Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2012 o 11:52 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2012 16:49 - 16:51 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No aj toto vystúpenie, pani kolegyňa Žitňanská, ukázalo, že tu máme starý, v úvodzovkách, dobrý SMER. Stranu, ktorá oklamala všetkých svojich voličov, nasľubovala istoty a dáva ďalšie rany istoty.
Ja som presvedčený, že každý jeden z nás sa nadrel na svojom vzdelaní a diplomy sme nedostali pre pekné modré oči. A poctivo sme si ich odreli. Ja osobne som skončil Matematicko-fyzikálnu fakultu Univerzity Komenského, jeden z najťažších odborov a školu som vyštudoval čestným a slušným spôsobom. Je tu podozrenie, že minister tejto vlády získal titul pochybným spôsobom. A jeho stranícky kolega pán minister Čaplovič odmieta dať pokyn na prešetrenie prípadu. A ďalší stranícky kolega, šéf školského výboru, pán Mamojka zmietol zo stola snahu poslancov absolvovať poslanecký prieskum na tejto škole. Toto je tá nová politická kultúra, ktorú chce SMER presadzovať. Toto je tá, v úvodzovkách, úroveň, ktorá sa mala vrátiť do, po voľbách do našej politiky. To je dosť desivé. Je to pľuvanec do tváre všetkým voličom SMER-u a predovšetkým dôchodcom, ktorých strana SMER najviac podviedla v týchto voľbách, že za najcitlivejší rezort je zodpovedný človek, u ktorého je pochybnosť, čo sa týka získania jeho bakalárskeho štúdia, človek, ktorý si nevie spomenúť ani čiarku zo svojej bakalárskej práce, človek, u ktorého je podozrenie, že máva anti datovaným diplomom.
Slovensko sa nikdy nezmení k lepšiemu, ak budeme tolerovať takéto správanie. To, že má niekto peniaze alebo vplyvných kamarátov, neznamená, že nemusí dodržiavať pravidlá. Toto je váš najhorší odkaz, ktorý ste voličom mohli poslať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 19:02 - 19:03 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán poslanec Přidal, dovoľujem si vás upozorniť, že máte základné medzery, pretože moc SMER-u nedala do rúk strana alebo neumožnila strana Sloboda a Solidarita, ale pričinil sa o to jeden pán takej nižšej postavy s fúzikmi, a on tu teraz nie je, a vaša strana a aj ďalší náš bývalý koaličný partner pri tomto veľmi výdatne asistovali. Ja by som si dovolil povedať, že práve vaša strana bola tá, ktorá sa v časoch, keď ešte neboli, keď tie prieskumy prvotné ukazovali, že SMER bude pravdepodobne potrebovať koaličného partnera, tak práve vaša strana bola tá, ktorá sa servilne SMER-u podkladala. Robila všetko preto, aby s ním v tomto volebnom období vládla. Trošku sebareflexie by to chcelo, pán poslanec Přidal. Tisíc šesťsto osemdesiatsedem preferenčných hlasov, s ktorými ste sa dostali do parlamentu ako tretí od konca, by v prípade absolútneho, absolútnej platnosti hlasov vám to miesto vôbec nezaručilo. A v prípade, že budete tu v tomto parlamente púšťať ďalej takéto hlúposti, tak sa môže stať to, čo hovoril kolega Hlina, že nie do normálneho dôchodku, ale do toho politického vás vaši voliči pošlú po najbližších parlamentných voľbách.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 18:27 - 18:29 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne. No, pán premiér, dovolím si v krátkosti zareagovať. Treba si naliať čistého vína. Smart defence, zdieľanie spôsobilosti, inteligentná obrana, to je dnes veľmi mimoriadne moderný termín, moderný pojem, ktorý je veľmi často používaný, ale nato, aby sme mohli s nejakými našimi priateľmi alebo s nejakými našimi spojencami s inými krajinami tie spôsobilosti zdieľať, tak musíme mať aj čo ponúknuť. Nemôže sa stať to, že vy chcete urobiť s nejakým susedom spoločný konský záprah a teraz sused dá krásnu mladú paripu a vy dáte do toho záprahu zdochýnajúcu kobylu. Treba si otvorene povedať, že Slovenská republika je z hľadiska modernizácie, z hľadiska výzbroje jednoznačne na chvoste, čo sa týka našich spojencov, a zatiaľ čo okolité krajiny, trebárs krajiny V4 majú, každá z týchto krajín už má aspoň nejaký veľký, ak nie viacej modernizačných projektov za sebou, tak nás to všetko ešte len čaká. A pokiaľ jednoducho v blízkej budúcnosti nezasiahne vláda a do rezortu obrany nepôjdu peniaze z mimorozpočtových zdrojov, tak aj ten termín Smart defence alebo Poolling and sharing a všetky ďalšie termíny, ktoré dnes sa veľmi používajú a ktorými sa politici, ktorí nechcú vyčleniť peniaze pre rezort obrany, radi obháňajú, tak zostanú pre Slovenskú republiku naďalej iba termínmi.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 18:15 - 18:17 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne. Ja by som pána poslanca Šebeja chcel trošku doplniť a upresniť, že nie to, že 2 percentá HDP, čo sme, mimochodom, nedosiahli ani jeden jediný raz, odkedy sme členmi Severoatlantickej aliancie, nie sú vyčlenené na rezort obrany, ale najväčším problémom rezortu obrany je neustále znižovanie objemu peňazí, ktoré sú pre rezort obrany vyčlenené. Dospelo to až do dnešného stavu, keď na rezort obrany je vyčlenených 1,1 percenta HDP, a práve vláde Ivety Radičovej sa podarilo zastabilizovať tento rozpočet na tejto úrovni. Ja vítam, že v programovom vyhlásení vlády zhodou okolností je napísané, že aj vláda, táto vláda, vláda Roberta Fica chce zastabilizovať rozpočet na určitý počet rokov dopredu.
Ja by som si dovolil v tejto súvislosti upozorniť ešte na jednu vec, že najbrutálnejším spôsobom bol rozpočet obrany zmasakrovaný doslova v roku 2009, 2010, keď bol krátený o 200 mil. eur, to je, prosím pekne, jedna pätina ročného rozpočtu. Ešte aj z týchto peňazí, z tohto chudobného rozpočtu vtedajší pán tieňový minister obrany, pán Robert Kaliňák, dokázal zobrať peniaze a nakúpiť hasičské autá a zároveň postaviť niekde most na Orave, čiže aj z toho chudobného, zdevastovaného rozpočtu boli peniaze voľakomu zobraté. Dodnes sa z toho rezort obrany nespamätal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 17:48 - 17:50 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán poslanec Abrhan trošku vlastne mi zobral vietor z plachiet, pretože som chcel vystúpiť v rozprave, pravdepodobne aj, aj v nej vystúpim aj z toho dôvodu, že mám taký pocit, že hlavne medzi našimi kolegami z Obyčajných ľudí sa nachádza veľmi veľa takých ľudí s takým čistým srdcom, idealistov, ktorí si idealizujú tento parlament. Ja to chcem povedať z tohto miesta, že ja vláde SMER-u, novej vláde ja neverím ani slovo a neverím jej ani nos medzi očami, pretože spolok dobrodruhov zostane vždy len spolkom dobrodruhov. Viete, urobiť z podpredsedu vlády a z ministra vnútra Roberta Kaliňáka, je mi ľúto, že tu nie je, že o ňom hovorím, keď tu nie je, bojovníka proti korupcii, to je s prepáčením, ako keby ste môjmu kocúrovi dali strážiť syr. Pokiaľ bude mať plné brucho, tak vydrží, ale akonáhle sa mu to brucho vyprázdni, tak jednoducho bude robiť to, na čo je zvyknutý, a to, čo mu je vlastné. Ja veľmi dobre viem, o čom hovorím, pretože ja som si na rezorte obrany odžil svoje, a ukázalo sa, čas to ukázal, že tá úvodná nervozita, o ktorej ste aj vy rozprávali v tom vašom diskusnom príspevku, nielen ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale aj ďalších ľudí, ktorí boli naviazaní na stranu SMER, sa naozaj ukázala ako oprávnená. Ja chcem z tohto miesta vyhlásiť, že ďalej budem pokračovať v odhaľovaní akýchkoľvek nečestných praktík, ktoré táto strana, ja som presvedčený, že je len otázka času, začne opäť praktizovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 10:21 - 10:22 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Áno, no, ďakujem pekne. Pán minister, ja by som naozaj vám chcel odporučiť, aby vám vaši marketéri už napísali niečo iné, lebo vy v postate už dva mesiace rozprávate o tom, že ste dostali dôveru, akú veľkú dôveru ste dostali, že my sme ju nedostali a my sme zabezpečili to, že vy ste takú veľkú dôveru dostali. To všetko už vieme, pán minister. Ja by som podčiarkol to, čo povedala Lucia Nicholsonová, za dva mesiace ste v podstate neurobili nič, len ste hádzali rôzne udičky. Jeden deň ste spájali rezorty, druhý deň ste ich rozpájali. Jeden deň ste tri tajné služby spájali do jednej, potom ste na druhý deň stavali nové na nejakej zelenej lúke. Na ďalší deň zasa ste z toho robili dve. Jeden deň rušíte tanky, druhý deň ich chcete zachovať. Za dva mesiace ste nepredviedli absolútne nič a jednoducho, my vám to budeme stále opakovať, že ten famózny výsledok, ktorý ste dosiahli, ste dosiahli preto, lebo ste podviedli vašich voličov.
Podviedli ste vašich voličov, ktorým ste nasľubovali istoty, a podviedli ste, a to je mne veľmi ľúto, hlavne dôchodcov, ktorých tieto vaše rany istoty, ako my ich nazývame, zasiahnu najviacej. Ja by som vám chcel odporučiť, aby ste sa prestali opájať tým vaším volebným výsledkom, aby ste začali konečne pracovať. V prípade, že nejaké riešenia vám chýbajú, my vám ich ponúkame. Máme najlepší program, stačí prísť, stačí sa poradiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 10:10 - 10:11 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, vidím, že pán minister vnútra, podpredseda vlády už je odborníkom aj na rómsku problematiku a chcel by som len povedať, že ja vidím, že si to užívate teraz ten váš megaúspech, megavýsledok, len by som chcel zdôrazniť to, že aj vám, pán minister vnútra, pán podpredseda vlády, vystavia voliči vysvedčenie, budete mať teraz štyri roky na to, aby ste ukázali, ako to myslíte vážne s tým, čo ste voličom nasľubovali, ja už som tu jedenkrát povedal, že už po prvých týždňoch vládnutia sa ukazuje, že ste voličov, a hlavne vašich voličov - dôchodcov, hlúpo podviedli, takže počkáme si tie štyri roky, zmierte sa s tým, že my sme tu nato, aby sme kritizovali, vy ste tu nato, aby ste vládli, a takto je to správne a takto to bude. A potom o tie štyri roky sa porozprávame, čo konkrétne ste vy pre Rómov urobili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.5.2012 11:52 - 12:07 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán premiér, ja by som si vás dovolil upozorniť, že tie bohatšie firmy alebo tí bohatší jednotlivci, o ktorých ste rozprávali, dnes už tie vyššie dane platia. To vo svojej podstate vyplýva už z toho, že viacej zarobia, že niektorí robia denne 12 hodín, majú tri zamestnania. A myslím si, že to nikto ani nespochybňuje, že platia väčšie peniaze. Ja by som vám chcel naozaj veľmi zmierlivo odporučiť, aby ste neboli pahltný. Štyri pätiny vášho konsolidačného úsilia, vášho konsolidačného balíka smerujú do oblasti príjmov, teda do oblasti dodatočného zdaňovania, jedna pätina smeruje do oblasti výdavkov. Ja sa pýtam, prečo to nie je naopak. Pokladám to za naozaj jednoduchšiu cestu. Chcel by som povedať, že nie je pravdou, že zoberiete len bohatým, tí sa na vás vykašlú a odídu si niekde do nejakých daňových rajov alebo si optimalizujú svoje príjmy. Idete ošklbať obrovské množstvo občanov Slovenskej republiky, z ktorých obrovské množstvo sú vaši voliči, pán premiér. Idete ošklbať študentov dohodárov, živnostníkov, mladé rodiny. A čo mi je veľmi ľúto, idete ošklbať aj dôchodcov. Na jednej strane by som mohol byť rád, že to idete spraviť, že tu idete ľuďom, ktorí celý život šetrili a našetria si na nejaký 100 000-eurový byt, zaviesť nejakú daň z luxusu. Ale je mi tých dôchodcov úprimne ľúto, pretože týmto spôsobom len preukážete, že vám boli dobrí len na to, aby vám dali svoje hlasy, preukážete to, že ste ich podviedli. A garantujem vám, že vás budú z tých vašich mítingov možno potom dáždnikmi hnať. Ale zrejme si o to koledujete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2012 18:24 - 18:39 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Áno, aj na pána ministra by som, veľmi zmierlivo by som chcel poprosiť, najprv by som chcel, pán Mičovský, mne sa ten príspevok celkom páčil, lebo vidím, že niektorých ľudí to rozhodilo, dokonca až tak, že tu idú organizovať Národnú radu. Ja by som naozaj chcel veľmi pekne poprosiť, aby sme dodržiavali to, čo je zaužívané, aby sme naozaj vedeli, na koho máme reagovať, lebo teraz by som naozaj mohol reagovať na pána Mičovského, takisto na pána ministra Jahnátka, na to, že pán premiér tu prikazuje podpredsedníčke Národnej rady, komu kedy má dať slovo. To pokladám za nehorázne. Ja som bol za vami pred chvíľou a som vás prosil, aby ste zastavili už kolegu pána poslanca Muňka, ktorý reagoval na poslanca Jozefa Mihála, na jeho faktickú pripomienku. Ja by som bol naozaj veľmi rád, keď teda stále razíte tú novú kultúru, tak keby ste tú novú kultúru v prvom rade dodržiavali vy. Ste dostatočne skúsení, ste dlho v parlamente, tak nedávajte príčiny trebárs aj novým kolegom, aby si mysleli o vás, že to jednoducho robiť neviete alebo že to robíte naschvál tak, ako sa to robiť nemá. Ďakujem pekne.
Skryt prepis