Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

27.1.2015 o 13:23 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

27.1.2015 13:23 - 13:23 hod.

Pavol Frešo
Ďakujem pekne, pán predseda. Ja nebudem fajnový, ide o to, že D4 má aj ďalšie úseky, ale čo je dôležité, do 15 dní, aby sa to stihlo na tejto schôdzi. Náš úmysel je, aby sa nič nespustilo vlastne bez debaty v parlamente.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.1.2015 13:08 - 13:09 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Samozrejme, ďakujem za to blahoželanie v mene všetkých poslankýň, poslancov a, samozrejme, nápodobne aj vám osobne.
A teraz k tomu samotnému doplneniu bodu programu. Chcel by som dať návrh, aby sme doplnili bod programu o správu vlády, ktorú by doručila do pätnástich dní, o spôsobe výstavby diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.
Odôvodnenie je, že vzbudilo to rôzne emócie. Sú pochybnosti o cene a takto zásadný projekt, pokiaľ chceme, aby sa realizoval, aj skúsenosti hovoria, tak by mala byť k nemu verejná debata. Robí sa to bežne v Nemecku, robí sa to bežne v Rakúsku, dokonca v Nemecku schvaľujú tieto zámery v parlamente, tak by bolo možné to ešte na tejto schôdzi predebatovať tak, aby sme si boli istí, že to nestaviame drahšie ako Rakúšania alebo Nemci.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 25.11.2014 13:09 - 13:09 hod.

Pavol Frešo
Áno, ten aktuálny bod č. 9, aby sme o ňom hlasovali pred, vlastne pred hlasovaním o vládnom návrhu o štátnom rozpočte. (Reakcia predsedajúcej.) Áno, že aby sme to posunuli skrátka na budúci týždeň, aby sa vytvoril priestor na jednania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.11.2014 13:07 - 13:08 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. V zmysle rokovacieho poriadku navrhujem presunúť hlasovanie o tlači č. 1122 vládny návrh zákona o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov, bod č. 9, pred hlasovanie o tlači č. 1170, 1271, vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2015 a návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2015 a 2017.
Odôvodnenie. Vládny návrh zákona o dani z motorových vozidiel považujú mnohé samosprávy za hrubý zásah do samosprávnych kompetencií vyšších územných celkov a žiadajú, aby Národná rada Slovenskej republiky predložený návrh zákona neschválila. K tejto výzve sa pripojili okrem zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja aj Mestské zastupiteľstvo v Bratislave, v Senci, v Stupave, v Malackách a dokonca aj zastupiteľstvo mesta Martin, ktoré sa nachádza na území Žilinského samosprávneho kraja.
Takže poprosím, keďže tam bolo jednomyseľné hlasovanie, aby sme zobrali názor zastupiteľov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.11.2014 12:10 - 12:10 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Ja viem, že je to náročné po tých štyridsať-, už ani neviem koľkých hodinách, aj to teda úprimne obdivujem, keď sa tam striedate pri tom vedení schôdze, ale poprosím vás veľmi pekne, naozaj aj tých poslancov, ktorí tu niekoho porovnávajú s fašistami, si upracte, lebo potom ich musím osobne konfrontovať. Ja som bol na to extrémne citlivý, na takéto chovanie, aj v prípade pána Kotlebu a takisto, samozrejme, aj budem, lebo to je niečo z hľadiska mojej rodinnej histórie absolútne nepredstaviteľné. U nás boli ľudia, ktorí zápasili s fašistami, a si vyprosujem niečo podobného! Tak to, prosím, urobte za mňa, aby potom nemusel byť pán Blaha zbytočne pohoršený.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 11:52 - 11:54 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Pán minister, pozri, pán Číž, pani Nachtmannová, teraz navyše minister Pellegrini, ktorý hovorí, že ľudia, ktorí obchodujú so schránkovými firmami, tu nemajú čo robiť v politike. Ďakujem, Peter. Ďakujem, Peter, že to hovoríš. Ja sa nejak nehanbím za to, že si tykáme. Podľa mňa si bol celkom schopný štátny tajomník ministerstva financií, však to ako župan pomerne dobre viem posúdiť, ale rovno ti hovorím, túto výzvu treba adresovať premiérovi. Treba to zastaviť tam medzi vami. Tak ako ten minister tu už nesedí, si správne povedal, tak ja pokračujem ďalej, tak vyzvi tých, ktorí sú za to zodpovední, aby nesedeli s tebou vo vláde. Normálne ich vyzvi, naber odvahu, veď o tom to celé je. O tom to celé je! Nebudem už opakovať, že bude premiérom, to už naozaj som sa... To nie, to každý povedzte, čo si myslíte vy, ale to, čo je dôležité, je presne takto si urobiť medzi sebou poriadok, Peter. Takto si urobte poriadok. Takto isto, jak si hovoríš o nás, a my ten poriadok už máme, tak si ho urobte medzi sebou.
A to druhé, čo chcem povedať. Skutočne, keď ideme úplne k veci, ak chceš vyriešiť to, že nie je v nemocnici toaletný papier a že ľudia sú tu najchorejší v rámci celej OECD, máš to v rukách, nech sa páči, vyriešte si kšeftárov, ktorí sa skrývajú za schránkovými firmami.
Dnes ráno po štyridsiatich hodinách ste prvýkrát došli, že to nie je v poriadku, ale vy s nimi obchodujete už dve volebné obdobia. Tak to vyriešte ešte dnes. Zasadnite mimoriadne ako vláda, prijmite zákonné opatrenia, rovno vám ich tu dnes schválime. Konajte teraz. Lebo naozaj pohár trpezlivosti pretiekol. A to bola len čerešňa na torte, čo ešte stále zmluva je platná v Piešťanoch s tým miliónovým vývarom. To bola len čerešňa na torte. Tak keď už ste traja, Číž, Nachtmannová a ty, no tak už hádam vás bude viacej, ktorí si myslia, že to nie je v poriadku, sa zavrite niekde, my chvíľu počkáme a urobte si medzi sebou poriadok. Pardon, ešte aj pán Brixi, hovorí mi tu Dr. Novotný.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 11:42 - 11:44 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, ďakujem veľmi pekne za všetky tie podporné faktické poznámky, nestihnem sa ku každej vyjadriť, lebo dvojminútový limit je naozaj krátky, ale pôjdem po tých, ktoré idú k podstate veci, na ktorú som chcel poukázať.
Pán poslanec Číž. Presne tak, nie je tu pán poslanec Číž, ale presne tak, predseda, bývalý predseda SDKÚ – DS Mikuláš Dzurinda odstúpil z funkcie presne kvôli týmto problémom, ktoré SDKÚ – DS mala, ak to (reakcia z pléna), ak urobí dnes premiér Fico, tak to je presne to, čo od neho očakávam. Čiže súhlasím s pánom Čížom, áno, treba vyvodiť politickú zodpovednosť, keďže tu nie je, pevne verím, že išiel vyzvať pána premiéra k tomu, čo vlastne ho tu vyzval verejne, aby odstúpil.
Eugen, Eugen Jurzyca, pán poslanec Jurzyca, veľmi pekne poprosím, presne tieto grafy aj komentáre naozaj dať na Facebook, nech si to môžme našérovať, ľuďom, nech vidia, že sme najchorejší, ak to chcete počuť otvorene, najchorejší v rámci OECD.
Takisto pani poslankyňa Nachtmannová s tým súhlasila, resp. povedala, že, áno, je to pravda, ale príčina potom je možno niekde inde. Pani Nachtmannová, toto sa dá diskutovať, ale rozhodne si myslím, že riešiť to, že keď ste najchorejší v rámci OECD, tým, že máte dvojnásobné cashové platby oproti Američanom a trojnásobné oproti Francúzom, nie je správne. Rovnako, pani poslankyňa Nachtmannová, nie je správne, aby, keďže vieme, že ľudia sú chorí, tak im ešte na tých chorobách dávame miliónový vývar v rámci cétečka v Piešťanoch, prípadne rôzne iné predraženia v rámci zdravotníctva. Čiže vy by ste mali, pani Nachtmannová, takisto zdvihnúť ruku za odstúpenie premiéra, že vôbec dopustil tento škandálny stav a že ľudia, o ktorých sama hovoríte, že sú chorí, no tak nech znemožňuje takýmto spôsobom liečbu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.11.2014 10:41 - 11:15 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené dámy, vážení páni, 40. hodina, čo nepretržite vďaka svojvôli predsedu parlamentu a vládnej väčšiny ako rokujeme, okej, keď sa ináč nedá, tak sa ináč nedá. Takže, vážené dámy, vážení páni, skutočne ten úvod, ktorý urobil pán minister Maďarič po 40 hodinách, je pre mňa veľkým povzbudením a veľkou vzpruhou. Veľkým povzbudením a veľkou vzpruhou preto, lebo to, čo nám signalizujú aj v neformálnych rozhovoroch poslankyne, poslanci za SMER a hlavne ľudia na ulici, sa stáva normálnym faktom, ktorý je známy aj tu na pôde parlamentu. Je prakticky nemožné, aby poslanec SMER-u šiel do ktorejkoľvek nemocnice v tejto chvíli a vysvetľoval, že prečo nemáte spomínaný toaletný papier, keď máte miliónový vývar z cétečka v Piešťanoch. To je niečo, čo je abso... (Reakcia z pléna.) Prosím? (Reakcia z pléna.) Však sa prihlás normálne a vysvetli nám to.
Čiže prečo nie je toaletný papier v nemocnici, ale za miliónový vývar schránkovej firme v daňovom raji v Belize do vrecka len za jedno cétečko. To je ten problém, pre ktorý vystúpil pán minister Maďarič, a to je ten problém, prečo sa už 40 hodín premiér Fico skrýva a nepríde sem medzi nás, lebo vám nemá čo povedať. Len vám musí povedať, vydržte to, hádam sa to vo voľbách tak zle neprejaví. Lebo keby vám povedal, že choďte rovno medzi ľudí a vysvetlite to v ktorejkoľvek nemocnici, tak vás ľudia jednoducho vypískajú alebo iným spôsobom vyženú. To je základný problém, prečo sa 40 hodín premiér skrýva a prečo pán minister Maďarič, aj keď má teda už tú neúspešnú kampaň na prezidenta, znova prišiel vám vysvetliť, že všetko je v poriadku.
Nie, nie je všetko v poriadku, vážené poslankyne, vážení poslanci, je to veľmi zlé, lebo toto sa vysvetliť nedá. Jednoducho žiadny človek, ktorý bol na Slovensku v nemocnici, nedokáže pochopiť, prečo je nutné milión eur vývar z jedného cétečka. Používam to slovo preto, ten vývar, lebo je to z lobistického slangu, a veľmi dobre tí, ktorým to smerujem, vedia, o čom hovorím. Hlavne keď sa jedná o to, že sa treba skladať na zisky schránkovej firme v Belize.
Samozrejme, že teda rád doplním, pán minister, aj niekoľko faktov o tom, akým spôsobom fungujete v zdravotníctve. Fungujete tak, že podľa správy OECD, pán minister, to je to, na čo sa odvolávate. Podľa správy OECD platíme u nás dvakrát toľko koľko Američania za zdravotnú starostlivosť a trikrát toľko koľko Francúzi. Ja veľmi dobre rozumiem, že sa to zle počúva sociálnym demokratom, tak isto jak sa im zle počúva príhovor ich odborníka, ktorého poslali do piešťanskej nemocnice, aby zastupoval záujmy tejto vlády. Však to tak aj dopadlo. Milión eur proste na jednom cétečku.
Čo treba povedať úplne otvorene, poslankyne, poslanci, hlavne opozície v tomto prípade. Môžete byť úplne pokojní pri všetkých tých osobných útokoch, pri všetkých tých osobných invektívach, pri všetkých tých spochybňovaniach, ktoré počúvate či zo strany vlády, ale možnože aj niekoho iného. Dôverujte tomu, že na vašej strane sú ľudia. Zastupujete tu ľudí a drvivá väčšina populácie na Slovensku je na vašej strane, lebo nikomu sa nechce prispievať pri každej platbe v lekárni, pri každej návšteve lekára na to, aby mala zisky schránková firma v daňovom raji. Znova to zopakujem. Tá firma, o ktorej sa dnes bavíme, má obrovské, obrovské zákazky v rezorte zdravotníctva, je to schránková firma v daňovom raji a nikomu sa nechce prispievať na to, aby si to niekto takýmto pokútnym spôsobom tieto zisky delil. A, bohužiaľ, keď niekto ide do lekárne a platí za lieky alebo platí za lekára, za všetky tieto úkony, tak to ide do jednej kasy a z nej sa potom kupujú takéto predražené cétečká.
To, čo by som očakával od premiéra alebo rovno od celej vlády, je, že za tých 40 hodín sa nebude skrývať pred našimi zrakmi, ale jednoducho príde a povie, koľko takýchto predražených cétečiek bolo. Jednoducho sa prizná a hlavne povie nám všetkým, že komu do vrecka tieto zisky idú. Povie to nám všetkým preto, aby sme si dávali veľký pozor, veľký pozor, aby sa to nemohlo opakovať. To by bolo skutočne poctivé a zodpovedné riešenie, ktoré sa dá spraviť: Pomenovať toho, kto takýmto spôsobom parazitoval na systéme zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Jednoducho treba povedať ľuďom po pravde, kvôli komu platíte dvojnásobok oproti Američanom a trojnásobok oproti Francúzom. To nemá nič spoločné s pravo-ľavou politikou, to má spoločné so základnou čestnosťou voči ľuďom, a znova sa odvolám a pevne verím, že Eugen Jurzyca to ešte pripomenie, na celú tú analýzu z OECD, ktorú nám prečítal, ktorá hovorí, že ľudia sú v 65 a 70 rokoch chorejší ako mnohí ich vrstovníci alebo skoro všetci vrstovníci v ostatných štátoch ako v rámci krajín OECD a jednoducho majú omnoho väčšie ťažkosti, lebo nedostávajú adekvátnu liečbu, lebo čo? Lebo sa skladáme na zisky schránkovej firmy kdesi v Belize a premiér sa na to prizerá.
Všimnite si, že trvalo celých 40 hodín, než prišiel člen vlády a povedal, že schránkové firmy by sa teda tohto nemali zúčastňovať. 40 hodín trvá, než sem príde člen vlády a uvedomí si, že to je totálne svinstvo. Samozrejme, že to nie je väčšinový názor, to ho poslali takto popredu, lebo vedia, že to je totálne zle, lebo koho stretnú, ak sa ešte odvážia vyjsť medzi ľudí; kolega, však choďte do nemocnice vysvetliť, že nie je toaletný papier, lebo miliónový vývar treba; ak sa odvážia ísť medzi ľudí, tak koho stretnú, tak sa ich na to pýta. Tak po 40 hodinách, to už je normálne rekord. Fakt mi to začína pripomínať asi tak mentalitu komunistov v ´89. Tým tiež nedošlo ani po niekoľkých dňoch, že naozaj je zle, až keď sa ľudia vzbúrili a išli do ulíc. Áno, je zle. Tak po 40 hodinách prišiel člen vlády a povedal, že by s tým bolo treba niečo robiť. Celé roky, celé roky o tom lekárska obec vie. Celé roky sa vie, akým spôsobom funguje zdravotníctvo a na ktoré firmy je napojené. V každej nemocnici, každá sestra, každý lekár, pokiaľ je úprimný, vám o tom porozpráva. Dokonca to vedia aj pacienti. Pán minister Maďarič, ale rekordman, rekordman to zistil ako prvý za vládu po 40 hodinách nepretržitého odvolávania premiéra, že asi niečo nebude v poriadku, keď pcháme milión eur do vrecka schránkovej firme. Asi niekde niečo nesedí.
Poviem vám, čo nesedí. V prvom rade nesedí, že to je neférové voči ľuďom, ktorý celý život robia, platia si zdravotné poistenie, aby nielenže nemali toaletný papier, ale aby sa skladali notoricky, a toto tak isto dokázal, myslím, pán poslanec Lipšic, notoricky sa skladali na obrovské zisky a obraty konkrétnej schránkovej firmy. To je to, čo prvé nesedí.
A to, čo druhé nesedí, že ľudí už nebaví počúvať vaše proste ohováranie opozície ani vaše umlčiavanie, ani vaše všetky výhovorky, ako sa vykrúcate. Chcú vedieť skrátka, komu ten milión išiel, chcú vedieť, kvôli komu sa skladajú na drahšie lieky, chcú vedieť, prečo sú chorejší ako ich ostatní vrstovníci v rámci OECD. Jednoducho chcú vedieť, kto im siaha na zdravie, ak to chcete počuť, kolegyne, kolegovia. Tam máte dôkaz a ten dôkaz pochádza z OECD. To je presne tá inštitúcia, ktorej sa dovolávate. Jednoducho, keď sú naši seniori chorejší alebo majú zdravotné problémy väčšie ako ich vrstovníci, tak za to môže zdravotníctvo a keď na tom zdravotníctve visia schránkové firmy z Belize, tak za to, kolegyne, kolegovia, môžete vy, páni z vlády, resp. tí, ktorí vládu teraz podporujete.
Je mi veľmi ľúto, že pán Maďarič ako odišiel, keď tieto fakty prichádzajú na stôl, lebo na to by nemal čo povedať. Považuje to za svoj osobný a obrovský výkon, že po 40 hodinách povie, že schránkové firmy by to nemali byť. Pritom je to v skutočnosti vecou, ktorú vláda mala vyriešiť ako prvú. Nečakať, že tu bude 40 hodín opozícia fungovať, nečakať, až nám budú starší ľudia, seniori mať horší zdravotný stav v rámci OECD. Nečakať na to, až ľudia sa totálne vzbúria, že toľkoto orať na sebe nenecháme, toľkoto na sebe a na svojom zdraví orať nenecháme. Môžete nám rozprávať, čo chcete.
Celé toto odvolávanie, vážené poslankyne, vážení poslanci, je o tom, či máme svedomie, resp. máte svedomie tí, ktorí podporujete vládu, či máte to svedomie zastať sa zdravia ľudí. Teraz vám tu pán minister povedal, že... (Reakcie z pléna.) Teraz ste dostali povolenie, že môžete kritizovať schránkové firmy. No tak začnite, možno nebude treba ďalších 40 hodín, aby ste pritlačili na vlastných ministrov, aby konečne vyklopili, kto za tými schránkovými firmami je, a urobili si poriadok. Možno na to nebude treba ďalších 40 hodín. Inými slovami, skutočne spomeňte si na to, na čo ste tu prisahali, na svoje vlastné svedomie, a povedzte si, že nepotrebujete povolenie na to, že teraz už môžeme kritizovať schránkové firmy, ako vám to tu práve ukázal pán minister Maďarič, ale rovno sa opýtajte, kto za tým stojí. Majte odvahu. Jednoducho sa opýtajte a povedzte aj vy premiérovi, takto sa fungovať nedá. Nemôže sa skrývať niekde vzadu. A my jak máme chodiť medzi ľudí? To prídeme teraz medzi ľudí a budeme im stále vysvetľovať, že odovzdávame krajinu v lepšom stave, v akom sme ju dostali?
Však choďte to vysvetľovať do ktorejkoľvek nemocnice. To mi ukážte, akú odvahu budete mať na centrálnom príjme tuto na Kramároch. Choďte im vysvetliť, že je to lepšie. Je to výborné, je za tým schránková firma, my nevieme, kto to je. Ani jeden z vás nebude mať odvahu tam prísť. Daniel Lipšic hovorí, že vieme.
Dano, možnože vy viete, my vieme, ale oni sa tvária, že nevedia, že nevedia, kvôli komu nie je toaletný papier, že nevedia, kvôli komu sú seniori podstatne chorejší ako ich vrstovníci.
Eugen, potom ťa poprosím, to normálne znova ukáž, znova to ukáž, nech si to každý pozrie. Máme ľudí, ktorí sú na tom zdravotne omnoho horšie ako ich vrstovníci v rámci krajín OECD, lebo tu máme schránkové firmy, ktorým sa skladáme na zisky, však to je jasné jak facka, lebo tu máme schránkové firmy, ktorým sa skladáme na takéto zisky a na miliónový vývar, ako to bolo v prípade Piešťan.
A kolegyne a kolegov zo SMER-u, neverím, že nezaujíma, kto za tým stojí. Jednoducho tlačte na svoje vlastné vedenie, však vám to tu pán Maďarič povedal. Takže hlavu hore, s tým s ním súhlasím, a opýtajte sa jeho, jak máme ísť medzi ľudí, čo im máme povedať, čo im máme donekonečna, ako ich máme klamať alebo čo? Však nás už nikdy nebudú chcieť ani vidieť, lebo to je to, o čo sa v skutočnosti hrá. Však vás, pán Martvoň, nebudú chcieť ani na tom centrálnom príjme na Kramároch vidieť. Choďte im vysvetliť, ako je to výborné, jak to bolo s tým cétečkom v Piešťanoch, akého výborného nominanta ste tam dali a že až keď všetko prasklo, až keď na pôde Národnej rady sme predviedli jeho odborný názor, tak ste vstali a povedali ste, že sa dištancujete. Prečo ste sa nedištancovali v piatok?
Poviem vám prečo, lebo dovtedy ste si mysleli, že sa z toho vykĺznete. Že z toho vykĺznete, že dôjde Robert Fico, že tu nakydá na opozíciu, že ten chlap síce prehral voľby, ale predsa len je to ešte voľakto, že ten chlap vás nakoniec zachráni.
Odpoveď je, že vás nezachráni pred vôľou ľudí, vás Robert Fico už nezachráni, lebo on už nezachráni ani seba, preto je ukrytý 40 hodín niekde vnútri. Lebo on už nezachráni ani seba, lebo v hĺbke duše vie, že toto je neobhájiteľný stav. Neexistuje, aby niekto obhajoval milión eur za jedno cétečko v okresnej nemocnici, neexistuje, aby niekto obhajoval to, že tu sú schránkové firmy v daňových rajoch, ktoré bohatnú a neskutočne a, poviem to otvorene, nechutne bohatnú na zdravotníctve, a zatiaľ naši seniori, presne, podľa OECD chradnú a sú chorejší. To je jednoducho niečo, čo nemá obdoby.
To nemá vôbec nič s nejakou sociálnou demokraciou, tak jak nič so sociálnou demokraciou nemá ten váš odborník, ktorého ste dali do Piešťan. Škoda, že tu nie je pán Číž, a koniec koncov aj vy, pán Martvoň, neviem si predstaviť; však počkajte, dočkáte sa; neviem si predstaviť, že vy by ste tú funkciu v tých Piešťanoch nerobili lepšie, a len vy dvaja viete, prečo ste vy nesedeli v tých Piešťanoch, keď Zmajkovičová áno, a sedel tam niekto ako ten raper, ktorý sa tak vulgárne vyjadroval a tak odborne popisoval to cétečko. Vy viete, ako nominuje strana SMER svojich odborníkov do funkcií, vy viete, prečo to tak je.
A viete, čo si my ostatní myslíme? Ja si kľudne myslím a poviem vám to otvorene, že pán Číž, a budete sa čudovať, ani pán Martvoň by miliónový vývar nepodpísali, nepodpísali by miliónový vývar za jedno cétečko. Ja si to myslím a myslím si, že mnohí ďalší, čo tu sedíte, poslanci za SMER, by ste to nepodpísali, jednak možno kvôli svedomiu a jednak kvôli tomu, že by ste sa báli ľudí. A toto je ten základný problém, že by ste sa báli ľudí, boli by ste voči nim zodpovední.
Pán Číž, vy by ste podpísali miliónový vývar za cétečko v Piešťanoch? Neexistuje, to vám verím. Preto ste tam nesedeli, preto sedíte tu, preto vám pripadá mimoriadne nemilá úloha, obhajujete premiéra, ktorý de facto ten vývar podpísal, a 40 hodín v kuse obhajuje. Veľmi zlá situácia.
Preto vás chcem, vážené kolegyne, vážení kolegovia zo SMER-u, ešte raz požiadať a úplne zodpovedne vám povedať, chovajte sa tak, ako sa chová opozícia, to znamená, zastupujeme ľudí, tak ich zastupujte aj vy. Už vám to tu dovolil aj pán Maďarič, akurát že vám to povolil iba po tú časť, keď môžete kritizovať schránkové firmy. Tak si to nenechajte zobrať, povoľte si to celé a choďte za svojím vlastným šéfom a povedzte mu, že viacej takto žiť nechcete. Nechcete, aby ste boli vy osobne spájaní s tým, že takto obrovsky bohatnú schránkové firmy na zdravotníctve, doslova na tom, že ľudia potom zostávajú chorí, že nechcete obhajovať žiadne miliónové vývary v Piešťanoch, že chcete mať poriadnu, zodpovednú a zrozumiteľnú krajinu.
Kolegyne, kolegovia z opozície, chcem vás naozaj jednak povzbudiť a jednak vám poďakovať za to, že ste to celé vydržali. Také obrovské osobné útoky, akých ste svedkami, také obrovské popieranie reality, ja som veľmi dobre počúval, čo hovorila pani poslankyňa Kiššová, ako veľmi ju to rozčúlilo, že však tu sa jedná o zdravie ľudí, jak s tým môžeme proste takto cynicky cez to prechádzať.
Áno, presne takto sa cítia ľudia tam vonku na uliciach, tam všade, kde chodia dnes ráno do roboty, všetci tí, ktorí nám píšu, že toto je neskutočné, neskutočné, a čakajú jasný signál zo strany tejto vlády. Preto sme tu vydržali 40 hodín, a preto vám rovno hovorím, že vydržíme ďalších preto, lebo nie je možné obhajovať niečo tak nechutného, schránkové firmy, ktoré existujú v zdravotníctve.
A chcem vám povedať úplne otvorene, to sa nedá vyriešiť len tým, že sa zahlasuje a pôjdu všetci domov, to sa dá vyriešiť tým, že tie schránkové firmy najlepšie dnes skončia a skončia jediným spôsobom, vážené poslankyne, vážení poslanci, že niekto podobne jak pán minister Maďarič nadobudne odvahu a začne od tohto pultu pomenovávať, akí ľudia za týmito schránkovými firmami stoja, ako sa volajú a kde bývajú. Aby sme si mohli dať na nich obrovský pozor. Aby sme konečne dali priechod tomu, čo nazývame normálna spravodlivosť.
Veď si uvedomte, všetci tí ľudia, ktorých zastupujeme, túto obludu nechutnú splatia, oni sa skladali na ten miliónový vývar, oni každýkrát, keď v lekárni tá pani alebo pán alebo s deckami matka platí lieky, sa skladá na to, aby bohatla schránková firma niekde v Belize, od ktorej za 40 hodín vám nevie táto vláda povedať, že kto za ňou stojí, a po 40 hodinách, čo ju bombarduje verejnosť, lebo v tomto prípade je to snáď úplne jasné, že celá verejnosť jasne stojí proti tomu, aby nejaká schránková firma bohatla, po 40 hodinách príde pán minister kultúry a povie, že tak už môžete. Môžete povedať, že schránkové firmy nie sú to dobré, a ešte si píšte, že sa veľmi dlho bude hľadať vážne systémové riešenie.
Pre jedného premiéra, ktorý má 83 poslancov tu v snemovni, to vie vyriešiť za, nechcem povedať 3 minúty, ale za pol dňa. Ale už 40 hodín sa ukrýva, lebo to riešiť nechce, nevie alebo nemôže. A my sme tu od toho, aby sme mu to pripomenuli, že to je jeho zodpovednosť, že keď už sa ľuďom vyhýba, keď už aj jeho poslanci sa boja ísť medzi ľudí a 100-percentne sa boja ísť do ktorejkoľvek nemocnice vysvetliť, ako je to výborné s tým zdravotníctvom, tak jediná šanca je, že mu to pripomenieme my. Že nie, toto neprehrmí, tak ako neprehrmel ten prípad pri prezidentskej voľbe, alebo nech nechodíme tak ďaleko, tak ako pán Maňka neprehrmelo to v Bystrici. Nastal problém, ľudia odmietajú podobné kšefty všade po Slovensku. Môžme ísť kamkoľvek, môžeme si vybrať ktorúkoľvek nemocnicu, ktorúkoľvek nemocnicu si môžme vybrať a môžme sa ísť spýtať, či naozaj je v lepšom stave ako v roku 2012, či sú všetci spokojní a či sú ochotní sa stále ako skladať na tieto miliónové zisky.
Môžme ísť do ktorejkoľvek lekárne a pozrieť sa, ako ľudia platia doplatky, a povedať im, okej, je fajn, dobrý liek to je. Tak si zaplatil ešte do schránkovej firmy kdesi v Belize. Môžeme sa kohokoľvek opýtať, lebo mu povieme, áno, platíš dvojnásobok oproti tomu čo Američania a trojnásobok proti tomu čo Francúzi. Je ti dobre, je fajn, lebo niekomu dobre je. A keď sa ten človek opýta, a na koho sa to skladáme, tak mu táto vláda povie, že nevieme. Nevieme, sú tam síce slovenskí konatelia, ale my nevieme.
To je jednoducho hanba! Je to jednoducho obrovská hanba a som presvedčený, že len silný verejný tlak, len obrovská vôľa skoncovať s podobnými praktikami na Slovensku zastaví aj tohto premiéra, aj stranu SMER a pomôže vám, kolegyne, kolegovia zo SMER-u, vyčistiť si to, čo už aj vy cítite.
Pán Číž, to je aj o vás, jednoducho či vy budete donekonečna tento systém zastávať, neverím, že keď vyjdete za tú stenu, že vás to nerozčuľuje, že vás nerozčuľuje, že niekto bohatne a vy to tu obhajujete. Neverím tomu. Neverím tomu, že keď idete medzi ľudí, že vás to baví počúvať, že ľudia to isté vedeli, že sa v zdravotníctve kradne, každý to vie. A vy budete hovoriť, nie, nekradneš, robíme z toho systémové opatrenia, už aj pán minister kultúry nám dovolil, že môžeme teraz schránkové firmy povedať, že nie sú v poriadku.
Do kelu, však buďte normálne aspoň raz v živote poriadni chlapi. Nadobudnite odvahu, tú, ktorú premiér nemá, tú odvahu, ktorú on nemá, lebo on by mal byť prvý, kto sa sem postaví, buchne do stola a povie, že dosť bolo toho, ale nie opozície, ale zlodejiny v zdravotníctve, že sa postaví a povie, že tu sa viac kradnúť nebude, že sa tomu vzoprie, a ja nebudem žartovať o tom, koľko klikov urobí, to nie je o klikoch, to je o srdci, že zo srdca sa tomu vzoprie a povie, tu sa odteraz na zdravotníctve zarábať nebude, a sekne s tým. A zvolá mimoriadnu schôdzu, kde podobné firmy zakáže hneď teraz. To by urobil sebavedomý premiér a v skutočnosti by ste to aj vy urobili, keby ste sa pozreli do svojho svedomia. Stopercentne by ste to urobili, lebo takto veľmi kradnúť netreba. A vy to dobre viete. Nikoho netreba obhajovať. A uvedomte si to, že keď to nerozhodnete vy, tak to za vás rozhodnú ľudia, nezachráni vás to, že budete ďalej držať takýto nemorálny systém, nezachráni vás žiadne školenie, nezachráni vás ani minister kultúry, keď vám to dovolí.
Peter, teba sa to tak isto týka, teba to baví ako ministra chodiť normálne hore-dole po Slovensku a vysvetľovať, že to je v poriadku? Neverím tomu. Si tam nový, neverím tomu, že si tam prišiel a že na tej vláde je to zrazu v poriadku. Koľko by to trvalo, pol dňa také zasadnutie, než by sme mali všetky schránkové firmy preč? Samozrejme, že by to išlo, samozrejme, že by to išlo, len treba nasledovať vôľu ľudí.
Poslankyne, poslanci v rámci opozície, lebo na vás to leží ešte stále v tejto chvíli, vydržte tento tlak, ktorý tu na vás je vyvíjaný, na vašej strane je pravda, na vašej strane sú ľudia. Jednoducho naozaj robíte správnu vec, nevšímajte si žiadne osobné útoky, nevšímajte si žiadne triky, ide o to, že či ľudia budú ďalej naozaj takto zdieraní, či bude sa zarábať na každej krabičke liekov pre firmu niekde v daňovom raji, či budú ďalšie takéto miliónové provízie, alebo či sa s tým prestane hneď teraz, či skutočne sme schopní zastať sa ľudí.
Nenechajte sa zvyklať žiadnymi politickými hrami, jednoducho to vydržte, stále, každú hodinu dochádzajú nové a nové podnety o tom, čo sa deje v zdravotníctve, verte mi, žiadna vláda na svete nedokáže obhajovať takýto amorálny obchod so zdravím. To kolegovia zo SMER-u veľmi dobre vedia, žiadna vláda toto nevydrží, to nevydrží ani Kim Ir-sen niekde v Severnej Kórei, verte mi, je to tak. Boja sa toho, preto sú takí nervózni, preto 40 hodín, preto všetky tie osobné útoky, preto všetky tie táraniny o tom, že niekto má vypité a tak ďalej. Usvedčili sme ich za tých 40 hodín stokrát z klamstva, až po to posledné, že sa povedalo, však viacerí to povedali, doktor Novotný a ďalší, dajme fúkať. Ani jeden z nich to nespravil. Chcú odviesť pozornosť preto, lebo sa boja ľudí a veria, že keď to prehrmí, tak sa bude v zdravotníctve kradnúť ďalej, že ďalej sa bude šafáriť a ďalej, s každou krabičkou lieku sa budeme skladať na schránkovú firmu niekde v Belize. A že nakoniec aj to cétečko v Piešťanoch zostane niekde zaspaté prachom.
Chcem vás povzbudiť v tom, že táto práca má zmysel, toto je skutočná práca poslanca, toto je skutočná práca toho, kto zastupuje ľudí, lebo obhajujete ich hlboký záujem, obhajujete to, čo oni žijú, jednoducho doslova zachraňujete ich zdravie. A o tom nehovorím len ja, o tom hovorí aj tá štatistika z OECD, ale o tom hovoria všetci, ktorí to tak cítia. Inými slovami, je to o tom, či naši ľudia budú zdraví za svoje peniaze, alebo budú za tie peniaze bohatnúť schránkové firmy v daňových rajoch. Tak otázka stojí.
A to, že je premiér zbabelý, že sem nepríde, jednoducho, že sa vykrúca, tak to musíte zobrať do rúk vy , pani poslankyne, páni poslanci, lebo to potom ináč za vás zoberie do rúk verejnosť a jednoducho skončíte aj vy ako politici. Ak už teda nič iné, ak vám to svedomie dovolí, tak aspoň si povedzte, že v rámci vašej politickej kariéry toto je koniec. Ďalej to nepôjde, neobhájite, nemôžte ísť do žiadnej nemocnice, nemôžte ísť prakticky nikam medzi ľudí, lebo to nevysvetlíte.
Pán Brixi, vy kandidujete v komunálnych voľbách, držím vám palce v Košiciach, keď budete vysvetľovať, že vy s Paškom nič nemáte. To vám veľmi držím palce, to som zvedavý. Som presvedčený, pán Brixi, vy ma síce nepoznáte, ale verte mi, Košičania mi to hovoria, že som presvedčený, že vám to nie je jedno a že aj vám sa orosí čelo pri predstave, ako vám dopadnú v sobotu voľby, keď budete vysvetľovať, že to cétečko vlastne skončilo neviem kde, u koho. Vlastne neviem, kto podniká v zdravotníctve, že, pán Brixi. Netušíte, som zvedavý, čo vám Košičania na to povedia.
Netušíte, hej, nič sa v Košiciach nehovorí, nepočuli ste nikdy o žiadnych chobotniciach, že, nič, ťažké? Však dojdite sem a postavte sa sem a buďte chlap a normálne povedzte to prvý, možno budete premiérom vy. Možno budete premiérom vy, keď sa vzopriete tomuto. (Potlesk.) Nestojí to tak veľa, je to jeden a pol metra tento mikrofón, povedzte to a budete premiérom, lebo v SMER-e potrebujú zjavne chlapa a chlap je ten, ktorý prvý buchne po stole, keď 40 hodín premiér nedokázal po stole buchnúť. Možno to budete vy, pán Brixi. Tak si to normálne sám v sebe rozhodnite, majte odvahu, majte odvahu! Niekto chlap musí byť aj medzi vami.
Vážené dámy, vážení páni, zdá sa, že ten zápas nebude krátky, ja počúvam správy o tom, ako tá ďalšia schôdza, samozrejme, bude zrušená, počúvam stále správy o tom, ako to bude preložené atď. atď., čo všetko sa stane. Chcem vám povedať, že táto príležitosť je z hľadiska ľudí na Slovensku veľmi dôležitá, lebo ľudia na Slovensku, tak ako je prípad pána Brixiho, ale aj všetkých ostatných, môžu rozhodnúť o tom, môžu si vybrať. Chceme, aby nás zastupoval človek, ktorý má odvahu, alebo ľudia, ktorí majú odvahu sa nás zastať, alebo chceme, aby nás zastupovali všetci tí, ktorí chcú bohatnúť na každej krabičke lieku, keď príde nejaké cétečko, tak to rovno milión eur do vreca? Ten výber je jasný, preto tu stojíme, preto tu stojíme.
Stále čakám, že pán Brixi naberie odvahu ísť po premiérske kreslo. Nič, stále nič? (Reakcia z pléna.)
K veci hovorím, k veci. Neťaháme čas, pán Brixi, však choďte do Košíc rozprávať, že neviete nič o kšeftoch v zdravotníctve, to vám držím palce, všetci sa tu smejú, nielen tu, vy to tam ani nepoviete, ešte 10 minút a ani na Hlavnú nevyleziete preto, lebo proste sa vás budú báť. Budete sa báť ísť medzi tých ľudí, poďte na Hlavnú do Košíc hneď teraz, sadnime na vlak a poďte im vysvetľovať, že neviete nič o kšeftoch v zdravotníctve, pán Brixi, zoberiete ma do auta, hej, tak sa stretneme u vás v Košiciach, normálne. (Reakcia z pléna.) Dobre, pán Brixi hovorí, že to ide na Hlavnú vysvetliť, to je výborná pozvánka, to by som chápal ako pozvánku pre celú opozíciu, čiže som rozmýšľal nad tým, však táto schôdza... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
479.
Poprosím vás, pán poslanec! (Reakcia poslanca Freša mimo mikrofónu.) Ale tuto takto netlačte pána poslanca k niečomu. (Smiech v sále.) Ale naozaj. (Reakcia z pléna.) Nie, nie, nech sa páči, pokračujte ďalej, to je...

Frešo, Pavol, poslanec NR SR
480.
Všimnite si, všimnite si to, keď tu stojí pán premiér a adresne hrdinsky bojuje s opozíciou, tak to sú všetci ticho, to je kráľ, to je šéf, to je proste líder. Vy sa opýtate jedného poslanca dve minúty, či je ochotný ísť do Košíc na Hlavnú a vysvetliť kšefty v zdravotníctve, už netlačte doňho, preboha, však sa nám zosype. To je otrasné! Teraz rozprávam ja, nebudem už rozprávať o vás, budem rozprávať o tej výzve. Pán Brixi vás teda vyzval, že prídete do Košíc, že on nám predvedie zápas so zdravotníctvom, prizval ste všetkých, či koho, iba mňa? (Reakcia z pléna.) A čo ostatných sa bojíte, Poliačika sa bojíte, keď tam príde? Dobre, čiže nebojí sa opozície, dobre, takže vyzval celú opozíciu, aby prišla do Košíc spolu s ním, spolu s pánom Brixim, ako pán Brixi príde vysvetľovať na Hlavnú v Košiciach, ale aj inde, môžeme ísť na Sever na terasu, kam si vyberiete, dobre? Pôjdeme medzi ľudí, môžeme zazvoniť door to door a začať vysvetľovať, že neviete nič o kšeftoch v zdravotníctve. To si myslím, že je čestná výzva. Ja navrhnem aj opozícii, aby sme to zvážili, či tie Košice nestoja za to a táto Brixiho výzva, možnože by sa to dalo aj skoro spraviť.
Preto, lebo ja som veľmi jasným spôsobom pomenoval, čo tu chýba. Chýba tu odvaha, chýba tu jasná odvaha zastaviť toto svinstvo, zastaviť to, že bohatnú schránkové firmy kdesi v Belize, bohatnú na tom, ako ľudia platia za lieky, ako ľudia platia za zdravotníctvo, platíme dvojnásobok oproti Američanom, trojnásobok oproti Francúzom a skutočne sme potom neskutočne v zlej situácii, veľmi zlej situácii, kedy vláda za 41 hodín nedokáže vypátrať, kto stojí za týmito schránkovými firmami. Hoci, a nielen v Košiciach, ale takmer v každej nemocnice, lebo v každej sa o tom niečo šepká a tuší, a preto hovorím, že to nie je tak jasné, preto hovorím, že ten tlak na poslancov SMER-u je obrovský zo strany verejnosti.
Pani predsedajúca, nie ja tlačím, ale verejnosť tlačí a ešte len bude, keď tá opozícia prijme výzvu a dôjde do Košíc s pánom Brixim vysvetľovať zdravotníctvo, tak to teda bude ohromný tlak, tak to teda bude ohromný tlak, lebo to som zvedavý.
A, pán Brixi, potom po Košiciach ešte zoberme Bratislavu, rovno Kramáre, vám ukážem, ako tam nie je toaletný papier, a choďte všetkým vysvetľovať tie slová, že to odovzdávate v lepšom stave. Vás ubezpečujem, môžeme skúsiť aj Žilinu, prípadne Martin, to už nehovorím, že v Piešťanoch určite budú všetci nadšení, keď im prídete vysvetliť, však váš odborník to povedal, že tam je to dobré cétečko, môžete im ho rovno ukázať, môžete im to cétečko ukázať, čo váš odborník spomína. (Reakcia z pléna.) Nie, nie, nie, nie, to bol ich odborník, ich nominant.
Ale viete, čo je akože fajn, viete, prečo som, možnože to bolo najprv zo žartu, ale zdá sa, že to bude celkom dobré, prečo by pán Brixi mohol byť ďalším premiérom? Lebo napr. nikto iný ďalší z vlády sa ho nezastal, toho, čo sa pýtam, aspoň tu sedí. Napr. minister zdravotníctva, ktorého som vyzval, aby vysvetlil slová svojho odborníka Ega v Piešťanoch, ten neprišiel. Vy máte aspoň trochu odvahy povedať, že teda mňa do Košíc, hej, tak uvidíme, keď celá opozícia príde, čo by sa stalo, zbadáme, čo sa stane. Lebo vy dobre viete, že to nie je také jednoduché a skutočne pred tou vôľou ľudí a pred tým ich obrovským rozhorčením sa môže premiér skrývať v tejto budove, môže sa skrývať vo vile, a nechcem povedať, kde všade sa môže ešte skrývať, ale raz pred tých ľudí bude musieť vyjsť a bude im musieť porozprávať, čo sa to tu deje, a raz tie účty budete skladať.
Ale tu nejde o vás, vy pochopte, že nestojím tu kvôli vám, poslankyne, poslanci zo SMER-u. Pán Brixi, aj pri všetkej vašej úcte k vám, ani, pani predsedajúca, ani kvôli vám tu nestojím. Stojím tu preto, lebo ľudia naozaj sú najchorejší v rámci OECD, a najchorejší sú preto, lebo sa skladajú na schránkové firmy v Belize, preto sú najchorejší, lebo to tu máme drahé, lebo si ľudia pchajú miliónové provízie do vrecka, majú zazmluvnenie v Piešťanoch a potom váš odborník Ego povie, že máte výborné cétečko, ktoré tam v tých Piešťanoch jednoducho nie je. Preto tu stojím, kvôli všetkým tým ľuďom, aby už nemuseli byť chorí, aby nemuseli doplácať také nehorázne sumy a aby jednoducho sa nemuseli skladať do vrecka žiadnej schránkovej firme, preto tu stojím, a preto keď bude treba, tak nielen ja, ale aj celá opozícia pôjde s vami do tých Košíc, aby sa to tu konečne zastavilo.
Ale dovtedy môžete urobiť ešte vy, pán Brixi, jedno gesto, aj vaši kolegovia, choďte a povedzte svojmu premiérovi, že toho už bolo dosť, že toho už bolo dosť nielen v zdravotníctve, že toho už bolo dosť aj v iných oblastiach, jednoducho ho zastavte. A verte mi, že on si poradiť dá, on si poradiť dá. Tak keď nemôže byť chlap on, že buchne do stola, tak buďte chlapom vy. Keď tu kolega Pellegrini nevie buchnúť do stola, lebo chce byť ministrom, tak to urobte niekto z vás. Veď to nerobíte kvôli mne alebo kvôli tuná opozícii, robíte to kvôli ľuďom, ktorých zastupujete. Však si pozrite tú štatistiku, ktorú Eugen Jurzyca z OECD stiahol, pozrite si ju a pozrite sa do svojho svedomia, či je to takto v poriadku, či to takto má ísť s touto krajinou ďalej. Či ľudia skutočne musia byť chorí, aby niekto zarobil do vrecka, a či fakt sa treba tváriť donekonečna, že nevieme, kto to je, netušíme, nemáme šajnu, takto to musí byť, bol čistý tender atď., podobné hlúposti. Nie, nebol žiaden čistý tender a veľmi dobre viete, kto to je, tak si s tým urobte sami poriadok, lebo ten poriadok za vás urobia ľudia.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 10:08 - 10:10 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca.
Vážený pán minister, pozorne som si vypočul váš príhovor. Ale je to príhovor človeka, ktorého porazili. Je to príhovor človeka, ktorý možno mal podobné, viac sebavedomé príhovory, keď hovoril svojmu premiérovi, že je výborný kandidát na prezidenta, že v každom prípade uspeje, že ho Slovensko chce, Slovensko ho miluje, že ho postavil na nohy a podobné záležitosti a že teda Slovensko ho potrebuje a že je pripravený pre Slovensko. To boli vaše slová, ktorými ste oblepili celé Slovensko. A ľudia urobili to, čo robia v tejto chvíli, že jednoducho vám neveria. Sedíme tu preto, lebo aj na vašich poslancov a, samozrejme, aj na nás a celá verejnosť takmer unisono je totálne pobúrená, ako môžete bohatnúť alebo môžete nechať bohatnúť schránkové firmy s neznámymi vlastníkmi kdesi v daňových rajoch, z toho, že ľudia majú byť chorí, respektíve ľudia majú mať predražené zdravotníctvo. O tom je celá táto schôdza. Nikomu nevysvetlíte, že v nemocnici niet toaletného papiera, ale zato je tam trikrát predražené cétečko. Môžete robiť kampaň, akú chcete, môžete oblepiť Slovensko, čím chcete, ale toto nevysvetlíte, že ten miliónový vývar, ktorý je v tejto chvíli za Piešťany zazmluvnený, ide do vrecka neznámemu, v úvodzovkách, investorovi, ktorého ani vy neviete, z Belize, ďakujem, ktorého ani vy neviete vypátrať.
Pán minister, ste v nezávideniahodnej situácii. Obhajujete, skutočne obhajujete ľudí, ktorí bohatnú na nešťastí iných ľudí, a ľudia to tak cítia. Obhajujete ľudí, ktorí sa nevedia, poviem to úplne otvorene, dojesť všetkých tých peňazí a potrebujú ešte miliónový vývar z cétečka v Piešťanoch. Je to hanba!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 20:50 - 20:52 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Ďakujem kolegom za ich faktické poznámky. Tá asi najdôležitejšia vedie smerom k tomu, že je tu neúčastný pán premiér a takisto pán minister zdravotníctva. No a nechajú nás vlastne hádať, že či sú len takí zbabelí, alebo sú takí neokrôchaní. Jedna z týchto dvoch vecí, neokrôchaní, znamená, že nevedia, čo je základná slušnosť, a pri takom, že niekto si odnesie miliónový vývar so sebou, a proste tvárime sa, že je to v poriadku, tak sa ani len neprídu pozrieť na to, akým spôsobom sa k tomu stavia opozícia, ktorá to žiada jasne vyšetriť. Alebo potom naozaj sú zbabelí, že utiekli pred tými otázkami. To znamená, že majú toho masla na hlave podstatne viacej a vlastne robia to, čo nám ľudia celý vlastne týždeň píšu, lebo nám píšu, že to je omnoho väčšie, že je to chobotnica krížom cez celý štát, a dávajú nám ďalšie a ďalšie tipy. Je to dosť zlá správa hlavne pre dnešné hlasovanie, lebo predpokladám, že poslankyne, poslanci SMER-u poslúchnu stranícku sociálnodemokratickú disciplínu. Videli sme jej reprezentanta, ako vyzerá, zachovajú sa podobne a podržia svojho premiéra a bude sa tu šafáriť naďalej. Ale som zasa na druhej strane pevne presvedčený, že silný verejný tlak, a Piešťany sú obrovský verejný tlak, už v tejto chvíli ne-do-vo-lí ani takému salónnemu sociálnemu demokratovi, ktorému sú ľudia úplne jedno a biznis je na prvom mieste, aby chodil po vonku a nebál sa toho, že ľudia sa ho opýtajú, čo s tým miliónom eur, kto si ten vývar vopchal do vrecka. Čiže pokojne dorobme, kolegyne, kolegovia, svoju prácu, argumentujme, či tu v Národnej rade, alebo argumentujme priamo medzi ľuďmi, aby sa aktívne pýtali aj sociálnych demokratov alebo tzv. sociálnych demokratov, kde je ten jeden milión eur a kde sú ďalšie špinavé kšefty v zdravotníctve. Bude to nakoniec fungovať.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis