Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 18:15 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 18:15 - 18:17 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis

196.
Ďakujem pekne. No, pán kolega Baláž, viacej ste hovorili o sebe a svojej nemocnici, ale my dnes neodvolávame vás. Viete, vy ste sa k tomu, prečo vlastne odvolávame ministra Čisláka a čo mu vyčítame, prakticky vôbec nevyjadril, ja by som skôr očakával, že zaujmete stanovisko k tým výhradám, ktoré máme, ako je napríklad to, že prečo minister Čislák nesplnil svoj verejný prísľub o tom, že v správnych radách nemocníc budú noví ľudia. Napríklad do piešťanskej nemocnice vymenoval do Správnej rady tých istých ľudí v marci, ktorí tam boli v novembri 2014. Nesplnil svoj verejný prísľub. K tomu by som očakával, že sa vyjadríte.
Alebo že sa vyjadríte k tomu teplému miestečku, ktoré počas vedenia rezortu ministra Čisláka dostal bývalý vedúci služobného úradu, ktorý musel odísť kvôli viacerým škandálom, aj kvôli škandálu s cétečkom, ale boli tam aj ďalšie škandály, a on bol v marci vymenovaný za zástupcu predsedníčky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. To by som očakával, že k tomu sa vyjadríte, že poviete, že je to podľa vás v poriadku, že tak je to správne a tak to má byť.
Takisto ste sa nevyjadrili k tomu, či je podľa vás pravda, alebo nie je pravda, že minister Čislák zlyhal a nezvládol kolapsovú situáciu v nemocnici v Žiline. Až tam musel zakročiť premiér a predseda vlády. Aj to by som očakával, že k tomu sa vyjadríte, či ju teda zvládol, alebo ju nezvládol.
Čiže k meritu veci, a to je odvolávanie ministra Čisláka, ste povedali veľmi málo alebo prakticky vôbec nič. A z tohto pohľadu si myslím, že ste neobhájili to, aby pán minister Čislák zostal vo svojej funkcii a aby dnes nebol odvolaný.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 17:12 - 17:14 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
No, pán kolega Ježík, ja teda som myslel, že sa tu dožijem všeličoho, ale že práve vy sa sem postavíte a budete tu prezentovať nejaké smerácke úspechy v zdravotníctve a budete tu brániť pána ministra Čisláka, to je nonsens. Akože to, že to robí kolega Raši, ktorý nemá v sebe kúska hanby, a dobre si pamätáme, ako tu vyvádzal a klamal, keď sa odvolávala ministerka zdravotníctva Zvolenská, to ešte dokážem pochopiť. On sa môže hrať tu na cukrovaného a rodinne založeného, vieme všetci, čo je zač. Ale vy sa sem postavíte?!
Pán kolega, tak si pripomeňme, čo ste spáchali. Však v auguste roku 2014, to bolo minulý rok, ste chceli nakúpiť ako riaditeľ, ste uzavreli zmluvu ako riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice na polohovacie postele a na nočné stolíky za milión eur, dvojnásobne predražené. Dvojnásobne predražené. Tie stolíky ste kúpili na 1 062 eur s DPH, pričom Hornooravská nemocnica v Trstenej ich kúpila za 529 eur s DPH. Polohovaciu posteľ ste zakúpili za 28-tisíc eur s DPH a v susednom Martine kúpili tri kusy po 14-tisíc eur s DPH. Vy ste túto zmluvu zrušili, keď to týždenník Plus sedem dní odhalil.
Vy sa sem postavíte a vy tu idete rozprávať niečo o smeráckych úspechoch v zdravotníctve?! To je niečo, to je niečo absolútne neuveriteľné.
Viete, ono by to bolo až komické, keby to nebolo smutné. Pretože 500-tisíc eur, pán kolega Ježík, 500-tisíc eur, však to je 15 mil. korún. Koľko špeciálnych zákrokov, koľko úkonov sa mohlo urobiť za tie peniaze, koľko pacientov mohlo dostať prednostné vyšetrenie. Ako u vás v SMER-e vy nemáte kožu na ksichte, že sa vy sem postavíte!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 9:52 - 9:54 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Martvoň, ja som rád, že ste práve potvrdili, že pán Hanzel bol de facto pokladníkom SMER-u a mal na starosti paralelné financovanie, to je to, čo už veľmi dlho tvrdím a v tých vystúpeniach, ktoré mám, tak sa vám to veľmi nepáči.
Ja vám niečo prečítam, pokiaľ stihnem, je to rozhovor pána Hanzela a názov "Fico sám vybavoval sponzorov".
"Povedali ste, že kampaň SMER-u v roku 2000 vás stála 284 mil. korún. Premiér a predseda SMER-u Robert Fico vás označil za klamára a politického skrachovanca, čo si o tom myslíte?"
"Nemal inú možnosť, ako to spochybniť. Keby to priznal, bol by z toho veľký politický škandál."
"Takže trváte na tom, že SMER vtedy financovali viacerí sponzori, ktorí dali strane veľkú sumu peňazí?"
"Áno. Keď to bude potrebné, viem to kedykoľvek preukázať."
" O koho ide?"
"Viacerí sú moji priatelia, zatiaľ ich nebudem menovať. So všetkými týmito ľuďmi som hovoril o podpore pre stranu."
"Ako vám máme veriť, že ste s tými sa naozaj stretli?"
"Som veľký pedant. 25 rokov si o všetkom vediem potrebné poznámky. Ak bude potrebné, nemám problém, aby ich preskúmal grafológ."
"Ide o 32 mil. korún, ktoré sú v zmluve medzi Blaškom a vtedajším šéfom volebného tímu strany Flašíkom?"
"O zmluve som nevedel, ale viem, že to bolo 32 mil. korún."
A na záver. "Kedy vám Fico povedal, že je legitímnou požiadavkou sponzorov požadovať štátne zákazky a funkcie v strategických podnikoch?"
"16. augusta 2001."
"Kde to bolo?"
"U mňa doma."
"Prečo ste sa stretli?"
"Často sme viedli dôverné rozhovory medzi štyrmi očami."
"V akej súvislosti to povedal?"
"Fico ma požiadal, aby som preveril človeka, ktorý chcel dať SMER-u dva milióny korún. Keď som sa pred Ficom ohradil, že sa mi to nepáči, povedal mi, že je normálne, ak si budú sponzori za peniaze, ktoré dali strane, po víťazných voľbách robiť nároky na štátne zákazky. Fico..." (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2015 17:53 - 17:53 hod.

Ľubomír Galko
Ďakujem pekne. No, ja len veľmi krátko. Musím povedať, pán predseda, že vaše vystúpenie bolo veľmi trápne. Zaujímala by ma len jedna vec, že či to vám skrslo vo vašej hlave, alebo či ste dostali na to tak isto pokyn, ako vaši kolegovia dostávajú. A chcem povedať, že myslím si, že nakoniec budete predsa len dôstojným nástupcom vášho predchodcu Pavla Pašku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2015 10:01 - 10:03 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Číž, no, viete, vy ste tu dnes, aj včera a v podstate stále mentorujete, poučujete nás, ako my nemáme porušovať rokovací poriadok a máme hovoriť k prerokovanému bodu, ale práve vy ste tu dnes podstatnú časť vášho prejavu len tliachali o všetkom možnom a nie o tom, čo momentálne prerokúvame. Ja chápem, že to zaskočilo už aj vás, pretože ten chaos, ktorý ste do tejto schôdze alebo skôr do týchto schôdzí, dvoch schôdzí vniesli, už evidentne zaskočil aj vás.
Vy hovoríte o slušnosti a politickej kultúre? Pán Číž, ešte raz, pozrite sa, čo ste tu počas tejto schôdze navyvádzali, aký, s prepáčením, mrdník ste tu dopustili. Prerušujete tu jednotlivé body, prerušujete schôdze, prerušujete body v rámci schôdze, skáčete z jedného bodu do druhého, necháte nás v skrátenom konaní prerokovať niečo, čo vôbec ani nepoznáme, resp. sa to ešte celé zmení. Ako som povedal, dokonalý babrácky smerácky mrdník.
Vy ste povedali, že ľudia sledujú, kto a akým spôsobom chce uchopiť moc. Ale ja vás upozorňujem, pán Číž, že ľudia v prvom rade sledujú, kto s tou mocou a ako narába a majú vás za neskonalých amatérov a babrákov, pretože vy neskonalí amatéri a babráci ste.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2015 15:25 - 15:40 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Martvoň, to bude aj čiastočne odpoveď pre pána kolegu Šucu, tak ja vám to teda poviem, ako to bolo. Ja už som to tu raz povedal, som to nepovedal celkom presne, ja som tomu Rišovi povedal: „Preboha, ako si sa mohol proste ty zapliesť s takým človekom, ako je Kočner, ako si sa mohol s ním zoznámiť?“ A on mi odpovedal: „Ľuboš, ty mi nebudeš veriť, ale ja keď som bol na ministerstve financií za mnou došiel Počiatek a ten silou-mocou ma prosil, aby som sa s ním zoznámil a stretol.“ A ja som mu povedal, že to nie je možné. A on povedal: „Áno.“ Ja som sa ho opýtal: „Ty si čo urobil?“ On mi odpovedal: „No vyhodil som ho.“ Ja som sa ho opýtal, čo bolo ďalej. On odpovedal: „No Počiatek ti furt chodil za mnou a furt doliezal a furt prosil, že: „Len sa, Rišo, prosím ťa, aspoň na chvíľu s ním stretni.“ A tak som sa s tým človekom zoznámil.“ Takže teraz to už viete a pevne verím, že som vyčerpal odpoveď na vašu otázku.
Čo sa týka pána poslanca Šucu, viete, ono je to tak, ja som ušetril 60 mil. za prvých desať mesiacov v roku 2011. A to boli predtým peniaze, ktoré končili v strane SMER, ktoré končili u vašich oligarchov, u Výboha a ja neviem kade-tade. Dokonca to boli peniaze ušetrené aj za to, že som predal tie samopaly drahšie, ako ich predtým predal Baška. On ich predtým predával lacnejšie, napriamo. Ja som ich predal v elektronickej aukcii a drahšie. To je dohľadateľné. To znamená, že ten nejaký hnev smerákov a hnev ľudí, ktorí v pozadí za nimi stoja, je pre mňa úplne pochopiteľný. Jednoducho keď niekomu zoberiete hentaké prachy, však to je 1,8 mld., tak on asi vás nebude zbožňovať, že áno.
Čo sa tam pýtal tuším pán poslanec Martvoň na nejaké manželky, ja po manželkách druhých politikov nepozerám.
A pani Šedivcovej by som chcel prisľúbiť, že na budúce budem dlhšie hovoriť, aby tie faktické poznámky, ktoré vám pošlú, aby ste to stihli si aspoň dvakrát prečítať a nejakým spôsobom sa to naučiť, aby ste to dokázali súvisle prečítať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.4.2015 14:55 - 15:11 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
No, vážený pán predseda, vážený pán minister vlády istôt pre občanov, panie poslankyne, páni poslanci, hneď na úvod chcem povedať, že pán podpredseda Národnej rady Číž tu niekoľkých kolegov upozorňoval, aby rozprávali ku skrátenému legislatívnemu konaniu, a nie priamo k predmetnému návrhu zákona. Tak ja teda veľmi rád tejto jeho požiadavke vyhoviem a pridám niekoľko myšlienok k tomu, prečo táto situácia vlastne nastala, k tomu, čo tu doteraz odznelo a sa udialo. K samotnému návrhu riešení budú poslanci strany Sloboda a Solidarita diskutovať potom pri prerokovávaní samotného návrhu zákona.
Na úvod chcem povedať niečo podobné ako to, čo viacerí kolegovia predo mnou hovorili. Tiež si myslím, že by tu nemal dnes sedieť minister spravodlivosti pán Borec, ale predseda vlády Robert Fico, o ktorom to v skutočnosti celé je. Inokedy sa producíruje pred nami veľmi rád, počas rokovania tejto schôdze, žiaľ, nenašiel na to odvahu. Akurát púšťa na tlačových besedách, teda tam, kde mu nehrozí vôbec nejaký stret s opozíciou, ktorá by mu niektoré veci pripomenula do očí, jeden nezmysel za druhým.
Teraz by som spomenul jednu zásadnú vec z návrhu zákona, kde sa hneď v úvode píše: „Účelom vládneho návrhu zákona je reagovať na dlhodobé problémy súvisiace s procesom konkurzu a reštrukturalizácie v Slovenskej republike a na súvisiace otázky v obchodných vzťahoch a s tým súvisiacich sociálnych dopadov. Súčasný stav je výsledkom systémových nedostatkov právnej úpravy prijatej druhou Dzurindovou vládou v roku 2005.“ No pripusťme, že je to tak. A zároveň pripusťme, že prvá vláda Roberta Fica v rokoch 2006 až 2010 problémy neidentifikovala, a preto ich neriešila, ale teraz ste, dámy a páni zo strany SMER, vo vláde už štvrtý rok. A občania Slovenskej republiky sa vás oprávnene pýtajú, kde ste boli viac ako tie tri roky, keď musíte teraz túto situáciu riešiť v skrátenom konaní.
Premiér Robert Fico a ľudia okolo neho postavili svoju chabú obhajobu na tom, že za všetko môže bývalý minister dopravy Ján Figeľ a jeho lacné diaľnice. Dokonca ste ho chceli za to odvolávať, aj keď som presvedčený, a už to aj parlamentné vrabce čvirikajú, že to teraz nakoniec nespravíte, lebo ste zistili, že by to bola pekná sprostosť, ktorá vám škodí. Plus je tu ten fakt, že ak by bola dokonaná reakcia opozície, ktorá by vás tu nechala mečiarovsky riadiť a, s prepáčením, zožrať všetky funkcie, tak to by vám poškodilo ešte viac. Dokonca si osobne myslím, že toto by ste už do volieb nerozchodili a to si nemôžete dovoliť. Takže absurdný bod odvolávania opozičného podpredsedu Národnej rady ste prerušili len preto, aby ste našli cestu, ako komunikovať, že ho neodvoláte pre nič iné. (Ruch v sále.) Pán predseda, mňa strašne vyrušuje, že pán poslanec Blanár nahlas telefonuje.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec, ak telefonujete, tak netelefonujte sále, ale ja som to nepostrehol, prepáčte. Nech sa páči, pokračujte.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
No, pán poslanec Blanár, keď nahlas telefonujete a vy sám ste to nepostrehli, tak by ste mali navštíviť odborníka. (Reakcie z pléna.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Poprosím o kľud v rokovacej sále a pokračujte, pán poslanec.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Aj ma trochu zaujíma, akú taktiku teraz zvolíte, či sa budete chcieť s kolegami KDH nejakým spôsobom dohodnúť, lebo ono to vyzerá, že oni sú na vás teraz už dosť nabrúsení, alebo zvolíte nejakú inú taktiku, trebárs no tak nech si tam ostane, keď sa tam tak drží. Ale je to v zásade vaša vec, ako z tej pre vás hlúpej situácie, do ktorej ste sami vliezli, vycúvate, pretože pred rozmýšľajúcimi ľuďmi na Slovensku, ktorí vás prekukli, už aj tak budete vyzerať ako politickí analfabeti a nemehlá. A navyše, musím priznať, že to ma trochu aj teší, z Roberta Fica po tých všetkých jeho vyjadreniach doterajších na adresu Jána Figeľa spravíte pekného, s prepáčením, trkvasa, ktorý keby mal v sebe čo i len kúsok hanby, tak by potom mal odstúpiť z funkcie predsedu vlády a mal by vypísať predčasné parlamentné voľby a potichučky sa niekam stratiť. Teda niežeby som od neho ten kúsok hanby očakával, ale patrilo by sa, keď mu to urobíte.
Vrátim sa k základnej otázke. Kde ste boli viac ako tri roky? Tvrdenie, že ste o tej situácii nevedeli, neobstojí. Veď aj predseda vlády Robert Fico dnes tvrdí, že na neschopného Jána Figeľa vyjednávajúceho lacné diaľnice upozorňoval už počas vlády Ivety Radičovej, že o tom vedel. A problémy Váhostavu a jeho neplatenia faktúr nevznikli predsa včera ani pred týždňom. Už to tu viacerí kolegovia hovorili, kolega Hlina ten to už nieže polroka, ale viac už ako polroka s tým chodí. Vedeli ste, že sú okrádaní a budú okradnutí a budú olúpení drobní živnostníci a ich rodiny, že nie sú im platené faktúry a že im nebudú zaplatené faktúry. Vy ste nemohli konať napriek tomu, že ste to vedeli, pretože toto všetko sa dialo s požehnaním politických špičiek strany SMER. Povedal by som dokonca, dialo sa to pod kuratelou strany SMER. Aj teraz konáte len preto, lebo sa situácia stala neúnosnou a strane SMER to škodí. Aby som sa teda opravil, nemuseli ste to vedieť a zrejme ste o tom nevedeli všetci osemdesiati traja poslanci za SMER, ako tu sedíte, to jasné, ale to nie je podstatné. Vedeli o tom, ako som už povedal, a priamo sa podieľali vaši vrcholní predstavitelia na tom, že tí dodávatelia sú okrádaní silným človekom stojacím v pozadí strany SMER a človekom priamo prepojeným na predsedu strany SMER Roberta Fica. Tento jeden z akcionárov a majiteľov strany SMER je zodpovedný za to, on je zodpovedný za to, že tu dnes sedíme, nikto iný nie je za to zodpovedný, len on. A je zodpovedný za to, že sa snažíme vyriešiť prakticky nevyriešiteľné, lebo nech prijmete čokoľvek, existujú len zlé a ešte horšie riešenia a bude to vždy na úkor všetkých občanov Slovenska. Navyše ak prijmete to, čo ste navrhli, legalizujete a ochránite tým zlodejinu tohto vášho mecenáša alebo teda to, čo chcete navrhovať, ale o tom budeme rozprávať neskôr. A za tento stav ste zodpovední a spoluzodpovední vy, dámy a páni zo strany SMER, lebo aktívne takéto prostredie podporujete. A k tomuto sa dostanem tiež neskôr.
Môžu sa niektorí z vás na prvý pohľad ohrádzať, aj to niektorí robíte, myslím, že pán poslanec Blaha to tu v uplynulých dňoch niekoľkokrát povedal, relatívne oprávnene sa ohrádzal, že tie naše fotografie nič nedokazujú, že je to len stretnutie premiéra s hokejistami a predsedom hokejového zväzu alebo že sú to fotografie z kontrolných dní. Ja vás však chcem upozorniť, že fotografie z iných miest, kde mecenáš a akcionár strany SMER Juraj Široký úkoluje vášho predsedu Fica, ak vôbec existujú, a to by som nevylučoval, keď si spomeniem na spis Gorila, sú uložené na iných miestach a sú používané na iné účely, nie na to, aby ich mali poslanci strany SaS na svojich transparentoch.
Pozrime sa do histórie, lebo, viete, strana SMER, to nie sú nepopísané listy papiera, už samotný vznik strany SMER bol realizovaný nečestným a podvodným spôsobom a predurčil túto stranu na organizáciu s prvkami mafiánskeho a zločinného charakteru.
Pripomeňme si niektoré pasáže zo spisu Gorila, ktorý popisuje najväčší politický megaškandál z histórie Slovenskej republiky.
Prvý citát. „Haščák vymenúva piatich akcionárov strany SMER (Juraj Široký, Vladimír Poór, Martin Glvač, Jozef Brhel a Ivan Kiňo.) Okrem Glváča a Brhela, Haščák Širokého ako jediného osobne nepozná, sú to všetko neschopní ľudia.“ Presne toto viackrát hovoril dávno pred zverejnením spisu Gorila, bolo to na jar v roku 2010, poslanec strany SMER Bohumil Hanzel. Práve ten tvrdil, že SMER vznikol ako akciovka a jeho zakladatelia si týmto vlastne kupovali budúce zákazky a miesta v štátnych podnikoch. Robert Fico Bohumila Hanzela za toto tvrdenie nikdy nezažaloval. A vzhľadom na to, ako Robert Fico postupuje v prípade žalôb, napríklad voči médiám, je nepredstaviteľné, že by tak nespravil, keby to bola pravda. Takže to pravda je a nezažaloval ho len preto, lebo Bohumil Hanzel mal a má na toto svoje tvrdenie aj písomné dôkazy.
Aj iné veci tvrdil v tom čase Bohumil Hanzel, poslanec za SMER, ktorý sa politickým špičkám strany SMER svojho času vzoprel a obvinil toho, čo získal peniaze vlastnou hlavou, z nečestných praktík, čo prišlo v tom čase až tak ďaleko, že sa obával o svoj život a ako švédsky štátny občan na švédsku ambasádu odniesol dôkazy o korupčnom financovaní strany SMER. Nakoniec sa zlomil a z celej akcie (vlastná hlava a financovanie strany SMER) vycúval. Dámy a páni, pred týmito parlamentnými voľbami v roku 2012 som vzal telefón a zavolal som Bohumilovi Hanzelovi. Vôbec som ho predtým nepoznal, oznámil som mu, že chcem opätovne otvoriť túto kauzu vlastnej hlavy a podvodného financovania strany SMER. A nebudem vám tu hovoriť, čo mi povedal, pretože si ctím dôvernosť nášho rozhovoru, ale môžem vám povedať to, že z toho, s čím sa mi zdôveril, ma najprv mimoriadne zamrazilo. Zároveň ma to veľmi prekvapilo. A nakoniec som ho možno aj začal chápať. Dámy a páni v strane SMER, vy ste skutočne organizácia postavená na mafiánskych a zločineckých základoch. Obrátil som sa vtedy s niekoľkými kolegami poslancami za stranu Sloboda a Solidarita na švédske veľvyslanectvo a požiadal ho o informáciu, či sa daná obálka stále u nich nachádza. Dámy a páni, obálka s dôkazmi o netransparentnom financovaní strany SMER dodnes stále leží na švédskej ambasáde a je neporušená. Bolo mi to potvrdené priamo z ambasády. Len ju švédske veľvyslanectvo odmieta vydať a nedali ju ani mne, pochopiteľne, pretože je majetkom stále pána Bohumila Hanzela. Dámy a páni zo strany SMER, chcete kľúč k vzťahu Juraja Širokého, Roberta Fica, strany SMER, plus chcete kľúče k ďalším vzťahom, vzťahom oligarchov a mecenášov, akcionárov strany SMER, Roberta Fica, strany SMER? Požiadajte Bohumila Hanzela, vyberte sa do Viedne na švédsku ambasádu a otvorte tú obálku. V nej nájdete všetky odpovede, a to mi môžete veriť, aj vy, pán poslanec Baláž, prejavujete tu svoj nesúhlas, choďte za pánom Hanzelom, zoberte tú obálku, pán poslanec Baláž, nájdite tú odvahu a môžete nám ju prečítať, čo v nej je. Do pár minút by ste potom skončili ako celá strana.
Druhý citát zo spisu Gorila. „Haščák sa pýta, ako to vypadá s Jurajom Širokým a Vladimírom Poórom, Fico odpovedá, že so Širokým sa to dá, ale s Poórom je to horšie. Haščák rozpráva Ficovi, že oni, Široký, Poór a Kiňo, nie sú zvyknutí na konkurenciu a súťaž na trhu a ich obchodovanie je postavené len na lobingu, žijú len z lobingu. Fico sa pýta Haščáka na Širokého. Haščák vysvetľuje, že s ním mali konflikt v CHEMOLAK-u Smolenice a Široký sa odvtedy od Penty stráni. Fico sa pýta Haščáka, či má Široký Váhostav. Haščák prisviedča, Haščák hovorí, že väčšina Širokého podnikov ide od desiatich k piatim (CHEMOLAK Smolenice). Široký nemá zvládnuté moderné metódy riadenia, všetko má postavené na starých kamarátoch.“ Dámy a páni, už chápete, prečo dnes Robert Fico tak brutálne klame, keď hovorí, že: „A čo mám ja s pánom Širokým a čo sú toto za fotografie, veď ja som bol s ním len na nejakom jednom stretnutí s hokejistami a na nejakom kontrolnom dni a hlavne ho vôbec ani nepoznám.“
Spis Gorila explicitne potvrdzuje, že Robert Fico už dávno-pradávno paktoval s Jurajom Širokým a jeho Váhostavom a dokonale vedel, čo je toto za človeka. Napriek tomu ho takpovediac nechal sa stať akcionárom strany SMER a nechal ho podieľať sa na parazitovaní na slovenských občanoch. Robert Fico je teda priamo zodpovedný za to, že tu bývalý eštebák, ktorý udával vlastnú matku, na poctivých slovenských živnostníkoch, ich rodinách a množstve ďalších slovenských občanoch napáchal nedozerné škody. Je jeho spolupáchateľom, či sa vám to páči alebo nepáči, lebo také sú fakty a oba zmienené citáty a obe pasáže z Gorily, môžete ju spochybňovať, ako chcete, totiž zodpovedajú realite a skutočnostiam, ktoré sa potom udiali.
Tým pádom je absolútne pochopiteľné aj súčasné správanie Roberta Fica, ktorý čo len slovkom odmieta vyvrátiť, nie potvrdiť, ale vyvrátiť, že v tom byte naozaj bol a že to prebehlo tak, ako je to dnes zverejnené, pretože nemôže to vyvrátiť, lebo si je vedomý, že nielen prepisy, ale aj nahrávky z tých rozhovorov z bytu na Vazovovej existujú, dámy, páni, a existujú dokonca vo viacerých verziách. Len sú uložené na bezpečnom mieste, aby boli použité v správnom čase, keď to bude treba.
Takisto je absolútne pochopiteľné, prečo smeráci presadili po marcových voľbách roku 2012 do pozície riaditeľa NBÚ Jozefa Magalu. To je človek, ktorý svojho času ako riaditeľ Slovenskej informačnej služby stopil Gorilu. Do pozície policajného prezidenta ste presadili Tibora Gašpara, to je človek, ktorý tú Gorilu stopil spolu s Jozefom Magalom. A do pozície špeciálneho prokurátora ste opätovne presadili Dušana Kováčika. To je človek, ktorý Gorilu torpéduje už niekoľko rokov. Tak naposledy spravil nedávno, keď zablokoval zbavenie mlčanlivosti hlavného svedka Holúbeka, ktorý spis spracoval, a teda má najviac čo k prípadu povedať, a terajšieho riaditeľa SIS Valka, ktorý má z titulu svojej funkcie prístup k citlivým a mimoriadne relevantným informáciám. Preto ani jeden z nich vyšetrovateľovi nemôže tieto informácie povedať. Toto všetko do seba zapadá.
Ja som bol pred niekoľkými dňami na diskusii denníka N, kde bol bývalý policajný prezident pán Spišiak. A bol tam tento pán Holúbek. Viete, ako strašne rád by on chcel hovoriť tam a nielen tam, ale všade, hocikde inde? A vy ste presadili človeka na špeciálnu prokuratúru, ktorý mu zacpal ústa. Ja by som sa za to hanbil, hanbil by som sa za to. Všetko do seba zapadá.
Títo ľudia vás kryjú, pretože ste ich dali na funkcie. A tým, čo vás kryť nechcú alebo nechceli, tak ste zalepili ústa, lebo ak by začali rozprávať, celá Gorila by sa riadne vyšetrila, celá tá vaša organizácia a jej pofidérna štruktúra by sa rozpadla ako domček z karát, do niekoľkých hodín by sa rozpadla a niektoré vaše politické špičky by skončili vo väzení.
Viete, kolegyne a kolegovia zo strany SMER, vy sa nás tu snažíte presvedčiť o nepresvedčiteľnom, aj to som zachytil, že vraj máte na činnosť dosť peňazí z príspevku od štátu za výsledok vo voľbách a vraj vám ešte zostane aj na kampaň. To by mohla byť teoreticky aj pravda, aj keď ja osobne si to nemyslím, lebo vzhľadom na vaše kampane a vaše aktivity, ktoré sprevádzajú vašu činnosť, toto už dokážem odhadnúť. Myslím si, že aj naďalej ste financovaní nielen vy ako strana, ale aj mnohí vaši predstavitelia, čelní predstavitelia čiernymi peniazmi. A nesvedčia o tom len honosné nehnuteľnosti a hodinky na rukách alebo honosné autá v poslaneckých garážach, ktoré vám tam parkujú a ktoré ďaleko prevyšujú príjmy mnohých z vás. Koniec koncov váš predseda vlády Robert Fico, ale napríklad aj exposlanec Jánoš so svojimi vykazovanými príjmami, ktoré v žiadnom prípade nevykazujú a nedokážu vykryť ich náklady, sú toho žiarivým príkladom. A aj vás je tu oveľa viacej takých, je vás tu viac takých, ako sú oni dvaja, ktorí si žijete nad pomery. Takže tváriť sa, že máte ako strana dosť peňazí, môžete, aj keď veľmi nedôveryhodne v súvislosti s tou vašou terajšou činnosťou, ale nie v súvislosti s vaším vznikom, ktorý je pevne previazaný s podvodníkom, ktorý riadil... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec, teraz naozaj vás už chcem upozorniť, aby ste sa vyjadrovali k veci a dodržiavali rokovací poriadok.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Pán predseda, ja by som vás chcel požiadať, aby ste ma nechali dokončiť svoj prejav. Ja sa vyjadrujem k tomu, čo predchádzalo tomu, že rokujeme o skrátenom návrhu tohto zákona. Ja by som vás chcel požiadať, aby ste ma neprerušovali.
Pre spoločnosť a pre občanov Slovenska by bolo najlepšie, keby poslanci opozície tu rozprávali stále a vás nepripustili vôbec ani k žiadnemu hlasovaniu, ani k ničomu inému, lebo hneď ako sa k takémuto niečomu dostanete, páchate na občanoch Slovenska obrovské škody. Ďakujem vám za porozumenie a budem pokračovať.
Takže tváriť sa, že máte dosť peňazí, sa môžete, aj keď veľmi nedôveryhodne, v súvislosti s vašou terajšou činnosťou nie, v súvislosti s vaším vznikom, ktorý je pevne previazaný s podvodníkom, ktorý riadil a dodnes riadi a ťahá na špagáte predsedu vašej strany. A na to sú explicitné dôkazy.
Chcem zdôrazniť, že napriek tomu, že som presvedčený, že vládna strana SMER je organizácia, ktorá je postavená na mafiánskych a zločineckých základoch, netvrdím, že všetci jej členovia sú zločinci a kradnú. Ani to netvrdím o všetkých poslancoch strany SMER, ale za súčasný stav, ktorý nastal a ktorý dnes riešime, ste spoluzodpovední všetci osemdesiati traja, ako tu sedíte, lebo tento stav tolerujete, mlčíte a dennodenne svojimi rozhodnutiami podporujete. Dámy a páni, poslanci a poslankyne zo strany SMER, všetci ste teraz spoluzodpovední za to, že množstvo drobných živnostníkov na Slovensku, ich rodiny a množstvo ďalších bezbranných ľudí bolo Váhostavom a oligarchom napojeným na vašu stranu a akcionárom vašej strany okradnutých. A budú okradnutí ešte viac. Ste spoluzodpovední za ľudské tragédie v rodinách, ktoré dôsledkom vášho nekonania nastali a ešte aj nastanú. Pokladal som za potrebné vám takto otvorené to povedať. A budem vám to opakovať pri každej príležitosti, či sa budete alebo nebudete snažiť ma zastaviť. Budete s tým žiť.
Navyše, dámy a páni, ono toto celé nie je len o Váhostave. Vy totižto tolerujete drancovanie Slovenska aj ďalšími akcionármi, nielen akcionárom Jurajom Širokým, ale aj ďalšími akcionármi a majiteľmi strany SMER a ľuďmi na nich naviazanými.
Pozrite sa, čo napríklad navyvádzal osobný priateľ Roberta Fica a akcionár vašej strany Miroslav Výboh v zbrojárstve, odkedy strana SMER vznikla.
Ja neviem, čo by musel urobiť minister hospodárstva Pavlis, asi by musel začať jesť malé deti, aby ste začali konať. Odvolali ho, viď čerstvo, to bolo včera alebo dneska, alebo neviem, kedy to bolo, medializovaný prípad upratovacej firmy, ktorá patrí Bratovi jeho manželky. Tá firma vznikla o štyri mesiace po príchode ministra Pavlisa na ministerstvo hospodárstva. Odvtedy upratuje pre štát ako žeravá a zákazky za státisíce eur dostala priamo od organizácií, ktoré patria pod ministerstvo hospodárstva. A to je také rodinkárstvo, s prepáčením, ako prasa.
Čachre v pozemkovom fonde, to bolo pred pár dňami okolo pozemkov v Tatrách a pomoc pre ďalšieho akcionára, o ktorom sa rozpráva v Gorile, strany SMER Jozefa Brhela, ktorý sa takto dostal k lukratívnym pozemkom reštituentov, ktoré boli prezentované v médiách. Hovorím, to bolo včera alebo predvčerom.
Ďalší prípad je o ďalšom akcionárovi strany SMER ministrovi obrany Glváčovi, jeho lietadlách, čo nakupuje kdesi od sprostredkovateľov v zubnej ambulancii o niekoľko miliónov drahšie, ako by ich mal nakúpiť. O tom ani nemusím hovoriť, lebo inak do večera by sme tu boli.
Toto všetko tolerujete, dámy a páni, zo strany SMER, takže to nie je, prosím pekne, len o Váhostave, to je aj o vás, to je o vašej strane, o tom, ako ste ju založili, ako bola financovaná a na akom základe bola postavená a ako funguje. To je o vás.
Ako som už uviedol, Robert Fico v prípade tejto pripravovanej a čoskoro dokonanej zlodejiny smeráckeho oligarchu a akcionára strany SMER mlčal. A keď sa to prevalilo a tá situácia začal vládnej strane už škodiť, tak začal akože konať, ale, povedal by som, až tak tragicky groteskne, lebo každý deň tu strieľal niečo iné, iné percentá, bolo to po 15 %, potom to bolo 40 %, to je teraz 50 % naisto a pre budúcnosť to je už 100 %. Medzitým strieľal po Jánovi Figeľovi. Kolegovi Hlinovi chcel občiansky zobrať. Skrátka, pobehoval ako splašené kura alebo skôr ako žiačik prichytený pri podvode, ktorý sa potrebuje vyviniť. A strieda výhovorku jednu za druhou a vždy keď mu tá jedna výhovorka nevyjde, tak príde s druhou, pričom dokonca angažoval do prípadu akože aj prokuratúru, pričom vieme, že tam sa nič nerobí, nič sa nedeje. Skrátka, je to nepodarená kamufláž.
Dámy a páni, na záver, aj keď je teda toto rokovanie k skrátenému konaniu, a nie k samotnému návrhu zákona, predsa len jeden postreh k tomu návrhu uvediem. Navrhujete sanovať dlhy Váhostavu z fondu, ktorý tvoria banky za úplne iným účelom. Mimochodom, tvrdia, že to nie sú peniaze ľudí. Ale to je úplne trápne tvrdenie, pretože tie banky si tie peniaze nikde netlačia, ale zarábajú ich, vyberajú si ich od svojich klientov v bankových poplatkoch. Odhliadnuc od toho, že to chcete spraviť spôsobom, že tento účel fondu, na ktorý sa skladajú banky, chcete rozšíriť, čo už samo osebe nie je korektné, dôležité a podstatné je jedno, týmto návrhom chcete ochrániť Váhostav, chcete ochrániť svojho sponzora a akcionára strany SMER Širokého. A tým len dokazujete len to, že všetko, čo už som uviedol, platí. Eštebák Juraj Široký, ktorý udával vlastnú matku, je akcionárom vašej strany SMER, ktorému na šnúrkach ako gašparko visí predseda vlády Slovenskej republiky a predseda vašej strany SMER Robert Fico. Toto je hlavný a jasný odkaz pre občanov Slovenska, ktorí v týchto dňoch s úžasom sledujú, čo sa to vlastne na Slovensku deje. Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis
 

21.4.2015 11:10 - 11:25 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, Janka, ja dve poznámky si dovolím povedať.
Myslím si, že si veľmi korektne predniesla svoj prejav, a zároveň si myslím aj, že si pomerne dosť trafila klinec po hlavičke, lebo aj to, čo tu spustil pán Číž, ten guľomet nezmyslov svedčí o tom, že si veľmi pravdivo pomenovala veci. Ja by som chcel povedať, že ja tiež sledujem v tomto volebnom období, že sa niekoľkokrát stalo, že poslanci strany SMER neschválili opozičný návrh, konkrétne aj v našom prípade, ale aj v prípade iných opozičných strán, a potom po určitom čase ho predložili ako svoj, buď úplne rovnaký, alebo mierne pozmenený, a bol schválený, čo je dobre, lebo dôležité by malo byť to, aby sa dobré riešenie presadilo. A pokiaľ teda oni sú takí ješitní, že silou-mocou nie sú ochotní schváliť opozičný návrh a potom si ho preberú ako svoj, tak nech to tak robia, dôležité je, že sa to presadí.
Ale toto nie je ten prípad, lebo toto je prípad, keď osobný priateľ Širokého Robert Fico, predseda strany SMER, jednoducho vedel o tejto zlodejine a on túto zlodejinu, toto okrádanie aktívne podporoval a kryl. To znamená, že všetky tie návrhy opozičné, ktoré ty si tu vymenovala, jednoducho oni nielenže nemohli schváliť, ale tým pádom ich ani nemohli nejakým spôsobom prebrať a upraviť a priniesť ich sem, pretože by to bolo v priamom rozpore s líniou, ktorú vytýčil ich predseda strany. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2015 10:25 - 10:40 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcel Jozefa v jednej veci podporiť. A chcel by som povedať, že súhlasím s tým, čo si povedal o návrhu kolegu poslanca zo strany SIEŤ, ktorý vlastne navrhoval, aby sme vyzvali všetkých poslancov, aby sa vzdali nie 80, ale 85 % z tejto mzdy a poslali to niekde na účet, lebo tiež si myslím, že to je populistický návrh. Ja som to povedal aj kolegovi Hrnčiarovi, ktorý to ešte navrhol na stretnutí opozičných lídrov.
A tiež súhlasím s tým, čo si povedal, že charita sa má robiť a nemá sa o nej hovoriť. V kontexte tohto len by som ťa chcel poprosiť o vysvetlenie jednej veci, prečo si za tento návrh kolegu Beblavého ty osobne zahlasoval. To, by som bol rád, keby som teda sa dozvedel. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 19:00 - 19:01 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis

228.
Ďakujem pekne. Len veľmi krátko. Pán poslanec Cicoň, neviem, čo to je tranzistor, ale veľmi dobre viem, čo je to smerácky politický mopslík, lebo to ste vy.
A čo sa týka pána Lebockého, vám jednoducho neverím, pretože vy tu hlasujete ako figúrky a včera z tej tlačovej besedy bolo jasne vidno, ako to bolo napríklad pánovi Pellegrinimu veľmi, veľmi nepríjemné, tá tlačová beseda. Stál tam, červenal sa, prešľapoval tam z nohy na nohu, že musí robiť niečo, čo mu veľký boss, osobný priateľ oligarchu SMER-u pána Širokého, ktorý ožobráčil celé Slovensko a drobných živnostníkov a ich rodiny priviedol do likvidácie a do existenčných problémov, a pán Pellegrini sa musel mlčky prizerať a musel papagájovať, s prepáčením, názor svojho veľkého bossa, pretože ten nemôže konať inak, pretože ak by konal inak, tak by nepochoval len oligarchu SMER-u, ale pochoval by aj sám seba a celú stranu.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis