Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:10 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.2.2016 11:03 - 11:04 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, za slovo. Vy ste na začiatku povedali, že dáte hlasovať o mojom procedurálnom návrhu, počas tej reči som nepočul, že by ste povedali, že nedáte hlasovať o ňom, potom ste nedali o ňom hlasovať, pre prípad, že by ste boli bývali zmenili to rozhodnutie, tak, prosím vás veľmi pekne, dajme hlasovať o návrhu pána poslanca Beblavého pre prípad, že by to bolo len to, že ste na to zabudli v návale práce, tak poprosím dať hlasovať o mojom návrhu, pri ktorom ste povedali, že hlasovať o ňom dáte. Je nehodné tejto Národnej rady, aby sme pri takto jednoduchej veci si vymýšľali rôzne prekážky. Každý povie: „Chcem tu učiteľky, učiteľov a sestry počuť, ale nechcem ich počuť.“ Je to jednoduchá otázka. Nehľadajme žiadnu byrokratickú prekážku. Stačí tu povedať áno, nie a potom každému bude jasné, ako sa má zariadiť. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.2.2016 11:03 - 11:03 hod.

Pavol Frešo
Ešte raz vás poprosím čas mi dať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.2.2016 10:57 - 10:58 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážené dámy, vážení páni, dávam procedurálny návrh, aby na tejto schôdzi vystúpili predstavitelia učiteliek, učiteľov a zároveň predstavitelia zdravotných sestier. Bytostne sa ich týka táto téma, odstáli si na ulici mnoho, mnoho hodín a bolo by veľmi, veľmi od nás galantné a normálne, keby svoje požiadavky predniesli priamo tu v pléne. Navrhujem, aby vystúpila pani Lazorová a pani Kavecká za sestry, a poprosím vás, pán predseda, aby sme nekládli tomu žiadne vymyslené formálne prekážky typu, že neboli pozvané. Stoja hore na balkóne, stačí urobiť jedno jednoduché gesto, tie ženy sú bez práce, stačí ich zavolať, nech svoje požiadavky prednesú priamo, priamo v pléne. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 13:10 - 13:13 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážený pán minister, ak máme teda viesť serióznu diskusiu, ja v krátkej faktickej zareagujem na dve vaše tvrdenia, z ktorých si myslím, že je úplne jasný dôvod, prečo je dôležitá zmena a nemáte tam sedieť.
To prvé. Chvíľu som hľadal to vhodné slovo k tomu, k tej afére ohľadne heliportu a predaju pozemkov. Takto, ako ste to popísali, je to, a prepáčte mi za výraz, klasický bratislavský odrb s pozemkami z 90. rokov, to, čo ste popisovali, s tým, že vy to kryjete, s tým, že vy to obhajujete. Som bol veľmi prekvapený, akým spôsobom ste to obhajovali. Ak naozaj veríte, že existuje kupujúci, ktorý vám kúpi pozemky a zároveň vám tam nechá vecné bremeno pre modré oči, tak ste veľmi naivný. Aj školák vie, že keď niečo vyzerá príliš výhodne na to, aby to mohla byť pravda, tak je to podvod. Moje vlastné deti to vedia od čias, keď mali 6 a 8 rokov, mi to rozprávali, lebo to videli v televízii. Toto je ten istý prípad, vy ste obhajovali.
To druhé. Keď obhajujete nejakého manažéra, ktorý nechá vylúčiť 4 z 5 firiem z dôvodu, že nebolo možné upraviť pri miliónovej investícii nejakú miestnosť. Znova, obhajujete klasickú manažérsku kľučku, ktorou chceli prihrať kšeft konkrétnej firme. Nemusíme nijaké papiere študovať. Stačí si tieto dve veci vypočuť a normálny, súdny človek, rozumej volič, si povie okej, zmeňme toho ministra, veď obhajuje dve veci, ktoré sú zjavne v rozpore so zdravým rozumom.
Hovorím to preto, lebo naozaj ja vítam vecnú debatu, ale vy ste sa vecne v dvoch veciach teraz tu pred nami všetkými znemožnili. Sám ste to tu čítali. To som netušil, že to je stanovisko vlády, asi som to nečítal pozorne. No tak potom celá partia tam máte podobný názor.
Ale veďme tú diskusiu kľudne takto dôkladne. Ale obávam sa o ten váš osud, lebo naozaj potom k večeru už nebude vlastne možno koho odvolávať, lebo naozaj to speje k tomu, že sa takto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 12:16 - 12:18 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda, za slovo. Vážené dámy, vážení páni, to prvé, čo treba povedať, je, že pred rokom, keď sme odvolávali za miliónový vývar v piešťanskom cétečku, v kauze piešťanského cétečka priamo pána premiéra, ktorý nakoniec viedol k pádu pána Pašku, tak vtedy sme dúfali, že ten minister, ktorý príde ďalej po pani Zvolenskej, urobí aspoň nejaké opatrenia, aby sa to neopakovalo.
To, prečo je pán Čislák, má byť zmenený, prečo by mala nastať okamžite zmena, mal by byť vymenený, mal odísť už dnes, je úplne jednoduché. Predsa neurobil ani jeden legislatívny riadok, ktorý by ďalším Piešťanom zabránil. Ani jedno legislatívne opatrenie.
To druhé spomenul pán premiér, prečo by mal byť odvolaný. To je dôvod, že v poplatkoch zaviedol taký chaos, o ktorom budem rozprávať, keď robí doslova z lekárov idiotov a núti si ich vymýšľať poplatky, napríklad za nespolupracujúce decko, infekčný poplatok a ďalšie. Všetky vám tu prečítam, k čomu donútil pán minister Čislák lekárov.
A to tretie pomerne dobre popísala už jedna kolegyňa poslankyňa. Ak naozaj veríte, že medzi lekármi a sestrami je niekto, kto si myslí, že pán minister Čislák je dobrý minister a že urobil nejaké opatrenie, choďte do najbližšej nemocnice. Choďte medzi ľudí a porozprávajte sa s nimi, ako sú spokojní so stavom zdravotníctva. A môžem vás ubezpečiť, že je to téma číslo jedna. A nenájdete nikoho súdneho, kto by veril, že tá zmena nie je potrebná.
Len vám poviem. Tak veľmi, tak veľmi sa hovorí o tom, že finančné skupiny ovládajú zdravotníctvo, že sa podpisujú len vopred vybraté zmluvy, že to nie je normálne. Ja tých pár príkladov prinesiem rovno z praxe. Pán Čislák na ne, samozrejme, odpovedať nebude, lebo vie dobre, že v tomto máme všetci, ako o tom hovoríme, totálnu pravdu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.6.2015 18:25 - 18:25 hod.

Pavol Frešo
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. No nenapadlo by ma kontrolovať, naozaj, keď to zariadenie vypíše, že som bol za, že či teda som hlasoval alebo nie, ak je to napísané v tom zápise ináč, tak, samozrejme, to, čo som podpísal, tak za to som hlasoval. To je úplne prirodzené, normálne.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.6.2015 11:12 - 11:13 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda, no ja som mal práve návrh k tomu, alebo mám procedurálny návrh k bodu č. 80, alebo ktorý bol pod číslom 80, k tlači 1620, to znamená návrh Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na voľbu člena rady pozemkového fondu. Aby bol tento návrh vrátený do výboru, nakoľko tento samotný návrh nerešpektuje vlastne dohodnuté kontrolné mechanizmy, ktoré boli dohodnuté medzi koalíciou a opozíciou na základe výsledkov volieb. A poviem to úplne normálne a otvorene, SKDÚ – DS tam malo v tomto návrhu nominanta, v tomto návrhu nominanta nemá, čo sa týka, čo vyšlo z výboru, napriek tomu, že tam SDKÚ – DS podalo takýto návrh. Čiže ja navrhujem, aby sa to vrátilo do výboru a sme si to tam vydiskutovali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 20:02 - 20:04 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne. Miro, ja mám len jednu takú krátku poznámku. Vôbec nie je excelentná konštrukcia o človeku systému a je od človeka, ktorý spolu tento systém pomáhal tvoriť vo svojej histórii, to znamená, však ty si bol aj za prvej vlády Mikuláša Dzurindu štátnym tajomníkom. Neviem proste, prečo vtedy si neprotestoval voči systému.
A mne sa strašne nepáči to, že keď ste mali raz človeka – a to je to, čo zasa považujem za, poviem otvorene, za nelojálne voči robote ľudí –, keď ste raz mali človeka, pre ktorého bolo, bol dosť dobrý na to, aby bol pre vás šéf tajnej služby. Bol ináč poslancom, ktorý podporoval všetky tvoje návrhy počas vlády Mikuláša Dzurindu, v tej, v ktorej si bol štátnym tajomníkom. Bol človek, ktorý proste normálne lojálne fungoval, zrazu je to človek systému, ktorý nie je schopný urobiť zmenu, a ty tú zmenu nám prinášaš. O tom v skutočnosti, samozrejme, že rozhodnú voliči a rozhodnú o tom voliči len a len vo voľbách. Je nebudem kritizovať, či si zmenil stranícke tričko alebo proste či to bolo za Gorily a tak ďalej a tak ďalej, či si o tom vedel.
Ale to, čo si myslím, že nesedí, hej, lebo to je čistý politický boj, nič odborné na tom nie je, je to, keď druhých ľudí nálepkuješ, že to je človek systému, ktorý nedonesie žiadnu zmenu. To považujem za čistý politický boj, nič proste odborné v tom nie je.
A ešte k tomu, že či inde sú audítori a proste u nás tuná iba okolo je takýto zvyk. No tak Francúzsko nie je okolo, ja som to popísal. A ešte o tých audítoroch, kľudne sa pobavme o tých krajinách, kde to je sporné, hej. Napríklad Slovinsko alebo Rakúsko. Aj tam je politická skúsenosť, nie sú to čistí audítori. Alebo napríklad Taliansko. Treba si to zobrať normálne a poctivo. Je to vec, ktorá je všade vnímaná nadstranícky, a podľa toho sa aj... tie krajiny jednotlivé robia. Ale nemáš žiadnu krajinu, a to je práve to podstatné, kde je prokurátor na takomto mieste, žiadnu krajinu v tých západných krajinách.
A to je dôvod, pre ktorý navrhnem Karola Mitríka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 19:18 - 19:18 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Ďakujem za všetky tie poznámky. Tak najprv taká technická záležitosť ohľadne toho, kto kontroluje župy a vôbec samosprávu. Tak každý rok, kolegovia, pán kolega Hraško, pán kolega Abrhan, bez nálezu, môžete si to prezrieť roky dozadu, s týmto nie je problém, lebo to robiť vieme. To znamená, vieme robiť tak, aby nám NKÚ nemuselo nič vytknúť.
To ďalšie, čo chcem povedať, je podľa mňa asi najdôležitejšie aj z toho, čo povedal pán kolega Poliačik. Ten náš rozdiel sa skutočne, Martin, týka toho, že sa pozeráme na to tak, ako to vyzerá roky ďalej. Nie, či tu pán kolega Martvoň sa ma zastane, alebo nie. Nie podľa svojho momentálneho pocitu a nie podľa toho, že či tá alebo oná, alebo to, alebo ono gesto teraz zaznie. Veď naozaj vyberáme niekoho na dlhodobú, dlhodobé riadenie inštitúcie, ktorá kontroluje aj samosprávu, regionálnu správu, aj centrálne inštitúcie, skrátka a dobre, tie kritériá, ktoré som vymenoval, považujem za veľmi podstatné. A stále ako keby nebolo tomu rozumieť, že sú dôležitejšie, ako nejaký politický handel. Dokonca si myslím, že sú tak dôležité, že sa to bude mimoriadne ťažko, mimoriadne ťažko odmietať. To už neviem viackrát zopakovať. Ja som presvedčený, že tá voľba by bola správna.
K veku, to už je, skutočne je trochu trápne, lebo predsa len KDH samotné, keď navrhovalo 69-ročného Milana Kňažka na post primátora, tak si myslím, že by nemalo mať problém ani so 69-ročným pánom Mitríkom.
A k tomu, čo si, Eugen, hovoril, že schvaľovalo aj, samozrejme, štátneho tajomníka, aj šéfa SIS, ale o dôvere k štátnemu tajomníkovi a šéfovi SIS, to je zasa niekoľko tried rozdiel. Proste je to post, ktorý musí byť totálne dôveryhodný pre všetkých ministrov, šéf SIS.
A ja len o jednu vec prosím, fakt sa na to pozrite tak, ak Karola zvolia, tak Karol bude dobrým šéfom NKÚ. Nič viac, nič menej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.5.2015 18:52 - 19:06 hod.

Pavol Frešo Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, veľmi si vážim tých, ktorí zostali do tohto času, aby si vypočuli argumenty, samozrejme, nielen moje, ale aj našich kolegov v tejto veľmi, veľmi výživnej rozprave.
Veľmi by som chcel upriamiť vašu pozornosť na to, že úrad NKÚ skutočne nie je len o tom, ako sa urobí jedno politické gesto. To sme vyskúšali päťkrát, kolegyne, kolegovia, päťkrát sme vyhoveli tejto podmienke pána Roberta Fica a jeho strany a päťkrát nebol zvolený šéf NKÚ. Už sa to pomaly o tom bavíme, ako keby NKÚ bola jediná záchrana, ako vymeniť túto vládu. Ja vám poviem úplne otvorene a normálne, že jediný spôsob, ako vymeniť túto vládu, sa volá voľby. Rovnako sa bavíme, ako keby NKÚ nemalo nič iné na práci, len vyšetrovať vládu ako takú. To tiež nie je pravda. Je to aj o samospráve, regionálnej správe, ale aj o iných centrálnych orgánoch, kde má upozorňovať na to alebo kontrolovať, či sa dodržiava zákon. To nie je žiadna fráza a z tohto dôvodu by som si dovolil upozorniť na kritériá, na základe ktorých SDKÚ - DS vyberala tohto svojho kandidáta, lebo často sa tu stretávam s tým, ako keby všetky názory boli rovnocenné. Ale to nie je pravda. Keby sme boli v personálnej agentúre a zozbiera sa nám tam pätnásť návrhov na nejakého pracovníka, tak nie je pravda, že všetkých pätnásť je rovnocenných. V skutočnosti naozaj existujú kritériá, ktoré môžu byť rozhodujúce, a veľmi ma mrzí, že doteraz som nenašiel niekoho, kto by sa k týmto kritériám dokázal vyjadriť inak ako hrubo politicky. Inak ako hrubo politicky s výnimkou tých, ktorí hovoria, že dobrý prokurátor bude dobrou sekerou de facto. Lebo nič iné som nepočul, je mi to ľúto, ale je to tak. A ja hovorím o tých kritériách, že na poste šéfa NKÚ by mal byť človek, ktorý má skúsenosť s tým, čo bude kontrolovať, to znamená, s komunálnou politikou, regionálnou politikou, parlamentom - tvoril zákony - a zároveň aj s exekutívou ako takou. A taký kandidát bol skutočne, pán Zajac, iba jeden, ktorý má tieto skúsenosti. Nebolo ich tu päť. Bol len jeden, volá sa Karol Mitrík.
A opieral som tieto kritériá nie podľa toho, že sa mi hodia, hej, že dneska som si ich vymyslel, lebo sa mi hodia na nášho kandidáta, tak ja ich budem rozprávať. Ja som ich opieral o to, že som si pozrel okolité krajiny. Popísal som to pomerne presne, dokonca sú tam výnimky. Ja som v stave o tých výnimkách aj diskutovať. Ale vo všeobecnosti, keď zoberiem len krajiny V4, vždy tento princíp, ktorý som vymenoval, je dodržaný. Bez výnimky! Je dodržané, že ten, kto šéfuje tamojšiemu NKÚ, prešiel komunálnou, prípadne regionálnou, člen parlamentu, prípadne exekutívna funkcia ešte naviac a až potom bol zvolený za šéfa kontroly. Keď som sa na to pýtal ľudí, ktorí tomu lepšie rozumeli, ako, zdá sa, naša ctená snemovňa, a teda naozaj dali aj pár odborných argumentov, tak povedali, že je to z dôvodu, aby dokázal zabezpečiť nestrannosť takéhoto orgánu, aby jednoducho dokázal normálne pracovať s tými kontrolórmi, ktorých má pod sebou, aby dokázal skutočné porušenie zákonu odhaliť. A zasa tie, ktoré proste tam nie sú, nejakým spôsobom, nejakým spôsobom napraviť, resp. žiadať tam nápravné opatrenia. (Reakcie z pléna.) Ja len by som si dovolil, ja by som si len dovolil... (Reakcie z pléna.) Pali, nedáte aspoň formálne? No, je v pohode, čiže už je pokročilá doba.
No dovolil by som si upozorniť, že činnosťou NKÚ nie je len podávanie trestných oznámení, nie je len podávanie trestných oznámení. Keď si pozriete záznamy, ktoré robí NKÚ, tak ukladá opatrenia inštitúciám, ktoré kontroluje. To znamená, že nielen dodržiavanie zákonnosti, ale aj istým spôsobom náprava stavu tak, aby ich zákonnosť bola dodržaná, lebo nie všetko, čo sa kontroluje a nájde sa chyba, vulgárne povedané, patrí do basy. To je veľmi primitívny spôsob, ja som to tu už raz spomenul, je to systém rozmýšľania Severná Kórea, každé porušenie zákona patrí do basy. Nie je to tak. Treba čítať zákony, kolegyne, kolegovia, a zistíte, že NKÚ zjednáva nápravu v týchto prípadoch, normálne ukladá opatrenia, dokedy čo odstrániť, dokonca to aj kontroluje. Je to normálny kontrolný proces.
To, čo vidieť z mnohých tých diskusných príspevkov, je, že je hlboké nepochopenie tejto časti role a okolo tejto role NKÚ. Stále sa tvárime, ako keby to bola nejaká radikálna, dramatická prokuratúra, ktorá to všetko vyrieši. Ale prokuratúru tu máme. Dokonca tu máme dve prokuratúry, to znamená aj prokuratúru špeciálnu, aj prokuratúru generálnu. A hovorím to aj preto, lebo chcem dokázať, že tie kritériá, že tie kritériá, ktoré vlastne sú postavené, o ktoré sme opierali tento svoj návrh, skutočne vychádzajú z praxe, ktorú rešpektujú teda ostatné krajiny okolo nás, ale aj ďalšie, ktoré som vymenoval a ktoré by malo rešpektovať aj Slovensko samotné.
Inak povedané, keď chceme obsadiť takto dôležitý post, dávajme tam ľudí, ktorí dokážu zvládnuť takúto inštitúciu. Ja som sa vystríhal toho, aby som kritizoval ostatných kandidátov, kohokoľvek, kto bol predtým. Len som si dovolil povedať vetu, že nikto nemá tak dobrý profil ako Karol Mitrík. To nie je kritika ostatných, to je holý fakt. V každom jednom konkurze, na obsadenie ktorejkoľvek pozície máte veľa dobrých kandidátov, ale jeden môže byť najlepší a dovolil som si upriamiť pozornosť na tieto vlastnosti. A preto som to oprel aj o to zahraničie, lebo si myslím, že teda keď už nefunguje autorita zdravého rozumu na Slovensku, že teda postupujeme normálne, nech ten človek má skúsenosti, kam sa proste pozerá a čo bude kontrolovať, tak sa pozrime na zahraničie samotné. Ja potom môžem aj vymenovať tie krajiny, môžme o tom diskutovať, nikto sa so mnou nesporil. Predpokladám, že tie CV-čka keď ste si našli, tak ste zistili, že mám v tomto pravdu.
No a teraz k tomu, že či Karol Mitrík naozaj je dobrý kandidát, alebo nie je dobrý kandidát. Naozaj bol primátorom, predtým bol dokonca viceprimátorom v Spišskej Novej Vsi, presne to isté, čo jeho maďarský náprotivok, veľmi podobne ako v Poľsku, aj ako som už spomínal, aj vo Francúzsku. Takisto bol členom parlamentu v roku 2002 - 2006, to znamená, má silnú legislatívnu skúsenosť. Mimochodom, zapodieval sa bezpečnosťou a to bol dôvod úplne logický, pre ktorý ho navrhli za šéfa SIS.
Trochu takej mytológie vládnej okolo pôsobenia v Slovenskej informačnej službe, kedy tomu šéfoval, akoby to bolo niečo, čo sa tak ako keby netýka dôvery. Ja to znova zopakujem. Je absolútne vylúčené, aby jeden deň fungoval šéf SIS bez dôvery premiéra, rovnako ako je absolútne vylúčené, že keby existovala vážna námietka zo strany ktoréhokoľvek člena vlády, aby šéf SIS s ním takto fungoval. To znamená, že minimálne v tejto, v tejto snemovni budeme mať zo šesť ľudí, nie som si istý, či som to zrátal dobre, s ktorými Karol Mitrík robil z pozície ministrov a ktorí mu dôverovali ako človeku dlhodobo, dlhodobo. To znamená, nebol tam žiaden argument o tom, ktorý by spochybnil dôveryhodnosť tohto kandidáta. Nu-la, nula.
Ja som sa kľudne prihlásil aj k jeho straníckej minulosti, lebo ja si myslím, že to patrí k histórii, zakladajúci člen KDH, zakladajúci člen SDKÚ - DS. Považujem to za dôležité, lebo Karol Mitrík sa k tomu hlási. To je odkaz všetkým tým, ktorí spravidla, bohužiaľ, vymenia šesť-sedem strán dokopy, ktorí jednoducho sa potom hlásia k tomu, že teda im to nestačí, lebo že to je kandidát SMER-u. Považujem to za mimoriadne drzé tvrdenie, za mimoriadne drzé tvrdenie a poviem to úplne otvorene, že ďaleko sa táto spoločnosť nedostane, keď budeme všetkých, ktorí majú inú názor ako my sami, prehlasovať za triednych nepriateľov. Špeciálne mi je to trápne a nepríjemne pri stranách, ktoré majú dokonca v názve slobodu a podobné záležitosti. To teda sa mi zdá perfídne a myslím si a znova to poviem, nech sa páči, tam máte Kim Ir-sena a jeho dvoch synov. To je presne tam vhodné. Kto má iný názor, je triedny nepriateľ. Totálna hanba, totálny trapas. V tých miernejších prípadoch naznačujeme, že tí ľudia možno nie sú celkom svojprávni, prípadne že si zobrali za to nejaké peniaze alebo iné výhody. Totálne drzé. To je presne ten dôvod, keďže som tu počul filozofické úvahy na stav pravice, pre ktorý pravici ľudia neveria, lebo nedáva riešenia, ktoré by boli v súlade s normálne zdravým rozumom. Tlačí nasilu niečo, čo sa dohodlo čisto politicky. Takto to bol prípad aj dohody tzv. spoločného kandidáta. Tá dohoda bola jednoduchá, len politická. Ani jedna sekunda, nehovorím, že minúta, hodina alebo nejaké stretnutia, len sekunda odbornej debaty. Máme svojho, máme najväčší klub, pridajte sa k nám, buďme jednotní. Ďalší, už sme spolu. Potom príde niekto so zoznamom, tu, Paľo, podpíš, však všetci to podpísali. Jediný argument. Ja som ináč tajne dúfal, tajne som dúfal, že po tých všetkých diskusných reláciách sa zopár z vás aspoň pripraví na tie argumenty, aspoň si dá trochu záležať, nech to má nejakú úroveň. Čo počúvam celé poobedie? Máme šesťdesiat podpisov.
A viete, čo sa deje mimo tejto sály? Horúčkovito sa rokuje, či toho kandidáta nestiahnu. Veľké obavy, či dostane 60 hlasov, jak to s ním bude. Je jasné, že sa to deje. Celý víkend sa to dialo, totálny trapas. Nič iné sa nerieši, len či bude mať dosť hlasov, jak to bude vyzerať, keď ich náhodou nebude mať. Však podľa toho aj to argumentárium vyzeralo. A toto je to, čo mi v skutočnosti extrémne vadí, extrémne vadí. To znamená, že ak to má byť skutočne len takýto biznis niekde v pravici, tak ja s tým nesúhlasím a spolu so mnou aj SDKÚ - DS. Vyťahovali tu rôzne názory, ako to funguje v strane, no tak, však všetci dobre viete, čo to je vrcholný orgán a čo to znamená, keď taký rozhodne. Funguje to aj u vás, u každého jedného, snáď s výnimkou OĽaNA, ale proste takisto aj u nás. V tom nevidím žiadny problém, je pomerne nečestné to nejako spochybňovať.
Ale chcel by som naozaj aj povedať možnože pohľad, ktorý je, taký, že cez tento horizont, cez tento horizont, ktorý tu do dneska zaznieva, toho zúfalého boja o to, že kto to teda nakoniec dostane, a ktorý hovorí, že ja by som naozaj chcel počuť veľmi úprimnú spoveď bývalých ministrov, lebo tí sú nápadne ticho okolo tohto, ako sa budú cítiť, keby Karola Mitríka zvolili. Čo to pre nich znamená? Robil som s niekým najtajnejšie veci tejto krajiny, dva roky, robil som s ním, zvolili ho za šéfa NKÚ. A čo budem rozprávať, že mu neverím? Že vtedy som mu veril a dnes mu neverím? A keď sa opýtame, na základe čoho? Na základe toho Kim Ir-senovho, že teda Fico povedal, že je dosť dobrý. To si myslím, že nie je hodné terajšej pravice. Je nehodné, aby bývalý minister alebo člen vlády proste vo všeobecnosti zhadzoval vlastnú prácu. Mne sa strašne páčilo vystúpenie ľudí, ktorí hlasovali proti vláde Ivety Radičovej a rozprávali o zodpovednosti.
Mne sa to už nechce ani komentovať, ani nechcem tých ľud nejako zhadzovať, lebo mi to pripadá strašne trápne a neférové voči tejto krajine, potrebovala by poriadnu alternatívu. No ale to sa nedá týmito starými princípmi. To sa nedá robiť po starom, kedy hovoríme iné, ako je skutočná pravda. Hovoríme iné, ako si možno myslíme. Mnohí z tých ľudí, ktorí proste aj dnes rozprávajú, dobre vedia, že Karol Mitrík je dobrý kandidát, dokonca spĺňa tieto kritériá, ktoré som povedal. Dokonca by boli aj spokojní. Ale to politikum, ktoré potrebujú odprezentovať, im bráni to povedať možno nahlas. A mňa na tom najviac uráža práve to, že sa tu dozvedáme, že títo dvaja idú hlasovať, potom nejdú, potom zrazu idú. Výzvy, aby sme urobili hocičo, len nech je to spoločné, úplne kašleme na to, či bude obsadený šéfpost alebo post šéfa NKÚ, kašleme na to, čo táto krajina potrebuje, ale potrebujeme niečo politicky povedať.
Chcel by som vás vyzvať, naozaj v tejto debate, ešte je na to čas. Normálne debatujme o tom, aké kritériá by tam mali byť, a debatujme o tom, či naozaj nie je čas deeskalovať to obrovské úsilie, ktoré bolo vynaložené, a povedať si, a teda poviem za toho svojho kandidáta, že aj keď bude zvolený Karol Mitrík, tak slušnosť je povedať, O. K., je to kandidát, s ktorým sme robili. A keď sa správal čestne ako člen našej vlády, tak sa bude správať čestne aj ako šéf NKÚ. Takže vás poprosím, takto pristúpme k tej voľbe. Zvoľte si stratégiu slobodne, akú chcete, ale naozaj, správajme sa k ľuďom tak, ako to je normálne a prirodzené.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis