Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 12:44 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 9.11.2014 20:24 - 20:44 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené dámy, vážení páni, vážený pán predseda, ja by som poprosil o také, krátku chvíľku strpenia, lebo mám tu ten materiál, to oficiálne vyjadrenie vašeho nominanta sociálnodemokratického v piešťanskej nemocnici, ktoré tak rýchlo prehrmelo predtým a vzbúrilo takú nevôľu. Ono, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ono v sebe má okrem teda vecí, ktoré vás oprávnene pobúrili, a cením si teda pána Martvoňa, že išiel tým spôsobom, že sa prvý od toho dištancoval, aj toho dištancovania vášho klubu, ale má v sebe aj niektoré odborné argumenty, ktoré stoja naozaj aj v ďalšej diskusii za hlbšie rozobratie. Čiže ja by som to pustil a urobme si o tom nejaký názor. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pán poslanec, chcem vás požiadať, keďže viem, o čo ide, poznám pomerne vulgárny obsah tohto videa, ku ktorému sme zaujali veľmi jasný postoj, a odsúdili sme ho, ak by nemusel odznieť. Ale je to, samozrejme, na vás, aby ste ma náhodou neobvinili, že vám obmedzujem vaše právo. Ale sú tam výrazy, ktoré...

Frešo, Pavol, poslanec NR SR
Pán predseda, pán predseda, ja... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Nech sa páči, pán poslanec. Ja som vám len doporučil.

Frešo, Pavol, poslanec NR SR
Pán predseda, pán predseda, ja vám na to, ja vám na to odpoviem, tu nejde len o tú vulgaritu, to si myslím, že si bude ešte dlho táto Národná rada pamätať vašich sociálnodemokratických nominantov, ale tu ide v prvej časti o pomerne odborné hodnotenie situácie. On sa vyjadruje ku kvalite cétečka, ktoré tam bolo – nepoučujte ma, jak to mám robiť –  že akým spôsobom, ako to bolo a ako vlastne s tým ďalej hodlá naložiť. Takže keďže si myslím, že je to dôležité, tak by som si dovolil to pustiť. A keďže naozaj ja si pamätám aj také chvíle, kedy sa tu iné videá púšťali. Ja som to robil naposledy pred viacerými rokmi, kedy myslím, že pán vtedajší minister Jahnátek odporúčal nejaké čierne fondy pri zbrojárskych biznisoch, neviem, kto si to ešte pamätá, vtedy som tu púšťal zvuk, tak si dovolíme dať aj teraz to, aj s obrazom, nech máme všetci jasno, ako rozmýšľajú sociálnodemokratickí nominanti tejto vlády a samozrejme odvolávaného pána premiéra.
(Videozáznam z vystúpenia rapera pod umeleckým menom Ego.) Ďakujem veľmi pekne. Poprosím technikov naspäť, nebudem to púšťať druhýkrát.
Takže v odbornej časti tohoto príspevku sociálnodemokratického nominanta hovorí, že je tam v Piešťanoch skvelé cétečko, nedá sa porovnať s cétečkom z roku 2007. Toto je názor odborníka, ktorého nominuje SMER do pozície, aby rozhodoval o tomto tendri. Takže podľa takýchto kritérií. A ešte sú tam niektoré ďalšie vylepšenia, ktoré budú všeckým po vôli alebo niečo takéhoto, takže toto je zhruba názor odborníka, prečo vlastne bolo vybraté cétečko, ktoré má v sebe miliónový vývar. Počuli ste to, nedá sa porovnať, sú tam ďalšie vylepšenia, ktoré vyhovujú všetkým. A proste v Piešťanoch je už to cétečko, hovorí to odborník.
Takže pán poslanec Lipšic, pán poslanec Blaha, možnože treba prehodnotiť, odborník vraví, že cétečko tam je. Ja som tiež do tej nemocnice volal, vy ste tam viacerí boli, nevideli ste ho, ale, pozor, odborník hovorí, že už tam je a nedá sa porovnať v žiadnom prípade. To je vlastne v kocke ukázané, že na základe akých kritérií sa rozhoduje v prípade takýchto tendrov, ako rozhodujú vlastne odborní nominanti, odborní nominanti strany SMER a samozrejme odvolávaného premiéra Fica.
Ja som očakával, že tu bude prítomný pán minister zdravotníctva, aby nám teda rozobral teda tento odborný výklad zo strany ich nominanta a vysvetlil, ako to teda popravde je. Lebo zatiaľ je to skutočne tak, ako sa bavíme uplynulých 25 hodín, to znamená, je platná zmluva s miliónovým vý-va-rom, s miliónovým vývarom, ktorý nevieme my, komu ide do vrecka, lebo je tam firma, ktorá je schránková v daňovom raji, ťažko dohľadateľná, so slovenskými konateľmi a slovenskými spriaznenými osobami. Inými slovami, je tam schovaný nejaký slovenský, pravdepodobne, "investor", ktorého sme ani za 25 hodín nevypátrali.
Ak existuje nejaký pádny... (Hluk v sále. Vystupujúci sa na chvíľu odmlčal.) Však veď ja počkám, dajte pekný kvietok. Ak existuje nejaký pádny dôvod pre odvolanie premiéra Fica, tak je to samozrejme úroveň jeho odborných nominantov, ktorých nominuje do jednotlivých funkcií. Toto bol jeden z nich, mali možnosť ste si ho pozrieť. Samozrejme jeho názory, aké kritéria, ako sa posudzujú kritéria na fungovanie cétečka, ale aj celkový, by som povedal, spoločenský prínos a celkový spoločenský rozhľad a vôbec vyjadrovanie sa o svojich, ani neviem, o kom to je. To je prvé.
To druhé, prečo si myslím, že je dôležité premiéra odvolať, je, že v tejto chvíli naozaj, za 25 hodín nedokázal pomenovať konečného prijímateľa toho milióna eur, ktorý bol vlastne vyžmýkaný z cétečka v Piešťanoch. Je neuveriteľne trápne tvrdiť, že keď je platná zmluva, ktorá zabezpečuje miliónový zisk, alebo miliónový, ak chcete, vývar, lebo to je ďaleko presnejšie, zodpovedá to mimochodom úrovni odborníkov, ktorých nominuje SMER do vážnych pozícií, aby o tom rozhodovali, keď je takýto miliónový vývar zazmluvnený, no tak premiér, respektíve jeho ďalší ľudia tvrdia, že sa vlastne nič nedeje, lebo že nešiel ešte ani cent. Inými slovami, popierajú v tejto chvíli platnosť zmlúv. A myslím si, že aj vôbec už len to, že sa tvária, že tá zmluva bude niekde možno zrušená, svedčí o tom, že ten, kto v tejto sále nevie, kto je konečným prijímateľom, je opozícia. Ale myslím si, že páni, ktorí tu mali sedieť za mnou, to znamená vláda, by mali pomenovať úplne jasne, s kým sa rozprávajú o tom možnom navrátení, respektíve zrušení samotného tendra.
Považujem za veľmi pre demokraciu škodlivé, keď v prípade či Ivety Radičovej, alebo v prípade aj iných odvolávaní, ktoré tu boli v histórii Slovenska, tu vždy príslušný člen vlády sedel a trpezlivo argumentoval, niekto lepšie, niekto horšie, voči tým, ktorí ho odvolávajú. Pán premiér tu bol dnes niekoľko minút za tých 25 hodín a vždy zbabelo odišiel. Odišiel a potom nám cez tlačovú konferenciu odkazoval, ako o tom rozmýšľa, dokonca sa vyjadroval a snažil sa vlastne celú diskusiu zhodiť na tému niečo o alkohole.
Kolegyne, kolegovia, chcem vás vyzvať a potom navrhnúť, nenaleťte premiérovi na takéto obyčajné, lacné triky. Sú to lacné fiškálske triky, kedy odvádzate pozornosť, krútite sa, keď viete, že vec je prehratá, lebo existuje platná zmluva s miliónovým vývarom, existuje odborné vyjadrenie jeho nominanta o kvalite cétečka v Piešťanoch, na základe ktorej sa rozhodoval, a existuje mnoho ďalších signálov, ktoré tu kolegovia 25 hodín trpezlivo popisovali, z ktorých je jasné, že nie neznámy investor kdesi v Belize, ale niekto hodne blízky Slovensku a možno niekto hodne blízky strane SMER stojí za celým týmto kšeftom. A to, prečo je taký urputný zápas, či zo strany premiéra alebo ďalších členov vlády a snaha vykrútiť sa z toho celého, tak ten dôvod nie sú len prichádzajúce komunálne voľby, ale ten dôvod je, že aj ľudia na ulici sa ich pýtajú, že prečo si musia, prečo si musia nosiť toaletný papier do nemocnice, prečo si musia viacerí nosiť príbor, pokiaľ chcú mať poriadny, prečo je tak v žalostnom stave zdravotníctvo, keď niekto si pchá len z jedného obchodu, len z jedného obchodu miliónový zisk alebo, ak chcete, miliónový vývar do vrecka. A kto to vlastne, ja som povedal, myslím, ráno vo faktickej poznámke, alebo včera večer vo faktickej poznámke, že pokiaľ by bol v skutočnosti premiér chlap, tak by jednoducho buchol do stola a s pomocou týchto svojich kolegov, ktorí tu sedeli, rozumej členov vlády, oznámil nám, že koho vidia za celým týmto obchodom. Zjednal by, skrátka, poriadok. Bohužiaľ, podobne, ako to bolo v prípade emisií, kedy sme o rovnakú vec žiadali celé roky, sme sa nedozvedeli, kto bol konečným prijímateľom vlastne všetkých tých peňazí, ktoré sa rozkradli, takisto v tejto chvíli sa premiér vykrúca, odvádza pozornosť všakovakými možnými lacnými fiškálskymi trikmi od toho jadra problému, na ktoré sa ho pýtajú ľudia, pýtajú sa aj nás a pýtajú sa, mimochodom, aj jeho poslankýň, poslancov. To znamená, že kto si tento vývar napchal do vrecka, ako si ho rozdelil.
Je to úplne jasný a ukážkový prípad, ako sa nemá spravovať nielen zdravotníctvo, ale celá táto krajina. Myslím si, že každý jeden rozumie, o čo sa tu jedná. Myslím si, že treba poďakovať v tomto prípade aj tým pracovníčkam, pracovníkom, ktorí nás na to upozornili z nemocnice, ale aj poslankyniam, poslancom, ktorí vydržali naozaj tých 25 hodín neochvejne ísť po podstate veci, to znamená po odvolávaní premiéra aj za tento obrovský škandál, aj za to, že nie je schopný vlastne systémovo nič zmeniť, aj za to, že sa tvári, že vlastne nedá sa zistiť, kto je konečným prijímateľom týchto peňazí.
Chcel by som poukázať ešte na jeden fakt, ktorý je jasne zdôraznený v dôvodovej správe. To znamená, že vyrátané percento, percento, koľko platíme keš za zdravotnú starostlivosť z celkovej hodnoty zo zdravotnej starostlivosti. Ja tie percentá na základe OECD, to znamená, to je tá inštitúcia, ktorou sa tu vo svojom prejave... (Ruch v sále.) Miro, počkaj, až dohovorím. To je tá inštitúcia, ktorou sa vo svojom prejave, vo svojom prejave sa ňou oháňal pán premiér, to znamená, hovoril, ako vysoko hodnotí Slovensko. Tak z ich dát sme si dovolili čerpať, že koľko platíme v pomere napríklad k USA alebo Francúzsku. To znamená, Francúzi z celkovej hodnoty zdravotnej starostlivosti platia 8 % v keši, Američania 12 % v keši a víťazom celej tejto súťaže sú Slováci, ktorí platia 24 % v keši. Ja to zopakujem, aby bolo jasné, aký následok majú takéto piešťanské a iné cétečká, trojnásobne predražené. Tie majú za následok, že 8 % platia v keši Francúzi, 12 % platia v keši Američania a 24 % platia v keši Slováci. To je vlastne mýtus o bezplatnom zdravotníctve. Každému je jasné, že keby premiér v skutočnosti nominoval skutočných odborníkov na miesta v týchto správnych radách, keby skutočne odborne zvládal zdravotníctvo, nie tak, že na jednom relatívne malom cétečku v okresnej nemocnici je milión eur vývar, tak samozrejme Slováci by nemuseli byť aj na základe údajov z OECD takí chudáci, akých z nich robí, to znamená, platiť dvojnásobok oproti tomu, čo platia Američania, a trojnásobok oproti tomu, čo platia Francúzi.
Aj kvôli týmto dôvodom a celkovému nezvládnutiu situácie nielen v zdravotníctve, ale aj v manažovaní štátu, to sú všetky tie prípady, všetky tie kauzy, ktoré tu boli rozoberané posledných 25 hodín, samozrejme, že podporíme aj ako SDKÚ – DS návrh na odvolanie premiéra Fica, preto sme podpísali tento, toto podanie na vyslovenie nedôvery.
Veľmi krátko by som sa ešte chcel vyjadriť teda k parlamentnej kultúre, ktorú sme nútení absolvovať práve kvôli tomu, že SMER tu má väčšinu, aj vlastne v predvečer Novembra sa vlastne pozerať na, ako 25 hodín v kuse musíme rokovať, dokonca bez toho, aby tu bol nejaký, nejaká hygienická prestávka. Aj tá prestávka, ktorú ste mali cez obed, bola vlastne prestávka de facto na poradenie sa poslaneckého klubu SMER-u.
Vážené dámy, vážení páni, jediný dôvod, prečo rokujeme nepretržite a jediný dôvod, prečo aj schôdza o odvolávaní pána predsedu Pašku bude nasledovať hneď za touto schôdzou prakticky nepretržite ďalej, je obrovský strach, že ľudia mimo túto budovu, rozumej naši občania, si všimnú detailne, o čo sa jedná a začnú sa podrobne pýtať, či skutočne odborníci, ako bol tu predvedený nominant SMER-u a pána Fica v piešťanskej nemocnici so svojím slovníkom, musia riadiť tento štát. Začnú sa skutočne pýtať, či pri obyčajnom cétečku je nutné trojnásobné predraženie, či keď už to predraženie praskne, tak musí premiér sa vykrúcať do roztrhania tela a tváriť sa, že nedokáže zistiť, že kto je konečným prijímateľom, a na ďalšej strane celá vláda spolu s ním nám vysvetľovať, že takto je to vlastne celé v poriadku. Až keď všetko praskne, tak potom sa koná na poslednú chvíľu, aj to tak, že zo 100 ľudí 99 zaujíma, kto za to môže, nie koho formálne potrestáte, ale kto za to môže, kto podobný systém vytvoril. A vinník je jasný, vinník je ten, kto podobných nominantov dáva do týchto správnych rád alebo aj do ostatných orgánov. A vinník je jasný, je, samozrejme, ten, kto celú túto kauzu alebo celý tento prípad kryje. To znamená, premiér. Tým, že tu nie je, tým, že tu neodpovedá, tak si, samozrejme, berú z neho príklad aj jeho ministri.
To, že tu je pán minister Borec, je síce šarmantné, ale tak už od toho menej by tu vlastne ani nemohlo byť, lebo by tu nebol, nebol nikto, nebol nikto. Áno, pri bufete máme ešte ďalšieho ministra. Ďakujem pekne za upozornenie. To je veľmi ponižujúce, pán minister, a neverím, neverím, že podľa vás je v poriadku, neverím, že podľa vás je poriadku, ak pri odvolávaní nie je premiér samotný. Lebo keby tu mohol, tak by mohol na mieste prikázať novopečenému ministrovi zdravotníctva, aby vysvetlil svoje vzťahy k tejto firme, ktorá dodala toto cétečko, a jasne označil, či pozná tých ľudí, ktorí túto firmu prevádzkujú, zastupujú alebo dokonca, či vie o tom, kto sú skutoční majitelia, prípadne by mohol vysvetliť celý mechanizmus, akým sa podobní sociálnodemokratickí odborníci, ako sme si teraz mali možnosť pozrieť, z Piešťan, ocitajú vo svojich funkciách. Aby proste popísal presne, čo sa vo vláde deje. Preto tu nie je premiér, lebo, lebo tieto otázky sú mu krajne nepríjemné. Je mu nepríjemné vysvetľovať, prečo takýchto nominantov dosádza, či mu to niekto káže, alebo mu to niekto proste nariaďuje, alebo proste je to niekomu dlžný, alebo prečo takéhoto nominanta vôbec niekam dáva. Tak isto mu je krajne nepríjemné vysvetľovať, že za 25 hodín, a už vôbec nie za minulý týždeň, nevie vypátrať, alebo nechce vypátrať, alebo nemôže vypátrať skutočného majiteľa toho milióna eur, ktorý je, aby som bol právne čistý, na základe zmluvy, na ceste ako vývar z tohto špinavého kšeftu.
Ak môžem, dámy a páni, jedna vec bude fungovať na 100 percent. Prosím, dajme si na to pozor. Toto nie je nič osobné napriek tomu, že kolegyne alebo kolegovia zo SMER-u sa snažia za každú cenu z toho urobiť osobný príbeh. Samozrejme snažia sa byť osobní, samozrejme snažia sa byť útoční, lebo vedia, že nič z tohoto nedokážu ľuďom dôveryhodne vysvetliť. Vždy si, prosím, predstavme situáciu, že sa zdvihneme, pôjdeme na centrálny príjem na Kramáre, to je najbližšia veľká nemocnica, a začneme medzi ľuďmi vysvetľovať, že sme museli dať milión eur vývaru, museli ste dať milión eur vývaru do vrecka nejakým neznámym vlastníkom, o ktorých budú v tej budove zhruba tušiť, že kto by to mohol byť, a že kvôli tomu vlastne na Kramároch to alebo ono chýba a kvôli tomu musia ľudia celé hodiny čakať na chodbe, lebo na nich nevyšli peniaze. Takisto ste museli vysvetľovať, prečo naši ľudia platia dvojnásobok oproti Američanom, dokonca trojnásobok oproti Francúzom za starostlivosť. Je to niečo, čo je neskutočne, neskutočne zákerné voči našim ľuďom. Eugen Jurzyca mal pomerne taký možno menej razantný, ale zato veľmi dôležitý prejav podľa mňa, kde dokazoval, že sa to podpisuje priamo na zdravotnom stave našej populácie aj podľa OECD. To znamená, že naši ľudia inými slovami v 65-ke a v 70-ke sú omnoho chorejší ako ich vrstovníci z priemeru, respektíve z tých ostatných krajín OECD. To znamená, že to, že niekto surovo zarába aj na takýchto cétečkách miliónové vývary, to, že niekto surovo zarába aj na iných častiach zdravotníctva, platíme tým, že naši seniori sú jednoducho chorí, odchádzajú do dôchodku chorí. A to považujem za veľmi, veľmi, veľmi zvrátené. A bol by som šťastný, keby táto krajina mala premiéra, ktorý by sa viacej zaujímal o to, v akom zdravotnom stave sú jeho seniori, viacej zaujímal o to, ako vyzerajú naše nemocnice, ako sa dnes zaujíma o to, aby pochybných nominantov strkal s podobným slovníkom, ako ste mali možnosť vidieť, nielen do piešťanskej nemocnice, ale aj do iných nemocníc, a vôbec ešte staral sa aj o to, aby nekryl viacej neznáme schránkové firmy v daňových rajoch. Jednoducho, aby ich vyprášil zo zdravotníctva a jasne označil, akí ľudia na tom profitovali, aby sme si my všetci mohli ďalej dávať obrovský pozor, aby sa to druhýkrát nestalo.
Myslím si, že keby kolegyne, kolegovia zo SMER-u skutočne rozhodovali podľa svojho srdca, tak už len na základe tých údajov OECD, už len na základe verbálneho prejavu ich nominanta v Piešťanoch musia zdvihnúť ruku za to, že premiér má toho evidentne dosť a treba ho nahradiť niekým, kto sa bude viacej starať o ľudí a menej starať o svojich kumpánov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.11.2014 17:35 - 17:36 hod.

Pavol Frešo
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca, samozrejme, že to zopakujem na výbore, ale navrhujem, aby sme prerušili túto diskusiu tak isto do doby, než príde minister zdravotníctva, aby vysvetlil slová svojho odborníka a nominanta v Piešťanoch, lebo samozrejme ako ďalší prihlásený budem chcieť pustiť toto video a budem chcieť žiadať o to, aby podrobne vysvetlil každú jednu vetu pán minister zdravotníctva.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.11.2014 12:54 - 12:55 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. No ja myslím, že pán predseda Národnej rady by mal byť v budove, a teda poprosím mu to tlmočiť.
Takisto vás veľmi pekne poprosím, aby sme naozaj predišli tým dohadom, ktoré teda možno nechtiac vaši poslanci šírili, že pán premiér si išiel pospať, keby ste ho zavolali naspäť do sály, lebo to je úplne štandardné, lebo v tejto chvíli tu už nikto ani z vlády nie je. To znamená, že odvolávame vlastne celú vládu a nie je tu nikto prítomný. Pardon... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Procedurálny návrh. (Reakcie z pléna.)

Frešo, Pavol, poslanec NR SR
Neskáčte mi teraz do reči, lebo potom mi ujde čas. Čiže poprosím vás veľmi pekne dajte proste zavolať pána premiéra, aby prišiel sa ukázať. A mne sa nechce žartovať na tú tému, že možnože je zamknutý s pani Zmajkovičovou. Ale realita je taká, že dehonestuje to parlament, keď pri odvolávaní vlády, tak, pardon, je tu jeden minister, ale žiaden premiér. Kultúra hovorí, že tu má byť premiér a jeho ministri pri odvolávaní vlády.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 12:44 - 12:46 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Ja sa ospravedlňujem za to drobné meškanie, lebo však sama zasa uznáte, že v nedeľu na obed rokovať, to ide iba vtedy, keď treba niečo zakryť, v tomto prípade to, o čom hovorila pani podpredsedníčka Jurinová aj v súvislosti s programovým prehlásením vlády. Jednoducho sú to samé vzletné slová, ale následný záver, keď sa pozriete na to, tak je to o tom, že keď vznikne relatívne malý problém, teda jedna verejná súťaž, ale miliónový vývar za piešťanské CT-čko, tak namiesto toho, aby ako chlap premiér sem prišiel, tak už tu vyše 17 hodín vôbec nie je. To znamená, vyše 17 hodín tu nesedí. To žiaden iný premiér si nedovolil. Sedeli tu vždy pri odvolávaní, mali úctu k parlamentu premiéri. A, samozrejme, človek by si možno myslel, že tých 17 hodín premiér trávi tým, že vyšetruje, komu do vrecka tento piešťanský vývar, tých 1 mil. eur išlo. Ja vás ubezpečujem, že nič nevyšetruje. Padol tu taký názor zo strany vládnych poslancov, že snáď spí, ak som tomu dobre rozumel. Tak dúfam, že premiér nespí a že si to naozaj poriadne pozrie. Tie hlasy, také šumy som počul, že spí. No pevne verím, že miesto teda toho sa sústredene zapodieva minimálne tým, ako túto situáciu vyriešiť, nie vyriešiť ju tak, že bude hovoriť na opozíciu, ale tak, že sa bude venovať tomu, aby tento jednoduchý prípad okamžite pred zrakmi celého Slovenska rozriešil. O tom je dnešná schôdza. My môžeme ísť bod za bodom aj k celému zdravotníctvu, ale ak nevieme vypátrať schránkovú firmu v daňovom raji, ktorá má slovenských konateľov a o ktorej keby som dal hlasovať, v tejto miestnosti snáď každý bude vedieť akého má možno majiteľa, no tak potom nemôžeme pohnúť vôbec so zdravotníctvom. Takže sústreďme sa na to jadro. To znamená, kto ten vývar z Piešťan si odniesol, uvidíte, ako to ostatné sa pohne veľmi rýchlo ďalej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 10:38 - 10:40 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Eugen, veľmi pekne ďakujem za to uvedenie do obrazu. A musí byť veľmi frustrujúce pre ľudí, ktorí nás nielenže sledujú, ale ktorí vlastne v tejto krajine žijú a sú zoznámení so stavom slovenského zdravotníctva, že na jednej strane sa bavíme o tom a nevieme sa dopátrať ani tu na pôde parlamentu toho, kto si odniesol vlastne ten obrovský nemorálny zisk, a rozumej tu teda vývar, z CT-čka, ktoré sa malo dodať do Piešťan, lebo stále je podpísaná zmluva a stále platí, že je takto hlboko nemorálna cena, a ktorí, po druhé, na druhej strane sú zoznámení s tým, že platia podstatne viac ako ľudia v Amerike a vo Francúzsku za zdravotnú starostlivosť v cashi. To znamená, platia podstatne viac ako Američania alebo Francúzi oproti svojim príjmom. Inými slovami povedané, keď má niekto bezplatnejšie zdravotníctvo, tak sú to Američania, Francúzi, a nie my. A my ho máme tak málo bezplatné, ako si popisoval, práve kvôli takým prípadom, keď niekto potrebuje na jednom CT-čku v Piešťanoch zarobiť 1 mil. eur súrne, nutne. A táto vláda a jej premiér nemajú schopnosť vypátrať ani po niekoľkých dňoch a už teraz po niekoľkých hodinách, keď sa to prerokúva na pôde Národnej rady, kto stojí za schránkovou firmou v daňovom raji niekde v Belize, keďže konatelia sú Slováci, všetky blízke osoby sú Slováci. Pritom on sa tvári, že my nevieme zistiť, komu do vrecka tých 1 mil. eur išlo, kvôli komu máme takto obrovské poplatky v zdravotníctve, že tromfneme tak nielen Francúzov, ale už aj Američanov. Myslím si, že ľudia majú právo vedieť, kvôli komu máme vyššie poplatky ako Francúzi, Američania, kvôli komu sa tak skladáme na trojnásobnú cenu za CT-čko, komu do vrecka idú takto nie mastné provízie, ale, povedzme rovno ten používaný výraz, vývar.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 10:14 - 10:16 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Vážený pán minister, presne o tom slove vývar je táto schôdza. To znamená, začínalo sa to na tom, o aký vývar ide, resp. čo sa stalo s vývarom, to je taký slangový výraz vlastne pre nejaký veľmi, veľmi vysoký zisk, ktorý sa používa medzi lobistami, čo sa stalo s týmto vývarom v prípade piešťanskej nemocnice, čo sa stalo s týmto miliónom, komu vlastne pristál vo vrecku ten milión, kto to mal takto naplánované. Keďže pán premiér tu nie je, no tak dúfam teda, že naozaj už nespí, a teda zisťuje aktívne, komu pristál tento 1 mil. eur alebo komu má pristáť tento 1 mil. eur za piešťanské CT-čko vo vrecku, lebo celú noc mi prakticky ináč, mimochodom, píšu občania, pokiaľ, samozrejme, funguje priamy prenos z Národnej rady, a presne sa tak pýtajú na tento vývar s tým, že komu pristál a ako to zistíme. Ja im veľmi odporúčam, aby sa obrátili, aby sa obracali aj na poslancov strany SMER, to znamená ich e-mailové adresy, nech sa ich pýtajú, kde ten vývar z Piešťan skončil a či o tom niečo vedia.
A teraz naspäť k tomu, čo bolo predmetom vlastne debaty. To znamená tento PPP projekt. Veď je to jednoduché, pán minister, netreba byť nejako predpojatý, keď je to ako hypotéka, tak priemerne finančný gramotný občan zvládne vaše vysvetlenie, ktorým vyvrátite to, čo tu kolega poslanec Matovič tvrdí. To je predsa jednoduché. To je niekoľko čísel, keď vám to rátanie trochu nejde, vedľa máte ministra financií, určite vám veľmi rád s tým pomôže, lebo ten model vôbec nie je zložitejší ako jednoduchá hypotéka. To znamená, kľudne sa zoberte, máte na to prednostné právo, a číslo po čísle mu to vyvráťte, aby sme si boli istí, že sa nejedná v tomto prípade o tisícnásobne väčší vývar ako v prípade piešťanskej nemocnice, lebo to, čo kritizujeme, je systém, kde takéto vývary sa tvoria pod gesciou Roberta Fica ako premiéra takejto vlády.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 10:04 - 10:06 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Už pri minulom vystúpení pána ministra mi napadlo, a teraz pán kolega Matovič to prakticky dokázal, že ono to nie je celkom už tak, ako to voľakedy bývalo, že páni zo strany SMER prečítajú to, čo im napíšu, a potom všetci proste budú ticho v opozícii. No a jednoducho o reálnych číslach, keď sa dajú na stôl, no tak sa dá debatovať. To sa nedá celkom dobre zvaliť na to, čo tu skúšajú niektorí možnože amatérski humanitne vzdelaní ľudia, ale proste poriadni ľudia, vzdelaní. A to si dovolíme oprieť o pána ministra financií, ktorý hovorí, že vydáva to vystúpenie, vystupuje človek, ktorý absolvoval štúdium na matematicko-fyzikálnej fakulte. A verte mi, odtiaľ boli ľudia, ktorí mňa učili na elektrofakulte. A znamená to, že to ich vzdelanie veľmi dobre sme si vážili, takže číslam rozumejú. A sa netvária, že sa to dá len tak ľahko zhodiť zo stola, a nie preto, že sme študovali niečo, kde matematika bola, ale jednoducho preto, že by nás do tej školy nezobrali, keby sme nevedeli pár čísiel spočítať, to vás ubezpečujem. Takže, pán minister, ja vás vyzvem, máte tam aj kolegu rovno ministra financií, pán minister Vážny, úplne pokojne zoberte tie isté čísla, čo uviedol pán kolega Matovič, ukážte, kde tam je chyba, a poďme to spočítať. Je to skutočne len ako obyčajná hypotéka. A pár z nás tú hypotéku hádam dokáže vyrátať. Máte ideálnu šancu mu tie argumenty vyvrátiť. Ale porosím vás, buďme takí, že poďme číslo po čísle, ja si pripravím kalkulačku. A ubezpečujem vás, že to bude jedna korektná normovaná debata, kde vyrátate teda skutočne, v čom sa kolegovia mýlia. A majte úprimnosť rovno pred celým národom. A tak sa potom naozaj dopracujeme ku pravde, aj k tej pravde, kde je vývar 1 mil. z CT-čka v Piešťanoch, ale aj k tej pravde, že kto sa v tomto prípade mýli. Je to jednoduché, normálne rozum do hrsti. A nenechajte sa vyrušovať krikľúňmi, ktorí teda naozaj tvrdia, že čísla sú všelijaké iné. Poďme na to číslo po čísle. Igor, vy takisto majte pevné nervy. To sa dá normálne uhrať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 9:18 - 9:20 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán poslanec Matovič, tri poznámky k vášmu vystúpeniu.
Tá prvá poznámka. Napriek tomu, že to tu ťaháme už od pol siedmej večer, tak bolo to veľmi svieže vystúpenie. To, si myslím, nie je len, samozrejme, perfektný výkon, ale je to aj, mimochodom, hanba vláde ako takej. Nie, nepoznám krívanie o tom, že sa bol vyspať. Jednoducho je hanba, že váš premiér sa išiel vyspať v čase, keď sa tieto veci prerokúvajú. To je teda riadna hanba. Tak ho choďte zobudiť, keď tam niečo vyspáva.
To druhé, čo chcem povedať, je k tým baníkom na hornej Nitre. No tak to prerátame veľmi jednoducho, tak to vychádza, že zo 4 mld. obnoviteľných zdrojov vlastne na každého by malo prísť 1 mil., keď je 4-tisíc týchto baníkov. Tak by som bol rád, keby pán premiér cestou, ako sa teda vyspí a dôjde sem sa ukázať, zobral aj toho baníka, ktorý tých 1 mil. vôbec dostal. A práve o tom je táto schôdza, že kto dostal tých 1 mil., mimochodom, v Piešťanoch. Takže žiaden baník na hornej Nitre nevidel na 1 mil. eur z obnoviteľných zdrojov, to vás ubezpečujem, rovnako ako sme tu nevideli celú noc pána premiéra. Ale zato 1 mil. dostal niekto z piešťanského CT. A táto schôdza je o tom, na čo sa ľudia pýtajú, že kto si týchto 1 mil. strčil do vrecka. Je to jednoduchá otázka. A to, na čo stále čakáme, je, že keď sa teda pán premiér dostaví alebo vyspí alebo neviem, čo už urobí, tak ako vy hovoríte, kolegovia z vládnej strany SMER, tak že jednoducho príde a povie nám, kto týchto 1 mil. z Piešťan si strčil do vrecka, aby sme vedeli, že kvôli komu máme v tak dezolátnom stave zdravotníctvo, aby sme vedeli, keď ďalší raz niekto pôjde do nemocnice a nebude tam toaletný papier alebo príbor, že teda komu všetkému sa skladáme na 1 mil. eur do vrecka. Určite sa tak neskladáme baníkom z hornej Nitry.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 2:57 - 2:59 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Už človek je trochu unavený, keď som tak začúval pána poslanca Kéryho, tak normálne som až takmer z toho vypadol. Samozrejme, nebudem naňho reagovať, budem reagovať na predrečníka. Som sústredený, viem, na koho môžem reagovať. Dávam pozor stále pozorne, možnože pozornejšie ako pán premiér, ktorý, pozerám, tu už niekoľko hodín chýba. Uznávam, bola vyčerpávajúca tá jeho obhajoba.
A vrátim sa k tej podstate. Ľudo, pozri, myslím si, že všetci chápeme, o čo sa jedná. Jedná sa o ten vývar jedného milióna eur a viacej, to znamená, jedná sa o to všetko, čo v tom zdravotníctve sa berie preč. To treba povedať popravde, že budeme tu sedieť možno niekoľko dní len preto, lebo táto vláda nie je schopná, nemá premiéra, ktorý by buchol po stole, zavelil všetkým okolo. Poďme teda pomenovať toho, kto je prijímateľom toho milióna eur, kvôli komu si nosíme do nemocníc príbory, kvôli komu nemáme v nemocniciach toaletný papier. Možnože to pátranie, páni zostávajúci ministri, nebude zasa až také zložité. Možno tak nebude treba zachádzať akože z Cypru až niekde do Strednej Ameriky, do nejakého Belize, ale sa len stačiť porozhliadať niekde bližšie. Máte na to všetky možnosti, máte tie všetky tajné služby, obrovské rozpočty, no tak začnite to hľadanie. Ako však pán minister financií hovoril, ste podpísali nejaký pakt na to, aby ste to v roku 2017 mohli nájsť. No tak to nájdite, povedzme, rovno zajtra doobeda. Príďte nám to povedať. A potom môžeme celú schôdzu ukončiť a bude to raz-dva. Len to je práve to, čo sme zažili aj pri emisiách, čo zažívame vždy, premiér sa do roztrhania tela vykrúca. dneska sa už ani nevykrúca, dneska už rovno odišiel, asi mu to nejde veľmi dobre. Rovno odišiel, keď tu má vysvetliť, ten milión eur vlastne kde, u koho alebo v koho vrecku skončí. Ja viem, že tá otázka je nepríjemná, viem, že sa vás na to pýtajú voliči, pokiaľ medzi nich máte odvahu zájsť. Odporúčam vám, rovno teraz môžete ísť na pohotovosť, resp. na centrálny príjem na Kramáre, choďte ľuďom vysvetľovať, prečo to tam vyzerá tak, ak to vyzerá, lebo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 1:10 - 1:12 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Béla, ja si myslím, že to je naozaj vecou, ktorá je mimoriadne vážna. A to, čo si hovoril, že to má také nepredstaviteľné rozmery, no možno to má nepredstaviteľné rozmery. A to treba trochu chápať, že aj v opozícii sú ľudia pod obrovským tlakom, možno niekto väčším, možno niekto menším, že to je pre niekoho prioritná téma, pre niekoho možno menej, ale pod obrovským tlakom svojich vlastných voličov, ktorí sa skutočne pýtajú, prečo musia mať také zanedbané nemocnice, keď potom niekto si zoberie milión eur do vrecka. Každý z nás má k tomu nejaký prístup, ako to chceme riešiť. Predpokladám, že to chceme riešiť spoločne. Nemám nijakú veľkú ilúziu o tom, že páni sociálni demokrati by to zrovna chceli riešiť, keďže aj ty si sám povedal, že vlastne sú autori tohto systému. No tak teraz máme schôdzu, ktorá znemožní to, aby sa to zamietlo pod koberec. Tak bude ďalej výbor, ktorý bude ďalej tento prípad šetriť, o to viac sa to pod koberec nezametie. A úprimne poviem, ja nie som taký skúsený politik, ako ty, ale vidím na tvárach niektorých z tých predstaviteľov mimoriadnu, ale mimoriadnu nervozitu. A ja jej veľmi dobre rozumiem, lebo ja som si stopercentne istý, že aj ich poslanci sú dennodenne konfrontovaní s tou otázkou, ktorá tak sa zhmotňuje v tej úplnej jednoduchosti, že kto si ten milión eur vlastne vopchal do vrecka za tie Piešťany. Ale každý rozumie tomu tak, prečo by si mal nosiť príbor do nemocnice, prečo by si mal nosiť toaletný papier do nemocnice, keď niekto si pchá milión eur čistého vývaru z jedného jediného biznisu. Na toto ľudia veľmi dobre počujú. A určite tým bombardujú aj poslancov sociálnej demokracie, pokiaľ sa, samozrejme, oni dostavia medzi ľudí, pokiaľ tú odvahu naberú a proste sa s ľuďmi porozprávajú. Takže odporúčam ešte raz, vážení poslanci, treba sa vybrať, samozrejme, do nemocníc a skôr tým ľuďom vysvetliť, prečo tam si musia doniesť príbor a prečo niekto má miliónový vývar vo vrecku. A o to tu teraz ide.
Skryt prepis