Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.2.2017 o 11:45 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2017 15:33 - 15:35 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Lucia, ja chcem len potvrdiť tvoje slová a povedať ti, že teda nie si v tom ani náhodou sama.
Takisto teda si myslím, že, po dlhších diskusiách je mi jasné, že nemáme jednotné stanovisko, a najmä ho nemáme preto, pretože tí, ktorí sme boli na tej diskusii s ústavnými právnikmi, odchádzali sme - a nielen my, ale, myslím, že aj kolegovia z klubu OĽaNO - odchádzali sme s..., so..., s..., ja osobne so stopercentným pocitom, že je v tom nejaká habaďúra, že ten, že ten vládny návrh v podstate vznikol iba preto, aby boli Mečiarove amnestie navždy pochované. A potom je veľmi ťažko im za to hlasovať, aj keď je tu možno nejaká malá nádej, že budú, budú zrušené, lebo, lebo, samozrejme je tu obava, že namiesto toho, aby sme ich pomohli zrušiť, ich navždy, navždy pochováme. Jednoducho neveríme vládnemu návrhu, veríme návrhu pána Budaja, ktorý konzistentne už dlhé roky presadzuje to isté.
Na druhej strane je tu pán Fico a jeho náhla zmena a záchvat svedomia, nech sa na mňa národ nehnevá, nemôžem, veľmi ťažko sa mi tomu verí a ešte menej dôvery mám vďaka tomu vydieraniu, keď mi vravia, no ak chcete zrušiť amnestie, musíte s nami súhlasiť. Návrh pána Budaja tu bol prvý. Niekoľkokrát. Prečo, prečo jednoducho nesúhlasí koalícia s návrhom pána Budaja, ak to chce zrušiť? Pretože je tu rozdiel vo výsledku. Vo výsledku, ak nebude schválený ná..., ak bude schválený návrh pána Budaja, tak sa jednoducho amnestie zrušia. Ale v prípade, ak bude koaličný návrh schválený, môže sa stať, že budú amnestie navždy, navždy pochované.
Takže obávam sa, že Fico nechce zrušiť amnestie, len chce mať pod, pod kontrolou proces, aby sa mohol spolupodieľať na ich pochovaní. A chcem povedať, že komfortne sa cítim pri Budajovom návrhu a veľmi nekomfortne pri koaličnom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.2.2017 19:34 - 19:46 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, ako ste si už všimli, väčšinou sa vyjadrujem k zdravotníctvu, som členkou zdravotníckeho výboru, som členkou reformného zdravotníckeho tímu SaS, ale aj mňa trápi problém s energiami. Trápi ma samozrejme preto, lebo aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti musia platiť za energie. Faktúry za elektrinu idú do nákladov a náklady poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa platia z jedného balíka peňazí, na ktorý sme sa poskladali spoločne všetci zo solidárneho zdravotného postenia.
Požičiam si malú vizualizáciu svojho kolegu zo zdravotníckeho tímu SaS Martina Pílnika, pretože to podľa mňa výborne vystihol. Predstavte si na chvíľu množinu všetkej možnej dostupnej starostlivosti na svete, starostlivosti na základe relevantných vedeckých poznatkov a potom si predstavte takú menšiu množinu, v ktorej je zdravotná starostlivosť, ktorú si môže naša spoločnosť nakúpiť z toho celého balíka peňazí, ktorý sme vyskladali. Veľkosť tejto našej množiny závisí nielen, nielen zo vstupov a z prispievateľov do solidárneho zdravotného poistenia, ale aj od schopnosti dobre a efektívne nakupovať zdravotnú starostlivosť. Čím viac plochy tej množiny všetkej možnej dostupnej starostlivosti prekrýva tá naša menšia, ktorú si môžeme dovoliť, tým sme bližšie k tomu, aby každý jeden z nás bol pred smrťou zachránený najlepšie a najviac, ako je to momentálne možno, ako je to momentálne dostupné. Ale tá naša množina, tá je oveľa menšia, ako by mohla byť. Tu si z nej odhryzne nejaké to predražené CT, tam si potichu odkusne teta Anka. Všeobecka vedená vládnymi nominantami vyrobí dlh 200 mil., zas si môžme menej dovoliť. Treba niečo odložiť aj na oddlženie štátnych nemocníc, lebo veď desať rokov vlády SMER-u a dlh 500 miliónov.
Chceme riešiť personálnu a odbornú krízu v zdravotníctve? Sestričky, musíte vydržať, pacienti, musíte vydržať, lebo veď nie je z čoho. Naozaj, ten dom, v ktorom býva pán Foraj v luxusnom River parku, alebo ten, v ktorom býva pán Paška v mestskom parku, ten si nevšímajte, oni si to určite zaslúžili na rozdiel od vás. A pre istotu sme ešte tento rok utiahli kohútik a znížili platbu za poistenca štátu, nech nemusíme toľko platiť za štátnych poistencov. Štát zaplatí o 120 mil. menej na tejto položke, dámy a páni, 120 mil., ale náklady a nároky neklesnú, skôr naopak, ešte stúpnu. Kto to zaplatí? Znova pracujúci ľudia. A už dnes musím povedať, pracujúci ľudia a už aj ich deti. A namiesto toho, aby sa tvrdé opatrenia, aby prinášali výsledky, aby ich konečne pacienti pocítili v pozitívnom zmysle, namiesto toho sa tieto úspory využívajú na plátanie zlodejín a babráctiev nominantov vládnej strany SMER.
A takto isto peknú, veľkú dieru do tej našej malej množiny urobili aj nové faktúry za energie, na ktorých sa zase raz len niekto obohatil. A ani jedna z tých dier do zdravotnej starostlivosti nemusela byť, ak by nevládol režim Roberta Fica. Vždy dostaneme len to, čo si zvolíme, všakže?
Všetko to, čo do tej menšej množiny, čo sa tam nezmestí, to všetko je zdravotná starostlivosť, to sú lieky, operácie, ošetrenia, to je materiál, ktorý niekto mohol dostať, ale nedostal, pretože si to nemôžeme dovoliť, nevieme si to nakúpiť. Sú to životy ľudí, osudy ľudí, celých rodín, sú to lepšie platy zdravotníckeho personálu. Všetci majú ťažšie osudy, ako by mohli mať, iba preto, že niekto si naplnil vačky.
Množstvo zdravotnej starostlivosti, ktorá je pre nás všetkých dostupná zo solidárneho zdravotného poistenia je konečná množina. Každé jedno euro, ktoré niekto neoprávnene či nesprávne alebo podvodne zo zdravotníckeho rozpočtu minie, zabíja niekoho z nás. Úradný limit, podľa ktorého v slovenskom zdravotníctve sa ohodnocuje rok predĺženia života, je 30-tisíc eur. Každých 30-tisíc eur, ktoré sa nasčítajú vo zvýšených nákladoch na zdravotnú starostlivosť aj kvôli faktúram za energie, pripraví vašich rodičov, mojich rodičov, našich priateľov či kolegu v práci o šancu žiť tu s nami kvalitne, dlhšie ešte jeden rok.
Toto je pre vás typické, pán premiér. Toto je váš štýl robenia politiky. Sľubujete ľuďom prácu a pracovné miesta, ale komplikujete život najväčšiemu zamestnávateľovi na Slovensku, malému a strednému podnikateľovi. Nezaoberáte sa jeho problémami, zvyšujete mu dane, náklady, administratívnu náročnosť, prikazujete, koľko má platiť ľuďom, koľko má platiť štátu, ale zatiaľ svojim ľuďom, tým svojim vyvoleným podnikateľom, odpúšťate dane, dávate štedré dotácie, dávate štedré, štátne zákazky. Toto ste vy, pán premiér.
Sľubujete ľuďom istoty, ale v čase, keď sa štátu darí, znižujete svoj podiel platby na solidárnom zdravotnom poistení. Natoľko si vážite zdravie a životy svojich voličov. Rušíte poplatky za prednostné ošetrenie pred voľbami, aby ste ich po voľbách ešte zvýšili, a zároveň roky vaši ľudia na zdravotníctve zarábajú. Dávate ľuďom, vraj, vlaky zadarmo. Vlaky zadarmo, prosím vás pekne, nič také ako vlaky zadarmo nie je. Zdravotníctvo zadarmo, obed zadarmo, energie zadarmo, to neexistuje, nič také nie je. Vždy to musí niekto zaplatiť. Že stabilné ceny energií? Myslíte to tak ako s tým bezplatným zdravotníctvom, ktoré akože konečne máme? Lebo keď ste zrušili všetky poplatky, aby sa to vašim voličom páčilo, vrátane prednostného prijatia, tak odvtedy podľa OECD tvoria tretinu výdavkov na zdravotníctvo súkromné výdavky, teda priame platby od ľudí. To je to vaše bezplatné, to je to vaše zadarmo? Odkladanie platenia účtov na ďalšiu vládu sa vypomstí a vidíte, najmä keď má rovnakých zodpovedných.
Pýtate si dôveru na základe stabilných cien energií a ľuďom prídu predražené faktúry o 400, 600, 900 percent? Ale to nebola náhoda, to nebola ani nehoda. Celá Európa má lacnejšie energie, iba u nás sú stabilné. Stabilne drahé. Upozorňovali sme už na jeseň, že ľudia budú mať problém, bolo vám to jedno. Holjenčík, ktorý by mal byť akože nezávislý a mal by chrániť peňaženky ľudí a ktorý skáče presne podľa vašich pokynov, radí firmám, ako môžu od ľudí vytiahnuť ešte viac peňazí.
Toto je vaša metóda vládnutia. Tá metóda sa nazýva klamstvo a parazitovanie. Vaši ľudia sa majú dobre a bežný človek, čo vám celú tú parádičku platí, ten sa nedomôže na Slovensku ničoho, práva, zdravia, pohodlia, mnohí už ani dôchodku. Chcela som povedať, že ste amatér, ale vy ste vlastne odborník, odborník v okrádaní ľudí a v tom, že keď im ukradnete, hodíte im naspäť aspoň malé omrvinky a ešte máte tú drzosť nazývať to sociálnou demokraciou. Vy nechcete samostatných ľudí, vy potrebujete závislých ľudí, závislých od tzv. vašich milodarov, milodarov od štátu, ktoré sa tvária, že sú zadarmo, ale všetci vieme, že to zaplatili pracujúci. Vy nechcete nezávislého, samostatného voliča, ktorý nepotrebuje vaše vlaky zadarmo, pretože z vlastného príjmu si môže dovoliť zaplatiť cestovné. Máme oveľa vyššie dane, ako by sme mohli mať, oveľa vyššie odvody. Máme množstvo regulácií, ktoré bránia podnikateľom vytvárať pracovné miesta. Máme množstvo dotácií a štátnych zákaziek, ktoré dostávajú vždy tí istí, a platíte to z peňazí ľudí, ktorí vám veria.
A za to vás odvolávame, pán premiér, za to, že klamstvom získavate ľudí. Ale to si ešte človek môže povedať, no je to problém toho voliča, mal byť pozornejší, mal jednoducho rozoznať klamstvo. Ale to, že ste tú dôveru klamstvom získali, a potom ju ešte aj zneužijete na to, aby sa obohatili ľudia okolo vás, aby sa obohatili na úkor práve tých bežných ľudí, ktorí vám verili, to už človek nemôže dávať za vinu tomu nepozornému voličovi. Je to DNA vašej strany, je to vaše chrapúnstvo. Dokážete síce urobiť pred kamerami tisíc klikov, ale nedokážete odstrihnúť príživníkov od peňaženiek vašich vlastných voličov. Nedokážete počúvať argumenty, nedokážete vysvetliť vaše zlyhania ani zlyhania vašich ľudí. Nedokážete čeliť vlastnej podstate. My nepotrebujeme, aby ste mali silu na kliky. My potrebujeme, aby ste mali silu vysvetľovať vaše zlyhania. A ak nemáte, nemáte tu čo robiť.
Vravíte, bol to omyl, vyriešili sme to. Nie, to nebol omyl, to bola zlodejina, na ktorej sa zas obohatili konkrétni ľudia a na ktorú sme vás upozorňovali vopred, ale vám to bolo ukradnuté. A dnes, keby sme nerobili tento, podľa vás, cirkus, ako to vy nazývate, bolo by vám to ukradnuté úplne rovnako. Ste zlý premiér a je na to tisíc dôvodov, ale dnes vás budeme odvolávať pre jeden konkrétny, že klamete, okrádate a priživujete sa na ľuďoch, ktorí si myslia, že ste ich posledná nádej. Je to niečo ako zneužitie zverenej osoby. Je to nechutné, neľudské a extra odporné. Skoro tak odporné, že si nás, zástupcov ľudí, ani nevypočujete, že pohŕdate právom, spravodlivosťou aj ľuďmi samotnými. Vezmite svoje zlodejiny, svoje regulácie, svoje milodary aj svoju zlodejskú partaj a utekajte z tejto krajiny! Lebo raz, keď sa ľudia zobudia a už nebudú chcieť počúvať klamstvá, radšej si do vlády zvolia politikov, ktorí povedia pravdu, aj keď nebude taká populárna. Zvolia si nás a bude to čoskoro. A prvé, čo urobíme, prvé, čo urobíme, bude, že povolíme ruky prokuratúre, sudcom, policajtom a necháme vás všetkých pozatvárať. Vrátime ľuďom nádej a vy aj s vašimi kamošmi sa budete zodpovedať súdom, neovplyvneným súdom. Ten deň je bližšie, ako si myslíte.
A možno sa raz aj vo vašej strane nájde hrdina, ktorý si povie dosť, ktorý toho bude mať plné zuby. Mohlo by to byť napríklad aj dnes, veď preto sme tu. Dávame šancu čestným ľuďom v koaličných radách byť tým lotosom, čo vyrastá z bahna. Byť tým, čo zmení svet, čo to nandá zlodejom a nechá spravodlivosť vykonať svoje. Byť tým, vďaka ktorému ľudia začnú politikom znova veriť. Byť naozaj dôležitý pre našich ľudí, našu krajinu.
Kolegovia, všetky možnosti na to máte, využite ich!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2017 16:58 - 16:59 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Jožko, musím ťa pochváliť. Teda to bolo veľmi, veľmi plodné prirovnanie. Ale chcela by som ku kolegyni Kiššovej. Janka, v prvom rade musím povedať, no ako zmena, taký vietor do plachiet trochu. Lebo po tom, čo sme tu počuli pána premiéra, toho veľkého muža, toho človeka, ktorý tu riadi štát, riadi krajinu, má v rukách vládu, životy, osudy ľudí, ich peniaze, ktoré odvádzajú tomuto štátu, tak ten človek sa nezmohol na žiadne argumenty. Ten tu doslova zasmradil a odišiel. Nepovedal jeden argument. Nepovedal jedno vysvetlenie. Nepovedal nič. Prišiel sem, povedal fuj, vy ste boli tiež zlí, tak aj my môžeme byť, a odišiel. Klasika. A preto by som tebe, Janka, chcela vzdať hold. Sama si povedala, že nie si naivná, nerátaš s tým, že dnes premiéra odvoláme, napriek tomu si si dala naozaj veľkú snahu, venovala si tomu čas, bola si pripravená, argumentovala si. Od teba nezaznela jedna podpásovka. Argument za argumentom, fakt za faktom, ako sme u teba zvyknutí. Ja viem, že toto nie je spôsob, ktorý vždy ľudí baví. Často my dve spolu o tomto diskutujeme, ale ja to naozaj veľmi oceňujem, pretože ty, útla žena, oproti tomu veľkému premiérovi si teraz kráľovnou a on je za chudáka. A ja ti za to ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 8.2.2017 18:04 - 18:04 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Už ide. Dobre. Ďakujem pekne za slovo. Ospravedlňujem sa za zmätok, zabudla som to stlačiť, prihlásiť sa.
A v tomto úplne máš pravdu, Alino, ja viem si predstaviť, ako by tá debata vyzerala, ale myslím si, že sa trošku, že neveríme trochu tým rodičom a myslím si, že oni si takisto dokážu zhodnotiť, čo hovorí odborník a čo hovorí ten laik. A myslím si, že kto iný, ako ten odborník, lebo ten rodič to nedokáže, hej? Tak kto iný, ako ten odborník, by mal tie bludy vyvrátiť. A napríklad pán Zelník to v určitej časti dokázal veľmi dobre, veľa kolegov presvedčil evidentne a myslím si, že toto je cesta, že takto, takýmto spôsobom nech tí rodičia cez nejakého svojho zástupcu kľudne majú možnosť sa opýtať a nech je na tie otázky odpovedané odborníkmi a potom už nechajme na tých rodičoch, čomu budú veriť. Ale keď raz je niečo pravda, tak je to veľmi ľahké - to sme tu teraz videli - vyargumentovať, alebo teda aspoň ja v to naivne dúfam, že sa takéto niečo podarí. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 8.2.2017 17:56 - 18:03 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pod lampou je najväčšia tma, hej.
Ja som, ja sa teda pridám k skupinke tých, ktorí k tomuto návrhu zákona nechceli vystúpiť, no nakoniec, nakoniec v rámci diskusie som sa rozhodla povedať pár slov, bude to naozaj krátke. Chcela, to, čo tu zaznelo. Od predkladateľov zaznelo, že ani lekári nemajú jednoznačný názor, či očkovať deti alebo nie, či rodičia majú dať očkovať svoje deti alebo nie. Myslím si, že ani rodičia nemajú jednoznačný názor.
Takisto zaznelo, povinnosťou zdravotníckych inštitúcií je informovať rodičov. Ja si skôr myslím, že povinnosťou je liečiť aj rodičov aj deti a celú spoločnosť. Ale áno, o tej informovanosti sa môžeme baviť.
Kolega Baláž povedal, že - nie je tu už -, že toto je čisto vedecká záležitosť. Ja by som chcela podotknúť, že ja si myslím pri všetkej úcte a pochopení toho, že naozaj túto tému treba odborne, odborne predstaviť a snažiť sa ju tak aj poňať, ale myslím si, že naozaj to nie je iba odborná záležitosť z toho dôvodu, že sa týka rodičov, ktorí veria tomu, že svoje dieťa jednoducho takýmto spôsobom ohrozujú. A v tomto bode mi to už príde nie úplne naozaj o vede a o odborníkoch, ale práveže o ľuďoch a myslím si, že je na mieste nejaká diskusia.
Pán Zelník, veľmi, veľmi, veľmi dobré vystúpenie. Viacerí vás pochválili, musím tak urobiť aj ja, naozaj klobúk dole. Dokonca som si bola od pána Zelníka vypýtať tie argumenty, neskôr poviem, kvôli čomu. Ale naozaj toto je diskusia, je na mieste povedať svoj názor.
Nesúhlasím s pánom Kotlebom v tom, že niečo rieši následné obviňovanie, lebo myslím si, aj keby mal trikrát pravdu a keby aj pán Zelník bol v tomto finančne zainteresovaný a tak ďalej a tak ďalej, myslím si, že mu to nebráni povedať argumenty a je na nás, rozumných ľuďoch, aby sme si zvážili, či im veriť alebo nie a myslím si, že tie argumenty, tá dôvodová správa bola naozaj výborne spracovaná a úplne mi je, teda jedno pozadie toho, pokiaľ počujem tie argumenty a zdajú sa mi teda naozaj správne v mnohom.
Na druhej strane takisto pán Zelník hovoríte, antivakcinačná loby má svoju, má obrovskú silu a vravíte, že neviete prečo. A to je podľa mňa, odpoveď na tú otázku je práve to, pretože nevedieme diskusiu, pretože odborníci naozaj s tými rodičmi tú diskusiu nevedú a tam je priestor na tie špekulácie, na tie obavy, na ten strach, pretože kolegovia tu hovorili ako príklad pokuty v doprave, ale myslím si, že inak reaguje človek, keď ide o jeho vodičský preukaz a keď ide o jeho dieťa. A práve preto si myslím, že reagujú prehnane tí rodičia, možno až veľmi prehnane, možno hystericky, možno naozaj veria konšpiráciám. Myslím si, že vo veľa prípadoch áno. Ja svoje deti mám obe zaočkované. Dokonca si priplácam za očkovanie navyše, pretože verím tým doktorom a verím tomu, čo hovoria, ale poviem vám pravdu, že keď sa tu bavíme o odbornosti, tak neviem, či je možné ma nazvať odborníkom, keď nejaké roky, konkrétne sedem rokov som robila s deťmi a s rodičmi a vidím, vidím, ako tí rodičia reagujú a naozaj viem na to pozrieť aj z pohľadu tej matky, ktorá má skutočnú obavu a ja jej neviem vysvetliť, prečo ju nútim, aby si išla dať zaočkovať dieťa, keď ona verí tomu, že to naozaj prinesie nejakú chorobu alebo, alebo sa tomu dieťaťu niečo stane a keď teda podľa nej na to existujú relevantné argumenty.
Sama z tohto dôvodu ja neviem hlasovať ani "áno", pretože by to bolo v rozpore s mojím vedomím a svedomím. Neviem hlasovať ani "nie". Z tohto dôvodu ja sa zdržím. Ale chcem poprosiť obe strany aj v tomto pléne a možno aj verejnosť, trošku poprosiť o zmier, pretože tá diskusia, bolo to vidieť aj na tejto debate, tá diskusia je veľmi, veľmi potrebná a treba naozaj trpezlivo tým rodičom vysvetliť, možno aj na strane tých autorít by bolo načase, keby sa naozaj spojili a snažili sa tým rodičom vysvetliť, že ich deti nie sú ohrozené. A naozaj nech ten rodič nemá obavu, lebo myslím si, že naozaj nútiť tú matku, toho otca, aby svoje dieťa išlo dať, išiel dať zaočkovať, keď verí tomu, že je to pre to dieťa zlé, myslím si, že toto je pochopiteľné, že je z tohto obava.
Takže ja len toľko k tejto diskusii. Nie som ani za, ani proti, len chcem poprosiť obe strany ešte raz o pochopenie navzájom, pretože myslím si, že ani rodičia nemôžu od nás čakať, keď máme strážiť nejaké verejné zdravie, keď sa bavíme o, niekoľkokrát tu aj padol termín "kolektívna imunita", ak som to ja teda pochopila správne, tak kolektívnu imunitu chápem aj tak, že keď zaočkovanosť detí klesne pod nejaké percento, tak v tom momente už sú zaočkované, už sú ohrozené aj tie deti, ktoré sú zaočkované. Takto mi to bolo vysvetlené.
Čiže je, myslím si, na mieste u lekárov, ktorí vedia, o čom hovoria a rozumejú tomu, myslím si, že je na mieste strážiť túto kolektívnu imunitu, pretože naozaj potom ohrozujeme nielen svoje deti, ale aj seba a nič tým nevyriešime. Ale rovnako je na mieste, takisto si myslím, lekári vedia pochopiť tých rodičov, že majú obavu a z tohto dôvodu by to mali byť práve oni, ktorí tým rodičom poskytnú dostatok informácií. Vidíte aj vy sami, kolegovia tu v pléne, ani my nemáme tie informácie a to tu sedíme a máme všetky možnosti. Ani my sa nevieme rozhodnúť.
Takže ešte raz, možno je na mieste pochvala pre pána Zelníka aj v tom, že organizuje v marci stretnutie s odborníkmi, ale chcem vás upozorniť, že ja určite si teda, už teraz to robím, zozbieram otázky, obavy tých rodičov a budem sa tých odborníkov pýtať a budem sa z toho snažiť vytvoriť nejaký výstup, ktorý by naozaj možno išiel tým smerom, že by rodičia mali menšie obavy a nemuseli by sme ich až tak takýmto spôsobom nútiť a diskutovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 8.2.2017 11:45 - 11:47 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajkyňu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 17. marca 2017 a gestorský výbor do 20. marca 2017.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2017 15:50 - 15:52 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mne už sa ani nechce, koľkátykrát je táto je téma v parlamente. Ale tak, asi si to zopakujeme. Ja by som ale s argumentami, ktoré padli, súhlasím, pardon, ale chcela by som sa opýtať kolegov, ktorí sú proti tejto zmene a ktorí sú proti zrušeniu gastrolístkov, ja by som sa chcela opýtať, prečo si, pre boha živého, myslia, že vedia oveľa lepšie ako ľudia samotní, ako majú narábať so svojimi peniazmi?
Kde sa berie ten mesiášsky, spasiteľský komplex? Lebo akože toto plénum tu najprv ľuďom zakáže prácu v nedeľu alebo prácu cez sviatky, potom zakáže predať pôdu, potom prikáže ako používať peniaze. Ja si myslím, že týmito rozhodnutiami ľudia strácajú okrem peňazí, keďže v prípade gastrolístkov sa jedná najmä o kšefty pre našich-vašich ľudí, že, tak okrem peňazí strácajú aj nádej a vieru v zdravý rozum. Lebo argumentovať na používanie gastrolístkov argumentáciou typu, lebo pán kolega Bublavý chodí nakupovať? No, ako, ja neviem, či som tu správne. Ja sa teda veľmi čudujem.
Ja si myslím naozaj, že by sme mali nechať na ľudí, nech si robia so svojimi peniazmi a so svojimi životmi, čo chcú. Nechať im slobodu sa rozhodovať a netváriť sa, že sme lepší, že sme múdrejší, že sme šikovnejší len preto, že tu sedíme. Možno by bolo načase veriť tým ľuďom, nech sa rozhodujú o peniazoch, ktoré si častokrát, na rozdiel od mnohých kolegov, zarobili zaslúžene. Tak naozaj nechať ich, aby si o tých peniazoch rozhodovali sami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2017 15:55 - 15:56 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja, možno to nebude úplne v kurze, ale ja by som bola rada, keby sme to dneska netancovali okolo toho, že Kotleba alebo nekotleba, lebo mne záleží na tom, či je to správne. A ja budem proti tomuto návrhu, pretože podľa mňa je jednoznačne nesprávny. A je nesprávny z toho dôvodu, logicky, na Slovensku máme pätoro volieb, v podstate troje sú väčšinové, prezident, župan a primátor alebo starosta, a dvoje, eurovoľby a, samozrejme, parlamentné voľby sú pomerné. Pri pomerných vznikne nejaké zastúpenie, ako je tento parlament, a napríklad pri posledných voľbách získal SMER 49 poslancov, my sme získali 21, OĽaNO 19 a tak ďalej. Jednokolové voľby tu nielenže postačujú, ale teda sú dokonca nevyhnutnosťou, lebo inak by súťažili prví dvaja a v parlamente by bol v tomto prípade len SMER a SaS. Čiže v tomto prípade to sedí.
Pri väčšinových voľbách, keď má z volieb vyjsť len jeden jediný víťaz, sú dvojkolové voľby nevyhnutné. Bolo to jasne vidieť napríklad pri posledných prezidentských voľbách, kde súťažil teda Fico, Kiska, Procházka, Kňažko. Ak by boli jednokolové voľby, vyhral by ich Fico. No, to zaručene, ako vieme, nebola väčšinová podpora, a preto v druhom kole vyhral Kiska s milión 307-tisíc hlasmi oproti Ficovi s 894-tisíc, čo je obrovský rozdiel. Takže nepovažujem to za správne, skôr vidím ako riešenie, že nieže zo županských urobiť jednokolové, ale, naopak, ešte aj z volieb starostov a primátorov spraviť dvojkolové voľby.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.1.2017 16:34 - 16:36 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Antal, klobúk dole pred vami, myslím, že ste jediný, ktorý vystúpili v prospech tohto zákona, odvaha celkom, ale tak teraz znesiete trošku kritiky, vlastne ste to čakali.
Zrejme ste hovorili o Žiari nad Hronom, keď ste hovorili o meste, kde teda sú vaše štátne jasle takzvané, a vraveli ste, že to nemáte súkromné. Tak za ten čas, čo ste rozprávali, tak ja som tam narátala sedem súkromných, ktoré som len tak našla na internete. Tak si to tam, keď chcete, môžem vám dať potom názvy, tak si to pozrite. Hovorili ste o tom, že máte jasle pre dvadsať detí, blahoželám. Takisto som na internete našla, že v Žiari nad Hronom je 18-tisíc ľudí, ktoré majú deti, takže super, že v dvadsiatich zabezpečujete, len tých ďalších sedem zariadení, ktoré som našla, a im, ich klientom komplikujete život.
Čo sa týka tých priestorov, vraveli ste, že sú tam v tých súkromných často hrôzostrašné priestory, že tam oblievajú deti hadicou, keď idú z dvora, že spia na matracoch. Neviem, či o tom viete, ale existuje vyhláška č. 527 z roku 2007, ktorá bola záväzná a je záväzná aj pre súkromníkov, ktorí fungujú dnes. A táto vyhláška hovorí o tom, v § 2, aké veľké priestory majú byť na jedno dieťa, aká má byť herňa, aká má byť spálňa, koľko miesta je potrebné na jednu stoličku, na jednu postieľku, v akej výške majú byť vešiačiky. A neviem ako iní, naše zariadenia napr. toto spĺňajú a nepotrebujeme k tomu štát, samozrejme, stačí kontrola hygieny, ktorá keď bude účinná, tak toto platí. Takže myslím si, a to, čo, že prídu z dvora a ostriekajú ich hadicou, tak to neviem, či teda vy, vyriešite týmto zákonom. A čo sa týka služieb, no, v našich súkromných zariadeniach je psychológ, logopéd, angličtina, tenis, korčuľovanie, tanec, hranie, počítače, canisterapia, joga, je tam zdravá strava, online prenos. Nepotrebovali sme na to štát, aby toto všetko bolo v našich súkromných jasliach, takisto ako to nepotrebujú kolegovia z tohto biznisu. Nepotrebujeme vás na to.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.1.2017 16:13 - 16:15 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegynke Simone Petrík aj Lucii Goméz, ktorá sedí hore na balkóne, chcem veľmi pekne poďakovať, naozaj ste si pripravili argumenty, ktoré teda mali v prvom rade mať, alebo také podklady mali v prvom rade mať tvorcovia zákona, evidentne ich teda nemajú a chcem sa opýtať, či tých pár kolegov z vládnej koalície, ktorých zaujímajú rodiny a budúcnosť detí, že či dávali pozor. Či počuli, za čo budú hlasovať, a či im nevadí, že s tým, že s tým nesúhlasí ani spoločnosť, ani zriaďovatelia, nakoniec ani pán prezident, a či sú si istí, že chcú vyhodiť trojročné deti zo zariadení a zároveň im nezabezpečiť miesto v škôlke, či sú si vedomí, vo veľkých mestách najmä, koľko to bude detí, pre ktoré už teraz nemáme, 3-4-ročné deti, pre ktoré už teraz nemáme miesto. Tak či ste s týmto O. K., že vyhadzujete všetky tieto deti z jaslí, na ktoré sú zvyknuté doteraz, že diskriminujete rodičov, ktorí vôbec nebudú mať možnosť dať dieťa do jaslí?
Mali sme tu jeden príbeh, príbeh chorej mamičky, takisto tí, ktorí nepracujú, diskriminujete mnohých, veľmi veľa rodičov. Takisto beriete príspevok na starostlivosť tým, ktorí dnes do jaslí chodia, tým, že na základe nerozumných podmienok sa stanú klientom tzv. nezaradených jaslí alebo nezaradených zariadení, a enormne zdražujete jasle tým, ktoré zaradené budú. Za toto vy všetko hlasujete. A v neposlednom rade kriminalizujete súkromníkov, ktorí na rozdiel od štátu dlhé roky sa starali o tie deti a vedia, ako na to. Dôkazom toho je, koľko tých jaslí existuje, a sú, nikto im to neprikazuje, tí rodičia tie deti do tých jaslí dávajú dobrovoľne. Takže prosím vás pekne, kolegovia, zvážte si, čo robíte. Bude to mať dopad na tie deti, na rodičov a verím tomu, že aj na vás.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis