Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:41 hod.

Igor Janckulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 21.2.2020 9:37 - 9:43 hod.

Igor Janckulík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.2.2020 9:34 - 9:36 hod.

Igor Janckulík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, určite súhlasím s kolegom, ktorý spomenul, že zo Slovenska sa stane tranzitná krajina do 3,5 tony, hlavne pre dodávkové vozidlá, a mne je len ľúto, že vlastne tento návrh zákona je návrhom zákona vlády. A môžeme si pripomenúť Programové vyhlásenie vlády, čo sa týka cestnej dopravy: Vláda sa zaväzuje udržať vysoké tempo výstavby diaľníc a rýchlostných ciest. Výstavba diaľníc D1 medzi Bratislavou a Košicami je aj naďalej najdôležitejšou prioritou vlády pri výstavbe diaľníc. Cieľom vlády je umožniť motoristickej verejnosti už od roku 2020 využívať všetky diaľničné úseky. Vláda bude pokračovať v rozvoji dopravnej infraštruktúry osobitne rýchlostných ciest R2, R3, R4, R7. Bude pokračovať v budovaní diaľničného prepojenia s Poľskom, okrem pokračovania vo výstavbe na diaľnici D3 naprieč regiónom Kysúc sa sústredí na prípravu na výstavby východného prepojenia od Prešova na Poľsko prostredníctvom rýchlostnej cesty R4. Najvyššou prioritou na tomto cestnom ťahu je severný obchvat Prešova a v závislosti od výšky disponibilných zdrojov financovania sa bude pokračovať smerom na sever v úsekoch s najvyššou intenzitou. Na Orave sa sústredí na výstavbu rýchlostnej cesty R3. V záujme vlády je pokračovať aj vo výstavbe južného ťahu R2 medzi mestami Zvolen a Košice. Vláda bude pripravovať prepojenie Banskej Bystrice s D1 rýchlostnou cestou. (Ruch v sále.) Prosím vás kolegov, trošku tichšie, lebo sa nedá sústrediť.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím, kľud v sále.


Janckulík, Igor, poslanec NR SR
A je mi veľmi ľúto, že všetky tieto úseky meškajú, všetky úseky. Ani jeden úsek sa nepodarilo načas dokončiť. A všetko je z hľadiska toho, že chýbajú peniaze. Ja súhlasím, že peniaze nie sú, hľadajme riešenie, ale že zrušíme diaľničné známky, to nevidím riešenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.2.2020 9:19 - 9:21 hod.

Igor Janckulík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. A peniaze určite nám budú chýbať a je to obrovský výpadok. Je mi ľúto, že vlastne s týmto návrhom nesúhlasí ani minister dopravy, ani Národná diaľničná spoločnosť. Štrajkujúci autodopravcovia UNAS-u žiadali výhodnejšie podmienky pre ich dopravcov, aby sme, aby títo dopravcovia boli viac konkurencieschopní, žiaľ, minister financií sa mu nepodarilo nájsť tieto finančné zdroje v rozpočte. Únia autodopravcov dala aj také vyhlásenie, určite ste ho niekde postrehli, prečítam ho:
„Únia autodopravcov Slovenska hrozí blokádami ciest, ak parlament schváli zrušenie diaľničných známok. Zároveň naďalej trvá na svojich požiadavkách a na zverejnení všetkých dodatkov zmluvy s firmou SkyToll,“ uviedol to v stredu Stanislav Skala z únie. „V prípade zrušenia diaľničných známok parlament, parlamentom u nás ihneď vyzve svojich členov na blokovanie ciest a diaľnic na miestach, v ktorých sa aktuálne nachádzajú,“ zdôraznil Skala.
Viete, je mi to ľúto, že vlastne znova budú trpieť ľudia na to, že proste urobil tu niekto nejaké rozhodnutia, len dúfam, to, čo povedal pán kolega Miro, že neprejde to parlamentom, lebo ten výpadok, ako som, som spomínal, bude veľmi veľký, a vieme, ako finančné zdroje nám chýbajú. Ja spomeniem, napríklad v programovom vyhlásení vlády, vlády bola aj rýchlostná cesta R3 príprava Nižná - Dlhá, Dlhá - Sedliacka Dubová a na túto rýchlostnú cestu sme potrebovali zhruba 3,5 mil. na prípravu, aby mohla pokračovať táto príprava. Bohužiaľ, týchto 3,5 mil. sa nenašlo, tým pádom posun tejto výstavby je neskutočných 5 rokov. To znamená a znamená na máj ’24 posun tejto výstavby. Keby sme mali 3,5 mil., tak už sa mohlo pracovať na tomto úseku.
To mi je veľmi ľúto.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:41 - 17:42 hod.

Igor Janckulík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, neviem, prečo si beriete do úst KDH. Ja z KDH som tu sám. Kolegyne nie sú v KDH, ale ja som tu, som tu sám. A ja byť vami, ja si radšej sadnem pokojne a modlím sa, aby vám neprišli na tie krádeže SMER-u, hej? Radšej sa modlite. Lebo keď chodím po regiónoch a keď počujem Galisove ihriská a kopu korupcií, čo ste napáchali, tak mi je zle z toho. KDH je, samozrejme, za zvýšenie rodinných prídavkov. Takisto sme za zvýšenie dôchodkov, ale nie takouto formou. My potrebujeme, aby tí dôchodcovia mohli žiť aj v januári, aj vo februári, aj v marci atď., ale nie tak, ako to vy robíte. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 14:50 - 14:50 hod.

Igor Janckulík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Baránik, neviem, či ste tam mali ešte v zozname, ale nespomenuli ste aj Národný futbalový štadión, 25 miliónov euro. Ak nemáte, tak si ho tam doplňte. A s týmito ste trafili úplne klinček po hlavičke, by som povedal, lebo pána Vážneho som ešte tak nevidel nervózneho, ako je teraz. A musím povedať, že aj šéf NKÚ konštatoval, na mýte dnes zarába súkromník a nie štát. Opakujem, na mýte dnes zarába súkromník a nie štát.
Takže, neviem, pán Vážny, prečo ste, síce viem, prečo ste taký nervózny.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.1.2020 13:35 - 13:36 hod.

Igor Janckulík Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Predkladám procedurálny návrh a navrhujem zaradiť do programu schôdze nový bod programu, v rámci ktorého by Ing. Karol Mitrík, predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, predniesol v pléne Národnej rady Slovenskej republiky záverečnú správu NKÚ - elektronický výber mýta.
Odôvodnenie: Podľa doteraz medializovaných informácií a spomínanej správy NKÚ systém distribúcie príjmov z mýta nedostatočne plní hlavný zmysel mýtneho systému, t. j. aby poplatky tých, ktorí používajú diaľnice, rýchlostné cesty a cesty I. triedy, prispievali významnou mierou k ich údržbe a výstavbe nových. Ďalším závažným zistením NKÚ je, že hoci štát, ktorý prostredníctvom NDS zaplatil za vybudovanie mýtneho systému 256 miliónov eur, nevlastní nielen technické zariadenie, ale ani systém ako taký.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.12.2019 19:25 - 19:25 hod.

Igor Janckulík
Pán predseda, tiež mi dovoľte, aby som poprial všetkým v mene Kresťanskodemokratického hnutia veľa zdravia a spokojnosti. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 5.12.2019 14:23 - 14:24 hod.

Igor Janckulík Zobrazit prepis
Ďakujem, pani ministerka, za odpoveď. Nejdem vás tu nejako týrať, keď nebudete mi vedieť odpovedať. Ja som preto dal pánovi ministrovi túto otázku, lebo do konca októbra tento plán mal byť, harmonogram zverejnený, a Útvar hodnoty za peniaze, určite si vážim, lebo je to útvar, ktorý má čo k tomu povedať. A je len škoda, že niektoré úseky ciest, ktoré sa začínajú stavať, tak Útvar hodnoty za peniaze spochybnil. Takže to je trošku mi ľúto, že na jednej strane pán minister tvrdí, že s Útvarom hodnoty za peniaze spolupracuje a na druhej strane pustili sa úseky, ktoré Útvar hodnoty sa peniaze nedoporučuje.
Ale ďakujem za odpoveď, pani ministerka.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 24.10.2019 14:24 - 14:25 hod.

Igor Janckulík Zobrazit prepis
Ďakujem, pán minister. Na vás nebudem určite tvrdo reagovať ako na podpredsedu vlády pána Rašiho, ktorý nemá ani šajnu, o čom rozpráva. Musím sa ale trošku vrátiť ku tej, ku splnomocnencovi vlády. Ja ako splnomocnenec vlády, pán minister, vieš najlepšie, čo som spravil, čo sa týka odborných komisií, ako sme sa často stretávali na ministerstve, na NDS-ky. Za môjho, keď som bol splnomocnenec vlády, sa spustilo verejné obstarávanie na rýchlostnú cestu R3. Toto verejné obstarávanie trvá už dva roky. Samozrejme, už proces by bol dávno ukončený, ale chobotnica, ktorá rozhoduje, kto to bude robiť a za koľko bude robiť, žiaľ, nechce pustiť tento úsek. To by som sa mohol spýtať pána Rašiho, že či náhodou, či náhodou to on neovplyvňuje.
A ja vás chcem, pán minister, ako už viackrát som vás poprosil, spravte poriadok na tej NDS-ke. Nech sa konečne tam preberú a nech začnú robiť pre ľudí. Na to sú tam. Sú platení z našich daní a nie je normálne, aby takto boli stále posúvané termíny. Lebo fakt tí investori odídu a tí ľudia do toho zamestnania, najhoršie, sa ani nemôžu dostať. Sú tam ľudia, ktorí robia na dve smeny. Tá rodina sa celý týždeň ani nestretne medzi sebou, lebo jeden čaká v kolónach, druhý čaká v kolónach z roboty do roboty. Veď to nie je normálne. Treba to spraviť ako prioritu. Ja viem, že to je sever Slovenska, ale aj sever Slovenska by mal byť prioritou. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.10.2019 14:17 - 14:18 hod.

Igor Janckulík Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Raši, keby ste sa nevenovali splnomocnencovi vlády vo vašej prvej odpovedi, tak určite by ste to stihli, ale vy ste sa venovali iným témam. Je mi ľúto, že pán premiér nevie rozdiel medzi rýchlostnou cestou a diaľnicou. To je veľký rozdiel. Pán premiér a vláda táto spravila iba pre sever Slovenska to, že zastavili výstavbu tunela Višňové, čo je veľmi smutné. Veľmi smutné, opakujem. Stále je tu posúvanie termínov. Investorský, už je doslova nahnevaný, že 15 rokov čakajú na výstavbu ciest. Vy chcete, aby Kia odišla zo Slovenska? Alebo čo chcete s tým robiť?
Pán Raši, ak si myslíte, že vy ma nejako urazíte, vy ma nemáte čím uraziť. Ale vy ste urazili obyvateľov Kysúc, baštu SMER-u. Tých urážate. Urážate vodičov, ktorí dennodenne stoja v kolónach, ktorí sa nemajú ako dostať ku doktorovi, nemajú sa ako dostať do škôl a kopu iných vecí. Tých urážate s týmto posúvaním stále termínov. A vy tu čítate pomaly nejaké litánie. Veď tam sú stále prieťahy. Prečo sú tie prieťahy? Prečo NDS-ka nekoná? Kto je za to zodpovedný? Ďakujem.
Skryt prepis