Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2016 o 13:09 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2016 18:54 - 18:55 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Jožko, chcem povedať, tak trochu reagujem na teba, aj reakcie, ktoré boli na teba, boli zaujímavé. Problém je totiž v tom, že tento fond nepodporujú všetci, ktorí umenie chápu ako prejav národného génia. (Reakcia z pléna.) Ale teraz čo, tak mi dajte znova dve minúty, ja poviem tú vetu zas.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, moment. Pani poslankyňa, nemôžem vám dať dve minúty, keď nemáte zapnutú kartu, musíte si vložiť hlasovaciu kartu.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Aha, dobre.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Takže teraz, nech sa páči.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Ďakujem. Takže problém je v tom, že tento fond nepodporujú všetci tí, ktorí umenie chápu ako prejav národného génia, tento fond je povinný aj pre tých, ktorí svoj umelecký výstup chápu ako prejav svojho vlastného génia a nerozumejú tomu, prečo majú prispievať na nejaký fond, o ktorom ani netušia, na čo je. A je veľmi pravdepodobné, že na čerpanie jeho rozpočtu majú vplyv géniovia a umelci iného druhu. Toto nie je príspevok, ale ďalšia daň.
A k tomu, ako si Jožko povedal, tento fond míňa sám na seba polovicu prijatých príspevkov. Dokazuje to, že je to len ďalšia umelá fabrika, prostredníctvom ktorej sa uspokojujú spriaznené osoby, či už sa tu zamestnajú alebo sa z jeho rozpočtu zadotujú ako napríklad v prípade nášho kolegu pána Hrnka z vládnej koalície.
Chcem poprosiť kolegov z koalície, aby si všimli, že na ich počesť som si dnes obliekla toto tričko. Obávam sa totiž, že jediný dôvod, prečo nezahlasujú za jednoznačne pre ľudí prospešné návrhy ako je tento, je farba politického trička predkladateľov, ale zároveň sa pýtam, či je v súlade s ich svedomím, že v tomto parlamente rozhoduje farba politického trička, a nie skutočný prínos pre ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.4.2016 17:14 - 17:15 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja teda chcem dať procedurálny návrh, aby zasadol ústavnoprávny výbor, ale vo veci prístupu detí, vyslovene detí do tejto sály, aby určil vek a podmienky, kedy tu takéto deti môžu byť a aké deti, a, samozrejme, aby nám to predniesol, pretože toto neľudské húkanie a jednanie v takejto veci od najväčších zástancov tradičnej rodiny a reakcie na návrh liberálky, tak toto je veľmi zaujímavé. Preto potrebujem počuť od ústavnoprávneho výboru, aké deti a v akom veku sem môžu ísť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.4.2016 17:24 - 17:26 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis

Ďakujem. Pán Gál, som veľmi rada, že ste priznali podstatu vášho rozhodovania. Všetci sme boli úprimne zvedaví, ako sa zachováte k vlastným prioritám, k vlastným sľubom, k vašim vlastných voličom. Nečakala som popravde, že im to takto na rovinu šplechnete do očí. Vravíte, že toto je o politike a že vás v podstate chceme rozoštvať v tej vašej koalícii. My zvysoka teda kašleme na to, s kým vy ste v koalícii. SaS nenavrhuje zákony podľa toho, či si to niekto želá alebo neželá, ale ako ste si mohli všimnúť, navrhujeme zákony podľa toho, o čom sme presvedčení. A tak aj hlasujeme. Pretože toto nie je o vás, o vašej koalícii, ani o nás. Neuveríte, ale toto je o ľuďoch, ktorí podľa toho, ako my tu rozhodujeme, žijú dennodenný reálny život. Chápem, na toto sa vám asi pamätá ťažko.
No a od vás sme chceli iba vedieť, či sa budete chovať vo svojom hlasovaní a rozhodovaní podobne a budete hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, alebo budete poslúchať toho, kto vás nakŕmil. Tak mi zostáva len popriať vám dobrú chuť. A vašim, myslím, už ex voličom, odporúčam uvariť si teplý harmančekový čaj. Ten upokojuje žalúdok a nervy. A počula som, že na žalúdočnú nevoľnosť pomáha aj symbolická kola. Alebo v budúcnosti nevoliť tých, u ktorých hrozí, že za trafiky nebudú mať problém hlasovať podľa želaní najväčšieho nepriateľa.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.4.2016 16:31 - 16:31 hod.

Jana Cigániková
Ďakujem pekne. Ja by som len chcela, je ťažko vás nevidieť jak nejakú takú – ako to povedať slušne? – zakomplexovanú obmedzenú bandu. Koľkí z vášho klubu sedia zároveň tu a zároveň na stoličkách úradu banskobystrického kraja? Koľkí? Hm?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 20:06 - 20:08 hod.

Jana Cigániková
 

26.4.2016 19:45 - 19:58 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Kaliňák, ja len tak, taká otázočka, čo to pijete, to máte Colu? Také symbolické. (Reakcie z pléna.)
No, vážený pán podpredseda, vážené kolegyne poslankyne, kolegovia poslanci, členovia vlády, s pokorou vnímam príležitosť povedať zopár slov k tomu, ako by sa naša krajina mala vyvíjať najbližšie štyri roky. Zaiste mi dáte za pravdu, že v nastavenom a zabehnutom spôsobe fungovania štátu, keď dominuje len niekoľko politických tvárí, zaujať dobrým úmyslom a dravosťou a súčasne upozorniť na nevyhnutnosť zmien... (Zaznenie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár Béla, podpredseda NR SR
Trošku kľud v rokovacej sále, pani poslankyňa vystupuje.
Nech sa páči.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Ďakujem.
A súčasne upozorniť na nevyhnutnosť zmien a navrhnúť možné riešenia, nie je ľahké. (Ruch v sále. Odmlčanie sa rečníčky.)

Bugár Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Môžem vás poprosiť?

Bugár Béla, podpredseda NR SR
Nevyrušujte, nevyrušujte pani poslankyňu aj z jednej, aj z druhej strany.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Ako ja mám čas, počkám, len je tu aj pán prezident, viete, bolo by to slušné. Ďakujem.
Už celý týždeň sa zhovárame o tom, ako tretia vláda Roberta Fica nastavila program na najbližšie štyri roky. Bolo tu povedaných množstvo slov. S niektorými názormi sa zhodujem, s niektorými nesúhlasím.
Ale chcem povedať teraz iné. Nie je to žiadna sranda. To, čo sa tu upečie, bude musieť národ zjesť. Ale bude mu to chutiť? A komu vlastne? Za akých podmienok? Koho to naozaj posilní a koho, naopak, oslabí? Ak ešte vôbec budú vládať byť slabšími. Pretože všetci, ktorí sme tu, veľmi dobre vieme v tejto chvíli, že niekto bude ťahať za kratší koniec.
Programové vyhlásenie vlády si dáva za cieľ spoločenskú a politickú stabilitu. Spoločenská a politická stabilita sa dá dosiahnuť tak, že sa v konaní od veci prejde ku konaniu k obsahu veci. Takže sa prejde od kvetnatých slov k merateľným hodnotám a tým sa posilní nielen demokracia na Slovensku, ale aj hospodárstvo a iné oblasti spoločenského života. (Sústavný ruch v sále. Odmlčanie sa rečníčky.)

Bugár Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, úplne nikto ticho tu nemá. To musíte s tým počítať, že vždy, vždy niektorí minimálne sa ozvú. Obráti sa, vidíte, kolega povedzme, váš kolega na ďalšieho kolegu, takže kľudne môžte pokračovať, počúvame.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Až začneme svoje zámery a výsledky svojej práce viac merať a hodnotiť, dosiahneme spoločenskú a politickú stabilitu. Rozumej funkčný štát, v ktorom sa oplatí pracovať, podnikať a žiť. Posilnenie spoločenskej stability znamená akceptovať požiadavky voličov. Brať svoj politický mandát vážne a najmä plniť predvolebné sľuby.
Od predstaviteľov strany SIEŤ a MOST - HÍD zaznel v predvolebnom zápase verejný prísľub o nevstúpení do vlády s Ficom, resp. so stranou SMER - SD. Porušením tohto sľubu výrazne oslabili svoj vlastný mandát a legitimitu svojho bytia vo vláde. Za moc vymenili svoju, svoju dôveryhodnosť a odviedli tak veľkú časť, a podviedli tak veľkú časť voličov. Tým je táto kapitola o politickej a spoločenskej stabilite pre uvedené dva politické subjekty v demokratickej spoločnosti uzatvorená.
Viem, poviete mi, inak sa nedalo, museli sme. Budete mi skúšať tvrdiť, že to ten či tamten za to môže. Ja sa vás na oplátku pýtam: Bol by možný vznik tretej smeráckej vlády, keby ste tak ochotne neotočili? Ako by to asi vyzeralo s atmosférou spoločnosti, s nádejou ľudí, keby ste dali šancu vzniku pravicovej vláde a tým aj šancu uvoľniť ruky prokuratúre, polícii, sudcom? Každý jeden zvolený poslanec SIET-e a MOST-u - HÍD by si mal prehodnotiť svoje hlasovanie o programovom vyhlásení vlády, a zdôrazňujem, že ide aj o hlasovanie o dôvere vláde. Každý z vás by si to mal zvážiť, pretože ak hodnotový základ, na ktorom stojí toto programové vyhlásenie, vykazuje podstatné závady, všetko, čo sa na ňom vybuduje, bude chatrné a nedôveryhodné.
Ďalšie variácie a kombinácie, pokiaľ ide o zostavenie vlády a o zodpovednosť, mali nadmieru zodpovední politici nechať jednoducho na ľudí a nie na svojich vlastných ambíciách. Všímať si vôľu ľudí tejto krajiny, ktorí vám dali hlas práve aj z dôvodu, že charakter rozhoduje alebo že dobrý štát slúži ľuďom. Politická stabilita postavená na podvode, je postavená na vode a vyjadrovať dôveru podvodu ja jednoducho nemôžem a nebudem.
A teraz k vecnému obsahu. V programovom vyhlásení vlády chýbajú presne vymedzené oblasti kontinuity, o tom sme tu už hovorili, v ktorých vláda bude pokračovať, pretože ak má záujem ďalej pokračovať v kontinuálnom podporovaní korupcie, vo feudálnom vládnutí a poňatí moci, pokračovať v kontinuite v nefunkčnom zdravotníctve, zaostávajúcom školstve v rámci Európskej únie, v chorom súdnictve, polícii a prokuratúre, zvlášť pri odhaľovaní trestných činov s množstvom súdnych prieťahov a nekonečných, rokmi neuzavretých súdnych sporov, tak to je kontinuita na zaplakanie. Hľadať kontinuitu a pokrok v posledných štyroch rokoch pri podpore malého a stredného podnikania by chcelo veľkú lupu.
Nájsť celospoločensky prospešné ustanovenia zákonov prijatých počas volebného obdobia, ktorým by bývalá vláda uľahčila alebo podporila plošne malých a stredných podnikateľov s konkrétnymi výsledkami, to sa ani nedá. Ibaže by sme zavreli obe oči a spomenuli si na korupčné schémy okolo rozdávania európskych fondov, štátnych zákaziek a dotácií vybraným podnikateľským skupinám.
Roky sa dehonestovala parlamentná spolupráca, parlamentná kultúra a hľadanie riešení s opozíciou bola výnimočnosť, ktorá neraz skončila rozporuplnými výsledkami, ako napríklad pri novele ústavy, kde sa manželstvo muža a ženy zabetónovalo homofóbmi. Zosmiešňovanie, podceňovanie, dehonestácia, ako sme to mali vidieť teraz, možnosť vidieť teraz, to boli doterajšie vládne zbrane. Tento všadeprítomný postoj sa rýchlo etabloval aj do celospoločenskej atmosféry, kde existovali iba naši smerácki a prípadne oligarchistickí, tí mali permanentku do všetkých oblastí politického, spoločenského, ale aj hospodárskeho života.
Ak nezačne byť dôvodom vysokej životnej úrovne ľudí rozhľad, vzdelanosť, schopnosti, ale skupinové, partikulárne, hospodárske a politické záujmy, ak nebude výsledkom ľudskej činnosti zmysluplná práca, ale zháňanie konexií a korupcia, ak vysoké školstvo bude uspokojovať len dopyt po nekvalitnom vzdelávaní, slovenský národ zdegraduje.
Vláda presadzuje myšlienku dobre spravovaného a dobre fungujúceho sociálneho štátu už pomaly 10 rokov. Ja som stále neprišla na to, čo s tou myšlienkou vlastne urobila. Ako ju pretavila do praxe. Chudobné regióny sú stále chudobné, počet ľudí odkázaných na štátne dávky je takmer stabilný, rómske spoločenstvá segregované, tie sú stále segregované a tie hladové doliny sú vraj stále hladové. A teraz sa vláda podľa jej programového vyhlásenia pripravuje snívať ďalší sen o sociálnom štáte.
Keďže nikdy netreba prestať snívať, držím jej palce, aby ju z myšlienok nevytrhla tvrdá realita. Napríklad tá, že niekto tie prerozdeľované hodnoty musí najskôr vytvoriť a ten niekto nebude ani štát, ani kamarát veľkopodnikateľ čerpajúci dotácie. Bude to malý, stredný podnikateľ, bude to živnostník, bude to zamestnanec a ten na to, aby mohol tvoriť, potrebuje okrem času, priestoru a skutočnej právnej ochrany aj silu, chuť a stabilné legislatívne prostredie.
V programovom vyhlásení vlády čítam, že na naplnenie cieľa účasti súkromného sektora na rozvojovej spolupráci sa využijú finančné a nefinančné nástroje. Veľmi rada by som verila, že príležitosti dostanú všetci tí, ktorí budú mať preukázateľne najlepšie projekty s dosiahnuteľnými hodnotiteľnými hospodárskymi výsledkami. A nebude o tom rozhodovať len novozriadený styčný koaličný dôstojník, ale tím odborníkov na základe vopred stanovených pravidiel. Veľmi rada by som verila všetkým tým vznešeným predsavzatiam, ale už sa nechcem sklamať. Preto vám vravím, uverím, až keď uvidím.
Začnite napríklad tým, že pre lepšie verejné rozhodovanie prizvete do rozhodovacej a kontrolnej činnosti štátnych inštitúcií aj opozíciu. Nič sa tým nepokazí, naopak, vylepší sa, pretože bude lepšie fungovať systém bŕzd a protiváh, rozšíri sa optika videnia pre lepšie verejné rozhodovanie. Strategické investície a efektívne verejné investície spolu s využívaním fondov Európskej únie nás za bývalej vlády stáli stratu obrovských hodnôt materiálnych, ale najmä morálnych.
Už by ste mohli nechať novinárov odpočinúť si a zredukovať takmer denné tlačové besedy o rozkrádaní tohto štátu na cyklus postavení aspoň na mesačnej báze. A keďže veta o podpore korupcie na Slovensku v programovom vyhlásení vlády nie je, zrejme vypadla, verím, že s ňou vypadnú aj nekalé praktiky vysokopostavených úradníkov, takže pre efektívne verejné investície nebude ani tak dôležité ako, ale kto pri tomto riadení bude personálne stáť. Hlásime sa ako opozícia do kontrolných orgánov tak pre využívanie fondov Európskej únie, ako aj na Úrad pre verejné obstarávanie, do Najvyššieho kontrolného úradu, Úradu pre dohľad, Regulačného úradu i ďalších.
Opäť citát: "V oblasti využívania európskych štrukturálnych fondov sa prijme ďalšie zjednodušenie procesu implementácie EŠIF s cieľom znížiť administratívnu záťaž pre prijímateľov a subjekty zapojené do tohto procesu." Zdôrazním slovo "ďalšie", lebo som ešte v tejto krajine nestretla človeka, ktorý by mi povedal, že v niečom sa administratívna záťaž za vlády Roberta Fica zjednodušila. Slovíčko "ďalšie zjednodušovanie" je v tomto kontexte zbytočné, stačí, ak príde k situácii, že namiesto 100 notárskych overených dokladov, päťkrát kopírovaných a poslaných na päť rôznych miest v jednej budove pre totožnú štátnu inštitúciu, a ďalších 10 elektronických hlásení a 150 kontrol bude stačiť iba jedenkrát. Za takýto výsledok jedenkrát a dosť vopred všetkým ďakujem a ocením ho nielen pri eurofondoch, ale najmä pri bežnom styku človeka s úradmi.
Prioritne vítam oblasť zdravotníctva v programovom vyhlásení vlády. Niektoré podstatné oblasti zmien sú podchytené. Beriem ich s rešpektom, pretože už od roku 2012 podľa predchádzajúceho programového vyhlásenia vlády máme na Slovensku ideálny stav, zabezpečenú starostlivosť o zdravie, zdravého občana, vyliečeného pacienta aj spokojných zdravotníkov, ktorí sa nám len tak z dlhej chvíle sem-tam zúčastnia na protestoch. Verím, že rozumnou komunikáciou, faktami a konštruktívnou politikou nám zostáva iba tešiť sa spolu s novým ministrom na hodnotovo zameranú spoluprácu v dobrom aj v zlom.
Pre mňa ako poslankyňu Národnej rady bude najvyšším zadosťučinením, ak sa pre spoločenskú a politickú stabilitu prioritne vrátime k základnému pilieru štátu a reálne začneme uplatňovať oddelenosť štátnej moci. Teda zvlášť zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci. Nie, ako je dnes, zliate do jedného, mocou riadeného celku ovládaného niekoľkými ľuďmi, systémom "vyhraj voľby a môžeš všetko".
Na záver chcem vyzvať všetkých kolegov zvolených za stranu SIEŤ a MOST - HÍD, aby napriek udomácneniu sa vo vládnej pozícii predsa len zvážili požiadavky a túžby občanov, aby zvážili aj kritický a ostrý obsah slov opozičných kolegov, pretože v ich podstate, akokoľvek kritickej, je pravda. Ste síce legálne zvolení, ale nezískali ste legitímne právo podvádzať.
Vyzývam vás, ale aj ostatných kolegov, aby nedali hlas tomuto vládnemu programu, lebo iba tak môžu napraviť hrubú chybu, ktorá bola urobená krátko po voľbách. Dnes by sme tu nemuseli špiritizovať nad nekonečne vágnymi sľubmi, nudnými úradníckymi súvetiami, ale mali by sme pred sebou úžasné dobrodružstvo meniť Slovensko k lepšiemu. Mali by sme morálnu prevahu a mali by sme podporu našich ľudí.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 19:28 - 19:29 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Kaliňák, budem reagovať na vás tak k veci, ako vy ste reagovali k veci na programové vyhlásenie vlády. Miesto jeho obhajoby ste rad radom vymenovali a útočili na všetkých, čo si dovolili ostrejšie sa ozvať.
Tak ja sa na oplátku opýtam, pani Žitňanská, vás, nečudujem sa, že ste ušla, ako sa vám sedí... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Prepáčte, môžte reagovať len na predrečníka.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Toto myslíte vážne, toto?! (Povedané so zvýšeným hlasom.) Toto myslíte vážne, teraz si robíte srandu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Môžte reagovať len na predrečníka, pani poslankyňa. (Reakcie z pléna.)

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Dobre. Prosím vás, opýtajte sa pani Žitňanskej, ako sa jej sedí po boku s takýmto človekom, ako sa cíti, keď počúva tento výsmech spravodlivosti právnemu systému a všetkým slušným ľuďom. Celé Slovensko ju vidí, dúfam, že sa jej spí dobre, pretože predtým bola tvarom (pozn. red.: správne "tvárou") boja proti korupcii a dnes je jej garantom.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 15:57 - 15:59 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Procházka tu nie je, hej, naozaj prečítal a zdrhol, dobre, to chápem, chcela som mu do očí, no ale tak snáď počúva.
Ja ani neviem presne, pán Procházka, čo ste hovorili, ale vlastne je to jedno, lebo to, čo poviete, v podstate nemá veľkú hodnotu. Ťažko sa mi to už totiž berie vážne. Nejak mi to moje podvedomie cez všetku tú snahu stále dokola a veľmi nahlas opakuje, aha, hýbu sa mu pery, určite klame.
Ja keď vás vidím, stále rozmýšľam, ako sa vám ráno vstáva, ako sa vám pozerá ľuďom do očí, ako sa medzi nami cítite. Započula som niečo o správnych ľuďoch, ale tých správnych ľudí ste vy sklamali. Tí správni ľudia sú občania, tento národ, aj ja som jeden z tých ľudí. Pamätám si, ako som vám verila a tešila sa z vás, aj ako som sa cítila, keď som zistila, že ste to na nás celú dobu iba hrali.
Najväčšia škoda je, že ste ľuďom zobrali obrovský kus nádeje a to napravíte veľmi ťažko. Ale po prečítaní programového vyhlásenia vlády sa mi zdá, že vám je to aj tak jedno, vy už ste sa ani nesnažili. Veď už to nejak dožijete do konca, veď to nie je zrejme ďaleko, tak nech sa páči, dožite, ale ťažko už odídete so cťou. A pre mňa je česť jedna z najpodstatnejších vlastností dobrého politika a skutočného chlapa. Zrejme som od vás čakala priveľa, ak som chcela, aby ste presne takýmto človekom boli. Škoda, že ste ním nechcel byť aj vy sám, škoda.
Chcela som vám iba úprimne povedať, ak vám to náhodou ešte nikto nepovedal do očí, veľmi ste ma sklamali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 15:12 - 15:13 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Kollár, práve od vás také puritánstvo? Ale no. (Zasmiatie sa v sále.)
K registrovaným partnerstvám. Akonáhle sa to tu spomenie, nastáva hystéria. Ale registrované partnerstvo je iba možnosť dozvedieť sa o zdravotnom stave svojho partnera alebo možnosti dediť, o akceptácii inakosti spoločnosťou možno tiež. Chápem pritom, keď sa inakosťou chápe spolužitie dvoch žien alebo dvoch mužov, ale, kolegovia, uvedomte si, že registrované partnerstvá sa týkajú aj heteropárov, ktoré nie sú zosobášené a sobášiť sa jednoducho nechcú. Preboha, veď už aj v kresťanskom Španielsku je tento spôsob spolužitia uzákonený a tolerovaný, tak nerobme tu z toho také strašidlo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2016 13:09 - 13:11 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Natália, ty si jeden skvelý človek. To, čo robíš pre tie rodiny, ženy, deti, obete, neprávosti, koľko tomu venuješ času, energie, klobúk dole pre tebou. Ja stále nemôžem pochopiť, ako po tom, čo ty si v živote dokázala na úkor svojho času, času na prácu, tvojej rodiny, riešiš nebezpečné situácie a nekonečné byrokratické tortúry, sám sa často ocitáš v nebezpečí a napriek tomu nikdy pomoc neodmietaš, mohla byť za detského ombudsmana zvolená pani Tomanová. Toto mi nikto nikdy nevysvetlí. Skúšam veriť, že v budúcnosti sa aspoň v takejto oblasti budú brať na zreteľ osudy tých, ktorých je potrebné ochrániť, a nie tých, ktorí vládnu a často vládnu bezohľadne už iba tak zo zvyku, lebo toto už nie je o kšeftoch, toto je iba ľahostajnosť a o to je to horšie. Zapamätajte si ľudia, aj vy, vážení kolegovia, túto ženu, lebo jednoducho jej práca stojí za povšimnutie, mali by ste ju chcieť počúvať a mali by ste ju počúvať veľmi dobre.
A, Natália, prosím ťa, povedz nášmu kolegovi pánovi Hrnkovi, že je v každej faktickej a zatiaľ vždy od veci.
Natália, ty si sa venovala tomu, čo nefunguje, ak som to správne pochopila, a žiadala si pozornosť pre tých, ktorí sa stali dokázanými obeťami nášho systému, žiadala si napraviť to, čo nefunguje. Ja sa čudujem, že pánovi Hrnkovi nie je hanba sa obúvať ešte aj do takéhoto čistého konania. Samozrejme, vychádzaš z iných hodnotových princípov, to je vidno už na prvý pohľad a vôbec na to netreba upozorňovať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis