Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2017 o 21:07 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 7.4.2017 0:21 - 0:41 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený, vážený pán predseda, Andrej, nebodaj si si prišiel vypočuť môj príhovor. Vážený pán predsedajúci (smiech v sále), teší ma to. Ďakujem.
Kolegovia, kolegyne, chcel som začať pôvodne trochu inak, pani Blahová, ale keďže vy ste počas troch hodín citovali výpovede rôznych údajne poškodených klientov Čistého dňa a ja to vôbec nespochybňujem, pevne verím, že tieto výpovede sú predmetom trestných oznámení, ktoré boli podané na políciu a prokuratúru. Tak? (Reakcia z pléna.) Do bodky, áno? Tak to sa teším, takto to má byť, ale tou mojou reakciou, ktorou chcem začať, musí byť to, čom už avizoval, že počas vášho trojhodinového vystúpenia na môj mobil, ktorý som, samozrejme, dal k dispozícii Čistému dňu už dávno, ako aj mnohým iným ľuďom ako člen sociálneho výboru, mi prišlo, keď to zaokrúhlim, 30 reakcií, a keďže ste vy prezentovali jednu stranu, ja si dovolím tu predniesť tu niektoré z týchto reakcií. Myslím si, že je to fér a je to vyvážené.
Ešte predtým by som rád, a už pán Mihál tu nie je, sa vyjadril k nemu. Pretože pán Mihál tu povedal, že na balkóne boli zamestnanci, ktorí sa vraj veľmi dobre bavili, zamestnanci Čistého dňa, ktorí sa vraj veľmi dobre a až nechutne zabávali na veciach, ktoré ste odprezentovali, že v princípe je to pravda. Tak, pán Mihál, to neboli zamestnanci Čistého dňa, bolo tu päť ľudí. Medzi nimi bola jedna matka dieťaťa z Čistého dňa, mimochodom, matka Simony veľmi známej jednému politikovi z tohto parlamentu, a potom štyria dospelí klienti. Takže neviem, o akých zamestnancoch to pán Mihál hovoril. Sú len tri možnosti. Buď klamal zdroj, ktorý bol na balkóne, buď klamal pán Mihál, alebo žiadny zdroj na balkóne nebol. A ešte jeden dôkaz. Tri z týchto 30 esemesiek prišli práve od týchto ľudí z balkóna. Takže len niektoré vyberám, pretože naozaj polovica z nich bola veľmi vulgárna, a ja teda sa neznížim k tomu ako vy, že ste čítali v pôvodnom znení všetky vyjadrenia, ktoré, myslím, že tieto vulgarizmy do parlamentu naozaj nepatria.
Napríklad: "Zdravím vás, pán Erik. Som mamou Patrika, ktorý bol v, ktorý bol feťákom, kým nenastúpil do Čistého dňa. Je tam už rok a pol, veľmi mu to prospieva. Ďakujem všetky, všetkým, ktorí naozaj na týchto mladých ľudí myslia a záleží im na nich a naozaj vedia, o čom to je. Ďakujem."
Ďalej. "Dobrý deň. Ako matke, ktorá má dieťa v tomto zariadení tri roky, a ktoré tam zostalo aj teraz po dovŕšení plnoletosti, chce sa mi - tak ten výrok teda nepoužijem - na túto zákernú osobu, teda na vás, pani Blahová, ktorá musí dokonca klamať, aby neurazila takú hanbu ako v prípade o predávaní detí do Talianska", prepáčte, čítam to v pôvodnom znení.
"Pán poslanec som pani S, som rodič z Čistého dňa. Dnes som sa nemohla zúčastniť, ale by som chcela, aby ste povedali, že môj syn 27 mesiacov je v Čistom dni a plne dôverujem tomuto zariadeniu a odmietam to, čo poslankyňa Blahová tvrdí."
Ďalší odkaz. "Dobrý deň, pán Erik Tomáš, ako bývalý klient som nikdy nezažil, že by pani Tománková alebo pán Tománek ubližovali deťom. Mrzí ma, že ich v tomto svetle alebo v takomto svetle vykresľuje pani Blahová v parlamente." Ďalší odkaz. "Som dobrovoľný klient a dôverujem systému a metódam tohto zariadenia, keby to tak nebolo, nebol by som tam už 28 mesiacov, ešte stále klient Čistého dňa 31-ročný Michal."
Ďalšie odkazy. "Blahová klame". Ďalší odkaz. "Dobrý večer pán Erik, píšem Vám ohľadom toho, že čo teraz práve hovorí pani poslankyňa Blahová, sú absolútne bludy a klame, nikdy tu nebola a nevie, čo sa tu deje." Ďalej to radšej nečítam. "Dobrý deň, pán Erik Tomáš, chcem Vám len povedať, že pani Blahová klame, pán Erik Tomáš, Blahová klame, pán Erik Tomáš, všetko, čo Blahová hovorí je klamstvo."
"Dobrý deň, odkaz pre pani poslankyňu, v mene pedagógov, ktorí pracovali v zariadení s ústavnou a ochrannou výchovou, jej blahoželám k diletantstvu, znehodnoteniu práce výchovných zariadení a návodu pre morálne narušenie detí."
No a na záver ešte jeden odkaz. "Dobrý deň, som matka bývalého klienta Čistého dňa. Je nepochopiteľné, čo stvárajú, len aby odstránili človeka, ktorý nezatvoril miesto, ktoré bolo domovom môjho syna 444 dní. Pre mňa a moju rodinu šťastných dní. Ďakujem vám a ľuďom, čo bojujú za spravodlivosť, čo bojujú za náš Čistý deň, pani V."
Tak asi toľko z odkazov z iného súdka, len aby sme aspoň trochu vyrovnali skóre.
Ale teraz už k môjmu prejavu. Vážený pán minister (reakcia z pléna), milý Jano, v médiách sa, som sa už dávno zaprisahal, že k téme Čistý deň sa už nikdy nevyjadrím, kým ma nedonútia okolnosti. K tomuto vyjadreniu som dospel po tom, čo posledné kroky opozície, ktoré nasledovali po tom, ako sa prevalila nevhodná sexuálna komunikácia predsedu strany SME RODINA Borisa Kollára s 15-ročným dievčaťom, ktoré sa v spomínanom zariadení pokúšalo prekonať závislosť od drog. Myslel som si, že opozícia využitím dvoch zdrogovaných mladých dievčat ako svojich obranných štítov už dosiahla pomyselné dno. Mýlil som sa. Predstavitelia SaS sa neštítili – samozrejme, bez akýchkoľvek dôkazov – v tlačovej správe uviesť, že ty, Jano Richter, si sa mal údajne alebo si si mal údajne v tomto zariadení užívať. Ty, Jano Richter, otec a hrdý dedo štyroch vnúčat. A práve to bol ten moment, ktorý ma opäť primäl zaujať postoj. Napriek tomu, že táto téma si vyžaduje ticho, a to už od začiatku, pretože tu ide o práva detí. Táto téma vôbec nemala byť predmetom politického súboja. Ale vďaka našej opozícii, bohužiaľ, je.
Vážený pán minister, milý Jano, sme tu na mimoriadnej schôdzi Národnej rady k návrhu opozície na tvoje odvolanie a práve k tomuto cieľu mala celá táto politicko-mediálna mašinéria smerovať. Tu vôbec nešlo o práva detí, ale o jeden organizovaný útok na teba a na vládu Slovenskej republiky ako celok.
Na začiatku bol blog, blog poslankyne SaS Natálie Blahovej s názvom Requiem pre znásilnené dievčatá. Opakujem: Requiem pre znásilnené dievčatá. Natália Blahová len na základe jednej výpovede, výpovede matky Natálie spochybnila celý systém starostlivosti o deti, mládež či dospelých, ktorí potrebujú resocializáciu. Blog si údajne so záujmom pozrelo hneď počas prvého víkendu 400-tisíc ľudí. Takémuto záujmu sa v Denníku N, takémuto záujmu sa v Denníku N nedostalo ani zvoleniu Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Donald Trump by mohol závidieť tomuto blogu. Transparency International prišla pomerne rýchlo s podozrením, že čísla čitateľnosti v spomínanom denníku boli umelo navyšované. Nie Erik Tomáš, nie SMER, Transparency International. A už táto chybička krásy na úvod naznačovala, že niečo nie je v súlade s kostolným poriadokom, že táto v úvodzovkách kauza má aj svoje veľké "B".
Nasledovali veľkohubé vyjadrenia, samozrejme, pani Natálie Blhovej, ktorá hovorila o údajnom zneužívaní a týraní detí, ktoré vraj kryje štát. Boris Kollár vyzýval ľudí na lynčovanie zamestnancov Čistého dňa. Nie, pán Pčolinský? (Reakcia z pléna.) Pardon, na opľúvanie. Pardon, vy ste ma opravili, na opľúvanie zamestnancov Čistého dňa. (Reakcia z pléna.) Tak to je rozdiel, áno, dobre. Tak vystaviť fotku, vystaviť fotku manželov Tománkovcov, ľudia, opľúvajte ich! Dobre, beriem, je to veľký rozdiel. Prezident dokonca vyzval políciu, nech okamžite koná, napriek tomu, že už dávno konala. Manželka, manželia Tománkovci, ktorí sa venovali týmto deťom 16 rokov, boli okamžite označení za netvorov. A keď sa objavil niekto, kto sa chcel len opýtať na iný názor, okamžite bol označný za triedneho nepriateľa. Erik Tomáš sa stretol s Tománkovcami, škandál! Detská ombudsmanka navštívila priamo resocializačné zariadenie, škandál! Richter koná pomaly, škandál! Polícia nekoná vôbec asi, škandál! (Reakcia z pléna.) A potom sa začali objavovať fakty. A z tých ste začali byť nervózni. A ja vám ich poviem.
Po prvé. Polícia a prokuratúra začali preverovať všetky trestné oznámenia v danej veci, niektoré boli dokonca preverované opakovane. V žiadnom z nich sa neuváza skutok znásilnenia. A teraz pripomínam názov blogu pani Blahovej: Requiem pre znásilnené dievčatá. Čo je ale dôležitejšie, do dnešného dňa, a overoval som si to ako poslanec Národnej rady, do dnešného dňa orgány činné v Trestnom konaní nezistili žiadne protiprávne konanie, viacero trestných oznámení bolo už dokonca odmietnutých ako neopodstatnených.
Fakt č. 2. Zverejnil som list Natálie, áno, tej slečny, o ktorej príbehu sme sa na začiatku rozprávali. Tá v tomto liste napísala, že v zariadení Čistý deň sa cítila dobre a celý príbeh si vymyslela jej matka. Len to hovorím ako suchý fakt, ešte to nehodnotím.
Fakt č. 3. 53 rodičov, klientov, detí, dospelých klientov, zamestnancov podpísalo petíciu na podporu tohto zariadenia. Tento počet ľudí pokrýval drvivú väčšinu klientov z tohto zariadenia, drvivú. Myslím, že môj kolega Burian hovoril, že 90 % ľudí vyjadrilo spokojnosť.
A na záver... Tak predsa ešte dva fakty, pardon.
Fakt. č. 4. Uskutočnil sa poslanecký prieskum, áno, pani Blahová, uskutočnil sa v zariadení. Konečne ste si aj vy našli čas a po niekoľkých mesiacoch ste prišli sa pozrieť na miesto činu. Do domu hrôzy! Ako ste to, ako ste ho aj vy označili. A čo sa na tom poslaneckom prieskume stalo? Aký bol záver toho poslaneckého prieskumu? Všetci videli to video, všetci videli, že deti, dospelí klienti, zamestnanci tohto zariadenia vás vybučali, vypískali a povedali vám, že ste zlý človek. To je realita! (Potlesk.) Takto to tam bolo! No nebolo? Bolo to tak, je to fakt. (Reakcia z pléna.)
A napokon fakt. č. 5. Ukázalo sa, že jedinou osobou, ktorá mala preukázateľne nevhodný kontakt s klientkou zariadenia, bol predseda strany SME RODINA Boris Kollár. Áno, ten Boris Kollár, ktorý v úvode navádzal, pardon, nie na lynčovanie, ale na opľúvanie zamestnancov Čistého dňa. Ten Boris Kollár písal 15-ročnému dievčaťu závislému od drog aj slovné spojenia ako napríklad "vyšukáme sa".
Vidíš, pán minister, milý Jano, taká je slovenská realita. Nie Boris Kollár, ale ty musíš sedieť na lavici hanby, nie Boris Kollár a jeho rodina musia počúvať reči o tom, že je úchylák, ale ty a tvoja rodina to musia počúvať. A vieš, čo je na tom ešte najabsurdnejšie? Že tento pán Kollár sa podpísal pod návrh na tvoje odvolanie, ba dokonca je spolupredkladateľom tohto návrhu. Toto je slovenská realita!
Musím sa teraz prizastaviť pri našej obľúbenej téme v SMER-e, a to je pri prístupe médií. Pri tom spomínanom dvojakom metri, alebo ak chcete, dvojakom kilometri. Pýtam sa, čo by sa dialo s Robertom Ficom, Jánom Richterom, Erikom Tomášom alebo akýmkoľvek členom SMER-u - SD, ak by urobili to, čo urobil Boris Kollár. Čo by sa s nami dialo? Nechcem si to ani predstaviť. A čo sa udialo s Borisom Kollárom? Asi najtvrdšia otázka, ktorej čelil, bolo: "Pán Kollár, dáte si už nabudúce pozor?" No, chudáčik. V podstate obeť.
A vyvrcholením toho celého príbehu je, že tá priazeň nestačila opozícii. Nestačila. Opozícia musela ísť ešte ďalej. Odrazu sa objavili dve – podľa vlastných matiek – zdrogované dievčatá, pričom jedna z nich je tá Kollárová Simona. Mimochodom, matka, ako som povedal, Simony bola dnes na balkóne. Médiám oznámila, že ich doterajšie názory vraj boli urobené pod tlakom vedenia Čistý deň. Ale ony sa neobjavili v sprievode svojich rodičov alebo rodinného právneho zástupcu, ony sa objavili v sprievode Daniela Lipšica. (Reakcia z pléna.)
Pán Grendel, chápem, že musíte hneď do toho vstúpiť, je to váš chlebodarca. (Smiech v sále.) Rozumiem, rozumiem naozaj rozumiem, robil by som, robil by som to, ale skúste to, skúste to dopočúvať. (Reakcia z pléna.) A to nebolo osobné. Nie, Gábor, nie, to som fakt nechcel, len ma skús ma dopočúvať. (Reakcia z pléna.) Áno, toho bývalého politika, ktorému už zjavne chýbali svetlá reflektorov a kamery, áno, toho Daniela Lipšica, ktorý na prechode pre chodcov usmrtil dôchodcu. Áno, toho Daniela Lipšica, ktorý pri podobných nehodách žiadal napriek rozhodnutiam súdov väzenie pre vinníkov. Viem, že toto je nepríjemná situácia a nikto z nás by ju nechcel zažiť, dokonca sám som osobne vyjadril ľútosť Danielovi Lipšicovi. Ale človek by, ale človek by... (Reakcie z pléna.) Prosím, čo ste povedali? Posral? Dobre som počul? Mal som pocit, že som počul posral... (Reakcia z pléna.) Je to váš, je to váš jazyk, pani Blahová, je to váš jazyk. (Reakcie z pléna.) Ste dáma. Pani Blahová, kontrolujte sa, ste dáma.
Ale človek by od pána Lipšica čakala niečo iné, že kdesi v ústraní a v pokore spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a pomáha pozostalým zmierňovať bolesť. A že jeho jediným možným verejným vystúpením bude, že bude sám pre seba požadovať exemplárny trest, ako to robil v prípade iných ľudí. Ale nie, on sa odrazu objaví a objaví sa v tejto citlivej kauze, ktorá traumatizuje celú spoločnosť. On odrazu vláči dve zdrogované dievčatá po prokuratúre a podľa výpovedi jednej z nich ich nahovára na krivú výpoveď, ba dokonca, že údajne podľa nej im ponúkal peniaze. Už to pre médiá, toto ešte bolo pre médiá zaujímavé. Ale to, že tá baba odrazu, keď vytriezvela, povedala, že to bolo takto, že bola navádzaná na svoje výpovede, odrazu médiá nezaujíma. Česť výnimkám, samozrejme. A najlepšie na záver, napokon sa ukáže, že o tieto dve baby, ktoré tak zmenili názor na Čistý deň, sa celý čas staral člen strany SME - RODINA. Neuveriteľné.
Mám 14-ročnú dcéru. Samozrejme, ako každý rodič ani ja nechcem, aby môjmu dieťaťu alebo mojim deťom, mám dve deti, niekto ublížil. Rodičia i deti z Čistého dňa mi už viackrát vyjadrili vďaku, ručne vyrobený náramok som nosil na ruke, až kým vďaka vonkajším vplyvom sa mi nerozpadol. Chápem, že je pre nich nevyhnutné zostať spolu, lebo aj podľa odborníkov, ak sa komunita rozdelí, deti ako keby začínali odznovu. A v tomto kontexte som chápal rozhodnutie ministra Richtera ponechať zariadeniu akreditáciu.
Ale chcem napriek všetkému vyhlásiť, že ak by sa preukázalo, že čo i len jednému dieťaťu bolo ublížené, právo tohto dieťaťa bude pre mňa nadovšetko a budem tvrdo požadovať vyvodenie zodpovednosti. Pre istotu ešte raz to zopakujem. Ak by bolo čo i len jednému dieťaťu, bolo ublížené, budem tvrdo požadovať vyvodenie zodpovednosti.
Ale rovnako tak, pani Blahová, ak sa definitívne nepotvrdia závery orgánov činné v trestnom zákone, resp. ak orgány činné v trestnom konaní nepotvrdia, že by sa niečo stalo, od vás by som rovnako očakával, že sa celej tamojšej komunite ospravedlníte. (Potlesk. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Končím možnosť nahlásiť... (Rečník sa obrátil k predsedníckemu pultu.) Aha, ja som sa tešil, už som to, pardon...

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
To si len preskočil rým.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pokračuješ, pardon. (Povedané so smiechom.)

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Už, už budem, pán podpredseda, už budem končiť, nerád vás nudím, už budem končiť. Verejnosť musí byť už unavená, zmätená a znechutená. Logicky si kladie otázku, o čo tu ide. Prečo taký rozruch kvôli jednému súkromnému zariadeniu. Môžem odpovedať len za nás, ide tu o princíp. Jednoducho sú témy, ktoré by nemali byť predmetom politického súboja. Áno, pani Kiššová, súhlasím s vami. A už tu nie ste.
Opozícia chcela cynickým a niekedy aj vulgárnym spôsobom zneužiť túto tému proti vláde. Táto téma nemá víťazov, len porazených a, bohužiaľ, tými, ktorých to zasiahlo najviac, sú deti. Opäť aj z tohto miesta vyzývam všetkých politikov, koaličných aj opozičných, dajme už od tohto ruky preč. Táto téma potrebuje pokoj, nechajme, aby si príslušné orgány dokončili svoju prácu.
Vážený pán minister, milý Jano, patríš k najúspešnejším ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny, ak nie si najúspešnejší vôbec. Výsledky to potvrdzujú. Stúpajúca zamestnanosť a klesajúca nezamestnanosť dosahujú rekordné úrovne. Podľa prognózy Národnej banky Slovenska by nezamestnanosť mala v roku 2019 klesnúť pod 7 %. Práce je už na Slovensku toľko, že ju pomaly nemá kto robiť, resp. nevie alebo nechce. Pomohol si mamičkám i mladým rodinám ako takým. Tvoje programy na zamestnávanie mladých ľudí sú príkladom aj pre ostatné krajiny. Nenechaj sa odradiť a pokračuj vo funkcii ministra aj naďalej.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 0:12 - 0:13 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Blahová, to mala byť nejaká nezávislá rekonštrukcia alebo konštrukcia nezávislého média a nezávislého novinára pána Nicholsona, bývalého manžela pani Nicholsonovej, vašej kolegyne? Do tejto šialenej konštrukcie ste ešte zabudli dodať, že môj otec, ináč musím otcovi, pri otcovi sa pozastaviť, vysokoškolák, ako dôchodca bol vrátnik na pobočke Sociálnej poisťovne v Humennom, kde pracovala švagriná pani Tománkovej, a preto do toho celého som išiel ja, ešte toto tam, prosím vás, dodajte.
A chcem vám pripomenúť to, čo som povedal. Ešte raz. Aj za vlády Radičovej, aj za vlády Ficovej toto zariadenie dostalo dotáciu, čiže nič ste z toho nevyvrátili. A ešte viac vám chcem pripomenúť, že kto je zakladateľom zariadenia Čistý deň. Kto? Pán Zoltán Horváth, bývalý poslanec za SDKÚ, váš kolega z pravicovej koalície, pani Blahová, pekný večer. (Potlesk.)
Dobrú noc.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 23:45 - 23:45 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Grendel, cítim, že niečo prejudikujete, Gábor. Ale mal by som reagovať na moju predrečníčku. Mimochodom, ja už som si nejaké vedrá špiny tu všimol.
Pani poslankyňa, ale k vám. Ja absolútne súhlasím s vami, že táto téma nemala byť predmetom politického súboja, nemala byť v rukách politikov, nemá čo hľadať v parlamente. Majú ju riešiť príslušné orgány vrátane orgánov činných v trestnom konaní. Ale chcem vám pripomenúť, že stranou, ktorá túto tému do politického súboja dostala, bola vaša strana.
A čo sa týka súboja o peniaze alebo peňazí v tejto téme, to je naozaj zaujímavá otázka. Myslím si, že ťažko hovoriť o peniazoch z hľadiska vlád, pretože fakty nepustia. Toto spomínané zariadenie dostalo dotácie tak za Ficovej, ako aj za Radičovej vlády. Tak ako keby to bolo vyrovnané. A potom áno, môže tu byť súboj, a to už ja nechcem teraz rozhodovať, z ktorej strany, medzi zariadeniami o peniaze, keďže vieme, že na jedno dieťa štát prispieva mesačne približne tisíc eur, tak tento súboj tu môže byť. Ale tento systém súkromných zariadení, respektíve súkromnej služby opäť na Slovensku zaviedla pravica, nie ľavica.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 21:07 - 21:09 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán minister... (Reakcie z pléna.) Dobre... (reakcie z pléna), môžem povedať niečo? Pri, lebo som sa prihlásil riadne v rozprave, potom sa omylom odhlásil a potom následne prihlásil, dobre? Ale ak nechcete, nebudem hovoriť. Dobre, ďakujem pekne.
Vážený pán minister, milý Jano, viem, aké je ťažké čeliť tomuto podlému útoku, pretože tento útok sa naozaj vymyká zo štandardného politického súboja. Keď tu naši kolegovia z opozície hovoria o slušnosti po vystúpení premiéra, rád by som pripomenul tlačovú správu SaS spred niekoľkých dní, kde dokázali sa znížiť až na takéto dno, keď vyhlásili, že ty si si mal údajne do toho Čistého dňa chodiť užívať. Toto je politické dno, kolegovia, toto je dno, ktoré nikto neprekoná!
A potom, keď už sa toľko opierate o výpovede, ktoré citovala pani Blahová, tak, pani Blahová, vy ste hovorili tri hodiny a za tie tri hodiny na môj mobil prišli iné výpovede. Je ich asi 30, 15 je nepublikovateľných a niektoré z tých ďalších pätnástich vám teda odcitujem. To sú výpovede klientov súčasných alebo bývalých Čistého dňa alebo ich rodičov: "Dobrý večer, pán Erik, píšem vám ohľadom toho, že to, čo teraz práve hovorí pani poslankyňa Blahová, sú absolútne bludy a klame. Nikdy tu nebola a nevie, čo sa tu deje." "Dobrý deň, pán Erik Tomáš, chcem vám len povedať, že pani Blahová klame." "Pán Erik Tomáš, Blahová klame." "Pán Erik Tomáš, všetko, čo Blahová hovorí, je klamstvo." Odkaz pani poslankyni: "V mene pedagógov, ktorí pracovali v zariadení s ústavnou a ochrannou výchovou, jej blahoželám k diletantstvu." A potom ešte nakoniec: "Dobrý deň, som matka bývalého klienta Čistého dňa a je nepochopiteľné, čo stvárajú, len aby odstránili človeka, ktorý nezatvoril miesto, ktoré bolo domovom môjho syna 440 dní. "
Pán minister, nenechaj sa odradiť! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2017 9:44 - 9:46 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Poliačik, vy v strane SaS ste jednoducho nezmeniteľní, vy sa proste nezapriete. Poprel by som svoje úvodné slová zo svojho príhovoru, ak by som vám taký ten atak politický smerom k nám, myslím ku mne a predsedovi vlády, vrátil rovnakou mincou. Neurobím to, pretože táto rozprava si to naozaj nezaslúži. Zaslúži si len pozitívne myšlienky.
Chcem vám pripomenúť, že aj vy budete hlasovať za vládny návrh zrušenia amnestií, s ktorým prišla vládna koalícia a na začiatku ktorého bola iniciatíva samotného predsedu vlády Roberta Fica. Ale ja sa tu teraz fakt nechcem naťahovať o tom, koho je to zásluha, či je to väčšia zásluha opozície a koalície. Chcem ešte raz oceniť prístup opozície, ktorá sa k tomuto ústavne čistému riešeniu pridá.
A viete čo? V princípe ma vôbec nezaujímajú vaše hodnotenia smerom k predsedovi vlády alebo k mojej osobe pri tejto téme. Chcem len ešte raz povedať, čo som už povedal aj v médiách. Mal som veľmi dobrý vzťah so zosnulým prezidentom Kováčom, ale asi zo všetkých reakcií, ktoré som dostal, vyberiem len jednu. Je to reakcia Pavla Demeša, ktorý mi ju poslal. Každý vie, že Pavol Demeš bol jedným z najbližších spolupracovníkov zosnulého Michala Kováča, a každý vie, že Pavol Demeš je v mnohých otázkach kritikom vlády i samotného Roberta Fica. A tak za všetky tie reakcie vám prečítam len jeho: "Pán Tomáš, ďakujem vám za váš postoj k zrušeniu amnestií, v čase váhania, prípadne hľadania bol veľmi dôležitý. A poďakujte, prosím, odo mňa i Robertovi Ficovi, že prispel k nájdeniu historického kompromisu."
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.4.2017 9:29 - 9:33 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, kolegyne, kolegovia, toto som nemal pripravené, ale chcem sa opýtať, že toto je také veľké finále historickej témy. Naozaj je ešte potrebné, pán Budaj, pán Kotleba, to sprevádzať nejakými roztržkami? Z oboch strán. Apelujem na obe strany. Ja si myslím, že dnes už by mali zaznievať iba pozitívne, pozitívne vety. A v tomto duchu chcem pokračovať aj ja.
Keď zavliekli Michala Kováča mladšieho do cudziny, bol som ešte študent a sledoval som celý prípad prostredníctvom médií. Dodnes sa pamätám, aké absurdné sa mi zdali prvotné úvahy, že by štát pomocou svojej oficiálnej a z daní platenej organizácie zavliekol vlastného občana do inej krajiny. Už vtedy celý prípad vyzeral ako v zlom filme, kde to scenárista dosť prestrelil. Dialógy, v ktorých si vrcholní reprezentanti štátu oznamujú, že strieborný mercedes stojí pred policajnou stanicou v Hainburgu, posielajú si pusy na čelo či kopú vyšetrovateľov, pardon, dámy, za výraz, do gúľ, znejú naozaj ako z lacného kasového trháku. Žiaľ, bola to krutá realita, ktorá sa mi naplno odkryla už o pár rokov, keď som ako novinár sa venoval vyšetrovaniu týchto prípadov. Niet pochýb, že išlo o štátnou organizáciou dlhodobo pripravovanú akciu, ktorej jedným z neskorších dôsledkov bola vražda Róberta Remiáša. Či sa nám to dnes páči, alebo nie, tieto činy sú nezmazateľne vpísané do krátkej histórie našej krajiny. Ak sa s nimi chceme vysporiadať, musíme si predovšetkým povedať pravdu. Ľudia majú právo sa dozvedieť, ako konali tí, ktorým dali svoj hlas a poverili ich správou krajiny. Čiernu škvrnu už nezmažeme, ale môžeme sa k nej postaviť priamo a pomenovať udalosti, okolnosti aj vinníkov.
Od samotných skutkov už síce prešlo vyše dvadsať rokov, no to nás nezbavuje zodpovednosti voči ľuďom a povinnosti zbaviť nenáležitej ochrany tých, ktorí sa previnili voči zákonu i krajine. Táto nenáležitá ochrana sa volá Mečiarove amnestie. O tom, že vtedajší zastupujúci prezident zneužil právomoc danú mu ústavou, nemusíme viesť diskusiu. Toto bola absolútna hanebnosť. Aby nevznikli žiadne pochybnosti, je potrebné pripomenúť, že strana SMER, ktorej som dnes reprezentantom, už od svojho vzniku zastávala názor, že amnestie sú morálnym suterénom. Bola to dnešná vláda, ktorá prijala odsudzujúce uznesenie k únosu Michala Kováča mladšieho i následným amnestiám. A napokon je to dnešná vládna koalícia, ktorá po rokoch márnych politických pokusov prišla s právnym riešením, ktoré má šancu obstáť z hľadiska ústavnosti.
Úprimne, opakujem, úprimne sa však teším z toho, že opozícia prijala podávanú ruku, uprednostnila v tomto prípade záujem krajiny pred politikárčením a pridala sa k návrhu, ktorý môže byť historický. Som prvýkrát poslancom Národnej rady a prvýkrát čelím tejto téme a mám možnosť hlasovať o zrušení amnestií. Som rád, že môžem zodpovedne a slobodne hlasovať za ich zrušenie. Neviem si totiž predstaviť, že by som hlasoval inak. Pevne verím, že sa nájde podpora, ktorá svojou silou a reprezentáciou naprieč politickým spektrom dá zrušeniu amnestií náležitú legitimitu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2017 17:19 - 17:20 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Poliačik, vy ste v tej SaS nejakí schizofrenickí. Asi o tom viete niečo aj vy osobne, pán Mihál. Ale teraz naozaj nerozumiem, pretože vy tu obhajujete lety pána prezidenta v pléne, ale váš stranícky šéf Richard Sulík dnes pre médiá vyhlásil, že lety pána prezidenta sú neobhájiteľné. No tak sa dohodnite v tej strane, že ako to je. Či to je dobré, alebo to nie je dobré.
A po druhé ja naozaj nerozumiem, prečo je tu taká nervozita z tejto správy. Veď pána prezidenta tu nikto ani nelynčuje, ani neodvoláva, ani voči nemu nevznáša žiadnu obžalobu, ako ste to robili vy voči predchádzajúcemu prezidentovi. Len sme chceli zistiť, koľkokrát a za aké peniaze daňových poplatníkov pán prezident lieta na súkromné účely. To je všetko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2017 11:39 - 11:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, asi by ste to chceli, aby som vám opätoval podobným spôsobom tie neustále útoky na moju osobu, ktoré tu predvádzate od môjho návratu do parlamentu, ale ja to neurobím, už som sa viackrát vyjadril, že ja sa takto v politike prezentovať nechcem a na vašu úroveň určite nikdy neklesnem.
Ale to, čo chcem povedať, ja naozaj nerozumiem tomuto plamennému prejavu v čase, keď vieme, že pred malou chvíľou bol podpísaný pozmeňovací návrh k vládnemu návrhu riešenia, ktorý bol podpísaný všetkými zástupcami politického spektra v parlamente s výnimkou Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorý má umožniť spoločné hlasovanie vládnej koalície a opozície za zrušenie Mečiarových amnestií. Ja fakt tomu nerozumiem a mám pocit, podľa mojich informácií, ktoré mám, že pod týmto pozmeňovacím návrhom sú podpísaní aj vaši zástupcovia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2017 16:26 - 16:27 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, prezident Slovenskej republiky predsa nemusí byť tu v sále, aby reagoval na správu ministra vnútra, to všetci dobre vieme. V 21. storočí je mnoho komunikačných prostriedkov a je pevne verím, že pán prezident to využije a vysvetlí občanom, ako to s tými letmi je. Smerom k vám chcem povedať a myslím to naozaj úprimne, že rovnako je mi sympatické a chcem oceniť, ako ste sa vy osobne postavili k výhodám, ktoré môžete z titulu funkcie požívať, dokonca si myslím, že to až tak preháňať nemusíte, veď je k dispozícii auto, využívajte ho, v pohode.
Zároveň som tiež spokojný s tým, že ste zobrali na vedomie a nespochybňujete správu ministra vnútra o týchto letoch, ale rovnako od vás, tak ako aj od ostatných koaličných poslancov, som zatiaľ nepočul jediný názor na to, čo si myslíte o týchto súkromných letoch pána prezidenta. Čiže keď vás môžem pekne poprosiť, mohli by ste mi odpovedať potom v tých dvoch minútach, ktoré budete mať ako možnosť reagovať na faktické poznámky. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2017 15:46 - 15:48 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, máte úplnú pravdu, správa, ktorá bola predložená ministrom vnútra, je šokujúca.
Bolo verejným tajomstvom, že pán prezident využíva letku ministerstva vnútra na súkromné lety, ale asi nikto z nás nepoznal túto realitu. Realita je, 400 súkromných letov, pardon, takmer 400 súkromných letov za takmer milión eur. Toto je podstata. Všimnite si, že opoziční poslanci budú hovoriť o všetkom inom, len nie o tomto. Prezidentská kancelária prostredníctvom svojej novej hovorkyne pani Nicholsonovej vydala, síce veľmi dlhé, trochu panické stanovisko, ale mimo témy. A jednoducho, ak tu opoziční poslanci hovoria o slušnosti, tak musím povedať, že využívanie letky prezidentom na súkromné účely je naozaj minimálne neslušné. Ešte viac v kontexte, že každý mesiac populisticky rozdáva svoj prezidentský plat a široko to medializuje.
Neviem si predstaviť, že by toto urobil predseda vlády Robert Fico alebo ktorýkoľvek člen vládnej koalície. Neviem si predstaviť, čo by sa s nami dialo. Tento dvojaký meter, nielen opozície, ale musím povedať aj väčšiny médií, je tu tak nastavený a, bohužiaľ, budeme musieť sa s tým zmieriť.
Skryt prepis