Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

9.2.2017 o 16:35 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2017 17:37 - 17:37 hod.

Erik Tomáš
Pani poslankyňa, vaši dvaja predrečníci, a čo je dôležité, kolegovia z opozície mali naozaj počúvateľné prejavy. Pán Krajniak mal veľmi pragmatický prístup k vládnemu návrhu zákona, resp. k riešeniu, ktoré má viesť k zrušeniu amnestií. Pán Heger napriek mladému veku mal doslova štátnický prejav k diskusii medzi koalíciou a opozíciou. Už to vyzeralo na takú konštruktívnu opozičnú šnúru, no a potom ste vystúpili vy.
Škoda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2017 16:41 - 16:42 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, tak ja teraz neviem, počúval som vás pozorne, chcete alebo nechcete zrušiť tie amnestie? Hovoríte o jednote, na druhej strane tvrdíte, že ten náš spôsob, ktorý je nami predkladaný, nie je ideálny, dobrý. Na záver prejavu potom poviete, že je tu šanca zrušiť tie amnestie. Tak sa už, prosím vás, rozhodnite, jednoducho povedzte, áno, ideme do toho, nie, nejdeme do toho. Ja teda nepoznám poslednú fázu rokovaní medzi koalíciou a opozíciou, pretože tou je poverený, myslím, predseda Národnej rady, ale myslím si, že namiesto toho, aby sme tu teraz diskutovali o tom, či skrátené legislatívne konanie, alebo dokonca prejudikovali rozhodnutie Ústavného súdu, by sme sa mali vrátiť za rokovací stôl, respektíve tí, ktorí to majú urobiť, a naozaj nájsť riešenie.
Toto je asi jediná odpoveď na akékoľvek otázky, ktoré tu boli položené.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2017 9:46 - 9:47 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Páni opoziční poslanci, napriek všetkému rešpektu, ktorý voči vám prechovávam, musím povedať, že sa správate ako deti, ktorým niekto ukradol hračku. Predvádzate tu tieto tance len preto, lebo tento návrh nie je z vašej dielne. Chcem vás poprosiť, prestaňte politikárčiť a podporte vládne riešenie na zrušenie Mečiarových amnestií. Ak nechcete rešpektovať Ústavný súd, tak to potom ho môžme rovno zrušiť, môžme zrušiť rovno štát. Chcem vás poprosiť, nepolitikárčite, podporte vládny návrh zákona na zrušenie Mečiarových amnestií, využime túto historickú šancu, pretože ďalšia sa už nemusí opakovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2017 16:52 - 16:54 hod.

Erik Tomáš
 

Vystúpenie v rozprave 9.2.2017 16:35 - 16:44 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda, vážená pani ombudsmanka, kolegovia, kolegyne, pani ombudsmanka, najprv sa chcem ospravedlniť za to emotívne vystúpenie viacerých poslancov vrátane mňa dnes dopoludnia. Asi ste si nepredstavovali, asi tak svoju poslednú správu, ale chcem vám vysvetliť, že tie emócie s niečím súvisia. Súvisia s tým, že vec, ktorú opoziční poslanci a poslankyne označujú ako boj za práva detí, nie je ničím iným, len cynickým honom, ktorého výsledkom má byť veľmi tvrdý a nepríjemný útok na vládu Slovenskej republiky.
Prečo to tvrdím? Tvrdím to preto, lebo ako máte možnosť vidieť, bez akýchkoľvek ďalších argumentov a bez toho, aby akceptovali viacerí opoziční poslanci nové informácie a nový vývoj k danej téme, vopred avizujú návrh na odvolanie ministra práce. O tom návrhu na odvolanie ministra práce už hovorili na začiatku celého procesu. Poslanec, ktorý tak vehementne vstúpil do emotívnej debaty predpoludním, poslanec za SaS, a to vám chcem povedať, pani ombudsmanka, neváhal použiť v tomto pléne vetu, že vláda preto chráni toto resocializačné zariadenie, pretože pán minister Richter si tam chodí užívať s dievčatami.
Aby ste vedeli, súčasťou čoho ste, pani ombudsmanka, vám chcem povedať, že iný opozičný poslanec, líder opozičnej strany SME RODINA, neváhal kvôli tejto téme na facebooku vyzývať ľudí na lynčovanie zamestnancov zariadenia. Aj na tomto sa podieľate. Naozaj touto svojou poslednou, mimoriadnou správou, mimoriadnou, ako ste ju nazvali, ste neprekročili, bohužiaľ, svoj tieň v pôsobnosti vo svojom úrade.
Prečo to tvrdím? Myslím si, že táto správa je od začiatku účelová, jasne je politická. Neobjektívne sumarizuje v zásade už pol roka medializované výstupy rôznych zdrojov k problematike resocializácie a sociálno-právnej ochrany detí, najmä postoje časti opozície, ktorá aj túto tému spolitizovala od úplného začiatku. Ja naozaj nerozumiem, ako môže vyzerať správa ombudsmanky takto. Evidentne vychádza zo sprostredkovaných informácií a tá správa sa ani len nepokúsila skonkretizovať zdroje. Píšete: "z poskytnutých spisov". Pýtam sa, z poskytnutých spisov koho? "Z výpovedí bývalých klientov..." Ktorých, pani ombudsmanka? "Rozhovory s kurátormi potvrdzujú..." Aké rozhovory? A v prípade resocializačného zariadenia Čistý deň nie sú uvedené ani len základné počty klientov maloletých, plnoletých, bývalých, s ktorými bol vedený rozhovor, počty rodičov, klientov, s ktorými bol vedený rozhovor, počty spisov, zariadenia a úradov, informácie o overení hodnovernosti zdrojov, najmä osobných výpovedí. Nie sú uvedené ani len počty úradov, kde bol vykonaný rozhovor, počet zamestnancov, vôbec nič, len veľká znôška úvah, zozbieraných verejných tvrdení a pocitov.
Čo ma ale najviac zaráža, a preto tu boli dnes aj rodičia, klienti, rodiny týchto klientov na tom balkóne, že ste sa vôbec nerozprávali s nimi, s komunitou, ktorej sa to priamo dotýka. Tým ste úplne odkopírovali postup poslankýň, ako napríklad pani poslankyne Blahovej, ktorá si nenašla za celý ten čas čas na to, aby sa s nimi stretla. Prišla raz, lebo musela, počas poslaneckého prieskumu, tam jej to bolo veľmi nepríjemné, povedali jej, čo si o nej myslia. A chcem opakovať... (Reakcia z pléna). Nechajte ma, prosím vás, dohovoriť. Chcem zopakovať, že za tento Čistý deň je podpísaná petícia, ktorú podpísalo 53 ľudí. Medzi tými ľuďmi sú rodičia, klienti, rodiny, podporovatelia, zamestnanci. A podľa toho, čo mám, ak mám presné informácie, tak celá tá petícia pokrýva 31 z 37 klientov asi. To vás naozaj tento názor nezaujímal? Možno sa mýlim, možno ste sa naozaj zaujímali.
Ale ja tu mám otvorený list zamestnancov, rodičov, klientov a klientov resocializačného zariadenia Čistý deň predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Andrejovi Dankovi. Keďže je to otvorený list, môžem z neho citovať. A tá komunita, o ktorú teraz ide, v tom liste píše v bode jedna: "Verejná ochrankyňa práv nikdy nenavštívila naše zariadenie, nikdy si nevyžiadala žiadne písomné podklady, materiály, vysvetlenia, nikdy a nikde sa neoboznámila so žiadnym vnútroorganizačným predpisom, ktorý by získala priamo z administratívneho operátu našej neziskovej organizácie."
Ak teda, pani ombudsmanka, dovolíte, a tento list nemáte, ja vám ho v mene komunity Čistého dňa, by som vám rád odovzdal. Nech sa páči. (Odovzdanie listu a reakcia ombudsmanky.) Tak sa teším.
A preto mi dovoľte ešte na záver niečo povedať. Mrzí ma, že verejná ochrankyňa práv sa súčasne stavia do pozície vyšetrovateľa, sudcu a kata bez toho, aby si počkala na závery vyšetrovaní orgánov činných v trestnom konaní či iných odborných záverov. Minister práce Ján Richter je viazaný zákonmi a zodpovednosťou sa za svoje rozhodnutia, okamžite nariadil vykonať v zariadení Čistý deň nezávislú kontrolu a čaká na relevantné závery a ukončenie zákonom definovaných správnych procesov. Ministerstvo práce je pripravené obratom konať a opäť otvoriť konanie o zrušení akreditácie, pričom hneď následne bude možné prijať prvostupňové rozhodnutie. Ako je známe, zo zákona o správnom konaní zároveň vyplýva, že minister môže vstúpiť do procesu až v prípade odvolania druhej strany a urobiť konečné druhostupňové rozhodnutie. Zrušenie akreditácie zariadeniu len na základe pocitov a dojmov, bez relevantných dôkazov by bolo ľahko napadnuteľné na súde a v konečnom dôsledku by sa tak mohlo stať neoprávnené. Proces zrušenia akreditácie sa riadi jasnými pravidlami, a preto nie je možné odobrať zariadeniu akreditáciu zo dňa na deň, ako si to predstavujú niektoré političky a najnovšie aj verejná ochrankyňa práv.
Zaráža ma aj skutočnosť, že správa verejnej ochrankyne práv v záveroch vôbec neberie do úvahy viaceré fakty, nezávislé rozhodnutia súdov ani tvrdenia všetkých spokojných klientov zariadenia Čistý deň, o čom som už hovoril, a ich rodičov. Táto správa sa tým prispôsobuje rétorike opozičných poslankýň, ktoré robia závery len na základe neúplného, jednostranného poznania vecí, ignorujúc pritom viaceré skutočnosti a hlasy ostatných aktérov. Domnievame sa, že práve inštitúcia verejnej ochrankyne práv občanov Slovenskej republiky by mala pracovať so všetkými objektívnymi skutočnosťami a vec hodnotiť odborne a apoliticky. V opačnom prípade sú ďalšie opakovania jednostranných vyhlásení len sebaprezentáciou a podporou politickej objednávky.
Napriek tomu, čo som povedal, pani ombudsmanka, keďže končíte vo funkcii, vám chcem zaželať veľa šťastia a zdaru v ďalšej buď pracovnej kariére, ale aj v súkromnom živote. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2017 10:06 - 10:08 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Blahová, vy sa nehanbíte? (Potlesk.) Na balkóne, na balkóne sedí vaše svedomie, pani poslankyňa Blahová, na balkóne sedí vaše svedomie, 53 rodičov, klientov a všetkých podporovateľov domova Čistý deň tam sedí. Vy ste už zabudli na poslanecký prieskum, kde ste boli? Môžem sa vás opýtať, prečo ste nikdy neprijali týchto ľudí? Prečo ste nikdy neprijali týchto ľudí, aby ste počuli ich názor?
Môžem sa opýtať aj pani verejnej ochrankyne práv, keď už napísala túto mimoriadnu správu, tento komplot, ktorý bol spáchaný v spolupráci s vami, prečo ste sa nikdy neopýtali týchto ľudí, ktorí sú na balkóne. Budem prvý (reakcia z pléna), ktorý, budem prvý (reakcia z pléna), budem prvý, ktorý bude rešpektovať názor orgánov činných v trestnom konaní v tejto veci. Ale zatiaľ ani polícia, ani prokuratúra nepotvrdila nič z vašich vecí... (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, poprosím vás.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
... slovami (reakcie z pléna), slovami jedného klienta vám musím povedať, budem ho citovať: "Vy ste zlý človek, pani Blahová." A o nič iné tu nešlo, len o váš cynizmus. Tu nešlo o ochranu detí, tu nešlo o žiadnu ochranu detí, ale o cynické zneužitie tejto témy proti vláde Slovenskej republiky, o nič iné tu nejde. Už, prosím vás, nehrajte tu toto divadlo a na vašej strane by som sa naozaj od hanby prepadol pod zem, od hanby... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, poprosím vás.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Nechajte ma hovoriť! Nechajte ma hovoriť! Takže naozaj sa hanbím za tých ľudí, čo sú na balkóne. (Reakcia z pléna.) Táto komunita, ktorá tam sedí, potrebuje jednotu, potrebuje sa liečiť a vy ste do tejto komunity takto nechutne vstúpili. (Reakcia z pléna a potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2016 11:32 - 11:32 hod.

Erik Tomáš
Pán predseda rešpektujem vašu výzvu, ale napriek tomu to skúsim. Chcem vás poprosiť, aby Národná rada dala hlasovať o tom, aby sa Igor Matovič ospravedlnil vám konkrétne za slová "ty špina, ty hajzel", ktoré predchádzali vaším včerajším bonmotom, a zároveň chcem poprosiť, aby sa obmedzili slová ako "šťať" v Národnej rade, ktoré odzneli z úst pani poslankyne Jany Cigánikovej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 16:17 - 16:17 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Viskupič, opakovanie je matkou múdrosti. Tak zopakujem, že 17. júna 2011 počas vlády Ivety Radičovej poslanci vtedajšej vládnej koalície hrubo a hanebne zasiahli do práv opozičných poslancov SMER-u – SD, keď jednostranne odhlasovali časové obmedzenie ich vystúpení. Viete, pán poslanec, kto hlasoval za? Aj vaša partička OĽANO, aj vy, pán poslanec. Ráno ste tomu ešte nechceli veriť. Predložil som vám dôkaz. Dúfam, že ste už tomu uverili. Niet väčšieho farizeja ako ste vy, pán poslanec.
Pán predseda, tým, že som skrátil svoje faktickú poznámku, chcem prispieť k efektivite tohto rokovania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 14:02 - 14:04 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážení kolegovia, kolegyne, slovíčko "šťať" z úst poslankyne Národnej rady za SaS Janky Cigánikovej je akýmsi symbolom správania sa opozície v tomto parlamente. Spomínam to preto, lebo aj vy ste sa, pán predseda, nad týmto slovom pozastavili. Keď som na úvod svojej faktickej poznámky, ktorú zjavne nepochopila, hovoril, že je to sympatická dáma, to slovo beriem späť a môžem len zopakovať, že ju mám rád rovnako ako všetky ostatné ženy.
Symbolom správania sa opozície v Národnej rade boli aj následné vulgarizmy a urážky voči vašej osobe počas vášho vystúpenia. Možno bol mikrofón tentokrát vaším nepriateľom, pretože ten zachytil vašu obranu, ale nezachytil to, čo vašej obrane predchádzalo, a to boli slová Igora Matoviča smerom k vám, že ste špina, hajzel a podobné veci, ktoré o vás povedal. Samozrejme, mikrofón zachytil už len vašu obranu.
Chcem povedať zároveň, že opozícia, táto opozícia nemá morálne právo kritizovať akékoľvek zmeny v rokovacom poriadku, keď mnoho jej zastupiteľov ešte v čase Radičovej vlády ako koaličných poslancov brutálnym spôsobom zasiahlo do práv opozičných poslancov strany SMER – sociálna demokracia tým, že obmedzili čas ich vystúpení.
Napriek tomu, čo som o opozícii povedal, chcem vás, pán predseda, ešte požiadať, aby ste možno do poslednej chvíle sa pokúšali rokovať a nájsť dohodu na zmenách v rokovacom poriadku. Ideálne by bolo, ak by táto zmena bola prijatá naprieč politickým spektrom, možno minimálne ústavnou väčšinou, aj keď si uvedomujem, že opozícia možno vôbec o túto dohodu nemá záujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 11:03 - 11:05 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, na úvod, ste veľmi sympatická dáma, ale chcem vás upozorniť, že pôsobí trošku smiešne, keď osoba číta text, ktorý písal niekto iný. Zrejme vám ho napísal nejaký ambiciózny asistent alebo, alebo možno... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, dodržujte to možno, čo sme sa dohodli.

Tomáš Erik, poslanec NR SR
...alebo možno pán Sulík, ktorý namiesto toho, aby zobral na svoje ramená mieru zodpovednosti a obhajoval záujmy svojich občanov priamo v parlamente, tak radšej išiel sedieť do toho európskeho za desaťtisíc eur.
Musím aj vám ako predstaviteľke strany Sloboda a Solidarita pripomenúť ten otrasný dátum 17. jún 2011, keď práve na podnet vášho predsedu, vtedajšieho predsedu parlamentu bolo obmedzené právo hovoriť vtedajším opozičným poslancom SMER-u, a to už tými krásnymi televízormi Orava. A čo je ešte horšie, dialo sa tak po tom, čo poslanci SMER-u chceli vystupovať proti najhoršiemu a najzásadnejšiemu zásahu do výkonu práva poslanca, a to do toho, keď koaliční poslanci vrátane vašich poslancov odsúhlasili, že v rámci volebného poriadku môže byť prípustná aj tzv. verejná voľba namiesto tajnej, a tým vrátili Slovensko definitívne pred rok 1989. Takže ak (reakcia z pléna)... Aj vy, pán Poliačik, ste za to hlasovali, aj vy, pán Poliačik, vy, veľký demokrat. Takže ak sa spýtať na úpravy rokovacieho poriadku, tak poprosím, máte dobrého adresáta, vášho predsedu strany Richarda Sulíka.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis