Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.9.2016 o 10:50 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 10:17 - 10:19 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
... čka, ako som pochopil z vášho vystúpenia, podobne vy, ako aj väčšina opozičných poslancov majú asi najväčší problém s časovým obmedzením vystúpení poslancov. Chcel by som vás teda upozorniť na jednu záležitosť zo 17. júna roku 2011, teda ešte počas vlády Ivety Radičovej sa to stalo, keď v parlamente prebiehala rozprava k zmene volebného poriadku. Je to už tá známa, neslávne známa situácia, keď vtedajšia koalícia, vrátane vašich štyroch kolegov z OĽANO chcela zmeniť demokratickú tajnú voľbu na nedemokratickú verejnú. Čo je však ešte horšie, poslanci SMER-u samozrejme k tejto zmene, vtedajší opoziční poslanci SMER-u k tejto zmene chceli vystupovať a došlo na základe dohody a predloženého návrhu štyroch koaličných klubov, vrátane vašich kolegov, k časovému obmedzeniu vystúpení poslancov. Sú to tie známe televízory Orava, ktoré boli v médiách tak prezentované.
Takže chcel by som vás upozorniť na vec, že v tom čase a v tom momente za spomínaný návrh časového obmedzenia vystupovania opozičných poslancov hlasovali aj vaši kolegovia, vrátane vášho demokratického veľkého lídra pána Matoviča. Môžem priamo citovať: Matovič za, Fecko za, Viskupič za. Vy ste vtedy ešte v tom čase v parlamente neboli, asi by ste hlasovali tiež za. Takže práve ste vy boli v priamom prenose usvedčení z neskutočného farizejstva a pokrytectva.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2016 10:50 - 10:52 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic, toto je moja prvá faktická poznámka v parlamente, tak vopred sa ospravedlňujem, ak sa vám nebude úplne páčiť. Na úvod tiež by som rád reagoval na vaše zastanie sa pani Nicholsonovej. Ja to môžem len uvítať, ale na druhej strane by som vás tiež chcel poprosiť a verejne vyzvať, aby ste potom na druhej strane nepoužívali nejaké ironické poznámky k iným poslankyniam, pretože dúfam, že tak ako ja, aj vy máte rád všetky ženy.
A teraz už k podstate. Áno, tento tzv. nový schránkový zákon, ak to môžem takto nazvať, má reagovať na všetky historické problémy, ktoré tu boli. Vy ste spomínali mýtny tender, ja by som vám ale rád pripomenul, že najväčšou schránkovou kauzou v histórii slovenskej politiky bola kauza SDKÚ, po ktorej predsa vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda sa rozhodol už nekandidovať v ďalších voľbách ako líder kandidátky. A viete dobre, že v tom čase ste boli ministrom spravodlivosti vy v Dzurindovej vláde, a pokiaľ si dobre pamätám, ste neurobili v tejto problematike nič. Neprišli ste so žiadnym zákonom.
Myslím si, že ak hovoríte o tom, že niekedy nie zákony, ale osoby sú zárukou efektivity a efektívnosti, tak si myslím, že práve pani ministerka spravodlivosti Žitňanská je tou osobnosťou, ktorá by mohla byť zárukou, aby ten zákon začal aj účinne fungovať.
A na záver vás chcem poprosiť, veď je toto len prvé čítanie. Bude druhé čítanie, v ktorých môžte predložiť pozmeňovacie návrhy a nikto nehovorí, že pri tak dôležitej problematike nemôžu byť napokon zahrnuté a schválené. Možno zo mňa hovorí ešte taká nováčikovská naivita, ale mám pocit, že napríklad pri takýchto témach by sme sa naozaj mohli baviť vecne, a vy ako bývalý dvojnásob... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis