Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.3.2019 o 15:15 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2019 15:47 - 15:49 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja som mal miestami pocit, že čím väčšie rozhorčenie, tým budete sa snažiť byť presvedčivejšia. Všetci, ako sme tu, aj ja dokážem byť rozhorčený pri všetkých tých prípadoch, ktoré ste menovali, ktoré sú určite hrozné, a možno sú aj iné, o ktorých ste nehovorili, ale predsa všetci, tak ako sme tu, chceme, aby sa toto riešilo. Ja som presvedčený, že na mnohých úrovniach... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
74.
Pani poslankyňa Dubačová, poprosím o kľud v sále.


Blanár, Juraj, poslanec NR SR
75.
... je množstvo vzdelaných ľudí a odborníkov, ktorí už dnes robia mnoho v tejto oblasti. A podotýkam, bez Istanbulského dohovoru. Tak ako kolega Farkašovský predo mnou povedal:
Myslíte si, že keby sme mali Istanbulský dohovor, že by sa predišlo všetkým týmto veciam? Nie. Čiže nedávajme do toho, by som povedal, neprimeranú, neprimerané rozhorčenie, lebo tu ide o niečo iné. Ak ste hovorili, že rod je jasne sociologicky definovaný, no nie je tomu úplne tak z hľadiska právneho. A keď pôjdete na nejaký súdny spor, tak tam sa bude pozerať súlad práva a s definíciou toho, čo je tam uvedené. A naša ústava nie je jas..., hovorí o rode ako pôvodu, ale nie ako gender alebo muž a žena v tom zmysle, ako je to zadefinované v Istanbulskom dohovore. A toto je veľký problém, ktorý môže spôsobiť také nedozierne následky, ktoré ani nevieme dnes doceniť. Bez ohľadu na indoktrináciu detí. Čiže nútenie v podstate do niečoho, v čo mnohí rodičia ani nebudú chcieť. Kto to určí, že to má byť tak alebo onak? Je tu nejaká skupina ľudí ktorá si sadne a povie, že čo sa má tým deťom vysvetľovať, aby sa stratili stereotypy také alebo onaké? Toto predsa nechceme. Poďme sa baviť o iných veciach, ktoré vieme riešiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2019 15:15 - 15:17 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, nemôžem sa ubrániť tomu, že, že ste asi neporozumeli celej tej diskusii, ktorá tu je, pretože ani jeden z nás, som presvedčený, tak ako sme tu, nespochybňujeme, že je potrebné v oblasti ochrany žien a násilia urobiť maximum. A ja som to už vo svojom príspevku predtým povedal, Slovenská republika a všetky jej orgány, ktoré to majú v kompetencii, už dávno robia tieto veci a mám tu množstvo zosumarizovaných aktivít, ktoré sa udiali bez toho, aby sme mali nejaký Istanbulský dohovor. Inými slovami, my nepotrebujeme Istanbulský dohovor, aby sme napĺňali množstvo vecí aj nadštandardne, čo v iných krajinách ešte ani len nemajú. Ale tu je debata o niečom inom, pani poslankyňa. Tu je debata o tom, že sa nejasné formulácie, ktoré sa netýkajú práve násilia proti ženám, vtláčajú do takýchto dohovorov, ktoré potom budú spôsobovať ohromné problémy pri rôznych súdnych sporoch a tak ďalej. Pretože akonáhle prijmeme ten dohovor do nášho právneho poriadku, tak budeme musieť brať aj terminológiu do úvahy. Ale tá terminológia je zmätočná. A naviac terminológia, ktorá popiera absolútne prirodzené záležitosti, ktoré sú tu.
Čiže nesnažte sa vytvárať, že tu niekto nechce bojovať proti násiliu na ženách, to vôbec nie je pravda. Ale hovoríme o tom, že to, čo je tam v tom maličkom percente vtlačené plazivo, to tam jednoducho nepatrí. A keďže nie je možné výhradu uplatniť, samotný dohovor o tom hovorí k jednotlivým výkladom a terminológii, tak jediná možnosť je tento dohovor odmietnuť. Ale budeme pokračovať v boji proti násiliu na ženách tak ako aj doposiaľ a možno aj lepšie.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 28.3.2019 14:42 - 14:43 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za vyčerpávajúcu odpoveď a doplňujúca otázka ani nie je potrebná, lebo ste sami uviedli, že o ďalšie dve opatrenia to chcete, alebo potvrdenia, rozšíriť. Avšak chcem vyjadriť, že táto aktivita je nesmierne dôležitá po tom, ako sa zaviedli klientske centrá a urobili sa naozaj všetky tie úkony, ktoré sú potrebné pre obyvateľov, na rôznych úradoch omnoho prijateľnejšie, a toto len tomu môže pomôcť.
A to, čo ste uviedli, že bude potrebné ešte zvýšiť finančné prostriedky na niektoré opatrenia, veľmi rád to podporím pri návrhoch, ktoré budú predkladané, či už z vašej úrovne, pretože to budú naozaj veľmi dobre investované peniaze v prospech ľudí.
Ešte raz ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2019 10:01 - 10:03 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, na začiatku, keď ste vystúpili, som mal pocit, ako keby ste v podstate boli proti tomu uzneseniu, čo sa potom ukázalo, že nie je tak. A som veľmi rád, pretože sledujeme túto tému už dlhšie, a myslíme si, že Slovenská republika urobila množstvo vecí a vy to veľmi dobre viete, že aj Žilinský samosprávny kraj bol preborníkom v mnohých veciach. Sme objednávali služby aj zariadenia, ako máte vy, a sme ich platili. Mali sme tam odborníkov ako pani Halečkovú, ktorá sa tomu venovala, a nepotrebovali sme k tomu žiadny Istanbulský dohovor. Preto ma trošku udivuje ten váš tón, pretože ste zaútočili v podstate na Slovenskú národnú stranu a de facto na túto vládu, lebo vy ste už tak naštartovaní, že hocičo tu príde aj pozitívne, prvé, čo je, tak z vašej strany útok. Namiesto toho, aby ste videli v tom spojencov. Ja sa tomu venujem od začiatku a pre mňa je dôležité, že tento Istanbulský dohovor sa ešte u nás neuplatňuje. A hocikedy, keď pristúpime k tomu, aby sme ho zrušili, tak je to dobre. Lebo naozaj z vašej strany som nevidel ani jednu iniciatívu tu v parlamente, že by ste predkladali, aby sa Istanbulský dohovor zrušil, napriek tomu, že ste všetkých nás obviňovali, že to teraz ideme urobiť. Poďme sa spojiť, aby sme takéto veci, ktoré nepatria do našej spoločnosti odsúdili, dali ich preč!
Ja sa k tomu vyjadrím aj z toho politického hľadiska. Keď vznikal ten Istanbulský dohovor, jako sa tu Mikuláš Dzurinda predbiehal s ministrom a tak ďalej, kto bude prvý podpísaný pod tým. Ale poďme predovšetkým robiť to, čo je potrebné, a myslím si, že aj ministerstvo práce, sociálnych vecí už urobilo veľa vecí na to, aby sme potláčali tento negatívny jav. A podotýkam, bez Istanbulského dohovoru, ktorý vnáša do našej spoločnosti niečo, čo je absolútne neprirodzené.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2019 14:51 - 14:53 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Aha, už to mám, ďakujem pekne. Pán poslanec, exkurz o hodnotení brexitu sme si vypočuli, myslím si, že bol viac subjektívny a objektívne sa dá ťažko aj na to pozrieť. Ale jedno je isté, pán poslanec, že takto to dopadne, keď populisti za veľmi významnej podpory médií dokážu zmanipulovať verejnú mienku polopravdami a klamstvami o tom, čo skutočne brexit pre Britov znamená. Teraz je tam vytriezvenie. Nepovedal by som, že je to chaos, pretože Británia bola vždy dobre organizovaná krajina, ktorá dokonca aj ten svoj systém vedela exportovať, a dodnes niektoré krajiny z toho žijú, ale je to výsledok predovšetkým v manipulatívnej kampani, manipulácie mnohými populistami a, bohužiaľ, aj za, za veľkej asistencie médií. Čo je ale dôležité, že sociálne otázky boli jedny z dôležitých, ktoré boli manipulované. Určite si pamätáte, zdravotníctvo a tak ďalej a sociálne zabezpečenie.
Ale vráťme sa k tomu, čo dnes prerokovávame. Ja som z úst opozičných poslancov veľakrát počul o tom, že Slovensko nie je pripravené na brexit a všetky tieto veci. Nie, práve dnes aj prerokovaním týchto bodov je jasný dôkaz toho, že vláda bola pripravená a je pripravená na to, aby sme zareagovali na to, pretože sme čakali, čo bude. Dnes už je ten čas a chcem poďakovať aj vláde, aj podpredsedovi vlády za prípravu všetkých týchto zákonov, a že sme pripravení jednak hájiť záujmy našich obyvateľov, ktorí v Británii sú, ale aj pripraviť sa na to všetko, čo nás po odchode Británie jednoducho čaká. Toto je už zrejme fakt, ktorý musíme zobrať do úvahy. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 26.3.2019 13:38 - 13:45 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážená snemovňa, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 26. marca 2019 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu o nastúpení náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Po prvé. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 1476 zo dňa 20. marca 2019 zobral na vedomie, že vláda Slovenskej republiky na rokovaní 20. februára 2019 vymenovala poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Michala Bagačku dňom 15. marca 2019 za štátneho tajomníka Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Uvedeným rozhodnutím konštatoval, že poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky Michalovi Bagačkovi, ktorý 23. marca 2016 nastúpil ako náhradník za stranu SMER – sociálna demokracia na neuplatňovaný mandát poslanca Jána Richtera, v súlade s jeho vyhlásením zanikol mandát náhradníka a zostáva na tej istej kandidátnej listine v pôvodnom poradí. Rozhodnutím č. 1475 z 20. marca 2019 predseda Národnej rady Slovenskej republiky zobral na vedomie vyhlásenie náhradníkov za stranu SMER – sociálna demokracia Borisa Suska, Rastislava Chovanca a Oľgy Nachtmannovej, že sa vzdávajú práva nastúpiť na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, pretože vykonávajú funkciu štátnych tajomníkov na Ministerstve životného prostredia Slovenskej republiky, Ministerstve hospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky podľa § 71 ods. 1 a 4 zákona č. 180/2014 o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 10 ods. 1 a 2 písm. b) a ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov rozhodnutím č. 1476 z 20. marca 2019 vyhlásil nastúpenie náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Richtera, nastupuje dňom 20. marca 2019 za stranu SMER – sociálna demokracia podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 5. marca 2016 náhradník Milan Mojš, narodený 11. novembra 1956, bytom Likavka.
Mandátový a imunitný výbor Národnej rady Slovenskej republiky na základe rozhodnutia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 1477 z 20. marca 2019 preskúmal dodržanie podmienok nastúpenia náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a predkladá informáciu o nastúpení náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky spolu s návrhom na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Dovoľte mi, aby som prečítal, pán predseda, návrh uznesenia. Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 26. marca 2019 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie:
Po prvé, že vláda Slovenskej republiky na rokovaní 20. februára 2019 vymenovala poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Michala Bagačku dňom 15. marca 2019 za štátneho tajomníka Ministerstva vnútra Slovenskej republiky; po druhé, že podľa § 2 ods. 3 písm. e) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky Michalovi Bagačkovi, ktorý nastúpil ako náhradník za stranu SMER – sociálna demokracia na neuplatňovaný mandát poslanca, v súlade s jeho vyhlásením zanikol mandát náhradníka; po tretie, že podľa § 71 ods. 1 a 4 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 10 ods. 1, 2 písm. b) a ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 1476 z 20. marca 2019 vyhlásil nastúpenie náhradníka. Na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Richtera nastupuje dňom 20. marca 2019 za stranu SMER – sociálna demokracia podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 5. marca 2016 náhradník Milan Mojš, narodený 11. novembra 1956, bytom Likavka; po štvrté, informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Skončil som, pán predseda, môžete otvoriť rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2019 16:07 - 16:09 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán poslanec Baránik, napriek tomu kľudnému tónu to bolo jedno z vystúpení, ktoré bolo nehodné právnika a nehodné nejakého advokáta.
Keď hovoríte o Robertovi Ficovi a nejakej záťaži, asi hovoríte o sebe, pretože aj vás už SaS chce poslať do europarlamentu, asi už má vás plné zuby. Keby sme robili takéto veci a rozobrali to, tak by sme veľa vecí našli. Kriminálna agentúra alebo tá kriminálna organizácia a tak ďalej, to hovoríte vy, ktorého predseda sedel v byte Kočnera a rokoval o voľbe generálneho prokurátora? To skutočne myslíte vážne, že takéto niečo si ľudia nepamätajú? A že vy tu bez hanby dokážete povedať niečo, čo, čo (reakcia z pléna) absolútne dnes, to sa nedá ani akceptovať.
No a hovoríte o tom, že budeme mať Ústavný súd, ktorý nás povedie mimo Európskej únie. Nuž to ste odkázali pánovi prezidentovi, ktorý je ten konečný a má rozhodnúť o tom, kto bude ústavný sudca? My tu navolíme 18 kandidátov, pravdepodobne, ak sa zhodneme, ale pán prezident je ten, ktorý bude záverečný a bude vyberať. Takže odkázali ste pánovi prezidentovi toto? Ja si nemyslím, že to ste mu chceli odkázať. Vy ste chceli len pošpiniť stranu SMER. A naozaj si vyprosujem tieto vaše slová o kriminálnej organizácii, od človeka, ktorý akceptuje svojho predsedu, ktorý sa bavil s Kočnerom o tom, kto bude generálny prokurátor.
Pán Robert Fico spĺňa kritériá na to, aby mohol byť ústavný sudca, a vás to hnevá, lebo nemohli ste tomu zabrániť aj po rôznych poradách s inými a akceptujete úplne iných, ktorí, možno môžeme polemizovať, ich nespĺňajú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.2.2019 15:25 - 15:29 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážená pani predsedajúca, vážení páni ministri, vážená snemovňa, dovoľte mi, aby som predniesol interpeláciu na ministra dopravy pána Árpáda Érseka. Týka sa to výstavby úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala.
Tento úsek je v súčasnosti vo výstavbe a je financovaný z fondov Európskej únie, avšak jeho výstavba sa dostala pomerne do nezávideniahodnej pozície, pretože dochádza tam k zastavovaniu prác a neplateniu poddodávateľom za práce. Chcem pri tejto príležitosti aj vyjadriť, aké je osobné sklamanie, že vtedajší minister dopravy pán Figeľ v roku 2010 nepodpísal výhodnú zmluvu na výstavbu tohoto úseku, po ktorom sme už mohli dávno, dávno jazdiť, a nemuseli sme mať tento problém a financie z eurofondov mohli byť použité na iné úseky, ktoré sú ešte potrebné na dostavanie. Preto mi dovoľte, aby som formuloval túto interpeláciu na súčasného pána ministra, ktorý aktívne k tomu pristupuje, a pevne verím, že predloží aj, aj reálne riešenie.
Čiže žiadam o informáciu, v akom stave sa nachádza výstavba úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala, keďže jej dokončenie bolo plánované do konca roka 2019 a je zrejmé, že termín dodržaný nebude. Vychádzam aj z medializovaných informácií, v rámci ktorých pán minister osobne spolu s predsedom vlády vyjadrili znepokojenie, nespokojnosť so súčasným stavom výstavby. Preto chcem požiadať o aktuálnu informáciu a zároveň o návrh riešenia, ako dokončiť čo najskôr tento kľúčový úsek diaľnice D1. Je to kľúčový úsek nielen pre samotný Žilinský kraj, ale aj pre celé Slovensko a dovolím si povedať, keďže je na európskom ťahu, aj pre Európu, pretože je to významný európsky ťah západ - východ. Zároveň treba zdôrazniť, že ide o efektívne využitie nenávratných finančných prostriedkov z EÚ, ktoré musia byť využité do konca roku 2023. Znepokojujú ma teda informácie, že zhotoviteľ diela dokázal využiť len 40 % financií z eurofondov doposiaľ.
Vážený pán minister, obyvatelia kraja, ale aj celá motoristická verejnosť očakáva, s očakávaním sleduje ďalšie kroky ministerstva, aby sa celá stavba nezastavila. Verím, že vaša odpoveď bude dostatočná na upokojenie všetkých, ktorí využívajú túto tepnu D1, a navyše zaznievajú hlasy aj nespokojných subdodávateľov, ktorým údajne nie je zaplatená ich vykonaná práca. Verím, že je spoločným záujmom, aby tento strategický úsek diaľnice bol čím skôr spustený do prevádzky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2019 19:01 - 19:03 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za príspevky, faktické poznámky.
Pán Dostál, zvykol som si na vaše extenzívne príklady. Podľa toho, čo ste povedali, tak v podstate aj obeť vraždy je vinná za to, že sa neubránila vrahovi. To sa nedá, vy porovnávate hrušky s jablkami.
Pán poslanec Gröhling, som rád, že súhlasíte, že tá zodpovednosť nie je len na samotnom absolventovi, ale že je tam celý reťazec tých, ktorí by mali byť zodpovední.
Pán poslanec Štarchoň, áno, práve o to ide, skúsme teda vylepšiť celý ten systém, lebo je tu mnoho firiem, ktoré na internete ponúkajú, že vám spracujeme a tak ďalej a tak ďalej. Vysoké školy by samé mali v rámci, v rámci samosprávy dbať na to, aby si vybudovali dostatočne nepriechodný systém z hľadiska zhody. Na tom treba pracovať.
Pán poslanec Poliačik, ja nespochybňujem, ak ste urobili tieto aktivity a myslím si, že ste skôr kopírovali bežnú prax, ktorá už bola aj v iných krajinách, takže nebolo to objavenie teplej vody, ale dobre. Prečo ste nešli aj ďalej možno práve v tom, že keď tu bude niečo dokázané, že pustila vysoká škola nejaký plagiát, aby prišla napríklad o akreditáciu. Prečo sa o tomto nebavíme?
Pán poslanec Sopko, to je práve to, že firmy tu existujú, ponúkajú to a my možno nič nerobíme, ale vyprosím si jednu vec, a to chcem povedať, nehádžme všetky vysoké školy do jedného vreca, ako ste povedali. Sú tu skvelé vysoké školy, som o tom presvedčený a robia to skvele. Možno ste to tak nemysleli, ale vyznelo to z vášho vystúpenia, lebo ste povedali o všetkých vysokých školách.
No a pani poslankyňa Dubačová, škola mala povedať, čo je plagiát a to nepovedala. A tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.1.2019 18:40 - 18:49 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi na úvod zopár poznámok na vystúpenie mojich kolegov.
Pani Zimenová tu vystúpila, plamenne hovorila o tom, že je nás tu šesť, ja som v tom momente napočítal, že je nás tu 17 a (reakcia z pléna) pani Zimenová, pardon, pani poslankyňa Petrík? Pani poslankyňa Petrík, beriem späť, ďakujem, a najprv, že nás je tu šesť, ja som napočítal, že je nás 17, ale pani Petrík už tu zrazu nie je. Toto je presne prístup opozície, keď im to vyhovuje, tak to povie. A keď mi to nevyhovuje, tak to nepoviem. Nie, toto nie je ten prístup a vy veľmi dobre viete, že určitými otázkami sa zaoberajú určití poslanci, ktorí sa tomu venujú a môžu sem prísť aj hociktorí iní poslanci, ktorí sa k tomu chcú ešte vyjadriť. A myslím si, že poslanci, ktorí sú zo školského výboru, tak sú tu.
Pani Zimenová hovorila veľmi jasne, pretože ona už odsúdila, prijala rozsudok, ona presne vie, čo je plagiátorstvo a čo nie. Bodaj by sa vám to, pani Zimenová, niekedy nevrátilo, ja vám to vôbec neprajem.
A teraz k tomu samotnému návrhu a poviem ešte na záver, pani Dubačová čo hovorila. Nuž mali by sme sa na to pozrieť trošku hlbšie a ja dávam zopár otázok. Viete, teraz namodelujem jednu situáciu. Budete chodiť na vysokú školu, splníte si všetky svoje povinnosti, katedra vypíše nejakú tému vašej diplomovej práce, vy si tú tému zoberiete, dostanete svojho školiteľa, dostanete svojho konzultanta a potom, keď to spracujete, máte všetky posudky od školiteľa, od svojho konzultanta a potom predstúpite pred komisiu, ktorá vám povie, že či je to v poriadku, alebo nie. Prejdete týmto procesom, komisia vám to odobrí, dostanete akademický titul a potom dostanete diplom, kde sa podpíše pán dekan. Je to pravda, však? A zrazu niekto po piatich rokoch príde a povie, je to plagiátorstvo, vzdajte sa titulu. No a čo títo ľudia všetci, ktorí boli pri tom? Tí si umyjú takto ruky ako Pontský Pilát? Tí akože nič? Školiteľ nič nevidel, konzultant nič nevidel, komisia dokonca tak isto nie a pán dekan nie.
A teraz si kladiem otázku, nechcem teraz odpoveď priamo od vás, ale kladiem otázku aj pani ministerke: akú zodpovednosť majú títo ľudia, ktorí udelili titul? Lebo my to teraz zameriavame iba na toho, ktorý ten titul akože neoprávnene prijal. Ale predsa tu máme množstvo ľudí, ktorí sú celí v tomto procese a ja sa pýtam, ako tento zákon rieši to, že sa zistí, že niektorí z tých, ktorí sú tam, dokonca sú aj platení, majú zodpovednosť za to, že dali takýto titul? A tento zákon to vôbec nerieši. A dokonca to nerieši ani český zákon, dámy a páni. Toto je vážna vec.
My sa musíme naozaj zamyslieť, či chceme, aby sme tu vytvorili možno nejaké inkvizičné, ak to tak môžem povedať, komisie, ktoré budú potom lustrovať po desať rokov, pretože tak je to nastavené, každoročne 40- až 50-tisíc študentov, ktorí ukončia s titulom vysokú školu, alebo prípadne získajú doktorát alebo docentúru alebo profesúru?
A idem ešte ďalej. Ako vedecké rady napríklad budú zodpovedné za to, lebo pri určitých tituloch napríklad, keď si robíte habilitáciu, tak takisto sa k tomu vyjadrujú. A oni nemajú zodpovednosť za to, že pustia niekoho, ktorý nejakým spôsobom niečo okopíroval alebo niečo podobné urobil. A keby som išiel ešte extenzívnejšie, tak sa pýtam, akú má zodpovednosť pán prezident, ktorý potom menuje profesora, ktorý takýmto spôsobom sa stal povedzme neoprávnene profesor? A toto chceme? Je to vážna vec.
Opozícia to spolitizováva, to je úplne jasné. Pán Poliačik je dneska najmúdrejší (reakcia z pléna) a hovorí o tom.. Ja som počúval, Martin. Samozrejme, floskuly, že SMER kradne atď., to sú vaše. Ja neviem, o čom. Ak niečo máte, tak to povedzte, choďte na generálnu prokuratúru, ale nehovorte bludy, nevymýšľajte si.
Pani Dubačová, stačí odpísať a máte titul a pohŕdame mladými ľuďmi. Čo tí ľudia, ktorí skončia vysokú školu a títo, všetci títo, ktorí aj vrátane dekana, ktorý to podpíše, čo tí majú, akú zodpovednosť za to? Ja sa pýtam. A toto by mala byť naša prvoradá otázka. Nieže tu budeme niekoho naháňať len preto, že sa mi to hodí. A teraz nehovorím o prípade, ktorý tu politicky vyťahujete, mňa zaujíma všetko ostatné. Štyridsaťtisíc absolventov každoročne budeme takýmto spôsobom lustrovať? A budeme sa pýtať na to, že či dostal alebo nedostal oprávnený titul a všetci ostatní, ktorí boli v tom procese, tak budú si sedieť a v pohode budú si mydliť ruky. To nie je podľa mňa správne. A preto si myslím, že ja by som vôbec neodkopírovával český model, o ktorom hovoríš ty, Martin Poliačik, pretože si myslím, že my si musíme odpovedať na túto otázku. A máme tu priestor, ak máme teda čosi urobiť v druhom čítaní, aby sme sa zamysleli, akým spôsobom budú zodpovedné tie vysoké školy za to, čo urobili a konkrétni ľudia, ktorí sa na tom zúčastňovali. Lebo ak toto nezodpovieme, tak tu vytvárame čisto len komisie, ktoré môžeme nazvať ako voľakedy boli komisie alebo inkvizičné súdy. To nikto z nás nechce.
My môžeme dneska určite rozprávať o rôznej kvalite vysokých škôl. To nechcem, lebo to by som tu bol omnoho dlhšie, lebo vieme veľmi dobre, že tým, že sa otvorila možnosť liberalizovať vysoké školstvo, nám vôbec kvalita veľmi nestúpla a dokonca sú tu kvalitné vysoké školy iba tie, ktoré tu boli predtým, ale zodpovednosť majú v prvom rade oni a ak sa dokáže, že niektorí nejakým spôsobom pokútne niečo urobili a nejakému absolventovi niečo pomohli, tak tu máme predsa na to súdy a nie, že sa len nejaká komisia rozhodne.
Čiže chcem tým povedať to, že ani český model podľa môjho názoru nie je ten správny. Podľa môjho názoru je potrebné sa zaoberať hlbšie celou problematikou a mali by sme si aj v druhom čítaní naozaj povedať, čo tie vysoké školy, aký budú mať postih a konkrétni ľudia, ktorí to dopustili, ktorí majú akreditáciu, ktorí sú nejakým spôsobom etablovaní a reprezentujú tú akademickú pôdu. A toto chcel by som aj, pani ministerka, vás požiadať. Skúsme sa nad tým zamyslieť a do druhého čítania ten zákon vylepšiť a povedať, že to nebude len na tých, že si niekto takto ukáže a bude proti nemu brojiť. Veď my môžeme spustiť lavínu mnohých nenávistných vecí, ktoré sa môžu diať na katedrách hocikde. Pretože niekoho budem chcieť odstaviť, tak poviem, ty si plagiátor. Teraz sa nejaká komisia vytvorí a začne sa tam každý vyjadrovať, lebo už vie, aký je výsledok, tak ako povedala pani Zimenová, lebo už je rozhodnuté, ona vie, že je to tak. Ja mám predtým bázeň a určite nebudem takéto súdy dávať, pretože to je veľmi jednoduché, ale pravda môže byť úplne kdesi inde.
Takže toto vystúpenie malo byť práve o tom, pani ministerka. Skúsme sa zamyslieť nad touto vecou, ktorá je pre mňa veľmi kľúčová. Tu nejde len o to zobrať niekomu titul, ale aj preukázať, kto pochybil a ten, kto pochybil, aby mal za to aj nejakú konzekvenciu. V opačnom prípade je to len obyčajné naháňanie čarodejníc a nič iné. A my to predsa nechceme. Takže máme tu priestor do druhého čítania a ja som pripravený rovnako tomu nejakým spôsobom napomôcť. Ak chceme byť lepší, a to určite chceme byť ako v Česku, tak neokopírovávajme, s prepáčením, a to nechcem teraz povedať, že ministerstvo inšpirovalo sa, ale kolegovia zo strany, ktorá tu v parlamente vôbec nesedí, aj keď ju tu menujú, pretože je to odídenec zo strany SIEŤ, ktorý si tu založil nejakú skupinu, tí okopírovali český model a prišli sem veľmi rýchlo, ale keby chceli urobiť čosi viacej, tak by sa mali nad tým viac zamyslieť.
Možno aj pán Beblavý sedel v nejakej komisii a kde niekoho pustil, ktorý je plagiátor. Aj to môžeme postaviť, takúto otázku, prečo nie? Akú má zodpovednosť on?
Ďakujem pekne za vystúpenie.
Skryt prepis