Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

30.1.2018 o 13:17 hod.

Mgr. MBA M.A.

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

30.1.2018 13:17 - 13:22 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, plním svoj sľub a po zvolení župana, za župana som sa rozhodol vzdať sa mandátu poslanca Národnej rady. Poviem to otvorene, asi mi viac bude vyhovovať manažérska stolička, ako poslanecká a voliči rozhodli o tom, že poslanecké lavice a kanceláriu v Národnej rade zamením za výjazdy do obcí, do miest, za stretnutia s učiteľmi, s dopravnými inžiniermi, s aktivistami.
Minulý týždeň sme na župe schvaľovali rozpočet a ak samospráve príde dobrý návrh, poslanci vyzlečú politické tričká, zrazu sa hlasuje bez ohľadu na to, či je niekto nezávislý, či je zo SaS, alebo či je zo SMER-u.
V Národnej rade som strávil sedem a pol roka, veľa som sa naučil a dúfam, že som aj niečo hodnotné tejto krajine dal a priniesol. Okrem obligátneho pevného zdravia a pohody v osobnom živote by som vám chcel zaželať tri osožné veci, osožné z môjho pohľadu. Národná rada nie je spevokol, kde každý hlas musí ladiť, aby sa nakoniec vytvoril ľubozvučný súzvuk. Národná rada je bojisko, je to miesto, kde sa stretávajú názory. Napriek tomu si myslím, že poslanci sú príkladom a do veľkej miery určujú hranice civilizovanej diskusie. A civilizovaná diskusia nie je možná bez toho, aby sme držali svoje emócie na uzde, čo platí zvlášť vo vypätých situáciách. Preto by som vám chcel zaželať, aby ste sa v diskusiách držali vecného tónu, aby ste sa premohli a vyvarovali osobných útokov, ktoré urážajú dobrý vkus i ľudskú dôstojnosť.
Iste poznáte ľudovú vetu o tom, že keď zasadá parlament, majetok občanov je ohrozený. Je to zároveň metafora, ktorá upozorňuje na pochabosť mocných. Bol som veľakrát svedkom, ako sa aj tie dobré zámery obrátili proti občanom, pretože sme ako poslanci zle odhadli vedľajšie účinky schvaľovaných zákonov.
No a celkom na záver, tretím mojím želaním je, aby ste i vy, ktorí v sebe potláčate liberálneho demokrata, postupovali tak, aby sa Slovensko pretváralo na modernú krajinu, kde sú rešpektované osobné slobody a práva menšín národnostných, náboženských, názorových i sexuálnych. Za seba chcem povedať, že na čele bratislavskej župy budem konať tak, aby mali navrch všetky rozhodnutia, ktoré z nás na základe tolerancie dobrej vôle a vzájomného rešpektu robia civilizované, spokojné a úspešné spoločenstvo. Ďakujem vám za dlhoročnú spoluprácu, veľmi rád budem na ňu spomínať a hoci som bol zväčša v opozícii, veľakrát sme našli spoločnú reč a pomohli ste mi priniesť do života občanov niekoľko dobrých nápadov. Verím, že Bratislavský kraj tiež nájde vo vás podporu a ja sa budem o ňu pravidelne u vás uchádzať.
Ďakujem a týmto chcem poprosiť plénum, aby vzalo na vedomie moje rozhodnutie vzdať sa poslaneckého mandátu. Držím vám všetkým palce.
Dovidenia. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

30.1.2018 13:17 - 13:20 hod.

Juraj Droba
Nie, stačí raz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.1.2018 13:17 - 13:17 hod.

Juraj Droba
Ako poviete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.1.2018 13:12 - 13:13 hod.

Juraj Droba
Chcel by som vás poprosiť o možnosť povedať pár slov na záver. Teda teraz, nie na záver.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 18:11 - 18:11 hod.

Juraj Droba
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2017 13:58 - 14:00 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, pár vecných pripomienok k vášmu návrhu. Vy ste hovorili o tom, že daný poslanec zvolený na kandidátke nejakej politickej strany mal by držať jej program a mal by vlastne zostať v jej tričkách až do konca. V prípade, ak by tak nechcel spraviť, tak by sa mal vzdať mandátu. Inými slovami, vlastne prisudzujete vlastníctvo mandátu politickej strane a nie jednotlivcovi, ktorý bol zvolený.
Má to niekoľko slabších miest. Tým prvým je možnosť krúžkovania, lebo v momente, ako niekto dostane konkrétnu osobnú dôveru od konkrétnych voličov cez preferenčné krúžky, tak myslím si, že jeho pozícia je iná, ako byť len nejakým číslom na zozname konkrétnej politickej strany. V podstate váš návrh podporuje partokraciu, s čím ja nesúhlasím. Ja si myslím, že je lepšie mať 150 osvietených jednotlivcov v parlamente ako nejaké štyri dobre zorganizované vojenské jednotky, ktoré sa správajú teda ako jeden muž.
Ja si myslím, že jediný nástroj, ako zrátať politikovi to, že sa spreneverí hodnotám, cez ktoré sa dostal do Národnej rady, sú, bohužiaľ, iba ďalšie voľby. Nemyslím si, že odnímanie mandátu by bola tá správna cesta. Ja sa lepšie cítim ako slobodný človek. V prípade, ak by SaS išla do konfliktu s mojimi základnými hodnotami, tak radšej by som mal tú možnosť pokračovať v politike, ale nie pod tými istými vlajkami, ak by som mal pocit, že sa spreneverili hodnotám, ktoré, čo sa našťastie nestalo, samozrejme.
No a ešte som chcel povedať, že ak sa pozriete na konkrétny príklad strany SIEŤ a tým, čo sa stalo hneď po voľbách, tak ja teda osobne sa vôbec nečudujem tým piatim jednotlivcom, ktorí sa z nej rozhodli odísť, lebo tá strana sa otočila o 180 stupňov. Ak by ste trvali na tomto návrhu zákona, tak jednoducho by ste potom tuná mali nejakých nedobrovoľných členov vládnej koalície, ktorí to jednoducho tak necítili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2017 13:42 - 13:43 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Vážený pán kolega, ďakujem za váš príspevok. Ja s tým duchom vášho návrhu nemôžem nesúhlasiť. Myslím si, že je to absolútne férová a legitímna požiadavka, aby všetky parlamentné strany boli proporčne reprezentované aj v diskusných reláciách celoštátnej televízie.
Môj možno recept, ako by ste mohli dosiahnuť stav, ktorý je aj pre vás prijateľný, je dištancovať sa od všetkých xenofóbnych, fašistických, rasistických a iných výrokov vašich predstaviteľov, ktoré doteraz zazneli a ktoré, vedenie vašej strany sa od nich nikdy nedištancovalo.
Ja by som rád aj veril, že vaša strana možno má záujem o slušnú a normálnu politiku, možno trošku viac národne orientovanú, ako je mne sympatické, ale s tým viem žiť, samozrejme, to je vaše právo. Ale nikdy od vás nezaznelo dištancovanie sa od výrokov, ktoré boli za hranicou zákona a ktoré hanobili rasu, skupinu obyvateľstva alebo náboženské presvedčenie.
Takže toľko, ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2017 16:54 - 16:55 hod.

Juraj Droba Zobrazit prepis
Ďakujem pánovi kolegovi Ivanovi za veľmi dobrý výpočet argumentov a dôvodov, prečo tento návrh nie je dobrý. Nebudem používať termín ľavicový, pravicový a podobne, ale myslím si, že tento návrh naozaj nie je veľmi šťastný. Jednak z toho dôvodu a za najdôležitejší argument proti považujem to, že informácia o výške platu je vo firmách tajná a mala by ostať tajná z rôznych dôvodov vrátane toho, že konkurencii nemáte prečo vešať na nos výšku platov svojich zamestnancov. Môžte im poskytovať nejaké iné postranné benefity, ktoré možno prevažujú pár desiatok eur za mesiac viac alebo menej atď.
Čiže je to opatrenie podľa mňa, ktoré fakt nepomáha zamestnávateľom a vo svojej podstate škodí zamestnancom, lebo robíte zo zamestnancov ťažšie zamestnateľných ľudí. Presne z dôvodov, ktoré popísal kolega Miro Ivan, za čo mu ešte raz ďakujem.
Takže ja určite za takýto návrh hlasovať nemôžem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.5.2017 17:14 - 17:14 hod.

Juraj Droba
Pán podpredseda, chcem vás poprosiť, aby ste do záznamu dali uviesť, že pri hlasovaní o tlači 553 som omylom hlasoval za a chcel som hlasovať proti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2017 16:13 - 16:14 hod.

Juraj Droba
Köszönöm szépen, pán podpredseda. Ja chcem poďakovať všetkým trom kolegom, ktorí reagovali na môj príspevok do rozpravy. Áno, ja som zo svojej povahy taký ten optimista, ktorý keď počuje nejaké prejavy zdravého rozumu zo strany vládnej koalície, tak sa, samozrejme, teším, aj keď to nie je mexická vlna, tak poviem to tak, že každá maličkosť poteší. Takže asi toľko a dúfam, že budeme kooperovať v tejto téme veľmi dobre.
Skryt prepis