Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 15:17 hod.

Mgr. MBA M.A.

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 15:17 - 15:18 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Chcem poďakovať všetkým, ktorí na mňa reagovali, aj kolegom z SaS, taktiež pánovi kolegovi Budajovi.
K pánovi Kollárovi poviem toľko, že ďakujem za ten úvod, ale po tom, čo ste povedali, tak ako sa asi môžu cítiť teraz naši spoloční gay kamaráti, keď si vypočuli, čo ste povedali.
A Peter Pčolinský to isté. Keď ste sa ma pýtali, že či ste extrémista, tak podľa toho, čo ste povedali, tak ste brutálny extrémista. A čo sa týka rodiny, tak nemyslím si, že rodina je len to, čo ste vy popísali. Rodina je pre mňa aj rozvedená matka, ktorá vychováva tri deti. Rodina je pre mňa aj vdovec, ktorý sa stará o svoje dieťa, lebo sa mu zabila žena. To je tak isto pre mňa úplne rovnaká a rovnako kvalitná rodina. A rodina je dokonca pre mňa aj 80-ročný brat a sestra, ktorí sa doopatrovávajú navzájom, lebo sa už nemá kto iný o nich postarať.
Takže nezabudnite na to, že fakt nežijeme v 19. storočí. Je rok 2016 a tieto názory ma rozosmutňujú, že existujú v tejto snemovni od ľudí, ktorí sú natoľko inteligentní a sčítaní, aby mohli chápať, koľko je dva a dva.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 26.4.2016 14:58 - 15:09 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, ctení páni poslanci, vážení predstavitelia vlády, dovoľte, aby som hneď na úvod zaželal čo najskoršie uzdravenie predsedovi Národnej rady Andrejovi Dankovi a tiež premiérovi Robertovi Ficovi, aby si čím skôr mohli začať plniť svoje pracovné povinnosti v dobrom a plnom zdraví.
Kolegovia z SaS pokryli už v podstate úplne všetko a myslím si, že už sa aj celkom mnohí tešíme na to, že dnes túto schôdzu uzavrieme. Takže nebudem sa veľmi dlho rozpravovať o témach, ku ktorým som pôvodne chcel hovoriť. Chcel som hovoriť k zahraničnej politike, chcel som hovoriť k obrane a taktiež čo mňa ako bývalého živnostníka a drobného podnikateľa naozaj trápi, teda pravidlá, mantinely a zúfalá kvalita podnikateľského prostredia, ktorá zdá sa mi, že je veľmi nedostatočne riešená v novom programovom vyhlásení vlády. Takže ušetrím si slová.
Veľmi letecky iba prebehnem pár vecí, ktoré na programovom vyhlásení vlády oceňujem. Je to rušenie daňových licencií. Aj keď nechápem, prečo to musíme odkladať až do roku 2018. To je opatrenie, ktoré malo byť urobené z večera do rána a ihneď. Chválim jasnú deklaráciu zahraničnopolitickej orientácie, deklaráciu pevného spojenectva s našimi partnermi a spojencami, dištancovanie sa od agresívnej politiky Ruska. Chválim záväzok na posilňovanie obrany. Ale chýba mi tam veľa vecí.
Spomeniem opäť iba tak náhodne pár vecí, ktoré mne osobne ležia na srdci. Chýba mi tam zrušenie zbytočných gastro lístkov, ktoré otravujú podnikateľov, zo zamestnancov robia nesvojprávne ovce, ktoré si nevedia kúpiť obed za peniaze, ale musia na to dostať nejaký papierik a zarába na tom päť firiem na Slovensku veľmi slušne, veľmi vysoké marže. Takže to som dúfal, teda že aspoň tie dve zložky vládnej koalície, kde zdravý rozum určite neabsentuje - teda ešte dúfam, že neabsentuje -, tak presadia trošku viac toho aj pre ľudí, ktorí sa živia svojou prácou, a pre ľudí, ktorí prípadne podnikajú a zamestnávajú ďalších ľudí a dávajú pracovné miesta.
Absolútne mi absentujú opatrenia, ktoré by zvyšovali osobné slobody, opatrenia, ktoré by zvyšovali podnikateľskú slobodu, opatrenia, ktoré by zvyšovali ochranu súkromia, také tie liberálne hodnoty. A ten program celkovo sa mi zdá byť príliš ľavicový na to, že vládna koalícia pozostáva z jednej ľavicovej strany a dvoch alebo troch stredopravých dokonca. Čiže zdá sa mi, že pri tom rokovacom stole traja menší partneri strany SMER ako keby veľmi slabo zabojovali o to, čo donedávna mali vo svojich programoch a čo sa snažili presadzovať.
Ja som zástancom občianskych a osobných slobôd. Zastávam sa štátu, ktorý nelezie ľuďom do peňaženiek a ktorý nelezie ľuďom do súkromia, nerozhoduje o tom, ako sa majú správať, dáva im maximum slobody, a štát, ktorý v minimálnej nutnej miere prerozdeľuje peniaze nás všetkých, neberie nám 50 a viac percent z toho, čo zarobíme, ale nechá na našich rozhodnutiach, do čoho my sami chceme investovať, a štát, ktorý spravuje tie statky, ktoré spravovať má, ktoré mu jednoducho patria.
Ako bývalý manažér sa pozerám na tento dokument ako málo ambiciózny a až na pár výnimiek postrádajúci akékoľvek merateľné záväzky a ciele. To znamená, že keď sa bude po štyroch rokoch robiť odpočet, tak sa teda pozriem, že čo vlastne sa bude hodnotiť, kde sú tie mierky, kde sú tie merateľné veličiny, kde si môžme potom povedať, že vláda splnila to, čo sľúbila, alebo nesplnila.
Aktuálny politický vývoj na Slovensku a nárast extrémizmu vo mne však volá nie po tých veciach, za ktoré som veľmi intenzívne v minulosti kopal. To bolo napríklad zavádzanie finančnej gramotnosti na školy, zavádzanie predmetov ako základy ekonomiky a manažmentu tak, aby sa každý vedel o seba postarať, aby sa mladí ľudia nestávali obeťou rôznych úžerníkov, aby si vedeli zrátať, koľko je dva a dva. Tak tie stále považujem za dôležité, ale dospievam k poznaniu, že ako spoločnosť a ako štát sme zlyhali v oblasti vzdelávania v povedomí o vlastnej minulosti, aj o tom, čo sú naše hodnoty a kam spejeme. Stačí za všetko, ak sa pozriete na volebné výsledky strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko v obciach ako Kľak, Ostrý Grúň alebo Kalište. To hovorí naozaj za všetko.
V programovom vyhlásení vlády nájdeme veľa súvetí, ktoré pracujú s pojmom ľudský kapitál a človek je tam vnímaný ako výrobná jednotka, ako nositeľ inovácií, ako organizátor výrobného procesu, ako spotrebiteľ. Jedným slovom homo economicus, dvomi slovami. Je to realita, ja ju plne rešpektujem, no nemyslím si, že len ekonomický rozmer nášho bytia je absolútna hodnota. Je to len časť našej ľudskej podstaty. Tými ďalšími a rovnako dôležitými časťami sú napríklad pocity, cez ktoré prežívame ľudskú dôstojnosť seba i ľudskú dôstojnosť iných, cez ktoré prežívame vlastnú sebarealizáciu v jej mnohorakých podobách. A nemám tým na mysli len sebarealizáciu v ekonomických vzťahoch, ale napríklad aj v tom, že občania využívajú možnosť uzatvárania partnerských zväzkov, ktoré môžu byť alternatívou k manželstvu.
Po novelizácii ústavy, keď sa manželstvo stalo výlučným zväzkom muža a ženy, pre homosexuálne orientovaných občanov Slovenskej republiky už dokonca neexistuje ani iná možnosť, ako uzavrieť tzv. registrované partnerstvo. Som preto veľmi sklamaný, že napriek skromnému pokroku, ktorý v minulom volebnom období nastal v tejto oblasti v súvislosti so zriadením Výboru LGBTI, budúca vláda potreby tejto komunity vo svojom programe úplne odignorovala. Obrazne aj doslova.
Nie som naivný, napriek tomu, že podľa ústavy sa Slovenská republika neviaže na žiadne náboženstvo ani ideológiu, prevažujúce hodnoty v spoločnosti a s nimi spojená ideológia majú, bohužiaľ, na štátnu moc nesporný vplyv. Je však pre mňa neprijateľné, aby sa tento vplyv prejavoval tým, že jednej skupine občanov zabránime prístup k právu na registrované partnerstvo. K právu, ktoré nikoho nejako neohrozuje, ktoré, naopak, rozširuje sféru osobných slobôd, ktoré rozširuje priestor na sebarealizáciu heterosexuálov i homosexuálov. Odopieranie tohto práva je také absurdné, ako keby sme tvrdili, že právo má dvojjazyčné označovanie názvov miest a obcí, teda aj v maďarskom jazyku, vedie k pripojeniu území na južnom Slovensku k Maďarsku, a preto žiadna dvojjazyčnosť byť nemôže. Tento falošný reflex Slovensko našťastie po rôznych útrapách v dobách mečiarizmu prekonalo a dnes ľudí, ktorí vnímajú menšinové práva ako posilňovanie iredentizmu, považujeme vo všeobecnosti za extrémistov plným právom.
Programové vyhlásenie preto považujem za premárnenú šancu v boji proti homofóbii, za premárnenú šancu zvyšovať životný komfort nielen maďarskej národnostnej menšine, ale aj sexuálnym menšinám. Vláda plánuje prijať zákon o vytvorení fondu pre financovanie menšinových kultúr, vytvoriť akýsi osobitný audiovizuálny fond a fond na podporu umenia pre maďarskú menšinu. Toto všetko si pretlačila do vládneho programu strana MOST - HÍD a nespochybňujem jej právo takto robiť a starať sa o svojich voličov. No, priznám sa, že by som radšej videl, keby sa umelci nerozlišovali podľa národnosti a nevytvárali sa duplicitné inštitúcie s tým istým účelom a cieľom.
Dôvod je prostý, zvýši sa tým len moc politikov a byrokracie. Administratívne náklady zhltnú peniaze, ktoré by mohli ísť do samotnej umeleckej tvorby. Ale tento aspekt teraz dám nabok. Chcem povedať, že podpora národnostných menšín a etnických skupín, zvlášť segregovaných Rómov, stojí a bude stáť štát nemalé peniaze, a pritom podpora sexuálnych menšín dokopy nestojí nikoho nič.
Tak v čom je problém? V čom je problém, keď aj tolerancia obyvateľstva k sexuálnej inakosti rastie? Problém je v ideologickej uzavretosti časti politických elít a, samozrejme, v hlbokých predsudkoch. Bol by som preto úprimne rád, keby sa tretia vláda Roberta Fica, ktorá si hovorí, že je vládou kontinuity a pokroku, v oblasti osobných slobôd pokrokovo otvorila. Otvorila sa naozaj, nielen naoko. A aby svoj príklon k ľudským právam a osobným slobodám dokázala aj konkrétnymi skutkami.
Nechcem od nej nič extra, chcem len to, čo tvrdí vo svojom programe, že za hodnotový základ svojho pôsobenia považuje ľudské práva a že sa hlási ku kontinuite procesov napĺňania základných princípov demokracie, právneho štátu a ľudských práv. Tak poďme smelo do toho!
Mnohí opoziční poslanci svoj negatívny postoj k programovému vyhláseniu vlády zdôvodňujú tým, čo v ňom je, hoci by to tam byť nemalo. Ja, ctení kolegovia a kolegyne, programové vyhlásenie vlády nepodporím preto, lebo v ňom nie je to, čo by v ňom už dávno malo byť. Prečo? Lebo je rok 2016 a nie 19. storočie. To je parafráza kanadského premiéra Justina Trudeau, keď sa ho pýtali, že prečo má kanadský kabinet, novopostavený, 50 % žien, tak odpovedal, že jednoducho preto, lebo je rok 2015.
Na záver mi dovoľte prihlásiť sa k tomu, čo už zaznelo a možno ešte zazneje z úst mojich kolegov v poslaneckom klube SaS. Sme a budeme konštruktívnou opozíciou, podporíme aktivity vládnej koalície, ktoré podľa nášho názoru budú v prospech občanov a krajiny, a s tým istým cieľom budeme predkladať aj vlastné návrhy, a to aj v oblasti emancipácie sexuálnych menšín. Od vládnej koalície očakávame, že sa našimi návrhmi bude seriózne zaoberať. Majme, prosím, na pamäti, že pokrok sa zastaviť nedá, môže sa len dočasne udržiavať nepohodlie občanov vo vlastnom štáte, môže narastať napätie a tým aj neznášanlivosť a extrémizmus.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 14:11 - 14:12 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vy ste vo svojom príhovore na záver povedali, že sa uchádzate o našu podporu. Za SaS vám hovorím, že ju budete mať, budete ju mať dovtedy, pokým budete prispievať vašou prácou k rozvoju ozbrojených síl Slovenskej republiky a k fungovaniu ministerstva, ktoré obstaráva, ktoré obstaráva čisto a čestne, nakupuje dobrú techniku a nakupuje techniku, ktorá bude kompatibilná s našimi spojencami v NATO.
Takže vám chcem zaželať do vašej práce veľa šťastia, veľa úspechov a môžte rátať s našou podporou. Zahraničná politika a obrana sú miesta alebo kolbištia, na ktorých si vyberáme nebojovať, lebo to nedáva zmysel, a myslím si, že by sme mali byť jednotní v tomto.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2016 14:36 - 14:37 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Pán kolega Hrnko, mal som prvýkrát príležitosť počúvať vaše verejné vystúpenie a iba chcem skonštatovať, že sa cítim pokojnejší a upokojenejší, lebo poznajúc históriu vašej politickej strany som sa trochu obával vašich názorov v oblasti atlantickej orientácie Slovenska, v oblasti bezpečnosti, v oblasti podpory ozbrojených síl Slovenskej republiky. A príjemne ma prekvapilo aj to, že sa stanete advokátom a podporcom zvyšovania rozpočtu na prezbrojovanie a rozvoj Armády Slovenskej republiky. Takže budem mať pekný víkend a budem spať pokojnejšie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2016 18:05 - 18:05 hod.

Juraj Droba
Jozef, ja len chcem pogratulovať a poďakovať, lebo na to, že to bol tvoj prvý príhovor v parlamente, tak bol veľmi dobrý a presne takto si predstavujem niekoho, kto má v podnázve svojho mena a priezviska tímlíder za štíhly štát. Ak raz budem rozhodovať o tom, že kto má spravovať štátne peniaze, tak určite ich s dôverou zverím do tvojich rúk.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2016 16:02 - 16:04 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Budem parafrázovať poslanca Fecka. Ja som tiež veriaci, ale určite nie do partie. Nie do partie preto, lebo tento príhovor mal pramálo spoločné s programovým vyhlásením vlády, bol to prejav predstaviteľa rímskokatolíckej cirkvi Slovenska k nejakému výročiu slovenskej štátnosti. Ale ja budem vždy mať veľký problém aj ako veriaci s tým, keď niekto ide mixovať do politiky náboženstvo, keď sa odvoláva na kresťanstvo a svojimi slovami ho de facto nadraďuje nad akékoľvek iné ideológie a náboženstvá. Mám s tým veľký problém. Je to podkopávanie sekulárneho charakteru štátu, s čím mám tak isto veľký problém.
V príhovore zazneli hlboké myšlienky a niektoré historické exkurzy sa mi páčili a osviežili aj moju pamäť a dal som si ich do súvislostí a to môžem, samozrejme, pochváliť aj obsahovo, ale nemyslím si, že takýto príhovor bol reflexiou na programové vyhlásenie vlády.
A už úplne na záver chcem iba povedať, že Martin Poliačik žiadnych moslimov do Európy nepozýval, nikdy také niečo nezaznelo, takže nesnažte sa ho prezentovať ako niekoho, kto by toto robil.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.4.2016 16:47 - 16:48 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Vážená kolegyňa Janka Kiššová, ďakujem. Ja tiež som prekvapený, že s takou miernou nádejou pozeráš na to, čo sa bude diať ďalšie štyri roky. Ja nemám žiaden dôvod myslieť si, že sa bude diať čokoľvek iné, ako sa dialo posledné štyri roky, a mne osud podnikateľov, drobných podnikateľov, živnostníkov, prípadne ľudí, ktorí sa živia vlastnou prácou, tiež veľmi leží na srdci a tiež som sa snažil aspoň do určitej miery bojovať za to, aby ich život bol trošku jednoduchší, čo sa však, bohužiaľ, proti, proti tomu valcu SMER-u robiť nedalo.
Živnostníci sú triednym nepriateľom SMER-u, pretože sú schopní sa postarať sami o seba a takýchto ľudí SMER na Slovensku jednoducho nepotrebuje a nechce. Takže SMER štyri roky systematicky likvidoval živnostníkov, SMER systematicky likvidoval drobných podnikateľov, likvidoval slušné firmy a drukoval iba pár svojim priateľom, ako bol masér Kostka a podobní, a drukoval pár veľkých oligarchom. Takže v tomto nečakám, že by sa čokoľvek nové malo zmeniť. A ja akurát tiež sa pýtam jedným dychom a som prekvapený, že noví koaliční partneri MOST a SIEŤ nepresadili ničovaté nič, čo sa týka kontroly toho, ako, ako SMER štyri roky bačoval, aby sa aspoň niečo trošku zlepšilo a zmenilo.
Takže toto som v tom programovom vyhlásení čakal, nič také som tam nenašiel a ja teda mám veľmi nízke nádeje a veľmi nízke očakávania.
Ďakujem.

Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pani poslankyňa bude reagovať na faktické poznámky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.4.2016 16:09 - 16:11 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Pán kolega Osuský, ďakujem za prejav, ktorý bol bohatý na múdre slová, a ja sa vyjadrím len k jedinej z vecí, ktoré ste spomínali v troch oblastiach alebo v troch rezortoch, a tým je obrana.
Ja osobne veľmi oceňujem, že v programovom vyhlásení vlády sa nachádza jasný záväzok orientácie Slovenska smerom na Európsku úniu a na NATO, a zároveň deklarujem prítomnému pánovi ministrovi obrany, že zo strany SaS napriek tomu, že sme opozičná strana, tak dostanete plnú podporu pri akejkoľvek možnosti navyšovať rozpočet ešte aj rýchlejším tempom, ako sa zaviazal prezident Kiska na samite vo Wallese. Myslím si, že v dnešnej dobe je to kľúčové. Myslím si, že váš rezort je dlhodobo podceňovaný a Slovensko musí okamžite začať konať, tak ako povedal kolega Osuský, môžeme mať rôzne názory na Spojené štáty americké, ale faktom je, že USA dnes stále platí viac ako 70 % rozpočtu Severoatlantickej aliancie a je to dlhodobo neúnosné a oni to neustoja doma. Politicky to neustoja. Ktorýkoľvek z tých štyroch kandidátov na prezidenta bude zvolený, tak bude mať veľký problém obhajovať, prečo USA ešte toľkoto rokov po druhej svetovej vojne v takej veľkej miere prispieva na rozpočet NATO.
Takže za stranu SaS, a viem, že poznáte aj názor Ľuba Galka, ktorý je u nás za túto kapitolu zodpovedný, tak myslím si, že žiadny odpor u nás nenájdete, práve naopak, podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.4.2016 13:15 - 13:16 hod.

Juraj Droba
Pán predseda, ja predkladám procedurálny návrh, aby sme dali hlasovať o tom, že používanie niektorých štátnych symbolov, v tomto prípade konkrétne štátnej hymny, by malo byť konsenzuálnou dohodou poslaneckého grémia, aby sme sa tu nepredbiehali o to, kto je väčší patriot. Ďakujem.
Skryt prepis