Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 15:48 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.4.2015 13:14 - 13:16 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
No ja skutočne na pána Matoviča reagovať asi nemôžem. Proste pre mňa tento typ ľudí, to sú politickí podvodníci, a ako to naozaj, toto nestojí za reč.
Ale chcem sa skutočne poďakovať všetkým za faktické poznámky. A kto chcel pochopiť, pochopil.
No a, pán kolega Mikuš, ja viem, že sa vám strašne ťažko rozpráva teraz, lebo vy ste boli v tom SDKÚ a vy ste boli pritom, keď ten Dzurinda s tým HZDS dohadoval tie rôzne dohovory, keď padali ohľadne hlasovaní. Vy si to pamätáte veľmi dobre, takže vám sa veľmi ťažko rozpráva v tejto chvíli preto, lebo určite veľa vecí, o ktorých by ste aj chceli hovoriť, ale jednoducho sa to nepatrí. A to je v poriadku, to je dobré. Len ja sa obávam, aby raz ste sa vy nemuseli vyvinovať, že ste boli v istom období v SDKÚ preto, lebo dnes vidíte, čo je s SDKÚ. A viete, čo ešte všetko príde v tej ďalekej budúcnosti a všetko, čo tí novodobí politici si povymýšľajú, lebo dnes, pán kolega, tá odvaha strašne zlacnela a dnes tu hocikto, kto v tomto parlamente nebol, môže kritizovať akékoľvek obdobie parlamentu, o ktorom nemá ani šajnu. To je ten najväčší problém. A pokiaľ si to my, čo si niečo pamätáme, neuvedomíme a nebudeme tvrdo protirečiť týmto ľuďom, tak potom tu bude taká situácia, ako je tu posledné tri dni.
Ďakujem, že ste si vypočuli, to je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.4.2015 12:46 - 12:59 hod.

Dušan Jarjabek
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 18:14 - 18:15 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán poslanec Hrušovský, ty si hovoril v prvej časti svojho prejavu o boji o charakter tohto štátu. Ten boj o charakter tohto štátu prebieha od roku 1993, je to veľmi kľukatý príbeh, ale je to príbeh veľmi úspešný. Na tom sa dohodneme, bez ohľadu na to, aké turbulencie tuná boli za tých posledných ix rokov, bez ohľadu na to, ktorá vláda vládla. Je to príbeh úspešný.
Ten parlament, ktorý je tu dnes, je výnimočný tým, že jednoducho sa tu stratili tradičné hodnoty. Na tom sa dohodneme takisto. Mrzí ma však trošku, že ten príbeh KDH v tomto kľukatom príbehu tohto štátu mohol byť ďaleko výraznejší, ďaleko podstatnejší a ako by to KDH vždy nešlo v tom prúde, ale kdesi popri. To je môj pohľad veľmi skromný.
V tej druhej časti, v tej druhej časti toho tvojho príspevku si opäť veľmi trefne čosi poznamenal, ja k tomu môžem dodať len to, že ten problém je pre všetkých rovnaký, aj pre vás, aj pre nás, len my sa nevieme dohodnúť na jednej veci, kto je ten "capo di tutti capi". A v tom je ten rozdiel, pán poslanec, že pre nás je ten capo di tutti capi iný ako pre vás.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 16:57 - 16:58 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis

140.
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Vážená pani poslankyňa Šípošová, bývalá asistentka pani Jurinovej, ak sa nemýlim, však, no čo bolo pred desiatimi rokmi, hej, ste hovorili. No, pred desiatimi rokmi, preto sa tu o tom bavíme, pani poslankyňa, preto, lebo sa tu evidentne falšuje história a drzo sa klame. A drzo sa klame stále viac a viac, ako keby tá politická pamäť neexistovala, preto ju treba pripomenúť. A treba ju pripomenúť tými, ktorí to tuná skutočne zažili a ktorí si to pamätajú. A to je úplne jedno, preto, ako som už nedávno povedal, každý máme svoju normálnu históriu politickú, hej.
Ďalej pani ešte stále podpredsedkyňa Národnej rady, o ktorej ste tiež hovorili. Pani poslankyňa, ako si vôbec vy môžete dovoliť dedukovať, čo som si eventuálne mohol myslieť, keď som to nepovedal!? To je nebotyčná drzosť z vašej strany, nebotyčná drzosť, to vám hovorím úplne otvorene. Preto, lebo domýšľate čosi, čo tu nebolo. A na to nemáte právo ani s vaším vzdelaním, o ktoré sa budete určite opierať.
No a naposledy by som chcel podotknúť len to, že snažili ste sa tuná hladkať politické problémy. Nie je to pravda. Ste politicky absolútne zaradená, čo mi je trochu ľúto preto, lebo pôvodne som s vami chcel ísť na kávu.
Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 15:48 - 15:50 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda Národnej rady. Vážený pán poslanec Fronc, milý Martin, môžem si to dovoliť takto povedať, je mi cťou. Dohodnime sa aspoň na tom, a pritom nehovorme o tom kto, že jedným z problémom tejto schôdze a problémom aj tohto odvolávania je politicky zneužitá téma Váhostavu, politicky zneužívaného mena Široký, a dávajme si otázky, a na ktoré iste nájdeme čiastočne aj odpovede, prečo k tomu tak došlo, kto má na to aké dôvody, ale zanechajme všetky tie invektívy.
Ja ti chcem poďakovať, že ten tvoj prejav bol taký, aký bol. Ale myslím, že toto je, toto je problém aj tohto odvolávania, zneužite témy a zneužitie mena. Veď ten Váhostav nemôže byť jednoducho politicky prišívaný nejakej politickej strane. Meno Široký nemôže byť politicky prišívaný nejakej politickej strane, hoc by to takto niekto chcel, preto, lebo aj Široký, aj Váhostav sa nenarodili pred štyrmi rokmi, ani pred desiatimi. Prosím vás, berte to v dobrom, ako, ako to myslím. Tu ide o politické zneužitie istej témy. Na tom sa dohodnime, keď chceme o tom korektne jednať. A s tým súvisí aj to ďalšie, čo nasleduje, a nakoniec aj to, prečo tu dnes sedíme, a to je, bohužiaľ, to nešťastné odvolávanie pána podpredsedu Národnej rady. Áno, je to nešťastné odvolávanie, ale je to zdôvodnené nejakým spôsobom.
Takže buďme takí dobrí a nechajme tie invektívy aspoň nateraz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 14:35 - 14:37 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis

41.
Ďakujem, pani predsedajúca. Dámy a páni, toto je štýl rozpravy, ktorý sa ani mne nepáči, ale tento štýl rozpravy sem nezaviedol pán Martvoň. Tento klebetný štýl rozpravy tuná už trvá, áno, pán Hlina, tento, ja nehovorím, že vy, ale o istých pánoch, ktorí sedia aj po vašej ruke, sa dá hovoriť, že tuná vyťahovali kadejaké príbuzenské vzťahy a kadečo, čo tuná v tomto parlamente nebolo. Ja to považujem za istý spôsob zviditeľnenia. Ja s tým vrcholne nesúhlasím, lebo to je naozaj parlamentné klebetenie, a takto to aj beriem. A to je len na, len na proste isté rozbúranie istej atmosféry.
Ale ten problém ja vidím v niečom úplne inom, ak dovolíte. Tu sa šliaplo na pätičku KDH a treba si uvedomiť, že každý z nás, aj to KDH, všetci, aj pán Abrhan, aj ja, aj pán Osuský, aj pán, ja neviem, Číž a tak ďalej a tak ďalej, my všetci máme svoju politickú minulosť. A KDH má tiež svoju politickú minulosť, len ten problém - v tejto chvíli váš - nebol vždy. V tejto chvíli je ten, že vy chcete byť stále kladní hrdinovia. V každom čase. Aj teraz. A to sa nedá jednoducho. Vy teraz chcete prehodnocovať to, čo ste kedysi spravili, dávate to do iného svetla, tá politická pamäť je, samozrejme, veľmi krátka, na to sa spoliehate a nielen vy, ale nemôžete byť stále kladní hrdinovia. To sa jednoducho nedá. Nikto z nás. A to je v tejto chvíli váš problém. Preto, lebo sa vám ktosi, lebo vám ktosi stúpol na istú pätičku ješitnosti, a preto sa tu vyťahujú aj takéto hlúposti, aké sa tu vyťahujú už druhý deň.
Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 10:32 - 10:34 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis

72.
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, poďme trošku z tej vašej emotivity do normálnej reality a bavme sa o tom všetkom, čo ste tuná hovorili.
K pánovi Figeľovi, k jeho odvolaniu len jedna vec. Istá časť parlamentu si myslí, že by nemal byť podpredsedom Národnej rady, istá časť parlamentu si myslí, že by mal byť podpredsedom Národnej rady, je to problém, uvidíme. Určite budete rešpektovať rozhodnutie Národnej rady, lebo ako o také pôjde.
Ale vy ste hovorili inú vec. Vy ste hovorili o pánovi, o súčasnom podpredsedovi Národnej rady Figeľovi ako o jednom skvelom eurokomisárovi. No dovoľte, aby som vám isté veci pripomenul. Tento skvelý eurokomisár, keď tým eurokomisárom bol, vtedy sa, ak si iste spomínate, riešila kauza odpredaja novej budovy Slovenského národného divadla. Kauza ako hrom, v ktorej ste ako vláda mali prsty, a nebyť pána poslanca Lipšica, ktorý sa naozaj veľmi korektne, ako jediný sa pýtal, prečo táto kauza a akým spôsobom sa dostali kompetencie z vtedajšieho ministra kultúry na ministra hospodárstva, tak by sme o tom ani neboli vedeli. Len inú vec chcem povedať. My sme sa niekoľkokrát obrátili aj ako poslanci, ale aj ako členovia Národného divadla na pána eurokomisára, aby mal k tomu nejaký postoj, aby k tomu čosi povedal. Pán eurokomisár Figeľ mlčal ako ryba. Na rozdiel - a to treba opäť korektne povedať - od vašeho vtedajšieho predsedu KDH pána Hrušovského, ktorý, my sme boli v menšine a v opozícii, ktorý, nebyť jeho, tak tá mimoriadna schôdza otvorená nebude. Vtedy ste sa chovali - ako KDH - ústami predsedu Hrušovského normálne. Chovajte sa tak aj teraz a buďte taký láskavý, buďte objektívny aj voči pánovi Figeľovi, nie všetko je čierne, a nie všetko je biele. Ale to, že bol vynikajúci eurokomisár pre kultúru, o tom by som vám vedel rozprávať asi trošku viacej ja ako vy.
Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 21:23 - 21:25 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca.
Pán poslanec Zajac, ozaj ste argumentačne takto na tom zle, že toto bol váš prejav? Zlostný, taký nanič. Naozaj, uvedomujem si, menu Zajac sa v tomto parlamente nedarí. Ste tretí, ale, bohužiaľ, najtrápnejší. Dobre.
Tak poďme trošku do tej histórie. Ja som v tom HZDS skutočne bol a viete, prečo som odišiel z toho HZDS, pán poslanec? Lebo to HZDS začalo spolupracovať s KDH – SDKÚ. (Smiech.) A môžete si o tom myslieť a smiať sa trápne akokoľvek, cez SDKÚ ste vybavovali hlasovania v tomto parlamente, vaša farizejská politika nemala už vtedy konca kraja. (Výkriky z pléna.) A môžeme sa o tom porozprávať, kedykoľvek chcete. Mám na to absolútne dôkazy v rámci hlasovania, mám na to absolútne dôkazy v rámci hlasovania presne kvôli takým farizejom z KDH a SDKÚ, ako ste vy. Tie spoločné hlasovania, keď ste sa dostali do menšiny v parlamente, vy ste prichádzali za Mečiarom a hľadali ste od neho hlasy. Vy si to, samozrejme, pán poslanec Zajac, nepamätáte preto, lebo ste podľahli eufórii vašich kolegov tam okolo. Ale spýtajte sa napríklad pána kolegu Dzurindu, ako ste cez neho vybavovali hlasovania s Mečiarom. Spýtajte sa na to. Nie Mečiar chodil za vami, vy ste chodili za Mečiarom, taká je pravda. Taká je pravda, Lojzko, môžeš sa smiať, koľko chceš, ale z tohto sa nevyviníš preto, lebo tie hlasovania z tohto obdobia ešte existujú. Vy ste proste farizeji non plus ultra. Na jednej strane nechcete odvolať toho Figeľa, na druhej strane hlasovali ste a hlasovali by ste za predsedu Národnej rady a podpredsedkyňu Národnej rady. To je tá vaša kvázi farizejská kultúra... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 20:59 - 21:01 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda. Ja, ak dovolíte, skúsim vašu pozornosť aj v rámci toho, čo povedal pán minister ako predrečník môj, ako predrečník v tejto sále. Tuná pred dvomi mesiacmi bolo jedno podozrenie z kauzy. Jedno podozrenie, na základe ktorého odstúpila veľmi korektne podpredsedkyňa Národnej rady a predseda Národnej rady. Podozrenie. Hovorím podozrenie. Stále podozrenie z kauzy. Dnes hovoríme o prešvihnutých niekoľko miliónoch, za ktoré je evidentne zodpovedný pán podpredseda a predseda strany KDH pán Figeľ.
Dámy a páni, keď kvôli podozreniu korektne odstúpili sami podpredsedkyňa a predseda Národnej rady, prečo by táto Národná rada na základe tejto rozpravy, na základe istých argumentov nerozhodla o tom, že kvôli miliónom prešvihnutým, môžeme hovoriť o podozrení stále, hej, ale je tu podozrenie, je tu vyvodenie istej politickej zodpovednosti a pán Figeľ je zlaté teľa, že nemôže odstúpiť alebo že sa ho nikto nesmie dotknúť? O čom to hovoríte, kádeháci? Vy od začiatku volebného obdobia provokujete konflikt. (Reakcia z pléna.) Od začiatku volebného obdobia a poviem vám úprimne, ja som strašne rád, že sa vám to konečne podarilo, lebo ten konflikt tuná musí byť medzi nami a vami. A voľby rozhodnú. A som veľmi rád, že v tomto konflikte už konečne sme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 19:07 - 19:07 hod.

Dušan Jarjabek
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pani predsedajúca.
Pán poslanec Novotný, keďže veľa z toho, čo ste hovorili, tuná bolo povedané a ste to v podstate zopakovali, predpokladám, že ste vystúpili hlavne kvôli tomu, že ste podpredsedom strany, no zabudol som, ako sa volá, nevadí. Dovoľte, aby som vám ja k tomuto významnému postu srdečne zablahoželal, čiže gratulujem.
Skryt prepis