Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2015 o 17:51 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2015 10:26 - 10:28 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ďakujem pánovi poslancovi Hubovi za jeho poznámku. Ja sa netajím tým, že som mimoriadne kritický voči TTIP-u, a preto aj niektoré tie kritické diskusie organizujem, ale to neznamená, že o tejto veci nediskutujeme na pôde SMER-u, na pôde vlády. Toto je naozaj téma, ktorá je celoeurópska a veľmi silná je napríklad v Nemecku, v Rakúsku, vo Francúzsku, kde sú plné ulice a ľudia naozaj veľmi silne žijú touto témou. V Nemecku dokonca väčšina spoločnosti odmieta TTIP. Ja mám takú drobnú nádej, že pokiaľ niečo väčšinovo odmietajú Nemci, tak to väčšinou neprejde. Čiže nerobil by som si nejaké veľké nádeje, že by to bolo veľmi skoro prijaté.
Každopádne, čo sa týka výboru a diskusie o TTIP-e bez ohľadu na to, či bude tá diskusia na pléne, toľko fór, koľko je o TTIP-e dennodenne, ja štyri dni z piatich venujem TTIP-u, to je proste, či už v Európe, na Slovensku, sám organizujem viacero vecí, na výbore máme, rovno vám zavolám budúci týždeň, pokiaľ máte o to záujem, stačí ma osloviť, ja budem veľmi rád, keď tam prídete za nami diskutovať.
Pán kolega Blanár, ďakujem veľmi pekne. Samozrejme, zhodneme sa na tom, že sociálna Európa je predpokladom toho, aby sme do budúcnosti fungovali a otázka TTIP-u je presne o tom, o čom som teraz hovoril pri pánovi Hubovi. Diskusia, ale kritická diskusia, nie len naozaj propaganda.
Pán kolega Šebej, no, áno, zobudili sa konflikty alebo vzplanuli, ako hovorí aj pán kolega Osuský. Len zhodou okolností vzplanuli po tom, čo sme zbombardovali Irak, zbombardovali Sýriu, alebo resp. Líbyu, alebo Afganistan. No ono to má nejaké následky. Viete, to sa nielen takou náhodou vzplanulo. To proste vyňať z toho ten Západ a tie naozaj nezmyselné, nezmyselné a krvavé Bushove vojny, to sa nedá. Ako Bush je proste vinníkom tohto. A Bush bol prezidentom Spojených štátov amerických. Vyňať z tohto si zodpovednosť a umyť si ruky, to by nebol európske. To by nebolo európske. Musíme jasne pomenovať vinníkov.
Saudská Arábia, pán kolega Osuský, Saudská Arábia napadla Jemen. Ako neviem, či máte tú potrebu zavolať si Rusko v prípade sporov s Ukrajinou, zvláštne, že Saudskú Arábiu chcete volať v prípade spolu s Jemenom. Ona napadla Jemen. To sa nedá ospravedlniť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 7.5.2015 10:08 - 10:18 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Takže, vážení kolegovia, vážené kolegyne, budem veľmi, veľmi stručný a naozaj chcem oceniť v prvom rade, pán Hraško aj tlieska, som rád, že som vás potešil.
Chcem veľmi stručne zhrnúť to, čo aj na výbore pre európske záležitosti veľmi často rozoberáme, základné témy Európskej únie, ale naozaj nepôjdem do hĺbky, lebo teší ma kultivovanosť diskusie, aká tu dneska je, som rád, že sme z toho napätia z minulosti vrátili do vecnej diskusie a že nezaznievajú slová ako "konšpiračná blbosť" príliš často a že zaznievajú slová, ktoré sú skôr kultivované, vecné a odborné, a takto by sme mali v diskusii aj pokračovať. Čiže som veľmi rád.
A chcel by som oceniť materiál, ktorý predložilo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, pretože je komplexný a je veľmi, veľmi otvorený. Mám pocit, že v tomto, v týchto veciach existuje konsenzus na politickej scéne na Slovensku, čiže tu sa netreba prieť a maximálne možno zdôrazniť niektoré, niektoré body. Čiže tu by som zdôraznil predovšetkým tie body, na ktoré sa zameriava výbor pre európske záležitosti, ale bližšie možno budem o tomto hovoriť v ďalšom bode, kde budeme predstavovať správu výboru pre európske záležitosti o jeho činnosti.
Čiže iba niekoľko vecí.
Prvá. Chcel by som veľmi silne podporiť aj ministerstvo zahraničných vecí, ale aj vedenie parlamentu v tom, aby sme čoraz viac zapájali národných poslancov do vyjednávania ohľadom Transatlantického partnerstva o voľnom trhu a resp. o investíciách a obchode, ktoré má vytvoriť liberalizačnú alebo preferovanú zónu voľného obchodu medzi Spojenými štátmi americkými a Európskou úniou. Nebudem teraz zdĺhavo hovoriť o tom, aké to môže mať riziká pre európsky sociálny model, európsky zelený model, pre bezpečnosť našich potravín alebo pre demokraciu a národnú suverenitu v Európe, teraz sa naozaj obmedzím na konštatáciu, že nie je možné vynechať poslancov národných parlamentov z tohto procesu. A ubezpečujem kolegov, že z pozície predsedu výboru pre európske záležitosti na všetkých európskych fórach veľmi silno podporujem a patrím medzi najaktívnejších predsedov, ktorí podporujú účasť poslancov a národných parlamentov na týchto vyjednávaniach. Podporujem to, aby bola dohoda o voľnom obchode s USA chápaná ako zmiešaná zmluva, nie ako výlučná právomoc Bruselu. Tým pádom by bolo nevyhnutné osloviť aj národné štáty a národné parlamenty, aby sme o týchto veciach spolurozhodovali. Pretože toto nie je len technická dohoda, je to naozaj dohoda, ktorá ovplyvní životy každého z nás, a tým pádom by sme sa mali mať možnosť k tomu vyjadriť. Čiže čisto formálne inšpirácia pre ministerstvo: námet do diskusie.
Ďalšia vec, a už som to spomínal, chcel by som, aby sme veci, ktoré sú dneska aktuálne, či už je to migrácia, alebo otázka prisťahovalectva, riešili naozaj triezvo a vecne bez nejakých pudov, inštinktov a emócií, ktoré by boli, ktoré by mohli vzkriesiť rôzne rasistické a xenofóbne predsudky. To by som bol veľmi nerád, pretože toto Európa rozhodne nepotrebuje, najmä v čase, keď si pripomíname 70. výročie porážky fašizmu, na toto víťazstvo som mimoriadne hrdý, som rád, že patrí do slovenskej identity a že antifašizmus je to najsilnejšie, čo na Slovensku máme. O to viac oceňujem, že budem oslavovať tento veľký národný sviatok tam, kde ho oslavovať máme, z pozície predsedu vlády Slovenskej republiky.
Musíme vyriešiť problém tak, kde má korene. Myslím, že kolegovia to povedali takisto. To znamená, príčiny problému sú v Afrike, tam sú hladomory, tam je bieda, tam sú vojny. Teraz sa môžme prieť o tom, kto zapríčinil tieto problémy. Ja mám obavy, že do veľkej miery po stáročiach kolonizácie imperializmus zo strany západných veľmocí podpory prostredníctvom dodávok zbraní, podpory rôznych klaunov, ktoré spolu vedú občianskej vojny, a tie zbrane idú z drvivej väčšiny z krajín G8. Potom je to naozaj veľmi silné vykorisťovanie zo strany nadnárodných korporácií, ktoré opäť pochádzajú zo Západu. Čiže tie problémy, ktoré sú dneska v Afrike, samozrejme, súvisia aj samotnými Afričanmi, ale nemôžeme sa vyviniť z toho, že Západ nesie kus zodpovednosti, najmä keď v poslednom desaťročí dokázal doslova rozmlátiť niekoľko krajín vrátane Iraku, Afganistanu, Sýrie, Líbye. Ako, samozrejme, že nikto nebude obhajovať diktátorov, ktorí vládli v niektorých z týchto krajín. Ale neviem, či ktorýkoľvek z nás je schopný povedať, že dneska sa tam ľudia majú lepšie. Asi ťažko. Nehovoriac o tom, že ten problém s migráciou by nenastal, pokiaľ by tam nebola taká nestabilita, akú sme tam priviedli, žiaľ, aj našimi vojenskými zásahmi. Našťastie nie Slováci.
Čiže treba sa zaoberať príčinami migrácie a pomáhať Afrike z dlhodobého hľadiska. Iný spôsob riešenia neexistuje. Určite nemôžete tých ľudí nechať utopiť, neurčite ich nemôžete nechať vrátiť sa do občianskych vojen na smrť. To je proste nehumánne, neeurópske, necivilizované, barbarské. Nemôžete to urobiť.
A obávam sa zase na druhej strane, že, samozrejme, problém nemožno vyriešiť tým, čo tu už bolo naznačené, že celú Afriku prelejeme do Európy. To takisto nie je možné. Čiže jediný spôsobom, ako vyriešiť tento problém z dlhodobého hľadiska, je pomôcť Afrike, pomôcť Ázii, prestať z dovážaním zbraní, prestať s vykorisťovaním zo strany korporácií v niektorých krajinách. Zoberte si, čo sa deje v Zaire, resp. v Kongu, čo sa deje v Rwande, Burundi, v tých krajinách, o ktorých sa veľa nehovorí. Ako tam tí Afričania pracujú v neľudských podmienkach pre nadnárodné korporácie v zónach, kde vlastne nefunguje žiaden štát. To sú veci, na ktoré Európania a Západ často zabúda, a potom sa čuduje, aké sú následky z pohľadu prisťahovalectva a migrácie.
Čiže to je ďalšia vec, ktorú určite budeme do budúcnosti rozoberať, a obávam sa, že jedna z tém nášho predsedníctva chtiac-nechtiac bude aj otázka migrácie. Chtiac-nechtiac bude aj otázka TTIP, otázka Transatlantického partnerstva, a určite bude aj otázka sociálnej udržateľnosti Európskej únie, a to je jedna z tých tém, posledná z tém, ktorú by som chcel otvoriť.
Sociálna únia alebo sociálna Európa je témou, ktorú by sme mali veľmi, veľmi silne podporovať. Pretože môžee viesť milión diskusií o tom, ako technicky usporiadať Európsku úniu, a určite ich viesť budeme aj na pôde výboru pre európske záležitosti, ale aby nám neunikla podstata. Podstata je, že Európa musí byť sociálny štát, ktorý pomáha svojim občanom, hlavne tým najslabším. A má to, samozrejme, dosahy aj na Slovensko. Slovensko je v porovnaní s krajinami, s tými silnejšími krajinami Európskej únie stále chudobná krajina, ktorá potrebuje kohéznu politiku, potrebuje pomoc zo strany Európy. Sociálna politika na Slovensku je do veľkej miery financovaná práve európskymi fondami. Čiže my si musíme spoločne uvedomiť, že náš strategický aj praktický záujem je byť súčasťou Európskej únie, ale nie hocakej Európskej únie. Nie neoliberálnej Európskej nie, nie elitárskej Európskej únie. Musíme sa snažiť, naopak, aby Európska únia bola sociálnejšia, demokratickejšia, zelenšia a progresívnejšia, a práve týmto spôsobom by som chcel formovať diskusiu aj na pôde výboru pre európske záležitosti.
Už len posledná poznámka, lebo nechcem predlžovať diskusiu. Som veľmi rád, že tá diskusia je veľmi vecná a nie je plná emócií a zbytočných konfliktov.
Posledná poznámka. Chcel by som naozaj pomyselne podať ruku pánovi ministrovi v tom zmysle, že by sme ako výbor pre európske záležitosti veľmi silne chceli podporovať Slovensko v predsedníctve, spolupracovať s ministerstvom. Potrebujeme pomôcť, budeme organizovať niekoľko podujatí, ktoré budú mať taký masový charakter, že na Slovensku ani pomaly nie je miestnosť, aby sme dokázali toľko ľudí z Európy vpratať do jednej miestnosti. Čo bude tzv. veľký COSAC, čo je stretnutie predsedov, resp. výborov, poslancov výborov pre európske záležitosti zo všetkých členských štátov. Tam môže prísť 400-500 ľudí. Čiže to sú akcie, ktoré treba zvládnuť, potrebujeme na to naozaj infraštruktúru, potrebujeme na to naozaj financie, témy, o tie sa už postaráme, samozrejme, sami, ale potrebujeme, samozrejme, s vládou veľmi silne spolupracovať aj v tejto oblasti.
Takže výbor pre európske záležitosti určite bude ďalej spolupracovať na týchto témach. Vnímate Európu ako náš strategický záujem, ale chceme mať Európu lepšiu. Keď kritizujeme Európu, a tu sa naozaj zbavme akéhosi predklonu, keď kritizujeme Európu, tak to neznamená, že ju odmietame. Odlišujme tieto pojmy, odlišujme nejakú takú primitívnu euroskepsu, že Európska únia je zlá, že Európsku úniu treba opustiť a podobne. S konštruktívnou kritikou, konštruktívne kritizovať je základom demokratickej diskusie a to sa očakáva.
Ja som veľmi kritický na Európskych fórach, keď sa bavíme o Európskej únii, o jej budúcnosti, o jej charaktere, ale to neznamená, že kolegovia sa na mňa pozerajú, že ako som si to mohol dovoliť, že som niečo zlé povedal. Všetci tam kritizujú Európsku úniu. To je európska diskusia, ktorá, žiaľ, niekedy na Slovensku, mám pocit, je taká stále ešte v tých zatvorených hraniciach myslenia ešte z minulosti, kedy sa nemohla kritizovať Moskva, nemohol sa kritizovať Sovietsky zväz. Európska únia je kritizovateľná a mali by sme sa to konečne naučiť bez toho, aby sme sa neustále báli.
Čiže, kolegovia, viac sebavedomia aj v kritike Európskej únie, ale na druhej strane nepodliehajme nejakým primitívnym inštinktom, pudom a riešeniam, ktoré nie sú reálne.
Čiže ďakujem pekne za pozornosť. Oceňujem ešte raz správu pána ministra. Myslím, že bola veľmi vecná, a teším sa na ďalšiu spoluprácu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2015 9:34 - 9:36 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, chcel by som nadviazať na tú časť, keď ste hovorili o výbore pre európske záležitosti relatívne pozitívne, čo som veľmi rád, pretože, a naozaj, je mojou ambíciou volať si medzi nás aj veľvyslancov krajín, o ktorých nedostávame celkom objektívne informácie zo slovenských médií alebo západných médií. Som rád, že medzi nami bol včera veľvyslanec Iránu a takto by som do budúcnosti chcel pozývať aj ďalšie krajiny, o ktorých nie sú tie najčistejšie informácie na Slovensku, či už je to Venezuela, Kuba, Čína, Rusko a podobne. Čiže budeme sa, samozrejme, zaoberať týmito krajinami a som rád, že s tým súhlasíte.
Ďalšia vec. Nadviazali ste aj na tú moju iniciatívu, keď sa snažím z výboru pre európske záležitosti urobiť trošku centrum kritickej diskusie o TTIP-e, o TTIP, o tej dohode medzi USA a Európskou úniou. Čiže budeme takisto aj v tomto pokračovať, naozaj by som hlavne chcel, aby sme sa zhodli na tom, že národní poslanci majú mať prístup k rokovaniam a k informáciám, a nielen na dva dni v týždni na tri hodinky na americkej ambasáde, aj to ešte zatiaľ nie je dohodnuté, či tam vôbec budú mať prístup národní poslanci a naozaj oveľa aktívnejšie. A toto by mohla byť aj jedna z priorít aj predsedníctva Slovenskej republiky v oblasti COSAC-u, v oblasti výborov pre európske záležitosti, budem o tom rokovať s holandským predsedom onedlho, ktorý má podobný názor, a Holanďania sú veľmi aktívni v tom, aby národné parlamenty mali právomoc pri TTIP-e. Čiže toto budeme určite ďalej rozvíjať.
A čo sa týka migrácie, obávam sa, že dlhodobé riešenie je jediné: pomôcť Afrike, prestať ju vykorisťovať zo strany korporácií pochádzajúcich zo Západu, prestať podporovať vojny, prestať podporovať vývoz zbraní, ktoré tam idú zo strany krajín G8. A keď toto všetko vyriešime a pomôžeme im aj z hľadiska chudoby, hladomorov a tak ďalej, tak potom vyriešime problém migrácie. Jediné zásadné riešenie je toto.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.5.2015 11:40 - 11:40 hod.

Ľuboš Blaha
Dovoľte mi pripomenúť, že o dvanástej hodine máme v miestnosti č. 149 výbor. Príde medzi nás aj iránsky veľvyslanec informovať o dohode s Európskou úniou. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 13:39 - 13:41 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Uhliarik, aký toto malo zmysel, mi povedzte? Aký toto malo zmysel? Počúvalo vás päť kolegov z opozície. Päť. To celú opozíciu doteraz nezaujímalo, ako sa tvárili, že ich zaujímajú ľudia, zdravie a tak ďalej, tu po nás hulákali ešte pred týždňom, a teraz ich tu sedelo päť, keď ste sa vy postavili, aby ste riešili zdravotníctvo.
Navyše vy, ktorý ste mali tú svoju čarovnú prezývku, a nie náhodou, by ste mali chodiť po kanáloch, a nehovoriť o zdravotníctve. Vy ste vpustili Pentu do zdravotníctva, vy ste urobili toľko nadpráce pre Pentu a vy dneska budete moralizovať? To je naozaj niečo neskutočné!
A mňa mrzí ešte jedna vec, a politicky budem hovoriť. Nielen to, že teraz ste hovorili prejav, ktorý mal zaznieť na výbore, výbore pre zdravotníctvo, ale určite nie v pléne, ale navyše my sme ukázali politickú kultúru a vy päť minút na to, keď my ukážeme politickú kultúru, že stiahneme odvolávanie pána Figeľa, tak vy ďalej pokračujete v tomto nezmysle, ktorý podporuje päť poslancov opozície. Ďalej v tom pokračujete a ďalej prispievate k tomu, aby na Slovensku bolo viac nepokoja a viac nestability, namiesto toho, aby ste sa pokúsili o zmierenie. Naozaj všetci vieme, že toto už nemá žiaden zmysel. Žiaden zmysel. Absolútne žiaden zmysel. A vy sa tu postavíte a štyridsaťpäť minút tárate o veciach, ktoré ste vy zapríčinili. To je niečo neuveriteľné! (Reakcia z pléna.)
Ale my tu budeme, pán kolega Poliačik. My tu budeme, my sme tu osemdesiati. A vy? Vás je to päť. To je niečo neskutočné. Päť. Čiže šesťdesiat ľudí z opozície má úplne na saláme zdravotníctvo pri schôdzi, ktorú ste sami zvolali. To je niečo tak absurdné, páni kolegovia! To je niečo tak absurdné, naozaj.
Celá táto schôdza je výstrel do tmy. Výstrel do tmy. Vy ste nepovedali jeden jediný dôvod za celý váš prejav, prečo by mal odstúpiť pán minister Čislák. Jeden jediný dôvod. Výstrel do tmy. Hanbite sa!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2015 17:51 - 17:53 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, som veľmi rád, že ste upozornili na toto pokrytectvo opozície. A vy ste nehovorili o tom, že koľkáti sú neni zapísaní v prezenčke, ako vás niektorí kolegovia nepochopili, ale vy ste hovorili o oficiálne ospravedlnených, to znamená, tých kolegov z opozície, ktorí si povedali, že tu nechcú byť a že chcú byť niekde v zahraničí alebo na nejakých iných rodinných výletoch, posedeniach, kdekoľvek. Pretože všetko im je prednejšie než živnostníci. A tu sa to krásne ukazuje.
Viete, my v SMER-e takisto sme neplánovali túto schôdzu, že bude v tomto čase, mali sme programy. Mali sme rôzne zahraničné cesty, porušili sme všetky veci, ktoré bolo treba porušiť, aby sme tu mohli byť a aby sme mohli pomôcť týmto ľuďom. Čo ste spravili vy? Týždeň tu po nás ziapete, a keď už vidíte, že tu nie sú kamery, že už téma je skončená, tak sa proste poberiete arogantne preč, pretože vám na tých ľuďoch vôbec nezáleží, vôbec. Vy tých ľudí máte úplne na saláme, páni kolegovia z opozície. A pokiaľ ste na nás mohli kričať, ziapať, urážať nás, tak dovtedy tu ste sedeli. Ale akonáhle začala vecnejšia diskusia, tak vtedy už nie.
Viete, pripomína mi to prístup jedného vášho kolegu, ktorý si pamätám ešte. Minulé leto sa zdvihol a povedal si, načo budem sedieť v parlamente, idem na festival Pohoda. To je presný prístup, aký máte dneska vy. Načo by ste tu sedeli?! Však ide iba o živnostníkov, nejde o vaše vlastné, nebudem hovoriť čo. Čiže, páni kolegovia, včera som povedal, že my, vláda, problém riešime, a vy o problémoch iba tárate. Dneska neplatí už ani toto. (Reakcie z pléna.) Vy už dneska ani netárate. Vy tu jednoducho arogantne ani len nie ste. Hanbite sa!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2015 15:27 - 15:29 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, ubezpečujem vás, že napriek politikárčeniu opozície väčšina tohto parlamentu má radosť z toho, že ideme pomôcť živnostníkom, že ideme pomôcť tým najslabším a namiesto toho, aby sa opozícia tešila spolu s týmito zraniteľnými ľuďmi, tak tu hľadajú formálne dôvody a snažia sa len vytvoriť situáciu, aby bolo čím horšie, lebo tak strašne nenávidíte SMER. My pomáhame ľuďom, pomáhame, toto je riešenie, tu je ten krásny rozdiel, že SMER, vláda rieši, kým opozícia tára, toto je ten zásadný rozdiel. (Potlesk.)
Páni kolegovia, ja som veľmi rád, že to riešenie vychádza z dohody, z dohody so živnostníkmi, z dohody so zainteresovanými a je tam rovnováha, o ktorú ste sa nikdy vy nesnažili. Sociálna demokracia je o rovnováhe, o sociálnom zmieri. To znamená, že budú v tom zahrnutí, v tom riešení, aj zamestnanci Váhostavu 1 500 ľudí, aj živnostníci, ktorí utrpeli kvôli vašim zákonom. Táto vláda, sociálna demokracia, rieši problémy, ktoré vy ste spískali. Som veľmi rád, že sa to podarilo a že je to výsledkom dohody.
Ďalšia vec, som veľmi rád, že sa tu zavádza inštitút spoluúčasti na vlastníctve, čo je prejavom ekonomickej demokracie a ja verím tomu, že to bude precedens, že nielen oligarchovia, nielen najväčšie skupiny finančné budú vlastniť majetok na Slovensku, ale aj malí živnostníci a aj zamestnanci. To je veľmi dôležité a to je opäť prejavom sociálnej demokracie. Čiže, páni kolegovia, táto kauza politicky končí, ušiel vám vlak.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.4.2015 10:17 - 10:17 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem. Dovoľte pripomenúť, že o 13.00 hod. v miestnosti č. 30 bude mimoriadny výbor k zajtrajšej Európskej rade k tragédii k Stredozemnému moru. Príde pán premiér. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2015 9:49 - 9:50 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis

16.
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, som veľmi rád, že ste upozornili najmä na tie sociálno-ekonomické súvislosti, pretože tá debata sa tu často kvôli opozícii redukuje na problém jedného človeka, jedného Širokého, od ktorého sa SMER stokrát dištancoval a naozaj, takto by tá téma nemala vyzerať, lebo SMER so Širokým nemá nič spoločné. Problém je to, čo sa deje malým živnostníkom nielen v prípade Váhostavu, čo sa deje všeobecne malým živnostníkom a malým podnikateľom. Päťsto reštrukturalizácií, kolegovia. Aj keby ste tu ako 20 hodín rozprávali o Širokom, tak to máte ďalších 499 reštrukturalizácií, ktoré ste spískali vy vaším hlúpym zákonom. To je ten hlavný problém.
A tu je práve to, čo pán kolega Číž povedal veľmi jasne, dva modely. Buď budete mať štát v ekonomike, ktorý bude pomáhať slabším, alebo tam ten štát nebude a bude tam čistý voľný trh a tí silnejší budú požierať slabších. Lebo takto funguje voľný trh. A potom, samozrejme, keď príde pán Figeľ a dá tam nízke ceny, umelo nízke ceny, tak ten systém padajúceho exkrementu dopadne vždy na tých najmenších, na tých najslabších, na tých živnostníkov. Ale to je váš ideologický systém. To je práve ten neoliberalizmus, o ktorom hovoril pán kolega Číž.
Čiže ja som veľmi rád, že kvôli tejto kauze sa tu vyvíja verejný tlak na to, aby tento systém konečne prestal, aby tu bolo viac štátu v ekonomike, aby tu bolo viac ochrany slabších, aby tu bolo viac ľavicových riešení a práve o to nám spoločne aj s kolegom Čížom ide.

Ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.4.2015 13:12 - 13:14 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Fantastické je, že včera tu celý deň KDH blokovalo parlament, desiati asi vystúpili, alebo koľkáti, celý klub, ale zdržuje Dušan Jarjabek, lebo si tu dovoľuje s 10-mi minútami vystúpiť. No to je fantastická logika! Vy sa už ani nepočúvate, kolegovia?
Ale dobre, budem reagovať na pána kolegu Dušana Jarjabka. Veľmi kultivovaný, s vtipom a nadhľadom prejav. A krásne ukázal ten kontrast. Medzi tým, že SMER sa snaží vecne s nadhľadom reagovať, bez oplzlosti, bez vulgarít, bez toho, že by vás tu osočoval, nadával vám, a zase sa krásne ukázalo,  Matovič – okradli, drísty, teľa a podobne. Ale to je dobré, nech to ľudia vidia, nech to ľudia vidia, že pravica je tu tá vulgárna, oplzlá, krčmová. Dokonca aj v tej poslednej krčme takéto výrazy nezaznievajú, až keď sú ľudia opití. Ale vy nie ste opití. Vy ste na úrovni úplne opitého človeka, páni kolegovia. Hovoriť výrazy, ako drísty, okradol, teľa, pán Matovič, to sú proste veci...?! Robíte vizitku celej slovenskej pravici. A ja som veľmi rád, že ten kontrast tu je, že ľavica je tá slušná, tá s nadhľadom, naozaj vecná. Riešime veci, snažíme sa, premiér Fico prichádza s riešeniami. A potom tu máte tú pravicovú vulgaritu, neslušnosť.
A je tu veľká otázka, je tu veľká otázka, či sa má zmysel zahadzovať s primitívmi. To je pre mňa otázka. Lebo keď pôjdete okolo krčmy a teraz, nejaký ožran vás tam chce teraz, vulgárne vás osočuje, nadáva vám, čo v tej chvíli človek má robiť? Ako morálny, slušný človek. Má sa s ním pustiť do bitky? Má mu naspäť nadávať tie vulgarizmy, alebo radšej ide späť a nechá to tak. Ja si myslím, že nie je slabosťou, pokiaľ Dušan Jarjabek nebude na vás reagovať. Nie je to slabosťou. Ako reagovať na primitívov, a teraz nemyslím všetkých konkrétne, myslím teraz konkrétne pána Matoviča, povedzme, ktorý tu reagoval slovami, ako je, drísty, okradol, teľa, na takýchto ľudí nereagovať. Proste nezahadzovať sa s primitívmi, toto je jediná reakcia slušných ľudí. A na Slovensku ľavica je tá slušná a pravica je táto vulgárna banda. Je mi to ľúto.
Skryt prepis