Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2015 o 10:13 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2015 12:44 - 12:45 hod.

Alojz Přidal
Pán poslanec Kuffa, ja už som tu hovoril stanovisko Kresťanskodemokratického hnutia k referendu, je všeobecne známe, začni od vášho klubu. Začni, ja ti doporučujem ako presviedčať nezávislé osobnosti a obyčajných ľudí. Nás presviedčať nemusíš. My sme už rozhodnutí dávno.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2015 10:58 - 11:00 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
No nie je tu kolega Brocka, tak chcel som naňho reagovať, ale je to dôležité aj to, čo chcem povedať aj pre tých kolegov, čo sú tu.
Jednoducho tento predmetný návrh zákona, ktorý prerokovávame, je to zákon o sociálnom poistení, ale aj tie predchádzajúce, ktoré išli za sebou, o dani z príjmov, aj novela Zákonníka práce, všetky prednostne sa týkajú rodiny, týkajú sa manželov, pracujúcich rodičov, v konečnom dôsledku teda prinášajú týždeň voľna otcovi narodeného dieťaťa a prinášajú pár desiatok eur pre rodinu podľa toho, koľko nezaopatrených detí má.
My chceme prednostne podporiť tých rodičov, ktorí aktívne pracujú, ktorí svojou prácou sa starajú a zarábajú teda na každodenný chlieb pre svoje deti. A verím, že nielen my kresťanskí demokrati, ale aj ostatní kolegovia poslanci si uvedomujú dôležitosť rodiny, dôležitosť manželstva, dôležitosť detí pre budúcnosť Slovenska.
Vážení kolegovia, ja si myslím, že pravda je v takej jednoduchej vete: Aká rodina, taká dedina a taká je aj celá krajina.
Ale aj tak som chcel kolegovi Brockovi povedať, že či predsa len sme málo nelobovali u ostatných kolegov, aj u kolegov zo strany SMER, či len predsa nie je málo spoliehať sa, že aj oni uvidia, že tieto naše návrhy sú dobré a či by sme teda ešte nemali zvážiť aj osobné rozhovory s ostatnými poslancami, pretože verím, že každému v tejto sále na rodine... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2015 10:13 - 10:15 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Vážený pán kolega, vy ste hovorili, že ako zaujímavo to vyšlo, že tento náš balíček sociálnych opatrení vyšiel práve nadnes, zajtra je referendum. A ja si myslím, že to neni náhoda. Ja som tak išiel raz v Trnave po meste a desať rokov po revolúcii a stretol som jednu tajnú rehoľnú sestričku, aj ty si ju poznal, Klaudia sa volá, a ja jej hovorím: "Aká náhoda." A ona tak na mňa pozrela nie celkom milo a hovorí: "To neni náhoda, to je Božia réžia."
A ja som rád teda, že aj dneska je to tak, že tieto naše návrhy prorodinné vychádzajú práve pred referendom, a som hrdý na to, že strana KDH, a myslím si, že ako jediná, ale bol by som radšej, keby tých strán bolo viacej, sa zúčastní toho referenda a všetci jej poslanci povedia áno na všetky tri otázky, a nielen poslanci slovenskej Národnej rady, aj europoslanci.
Chcem tiež tlmočiť poslancom strany SMER aj Robertovi Ficovi, že sa vôbec nenahnevám, keď tento náš zákon bude ako jeden štvorček na jeho tabuli a jednoducho keď ho odfajkne za určitý čas, nenahnevám sa, keď si osvojí túto našu podporu, tak ako si osvojil jeden plat stačí.
Chcem zopakovať, že tento náš návrh chápem ako náš príspevok v zápase o podporu rodiny, tejto životodarnej bunky spoločnosti, a chcem zdôrazniť, že výhody plynúce z prijatia tejto novely posilňujú zásluhovosť aktívnych rodičov, teda tých, ktorí prijali deti a snažia sa uživiť ich svojou prácou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2015 9:50 - 9:52 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán kolega, ja ďakujem za to, že ste uviedli tento náš spoločný zákon. Tá myšlienka bola vaša, vy ste ju už predkladali aj v minulosti a aj tento zákon, aj ďalšie dva, ktoré spoločne predkladáme, chápem ako náš príspevok aj príspevok celého Kresťanskodemokratického hnutia v zápase o podporu rodiny. Rodiny, tejto životodarnej bunky spoločnosti.
Ja asi pred troma týždňami som bol doma a naraz mi zazvoní telefón a podľa hlasu som poznal bývalého kolegu z atómky, námestníka, on je taký dosť vysokopostavený funkcionár SMER-u, a začal na mňa kričať, ale vedel som, že sranduje, hovorí: "Teraz, teraz to dávaš, keď nemôžem?!" "Jano, ako čo nemôžeš, ako veď nemysli len na seba, ako reku veď to sa týka tvojich synov, tvojich detí, ktorí žijú v usporiadanom manželstve, a jednoducho predpokladám, že aj tvoji chlapci by ocenili tento náš návrh zákona."
A chcem vyjadriť presvedčenie a nádej, že keby poslanci SMER-u teda mali voľnú ruku, a verím, že v tomto by mohli mať voľnú ruku, že tento návrh zákona by mohli podporiť, a nielen oni, aj ostatní kolegovia z iných strán, pretože som presvedčený, že je to zákon, ktorý môže, a nielen môže, ale upevní rodinu, manželstvo práve v tých najkrajších chvíľach, kedy prijali dar života nového človeka.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2015 9:19 - 9:20 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán kolega, ja vás nechcem uraziť. Ale vy tu stále hovoríte o nejakých nezávislých. Ale jakí nezávislí? Vy si naozaj myslíte, že vo vašej strane je niekto nezávislý? Tuto, čo sedíte, ste niekto nezávislý? Igor Matovič má štvorčlennú stranu. Vy ste člen tej strany s Erikou Jurinovou, Viskupič a Matovič. Stanovy máte také, že pri rovnosti hlasov rozhoduje hlas predsedu. Keď sa dvaja dohodnú, Matovič a Viskupič, bratranci, hlas keď ich nepustí, tak je po vašej nezávislosti! Veď jednoducho títo dvaja keď povedia, že vy nebudete na kandidátke, tak sa nedostanete do parlamentu. Veď vy tak visíte na tom Igorovi Matovičovi, veď na tom ste závislí, úžasne. Nikto tu nie je viac závislý na svojom predsedovi ako vy. Nikto tu nie je viac závislý.
Potom tu hovoríte o tom, že ste povedali 5-tisíc slov. No však dobre, ja vás nechcem uraziť, povedali ste 5-tisíc slov a boli tu iní, ktorí povedali viac. Ale ako to nie len o hovorení, ale musíte hovoriť aj múdro a k veci. To neni len, len, len o hovorení.
Jednoducho nikto tu nie je viac závislý ako vy. A vy ste v parlamente preto, že Igor Matovič spravil podvod na voličoch tejto krajiny. Podvod na voličoch tejto krajiny. A keby nemal tie regionálne médiá, lebo tí ľudia naozaj nemajú peňazí a čítajú to, čo tam píše, a jednoducho voľaktorí aj tomu veria, tak ste tu neni.
Ešte raz vám hovorím, nikto tu neni viac závislý ako vy. Nikto!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2015 16:52 - 16:53 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán kolega Hlina, o tom, či vznikne nový klub, rozhoduje Národná rada hlasovaním, a keď rozhoduje, tak môže rozhodnúť tak, že bude s tým súhlasiť alebo nesúhlasiť. Ja neviem ešte, aký je váš názor na paralelu, ktorú tu predtým uviedol pán kolega Poliačik, a hovoril o tom, že Jozef Mikuš reprezentuje dnes stranu KDH. On reprezentuje klub, a keď vznikne váš klub, tak si neviem predstaviť, že pán kolega Osuský bude reprezentovať stranu SaS, liberálnu stranu. On bude reprezentovať klub ako konzervatívec.
A ešte by som chcel povedať, že ja asi podporím tento vznik vášho klubu, ale potrebujem čestné prehlásenie kolegu Drobu, že už bude verný pánovi Sulíkovi (smiech v sále) a nebude skákať kade-tade, ale zostane verný Sulíkovi. (Ruch v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2015 15:12 - 15:12 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, veď ja som si ťa doteraz vážil, veď ty si vážený právnik, advokát. Ja by som vás chcel vyzvať, pán poslanec Susko, stiahnite svoj podpis. Veď my tuto, ani Alenka v ríši divov by sa takto nečudovala, jak sa my tu čudujeme. No čo, čo to robíte? Pani podpredsedníčka parlamentu, vy ste tiež advokátka, právnička. Miro Číž, možnože Pellegrini ako teda chce novú kultúru a nie je právnik, ale povedzte mu, že to, čo sa tu robí, že to je nemysliteľné, to je nonsens ako. No čo to robíte, toto, čo nás máte za bláznov?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2015 14:34 - 14:35 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Ja, tiež ma zaujalo to zmäkčenie podmienky, čo sa týka novovytvoreného počtu pracovných miest a to verím, že teda pán minister vysvetlí. Terajšia dikcia je taká, že teda ten čistý nárast pracovných miest nesmie byť menší ako 10 % nových pracovných miest a potom sa tam hovorí o 40 zamestnancoch, ale tých 40 zamestnancov to ešte stvrdzuje teda tú podmienku a teraz navrhujete bez ohľadu na to, aký má počet firma zamestnancov, že to musí byť 40 zamestnancov. Vôbec tú podmienku percentuálnu ste tam nedali, takže sa môže stať, že firma, ktorá má, ja neviem, tisíc zamestnancov, stačí, keď zvýši ten počet zamestnancov o štyridsať. A tomuto nerozumiem a ja verím, že pán minister teda zdôvodní to, alebo možnože, že to ušlo predkladateľovi a nejakým pozmeňovákom sa to zmení, pretože naozaj tá zamestnanosť je, alebo nezamestnanosť je problém a ja si myslím, že od tejto podmienky by sme nemali ustupovať, od vytvorenia teda minimálne tých 10 % nových pracovných miest.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2015 9:52 - 9:54 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Žitňanská, ja sčasti s vami súhlasím a sčasti nesúhlasím, lebo ste povedali, že Národná rada zaviazala vládu teda tým uznesením, ktoré ste vy navrhli. Národná rada požiadala vládu, ale verím, že vláda vyhovie tak, aby sme poznali aj tých teda konečných spotrebiteľov, tých užívateľov tých výhod. Súhlasím s tým a som rád, že sa mi to teda aj podarilo na hospodárskom výbore presadiť, aby sme o prvej pripomienke prezidenta hlasovali samostatne. Áno, i KDH tuná nevidí žiadny dôvod vyňatia spod zákona podlimitnej metódy, pretože ako naozaj je dostatočne dlhá doba známa, že budeme predsedať rade. No ale v tej časti, kde pán prezident odmieta v tých štyroch bodoch asi, my si tiež myslíme, že je lepšie, keď sú známi aspoň teda tí formálni majitelia, ako keď nie sú známi. A je zatiaľ zákonom stanovené tak, kde sa nemôžu zúčastniť verejného obstarávania, ale súhlasíme s vami, že to nie je dostatočné, a my v tejto časti sa teda potom zdržíme, aj samotného zákona, hlasovania sa zdržíme.
Ďakujem.

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
S reakciou pani poslankyňa... Ešte máte 27 sekúnd.

Přidal, Alojz, poslanec NR SR
Ešte som chcel povedať, že ten zákon v decembri podporilo myslím osemdesiatpäť poslancov a boli tam aj siedmi teda bývalí naši kolegovia z vtedajšej SDKÚ, aj takí ľudia, ako pán Mikloš, aj myslím, že pán Kaník, ho podporili. Takže myslím, že prejde aj teraz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.1.2015 9:02 - 9:02 hod.

Alojz Přidal
Pani podpredsedníčka Národnej rady, dovoľte mi navrhnúť, dnes aby sme o piatej prerušili rokovania, alebo skončili rokovanie z toho dôvodu, že viacerí poslanci majú pozvanie na podujatie oceňovaných, teda Spravodlivých medzi národmi, pravidelne sa tam zúčastňujeme. A myslím si, že by sme to mohli všeobecným konsenzom schváliť, 17.30 hod. už je, treba tam zaujať účasť. Bude tam pán prezident, pán premiér, predpokladám. Takže...
Skryt prepis