Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Zodpovedanie otázky

23.10.2014 o 15:03 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 28.1.2015 16:51 - 16:53 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem. Ak dovolíte, ja len veľmi krátko, tak aby sme teda, ak aj pán poslanec chce vystúpiť, možno do hlasovania ukončili tento bod a mohli o ňom aj hlasovať.
Ja som dlho zvažoval, ešte keď som mal tú možnosť pôsobiť na ministerstve školstva, či Slovenská republika sa má, alebo nemá sa stať členom Európskej vesmírnej agentúry, či je na Slovensku potenciál, aby sa aj slovenské firmy zapojili do, do týchto veľkých projektov. A nakoniec môžem vyjadriť veľkú podporu tomuto návrhu, a to z dvoch dôvodov. Áno, na Slovensku je viac ako 28 firiem, ktoré prešli auditom a ktoré majú potvrdenie, že sú schopné zapájať sa do projektov v rámci Európskej vesmírnej agentúry. To znamená, že je veľmi veľký predpoklad, aby sa to členské vrátilo naspäť vo forme grantov a zákaziek. Ale čo je ešte väčším argumentom a čo ma úplne presvedčilo, bola návšteva skupiny mladých ľudí. Tu v Bratislave na Zámockej ulici sedia, kde v stiesnených, malých priestoroch pripravujú našu prvú slovenskú družicu. Družicu, ktorú môžu naozaj do roka dokončiť a ktorá by mohla niekedy v roku 2016 byť vypustená na obežnú dráhu a ktorá bude plniť úlohy monitorovania odrazu ultrafialového žiarenia od povrchu zemského, ako jedinečný projekt, ktorý môže prispieť k výskumu a vývoju.
A preto si myslím, že aj to je signál, že na Slovensku je potenciál, že sú tu šikovní ľudia, sú to ľudia pochádzajúci z univerzitného prostredia, akademického prostredia, vedeckého, a ja si myslím, že je našou povinnosťou, aby sme aj takýmto spôsobom týchto ľudí podporili. A dúfam, že budeme všetci hrdí, keď v roku 2016 možno práve tá družica, na ktorej títo mladí ľudia pracujú, poletí do vesmíru.
Ďakujem pekne. A preto ešte raz prihováram sa za podporu tejto zmluvy. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2014 17:32 - 17:34 hod.

Peter Pellegrini
Pán poslanec Mičovský, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.12.2014 11:10 - 11:10 hod.

Peter Pellegrini
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2014 15:04 - 15:05 hod.

Peter Pellegrini
Ďakujem pekne. Samozrejme tie, tie názory môžu byť rôzne a pán poslanec Kaník vyjadril ten svoj. Ja som veľmi pozorne počúval a počúval som každého jedného, ktorý vystúpil. Poďakujem všetkým tým, ktorí vyjadrili podporu, samozrejme rešpektujem aj tých, ktorí vyjadrili nepodporu a dovoľujem si vás uistiť, že budem robiť všetko pre to, aby parlament mal lepšiu povesť v budúcnosti, ako ju mal doteraz. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

10.11.2014 12:06 - 12:10 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som na úvod svojho vystúpenia povedal, že som schopný a ochotný prijímať kritiku aj poúčanie, povedal som tiež, že ma mrzí to, čo sa stalo, a dovoľte, aby som zareagoval na niektorých kolegov.
Áno, dostal som otázku, či tu vidím niekoho sedieť ešte v parlamente. Tak, pán poslanec Kaník, pán poslanec Frešo, vy tu vidíte ešte sedieť ministerku zdravotníctva? Vy tu vidíte ešte sedieť predsedníčku dozornej rady na poste podpredsedníčky Národnej rady, tam hore? Nie je tomu tak.
A, pán poslanec Viskupič, mňa veľmi mrzí, že vás nezaujíma, čo sa dialo u jedného z vašich koaličných partnerov, pretože asi keď ste v opozícii, tak je všetko fajn, ale keď ste išli do vlády, tak vám to bolo jedno. A mňa to mrzí, pretože o vás som si myslel, že máte tiež stabilné postoje a nemeníte ich podľa toho, či ste v opozícii, alebo v koalícii. A podľa mňa vás to malo zaujímať, s kým ste dva roky tvorili vládnu koalíciu.
A, pán poslanec Mičovský, áno, ja som bol minulý týždeň, resp., áno, minulý týždeň v Košiciach a chcel som navštíviť aj predmetnú akadémiu. Ale vzhľadom na to, že pán, ktorého ste menovali, momentálne kandiduje za poslanca mestského zastupiteľstva, tak som sa nechcel zúčastniť či už pozitívnej, alebo negatívnej jeho predvolebnej kampane. Takže som tú návštevu odložil po komunálnych voľbách, lebo to sa mi zdá, že z mojej pozície je spravodlivé a štandardné správanie.
Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí reagovali na môj príspevok. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.11.2014 11:44 - 11:48 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážená pani predsedajúca. Vážené kolegyne, kolegovia, dlho som sa bránil tomu, aby som tu vystúpil, aj keď vidíte, že sa snažím naozaj úprimne a pokorne sledovať túto diskusiu a prijímať aj kritiku a poúčanie, ale keď vás niekto poučuje, tak máte právo sa vyjadriť k tomu, kto je to a či má na to právo. A po vystúpení pána predsedu SDKÚ Pavla Freša a jeho štýle vystúpenia som musel zareagovať.
Najprv tá prudká reakcia, pán poslanec, kedy ste sa rozbehli krížom cez sálu proti poslancovi Kérymu a vyhradili ste sa proti pripomenutiu vášho štýlu s goebbelovskou propagandou. Keď to pred pár minútami povedal poslanec, sediac niekde bližšie pod vami, na adresu ministra Maďariča, vtedy ste nezdvihli ani zadok zo stoličky a v tichosti ste tam sedeli! (Potlesk.)
Ale druhá vec, a hovorím možno nie k vám, ale k ostatným kolegom z opozície, lebo mnohých si vážim a mnohí majú právo kritizovať a majú právo aj poučovať, áno. Ale vy, pán poslanec Frešo, asi nie. Vy ste predsedom strany, ktorej minister - minister - podpísal dve zmluvy deň pred nástupom nového ministra, ani nieže deň pred voľbami, deň pred nástupom nového ministra na prenájom pozemkov v bratislavskom prístave 400 m pozdĺž rieky na meter šírky na 30 rokov alebo 25 rokov, ak sa nemýlim, a pozemky lukratívne, stanica Filiálka pri Istropolise, opäť s takou istou spoločnosťou znovu na 25 rokov alebo 30 rokov prenájmu, deň pred nástupom nového ministra, to znamená, asi 20 dní po výmene vlády, resp. 20 dní po voľbách. A s kým to spravil? Ja som tie zmluvy prezentoval tu v parlamente a som ich tu mal. Boli to spoločnosti, ktoré zhodou okolností obidve sídlili na Cypre a mali blízko k finančným skupinám, pán Frešo. A vy tu budete z tohto miesta poučovať?! (Potlesk.)
A čudujem sa vám, kolegovia, že vaša reakcia aj po zverejnení týchto informácií tu na pôde parlamentu bola, nieže by ste ich boli odsúdili, ale ste si s nimi sadli do vládnej koalície. Takže pevne verím, že sa vyjadríte aj k takémuto konaniu takýchto strán. (Potlesk.)
Ešte raz. Mnohých si vážim, prijímam kritiku, neteší ma, čo sa stalo. Snažíme (ruch v sále), snažíme sa prijímať opatrenia, aj si pamätám, že tu možno, a neviem, či som to nebol aj ja spolu s kolegami pri novele zákona o verejnom obstarávaní, sme sa pokúšali doplniť... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Vybavte si to potom! Nech sa páči.

Pellegrini, Peter, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR
... sme sa pokúsili ako prvý krok, ešte si pamätám, že som bol asi spravodajca a poslanec pri zákone o verejnom obstarávaní, doplniť možnosť do verejného obstarávania, aby obstarávateľ ako jednu z podmienok mohol žiadať aj akcionársku štruktúru. A ukazuje sa, že to asi nie je málo. Takže ja podporím kedykoľvek zmenu zákona o verejnom obstarávaní, keď príde, aby sa to ešte sprísnilo, aby sa takéto javy nekonali.
Ale, páni kolegovia z opozície, tvárite sa ako celá jedna partia, ale naozaj dobre si rozmyslíte, či chcete byť v jednej partii so stranou, ktorej ministri sa takto správali.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 23.10.2014 15:03 - 15:07 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Súhlasím s vami, pán poslanec, že nie vždy je to len o vybavení telocviční, ale je pravda aj tá, že dnes tie deti majú nároky podstatne inšie a musíme hľadať nové spôsoby, ako ich motivovať k športu. Treba začať od pedagógov, pretože máme takých, ktorí vedia deti zapáliť pre telesnú výchovu, ale máme aj takých, ktorí deťom hodia loptu a nechajú ich 45 minút hrať sa vybíjanú alebo futbal a pre nich je tým pádom telesná výchova vybavená. Čiže budeme musieť, samozrejme, sa zamerať aj na to, akým spôsobom sa telesná výchova vyučuje.
Pomenovali ste jeden veľmi dôležitý fakt, a to je častokrát zneužívanie rôznych lekárskych potvrdení na oslobodenie sa nielen od telesnej výchovy, ale aj predĺženie termínu na vykonanie testovania alebo odkladanie maturít alebo žiadosti o rôzne individuálne prístupy, a takýto jav, žiaľ, sa nám množí aj v oblasti telesnej výchovy, kde niekedy postačuje potvrdenie rodiča, častokrát ale vybavené je aj potvrdenie od lekára a žiakovi je umožnené sa uliať z hodiny telesnej výchovy, aj keď nemá skutočne žiadne problémy. Tam budeme musieť hľadať nejaký spôsob, ako by sme sa vedeli s týmto vysporiadať.
Hľadáme možnosti, ako do škôl zaviesť nové programy, ktoré možno nie sú až tak veľmi investične náročné, ale môžu doviesť nové typy športov do škôl a umožniť ich masívne rozširovanie. Sme teraz v diskusii s asociáciou bedmintonu, kde naozaj existuje zaujímavý projekt v spolupráci aj s Európskou federáciou, kde každá škola by mohla obdržať v priebehu nasledujúceho roka set, napr. štyri alebo šesť sietí, dvanásť alebo šestnásť rakiet, košíky, metodické pokyny pre učiteľa, ako učiť ten bedminton, a možno je to teraz také moderné, možno by to prilákalo tých mladých ľudí k tomu, aby si ho zahrali nielen počas telesnej výchovy, ale možno aj po skončení vyučovania v rámci nejakých voľnočasových aktivít. Zároveň v rámci toho projektu, o ktorom som hovoril, že realizujeme na Národnom športovom centre, sú tzv. prezentované moderné spôsoby vyučovania, naozaj s využitím gumených pásov a rôznych veľmi lacných pomôcok, kde priamo vo videách, ktoré natáčajú žiaci spolu s trénerom, ukazujeme kvalitné prevedenie cviku, chybné prevedenie cviku a opäť to slúži ako pomôcka pre tých tritisíc učiteľov telesnej výchovy.
Je pravda aj tá, že je smutné, že telesná výchova je jedinou pohybovou aktivitou, tak ako ste to skonštatovali, pretože aj z voľnočasových aktivít našej mládeže sa vytratil pohyb a väčšinou je to využívanie digitálnych technológií, četovanie, sedenie za počítačom a vôbec nie pohyb v prírode, ale tam už, samozrejme, musia zasiahnuť rodičia, akým spôsobom kreujú voľný čas svojich detí mimo školy.
Ale áno, tie dve hodiny je minimum telesnej výchovy, ktoré dnes máme. Sú školy, ktoré využívajú voliteľné predmety na to, aby zvýšili rozsah telesnej výchovy, no a samozrejme, v prípade, že ten dopyt bude silnieť a bude to dovoľovať štátny vzdelávací program a kapacity, tak je otázka aj diskusie o tom, či zvýšiť počet hodín telesnej výchovy, ale len tak to urobiť od stola, bez základu, nejakých hlbších analýz, by to nebolo správne. Takže toľko asi k tomu.
Ale zdieľam vaše názory a uvedomujem si, že pohybové aktivity a návrat k zintenzívneniu a zabráneniu detskej obezity je vážna vec, pretože potvrdzujem, čo ste povedali, potom náklady na zdravotnú starostlivosť takýchto ľudí je podstatne drahšia ako investícia, ktorú by sme dnes vložili do detí a do rozvoja ich pohybových a telesných aktivít. Takže v tomto sa určite zhodneme, pán poslanec.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 23.10.2014 14:53 - 15:01 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca.
Vážený pán poslanec, vám ďakujem za položenú otázku. V súčasnej dobe prebieha revízia a zmena štátnych vzdelávacích programov podľa potrieb spoločnosti, ako aj požiadaviek samotných škôl. Cieľom týchto zmien je vytvoriť vo vzdelávacej oblasti Zdravie a pohyb také vzdelávacie aktivity, ktorými sa podarí vytvoriť podnetné prostredie na osvojenie si nových pohybových aktivít v škole i mimo školského prostredia. V prípade účinného osvojenia si týchto zručností existuje reálna možnosť vytvorenia si trvalého vzťahu k pohybovej aktivite, ktorá je kľúčom k zdravému životnému štýlu. Podpora zdravia sa uskutočňuje vo výchovno-vzdelávacom procese v rámci všetkých vzdelávacích oblastí a vyučovacích predmetov na všetkých stupňoch. Vo vzdelávacej oblasti Zdravie a pohyb sú v optimálnej miere zastúpené prvky zdravého životného štýlu, základy prvej pomoci, ktoré v maximálnej miere prispievajú k utváraniu si a rozvíjaniu kľúčových kompetencií žiakov potrebných na pochopenie zdravia ako najvyššej hodnoty. Predmet telesná a športová výchova vytvára zas priestor na uvedomenie si potreby celoživotnej starostlivosti o svoje zdravie, na osvojenie si teoretických vedomostí a praktických zručností smerujúcich k výchove ku zdraviu prostredníctvom pohybových aktivít, telesnej výchovy a športovej činnosti. Problematika zdravého životného štýlu je zahrnutá aj v povinných prierezových témach, ako je ochrana života a zdravia a osobnostný a sociálny rozvoj. Na školách sa realizujú didaktické hry, účelové cvičenia a samostatné kurzy na ochranu života a zdravia.
Problematika zdravého životného štýlu je aj súčasťou vzdelávacieho programu každej školy. V rámci disponibilných hodín štátneho vzdelávacieho programu majú školy možnosť vo svojich školských vzdelávacích programoch vytvoriť vlastný predmet s uvedenou problematikou. Majú tiež možnosť venovať sa uvedenej téme v podobe kurzu alebo inej cielenej mimovyučovacej aktivity. Štátny pedagogický ústav venuje voliteľnému predmetu výchova k zdraviu, ktorého súčasťou je aj zdravý životný štýl, zvýšenú pozornosť. Organizuje odborné semináre a stretnutia a poskytuje záujemcom o metodické materiály svoje poradenstvo.
Na webovom sídle ŠPÚ sa nachádzajú odborné a metodické podklady k vyučovaniu tohto voliteľného predmetu. V rámcových učebných plánoch, ktoré sú povinnou súčasťou štátnych vzdelávacích programov, sa odporúča základným školám v primárnom vzdelávaní využiť voliteľné hodiny na posilnenie telesnej výchovy. Okrem spomínanej pripravovanej revízie štátnych vzdelávacích programov, sa Národné športové centrum spolu s ministerstvom snaží pracovať na tom, aby deti získavali pozitívny vzťah k športu a pohybu. Dôkazom je aj spustený národný projekt Zvýšenie kvalifikácie učiteľov telesnej a športovej výchovy s dôrazom na inováciu spôsobu a metód výučby na základných a stredných školách. Vzdelávacie programy sú orientované na zážitkový spôsob vyučovania telesnej výchovy s cieľom zatraktívniť deťom telesnú výchovu a prispôsobiť aj prístup pedagógov, aby so súčasnou generáciou detí a mládeže vedeli lepšie a efektívnejšie pracovať.
Cieľovou skupinou projektu sú učitelia, učitelia na prvom stupni základných škôl, učitelia telesnej výchovy na druhom stupni základných škôl a na stredných školách bez aprobácie na telesnú výchovu. Plánujeme zapojiť do projektu viac ako tritisíc učiteľov telesnej výchovy. Cieľová skupina je kľúčová, nakoľko pracuje s deťmi vo veku, kedy sa získavajú návyky a radosť k športu a pohybu. Títo učitelia sú prioritou preto, aby mali zručnosti pritiahnuť deti na hodiny telesnej výchovy. Zapojení pedagógovia získajú kredity pre seba, didaktické pomôcky pre svoju školu a vďaka novým odborným prístupom, formám a metódam výučby získaným prostredníctvom systému ďalšieho vzdelávania môžu efektívnejšie pôsobiť na zdravotný stav detí a mládeže.
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vyslovil podporu tomuto národnému projektu ako jednému z intervenčných aktivít v prevencii obezity u detí a prebral nad jeho realizáciou odbornú záštitu. Národné športové centrum zároveň úzko spolupracuje aj s Fakultou telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského a garantom projektu je aj prezident Medzinárodnej federácie telesnej výchovy v Európe profesor Branislav Antala. Zároveň náš projekt podporuje mnoho úspešných športovcov. Národné športové centrum komunikuje a perspektívne plánuje v oblasti telesnej výchovy spolupracovať na spoločných projektoch aj s okolitými krajinami Európskej únie. Jednou z našich priorít je venovať sa práve pohybu a zdraviu detí, mládeže, ako aj efektívnym a zaujímavým spôsobom upraviť hodiny telesnej výchovy, nakoľko zdravie a pohyb nás všetkých sprevádza počas celého života, a teda telesná výchova musí byť jedným z hlavných predmetov na školách.
V prípade záujmu, pán poslanec, o detailnejšie informácie, odporúčam aj prezretie si webovej stránky www.telesnavychova.sk, kde možno nájsť ďalšie množstvo veľmi užitočných informácií. Preto na vašu otázku, či sa vydať cestou zvýšenia počtu hodín telesnej výchovy, ešte raz odpoviem, že v rámcových učebných plánoch sa odporúča základným školám v primárnom vzdelávaní, aby využili svoje voliteľné hodiny na posilnenie telesnej výchovy.
Na druhej strane ale, pán poslanec, musím skonštatovať aj druhú vec. Pri návštevách regiónov a jednotlivých škôl musíme hovoriť aj o úrovni vybavenia jednotlivých telocviční a športových zariadení a potom môžeme viesť diskusiu, či môžeme len bezhlavo rozhodnúť o tom, že zmeníme dve povinné hodiny telesnej výchovy na tri bez toho, aby sme školám umožnili zmodernizovať svoje športoviská tak, aby vedeli v rámci novopridaných hodín poskytovať primeranú úroveň telesnej výchovy. Mnohé telocvične sú v dezolátnom stave, mnohé telocvične majú nedokonalé vybavenie, zastaralé vybavenie, ktoré nemotivuje ani vôbec v takých priestoroch telesnú výchovu vykonávať. Máme školy, ktoré absolútne postrádajú akúkoľvek telocvičňu alebo športovisko a cvičia na chodbách škôl, resp. vonku, čo je veľmi problematické pri horších klimatických podmienkach, preto nie je možné odpovedať na otázku len a vyriešiť tento problém, v poriadku, zvýšme počet hodín telesnej výchovy o jednu navyše, a tým je to vybavené. Ak chceme takúto povinnosť našim školám dať, tak musíme im pomôcť, aby zrevitalizovali aj celé svoje športové zariadenie a aby hlavne školy mali dostatok dobre pripravených a kvalifikovaných učiteľov telesnej výchovy, ktorí vedia deti priviesť k telesnej výchove modernými spôsobmi, ktoré zodpovedajú 21. storočiu a požiadavkám našich detí.
Ďakujem pekne. Zatiaľ toľko, pán poslanec. Skončil som, pani predsedajúca.
Skryt prepis
 

23.10.2014 14:34 - 14:42 hod.

Peter Pellegrini
 

Vystúpenie v rozprave 18.9.2014 15:25 - 15:37 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ja len krátko, ale pán poslanec ma vyzval, že keď som tu, aby som zareagoval. Ja, pán poslanec, som sa stretol - to bolo jedno z prvých mojich rozhodnutí - a bez potreby medializácie som prijal pána Žarnaya u mňa v kancelárii a dlho sme sa rozprávali a neviem, či o tom viete alebo neviete, ale som vám to zmienil v tej odpovedi, takže nepotreboval som z toho robiť žiadne nejaké teatrálne gestá. A áno, už mám aj konkrétny dátum môjho výjazdu do Košíc, kde tak, ako vám popisujem v mojej odpovedi, naozaj chcem hovoriť so všetkými zúčastnenými, lebo tak je to, myslím si, správne, a potom ako budem mať ten ucelený obraz, tak, samozrejme, ja zaujmem a verte, že jasné stanovisko pre všetkých 60-tisíc učiteľov, a trvá to, čo som povedal v rozhovore, nestrpím, aby ktokoľvek, kto upozorní na nekalé správanie sa kohokoľvek, bol potom následne potrestaný, a nie naopak.
Takže, takže v tomto prípade som názor nezmenil, ale ani som vám neodpovedal takým štýlom, že chcem zas niečo oddialiť, ja, to je v priebehu troch týždňov, je ten termín, ktorý je už stanovený pre môj výjazd do Košíc, a osobne budem nielen na pôde akadémie, ale priamo u predsedu samosprávneho kraja, u šéfa odboru školstva, chcem hovoriť s kolegami pána, pána Žarnaya, aby mi povedali tiež svoj pohľad na vec, ktorí pracujú alebo s ním pracovali tie roky na tej obchodnej akadémii, takže verte, že si urobím veľmi dobrý obraz osobne, nie na základe nejakých spisov a kontrol, ale priamo chcem počuť tých ľudí, a potom sa ešte raz k tomu, raz a navždy definitívne vyjadrím a moja ponuka pomôcť aj v tej pracovnej stránke pánu Žarnayovi, samozrejme, naďalej trvá a je na ňom potom, ako sa rozhodne, keď nejaké ponuky mu ja, samozrejme, dám. Ale takisto, pokiaľ to bude možné, tak tieto osobné veci ja s ním budem riešiť bez potreby medializácie. Ja si nechcem na ňom robiť ani kampaň, ani politiku, ale, samozrejme, čo sa týka toho zásadného stanoviska, tak to zverejním veľmi jasne a verejne.
Skryt prepis