Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 15:25 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 18:45 - 18:46 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ja budem veľmi stručný voči predrečníkovi. Práve to, že v jednej časti svojho vystúpenia nazve podmienku pána Fica ako irelevantnú, vzápätí sa ho, sa jej dovoláva, že vlastne ju splnil a opakovane ju plní, a čuduje sa, že ten istý výsledok nefunguje. Hovoril o tom, že treba zmeniť prístup k tomu a začať normálne racionálne pracovať, o tom budem hovoriť ale vo svojom vystúpení. Takže ďakujem za podporu. Beriem to tak, že naozaj tento argument nebude treba znova a znova dokazovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 18:24 - 18:26 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No ako pre mňa je takýto pátos dosť taký trošku trpký od človeka, ktorý za dva roky už vymenil tri strany a teraz nám zásadne ide konečne dať tú pravú ponuku, konečne nám ide dať tú pravú ponuku už v tretej strane, ešte je osem mesiacov, možnože zažijeme aj štvrtú.
Ja som človek, ktorý vstúpil len do jednej strany a tú líniu aj držal, to znamená, to považujem za čestné chovanie, a nie podľa toho, že kde mi niečo niekto ponúkne, tak tam okamžite bežím.
A teraz k veci. Karol Mitrík, presne toto, to je ten totiž problém, o ktorom hovoril pán poslanec Krajcer. Presne toto je rozdiel pohľadu. Karol Mitrík bol človek, Daniel, za ktorého ste dávali hlas na vláde ako minister. Normálne ste zdvihli zaňho ruku a nebol problém. Zverili ste mu najtajnejšie informácie tejto krajiny. Považovali ste ho za najdôveryhodnejšieho človeka a zároveň celé dva roky ste s ním všetci spolupracovali, opierali ste sa o jeho informácie, dôverovali ste mu. Vtedy nebol kandidátom SMER-u. Bol zakladajúci člen KDH, bol zakladajúci člen SDKÚ, k tomu sa hrdo hlási.
Ale presne jak v tej Severnej Kórei, na základe toho, že ho spomenul premiér, už pre vás je presný opak. A toto je typ politiky, ktorý musí skončiť, nie debata o tom, že či je dobrý kandidát, alebo nie je, či má taký profil, že on v iných krajinách by bol suverénne túto súťaž vyhral, ale vyhlásenie šéfa SMER-u je pre vás určujúce. A to je to, s čím nesúhlasím, lebo päťkrát sme túto hru zahrali, ktorú navrhujete hrať šiestykrát, a päťkrát nebol zvolený šéf tejto inštitúcie.
Zabudli ste podotknúť, že raz tam došlo sotva 30 hlasov, to bol neuveriteľný, neuveriteľný trapas, a preto si myslím, že nech najlepší, normálne ide a ja vám, naopak, hovorím, podporte toho, kto je jednoznačne lepší.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 17:18 - 17:20 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani poslankyňa. K tomu komentáru, že prečo, či si to ešte niekto iný myslí. No vychádzalo to z kritérií, ktoré sú naozaj aplikované v okolitých krajinách. To znamená, že v žiadnej inej krajine to nie je tak, že človeka, ktorý robil len jednu funkciu, napríklad hoci aj prokurátora, vymenujete do takto vážnej funkcie. V každej z tých krajín, ktoré som vymenoval, vždy hľadali človeka, ktorý prierezovo pôsobil vo viacerých častiach či samosprávy, verejnej správy alebo štátnej správy. Inými slovami povedané, jasne človeka, ktorý má skúsenosti z rôznych oblastí, ktoré Najvyšší kontrolný úrad kontroluje. To znamená, že keď tieto kritériá naozaj dokážu naplniť v Čechách, v Poľsku, v Maďarsku, v Rakúsku, v Nemecku alebo dokonca vo Francúzsku, tak, samozrejme, že tieto kritériá sú dosť dobré na to, aby boli naplnené aj na Slovensku.
A ja si myslím, že naozaj napriek tomu, že ten politický tlak je pomerne silný, mali by sme sa držať zdravého rozumu a ten hovorí, že nepodliezajme túto latku. Inak povedané, že nájdime, keď máme, lepšieho kandidáta, tak jednoducho mu dajme hlas. Ja som presvedčený o tom, že keď naozaj táto, poviem to otvorene, aj trochu hystéria opadne, a pokiaľ Karol Mitrík bude zvolený, tak môžeme byť naňho hrdí takisto, ako sme boli naňho hrdí ako na šéfa tajnej služby, ktorá nemala žiaden škandál počas svojej tvorby, nebolo treba kvôli tomu odvolať príslušného ministra, nebolo treba nijak zakročiť a udržala si poriadnu povesť. Nie je to žiadna hanba o veciach hovoriť otvorene, kľudne sa na to pýtajte aj opakovane. Môžeme si to prejsť. A práve tento typ diskusie je ďaleko múdrejší ako to, keď sa tu len politikárči či dokonca amatérsky psychologizuje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 16:49 - 16:51 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem vám pekne. Ja by som chcel zareagovať na tú časť, kde pán poslanec Hlina dvakrát zvýraznil, že "primátor Spišskej Novej Vsi", s pomerne takým dešpektom v hlase. Ja len zopakujem to, čo považujem za dôležité, a zaznelo to, bohužiaľ, aj na tom spomínanom výbore, lebo tam padla námietka, že nehľadáme najlepšieho. Nehľadáme najlepšieho, keďže už neboli žiadne vážnejšie výhrady voči pánu Mitríkovi. Ale povedal som, že proste hľadáme politicky priechodného, neviem, aký výraz bol použitý.
Čo je asi dôležité, je, ale aby táto krajina hľadala naozaj dobrých kandidátov, a robí sa to tak, ako to robia normálni ľudia okolo nás alebo normálni susedia. (Reakcie z pléna.) Inak povedané, aby dotyčný človek mal skúsenosť so samosprávou, ale vôbec tu o tom nehovoríme, ale NKÚ kontroluje celú samosprávu, to znamená, všetky mestá a obce a, mimochodom, aj župy. A, samozrejme, kontroluje aj vládne inštitúcie, aj všetky centrálne inštitúcie. Preto je tak veľmi dôležité, aby ten človek mal skúsenosti, či z komunálu, z regionálnej správy alebo tvorby zákonov, to je presne prípad Karola Mitríka, alebo dokonca aj z exekutívy, rovnako jeho prípad. Ja som si pozrel námatkove, ja som hovoril, že to je všade inde, je to úplne rovnaké. Tak vyberme si tentokrát v tomto príspevku Maďarsko. Viceprimátor Békešskej Čaby, taká je história ich kandidáta, resp. ich šéfa náprotivku NKÚ. Inak povedané, všade inde prešli títo ľudia oddola až nahor skúsenosťami, tak aby potom dokázali spravodlivo riadiť kontrolnú inštitúciu. A ja to považujem za veľmi, veľmi hlboko správne. Tam nič iného netreba k tomu komentovať, všetko to politikum okolo považujem skutočne za stratu času.
Pokiaľ sa dokážeme baviť odborne, alebo keby sme to nechali nejakej komisii normálne personálne rozhodnúť, máme víťaza a môžeme byť normálne hrdí po voľbe.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 15:25 - 15:27 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja sa budem vyhýbať tomu zhadzovaniu tých svojich oponentov názorových, aké predviedol pán predseda Novej väčšiny, ale teda budem sa držať normálnych faktov. To znamená, ten prvý je nie francúzsky model, Daniel, ale v Čechách majú presne takýto istý profil, od komunálu cez člena parlamentu, cez šéfa štátnych firiem až po Najvyšší kontrolný úrad. Mimochodom, v Maďarsku detto. Takisto bývalý viceprimátor, neskôr člen parlamentu, jednoducho prešiel diapazónom všetkých tých vecí, ktoré má kontrolovať, čiže rozhľadená osobnosť. A, samozrejme, že v Poľsku detto, takisto regionálny poslanec. Čiže Francúzsko nie je nejaká výnimka, niet si tu čo doštudovať, treba zájsť niekedy aj k susedom a uvedomiť si, že nikde nedali človeka, ktorý nemá skúsenosť s tými oblasťami, ktoré majú kontrolovať. Môžeme prejsť potom dokonca aj k tomu, ako je to v Nemecku, Rakúsku, lebo tam je to trošku špecifické, ale furt ten istý obrázok. Stále ten istý obrázok, to znamená, vyberali osobnosť, ktorá má skúsenosť so všetkými zložkami, ktoré má potom kontrolovať alebo teda ten úrad má kontrolovať, v zásade preto, aby bola tá kontrola spravodlivá.
Čiže tých štátov je veľmi veľa a v tomto zmysle o dve triedy Karol Mitrík tou svojou históriou predčí všetkých ostatných kandidátov, ktorí tu boli, lebo má aj veľkú skúsenosť komunálnu aj regionálnu, aj člena parlamentu a, mimochodom, aj výkonnú, šéfa tajnej služby. Tiež ste zaňho zdvihli ruku, aby ním bol. Všetci ste mu dva roky verili. V tomto zmysle o dve triedy lepšie.
A to, čo chcem povedať ešte k tej Gorile. To ste mali, Daniel, dopovedať, lebo aj pravda je taká, že Karol Mitrík vás tam doslova utrel, tie vaše námietky a kľudne to vo svojom vystúpení zopakujem. Utrel vás pri tom, čo ste rozprávali o Gorile a pri zbavovaní mlčanlivosti. Tú debatu, rozumiem, že ste sa jej vyhli, lebo by ste boli utretý znova.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 15:03 - 15:05 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem vám pekne za slovo, pani predsedajúca. Najprv technická poznámka k tomu opakovanému klamstvu ohľadne toho, že na koho návrh a čo, kto zmaril voľbu poslednýkrát kandidáta.
Ja len pripomeniem pánu kolegovi, že zabudol spomenúť piatu voľbu, pri ktorej z opozície dostal pán Klimeš asi 30 hlasov. Výsledok bol ten, že sa vzájomne opozícia obviňovala, že kto to spôsobil, a, mimochodom, aj strach v KDH velil k tomu, že čo teraz, jak budeme vyzerať, keď pán Žilinka dostane 30 hlasov. Tak prebiehali tie rokovania a dovolil som si navrhnúť, aby sme tento strach nemali, lebo takisto som ho zdieľal spoločne s vami, kolegovia, verejnú voľbu, ak nebude verejná voľba, stiahneme kandidáta. S úľavou ste to prijali a chodili ste to kdekade obhajovať, tak sa k tomu kľudne prihláste a chovajte sa konzistentne. Je to trápne, takto kľučkovať a je to nehodné naozaj ľudí, ktorí chcú viesť túto krajinu.
To, čo chcem povedať, ale vecne. Ja nespochybňujem odbornosť pána Žilinku, dokonca ani jeho nezávislosť. Ale hovorím, je lepší kandidát, a keď je raz niekto lepší kandidát, tak to len preto, lebo argumentujem napríklad Francúzskom, kde šéf príslušného úradu naozaj prešiel všetkými prierezo-pozíciami. To znamená, bol komunálny politik, regionálny člen parlamentu a až potom sa stal skutočne kontrolórom. Ale napriek všetkému, ja tie krajiny vymenujem všetky, ktoré som si prelúskal, nenašiel som žiadnu, kde by to robil bývalý prokurátor iba s tou praxou prokurátora a asi ročnou praxou štátneho tajomníka. A hovorím to preto, lebo keby sme dnes vyberali prokurátora, tak pána Žilinku okamžite podporím. Ale ja chcem, aby Slovensko bolo normálnou krajinou aj ako Francúzsko, Nemecko, prípadne Rakúsko.
Nech sa páči, môžme ísť po tých profiloch a naozaj si povedzme, že keď to majú v Čechách, tak to urobíme aj u nás normálneho reprezentanta. Na úrovni.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 14:44 - 14:46 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. To prvé, čo musím povedať, je, že ma sklamalo to vystúpenie preto, lebo som v ňom nenašiel stopu odbornej obhajoby vlastného kandidáta.
Ten dôvod, pre ktorý SDKÚ – DS predložila kandidáta je odborný, o ňom budem podrobnej hovoriť a kľudne aj dokola. Trpezlivosť mám dostatočnú. Lebo som si ju urobil, viete kedy? Keď som porážal smeráckych protikandidátov vo voľbách priamych. Takže ja skúsenosť mám, ako porážať proste ľudí, ktorí naozaj sa nevenujú podstate, ale len politikárčia.
Takže, Igor, ten hlavný dôvod je jednoduchý, existuje lepší protikandidát a o triedu lepší protikandidát, keď ho porovnáme, jeho profil, hovorím o Karolovi Mitríkovi, s profilom kohokoľvek, kto bol navrhnutý, tak zistíme, že naozaj spĺňa omnoho lepšie podmienky na to, aby bol šéfom NKÚ, hlavne keď si pozrieme okolité krajiny, akých majú šéfov príslušných úradov. A budem to opakovať preto, lebo ja chcem, aby Slovensko bolo v štandardnom prostredí, a skorej sa mi zdá ten model, že vyberme radšej horšieho, na ktorom sa dohodneme viac. Poviem to otvorene, ukrajinský, ruský ako napríklad nemecký, francúzsky, kde životopisy vám kľudne môžem zacitovať.
To druhé, čo považujem za absolútne, absolútne dôležité povedať k tejto debate, že nebola odborná debata vôbec v opozícii o tom, a ja si pamätám po poslednej, piatej voľbe, kde sme vyhoveli podmienke jedného kandidáta, že som povedal ako predseda SDKÚ, že už nikdy viac takto. Ja si to pamätám, že som povedal, že nikdy viac, päťkrát sme tomu vyhoveli, päťkrát nebol ten kandidát zvolený. Preto sme znova prišli s tým návrhom a práve preto aj na tom návrhu zostávame, je to jednoduché.
A k tomu politikárčeniu, Igor, to by absolútne sedelo v jednu októbrovú noc v roku 2011, presne vtedy ste odovzdali vlastným hlasom moc do rúk SMER-u, vy ste to spravili, o vás ste hovorili teraz v tomto vystúpení.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2015 17:47 - 17:49 hod.

Pavol Frešo
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2015 17:37 - 17:39 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán predseda, ja by som veľmi rád podporil aj veľmi slušne poprosil všetky poslankyne, poslancov, hlavne tých, ktorí sú zo strany SMER, aby podpísali tú výzvu na Generálnu prokuratúru, lebo my sme skutočne pred už, práve dnes sú to, 14 dní je to, čo sme apelovali aj na vládu, aby sa obránili na Generálnu prokuratúru o predbežné opatrenie hlavne kvôli tým peniazom, ktoré dnes ešte vo Váhostave sú, aby neodišli do zahraničia. Že to nie je žiadna márna obava, dokladujem nedávny prípad, kedy naozaj sme zistili, že tých 0,5 mld., ktoré sme poslali Lemikonu, bolo tiež zbytočných a sú niekde v nedohľadne. Takže skúsme tomu predísť tým, že sa poslanci Národnej rady obrátia na Generálnu prokuratúru, aby predbežným opatrením, skôr, ako tá reštrukturalizácia začne, boli ochránené peniaze, ktoré potom môžu byť použité na výplatu jednotlivých živnostníkov, jednotlivých malých podnikateľov.
A druhá taká poznámka na záver, že som veľmi prekvapený, že v tom všetkom virvare a v tom všetkom bojovnom zápale, ktoré nám vláda predvádza, ani jedno slovo sa neocitlo v ich či už pozmeňovacom návrhu alebo v tom, čo predložila vláda samotná, že práve tento typ pomoci zo strany štátu, v tomto prípade akcionárom Váhostavu, nie je podmienený tým, že skutočne rozkryje svoju akcionársku štruktúru. Lebo je vrcholne smiešne tváriť sa, že konečným príjemcom je nejaký Curro Jimenéz a podobné mená, ktoré môžte prečítať v bulvárnej tlači. Jednoducho povinnosťou tejto vlády bolo v tejto súvislosti, keď už robíme takto, veľký benefit voči veľkopodnikateľovi Širokému a ďalším, rozkryť akcionársku štruktúru. A je poriadna hanba, že to nikoho nenapadlo.
Ďakujem vám veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.2.2015 11:04 - 11:05 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Ja som sa prihlásil hneď na začiatku. Pán predseda, chcel by som navrhnúť, aby sme hlasovali o tom, že o otvorení II. piliera. To je presne to hlasovanie, ktoré nás čaká pred, o chvíľku, aby sme ho presunuli na nasledujúcu schôdzu preto, lebo pán poslanec Kaník podal pozmeňovací návrh, ktorý výrazným spôsobom, výrazným spôsobom rieši pravý dôvod, pre ktorý je otvorený II. pilier. (Reakcie z pléna.) A myslím si, že by sa vytvoril priestor pre širšiu dohodu na to, aby sa ľuďom, ktorí v II. pilieri nemajú vyplácané rovnaké dôchodky ako v I. pilieri, dorovnali. Myslím si, že by si to zaslúžilo dlhšiu diskusiu. Neverím, že proste takýto, takáto vôľa na diskusiu by sa nenašla aj u poslancov vládnej koalície, respektíve u poslancov vlády a preto poprosím hlasovať o tomto odklade, je to rozumné. V každej inej krajine to neriešia horúcou ihlou, alebo nešijú horúcou ihlou, tak to nerobme ani my.
Skryt prepis