Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.12.2013 o 15:24 hod.

Mgr.

Dušan Galis

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2015 11:47 - 11:49 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda, ja chcem poďakovať, že konečne tu máme zákon o športe, ktorý bol skutočne veľmi, veľmi potrebný u nás na Slovensku. A myslím si, že jedným z tých najdôležitejších bodov tohto zákona je informačný systém, tak ako to tuná povedal pán kolega, pretože konečne budú peniaze trošku pod dohľadom, štátne peniaze budeme vedieť, aj športovci sa budú môcť pozrieť do toho, akou cestou sa ten-ktorý šport financuje, takže z tohto pohľadu som absolútne ako veľmi spokojný.
A na čo by som chcel ako apelovať, je to financovanie mládeže. V tomto si myslím, že máme a mali sme veľké nedostatky, pretože financovať svoje dieťa v športe, financovať mladých ľudí je veľmi náročné a hlavne pre rodičov. Takže bol by som rád, keby aj zväzy mysleli viac na mládež, pretože ak stále tvrdíme o tom, že chceme mať zdravú mládež, mladých zdravých ľudí, tak nepochybne šport je ten fenomén, ktorý si myslím, že má veľké predpoklady na to, aby tí mladí ľudia, ktorým sa budeme viacej venovať a hlavne im vytvárať podmienky, si myslím, že budú potom určite v lepšom aj takom stave aj psychickom. Takže budem rád, keď mládež nevynecháme, a bol by som rád, keby sme do budúcna určite tých 20 až 40 %, ktoré budú naviac v rozpočte, aby sme ich využívali správne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2015 9:59 - 10:00 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Šport ako taký je fenomén, ktorý je neporaziteľný, je neporaziteľný šport, a preto som presvedčený o tom, že aj takéto diskusie, debaty okolo toho nájdu cestu, ako sa spojíme a urobíme zákon, na ktorý budeme všetci pyšní, pretože je to veľmi potrebné.
Ale ešte raz hovorím, šport je neporaziteľný, treba si vážiť ľudí, ktorí robia okolo športu, ktorí mu venujú celý život. A ja som hlboko presvedčený o tom ako my všetci, ktorí tu sedíme, že chceme, aby v športe bol poriadok. A potom budeme vidieť, že aj tie výkony, aj tá práca ľudí okolo športu bude absolútne na inej úrovni.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2015 9:36 - 9:37 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja som veľmi rád, že táto téma bude témou dnešného dňa, a som hlboko presvedčený o tom, že – slovenský šport – treba, aby bol lepšie financovaný a, samozrejme, aby tie financie boli pod kontrolou.
Pozrite sa, za posledné obdobie sa teraz stavajú futbalové štadióny, hokejové štadióny, čiže aj tá kultúra na tých štadiónoch je absolútne iná. Bol som na štadióne Spartaka Trnava, keď to porovnám s tou kultúrou vtedy a teraz, je to neporovnateľné. Ja si myslím, že aj ľudia sa naučia chodiť aj s deťmi na štadióny, budú fandiť svojim klubom, budú fandiť svojim športovcom, budú mať svoje idoly a tak ďalej, ale bez toho, aby dieťa nemalo vytvorené podmienky, aby nemalo postarané o svoj tréningový rast, ja si myslím, že bez financií to dneska nejde. Dobre povedal pán Érsek, že musia tam byť aj to zdravotníctvo, kontrolovať tie deti proste, je to veda. Ale potom sa nám veľmi dobre rozpráva, veľmi dobre sa nám podáva ruky a dobre sa nám fotí potom so športovcami, ktorí niekedy obetujú svoje zdravie, ale sú hrdinovia tejto krajiny.
Ešte raz poviem, takých športovcov, ako dneska máme na Slovensku, si myslím, treba veľmi, veľmi vážiť, lebo sú to zlaté ikony tejto krajiny.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2015 9:22 - 9:31 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis

20.
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážené poslankyne, vážení poslanci, je asi zbytočné robiť vám prednášku o význame športu v živote človeka a spoločnosti. Sami viete posúdiť a sledujete, akú odozvu má každý deň každý víťazný zápas, či už je to vo futbale, či je to v hokeji, či výsledky na olympiáde, alebo športy, Petra Sagana a nehovoriac o tenistoch, o Rely Dakar a tak ďalej.
Ja si pamätám, keď na tomto mieste pred pár rokmi stál pán Schultz z Európskeho parlamentu a v tom čase išli preteky Tour de France, tak som nechcel ani tomu veriť, že človek, ktorý nejako nepozná tohto chlapca alebo neni z jeho krajiny, dokáže takto fandiť a takto uznávať jedného vynikajúceho športovca, ktorý ozaj Slovensko ako také každý rok preslávi, ja si myslím, že je to športovec, ktorý skutočne si robí do budúcnosti veľkú kariéru a má veľa, veľa, veľa vzorov. Ja si myslím, že aj cyklistika v poslednej dobe strašne sa dostala hore, a dneska vidíte aj po uliciach, po mestách a tak ďalej, medzi mestami, na dedine a tak ďalej, veľa ľudí športuje, pestuje tento šport, ja si myslím, že je to úžasný vzor nielen pre mládež, pre dospelých, ale pre nás všetkých.
Pamätám si, keď som prvý raz mohol vidieť Stanley Cup. Dneska už je samozrejmosťou, že Stanley Cup prakticky každý rok príde do Trenčína. Máme možnosť sa ho dotknúť, máme možnosť sa odfotiť s hokejistami, ktorí ho dosiahnu, a sám seba sa niekedy pýtam, že čo by pre to niektoré krajiny dali, keby mohli tento pohár vidieť vo svojom meste. Čiže treba doceniť aj ľudí, ako je Marián Hosa, Gáborík, Chára a tak ďalej a tak ďalej, že robia reklamu takú Slovensku, o ktorej sa nám niekedy ani, ani nesnívalo.
Šport je fenomén, ktorému som aj ja zasvätil celý svoj život, a preto mi dovoľte povedať pár poznámok k dnes prerokovanému návrhu zákona o športe nielen ako poslancovi Národnej rady, ale aj ako bývalému športovcovi a trénerovi.
Verím, že si všetci uvedomujeme, pred akou zodpovednou úlohou dnes stojíme. Roky voláme po novej modernej legislatíve, ktorá by pomohla športovcom, športovým organizáciám, ich podporovateľom, ale aj fanúšikom zlepšiť podmienky v slovenskom športe, čo je veľmi dôležité. Od roku 1990 bolo niekoľko pokusov, ako túto legislatívnu dieru zaplátať. Ale ani jednej garnitúre sa nepodarilo veci dotiahnuť tak ako doteraz. Stojíme preto pred veľkou dilemou a pred historickým krokom pomôcť slovenskému športu a ja si myslím, že skutočne slovenský šport, keď sa na to dívame z akejkoľvek strany, treba pozdvihnúť, treba financovať a treba urobiť poriadok, ktorý by, si myslím, utvrdil aj ľudí, a som presvedčený aj o tom, že ľudia by mu ďaleko viacej dôverovali. Dnes môžeme napraviť, dnes môžeme nastaviť nové pravidlá, ale tiež napraviť krivdy minulosti, kedy šport stál na pokraji záujmu štátnych inštitúcií, a treba otvorene povedať, že aj mnohých politikov.
Vládny návrh zákona o športe nie je normou vytvorenou za zeleným stolom. Ako to už bolo viackrát povedané, je výsledkom mnohých diskusií, konzultácií, výmeny názorov medzi štátnymi inštitúciami, mimovládnym sektorom, športovými funkcionármi, športovcami a tiež politikmi, kde treba vyzdvihnúť skutočne pána Petra Pellegriniho, predsedu parlamentu, ktorý veľmi o tento zákon bojoval, ale treba vyzdvihnúť aj médiá, ktoré mu venovali veľkú pozornosť.
Dotknem sa niektorých tém, s ktorými som bol konfrontovaný aj ako športovec, a neskôr aj ako tréner. V prvom rade plne verím, že nová zákonná úprava pomôže profesionálnym športovcom, pokiaľ ide o prepracovanie vzťahov s klubom, pomôže pri prestupoch do iného klubu a tiež možnosť dopomôcť sa práv, pokiaľ ide, pokiaľ boli tieto normy akokoľvek porušené. Verím osobne, že moji mladí kolegovia, mladší kolegovia, tréneri už nebudú musieť hľadať najrôznejšie finty, ako motivovať hráčov k vyššej tréningovej aktivite a k vyššej bojovnosti v zápasoch len preto, lebo ani oni, ani realizačný tím nedostali niekoľko mesiacov výplatu. Pritom majú tiež rodiny, malé deti a ich príjem je ťažko porovnávať s príjmom hráčov špičkových zahraničných klubov. Musím povedať, že som takúto situáciu zažil, a potom je veľmi nepríjemné, keď máte motivovať tzv. profesionálnych hráčov k dobrému výkonu, a pritom nedostanú 2-3 mesiace výplatu a celková tá nálada aj v kabíne, aj na ihrisku, aj taká nedôvera medzi trénerom a hráčmi, to napätie a tak ďalej, by som vám osobne neprial a budem skutočne veľmi rád, ak toto sa všetko vytratí, a ten poriadok v športe bude taký, ako má byť.
Som veľmi rád, že predkladaný zákon prináša aj nové možnosti financovania športu zo súkromných zdrojov. Financovanie športu, predovšetkým na klubovej úrovni je bezprostredne späté so sponzoringom. Viac ako 25 rokov všetci hovoríme o sponzoroch, o sponzorovaní športu, a pritom dnes termín sponzoring neupravuje žiadna zákonná norma, ani dnes platný zákon o športe, ani zákon o daniach z príjmov, ani iné zákony. Aj preto dnes nikto nevie, koľko peňazí do športu skutočne vkladá alebo koľko sa investuje. Podľa štúdie KP&J spred dvoch rokov rozpočty všetkých klubov na Slovensku presahujú sumu 245 mil. euro, čo je niekoľkonásobne viac, ako sú všetky dotácie od štátu. Pritom reálne to môže byť o 100 mil. viac, ale aj o 100 mil. menej, lebo doteraz sme nemali nástroj, ako to zistiť, čo je podľa môjho názoru skutočne veľký nedostatok. Preto plne podporujem, aby sponzor aj sponzorovanie jasne zadefinovali účel využívania sponzorského, a tiež sa stotožňujem s povinnosťou zverejnenia sponzorských zmlúv v informačnom systéme športu.
Plne podporujem tiež riešenie, ktoré vracia slovenskému športu ako jeden zo zdrojov financie aj výnosy z lotérie a hazardných hier. Všetci vieme, že v krajinách, kde sa výnosy z lotérií používajú na podporu športu, má šport niekoľkonásobne viac prostriedkov, Argumenty, že ak niekto tipuje na výsledky športových zápasov, tak výnos z tohto tipovania by mal ísť na podporu športu, nikoho nezaujíma. Všade vo svete je hazard hodnotený ako negatívna činnosť, preto výnosy z hazardných hier smerujú adresne na podporu verejnoprospešných činností, medzi ktoré jednoznačne patrí šport. U nás, bohužiaľ, už dvadsať rokov nie. Experiment z minulosti, kedy tieto príjmy boli príjmom štátneho rozpočtu, obral slovenský šport o desiatky miliónov euro, čo, si myslím, že je veľmi veľa. Som rád, že vládny návrh zákona nastoľuje poriadok, a pokiaľ ide o organizáciu činnosti jednotlivých športových zväzov, a že kauzy, ktoré riešili ešte nedávno všetky médiá, sa stanú minulosťou.
Návrh zákona reaguje na nedostatočnú transparentnosť zákonnej úpravy, kedy na základe aktuálne existujúcich trestných činov nie je možné efektívne stíhať a posúvať korupciu v športe. Som tiež rád, že zákon vytvára legislatívne rámce v boji proti ovplyvňovaniu výsledkov športových zápasov a nelegálnemu stávkovaniu.
Verím tiež, že nový systém financovania štátnych prostriedkov, lepšie pravidlá, ale aj viac peňazí pomôžu na rozvoj športu na Slovensku. Zákon sám osebe nič nevyrieši. Všetko je na nás, na všetkých, na ľuďoch, ktorí robíme v športe, a záleží na nás, či nám na ňom bude záležať, alebo nie. Ako športový zväz na základe nového vzorca dostane o 100 % viac prostriedkov ako v minulosti, ale na zvýšenej podpore mládeže sa to nijako neprejaví, tak to nebude určite dobré. Opakujem, je to vec nás všetkých, ak túto normu budeme vedieť využiť v reálnom živote, je možné, že v priebehu pár rokov zákon dozná určité zmeny. Spoločnosť sa vyvíja, o rok-dva budeme mať možnosť niektoré tieto názory a tieto veci porovnať a uvidíme, či to bude dobré.
Ale ja v každom prípade tento zákon podporím, lebo konečne sa tu niečo robí, konečne sa chceme venovať športu. Ja si myslím, že tá serióznosť, poctivosť tých ľudí, ktorí tomu venujú celý život, si to zaslúži.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.3.2015 10:06 - 10:06 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pozri sa, pokiaľ ide o šport, šport predsa musí spájať ľudí a nie rozbíjať. Veď to je, to je, žijeme vo vyspelej krajine, žijeme vo vyspelej Európe a predsa nebudeme sa tuná hádať o niektorých veciach, ktoré sú samozrejmosťou. Nepochybujem o tom, že peniaze sa musia dať zohnať a treba nájsť riešenie, aby športovci, ktorí ozaj niečo dokázali a reprezentovali túto krajinu, boli docenení. A ja myslím, že na tomto sa všetci zhodneme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.3.2015 10:01 - 10:05 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci. Ja by som sa trošku chcel vrátiť do svojich mladých rokov, kde mená niektorých športovcov, ktorých spomeniem, boli pre nás, dá sa povedať, bohovia. Boli to ľudia, ktorí reprezentovali Československo ako také, boli to ľudia, ktorí boli veľmi skromní, a hlavne to boli ľudia, ktorí úžasne vedeli spájať tento národ. To treba povedať.
Každý z mladých chlapcov, ktorí sme nejak športovali alebo sme sa venovali niektorému druhu športu, sme mali svoje vzory a nepochybujem o tom, že mená, ako pán Popluhár, pán Zachar, ako bolo povedané, Čáslavská, pán Starší, pán Golonka, atď., atď., to by som mohol menovať, dačo dokázali pre túto krajinu a ukázali, že tých ľudí vedeli dostať niekedy do takého varu, že o ničom inom sa nerozprávalo, len o futbale, o hokeji a o niektorých aj druhých, iných druhoch športu, ktoré vtedy ako leteli.
Život ale týchto ľudí nebol jednoduchý. A keď som spomínal v úvode pána Popluhára, musím povedať, že bol to športovec, futbalista, ktorého si pamätám ako chlapec, kde v televízii, ktorá ešte vtedy bola čiernobiela, hral za mužstvo sveta vo Wembley, kde pred zápasom, vážené dámy a páni, prišla anglická kráľovná, boli predstavení títo futbalisti anglickej kráľovnej. Viete, ako tento pán Popluhár, najväčšia ikona slovenského futbalu, skončil? Skončil ako kustód v reprezentácii. To znamená, že po zápasoch reprezentačného mužstva zbieral dresy reprezentantov, namiesto toho, aby sedel v kravate vo VIP-ke a prijímal hostí. Viete, to bola tá tragédia tých športovcov.
Čiže veľa športovcov, ktorí preslávili Československo, nemali to šťastie, nevedeli sa presadiť v živote. A keďže berieme vek, optimálny vek desať, pätnásť rokov tej kariéry, po skončení nie všetci mali to šťastie, aby sa v živote presadili. Boli takí, čo sa presadili, čo si urobili trénerské kurzy, čo sa stali inžiniermi, doktormi, atď., ale boli aj takí, ktorí sa nevedeli presadiť. Preto si myslím, že aj na týchto nebolo treba zabudnúť a nebolo by dobré, aby po skončení kariéry to tak bolo, že zíde z očí, zíde z mysle. Sú ľudia, na ktorých treba ako myslieť, určite treba sa im nejak venovať a určite treba im aj dať šancu, aby mladí športovci vedeli o tých, ktorí dokázali niečo, ktorí sa presadili či už na majstrovstvách sveta, na majstrovstvách Európy, olympijský víťaz, atď., a tak ďalej.
Čiže mne ako bývalému športovcovi tiež ide o to, aby povedzme nemali dôchodok 300 euro, ale som tiež za to, aby sme sa nejako zhodli, ako povedal pán Brixi aj pán Érsek, aby sme sa zhodli, aby títo športovci boli docenení, aby sa mohli nejak v tom živote ďalej presadiť, pretože skutočne po skončení tej kariéry športovej to nie je ľahké.
Preto si myslím, že tento návrh zákona je dobrý. A nebránim sa tomu do budúcna, aby sme sa nejak dohodli a robili na tom, aby aj tí, tá druhá skupina športovcov, aby sa myslelo aj na ňu, aby sme presadili aj tieto druhé pozmeňovacie zákony.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

4.12.2013 16:14 - 16:15 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja budem veľmi stručný. Chcem poďakovať za vecnú diskusiu a určite súhlasím s tým, čo povedala aj pani Vášáryová, že máme športovcov, ktorí robia skutočne veľké meno tejto krajine. A nejdem hovoriť kto, či je to Zdeno Chára, či je to Peťo Sagan, či je to Hossa, či sú to naše tenistky, Hantuchová a tak ďalej a tak ďalej. Čiže ak chceme, aby naše deti mali svoje vzory, tak určite im treba vytvoriť prostredie. Prostredie také, ktoré ich tam bude priťahovať, a verím, že aj tento zákon bude mať niečo do seba, pretože tí rodičia, ktorí budú chcieť chodiť na športoviská, tak sa musia určite cítiť so svojimi ratolesťami isto a myslím si, že bude to určitým prínosom nielen pre náš šport, ale určite aj pre celú spoločnosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.12.2013 15:24 - 15:28 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, aby som ako spoločný spravodajca predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 718) vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport ako gestorský výbor podáva Národnej rade Slovenskej republiky podľa § 79 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov spoločnú správu, správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením z 23. októbra 2013 č. 871 sa uzniesla prerokovať vládny návrh zákona o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 718) v druhom čítaní a prideliť ho týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Ako gestorský výbor určila Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a určila lehoty na jeho prerokovanie. Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky. Iné výbory o návrhu zákona nerokovali.
Gestorský výbor konštatoval, že do začatia rokovania o návrhu zákona nedostal žiadne stanoviská od poslancov podané podľa § 75 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky. K predmetnému návrhu zákona určené výbory zaujali stanoviská: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky v uznesení č. 348 z 20. novembra 2013, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet v uznesení č. 241 z 12. novembra 2013, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj v uznesení č. 132 z 21. novembra 2013, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť v uznesení č. 120 z 21. novembra 2013, výbor pre, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport v uznesení č. 104 z 21. novembra 2013, v ktorých zhodne odporúčajú návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Z uznesení výborov vyplývajú pozmeňujúce a doplňujúce návrhy uvedené v časti IV spoločnej správy.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o návrhoch uvedených pod bodmi 1 až 28, 30 až 55 spoločne a tieto schváliť, bod 29 neschváliť. Ďalej gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona vo výboroch v druhom čítaní (tlač 718) bola schválená uznesením gestorského výboru, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport 22. novembra 2013 č. 113. Zároveň týmto uznesením ma výbor poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku rokovania výborov, stanovisku a návrhu gestorského výboru a zároveň ma poveril predložiť návrhy podľa § 81 ods. 2, § 83 ods. 4, § 84 ods. 2 a § 86 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

23.10.2013 17:14 - 17:18 hod.

Dušan Galis Zobrazit prepis
Prosím, pán predseda, teraz dajte hlasovať o tom, že návrh zákona Národná rada Slovenskej republiky prideľuje na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Zároveň sa za gestorský výbor určuje Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport s tým, že určené výbory prerokujú návrh zákona v druhom čítaní do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od jeho pridelenia na prerokovanie Národnou radou Slovenskej republiky.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 127 za, 1 proti, 11 sa zdržalo.
Návrhy sme schválili.
Ešte raz pán poslanec Petrák ako spravodajca pri hlasovaní uvedie v druhom čítaní hlasovanie o

vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 293/2007 Z. z. o uznávaní odborných kvalifikácií v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Je to tlač 607.

Petrák, Ľubomír, poslanec NR SR
Pán predseda, v rozprave nevystúpil nikto, nebol podaný žiaden pozmeňujúci návrh, budeme hlasovať o návrhoch v spoločnej správe, ktoré sú v IV. časti spoločnej správy, 1, 2. Prosím dať hlasovať o týchto dvoch bodoch spoločne s odporúčaním gestorského výboru schváliť ich.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 104 za, 35 sa zdržalo.
Tieto dva body sme schválili.

Petrák, Ľubomír, poslanec NR SR
Pán predseda, na základe oprávnenia ako spravodajcu predkladám návrh na prerokovanie predmetného návrhu zákona v treťom čítaní ihneď.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 109 za, 30 sa zdržalo.
Návrh sme schválili.

Sme v treťom čítaní.

Otváram rozpravu. Nie je o ňu záujem.
Vyhlasujem rozpravu za skončenú.

Petrák, Ľubomír, poslanec NR SR
Pán predseda, prosím, dajte hlasovať o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 136 prítomných, 103 za, 31 sa zdržalo, 2 nehlasovali.

Schválili sme novelu zákona č. 293/2007 Z. z. o uznávaní odborných kvalifikácií.

Poprosím pani poslankyňu Nachtmannovú, aby v druhom čítaní uviedla hlasovanie o

vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 185/2009 Z. z. o stimuloch pre výskum a vývoj a o doplnení zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov.

Nech sa páči.

Nachtmannová, Oľga, poslankyňa NR SR
Pán predseda, v rozprave vystúpili dvaja poslanci, ktorí nepodali žiadne návrhy, v spoločnej správe neboli takisto žiadne pozmeňujúce a doplňujúce návrhy a ani v rozprave neboli podané žiadne návrhy, preto sme v treťom čítaní. Prosím, pán predseda, otvorte rozpravu v treťom čítaní.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Ďakujem pekne, pani poslankyňa.

Sme v treťom čítaní.

Otváram rozpravu v treťom čítaní. Nemám prihlášku do rozpravy.
Vyhlasujem rozpravu za skončenú.

Nachtmannová, Oľga, poslankyňa NR SR
Ďakujem, pán predseda. Prosím, dajte hlasovať o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 79 za, 25 proti, 34 sa zdržalo, 1 nehlasoval.

Schválili sme novelu zákona č. 185/2009 Z. z. o stimuloch pre výskum a vývoj a o doplnení zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.

Pán poslanec Hlina. Ale naformulujte, o čom chcete dať hlasovať. Zapnite pána poslanca Hlinu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 23.10.2013 16:03 - 16:03 hod.

Dušan Galis
Ďakujem pekne. Ja budem veľmi stručný. Ja chcem oceniť túto vecnú diskusiu, pretože verím, že dôjde k zhode a tento zákon by mal platiť a bol by dobrý pre všetkých. Takže verím, že ho potom na konci v tej podobe, ako má byť, všetci podporíme. Ďakujem pekne.
Skryt prepis