Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2013 o 18:47 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.9.2013 0:07 - 0:08 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Pani predsedajúca, opätovne dávam návrh, aby sa bezprostredne zišiel mandátový a imunitný výbor, nakoľko ja mám vedomosť o tom, že sa pil alkohol na klube SMER-u. Takže chcem, aby sme o tom normálne rozprávali, a chcel by som, aby sme riešili práve tieto výstupy, ktoré sa tu diali podľa môjho názoru podľa toho, resp. pod vplyvom alkoholu, a treba to okamžite, okamžite riešiť.
Dávam zároveň druhý procedurálny návrh, aby sme urobili prestávku práve pri odvolávaní vlády dovtedy, kým sem vláda nepríde.
Ďakujem vám pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2013 18:47 - 18:49 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Najprv na to, čo hovoril pán poslanec Viskupič.
No finančný špekulant je podľa mňa najpresnejší výraz, ku ktorému sa dá dopracovať, lebo keď niekto nemá skúsenosti s tým odborom, v ktorom pôsobil, má skúsenosti s finančníctvom, ide nahradiť strategického investora, no tak, samozrejme, ten rozdiel je tak priepastný, že máte na jednej strane kvalifikovaného investora, na druhej strane máte špekulanta, o ktorého víziách neviete vôbec nič. Ale takémuto špekulantovi táto vláda je ochotná odovzdať podiel v plynárňach, to je neuveriteľné. A, samozrejme, slušným človekom, pán poslanec Sulík, to otrasie. Slušným človekom to otrasie a minimálne má aspoň potrebu o tom diskutovať.
A tu sa dostávame do toho problému. Do toho problému presne o tých bábkach, to znamená, slušný človek cíti istú hanbu, a keby boli naozaj tak slušní, tak prídu sem a si to s nami prediskutujú. Úplne v pohode, však o nič nejde, nikto im neodtrhne hlavu, nikto ich nejako nenapadne, nikto im nič nespraví.
Ale práve to, že pri kšefte a pri podozrení z najväčšej lúpeže, aká tu vôbec kedy bola, pri vstupe finančného špekulanta do najväčšieho podniku, aký tu máme, o ktorom sa bavíme desať rokov, aby sme ho pre ľudí zachovali, aby tu jednoducho fungoval, tak pri takomto nedebatovať a vymyslieť si nejakú hlúpu zámienku, že ten alebo onen ma urazil, to nie je seriózne. Za tým je naozaj hlboko, hlboko viacej.
A to hlboko, hlboko viacej, ja sa k tomu znova vrátim, som povedal práve pri tom uznesení vlády z 12. 12. 2012. To uznesenie vlády teoreticky nemuselo byť, ale je preto, aby sa to nikdy už nedalo vrátiť naspäť. A to usvedčuje z nie poctivého záujmu. Všetko ostatné, čo na tom nájdeme, to znamená každý ďalší krok, aj ten Eustream, aj dokonca to, že tá reprivatizácia, resp. návrat tej matky pod krídla štátu, to sú len dôsledky na zakrytie toho zásadného rozhodnutia: dávajú špekulantom bez akejkoľvek protihodnoty pre Slovensko a jeho ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2013 18:24 - 18:41 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážený pán predseda, dovoľte mi, aby som na začiatok veľmi pekne poprosil o to, čo je štandardom práve pri takýchto procedúrach, to znamená o prítomnosť premiéra a členov vlády, keďže premiéra tu nevidím, takže. (Reakcie z pléna.) Je tu? (Reakcie z pléna.) Tak poprosím, aby si teda, jedného tu máme takéhoto (rečník ukázal rukou na maketu zobrazujúcu premiéra). Aha, aha. (Smiech a potlesk v sále.)
No, tak aspoň takto symbolicky, keď už tu nemáme reálneho premiéra, tak tu máme aspoň jednu bábku a jednu kartónovú figúru, aj to je symbolické pre tento náš deň, pre toto odvolávanie premiéra hlavne preto, že sa to týka takto vážnej témy, ako je kauza SPP.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja si nepamätám a ľudia, ktorí sú tu aj dlhšie ako ja, že by niekedy, dokonca ani za čias Vladimíra Mečiara, podobným arogantným spôsobom sa správala vláda, resp. jej predseda. Ja rozumiem tomu, čo je ich cieľom, že ich cieľom je presvedčiť opozíciu a verejnosť, že parlamentná demokracia v tej podobe, ako sme ju poznali, je prežitkom, že keď je tu väčšina, tak si vlastne robíme každý, čo chceme.
Na druhej strane by som chcel veľmi oceniť aj prácu opozície akoukoľvek formou. Akoukoľvek formou. To znamená aj tou formou, že sem dáme nejakú figurínu, aj tou formou, že sem dáme nejakú bábku. Stále ukazovať, že toto nie je normálne. Nie, nie je to normálne. A chcem vás, kolegyne, kolegovia, povzbudiť, že tak dlho, tak dlho to budeme brániť, až kým to, čo je normálne, normálnym aj bude. To znamená, že vrátime sa naspäť tam, kde parlamentarizmus funguje.
Len pripomeniem to, čo považujem za kľúčové a dôležité, že niečo podobné, nehovorím, že v Nemecku alebo Británii, ale ani v Čechách by si nikto nedovolil. Ani v Čechách by si niečo podobného nedovolil, nejaké takéto gesto, že kompletne vláda odíde a vôbec sa nebaví s opozíciou. A ja si myslím, že príde aj čas na Slovensku, kedy nič podobné nebude možné a treba byť v tomto iba veľmi, veľmi vytrvalý, lebo niečo podobného, niečo podobného naozaj si nemôžme nechať ľúbiť.
K meritu veci, prečo sme sa tu zišli, a ja pevne verím, že napriek tomu, že páni z vlády sa pomerne arogantne zdvihli a odišli, tak si to nenechajú, nedajú celé za klobúk, sa vyjadrím k jednej veci, ktorú premiér očividne luhal, očividne luhal, a od tej by o som chcel odvinúť celý príspevok ku kauze SPP. Pardon. (Rečník zobral pohár s vodou a položil ho na miesto určené pre premiéra.) Keby mu vysmädlo.
Očividne luhal v tej záležitosti, keď hovoril, že nemá nič spoločné s tým, že vstúpi finančná spoločnosť, resp. finančná skupina do SPP. Ja to považujem za kľúčový bod. Kolegovia vymenovali mnohé ďalšie, ktoré na to nadväzujú, ale považujem za kľúčový bod, že ako je možné, že do SPP, kde bol strategický partner Nemci, Francúzi, plynári, ktorí, o ktorých renomovaní, o ktorých renomé nikto nepochybuje, do tohoto SPP zrazu vstúpia finančné skupiny a, povedzme si to otvorene, finanční špekulanti.
Akým spôsobom sa tam vlastne dostali? Tu pár hodín dozadu, keď premiér ešte mal tú odvahu a bol tu medzi nami poslankyňami, poslancami, hovoril o tom, že on s tým nič nemá, že to si vybrali vlastne zahraniční akcionári. To je síce pekné dovtedy, kým si nepovieme o tom pravdu. A tou pravdou je, že o tom, aby vstúpil ďalší investor do SPP, pokiaľ nie je kvalifikovaným, tak musela rozhodnúť pozitívne vláda.
Len veľmi krátko. Keď sa robila privatizácia SPP, tak sa, samozrejme, uvažovalo, aby tam nevstúpili fondy, aby tam nevstúpili špekulanti, aby tam vstúpili normálni plynári, ktorí potom rozvinú plynárenský priemysel aj na Slovensku. Preto tam je, síce v tajnej zmluve, ale z tých vecí, ktoré prenikli na verejnosť, pomerne jasne formulovaná podmienka kvalifikovaného investora.
Nie je pravda, že Nemci a Francúzi mohli predať podiel hocikomu a slovenský štát, Slovenská republika na to nemala vplyv. A to, že to nie je pravda, nie je nejaký môj právny názor, ale je to jednoducho názor, o ktorý sa oprela táto vláda, lebo 12. 12., minulý rok, 2012 prijala uznesenie, kde tento vstup finančných špekulantov potvrdila. Inými slovami, keď už nič iné, páni predkladatelia, vážené kolegyne, vážení kolegovia, tak to, že vláda aktívne dala súhlas na to, aby vstúpili finanční špekulanti do SPP namiesto riadnych plynárenských investorov, ich usvedčuje z toho, že musela spolupracovať s nimi. Nie je to žiadne proti vôli, nie je to žiadne, že nevedeli o tom, nemohli to ovplyvniť. Práve tá podmienka kvalifikovaného investora ich usvedčuje, že oni ju sami, sami videli a sami ju aktívnym rozhodnutím vlády prelomili.
Považujem to za veľmi kľúčové a veľmi podstatné pri ďalšej debate o SPP, lebo často je to tu kritizované, ako keby od čias privatizácie nebola žiadna iná možnosť. Bavíme sa tu o cenách, bavíme sa tu o rôznych modeloch obchodných, ale tá možnosť tam v skutočnosti bola.
A pravda je taká, že prečo hovorím finanční špekulanti, lebo keď som si pozrel históriu EPH, tak som zistil, že robili s ťažbou čierneho uhlia. Áno, robili s výrobou tepla, áno, ale nenašiel som nič, že by robili niečo s plynom. A ja to chápem ako rozdiel. To znamená v plynárenstve buď veľkú nulu, alebo veľmi málo oproti kvalifikovaným investorom, akými boli nemeckí investori, resp. francúzski plynárenskí investori, to znamená, či Gaz de France, alebo E.ON Ruhrgas.
To znamená, že táto vláda mala páku v ruke, akým spôsobom ovplyvniť finančného špekulanta, resp. vstup finančného špekulanta do SPP, a túto páku nepoužila v prospech Slovenska, čím poškodila jeho záujmy.
Aby to bolo úplne jasné a polopate. Táto vláda mohla povedať, či francúzskemu investorovi, alebo nemeckému investorovi, nech sa páči, predajte to, ale predajte to zasa len kvalifikovanému investorovi. Rozumnej napríklad OMV. Čiže niekomu, kto v tejto branži niečo znamená. A to, že túto podmienku prelomila a nechala to predať finančnej skupine, resp. finančnému špekulantovi z hľadiska plynu, kto s plynom nemal skúsenosti zďaleka porovnateľné ako kvalifikovaný investor, dokonca to priznávajú, niektorý rozhovor, aj minister Malatinský, usvedčuje o tom, že hájila iné záujmy ako záujmy Slovenska samotného.
Keď sa pozrete, tak, samozrejme, v EPH nájdete spomínaných finančníkov, nájdete tam podnikanie s teplárňami, podnikanie s čiernym uhlím, nájdete tam dokonca fúzovanie s cyperskými firmami, nájdete tam veľmi krátku, troj-, štvorročnú históriu, ale hlavne to, čo tam nenájdete, nenájdete tam jasnú víziu, že prečo by táto firma mala vstúpiť do SPP.
To znamená, že to, že dnes máme v SPP takéhoto finančného špekulanta, je na zodpovednosť tejto vlády. Nedá sa to nejakým spôsobom odtajiť. Ja tu mám, samozrejme, to príslušné uznesenie vlády (rečník zobral do rúk papier), z ktorého sa dá zacitovať. Kde sa expressis verbis, asi aby bola istota, že sa to nedá nikde napadnúť, hovorí o tom, a ja to prečítam úplne jasne, že ukladá, ukladá sa ministrovi hospodárstva "zabezpečiť kompletizáciu predložených návrhov právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete spoločnosti Eustream a reorganizáciou skupiny spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel". Všetky tri veci, samozrejme, v jednom. To znamená, povedzme to úplne jasne: vstup finančného špekulanta, oddelenie tej najdôležitejšej rúry, ktorá robí zisky, a vlastne stratu kontroly nad ňou a, samozrejme, prepracovanie celej tejto siete SPP do novej podoby. A, samozrejme, hneď je tam odsek B.2: "Podpísať v mene Slovenskej republiky skompletizované znenie právnych dokumentov" a tak ďalej atď.
Pokiaľ sa naozaj pozriete na takéto vládne uznesenie, tak zistíte, že v skutočnosti poskytuje obrovskú záruku, aby nikto ani ďalej nemohol spochybniť vstup takéhoto finančného špekulanta do SPP. Inými slovami, vláda posvätila vstup napriek tomu, že sa nejedná o kvalifikovaného investora, napriek tomu, že sa nejedná o veľkého plynárenského hráča, napriek tomu, že sa nejedná o veľkého hráča tých parametrov, aké boli predpokladané v roku 2001, resp. 2002.
Tu treba povedať, že asi najsilnejší argument, prečo toto mohlo vniknúť, je závislosť tejto vlády na finančných skupinách a pomerne veľká drzosť zoči-voči obyvateľom. To znamená, že pokiaľ takáto finančná skupina príde s takýmto návrhom, že chce vstúpiť do SPP, pripravuje si to, dokonca na to nemusí mať ani peniaze, urobí to na pôžičku, nemusí byť ani veľkým hráčom, tak táto vláda je ochotná jej otvoriť dvere aj cez takéto vážne uznesenie.
Považujem to za základ toho, prečo potom bola skutočne rúra v Eustreame oddelená, to znamená, najziskovejšia časť prešla vlastne pod spoločnosť, kde sa oslabila kontrola štátu. Považujem to za potom veľmi logické, že následne sa hovorí len o tej matke, ktorá produkuje stratu, ale nehovorí sa o tom, že prečo sa odovzdala kontrola nad najziskovejšími časťami smerom k takýmto finančným špekulantom.
Úprimne povedané, pán premiér Fico, môžte robiť, čo chcete v budúcnosti, vy budete navždy podpísaný pod týmto vstupom finančného špekulanta do SPP. Môžte rozprávať, čo chcete, nemusíte chodiť ani na takéto zasadnutia parlamentu. Môžte robiť rôzne gestá ohľadne ceny plynu, ale to, že dnes je finančný špekulant partnerom SPP, a to, že predtým nebol, a to, že bola možnosť tomu zabrániť, to na vás spadá a z toho vás usvedčuje vlastné uznesenie vlády, ktoré ste 12. 12. 2012 prijali.
To, že to bola transakcia zjavne nevýhodná pre Slovensko, o tom tu už bola jasná reč, ale povedzme si, čo by mohlo byť riešením, ale skutočne si myslím, že aj to riešenie samotné potom musí nastať. No riešením by mohlo byť napríklad to, že štát by priamo vstúpil do Eustreamu, a to znamená, že by tam nebol zastúpený iba prostredníctvom svojej dcéry, ale bol by tam zastúpený priamo, rovnako ako do ďalších ziskových častí, a nebol by odkázaný na ten argument, že vlastne manažérska kontrola v matke prechádza alebo bola na tom, koho sme nazývali strategickým investorom, rozumej dnes finančným špekulantom.
Treba povedať pri tomto odvolávaní, že toto, samozrejme, nie je prvý prípad, kedy táto vláda ide na ruku finančným špekulantom a táto vláda ide na ruku investorom a nezastupuje svojich vlastných občanov. Treba povedať, že prípad Carga, ktorý sa udial začiatkom leta, je v skutočnosti tiež len skrytá privatizácia. Treba povedať, že to isté, čo zažívame v Bratislave, prípad ropovodu, takisto je to záležitosť, ktorá nie je v záujme ľudí. Ľudia sú z toho plní obáv. Jednoducho, že budú istým spôsobom obídení, ich názor nebude rešpektovaný. A treba popravde povedať, že to, že na konci dňa nájdeme priznanie ministra Malatinského, že materiál, ktorý išiel na vládu, robil vlastne zástupca finančnej skupiny alebo, ak chcete, finančného špekulanta v SPP a že to považuje za hlboko normálne, je vecou, ktorá je len istou čerešničkou na torte, istým takým len symbolom, že pokiaľ ďalej bude táto vláda vládnuť, pokiaľ ďalej bude premiérom Robert Fico, tak títo špekulanti majú dvere otvorené, dokonca môžu vypracovať materiály do vlády, môžu dávať rôzne konštrukcie alebo, keď chcete v anglosaskom výraze, "schémy", ktorými sa budú snažiť dopracovať k tomu, aby ovládali majetok, ktorý je vlastne nás všetkých
Vážené dámy, vážení páni, aj to, že tu dnes nesedí vláda, je len symbolom arogancie a hlavne obrovskej, povedal by som, aj zbabelosti a nie odvahy postaviť sa pred ľudí, obhájiť vlastné riešenia. Ja viem, že spomínaní páni vedia, že na tom plyne niečo smrdí. Ja viem, že spomínaní páni a pán premiér vie, že umožnil vstup finančného špekulanta. Ja viem, že vie, že je to nevýhodný obchod. Vieme to všetci, lebo kupovať stratu je nevýhodné. Inými slovami, je to doslova podvod.
A to, že to riešia takým spôsobom, že namiesto obhájenia sa neprídu do parlamentu, vymyslia si nejaký dôvod, pre ktorý odídu, to považujem za zbabelé. Ale považujem rovnako za zbabelé a nie čestné, že práve títo ľudia potom idú a robia ďalšie a ďalšie kroky v neprospech Slovenska.
Ja chápem a stretávam sa s mnohými ľuďmi, na ktorých padá obrovská skepsa a ktorí hovoria: "Urobte s tým niečo." Hovoria: "Takto to už nemôžme vydržať, takto to nemôže fungovať, takto to nechceme." Moja odpoveď je: "Netreba sa báť." Tak jak to hovorím tu v tejto sále, tak jak to hovorím aj tým ľuďom, netreba sa báť, prichádzajú voľby, každé ďalšie voľby je šanca na zmenu. A hlavne, nikto nie je imúnny voči vôli ľudí. Treba ľuďom ukázať, a my musíme byť prví, že máme odvahu, že máme odvahu pomenovať veci priamo, že dokážeme držať spolu, že dokážeme vyzvať protivníka, aj keď sme v menšine, a dokážeme si za svojím stáť.
Preto vás chcem poprosiť, aby sme v tej aktívnej diskusii, ktorú sme tu začali napriek tomu, že tu zdrhli všetci vládni poslanci, pokračovali ďalej. A chcem vás povzbudiť v tom, toto má zmysel, nenechajme sa vyrušiť tým, že niekto vypne internet, nenechajme sa vyrušiť tým, že je večer a odišli televízie, nenechajme sa vyrušiť tým, že vás budú presviedčať vládni kolegovia, ak ich stretnete, že to nemá zmysel, že aj tak majú väčšinu. Tú väčšinu majú len dočasne. Tak ako ju nemali predtým, takisto ju aj stratia. A každý takýto krok, či už tento jeden (rečník opäť zobral do rúk papier), ktorý pustil finančného špekulanta do SPP, alebo ten krok, že sa koniec koncov k tomu priamo priznali vo wordovskom dokumente, alebo tie kroky, ktoré som hovoril, o Carge, ropovode a tak ďalej atď., každý jeden tento krok ich usvedčuje z toho, že ich čas sa kráti.
Chcem vám zaželať, aby toto rokovanie skutočne zaznelo. Chcem nám zaželať, aby sme mali dosť síl, nenechali sa zastrašiť a aby sme sa nenechali znechutiť, aby sme robili to, na čo nás sem ľudia poslali. To znamená, poctivo ich zastupovali bez ohľadu na to, aké máme stranícke tričko, bez ohľadu na to, čo je momentálna výhoda, a hlavne robme to pre ľudí, lebo ľudia to od nás vyslovene očakávajú každým dňom.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.9.2013 16:41 - 16:41 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Veľmi pekne by som chcel dať taký návrh procedurálny, aby ste dali o ňom hlasovať, aby bola vyhlásená prestávka dovtedy, než sem príde kompletne celá vláda, tak ako sa to sluší a patrí na odvolávaní vlády. (Potlesk.)
Pán predseda, rád by som tento svoj návrh zdôvodnil. Je to predsa úplne jednoduché, nikdy v histórii sa nestalo, aby tá úroveň klesla takto hlboko, že vláda napľuje opozícii do očí, že jednoducho vstane a odíde práve uprostred takéhoto aktu, ani si nevypočuje faktické poznámky.
Vy takisto ste spoluzodpovedný za to, čo sa dialo na balkóne. Ľudia sú maximálne nervózni a sú nervózni práve z tej arogancie, ktorú tu predvádzate po celej krajine.
Tak vás veľmi pekne poprosím, vydajte jasný signál všetkým ľuďom smerom nadol v štátnej správe aj vo verejnej správe, že slušnosť zasa je tu späť a že ide to odtiaľto z parlamentu. Veľmi pekne poprosím, aby aj vaši ľudia hlasovali za, aby vyliezli z bufetu, aby vyliezli zo svojich kancelárií a urobili niečo pre poriadok na Slovensku, pre kľudnú atmosféru.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.9.2013 13:03 - 13:04 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. V zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku dávam návrh na zaradenie bodu do programu schôdze, návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorom Národná rada žiada ministra hospodárstva Slovenskej republiky o predloženie správy o výstavbe ropovodu Bratislava - Schwechat pipeline, o jeho trasovaní a hlavne o finančných prostriedkoch, ktoré slovenskí daňoví poplatníci už vynaložili na tento projekt. Zároveň žiadam o skrátenú lehotu na predloženie správy do pätnástich dní vzhľadom k závažnosti a aktuálnosti tejto problematiky.
Krátke zdôvodnenie: Ako opoziční poslanci sme sa pokúsili o poslanecký prieskum smerom k tomuto projektu, lebo mnohé z tých informácií, hlavne ohľadne trás, ktoré majú viesť cez najhustejšie osídlené miesta v Bratislave, sú nám stále skryté, bolo nám to zamietnuté, z tohto dôvodu to prinášame sem na pôdu Národnej rady, a zároveň ministerstvo priznalo skoro desaťmiliónovú investíciu do výkupu pozemkov v Rakúsku.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2013 12:54 - 12:56 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Ja veľmi postupne a telegraficky budem reagovať.
Pán poslanec Hraško, ja ešte podotknem takú vec, že keď sme sa o tom bavili s ostatnými županmi, v rámci SK 8, teda aj s tými, ktorí boli zvolení s podporou strany SMER, dokonca niektorí sú aj poslanci Národnej rady, tak oni s tým súhlasili. A existujú podporné stanoviská, ktoré ešte za minulej vlády doručili. A myslím si, že stačí krátka debata v poslaneckom klube strany SMER, kde viacerí kandidujú na županov, akú kampaň používajú, ako komunikujú, myslím, že to bude za 30 sekúnd, nemusí to byť za 20 sekúnd, za 30 sekúnd to bude pomerne jasné.
Pán poslanec Viskupič, ja mám jedinú pochybnosť o tom, že keď začneme vymýšľať nový názov, tak aby ho ľudia pochopili, že niekedy je jednoduchšie zobrať názov, ktorý je starý a ktorý v podstate ľudia používajú alebo starší ľudia radi používajú. Čiže nemusíme za každú cenu niečo nové vymýšľať len preto, že sa používali tri názvy. A ešte pripomínam, že sa používal aj výraz kraj vo veľkom za komunizmu.
A tam prechádzam vlastne k tomu, čo hovoril pán poslanec Hlina. Pán poslanec Hlina hovorí, že to fungovalo. No tak ak komunizmus fungoval a osvedčil sa, no to tak potom fungovalo, lebo tri kraje boli len za komunizmu.
A treba povedať, že aj takisto s názvom predseda existuje jeden taký pomerne vážny podľa mňa problém, lebo predseda má predsedať nejakému fóru aspoň trochu rovných ľudí. V tomto prípade župan nepredsedá fóru rovných ľudí, ale predsedá poslancom. Čiže je to trošinku rozdiel. A je to také mätúce. A viacerí kolegovia si aj píšu „prezident samosprávneho kraja“ a tak ďalej pri tých prekladoch do angličtiny.
Preto si myslím, že ak niečo má pomôcť, tak vráťme sa k tomu, čo bolo osvedčené, čo funguje, a teda debatu o tom, či tri kraje naozaj sú funkčné a vyriešili by problémy, to by som nechal normálne na takú separátnu a viacej odbornú debatu. Určite uprednostním to, čo bude ľuďom podstatne bližšie. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.7.2013 12:46 - 12:49 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Vážené dámy, vážení páni, myslím, že je úplne zrozumiteľné, čo sa týka historického názvu župy, verzus to, že vyššie územné celky, resp. predseda vyššieho územného celku. Ja sám aj zo svojej skúsenosti viem, ako ťažko sa ten názov, ktorý sa prijal pred pomaly dvanástimi rokmi, ujíma medzi ľuďmi, to znamená vyšší územný celok, mimochodom, ako veľmi ťažko sa prekladá do angličtiny, a videl som niekoľko prekladov u rôznych županov a, mimochodom, ako ťažko sa o tom komunikuje potom s ľuďmi.
V tomto prípade naozaj ide o to, aby sme tú inštitúciu, vlastne ten kraj nazvali župou, aby to ľuďom bolo zrozumiteľné, aby sa to vrátilo k istým historickým konotáciám. Nemusíme chodiť hlboko do Rakúsko-Uhorska, stačí zájsť do Prvej republiky, československej. Tam sa takisto používali župy, mimochodom, v medzivojnovom období sa používali výrazy župy. A myslím si, že je to úplne logické, aj tak keď počúvam tú debatu, vlastne nie je žiadna veľká pochybnosť o tom, ako by tento názov mal ďalej znieť.
Ja rozumiem tomu, že to je opozičný návrh, ja rozumiem tomu, že debata o tom, ako by sa mali nanovo zadefinovať hranice žúp, by bola celkom dobrá, ale súhlasím s pánom doktorom Osuským v jednej veci, že ten prvý krok by mal byť tak, dajme tomu, prirodzený názov. Potom veďme debaty ďalej, ako chce mať usporiadanie územnosprávne členenie Slovenska ako takého.
Myslím si, že by sme sa nemali v tom nechať brzdiť tým, že sú tu rozdielne názory aj pre budúcnosť o tom, ako to má byť, ale keď máme jeden názor na to, ako sa to má volať, no tak je úplne logické, keď to za tých spomínaných 20 sekúnd spravíme. To znamená, keď si myslíme, že by to tak malo byť, tak odhlasujme, nech sú to župy.
Veľmi dobrá poznámka bola zo strany predkladateľa, že v kampaniach do župných volieb bez ohľadu na to, aké kto má tričko, úplne suverénne župan, župa sa používa. A používalo sa to aj predtým, nie je to nič nového. A je úplne jedno, či sú to ľavicoví, pravicoví alebo stredoví kandidáti, nezávislí, úplne bez rozpakov využívajú výraz župan. Nemá s tým nikto nijaký problém. A pomenovanie pre ten svoj vyšší územný celok využívajú ako župu. Čiže keď je to také, že tomu ľudia zjavne rozumejú, lebo keď človek do kampane, tak určite nehovorí to, čomu nie je rozumieť, no tak keď tomu ľudia zjavne rozumejú, tak potom rozumieme tomu aj tu na pôde parlamentu.
Poprosím o podporu tohto návrhu a pevne verím, že prejde do druhého čítania. Skutočne nemá to nijaký politický nádych, nemá to nijaký, by som povedal, konšpiratívny úder. Za tým nie je nič pravicové, ľavicové, nie je to nijako populisticko-odborné, je to niečo prirodzené. A ubezpečujem vás, že keď dnes ráno som bol v Malackách na akcii našich seniorov, tak jednoducho bol úplne ten najbežnejší výraz župan a župa, ani raz som tam nepočul výraz predseda alebo vyšší územný celok. Je to jednoduché, zrozumiteľné. Spravme to, máme na to 20 sekúnd, a bude vybavená vec. Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.6.2013 13:08 - 13:09 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážený pán predseda, dávam procedurálny návrh na to, aby sme v bode číslo 1, to znamená pri voľbe generálneho prokurátora, umožnili vystúpiť vášmu kandidátovi pánovi doktorovi Čižnárovi a zároveň vás chcem poprosiť, aby ste ho sem pozvali. Zdôvodnenie je také, že je úplne zrejmé, že prvýkrát od roku 1989 budeme mať generálneho prokurátora, za ktorého budú hlasovať len členovia jednej strany. Myslím si, že je férové v tento prelomový okamžik na pôde parlamentu sa s týmto človekom zoznámiť tak, aby sme mu mohli klásť otázky, tak, aby sme sa ho naozaj opýtali, či vie, do čoho ide, tak, aby sme urobili všetko preto, aby sme ochránili demokraciu a právo v tejto krajine. Upozorňujem na to, že Ústavný súd nerozhodol o námietkach doktora Čentéša, preto tu lámeme právo cez koleno a aspoň ako poslanci opozície máme právo sa podívať kandidátovi vášmu do očí a opýtať sa ho, čo si o tom myslí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2013 21:20 - 21:22 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca.
Pán minister vnútra, no bolo to rozkošné, naozaj. Bolo treba nám ukázať takýto druh divadla. Bolo treba ponapádať všetkých nositeľov tých otázok, lebo asi sú tie otázky nepríjemné.
Skúsime sa držať, skúsim sa v tom krátkom čase držať faktov. Ste inteligentný človek, rád o tom rozprávate, tak poďme normálne na to.
1. V žiadnej lavici som nesedel tu ako poslanec pri tých kauzách, ktoré ste spomínali, a určite keď si spomeniete, že to tak veru je.
2. Chcem sa opýtať k tejto samotnej fotografii ešte raz. (Rečník zobral do rúk fotozáber s veľkosťou A4.) Sú to politickí nominanti SNS a SMER-u na svojich pozíciách? A čo robili v tom Benine s pravou rukou Jána Slotu?
Jednoduchá otázka, poprosím chlapskú odpoveď. Žiadne vykrúcačky, žiaden cirkus, žiadne vysvetľovanie o tom, že ako máme spoločnú fotografiu alebo niečo podobného. Jednoduchá otázka: Koho politickí nominanti sú alebo boli a či je to tak, že títo ľudia vlastne tam sedeli a čo tam robili s touto pravou rukou Slotu?
A potom ide ďalšia otázka: Či, keď chcete, vy ako vláda ich môžte alebo nemôžte odvolať, resp. prečo im nechávate, minimálne teda jednému šéfovi, ktorý vedie tú spojenú spravodajskú službu, prečo mu nechávate, aby samovyšetroval celý tento prípad?
To vysvetlenie, v ktorom ste sa snažili naznačiť, že debata v parlamente je podstatne menej ako listy, ktoré chodia zo zahraničia, dobre viete, že zahraničie je veľmi citlivé na to, či vy ste civilná kontrola nad spravodajskými službami. Tak to tu na nás, pán minister, nehrajte. Dobre viete, že toto, čo sa tu deje, poriadne sledujú vrátane vášho vystúpenia, tak to nezľahčujte a tieto otázky úplne férovo zodpovedzte tým, ktorých sem ľudia nominovali. Neodvolávajte sa na to, že to je nejaké tajné. Figa borová to je tajné! Poriadny chlap vstane a povie, koho to sú nominanti, čo mali so Slotom, čo v tom Benine robili a čo robia dneska.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2013 20:15 - 20:17 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani predsedajúca. Pokúsim sa odpovedať všetkým v takom nejakom jednom myšlienkovom pochode.
To, čo považujem za kľúčové a dôležité, nie je debata o tom, že čo by bolo, keby bolo, jak to hovorí pán poslanec Jarjabek, ani o tom, čo, kdo je kde podpísaný, ako hovorí pán poslanec Podmanický. V skutočnosti je to debata o tom, že poslankyne a poslanci tohto parlamentu dostali priamy mandát od ľudí a majú vykonávať demokratickú kontrolu. Nebuďme naivní, aby sme si mysleli, že keby sme podpísali iný papier alebo vzbudili lepší dojem, že by tu zrazu pán premiér a pán minister obrany prišli. Obávam sa, že tie dôvody, pre ktoré tu nie sú, sú oveľa vážnejšie ako nejaké podpisy "za" pod sebou alebo naboku seba. Tie dôvody skutočne môžu vyplývať z toho, čo nie že domnienky, to sú jasné otázky.
Boli to nominanti SNS? A je možné, že tu premiér a minister obrany nie sú preto, že na nich niečo vedia a že ich nemôžu odvolať? Veď to je úplne legitímna otázka. Padla by v každom inom parlamente. Akurát, že na Slovensku v tejto chvíli máme vládu, ktorej premiér sa bojí túto odpoveď priniesť na pôdu parlamentu.
A ja nerozumiem vládnym poslankyniam a poslancom, že im neni hanba a že jednoducho sa toto premiéra neopýtajú, že nechcú, aby sem prišiel a zastal sa tejto situácie a povedal jednoducho, že to má pod kontrolou. A aspoň aby to povedal, aby bol konfrontovaný s týmito jednoduchými otázkami.
Vážené dámy, vážení páni, všimnite si, prosím, že nepýtam sa na nič, čo by bolo tajné. Na nič, čo by nebolo verejné, na nič, čo by nebolo nezrozumiteľné. Pýtam sa jednoduché otázky, pred ktorou komplet celá vláda zdrhla. A to považujem za veľmi zlý signál pre celú kauzu, nielen smerom domov, ale aj do zahraničia. Takto dôveru tajné služby jednoducho nebudú mať. A je to vaša chyba.
Skryt prepis