Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

31.7.2012 o 14:05 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 2.8.2012 14:10 - 14:26 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán poslanec, za otázku.
Už zo znenia tejto otázky vyplýva, že narastá tu v pléne nejaká miera napätia, agresivity, ale musím vám povedať, že sa veľmi mýlite, ak sa domnievate, že svojou otázkou a zvoleným slovníkom ma vyprovokujete. Naopak, veľmi kľudne vám na vašu otázku odpoviem, pretože v danej téme sa cítim absolútne komfortne.
Predovšetkým ma ale mrzí, vážený pán poslanec, že takýmto hrubým spôsobom zneužívate tému ozdravovania verejných financií. To je politické vytĺkanie kapitálu z medzinárodného záväzku Slovenskej republiky. Ak nás prichytíte, vážený pán poslanec, pri škandále, tak vešajte čierne zástavy a kričte. Ale ak kričíte pri plnení medzinárodného záväzku - dostať verejné financie v rokoch 2012 a 2013 pod kontrolu, tak sa správate presne tak isto ako pri ratifikácii Lisabonskej zmluvy, keď ste tento významný medzinárodný dokument použili na vydieranie mojej prvej vlády. Neúspešne - ako obyčajne - a neúspešní ste, dámy a páni opozície, aj teraz, preto toľko agresivity, preto toľko expresívnych výrazov, a preto aj toľko obštrukcií.
A teraz konkrétne fakty.
Vážený pán poslanec, ak niekto v druhom dôchodkovom pilieri niekomu niečo berie, tak sú to dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré znehodnocujú vklady poistencov. A úplne by stačilo, keby som túto vetu opakoval zostávajúcich 13 minút. Ja ju zopakujem ešte raz. Ak niekto v druhom dôchodkovom pilieri niekomu niečo berie, tak sú to dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré znehodnocujú vklady poistencov.
Vážený pán poslanec, a vy to dobre viete ako človek s ekonomickým vzdelaním, že výnosy a zhodnocovanie dôchodkových správcovských spoločností, teda to, ako zhodnocujú peniaze ľudí, sú podstatne nižšie ako inflácia.
Namiesto hovorenia o nejakých zlodejinách povedzte slovenskej verejnosti, sporiteľom, že majú dnes na svojich účtoch podstatne menej, ako si tam vložili. Toto je pravda a toto je fakt a ja ho budem hovoriť priamo, do televíznych kamier a kedykoľvek. Ľudia majú na svojich účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach podstatne menej peňazí, ako tam vložili, lebo dôchodkové správcovské spoločnosti im tieto peniaze znehodnotili.
Tento rozdiel by som dokonca definoval v priemere 18 %.
Kto chce taký druhý pilier, ktorý znehodnocuje peniaze ľudí, ktoré tam vkladajú? Načo taký pilier existuje a načo je?
Preto pravdepodobne nielen vy, vážený pán poslanec, ale aj ďalší plačete na veľmi nesprávnom hrobe. Mali by ste ísť zavesiť čiernu zástavu na dôchodcovské správcovské spoločnosti a tam organizovať petície proti znehodnocovaniu vkladu poistencov. To je správny hrob. Vláda Slovenskej republiky, to nie je ten správny hrob, nad ktorým plačete. Niekto iný ohrozuje dôchodky do budúcnosti. Niekto iný znehodnocuje to, čo tam ľudia si nejaké obdobie ukladali.
Nehovoriac o tom, že celý tento systém je finančne neudržateľný - a už sme o tom hovorili niekoľkokrát - a že tento stav skonštatovala aj Rada solidarity a rozvoja, kde sú zastúpení všetci predstavitelia sociálnych partnerov. A už ani nehovorím o tom, že platíme jednu miliardu, alebo požičiavame si miliardu eur ročne, aby sme vyplnili deficit Sociálnej poisťovni. Tieto peniaze si požičiavame za 5 % na medzinárodných trhoch a vami chránené dôchodkové správcovské spoločnosti znehodnocujú vklady ľudí na úrovni 1,5 %.
Viete, nikto z nás, vážený pán poslanec, nie je tým geniálnym businessmanom z Hlavy XXII, myslím, že sa volal Milo, ktorý kupoval vajcia za 3, predával za 1 a fantasticky na tom zbohatol. Toto je vaša matematika. My takúto matematiku jednoducho neuznávame a myslíme si, že ľuďom dnes treba pomáhať a nie ako vy chránite dôchodkové správcovské spoločnosti.
Zásah do druhého piliera je životne nutný, aby systém ako taký prežil a vedeli sme garantovať vyplácanie dôchodkov do budúcnosti; a takéto zásahy urobili aj v iných krajinách.
Ja neviem, či o tom sa tu dosť nehovorí, tu v pléne, ale opakujme to, čo urobili v Českej republike. Pán poslanec Kaník, pán poslanec Štefanec, aký je odvod v Českej republike do druhého piliera? Tri percentá.
Vážený pán poslanec Štefanec, vážený pán poslanec Kaník, o koľkože znížili Poliaci príspevok do druhého piliera? O 5 %. Zo 7,6, ak si pamätám, alebo 7,7 išli dole na 2,6 alebo 2,7 %. (Reakcia z pléna.)
To znamená, že nikde nenájdete taký nezmyselne nastavený systém 9 : 9, ako je to na Slovensku. Z toho mi teda vyplýva taký jednoduchý záver, ktorý si dovolím povedať, a myslím, že aj pán Hlina ho sem-tam používa, že všetci sú hlúpi. Hlúpi sú v Českej republike, hlúpi sú v Poľsku, hlúpi sú v celej Európe, hlúpa je celá vláda, hlúpa je celá Rada solidarity a rozvoja. Jediný, kto má pravdu, je slovenská opozícia. Takto to, bohužiaľ, ale v reálnom svete nefunguje, lebo sa veľmi mýlite a vy dobre viete, že chránite systém, ktorý je finančne neudržateľný.
Nikto nikomu nič neberie, ako tvrdíte, naopak, týmto zásahom garantujeme, že dôchodcovia vzhľadom na znehodnocovanie úspor v druhom pilieri neprepadnú do sociálnej siete.
Pozrite sa, čo ste nastavili pri živnostníkoch. Pri živnostníkoch ste nastavili systém, kedy mohli platiť minimálne odvody z minimálnej výšky a prví živnostníci, ktorí dnes prišli do dôchodku, zistili, že majú 190-eurové dôchodky a prepadávajú nám do sociálnej siete. To nám je načo takýto dôchodkový systém?
A sú modely, ktoré jasne potvrdzujú, že ak si bude človek v budúcnosti realizovať z tak nastaveného dôchodkového systému, ako je teraz, dôchodok, tak dostane v druhom pilieri menej, ako dostane v prvom pilieri, teda v Sociálnej poisťovni.
Čo to chránite? Čo to chránite za netvora, ktorý znehodnocuje dôchodky, neprináša dôchodky, je to finančne neudržateľné, ešte si na to miliardu požičiavame ročne za 5 alebo 6 %?! Veď to nemá logiku.
My nie sme Milo z Hlavy XXII, my to nevieme robiť tak, že kupujeme za 3 a predávame za 1 a na tom bohatneme. Možno to vy viete, ale my to jednoducho, bohužiaľ, nevieme.
Znovu chcem dať ruku a povedať, že poďme hovoriť o ústavnom zákone, poďme hovoriť o tom, že môžme v budúcnosti dohodnúť ústavným zákonom, aby tento systém nebol predmetom ďalších a ďalších zmien, že zagarantujme povedzme maximálnu výšku odvodu do druhého piliera 6 % po nejakom polročnom alebo ročnom náraste.
Inak, kde bola takáto ústretovosť z vašej strany, keď ste tento zákon prijímali pri 9 : 9? Tento systém prešiel o... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pán poslanec Kaník, poprosím vás.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Tento systém prešiel o jeden jediný hlas v parlamente. Opozície ste sa vôbec na nič nepýtali, bolo vám to úplne jedno, nehovoriac o tom, že vo vláde bol materiál 14 : 4 a potom to skončilo 9 : 9. Bolo by zaujímavé sa spýtať, že kde sa a kto na tomto nabalil.
Dovoľte mi teraz ešte pár slov ku konsolidácii, o ktorej sme už tiež dosť hovorili, lebo vaša otázka sa týka aj konsolidácie.
Konsolidácia verejných financií je medzinárodný záväzok a určite, pán poslanec Štefanec, aj vaša vláda, keby bola, by musela konsolidovať verejné financie. Rovnako je faktom, že ste nám nechali v štátnom rozpočte v roku 2012 dieru 500 mil. eur, čo je 15 mld., a toto nás núti konať. Nechceme nič iné v súvislosti s týmto zákonom, o ktorom teraz rokujeme, len posunúť účinnosť zákona z 1. októbra na 1. september, lebo vy ste nám nechali na daňových úradoch Augiášov chliev a dnes obviňujete vládu, že hľadá riešenia, aby tieto krízové javy sa posunuli do úplne inej roviny.
Viete, trochu mi to už pripadá až také trápne a smiešne, ale urobím to tak isto, ako to robím vždy. Poďte sa sem, pán poslanec Štefanec, postaviť, dám vám zostávajúcich 5 minút, sem sa postavte a slovenskej verejnosti povedzte, kde by ste získali v roku 2012 500 mil. eur a kde by ste získali v roku 2013 1,5 mld. eur. Nie všeobecné frázy o sporení a o daňových únikoch. Položka po položke, povedzte mi, kde by ste zobrali 500 mil. tento rok a 1,5 mld. budúci rok? Konkrétne, ktorý zákon by ste zmenili, čo by ste urobili?
Nemáte ani predstavu, pán poslanec Štefanec, čo by ste robili, lebo na túto otázku (reakcia z pléna), na túto otázku sme vás veľakrát nachytali a vždy ste nám povedali, že treba šetriť na štáte, treba zastavovať daňové úniky. Nie ste schopní ani 5 % z tej sumy, o ktorej teraz hovorím, dať dohromady.
Takže preto prosím, ak my si plníme záväzky a dávame jasné plány, ako konsolidovať verejné financie, a je to nepríjemné a je to ťažké, ale musíme to robiť, lebo chceme zagarantovať aj Medzinárodnému spoločenstvu, že sme dôveryhodní partneri. Ale nemôžte toto úsilie vlády atakovať takýmto hrubým spôsobom, keď nemáte absolútne žiadnu alternatívu. (Reakcia z pléna.) Stokrát som sa na vás obrátil, môžte vystúpiť v diskusii a môžte čokoľvek k tomu povedať. Nemáte šancu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Páni poslanci, buďte takí láskaví, budete mať priestor.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Nemáte šancu, lebo vy ste doteraz neboli schopní predložiť ani jeden jediný návrh takéhoto charakteru.
Ale, dámy a páni, nechcem teraz, samozrejme, vypočítavať ďalšie diery a medzery, ktoré nám zanechala pravicová vláda. Spomínal som, že na daniach je to 348 mil., na rope nám nechali sekeru 100 mil., na emisných kvótach nám nechali sekeru 26 mil., na ROP-ke 76 mil., dohromady tento rok päťstovka, 500 mil. eur, ktoré musíme nahradiť.
Ale chcem využiť túto otázku aj na niečo iné ako na nejaké prieky s opozíciou. Opozícia si robí svoju robotu, len tvrdím, že nemá na túto robotu, ktorú teraz robí, morálne právo, pretože má veľkú mieru zodpovednosti za to, že dnes sa musí konsolidovať a opravovať.
Chcem sa obrátiť na poslancov vládnej strany, strany SMER - sociálna demokracia, a chcem povedať, dámy a páni, vážení poslanci a poslankyne, že je obrovská škoda, že taký obrovský politický potenciál a taký obrovský politický mandát, aký sme získali v posledných parlamentných voľbách, nemôžeme plne využiť na rozvoj krajiny, ale že podstatná časť našej energie musí ísť na záchranu Slovenskej republiky. Teraz naozaj zachraňujeme Slovenskú republiku.
Nikto nevie - a hovorím to s úplnou vážnosťou -, čo sa môže stať v najbližších mesiacoch. Nikto to nevie, aký vývoj môže nabrať eurozóna a čo sa všetko môže stať v Európskej únii. Sme malá, otvorená ekonomika, ktorá je úplne exportne orientovaná, a akékoľvek zásadné vonkajšie vplyvy majú pre nás v prípade negatívnych vplyvov devastačné účinky. Slovenská republiky nemá kapacitu sa chrániť voči takýmto účinkom, ktoré môžu prichádzať z veľkých krajín. Ak však niečo takéto príde a budeme sa všetci modliť, aby to tak nebolo, hoci my to ovplyvniť v tomto okamihu nevieme, musíme mať pocit a presvedčenie, že sme v danom okamihu urobili to, čo bolo správne.
Správne je podľa mňa podporovať Slovenskú republiku v silnej Európskej únii. Správne je podporovať hlbšie integračné mechanizmy. Správne je byť v jadre diskusie s rozhodujúcimi hráčmi Európskej únie a eurozóny. Správne je ukázať Európe, že nie sme plačúcim národom, ale že sa vieme zhostiť aj ťažkých domácich úloh.
Ak nezvládneme konsolidáciu verejných financií, kto nám, prosím vás, bude veriť, že môžme byť v nejakom jadre? Kto nám potom bude veriť, že sme schopní sa aj do budúcnosti správať v týchto témach maximálne zodpovedne?
Preto o všetkých zákonoch, o ktorých dnes rozhodujete, pokiaľ ide o konsolidáciu verejných financií, hovoríme o ako zákonoch, ktoré zachraňujú Slovensko. Slovensko. Nenechajte sa vyprovokovať opozíciou, ktorá nemá žiadne morálne právo na to, čo dnes hovorí. My to musíme urobiť. Oni vôbec nevedia, čo by mali robiť. Samozrejme, budú kritizovať, lebo je to ich úloha. My vieme, čo robíme, je to bolestivé, ozdravovanie verejných financií nie je v žiadnej krajine príjemné. Snažíme sa dodržať všetky prísľuby, ktoré sme dali slovenskej verejnosti, ale čísla nás nepustia: 500 mil. eur tento rok, ktoré nám zanechala pravicová vláda, a 1,5 mld. eur budúci rok, aby sme išli pod 3, 2 %, pokiaľ ide o deficit verejných financií.
A jedna výzva k pánom poslancom opozície, pretože treba sa aj k nim niekedy prihovoriť. Robte opozičnú politiku, dámy a páni, je to vaša úloha. Len vás o jedno chcem poprosiť, nerobte politiku, čím horšie, tým lepšie. Netešte sa z toho, že sa musia prijímať ozdravovacie opatrenia. Netešte sa z toho, že SMER možno niekedy stratí nejakú politickú desiatku, lebo musí robiť to, čo jednoducho musí robiť.
My sme si už raz vyskúšali pri Lisabonskej zmluve aj pri iných témach, pokiaľ ide o vaše vlastné politické záujmy, vždy im dávate prednosť pred záujmami Slovenskej republiky. (Potlesk.)
Garantujem ako predseda vlády Slovenskej republiky, že títo ľudia, ktorí sedia tu, ako aj vláda Slovenskej republiky (pokračovanie potlesku) nikdy nebudú uprednostňovať vlastné politické, stranícke záujmy pred záujmami Slovenskej republiky.
V tomto okamihu je hlavným záujmom Slovenskej republiky bojovať proti kríze, prijímať opatrenia, prijímať zodpovednosť a ukázať celému svetu, že sme národ, ktorý dokáže niekedy veľmi náročné domáce úlohy plniť a byť partnerom, ktorého si každý váži a ktorého vie každý v celej Európe, v celej Európskej únii a v celej eurozóne aj predvídať.
Veľmi pekne vám ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.8.2012 13:55 - 14:11 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, dámy a páni, dovoľte mi, aby som podľa príslušných ustanovení rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok a interpelácií neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný na dnešnom rokovaní bude podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, zastupuje ho podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Ďalej je neprítomný podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, zastupuje ho minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Neprítomný je minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, zastupuje ho minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. A neprítomný je aj minister životného prostredia, zastupuje ho minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. A podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák sa ospravedlňuje z dôvodov pracovných povinností z účasti na interpeláciách.
Ďakujem pekne, pán predseda.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 31.7.2012 14:05 - 14:25 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

3.
Laššáková Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán predseda výboru Podmanický. Chvíľočku, pán predseda vlády. Takže máme tu už aj spravodajcu.
Nech sa páči, pán predseda vlády, máte slovo.


4.
Fico, Robert, predseda vlády SR
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, dámy a páni, počul som, že dnes dopoludnia padali tu v pléne pomerne silné slová. A každý, kto má silné slová, by mal zvážiť, či na takého silné slová existuje dôvod a či na takéto silné slová existuje niekedy aj morálne právo.
Na predloženie návrhu na skrátené legislatívne konanie v tomto prípade má vláda Slovenskej republiky všetky zákonné dôvody, ktoré predvída rokovací poriadok Národnej rady Slovenskej republiky.
Vláda sa takto rozhodla konať na základe hrozivého vývoja vo verejných financiách. Ak používam výraz hrozivý vývoj vo verejných financiách, tak ani o jeden cent nepreháňam. A o tomto hrozivom vývoji sme včera rokovali na mimoriadnom rokovaní vlády, kde správu o vývoji predložil podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír.
Dámy a páni, predpokladám, že všetci poznáte jeden veľmi dobrý film, ktorý bol natočený na základe skutočnej udalosti, a tento film sa volal "Dokonalá búrka". V tomto filme sme boli informovaní, že keď sa dajú dohromady niektoré faktory, tak môže z toho vzniknúť dokonalá búrka. My máme dnes, priatelia, na Slovensku tri faktory, ktoré keď nezvládneme, tak nebudeme mať dokonalú búrku, ale dokonalú krízu. A sú to tieto tri faktory:
Prvý faktor je povinnosť, medzinárodný záväzok, skonsolidovať verejné financie na úroveň 4,6 % v roku 2012 a pod 3 % v roku 2013. Dúfam, že v tomto máme rovnaký názor, že konsolidovať musíme, pretože bez konsolidácie ťažko uhráme veľmi zložité hry, ktoré dnes prebiehajú na úrovni Európskej únie a eurozóny.
Druhý faktor, ktorý keď nezvládneme a ktorý bude viesť k dokonalej kríze, je finančne neudržateľný dôchodkový systém. Aj na tom sa zhodneme, pretože všetci, ktorí sa zaoberajú touto témou, konštatujú, že štát nemá peniaze na to, aby dokázal financovať takto postavený dôchodkový systém, ako sme ho nastavili pred niekoľkými rokmi.
A tretí faktor, o ktorom hovorím, je rozpočet na rok 2012, ktorý som včera symbolicky roztrhal, lebo to je zdrap papiera. Bezcenný, postavený na fikciách, zdrap papiera, ktorý vôbec nezodpovedá realite, v ktorej sa nachádza v júli v roku 2012.
Naozaj a nechcem nič preháňať, ak nebudeme súčasne schopní eliminovať všetky tieto tri krízové faktory, Slovensko zažije katastrofálne časy, katastrofálne časy. A musíme o tom hovoriť pred slovenskou verejnosťou jasne a veľmi otvorene. Prestaňme sa hrať na to, že nás kríza obíde, alebo že niekto za nás krízu vyrieši. My si musíme splniť domácu úlohu. A tieto tri faktory, o ktorých teraz hovorím, sú prioritnými faktormi, na ktoré sa sústreďuje vláda Slovenskej republiky. Chápem, že, a je to legitímne, že opozícia vždy víta, keď sa zhoršia časy, lebo vtedy sa aj zhoršuje postavenie vlády Slovenskej republiky. Ale budem úprimný, pocity opozície sú to posledné, čo ma dnes ako predsedu vlády Slovenskej republiky zaujíma.
Ako som už niekoľkokrát povedal, sme v tom úplne všetci, či sedíte napravo, naľavo alebo v strede, či ste v politike, alebo nie ste v politike, alebo ako ste orientovaní, nábožensky, sexuálne. Všetci sme v tejto kríze úplne rovnako. Buď ozdravíme verejné financie, vážené dámy a páni, napravíme finančne neudržateľný dôchodkový systém a vyriešime 500-miliónovú dieru v štátnom rozpočte, o ktorej ešte budem hovoriť, 500 mil. eur ste nám nechali svadobné veno, priatelia, v rozpočte na rok 2012, a budeme ako tak nad hladinou sa držať a dýchať, alebo z týchto troch krízových faktorov urobíme dôvod na úplne zbytočné vládno-opozičné prestrelky, ktoré nás zaťažujú a ktoré odoberajú životne dôležitú energiu na boj proti kríze.
Áno, ja rešpektujem právo opozície na kritiku, lebo aj ja som pôsobil v opozícii pomerne dlho, a viem, o čom kritika je. Ale znovu pripomínam, že aj na kritiku treba racionálny dôvod a niekedy aj morálne právo.
Dovoľte mi teraz sa zastaviť pri troch faktoroch, o ktorých hovorím, a ktoré nás aj viedli k predloženiu návrhu na skrátené legislatívne konanie.
Povinnosť konsolidovať verejné financie je nielen medzinárodný záväzok, ku ktorému sme sa prihlásili, ale všetci dobre vieme, že to musíme urobiť sami pre seba. Ak nebudeme mať zdravé verejné financie, nie sme schopní ťahať na tej istej strane, na ktorej ťahajú veľmi silné vyspelé krajiny Európskej únie, s ktorými chceme spolupracovať a v spolupráci s ktorými vidíme aj perspektívu Slovenska ako malého štátu, ako štátu, ktorý má úplne otvorenú ekonomiku, ktorá je absolútne exportne orientovaná.
A my robíme, čo môžeme. Samozrejme, môžete mať iný pohľad na konsolidáciu verejných financií, môžete povedať, že by ste to robili inak, ale úprimne, a ja verím, že to potvrdia aj lídri opozičných strán, zatiaľ sme od lídrov opozičných strán nepočuli alternatívu. Nepočuli. A pýtam sa na túto otázku pravidelne pri každom jednom stretnutí. Ak kritizujete spôsob konsolidácie verejných financií, máte na to právo. Ale pýtam sa, ako by ste to robili inak? A vy dobre viete, že vyjadrenia o zastavení daňových únikov alebo šetrení sú na roky 2012 a 13 nepoužiteľné, pretože nikto vám to nezaráta do konsolidácie verejných financií, a toto uznali aj lídri opozície na stretnutí, ktoré tu bolo.
My budeme pokračovať v konsolidácii verejných financií a garantujem, ako tu stojím, že deficit rozpočtu v roku 2012 bude 4,6 %. Nech to stojí čokoľvek, ale my si túto domácu úlohu, aby sme svetu ukázali, že sme schopní, naozaj naplníme a použijeme na to našu predstavu, ktorá je typická pre sociálnodemokratické hnutia. Ak máte lepšie nápady, dajte nám ich. Doteraz sme od vás nedostali nič, len vyhlásenia o daňových únikoch a o šetrení. Neviem na úkor koho? Učiteľov? Zdravotných sestier? Pracovníkov v štátnej správe, ktorí zarábajú 400 - 450 eur? Tam cesta nejde, pretože plošné škrty ste už vyčerpali v roku 2011.
Druhý rizikový faktor je neudržateľný dôchodkový systém. Nechcem teraz viesť odbornú polemiku, pretože vy máte na to svoj pohľad, my na to máme svoj pohľad. Pravda ale je taká a hovoril som o tom aj v hodine otázok minulý týždeň, že keď sa rozhodovalo o nastavení parametrov druhého piliera v danom roku, tak rozdelenie 18 % bolo v pomere 14:4. Toto bolo navrhované do vlády Slovenskej republiky. A zmenilo sa to na 9:9. A my dnes hovoríme o takom istom nastavení 14:4 plus 2 % dobrovoľného pripoistenia, presne to, čo navrhovala v tom čase vláda, ale čo potom vláda nepochopiteľne na rokovaní zmenila na pomer 9:9.
Zhodneme sa v tom pravdepodobne ale, že tento systém nevieme finančne udržať. My musíme nalievať každý rok do Sociálnej poisťovne takmer miliardu eur, aby Sociálna poisťovňa si mohla splniť záväzky, ktoré má vo vzťahu ku svojim klientom, a túto miliardu eur si požičiavame, pán poslanec Kaník, za 5 % na medzinárodných trhoch. Ale druhý pilier, ktorý vy legitímne obhajujete, zhodnocuje peniaze ľudí na úrovni 1,5 %. Podstatne menej, ako je inflácia. Jednoducho nie sme schopní udržať tento systém v takej podobe, v akej je. A ja vítam a nepoužívam to ako figový list, že Rada solidarity a rozvoja, kde sú zastúpení všetci sociálni partneri, povedala veľmi jasne, systém musíme zmeniť, lebo ho nevieme v žiadnom prípade udržať.
Ale ja nechcem ísť do konfliktu. Pán predseda SDKÚ, mali ste dnes niekoľko vystúpení, som počul, a ja sa k tomu hlásim, čo hovoríte. Prijmime tento zákon, lebo ho musíme prijať kvôli udržateľnosti finančného systému, a začnime spolu hovoriť o tom, ako by celá Národná rada Slovenskej republiky mohla schváliť ústavný zákon do budúcnosti za predpokladu vyrovnaného štátneho rozpočtu. My sme pripravení na túto diskusiu. Poďme hovoriť o tom, že v prípade vyrovnaného štátneho rozpočtu nájdeme mechanizmus, napríklad na zvyšovanie 4-percentného odvodu do druhého piliera na 6 % za určitých podmienok, ktoré sú tam. O tomto sme pripravení sa rozprávať. A ja len privítam, ak v dôchodkovom systéme konečne bude prijatý zákon, ktorý bude mať stabilitu do budúcnosti, a nebude tento zákon vždy iba obyčajný zákon, ktorý sa dá meniť s príchodom ktorejkoľvek vlády. Takže podaná ruka tu je, pán predseda, ja som pripravený s ktoroukoľvek opozičnou stranou na túto tému hovoriť a aj sa určite dohodnúť, pretože parametre, o ktorých potichu hovoríme, sú pre nás vcelku prijateľné.
Tretí faktor, veľmi stručne, ktorý je dnes pre nás obrovskou dilemou, je faktor nereálnosti štátneho rozpočtu na rok 2012. A tu jednoducho, tu chcem opakovať to, čo som povedal niekoľkokrát, že na kritiku, kto niečo hovorí a kričí, musí byť niekedy aj morálne právo.
Dámy a páni, vláda Slovenskej republiky, ktorá nastúpila v tomto roku, okamžite prijala niekoľko opatrení, ktoré viedli k šetreniu verejných financií. My sme zastavili, čo ste vy nikdy neurobili, všetky verejné obstarávania, ktoré nie sú dôležité pre chod štátu. A na včerajšom rokovaní vlády sme predĺžili toto opatrenie na ďalších niekoľko mesiacov, lebo zisťujeme, že to má pozitívny vplyv na verejné financie. Teda nemíňame peniaze na verejné obstarávanie. Po druhé, zastavili sme všetky odmeny v štátnej správe. To ste vy nerobili. Aj v čase krízy sa vo veľkom vyplácali odmeny krížom-krážom. My sme nevyplatili žiadne plošné odmeny, len v prípade, ak bolo treba niekde zabrať a naozaj ľudia podali veľké výkony, sme tieto odmeny dali. Čiže šetríme, šetríme. A teraz príde správa o makroekonomickom vývoji na Slovensku a dozvedáme sa, že v júni 2012 máme v porovnaní so štátnym rozpočtom, ako bol naplánovaný na rok 2012, dieru 500 mil. eur. Päťsto miliónov eur, po slovensky povedaných, aby sme mali trošku predstavu, 15 mld. slovenských korún. Toto ste nám nechali ako danajský dar.
Ako to celé vzniklo? Buďme o týchto otázkach trošku konkrétnejší a hovorme, čo sa vlastne udialo. Experti, ktorí sa zaoberajú touto témou, nám hovoria, že z tých 500 mil. eur na daniach môžeme hovoriť pri únikoch o 348 mil. eur. Tieto peniaze z podstatnej časti sme stratili v čase, keď počas vašej vlády nefungovala daňová správa, finančná správa. Dúfam, že sa teraz nebudeme popoťahovať, že či to tak bolo, alebo nebolo, veď mnohí z vás ste konštatovali verejne, že uznávate kolaps finančnej správy, od januára do marca prakticky finančná správa nefungovala.
Dovoľte mi jeden príklad, ktorý sa týka Prešova. V Prešove jedna spoločnosť si prestala v roku 2011 plniť svoje daňové povinnosti, až sa to vyšplhalo na 6 mil. eur. Ale keďže nemala finančná správa informácie, nefungovala, vôbec o tom nevedela, tak informácia prešla na exekútora, ktorý mal vymáhať až po niekoľkých mesiacoch. A viete, čo sa medzitým stalo? Medzitým tento subjekt už nedisponoval žiadnym majetkom a obchodný podiel bol prepísaný na bieleho koňa. Mínus 6 mil. eur. Typický spôsob, ako zneužívali niektoré podnikateľské subjekty neschopnosť daňovej správy konať a fungovať.
Prosím vás, prečo používate silné slová na nás? My sme si vymysleli konsolidáciu verejných financií? My sme nastavili dôchodkový systém na pomery 9:9? A my sme urobili dieru v štátnom rozpočte 500 mil. eur? A táto diera nie je spôsobená len na daniach. Uvediem ďalšie príklady. Podľa smernice, ktorou sme viazaní v rámci Európskej únie, sme nútení si vytvárať tzv. núdzové zásoby ropných výrobkov vo výške 95 mil. eur. Tento rok, vážené dámy a páni, musí Správa štátnych hmotných rezerv nakúpiť ropné výrobky do zásob za 95 mil. eur. V štátnom rozpočte ani cent, ani cent ste tam nedali. Čiže ak k tým 348 miliónom pripisujeme ďalších takmer 100, už sme na 448. Naplánovali ste si v štátnom rozpočte na rok 2012, že predáte emisné kvóty. No tak choďte a predajte ich! Ani len prípravu ste neurobili od januára, za celých 20 mesiacov, ako ste boli vo vláde, ste neurobili ani ťuk na predaj emisných kvót, ale kľudne ste si dali miliardu v korunách do štátneho rozpočtu, že sa predajú emisné kvóty. Päťsto miliónov eur ste nám zanechali a my to musíme teraz riešiť.
Dámy a páni, ak neopravíme túto 500-miliónovú položku, tak neskončíme s deficitom na úrovni 4,6 %, ale skončíme na úrovni 5,3 %; 5,3 % to je rozpočet, ktorý ste schválili v roku 2011 na rok 2012. Opakujem ešte raz, neobstarávame, nedávame odmeny, šetríme všade, kde sa dá, aj na úkor štátu.
Takže aké silné slová? Čo máme robiť? My sme predložili teraz návrh, dámy a páni, na to, aby sme o jeden mesiac posunuli účinnosť zákona č. 461 o sociálnom poistení. Inak by platil 1. októbra. My chceme, aby platil 1. septembra. Používame na to inštitút skráteného konania, ktorý poznáme v rokovacom poriadku, a práve v tomto prípade máme na použitie tohto inštitútu všetky legitímne dôvody. Všetky, ktoré existujú, lebo hrozia obrovské škody tomuto štátu, ak to neurobíme. Chcete, aby tento štát skolaboval?! Prečo nekooperujete?! Chcete povedať, že to je všetko vina vlády, ktorá tu je tri mesiace, že máme 500-miliónový schodok v štátnom rozpočte za šesť mesiacov, že máme neudržateľný dôchodkový systém a že musíme konsolidovať verejné financie? Načo sú tieto vojny?! My vám ponúkame, poďme rokovať o dôchodkovom systéme v rámci ústavného zákona. A my chceme o jeden mesiac skrátiť lehotu, aby to nebolo 1. októbra, ale bolo to 1. septembra.
Dámy a páni, situácia je podstatne vážnejšia, ako možno niekto očakáva. Ja vítam, že opozícia prijala pozvanie na rokovanie, ktoré sme absolvovali včera. Myslím, že v normálnom konštruktívnom duchu sme hovorili o tom, ako sa postavíme k výzvam, ktoré prinesie august a september, lebo vtedy sa bude rozhodovať o takých opatreniach v oblasti integrácie Európskej únie, o akých sa nám nikdy ani nesnívalo. A vítam vyjadrenia predstaviteľov opozície, že sú za hlbšiu integráciu, ale že majú jednoducho názory na niektoré vecí iné. Ja som veľmi pozorne čítal, pán predseda Sulík, vaše vyjadrenia, čo ste jasne povedali, vrátane toho vašeho o referende. Máte svoje pohľady. Ale aspoň v tom sa zhodneme, že dnes je miesto Slovenskej republiky v silnej Európe, že to je miesto v silnej integrácii a pri najsilnejších štátoch. Ak sa aspoň na tomto dohodneme, tak sme veľa vyhrali, pretože vieme veľa do budúcnosti v tomto duchu urobiť.
Dámy a páni, rozhodnutie vlády Slovenskej republiky požiadať Národnú radu o skrátené legislatívne konanie vzniklo ako reakcia na včerajšiu správu ministra financií o tom, akú sekeru ste nám zaťali do roku 2012. Päťsto miliónov eur. A ja vás prosím, keď budete teraz vystupovať a budete argumentovať všetkým možným, máte na to právo, ste opozičné politické subjekty, skúste sa vždy vyjadriť k 500 miliónom. Povedzte, že áno, že nepáči sa nám, že skrátené legislatívne konanie idete robiť, ale na druhej strane si uvedomujeme, že sme vám nechali 500 miliónov. Lebo to tak je. To nie je náš výsledok, priatelia. To je váš výsledok. Takýto rozpočet ste nám dali v roku 2011 do vienka. A my s takýmto rozpočtom dnes musíme pracovať a musíme ho opravovať, lebo keď ho neopravíme, tak prehráme. Prehráme. (Otázka z pléna: Aký je dnes dátum, pán predseda?) Dnes je 31., ak si pamätám, júl. Ale my nemáme verejné obstarávania žiadne, pán poslanec, my nedávame žiadne odmeny na rozdiel od vás, žiadne zlaté padáky. Celý problém je v tom, že tých 500 mil. eur z podstatnej časti vzniklo od januára do marca na finančnej správe, ktorá absolútne nefungovala, a nič ste tam nerobili. (Dlhotrvajúci potlesk.)
Ako vy nám môžete niečo vyčítať? To snáď chcete povedať, že my zodpovedáme, my zodpovedáme za chod.... (Hlas v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

5.
Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale, ale, pán poslanec!


6.
Fico, Robert, predseda vlády SR
Dodám aj to, finančná správa bude plne funkčná 1. augusta, od 1. septembra, ospravedlňujem sa, 1. septembra nastupuje informačný systém a všetko ostatné. Ja vás prosím, dámy a páni, môžete nás kritizovať koľko chcete, ja viem, že aj budete, je to vaša úloha, ale toto si nikdy nezmažete z čela, že ste nastavili zle dôchodkový systém a že ste nám nechali takúto sekeru v rozpočte v roku 2012 a že táto sekera bola spôsobená chaosom vo finančnej správe, o ktorom ste sami veľakrát a často hovorili.
Dámy a páni, buďme zodpovední, iné riešenie dnes nemáme. Prijmime opatrenia, ktoré dnes Slovensko potrebuje. O jeden mesiac vás žiadame posunúť účinnosť zákona. O jeden jediný mesiac. Nehovoriac o tom, že tento zákon bol v normálnych lehotách predložený do legislatívneho konania, do prvého čítania. Všetky lehoty boli stihnuté, pretože zákon bol podaný pätnásť dní, myslím, pred začiatkom rokovania Národnej rady. Prebehlo medzirezortné pripomienkové konanie, bolo k tomu kopu konferencií, rôznych stretnutí, teraz budete rokovať v prvom čítaní. My chceme len skrátiť lehoty medzi prvým a druhým a tretím čítaním. Jeden mesiac. Nechceme nič iné, lebo máme problém. My sme si to nevymysleli. To nie je pre nás nejaká hračka, že teraz potrebujeme niečo urobiť. Máme vážny problém. Dnes máme deficit v rozpočte 5,3 % k dnešnému dňu. Ak chcete, aby sme vybuchli medzinárodne, chápem, opozícii by sa to možno páčilo, ale mňa vaše pocity nezaujímajú. Mňa ako predsedu vlády zaujíma, či uspejeme a či Slovensko v prípade dvojkoľajnosti vývoja v Európskej únii bude môcť ťahať s tými silnejšími, lebo nás budú vnímať ako zodpovedných a dôveryhodných partnerov.
Preto vás veľmi prosím, podporte tento návrh. Tento návrh je dôležitý pre Slovensko, nie pre SMER, pre vládu, pre Slovensko. Ak ho odobríte, tak pomôžete celej Slovenskej republike.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.7.2012 14:13 - 14:21 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán poslanec, ďakujem takisto za otázku. Rešpektujem vás ako opozičného politika, preto rešpektujem aj rétoriku, ktorú ste zvolili.
Áno, v septembri v roku 2007 naozaj týždenník Trend na titulnej stránke uverejnil moju fotografiu s titulkom, ktorý ste uviedli vo svojej otázke. A ako to patrí každému občanovi Slovenskej republiky, aj ja som využil inštitúty právnej ochrany a podal som návrh na ochranu osobnosti proti uvedenému týždenníku. Pravdepodobne disponujete informáciou, ak nie, tak vám ju poskytnem, v apríli 2009 Okresný súd Bratislava IV. a 16. novembra 2011 Krajský súd v Bratislave rozhodli o neoprávnenom zásahu týždenníka do môjho práva na ochranu osobnosti spočívajúceho v nepravdivých tvrdeniach. Keďže rozhodnutie bolo právoplatné, týždenník sa mi v prvom tohtoročnom vydaní musel na titulnej strane ospravedlniť, čím potvrdil, že na označenie mojej osoby za zlodeja dôchodkov nemal absolútne žiadne právo. Toľko k právnej stránke. Poďme ale k podstate veci.
Podstatná pre nás, pán poslanec, je vecná stránka dôchodkovej reformy, ako ju zaviedla druhá vláda Mikuláša Dzurindu. SMER - sociálna demokracia vtedy ako opozičná strana voči konkrétnej podobe tejto tzv. reformy vystupoval jasne odmietavo, prakticky od jej schvaľovania až dodnes. A v tomto sme predvídateľní a jasní. Určite potvrdíte, že sme mali veľké výhrady k tomu, ako sa nastavili pomery a ako celý systém druhého piliera bol schválený.
Čo sme teda hovorili pri jej zavádzaní a aký je dnes reálny stav? Hovorili sme, pán poslanec, že sľubovať cez druhý pilier švajčiarske dôchodky, skoky z padáka a podobné nezmysly sú hrubým zavádzaním, a to sa dnes pri pohľade na tzv. dôchodkové úspory ukazuje ako naša pravda. Tvrdili sme, že systém prerozdelenia odvodov do prvého a druhého piliera, ako je nastavený, je pre štátne financie neudržateľný a dnes sa to ukazuje v úplnej jasnosti. Môžem sa oprieť aj o Radu solidarity a rozvoja nie v konkrétnych číslach, pretože určite v Rade solidarity a rozvoja sú ľudia, ktorí môžu mať iný názor na rozdelenie jednotlivých percent, ale celá Rada solidarity, zamestnávatelia, zamestnanci, vysoké školy, akadémia, všetci, čo tam sedia jednoznačne konštatujú, tak ako je nastavený druhý pilier, je finančne neudržateľný, finančne neudržateľný a musíme urobiť v ňom jasné zásahy. My sme varovali pred hrubou propagandou, ktorá pôsobila na ľudí, pre ktorých systém nie je vhodný. A už onedlho sa to ukázalo ako realita, a to dnes potvrdzujú aj pravicoví politici, vaši kolegovia. Dobre viete, že v systéme sú ľudia, ktorí si nikdy nenašetria cez druhý pilier na žiadny dôchodok. Hovorili sme, že jediný, kto má v tomto systéme zaručené zisky, sú súkromné dôchodkové správcovské spoločnosti, a to sa dnes aj naplnilo.
Druhý pilier nebolo nič iné, a to je naša rétorika, len privatizácia verejných zdrojov, ktoré sa používajú v penzijnom systéme. A sústavne sme poukazovali na neexistenciu záruk a dnes sa ukazuje, že ľudia prichádzajú o svoje úspory, ktoré sa im znehodnocujú.
Vážený pán poslanec, využijem vami položenú otázku na otvorenie témy, o ktorej všetci udatne mlčia. Kto mal prospech, pán poslanec, z tak nevýhodne nastaveného starobného dôchodkového sporenia, nevýhodného pre verejné inštitúcie, aj pre občanov? Čo motivovalo náhle zmeniť parametrické hodnoty? Sedíte tu teraz dvaja poslanci, myslím, že vtedy pán poslanec Kaník bol súčasťou hry, vy ste v tom čase asi neboli pri rozhodovaní. Ako je možné, že idete do vlády a vo vláde je predložený materiál, kde sa hovorí, že systém má byť rozdelený 14 % do Sociálnej poisťovne a 4 % majú ísť do druhého piliera. A priamo na vláde tento materiál bol zmenený na parametrické hodnoty na 9:9. Ako pri takom vážnom zásahu do druhého piliera, do druhého piliera ste mohli zmeniť priamo na rokovaní vlády zo 14:4 na 9:9? Toto je jednoducho otázka, na ktorú ste nám nikdy zatiaľ neodpovedali. Bola to láska k finančným inštitúciám, alebo to bolo niečo iné? Je absurdné, že ste nikdy nahlas nepovedali občanom, ktorí sú sporiteľmi v druhom pilieri, pravdu. Už o tri roky budú mať dôchodky z druhého piliera až o 18 % nižšie ako dôchodky z prvého piliera. Načo nám je taký druhý pilier, ktorý prináša o 18 % nižšie dôchodky, ako to je v prípade prvého piliera?
Takže prečo záchrana dôchodkového systému? My chceme hovoriť o záchrane dôchodkového systému, lebo ho musíme dostať do finančne udržateľného stavu.
Po prvé upravujeme nielen druhý pilier, ale aj prvý pilier, ktorý je v deficite aj kvôli absolútne neodborne, ako som už povedal, nastavenej výške sadzby do druhého piliera. Sú tu krajiny, ktoré majú rovnako nízke sadzby. Poliaci znížili zo 7,3 na 2,3, Česká republika má 3 %. A sú to všetko pravicové vlády. A my ideme znižovať na 4 % plus 2 % dobrovoľný príspevok, sme stále krajinou s najvyšším odvodom do druhého piliera v tomto regióne a vy nás idete kvôli tomu kritizovať. Ale iný krok neexistuje, pretože inak tento systém nedokážeme finančne udržať.
Chcem povedať aj to, že pokiaľ ide o jednoznačne podhodnotené odhady záujmu o druhý pilier v rokoch 2005 až 2006, keď mali občania možnosť rozhodnúť sa o zapojení do druhého piliera, ktoré spolu s dnes už úsmevnými predpoveďami o 6-percentnom zhodnocovaní, spôsobili dnešnú neudržateľnosť celého systému. Ak by zo strany terajšej vlády došlo k reálnejšiemu nastaveniu odvodovej sadzby, mohli sme mať dnes aj v budúcom období na Slovensku stabilnú a udržateľnú sadzbu odvodov v nezmenenej výške.
A ešte chcem povedať aj to, Slovensko si aj na vykrývanie deficitu, ktorý nám robí druhý pilier v týchto časoch, musí požičiavať na medzinárodných trhoch. My si musíme požičiavať takmer miliardu eur každý rok, ktorú dávame do Sociálnej poisťovne kvôli tomu, že peniaze odchádzajú do dôchodkových správcovských spoločností. Pán poslanec, dobre viete, za koľko si tie peniaze požičiavame, za 5 %. Koľko zhodnocuje druhý pilier vklady? Jeden a pol percenta? To je predsa nenormálne. To vám nikto matematicky nevie ospravedlniť. Požičiavame si za 5 % miliardu a pritom dôchodkové správcovské spoločnosti zhodnocujú tieto peniaze sumou 1,5 %.
Preto, vážený pán poslanec, aby som to stručne zakončil, nie ja, ale systém, ktorý vám sľúbi zhodnocovanie vašich úspor na úroveň švajčiarskych dôchodkov, a po ôsmych rokoch z neho máte čistú stratu, opakujem, máte z tohto systému čistú stratu, toto je zlodej dôchodkov. A my proti takémuto zlodejovi dôchodkov budeme určite bojovať, lebo je to úloha každej jednej zodpovednej vlády.
Pán poslanec, týždenník Trend sa mi za to, že ma označil za zlodeja dôchodkov ospravedlnil. Samozrejme, že ja to neočakávam od vás, ste opozičný poslanec. Ale úplne mi bude stačiť, vážený pán poslanec, keď pri svojej petícii za záchranu druhého piliera budete ľuďom hovoriť pravdu o tom, ako im ten druhý pilier ich úspory zhodnotil či znehodnotil. To snáď nepožadujem tak strašne veľa, hovorte ľuďom len a len pravdu. Nič iné od vás neočakávam. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.7.2012 14:13 - 14:13 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec, za otázku. Dovoľte mi na úvod svojej odpovede určitú rekapituláciu faktov. Vláda počas obdobia rokov 2006 - 2010 odovzdala 141 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest a nechala rozostavaných 91 kilometrov diaľnic. Ak vezmeme do úvahy, že rýchlostná cesta R4 Košice - Milhosť, ktorá bola pripravená na podpis zmluvy, ale Úrad pre verejné obstarávanie ju kontroloval a odsunul podpis zmluvy až po voľbách v roku 2010, tak sme rozostavali 77 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest.
Ďalej vláda v rokoch 2006 - 2010 zanechala vydané stavebné povolenia na 224 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest a takáto východisková pozícia pripravených stavebných povolení v minulosti nikdy nebola.
Vláda, ktorá prišla v roku 2010 a bola tu do marca 2012, počas svojho pôsobenia odovzdala za posledných 14 rokov najnižší počet diaľničných kilometrov a to len križovatku D2, križovatka Stupava - juh, dĺžka asi 3,2 kilometra. Zároveň odovzdala úsek, ktorý bol financovaný z projektu PPP R1 Nitra-západ - Tekovské Nemce v dĺžke asi 46 kilometrov.
So spôsobom výstavby a financovania prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva sa predchádzajúci kabinet nestotožnil a v ďalších balíkoch nepokračoval.
Bývalá vláda odovzdávala do užívania 8 kilometrov rýchlostných ciest v plnom profile a 13 kilometrov v polovičnom profile. Začala výstavbu 50 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest v plnom profile a 5 kilometrov v polovičnom profile. Toto sa nedá nazvať inak, len ako výrazné spomalenie tempa výstavby nadradenej cestnej infraštruktúry.
Zastavením výstavby diaľnice z projektu verejno-súkromného partnerstva, išlo o prvý a tretí balík PPP, v roku 2010 stopla predchádzajúca vláda aj výstavbu 105 kilometrov diaľnice D1 bez náhradného riešenia so všetkými negatívnymi súvislosťami, napríklad znižovaním nezamestnanosti.
Dnes mohli byť jednotlivé úseky vysoko rozostavané. A predchádzajúci minister dopravy tak splnil vlastný a výrazne minimalistický program prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest len na 60 %. S ľútosťou musím konštatovať, že tempo výstavby diaľnic za uplynulej vlády bolo nedostatočné a nezodpovedalo ani potrebám hospodárstva krajiny, ani očakávaniami ich užívateľov.
Minister dopravy Ján Počiatek ma viackrát po svojom nástupe do funkcie ministra informoval, v akom prekvapujúco alarmujúcom stave našiel stav prípravy niektorých úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Spomeniem napríklad úseky najdôležitejšej diaľnice D1, ktorá má spojiť Bratislavu s Košicami.
Nejde však len o toľko spomínanú D1, môžeme sa pozrieť napríklad aj na rýchlostnú cestu R2, keď nám bývalý kabinet odovzdával vládu, ubezpečovali nás, že úseky od Zvolena až po Lučenec sú pripravené a že sa môže začať stavať prakticky zajtra. Opak je pravdou. Neboli vykúpené pozemky, ani pripravené potrebné náležitosti projektovej dokumentácie a rýchlostná cesta R2 je jednou z priorít, predpokladám, každej z vlád, určite tejto súčasnej. Pracovníci ministerstva dopravy aj Národnej diaľničnej spoločnosti dnes robia všetko pre to, aby sme úseky od Zvolena po Kriváň mohli začať stavať najneskôr v priebehu budúceho roka, a toto bol aj záver z výjazdového rokovania vlády Slovenskej republiky v Poltári.
Oneskorením výstavby sa vystavujeme budúcim problémom a dodatočnými kompenzačnými opatreniami a finančne náročným riešením, pretože prichádzame často do zastavaného územia ako poslední a musíme riešiť problémy spôsobené nevhodnými rozhodnutiami samosprávy či aktivitami iných investorov. Výrazne obmedzenie výstavby diaľnic a rýchlostných ciest v posledných dvoch rokoch prinieslo aj ďalšie negatívne javy. Tradiční budovatelia diaľníc vo verejných súťažiach začali ponúkať nereálne nízke ceny, nakoľko podľa metodiky verejného obstarávania sa stala výlučným kritériom ponúkaná cena. Tým sa zastavil technický pokrok a sú výrazné obavy, či stavby stavané v tomto režime budú aj dostavané v požadovaných technických parametroch a budú naozaj slúžiť v plnej spokojnosti aj viac ako počas päťročnej záručnej lehoty. Toto je naozaj veľký problém, s ktorým sa dnes boríme.
Plán výstavby diaľnic a rýchlostných ciest preto v súčasnosti prehodnocujeme a aktualizujeme. Prvý dôvod je, že sa Národná diaľničná spoločnosť dostala do zložitej situácie z dôvodu začatia tendrov, na ktoré nemá alokované zdroje v štátnom rozpočte, ako je to napríklad v prípade tunela Višňové.
Druhým hroziacim rizikom je prepadnutie prostriedkov z eurofondov, ktoré sú určené na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Napriek ubezpečeniam exministra Jána Figeľa o tom, že zdroje z operačného programu Doprava budú vyčerpané, riziko zo straty nenávratných peňazí je nespochybniteľné, a práve tento operačný program, ako aj operačný program Informatizácia spoločnosti sú dva operačné programy, kde bude potrebné urobiť v krátkom čase, ak to umožní Európska komisia, realokácie.
V každom prípade, a to je moja záverečná veta, výstavba diaľnic sa musí sa stať takou istou prioritou vlády v rokoch 2012 - 2016 ako bola prioritou v rokoch 2006 - 2010. Ďakujem, pán predseda. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

26.7.2012 14:06 - 14:13 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, vážená Národná rada, členovia vlády, dovoľte mi, aby som v znení § 131 ods. 7 rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky ospravedlnil z dnešnej Hodiny otázok neprítomných členov vlády z dôvodov ich pracovných ciest a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný je podpredseda vlády a minister zahraničných vecí pán Lajčák, ktorý je na zahraničnej pracovnej ceste v Spojených štátoch amerických, zastupuje ho podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír.
V zahraničí je aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, ale na neho neboli postavené žiadne otázky.
Som pripravený, pán predseda, odpovedať na otázky pánov poslancov a pani poslankýň.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.6.2012 14:07 - 14:08 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku. Dámy a páni, v rokoch 2006 až 2010 vláda absolvovala devätnásť výjazdových rokovaní vlády do rôznych miest a obcí Slovenska. A veľmi jasne sme vyhlásili pred voľbami v roku 2012, že budeme pokračovať v tejto tradícii a že ako prvé miesto by vláda Slovenskej republiky mala navštíviť lokality s najvyššou nezamestnanosťou a s vyhrotenou sociálnou situáciou. A pomenovali sme región Poltár, Rimavská Sobota a Revúca. Veľmi rýchlo potom, ako sme nastúpili do vlády, sme tento sľub zrealizovali, vláda sa uskutočnila v Poltári a myslím si, že bolo prijatých veľké množstvo dobrých a správnych rozhodnutí. Nechcem opakovať, ale môžem pripomenúť, že priamo na mieste sme rozhodli o pridelení sumy 3 mil. eur pre obce a mestá tohto regiónu na malé projekty. Napríklad 500 tis. eur išlo okamžite v Poltári, ak si dobre pamätám, na výstavbu polikliniky. Boli tam peniaze určené na opravu miestnych komunikácií, školských zariadení, školských jedální. Prijalo sa aj ďalšie rozhodnutie, ktoré sa týka tak významnej komunikácie medzi Zvolenom, Lučencom, Rimavskou Sobotou a Rožňavou a nakoniec Košicami. Dostal za úlohu minister dopravy absolútne zdynamizovať procesy tak, aby výstavba tejto cesty na úseku hneď za Zvolenom, smerom na Lučenec, bola zahájená v priebehu roku 2013, pretože tu došlo k obrovskému zanedbaniu prípravy tejto stavby za predchádzajúcej vlády. Riešili sme priamo na mieste aj problematiku Poltára a sklární, kde prišlo o prácu viac ako štyristo ľudí. Prijali sme rozhodnutie, že pokúsime sa nájsť dobrého investora, nie špekulanta a podvodníka, dobrého investora. Firmu, ktorá pôsobí v tomto segmente, alebo firmu, ktorá je silná v iných segmentoch, a vláda Slovenskej republiky je pripravená takejto spoločnosti poskytnúť aj zaujímavý investičný stimul za predpokladu, že obnoví výrobu skla v Poltári. Chceme pokračovať v tejto tradícii aj ďalej a nikto nás v tom nezastaví. Ja si myslím, že pripomienky opozície sú iba prejavom žiarlivosti, pretože za 20 mesiacov pôsobenia predchádzajúca vláda bola, myslím, mimo Bratislavy iba dvakrát, a ani raz to nebolo tradičné výjazdové rokovanie vlády. Chceme pokračovať okamžite po prázdninách, ďalšia vláda zasadne ako výjazdové rokovanie s vysokou pravdepodobnosťou na juhu východného Slovenska, pravdepodobne v Michalovciach. Potom budeme stanovovať ďalšie priority tak, aby vláda zasadla do roka štyri- až päťkrát. Preto očakávame ešte jedno zasadnutie vlády po Michalovskom, niekedy ku koncu roka 2012. A potom budeme plánovať ďalších štyri-päť miest a obcí v roku 2013. Všade, kde prídeme, sa pokúsime zabezpečiť finančné prostriedky. Nie je to ľahké, minister financií keby tu sedel, je však teraz na zahraničnej ceste, by potvrdil, že sme doslova museli vyškrabať celú finančnú rezervu vlády, aby sme mali k dispozícii 3 mil. eur. Rovnako dostali ministri jasný pokyn, aby využili prítomnosť na danom mieste nielen na oboznámenie sa so situáciou, ale aj na stretnutie sa s primátormi, starostami, ktorí nemajú šancu sa s ministrami len tak stretnúť. Viete, že ministri sú vysokí ústavní predstavitelia, preto priamy kontakt s predstaviteľmi miestnej samosprávy, rozhovory s ľuďmi, návštevy podnikov, návštevy lokalít, kde sú najvypätejšie sociálne situácie, to potom dáva ministrom aj určitý obraz o tom, ako Slovensko vyzerá. A myslím si, aj preto boli ministri v roku 2006 - 2010 lepšie pripravení na vládnutie, lebo poznali miestnu realitu. Môže preto rozprávať, kto chce, čo chce, môže žiarliť, môže pripomínať, vláda Slovenskej republiky má právo zasadať tam, kde si vyberie svoje miesto na zasadnutie. Oznamujem všetkým na Slovensku, že ak táto vláda vydrží do roku 2016, tak minimálne devätnásťkrát sa určite ešte rozhodne zasadnúť mimo Bratislavy, pretože Bratislava, to nie je Slovensko, vy to, dámy a páni, viete. A Slovensko si zaslúži, aby vláda prišla za Slovenskom, nie, aby Slovensko chodilo stále za vládou do Bratislavy.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.6.2012 14:06 - 14:07 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, pán poslanec, ďakujem za postavenú otázku. Téma odmien nominantov štátu má svoju históriu a zdá sa, že už aj zapustené korene. Chcem však prisľúbiť, že v mojej odpovedi na túto otázku nemienim vytĺkať žiadny politický kapitál, pretože ide o tému, ktorá má aj svoje vnútorné ratio. Na úvod by som chcel povedať, že by bolo veľmi nesprávne, keby slovenský parlament a keby k tomu aj vláda Slovenskej republiky vytvárali atmosféru, že máme schopnosť získať výborných manažérov do podnikov, ktoré sú vo vlastníctve štátu, ktorí budú v týchto podnikoch pracovať za 300 alebo za 400 eur. Uvedomme si, ako je komplikované a ťažké nájsť kvalifikovaných ľudí, ktorí sa veľmi ľahko uplatnia v súkromnej sfére, preto musíme nastaviť nejakú rozumnú, primeranú mieru odmeňovania týchto ľudí, aby to na jednej strane bolo dostatočne atraktívne pre kvalifikovaných ľudí, a na druhej strane, aby to nevyvolávalo oprávnené obavy slovenskej verejnosti z míňania verejných zdrojov. A práve vyplácanie takzvaných zlatých padákov vo forme vysokého odstupného štátnym manažérom, to je dnes veľmi citlivá téma, pretože musíme riešiť dopady globálnej hospodárskej krízy.
Do toho prichádzajú aj ďalšie správy, ktoré verejnosť vníma veľmi citlivo. Prijali sme rozhodnutie, že sa nebudú vyplácať polročné odmeny v mene šetrenia a uznesenie vlády Slovenskej republiky bolo v tomto duchu prijaté. Prijali sme rozhodnutie, že sa zastavuje verejné obstarávanie tam, kde to nie je dôležité, pokiaľ ide o skutočnú funkčnú činnosť štátu. Prijímam opatrenia, ktoré sa týkajú predovšetkým zamestnávateľov bánk, aj tí by mohli povedať, že prečo teda prijímame takéto rozhodnutia, keď na druhej strane sú tu príklady zlatých padákov. Sú príklady, kedy nervozita verejnosti je naozaj veľmi veľká a opodstatnená, najmä vtedy, ak si zoberieme prípady, keď sa na odstupnom či odmenách vyplatia napríklad 3 mil. eur. Lekári a zdravotné sestry dnes bojujú za zvýšenie platov, ale šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne získal desaťtisíce eur na odmenách a platoch. Pamätáte sa na túto tému, kedy ešte bývalý minister zdravotníctva, pán Uhliarik, viedol intenzívny dialóg so sestrami a lekármi o odmeňovaní, všetci tvrdili, že nie sú peniaze, a potom zrazu zistíme, že šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne doslova a dopísmena bral milióny v korunách, či už ide o platy alebo ide o konkrétne odmeny.
Rovnako spoločnosť Tipos, ktorej stopercentným akcionárom je ministerstvo financií, vyplatila na odmenách asi pol milióna eur. Po medializovaných informáciách sa vláda rozhodla nájsť spôsob, ako neadekvátnemu odmeňovaniu štátnych nominantov zamedziť. Prijali sme uznesenie, v ktorom sme uložili podpredsedom vlády a ministrom do 13. júna 2012 preveriť vo svojich rezortoch spôsob a výšku odmeňovania zástupcov štátu v štátnych podnikoch, akciových spoločnostiach, bankách v spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu a Fondu národného majetku. Taktiež vyplácanie odmien a odstupného pri skončení výkonu funkcie členov predstavenstiev, dozorných rád a členov manažmentu. Na ilustráciu uvediem vám, poslancom Národnej rady, aj niekoľko ďalších faktov. Prirodzene, nebudem opakovať publikované informácie z rezortu dopravy a financií. Veľmi špecifickou je problematika odmeňovania zástupcov štátu alebo Fondu národného majetku v čiastočne sprivatizovaných spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu alebo Fondu národného majetku. Teda tam, kde v orgánoch obchodných spoločností pôsobia spolu so zástupcami zahraničných akcionárov odmeňovaných podľa zvyklostí energetických podnikov. Napríklad o výške odmien členov orgánov Slovenského plynárenského podniku rozhodlo valné zhromaždenie uznesením zo dňa 16. 6. 2003. Priznám sa, že novšiu informáciu nemáme a toto uznesenie po prepočte na euro predstavuje nasledovné sumy: člen predstavenstva - osem a pol tisíc eur mesačne, predseda dozornej rady - 3 700 eur mesačne, člen dozornej rady - 2 700 eur mesačne.
Hrubá mesačná odmena člena predstavenstva Západoslovenskej energetiky bola 3 648 eur. Tradíciu štedrých odmien má aj štátny Transpetrol. V rokoch 2006 až 2007 došlo k podstatnému zníženiu odmien na základe pokynu bývalého ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Pri našom prvom nástupe do vládnych pozícií totiž mzdy vrcholových manažérov Transpetrolu niekoľkokrát prevyšovali platy členov vlády a predsedu vlády. A podľa posledných údajov zaručená ročná mzda generálneho riaditeľa s pohyblivou zložkou v roku 2011 predstavovala 135 315 eur, ekonomického riaditeľa 148 225 eur, prevádzkového riaditeľa 172 002 eur. Ak to vynásobíte tridsiatimi, tak v roku 2011, opakujem, v roku 2011 prevádzkový riaditeľ bral viac ako 5 mil. korún ročne plat v tomto podniku. Nikto nepochybuje, ako som už povedal, že manažéri by nemali byť dobre zaplatení, aby vedeli, že si ich prácu štát váži, avšak nemôžu to byť také odmeny alebo také platy, pre ktoré aj niektorí ľudia doslova bohatnú.
Dámy a páni, ministri mi spolu s informáciami o odmeňovaní v jednotlivých rezortoch predložili aj návrhy opatrení, ktoré chcú prijať. Jednoznačne sa zhodujeme na tom, že je potrebné zmeniť doterajší systém odmeňovania. Sú v ňom veľké disproporcie a ministerstvá aj vláda musí na ne reagovať. Aby sa v budúcnosti už nestalo, že manažéri po skončení pôsobenia v štátnych organizáciách budú opäť odchádzať s neúmerne vysokým odstupným. Chcel by som ako dobrý príklad uviesť rezort dopravy. Terajší riaditelia za našej vlády a top manažéri štátnych spoločností napríklad v tomto rezorte, v rezorte dopravy, ktorí zdedili takéto zmluvy po svojich predchodcoch, už podpísali dodatky o zrušení zlatých padákov. Pokúsime sa všade tam, kde nastúpili predstavitelia štátu do takýchto podnikov a existujú takéto zmluvy, aby podpísali dodatky a zbavili sme sa tejto traumy, ktorá naozaj najmä dnes mimoriadne traumatizuje celú slovenskú spoločnosť. Pracujeme ďalej na tom, chceme, aby vzťahy s manažérmi, pokiaľ ide o ich odmeňovanie, boli prehľadné a jednoznačné a zmluvne pevne zakotvené. Opakujem ešte raz, tu nie je záujem vytvárať obraz, že sme schopní zohnať výborného profesionála za 300 eur mesačne. Takéhoto človeka nikdy nezoženiete a potom to aj veľmi vplýva na kvalitu riadenia štátnych podnikov. Napríklad v zmluve s bývalou šéfkou pošty nebol určený finančný strop, čo sa ukázalo ako veľká chyba. Rovnako v kolektívnom vyjednávaní treba stanoviť, v akej percentuálnej výške, z akého základu a za akú dobu sa bude odmena či odchodné vyplácať. Na záver by som chcel pripomenúť, že napriek existencii pravidiel, ktoré majú zabrániť státisícovým zlatým padákom pre vrcholových manažérov štátnych firiem, v praxi všetky opatrenia prakticky zlyhali. Aj preto chceme najskôr uskutočniť ich dôkladnú analýzu a až potom pristúpiť k určitým opatreniam a náprave. V súčasnej situácii, ktorá je neľahká zo sociálneho, finančného aj hospodárskeho hľadiska, považujem za mimoriadne potrebné zvážiť každé rozhodnutie, aby sme sa vyhli prípadným pochybeniam. Verím, že nájdeme riešenia, ktoré budú dostatočne motivovať kvalitných manažérov v štátnych spoločnostiach, a súčasne riešenia, ktoré zamedzia megaodmenám pre nominantov štátu a Fondu národného majetku.
Ďakujem pekne, pán predseda.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 21.6.2012 14:06 - 14:06 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, dovoľte mi, aby som na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky v znení § 131 ods. 7 rokovacieho poriadku ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády z dôvodov ich pracovných ciest a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním. Na zahraničnej pracovnej ceste v Luxemburgu je ministerka zdravotníctva, pani Zvolenská, zastupuje ju minister práce, sociálnych vecí a rodiny, pán Richter, na zahraničnej pracovnej ceste v Luxemburgu je podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, zastupuje ho minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, na zahraničnej pracovnej ceste v Brazílii je minister životného prostredia, pán Žiga, zastupuje ho minister pôdohospodárstva, pán Jahnátek a na podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý teraz vedie okrúhly stôl k otázkam ekonomickej diplomacie, neboli postavené žiadne otázky.
Ďakujem pekne, pán predseda.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 15.5.2012 10:21 - 10:33 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážené dámy a páni, nepociťujem v tomto okamihu potrebu sa rozsiahlejšie vyjadrovať k programovému vyhláseniu vlády, ktoré sme predložili na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky so žiadosťou o vyslovenie dôvery. Vo svojom úvodnom vystúpení, ako aj v dvoch alebo troch intervenciách, ktoré som mal počas samotného rokovania Národnej rady, som dostatočne vysvetlil postoje vlády Slovenskej republiky. Preto mi dovoľte, aby som vám poďakoval všetkým za príspevky, za vašu aktívnu účasť v rozprave o programovom vyhlásení vlády. Oceňujem, že napriek dĺžke diskusie sa podarilo udržať aj tu v Národnej rade Slovenskej republiky vcelku pokojnú atmosféru. Toto je veľmi dôležité, pretože slovenská verejnosť sleduje, čo sa deje v tejto budove. Možno niekedy podceňujeme záujem ľudí o to, aké návrhy prijíma Národná rada Slovenskej republiky a predovšetkým v akej atmosfére o nich rokuje. A na tomto, že tu bola pokojná atmosféra, nezmení nič ani to, že sa objavili možno dva alebo tri príspevky, ktoré sa agresivitou vymykali z racionálneho rámca rozpravy k programovému vyhláseniu vlády.
Znovu zopakujem vetu, ktorou som začínal moje vystúpenie, že Slovensko v týchto turbulentných časoch potrebuje stabilitu a sociálny dialóg viac ako inokedy. A vyzývam aj vás, poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, bez ohľadu na to, či sedíte vo vládnych laviciach alebo v opozičných laviciach, aby ste k tejto stabilite a sociálnemu dialógu prispievali, tak ako je to možné. Energia, ktorú sme dali do spracovania programového vyhlásenia vlády, a rozsah zainteresovania širokého okruhu sociálnych partnerov na príprave programu, toto všetko prinieslo svoje ovocie. A opäť budem čerpať nie z atmosféry v Národnej rade, ale z atmosféry medzi ľuďmi, pretože okamžite po vzniku vlády Slovenskej republiky sme boli veľmi aktívni, absolvovali sme desiatky verejných stretnutí. A verejnosť víta, podčiarkuje obrovský význam kľudu, ktorý nastal po predčasných parlamentných voľbách. Chcem vás všetkých ubezpečiť, že sociálny dialóg ako základnú pracovnú metódu budeme intenzívne využívať aj ďalej, najmä pri rozhodovaní o opatreniach vedúcich k stabilizácii verejných financií.
Vážené dámy a páni, dal som si predložiť prepisy všetkých vystúpení, ktoré boli počas rozpravy k programovému vyhláseniu vlády. V mnohých vystúpeniach sa opakovalo jedno slovo, a to, že vzhľadom na výsledok, ktorý strana SMER – sociálna demokracia dosiahla v parlamentných voľbách, máme obrovskú zodpovednosť. Dokonca niektoré vystúpenia vyznievali tak, ako keby strana SMER – sociálna demokracia víťazstvom vo voľbách spáchala zločin. Dámy a páni, my sa nikomu nebudeme ospravedlňovať za to, že sme vyhrali v parlamentných voľbách, nikomu. (Potlesk.) A chcem pripomenúť, že miera kritiky, ktorá je legitímna zo strany opozície, je naozaj limitovaná minimálne dvoma faktormi. Ako povedal pán poslanec Bagačka, bol tu rok 2011 a začiatok roku 2012, aj druhý polrok roku 2010. Rovnako strana SMER - sociálna demokracia ponúkla celému politickému spektru možnosť na spoluprácu. To nebol figový list. My si uvedomujeme, aká dôležitá pre Slovensko je koalícia, dohody, kompromisy a stabilita. Čiže prebrali sme vládu po dvojročnom vládnutí úplne inej štruktúry politickej. Rovnako sme prevzali vládu tak, že sme mali záujem spolupracovať, ale táto ponuka bola odmietnutá. Tak, prosím, nepripomínajte nám stále, aký výsledok sme dosiahli v parlamentných voľbách. My to veľmi dobre vieme a nikomu sa za toto ospravedlňovať nebudeme. Ale využijeme tento výsledok na to, aby program vlády, ktorý je predložený, bol naplnený. A najmä ho využijeme na to, aby sme Slovenskej republike pomohli, pretože dnes Slovensko potrebuje pomoc v ťažkých ekonomických, sociálnych a finančných časoch.
Ozdravenie verejných financií je téma, ktorá významne rezonovala v diskusii k programovému vyhláseniu vlády. A je naozaj hlavnou výzvou pre našu krajinu. A je úplne jedno, aká by dnes bola vláda, dámy a páni. Keby tu bol premiér z pravicového zoskupenia, rovnako by musel hovoriť o tom, že si ctí záväzok ozdravovať verejné financie pod 3 % k 31. decembru 2013. Som rád, že prinajmenšom na toto máme rovnaký názor. Rovnako som rád, že rovnaký názor máme aj v súvislosti s podporou hospodárskeho rastu. Asi si všetci uvedomujeme, že ozdravovať verejné financie bez hospodárskeho rastu je prakticky nemožné. Chcem vás ubezpečiť, dámy a páni, bez ohľadu na to, či sedíte vo vládnych alebo opozičných laviciach, že tak na domácej pôde, ako aj na pôde Európskej únie urobí vláda Slovenskej republiky maximum, aby povinnosti šetriť a škrtať zodpovedala povinnosť hľadať všetky možnosti, ako podporovať hospodársky rast, ako vytvárať nové pracovné miesta, najmä pre mladých ľudí, pretože sme krajina, kde podiel nezamestnaných mladých ľudí je veľmi, veľmi vysoký. Na druhej strane aj keď je tu toto porozumenie, je škoda, že opozícia v diskusii nepredložila alternatívu k našim návrhom na ozdravovanie verejných financií. Je totiž logicky nezlučiteľné na jednej strane súhlasiť s cieľom znížiť deficit pod 3 % a na druhej strane hovoriť všetkým opatreniam, ktoré navrhujeme, nie, hovoriť zvyšovaniu daní nie, zasiahnutiu do 2. piliera nie, zavedeniu osobitného odvodu pre banky nie, zavedeniu dane z transakcií nie. To je logicky nezlučiteľné. Ak súhlasíte, tak ako hovoríme my, že treba ozdravovať verejné financie, tak musíme niektoré opatrenia prijímať, či sa vám to páči alebo nepáči. A preto opätovne oznamujem v mene vlády Slovenskej republiky, že musí prísť väčšia solidarita bohatých a silných k chudobným a slabým. Toto je základ politiky, ktorý budeme presadzovať pri každom jednom opatrení. Rovnako sľubujem, že pri každom jednom opatrení, ktoré budeme prijímať, budeme merať a vážiť, ako toto opatrenie zaťažuje ľudí s nízkymi príjmami, ale aj príjmami strednými. Toto je jednoducho naša politika a naša filozofia. Všetci sme v tom, vážené dámy a páni, všetci sme v tom rovnako, vládni, opoziční, Slováci, Maďari, Rusíni, kresťania, ateisti, heterosexuáli aj homosexuáli, jednoducho všetci sme v tom úplne rovnako (Hlas z pléna: „Rómovia.“), Rómovia, prepáčte, ale v tom výpočte som možno určite nie úmyselne nespomenul aj týchto našich spoluobčanov. Chcem vás preto požiadať, vážené dámy a páni v opozícii, aby ste vnímali realitu, aby ste hrubo politicky nezneužívali tému ozdravovania verejných financií, pretože viete, že ju treba urobiť. Opätovne vás vyzývam, ak máte návrhy lepšie, ako ich máme my, ponúknite nám ich. Dajte nám ich a budeme sa týmito návrhmi naozaj zaoberať. Ale nie je návrh. Odpovedať a hovoriť na všetko „nie, nie, nie“, toto cesta k ozdravovaniu a lepším hospodárskym výsledkom určite nie je.
Chcel by som ešte urobiť jednu výzvu vo vzťahu k opozícii. Vážené dámy a páni, potrebujeme vašu spoluprácu, pokiaľ ide o nomináciu kontrolných orgánov. Celkom tomu nerozumiem, ale od parlamentných volieb a od okrúhleho stola, ktorý sme mali hneď po parlamentných voľbách, už uplynula pomerne dlhá doba a my potrebujeme sfunkčniť Úrad pre verejné obstarávanie kvôli tomu, aby sme mohli začať pracovať aj na novom zákone o verejnom obstarávaní a najmä aby tento úrad ako taký mohol plniť úlohu, ktorú od neho očakávame. Prosím vás, prestaňte sa už hádať medzi sebou, a chcem vás požiadať, pokiaľ by to bolo možné, do zajtra si sadnite teraz, dajte si možno nejaký priestor na diskusiu, návrh na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Vážené dámy a páni, to možno nie je na úsmevy. Fakt je ten, že od parlamentných volieb uplynula veľmi dlhá doba a vy ste neboli schopní sa na ničom dohodnúť. Ja mám riešenie vo vláde, zoberiem ľudí, ktorých tam pani Radičová vybrala na základe osobitnej súťaže, ktorá bola organizovaná na Úrade vlády, a jednoducho toho, kto vyšiel z tohto výberu ako najlepší, pretože ten výber je tam jasne nastavený, vláda Slovenskej republiky vymenuje za šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Ale my predsa nemôžeme čakať na to, pokiaľ vy dôjdete k nejakej dohode a ponúknete predsedu Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý bude odkonzultovaný so zamestnávateľmi a so ZMOS-om, pretože toto sú najvýznamnejšie zložky. Preto myslím si, že tiež je nejaký časový limit, dokedy sa vláda bude musieť rozhodnúť. A pokiaľ nebudete schopní v najbližšom období takýto návrh podať, vláda bude musieť rozhodnúť na základe výberu, ktorý urobila pani premiérka Radičová. V tomto potrebujem vašu spoluprácu, ja nič iné nechcem, my vám nič neberieme, my vám niečo ponúkame a vy nie ste schopní ani túto ponuku zakceptovať a reagovať na ňu tak, ako by sa možno žiadalo.
Vážené dámy a páni, ešte raz vám všetkým ďakujem za účasť v diskusii, a preto vás prosím, aby ste nielen program vlády, ktorý sme predložili, podporili duševne, aby ste boli s ním nielen oboznámení, ale aj stotožnení, ale predovšetkým vás žiadam, aby ste vláde Slovenskej republiky podľa príslušných ustanovení Ústavy Slovenskej republiky vyslovili dôveru. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis