Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 19:30 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 14:27 - 14:28 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Rajtár, na jednej strane argumentujete, že to, že pán premiér mával daňovým tajomstvom Igora Matoviča len preto, aby ukázal ľuďom, že Igor Matovič je preukázateľný daňový podvodník, je problém. Na druhej strane to, že si váš asistent prezrel súkromné účty, je vlastenecký čin.
Pán poslanec Rajtár, váš asistent spáchal trestný čin. To nespochybňuje nikto. Nikto z odborníkov, dokonca ani tí, ktorí kritizujú pána Kaliňáka. A ak dovolíte, ja si dovolím povedať to, že som presvedčený, že na tento trestný čin ste ho naviedli vy. A je zbabelé, že sa k tomu teraz nehlásite.
A ešte k tej poznámke, že mafiánsky štát. Preboha, pán Rajtár, to kto si dával raňajky s pánom Kočnerom? Kto si dával párečky, praženičku? Pán premiér alebo pán Sulík? Pán Sulík je jediný predseda parlamentu, o ktorom môžeme povedať, že je to predseda parlamentu mafia-friendly.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 10:36 - 10:38 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Cigániková, ja si myslím, že som bol celkom korektný a slušný vo svojom príspevku, že, veď tak (reakcia z pléna), nie, nie, veď tak to chcem začať, ale pán Beblavý si vybral taký iný spôsob boja, taký osobnejší a asi ma dobre poznáte, že dobre, ja ho viem prijať.
Takže, pán poslanec, po prvé chcem povedať, že absolútne trvám na tom, čo som povedal, že toto opatrenie sa nedotkne zamestnancov.
A po ďalšie, už keď ste teda vytiahli tie životopisy, ja som v tom vašom nenašiel, že by ste študovali medicínu a vyjadrujete sa k týmto veciam. Za to som v ňom našiel, že ste vyštudovali aj vysokú školu múzických umení, divadelnú réžiu. Tak to asi zodpovedá tomuto vášmu vystúpeniu. A pán poslanec Beblavý, nie som to ja, ale vy, ktorý máte v novinárskych kruhoch prezývku Vševedko, že vy viete všetko, k všetkému sa viete vyjadriť, je to vaša prezývka. Ja mám nejaké iné prezývky, ale táto patrí výlučne vám. No a napokon vy už ste preliezli toľkými pravicovými vládami v rôznych funkciách a tie pravicové vlády nikdy, nikdy neznižovali zdravotné odvody, naopak zaviedli tú legendárnu Zajacovu dvadsiatku a tá legendárna Zajacova dvadsiatka je prilepená aj na vašom čele, pán Beblavý.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 9:58 - 10:00 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja by som sa rád vyjadril k dvom veciam. Tá prvá, tá odpočítateľná položka, ktorú kritizujete, že to bola súčasť nášho druhého sociálneho balíčka. Áno, bola. Na rozdiel od vašej vlády, vláda Roberta Fica naozaj znížila zdravotné odvody pre nízko a stredne príjmové skupiny a ani táto nová zmena nič nemení na zníženie odvodov pre zamestnancov. Tam to ostáva úplne rovnaké a k zmene dochádza len v prípade zamestnávateľov, pretože toto opatrenie bolo prijímané ako opatrenie, ktoré má pomôcť zvýšiť zamestnanosť. A keďže aj vy dobre viete, že nezamestnanosť je na historických minimách a zamestnanosť naopak, tak toto opatrenie už stratilo opodstatnenie.
A potom ešte k druhej veci. Naša strana je dosť často najmä z radov opozície obviňovaná z populizmu. No ja si ale myslím, že doslova bezbrehý populizmus pri tomto zákone predvádzate vy. Hovoríte o poplatku, ktorý poplatkom nie je. Len veľmi hmlisto hovoríte o tom, že sú to doplnkové ordinačné hodiny, že je to mimo štandardných ordinačných hodín to vyšetrenie pacienta a dovoľte trochu politologický záver. Ja si myslím, že v konečnom dôsledku sa to vám vráti, pretože toto opatrenie skôr pomáha vašim pravicových voličom, ktorí na to majú, aby si objednali, aby sa objednali v tých doplnkových ordinačných hodinách a my sa tešíme z toho, že pomáhajú tým našim voličom, ktorí na to nemajú peniaze, aby sa objednali a môžu využiť iba tieto štandardné hodiny. Ba pomáha im to aj tak, že sa uvoľnia tie štandardné ordinačné hodiny. Je mi ľúto, lebo som skôr očakával zo strany SaS, že príde s nejakými konkrétnymi návrhmi na možno vylepšenie tohto zákona, ale akosi som ich nepočul. Len ste ich odovzdali, ale nepočul som o nich.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2017 13:36 - 13:37 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, ja sa len pridám k našim alebo k mojim kolegom z parlamentu. Desať minút, desať minút prázdnych rečí, skáčete tu ako taký bojazlivý skautík okolo ohňa, aby ste ho nemuseli preskočiť a popáliť si riťku, tak rovno povedzte, že chcete zvýšiť ten plat o tisíc euro a nevyhovárajte sa na žiadnu procedúru a nič podobné.
Ste chamtiví, chcete vyššie platy, strana SMER - sociálna demokracia od roku 2008, kedy prišla s touto iniciatívou, na tej iniciatíve trvať bude.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 19:30 - 19:32 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Klus, naozaj vaši kolegovia vo Švédsku by sa veľmi čudovali, čo sa v tomto parlamente deje napríklad pri schôdzach, ktoré sú zvolávané k špeciálnym témam, ako je táto. Napríklad počas vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bola aj vaša strana, boli zrušené tri z takýchto štyroch schôdzí vládnou koalíciou.
Keď hovoríte o svojej kariére politológa, vždy sa musím zasmiať, pretože o dôveryhodnosti vašich vyjadrení svedčí asi jedno hodnotenie zo všetkých, ktoré ste urobili pred tým, než ste ako nezávislý politológ vstúpili do SaS, a to to, keď ste povedali, že Robert Fico si sám privodil naschvál zranenie Achillovej päty, aby to bolo súčasťou jeho marketingu. Tak to asi svedčí o takom populistickom postoji vás k niektorým veciam, ktorý ste predviedli aj tu, keď ste tú sumu rozrátali na rodiny, sanitky vo vašom Banskobystrickom kraji. Tak skúsim aj ja.
Pokiaľ by sa nezachránila suma vo výške 590 mil. eur, o ktorej hovoril aj váš líder pán Sulík v čase, keď spochybňoval náš boj na arbitráži, tak si vyrátajte, prosím vás, koľko rodín by z toho vo vašom kraji mohlo žiť a koľko sanitiek by sa dalo z toho kúpiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 18:52 - 18:54 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Heger, hovorí sa, že keď sa človek zapletie vo svojich myšlienkach, aj pravdu povie. Ja, samozrejme, mám nejaké kontakty v televízii, tak ešte keď treba nejakú kameru, tak vybavím.
Ale k podstate veci. Niekedy mám pocit, že jak ste kládli tie otázky, ako keby ste až boli smutný z toho, že napokon tá vysoká odmena vyplatená nebola, ako keby ste boli nešťastný z toho. Však je dobré, že nebola vyplatená. A ja nepoznám jediného predstaviteľa vládnej koalície, ktorý by túto pôvodnú odmenu obhajoval. Však ja sám som povedal dnes, že je hanebná, nechutná až hnusná. A na tom sa všetci zhodneme.
Ale rovnako treba oceniť tú reakciu ministra Žigu. Odkedy sa ten problém prevalil a podobne sa mediálne prevaľovali problémy aj počas pravicových vlád, tiež mediálne, okamžite konal, zasiahol, vyvodil zodpovednosť, dosiahol zníženie tej sumy, môžme sa baviť, či je adekvátne, alebo nie. Snaží sa ešte spochybniť zmluvu ako takú, takže ja tam vidím všetky kroky, ktoré mal urobiť.
A, áno, súhlasím s vami, že teda prinavrátenie elektrárne Gabčíkovo do rúk štátu je veľký úspech a treba za to pochváliť tých, ktorí to urobili.
No a trošku ste sa ohradili, že stále je tu nejaká snaha vás priradiť k tej privatizácii nešťastnej, kde už sa viacerí tu v tomto parlamente zhodujeme, že bola nešťastná za Dzurindovej vlády. Áno, neboli ste vtedy, je to pravda, treba to priznať. No ale už pri samotnej arbitráži ste robili takú, zase takú tú klasickú opozičnú nadprácu, takú tú protištátnu. Pretože to vám musím pripomenúť opäť výrok, mám rád fakty a výroky, vášho lídra, ktorý vtedy povedal, keď sme sa do toho pustili, do tej arbitráže: "Obávam sa, že to dopadne ako pri arbitrážach so zdravotnými poisťovňami.“ A za toto už trošku zodpovednosť nesiete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 18:23 - 18:24 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Sopko, na začiatku rozpravy som povedal, že koalícia podporila tento program tejto schôdze práve preto, že očakávala vecnú diskusiu o tejto téme, najmä o riešeniach do budúcnosti.
Mimochodom, keď už pán demokrat Ondrej Dostál tu spomenul, že väčšinou sa tieto schôdze neschvália vládnou koalíciou, tak nech sa pod zem prepadnem, ak nehovorím pravdu, že v čase, keď sme boli my v opozícii a navrhli sme štyri mimoriadne schôdze k témam, tak tri z nich vtedajšia vládna koalícia aj za účasti demokrata Ondreja Dostála neschválila, ale to si on určite už pamätať nebude.
Vy ste, pán Sopko, povedali, že malo by to byť o vecných riešeniach, táto diskusia by mala byť taká, ale sám ste vo svojom prejave žiadne riešenie nenavrhli, podobne ako všetci vaši kolegovia z opozície. Jediná, ktorá vystúpila s nejakými konkrétnymi riešeniami, bola ministerka Žitňanská.
A páči sa mi jedna jediná vec z toho vášho prejavu, že ste vyzvali na nejakú korektnú diskusiu medzi vládou a opozíciou bez nejakých osobných urážok a podobne a invektív, tak pevne verím, že túto výzvu adresujete aj lídrovi vášho hnutia Igorovi Matovičovi.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 17:58 - 18:00 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Budaj, hovoríte, že je to o systéme. Vymenovali ste ďalšie zaujímavé zmluvy pána Bžána v niektorých mestách, ale akosi ste zabudli na Sninu. Asi len nedopatrením. Tam pán Bžán tiež podpísal veľmi lukratívnu zmluvu, ktorá dokonca s 15-percentnou odmenou, s primátorom mesta Milovčíkom. A viete, koho je kandidát pán primátor v župných voľbách? Strany OĽANO, SaS a KDH. Tak na toto ste akosi zabudli, keď hovoríte o systéme.
Aj pani Remišová v reakcii, samozrejme, si rýchlo umyla ruky v médiách a povedala, to je kandidát KDH, nech si to oni vyriešia, my ho iba podporujeme. Že? Takže nič viac. To je presne dvojaký meter, ktorý opozícia často používa.
A už aj môj predrečník zase spomínal pána exministra Lipšica. Ja si myslím, že to, čo povedal poslanecký klub, nebolo znevážením toho, čo sa mu stalo. Ešte raz, ja som mu tiež podal ruku, tiež som povedal, že mi je to ľúto, ale jednoducho bolo našou povinnosťou pripomenúť, ako sa pán minister, exminister Lipšic správal k ľuďom, keď bol vo funkcii ministrom. Tým ľuďom, čo sa im stalo to isté a podobné. Nič viac sme nechceli povedať. Ale to je presne o dvojakom metri. Aj prípad pána Lipšica, aj prípad primátora v Snine.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 15:25 - 15:27 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Galek, na úvod chcem povedať, že odmena pre advokátsku kanceláriu bola naozaj hanebná, nechutná, doslova hnusná. Preto veľmi kvitujem, že minister Žiga vyvodil veľmi tvrdú personálnu zodpovednosť, pretože ide o zbytočnú škvrnu na inak historickom procese, ktorým bolo prinavrátenie elektrárne Gabčíkovo do rúk občanov tohto štátu.
Táto schôdza podľa mňa už bola zbytočná, resp. mohol tu byť jeden bod, pre ktorý mohla byť zvolaná, a to diskusia o systémových opatreniach, ktoré by dokázali predchádzať takýmto udalostiam. My sme tento program schválili, podporili, ale, bohužiaľ, opäť ste neprekročili ako opozícia svoj tieň a celé sa to opäť zmení len na vylievanie vedier špiny, ale to už je vaša zodpovednosť.
Z vášho prejavu som si zapamätal najviac a možno aj preto, že už ste to v predchádzajúcich mediálnych vystúpeniach viackrát spomínali, to, že údajne cena, o ktorú by Slovensko prišlo v prípade prehratej arbitráže, je len vycucaná z prsta. Tak ja vám niečo odcitujem teraz, jeden výrok: "Premiér Robert Fico nesie politickú, ako aj osobnú zodpovednosť za to, že Slovensko môže prísť o takmer 590 mil. eur pre kauzu Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Blíži sa na Slovenskú republiku ďalšia obrovská platba, ktorú zaplatia daňoví poplatníci len preto, lebo jeden podpriemerný právnik si Slovensko pomýlil so svojou firmou."
Hádajte, kto je autorom tohto výroku? Váš veľký predseda Richard Sulík už vtedy vedel, aká je táto suma, vtedy nebola vycucaná z prsta, ale teraz už je.
A potom ešte k tomu vášmu vzťahu ku Gabčíkovu, z vášho prejavu mi bolo jasné, že keby ste boli pri privatizácii elektrární, pri nájme elektrární, zachovali by ste sa rovnako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 1:04 - 1:05 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani Blahová, teda uznávam, ste lepšia ako Donald Trump.
A po druhé, k tej komunikácii so Simoninou mamou. Samozrejme, bola včera aj dnes, ale fakt vám nechcem ukazovať, čo pani, nepoviem priezvisko, matka Simony o vás napísala. Ak to chcete, ukážem vám to, ale osobne, máte pekný účes, pekný kostým, nechcem vám kaziť dobrý obraz, ktorý dnes máte.
Ďalej by som chcel povedať, pani Jurinová, áno, presne ste vedeli, o čom budem hovoriť, teda o pánovi Kollárovi alebo pánovi Lipšicovi, a ja som presne vedel, o čom hovoriť nechcete. Ani o pánovi Kollárovi, ani o pánovi Lipšicovi.
Pán Dostál, trochu poznám trestné právo, poznám rozdiel medzi znásilnením a sexuálnym zneužitím, a zároveň, keďže poznám trochu trestné právo, vám musím povedať, že zatiaľ čo v prípade Baštrnák už bolo vznesené obvinenie, v prípade Čistý deň žiadne obvinenie doteraz vznesené nebolo.
No a ešte som si vybral pána Pčolinského. Ja si tiež myslím, pán Pčolinský, že ma trochu preceňujú, čo sa týka toho mediálneho guru, ale napriek tomu, že tvrdíte, že som dnes povedal polopravdy a špekulácie, tak jedna pravda je istá. Boris Kollár komunikoval sexuálne nevhodne s 15-ročnou dievčinou závislou od drog. Toto je holý fakt, ktorý potvrdil aj Boris Kollár.
Ďakujem.
Skryt prepis