Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2015 o 16:41 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 24.6.2015 11:24 - 11:47 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som pokračoval. Mňa to strašne vyrušuje, pán predseda. Ja počkám proste, pokiaľ tí poslanci odídu odtiaľto... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Poprosím vás naozaj.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
... lebo už pred tým hlasovaním tu bol strašný hluk a mňa to vyrušuje. Ďakujem pekne.
Vrátil by som sa ešte raz k tomu riešeniu, aby som teda nejakým uceleným spôsobom pokračoval. Gréci a Taliani musia okamžite začať strážiť svoje hranice, tak ako to robí napríklad Austrália. Ak budú Gréci alebo Taliani potrebovať pri tom strážení pomoc, je tu Európska únia a sú tu aj vojská Severoatlantickej aliancie.
Áno, dámy a páni, ani nasadenie armády na ochranu hraníc Európskej únie nesmie byť ani náhodou tabu. Ľudí, ktorí do Únie prichádzajú ilegálne, je potrebné obratom odviesť naspäť, odkiaľ prišli. Člny pašerákov treba nekompromisne potopiť alebo inak zlikvidovať. Európska únia si musí v pobrežných častiach Afriky, kde sa nebojuje, prenajať územia a tam zriadiť utečenecké stanové tábory. Priamo v Afrike musí prebiehať individuálny poctivý azylový proces a som presvedčený, že masívny prílev imigrantov do Európskej únie sa zastaví. Preto my v strane SaS podporujeme operáciu EUNAVFOR, ktorú v pondelok schválila Rada Európskej únie pre zahraničné otázky. Dôsledné stráženie hranice v Stredomorí, zabezpečené dostatočnými ľudskými a technickými kapacitami, je kľúčové z hľadiska oslabenia migračnej vlny, ktorá sa valí na západnú Európu z Afriky a Ázie. Škoda, že k takejto akcii dochádza až teraz.
Ja nemôžem sa sústrediť, pán predseda, to sa nedá takto vystupovať. Tak to prerušme a pokračujme o druhej, to sa nedá takto rozprávať!

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Naozaj, kolegyne, kolegovia, ako pri takejto závažnej téme a naozaj vás nechcem vyzývať každú minútu, aby ste zachovali kľud v rokovacej sále. Naozaj všetci, ktorí nechcú rokovať, potrebujú si niečo vybaviť, poprosím, opustiť rokovaciu sálu. Ďakujem.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Ďakujem pekne.
Dôsledné stráženie hranice v Stredomorí, zabezpečené dostatočnými ľudskými a technickými kapacitami, je podľa nášho názoru kľúčové z hľadiska oslabenia migračnej vlny, ktorá sa valí na západnú Európu z Afriky a Ázie. Škoda, že k takejto akcii dochádza až teraz, keď sa situácia okolo prisťahovalcov vymyká z rúk a stala sa vážnym politickým problémom naprieč celou Európskou úniou. Verím, že ozbrojené sily krajín, ktoré sa zúčastnia na tejto operácii, začnú čo najskôr disponovať dostatočne silným mandátom OSN, ktorý im umožní ničiť plavidlá pašerákov a vracať ilegálnych migrantov tam, kde sa na ne nalodili.
Táto operácia je však nielen potvrdením, že hranica bola strážená zle, ale je aj potvrdením toho, že ilegálna migrácia do Európskej únie je neželaná. Nekompromisné potápanie alebo likvidácia lodí pašerákov je správne, lebo prevádzačom sa čiastočne predražia ich kšefty s ľuďmi. Oveľa dôležitejšie je však vracanie nelegálnych migrantov naspäť. Jednak preto, aby si tí potenciálni ďalší migranti uvedomili, že ich čaká to isté. Prevádzačstvo je totiž mimoriadne lukratívny miliardový biznis. Ak napríklad 700-tisíc utečencov zaplatí v priemere 3-tisíc dolárov, je to za pár gumených člnov viac ako 2 miliardy dolárov a prevádzači tie gumené člny radi oželejú. Ale aj preto, lebo ak nelegálni imigranti nebudú vracaní naspäť a budú rozdeľovaní po celej Európe, len sa budú vytvárať predpoklady a povzbudzovanie ďalších a ďalších potencionálnych imigrantov, ktorí to budú skúšať tiež.
V strane SaS sme zástancami toho, že Európska únia nemôže odmeňovať ilegálne prekročenie svojich hraníc alebo svojej hranice poskytnutím akéhosi automatického azylu. Ale zároveň musí v zmysle medzinárodných dohôd poskytnúť útočisko tým, ktorí vo svojich domovských krajinách čelia hrozbe perzekúcií a neľudskému zaobchádzaniu.
Chcem na tomto mieste povedať, že ja osobne súcitím so všetkými obeťami vojen, so všetkými ľuďmi, ktorí čelia hrozbe perzekúcií a neľudskému zaobchádzaniu vo svojich krajinách, ale som hlboko presvedčený o tom, že proces posudzovania azylu u týchto ľudí treba priblížiť k štátom, kde tieto hrozby ich občanom reálne hrozia. Pôda Európskej únie nie je tým správnym miestom. Tým správnym miestom je Afrika a Ázia. A tí, ktorým azyl potom bude udelený, môžu odcestovať do takpovediac svojej novej krajiny bezpečne lietadlom a nie na gumenom člne pri ohrození života.
A potom sa môžeme baviť aj o pomoci a o solidarite Slovenska vojnovým utečencom alebo utečencom perzekuovaným neľudským životom, napríklad v Eritrei. Keď ich budeme vedieť rozlíšiť, ale o solidarite a pomoci dobrovoľnej a za splnenia slovenských azylových podmienok alebo podmienok inštitútu doplnkovej ochrany a hlavne pomoci len ľuďom, ktorí si Slovensko naozaj ako tú svoju krajinu, na ktorú sa obrátia o pomoc, slobodne vyberú.
Dámy a páni, ešte sa vrátim krátko k víkendovej demonštrácii voči imigrantom a utečencom, ktorá sa konala v Bratislave. Najprv chcem z tohto miesta oceniť príslušníkov polície. Myslím si, že nie jednoduchú situáciu zvládli dobre a ukázali svoju pripravenosť, aj keď je tam možno ten jeden možný šrám. Mám na mysli to video, o ktorom píšu alebo o ktorom písali včera médiá, kde údajne nejaký jeden ležiaci muž alebo viacero ležiacich mužov, ktorí sa nebránili, boli podrobení neadekvátnemu zákroku. Chcem povedať, že ja osobne som tam nevidel také niečo, pretože to video je veľmi málo nejakým spôsobom rozoznateľné, a pevne verím, že inšpekcia ministerstva vnútra túto ojedinelú záležitosť vyšetrí. Ale myslím si, že policajti odviedli profesionálnu robotu a treba to otvorene povedať a treba to oceniť.
Zároveň chcem ale jasne a veľmi razantne odsúdiť všetky prejavy násilia niektorých účastníkov zhromaždenia. Tým, ktorí predviedli na námestí, vo vedľajších uličkách a na hradnom nádvorí svoju hrubú silu, je potrebné odpovedať rovnako, dámy a páni, hrubou silou a konkrétne policajnou silou, zatýkaním, stíhaním, väzbou. Trestom a odvetou za každú jednu výtržnosť a za každý jeden útok. Pod toto sa podpisujem. Kto ničí majetok, kto mláti ľudí, je násilný, treba ho nekompromisne spacifikovať, treba ho odsúdiť a treba ho zabásnuť, a vôbec by som sa nebránil ani sprísneniu zákona a trestov pri súvisiacich trestných činoch. Podporil by som preto, lebo je treba jasne oddeliť extrémistov a násilníkov od slušných ľudí, ktorí sú proti kvótam. A je treba zabrániť tomu, aby boli všetci hádzaní do jedného vreca.
Dámy a páni, chcem však z tohto miesta s plnou vážnosťou prehlásiť, že za nárast nenávisti a za násilie, ktorého sme na Slovensku svedkami zo strany extrémistov, môže a nesie si aj svoj diel zodpovednosti vládna strana SMER – sociálna demokracia. Premiér Robert Fico aj minister vnútra Robert Kaliňák niekoľkokrát verejne odmietli povinné kvóty, ale všetci smerácki poslanci, všetci do jedného v Európskom parlamente za povinné kvóty zahlasovali a naďalej si za týmto svojím hlasovaním aj stoja. Europoslankyňa za SMER verejne hovorí o ministrovi vnútra z jej vlastnej strany, že sa zaňho a za jeho postoje v súvislosti s imigrantami a utečencami, s ktorými zhodou okolností súhlasím temer na 100 %, ona sa za jeho postoj hanbí. A to je akože čo? Vôbec nestačí, že Robert Fico a koniec koncov aj minister vnútra Kaliňák sa snažia odpalkovať a marginalizovať postoje svojich europoslancov tvrdením, že v Bruseli sú všetci odtrhnutí od reality. To nestačí. Veď sú to poslanci Európskeho parlamentu za vládnu stranu SMER, ktorá má zodpovednosť za Slovensko, a títo štyria poslanci SMER-u v Európskom parlamente vypovedali svojej strane a svojmu predsedovi poslušnosť. Ako zastupujú, dámy a páni zo Smeru, títo vaši kolegovia v Bruseli národnoštátne záujmy Slovenska? Ako ich zastupujú?
Dámy a páni, je mi to ľúto, ale musím konštatovať, že predstavitelia Smeru týmito vážnymi rozpormi vniesli a naďalej vnášajú do radov našich občanov strach a obavy a v takejto situácii aj umiernení ľudia, ktorí odmietajú povinné kvóty, mohli potom naletieť extrémistom.
Na druhej strane možno je nakoniec z hľadiska budúcnosti Slovenska aj dobré, že extrémisti v sobotu v Bratislave pred slušnými ľuďmi odmietajúcimi povinné kvóty sa takto demaskovali. Ako násilníci, ako devastátori. Som si istý a som presvedčený, že ich spoločne so všetkými slušnými ľuďmi bez ohľadu na to, kto má aký názor na imigračnú politiku, spoločne vytlačíme tam, kam patria, na okraj spoločnosti.
V tejto súvislosti chcem ale zdôrazniť, že som zásadne proti tomu, aby sa pod rúškom eliminácie extrémizmu okliešťovalo základné občianske právo na slobodu prejavu a zhromažďovania. Téma, ktorú nadniesol predseda vlády Robert Fico, je z jeho strany len úbohou snahou prekryť jeho jalové reakcie na víkendové vyčíňanie niektorých extrémistov v Bratislave. Mestá a obce, silové zložky tohto štátu vrátane prokuratúry disponujú dostatočnými zákonnými právomocami na potláčanie extrémizmu. Problém je v tom, že sa tieto nástroje nevyužívajú a pri posudzovaní extrémizmu existuje rôzny meter. Zákony máme v poriadku, len ich treba dodržiavať. Robert Fico mal násilie na uliciach jasne hneď cez víkend odsúdiť a nie tu splietať niečo o vyrážaní otvorených dvier. Nespravil to a teraz len mlčí v snahe prekryť svoju politickú chybu.
Po tom, ako vystúpil Robert Fico, tak môj kolega Martin Poliačik sa ho spýtal presne na toto, o čom teraz ja rozprávam, a odôvodnenie premiéra bolo, že ich reakcia predsa prišla okamžite, ich reakcia bola, že tam poslali policajtov, a toto bola ich reakcia na zhromaždenie, ktoré organizovali extrémisti.
To nie je žiadna reakcia, to nie je žiadne politické posolstvo, prosím pekne, to je povinnosť. To je povinnosť každého ministra vnútra a premiéra krajiny, aby takéto niečo urobil, ale tu hovoríme o odsúdení extrémizmu a odsúdení násilia, ku ktorému Robert Fico pristúpil až po niekoľkých dňoch. Včera dokonca premiér v rozprave už nehovoril len o extrémistoch, ale on hovoril aj o možnom zákaze zhromaždení, ktoré by bolo zvolané len na vytĺkanie politického kapitálu. No, ja si viem celkom dobre predstaviť, že by sa premiérovi páčilo zakázať protest občanov trebárs proti rabovaniu v zdravotníctve, ktoré bolo zvolané opozičnými politikmi, so zdôvodnením, že oni chcú vytĺkať len politický kapitál. Koniec koncov na jeseň sme aj z tohto boli obviňovaní. No a s takýmto niečím a s takými zmenami v legislatíve my v strane Sloboda a Solidarita určite súhlasiť nebudeme.
Dámy a páni, chcem teraz adresovať moju výčitku aj k niektorým tzv. kaviarenským intelektuálom. Zdôrazňujem slovo "niektorí", lebo nie všetci sú takí, ale je ich dosť. Pýtam sa z tohto miesta, či je normálne, že keď v diskusii s nimi podotknem, že mám pocit, že medzi imigrantmi je mimoriadne veľa mladých mužov a málo žien a detí, namiesto vecnej argumentácie dostanem odpoveď, že som nácek. Keď vyjadrím názor, že nelegálnych imigrantov treba naložiť na vojnové lode a odviezť, odkiaľ prišli, dostanem naspäť medzi oči, že aha, už nielen Sulík, ale aj Galko chcú týchto chudákov topiť. Títo ľudia, títo kaviarenskí intelektuáli každého, kto nemá na 101 % ich názor, zhadzujú. V diskusiách ich zosmiešňujú, nálepkujú. (Reakcia z pléna.) Keď bol zvolený za župana; hovoril som, že niektorí; keď bol zvolený za župana banskobystrický Marián Kotleba, tak povedali, že v Banskej Bystrici sú voliči fašisti. Ani na chvíľu nenapadlo ich povedať, že my politici sme pripravili zlú alternatívu alebo že Banskobystričania politikom už neveria. Proste voliči v Banskej Bystrici boli pre nich v tom čase fašisti, bodka.
Každý, kto si dovolí povedať niečo proti Rómom, a nemám na mysli žiadne rasistické reči, už je podľa nich fašista, nácek, rasista, xenofób. Bez kúska empatie sú schopní onálepkovať človeka bez toho, aby sa zamýšľali napríklad nad jeho možnými mimoriadne zlými až tragickými životnými skúsenosťami s touto menšinou. Nečudujem sa potom, že nešťastní ľudia naletia alebo sa utiekajú aj k extrémistom, keď tí takpovediac múdri nimi pohŕdajú a nepočúvajú ich. Keď pre niektorých z nich sú bežní ľudia ovce alebo neandertálci, keď kašlú na to, že niektorým z týchto ťažko pracujúcich ľudí na východnom Slovensku možno niekto sústavne kradne úrodu, že im niekto robí peklo zo života. Z bratislavských kaviarní na východné Slovensko nevidno a tie problémy pre nich, pre intelektuálov, sú predsa tak prízemné, lebo oni myslia európsky, oni myslia svetovo. Aj nad týmto sa treba zamyslieť, dámy a páni.
Posledný môj postreh smeruje k politikom, tzv. štandardným politikom, dámy a páni. Kto z vás sa chcete čudovať, že dnes na Slovensku panuje beznádej? Pozrite sa, pozrime sa spoločne, ako vyzerá Slovensko po 25 rokoch od revolúcie. Korupcia v nevídanej miere, morálny aj spoločenský marazmus. Čo si bežný človek na Orave alebo v Dolnej Marikovej predstaví pod slovom politik, štandardný politik? Zlodeja, ktorý rozkradol republiku, býva v luxusnom bývaní, chodí na drahé dovolenky a jazdí na nejakom fáre. A nie človeka, ktorý je tu na to, aby zastupoval jeho záujmy. Všetkých nás hádžu, dámy a páni, do jedného vreca. Často komunikujem s ľuďmi napriamo, nielen osobne, ale aj cez sociálnu sieť a mailami, a drvivá väčšina z nich mi napíše, že som prvý politik, ktorý na ich oslovenie odpovedal. Prečo je to tak?
Mnohí politici pokladajú svoje poslanie za poslanie typu: Ty volič mi raz za štyri roky daj svoj hlas a štyri roky šúchaj nohami! Keď moje blahorodie rozhodne, že pošlem nehorázne nenormálne peniaze do Grécka, ty sa do toho nemontuj a trp! Keď poviem, že utečencov je správne odmietnuť, alebo, naopak, poviem, že je správne ich prijať, hlavne neočakávaj odo mňa nejaké vysvetlenie, akceptuj to, čo ti kážem, lebo ja som ten múdry. A hlavne ma neotravuj so svojimi prízemnými problémami! Veď ja sa za štyri roky pred voľbami na teba znova uráčim obrátiť a budem ťa opätovne balamutiť.
V tom je problém, dámy a páni. Že ľudia prestali dôverovať politikom kvôli nevyšetreným korupčným kauzám za posledných 25 rokov a kvôli tomu, že neboli potrestaní vinníci týchto korupčných káuz. A potom je jasné, že ľudia, ktorých štandardní politici nepočúvajú, na ktorých kašlú, sa obracajú inde a, žiaľ, obracajú sa aj na extrémistov ponúkajúcich síce jednoduché riešenia, ale zároveň sa niektorým javia akože sú tí jediní, ktorí počúvajú častokrát vážne a častokrát až existenčné problémy bežných ľudí. Aj nad týmto sa treba zamyslieť.
Dámy a páni, na záver už len zopakujem a zhrniem, my v strane Sloboda a Solidarita povinné kvóty odmietame. Sme v tom jednotní, na rozdiel od vládnej strany SMER – sociálna demokracia. SaS jednoznačne odmieta povinné kvóty tak v slovenskom parlamente, ako aj v tom európskom. Predseda strany Sloboda a Solidarita a europoslanec Richard Sulík v Európskom parlamente hlasoval proti nim. A poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za stranu SaS podporia uznesenie, ktoré prerokúvame v jeho navrhnutom znení.
Ďakujem vám za pozornosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.6.2015 10:54 - 11:00 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, na úvod chcem uviesť, že sa stotožňujem s vyhlásením Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré je navrhnuté, a podporím ho, aj keď osobne si myslím, že mohlo byť napísané jednoduchším jazykom.
Cítim potrebu vyjadriť sa v rozprave k tejto dôležitej a v spoločnosti rezonujúcej téme imigrantov a utečencov z krajín Afriky a Ázie, k tomu, čo sa deje v Európe, a hlavne k tomu, čo sa deje na Slovensku. Svoje vystúpenie zhrniem do niekoľkých bodov.
Po prvé. Áno, povinné kvóty musíme odmietnuť. Pri existencii Islamského štátu, rastúcej náboženskej neznášanlivosti, akú zosobňujú islamskí radikáli, utečenci z Afriky a Ázie pre našich občanov predstavujú určité bezpečnostné riziko. Je to fakt, ktorý je možno síce v rozpore s našou ľudskou solidaritou a súcitom, ale preveriť množstvo ľudí, ktorí prišli do Európskej únie ilegálne, bez dokladov, je prakticky nemožné. Navyše, povedzme si pravdu: Slovensko nie je dlhodobo schopné integrovať ani Rómov, ktorí tu žijú, a jednoducho nie je schopné integrovať tisíce až desaťtisíce ľudí s úplne odlišnou kultúrou a inými životnými návykmi. Lebo vieme, že tých 800 ľudí, o ktorých sa teraz jedná, majú byť len prvou a rozhodne nie poslednou skupinou. Navyše každý azylant má právo, aby ho nasledovala jeho rodina, takže sa už bavíme o úplne iných počtoch.
Grécko a Taliansko nechránili riadne svoje hranice a zanedbali azylovú politiku. A teraz by prostredníctvom Bruselu radi týchto ľudí rozhodili po Európe bez ohľadu na to, kam vlastne oni sami majú namierené. Aj na Slovensko, a voči tomu sa treba jednoznačne ohradiť.
Povinné kvóty je našou povinnosťou odmietnuť aj preto, lebo je výlučne právomocou suverénnej Slovenskej republiky samostatne rozhodnúť, kto do nej môže a kto do nej nemôže prísť. Občania Slovenska povinné kvóty odmietajú, drvivá väčšina. Na to nepotrebujeme žiadne referendá. Ani smerácku predvolebnú kampaň v podobe referenda, ktorú avizoval pán premiér. (Hluk v sále.)
Pán predsedajúci, strašne ma vyrušuje ten hluk. Prerušíme to asi... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Kolegyne, kolegovia, poprosím, rešpektujte, že ešte máme tri minúty inak, ktoré potrebuje pán poslanec k dispozícii. Poprosím všetkých naozaj, hlasitý hovor nie. Poprosím zaujať miesta a nechajte, prosím, priestor pánovi kolegovi, aby sa mohol vyjadriť. Ďakujem vám všetkým veľmi pekne.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Ako bývalý minister obrany a člen branno-bezpečnostného výboru cítim v prvom rade zodpovednosť za bezpečnosť ľudí tu doma na Slovensku a som zvyknutý hovoriť aj nepríjemné veci priamo. Ozajstní utečenci z vojnových oblastí neutekajú bez žien a detí. Neutekajú bez dokladov a po príchode do Európy netvrdia, že majú štrnásť rokov napriek tomu, že je jasné, že majú dvakrát viac, len preto, aby sa k nim inak pristupovalo. O tejto skupine dnes hovorím. Je dnes úplne zbytočné sa na Slovensku dohadovať o tom, koľko percent z tých ľudí, ktorí doslova zaplavili Grécko a Taliansko, sú skutoční vojnoví utečenci a koľkí sú ekonomickí imigranti a koľkí sú, povedzme si to úplne otvorene, podvodníci a potencionálne kriminálne živly. Môžeme sa tu dohadovať o tom, ktoré video na internete ukazujúce výtržnosti prisťahovalcov v rôznych častiach Európy je staré, ktoré je nové, ktorý článok je konšpiráciou, ktorý je prikrášlený a, naopak, ktorý je pravdivý, ale bolo by to úplne zbytočné.
Žiaľ, som presvedčený, že tí ľudia, čo sú momentálne v Grécku a v Taliansku, aj tí ľudia, ktorí do týchto krajín každý deň prichádzajú, sú tak premiešaní, že my na Slovensku ich musíme v tejto fáze a hlavne pre spôsob, akých ich k nám chce poslať Brusel, odmietnuť komplet, takpovediac en bloc. Riešenie je poruke. Gréci a Taliani musia okamžite začať účinne strážiť svoje hranice, tak ako to robí napríklad Austrália. Ak budú Gréci alebo Taliani potrebovať pri tom strážení pomoc, je tu Európska únia a áno, sú tu aj vojská NATO.
Áno, dámy a páni, ani nasadenie armády na ochranu hraníc Európskej únie nesmie byť ani náhodou tabu. A ľudí, ktorí do Únie prichádzajú ilegálne, je potrebné obratom odviesť naspäť, odkiaľ prišli. Člny pašerákov treba nekompromisne potopiť alebo iným spôsobom zlikvidovať a Európska únia si musí v pobrežných častiach Afriky, kde sa nebojuje, prenajať územie a tam zriadiť utečenecké stanové tábory... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Ďakujem. Prepáčte, pán poslanec, máte ešte dlhší prejav?

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Áno, mám dlhší prejav. Budem pokračovať potom...
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2015 16:41 - 16:43 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán minister, toto bolo už niekoľké vaše verejné vystúpenie, v ktorom ste sa pomerne dosť jasne dištancovali od povinných kvót a pomenovali ste aj bezpečnostné riziká, ktoré hrozia nielen Slovensku, ale celej Európskej únii z nejako nekontrolovaného prílevu utečencov alebo ekonomických imigrantov na Slovensko. Vy viete, však sme hovorili o tom aj na výbore, že podstatná časť tých argumentov sú aj mojimi argumentami a vo veľa veciach sa zhodneme. Ale ja musím s ľútosťou skonštatovať, že tú jednu vec, ktorú som očakával, ste tiež elegantne obišli.
Vy ste členom vládnej strany SMER, ktorá sa jasne dištancovala od povinných kvót, a vaši štyria poslanci v Európskom parlamente, ktorí by mali zastupovať národnoštátne záujmy Slovenskej republiky v Bruseli, tak ako ich podľa môjho názoru sa snažíte teraz zastupovať vy, vám vypovedali poslušnosť. Vypovedali vám poslušnosť a za svojím rozhodnutím si naďalej stoja. Dokonca vaša kolegyňa europoslankyňa vás ako ministra vnútra a váš postoj verejne spochybňuje.
Takýmito disproporciami, dovolím si povedať, vnášate medzi občanov Slovenskej republiky chaos, neistotu a nedôveru. Lebo prečo by oni vám mali veriť, že to myslíte úprimne, alebo že to naozaj tak bude, keď vaši štyria kolegovia v Európskom parlamente tvrdia niečo úplne iné. Tomuto ste sa vyhli a možno, že to vo faktickej poznámke stihnete ešte zodpovedať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2015 14:36 - 14:38 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, ja nebudem hovoriť o veciach, v ktorých s pánom premiérom súhlasím. Bolo toho pomerne dosť. Ja sa potom k tomu vyjadrím v rozprave. Ja by som len dve poznámky si dovolil povedať k tomu, čo bolo povedané alebo čo povedané nebolo.
Prvá poznámka je. Pripájam sa k tomu, čo povedali moji dvaja kolegovia, veľmi opatrný by som bol v legislatívnych iniciatívach, ktoré by nejakým spôsobom sprísňovali zhromažďovanie ľudí na Slovensku. Ja som dokonca zachytil vo vašom vystúpení, že už ste nehovorili len o extrémistoch, ale aj o ľuďoch, ktorí chcú vytĺkať politický kapitál. No, to je veľmi nebezpečné zakazovať niekomu, kto chce urobiť nejaké zhromaždenie, a povedať, že to zhromaždenie nemôže byť urobené, lebo on by chcel vytĺkať len politický kapitál. Aj na jeseň, keď boli veľké protesty proti rozkrádaniu zdravotníctva, tak sme boli obviňovaní z toho, že chceme vytĺkať len politický kapitál. To je prvá poznámka.
Ale druhá poznámka, ktorú chcem povedať, a ja som to viac-menej už naznačil na výbore ministrovi vnútra pánovi Kaliňákovi a ktorú, musím povedať, je, že si myslím, že za nárast nenávisti a za to násilie, ktorého svedkami sme boli aj v sobotu, si nesie svoj diel zodpovednosti aj vládna strana SMER. (Reakcie z pléna.)
Pán predseda vlády Fico aj pán minister vnútra niekoľkokrát, niekoľkokrát odmietli kvóty, niekoľkokrát to urobili verejne, ale všetci smerácki poslanci v Európskom parlamente za povinné kvóty zahlasovali. Všetci štyria. Do nohy. A oni si naďalej aj za týmto svojím hlasovaním stoja. Europoslankyňa za SMER verejne hovorí o ministrovi vnútra z jej vlastnej strany, že sa zaňho a za jeho postoje v súvislosti s imigrantami a utečencami hanbí.
Pán premiér, a to má byť akože čo? (Reakcia z pléna: "Demokracia. Demokracia.") Ja viem, že vy ste sa snažili to nejakým... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 19.6.2015 10:39 - 10:39 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Už len krátka poznámka, lebo som to zabudol povedať v úvodnej reči. Chcem povedať, že veľmi dobre si uvedomujem, že skorej spadne meteorit tuto do Národnej rady, ako by poslanci SMER-u podporili niečo, čo navrhne Galko. Takže budem naozaj akceptovať, ak si toto osvojíte ako pozmeňovací návrh a predložíte to ako svoj vlastný návrh v druhom čítaní skráteného legislatívneho konania toho zákona, o ktorom som hovoril, ktorý prerokúvame, pretože my v SaS zastávame tú tézu, že nie je dôležité to, kto čo navrhuje, ale je dôležité, aby sa dobré veci prijali.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2015 10:38 - 10:39 hod.

Ľubomír Galko

56.
Ja len veľmi krátko. Štefan, ďakujem pekne za podporu a sľubujem, že keď to prejde do druhého čítania, tak tam v rámci pozmeňovacieho návrhu môžeme túto úpravu urobiť.
Ďakujem.

Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 19.6.2015 10:31 - 10:34 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis

50.
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážené pani poslankyne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Prepáčte, pán poslanec, kľud v sále vás poprosím, páni poslanci!

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
... vážení páni poslanci, predkladám vám návrh novely zákona o správnych poplatkoch. Tie dôvody, kvôli ktorým ho predkladám, uvediem len stručne, lebo sú uvedené podrobne v dôvodovej správe.
Cieľom navrhovanej úpravy je znížiť správny poplatok pre návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnostiam do katastra nehnuteľností v súvislosti s prevodom pôdy s nižšou výmerou v extravilánoch obcí a napomôcť tak riešeniu súčasného stavu mimoriadnej rozdrobenosti vlastníckych vzťahov k pôde. Tento návrh pomôže každému účastníkovi budúceho zmluvného vzťahu, pomôže jednak kupujúcim, najmä prvovýrobcom, ako aj predávajúcim, drobným vlastníkom, ktorí by sa po dlhom čase konečne mohli dostať k určitým finančným prostriedkom.
Napriek zníženiu poplatkov predpokladám pozitívny vplyv na štátny rozpočet, pretože ak si vezmeme, že doteraz sa niektoré prevody vlastníctva pôdy jednoducho neuskutočnili, lebo hodnota správnych poplatkov, kolkových známok bola vo viacerých prípadoch vyššia ako cena samotnej pôdy, štát z toho nemal ani cent, ak by sa ale teraz uskutočnilo napr. stotisíc prevodov, ktoré by sa inak neuskutočnili pri najnižšej mnou navrhnutej sadzbe 5 eur, štát z toho bude mať pol milióna eur ako bonus, ktoré by inak nezískal.
V návrhu zákona navrhujeme tri znížené pásma, do 500 metrov štvorcových poplatok 5 eur, od 501 metrov štvorcových do 2 000 metrov štvorcových poplatok 15 eur a od 2 001 metrov štvorcových do 5 000 metrov štvorcových poplatok 30 eur. Nad 5 000 metrov štvorcových zostáva dnešný poplatok 66 eur.
Návrh zákona je ošetrený aj voči prípadným špekuláciám rozdeľovania existujúcich listov vlastníctva, na ktorých sa nachádza viac parciel, rozdeľovaním listov vlastníctva na viac listov vlastníctva, resp. k rozdeľovaniu parciel na spoluvlastnícke podiely alebo k zmenšeniu spoluvlastníckeho podielu tak, aby neprišlo k enormnej záťaži katastrálnych úradov. Takýchto prípadov sa navrhnuté znížené pásma netýkajú.
Dámy a páni, tento návrh zákona som predkladal zhruba pred pol rokom, vtedy získal podporu celej opozície a úplne čiste náhodou a zhodou okolností práve na tejto schôdzi prerokúvame dokonca v skrátenom konaní zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 175/1999 Z. z. o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov. To je ten návrh zákona, ktorý sme prerokúvali včera. Konštatujem, že schválenie tohto môjho návrhu zákona by významne uľahčilo aplikačnú prax zákona, ktorý sme včera prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní, a preto pevne verím, že tento návrh zákona získa teraz nielen podporu celej opozície, ale aj podporu vládnej strany SMER.
Ďakujem pekne, skončil som.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2015 18:40 - 18:42 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis

164.
Ďakujem pekne. No, pán poslanec Šuca, ja nadviažem na to, čo hovorili moji predrečníci. Kolega Matovič tu rozprával niečo o termíne "užitočný idiot". Ja si myslím, že to nie je nadávka a pri všetkej úcte k vám, neurazte sa na mňa, ale vy plníte funkciu takéhoto užitočného idiota, pretože vy pravidelne tu vždy prečítate to, čo vám niekto tu pošle, to bolo dneska vidno aj pri tých faktických poznámkach, ktoré vám tam došli, a ste to tu čítali, verklíkovali už po niekoľkýkrát všelijaké hlúposti.
A tak isto je to aj pri tomto návrhu už uznesenia. Tým návrhom uznesenia ste vlastne popreli to, čo ste tu sporadicky niektorí poslanci za SMER, ktorí ste vystúpili, rozprávali, že máme rozprávať k veci a témou tejto mimoriadnej schôdze bol "Postup špeciálneho prokurátora Slovenskej republiky pri vyšetrovaní kauzy Gorila". Návrh tohto uznesenia, ktoré vy ste predložili, on prakticky kopíruje návrh toho nášho uznesenia v časti A, akurát vy ste tam navyše vymenovali, že ktoré strany vtedy, terajšie opozičné a niektoré dokonca mimoparlamentné, v tom čase boli vo vláde. Ale presne tak, jak vám to povedal pán kolega Bugár, spis Gorila nie je predsa o tom, že kto bol kedy vo vláde, tam sa rozpráva toho oveľa, oveľa viacej.
Ale mňa by zaujímalo, ak teda ste schopný vysvetliť v priebehu tých dvoch minút v tej vašej reakcii, či vy ste okej s tým, ako postupuje špeciálny prokurátor. Či preto ste dali tú časť B z toho nášho návrhu uznesenia preč, že podľa vás je úplne v poriadku, že nezbavuje mlčanlivosti pána Holúbeka a že je úplne v poriadku, že nezbavuje mlčanlivosti súčasného riaditeľa SIS. To by som bol veľmi rád, keby ste to zodpovedali, ak vám to niekto stihne ešte poslať, možno.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2015 16:20 - 16:22 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja dve poznámky by som si dovolil.
Richard sa pýtal, že prečo SMER postupoval na branno-bezpečnostnom výbore tak, ako keby bol špeciálny prokurátor takpovediac ich. To znamená, že prečo ho politicky prikryli. No preto, lebo on je ich. Lebo im zamietol a naďalej zametá pod koberec všetky kauzy, ktoré sa čo len obtrú o stranu SMER. Takže z toho dôvodu. Pri tých mnohých smeráckych kauzách, ktoré som pomenoval vo svojom vystúpení a riešil ich práve špeciálny prokurátor Kováčik, sa to jednoznačne preukázalo.
A druhá poznámka k tomu, čo si povedal. Máš pravdu, táto platforma rokovania, to nie je miesto na nejakú vecnú diskusiu alebo na nejakú odbornú diskusiu, ale zasa na druhej strane aspoň sme niekedy svedkami takých duchaplných myšlienok, aké tu napríklad predviedla pani Košútová a pán Šuca, a to si myslím, že tiež môže splniť svoj účel.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2015 16:09 - 16:11 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Skúsim postupne odpovedať.
Pán poslanec Šuca, no jasné, že toto nebola odborná diskusia, ktorú sme chceli na výbore, lebo na to, aby ste diskutovali, potrebujete mať aj nejakého oponenta, toto bolo vystúpenie v rozprave. Pokiaľ by pán špeciálny prokurátor Kováčik na výbor prišiel, tak tam by, samozrejme, mohla prebehnúť diskusia.
Chcem ale zdôrazniť, a to je aj odpoveď pre pani Košútovú, že toto nie je mimoriadna schôdza ku Gorile ako k takej, ale k postupu špeciálneho prokurátora, ktorý vyšetruje túto Gorilu. Pani Košútová, vám, mi nezostáva nič iné, len poďakovať za zvyšok intelektuálneho vášho príspevku, ale pri všetkej úcte, s vaším dovolením, na tie ďalšie veci nebudem reagovať.
Čo sa týka pána Jarjabeka, vy ste, vy ste povedali, že, že ma ubezpečujete, že nič sa nezjaví večer v médiách. Vy to viete zabezpečiť? Že sa tam nič nezjaví? No ja si to pozriem, asi áno, že sa tam nič nezjaví.
Ale teraz vážnejšie, pán kolega, my máme celkom dobrý vzťah, prosím vás, nespochybňujte to, čo som tu rozprával o tom dievčati. To je mimoriadne vážna vec. Je to mimoriadne vážna vec, som veľmi podrobne informovaný o všetkom, čo sa prihodilo za ten rok, a môžem vám povedať, že by ste to nepriali nikomu, ani dcére, ani neterke svojho najväčšieho nepriateľa. Chcem vás veľmi požiadať a zároveň poprosiť, aby sme to nespochybňovali. Bolo to niečo hnusné, bola to jedna obrovská špinavosť a má to na svojich paprčiach špeciálny prokurátor.
To som si pokladal za povinnosť povedať a v zásade je to všetko, čo som chcel, všetko, čo som chcel povedať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis