Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2015 o 18:13 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.5.2015 11:05 - 11:06 hod.

Dušan Jarjabek
Ďakujem za slovo, pán predseda. Len využívam procedúru, chcem pripomenúť výbor pre kultúru a média 12.30 hod. na obvyklom mieste. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2015 10:12 - 10:14 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Pán poslanec Dzurinda, pri všetkej úcte, trošku ste to otočili. Ten problém nie je v tom, ako vy hovoríte, že či ste privatizovali pod cenu, alebo nie pod cenu, som rád, že ma teraz počúvate aj s pánom Hrušovským, ten problém je v tom, že ste vôbec privatizovali. To je to najkľúčovejšie a o tom tuná bola, o tom tuná bola debata.
Mňa skôr zaujíma, z tej pozície súčasného vášho videnia, či by ste to, čo ste spravili, urobili teraz. A s plným vedomím a s tými informáciami, ktoré máte teraz.To je jedna vec.
Hovorili ste tu o príbehu o Gabčíkove. Ja ten príbeh poznám trošku inak. Ja ten príbeh poznám z rozprávania pána Bindera. Opäť môžem len povedať, že tá pamäť je naozaj krátka, a tá politická je ešte kratšia ako tá normálna, preto, lebo to, samozrejme, tým politikom, ktorí si radi nepamätajú to negatívne, vyhovuje. A potom ďalšia vec, hovoríte o privatizácii stále. Vy ste predsa chceli sprivatizovať aj Slovenské národné divadlo. Opäť to je iný príbeh, opäť je to príbeh o privatizácii. Opäť je to príbeh, ktorému ste vy vtedy, vy vtedy, vy ste stáli na čele tejto privatizácie, ale náhodou sa stalo, že už tie dohody o dohodách, ktoré vtedy urobil pán Rusko, sa nerealizovali, a že to Slovenské národné divadlo tuná dnes je. Ale vy ste boli pri tom, keď ste na tej vláde niekoľkokrát jednali o privatizácii novostavby Slovenského národného divadla. Ucukli ste v poslednej chvíli, chvalabohu. Dnes do toho Národného divadla chodíte rád a ja som veľmi rád a predpokladám aj vy, že sa neprivatizovalo.
Tak takto je to nejako aj s tými elektrárňami, viete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 18:41 - 18:43 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pani predsedajúca. Pán minister, ja som veľmi rád, že ste vystúpili tak, ako ste vystúpili. A pomaly sa tie fakty ohľadne tej skvelej privatizácie začínajú odkrývať, na základe tých informácií, čo dávate. A myslím si, že táto rozprava sa nectenej opozícii trošku vymyká z rúk. A myslím si, že dokonca aj ministri vlády pána ministra Dzurindu, pána predsedu vlády Dzurindu po tomto, po týchto dňoch asi dobre spávať nebudú. A pokiaľ by len 50 % z toho, čo ste povedali, bolo pravdou, no tak myslím si, že tie slovenské väznice nebudú určite zívať prázdnotou. A keď to takto ďalej pôjde, ešte jedna, dve takéto schôdze, ktoré nám objasnia všetky tie veci okolo privatizácie, no tak to bude veľmi veselo. (Výkriky v sále.) Poprosil by som, aby, poprosil by som, aby sa upokojili ctení poslanci z tej pravej strany, lebo keď tu niekto hovorí o ekonomickej vlastizrade, tak to myslí sakramentsky vážne. (Výkriky v sále.)
Tá ekonomická vlastizrada, už o nej hovoril kdekto... A, pán Poliačik, nevykrikujte, lebo vy o tomto viete úplne, absolútne nič. Buďte taký láskavý, nevykrikujte, prihláste sa do rozpravy. Neviete sa už ani len slušne chovať. Tak upozornite na to aspoň vašich rodičov, čo vás nenaučili (smiech v sále). Už mi to naozaj lezie na nervy, toto. (Výkriky v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale, pán poslanec!

Jarjabek, Dušan, poslanec NR SR
Čiže buďte takí láskaví a zamyslite sa nad sebou, kam ste doviedli túto spoločnosť aj v rámci tejto schôdze a týchto informácií, ktoré tuná takýmto spôsobom sú podávané ministrami, ktoré prichádzajú s týmito informáciami, úplne novými pre verejnosť, a dúfam, že verejnosť na to aj patrične zareaguje.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 16:36 - 16:38 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Dámy a páni, ja nerozumiem po tomto prejave pána poslanca Přidala dvom veciam. Prvá vec je, ako vôbec niekto môže obhajovať takýto kšeft? A po druhé, ako môže poslanec Přidal obhajovať takýto kšeft, ktorý nás tu ešte pred mesiacom kádroval, a tuto bol, tuto za týmto kecpultom s takým papierikom a rozprával nám, kto koľko zarobí a za koľko a aká je to zlodejina a ten má o 43 euro menej alebo viac, ako ten druhý, proste to kádrovanie už všetci si ho pamätáme v tomto parlamente, keď sme hovorili o tom, že aby teda dve funkcie a dosť. Tak to bolo nejako, pán poslanec Přidal, však? Tak ste to hovorili.
A teraz tento pán poslanec tuná obhajuje kšeft storočia. A to už vám tie státisíce a milióny nevadia teraz, hej? To už sú iné peniaze pre túto spoločnosť?! Hovoríte tu o percentách z percent. Koho to zaujíma? Viete, čo zaujíma verejnosť? Nie tie percentá z percent, o ktorých ste hovorili, ale to, že to bola absolútna zlodejina. A vy to veľmi dobre viete a teraz ste sa tomu spreneverili.
Čiže ešte raz, keď tu budete kádrovať ľudí, že zarábajú o 43 euro viacej ako vy, tak vám to, pán poslanec, pripomeniem a dvakrát.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 14:53 - 14:55 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani podpredsedkyňa Národnej rady. Pán poslanec Mičovský, ja si veľmi vážim tie vaše slová ako diváka, ako poslucháča a sa s nimi absolútne stotožňujem. Nie je to len chýbanie žánru poézie, o ktorej hovoríte. Chýbajú ďalšie žánre, ktoré dnes ako keby neboli. Nebudem hovoriť o žánri komornej opery, o žánri komornej činohry, o žánri malých foriem. V rámci tohto by sme ozaj mohli hovoriť o mnohých žánroch, ktoré tuná neexistujú, ja neviem, z rôznych žánrov- – opereta, komorná muzika, vokálna komorná a tak ďalej a tak ďalej. Samozrejme, v neposlednom rade poézia, ktorá absolútne vymizla, či už z verejnoprávnej televízie alebo v súkromných televíziách, alebo z rozhlasu už ani nehovoriac.
Zase na druhej strane musím povedať veľmi kriticky, toto nie je úloha Rady pre vysielanie a retransmisiu. Toto Rada pre vysielanie a retransmisiu nemôže nijako ovplyvniť. Nie, toto znamená, že sa to nedá rátať medzi jej nejaké negatíva alebo že by tuná tento problém akosi opomenula. Ten problém sa musí riešiť niekde inde. Ale určite Rada pre vysielanie a retransmisiu nie je tým orgánom, ktorá by mohla tieto veci ovplyvniť a už vôbec nie zo zákona.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 14:44 - 14:46 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ja len v krátkosti. Krátka reakcia na pána poslanca Mikloška. Pán poslanec, len aby sme rade nevyčítali to, na čo ona naozaj nemá vplyv. Hovorili ste niečo o kvalite programu. Rada naozaj nemôže za to, či nejaký film je kvalitný alebo nekvalitný, alebo program spĺňa alebo nespĺňa tie kritéria kvality, o ktorých ste hovorili. To určite nie. Ďalej si myslím, že, čo sa týka tej perspektívy rady, možno niekedy v budúcnosti príde chvíľa, keď sa rada bude zaoberať napríklad aj čistotou jazyka, lebo aj to je veľký problém, ktorý v médiách existuje a v poslednej dobe hlavne rozhlase, a bez ohľadu na to, či je to verejnoprávny rozhlas alebo súkromný rozhlas, keby sa niekto z jazykovedného hľadiska začal zaoberať tým, ako niektoré tie tzv. živé relácie vyzerajú, ako sa v nich rozpráva tzv. po slovensky, tak sa nerozprávalo ani u nás na dvore.
No a ešte sme zabudli podčiarknuť, že naozaj kauza Vlna, ktorá bola riešená radou, bola riešená veľmi dobre, veľmi vhodne, a bolo to podčiarknuté Najvyšším súdom. Vlna dnes vysiela, je to plnoprávny rozhlasový nosič, je to plnoprávne vysielanie a ja som len rád, že rada sa ani v tomto prípade nemýlila, že Najvyšší súd v plnej miere potvrdil rozhodnutie Rady pre vysielanie retransmisiu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 14:26 - 14:28 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca, za slovo. Hádam pri takomto hodnotení Rady pre vysielanie a retransmisie treba ešte určite povedať a dodať, že rada patrí dlhodobo k tým inštitúciám, ktoré majú veľký rešpekt, ktoré majú, ktoré majú na rozdiel od iných inštitúcií, ktoré sú rešpektované a nespochybňované. Táto autorita rady existuje mnoho rokov dozadu, bez ohľadu na to, ako sa striedajú predsedovia tejto rady, respektíve ako sa striedajú členovia tejto rady. Ako preto skutočne v rámci stabilizácie a legislatívnej stabilizácie tejto rady je asi to lepšie, ak nie to najlepšie, čo vôbec z legislatívy vzniklo za posledné roky v rámci takýto inštitúcií.
Určite rada bude mať v budúcnosti problém s rozširovaním svojej kontrolnej činnosti a určite prejde aj novelizáciou. Na to sa treba pripraviť a určite bude treba aj pre radu rátať s vyššími finančnými prostriedkami, ktoré samozrejme budú súvisieť s jej činnosťou  preto, lebo kolega Viskupič povedal jednu vec, že rada už po istom čase, ako keby nestíhala plniť si všetky tie funkcie a v rámci tých komunálnych médií, ktorých bude stále viac a ktoré budú mať oveľa väčší vplyv v zásade, aký majú teraz. A bude treba samozrejme kontrolnú činnosť. A kontrolná činnosť bude samozrejme zase na pleciach Rady pre vysielanie a retransmisiu. Keby sa stalo teraz, tak na to v tejto chvíli rada určite kapacitne nestačí, ale toto už všetko hovoríme o nejakej budúcnosti aj legislatívnej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.5.2015 18:51 - 18:53 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis

Ďakujem veľmi pekne za slovo, pani predsedajúca. No, pán poslanec Kuffa, ty si hovoril, prečo nemal prejsť tento návrh zákona do druhého čítania. Tak ja poviem len krátku repliku na to. V tom prvom čítaní sa posudzuje téma, obsah témy toho zákona, vhodnosť tej témy, aktuálnosť tej témy a tak ďalej a tak ďalej. Čiže to je len dôkazom toho, že naozaj túto tému berieme vážne. A tá téma je skutočne aktuálna, o ktorej hovorí pán poslanec Hlina. Preto prešla do druhého čítania. Avšak potom, ja to, prepáčte, opäť ako neprávnik, poviem veľmi jednoducho, zasadli odborníci, zasadli právnici, zasadli legislatívci so snahou teda niečo s tým spraviť. A toto sa nepodarilo realizovať. Ja som nebol v tej skupine, ktorá o týchto veciach rozhodovala, ale verím týmto ľuďom, že jednoducho táto téma, hoc nanajvýš je aktuálna, sa nedá v tejto podobe, ktorú pán poslanec Hlina predkladá, opraviť. Čiže beriem to na vedomie, že niekto túto tému určite v budúcnosti bude riešiť a bude ju riešiť formálne iným spôsobom, ako je riešená doteraz. To je všetko. Ale dôkazom toho, že táto téma je naozaj aktuálna a že sa týka nás všetkých a že je tu chcenie riešiť tento problém, je práve to, že prešla do druhého čítania. Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.5.2015 18:13 - 18:15 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis

Ja to poviem, pán poslanec Hlina, tak neprávnicky, tak ako som to počul, ako to hovoril teda pán poslanec Susko, ako ste mu vy protirečili, aby ste ani vy sa necítili dotknutý, niekoľkokrát bolo povedané, že tá myšlienka, s ktorou ste prišli, je dobrá, ale realizácia je v tomto prípade nevykonateľná. A keď právnici povedia, že je nevykonateľná ani v rámci druhého čítania, preto, lebo sa to nedá spraviť jednoducho, no tak treba k tomu zaujať nejaké stanovisko, bez ohľadu na to, či to je opozičný alebo koaličný návrh.

A len pre vašu informáciu, to isté sa deje napríklad u nás na klube. Niekto tam príde s akýmkoľvek návrhom, ten návrh v prvom rade sa posudzuje právnikmi, či je vykonateľný, bez ohľadu na to, aký ten návrh má obsah, no a keď je nevykonateľný, tak ten dotyčný ani v rámci klubu si nedovolí s tým návrhom ísť von. Čiže tá prax je, že tí právnici, ktorí skutočne majú asi najviac čo povedať do legislatívy, jednoducho nás neprávnikov kritizujú a vracajú nám návrhy len preto, že sú nevykonateľné. Čiže buďte taký láskavý, vezmite to v tomto kontexte.

A pán Susko si koná iba svoju povinnosť. To nie je o istom nechcení obsahu, tento príbeh je o istej nevykonateľnosti toho návrhu, ktorý ste predložili vy.

Toto je všetko, nič viac a nič menej. Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.5.2015 18:09 - 18:10 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca.
Pán poslanec Přidal, ja som sa chcel len spýtať jednu vec, na základe toho, čo ste hovorili, ako chcete zabrániť, lebo som to nepochopil, hej, preto by som poprosil vysvetlenie, ako chcete zabrániť tomu, aby sa majetky poslancov nedali prekrývať napríklad cez rodinných príslušníkov alebo aby sa nedali prekrývať cez manželky, lebo máme tu v tomto parlamente nesmierne veľa chudobných poslancov, o to viacej majetnejšie sú ich manželky, čo sa teda rieši spôsobom podľa môjho názoru dosť nenáležitým. Ak som to nepostrehol v tom, čo ste hovorili, tak sa ospravedlňujem, keby ste boli taký láskavý mi to vysvetliť.
Ďakujem.
Skryt prepis