Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2012 o 17:02 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2012 14:41 - 14:42 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, hhm, pán kolega Šebej, ja som pôvodne vás chcel pochváliť, koniec koncov aj to urobím, ja oceňujem to, že ste v tom vystúpení tu nepredvádzali nejaké tanečky, tak jak sme to videli tu častokrát predtým, a nevysvetľovali ste, že prečo vy tak strašne ste za ten zákon, ale skrz niečo nemôžete a že ste pomerne dosť jasne povedali, že ste za súčasný stav.
Ale ja som si tu napísal jednu vetu, neviem, či to je celkom presne, že "nie je čestné oháňať sa výsledkami referenda". No tak ja vám garantujem, že je to čestné. Mňa táto veta alebo toto tvrdenie veľmi sklamalo, pretože, prepánajána, veď nielen tento pán Osuský, ale mám taký pocit, ak sa nemýlim, že všetci štyria z OKS minulý rok ste sa sem dostali tak, že vás sem prekrúžkovali tí ľudia. Ja som v liberálnej strane, vy ste konzervatívec, ale v tomto smere som určite ja oveľa viacej konzervatívnejší v tom, že jednoznačne trvám na tom, že si treba vážiť, mimoriadne vážiť každý jeden preferenčný hlas, kvôli ktorému akýkoľvek občan Slovenskej republiky zoberie pero a vhodí lístok do volebnej urny. Myslím si, že to je elementárna povinnosť všetkých zvolených poslancov zákonodarného zboru, a prednostne tých poslancov, ktorí sa doňho dostanú z nezvoliteľných miest.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2012 11:30 - 11:32 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa tiež vyjadrím len k tomu podstatnému, čo odznelo, nie k tým šaškárňam, ktoré tu zazneli.
Pán poslanec Hlina, ja napriek tomu, že som niekoľkokrát kriticky vystúpil a pranieroval som škandály z minulosti u nominantov strany SMER, ja som hlboko presvedčený, že drvivá väčšina, ak nie všetci poslanci, ktorí tu v tejto snemovni sedia, sem prišli s čestnými úmyslami včítane poslancov strany SMER a že nie sú platení žiadnymi finančnými skupinami. Myslím si, že ste veľmi veľa poslancov Národnej rady Slovenskej republiky týmto urazili. A ja sa čudujem niektorým poslancom strany SMER, že na tieto vaše stupidity sa, nejakým spôsobom na týchto stupiditách sa ešte aj zabávali.
Ja osobne si vyprosujem od vás, aby ste ma dávali do nejakej skupiny alebo do nejakého spolku poslancov, ktorí sú platení finančnými skupinami, pretože ja proti korupcii bojujem. A som presvedčený, že takisto moji kolegovia SaS a že väčšina týchto poslancov, ktorí tu sedia, tak sem došli preto, aby proti korupcii bojovali.
Jeden pozitívny výsledok tá vaša reč mala, a to by som chcel vyzdvihnúť, vy ste povedali, že niektorí ľudia tu dávajú návrhy zákonov kvôli tomu, aby sa dostali do správ. Ja, naopak, tvrdím, že niektorí ľudia tu vystupujú kvôli tomu, aby sa dostali do správ. A ja si teraz len úprimne želám, aby ste sa vy s tým vaším vystúpením dostali dneska do správ, aby drvivá väčšina z tých ľudí, a nebolo ich málo, ktorí vám dali tie preferenčné hlasy, aby ten váš výstup dnes videli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2012 10:52 - 10:53 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Hrnčiar, no, ja na rozdiel od vás si nemyslím, že to súvisí so zmenou volebných obvodov, a zastávam názor, že zníženie počtu poslancov zo 150 na 100 je správne rozhodnutie aj v prípade, že zostane jeden volebný obvod. Je to presne tak, ako povedal Richard Sulík, alebo ako naznačil vo svojej úvodnej reči, ja to poviem na plné ústa, polovica poslancov tu už dlhodobo v tejto sieni nevie, kde je sever, a sú tu len nato, aby stláčali poslušne tlačítka. Za minulé volebné obdobie 41 poslancov nepredložilo žiadny návrh zákona ani pozmeňujúci návrh. Zo 150 poslancov ďalších 57 poslancov sa nepodpísalo ani pod jeden návrh zákona. Tak potom o čom sa tu rozprávame?
A čo sa týka politického marketingu, pán poslanec Hrnčiar, zbavte sa tej žiarlivosti a bude vám ľahšie na duši. Pretože práve strana MOST v bývalej vládnej koalícii veľmi žiarlivo sledovala, kto navrhuje, kedy to navrhuje a čo z toho môže marketingovo vyťažiť.
Tak ako povedal Robert Fico, že sa nebude ospravedlňovať nikomu za to, že dosiahol famózny výsledok vo voľbách, SaS sa nebude nikomu ospravedlňovať na to, že má najlepší program, že má dobré nápady, že dáva dobré návrhy zákonov a že zároveň tieto návrhy zákonov jej niekedy aj trocha vylepšia imidž.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2012 17:02 - 17:03 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne. Odpoviem postupne.
V podstate nielen pánovi Martvoňovi, ale aj ostatným kolegom by som odporúčal, aby, pokiaľ chcú povedať niečo zmysluplné, reagovali na to, čo bolo povedané, a nie na to, kto to povedal.
A obzvlášť pre vás, pán kolega Baška. No opatrný by som bol s tými vyjadreniami o tých odpočúvaniach, lebo môže ešte všeličo vyplávať na povrch v budúcnosti, nielen o nasadzovaní ITP, ale aj o nasadzovaní kamier kade-tade. Takže tam by som naozaj bol veľmi opatrný.
Dovolím si zareagovať na tie zmluvy na priamo. Áno, bol to možno teraz, aby som nezavádzal, neviem 7-, 8-násobne, 10-násobne menší počet tých, ktoré sme realizovali my za rovnaké obdobie, ako ste realizovali vy.
Čo sa týka pána Číža, no budete si musieť zvyknúť, pán poslanec, na to, že mám právo, mám právo, napriek tomu, že vy ste dokonca tam použili pomerne dosť také výhražné slová o potrestaní. Ja viem o tom, že ten váš nohsled na Generálnej prokuratúre čaká na pokyn. A ja vám poviem, že je nehorázne, že dôstojníci VOS, ktorí v živote svojho ministra osobne nestretli, sú nútení do krivých výpovedí. Ale ak si myslíte, že niekomu naženiete strach, tak ste na veľkom omyle. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.5.2012 16:47 - 16:56 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážený pán minister vlády istôt pre občanov, vážené panie poslankyne, páni poslanci, tak som si sám pre seba tipoval, dokedy vydrží „nová“ vľúdna tvár vládnucej strany SMER, ktorá zostavila po marcových parlamentných voľbách jednofarebnú vládu. Je na jednej strane fajn v rozprávkach vidieť, ako sa po potrestaní zla všetko na dobré obracia a na konci zvyčajne všetci žijú vo vzájomnej symbióze a v zhode šťastne, až kým nepomrú, je na jednej strane fajn byť optimista a veriť v obrat o 180 stupňov, v spomínaný prerod zla k dobru, na druhej strane, veď posúďte sami, jeden deň novinárske hyeny, druhý deň páni kolegovia, jedno obdobie škandalózne emisie, nástenkové tendre, predražené mýta, falšované analýzy o diaľniciach, druhý deň Aliancia Fair-play, jeden deň doslova organizované ošklbávanie rezortov obrany a vnútra, kde sa to dá pod kepienkom utajovaných nákupov, druhý deň zdvihnutá zástava boja proti korupcii. Niečo napovedali už úvodné nominácie členov vlády, riaditeľa SIS, kde už zrazu nevadili jazykové bariéry, neodbornosť, nulová prax v problematike, dokonca podozrenie z pochybne nadobudnutého vzdelania, všetko záležitosti, pre ktoré terajší predstavitelia vládnej strany v roku 2010 z pozície opozície nenechali na nominantoch našej vlády pred necelými dvoma rokmi nitku suchú. Takže „vľúdna“ tvár strany SMER, o ktorej špekulovali médiá, nevydržala dlho. Je zbytočné, aby ste hrali a klamali telom. Ste čitateľní, možno skúsenejší, možno mazanejší, ale vo svojej podstate ste rovnakí.
Už v piatok som v rozprave k programovému vyhláseniu vlády povedal, že „nominácia“ alebo pasovanie podpredsedu vlády a terajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka za poľovníka proti korupcii je výsmechom všetkým nám, ktorí sme v boji proti korupcii boli ochotní ísť do enormného rizika a často až na hranu, že je to výsmech nám, čo sme odhaľovali špinavé biznisy, rušili nevýhodné zmluvy, dávali trestné oznámenia a pranierovali nečestné praktiky. (Hlas z pléna.) Nevyrušujte ma, ja som vás tiež nevyrušoval, buďte tak dobrý. Po nominácii Roberta Kaliňáka, po dnešnej nominácii Tibora Gašpara je nominácia pána Jozefa Magalu do funkcie riaditeľa NBÚ potvrdením môjho tvrdenia, že ste rovnakí, je jasným odkazom voličom o návrate pomerov, ktoré zo Slovenska nerobia spravodlivé, férové a bezpečné miesto pre život, je ranou medzi oči tým, ktorí demonštrovali za vyšetrenie megaškandálu Gorila, najväčšieho v histórii Slovenskej republiky, tým, ktorí mrzli na námestiach a žiadali potrestať vinníkov. Môžete vykrikovať, ako sa nedotknete vyšetrovacieho tímu, ako veľmi vám záleží na spravodlivosti. To si naozaj myslíte, že vám niekto na túto pretvárku naletí? Naozaj si niekto myslí, že smerácki nominanti v bezpečnostných zložkách štátu budú dôkladne skúmať gorilí angažmán premiéra Roberta Fica a jeho kokakoly, budú dôkladne skúmať podozrenia zo zakrývania trestných činov vysokými funkcionármi SIS a Policajného zboru? Jozef Magala bol riaditeľom SIS v čase, keď bola Gorila zametená pod koberec alebo, presnejšie, ako sa neskôr ukázalo, aspoň bolo vyvinuté maximálne úsilie o jej zametenie pod koberec.
Čo teda vyčítame ponúknutému nominantovi? Sú to o. i. nasledujúce informácie, ktoré dodnes neboli dôveryhodne vysvetlené. Po prvé, príslušník SIS Peter Mravec, ktorý informoval Jozefa Magalu o priebehu akcie Gorila a odposluchu v konšpiračnom byte Penty, bol v druhej polovici roku 2008 prepustený zo služobného pomeru za hrubé porušenie pracovnej disciplíny, priťažujúcou okolnosťou malo byť aj jeho stretnutie s novinárom Tomom Nicholsonom. Po druhé, počas roku 2008 boli vnútorne rozpracovávaní aj za použitia ITP príslušníci SIS, ktorí rozpracovali objekty, alebo osoby spravodajského záujmu, čo je v hrubom rozpore s internými normami, môže sa to robiť len v jednom výnimočnom prípade, so súhlasom riaditeľa SIS. A po tretie, všetky skutočnosti získané ITP Gorila v rokoch 2005 a 2006 boli poskytnuté novému vedeniu SIS, ktorú po 27. 7. 2006 už viedol Jozef Magala. Napriek niekoľkonásobnému úniku utajovaných skutočností nebol tento únik novým vedením SIS preverovaný. Zároveň žiadna zo skutočností získaná pomocou ITP Gorila nebola použitá v procesnom konaní.
Som presvedčený, že Slovenská informačná služba zneužila právomoci verejného činiteľa tým, že ako štátny orgán nekonala napriek tomu, že disponovala závažnými informáciami. Tým pádom zabránila včasnému vyšetrovaniu závažných trestných činov, keď boli stopy ešte čerstvé a dôkazy oveľa dostupnejšie ako dnes. V súvislosti s týmto som, mimochodom, podal 9. 1. 2012 aj trestné oznámenie.
Za činnosť Slovenskej informačnej služby plne zodpovedá jej riaditeľ.
Vyššie vymenované záležitosti sú len niektoré z tých, čo obsahuje spis Gorila. Nezodpovedaných otázok však zostáva oveľa viac. Pozíciu riaditeľa NBÚ pokladá strana SaS za rovnako dôležitú ako pozíciu riaditeľa SIS. Sme presvedčení, že dôveryhodný kandidát na post riaditeľa SIS nesmie mať za sebou žiadne a vonkoncom nie tak závažné otázniky, aké sú popísané vyššie. Ako rád by som sa mýlil, ale vláda istôt pre občanov ponúka týmto istým občanom dnes jednu zásadnú istotu, vyšetrovanie Gorily sa skončilo, zabudnite, zabudnite na boj proti korupcii, v ktorom končia v policajnej sieti veľké ryby, pomery v štáte, v ktorom veľké ryby majú beztrestnosť, sú späť.
A pod takýto odkaz voličom sa SaS nepodpíše. Preto bude poslanecký klub hlasovať proti kandidátovi Jozefovi Magalovi na pozíciu riaditeľa NBÚ. Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2012 12:48 - 12:49 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Len keby sa tam zjavilo, lebo potrebujem sa kontrolovať, ďakujem.
Ďakujem pekne, odpoviem všetkým naraz. Myslím, že pán Kolesík to tak celkom fajn zhrnul. A som vám vstúpil na otlak, čo ? Ste sa vyrojili. Ja to vlastne chápem, 60 mil. eur, dámy a páni, 1,8 mld. slovenských korún, to nie sú moje čísla, to sú čísla od Ivety Radičovej, ktoré som za 10 mesiacov ušetril na rezorte. Mňa mrazí, kde v minulosti, na akých súkromných účtoch zbrojárov, nečestných politických strán, zamestnancov tieto peniaze končili. Devätnásť trestných oznámení, kopa popretŕhaných, naozaj špinavých biznisov a zmlúv, trestné stíhania, odsúdení nečestní korupční podnikatelia, zamestnanci, napriek mnohým výhražným upozorneniam, odkazom. Viete, aký je to pocit, pán Kolesík, viete, ako ma to zocelilo? Ja vám garantujem, že to stálo za to, opakujem, veľmi som vám musel stúpiť na otlak a veľmi som vás musel naštvať, pretože zorganizovať po vzornej spolupráci všetkých gorilích strán a za pomoci tajných služieb taký brutálny útok na čestného človeka, aký ste zorganizovali vy, zapojiť do toho médiá a popraviť ho do 24 hodín, to sa len tak ľahko nevidí. A ja vám garantujem, že raz vyjde moja pravda najavo, pán Kolesík. Ďakujem pekne.(Potlesk.)
Skryt prepis
 

11.5.2012 12:48 - 12:49 hod.

Ľubomír Galko
Môžem. Poprosil by som dve minúty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2012 12:32 - 12:44 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážení členovia vlády istôt pre občanov, vidím, že ste tu až dvaja, panie poslankyne, páni poslanci, maratón vystúpení k programovému vyhláseniu vlády sa blíži ku koncu. Počuli sme mnohé aj veľmi odborné vystúpenia. Mňa osobne zaujalo vystúpenie mojich kolegov Jozefa Mihála, Jozefa Kollára a Lucie Nicholsonovej, ktorí podľa mňa veľmi presne popísali všeobecnosť, absenciu riešení a, naopak, kopu fráz o istotách v dokumente, ktorý zaujme najmä z hľadiska svojho rozsahu.
V úvode by som sa najprv venoval problematike vonkajšej bezpečnosti, keďže za túto oblasť som zodpovedal v predchádzajúcej vláde. Paradoxne práve za túto časť programového vyhlásenia vlády musím vysloviť určitý pocit uspokojenia, pretože dovolím si povedať, 80 % programového vyhlásenia vlády v tejto časti čerpá buď priamo z programového vyhlásenia vlády našej, alebo sú v ňom zahrnuté naše plány, ktoré sme mali na rezorte rozpracované. To svedčí o kontinuálnom nadväzovaní na dobrú prácu nášho tímu a to je chvályhodné. Spomeniem napríklad systém naštartovania aktívnych záloh, snaha o stabilizáciu rozpočtu rezortu obrany, nové pravidlá pre vysielanie vojakov do zahraničných misií a operácií medzinárodného krízového manažmentu. Takisto posilnenie účasti ozbrojených síl pri živelných pohromách, to bola dokonca jedna z našich priorít. Tých zvyšných 20 %, čo mi v programovom vyhlásení vlády chýba, sa dá zhrnúť do troch bodov.
1) Je málo ambiciózne, pretože len konzervuje zlý stav ozbrojených síl. Chýbajú v ňom totiž rázne opatrenia, napríklad výrazné zníženie počtu civilistov na rezorte obrany a s tým súvisiace úspory.
2) Chýba záväzok naštartovať aspoň jeden-dva dlhodobé veľké modernizačné projekty, kombináciou úspor v rezorte a mimorozpočtovými zdrojmi. Napríklad nákup dopravných taktických lietadiel, viacúčelových vrtuľníkov alebo novej pozemnej techniky.
3) Je nekonkrétne v časti týkajúcej sa stabilizácie personálu ozbrojených zložiek, chýba záväzok , že súčasní vojaci a policajti zostanú nedotknutí alebo jasné a čestné pomenovanie toho, že im z ich výhod ubudne a ako im ubudne.
Dámy a páni, svoj príspevok zároveň chápem aj ako o pokus o lepšie zorientovanie niektorých nových poslancov, hlavne z radov hnutia Obyčajní ľudia. Práve vás a z vašich vystúpení mám priatelia pocit, že väčšina z vás sú naozaj silne veriaci ľudia, ktorí veria v dobro. No upozorňujem, že toto som si písal ešte včera, potom po tých faktických pripomienkach k vystúpeniu pána Poliačika, ale dobre, my z vás urobíme ešte liberálov za tie štyri roky. Pán Vašečka, pán Mičovský, pani Mezenská, pán Škripek, Števko Kuffa, ale aj ďalší, všetci, ktorí máte nesmiernu vieru v dobro a niektorí z vás ste sa tu dokonca aj modlili, žehnali ste parlamentu, premiérovi, vláde, dovoľujem si vás však upozorniť, že páni, tvoriaci dnešnú vládnu zostavu, nie sú nepopísané listy papiera. Sú za nimi, respektíve za ich nominantmi, reálne kauzy, špinavé biznisy... (Ruch v sále. Reakcia vystupujúceho: "Nevyrušujte ma, keď rozprávam, ja sa vám tiež neskákal do reči!")
... špinavé biznisy, korupčné praktiky, predražené nákupy a mnohé nečestné konania. Pamätám si veľmi dobre pôsobenie vlády za dominantnej účasti SMER-u v rokoch 2006 - 2010, pamätám si na pôsobenie SMER-u v opozícii po nástupe vlády Ivety Radičovej.
Chcem povedať z tohto miesta, že neverím v očistný účinok hrubých čiar za minulosťou. Neverím v prerod ľudí, ktorí nadávali novinárom, že sú hyeny, neverím členom vlády, ktorí nám v roku 2010 ako opoziční poslanci v rozprave k nášmu k programovému vyhláseniu vlády nadávali do podvodníkov, hochštaplerov a čo ja viem čoho ešte. Neverím v prerod ľudí, ktorí kupujú pre vojakov gumené člny bez motorov na hanbu sveta s drevenými vesielkami tak, že ich vyhlásia za utajený vojenský materiál, pričom na internete sa dajú voľne kúpiť za tretinovú cenu. Takisto neverím v prerod ľudí, čo uzatvárajú zmluvy na modernizáciu vrtuľníkov po životnosti za miliardy slovenských korún. Neverím v prerod ľudí, čo si vymyslia tzv. projekt vojaka 21. storočia za 100 miliónov slovenských korún a výsledkom ich niekoľkoročného "skúmania" je niekoľko kusov vzoriek uniformy skladajúce sa z dielov, ktoré je možné komerčne bežne kúpiť na internete. Neverím v prerod ľudí, čo si zo slávneho alebo skôr neslávneho mobilného systému, mobilného komunikačného systému MOKYS spravili dojnú kravu. A neverím v prerod ľudí, ktorí obhajujú škandálny predaj emisií pod cenu.
Dámy a páni, nominácia alebo pasovanie podpredsedu vlády a terajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka za bojovníka proti korupcii je výsmechom všetkým nám, ktorí sme v boji proti korupcii boli ochotní ísť do enormného rizika a častokrát až na hranu. Je to výsmech nám, čo sme odhaľovali špinavé biznisy, rušili sme nevýhodné zmluvy, dávali trestné oznámenia a pranierovali nečestné praktiky. Náš nový bojovník proti korupcii sa zhostil svojho boja proti korupcii hneď od začiatku ozaj excelentne. Do pozície riaditeľa NBÚ navrhol človeka, ktorý "stopil" Gorilu. Do pozície policajného prezidenta predstavil ako svojho kandidáta človeka, ktorý ju "stopil" spolu s ním. Ten sa mimochodom, a to ešte nie je policajným prezidentom, vyjadril včera k vyšetreniu Gorily skepticky. Akú istotu tým dal vyšetrovaciemu tímu? Čo bude, ak sa prezidentom policajného zboru naozaj stane, si môžeme naozaj len domyslieť. Výsmech, priatelia, výsmech. Vysmievate sa ľuďom z námestí, účastníkom antigorilích protestov, škľabíte sa im do tvárí a myslíte si, akí ste mazaní borci. Opäť ožíva starý mečiarovský slogan, je po voľbách, zvyknite si. Chcete transparentnejšie financovanie politických strán, výborne, tak poďme transparentnejšie financovať, poďme spolu bojovať proti korupcii.
Vážení predstavitelia vlády istôt pre občanov, pamätáte si na Bohumila Hanzela, pamätáte si na poslanca za SMER, ktorý sa vám svojho času vzoprel a obvinil toho, čo získal pre stranu peniaze vlastnou hlavou z nečestných praktík? Bolo to na jar v roku 2010. Prišlo to v tom čase až tak ďaleko, že sa obával o svoj život a ako švédsky štátny občan na švédsku ambasádu odniesol dôkazy o korupčnom financovaní SMER-u. Pred týmito parlamentnými voľbami som vzal telefón a zavolal som mu, oznámil som mu, že chcem otvoriť túto kauzu. Nebudem tu hovoriť, čo mi povedal, pretože si ctím dôvernosť nášho rozhovoru. Ale môžem vám povedať, že z toho, s čím sa mi zdôveril, ma mimoriadne zamrazilo. Obrátil som sa spolu s niekoľkými kolegami - poslancami za SaS na švédske veľvyslanectvo a požiadal ho o informáciu, či sa dá daná obálka stále nachádza u nich. Zároveň som veľvyslanectvo požiadal o súčinnosť s našimi vyšetrovacími orgánmi v prípade, že budú v tejto veci vyzvaní a o sprostredkovanie mojej návštevy na veľvyslanectve. Odpoveď došla pred niekoľkými dňami. Dnes v pléne ju zverejním prvýkrát.
Dámy a páni, vážení členovia vlády, švédsky veľvyslanec sa síce za ten čas zmenil, ale obálka s dôkazmi o údajnom netransparentnom financovaní strany SMER stále leží na švédskej ambasáde. Neporušená. Dámy a páni zo SMER-u, chcete transparentnejšie financovanie politických strán, chcete boj proti korupcii? Vezmite Bohumila Hanzela, vezmite médiá, vyberte sa do Viedne na švédsku ambasádu, skrátka podniknite účinné kroky a otvorte tú obálku. Očistite sa, očistite toho, čo zháňal peniaze vlastnou hlavou a očistite vašu stranu definitívne.
Dámy a páni, vlády istôt pre občanov, nie haldy papierov programových vyhlásení vlády a haldy fráz o boji proti korupcii, činy a tu máte jedinečnú možnosť, tak ju využite. Verejne vás k tomu vyzývam. Dajte ľuďom istotu, že ste nepredávali funkcie v štáte, že ste sa financovali čestne a že ste nedávali na oplátku zákazky svojim bohatým mecenášom. Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2012 10:48 - 10:50 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Škripek, ja vás trošku doplním, ja už včera som sa venoval vážnym podozreniam okolo získania diplomov pána ministra práce a sociálnych vecí. Ja som si dovolil večer tú svoju faktickú pripomienku zverejniť na sociálnej sieti a dovolím si tu odcitovať zopár komentárov.
Peter napísal: "Keby som ja neuviedol citát, tak mi tú prácu otrepú o hlavu, už by som mohol odísť, má toho dosť na rováši. Keby mal aspoň Facebook, nech mu to poviem."
Igor napísal: "Názov mojej diplomovej práce na VŠ bol Vplyv magnetických polí na rôzne biologické objekty. Napísal som ju pred 27 rokmi. Také niečo sa nedá zabudnúť."
Róbert napísal: "Viem presne, z čoho som v 1979 robil učňovské záverečné skúšky, takisto presne viem, z čoho robil v 1980 maturitu a veľmi presne viem, z čoho som v 1985 robil štátnice, a veľmi presne si pamätám tému mojej diplomovej práce."
A Stanislav napísal: "Neuveriteľné a možné snáď iba na Slovensku. V normálnej civilizovanej krajine, ktorá vyznáva určité hodnoty, by bol taký človek nie že v momente odvolaný, ale by odstúpil sám. Nepamätať si tému práce, ktorá rozhoduje o diplome, je smiešne. Bohužiaľ, nič sa nemení, žiaden posun nie je badať, keby boli jeho kolegovia čo k čomu, už dávno by žiadali taktiež pravdu a spravodlivosť, pretože aj o tom je dobrá politika." Myslím si, že to nepotrebuje ďalší komentár.
Čo sa týka vášho vyjadrenia k nášmu novému bojovníkovi proti korupcii - pánovi Kaliňákovi, chcem upozorniť, že on stiahol tú nomináciu kvôli tomu, že médiá sa chystali to rozmazávať a z dotyčného pána hodlá spraviť svojho poradcu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2012 17:08 - 17:10 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel by som pár vecí uviesť. Pán poslanec Baška, máte pravdu, čo sa týka stabilizácie ozbrojených zložiek. Chcem podotknúť, že táto vláda, vláda Roberta Fica, nedala do programového vyhlásenia vlády svoj záväzok, že nesiahne na sociálne výhody terajším vojakom a policajtom. To je rozdiel oproti našej pravicovej vláde, kde sme jasne deklarovali, že všetky nové zmeny budú len pre nových vojakov a nových policajtov. Toto vnáša neistotu do radov policajtov a vojakov dnes.
Vítam modernizáciu policajnej techniky, ale, pán poslanec Baška, zo svojho, by som prosil, zo svojho, pretože 16. 6. 2008 ste rozpočtovým opatrením poslali 80 mil. slovenských korún na dostavbu cesty medzi Kysucami a Oravou; 17. 7. 2008 ste rozpočtovým opatrením poslali 190 mil. slovenských korún na rezort vnútra na kúpu nových hasičských áut; 19. 2. 2009 ste rozpočtovým opatrením poslali 195 mil. slovenských korún na nákup novej hasičskej techniky na rezort vnútra. Pán minister obrany, hovorím vám to úplne otvorene, budem veľmi kontrolovať, či aj vy peniaze, ktoré vám boli zverené a ktoré patria vojakom a majú ísť pre vojakov, budete takýmto spôsobom expedovať na rezort tieňového ministra obrany pána Roberta Kaliňáka.
Čo sa týka odposluchov, mám len krátky čas, ja pevne verím že podporíte môj návrh, pán poslanec Baška, aby sme sa pozreli na odposluchy za posledných dvadsať rokov, pretože sa ukazuje, že zrejme asi bude problém, keď dôstojníci, ktorí sú pätnásť, dvadsať rokov vo vojenskom obrannom spravodajstve a robia stále tie isté úkony... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis