimoriadne teším.
A pokiaľ ide o Oravu, chcem pripomenúť ešte aj to, že ideme do podpory lyžiarskych zájazdov, škôl v prírode, je tam veľké množstvo turistických zariadení, hotelov, penziónov, všetky tieto penzióny budú môcť využívať práve služby alebo poskytovať služby týmto študentom a žiakom. Dohromady to bude 600-tisíc prenocovaní, čo môže výrazne naštartovať slovenský turistický cestovný ruch.
Dámy a páni, druhý balík podobne ako prvý bude naplnený na 100 %, rovnako bude naplnený tretí balík, ktorý predstavíme v decembri 2015. Ďakujem za otázku a za vašu pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis